Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Diety, diety a zase diety. Nenáviděné slovo, které nikdy nevymizí ze slovníků osob neustále bojujících s tělesnou hmotností.

Nejvíce to platí na začátku nového roku, kdy si znovu a znovu klademe předsevzetí týkající se hubnutí a zdravého životního stylu. Nastal čas opravdu zhubnout.

Proto se budeme věnovat vyzkoušeným dietám, ze kterých si vyberete tu, která vám konečně přinese úspěch.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Máte-li rádi maso, bude vám Dukanova dieta náramně vyhovovat

Jako první jsme si vzali na paškál Dukanovou dietu, kterou si až do nebes vychvalují Francouzky. Ty jsou známé jako štíhlé a velmi elegantní ženy. Možná bychom měli věnovat více pozornosti tomu, co považují za účinné. Prostřednictvím Dukanovy diety lze prý zhubnout kolem 3 kilogramy za 10 dní. Stačí dodržovat pravidla.

TIP: I Dukanova dieta spadá mezi proteinové, nízkosacharidové diety. Česká ketonová dieta KetoMIX rychle pálí tuky a nabízí 5 jídel na každý jeden den. 

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Dukanova dieta – rychlé hubnutí po francouzsky 

Nekonečná snaha zhubnout provází ženy i muže po celém světě, kteří jsou nespokojeni se svou váhou. Nepomáhají jim nejrůznější diety, ani pohyb. Jakmile se jim podaří zhubnout, ztracená kila se brzy vrátí a sebou přinesou kila navrch. Mnohým z nich pomohla kniha “Neumím zhubnout” od francouzského lékaře a odborníka na výživu Pierra Dukana.

Ten při psaní knihy vycházel ze svých letitých zkušeností a znalostí a vytvořil účinnou dietu, která je založená na konzumaci potravin s vyšším obsahem bílkovin a omezení sacharidů.

Dukanova dieta připomíná proteinovou (bílkovinnou dietu). Princip diety je velmi podobný a stejně účinný. Dukanova dieta je určená pro ty, kteří si opravdu přejí shodit nějaká ta kila navíc, a nebojí se dřiny. Ne, nebojte se, hladovět při této dietě  rozhodně nebudete. Hodně z vás se však bude muset vzdát oblíbeného pečiva, příloh a zejména sladkostí.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Dukanova dieta obsahuje pouze minimum sacharidů. Na oblíbené přílohy budete muset na nějaký čas zapomenout

Dukanova dieta – povolené a zakázané potraviny

Dukanova dieta je založená na bílkovinách. Proto jídelníček obsahu především potraviny s vysokým obsahem proteinů. Naopak sacharidy do této diety nepatří. Vitamíny a minerály je nutné dodávat v podobě zeleniny. O stabilizaci trávícího systému se zase postarají ovesné otruby, které tělu dodají potřebnou vlákninu.

Aby bylo jasné, co jíst můžete a co nikoliv, uvedeme si stručný seznam povolených a zakázaných potravin.

Povolené potraviny:

  • Maso a živočišné produkty – kuřecí, krůtí, králičí, libové hovězí, telecí, vepřová panenka, jehněčí, tuňák, krevety, dušená šunka, vajíčka apod.
  • Mléko a mléčné výrobky – mléko, máslo, jogurt, tvaroh, olomoucké tvarůžky
  • Sója
  • Zelenina – brokolice, čekanka, celer, cibule, zelí, cuketa, dýně, okurka, lilek, paprika, ředkvičky, rajčata, špenát, růžičková kapusta, fazolové lusky, kedlubna, květák, pórek
  • Ovesné otruby
Zakázané potraviny:

  • Brambory
  • Rýže
  • Těstoviny
  • Pečivo
  • Mouka a moučné výrobky
  • Tučné maso a uzeniny
  • Sladkosti a výrobky obsahující cukr
  • Nepovolená zelenina – avokádo, kukuřice, zelený hrášek
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách
  • Alkohol

PROČ JE NUTNÉ JÍST KAŽDÝ DEN OVESNÉ OTRUBY? Stabilizují trávící systém, zlepšují střevní peristaltiku a brání zácpě. Tělu dodávají pocit sytosti a navíc na sebe vážou tuky, cukry a jedovaté toxiny, které odvádí z těla pryč. Více se o ovesných otrubách a jejich přínosu dočtete v článku Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Každý den je potřeba sníst nejméně jednu lžíci ovesných otrub. Zakoupíte je v obchodech se zdravou výživou a v supermarketech

4 fáze Dukanovy diety – útočná, rovnoměrná ztráta, upevňující a definitivní stabilizace

Dukanova dieta má 4 fáze, které vedou k radikálnímu zhubnutí a trvalému udržení ideální tělesné hmotnosti. První tři mají doporučenou délku, čtvrtá fáze by se měla dodržovat dlouhodobě, aby nedošlo k jo-jo efektu.

1. Útočná fáze

Délka první fáze by neměla trvat déle než deset dní. Chcete-li zhubnout méně než 5 kilogramů, postačí 2 dny. V případě 5 až 10 kilogramů by první fáze měla trvat 3 dny a pokud chcete shodit 20 kilogramů je třeba vytrvat 5 dní. 5 až 10 dní je doporučeno osobám, kteří chtějí zhubnout více než 20 kilogramů.

Během útočné fáze jsou povolené pouze bílkoviny – kuřecí a krůtí maso, libové telecí a hovězí a ryby. Maso je možné dusit, vařit, péct nebo grilovat, nikdy ne smažit na oleji. Povolené jsou také jogurty, nízkotučné sýry a mléko. Vhodná jsou také vajíčka a to zejména bílky. Celá vajíčka jsou omezena na čtyři kousky týdně. Velice důležitý je pitný režim.

Denně byste měli vypít nejméně dva litry tekutin. Kvůli stabilizaci trávícího systému si dejte 1,5 lžíci ovesných otrub každý den. V případě, že první fáze trvá déle než 5 dní, doplňte stravu o vitamínové doplňky stravy.

Příklad jídelníčku v 1. fázi:

  • Snídaně: vaječná omeleta
  • Svačina:  nízkotučný tvaroh
  • Oběd: dušená kuřecí prsa
  • Svačina: kefírový nápoj
  • Večeře: grilovaná ryba

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin, bílky můžete jíst každý den

2. fáze – rovnoměrná ztráta

V této fázi trvající pět až sedm dní budete do jídelníčku postupně přidávat zeleninu a zeleninová jídla. Proto má tato fáze dvě podfáze – bílkovinnou a bílkovino-zeleninovou.

Ne všechny druhy zeleniny jsou povolené. Nevhodné jsou sladké druhy zeleniny jako kukuřice, hrášek, avokádo, mrkev či červená řepa.

Nejvhodnější jsou zelené druhy zeleniny, které obsahují hodně vitamínů a minerálů s minimem sacharidů.

Zelenina povolená ve 2. fázi – rajčata, ředkvičky, brokolici, chřest, špenát, okurky, zelí, pórek, celer, papriky, mrkev, baklažán, fenykl a také houby.

Stále platí, že sacharidová jídla jako pečivo a přílohy jsou zakázané. Opět nezapomínejte na pitný režim a jednu až dvě lžíce ovesných otrub denně.

Příklad jídelníčku ve 2. fázi:

  • Snídaně: salát připravený z krabích tyčinek s rajčetem
  • Svačina:  vajíčko na tvrdo
  • Oběd: pečené krůtí prso s dušenou brokolicí
  • Svačina: nízkotučný bílý jogurt s ředkvičkami
  • Večeře: dušená kuřecí šunka, vaječná omeleta a paprika

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

V 2. fázi jídelníček postupně obohatíte o různé druhy zeleniny. Pozor však na sladkou zeleninu!

ZHUBNĚTE RYCHLEJI POMOCÍ POHYBU! Víme, jaké cvičení je pro hubnutí nejlepší – Nejlepší cvičení na hubnutí, které vás připraví o kila navíc.

3. Upevňující fáze

Hodně lidí udělá zásadní chybu ve chvíli, kdy dosáhne vysněné hmotnosti – příliš rychle se vrátí k původnímu způsobu stravování a pracně ztracená kila rychle naberou zpět i s přídavkem.

Vy tuto chybu udělat nesmíte, a proto je třeba dodržet i třetí fázi Dukanovy diety. Její délka je závislá na počtu shozených kilogramů. Každý ztracený kilogram vynásobte deset.

Pokud jste shodili 5 kilogramů, měli byste upevňují fázi držet dalších 50 dní.

Do svého jídelníčku začněte postupně přidávat jídla obsahující sacharidy – ovoce, celozrnné pečivo, brambory, rýži, těstoviny a luštěniny. Každý den přidejte jeden kus ovoce až na banány, hroznové víno, třešně a dva plátky celozrnného chleba. Jeden den v týdnu by měl být čistě bílkovinný a dvakrát týdně si můžete dopřát jídlo dle své chuti, nikdy by však tyto dny neměly jít za sebou.

Příklad jídelníčku ve 3. fázi:

  • Snídaně: celozrnný chléb, sýr cottage a rajče
  • Svačina:  jablko
  • Oběd: dušené hovězí s vařenou rýži
  • Svačina: nízkotučný mléčný nápoj
  • Večeře: vepřová panenka na grilu s zeleninovým salátem

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Ve 3. fázi si můžete konečně dopřát oblíbené luštěniny a přílohy

4. fáze – definitivní stabilizace

Nyní máte to nejnáročnější za sebou. To však neznamená, že se vrátíte k nezdravému stylu stravování. Proto má Dukanovu dieta poslední a trvalou fázi. Ve čtvrté fázi můžete jíst bílkovinná i sacharidová jídla. Dbát byste měli na zásady zdravé a vyvážené stravy a jednou týdne si dopřát bílkovinný den, který by měl vypadat jako v první fázi.

Příklad jídelníčku ve 4. fázi (bílkovinný den):

  • Snídaně: míchaná vajíčka
  • Svačina:  nízkotučný tvaroh
  • Oběd: karbanátky z mletého kuřecího masa
  • Svačina: nízkotučný pudink bez cukru
  • Večeře: tuňák ve vlastní šťávě

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Abyste si vysněnou váhou udrželi i nadále, jezte zdravě každý den

Dukanova dieta – recepty aneb co jíst a hubnout

Ono se to lehko řekne, ale hůře udělá. Denně jsme zvyklí sníst spousty sacharidů a nahradit je není vždy úplně snadné. Proto jsem pro vás připravila pár chutných receptů, které vám hubnutí zpříjemní.

Chutná vajíčková pomazánka nejen k snídani

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1 středně velká cibule
  • 1,5 lžíce nízkotučné tvarohu
  • lžička plnotučné hořčice
  • česnek
  • kopr a petržel
  • sůl a pepř

Vajíčka uvaříme na tvrdo a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Vajíčka smícháme s cibulí, přidám tvaroh, horčici, koření a bylinky. Důkladně promícháme a namažeme na plátek celozrnného chleba.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Vajíčka lze připravit na různé způsoby. Namísto vajíčkové pomazánky si můžete k snídani připravit volské oko na másle se zeleninovým salátem.

Budete mít zájem:  Pít mléko – nepít mléko? Je mléko vůbec zdravé?

Pečené kuřecí karbanátky na listovém salátu

Suroviny:

  • cca 2 větší namletá kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g nízkotučného tvrdého sýra
  • sladká paprika, sůl a pepř
  • petrželka
  • 1 lžíce máslo

Cibuli nakrájíme na jemno a sýr nastrouháme. Namleté maso promícháme s cibulkou, sýrem a  s vajíčky, osolíme opepříme a přidáme mletou papriku, česnek a petrželku. Ze směsi vytvarujeme kuličky a poklademe je na pekáč vyložený pečícím papírem, který předtím lehce potřeme máslem. Karbanátky pečeme cca 30 minut při 180 stupních. Podáváme na listovém salátu.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Dieta nemusí být o hladovění, připravit si můžete i velmi chutná a výživná jídla

Dukanova dieta není tak úplně pro každého

Hodně lidí dělá při hubnutí chybu v tom, že se snaží vyzkoušet každou dietu. Úspěšné hubnutí však začíná v naší hlavě. Hubnout bychom měli tak, abych se příliš netrápili, a ztrátu kil si užívali v pohodě. Například Dukanovu dietu ocení zejména ti, kteří zbožňují rádi maso, mléčné výrobky a zeleninu.

Ti ostatní mohou sáhnout po jiné dietě, která bude více vyhovovat jejich stravovacím návykům a také zdravotnímu stavu. Na ten bychom měli dbát v prvním řadě, a pokud si nejsme jisti, raději se o redukčním jídelníčku poraďte se zkušeným výživovým poradcem.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ

Jezte chytře, jezte zdravě. Zkuste pohankové, špaldové a ovesné vločky | Dobrá chuť

Zkuste pohankové, žitné anebo špaldové vločky přeměnit v super zdravou snídani anebo vyzkoušejte ovesné otruby – nejsou jen pro koně, ale dokážou být i velmi sexy snídaní či dezertem.

Zahřívací kaše k snídani nastartují den

Jídlo je odjakživa ta nejzázračnější medicína, dopřejme proto svému tělu to nejlepší. Proč nezačít den velkou miskou plnou zdravé kaše. A nejen z ovesných vloček, ta se sice hned tak neomrzí, ale je dobré vyzkoušet i další favority.

Vtip je v tom, že pokud chceme jíst zdravě a vydržet, nemůže být ranní snídaně stále stejná. Buďte kreativní a popusťte uzdu své fantazii. Zkuste horkou dávku pohankové či špaldové kaše anebo sáhněte po ovesných otrubách. Kombinujte je s ovocem nebo ovocnými omáčkami, jogurtem, semínky a medem.

Přiznávám, že některé kaše bez těchto pochutin mohou být možná nudné, ale všechny jsou významně zdravé.

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Ovesné vločky jsou zázračné, prodlužte si život

Ovesné či jiné obilné kaše mají schopnost prodloužit váš život, tak alespoň hovoří jedna ze studií Harvardovy university.

Nepochybné je, že skromně vypadající ovesné vločky pomáhají redukovat vysoký krevní tlak a snižují cholesterol, nemluvě o obsahu vitamínů (zejména vitamínu A) a minerálních látek, obsahují mimořádné množství železa a kalcia.

Předností ovesných vloček je vysoké množství vlákniny. Tyto celozrnné potraviny dokáží uvolňovat energii postupně a zasytí vás na delší dobu, což je ideální pro regulaci chuti k jídlu. O zdravotních přednostech těchto lahodných snídaní snad už nikdo nepochybuje.

A když si představíte, jak snadná je příprava ovesné či jiné kaše a že stačí 3 gramy vloček denně, aby začaly být vašemu zdraví prospěšné, není nač čekat! Nejsnazší cesta, jak si prodloužit život!

Jak na vločky? Máčejte je a kombinujte s vodou i mlékem

Ideálně se kaše, třeba ta z ovesných vloček, má vařit. Měla by se povařit několik minut s vodou, mlékem nebo obojím, vždy za stálého míchání, dokud nedosáhneme té správně krémové konzistence. Pokud vločky přes noc namočíme, výsledek je ještě působivější.

V ranním spěchu však stejně dobře poslouží mikrovlnná trouba, ideální pomocník, když máte ráno zalepené oči. Pár minut na zahřátí misky plné kaše se vyplatí obětovat.

Stačí špetka mořské soli a dochutit oblíbenými přírodními sladidly, jimiž jsou med, javorový nebo rýžový sirup, popřípadě zlatý sirup. Použijete-li i skořici, její sladce teplá chuť kaši skvěle doplní.

Pokud nemáte doma čerstvé ovoce, stačí předem namočené rozinky anebo lžička dobrého džemu nebo marmelády. Ideální jsou také zmrazené ovocné směsi a ovoce z vaší úrody, stačí je jen zahřát na pánvi a kaši touto ještě teplou ovocnou omáčkou polít.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavuOvesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Zblázněte se do vloček! Pohankových, špaldových i ovesných

Skromně vypadající ovesné vločky jsou stále nedoceněnou potravinou. Nabízejí se v několika druzích, velikostech a způsobech zpracování. Lákají také i další super zdravé alternativy, rozhodně vyzkoušejte vločky pohankové, špaldové, ale třeba i ječné.

Jsou zajímavé svojí strukturou i chutí. Jejich příprava a doba varu se může lišit, ale jen nepatrně. Na ovesné a pohankové vločky stačí většinou 5-7 minut na plotně, v mikrovlnné troubě pak jen minuty dvě.

Některé instantní produkty z vloček se pouze zalijí vařící vodu a nechají odstát. Vločky jsou totiž upraveny (ne chemicky!), aby jejich příprava byla snadná.

A pokud svoji ranní kaši chcete povznést ještě výš, pro zvýraznění chutě pár vloček opečte nasucho na pánvi, odmění se vám hlubší oříškovou chutí. Těch pár minut navíc za to opravdu stojí!

Pohanková kaše jako bezlepkový fenomén

Pohanka je známou a velmi oblíbenou super potravinou. Nejde vlastně o obilovinu, považuje se za pseudocereálii. Neobsahuje lepek, proto se hodí i pro celiaky. Je velmi zdravá kvůli obsahu mnoha vitamínů a minerálů.

Pohankovou kaši pro zahřátí připravuji s mandlovým mlékem jako alternativou k mléku kravskému – poskytne vám energizující rostlinné proteiny.

Protizánětlivé látky získáte z medu a borůvek, které omlazují a regenerují tělo a významně znásobí zdravotní benefity kaše a vylepší chuť.

A nakonec verze pro opravdové gurmány: opražte pohankové vločky a plátky mandlí, dokonalá oříšková chuť je zaručena. A tak v jedné misce najdete koncentraci toho nejlepšího, co si můžete dopřát.

Pohanková vločková kaše s madlovým mlékem, borůvkami a medem

  • 2 lžíce pohankových vloček
  • asi 150 ml mandlového mléka
  • hrst borůvek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce pohankových vloček na opražení
  • 1 lžíce mandlových lístků na ozdobu

Do misky vsypte dvě lžíce pohankových vloček, zalijte mandlovým mlékem, aby byly vločky ponořené, a dejte na 2 minuty do mikrovlnné trouby. Zatím si na pánvi na sucho opražte 1 lžíci pohankových vloček a 1 lžíci mandlových lupínků. Kaši zamíchejte, posypte opraženými vločkami s mandlemi, posypte borůvkami a polijte medem.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Ovesné otruby s klíčky – opravdová delikatesa

Ovesné otruby jsou sice spojovány spíše se stravou pro koně, překvapivě však představují uznávanou delikatesu. Jsou velmi chutné, obsahují cenné minerální látky a vitamíny skupiny B.

Pro své významné množství vlákniny jsou nepostradatelné pro správnou funkci střeva, takže skvěle detoxikují a čistí trávicí soustavu.

Kaši připravuji jen z vody, lze ale použít mléko, potom přidávám přírodní jogurt a ovoce.

Kaše z ovesných otrub, malinové omáčky a kokosu

  • 2 lžíce ovesných otrub
  • šálek čerstvých nebo mražených malin
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • plátky čerstvého kokosu

Do misky vsypte ovesné otruby a zalijte studenou vodou, aby byly ponořené. Dejte vařit do mikrovlnné trouby na 2 minuty.

Mezitím si nakrouhejte čerstvý kokos a na suché pánvi ho opečte. Posypte čerstvými malinami anebo mražené ovoce na pánvi zasypejte trochou třtinového cukru a na sucho povařte. Jakmile maliny pustí šťávu a cukr se rozpustí, sundejte z plotny a teplou omáčkou přelijte kaši.

Nakonec ozdobte plátky kokosu.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Čerstvý kokos perfektně ladí s horkými malinami

Špaldové vločky míchejte s ovesnými a přidejte brusinky

Špalda je známá svým výjimečným složením, je bohatá na bílkoviny a vitamíny, obsahuje hořčík, nezatěžuje trávicí systém a má ořechovou chuť. Smíchejte delikátně jemné špaldové vločky s ovesnými, abyste získali krémovitější strukturu.

Část špaldových vloček si můžete předem opražit na sucho na pánvi, abyste získali ještě více jejich ořechové chutě. Brusinky lze použít čerstvé i mražené, vždy je však povařte, abyste vyzdvihli jejich pikantní chuť přidáním medu nebo javorového sirupu.

Brusinky si můžete připravit již večer a ráno je jen ohřát, i když i zmrazeným stačí pár minut na pánvi.

Špaldová a ovesná kaše s brusinkami a dýňovými semínky

  • 2 lžíce špaldových vloček
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • anebo jen 4 lžíce ovesných vloček
  • šálek mražených nebo čerstvých brusinek
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • dýňová semínka na ozdobu

Nejdříve dejte vařit brusinky, doporučuji připravit je den předem a případně zdvojnásobit dávku pro příští snídani. Čerstvé nebo mražené dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Nechte na ohni povařit, až změknou, přidejte javorový sirup nebo med a míchejte, dokud se vše nespojí. Na pánvi na sucho opražte špaldové a ovesné vločky. Jakmile se zahřejí a začnou oříškově vonět, přidejte mléko, přiveďte k varu a míchejte asi 5 minut. Přendejte do misky a polijte teplou brusinkovou směsí a posypte dýňovými semínky. Přidání bílého jogurtu je příjemným vylepšením.

Budete mít zájem:  Jaký sport je nejlepší na hubnutí a krásnou postavu?

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Jsou dobré ovesné otruby při hubnutí? – Pestrý Jídelníček

Nenechte se tím ale zmást, podobně jako syrovátka nebo podmáslí, nachází i otruby v dnešní době uplatnění v běžném jídelníčku. Otruby jsou lákavou potravinou, jelikož mají detoxikační schopnosti a jsou schopné dokonale vyčistit celé trávení.

Účinky ovesných otrub

  • Podporují trávení a vyprazdňování
  • Vhodné při hubnutí – udržují „zahlcený“ žaludek
  • Vyrovnávají hladinu glykemického indexu
  • Snižují vysoký cholesterol
  • Detoxikují celkově organismus a zlepšují střevní peristaltiku
  • Chrání před rakovinou tlustého střeva
  • Chrání před cukrovkou, snižují rychlost, jakou se cukry dostávají do krve

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Obsah ovesných otrub

  • Tuky
  • Vláknina
  • Bílkoviny
  • Vitamín B
  • Železo
  • Hořčík a fosfor

Druhy ovesných otrub

Ovesné otruby a hubnutí

Jelikož mají ovesné otruby pozitivní vliv na trávení, tak jsou také velmi cenným pomocníkem při hubnutí. Účinky otrub podporují každou funkci v těle tak, aby hubnutí nastalo a abyste zároveň zůstali plní energie a zdraví.

Také mají schopnost pročistit celé tělo, podporují pravidelnou stolici, která je při hubnutí velmi důležitá, zasytí na delší dobu, doplňují důležité živiny a normalizují glykemický index, takže nedochází k vlčím hladům nebo chutím na sladké. Ideální je dopřát si je jako součást zdravé snídaně.

 Při dietě dávejte přednost otrubám bez klíčků, které jsou u diety vhodnější.

Jak připravit otruby?

S ovesnými otrubami je to podobné jako s ovesnými vločkami nebo pohankou. Všechno to jsou takzvané univerzální potraviny v kuchyni. Jednoduše a bez obav je můžete použít do polévek (jako jíšku), přirozeně zahustí tekutinu, do salátů (zeleninových, ovocných), jogurtu, tvarohu, mléka, pomazánky, koláče, kaší, při pečení chleba nebo jsou vhodné i do koktejlů.

Otruby také dobře doplní jídelníček určený pro redukční dietu, protože sníží glykemický index jídla a budete se tak cítit déle sytí.

Otruby seženete i ve formě křupek. Ty je možné konzumovat místo ranních cereálií, přidávat je do polévek nebo je jen tak zobat.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Recept na chutnou a výživnou snídani

  • 50 g mletých ovesných otrub
  • 250 ml horké vody
  • 25 g sušených jablek nebo hrušek
  • hrozinky
  • mletá skořice

Ovesné otruby v misce zalijte horkou vodou. Trochu zamíchejte, přidejte sušené ovoce a mletou skořici. Není nutné nic vařit, stačí nechat směs chvíli nabobtnat. Kaši si můžete dosladit troškou medu a ozdobit sekanými ořechy nebo mandlemi.

Otruby nebo ovesné vločky?

Občas se někde píše nebo někdo tvrdí, že ovesné otruby jsou ovesné vločky, což pochopitelně není pravda. Jedná se o úplně jiný produkt, vločky vznikají lisováním zrn a otruby jsou vedlejším produktem.

Při porovnání ovesných vloček a otrub bylo zjištěno, že otruby mají o 50 % více vlákniny. Dochází tak k efektivnějšímu snižování cholesterolu a hubnutí. Obsah kalorií je naopak nižší než u ovesných vloček.

Dále nechybí otrubám z ovsa proteiny, minerály a antioxidanty.

Nezaměňujte ovesné otruby za pšeničné

Pšeničné otruby se hodí maximálně přidat k těm ovesných, pokud vás delší dobu trápí zácpa, ale jen v malém množství (zhruba lžíce denně). Jedná se totiž o nerozpustnou vlákninu, která nemá takové účinky, jak je tomu u ovesných.

Kde otruby zakoupit?

Ovesné otruby se dají koupit v supermarketech jako jsou Kaufland či Tesco, nabízí je i drogerie DM, některé lékárny (kde rovnou prodávají i potraviny) anebo zdravé výživy. Jedno balení stojí okolo 15–30 Kč, cena se odvíjí od množství a značky.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Ovesné otruby hubnutí

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Na internetu je široká škála nabídek, ale přímo je pořídíte také snadno. V obchodech se zdravou výživou, v drogerii DM nebo ve větších obchodních řetězcích např. Kaufland nebo Hyper Albert. Pro představu pro splnění doporučení příjmu vlákniny s využitím ovesných otrub bychom jich museli sníst 60 — 80 g. S překročením příjmu vlákniny bychom si také měli dát pozor. Vysoký příjem naopak ochuzuje organismus o minerální látky vápníku a železa!

FOŘT, Petr.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu | hubnuti.club

Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, , s. ISBN Výživa v medicíně a dietetika.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Praha: Grada, , xiii, s. Divertikulární nemoc tračníku.

Ovesne otruby při hubnutí

Dieta jen tak mimochodem: vybírejte si správné jídlo. Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu Jsem žena muž. Je mi let. Vážím kg. Měřím cm.

Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách.

Právě zájem o zdravý životní styl a zjištění, na kolik je naše zdraví ovlivněno tím co jíme, mě přivedlo k absolvování oboru Nutriční terapie.

Nezávazná konzultace je bezplatná nebo za Kč, zálěží na poradně. V rámci nezávazné konzultaci získáte:. Specialista vám ihned předá a vysvětlí výsledky diagnostiky. Pro ucelenější pohled se vás poté zeptá na zdravotní historii a váš běžný jídelníček.

Na základě všech těchto dat vyhodnotí, jaké jsou vaše největší problémy, a poradí, jak nejlépe dosáhnete vysněné váhy. Pokud v seznamu nenajdete to vaše, nezoufejte.

Vyberte nejbližší město, přečtěte si všechny informace, podívejte se na zkušenosti klientů , rezervujte si nezávaznou konzultaci a s asistentkou se domluvíte na konzultaci po telefonu či online.

Varování: Po požití Zdravé jednohubky můžete být chytřejší a zdravější. Když vám přestane chutnat, můžete se kdykoli odhlásit. Tereza Pechová. Obsah článku:. Doporučujeme Foto Popis Zhubněte zdravě, trvale a ohleduplně k vašemu tělu.

Tereza Pechová Vždy jsem tíhla k dobrému jídlu a trávení času v přírodě při nejrůznějších sportovních aktivitách.

Zobrazit všechny články. Nenechte si ujít Reklama První krok pro úspěšné hubnutí — nezávazná konzultace s výživovým specialistou Nezávazná konzultace je bezplatná nebo za Kč, zálěží na poradně.

Zjistíte, proč se vám nedaří zhubnout Specialista vám ihned předá a vysvětlí výsledky diagnostiky. Co je vlčí hlad a jak se ho zbavit?

Rýžové chlebíčky a hubnutí. Podrobnosti Blendea jsou prémiové doplňky stravy ze superpotravin pro podporu vaši energie a vitality. S ovesnými otrubami je to podobné jako s ovesnými vločkami nebo pohankou.

Všechno to jsou takzvané univerzální potraviny v kuchyni.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Jednoduše a bez obav je můžete použít do polévek jako jíšku , přirozeně zahustí tekutinu, do salátů zeleninových, ovocných , jogurtu, tvarohu, mléka, pomazánky, koláče, kaší, při pečení chleba nebo jsou vhodné i do koktejlů. Otruby také dobře doplní jídelníček určený pro redukční dietu, protože sníží glykemický index jídla a budete se tak cítit déle sytí.

Otruby seženete i ve formě křupek. Ty je možné konzumovat místo ranních cereálií, přidávat je do polévek nebo je jen tak zobat.

Ovesné otruby v misce zalijte horkou vodou. Trochu zamíchejte, přidejte sušené ovoce a mletou skořici. Není nutné nic vařit, stačí nechat směs chvíli nabobtnat.

Kaši si můžete dosladit troškou medu a ozdobit sekanými ořechy nebo mandlemi. Občas se někde píše nebo někdo tvrdí, že ovesné otruby jsou ovesné vločky , což pochopitelně není pravda.

Jedná se o úplně jiný produkt, vločky vznikají lisováním zrn a otruby jsou vedlejším produktem.

Dochází tak k efektivnějšímu snižování cholesterolu a hubnutí. Obsah kalorií je naopak nižší než u ovesných vloček. Dále nechybí otrubám z ovsa proteiny, minerály a antioxidanty.

Pšeničné otruby se hodí maximálně přidat k těm ovesných, pokud vás delší dobu trápí zácpa, ale jen v malém množství zhruba lžíce denně.

Jedná se totiž o nerozpustnou vlákninu, která nemá takové účinky, jak je tomu u ovesných.

Zapomenutá zrníčka

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Naši předkové neměli potíže s trávením. Přitom byl jejich jídelníček velice jednoduchý. Plodiny si pěstovali sami a byly bohaté na minerály a vitaminy. Navíc neobsahovaly žádné chemické látky.

Pohanka, kuskus, oves nebo jáhly mohou být i dnes chutným, ale hlavně zdraví prospěšným obohacením jídelníčku. Kromě jiného obsahují látky, které chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou, a také některé důležité vitaminy a minerály, rostlinné tuky a lehce stravitelné bílkoviny.

Zdravé vločky

Ovesné vločky nás naučil snídat švýcarský léčitel Bircher-Benner, po kterém je dodnes pojmenovaná směs cereálií s ovocem Bircher- Musli. Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako antioxidanty, obsahují tělu prospěšné mastné nenasycené kyseliny a z vitaminů hlavně ty z řady B zmírňující stres a z minerálů pak mangan, selen, měď a zinek.

Ovesné otruby a zdraví – skvěle detoxikují a čistí trávící soustavu

Ovesné vločky nejsou nic jiného než velká zrna rozmačkaná válcem. Stačí je vhodit do vřící vody se špetkou soli a za několik minut jsou měkké. Když je rozvaříte na kaši v mléku, můžete je připravit na sladko s nastrouhaným jablkem, skořicí, oříšky a medem. Získáte tak vynikající jídlo pro děti nebo sportovce. Oves je totiž jedna z nejzdravějších obilnin vůbec.

Cenné jsou zejména bílkoviny, které mají podle dietologů téměř ideální složení. Na fosfor, vitamin B1 a železo je oves dokonce bohatší než maso.

Budete mít zájem:  Prášky a přípravky na hubnutí – ano či ne?

Oves je také výtečným zdrojem vitaminu E, železa, rozpustné vlákniny, a hlavně takzvaného beta-glukanu, který působí proti stárnutí pleti a stimuluje tvorbu kolagenu a elastenu. Díky tomuto složení oves posiluje obranyschopnost, pomáhá obnovovat žaludeční i střevní sliznice.

Odvar z ovsa nebo ovesných vloček utlumuje žaludeční kyseliny, které způsobují pálení žáhy. Toto obilí pomáhá ženám s premenstruačním syndromem, zejména díky vysokému obsahu magnézia.

Velice zdravé jsou i ovesné otruby, které obsahují nejvíce prospěšných beta – glukanů. Ovesný sliz má léčebné účinky na sliznici střev, žaludku, při hemeroidech a poruchách trávení. Osvědčují se i při léčbě ekzémů.

Pohanka na cévy

Pochází z rodu bylin čeledi rdesnovitých, takže je příbuznou rebarbory. Říká se jí také rýže severu. I když se její semínka využívají stejně jako obilniny, k obilí vlastně nepatří. Do Evropy pronikla spolu s tatarskými nájezdníky – pohany, odtud pochází pravděpodobně její  název.

Je vydatným zdrojem rutinu, který má pozitivní vliv na pružnost cév a předchází onemocnění křečovými žilami (nejvíc mladá zelená nať z naklíčených semínek). Vrací cévám pružnost a spolu s vitaminem E léčí jejich chorobné změny.

Je také vhodná k detoxikaci organismu, a to i v těhotenství. Účinek rutinu násobí vitamin C, proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižují riziko trombózy, infarktu, mozkové mrtvice.

Pohanka dále reguluje srážlivost krve i hladinu cholesterolu a působí i jako ochrana před rakovinou střev.

Výživnou hodnotu pohanky zvyšuje vyvážená skladba aminokyselin a vysoký obsah bílkovin. Je bohatá i na nenasycené mastné kyseliny, především kyselinu linolovou, která působí preventivně proti ateroskleróze. Ze stopových prvků poskytuje semeno pohanky především zinek, měď, mangan a selen.

  • V pohance obsažený glykosid cholin regeneruje jaterní buňky poškozené chorobami a alkoholem. Zároveň pomáhá odbourávat tuk v játrech. V kuchyni se nepoužívají jen pohanková zrna, ale i mouka z nich umletá. Z ní se pak peče nejen chléb a pečivo, ale i palačinky nebo nudle, které jsou oblíbené zejména na Dálném východě pod názvem soba.
  • Pohankové slupky se používají jako náplň do polštářů. Spaní na takových polštářích pomáhá odstranit blokády krční páteře, migrénu, nespavost nebo bolesti kloubů.
  • Lékaři hodnotí jako vynikající lék také pohankový med, který obsahuje velké množství rutinu. Med však ztratí léčebné účinky, pokud ho dáme do horkého čaje.
  • Z pohankových slupek můžeme uvařit čaj, který snižuje hladinu cholesterolu a hladinu krevního cukru
  • Nejvyššího léčeného efektu dosáhneme, vsypeme-li pohanku do vroucí vody, přikryjeme pokličkou, odstavíme a necháme asi 20 minut pod peřinou dojít. Vařením bychom snížili obsah rutinu a vitaminů skupiny B. Vody je třeba dát jen tolik, aby se všechna vsákla do pohanky, pokud bychom přebytečnou vodu vylévali, zbavili bychom se účinných látek. Pití pohankového čaje je vhodné po infarktech, při revmatickém onemocnění srdce či angíně pectoris. Čaj je účinný i při hemeroidech, léčbě jater, střev a varixů.

Ječmen se využívá málo

Podobně jako oves je vynikajícím zdrojem beta-glukanů, což jsou polysacharidy, které příznivě ovlivňují obranné a metabolické systémy našeho organismu.

Více se u nás využívají ječmenné kroupy všech velikostí – velké, střední, malé a perličky. Jsou vhodným doplňkem zeleninových polévek. Velké kroupy můžete pro zkrácení přípravy předem namočit.

Vařte je v poměru jeden díl krup a 3 díky osolené a omaštěné vody.

Kroupy se připravují obrušováním ječných obilek. Jsou bohaté na vitaminy řady B, z minerálů pak na vápník, draslík, hořčík, železo, křemík a selen. Vysoký obsah vlákniny pomáhá v prevenci srdečně-cévních chorob a nemocí trávicího traktu. Kroupy by měli jíst i lidé trpící křečovými žílami a nemocemi kloubů.

Jáhly jsou oloupané proso

Jáhly jsou zrnka prosa zbavená nestravitelné slupky. V oblibě je měli už naši slovanští předkové. Jáhly jsou výborné pro děti na povzbuzení chuti k jídlu a působí velice dobře i na vývoj nervového systému. Je dobré jíst je hlavně v zimním období, protože tělu dodávají tzv. „vnitřní teplo“, které je zdrojem energie a podporuje přirozené obranné schopnosti našeho těla.

Zásobí nás vitaminy skupiny B  a důležitými minerály. Vysoký obsah železa ocení lidé trpící chudokrevností. Kvůli vyššímu obsahu tuku jáhly snadno žluknou, takže se nemají dlouho skladovat. Protože obsahují málo vápníku, měli bychom je při přípravě pokud možno kombinovat s mléčnými výrobky.

Před samotným vařením nezapomeňte jáhly propláchnout a spařit vroucí vodou, abyste je zbavili nahořklé chuti.

Znovuobjevená špalda

Špalda dnes zažívá renesanci. Je oblíbená zejména na Blízkém východě, ale i ve Spojených státech a v Kanadě. V Palestině si na špaldě pochutnávali už před 9000 lety. Chléb z ní pekli i ve starém Řecku.

V antickém Římě ji legionáři dostávali jako součást mzdy. Ženy z ní připravovaly tradiční římská jídla: libum, což bylo něco jako koláč, a mola salsu, k jejíž přípravě stačila špaldová mouka, voda a sůl.

Špaldová krupice vzniká rozemletím pšenice špaldy, obilniny s mnoha příznivými účinky na náš organismus. Má skvělou oříškovou chuť, což ji předurčuje k přípravě kaší, zavářek, knedlíků, pomazánek nebo moučníků.

Kromě oříškové chuti obsahuje nejvíc bílkovin ze všech obilovin. Má nezanedbatelné procento tuku, který představují především nenasycené mastné kyseliny. Je bohatá na minerály, zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek, vitaminy řady B a PP.

Pozitivně působí na imunitní systém. Pro vysoký obsah vlákniny je vhodné ji konzumovat  při potížích s trávením. Beta-karoten a triokyanát podporují regeneraci buněk a chrání před infekcemi. V okrajových vrstvách zrn se nachází množství rostlinných estrogenů.

Ty mohou příznivě působit při hormonálně předurčených druzích nádorových onemocnění.

Špalda má dobré výsledky při léčbě některých alergií, regeneruje naše buňky a chrání nás před infekcemi. Je lépe stravitelná než běžná pšenice (konkrétně její lepek se lépe tráví).

Celé zrno špaldy se používá jako příloha namísto tradiční rýže, na rizota, na kaše, rozemleté pak do sekané či karbanátků. Dalším produktem ze špaldy je kernotto – jedná se o šetrně obroušená zrna špaldové pšenice. Uvaří se mnohem rychleji než celá špalda.

Kernotto není třeba předem namáčet, je hotové za patnáct až dvacet minut.

Špalda má výraznější chuť než pšenice, na kterou jsme zvyklí. Zpočátku je tedy vhodné smíchat jednu třetinu špaldové mouky se dvěma třetinami bílé. Postupně přidávejte špaldovou a ubírejte bílou. Když použijete špaldovou mouku do buchet, budou tmavší a těsto tužší.

V obchodech najdete špaldové vločky, těstoviny, křehký chlebíček, tyčinky sypané lněným semínkem, nebo dokonce špaldovou kávu.

V Evropě se špalda nejčastěji pěstuje na ekologických farmách. Patří mezi nenáročné obilniny. Daří se jí i tam, kde by jiné obilí nerostlo. Je typická tím, že její zrna jsou obalena dvojitou plevou. Ta je chrání před kontaminací, chorobami a znečištěným prostředím. Odolnost vůči okolním vlivům je ale i nevýhodou, protože je tak špalda časově i finančně náročnější na zpracování.

Kuskus celozrnný

Jedná se o druh těstoviny vyráběné vařením krupice z tvrdé pšenice, vajec, soli, vody nebo mléka, přičemž vznikají drobné kuličky, které se následně suší. Ač pochází z Maroka, na našich stolech už téměř zdomácněl.

Nejčastěji se sice vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává. Je zdrojem cenných látek, hlavně vitaminů řady B.

Je výbornou a rychle připravenou variantou rýže či těstovin k masu, zelenině nebo houbám. Můžete jej připravovat i nasladko. Kuchyňská úprava je krátká, stačí přelít vroucí vodou (v poměru 1:2) a nechat na teplém místě asi čtvrt hodiny „dojít“.

Takto upravený kuskus můžete dál upravovat opékáním, marinováním, dušením nebo zapékáním. Chutnější bude, když ho zalijete vývarem.

Cizrna

Říká se jí také římský či španělský hrách, vyznačuje se jemnou oříškovou chutí a je méně nadýmavá než klasický hrách. Má velkou výživovou hodnotu a patří mezi nejkvalitnější luštěniny.

Je bohatá na antioxidant E, zinek, vápník, železo a hořčík a má tolik bílkovin jako libové maso.

Obsahuje také izoflavony, které zmírňují premenstruační syndrom, a má vysoký podíl mastných nenasycených kyselin, které nás chrání před onemocněním cév a srdce.

Vsaďte na žitnou mouku

Má totiž všechny dobré vlastnosti celozrnných obilnin. Energii uvolňuje postupně, má více vitaminů B i minerálních látek. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, důležité pro správnou činnost střev, pomáhá předcházet zácpě a hemeroidům. Podle lidových léčitelů také čistí krev a brání chudokrevnosti. Obsahuje však lepek, proto není vhodná pro lidí trpící alergií na něj.

autor: – kš –

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector