Perník získal jméno po pepři, v dnešním perníku ho ale nenajdete

Neskutečně vláčné těsto irského perníku na plech má na svědomí hlavně černé dublinské pivo. Druhou část jedinečné chuti dotvoří spolu se směsí koření i kandované ovoce.

Co znamená perník u nás, je jasné: tradiční medové těsto s výraznou směsí koření, které se vmačkává do typických formiček. Patří neodmyslitelně k Vánocům a taky k některým regionům.

V jistém slova smyslu je kulinárním synonymem Pardubicka – což je trochu paradox, protože recept na onen pardubický perník má původ v Hradci Králové a teprve odtud jej pardubický pán Vilém z Pernštejna někdy na přelomu patnáctého a šestnáctého století získal.

Jídlo na cesty

Na podobný perník jako v Pardubicích můžete dodneška narazit v někdejších německých hanzovních městech: Brémách, Norimberku či Mnichově, ale též v litevské Klaipedě, polské Toruni nebo belgickém Lutychu.

Společnou vlastností perníků z těchto měst je trvanlivost: na suchém místě by měly vydržet dlouhé měsíce a pořád zůstat poživatelné. To z perníků činilo ideální poživatinu na dlouhé cesty, které němečtí i jiní kupci podnikali.

Volitelné ingredience

Perník se od jiných sladkostí ovšem neliší jen trvanlivostí, ale též kořením: konkrétně jeho ostrou složkou, kterou tvoří nejčastěji pepř. Právě pepř dal jméno ruské verzi perníku: pryaniku odvozenému od ruského výrazu pro toto koření.

Aby jídlo bylo dokonalé, někdy stačí maličkost; třeba drobná změna v postupu. Prostě fígl, jaké mívají v kapse špičkoví šéfkuchaři, ale i zkušené domácí kuchařky. Nápady a rady, jak si pohrát s oblíbenými pokrmy, přináší gastronomická novinářka

A koření je právě tím, čím se perníčky v jednotlivých regionech, ale někdy i rodinách liší. Já jsem třeba po letech dospěla do fáze, kdy ani nedávám pepř. Jako ideální mi vychází směs nového koření, badyánu, hřebíčku a skořice. Znám mnoho rodin, kde se přísahá na anýz, stejně jako těch, které do směsi přidávají semínka koriandru nebo mletý zázvor.

Tradičním předmětem sporu zůstávají i další volitelné ingredience těsta: tedy různé druhy oříšků. Jsou perníky, které jsou jimi dokonce definovány. Tradiční norimberský perník by jich měl obsahovat kolem čtvrtiny celkového objemu. No a pak je tu samozřejmě zdobení: někde se nezdobí vůbec, někde jednoduchou bílou polevou, někde čokoládou, někde barevnými cukrovými polevami.

Perníkové obzory

Dosud jsme se pohybovali na území středoevropských perníků. Pokud se ovšem vydáme za jeho hranici, otevřou se nám perníkové obzory zcela jiného typu.

Třeba v anglosaském světě nalezneme různé typy koláčů na plech či bábovek, jež s těmi pardubickými perníky mají společnou jenom onu výraznou směs koření, jež má trochu pálivý nádech.

Angličtina má pro všechny perníky souhrnný název gingerbread, tedy zázvorový chleba, a to dokonce i pro perníky, co v nich zázvor není.

Když jsem studovala v Irsku, většina z mých známých brala gingerbread jako slavnostnější koláč, který se neobejde bez hromady rozinek a kandovaného ovoce. Získat kompletní recept nějakou chvíli trvalo, tyhle vláčné a bohaté gingerbready jsou považovány za rodinné stříbro. Ale právě ta vláčnost mě fascinovala a potřebovala jsem přijít na kloub tomu, co ji způsobuje.

Pinta pro autentičnost

Nepřijít na to, že ji má na svědomí černé pivo, mi přijde zpětně školácky naivní. Irové jsou totiž schopni guinness nalít pod pečínku, do buchty i do salátové zálivky.

Párkrát jsem zkusila experimentovat s jiným pivem, ale pokorně se vracím ke slavné dublinské značce. Světlé pivo je příliš hořké, to nedoporučuji ani zkoušet. A jiná tmavá piva jako by neměla tu svébytnou míru karamelizovanosti či co to přesně dělá guinness guinnessem.

Takže ačkoli obvykle nedoporučuji konkrétní značky potravin, tady dělám výjimku. V zájmu autentičnosti gingerbreadu obětujte pintu guinnessu. Pivo poslouží nejen jako základ do těsta, ale též k naložení rozinek.

Zatímco kandovaná pomerančová kůra se přidá do těsta jen tak, sušené rozinky a případně i višně jsou lepší, dostane-li se jim aspoň půlhodinové koupele.

Irský pivní perník

rozpis na 1 menší a hlubší plech rozpis na 1 menší a hlubší plech

  • 1 lahev guinessu 
  • 2 velké panáky třtinového rumu 
  • 120 g rozinek 
  • 200 g sultánek 
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandovaných višní
  • 120 g másla 
  • 250 g třtinového cukru 
  • 3 vejce 
  • 250 g hl. mouky 
  • 1 prášek do pečiva 
  •  1 špetka soli 
  • půl lžičky jemně podrcené skořice, badyánu, hřebíčku a nového koření 

Rozinky a pomerančovou kůru na noc namočíme do guinessu. Sultánky zalijeme rumem a taktéž necháme ležet přes noc. Druhý den rozehřejeme troubu na 175 stupňů a vymažeme menší a hlubší koláčovou formu (kulatá o průměru 20 cm, hranatá 20 krát 25 cm) a pak ji vysypeme. Sultánky, rozinky a kůru slijeme.

Guiness i rum zachováme. Máslo utřeme s cukrem, zašleháme do něj rozklechtaná vejce. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, kořením a solí. Nakonec přimícháme třešně, kůru, oba druhy rozinek, přilijeme Guiness a lžíci rumu. Vlijeme do formy a pečeme 1,5 až 2 hodiny.

Perník má být pevný, ale stále ještě nadýchaný.

Perník získal jméno po pepři, v dnešním perníku ho ale nenajdete

Jaký je původ slova perník ? Jak vzniklo ?

annas

Perníky mám ráda, i když je moc nemůžu jíst, ale nikdy jsem neuvažovala, jak její název vznikl.Tradiční perník, který se peče v domácnosti na Vánoce, získal název odvozením od staročeského přídavného jména „perný,“ „peprný“. Perník je pečivo kořeněné, za starých časů i pepřené.

V Německu dosud perníku leckde říkají stejně – „Pfefferkuchen“, pepřené pečivo.Jemný perník – marcipán – má historii složitější. Pekl se už od 14. století a recept prý přišel z Norimberka.

Jméno jsme přejali z němčiny, ale zní z něj i lidová etymologie, která slovo připodobňuje k sousloví „Marci panis“ (jakoby Markův chléb – proto mají perníkáři svatého Marka ve znaku). Prapůvod toho výrazu sahá až k arabštině.

Budete mít zájem:  Lékaři varují před sluneční alergií

Etymologický slovník

14Kdo udělil odpovědi palec? kenyrts, quentos, vagra, aramah, rynek878, Andělé, johana 56, Jikra, Drap, fcoop, briketka10, anonym, badisko, gagaga před 2849 dny 0 Nominace Nahlásit

quentos

shodnou první slabikou s pervitinem…Doplňuji:

honzo, nevopisuj… :{D>

Upravil/a: quentos

11Kdo udělil odpovědi palec? annas, aramah, Andělé, johana 56, Drap, anonym, briketka10, anonym, badisko, gagaga, marci1 před 2849 dny 0 Nominace Nahlásit

badisko

podle pepre …Perník získal jméno po pepři, v dnešním perníku ho ale nenajdete..vice zde …http://www.vitalia.cz/…take jsem na to narazil nahodou.. kdyz jsem nedavno pekl …Pernik..;D

11Kdo udělil odpovědi palec? annas, aramah, Andělé, johana 56, Jikra, Drap, anonym, briketka10, anonym, gagaga, marci1 před 2849 dny 0 Nominace Nahlásit

honza19hk

zkrácením slova pervitin

Diskuze k otázce annas

Ad qunetos. Každý jsme mysleli na jiný perník. :-))

před 2849 dny Odpovědět Nahlásit badisko

to;annas kazdy podle chuti ne?…:D

před 2849 dny Odpovědět Nahlásit annas

Taky jsem si to říkala. Ale ten „qunetosův“ bych si nedala:-))

před 2849 dny Odpovědět Nahlásit annas

Ach jo, ty moje překlepy, tentokrát přesmyčka. Omlouvám se … napravuji – „quentosův“.. :-))

před 2849 dny Odpovědět Nahlásit quentos

taky drogy neberu a naopak rád ten pardubický. Ovšem ten druhý byl jednodušší na vysvětlení ;{)>

před 2849 dny Odpovědět Nahlásit Nový příspěvek

Mouka

  • Před 1 dnemStále více z nás se vyhýbá lepku. Každý pro to má své důvody, ale naštěstí se stále zvyšuje dostupnost bezlepkových produktů a potravin. Jedním z nich je i banánová mouka, která je k dostání vobchodech zdravé výživy. Čím je tak jedinečná a jak ji můžete doma využít?
  • Před 1 dnemJestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
  • Před 1 dnemK jarním sportovním aktivitám motivují běžce i milovníky chůze organizátoři v Dobříši a Příbrami.
  • Před 2 dnyMouka, co má příznivý vliv na srdce, kosti i pravidelnost srdečního rytmu? A ke všemu je bez lepku? To je ta z teffu!
  • Před 2 dnyBramboračku můžete zahustit klasicky moukou a bude výborná. Můžete ale použít pohanku – je bezlepková a obsahuje důležité živiny. Polévka bude stejně chutná a o trošku zdravější.
  • Před 3 dnyVe většině domácností se k zahušťování omáček či polévek běžně používá pšeničná mouka, případně z ní připravená jíška. Co si budeme namlouvat, o nic zdravého zrovna nejde. Přesto se nemusíte hned vzdát oblíbených omáček nebo hustých polévek. Zahušťovat lze totiž i zdravěji. Máme pro vás hned několik tipů, čím můžete nahradit běžnou mouku a jíšku.
  • Před 6 dnySnažíte se každý den pro vaše děti vymýšlet stále nové aktivity, aby se během lockdownu nenudily? Pokud jsou vaši potomci kreativní a rádi pracují s výtvarnými potřebami, zkuste si společně vyrobit domácí prstové barvy. .
  • Před 7 dnyMazanec je znakem ukončení půstu před Velikonocemi. Křížek, který se na něm symbolicky kreslí, má připomínat ukřižování Ježíše Krista, má ale i svou důležitou funkci při pečení. Otvor totiž umožňuje lepší kynutí a při pečení pomáhá páře z těsta unikat. Dříve se pekl na Bílou sobotu, aby byl hotov na Velikonoční neděli, kdy hned z rána chodily hospodyňky do kostela pro posvěcení. Proto se pečivu zpočátku říkalo svěceník, z čehož vznikl i dnešní mazanec.
  • Před 8 dnyZnáte sladké mrkvánky a máte je rádi? Vyzkoušejte jejich slanou (a zdravější) variantu. Po těchto celozrnných šátečcích plněných bylinkovou ricottou se jen zapráší!
  • Před 9 dnyK tradičním velikonočním cukrovinkám patří jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš, jeden z Ježíšových apoštolů, který jej svým polibkem zradil a mohl za jeho zatčení. Jidáše se pekly na Zelený čtvrtek a podle tradic se měly i tento den za svítání sníst, aby se každý mohl těšit pevnému zdraví.
  • Před 9 dnyBulharský patatnik je nejblíže asi našemu bramboráku, ale na rozdíl od něj se peče v troubě a bez mouky a je silnější – spíše jako koláč. Chuť mu nedodává česnek ani majoránka, nýbrž dozlatova opečená cibulka a rozteklý čerstvý sýr. A navíc je povolen i během půstu, protože je bez masa.
  • Před 10 dnyTaké rádi pečete z ovesných vloček a celozrnné špaldové mouky? Když víte, s čím je zkombinovat, vykouzlíte z nich překvapivě dobrý a voňavý koláč. A tentokrát bez přidání másla, oleje či cukru! Perníkové řezy s polevou jsou navíc krásně vláčné i třetí den (čtvrtého se zatím nikdy nedočkaly) a skvěle voní po medu.
  • Před 10 dnyBeránek je považován za symbol oběti Ježíše Krista. Zatímco v dávných dobách se v této souvislosti zabíjelo jehně, od středověku jej začala pomalu nahrazovat tradice pečení sladkých beránků. Dnes má většina domácností svůj oblíbený recept na beránka, který se dědí z generace na generaci a peče se na Boží hod velikonoční (neděle před Velikonočním pondělím). Připravili jsme pro vás nejoblíbenější recepty na beránka z různých těst.
  • Před 11 dnyI když aromaterapeutické kameny nejsou žádnou novinkou, těší se v poslední době jakémusi znovuobjevení a ohromné oblibě. Aroma kameny aktuálně pobláznily svět a z internetových obchodů mizí mrknutím oka. Současně jsou dokonce oblíbenější než aromalampy a vonné svíčky. Důvodů pro tento boom může být hned několik. Úžasné aroma kameny uvolňují vůni postupně a můžete je dát prakticky kamkoliv. Čili do šatních skříní, na toaletu, nebo jako dekoraci na stůl. Na aroma kamenech je perfektní i to, že když vyvoní, jednoduše na jejich povrch jen znovu nakapete éterické oleje. Kameny se znovu rozvoní na dlouhou dobu a o víc se nestaráte.
  • Před 11 dnyVedle chia semínek je lněné semínko dalším užitečným pomocníkem pro zdravý životní styl. Máme pro vás podrobnější informace.
  • Před 12 dnyPolentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!
  • Před 13 dnyStále více se do povědomí lidí dostává zdravé stravování a s ním i zdravější varianty mouky, které můžete použít při pečení a vaření. Variant je v dnešní době už opravdu mnoho, záleží jen na vás, která mouka vám bude chutnat víc a bude splňovat vaše nároky na výživu.
  • Před 15 dnyJeště než padla omezení vycestovat mimo okresy, zavítali jsme do Mlýna Perner, toho vůbec nejmodernějšího mlýna v Česku. Dozvěděli jsme se, k čemu tu mají vysavače a co zde stálo neuvěřitelných sto milionů korun.
  • Před 15 dnyOsvědčené tradiční velikonoční recepty jsou jistě sázkou na jistotu, ale co takhle vyzkoušet letos něco nového? Inspirujte se ve světě a připravte originální velikonoční menu, za které sklidíte od rodiny pochvalu. Přinášíme vám tři velikonoční recepty ze zahraničí, které chutnají naprosto báječně.
  • Před 16 dnyDomácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit, nebo být naopak tvrdý… S našimi tipy ho ale zvládnete levou zadní. Poradíme, jakou použít mouku či jak si poradit, když kynuté těsto není vaší nejsilnější stránkou.
  • Před 16 dnyPalačinky můžete připravit na 1000 a 1 způsob – třeba jako palačinkové dortíčky, jejichž lehce křupavá patra propojuje lahodný krém s malinami. Věřte, že tento jednoduchý, ale efektní dezert zaboduje nejen u milovníků palačinek.
  • Před 17 dnyJestli ve vás ovesné vločky s jogurtem nerezonují zrovna jako snídaně králů, zkusím to jinak. Co takhle vláčný jogurtový chlebíček s citronem a mákem, kde jsou místo bílé mouky rozemleté vločky? To už zní lépe, co myslíte? Upečte si tenhle zdravý koláček plný vlákniny a bílkovin a začněte ráno gurmánsky!
  • Před 18 dnyUpéct koláč nebo slavnostní dort? Dnes hledáme recepty na internetu, ve 2. polovině 20. století 9 z 10 žen v Americe otevře kuchařku Betty Crockerové. Autorky, která je patronkou moderních hospodyněk a v podstatě národní ikonou.
  • Před 19 dnyKdo by na ně aspoň jednou za čas nedostal chuť? Ať už je člověku pět, patnáct nebo padesát, na piškotech, které jednoznačně patří k dětství si občas rádi pochutnáme všichni. A co takhle udělat si svoje vlastní?
  • Před 21 dnyJiří Frank se narodil v únoru 1953 v Kralovicích na severním Plzeňsku. Profesí byl námořníkem a lodním kuchařem. Vzpomínky na svá námořnická léta zachytil hned v několika knihách. Dnes je známým kralovickým spisovatelem, který se navíc angažuje jako oblíbený a populární přednašeč, a to nejen o námořnickém řemesle či tematice pirátství.
  • Před 22 dnyPražskou restauraci Food Lab s oblibou navštěvují ženy. Láká je moderní, chutná gastronomie. Pro šéfkuchaře Nenada Jovanoviče jsou velkou inspirací a ochotně vychází vstříc jejich přáním. S námi se podělil o oblíbené recepty čtyř celebrit z charitativního projektu Jsem žena, jsem Evropa.
  • Před 22 dnyNechceme zaměňovat nízkosacharidové za dietní, ale pokud se vyhýbáte mouce či sacharidům obecně, tento recept vás bude bavit. Na naše bezlepkové palačinky totiž potřebujete jen dvě ingredience a ani gram mouky. A chutnají sametově, na sladko i na slano!
  • Před 24 dnyJak poznat, že váš metabolismus nepatří k těm nejrychlejším? Trpíte únavou, máte suché vlasy i pleť, perete se s chutěmi na sladké a pořád nemůžete zhubnout, i když se o to strašně dlouho snažíte. Zamyslete, co nejčastěji jíte. Vinou některých potravin totiž metabolismus trpí!
  • Před 24 dnyFirmu zaměřenou na biopotraviny založili již téměř před třiceti lety dva muži s titulem Ing. – Martin Hutař a Karel Matěj – s cílem vytvořit malou společnost, která by je uživila v horách. Jak říkají, trochu se jim to vymklo z rukou.
  • Před 25 dnyOd 8. března 2021 je v obchodech nový Bio chléb Pernerka vyrobený z mouky Pernerky, podle receptury mlýna Perner, avšak vyroben na zakázku v pekařství Nopek. Co obsahuje a kde všude ho koupíte?
  • Před 27 dnyNení mouka jako mouka. Co takhle ochutnat tu z jáhel? Prý zpomaluje stárnutí, tlumí záněty a omezuje pravděpodobnost rakoviny. Prospěšná je však i pro trávení!
  • Před 30 dnyBanány milujeme asi všichni. Dnes se na oblíbené ovoce podíváme z trochu jiného úhlu.
  • Před 1 měsícemMilujete buchtičky s jemnou vanilkovou omáčkou? Připravte si je tentokrát ze špaldové mouky, která jim vdechne lehkou oříškovou chuť. S máslovým žloutkovým krémem budou neodolatelné.
  • Před 1 měsícemSkvělé sobotní mlsání? Vsaďte na kombinaci kakaa a pomerančů a upečte si nadýchané muffiny bez mouky – z červených fazolí. Jsou rychlé, docela jednoduché, osvěžující, chutné a potěší i každého vyznavače bezlepkové stravy.
  • Před 1 měsícemKdyž mají malé děti v dosahu mouku nebo cukr, dokáží v kuchyni udělat pěkné dopuštění. Pod správným vedením ale mohou být těmi nejlepšími pomocníky. Kdy začít děti učit pomáhat v kuchyni a s čím?
  • Před 1 měsícemPšeničná mouka je neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů. Při jejím použití je dobré znát rozdíly mezi jednotlivými druhy a vědět, kdy po kterém sáhnout. Poradíme vám, jak se vyznat v mouce.
  • Před 1 měsícemOvesné vločky jsou chutnou a zdravou variantou snídaně. Ať už jako přísada do jogurtu, do smoothie nebo jako ovesná kaše. A s tímhle švédským trikem se vám kaše povede vždy perfektně krémová.
  • Před 1 měsícemMlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Vystoupala podle nových smluv až na 5800 korun za tunu.
  • Před 1 měsícemTuzemští mlynáři dnes ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Ta vystoupala podle nových smluv až na 5800 korun za tunu. Bezprostředním důvodem je podle jejich vyjádření „celková situace na obilním trhu Evropy a silná poptávka po pšenici z ČR“. V pozadí tohoto vysvětlení jsou však další, hlubší důvody – těch je celkem pět. Jaké to jsou?
  • Před 1 měsícemV pozadí tohoto vysvětlení jsou však další, hlubší důvody a těch je podle ekonoma Lukáše Kovandy celkem pět. O jaké jde? Zaprvé, jednotlivé země v důsledku pandemie kumulují své zásoby základních potravin, což citelně navyšuje globální poptávku po nich, včetně poptávky po pšenici.
  • Před 1 měsícemO 20 až 25 procent zdraží podle mlynářů v Česku mouka. Důvodem je vzrůstající cena potravinářské pšenice, která podle nových smluv stoupla na téměř šest tisíc korun za tunu. Změna cen by podle Společenstva mlynářů a pekařů mohla mít největší dopad v pekařstvích.
  • Před 1 měsícemČeští mlynáři ohlásili zdražování mouky. Důvodem je zejména růst ceny potravinářské pšenice, ta vystoupala až na 5800 korun za tunu. Podle mlynářů za to může celková situace na Evropském trhu a silná poptávka po pšenici z České republiky. Podle ekonoma Lukáš Kovandy však existují ještě hlubší důvody zdražování.
  • Před 1 měsícemMlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Ta vystoupala podle nových smluv až na 5 800 korun za tunu. V pondělí o tom informoval předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů České republiky Jaroslav Chochole. Organizace sdružuje podle něj zhruba desetinu trhu českého mlynárenství.
  • Před 1 měsícemZvýšení ceny se nemusí projevit v obchodech, prodejci mají možnost snížit marže.
  • Před 1 měsícemMlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Ta vystoupala podle nových smluv až na 5800 Kč za tunu.
  • Před 1 měsícemMlynáři ohlásili zdražování mouky o 20 až 25 procent kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice. Ta vystoupala podle nových smluv až na 5800 Kč za tunu. Dnes to v tiskové zprávě uvedl předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole. Organizace sdružuje podle něj zhruba desetinu trhu českého mlynárenství, podle informací ČTK ale má stejný postoj většina trhu.
  • Před 1 měsícemObjevili jste doma ve spíži potravinové škůdce? Rychle s nimi pryč! Nebuďte moc vyděšení, protože tento fakt se objevuje velmi často, nejste sami. Bohužel takového malého nepřítele si můžete odnést z obchodu a doma mu nevědomky vytvoříte dokonalé podmínky pro jeho rozmnožování. Je potřeba se ho co nejrychleji zbavit. Někteří mohou přenášet infekce a kontaminovat vaše oblíbené potraviny. Jak s nimi zatočit?  A zase ti moli Znáte potravinové moly?
  • Před 1 měsícemDietním „zázrakům“ většinou nepodléhám, ale uznejte sami: sušenky jen ze 3 surovin, bez mouky a přidaného cukru, a ještě za pár minut hotové? To už za to stojí. A výsledek? Překvapivě dobrý – krásně vláčné sušenky s výraznou chutí kakaa a banánů, které určitě nepečete naposledy!
  • Před 1 měsícemJíška je důležitou součástí spousty polévek a omáček. Jde zjednodušeně řečeno o pražení mouky na omastku, na kterém není zdánlivě co zkazit. Opak je ale pravdou. Poradíme vám, jak vykouzlit zápražku jako od babičky.
  • Před 1 měsícemMnoho Čechů je přesvědčeno o tom, že knedlík je pokrm, který se zrodil v české kuchyni. Nejde ovšem o tuzemský vynález a ani jeho název není původním českým slovem.
  • Před 1 měsícemŽe máte po víkendovém obědě chuť na něco sladkého a nechcete přípravou strávit déle než 20 minut? Pak pro vás máme řešení v podobě bleskové hrnkové bábovky s kakaem a jablečným pyré. Zdravější rychlovka, která váš mlsný jazýček zaručeně uspokojí.
  • Před 1 měsícemBrambory a maso patří mezi nejoblíbenější pokrmy u nás. Avšak v Jižní Americe vládně maniok. A z něj se vyrábí tapioka, což je snadno stravitelná surovina, která se prodává ve formě mouky nebo kuliček. Připravit si z ní tak můžete velkou spoustu pokrmů. Stále více lidí začíná oceňovat její blahodárné vlastnosti, takže tapioku lze snadno najít v mnoha obchodech se zdravou výživou po celém světě.
  • Před 1 měsícemŠkvarkové placky jsou sázka na jistotu, kromě vegetariánů chutnají snad všem. Tentokrát jsem je připravila na způsob škvarkových pagáčů. Při nich se těsto se škvarky při kynutí párkrát přeloží, jako když připravujete listové těsto. Místo kompaktní placky tak získáte několik jemných a voňavých vrstev.
  • Před 1 měsícemTenhle „fitness“ banánový koláč je bezvadný, když máte chuť na sladké, ale zároveň se držíte trochu zkrátka: neobsahuje žádnou mouku a slazený je jen zralým banánem a xylitolem, po kterém se nekazí zuby. Díky tvarohu a vajíčkům je navíc dost sytý, takže se hodí i jako sladká snídaně.
  • Před 1 měsícemPaty bývají často tvrdé, někdy může kůže dokonce i praskat, což není nic příjemného. Pečujte o ně v pohodlí domova pomocí rýžové mouky nebo citronu.
  • Před 1 měsícemSakrajda je starý a tradiční recept: žitná mouka, domácí povidla, voňavé koření a kapka medu – myslím, že takhle mají chutnat „ty pravé“ české perníčky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *