Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy…

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Velikonoční vajíčka máte uvařená a obarvená, část jich sice rozdáte, ale o to víc jich dostanete od příbuzných a …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Boží milosti. Tradiční velikonoční cukroví našich babiček a prababiček a oblíbený pamlsek koledníků mnoha generací. …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Tento recept je velmi jednoduchý a hravý, takže zajisté zaujme i děti. Prozradíme v něm, jak vytvořit z vajíček …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Na Velký pátek se dle tradic dodržuje půst, a proto jsme si na tento den přichystali recept na svěží špenátový …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Zelený čtvrtek předznamenává příchod Velikonoc. Přestože zelená barva nemá v církevním pojetí výraznější symboliku, …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Dalším velikonočním receptem jsou nadýchané jidášky, pomazané máslem a medem. Víte, proč se na Škaredou středu …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Dnešní den připadá na Žluté úterý, které odjakživa symbolizovalo zlato, světlo a slunce. Přestože se k tomuto dni …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Na Květnou neděli jsme si pro vás připravili recept, který má dlouholetou tradici zejména v Rakousku. Trhané …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

V přípravě pomazánek jsou Češi přeborníci, není tedy žádným překvapením, že jich existuje tolik! A čím se liší naše …

Číst více Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Velikonoční nádivka, jinak také nazývaná jako hlavička, svítek či sekanice, je jedním z oblíbených pokrmů, který se …

Číst více

recept Archivy – Strana 4 z 7 – Mámami od hlavy až k patě

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Receptů na velikonočního beránka je jistě mnoho a každý si tak může najít ten svůj nejlepší a nejchutnější. Když jsem pátrala po tom „svém“, hledala jsem nějakou jednoduchou klasiku, která by ale v sobě měla přeci jen trochu vyjímečnosti.

Read more

  • Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...
  • Občas se smíchem říkám, že kdyby mě někdo platil za vaření kávy, čaje a pečení koláčů a buchet, byla bych už nejspíš docela bohatá.
  • Read more
  1. Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...
  2. Začínám mít pocit, že pokud nepřestanu psát o cibuli, tak ta zima prostě neodejde. Tento recept je tedy prozatím poslední z cibulového seriálu a příště už se radši budeme věnovat nějakému jarnějšímu receptu 🙂
  3. Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Sněženky už sice vykukují, ale zima ještě stále neskončila a na jarní nálož čerstvé zeleniny si musíme ještě chvíli počkat. Stále tak hraje prim dobře uskladněná cibule, ze které se dají udělat malé zázraky!

Co si dát na večeři třeba cibulový koláč, který zasytí i velké hladovce 🙂

Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Další díl seriálu o cibuli nese název Cibulový dip. Je to velmi jednoduchý recept z kuchařky Deníku Dity P.

Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

I my jsem se dostaly do zajetí nekonečných seriálů a první díl z našeho nového nese název Cibuláda.

Hlavní roli obsadila červená cibule, na níž je potřeba si dát pozor při výběru – několikrát mi velmi brzy začala hnít. Vedlejší ale neméně důležitou roli zaujímá červené víno.

Další aktéři jsou potřeba, ale můžete k nim dodat kupříkladu chilli nebo naopak brusinky, rozinky, či lžíci marmelády.

Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Cibule se postupně stala mým základem v kuchyni. Bez z ní si vaření opravdu nedovedu představit. A jsem značně nervozní, když zjistím, že cibule došla! Cibule netvoří jen základ mnoha pokrmů, ale v některých receptech figuruje jako hlavní surovina.

Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Měsíc leden nemám příliš v oblibě, protože je většinou studený, dlouhý, dny stále ještě krátké. Vánoční výzdoba už je uklizená a na tu jarní je zatím času víc než dost. Letos v lednu jsem ale našla pár věcí, které mi zpříjemňovaly dny a večery, když jsem zbytku rodiny vařila čaje a podávala léky ke snížení horečky.

Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Sotva jsem tu zveřejnila článek o mém novoročním cvičení, zalehla jsem do postele a vypadá to, že ještě pár dní z ní nevylezu. Ještě než jsem ale místo ranních kliků začala posilovat pouze zvedáním hrnku bylinkového čaje, vyzkoušela jsem tento salát z nového čísla Apetitu. Pokud nemáte rádi exotické plody jako je mango a avokádo, tak tenhle článek přeskočte, v opačném případě čtěte dál.

Read more

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Vánoce jsou za námi, ale přesto se chceme podělit o jeden recept, který se nám už loni osvědčil a letos slavil stejný úspěch. Protože jsme velká rodina a schazíme se po několik dní, hledaly jsme recept, který by se neskládal jen z ryb a řízků.

Číslo prosincového Apetitu z roku 2011 přesně takový recept skrývalo. Pečenou slavnostní krůtu s nádivkou a několika přílohami a to vše pro hodně lidí! Ke krůtě jsme podávaly želírované brusinky, bramborovou kaši a fazolové lusky se slaninou.

A aby toho nebylo málo, jako předkrm jsme zvolily klobásky ve slanině a sýrové profiterolky.

Read more

Dokáže chlap upéct beránka? S tímto receptem určitě!

Co mají společné Velikonoce a Vánoce? Sladké! Oblíbená a hlavně jedlá velikonoční dekorace je beránek. Ozdobí stůl, a až se dostatečně vykoukáte, zaručeně si na něm pochutnáte. Pro mě byl tenhle beránek premiéra. A proto se ptám: Pánové, zvládli byste to taky? A vy dámy, už jste zkoušeli berana ze šlehačkového těsta?

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy... Co budete potřebovat? • 1,5 hrnku polohrubé mouky • 1 balíček kypřicího prášku • 0,5 hrnku cukru krupice • 1 kelímek (200g) smetany ke šlehání • 4 vejce • 1 špetka soli • 1 polévková lžíce horké vody •  máslo na vymazání formy •  hrubá mouka na vysypání formy + něco na ozdobení (třeba poleva) Připravte si kromě formy na beránka

ještě aspoň 2 mísy, robot nebo šlehač,

a gumovou stěrku.

„Zdeňku, už jsi někdy dělal velikonočního beránka?“ „No, ne…“ „Rád pečeš, že jo?“ „No, jo, peču.“ „Skvělý, tak když teď recenzuješ toho robota, tak to můžeš rovnou zkusit, budou Velikonoce, bude z toho článek, ne?!“ „No…“

„Paráda, dohodnuto!“

Každopádně se můj výtvor povedl (jmenuje se Bertie) a já se s vámi podělím o recept i postup. Vybral jsem beránka ze šlehačkového těsta, protože je chutné a nadýchané, voní po Velikonocích, ingredience jsou snadno k dostání a postup není nijak náročný.                                              

Nevím, jestli je to tím, že jsem chlap, ale mám rád přesné a jasné instrukce. Pokud jste stejní, zklamu vás, protože recept od naší milé sousedky, který jsem používal je… v hrníčcích. Přesto se můj vědecký postup (vzít hrníček střední velikosti a se zatnutými zuby odhadnout, co je asi tak „půl hrnku“) osvědčil a beránek je výborný, určitě si taky poradíte.

Abych si vylepšil reputaci, nabízím vpravo kompletní seznam ingrediencí. Už se mi párkrát stalo, že jsem nakoupil a v receptu pak narazil na „vymažte formu máslem“, které jsem samozřejmě doma neměl… A stálo mě hodně úsilí nejít místo koláče vyrábět bombu 😉 Se mnou se vám to nestane!

Správně ušlehaný sníh vám nevyteče na hlavu, když obrátíte mísu vzhůru nohama!

Příprava formy

Použil jsem starou kameninovou formu, zapůjčenou od oné laskavé paní sousedky, dělají se i kovové nebo keramické, silikonové… Je to jedno, všechny jsou cenově dostupné, zásadní ale je, že musíte formu důkladně vymazat máslem a vysypat moukou. Obě části.

Beránek má hodně záhybů a obzvlášť nosy a uši rády zůstávají po vysypání ve formě, což je škoda. Místo, které je špatně připravené, poznáte jednoduše tak, že na něm neulpívá mouka. Takové případy jsem odborně napatlal máslem pomocí vatové tyčinky a posypal.

Budete mít zájem:  Proč vám vadí mléko? Intolerance a alergie mají odlišné příčiny

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy... Pečlivé vymazaní a vysypání formy opravdu nepodceňujte, ať chudák beran neskončí bez nosu…

Těsto je jednoduché

Prvním krokem přípravy těsta je paradoxně předehřátí trouby zespoda i shora na 170 °C. A teď už opravdu k těstu.

Rozklepneme vejce tak, abychom do dvou misek oddělili bílky a žloutky. Když do žloutku kápne bílek, je to jedno, ale do bílků se nesmí žloutek dostat, jinak by se nepovedl sníh.

Začneme tím, že našleháme žloutky spolu s cukrem a vodou, a to tak, aby z nich byla světlá pěna (přibližně barva těsta na rakvičky). Potom přidáme smetanu a nakonec mouku. Výsledkem je relativně tekuté, ale „husté“ těsto.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Správný sníh vám nevyteče na hlavu, když obrátíte mísu vzhůru nohama – je opravdu hustý a „pevný“. Do těsta vmícháváme sníh pomalu a opatrně, něžně, postupně a ode dna. Jen v takovém případě bude těsto krásně nadýchané a chutné. Kdybyste sníh humpolácky míchali, nedejbože šlehali, zplihne a vyrobíte beton.

Hotovo. Opravdu na tom nic není.

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy... Sníh můžete vmíchat ručně nebo použít vhodný nástavec a rychlost robotu. Hlavně něžně, jemně, pomalu…

Do formy a do trouby

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy... Něco tomu chybí, že? Zdobení!

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy do správné výšky, přiklopte zadní díl beránka a vložíte ho do trouby – já ho dal na pečicí mříž tak, aby byl přibližně uprostřed. Přiznávám se rovnou, že jsem nevěděl, jak nastavit horkovzdušný program (obvykle stačí menší teplota nebo kratší doba a nechtěl jsem riskovat), proto jsem použil klasický ohřev.

Beránek se dělá 40-45 minut. Začne slabě vonět, v žádném případě byste neměli cítit spáleninu. Jako milovník matematiky jsem Bertieho vyndal po 42,5 minutách a stačilo to.

Nevyklápíme hned!

Jak jsem říkal, beránek má spoustu záhybů a citlivých partií, musíte být s vyklápěním opatrní. Nechte ho chvilku vystydnout, pomoci si můžete vlhkou utěrkou, samozřejmě ale nesmíte dát na rozpálenou formu nic ledového, aby nepraskla.

Po chvilce opatrně odklopte zadní díl, pokud se vše podaří, nechte zase beránka chvíli zchladit na vzduchu. Pak zadní díl přiklopte, skopového přítele obraťte na záda a jemně zvedněte přední stranu. U dobře připravené a vychlazené formy by se měl vyloupnout hezky a bez poškození. Jako u mě na videu…

Zdobení zabere nejvíc času

Zlaté buchty a koláče, které jen hodíte na talíř!  Jenže beránek se bez zdobení neobejde a je třeba ho ozdobit. Šlehačkové těsto je bílé (= světle béžové), takže buď doporučuji udělat rozinkové oči a mandlový nos (a přidat mašli), nebo beránka polít čokoládovou polevou a udělat oči a nos světlé (a přidat mašli).

Ve výsledku vám beran nezabere celé odpoledne, máte ho hotového za pár desítek minut. Buďte opatrní a pečliví u přípravy formy, vyhrajte si se závěrečným zdobením, a rodina či přátelé si na jedlé velikonoční dekoraci zaručeně pochutnají.

Velikonoční „tvarohový“ beránek

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady a výsledek mě opravdu překvapil. Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou „tvarohovou“ chuť.

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

  • 200 g špaldové nebo ječné mouky, nebo kombinace obou
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody, nebo 1,5 deci jablečného moštu
  • 150 g sladěnky
  • 150 g tuku (rostlinný margarín alsan, nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene
  • 50 g oříšků nebo loupaných mandlí, či slunečnicových semínek, nebo kombinace různých druhů
  • 50 g spařených hrozinek, nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)

Jak připravit tvarohového beránka

  1. Na mokrou část nakrájíme 2 balíčky bílého přírodního tofu na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme.
  2. Vaříme asi 15-20 minut.

  3. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo rozmixujeme úplně dohladka.
  4. V míse rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.
  5. Na suchou část promícháme všechny druhy mouky s vinným kamenem.

  6. Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky, nebo mandle, hrozinky, nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
  7. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky.

  8. Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.
  9. Troubu předehřejeme na 170°C.
  10. Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  11. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené.

  12. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.

Praktické

  • Beránka můžete sníst tak jak se, nebo ho polít buď „čokoládovou“ polevou z karobu, či polevou z mandlového másla.Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...
  • Jako první spařte hrozinky, nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.
  • Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Obměna

  • Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou.

Děti

  • Podáváme od 2. roku, místo ořechů použijeme mandle.

Naučte se 36 špičkových video receptů.

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.Váš prohlížeč neumí přehrát video.
Chci umět dezerty

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Pečeme velikonočního beránka 0 0

Tradici pečení sladkého velikonočního beránka má několik vysvětlení, ale důležitější asi je, že se zachovala až do současnosti.

Klasický beránek se připravuje nejčastěji z některého druhu sladkého těsta, do kterého se mohou přidat i rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce.

Na upečeného beránka se může nanést čokoládová nebo jiná poleva a kolem krku by mu neměla chybět mašle…

Velikonoční beránek by se měl podle tradice péct na Boží hod velikonoční – tedy poslední neděli před velikonočním pondělím, kdy se chodí s pomlázkou na koledu. Den předtím, o bílou sobotu, se peče velikonoční mazanec, který může mít i podobu věnce.

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Vše začíná u formy

Formy na velikonočního beránka jsou k dostání v mnoha velikostech, tvarech ale i materiálech. Původní byly kameninové a litinové se smaltovaným povrchem, pak se začaly vyrábět formy keramické, z hliníkové slitiny a dokonce i ze skla, nejmodernější jsou ze silikonu. Některé typy jsou jednoduché a zadní část upečeného beránka je pak plochá, používají se ale i formy dvojdílné.

Původní litinové nebo kameninové formy se v mnoha domácnostech často předávají z generace na generaci, pokud si ale pořizujete formu novou, je dobré upéct alespoň jednoho „zkušebního“ beránka ještě před Velikonocemi.

Všechny formy mimo silikonových musíte před naplněním těstem důkladně vymazat máslem nebo tukem a pak vysypat hrubou moukou, krupičkou nebo velmi jemně umletou strouhankou. Pozornost je potřeba věnovat především krajním částem, hlavě, očím, ouškům…

Těsta by v jednodílné formě nemělo být víc než do dvou třetin, protože většina těst pečení nabývá na objemu. U dvojdílné formy se plní celá spodní část.

Budete mít zájem:  Ještě k ADHD: co měli společného Goethe, Picasso, Edison a možná i váš syn

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Nejčastěji používaná těsta

Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Nejčastěji používanými druhy těsta je piškotové, třené a kynuté. Poměrně často se těsto obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou, někdy se do něj přidává strouhaný kokos, rozinky, kandované ovoce, jemně nasekané mandle nebo ořechy.

Piškotový beránek

Piškotové těsto je jednoduché. Skládá se z vajec, polohrubé mouky, krupicového cukru a horké vody. Množství je nutné přizpůsobit velikosti formy, nejjednodušší základní poměr je

  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 200 gramů mouky
  • 200 gramů cukru

Postup přípravy těsta není vůbec složitý a vládne ho opravdu každý. Vejce se rozklepnou, žloutky oddělí od bílků a z bílků se vyšlehá tuhý sníh. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a v průběhu šlehání postupně přidáváme horkou vodu. Když má pěna bílou barvu a je krémovitá, přimícháme do ní opatrně sníh z bílků.

Těsto se může obarvit přidáním kakaa a ochutit vanilkovým cukrem i citronovou šťávou. Místo části mouky můžete přidat vanilkový nebo kakaový pudinkový prášek, jemně mleté mandle nebo ořechy, nic nepokazíte ani rozinkami.

Beránek z třeného těsta

Třené těsto se na pečení beránka používá asi nejčastěji. Množství surovin je i v tomto případě samozřejmě nutné přizpůsobit velikosti formy, základní poměr je¨

  • 4 vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů cukru krupice
  • 2 deci oleje
  • 2 deci mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva

Než začnete míchat těsto, rozklepnete vajíčka, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Pak v míse utřete žloutky, olej a cukr do pěny, přilijete mléko a postupně přimícháte mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně přidáte ještě sníh z bílků. 

Prášek do pečiva je možné nahradit práškem do perníku, místo části mouky je možné použít jemně mleté ořechy nebo vanilkový, případně kakaový pudinkový prášek. Pokud nechte použít olej, nahradíte ho máslem nebo tvarohem. K ochucení použijte rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce. 

Beránek z kynutého těsta místo mazance

Beránek z kynuté těsta se nepeče tak často, jako z těsta třeného nebo piškotového, může ale být zajímavou alternativou za kynutý velikonoční mazanec.

Na kynutého beránka je nejlepší jemnější kynuté těsto, kypřené klasickým droždím. Po vykynutí se těsto vloží do vymazané formy, nechá dokynout a pak teprve upeče. I kynuté těsta je samozřejmě možné ochutit rozinkami, mletými mandlemi nebo kandovaným ovocem.

Kynutý beránek může být i plněný. Z těsta vyválíte plát, rozložíte na něj připravenou náplň, plát svinete a vložíte opatrně do formy, kde ho ještě upravíte. Náplň může být z máku, tvarohu, povidel nebo kakaa smíchaného s krupicovým cukrem.

Pečení  beránka

Beránek se peče v troubě, předehřáté na 180 až 200° Celsia přibližně 45 až 60 minut. Upečení se snadno pozná dřevěnou špejlí, kterou zapíchnete v nejvyšším místě. Pokud na ní po vytažení není těsto, je beránek upečený.

U jednoduchých forem je potřeba hlídat, aby se některé tenčí části, jako je například hlavička, nepřipálily. Spálení je možné zabránit přikrytím alobalem nebo pečícím papírem.

Formu s upečeným beránkem vyndáte z trouby a necháte chvíli vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíte na rovnou plochu. Beránek se z formy snadněji vyklopí, když formu položíte na utěrku, navlhčenou studenou vodou.   

Zdobení velikonočního beránka

Upečený vychladlý beránek se dá zdobit mnoha způsoby. Beránek z tmavého těsta se jen pocukruje nebo potře bílou polevou, z bílého těsta se potírá polevou čokoládovou. Pokud chcete, aby byl skutečně hodně ozdobený, můžete mu ze šlehačky nebo sněhu z bílků udělat cukrářskou zdobící soupravou kudrlinky.

Beránka můžete i naplnit. Od shora dolů nebo napříč ho prostě jen opatrně rozkrojíte, řez potřete krémem a pak obě poloviny opět spojíte.

Na konec beránkovi z mandlí nebo rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos, kolem krku mu uvážete barevnou stužku, a pokud chcete být naprosto dokonalí, připevníte na ni ještě rolničku…

Nejlepší recepty

Vybrali jsme pro vás i několik receptů. Pokud by vám žádný z nich nevyhovoval, pak vás určitě  další recepty na velikonočního beránka uspokojí a toho svého si podle některého upečete. .

Jemný velikonoční beránek

  • Beránek, kterého dokáže připravit každý – a je jemný, nadýchaný, chutný…
  • Suroviny
  • na těsto
  • 250 gramů polohrubá mouka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová šťáva
  • nastrouhaná citronová kůra

do pečící formy

na polevu

  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 vaječný bílek
  • citronová šťáva

na ozdobu

  • 2 celé mandle
  • 1 lískový oříšek

Postup:

Čtyři vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh.

Do mísy rozklepnete dvě zbylá vajíčka, přidáte žloutky, krupicový i vanilkový cukr, podle chuti citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a vše vyšleháte do pěny. Pak pomalu a opatrně postupně vmícháte mouku a sníh z bílků.

Pečící formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou, pak do ní nalijete těsto.

Beránka upečete v troubě při 190° Celsia do zlatova a z formy ho vyklopíte ještě horkého.

Připravíte si polevu. Bílek vyšleháte s moučkovým cukrem a postupně do polevy přimícháte podle chuti citronovou šťávu.

Vychladlého beránka potřete polevou, z mandlí nebo větších rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos.

Ze stejného těsta můžete upéct třeba i zajíčka nebo rybu…

Dietní velikonoční beránek

Držíte dietu, obáváte se velikonočních kalorií a přesto by jste se neradi ošidili? Upečte si dietního beránka.

Suroviny:

  • 750 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů rostlinného tuku
  • 60 gramů umělého sladidla
  • 75 gramů škrobové moučky
  • 50 gramů mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • sůl

Postup:

Mandle umelete, krátce je osmahnete na malém množství rozpáleného tuku a necháte vychladnout. Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Sníh osladíte umělým sladidlem, přimícháte do něj opražené mandle a mouku, pak přidáte škrobovou moučku a kypřící prášek a vše mírně osolíte. Tuk necháte rozpustit a přimícháte ho do těsta.

Těsto přendáte do vymazané a moukou vysypané formy, beránka pečete v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 20 minut až půl hodiny. Z mírně vychladlé formy beránka vyklopíte a po úplném vychladnutí ho ozdobíte.

Velikonoční beránek s banánového těsta

Trochu jiný beránek, ale proč péct každý rok stejného?

Suroviny:

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 250 gramů tuku
  • 250 gramů rozmixovaných banánů
  • 4 vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků ušleháte tuhý sníh. V míse utřete tuk a cukr do pěny, pak do ní postupně vmícháte žloutky, rozmixované banány a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přimícháte sníh z bílků.

  1. Těsto nalijete do vymazané a moukou vysypané formy a upečete v troubě při 180° Celsia do zlatova.
  2. Pokud se rozhodnete pro polevu, je v tomto případě nejlepší bílá, oči a čumáček můžete udělat třeba z kousků čokolády.
  3. V průběhu pečení můžete udělat radost svým přátelům a známým – pošlete jim velikonoční přání
Budete mít zájem:  9 otázek a odpovědí: O kvalitním chlebu

Forma na pečení beránek – CLIVIA

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Do obchodu

Co by to bylo za Velikonoce bez klasického beránka? My v Bonami si je neumíme představit bez voňavého moučníku s mašlí na krku. Připravte si toho svého ve formě od americké značky Nordic Ware, která je vyrobena z litého hliníku a po upečení nechá vyniknout všechny jemné detaily pečiva.

Navíc tato forma přežije téměř vše a tak se můžete svou starou keramickou po babičce vystavit na poličku a péct v litinové, která se nerozbije. O formách Nordic Ware: Forma je vyrobena z masivního litého hliníku, který zajišťuje perfektní rozvod tepla. Sám výrobce tak doporučuje snížit při pečení teplotu klidně až o 15°C, než je uvedeno v receptech.

Pro co nejkvalitnější výsledek doporučujeme pečení hutnějších těst (máslových, třených, kynutých), které dají vyniknout všem detailům formy. Před prvním použitím a po každém následujícím umyjte ručně teplou mýdlovou vodou. Přílišné namáčení se nedoporučuje, nepoužívejte kovové předměty či drátěnky.

Pro odstranění odolnějších usazenin těsta použijte měkký kartáček. Nikdy nepoužívejte pro vymazání olivový olej, slunečnicový olej ani jiné běžné stolní oleje. Doporučujeme formu vymazávat přepuštěným máslem a vysypat polohrubou moukou. Formu naplňte maximálně do 3/4, aby nedošlo k přetečení.

Ikonické bábovky Nordic Ware, které dobyly svět Zní to jako pohádka nebo Americký sen, ale příběh je pravdivý. V roce 1946 se v Minnesotě začala psát historie provoněnná pečenými dobrotami a kvalitně zpracovanými bábovkovými formami Nordic Ware. Firmu založil mladý pár se skandinávskými kořeny a zpočátku se zaměřoval na tradiční formy skandinávské kuchyně.

Ovšem v roce 1950 se vše změnilo, když se jedna z forem Nordic Ware objevila v celostátní pekařské soutěži. Od té doby popularita značky jen rostla, stejně jako její sortiment. Kvalita a myšlenka však zůstávají stále stejné – přinášet zákazníkům formy na pečení z litého hliníku, které přežijí generace a výsledek bude vždy dokonalý ♥ – Rozměry: 28.6 x 8.

3 x 19.1 cm (délka x výška x šířka) – Hmotnost: 2.12 kg – Objem: 7 dl – Materiál: litý hliník – Poznámka: před prvním použitím doporučujeme formu naprázdno vypálit v troubě na 180 °C po dobu 20 minut – Země výroby: USA

– Péče: myjte ručně, nepoužívejte abrazivní prostředky, neodmáčejte, pro odstranění nečistot použijte měkký kartáček

Pošlete velikonočního beránka! Bez hlavy...

Do obchodu

Forma na beránka s dokonalými tvary   Každý teď na Velikonoce hravě zvládne upéct perfektního velikonočního beránka. Stačí mít odolnou keramickou formu s pečlivě tvarovanými detaily – díky nim bude váš vlastnoručně upečený beránek každý rok vypadat jako živý. Představujeme prvotřídní keramickou formu na beránka DELÍCIA s elegantní dvoubarevnou glazurou.

  Recept na velikonočního beránka snů   Proč by vám doma tato jedinečná forma neměla chybět? Vyniká totiž filigránsky propracovaným vnitřním dekorem, který zaručuje, že výsledný moučník bude mít vždy krásně tvarovanou hlavu s rohy a věrohodně ztvárněné ovčí rouno.

Tvary beránka díky tomu budou dobře rozeznatelné i v případě, že se jej rozhodnete opatřit  třeba čokoládovou polevou.     Pokud jde o materiál, formu vyrábíme z poctivé glazované keramiky, která má přirozeně nepřilnavé vlastnosti – beránek vám proto půjde z formy snadno vyklopit.

    Keramická forma, která vydrží po generace   Formu dodáváme v obalu z kvalitní silné lepenky, ve které ji můžete bezpečně skladovat po mnoho let. Pak ve vaší rodině zůstane po staletí a vaši potomci si ji budou předávat z generace na generaci coby rodinné stříbro.

Protože je forma navíc hezká i zvenčí, můžete ji však využívat po celý rok jako rustikální dekoraci vaší kuchyně a najít jí důstojné místo třeba na poličce vedle talířů po babičce. Formu můžete mýt v myčce nádobí, dáme vám na ni nadstandardní záruku 3 roky a přibalíme vám k ní i původní, ověřený recept na tradičního velikonočního beránka.

Beránek z ořechového těsta

Proč se peče beránek?

V bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm, který Židé jedli před odchodem z egyptského zajetí. Tradice se pak přenášela dál.

Maso (a to ani jehněčí, které se jedlo hojně právě v období Velikonoc, protože touto dobou probíhala jarní probírka stád) však nebývalo vždy dostupné, a tak se jako náhrada této obřadní pečínky začal připravovat beránek ze sladkého těsta. Jak z kynutého, tak dnes z různých variant těsta piškotového, mnohdy s čokoládovou polevou.

Dodnes je beránek symbolem velikonočních svátků a v křesťanském světě je vnímán také jako podobenství obětovaného Ježíše. Peče se stejně jako mazanec o Bílé sobotě. I když dnes jsou Velikonoce často velmi civilními svátky, pečení beránka se ve většině domácností dodržuje.

Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. Formu na beránka (použili jsme starou keramickou, spodní část o objemu 600 ml) důkladně vymažte máslem a vysypte strouhankou, aby se k ní beránek nepřichytával a šel dobře vyklopit.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a s 8 lžícemi horké vody do co nejsvětlejší pěny, ve které se tvoří vzduchové bubliny. Po částech do ní pak zapracovávejte mouku s kypřicím práškem a ořechy.
  3. Nakonec do ní opatrně vmíchejte dotuha ušlehané bílky se špetkou soli. Vzniklé těsto vlijte do spodní poloviny formy na beránka, zakryjte horní polovinou a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Je dobré hlavu beránka ještě přes formu překrýt alobalem, protože v těchto místech je těsto v nejtenčí vrstvě a snadno se připéká.
  4. Nechte chvíli (asi 5 minut) chladnout ve formě, pak teprve odklopte víko, beránka vyklopte a nechte ho zchladnout na mřížce.
  5. Sněhový krém: Bílky vyšlehejte elektrickými metlami s cukrem, se špetkou soli a s citronovou šťávou ve vroucí vodní lázni na hutný krém, který tvoří na konci metel pevné špičky. Sníh naneste cukrářským sáčkem na beránka a vytvořte na něm (nebo následným povytahováním špiček obrácenou lžící) krásně kudrnatou „srst“ a pak ho vložte aspoň na 30 minut zpět do trouby předehřáté na 100 °C, aby se jeho sněhový povrch zpevnil. Nebojte se, že se těsto příliš vysuší. Sladká sněhová „srst” ho před ztrátou vlhkosti spolehlivě ochrání.

V dubnovém čísle se můžete těšit na tradiční české i moravské velikonoční recepty, včetně beránka. Pozveme vás také na opulentní nedělní oběd v carském stylu.

V rámci projektu Gurmet kolem světa totiž tentokrát navštívíme Rusko. Můžete se tedy těšit i na ruské velikonoční speciality.

Do přípravy na svátky jara jsme zapojili též děti a upekli jsme s nimi barevné sušenky – ptáčky ozdobené marcipánem.

Přesvědčíme vás, že med může být důležitým hráčem dokonce i při přípravě masitých dobrot. Poradíme vám, jak co nejchutněji naložit s vykoledovanými vajíčky nebo jak si co nejvíc pochutnat na bylinkách.

Nevíte si rady, jak a s jakými přílohami připravit ryby? Špičkový kuchař Dalibor Navrátil vám navrhne pět opravdu labužnických způsobů, jak si na nich pochutnat.

V dubnu je také nejlepší čas na to, posílit mozek k vyššímu výkonu a zároveň si pochutnat.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *