Řecký versus obyčejný jogurt: v čem se liší a který je vhodný pro vás?

Řecký versus obyčejný jogurt: v čem se liší a který je vhodný pro vás?

Publikováno: 20.05.2010     Autor: Neznámý

Výroba domácího jogurtu není žádná věda a zvládne to uplně každý. A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? Důvody může mít každý jiné, tady jsou ty naše:

  • vyrobíme si kvalitní bioaktivní jogurt s naprosto jasným složením ( bez konzervantů, sladidel, zahušťovadel a dalších „dobrot“ )
  • ušetříme životní prostředí ( nejsou potřeba plastové kelímky )
  • ušetříme pěněženku ( cena doma vyrobeného 200ml jogurtu jsou cca. 4 Kč )
  • ale především, je to zábava a z každé várky jogurtu máme radost, jak se skvěle povedla

Co budeme na výrobu jogurtu potřebovat ?

Především jogurtovač, bez něj výrobu nemá cenu zkoušet, jelikož jogurtové bakterie jsou velmi vybíravé a pro svůj růst potřebují stálou teplotu, cca. 40C. To je právě účel jogurtovače, těžko bychom tyto podmínky doma jinak dodržely. Dále jsou potřeba skleničky, většinou jsou součástí balení jogurtovače, ideální je počet 6 skleniček po 200 ml – to nám vyjde přesně na litr mléka. Dále to bude zmíněný litr mléka, nejlépe plnotučného, ideálně přímo od kravičky – pokud máte poblíž automat na mléko. Možných nemocí z mléka se bát nemusíte, protože součástí výrobního procesu jogurtu je i pasterace, viz níže. Jako hlavní ingredience ovšem patří samotný jogurt. Ten slouží jako výchozí základ ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce v jogurtovači jogurt vytvoří. Vhodné jsou pouze jogurty bílé s aktivními kulturami. Určitě nejsou vhodné jogurty ovocné nebo jakkoli slazené apod. Ideální je selský jogurt, který zraje přímo v kelímku, kde je jistota, že živé bakterie opravdu jsou. Pokud použijete jako zaáklad jogurt nekvalitní, může se také stát, že po vaší snaze získáte jen ohřáté mléko, v lepším případě s jogurtovými hrudkami.

Takže to shrneme

  • jogurtovač (dříve byl u nás dobře dostupný český jogurtovač ETA, nyní je možné koupit i podobné od jiných výrobců, cena se většinou pohybuje kolem 500 – 800 Kč)
  • 6ks skleniček s víčkem
  • menší hrnec na ohřátí mléka
  • větší hrnec na vodu, pro sterilizaci a následné ochlazení mléka v menším hrnci
  • malý ruční mixér nebo vidličkou na rozmíchání jogurtu v mléce
  • naběračku pro nalévání mléka do skleniček
  • teploměr ( není nezbytný, ale hodí se )
  • jogurt ( bílý s živou kulturou nebo náš doma již vyrobený )

Postup přípravy jogurtu

Do velkého hrnce nalejeme 2-3 litry vroucí voudy (ideálně již ohřáté ve varné konvici – ušetříte elektrickou energii i čas) a vložíte vyvařit již umyté skleničky, víčka, naběračku a pracovní část mixéru. Zkrátka všechno, co přijde do kontaktu s naočkovaným mlékem. Jak jsem již psal, jogurtové bakterie jsou vybíravé a mají rády čisté prostředí.

Do malého hrnce nalejeme mléko a na menším stupni či ohni začneme mléko ohřívat. Nemělo by dosáhnout varu, ale zhruba 80 stupňů Celsia. Když máte k dispozici teploměr, je o dost jednodušší poznat správnou teplotu.

Správnou teplotu můžete při troše cviku poznat i bez teploměru, stačí, když budete pomalu mléko ohřívat a ve chvíli, kdy z něj začne stoupat pára je vhodná chvíle k vypnutí vařiče. Sám to dělám tak, že sáhnu na vnější stranu hrnce a pokud na něm již neudržím ruku, tak je teplota správná ( sice je tato metoda subjektivní, ale poměrně funkční – většina lidí krátkodobě vydrží max. teplotu kolem 60-70C, poté je již teplo nepříjemné. Pozor aby se mléko nevařilo, to by již mohlo dojít k opaření )

Mezitím co se nám mléko pomalu ohřívá, je dobré z důvodu úspory času vyndat skleničky a ostatní věci z vařící vody, kterou vylejete a místo ní do velkého

hrnce natočíte vodu studenou. Jakmile poznáte, že mléko dosáhlo teploty 80C ( ať už teploměrem nebo „podle oka“ ), sejmeme menší hrnec z plotny a vložíme jej do většího hrnce se studenou vodou. S mlékem mícháme aby se rychleji ochladilo. Mléko schladíme na teplotu 40C, opět se nám bude hodit teploměr. Pokud jej nemáme, pomůže nám zase náš odhad, stačí se průběžně dotýkat vnější strany malého hrnce. Pokud cítíme teplo, tak je teplota ještě příliš vysoká. Chladit přestáváme, až když je voda příjemně vlažná.

V tuto chvíli mléko tzv. naočkujeme. Jednodušše přidáme zhruba 2 polévkové lžíce jogurtu a dobře je rozmícháme. Samotnou lžící to jde špatně, většinou zůstanou v mléce hrudky, proto si vezmeme na pomoc malý ruční mixér ( stačí obyčejný na tužkové baterie ) a jogurt krásně rozmixujeme v mléce. Po minutě již máme kompletně připravenou směs a můžeme ji nalévat do připravených skleniček. Skleničky dobře uzavřeme víčky, dáme do zapnutého předehřátého jogurtovače a už jenom čekáme.

Jogurt se začne tvořit po několika hodinách, dobrý výsledek budeme mít po 5-6 hodinách, my jej necháváme přes noc a ráno se už těšíme na výborný domácí jogurt. Domácí jogurt je hustý, když skleničku obrátíte dnem vzhůru, tak v ní zůstane, po rozmíchání je už trochu řidší. Někoho může zaskočit kyselá chuť, ta je ale přirozenou chutí kvalitního bílého jogurtu.

Existuje nespočet kombinací, jak jogurt můžete konzumovat. Nám chutná samotný bílý, pokud je ale na vás moc kyselý, můžeme přidat 1-2 lžičky třtinového cukru, který sám o sobě má lehce medovou chuť a k bílému jogurtu se moc hodí – uvidíte jak vám bude chutnat. Další kombinace může být s jakýmkoli ovocem, marmeládou, müsli nebo kukuřičnými lupínky. Pro děti, které mají rádi kakao můžete připravit čokoládový jogurt přidáním 2-3 lžiček instantního Granka.

Budeme rádi, když se s námi pod článkem podělíte o své zkušenosti či dotazy s výrobou vlastního jogurtu. Netvrdíme, že toto je jediný způsob jak připravit domácí jogurt, ale takhle to děláme u nás doma. Celkový čas na přípravu je zhruba 45 minut a výsledek stojí za to ! Ruda a Pavla,

Chemievjidle.cz

Mléčné výrobky a postupné odstavení kojence

Řecký versus obyčejný jogurt: v čem se liší a který je vhodný pro vás?

Zvládne-li kojenec ovocné svačiny a masozeleninové obědy, můžeme do jeho jídelníčku zařadit i mléčné výrobky. Jak bude podíl mléčných výrobků a smíšené stravy v jídelníčku růst, dítě bude čím dál připravenější na odstavení.

Nejvhodnější dobou pro zařazení mléčných výrobků do jídelníčku je odpolední svačina. Za nevhodné považuji nejen smetanové jogurty (Lipánek, Pribiňák…), ale i hotové ovocné jogurty. Vždy ze začátku nabízejte dětem obyčejný bílý jogurt nebo tvaroh. Většina dětí jej přijímá velice ochotně. Dá se však nastavit ovocem či přesnídávkou.

Kojenec se během 2 měsíců dostal do stravovacího režimu, který dodržujte – snažte se na tuto pravidelnost dbát i v případě, že se dítě neozve a nejeví známky hladu:

snídaně kojení / umělá mléčná dávka
svačina ovocná přesnídávka / čerstvé ovoce
oběd pestrý masozeleninový příkrm
svačina bílý jogurt / tvaroh
večeře kojení / umělá mléčná dávka

Pokud se vám děti touto dobou v noci často budí, bývá to znamením, že kojenci již večerní dávka mléka nestačí. Je pak vhodné sáhnout po dětské mléčné kaši.

Obilné kaše jsou pro děti ideální formou obilnin a pomáhají tak budovat zdravé stravovací návyky už od prvních lžiček. Jsou vhodnou volbou nejen na večer, ale také pro start do nového dne.

Spolu s mléčnými výrobky zařazujeme dětem do jídelního režimu i tvrdé sýry do 30 % t. v s.

Budete-li režim pravidelně dodržovat, děti na něj velice rychle přivyknou a začnou si dle chutě jednotlivé dávky navyšovat. Po každém jídle je vhodné dítěti nabídnout dokojení, ale přijde čas, kdy dítě zvýší příjem smíšené stravy na úkor mléka a některé děti se tak začnou postupně samoodstavovat.

Pozor! Zavádění mléčných výrobků nezahrnuje kravské mléko. Až do 3 let věku dítěte je ke konzumaci dětmi určeno mateřské mléko případně mléčná strava umělá. Kravské mléko velmi zatěžuje ledviny dítěte z důvodu velkého množství bílkovin. Od 1 roku pak můžete převařené kravské mléko použít k přípravě kaše.

Ačkoli se zdá být kojenec stále malým miminkem, nezapomínejte, že se postupně začleňuje svými rituály mezi vás velké. Jakmile se dítě samo posadí, můžete ho usadit k rodinnému stolu do židličky, která má oporu pro nožičky (dítě nohy položí, nevisí mu z židle dolů). 

Spolu s tím přichází i učení se odkoukáváním. Nabídněte dítěti lžičku, vyměňte lahve s dudlíky za kelímky či hrnečky a obrňte se trpělivostí.

V prvních týdnech bude jídla více v okolí dítěte než v něm, ale právě osamostatnění bude dítě bavit. Jídlo se snažte již nerozmělňovat tak důkladně, ale krájet na malé kousky.

Rozdělte na talíři přílohu od masa a zeleniny, ať si dítě může samo volit, po čem lžičkou sáhne.  

Jeví kojenec zájem o jídlo a chce jíst čím dál víc s vámi? Jste na dobré cestě. Tady doporučuji hlídat si i vlastní stravu. Děti budou chtít jíst to, co uvidí u vás. Je to příležitost, jak zlepšit stravování celé rodině a naučit se jíst zdravěji, méně solit a více pít, převážně vodu a nesycené nápoje.

Prvním jídlem celé rodiny by měla být snídaně. Není vždy možnost snídat jako rodina pospolu, ale vždy máte možnost si ji užít spolu s dítětem vy. Zkuste i svému dítěti nakrájet na kostičky kousek pečiva.

Můžete jej natřít lehkou vrstvou másla či Lučiny, obložit tvrdým sýrem a přidat barevnou zeleninu. Právě takovéhle stolování rozvíjí nácvik kousání, na které děti velice rychle přijdou.

A to i v případě, že ještě nemají ani jeden zoubek.

Pozor! Děti by rozhodně neměly dostávat uzeniny, pro kojence je i šunka se sníženým podílem soli příliš bohatým zdrojem sodíku.

Budete mít zájem:  Češi vědí, že důchody budou malé, na spoření na penzi ale nemají

Přidá-li se do režimu dítěte i plnohodnotná snídaně a večeře se nahradí mléčnou kaší, snižuje se potřeba dokojení po každém jídle. Nutno však říci, že z kojení dítě profituje do svých 2 let.

 Není tedy důvod proč dítko odstavovat, pokud to tak vy nebo dítě necítíte. Kdykoli mezi jídly nabízíme dětem vodu či čaj, vy klasicky mezi jídly nabízejte kojení.

Pokud byste však chtěla či potřebovala kojení ukončit, přechod na smíšenou stravu je vhodnou dobou.

Pozor! Myslete na to, že až do 3 let potřebuje mít dítě 2 mléčné dávky denně (0,5 l / den) pro správný vývoj kostí i zubů. Ráno a večer by tedy mělo mít svůj mléčný pokrm. Kojení, umělé mléko, či mléčnou kaši.

Úspěšně se spolu již stravujete a dítě bere jídlo s úsměvem? Zkuste maličko experimentovat a zařaďte do jídelníčku více potravin.

Zkuste sáhnout po luštěninách, kdy vhodným začátkem je například červená čočka, která děti netrápí nadýmáním a velice dobře se s ní pracuje. Dbejte na na pestrost i ve výběru masa.

Vybírejte především libové druhy masa a mějte při tom na paměti, že červené maso obsahuje až 3krát více železa než bílé. 

Jestliže vaše dítě není velkým jedlíkem, vytrvejte. Snažte se jednotlivá jídla trpělivě nabízet a zkuste přijmout fakt, že některé děti velké porce jídla chtít nebudou. Důležitá je vždy jejich spokojenost, dostatek energie a prospívání.

S ukončeným 1. rokem se dítě dostává na vaši plnohodnotnou stravu.

Kdy: Začněte zavádět mléčné výrobky při odpolední svačince. Pokud se dítě budí v noc na krmení, sáhněte před spaním po obilné dětské mléčné kaši.

Co: Bílý jogurt, tvaroh (lze nastavit ovocem či přesnídávkou), večer obilná mléčná kaše. Postupně zkoušíme tvrdé sýry.

Délka krmení: 15-20 minut, poté nabídneme dokrmení mateřským mlékem, nebo UM, pokud dítě jeví zájem.

Tajný tip: Myslete i na nácvik kousání – tvaroh nebo lučinu natřete na kostičky chleba a přidejte kousky zeleniny.

Vyznáte se v mléčných výrobcích?

Mléčné produkty mají mnoho společného, ale zároveň se také velmi liší. Každý vznikal v jiné oblasti země a má za sebou jinou historii, a tak si nese ve své „genetické výbavě“ jinou texturu a chuť.

Díky tomu přesně poznáte i se zavřenýma očima, zda ochutnáváte proteinů plný skyr vikingských bojovníků, čerstvý sýr francouzských venkovanek nebo tvaroh českých sedláků. Přitom výchozí surovina, tedy mléko, je stále stejná.

Liší se jen její zpracování. Jak to zní jednoduše, tak je to složité.

Objevení Ameriky aneb čerstvé krémové sýry

Čerstvé sýry typu philadelphia nebo lučina se díky své konzistenci skvěle hodí k mazání na pečivo, například pod kvalitní uzeninu nebo čerstvě nasekanou pažitku, nebo jsou vhodnou součástí pomazánek. Také mnohdy zjemňují chuť polévek a v neposlední řadě se přidávají do dezertů.

Mohou být také součástí krémů.

Philadelphia je navíc základním stavebním kamenem amerického cheesecaku, takže pokud chcete ochutnat přesně takový, na jakém si pochutnávala spisovatelka Betty McDonaldová a dokonce o něm psala ve svých knihách, měli byste si pořídit přesně tuto ingredienci a nesnažit se jakkoliv ošidit správný postup.

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Musíte vsadit na kvalitní suroviny a vlastní trpělivost. Cheesecake…

Celý článek

Dobrá pomazánka vám vytrhne trn z paty vždy, když spěcháte a na vymýšlení žádných složitostí není čas ani prostor…

Celý článek

Tvaroh alias české zlato

Tvaroh známe všichni. Ovšem milujete ho naslano, nebo nasladko? Tvaroh je totiž tradičním mléčným výrobkem, který patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Je vhodný pro ty, kteří potřebují obohatit svůj jídelníček o poctivou porci bílkovin. Je nedílnou součástí fitness snídaní, ale také vyvážených obědů.

Výborně funguje jako součást nejrůznějších dipů k masu. V neposlední řadě si bez něj nejspíš nebudete umět představit pořádné české buchty a koláče. Názvem tvaroh se pak označují všechny nezralé sýry, které vznikají odstředěním kravského nebo kozího mléka.

Jeho specifická konzistence vzniká vysrážením kaseinu – a dál už ten příběh znáte…

Krémové mascarpone a lehoučká ricotta – italské poklady z lednice

Italskou odpovědí na český tvaroh je ricotta, která se vyrábí ze syrovátky. Zatímco doma v Itálii je opěvovanou hvězdnou, v české kuchyni teprve hledá své místo, ale v posledních letech se díky své jemné chuti, lehké textuře a skvělým výživovým hodnotám těší stále větší popularitě.

Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, ale také při přípravě sladkých těst či dortových krémů. Stejně jako další sýr z apeninského poloostrova, kterým je hutnější, tučnější a krémovější mascarpone. To je milované všemi cukráři, kteří ho s oblibou používají nejen do tiramisu, ale také do nejrůznějších krémů a náplní.

Skvělé je i v kombinaci s dalšími sýry (třeba právě ricottou či krémovými sýry typu Philadelphia či lučina) a šlehačkou. Výsledek je vždy dokonalý.

Inspirovali jsme se naším milovaným tiramisu a připravili malinovou variantu, kterou budete chtít mlsat celé léto!

Zobrazit recept

Zdraví prospěšná zakysaná smetana

České hospodyňky rovněž nedají dopustit na zakysanou smetanu. V plnotučné verzi postrach redukčních diet, ale také láska všech klasických kuchařek. Milovala ji již Magdalena Dobromila Rettigová. A sázela na ni, když chtěla zjemnit omáčky, dodat svěží chuť svým dezertům.

Vzniká fermentací mléka a je velmi zdravá i z toho důvodu, že obsahuje potřebné mléčné kultury, které pomáhají správnému fungovaní zažívání. Pozor, když ji budete používat v teplé kuchyni, nikdy ji nenechávejte projít varem.

Ztratila by vše dobré, kvůli čemu by měla být nedílnou součástí jídelníčku zdravého člověka.

Řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu? Obojí!

Další lahůdkou, kterou musíte ochutnat je řecký jogurt. Případně jogurt řeckého typu, protože název řecký jogurt si nechalo Řecko registrovat jako název lokální potraviny a mohou ho tak nést opravdu pouze tamní výrobky.

Chybou je přisuzovat řeckému jogurtu vyšší obsah tuku, jeho pověstná hustá konzistence je dána nikoli množstvím tuku, ale specifickým druhem zrání a také podílem bílkovin v sušině. Skvělý je jako součást dezertů, dokonale se snoubí s medem a ořechy.

V nejčistší formě se hodí i na přípravu pečených dezertů, kdy díky obsahu tuku může nahrazovat máslo, nebo olej. 

Ten nejsnadnější a nejrychlejší způsob, jak napravit i ne zcela dozrálé fíky nebo ty, které díky dozrávání při přepravě…

Zobrazit recept

Hustý řecký jogurt s medem a ořechy je pochoutka sama o sobě. Když jej navíc doplníte rozinkami, kořením a…

Zobrazit recept

Skyr, severský bojovník za štíhlou linii

Novinkou na trhu, tedy již několik let, je skandinávský skyr. Je to mléčný výrobek podobný jogurtu, ale nenechte se zmást, jogurt to není. Na chuť je drsný, ale tvaroh to také není.

Původem je z Norska a Islandu, a díky nízkému obsahu tuku a notné dávce bílkovin se hodí k doplnění proteinů po trénincích, jako součást fitness snídaně nebo zdravá svačinka pro všechny, kdo dbají o svůj jídelníček.

Obsahuje i velké množství vápníku. 

Výše uvedené dobroty se většinou hodí do studené i teplé kuchyně. V domácnostech a na jídelních stolech mají své nezastupitelné místo. Stávají se předmětem spekulací, dokonce sporů o název mezi jednotlivými státy.

Některé jsou dokonce kulturním dědictvím… Až si příště otevřete kelímek „obyčejného“ jogurtu, nebo smetany, mějte na paměti, že není jen tak obyčejná.

Právě se chystáte ochutnat potravinu s příběhem a především bohatou historií! Dobrou chuť.

Co noveho na kopci

Jak uživit šestičlennou rodinu jogurtem, aby člověk nevydělával peníze jenom na jogurt? Naše každé dítko sní půl kila jogurtu raz dva a když nám kráva dojí denně téměř 27l, je dost hloupé kupovat jogurty.

Takže jogurty se nekupovali, dělal se puding a tvaroh a jogurty jsme měli jen, když stála kráva na sucho a čekala na další laktaci a mléko tudíž nebylo. Občas jsem se snažila udělat si z vlastního mléka jogurt, ale i když jsem vykřikovala, jak je výborný, jedla jsem ho sama.

Na zaočkování jsem používala kupovaný bílý jogurt a výsledek pak byl sice také jogurt, ale ne tak akorát kyselý, většinou hustý, ale jen do chvíle, než se do něj cokoli přidalo a navíc byl taky často takový trochu táhlý. Tak jsem toho nechala.

Ale po čase, když jsem si kupovala syřidlo na sýr, objednala jsem si i jeden pytlík jogurtové kultury a od té doby se o jogurt doma pereme.

Jogurtovou kulturu si objednávala  u Milcomu  Není to nic extra drahého – 30,- za pytlík na 1l mléka, ale ten se dá pak použít jako očkovací kultura ještě 10x. V současné době prodává Milcom i kultury pro faremní zpracování – kultury v 10 sáčcích na 50 nebo 100 l mléka. Na 100l mléka vyjde kultura na 450 Kč. Jediný trochu menší problém je poštovné, které stojí 150,- , ale občas ho přivezou rodiče, kteří ho v Praze koupí osobně. Pozor – na kultuře se uvádí skladovat do 8°C, ale po telefonickém dotazu je mi schváleno i skladování v mrazáku.

Je ovšem méně aromatická než ta z Milcomu. Její výhodou je to, že stojí 240 Kč na 250 l mléka, takže stejně jako u kultury pro faremy od Milomu, žádné přeočkovávání, litr jogurtu vyjde na 1 kč a jogurt je kompaktní, po založení lžičky z něj nevytéká syrovátka, hustý….

Budete mít zájem:  Farmářský trh na Jiřáku bude i každý pátek. Kubáň zatím nejasná

co mi zatím dělá starost je, že není moc kyselý. Jogurt z této kultury chutná podobně jako smetanové jogurty, které jsou také více sladké.

  Dokud jsem neměla  váhu na kultury, používala jsem  malé igelitové pytlíčky se zipem a kulturu si rozvažuji po gramu nebo po dvou a pak používám- gram v pytlíku už se dá lehčeji rozdělit na dvě nebo tři potřebné části.

Nejprve tedy nadojím mléko, přinesu domů a zahřuju na 95 stupňů, – pozor  to je zásadní, skutečně 95 a více, nikoli méně. Ochladíme ve studené vodě na 42-45°C.  Potom přidám jedno balení jogurtové kultury na 1 litr mléka a pečlivě rozmíchám.

Z této várky jogurtu si nechám skleničky pouze jako očkovací kulturu na další jogurt a celý proces příště opakuji znovu s tím rozdílem, že místo kultury dávám tři lžíce jogurtu na 1litr.

Po pečlivém rozmíchání nalévám do připravené nádoby. Buď do malých skleniček do jogurtovače, které používám pouze na to, abych si v nich udělala jogurt jako další kulturu nebo do větší nádoby. Bohdanka mi poradila, že nejideálnější je papiňák. Při dalším očkování jogurtem je nezbytné, aby nádobka, v níž je jogurt určený k očkování, byla poprvé otevřena až těsně před očkováním.

Malé skleničky pak vkládám do jogurtovače nebo na kraj kamen a velkou nádobu vložím do peřiny. To vše na dobu asi 6ti hodin. Po této době je jogurt už dost kyselý a tuhý.

Pak následuje fáze chlazení, kdy musí být jogurt asi 12 hodin v chladu. Buď lednice, kdo lednici nevlastní, jako my, stačí kamenná místnost, chodba, sklep, nebo studená voda.

Takto tedy přeočkovávám jogurt, dokud neztratí správnou hustotu. Poté použiji opět novou kulturu.

Jogurt je vynikající jak bílý, tak s müsli či domácí marmeládou.

Pokud byste měli  rádi knihu o zpracování mléka doma, nabízíme vám ke koupi Domácího mlékaře

Chat: Veronika Pourová — Sama doma — Česká televize

DAYD: „Co Ayran, co si myslíte o tomto produktu?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, Ayran je mléčý výrobek se zbytečně vysokým obsahem soli, doporučuji kupovat nesolené mléčné výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“

DAYD: „Jaké je v současnosti polské mléko? Ptám se proto, že v minulosti bylo zamořeno bakteriemi a říkalo se, že je polské mléko bakteriologická bomba!“

Veronika Pourová: „Dobrý den, probíhají důkladné mikrobiologické kontroly, takže se nemusíte bát, že by mléko bylo kontaminované. V kysaných mléčných výrobcích pak najdete pozitivní probiotické bakterie, které působí příznivě na naše trávení. S pozdravem Veronika Pourová“

  • SK: „Jak kvalitní jsou mléčné výrobky v současnosti na českém trhu?“
  • Veronika Pourová: „Dobrý den, na českém trhu lze koupit velice kvalitní mléčné výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“
  • SK: „Chybí podle Vás nějaké mléčné výrobky v současnosti na českém mléčném trhu?“
  • Veronika Pourová: „Dobrý den, český trh považuji za pestrý a lze na něm zakoupit celé spektrum mléčných výrobků, proto nemyslím, že by u nás něco zásadně chybělo. S pozdravem Veronika Pourová“

Miriam: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jaký je rozdíl mezi kefirem a acidofilnim mlékem, popř. který z těchto nápojů byste více doporučila na zdravé stravování a na redukci váhy? Kolik denně/ týdně vypít? Děkuji moc.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v použité mlékárenské kultuře (druh mikroorganismů použitých pro kysání), kefír obsahuje kromě bakterií mléčného kvašení i kvasinky, které mohou za jeho jemně štiplavou chuť. Vhodné je oba nápoje střídat, při redukci hmotnosti kupovat neslazené výrobky s obsahem tuku cca do 3 %. S pozdravem Veronika Pourová“

Hana: „Paní Veroniko, Je mléčný jogurt skyr opravdu zdravější než běžné jogurty? Děkuji, [email protected]

Veronika Pourová: „Dobrý den, nelze jednoznačně říci, který výrobek je zdravější.

Skyr obsahuje zhruba třikrát více bílkovin než jogurt, takže je vhodný pro jedince, kteří mají v jídelníčku nedostatek bílkovin nebo při snaze o nabrání svalové hmoty.

Ale i klasický jogurt je zdrojem bílkovin a pro většinu populace v rámci pestré stravy bohatě postačí. Oba dva výrobky jsou zdrojem zdravých probiotických bakterií. S pozdravem Veronika Pourová“

Lucie: „Hezký den, chtěla bych se zeptat na sýry. Vždy mám pocit, že čím více tučnější sýr např.45% je kvalitnější než eidam 20% . Je to pravda? Dá mi takový sýr více kvalitních živin, než sýr odtucneny, méně tučný atd ?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, to není tak úplně pravda, naopak při sedavém zaměstnání a nedostatku pohybu je vhodné zařadit spíše méně tučné sýry. Pokud pracujete manuálně nebo máte aktivní životní styl, můžete si dovolit i tučný sýr. Rozdíl je samozřejmě v chuti tučného i light sýru, to však nesouvisí s jejich kvalitou. S pozdravem Veronika Pourová“

An: „Dobrý den. Jaké nejlépe kupovat mléko ? Tučné, polotučné nebo odtučněné? Není to ,, zdravý tuk“ ? Tak proč bychom měli pít odtučněné ? Myslím si to správně?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na obsahu tuku v celém jídelníčku.

Pokud preferujete méně tučné maso, nepřidáváte do jídla nadměrné množství tuku a nekonzumujete příliš sladkostí či smažených potravin, nevidím problém v konzumaci plnotučného mléka.

Pro jedince, kteří mají tuku v jídelníčku příliš, je pak vhodnějš polotučné nebo odtučněné mléko. Osobně většinou doporučuju polotučné, které je jakýmsi kompromisem v obsahu tuku a chuti. S pozdravem Veronika Pourová“

Jana P.: „Dobrý den, je vhodnější dávat malým dětem (3 a 5let) méně tučné jogurty nebo jsou pro ně lepší jogurty tučnější s obsahem tuku kolem 10% ? Přeji hezky den, Jana P.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na jejich fyzické aktivitě, ale obecně je vhodnější dětem dávat smetanové jogurty. S pozdravem Veronika Pourová“

Veronika Budínová: „Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem a jestli je problém pokud pijeme to trvanlivé? Také by mě zajímalo, jestli je vhodné čerstvé mléko z farmy, které dováží po Praze?Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v teplotě použité při ošetření mléka. Nejšetrnější je ošetření u čerstvého mléka (pasterizace). Trvanlivé mléko je ošetřeno metodou UHT, tedy vysokou teplotou na velmi krátkou dobu, což je technologie o něco méně šetrná.

Nejméně šetrným ošetřením je však domácí převařování mléka, protože probíhá dlouhou dobu a dochází k největším ztrátám některých vitaminů, z toho důvodu nedoporučuji nákup mléka v tzv. mlékomatech. Toto mléko totiž není mikrobiologicky bezpečné a je potřeba ho doma tepelně ošetřit.

Čerstvé mléko je vhodnou volbou. S pozdravem Veronika Pourová“

Zuzka: „Ahoj Verčo, jak prosím zjistím, jestli v daném mléčném výrobku je přidaný cukr. Díky ;)“

Veronika Pourová: „Dobrý den, přidaný cukr je uvedený ve složení výrobku. Pokud jde o „bílý jogurt“, „tvaroh“ či „mléko“, je jistota, že tam přidaný cukr není. Pozor na „sladký bílý jogurt“, „ochucený kefír“, „mléčný nápoj“ apod. S pozdravem Veronika Pourová“

Pavlína D.: „Dobrý den paní inženýrko, jaký máte prosím názor na podávání mléčných výrobků kojencům? Na podàvání bezlaktozových výrobků? Děkuji za odpověď“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pro kojence jsou od určitého věku vhodné např. smetanové jogurty, nedávejte dětem odtučněné výrobky nebo tvaroh, který je zdrojem vysojého množství bílkovin.

Podávání bezlaktózových výrobků má smysl při laktózové intoleranci, jinak je úplně zbytečné.

U bezlaktózových výrobků je laktóza pouze naštěpena na základní cukry, tedy glukózu a galaktózu, což u zdravých jedinců zvládne enzym laktáza přítomná v trávícím traktu. S pozdravem Veronika Pourová“

Jája: „Dobrý den, mohu se zeptat na jogur řeckého typu (konkrétně na typ, který má 0% tuku). Obsahuje vysoké množství sacharidů a má vysoké množství bílkovin? A je zdravý? Děkuji Jája“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pokud je jogurt nízkotučný, přirozeně je oproti plnotučné variantě vyšší obsah sacharidů i bílkovin, a to prostě proto, že tyto složky procentuálně doplní odstraněný tuk. Pokud takový výrobek neobsahuej přidaný cukr, není třeba se mu vyhýbat. 0% řecký jogurt považuji za vhodnou volbu. S pozdravem Veronika Pourová“

Lída: „Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi řeckým jogurtem a skyrem?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, rozdíl je v použité bakteriální kultuře, nejlepší je proto tyto výrobky střídat, aby člověk pokryl celé spektrum probiotických bakterií. S pozdravem Veronika Pourová“

JaNa: „Děkuji Vám za zajímavé informace. Jak je to prosím s vazbou tuky/vstřebatelnost vápníku a jiných prospěšných látek. Kolik tuku by měl ml. výrobek minimálně/maximálně obsahovat, aby tuk neškodil, a přitom prospěšné látky tělo přijalo? Mějte se hezky.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, vápník je vstřebatelný i z nízkotučných výrobků, takže není třeba se bát, že byste z jejich konzumace nic neměla. Pro dospělého člověka jsou vhodné klasické jogurty kolem 3,5 % tuku i nízkotučné varianty. Pokud nejste výrazně fyzicky aktivní, smetanové jogurty nejsou vhodnou volnou. S pozdravem Veronika Pourová“

Pavel: „Pokud držím proteinovou dietu, kdy je denní doporučená dávka cukru max. 50g na den, které, hodnoty na výrobku se mám držet? Sacharidy celkově, nebo jak se píše z toho obsahuje cukry? Děkuji za odpověď.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží, jakého doporučení se držíte, zda je omezení na přidaný cukr nebo na celkové sacharidy. Ač je vhodné přidaný cukr co nejvíce omezit, nejsem však zastáncem takových diet. S pozdravem Veronika Pourová“

Martina Harwotová: „Dobry den. Chtela bych se zeptat na mlecne vyrobky v dobe kojeni. Mam trosku problem s neochucenymi vyrobky, ale jak jste rekla v poradu, je tam mnoho cukru. Co byste mi prosim doporucila? Dekuji, Martina“

Budete mít zájem:  Špatná Střevní Mikroflora Příznaky?

Veronika Pourová: „Dobrý den, doporučuji si do jogurtu nakrájet ovoce, přidat holandské kakao nebo můžete vyzkoušet čekankový sirup, který je výjimkou mezi sirupy a obsahuje pouze 13 % cukru, což je při přidání lžičky sirupu do výrobku zanedbatelné. S pozdravem Veronika Pourová“

Zuzana Sobotkova: „Dobry den, mam dvouletou holcicku a doted jsem ji kupovala vetsinou bile jogurty a obcas dochutila piskoty nebo ovocem. Chtela bych se zeptat jestli jsou tyto bile jogurty (kupuji ty klasicke s cca 3.5% tuku) pro deti dostacujici a prip. jake smetanove nebo jine jogurty jsou pro deti dobre. Prijde mi ze ty smetanove jsou jen o cukrech… Dekuji za odpoved,Z. Sobotkova“

Veronika Pourová: „Dobrý den, i smetanový jogurt se dá koupit bílý, například ten, který jsem v pořadu ukazovala. Doporučuji ochucovat spíše ovocem než piškoty. S pozdravem Veronika Pourová“

Rebecca: „Dobrý den, chtěla bys se zeptat, zda je lepší polotučné nebo plnotučné mléko“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží jak pro koho a v jakém množství ho konzumujete. Obecně spíš doporučuji polotučné mléko. S pozdravem Veronika Pourová“

Jiří: „Dobrý den. Jaký je rozdíl mezi kefírem jako takovým a kefírovym mlékem, které je běžné dostupné v obchodní síti. Mám na mysli zejména obsah kefírové houby. Dá se pak klasický kefír popř. kefírová houba sehnat? Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, klasický kefír se dá sehnat, kefírové mléko obsahuje pozměněné množství mléčných kultur. Kefírové houby lze pořídit ve specializovaných obchodech. S pozdravem Veronika Pourová“

Soňa Menšíková: „Dobrý den, ráda bych se zeptala k tématu intolerance laktózy, výrobek na obalu nese nápis bez laktózy (free from lactose) a pak je v popisu napsáno:“Obsah laktózy nižší než 0,1″… Tak to potom není bez laktózy!!!. Nově mám zjištěnu intoleranci, tak scháním informace. Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, dle vyhlášky: (1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.

Každopádně laktózová intolerance má mnoho forem a ne vždy je tak závažná, že by člověk musel vyřadit veškeré mléčné výrobky. Někdo dokonce toleruje i kefíry, protože v nich mléčné kultury spotřebují většinu laktózy a naštěpí ji na základní složky. Vyzkoušejte proto, co budete tolerovat a po čem se již dostaví trávící potíže. Pokud se neobjeví, nemusíte se bát, že by Vám výrobek jinak škodil.

S pozdravem Veronika Pourová“

Zuzana: „Dobrý den, při redukování váhy je tedy vhodnější jíst jogurty/ tvarohy či kefíry odtučněné? a mohla by jste mi prosím objasnit rozdíl mezi kefírem, podmáslím a acidofilním mlékem? děkuji a přeji krasný den, Zuzana“

Veronika Pourová: „Dobrý den, záleží na celkovém obsahu tuku v jídelníčku, ne vždy je potřeba tuk v mléčnýc výrobcích úplně omezovat, určitě vak nezařazujte smetanové výrobky. Rozdíl je v použité kultuře, nejlepší je výrobky střídat. S pozdravem Veronika Pourová“

Anna: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kalorie u jogurtů. Když má jogurt hodně kalorií, přibírá se?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, přibírá se, pokud celkový kalorický příjem překročí kalorický výdej, takže nelze říct, že se přibírá po jedné konkrétní potravině. Smetanové jogurty s vysokou kalorickou hodnotou však samozřejmě k vysokému energetickému příjmu přispívají. S pozdravem Veronika Pourová“

Michaela: „Dobry den,jak je to s priznivymi latkami do organismu.Pit kefir, acidofilni mleko nebo podmasli?Jedna se mi o strevni mikrofloru a hubnuti.Dekuji za odpoved“

Veronika Pourová: „Dobrý den, všechno jsou to fermentované výrobky s příznivým účinkem na střevní mikrofloru. Nejlepší je je střídat. Hubnutí pak souvisí s tím, zda je ve výrobcích přidaný cukr, zda jsou odtučněné nebo polotučné a samozřejmě i se zbytkem jídelníčku. S pozdravem Veronika Pourová“

Martina: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, kdy je dobré začít s bílým jogurtem a jakým. Doma mám 7 měsíční dítko. A zda mám koukat na tuky kolem 3,5% tuku.Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, jogurty zařazujte mezi 9.-12. měsícem, a to klasické s 3,5 % tuku nebo i smetanové. S pozdravem Veronika Pourová“

Kája: „Dobrý den, mohu se zeptat, jaký je rozdíl mezi kefírovým a obyčejným (polotučným) mlékem?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, kefírové mléko je fermentované a obsahuje zdraví prospěšnou probiotickou kulturu, proto je vhodnější než klasické mléko. S pozdravem Veronika Pourová“

Eva: „Dobrý den, je pravda, že je glukozo-fruktozovy sirup nevhodným sladidlem? A z jakého důvodu prosím? Přijde mi, že jej obsahuje snad každý druhý jogurt. Předem děkuji za odpověď. Mějte příjemný zbytek dne, Eva“

Veronika Pourová: „Dobrý den, jde o klasický zdroj cukru, takže je stejně nevhodný jako klasický cukr. Pokud se mu chcete vyhnout, vybírejte neochucené výrobky. S pozdravem Veronika Pourová“

Milena: „Pekne odpoledne,obsahuje tvaroh mlecne bakterie?A jake?Protoze vim,ze jsou ruzne typy.Dekuji a mejte se pekne“

Veronika Pourová: „Dobrý den, tvaroh lze vyrobit jak srážením kyselinou nebo přidáním mikroorganismů. Většina dostupných druhů tvarohu se však vyrábí bez použití mléčných bakterií, což zjistíte ze složení výrobku, kde by byly použité kultury uvedené. S pozdravem Veronika Pourová“

Dusan: „Dobrý den, chci se zeptat ktery jogurt i třeba značku jogurtu byste poradila konzumovat v dietě když chci třeba zhubnout, na snídani,nebo během dne, i třeba nějaký recept s jogurtem, děkuji..“

Veronika Pourová: „Dobrý den, značku vybírejte podle chuti a jogurt se hodí jako součást snídaně (např. s ovesnými vločkami a kusem ovoce) nebo i na odpolední svačinu, buď samotný, s kusem ovoce nebo s bylinkami jako dip třeba ke knackebrotům. Vybírejte jogurty cca do 3,5-4 % tuku, mohou být i nízkotučné. S pozdravem Veronika Pourová“

Ludmila: „Hezke odpoledne.Mam pro Vas dotaz ,zdali je na ceskem trhu „idealni mlecny vyrobek“,ktery ma vhodny pomer bilkovin,sacharidu,tuku.Je mi 58let.A Mohla by jste i uvest nazev.Je pro me problematicke vybrat a cist slozeni.Dekuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, nákupem „bílého jogurtu“ nic nezkazíte. S pozdravem Veronika Pourová“

Jana: „Dobrý den, je vhodný pro rok a půl staré dítě pribiňáček? Podle ortopedů nemá jeho konzumace pro tělo významnější přínos. Nebo je vhodnější tvaroh s ovocnou kapsičkou? Děkuji.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pribiňáček je zbytečným zdrojem cukru, který neni ani pro děti vhodný, raději dejte dítěti klasický nebo smetanový jogurt s čerstvým ovocem. Konzumace pribiňáčků určitě není v ničem lepší než konzumace neochucených mléčných výrobků, naopak. S pozdravem Veronika Pourová“

Proč jsou všichni tak nadšení z řeckého jogurtu?

Proč jsou všichni tak nadšení z řeckého jogurtu?

Pam Helmlingerová, RD, LDN (volný překlad)

Možná si říkáte, proč se kolem řeckého jogurtu dělá takový povyk, jestli je vůbec o tolik zdravější než obyčejný jogurt a jestli má skutečně smysl platit za něj vyšší cenu? Řecký jogurt získává na oblibě. V tomto článku se budeme zabývat jeho zdravotními přínosy i jeho univerzálním použitím v kuchyni. Jako dietoložka radím pacientům s nadváhou a doporučuji jim denně jíst řecký jogurt. Mám pro to mnoho důvodů.

Složení jogurtu Obecně lze říci, že jogurt se připravuje přidáním zdravých bakterií do mléka. Bakterie vyvolají proces fermentace, při němž se laktóza neboli mléčný cukr mění na kyselinu mléčnou. Díky tomu získává jogurt svou nakyslou chuť a krémovitou konzistenci.

Rozdíl mezi běžným a řeckým jogurtem spočívá v tom, že běžný jogurt se cedí dvakrát, kdežto řecký jogurt třikrát, a díky tomu se odstraní více syrovátky. V důsledku toho je řecký jogurt hustější. Někteří výrobci jogurtu své produkty pasterizují a jiní ne. Chcete-li si opatřit co nejzdravější jogurt, připravte si ho doma ve vlastním jogurtovači.

Jogurt by se měl skladovat v původním obalu a vydrží čerstvý přibližně týden po doporučeném datu spotřeby.

Řecký jogurt vs. běžný jogurt Řecký jogurt je ve srovnání s běžným jogurtem lepší v tom ohledu, že při podobném počtu kalorií obsahuje více bílkovin. 225 gramů řeckého jogurtu obsahuje asi 20 gramů bílkovin – dvakrát více než běžný jogurt.

Vysoký obsah bílkovin pomáhá potlačit pocit hladu lidem, kteří se snaží snižovat svou hmotnost a omezit energetickou hodnotu své stravy.

Řecký jogurt obsahuje také mnohem méně glycidů, což je vhodné pro ty, kteří omezují příjem glycidů kvůli cukrovce nebo obezitě.

Neochucený, netučný nebo nízkotučný řecký jogurt je nejzdravější volbou pro ty, kteří dodržují nízkokalorickou dietu nebo chtějí zvýšit množství bílkovin ve své stravě.

Tito lidé by se ale měli vyhýbat jogurtům s obsahem přidaných cukrů – tyto jogurty mají výrazně vyšší obsah glycidů a kalorií. Řecký jogurt sice obsahuje méně vápníku než běžný jogurt (část vápníku se ztrácí v procesu cezení), ale i tak je považován za dobrý zdroj vápníku.

Výhodou je, že v průběhu cezení se snižuje obsah laktózy a sodíku, takže řecký jogurt je vhodný i pro spotřebitele, kteří nesnášejí laktózu.

Probiotika Jedním z největších zdravotních přínosů jogurtů je přítomnost probiotik a v řeckém jogurtu jsou probiotika koncentrovanější. Jogurt je nejběžnějším zdrojem přirozených probiotik.

Tyto živé mikroorganismy se přirozeně vyskytují také v kefíru, kyselé smetaně a podmáslí.

Jogurt čerstvě připravený v domácím jogurtovači / fermentoru obsahuje výrazně vyšší množství živých kultur než stabilizované jogurty z obchodu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector