Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně

Ořechy se skvěle hodí coby zdravá a výživná svačina.

Ačkoli obsahují hodně tuku, jedná se o tuk zdravý, který je v těle nenahraditelný. Jsou také kvalitním zdrojem vlákniny a bílkovin.

  • Díky mnohým studiím víme, že ořechy jsou zdraví velmi prospěšné zejména co se týče snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • V následujících řádcích vám představíme top 9 druhů ořechů a jejich přínos pro zdraví.
  • Proč jsou ořechy zdraví prospěšné?
  • 1. Mandle
  • 2. Pistácie
  • 3. Vlašské ořechy
  • 4. Kešu
  • 5. Pekanové ořechy
  • 6. Makadamové ořechy
  • 7. Para ořechy
  • 8. Lískové ořechy
  • 9. Arašídy
  • Závěrem

Proč jsou ořechy zdraví prospěšné?

Obecně lze tvrdit, že všechny ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin.

Většinu tuku tvoří v ořeších mono nenasycený tuk, omega-6 a omega-3 polynenasycený tuk. Najdeme v nich ale i tuk nasycený.

  1. Ořechy také obsahují řadu vitamínů a minerálů včetně hořčíku a vitamínu E.
  2. Mnoho studií se zabývalo otázkou, jak ovlivňuje zvýšená konzumace lidské zdraví.
  3. Jenda metaanalýza 33 studií zjistila, že strava s velkým množstvím ořechů nijak výrazně neovlivňuje nárůst či úbytek hmotnosti (1).

U dalších studií se ukázalo, že lidé, jejichž jídelníček zahrnoval konzumaci ořechů, žijí déle než lidé, kteří ořechy nejí. Tato skutečnost může být způsobena faktem, že ořechy pomáhají předcházet řadě chronických onemocnění (2, 3, 4, 5).

Bylo například prokázáno, že ořechy mohou snížit rizikové faktory metabolického syndromu jako je vysoký krevní tlak nebo hladina cholesterolu (6, 7, 8, 9).

Další studie, které se účastnilo více než 1200 účastníků zjistila, že konzumace středomořské stravy v kombinaci s 30 gramy ořechů denně snižuje výskyt metabolického syndromu daleko více než nízkotučná strava či středomořská strava v kombinaci s olivovým olejem (10).

Ořechy mohou kromě toho snížit riziko výskytu i jiných chronických onemocnění. Jejich konzumace může například i zlepšit hladinu cukru v krvi, a dokonce snižuje riziko některých druhů rakoviny (11, 12).

SHRNUTÍ: Konzumace ořechů může pomoci snížit rizikové faktory mnoha chronických onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob a cukrovky.

1. Mandle

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Mandle jsou ořechy, které obsahují řadu prospěšných látek (13).

Jedna porce mandlí– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba: kalorie: 161 tuky: 14 g bílkoviny: 6 g sacharidy: 6 g vláknina: 3,5 g vitamín E: 37 % doporučené denní dávky (DDD)

hořčík: 19 % DDD

Mandle pomáhají zlepšit hladinu cholesterolu. Řada menších studií zjistila, že konzumace stravy, která zahrnuje dostatečné množství mandlí dokázala snížit „špatný“ LDL cholesterol, celkový cholesterol a oxidovaný LDL cholesterol, který je pro zdraví srdce obzvláště škodlivý (14, 15, 16).

  1. Jedna větší studie kombinující výsledky pěti dalších studií na druhou stranu dospěla k závěru, že důkazy o faktu, že mandle zaručeně zlepšují hladinu cholesterolu nejsou dostatečné (17).
  2. Mandle konzumované jako součást nízkokalorické stravy však mohou u lidí s nadváhou nebo obezitou napomáhat k hubnutí a k snížení krevního tlaku (18, 19).
  3. Kromě toho denní doporučená dávka mandlí, což je asi 28 g nebo menší hrst zkonzumovaná společně s dalším připraveným pokrmem může pomoci snížit nárůst hladiny cukru v krvi, ke kterému dochází po jídle až o 30 % pacientů s diabetem, u zdravých jedinců snížení nárůstu hladiny cukru v krvi díky mandlím není tak razantní (20).

Navíc bylo prokázáno, že mandle pomáhají ke zmírnění zánětu zejména u lidí trpících diabetem 2. typu (21).  

Ve výčtu zdraví prospěšných účinků mandlí je také nakonec třeba zmínit jejich příznivý vliv na střevní mikrobiotu tím, že podporují růst prospěšných bakterií ve střevech jako jsou například bifidobakterie a laktobacily (22).

SHRNUTÍ: Mandle obsahují řadu důležitých látek a živin, které mohou pomoci snížit vznik srdečních onemocnění a rizikové faktory diabetu. K potvrzení těchto účinku jsou však ještě zapotřebí větší studie.

2. Pistácie

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Pistácie patří k velmi oblíbeným ořechům a obsahují velký podíl vlákniny (23).
  • Jedna porce pistácií – cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 156 tuk: 12,5 g bílkoviny: 6 g sacharidy: 8 g vláknina: 3 g vitamín E: 3 % DDD

hořčík: 8 % DDD

Podobně jako mandle mohou pistácie srovnat hladinu cholesterolu. Dvě až tři porce (cca 56–84 g) pistácií denně může pomoci se zvýšením „dobrého“ HDL cholesterolu (24).

  1. Pistácie také pomáhají upravit a zlepšit další rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění včetně krevního tlaku, hmotnosti a oxidačního stavu.
  2. Oxidační stav označuje hladinu oxidovaných látek v krvi, které mohou přispívat k srdečním onemocněním (25, 26, 27, 28).
  3. Navíc mohou pistácie pomoci se snížením nárůstu hladiny cukru v krvi po jídle (29).
  4. SHRNUTÍ: Pistácie mají evidentně příznivé účinky, co se týče rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění jsou-li konzumovány ve větším množství (více než cca 28 gramů denně).

3. Vlašské ořechy

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Vlašské ořechy patří k nejoblíbenějším ořechům a jsou výborným zdrojem alfa-linolenové kyseliny omega-3 (ALA) (30).
  • Jedna porce vlašských ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 182 tuky: 18 g bílkoviny: 4 g sacharidy: 4 g vláknina: 2 g vitamín E: 1 % DDD

hořčík: 11 % DDD

  1. Vlašské ořechy pomáhají snížit riziko vzniku srdečních onemocnění, což je pravděpodobně zapříčiněno vysokým obsahem ALA a dalších důležitých živin.
  2. Díky mnohým studiím bylo zjištěno, že konzumace vlašských ořechů dokáže výrazně snížit hladinu celkového cholesterolu a „špatného“ LDL cholesterolu a současně zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu (31, 32, 33).
  3. Vlašské ořechy také dopomáhají dalším faktorům v souvislosti se zdravím srdce jako je krevní tlak nebo normální průtok krve v cévách (34, 35).
  4. Navíc tyto ořechy pomáhají tlumit zánět, který se podílí na vzniku mnoha chronických onemocnění (36).

Zajímavým faktem, který přinesla studie u vysokoškolských studentů je, že konzumace vlašských ořechů pozvedla účastníkům míru tzv. „inferenciální myšlení“, což naznačuje, že vlašské ořechy příznivě působí i na mozek (37).

SHRNUTÍ: Vlašské ořechy jsou zdrojem bohatým na omega -3 mastnou kyselinu ALA a řady dalších nepostradatelných látek a živin. Konzumace těchto ořechů prospívá zejména zdraví srdce a mozku.

4. Kešu

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Kešu ořechy se u nás těší čím dál větší oblibě a vyznačují velmi dobrými nutričními hodnotami (38).
  • Jedna porce kešu ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 155 tuk: 12 g bílkoviny: 5 g sacharidy: 9 g vláknina: 1 g vitamín E: 1 % DDD

hořčík: 20 % DDD

  1. V řadě studií bylo zkoumáno, zda pomáhá strava s vysokým podílem kešu ořechů redukovat příznaky metabolického syndromu.
  2. Jedna studie prokázala, že strava, jejíž 20 % příjmu kalorií pocházelo z kešu ořechů pomohla účastníkům trpícím metabolickým syndromem srovnat krevní tlak (39).
  3. Podle jiné studie kešu oříšky zvyšují antioxidační potenciál stravy (40).
  4. Několik studií zjistilo, že strava s vysokým příjmem kešu může u lidí s metabolickým syndromem zvýšit hladinu cukru v krvi (39, 41).

Další komplexní studie zjistila, že strava bohatá na kešu pomohla ke snížení krevního tlaku a zvýšení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Neměla však nijak výrazný vliv na tělesnou hmotnost ani na hladinu cukru v krvi (42).

SHRNUTÍ: Kešu ořechy obsahují řadu důležitých látek a živin a studie naznačují, že pomáhají srovnat hladinu lipidů v krvi a snížit krevní tlak.

5. Pekanové ořechy

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Pekanové ořechy se hodně podobají vlašským ořechům a často se používá jako zdobení dezertů, ale výživné jsou i samy o sobě (43).
  • Jedna porce pekanových ořechů– 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 193 tuky: 20 g bílkoviny: 3 g sacharidy: 4 g vláknina: 2,5 g vitamín E: 2 % DDD

hořčík: 8 % DDD

  1. Několika studií prokázalo pozitivní účinky při snížení „špatného“ LDL cholesterolu (44, 45).
  2. Stejně jako další druhy ořechů obsahují i pekanové ořechy polyfenoly, sloučeniny působící jako antioxidanty.
  3. V jedné čtyřtýdenní studii bylo zjištěno, že účastníci, jejichž denní příjem kalorií tvořily z 20 % pekanové ořechy vykazovali ve své krvi zlepšené antioxidační profily (46).
Budete mít zájem:  Vrácení Přeplatků Na Léky?

SHRNUTÍ: Pekanové ořechy obsahují celou řadu prospěšných látek a živin. Jsou také plné antioxidantů a pomáhají snížit „špatný“ LDL cholesterol.

6. Makadamové ořechy

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Makadamové ořechy obsahují širokou škálu živin a jsou zdrojem bohatým na zdravé, mononenasycené tuky (47).
  • Jedna porce makadamových ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 200 tuky: 21 g bílkoviny: 2 g sacharidy: 4 g vláknina: 2,5 g vitamín E: 1 % DDD

hořčík: 9 % DDD

  1. Mnoho zdraví přínosných účinků makadamových ořechů souvisí se zdravím srdce, což je způsobeno vysokým obsahem mononenasycených tuků.
  2. Řada studií dokázala, že strava bohatá na makadamové ořechy pomáhá pacientům s vysokou hladinou cholesterolu snížit jak celkový cholesterol, tak „špatný“ LDL cholesterol (48).
  3. Strava bohatá na tyto ořechy dokonce měla podobnou účinnost jako jídelníček pro zdravé srdce sestavený a doporučený Americkou kardiologickou asociací (AHA) (49).
  4. Kromě toho makadamové ořechy také pomáhají snížit další rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění jako je oxidační stres nebo zánětlivost (50).
  5. SHRNUTÍ: Makadamové ořechy mají velmi vysoký obsah zdraví prospěšných, mononenasycených tuků, což může vysvětlovat jejich schopnost redukovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

7. Para ořechy

  • Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  • Para ořechy pochází z divoce rostoucích tropických stromů v Amazonii a ukrývají v sobě neuvěřitelné množství selenu (51).
  • Jedna porce para ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 182 tuky: 18 g bílkoviny: 4 g sacharidy: 3 g vláknina: 2 g vitamín E: 8 % DDD

hořčík: 26 % DDD

Selen je minerál, který má antioxidační účinky. Přestože je nepostradatelný pro řadu tělesných funkcí, z potravy jej stačí přijímat malé množství. Stačí si dát pouze jeden para ořech k tomu, abyste do těla dostali 100% denní doporučenou dávku selenu.

Výrazný nedostatek selenu je poměrně vzácný a obvykle se tak stává pouze v určitých stavech v důsledku nemocí. Například podle jedné ze studií trpěli nedostatkem selenu pacienti podstupující při onemocnění ledvin hemodialýzu.

Pacienti dále měli za úkol sníst jeden para ořech denně, a to po dobu tří měsíců. Po této době bylo zjištěno, že hladina selenu pacientů se vrátila do normálu, a navíc byly prokázány antioxidační účinky těchto ořechů (52).

Para ořechy dokážou také snížit hladinu cholesterolu a jak výzkumy ukazují, u obézních dospívajících jedinců také přispívají k redukci oxidačního stresu a podpoře funkce krevních cév (53, 54).

Závěrem je nutno zmínit, že para ořechy působí také protizánětlivě nejen u zdravých lidí, ale i pacientů podstupujících hemodialýzu (55, 56).

SHRNUTÍ: Para ořechy jsou znamenitým zdrojem selenu. Přispívají také ke snížení hladiny cholesterolu, oxidačního stresu a působí protizánětlivě.

8. Lískové ořechy

  1. Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
  2. Lískové ořechy obsahují spoustu důležitých živin a jsou velice dobře stravitelné (57).
  3. Jedna porce lískových ořechů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 176 tuky: 9 g bílkoviny: 6 g sacharidy: 6 g vláknina: 3, 5 g vitamín E: 37 % DDD

hořčík: 20 % DDD

Lískové ořechy stejně jako mnoho dalších druhů ořechů mají příznivé účinky na rizikové faktory srdečních onemocnění.

Vedená studie potvrzuje fakt, že strava, která je doplněna o větší množství lískových ořechů pomáhá snižovat hladinu celkového cholesterolu, „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů. Rovněž bylo viditelné snížení zánětlivých markerů v krvi a bylo dosaženo zlepšení funkcí krevních cév (58).

Díky jiným studiím bylo zjištěno, že lískové ořechy přispívají ke srovnání hladiny cholesterolu a zvýšení množství vitamínu E v krvi (59, 60).

SHRNUTÍ: Lískové ořechy obsahují mnoho důležitých živin jako je například vitamín E. Mohou také pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění.

9. Arašídy

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně

Arašídy se správně řadí nikoli mezi ořechy, ale mezi luštěniny. Nutričními hodnotami, obsahem důležitých a zdraví prospěšných látek se však podobají výše zmíněným ořechům (61).

Jedna porce arašídů– cca 28 gramů nebo malá hrst – obsahuje zhruba:

kalorie: 176 tuky: 17 g bílkoviny: 4 g sacharidy: 5 g vláknina: 3 g vitamín E: 21 % DDD

hořčík: 11 % DDD

  • Studie, na které se podílelo více než 120 000 zjistila, že vyšší příjem arašídů ve stravě souvisel s nižší úmrtností (2).
  • Arašídy, podobně jako ořechy, pomáhají snižovat rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění (62).

Zajímavý výsledek přinesla další studie, díky které bylo zjištěno, že ženy, které jedly arašídové máslo více než pětkrát týdně byly daleko méně náchylné k propuknutí cukrovky 2. typu (63).

Kromě toho může být výskyt astmatu a alergií nižší u dětí matek, které během těhotenství konzumovaly arašídy jednou nebo vícekrát týdně (64).

 Mnoho značek nabízející arašídová másla však prodává produkty s velkým množstvím přidaných olejů, cukru a dalších přísad. Proto je nejlepší zvolit arašídové máslo s nejvyšším obsahem arašídů.

Další oblíbenou variantou jsou pro změnu solené arašídy. Ani ty nejsou ke konzumaci příliš vhodné, jelikož sůl na druhou stranu může zdraví prospěšné účinky arašídů vyloučit.

Proto se zaměřte raději na obyčejné, přírodní, nesolené arašídy bez přidaných dochucovadel.

SHRNUTÍ: Na rozdíl od výše zmíněných ořechů, arašídy patří do skupiny luštěnin. Obsahem živin a látek jsou však ořechům velmi podobné, a navíc stejně jako ostatní ořechy přispívají se snížení rizika srdečních onemocnění.

Závěrem

Ořechy jsou velmi vhodné jako vydatná a zdravá svačina, protože obsahují širokou škálu pro tělo nepostradatelných živin a látek.

Jejich zdraví prospěšné účinky je ale třeba přisuzovat pouze ořechům minimálně zpracovaným, které neobsahují žádné přidané složky. Mnoho zpracovaných ořechových produktů jako je například arašídové máslo často obsahuje velké množství soli či přidaného cukru. Nejlepší a nejzdravější volbou jsou tedy ořechy samotné, přírodní a nesolené.

Pokud ořechy alespoň v malé míře začleníte do své stravy, doplní vaše tělo o nezbytné vitamíny a minerály, zdravé tuky a pomáhají tak předcházet a redukovat rizika vzniku mnoha chronických onemocnění.

Přeloženo z: https://www.healthline.com/nutrition/9-healthy-nuts

Minerál selen: Účinky, projevy nedostatku a nejlepší zdroje v potravinách

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně

Pro lidské zdraví je stejně důležitý jako jiné mnohem známější minerály. Při nadměrném užívání má však toxické účinky. Proto dodržujte doporučené denní množství.

Co je selen a jaký vliv má na lidské zdraví?

Tento minerál byl dlouhou dobu považován za toxický prvek. Až ve 2. polovině minulého století vědci odhalili jeho nezbytnost pro celou řadu důležitých biochemických procesů probíhajících v živých organismech.

Selen není známý tak jako jiné minerály (vápník, železo, chrom, sodík, chlór, fosfor, síra, draslík, zinek a hořčík), a tak se na něj a jeho účinky často zapomíná. Organismus potřebuje pouze malé množství (jedná se o tzv. stopový prvek), nedokáže si jej však vyrobit sám a musí jej tedy přijímat v potravě. 

Kvůli toxickým účinkům selenu je dobré vědět, kde všude se nachází, v jakém množství je jeho užívání bezpečné a jaké má na lidský organismus účinky, ať už pozitivní či negativní.

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
Jedním z nejlepších zdrojů selenu jsou para ořechy. K pokrytí denní dávky postačí jeden až dva kousky.

Jaké jsou pozitivní účinky selenu?

  • silnější imunitní systém: díky antioxidačním účinkům je cenným bojovníkem v boji s virovými nemocemi a toxiny, stimuluje produkci protilátek v reakci na vakcíny,
  • kardioprotektivní účinek: chrání cévy a srdce a podporuje jeho činnost,
  • normální funkce štítné žlázy: podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy a má tak prospěšný vliv na její činnost,
  • reprodukční funkce: ukládá se ve varlatech a podporuje pohyblivost a zrání spermií,
  • protirakovinové účinky: zejména proti rakovině prostaty a tlustého střeva,
  • preventivní ochrana před vznikem šedého zákalu a makulární degenerace, která je příčinou zrakových potíží u starších osob,
  • zmírnění projevu chronických chorob: revmatické artritidy, psoriázy, lupusu apod.,
  • pleť, vlasy a nehty: vyhlazuje a zpevňuje pokožku, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů,
  • rychlejší hojení ran a oparů,
  • lepší regenerace svalů a udržování dobré fyzické kondice,
  • podpora duševního zdraví: některé studie naznačují, že selen zlepšuje kognitivní funkce u osob trpících Alzheimerovou chorobou.
Budete mít zájem:  Chlamydie Příznaky U Žen?

Štítná žláza a hubnutí: Doplňkové tipy při léčbě hypofunkce

Jaký má vliv selen na hubnutí a fyzicku kondici?

Jídelníček bohatý na minerály a vitamíny má zásadní vliv nejen na zdraví, ale také fyzickou kondici a vzhled. Sice nepatří mezi minerály, které by se vyloženě podílely na hubnutí či tvorbě svalové hmoty, v jídelníčku by však rozhodně chybět neměl. Mimo jiné podporuje lepší a rychlejší regeneraci svalů po sportu či jiné fyzické zátěži. 

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
Sportujete? Selen podporuje regeneraci svalů.

Hlavním negativním účinkem je toxicita

Denní dávka selenu by nikdy neměla překročit 400 µg. V tomto a větším množství začíná být selen toxický. Nad 900 µg může být dokonce smrtelný.

Denní doporučená dávka

Kvůli možným toxickým účinkům je nutné velkou část pozornosti věnovat doporučené denní dávce selenu, která činí 55 až 200 µg (mikrogramů). Zjistíte ji podle své tělesné hmotnosti. Na 1 kg váhy je doporučeno přijmout cca 1 µg. 

Fakta o správném dávkování:

  • Doporučená denní dávka pro dospělé je 55 až 200 µg.
  • U dětí do 8 let se uvádí 15 µg denně. 
  • U dětí nad 8 let činí dávka 20 µg denně.
  • Denní dávka 100 až 200 µg je považována za bezpečnou.
  • Doporučený denní příjem pro sportovce a fyzicky aktivní dospělé je 200 až 300 µg. 
  • Horní bezpečná hranice denní dávky činí 400 µg.
  • Toxicitu zpravidla vyvolávají denní dávky nad 800 až 900 µg.

Doporučené denní dávky selenu:

Věk Muži Ženy Těhotné ženy Kojící ženy
Děti od narození do 6 měsíců 15 µg 15 µg
Novorozenci 7 až 12 měsíců 20 µg 20 µg
Děti 1 až 3 roky 20 µg 20 µg
Děti 4 až 8 let 30 µg 30 µg
Děti 9 až 13 let 40 µg 40 µg
Dospívající 14 až 18 let 55 µg 55 µg 60 µg 70 µg
Dospělí 19 až 50 let 55 µg 55 µg 60 µg 70 µg
Senioři nad 51 let 55 µg 55 µg

Nedostatek selenu a jeho projevy

Vyhýbat se mu kvůli toxickým účinkům je velmi chybný krok. Tento minerál významně posiluje imunitní systém a působí jako silný antioxidant. Jeho nedostatek se brzy projeví oslabením imunitního systému.

Dlouhodobý nedostatek ohrožuje funkce a zdraví srdce, svalových buněk, nervového systému, vnitřních orgánů (slinivky břišní, jater, žaludku a střev), očí (šedý zákal), vzhledu vlasů a nehtů. 

Hlavní příznaky nízkého příjmu nebo nedostatku selenu:

  • snížená imunita,
  • celková únava,
  • svalová slabost: degenerace kosterních svalů, snížení objemu a síly svalů,
  • otoky kloubů,
  • neplodnost,
  • kardiovaskulární nemoci: kardiomyopatie a srdeční selhání,
  • zvýšený výskyt rakovin.

Doplňování zvažte zejména:

VÍTE, ŽE nedostatkem selenu trpí zejména Číňané žijící v oblasti Keshan? Zdejší půda totiž obsahuje minimální množství tohoto minerálu. Keshanská nemoc označuje poškozené srdce. 

Rizika spojená s předávkováním mohou mít vážné následky

Nadměrný příjem selenu může mít na zdraví vážnější důsledky než jeho nedostatek.

Při dlouhodobém užívání dávek 400 ug a více denně hrozí akutní otrava. Dávky nad 900 ug mohou vyvolat závažné neurologické obtíže končící ochrnutím. Dávka 5 miligramů na 1 kg hmotnosti může být smrtelná.

Projevy předávkování selenem:

Hlavním zdrojem je půda

Obsah minerálů v půdě však dlouhodobě klesá. To se projevuje na nižším obsahu selenu v rostlinách, plodech i zvířecích krmivech. Jde o hlavní příčinu nižšího příjmu toho minerálu v lidské populaci.

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
Nejvýznamnějším zdrojem selenu je půda, z níž tento minerál získávají potraviny.

VÍTE, ŽE nejvíce nedostatečným příjmem trpí ženy všech věkových kategorií? Více než 60 % žen má příjem selenu nižší než doporučovaných 55 μg. 

Větší množství tohoto minerálu by měli rovněž přijímat osoby s každodenní fyzickou zátěží, sportovci, ženy, kuřáci, lidé s vyšším příjmem tuků a během infekčních nemocí. Příjem zvýšíte také prostřednictvím doplňků stravy. Užívání raději proberte s lékařem.

Selen a zinek v tabletách

Ztráta chuti k jídlu, náladovost nebo horší vnímání chutí a vůní představují společné příznaky nedostatku obou těchto minerálů. Proto je často výrobci kombinují, aby zvýšili šanci, že se tabletami podaří nepříjemné projevy zmírnit.

Selen v potravinách

Nejlepším přírodním zdrojem jsou vnitřnosti a ořechy, zejména para a brazilské ořechy. Jeden jediný para ořech obsahuje denní doporučenou dávku selenu (cca 55 μg). Tento druh ořechů byste však neměli konzumovat každý den.

Nejlepší zdroje selenu v potravinách (množství ve 100 g):

  • para ořechy, tzv. brazilské ořechy: 1 500 μg,
  • ovesné vločky: 13 μg,
  • hnědá rýže: 100 μg,
  • špenát: 11 μg,
  • houby: 12 μg,
  • luštěniny: od 3 μg,
  • sýry: cottage 20μg,
  • mléko a jogurty: 8 μg,
  • vejce: 20 μg,
  • ústřice: 60 μg,
  • tuňák: 80 μg,
  • losos: 47 μg,
  • krevety: 40 μg, 
  • ledviny, játra: 20 μg,
  • vepřové maso: 40 μg,
  • drůbeží maso: 28 μg,
  • hovězí maso: 20 až 30 μg.

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně
Nejlepší potravinové zdroje selenu.

Tipy na recepty bohaté na selen

Závěrečné shrnutí: Selen prospívá činnosti srdce, štítné žlázy i mozku

Co si o selenu zapamatovat?

  • Je nezbytný pro zdravé fungování srdce a cév, štítné žlázy a vnitřních orgánů.
  • Posiluje imunitní systém a pomáhá v boji s virovými onemocněními.
  • Při nadměrném užívání má silné toxické účinky.
  • Základem dostatku všech minerálů v těle je především zdravá a pestrá strava.
  • Užívání doplňků stravy raději konzultujte s lékařem.

hubnutí recepty selen zdraví

Para ořechy sice prospívají zdraví, mohou mu ale i uškodit

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně

Para ořechy hodně lidí miluje. Někteří je přidávají třeba do ovesných kaší nebo jiných dobrot, jiní je zobou místo nezdravých chipsů večer u televize. Para ořechy právem patří na seznam superpotravin. Mají nám totiž toho hodně co nabídnout.

Původem jsou z Brazílie, jde o semena stromu známého jako juvie ztepilá. Někdo je také nazývá brazilské ořechy, právě podle místa původu.

Para ořechy patří do zdravého jídelníčku

Jak již bylo řečeno, para ořechy se řadí mezi superpotraviny. Už jen to napovídá, že našemu zdraví určitě mají co nabídnout. A je tomu skutečně tak. Para ořechy bezesporu patří do zdravého jídelníčku a není se čemu divit, že jsou tolik oblíbené.

Určitě vás zajímá, jak a čím brazilské ořechy prospívají našemu zdraví a co všechno vlastně dokážou. Budete mile překvapeni, že to nejsou jen tak ledajaké ořechy, ale že skutečně pozitivně působí na naše zdraví hned v několika ohledech.

Měli byste vědět, že obsah para ořechů je více než pestrý a že v sobě obsahují pro tělo důležité živiny. Jde především o směs vitamínů, kam zařadíme vitamín A, B1, B2, B3, B6, B9, D a E. Nechybí ani rozmanité zastoupení minerálních látek, kam patří mangan, selen, fosfor, zinek, hořčík, měď a železo.

Podporují funkci štítné žlázy a pozitivně působí na mozek

Štítná žláza je zodpovědná za hormonální pochody dějící se v našem těle. Je proto velmi důležité, aby fungovala tak, jak fungovat má.

Budete mít zájem:  Bolest Zad Ledviny Příznaky?

Pakliže totiž štítná žláza nefunguje správně, může dojít k její zpomalené funkci (hypotyreóza), nebo naopak zrychlené funkci (hypertyreóza).

Para ořechy v sobě obsahují selen, který podporuje tvorbu trijodthyroninu a proteinů, jež jsou za správnou funkci štítné žlázy zodpovědné.

Opět se vrátíme k selenu, kterého para ořechy obsahují poměrně dost. Právě ten je důležitý, ba dokonce nezbytný pro správné fungování lidského mozku a procesů, které se v něm odehrávají.

Pokud je v těle selenu nedostatek, který trvá dlouhodobě, může dojít ke vzniku Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby.

Je tu jedno „ale“

Para ořechy jsou bezesporu zdravé a nyní již dokonce víte, co všechno nám mohou nabídnout. Je tu ale jedno „ale“, na které je třeba myslet. Para ořechy nám totiž mohou i ublížit.

Na vině je již několikrát zmíněný stopový prvek zvaný selen. Toho totiž jeden para ořech může obsahovat až 96 mikrogramů, přičemž doporučená denní dávka selenu u mužů a žen je přibližně 70 mikrogramů.

Nedostatek selenu? Stačí jeden para ořech denně

Intoxikace selenem může způsobit deprese, problémy se zažíváním či vypadávání vlasů. Proto by se to s konzumací para ořechů rozhodně nemělo přehánět.

Autor: Nikol Kolomazníková

Selen

K čemu slouží tento minerál? Kde se vyskytuje? Jaké jsou jeho nejlepší zdroje? Jaké množství bychom měli denně konzumovat?

Selen je esenciální prvek, který má navzdory své toxicitě zdraví prospěšné účinky a je třeba zajistit jeho adekvátní příjem.

Kde se selen vyskytuje a k čemu slouží?

Selen je důležitý pro tvorbu antioxidačních enzymů. Ty zbavují tělo oxidačního stresu, který vzniká v těle každý den. Selen se také podílí na syntéze DNA a zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost. Hraje roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.

Doporučený denní příjem

Ideální příjem by se měl pohybovat mezi 55-200 ug selenu za den. Každý by měl přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti.

Neměli bychom však překračovat dávku 400 ug. Akutní otrava selenem se může projevit kožními změnami, ztrátou vlasů a nehtů. Dlouhodobě vysoké dávky, nad 900 ug, mohou vést k neurologickým obtížím až ochrnutí.

Jak zajistit dostatek selenu? Jaké potraviny zařadit do svého jídelníčku?

Nejznámějším zdrojem selenu jsou para ořechy. Pouze 1 para ořech obsahuje doporučené denní dávky selenu. Kromě para ořechů je selen obsažen v celozrnných těstovinách, obilovinách, fazolích, semínkách a jiných druzích ořechů.

Obsah selenu v potravinách je ale výrazně ovlivněn jeho množstvím v půdě.

POZOR! Omezte příjem para ořechů na maximálně 5 ks denně. Větší množství selenu může být toxické.

Nedostatek selenu

Selen se na rozdíl od jiných minerálů neukládá v játrech, je vylučován především ledvinami, a pokud není jeho příjem adekvátní, hladina v krvi velmi rychle klesá. Nedostatek selenu se projeví zhoršenou imunitou, svalovou slabostí a únavou. Mezi další příznaky patří neplodnost a zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění.

Shrnutí:

  • Nadbytek i nedostatek selenu negativně ovlivňuje zdraví
  • Každý den bychom měli přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti
  • Nepřijímejte více než 400 ug selenu denně
  • Skvělým rostlinným zdrojem selenu jsou otruby a další obiloviny, para ořechy a luštěniny
  1. DAVIS, Brenda a Vesanto MELINA. Becoming vegan: the complete reference to plant-based nutrition. Comprehensive edition. Summertown, Tennessee: Book Publishing Company, [2014]. ISBN 9781570672972.
  2. http://www.prvky.com/selen-potraviny.html

4 oříšky kešu denně a tohle se stane s vaším tělem. Budete se divit!

  • Kešu ořechy jsou všeobecně oblíbené pro svou máslovou sladkou chuť a také svůj nezaměnitelný tvar. Většina z nás považuje tyhle oříšky za rychlé a chutné občerstvení, které zažene hlad. Ovšem víte, že kešu ořechy mohou vedle toho také způsobit doslova zázraky, pokud jde o vaše zdraví? Můžete tomu věřit a nemusíte, ale za zkoušku tenhle tip stojí, co říkáte?Ořechy se těší v posledních letech velké oblibě, a to i proto, že je většina výživových specialistů ráda zařazuje i do dietního jídelníčku. Mimo jiné obsahují spoustu živin a vitaminů, které tělo potřebuje. Co všechno kešu ještě dokážou? Tohle všechno prokázaly odborné studie! Jen si dejte pozor, abyste konzumovali kešu v přírodní podobě, rozhodně ne solené nebo pražené!
  • Kešu ořechy jsou skvělým zdrojem mědi a antioxidantů, které jsou prospěšné pro vaši pokožku. Je známo, že antioxidanty zpomalují stárnutí a měď spolu s enzymy produkuje kolagen, který je zodpovědný za zvýšení elasticity pokožky.
    Trápí vás studené nohy? Příčinou může být jedna z těchto nemocí!

  • Kešu jsou také skvělým zdrojem zinku. Tento chemický prvek je důležitý pro vývoj buněk imunitního systému, pro produkci antioxidačních enzymů a pro aktivitu imunitního systému obecně. Vedle zinku obsahují kešu také hořčík, a to až 85 mg, což je asi 20 procent denní potřeby. Hořčík zlepšuje imunitní zdraví a také snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

  • Jen osmadvacet gramů kešu vám poskytne asi 30procentní denní dávku mědi a 20procentní denní dávku hořčíku. Měď podporuje tvorbu kostí a pojivových tkání, zatímco hořčík pomáhá tělu vstřebávat vápník a snižuje riziko vzniku osteoporózy.
    Jóga pro lepší trávení: Jak s její pomocí podpořit funkci žaludku?

  • Kešu ořechy jsou bohaté na lutein a zeaxantin, antioxidanty, které jsou důležité pro udržení zdraví očí. Pokud konzumujete kešu denně, budou tyto antioxidanty udržovat váš zrak v dobrém stavu a zároveň ho budou chránit před infekcemi. Zeaxantin také chrání sítnici před škodlivými UV paprsky.

  • Kešu by ve vašem jídelníčku neměly chybět i proto, že pravidelná konzumace těchto oříšků snižuje riziko vzniku žlučových kamenů o 25 procent! Je to díky mědi, fosforu, hořčíku, manganu i zinku.
    Je to depka, nebo deprese? Řešte situaci včas a s odborníkem!

  • Nedostatek hořčíku může vést k mnoha zdravotním problémům, včetně zvýšeného krevního tlaku, častých bolestí hlavy a bolestí v různých částech těla. Pravidelná konzumace kešu oříšků zajistí, že vaše tělo bude v rovnováze, pokud jde o hořčík, a zbavíte se migrén.  

  • Stačí čtyři oříšky a díky obsažené látce tryptofan si vyčarujete doslova pohádkovou náladu. Jako antidepresivum kešu nemají konkurenci!
    7 tipů, které pomůžou snížit vysoký tlak. A nejsou to léky!

  • Jednou z nejneuvěřitelnějších látek kešu ořechů jsou i kyseliny anakardové. Tyto kyseliny jsou schopné zabíjet grampozitivní bakterie, které způsobují zubní kaz a akné.

  • Kešu ořechy obsahují řadu minerálů a vitaminů, včetně vitaminů E, K, B6, minerálů mědi, fosforu, zinku, hořčíku, železa a selenu. Ty všechny hrají důležitou roli při správném fungování vašeho těla. A čím lepší je váš metabolismus, tím lépe a plnější energie se budete cítit po celý den.
    Trénujte mozek! 8 tipů, jak potrápit svou paměť

  • Většina lidí si myslí, že když budou konzumovat ořechy každý den, přiberou. Ve skutečnosti to není vůbec pravda. Kešu ořechy obsahují tuky, ale tyto tuky jsou zdravé a hořčík, který se nachází v kešu, je nezbytný pro regulaci metabolismu tuků a uhlohydrátů v těle. Ve skutečnosti lidé, kteří kešu konzumují pravidelně a přiměřeně, zhubnou rychleji a mají nižší riziko obezity. Vedle toho jsou ideální rychlou svačinkou, protože jsou mimořádně výživné a zasytí vás na delší dobu.

  • Měď obsažená v kešu udrží vaše vlasy lesklé a silné a poskytne jim hedvábně hladkou texturu. Tyto ořechy vám také mohou pomoci vylepšit barvu vlasů, protože stimulují tvorbu pigmentu zvaného melanin.
    5 ověřených triků pro hubnutí bez cvičení. Tyhle platí na každého! Ženy se svěřily, s kolika muži ve skutečnosti spaly. Šokující čísla?!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector