Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

Zimní období a pomeranče k sobě tak nějak odjakživa patří. V teplých krajinách zrají a k nám se dostávají právě se začátkem zimy v největším množství. Jenže pomeranče nejsou jen lahodným ovocem, ale především cenným přírodním léčivem. Víte, v čem všem nám mohou prospět?

Všeobecně je známo, že citrusy obsahují vysoké množství vitamínu C. Avšak pomeranče mají spoustu dalších předností, které bychom neměli přehlížet. Můžete s nimi hubnout, zlepší vaše zažívání a dokonce mohou sloužit i jako elixír mládí. Jíst pomeranče se zkrátka vyplatí!

1. Pomeranče jsou plné vody

Jeden středně velký pomeranč obsahuje zhruba 87 procent vody. A protože i lidské tělo je ze 60-70 procent složeno právě z vody, není pochyb, že jde o prospěšnou potravinu.

Navíc ti, kteří mají obecně problém s pitným režimem, tak mohou prostřednictvím pomeranče přijmout tekutiny navíc i se spoustou cenných látek.

A dostatečný příjem tekutin nám pomáhá lépe se soustředit, rozproudit krevní oběh, bystří duševní bdělost, dodává fyzickou energii, optimalizuje funkci všech orgánů a vyplavuje odpad z těla.

2. Pomeranče dodají tělu důležitou vlákninu

A jak známo, vláknina pomáhá hubnout. Jeden pomeranč obsahuje zhruba 62 kalorií a zhruba tři gramy vlákniny. Což je asi 12 procent doporučeného denního množství. Vláknina toho ale umí mnohem víc. Napomáhá lepšímu trávení, pečuje o zdravá střeva, reguluje hladinu krevního cukru, zvyšuje pocit plnosti a dokonce může přispívat ke zdravějšímu spánku.

3. Pomeranče mají vysoký obsah vitamínu C

Citrusy jsou prostě jedničkami, co se doplňování vitamínů proti nejrůznějším virózám týče. A pomeranč je jeden z favoritů, které bychom si měli dopřávat. Jeden pomeranč v sobě ukrývá zhruba 80 procent doporučené denní dávky vitamínu C.

Krom toho, že pečuje o to, abychom nebyli nemocní, posiluje imunitní systém a navíc pomáhá produkovat kolagen, snižuje riziko zánětů v těle a zvyšuje schopnost těla využívat tuk jako zdroj paliva. A to jak během cvičení, tak i v klidu.

Vitamín C je navíc také nutný pro správné vstřebávání železa, což může zlepšit dostupnost kyslíku a snížit únavu.

4. Pomeranč dodá tělu spoustu dalších cenných živin

Pomeranče v sobě ukrývají i mnoho dalším cenných látek, které náš organismus potřebuje ke správnému fungování. Ukrývá se v nich například draslík, který podporuje funkci srdce, snižuje krevní tlak a působí jako přírodní diuretikum.

Kyselina listová je zase důležitá pro mozek a nervový systém, dostatečné množství v těle chrání před depresivními náladami a problémy s pamětí. Pomeranče však v sobě ukrývají i dostatek dalších vitamínů skupiny B, vitamín A, vápník nebo hořčík.

5. Pomeranč jako silný antioxidant

Flavonoidy, které pomeranč obsahuje působí protizánětlivě, protivirově a mají i antimikrobiální účinky. Rovněž brání před oxidačním stresem. Díky antioxidantům mohou pomeranče chránit i naše duševní zdraví. A jsou také řazeny mezi takzvané elixíry mládí.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

6. I džus z pomeranče našemu zdraví prospívá

Nejen samotný pomeranč, ale čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva je pro naše zdraví pochopitelně prospěšná.

Nutno však dodat, že je důležité při odšťavňování používat nekovové nádobí a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče ihned vypít. Čím déle ji necháme stát, tím méně blahodárných látek se v nápoji zachová.

Je také nutné počítat s tím, že pomerančová šťáva obsahuje méně vlákniny než celý pomeranč. 

7. Pomeranče správně kombinujte s dalšími potravinami

Pomeranče skvěle lahodí například s ovesnými vločkami, zeleninovými saláty, oříšky a hodí se dokonce i například na celozrnné chlebíčky. Přidat je můžete i do jogurtu nebo je vhodně zkombinovat se sýrem. Úžasně chutnají společně s olivami. Nebojte se jich a ochutnejte i netradiční kombinace.

Autor článku: Monika Poledníková

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni

Pádné důvody, proč nevyhazovat pomerančovou kůru do koše. V domácnosti nalezne další uplatnění

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát
Fotografie: Freepik

Loupete pomeranče a slupky automaticky házíte do koše? V takovém případě děláte velkou chybu, protože mohou mít mnoho dalších způsobů využití.

Objevte několik praktických rad a tipů, jak se dají využít pomerančové slupky a recyklovat tak tento odpad. Možná budete překvapeni, kolik skvělých možností nabízí.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dátFotografie: Freepik

Lahodná kandovaná pomerančová kůra

Kandovaná pomerančová kůra je ideální do dezertů a pro pečení. Jíst se navíc dá i samotná a stane se tak jakýmsi zdravým bonbonem. Proč ji ale kupovat často za nemalé peníze v obchodě, když si jí můžete poměrně jednoduše vyrobit sami? Pomůže vám s tím i následující návod.

Co budete potřebovat pro výrobu domácí kandované kůry z pomerančů?

  • Pomerančové slupky
  • Hrnek cukru
  • Hrnek vody

Celý postup je velmi jednoduchý. Jednotlivé slupky nakrájejte na tenké proužky a blanšírujte v hrnci. Vyjměte je a nechte chvíli oschnout. V dalším kroku vložte vodu do hrnce spolu s cukrem a počkejte, než se cukr úplně rozpustí. K tomu přidejte slupky, povaříme zhruba 30 minut a následně odstavíme.

Tento postup může být nutné opakovat i dvakrát než se zredukuje všechna voda. Převařené slupky dáme na plech či na rošt a posypeme cukrem. Skladovat by se měly v lednici.

Pomerančový čaj

Zbytkové slupky z pomerančů využijete i pro přípravu vlastního čaje. Slupky nakrájejte na co nejmenší kousky a nechte je důkladně vyschnout po dobu několika dní, případně použijte sušičku. Následně je vložte do vzduchotěsné nádoby. Přidáním do čaje vykouzlíte úžasné svěží pomerančové aroma.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dátFotografie: Freepik

Přírodní vůně do pokoje

Pomerančové slupky výborně poslouží i pro vytvoření příjemné domácí vůně do interiéru. Stačí důkladně usušit kůru, nakrájet na menší kousky a vložit do prodyšných látkových sáčků. Když tyto sáčků rozmístíte po domě, dosáhnete příjemné jemně svěží vůně.

Osvěžovač do lednice

Další příležitostí, kde využijete jemnou pomerančovou vůni a schopnost pohlcovat nepříjemné pachy, je použití v lednici. Tento přírodní osvěžovač totiž pomůže s eliminací nepříjemných pachů tak, aby vaše lednice byla co nejvíce čistá.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dátFotografie: Freepik

Pomerančový kořenící olej

Když si vytvoříte vlastní olej s nádechem pomeranče, hned dostanete perfektní ingredienci pro ochucení salátů a podobných pokrmů. V rámci výroby vlastního oleje si připravte vyčleněné pomerančové slupky, ke kterým se krásně hodí jedna skořice. Vše umístěte do nádoby s olejem a nechte macerovat minimálně dva dny.

Vůně na boty

Jestli máte problém s botami, které zapáchají, opět mohou pomoci pomerančové slupky. Jednoduše je přes noc vložte do bot a do rána pomohou s pohlcením nežádoucího zápachu.

Velkou výhodou je fakt, že tento osvěžovač budou je naprosto přírodní a neobsahuje žádnou nebezpečnou chemii, která by mohla vyvolat například alergickou reakci.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát Přidat SvětKreativity.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Fenomén smoothie. Naučte se připravovat nápoje plné zdraví

Právě čím dál populárnější smoothie by v jídelníčku rozhodně chybět nemělo. Odrazuje-li vás anglické slovo, říkejte prostě rozmixované ovoce a zelenina! O nic jiného totiž nejde. Ale právě v tom je ten vtip!

Nemusí se kousat

Všichni sice víme, že zeleniny a ovoce bychom měli denně sníst alespoň půl kila, a to v několika dávkách, ale málokdo to skutečně dělá. Přitom důvody většinou nejsou finanční, jak se vymlouváme. Spíš prostě nemáme chuť jíst je „jen tak“, a do složitých úprav se nám nechce. 

Budete mít zájem:  Zábal z ricinového oleje – na co je dobrý?

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

Široká škála

Smoothie všechny tyto „překážky“ odstraňuje. Pokud používáte speciální smoothie mixéry, je příprava opravdu jednoduchá – hotový nápoj máte rovnou v lahvičce, z níž ho můžete pít nebo ji uzavřít a vzít si ji s sebou do práce či do školy, na výlet apod.

Téměř neomezené možnosti i kombinací umožňují výrazně rozšířit repertoár konzumovaných druhů. Díky tomu se do těla dostane široká škála vitaminů, minerálů a dalších bioaktivních látek. Je prokázáno, že jejich vstřebatelnost a využitelnost v těle je vyšší, pokud pocházejí z přirozeného zdroje, než když je do sebe ládujeme v podobě potravinových – doplňků.

Komplexní zdroj

To platí i pro vápník, jehož nejvhodnějším zdrojem je mléko a výrobky z něj – i ty lze přidávat do smoothie, a získat tak nejen základní minerál chránící před osteoporózou, ale využijete-li kysaný produkt, tak i prospěšné probiotické bakterie.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

Předplatné můžete objednávat zde

A nesmíme zapomenout, že rozmixované celé ovoce a zelenina obsahují velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je rovněž nesmírně důležitá.

Smoothie je tak komplexní zdroj látek přispívajících k prevenci většiny onemocnění a/nebo zlepšujících stav, když už jimi trpíte. Samozřejmě pomáhá chránit i před infekcemi včetně koronaviru. V neposlední řadě poslouží smoothie i jako součást pitného režimu. 

Nebojte se kombinovat

* Receptů na smoothie najdete spoustu, ale zkoušejte také vlastní sestavy. Míchejte vždy více druhů. Nemějte strach dát dohromady ovoce a zeleninu, chuťově se do dobře doplňují. * Snažte se, aby alespoň jedna složka měla vysoký obsah vody. To je např.

meloun (ideální jsou melouny Bouquet z Valencie – nemají jadérka), okurka, pomeranč aj. * K chuťově méně výrazným druhům (jablko, mrkev, hlávkový salát) přidejte něco „pronikavějšího“ – jahody, maliny, borůvky, mandarinku, papriku, ředkvičku…

Chcete-li nápoj chuťově zjemnit, zajistí to banán, broskev nebo hruška. * Kyselejší plody (pomeranč, rybíz, višně) kombinujte se sladšími (jahody, černé třešně, hroznové víno, oranžové papriky, švestky).

Cukr do smoothie nepřidávejte nikdy! * Vhodné jsou i čerstvé bylinky, které zvýrazní chuť (máta, meduňka) nebo nápoj přirozeně a zdravě osladí (stévie, tymián).

* Přidejte vždy trochu neslazené tekutiny. Vhodná je voda (popř. s citronovou šťávou), minerálky, vychlazený čaj (nejlépe zelený), ale i mléko, kefír, zákys, jogurt.

Letní osvěženíPomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

  • POTŘEBUJETE:
  •  1 bezpeckového melounu Bouquet, 10 jahod, 1 pomeranče, 1 kiwi, citronovou šťávu podle chuti, plátek jakéhokoli ovoce na ozdobu
  • POSTUP:

 Oloupané a očištěné ovoce pokrájejte, přidejte vodu s citronovou šťávou, rozmixujte a dejte vychladit. Před podáváním promíchejte, nalijte do sklenic a ozdobte plátkem např. limetky či melounu. Letní osvěženíTip: Můžete přidat též bílý jogurt. Více receptů na www.nejmelouny.cz.

Proč si z fresh barů neodnášíme vitaminy? Je však jeden důvod, proč tam dál chodit…

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dátAno, je to skvělé, že počet zdravých bister ve městech každým rokem stále roste. Také si rádi v polední pauze nebo po cestě z práce dáte fresh, tedy šťávu z čerstvého ovoce nebo zeleniny, případně smoothie, tedy ovocný nebo zeleninový koktejl? Jaká je však skutečná výživová hodnota produktů z těchto fresh barů? A má smysl za tyto zdravé dobroty draze platit?

Když jsem před lety ještě o zdravé výživě téměř nic netušila, ráda jsem si občas dala v restauraci čerstvou pomerančovou šťávu. Bylo to drahé, ale měla jsem pocit, že mlsám zdravě.

Později, jakmile jsem pochopila skutečný význam zdravého a přirozeného stravování a jeho vliv na náš zdravotní stav a na naši postavu, neváhala jsem a okamžitě pořídila domů odšťavňovač.

Z čerstvých šťáv se stala běžná součást mého jídelníčku.

Mohlo by se zdát, že tímto krokem o mě jakožto o zákazníka fresh bary nadobro přišly. Domácí výrobě již nemohly cenově konkurovat. Opak je však pravdou. Stále využívám možnosti dát si mezi pracovními schůzkami zdravé občerstvení. Nicméně jsem během let vypozorovala některé velmi výrazné nedostatky zdravých bister.

Kde jsou živiny?

Pokud budete chtít vyrábět ve velkém čerstvé šťávy a koktejly a současně minimalizovat dobu obsluhy zákazníka, musíte sáhnout po jistých kompromisech. Oloupat pomeranče a oškrábat mrkve zabere mnoho času. Je tedy potřeba ovoce i zeleninu předem oloupat i nakrájet. Prodavač poté jen sáhne do nádoby s připravenými surovinami a naláduje odšťavňovací mašinku.

Jenže hlavním důvodem, proč lidé konzumují čerstvé ovoce a zelninu, jsou vitaminy a enzymy. Tedy látky povětšinou citlivé na světlo, kyslík, teplo, případně kovové ionty.

Patrně už víte, že samotná sklizeň, doprava a skladování připravuje ovoce a zeleninu o část těchto živin. K tomu navíc připočítejte působení světla a kyslíku na oloupané a rozkrájené plody.

Nejcitlivější (a pro nás bohužel životně důležitý) vitamin C mizí z plodů nejen působením světla a kyslíku, ale také při kontaktu s kovovým ostřím nože.

V praxi to znamená, že byste měli plody loupat a porcovat bezprostředně před výrobou nápoje a čerstvě připravený džus poté vypít přibližně do deseti minut. Pokud však džus koupíte ve fresh bistru, nedá se za čerstvý považovat.

Nejen, že je mnohdy připravovaný z naporcovaného ovoce (a to bylo porcováno před několika hodinami), ale čas od času je dokonce již předem vymačkaný lisovacím strojem na citrusy.

Není divu, že taková šťáva potom chutná stejně jako balený džus z koncentrátu.

Dašími ztrátovými mikronutrienty jsou kyselina listová, vitamin B a většina enzymů. A aby toho nebylo málo, problémem jsou také odšťavňovací stroje v bistrech. Pořizovací cena odstředivých odšťavňovačů je o mnoho nižší než u šnekových.

Současně také tyto stroje pracují rychleji. Proto se nabídka profesionálních odšťavňovačů určených do gastro provozoven zaměřuje především na tyto „odstředivky“. Během odstředění je do šťávy však vháněn vzduch. Proto je džus z odstředivky vždy více pěnivý než lisovaný džus.

A také má vinou oxidace kyslíkem méně vitaminů a enzymů.

Nejhorší bistra v Praze

Nehodlám zde pranýřovat některá konkrétní zařízení, ale dám vám dobrou radu. Pokud je v bistru lisovací stroj na citrusy a jeho nádoba je plná pomerančové šťávy, kupte si raději džus z mrkve, jablek nebo koktejl z manga a kokosu. Pokud uvidíte v bistru nádobu s naporcovaným avokádem, dejte si raději koktejl s chia.

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v avokádu jsou totiž podobně náchylné jako vitaminy a enzymy. Chia semínka slouží jako přírodní konzerva omega-3 kyselin a dokud je chemicky nebo mechanicky nenarušíte, případně je nevystavíte teplotě nad 150°C, je jejich výživný obsah v bezpečí.

V případě, že si všimnete, že je ovoce v bistru uchováváno v nechlazených nádobách, bude lepší jít rovnou jinam.

Proč tam vůbec chodit?

Ptáte se, proč do těchto podniků vůbec chodím, přestože všechny tyto nedostatky znám? Důvod je prostý. Na všechno své jídlo aplikuji princip nejmenšího zla. A pokud si mám vybrat mezi gyrosem, bageterií, klasickým fast-foodem, pekárnou, cukrárnou a fresh bistrem, vyberu si to poslední.

V těch ostatních občerstveních také nenarazíte na živiny, zato zde ale narazíte na přepálené tuky, hromadu soli a cukru, emulgátory, konzervanty, levný škorb a pšeničný lepek. Vedle toho jsou fresh bary, byť nenabízí skutečnou čerstvost, bohatým zdrojem minerálů, kvalitních sacharidů a rostlinných tuků.

Tepelně nezpracovaná strava navíc vyžaduje méně energie pro trávení, takže se budete cítit méně unavení.

  • Hodně zdraví a štěstí přeje Cecílie!
  • Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):
  • Podívejte se i na má videa
  • Jste z toho zmatení? Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát
  • Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo?
  • Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy
  • Přebírání textů a fotografií:
  •     tištěná média — přebírání nezměněných textů a fotografií je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
  •     online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a jednu fotografii s uvedením autora a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz

Foto: Cecílie Jílková

Víc než 10 důvodů, proč jíst pomeranče

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

V regálech obchodů najdeme velikou nabídku citrusů. Citrony, mandarinky, pomeranče, grapefruity, pomelo, limetky… Pro mnoho lidí je právě vůně pomerančů spojena s Vánocemi. Podíváme-li se blíže na tyto nádherně zbarvené a omamně vonící plody, nestačíme se divit. Pomeranče jsou přímo fontánou zdraví.

Ve 100 g pomeranče je 45-60 mg vitamínu C. Kromě něj pomeranče obsahují dalších téměř 170 látek zesilujících a doplňujících jeho účinek. Karotenoidy mají podobné složení jako betakaroten – v organismu se přeměňují na vitamín A. Působí jako silné antioxidanty.

Pomeranč jich obsahuje 20 druhů. Dále vitamíny B1 a B2 a kyselinu listovou, nezbytnou pro zdravý vývoj nervového systému plodu Kyselina listová působí také jako antioxidant; zajišťuje správnou funkci bílých krvinek.

Organické kyseliny, zejména kyselina citronová, zvyšují účinek vitaminu C a usnadňují vylučování toxických látek.

Z chemického hlediska můžeme oněch zhruba 170 v pomeranči se vyskytujících látek, takzvaných fytochemikálií, rozdělit do dvou skupin.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Flavonoidy – mají silný antioxidační, protizánětlivý a protirakovinný účinek a příznivě působí na krevní oběh. K nejvíce známým patří rutin, tangeretin, hesperidin a kvercetin.

Limonoidy dodávají pomerančům jejich nádhernou vůni. Chemicky jde o takzvané terpeny, nejvíce o terpen d-limonen. Výzkumy potvrdily, že terpeny snižují riziko vzniku nádorů.

Je prokázáno, že vitamin C z pomerančů zkracuje dobu nemocí z nastuzení a zmírňuje jejich příznaky. K dosažení patřičného efektu stačí denně sníst alespoň čtyři pomeranče.

Společným působením kyseliny listové a vitamínu C pomeranče zvyšují schopnost bílých krvinek bojovat proti mikroorganismům a prodlužují jejich životnost. Zvyšují tvorbu protivirového proteinu, který si tělo umí vyrobit samo. Každodenní konzumace pomerančů je tedy vhodnou prevencí nejen proti nachlazení a chřipce, ale i proti jiným infekčním onemocněním.

Flavonoidy spolu s vitamínem C ředí krev a zlepšují její oběh. To má velký význam pro srdce a výživu mozku.

Čtyři antioxidanty navzájem posilující svůj velmi vysoký účinek – vitamin C, kvercetin (žluté přírodní barvivo), provitamín A a kyselina listová působí jako mocné antioxidanty na všechny tělesné buňky, částečně zabraňují vzniku arteriosklerózy a brzdí proces stárnutí.

Dužina pomeranče, včetně bílé střední vrstvy je bohatá na pektin, rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace pomerančů včetně této bílé vnitřní slupky také snižuje krevní tlak, omezuje riziko vzniku arteriosklerózy, cévní trombózy a srdečních onemocnění.

Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.  >>>

Pomeranče pomáhají při léčbě zácpy: stimulují vylučování žluče a jejich jemná vláknina stimuluje peristaltiku střev. Navíc zmírňují problémy s hemoroidy, které ji často provázejí.

Výzkumy ukázaly, že lidé s vysokou hladinou vitaminu C v krvi méně trpí alergiemi. Vitamín C potlačuje účinky histaminu, látky, která vyvolává alergické reakce. Konzumace čtyř až pěti pomerančů denně (nebo pomerančové šťávy) přispívá k prevenci vzniku alergických reakcí.

Ve 100 g pomerančové dužiny je 30–40 mg vápníku a rovněž poměrně velké množství hořčíku a fosforu. Konzumace pomerančů je doporučována při osteoporóze, křivici a zvýšené spotřebě minerálních solí.

Pomerančová kúra dokáže zbavit usazenin kyseliny močové v kloubech a pomáhá tak při předcházení a léčbě dny. Částečně rozpouští také ledvinové kameny. Je to způsobeno alkalizujícími účinky pomerančů (mají ho i ostatní druhy citrusů).

Velké množství karotenoidů a jiných antioxidantů v pomerančích působí preventivně proti makulární degeneraci sítnice, která je ve vyspělých zemích hlavní příčinou slepoty lidí starších 65 let.

Vitamin C a jiné fytochemikálie ve všech citrusových plodech mají protirakovinný účinek. Mnohé studie prokázaly, že konzumace nejméně jednoho pomeranče nebo jiného citrusového plodu denně chrání organismus před vznikem různých druhů rakoviny a má blahodárný vliv na pacienty, u nichž byla tato nemoc již diagnostikována.

Pomerančová kúra: dva dny v týdnu po dobu jednoho měsíce konzumujeme pouze pomeranče a pijeme pomerančovou šťávu. Je doporučováno sníst 10 až 12 pomerančů a vypít 2 až 4 sklenice šťávy za den. Pokud je pomerančová šťáva hodně kyselá, můžeme přidat 2 čajové lžičky medu.

Chceme-li zmírnit její působení na žaludek, můžeme ji naředit vodou.
Jak najít cestu ven ze slepé uličky a vytvořit si šťastnou budoucnost.

  >>>

=========
10 faktů o banánech – možná je začnete jíst každý den
Zmrazený citron může být pro organismus cenným přínosem

Pomeranče, oranžové citrusy plné nejen vitamínu C. Proč je jíst každý den?

Pomeranč je plodem pomerančovníku pravého. Pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam.

Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce a největším producentem pomerančů na světě je Brazílie.

Pomeranče jsou po banánech a jablkách třetím nejoblíbenějším ovocem na světě.

Pomeranče jsou velice důležitým zdrojem vitaminu C, zvláště pak v zimním období a také po něm. Obsahují přibližně 60 mg tohoto vitamínu na 100 g pomeranče.

Vitamín C pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím ale také vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky. Je nezbytný pro hojení ran a zdravý imunitní systém.

Dalšími důležitými vitamíny, které v pomerančích najdeme, jsou vitamíny skupiny B, a to B1 a B2. Jsou však také zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, kyseliny listové a pektinu. 

Pomeranče snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, starají se o krvetvorbu, pomáhají při dietách a podporují správné zažívání. Výživnou hodnotu mají také membrány oddělující jednotlivé dílky, proto je dobré jíst celé ovoce.

Pomeranče navíc obsahují i velmi málo kalorií, přibližně 200 kJ na 100 gramů pomeranče a přiměřené množství cukrů, které tělo lehce vstřebává a jejichž omezené množství dobře snášejí i diabetici.

Díky svému výjimečnému složení pomeranče zvyšují odolnost vůči chorobám, chrání cévy a mají protialergické a protirakovinné účinky.

Kdy se pomeranče nedoporučují

Pomeranče nejsou vhodné pro děti a dospělé se sklonem k alergiím. Brzy po jejich požití se u nich může objevit vyrážka. Ani v těhotenství není nadměrná konzumace pomerančů dobrá.

Zatímco v normálních případech se přebytek vitamínu C z těla vyloučí, u těhotné ženy probíhá vylučování přes placentu do krve plodu.

Organismus miminka pak požaduje udržení této dávky i po narození a u dítěte se mohou projevit známky nedostatku vitamínu C.

Tip pro vaše zdraví

Čerstvý džus vyrobený z pomerančů a třeba ještě z mrkve je nejen zdravý ale i báječně chutná. V zimních měsících ale i v létě je určitě lepší a zdravější alternativou než vitamínové pilulky. Nebojte se experimentovat a k základu pomeranče zkuste přidat jakékoliv ovoce.

Čerstvé šťávy a koktejly vynikají nejen svou lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných ovocných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu energii a vitalitu.

Konzumací čerstvých šťáv a koktejlů snadno doplníte svou denní dávku zdraví a navíc mají výbornou chuť. Nejlepší je vypít šťávu hned po přípravě, protože působení světla účinek vitamínu C snižuje. Takže žádné skladování, a to ani v lednici, prostě vylisovat a ihned vypít. A jedna rada na konec.

Nejúčinnější je příjem šťáv ráno po probuzení a na lačno.

Pomeranče a zdraví – důvody, proč si je dát

Jaké látky obsahuje pomeranč? Jak je nakupovat a skladovat

Pomerančovník pravý (Citrus sinensis) prvně vyrašil ze země v jihovýchodní Asii. Hedvábnou stezkou doputoval v 1. století našeho letopočtu do jižní Evropy, kde nalezl ideální podmínky pro svůj růst. Za to se každý rok odvděčí bohatou úrodou (5 až 10metrový strom často oslaví stovku, jeho plodné období však trvá pouze 30 let).

Na jednom pomerančovníku uzraje až 8 tisíc kulatých plodů, které zkušení česači ručně seberou od listopadu do února.

Manuální sklizeň a obratnost je velmi důležitá, protože pomerančovník současně kvete a zároveň má na sobě zelené i zralé plody.

Pomeranče pak míří do zpracovatelského závodu, kde je personál na lince podle velikosti roztřídí na prémiové, stolní a na výrobu džusů.

Pro pomalejší stárnutí buněk

Ty, jež zůstanou v pevném stavu, přemístí do beden a ihned exportuje k odběratelům. Do šťavnatých srpků plných draslíku, vápníku, mědi, vitaminů skupiny 1, B2, C, kyseliny listové a vlákniny se tak můžete zakousnout už za 26 hodin od utrhnutí ze stromu.

Podaří-li se vám to 1 až 4x týdně, snížíte riziko rakoviny trávicího ústrojí a horních cest dýchacích. Pod slupkou se totiž ukrývají lovci volných radikálů – karotenoidy a flavonoidy. Jeden z nich, hesperidin, chrání i mozek před cévní příhodou (mrtvicí).

Každopádně vám pravidelná konzumace pomerančů zajistí posílení imunitního systému, krevního oběhu a pomalejší stárnutí buněk.

Nástrahy citrusů

Nastávající maminky by se měly po celou dobu těhotenství pomerančů raději vyvarovat. Daleko vhodnější je pro ně tuzemské ovoce.

U dětí začněte s konzumací plodů až od 2 let věku. Jinak u svých potomků riskujete vznik alergií a kožních onemocnění.

Pomerančová šťáva (větší množství, například sklenka) není vhodná pro osoby s refluxní chorobou jícnu, s vředovou ezofagitidou (zánětlivé onemocnění jícnu) a hiátovou hernií (brániční kýla) v akutní fázi. Může způsobit podráždění sliznice jícnu a způsobit pálení žáhy.

Jak dlouho vydrží pomeranč?

Kromě klasických, chemicky ošetřených, dnes již dostanete na trhu i pomeranče z organického zemědělství. Zvolte těžké, velké plody s jasnou barvou, pevnou a hladkou kůrou.

Na štítku také sledujte, odkud pomeranče pocházejí (pěstují se i v Americe, Austrálii a v Africe), a vyberte si ovoce přicházející „kratší cestou“, tedy ze Španělska, Turecka, Řecka a Itálie.

Pomeranče můžete v chladničce uskladnit na jeden měsíc, při pokojové teplotě vám vydrží zhruba týden.

Z pomerančů vznikají nejenom lahodné marmelády, zavařeniny, nýbrž se přidávají i do zeleninových jídel, do rýže, ke kuřecímu masu, kachně, rybám a mořským plodům. Jako důkaz vám předkládáme tento recept z jihu Itálie.

Sicilský salát

Potřebujeme: jeden velký pomeranč, šálek černých oliv, středně velkou červenou cibuli, panenský olivový olej. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Přidáme tenká kolečka cibule, olivy, vše zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme. Pak jen necháme salát odpočinout v chladničce a po půlhodině si na této dobrotě pochutnáme společně s ciabattou a sklenkou bílého vína.

Tip pro labužníky

Přemýšlíte o nevšedním dárku pro gurmány? Med z květů pomerančovníku bude tím pravým překvapením. Dodá květinový akcent mrkvovému salátu s bílým jogurtem, ovocným salátům, dresinkům, oranžádám, sorbetům a marinádám na maso. Laskominou jsou i křupavé topinky potřené máslem a medem z pomerančových květů. 

V říši vůní

Léčivé vlastnosti sladkého pomerančovníku naplno projevují svoji sílu i prostřednictvím aromaterapie. V éterickém oleji získaném z kůry mechanickým lisováním se to slunečními paprsky doslova hemží.

Povznesou vás při depresích a melancholiích. Zasmušilé mysli přinesou radost a dobrou náladu. Jejich vůně stimuluje v mozku oblast, jež posiluje odolnost vůči stresu, rozpouští úzkost, nervozitu a pomáhá ke klidnému spánku.

Jak uspat děti

Trpí-li vaše děti hyperaktivitou a neklidem, přidejte do aromalampy nebo difuzéru v dětském pokoji éterický olej z pomeranče. Při nespavosti kápněte 2-3 kapky na vatový tampon a umístěte jej vedle polštáře vašeho potomka.

Princeznina esence

V aromaterapii se však využívá i pomerančovník hořký (Citrus aurantium). Z jeho listů vzniká parovodní destilací éterický olej označovaný jako petit grain, z květů pak neroli. Tento produkt vešel ve známost díky Anně Marii de la Tremoille, princezně z Neroli. Italská šlechtična se ho nemohla nabažit a používala jej do koupelí, k provonění svých šatů, rukavic, šátků a dopisních papírů.

Módní vůně aristokracie na přelomu 17. a 18. století se stala součástí Eau de Cologne, tedy kolínských vod. Květinové, sladkohořké aroma zklidňuje rozbouřené nervy, vzrušené stavy (šok, panika, roztěkanost, neklid) a bušení srdce. Jelikož se cena za jeden mililitr vzácného éterického oleje pohybuje kolem 600 Kč, svěřte její aplikaci raději do rukou aromaterapeuta.

Slasti z Orientu

Květová voda z neroli se rodí při destilaci bílých pomerančových květů jako sekundární produkt. Od středověku dodává ženám krásu a mladistvý vzhled.

Stačí ji nastříkat ráno a večer na tampon a nanést na očištěný obličej, krk a dekolt. Zejména mladé dívky s nečistou, citlivou pletí s rozšířenými póry budou z její aplikace nadšeny.

Malé množství hydrolátu také můžete přidat do mandlového oleje pro zklidňující, celkovou masáž těla.

Zázračná lahvička ovšem také vykouzlí mnoho slastných pokrmů. Turci přidávají pomerančovou vodu do baklavy, dezertů, šerbetů nebo s ní aromatizují čerstvé či sušené ovoce. Ve středoevropské kuchyni probudíte své chušové buňky za pomoci „citrusového závanu“ v kombinaci s čokoládovou pěnou, palačinkami, pudinky a focacciou (italský chléb).

Ekologický krotitel bakterií

Až si zakoupíte síťku sladkých biopomerančů, jejich kůru rozhodně nevyhazujte. Nakrájejte ji na kousky, naložte do půllitrové sklenice a zalijte až po okraj octem. Nechte na slunci macerovat 3 měsíce a průběžně protřepávejte. Přeceďte do mechanického rozprašovače a používejte k dezinfekci kuchyňských, pracovních ploch nebo na postřiky pokojových květin proti škůdcům.

Autor: redakce Moje zdraví

Chutnají, léčí a hubne se po nich! Tropické ovoce králů

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Kdysi se na ně stála fronta, dnes jsou vyhledávaným druhem ovoce v době, kdy na našich stromech nic nedozrává. Jak vám pomeranče prospívají? Jaké vybírat a kde je skladovat?

Jsou velké „masité“, menší s tenkou kůrou, červené zvané krvavé a pamatujete na trpké kubánské? Pomerančů je spousta druhů. Většina těch, které si v zimě koupíte, je z Brazílie, koncem léta můžete narazit na španělské nebo turecké plody.

Asi každý ví, že pomeranče obsahují vitamin C, proto se hojně doporučují jako obrana proti virům a bakteriím. Ovšem méně známý je fakt, že obsažené limonoidy pomáhají tělu bránit se proti rakovině kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva. Zajímavé je také zjištění, že pomerančová šťáva přispívá k obnově tkáně v ledvinách poškozených záněty a snižuje riziko ledvinových kamenů.

Vzhledem k tomu, že jsou pomeranče plné rozpustné vlákniny, mají vliv na snížení cholesterolu i krevního tlaku. Díky draslíku se zase řadí mezi ovoce příznivě působící na srdce. Nízká hladina draslíku totiž může způsobovat abnormální srdeční rytmus, známý jako arytmie.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

V zimě jsou k nám pomeranče dováženy z Brazílie, v létě hlavně ze Španělska a Turecka

Už babičky věděly, že na oči je dobré jíst mrkev, ale pozor, i pomeranče jsou bohaté na karotenoidní sloučeniny, které se přeměňují na vitamin A. Ten právě zpomaluje degeneraci centrální části sítnice, tedy makuly.

Když už jsme u těch prastarých rad, v Asii se traduje, že pomeranče mají afrodiziakální vlastnosti. Používají se tedy ke zvýšení sexuální výkonnosti u mužů i žen. Při pravidelném pití pomerančového freshe se zmírňuje erektilní dysfunkce a zlepšuje libido.

Z vědeckého pohledu jde o vyšší vylučování pohlavních hormonů vázané právě na kombinaci flavonoidů, vitaminů a minerálů.

Pro diabetiky je důležité, že pomeranč má glykemický index zhruba 40 (hodnoty pod 55 jsou vnímány jako pozitivní), proto nezpůsobuje rychlé kolísání inzulinu v krvi (svačinky pro diabetiky).

Přesto je třeba vědět, že pokud si často pochutnáváte na čerstvě vymačkané šťávě z pomerančů, je nutné si po vypití alespoň vypláchnout ústa vodou nebo sníst třeba jablko, které „stáhne“ cukr ze zubní skloviny, kterou může narušovat.

Foto: The Rabbit Hole, Shutterstock.com

Po vypití pomerančové šťávy je dobré dát si jablko, vyčistí zubní sklovinu od cukru

  • Brazílie produkuje více pomerančů než kterákoli jiná země světa.
  • Dvě nejběžnější odrůdy se nazývají Navel a Valencia.
  • Odrůda Navel se jmenuje podle anglického výrazu pro pupek (viz níže).
  • Jen v Americe se každý rok vypěstuje asi 25 miliard kusů pomerančů.
  • Květ pomerančovníku proslavila v roce 1840 královna Viktorie – měla ho na svatební tiáře.
  • Pomerančová je po čokoládové a vanilkové třetí nejoblíbenější příchutí na světě.
  • Pomerančovníky jsou tropické, stále zelené kvetoucí stromy rostoucí do výšky 5 až 8 metrů.

Jaké plody vybírat? Brazilci tvrdí, že čím větší je „pupek“, tedy spodní strana plodu, tím sladší je dužina. Neplatí to však u všech odrůd a velmi záleží na zralosti.

Jestli byl pomeranč sesbírán ještě téměř zelený a dozrál až cestou na pult se nedozvíte, ale i tak vybírejte jen ty plody, které mají co nejméně zvrásněný povrch, tedy nevýrazné póry.

V pokojové teplotě by měly vydržet týden, dvakrát tak dlouho pak v nejnižších přihrádkách lednice.

Víte, jaké ovoce je nejzdravější? Tady je první sedmička!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector