Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu Jenom by mě zajímalo, jak to testovali? Zkoušeli, jestli chleba vytváří nějaké protilátky?
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu Velikonoce na krku. Tak by mě zajímalo co se udělá s velikonočním zbožím které zřejmě nikdo moc nekupuje a zbyde v obchodech? Nač by taky domácnosti vyhazovaly peníze za zajíčky, slepičky a jiné velikonoční sladkosti, když jsme v karanténě a koledníci chodit nebudou?
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu Tak to je zajímavé, když mi někdo hodí do schránky letáky tak se prý můžu nakazit když je měl v ruce nakažený člověk, ale když bude mít v ruce nakažený člověk nějaké potraviny a to nemusí být zrovna pečivo tak se nakazit nemůžu. Trochu na hlavu ne.
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu No pokud to byl poslední rohlík a chleba co tam vydržel celý den tak to smysl pro informaci mělo. Jednou píší, že to vydrží venku hrozně dlouho, jednou zas, že vůbec. Nikdo nic neví proto myslím, že by opravdu stálo za otestování jako dlouho vydrží virus na chlebu na který kýchne nakažený a případně dle toho řešit balení pečiva nebo ne.
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu Podle popisu to evidentně testovali hned po vytažení z pece.Proto tam žádnou žloutenku neodhalili.
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu
  • Nepřítomnost důkazu není důkazem neexistence.
  • Pokud by takový výsledek přinesla laboratoř v Bergamu či v epicentrum v prodejnách ve Španělsku, tak by měl test mohem větší vypovídací hodnotu.
  • Tento test jen dokázal, že se na pečivu v prodejnách (nevíme kterých) Covid-19 nenalezl.
  • Bez znalosti metodiky je údaj k ničemu.
  • Dále ani nevíme, jestli někdo infikovaný byl v prodejně předtím než se test provedl atd.
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu pritomnost viru na pecivu je mnohem meine pravdepodobna nez treba na obalu masa. Pecivo se ( jak znamo) pece a peceni se rovna sterilizaci. Cili kontrola peciva musela mit jiny ucel.
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu Ale v regálech se na to virus dostane. Když to někteří přehrabují a přehrabují.
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu ale vtip je v tom, ze v ostatnich regalech nejsou tak casto Babisovi konkurenti. Ale v sortimentu pecivu je jenom kazdy druhy rohlik ne-babisuv
Nakažený rohlík? Přežití koronaviru na pečivu No a? Mě to neštve. Vâs jo?
dělat výtěr pečivu, to je ale top mistrovství! Jen mě napadají otázky….vzali si to správně pečivo, jak to vůbec testovali, a HLAVNĚ nedělají z nás jen blbce?
Namažete rohlík máslem a pak mu uděláte výtěr, ne? Stačí troška fantazie.
to je vrchol statni arogance za statni penize. Kdyby testy byly velkou nahodou pozitivni, tak by produkty pochazely urcite jenom z pekaren, ktere Babisovi nepatri. Fuj
státní kontroloři by si jistě vybrali jen to „správné“ pečivo! Copak ste na idnes viděl informace že sou nakažení v provozu Vodňanské drůbežě?
koronavirus na pečivu není ale co na něm je, je desinfekce z rukou prasat, co si neumí vzít k nabírání rohlíku rukavice. Dnes jsem si koupil housky a některé byly hořké od desinfekce.
To je hnus.. V životě bych si nedovolil na nebalené pečivo šáhnout bez rukavic a pak si to nevzít, i kdybych to měl koupit a hned za pokladnou vyhodit do koše. Kolikrát to zkusím přes rukavice, rohlík se mi nelíbí ale promáčkne se – tak si to stejně vezmu, protože vím že kdyby šel někdo po mě tak si rohlík „s dírou“ nevezme, stejně jako já. V době koronaviru kupuji jen balené pečivo, není to sice nejlepší, ale přežiju to.
např. Billa prodává pečivo balené po různém počtu kusů.
takove pecivo s pridanym obsahem vysokoprocentniho alkohol by se melo prodavat s prirazkou a jenom proti predlozeni obcanskeho prokazu. Virologicky je ovsem nezavadne
Teď Babiš vydělává na dezinfekcích, co vyrábí jeho firma Preol, na testech, které provádí jeho laboratoře Vidia-Diagnostika, tak je ptřeba ještě nějak za státní prachy podpořit jeho Penam? Ano, penízky se sypou, a bude líp. Není nad to se na pandemii pořádně napakovat.
škoda že můžu přidělit jen jedno plus, protože tenhle příspěvek si zaslouží být jak ten hlavní…………..i když asi ani tohle nepomůže Jediné co mě drží nad vodou je to že nevoliči si snad konečně uvědomí to jak je důležité aby taky chodili k volbám…
Ani mi tak nevadí, že se na tom snaží vydělat, ale co mi vadí maximálně je, že jakékoliv potenciální a malé konkurenci hází pomocí vládní mašinerie klacky pod nohy. Jasně, nedělá to on, ale jiní členové jeho sekty, tak to není tak viditelné zneužití pravomoci. Ale každému s aspoň průměrným IQ musí být jasné, kdo je loutkovodič, který tahá za nitky.
Že bych nechal otestovat na koronavirus svoji Octavii? Nebudu čekat až mi začne pokašlávat motor…
A ty testy rohlíků se taky započítají do statitik?
jasně, lidi nakupujte andrejkovo pečivo, je nezavadno
Testů je asi dost,když se testuje kdejaký rohlík.
Moznost prenosu jidlem je temer nulova, stejne jako venku (kde jsou rousky zbytecne). Jenze to by krizovy stab vypadal ze neumi delat manazerska rozhodnuti, tak budeme nosit venku vlhke rousky, kde maji mikroorganismy mnohem lepsi podminky prezit.
Pečivo šlo do karantény, za 14 dní může zpět do obchodu
  1. Opět tu čteme nepravdu:
  2. „nízká schopnost viru přežít ve venkovním prostředí“
  3. Zatím všechny vědecké studie uvádí poměrně vysokou schopnost přežívání na povrchu běžných materiálů a to v řádu dní.

Je ale snad jasné, že přenosu přes pečivo se obávat nemusíme. Šíří se to především vzduchem, rovnou do plic.

V řádu dní je to pořad nízká schopnost. Četl jsem, ze některé viry dodnes “přežívají” uvnitř pyramid už několik tisíc let.
pouze „nizka schopnost“ je spravne. Oficialni prohlaseni nemeckeho statniho uradu je zde The stability of coronaviruses in the environment depends on several factors, such as temperature, air humidity and surface conditions, as well as the specific virus strains and the virus quantity. In general, human coronaviruses are not particularly stable on dry surfaces. Inactivation in dry conditions generally occurs within a period from a few hours to a couple of days. Initial laboratory tests by an American working group for the new type of coronavirus SARS-CoV-2 show that it can remain infectious for up to 3 hours as an aerosol, up to 4 hours on copper surfaces, up to 24 hours on cardboard and up to 2-3 days on stainless steel and plastic following heavy contamination.v BEZNEM prostredi maximalne nekolik hodin….
Tak je otázkou, odkud a jak odebírali ty vzorky pečiva. Jestli přímo od pekařů, v sedm hodin ráno, nebo až po desáté, kdy končí seniorhodiny…
Jak zaznělo mimo jiné v článku, rozpékané a dopékané pečivo je vlastně lepší … jsem zvědavý, jaký řetězec si na tom postaví reklamní kampaň (pamatuji jak jednu dobu takhle zlikvidovali všechny mlékomaty).

AKTUALITY

Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla. Uvedl to mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo dlouhodobě uvádí, že se virus potravinami nepřenáší. Také výrobci ujišťují, že mají dobré ochranné postupy.

Na žádost Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo otestováno pečivo na nový typ koronoviru. Virus v něm při testování nenašli. Ministerstvo zemědělství dlouhodobě tvrdí, že se koronavir potravinami nešíří. Tímto testováním svá slova potvrdilo.

Experiment proběhl na raženkách, tukových rohlících, chlebu a rohlících se sýrem. Současně fungují opatření, které supermarkety v dobách koronoviru zavedly. Laboratoř v Jihlavě otestovala pečivo na základě žádosti Státní zemědělskéa potravinářské inspekce.

Testování proběhlo experimentálně, protože se nejednalo

o úředně odebrané vzorky. „Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní ,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj jihlavská laboratoř provedla experiment s testem na koronavir zejména na běžném pečivu.

Předchozí zkušenosti s epidemií SARS a MERS, které způsobily jiné koronaviry, potvrzují, že se virus nepřenáší pomocí potravin.

„Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží jako potraviny, spotřební zboží, hračky, oblečení atd.

mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu,“ dodal mluvčí ministerstva.

Vzhledem k tomu, že se neustále opakují nepravdivé informace o nákupu nebalených potravin, Ministerstvo zemědělství považuje za nutné opětovně zdůraznit, že neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly zdrojem či cestou přenosu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19. Samozřejmě je potřeba při manipulaci s nebalenými potravinami dodržovat doporučená hygienická opatření. „Při vyhlášení nouzového stavu vláda povolila prodej nebaleného pečiva za splnění některých podmínek, například musí mít zákazníci k dispozici pomůcky jako kleště

a jednorázové rukavice. Chci apelovat na všechny, aby striktně dodržovali všechna vyhlášená opatření a byli k sobě ohleduplní, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z minulého týdne zkušenosti z předchozích epidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS ukazují, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší.

Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny a podobně mohly být zdrojem infekce.

Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu.

O používání přísných hygienických standardů navíc hovoří nejenom Ministerstvo zemědělství, ale i výrobci. „Důležitá informace pro spotřebitele je, že se pečivo peče či dopéká na prodejnách při teplotách, které přesahují 160 stupňů Celsia, což je prostředí, které je pro viry likvidační.

Obchodníci v posledním měsíci zabezpečovali s ohledem na možnosti trhu ochranné prostředky pro své zaměstnance. Musejí zajišťovat pravidelnou dezinfekci v prodejnách,u pokladen instalovali ochranná plexiskla, museli vyrobit cedule s upozorněními pro zákazníky, včetně značení dodržování bezpečných odstupů u pokladen.

Zdroj: ČTK a Svazový newsletter 1/2020

SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) – při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní, SZÚ

Na základě dotazů zveřejňujeme informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodní síti. Na CZVP SZÚ nemáme žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislostí s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný.

 Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření lze realizovat v supermarketech již u vchodu.

Podle WHO je virus při teplotě 70 stupňů a více termolabilní – kulinární teploty se proto zatím jeví jako bezpečné.

Nový koronavirus SARS-CoV-2 se běžně přenáší: (zdroj FSA)

  • přímo, prostřednictvím kontaktu s tělními tekutinami infikovaného člověka (například kapky z kašle nebo kýchání)
  • nepřímo, kontaktem s povrchy, na které nakažená osoba kašle nebo kýchá

Aktuální informace naznačují, že virus může na povrchu přežít několik hodin.

Citujeme z publikace CZVP SZÚ „STANOVISKO VĚDECKÉHO VÝBORU PRO POTRAVINY VE VĚCI: Bezpečnost nebalených pekařských výrobků (a suchých plodů) při samoobslužném prodeji potravin (VVP:STAN/2003/4/deklas/vyhl347, 7.1.2004)“

Viry

Virová agens tvoří zvláštní kapitolu nebezpečných agens přenášených potravinami. Od bakteriálních agens se liší tím, že jejich pomnožení v pekařských výrobcích není možné. Viry se ovšem tímto druhem potravin přenášet nejspíše mohou. Platí to zejména pro viry s fekálně-orálním přenosem. K infekci je pravděpodobně potřebná poměrně malá infekční dávka.

Platí to především pro původce virové hepatitidy A, pro adenoviry, rotaviry a Norwalk viry. Informace o tomto typu infekčních agens přenášených potravinami je stále poměrně omezená, vzhledem k problematické diagnostice, zejména v potravinách. Pečivo je považováno za jeden z možných vektorů.

Podle epidemiologických hlášení (EPIDAT) bylo zaznamenáno 1575 případů onemocnění, aniž by byl známý zdroj v potravinách.

SARS virus a přenos potravinami

Podle údajů US FDA (web US FDA, květen 2003) se respirační onemocnění známé pod zkratkou SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), způsobované coronaviry, s největší pravděpodobností potravinami, včetně pečiva, nešíří.

Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Proto se doporučuje striktní hygiena rukou, především ve výrobě potravin určených k přímé spotřebě.

Striktní hygiena rukou je požadována/doporučována i pro ochranu proti šíření přenosných onemocnění při prodeji potravin, ve společném stravování a v domácnosti.

Informace WHO ke kulinárním teplotám (Situation Report – 32, 21.2.2020)

„V současné době se provádějí výzkumy k vyhodnocení životaschopnosti a doby přežití SARS-CoV-2. Obecně, koronaviry jsou velmi stabilní ve zmrazeném stavu. Podle studií u jiných koronavirů dokázaly přežít při -20 ° C po dobu až dvou let.

Studie provedené na SARS-CoV a MERS-CoV ukazují, že tyto viry mohou přežívat na různých površích až na několik dní, v závislosti na kombinaci parametrů, jako je teplota, vlhkost a světlo. Například při teplotě chlazení (4 ° C) může MERS-CoV zůstat životaschopný po dobu až 72 hodin.

Současné důkazy u jiných kmenů koronavirů ukazují, že zatímco koronaviry se zdají být stabilní při teplotách chlazení a mražení po určitou dobu, správné praxe hygieny potravin v oblasti bezpečnosti potravin mohou zabránit jejich přenosu pokrmem. Koronaviry jsou termolabilní, což znamená, že jsou citlivé k normálním kulinárním teplotám (70 ° C).

Obecně bychom se proto měli vyhnout spotřebě surových nebo nedostatečně tepelně zpracovaných živočišných produktů. Se syrovým masem, syrovým mlékem nebo syrovými zvířecími orgány by se mělo zacházet opatrně, aby nedošlo ke křížové kontaminaci u tepelně neopracovaných pokrmů.“

Závěry

Může-li virus zůstávat na povrchu předmětů několik hodin, může přežít i na povrchu nebalených potravin, včetně pečiva. Záleží na infekční dávce, tu ale neznáme. Nosič viru tak může nevhodnou manipulací nechtěně infikovat povrch pečiva.

Jak tomu bránit

Je samozřejmě bezpečnější mít pečivo balené, které zákazníci neomakávají a nekýchají na něj. Pokud je všem občanům nařízeno používat roušky a rukavice a dodržuje se toto pravidlo, pak to logicky z větší míry nahrazuje balení jinak nebaleného pečiva.

Lze okamžitě učinit opatření

Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření lze realizovat v supermarketech již u vchodu. 

Čtěte také:

 WHO Coronavirus disease 2019 (COVID-19) Situation Report – 32 WHO_20200221_sitrep_32_covid_19.pdf (990.78 KB 20.03.2020 07:00)

Onemocnění COVID-19, nový koronavirus SARS-CoV-2 – je nepravděpodobné, že se virus přenáší potravinami (rozumí se potravin z výroby, nikoli po sekundární kontaminaci na povrchu)

  Bezpečnost nebalených pekařských výrobků (a suchých plodů) při samoobslužném prodeji potravin

Návod z hospody, jak přežít covid: Přimět lidi, aby za oběd dali víc

V kutnohorské restauraci Na Pašince našli způsob, jak si udržet tržby a nepropouštět.

Restaurace, kde se jídlo opravdu vaří a nepracuje se jen s polotovary, se o hosty nemusí bát. Je ale třeba něco dělat a nečekat, že to za nás někdo vymyslí. Přístup, se kterým kutnohorský hostinec Na Pašince udržel svůj byznys.

Středočeská Kutná Hora je vyhledávanou destinací zahraničních turistů. Místní podnikatelé proto sčítají škody nejen z nuceně zavřených provozů v jarních měsících, ale i z utlumeného cestování přes hranice.

„V letní sezoně jsme ztratili zahraniční turisty. Avšak nahradili jsme je prodejem do balíčků, které si hosté na sjednaný čas v restauraci vyzvednou,“ říká Miroslav Kopecký, vedoucí místní restaurace Na Pašince.

Podniku se podařilo navzdory koronavirové pandemii nepropustit jedinou pracovní sílu, zaplatit za ně veškeré odvody, dát jim platy, státu uhradit všechny daně, a dokonce zůstat v zisku. Vyšel z krize celkově posílen.

V březnu hostinec Pašinka čerpal necelých 50 tisíc státní pomoci z programu COVID I. Dál si ale pomohl sám.

„Moje první myšlenka byla: Zavřeme, kašleme na to a 14 dní vydržíme. Jenže pak se mi to rozleželo, protože tady je přece jen deset lidí zaměstnaných. Tak jsme si řekli, že to vyzkoušíme.

Udělali jsme velký banner, na ten jsme napsali jídla s sebou a hned jsme začali prodávat.

Pak jsme se všichni sešli, udělali jsme si takový brainstorming a přemýšleli, jak zvýšit obrat, abychom přežili,“ vyprávěl Kopecký Seznam Zprávám v dubnu.

Tým přišel hned s několika nápady. Aby si třeba mohli nechat paní na mytí nádobí, naučili ji péct pečivo. Chleba se sice neujal, ale pro rohlíky a housky si během koronaviru od osmi přicházeli zákazníci a nakoupili jich přes 200 denně.

Dnes už pekárnu neprovozují. Když mohla restaurace otevřít, pekařka se vrátila k mytí nádobí. Novou sílu restaurace nabírat nechtěla. Vlastní pečivo ale nabízejí zhruba jednou týdně – například rohlíky ke gulášové polévce nebo vlastní bulky k burgerům. „Hosté to oceňují,“ říká Kopecký.

Na svých webových stránkách Pašinka vytvořila e-shop, kde si dodnes zákazníci mohou nakoupit víno a další položky. „Změnili jsme také jídelní lístek, který jsme dali na stránky.

Lidé si mohou vybrat tříchodové menu – předkrm nebo polévku, hlavní jídlo a dezert, což se velmi dobře ujalo a zvýšili jsme tím průměr na hosta,“ vypočítává vedoucí. Právě tříchodové menu značně zvýšilo příjem a nahradilo propad nápojů.

Zatímco dříve jeden zákazník platil za jídlo s sebou průměrně 130 korun, dnes je to zásluhou obsáhlejší nabídky třeba 195 korun.

Miroslav Kopecký si také každý den v excelové tabulce zapisoval tržby a výdaje a hlídal, aby vždy byla restaurace v zisku. „Nutilo mě to hledat úspory. Naopak když jsme měli víc, viděl jsem, že si třeba můžeme dovolit koupit baličku na balíčky s sebou,“ vysvětluje.

O nejbližší budoucnost svého byznysu se nebojí. „Restaurace, kde se jídlo vaří a nepracuje se tam jenom s polotovary, se nemusí bát o své hosty. Je třeba něco dělat a nečekat, že to za nás někdo udělá nebo vymyslí,“ míní. „Žádný propad se u nás nekonal a doufám, ani konat nebude. Je třeba se k tomu postavit čelem, opustit zajeté koleje a myslet trochu jinak, netradičně,“ dodává.

Experti ovšem odhadují, že restaurační segment by se mohl scvrknout až o pětinu. „Léto přežíváme jen díky státní podpoře. Pokud se nepovede podzim, který je běžně gastronomicky veselý, až 20 procent restauratérů to nedá,“ tvrdí Luboš Kastner, spolumajitel největší restaurace v ČR Červený Jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni, který se angažuje ve sdružení provozovatelů restaurací Apron.

„Odhaduji dočasné nebo trvalé uzavření až 20 % restaurací a hospod. Letošní zima pro ně bude hodně tvrdá a řada majitelů to raději vzdá, než aby šla do nejisté budoucnosti, protože vidí bezradné přešlapování vlády a chybějící pomoc,“ přidává se v hodnocení nejbližší budoucnosti prezident Svazu obchodu cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Čínská studie: Virus se šíří na 4,5 metru, ve vzduchu vydrží půl hodiny

Šírení koronaviru

NOVÉ

Echo24,  čtk 10. března 2020

Deník připomíná, že doposud zdravotnické úřady ve světě radily dodržovat mezi lidmi odstup jeden až dva metry, aby se zabránilo přenosu nového koronaviru. Toto doporučení by se podle autorů studie mělo nyní přehodnotit. Vzhledem k dlouhé době, po kterou nový koronavirus zůstává ve vzduchu, čínští experti rovněž doporučují, aby lidé nosili ochranné roušky.

Virus navíc může ulpívat i na povrchu předmětů, kam dopadnou kapénky nakažených, což zvyšuje riziko infekce, pokud se nic netušící lidé těchto povrchů dotknou a pak si sahají na obličej.

Doba, po kterou se koronavirus na předmětech udrží, záleží na okolní teplotě a typu povrchu, píše South China Morning Post.

Například při teplotě 37 stupňů Celsia může nový typ koronaviru přežít na materiálech jako sklo, látka, kov, plast či papír dva až tři dny.

Autoři studie vycházeli z konkrétního případu, kdy v nejhůře postižené zemi Číně 22. ledna nastoupil do dálkového autobusu plného cestujících pasažér nakažený koronavirem („pacient A“). V Číně jsou ve všech dálkových autobusech povinně instalovány bezpečnostní kamery, takže epidemiologové mohli poměrně snadno šíření viru v daném místě zdokumentovat.

Podle záznamů kamery „pacient A“, který už se v době cesty necítil dobře a u kterého se později potvrdila nákaza koronavirem, neměl během čtyřhodinové jízdy na obličeji ochrannou roušku – stejně jako většina dalších lidí v autobusu, včetně řidiče. Ostatních cestujících se nicméně nakažený nedotýkal ani se s nimi nebavil. Okna 48místného autobusu byla po celou dobu zavřená.

Živý přenos Živý přenos ukončen Čekáme Ostatní online zpravodajství   

23:18 Do nemocnic nově návštěvy nemohou ani za rodičkami

Na lůžková oddělení nemocnic nově nemohou návštěvy ani za rodičkami. Výjimku pro ně ministerstvo zdravotnictví vyřadilo ze zákazu návštěv v nemocnicích či v domovech seniorů, který kvůli šíření nového typu koronaviru platí od minulého úterý. 

22:40 V Belgii je nově karanténa, v Nizozemsku únavou omdlel ministr zdravotnictví

V Belgii od středečního poledne začala platit celostátní karanténa. Úřady hlásí 243 nových případů nákazy novým koronavirem, celkový počet nakažených stoupl na 1486. Čtyři další úmrtí zvýšily v zemi počet obětí na 14, napsal list La Dernière Heure, nejmladší oběti bylo 59 let. V Nizozemsku v parlamentu z únavy zkolaboval ministr zdravotnictví.

21:40 Dodávka respirátorů pro hlavní město se zpozdila

Důvodem jsou formální problémy, dodávka zůstala v Anglii. Původně měly respirátory dorazit ve středu. Praha by je nově měla mít do konce týdne. Kvůli zpoždění na ně město dostane slevu. Město dostane 15 000 respirátorů typu M95 ze zásilky, kterou centrálně objednával Plzeňský kraj.

20:55 Merkelová: Situace je vážná, Německo čelí historickému úkolu

Od druhé světové války podle ní Německo nečelilo výzvě, jejíž zvládnutí tolik závisí na solidárním chování obyvatel.

Je proto důležité, aby lidé dodržovali opatření, která úřady v boji proti koronaviru zavedly.

Tento historický úkol se dá zvládnout jen společně, řekla šéfka německé vlády v televizním projevu, kterým se obrátila na občany. Za více než 14 let v úřadu to takovýmto způsobem učinila poprvé.

20:45 Strážníci zaznamenali 978 lidí v MHD či obchodech bez roušky

Zmíněný zákaz vstupu do MHD platí v Praze od pondělí, do obchodů a veřejných budov od dnešního poledne. Vláda pak dnes schválila zákaz vycházení bez zakrytého nosu a úst, který začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek.

20:35 Letadla s Číny začnou přilétat od pátku, tvrdí Hamáček

Letadla dopraví do země 1,1 milionu respirátorů, sedm milionů roušek a další stovku tun materiálu. První letadlo s dodávkou 150.00 rychlotestů z Číny přistálo v Praze v noci na dnešek. „Letecký most začíná.

Letoun společnosti China Eastern do Prahy přiletí v pátek ráno. Přiveze 1,1 milionu respirátorů. V sobotu ráno cargo China Eastern s více než sedmi miliony roušek, odpoledne An-124 Ruslan s více než 100 tunami materiálu.

Velké poděkováni Číně za pomoc,“ napsal Hamáček.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector