Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?

„Často zapomínáme nebo nestíháme jíst. Přejídáme se a necháváme se ovládat chutěmi. Nechce se nám trávit čas nakupováním potravin, někdy se nám nechce ani vařit a někdy nám prostě na kvalitní jídlo chybí finance,“ tvrdí ve svých propagačních materiálech Jakub Krejčík. A pokouší svůj nápoj aplikovat sám na sobě, aby dokázal v praxi, že to lze.

Zaznějí i vyšší cíle jako vyřešení potravinové soběstačnosti světa či záchrana přírodního bohatství zplundrovaného zemědělstvím.

V budoucnu se oprostíme od nějakých chuťových vášní, nebude s námi cloumat chuť na krkovičku, čokoládu, salát nebo třeba ovčí sýr. Prostě na rychlou snídani a pracovní oběd vypijeme svou dávku nápoje.

Někteří si dají i večerní dávku, pouze gurmáni si uvaří večeři a postaru si to užijí.

Jakub Krejčík dospěl ke složení svého nápoje studiem odborné literatury, týkající se jídla a výživy.

„Společně s odborníky z oborů biochemie a chemie jsem našel všechny výživové látky, které člověk přijímá v běžné stravě a pro svůj život potřebuje. Vedle nich však jídlo obsahuje celou řadu látek balastních či dokonce škodlivých.

Tyto látky moje Mana neobsahuje – naproti tomu obsahuje všechny výživové látky, které člověk potřebuje,“ popisuje zrození Many.

Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?Kolegyně Zuzana Kohoutová se snaží odhalit, jak to vlastně chutná.Objednali jsme si na zkoušku jedno balení Many. Měli jsme pocit, že snadnější by bylo rozmíchat ji v mixeru, v shakeru nám zůstala trocha prášku na dně.Nápoj je polotekutý, dlouho jsme se nemohli rozhodnout, jak vlastně chutná. Nakonec zvítězila směs vloček a dalších obilnin. Kolegyním připadal nápoj sladký, měl by však obsahovat vše, co tělo potřebuje. Jinak docela chutnal, zazněl názor, že by bylo dobré, kdyby existovalo více příchutí, které by se daly střídat.Nakonec se kolegyně shodly, že by to mohlo být řešení pro lidi, pro které je jídlo ztrátou času a ze samotného přijímání potravy necítí žádnou radost. A dobrou variantu pro situace, kdy nebude možnost klasickou stravu přijímat.

Majoritní složky podle něj pocházejí z velice hodnotných rostlinných zdrojů, které se zušlechťují odstraněním balastních látek i vody a dále jsou obohaceny o vitaminy a minerály.

„Připomíná mi to amerického podnikatele, který v laboratoři udělal směs ze všeho potřebného a už nějaký měsíc jen pije tento koktejl namísto jakéhokoliv jídla, a i to prodává. Toto vypadá o něco líp,“ komentuje odbornice na zdravou výživu a dietoložka Margit Slimáková.

„Pamatuji si na ohlasy a lidé se shodli, že není možné jednoznačně říct ani pro, ani proti. Ale chuťově a společensky je to určitě mimo, strava není přece jen podávání potřebných živin,“ říká Slimáková.

„Navíc tu je nebezpečí, že existuje něco, co jsme ještě neizolovali, ale ve stravě to je a potřebujeme to.

Příkladem jsou fytochemikálie, kterých jsou tisíce, jsou v různých druzích zeleniny a ovoce, z nich známe pár, neznáme ani potřebná množství, jen víme, že lidé s vyššími hladinami jsou zdravější, problematika se stále intenzivně studuje,“ vysvětluje.

Pokusů o výrobu superpotraviny je na světě víc. Jen shodou okolností před několika dny proběhla v redakci Mail Online ochutnávka podobného nápoje od Roberta Rhineharta z Kalifornie (přečtěte si zde), který už je s produkcí svého nápoje dál. Nabízí ho ke koupi on-line, jedno jídlo stojí 3 libry (asi 100 korun).

Jakub Krejčík hodlá získat finance na průmyslovou výrobu své Many na českém serveru Startovač. Zatím vychází jedno jídlo na 63 korun. „Při výrobě většího množství bychom se rádi s cenou Many na celý den dostali na stovku,“ slibuje.

Tvůrce Many bere svůj nápad poctivě, a než ho vypustí do světa, zkouší ho na sobě. Během prvního měsíce zkoušel nahrazovat 50 % stravy, nyní během druhého měsíce nahradil 75 % a postupně se dostává ke sto procentům.

Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí? – Vitalia.cz

Mana je sypká směs pro přípravu nápoje nebo již hotový nápoj, který, dle výrobců, nahradí pestrou stravu v případě, že se nestíháte najíst nebo nechcete ztrácet čas přípravou jídla.

Je to tedy prý jakési snadné a pohodlné řešení, které by na základě popisu produktu mělo tělu dodat živiny v ideálním poměru, a člověk by tak neměl strádat.

Jak to ale je ve skutečnosti? A kopíruje skutečně tento nápoj denní doporučené dávky všech živin tak, že vlastně vůbec nemusíme jíst nic jiného?

Výrobci skutečně dělají, co mohou, aby nápoj sestavili tak, aby byl svým složením co nejblíže výživovým doporučením. Problém však je, že nápoj musí zůstat tekutý a nelze do něj přidat úplně všechny ingredience. A to je právě potíž při plnění doporučených denních dávek jednotlivých živin i obecných výživových doporučení.

Galerie: Jak se vyrábí Mana

Svým složením se Mana může podobat tzv. sippingům, což jsou nápoje využívané v léčebné výživě u pacientů, kteří z nějakého důvodu nejsou schopni přijímat pevnou stravu. Sipping uleví trávicímu traktu a dodá tělu potřebné živiny.

Žádný lékař ani nutriční terapeut by však jistě nikomu nedoporučil pít pouze sippingy, ale vždy je snaha o co nejčastější návrat k pestré stravě, pokud to zdravotní stav umožňuje, protože pestrá strava ve své přirozené formě skýtá mnohá pozitiva.

Pojďme se ale nejprve podívat na složení Many.

Mana a bílkoviny

Mana obsahuje bílkoviny ze sóji, aby vyhovovala zásadám veganské stravy. Sójová bílkovina je kvalitní a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny v relativně vhodném poměru, ale lepší by samozřejmě bylo, kdyby prášek obsahoval více zdrojů bílkovin, např. konopný či hrachový protein pro zachování veganské verze a syrovátkový protein pro ostatní strávníky.

Pokud byste konzumovali pouze Manu, sníte za den 100 g bílkovin, což je číslo o něco vyšší, než je doporučení pro průměrnou dospělou osobu, ale pokud nemáte potíže s ledvinami, ničemu to nevadí. S bílkovinami v nápoji tedy, pro většinu jedinců, nebude problém.

Mana a tuky

Co se týče zdrojů tuku, které Mana obsahuje, je to řepkový olej, olej z mikrořas, kokosový olej, slunečnicový olej a lněný olej. Směs olejů je ideálním řešením, protože se tak pokryje celé spektrum tuků i vitaminů rozpustných v tucích.

Oceňuji přidaný olej z mořských řas, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a jde skutečně o nejlepší zdroj těchto látek ve veganské stravě.

Kokosový olej sice není sám o sobě nejlepším zdrojem tuku, ale v poměru, ve kterém je obsažen, nepřispívá k nadměrnému obsahu nasycených mastných kyselin, takže tento aspekt se nijak negativně neprojeví.

Celkový obsah tuku na den je 100 g, což je množství vyšší, než udávají výživová doporučení, a pro některé jedince může být příliš vysoký. Z pohledu výrobce je však logické přidat do směsi více tuku, protože tuk je koncentrovaný zdroj energie, takže doplní chybějící energii, aniž by zvyšoval objem výrobku.

Mana a sacharidy

A kde energie chybí, že je potřeba ji dohánět tukem? Mana je velmi chudá na komplexní sacharidy.

Z pohledu technologa je to opět logické, protože pokud by byla do Many přidána například celozrnná mouka nebo mouka z luštěnin, přítomný škrob i vláknina by se zasadily o to, že by nápoj zhoustl a již by nemohla být řeč o tekuté stravě.

Výrobce tedy používá oligosacharidy z kukuřice, které popisuje jako velmi čisté a dobře definované oligosacharidy, které jsou zdrojem dobře dosažitelné energie.

Jinými slovy, tyto sacharidy jsou rychle stravitelné a vhodné například pro sportovce, ale ne pro jedince se sedavým zaměstnáním. V dříve zmiňovaném sippingu jsou obsaženy také sacharidy v této formě, ale také je zdůrazněno, že je vhodné nápoj popíjet, a ne vypít celý najednou, což u Many chybí.

U sacharidových potravin v rámci pestré stravy dbáme hlavně na to, aby obsahovaly převážně polysacharidy a byly bohaté na vlákninu. Do nápoje však není možné celozrnnou nebo luštěninovou mouku přidat v dostatečném množství, tudíž zatím není možné vyrobit nápoj tak, aby pokryl potřeby všech živin v takovém stavu, v jakém by bylo ideální je konzumovat.

Výrobce sacharidy naštěpí, tím se zvýší jejich využitelnost, což je negativní jev, navíc ani tak nepokryje denní potřebu sacharidů u dospělého člověka, který je v Maně zhruba poloviční.

A to, co chybí, je nahnáno tukem, čímž v jídelníčku vzniká nepoměr, který teoreticky může vést k vyšším rizikům civilizačních onemocnění, záleží však i na energetické potřebě a pohybové aktivitě jedince.

Dalším zdrojem sacharidů v Maně je isomaltulosa, což je disacharid s nízkým glykemickým indexem, ale dobrou stravitelností. Je využíván zejména sportovci při vytrvalostní zátěži a dodá nápoji sladkou chuť, opět však neobsahuje vlákninu.

Budete mít zájem:  Jak sladit zdravě?

Mana a vláknina

Vláknina je nápoji dodána zvlášť, podle složení jsou přidány ovesné beta-glukany. V dodané laboratorní analýze na webu výrobce je však hodnocena ovesná vláknina, která sice beta-glukany v určitém množství obsahuje, ale není to to samé jako izolované beta-glukany, a může tedy jít o chybně uvedené složení.

V každém případě, ovesná vláknina má příznivé složení a uplatňuje se v prevenci srdečně-cévních onemocnění, vysoké hladiny cholesterolu v krvi i diabetu, takže může i zmírnit negativní důsledky vysokého obsahu tuku v nápoji i sacharidů s vysokým glykemickým indexem.

Důležitý je však i příjem různých druhů vlákniny, protože ne každá vláknina se chová stejně. Existuje rozpustná a nerozpustná, viskózní a neviskózní vláknina a každá má na náš organismus trochu jiný účinek.

Nerozpustná vláknina zvyšuje motilitu střev a podporuje produkci tekutin střevní sliznicí, rozpustná viskózní vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a glykemii po jídle, rozpustná neviskózní vláknina zase slouží hlavně jako živina pro střevní bakterie. V Maně je však pouze jeden zdroj vlákniny.

Celkový obsah vlákniny v Maně je 25 g na den, tedy o 5 g méně, než je doporučení, ale bohužel i tak o dost více, než je běžná konzumace vlákniny v celé populaci.

Potřebujeme pestrou stravu

Co se týče ostatních živin, výrobci Many přidali vše, na co jsou vypsány referenční hodnoty, takže se nemusíte bát nedostatku vitaminů a minerálních látek.

Existuje však nespočet dalších látek s pozitivním účinkem na naše zdraví, pro které doporučené denní dávky stanoveny nejsou, a přesto nám jejich konzumace může prospět. Patří sem například některé antioxidanty nebo polyfenolické látky.

Ty mohou mít vliv například na stárnutí buněk, a zkoumá se dokonce i vliv na prevenci některých druhů rakoviny.

Neznamená to, že by Mana neobsahovala žádné antioxidanty ani polyfenoly, ale kvůli chybějící pestrosti stravy není možné se spolehnout, že budeme přijímat celé spektrum těchto látek.

Dalším neopomenutelným aspektem je konzistence Many. Pokud jíme vyváženou stravu, musí naše trávicí ústrojí vykonávat určitou námahu.

Také příjem probiotických bakterií z fermentovaných výrobků společně s různými druhy vlákniny podporuje správné složení střevního mikrobiomu a střevní imunitu.

Je možné, že konzumace samotné Many by mohla zapříčinit určité trávicí potíže, případně by se tyto potíže mohly objevit po návratu k pestré stravě.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách 

Mana je jen nouzové řešení

V případě, že člověk skutečně nestíhá nebo nemá možnost vytáhnout si krabičku s obědem a hrozí, že by jinak jídlo musel vynechat, může být Mana vhodným řešením.

Manu je možné brát jako rychlý zdroj energie před cvičením, který nezatíží trávicí trakt, hodit se může horolezcům na expedicích, kdy je potřeba řešit každý gram, který s sebou člověk nese navíc a sypké jídlo je ideálním řešením. Horolezci budou dokonce profitovat i z vyššího obsahu tuku v Maně.

Nelze však, po zvážení všech aspektů, doporučit dlouhodobou konzumaci Many a úplné vynechání pestré stravy. Mana také nemusí být vhodná pro jedince se sedavým zaměstnáním, a to pro vyšší obsah tuku.

Berte ji proto pouze jako nouzové řešení a schovejte si ji pro případ, kdy skutečně nebudete stíhat jíst. Není to vhodné řešení pro lidi, kteří neradi vaří, ani pro ty, kteří nechtějí jídlem trávit čas. Je to doplněk, který může pomoci a je dobře, že něco jako Mana na trhu existuje, ale nelze ji brát jako výmluvu k tomu, že se nám nechce trávit čas vařením nebo jídlem.

Tekuté jídlo MANA [recenze]: Dokáže nahradit pevnou stravu?

V dnešní době, kdy se každý snaží vše co nejvíce zjednodušit, získávají čím dál větší popularitu nápoje sloužící jako plnohodnotná náhrada jídla. Nemusíte nic připravovat, nosit s sebou nepraktické krabičky s jídlem a navíc ušetříte peníze (alespoň to někteří výrobci tvrdí).

Díky propracovanému marketingu stačí otevřít Instagram a už na vás vykukují reklamy na nejrůznější tekuté drinky. A já je všechny úspěšně ignoroval. Až jednou jsem se o ně začal více zajímat.

Konkrétně tedy o MANU. No a vyvrcholilo to tím, že jsem ji dokonce vyzkoušel.

Jak to změnilo můj názor? Může to být plnohodnotná náhrada stravy? Jak chutná? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi. 

Na úvod zbývá ještě dodat, že pokud se nechcete tímto (poměrně dlouhým) textem pročítat a raději se podíváte na video, určitě můžeme s klidným svědomím doporučit naši videorecenzi, která obsahuje všechny důležité informace uvedené v článku. Můžete se na ni podívat přímo zde:

Z hlediska evoluce je to naprostý nesmysl

Ještě předtím, než se vůbec podíváme konkrétně na MANU, kterou jsem vyzkoušel, bychom si měli říct, jaké jsou vlastně nevýhody pravidelného přijímání tekuté stravy. Protože jak jistě chápete, naši prapředkové někde v jeskyních nepili nápoje jako je MANA a ani nemixovali různá ovocná smoothies.

No a tudíž je pevné stravě uzpůsobeno i naše trávení. Když založíte stravu na jednom konkrétním nápoji, můžete se “těšit” především na:

  • Ochabnutí žvýkacích svalů.
  • Ochabnutí peristaltiky střev.
  • Menší sytící efekt (tudíž budete mít dříve hlad, budete muset dříve jíst, přijmete více kalorií a budete tloustnout).
  • Stereotyp, který tělo nemá rádo
  • Chuť vás omrzí. Sice se nabízí možnost si neutrální variantu nějakým způsobem dochutit, nicméně pak ztratíte ten hlavní benefit, že je to rychlé, pohodlné a nenáročné na přípravu. 
  • Slinná amyláza nebude mít dostatek času na natrávení sacharidů.

Pokud hledáte alternativu za pevnou stravu, abyste do sebe dostali potřebné živiny narychlo v tekuté formě, je to celé špatně. Už od dob pravěkých bylo jídlo stvořeno, abychom si ho mohli vychutnat a aktivovalo nám parasympatický nervový systém. Tím, že do sebe během minuty hrknete dávku tekutého jídla, brzy vám na to vaše trávení i tělo odpoví. Určitě ne pozitivně. Když už tedy chcete Manu užívat, alespoň si v práci/škole na 10 minut oddychněte a produkt si „vychutnejte“.

Samotná Mana obsahuje ty nejlevnější dostupné suroviny

U složení je nutné podotknout, že i když suroviny (většinou) nejsou vyloženě nekvalitní, všechny je spojuje jedna věc. Nízká pořizovací cena. Pojďme se na některé konkrétní suroviny podívat trochu blíže:  

1. Maltodextrin

Maltodextrin je oligosacharid/polysacharid, který se získává z pšenice. Po chemické stránce se jedná o několik molekul glukózy spojených glykosidickou vazbou. Těch jednotek glukózy bývá zpravidla 3-17, pro představu škrob (ten je v bramborách, rýži,…

) obsahuje tisíce až desetitisíce molekul glukózy. A to se projeví i na rychlosti vstřebávání. Osobně bych tedy ocenil spíše o něco komplexnější zdroj sacharidů, než je práv maltodextrin. Ale právě ten splňuje i kritérium nízké pořizovací ceny.

  

2. Izolát sojové bílkoviny

Ani zdroj bílkovin v Maně rozhodně není nějaká výhra. Sójová bílkovina je sice vhodná pro vegany, ale pokud jimi nejste, nemá příliš mnoho dalších benefitů. Základní problém je v nekompletním spektru aminokyselin, kvůli kterému nemůže být protein plně využitelný.

Podstatně lepší volbou z hlediska zdroje proteinů je tedy například syrovátkový koncentrát, nebo kombinace několika rostlinných zdrojů bílkovin. Ani jedno ale MANA neobsahuje. 

4. Isomaltulóza 

Isomaltulóza je disacharid tvořený glukózou a fruktózou. Má sice relativně pomalé vstřebávání a nižší glykemický index, ale pod obchodním názvem Palatinose ho seženete v podstatě kdekoliv a za pár korun (Například Extrifit prodává 1,5kg této suroviny za zhruba 350 Kč).

Lepší složení z této kategorie má dle našeho pohledu Anapur. Když už se tedy rozhodnete čas od času nějakého nutričního nápoje využít, rozhodně bude lepší volbou. Celou recenzi a potažmo i srovnání Mana vs. Anapur si můžete přečíst zde.

5. Vitamíny a minerály

V případě vitamínů a minerálů je MANA tak trochu diskutabilní a nicneříkající. Výrobce totiž nikde (jak na produktu, tak ani na webových stránkách) neuvádí konkrétní sloučeniny, v jakých se minerály/vitamíny vyskytují. A to je problém.

Pro ilustraci by nám mohl posloužit například hořčík, nejvíce deficientní minerál v našem těle, o kterém jsme častokrát psali i samostatný článek. Jedním z jeho zdrojů je oxid hořečnatý, druhým bisglycinát hořečnatý (existuje jich samozřejmě daleko více, ale představme si tyto dva).

Zatímco z oxidu se využijí zhruba 4% hořčíku, bisglycinát díky své chelátové vazbě je využitelný téměř ze 100%. Ale samozřejmě základní rozdíl je v ceně.

Budete mít zájem:  Výběr olivového oleje: pár jednoduchých pravidel ušetří vaše peníze

Nemůžeme tedy vědět, co konkrétně výrobce používá, ale vzhledem k tomu, že doteď byly suroviny volené podle nejnižší možné ceny, dá se očekávat, že tomu tak bude i v tomto případě. 

Jak hodnotíme složení MANA Mark 6?

S příchodem MANA Mark 6 se spousta věcí změnila k lepšímu, výrobce již udává konkrétní zastoupení jednotlivých minerálů a vitamínů, místo dvou zdrojů bílkovin je jich použito hned šest a produkt rázem dostává zcela nový rozměr. Bohužel zde ale stále zůstávají suroviny jako isomaltulóza, maltodextrin, stabilizátory či aromata, o kterých jsme v dnešní recenz již jednou mluvili.

Pokud budeme zacházet do detailu, osobně bych místo vitamínu K1 rozhodně preferoval K2, protože podle mnohých vědeckých poznatků nepřesahuje využitelnost „jedničky“ 10%, což je opravdu docela málo.

Velmi podobně si stojí i srovnání vitamínu D2 a D3.

MANA stále používá vitamín D2, který je samozřejmě levnější na produkci, proto se nachází ve většině podobných jídel, ale vitamín D3 je prokazatelně efektivnější.

Problém je ale samozřejmě v tom, že tyto látky by bylo velmi obtížné (je otázkou, zda by bylo vůbec možné) získat z rostlinných zdrojů, protože je ve většině případů najdete ve zdrojích živočišných I přesto se ale s novou verzí MANA rozhodně zlepšila, což vidím jako velké pozitivum.

Kde se MANA Mark 6 prodává nejlevněji?

Chuť má velké nedostatky

Já osobně vyzkoušel MANU ve dvou ze čtyř dostupných variant. Malinovo-jahodové a banánové příchuti. A právě první zmíněná možnost mi ani trochu nechutnala, troufám si tvrdit, že to byla jedna z nejhorších věcí, které jsem za dva roky testování pro náš web ochutnal. Banánová příchuť sice taky nebyla žádný zázrak, ale určitě se pila podstatně příjemněji.

Z mého pohledu je hlavní nevýhodou to, že se příchutě musí rychle přepít. Výrobce sice radí, že si můžete variantu “natural” dochutit různým ovocem a dalšími surovinami, nicméně pak MANA ztratí svůj hlavní benefit – nenáročnou a rychlou přípravu

Naprosto neodpovídající cena

Když se v naší dnešní recenzi znovu posunete o pár řádků výše, zjistíte, že na značný nepoměr mezi cenou surovin a cenou výsledného produktu jsme již jednou upozorňovali. Pro kompletnost této recenze se to ale hodí rozebrat i samostatně.

Za jednu lahvičku, a tedy i jednu denní dávku, totiž zaplatíte 70 Kč. A i když neříkám, že zvolené složky jsou vyloženě nekvalitní, nejsou ani zdaleka tak kvalitní, jak by mohly být. Kdybych měl vytvořit svůj vlastní produkt, použil bych ovesné vločky, syrovátkový protein a další (kvalitnější) suroviny.

Kde se MANA prodává nejlevněji?

Jak a kdy bych MANU doporučil užívat? 

I když jsem se doteď na MANU díval velmi kriticky, rozhodně má své opodstatnění.

Stejně tak jako proteinové tyčinky nebo jiné potravinové doplňky se ji vyplatí užívat v situacích, kdy nestíháte pevnou stravu a nebo nemáte možnost nic jiného koupit.

Třeba v situacích, kdy máte na výběr mezi nejrůznějšími bagetami napěchovanými konzervanty a MANOU, je volba víceméně jasná.

Lahvičku opravdu stačí protřepat a můžete “jíst”, takže praktičnost se tomuto “zázračnému nápoji” upřít rozhodně nedá. Druhou otázkou je, kdo do něj chce za tuto cenu investovat. 

Závěrem zbývá snad ještě podotknout, že osobně proti tomuto nápoji naprosto nic nemám, jen se mi nelíbí myšlenka nahrazení jídla nápojem. Ať by byl sebelepší.

MANA může v některých situacích přijít vhod, nicméně nahradit jí pevnou stravu, je naprosto nesmyslné a pro mě osobně i nereálné.

I když riskuji, že budu nařčen z absence tolik opěvované a v kulturistice extrémně důležité silné vůle, musím říct, že třeba pořádný hamburger s hranolkami a jedním pivem mi lichotí daleko více, než jakýkoliv pseudouniverzální nápoj.

TIP: Jak chutná umělý burger Beyond Meat? (Recenze)

Božská mana: Jídlo, které sytí miliony po 40 let?

Statisíce osvobozených Židů pochodují z Egypta pouštěmi Sinajského poloostrova a hledají zemi zaslíbenou. Docházejí jim veškeré zásoby, začínají hladovět. V tom jim Bůh přichystá další zkoušku. Sesílá jim zázračnou pochutinu jménem mana, která je živí další čtyři desítky let – musejí ale dodržet jistá pravidla.

Můžeme si její chuť dopřát i dnes?

Desátá egyptská rána přesvědčí i neoblomné Egypťany, Židé musí pryč ze země! A to se vším všudy. Každý příslušník izraelského národa je dokonce tak trochu „uplacen“, jen aby odešel. Na jednoho muže připadne bohatství, které odváží devadesát oslíků, alespoň tak odchod líčí židovské midraše.

Na poušť se vydá na 600 000 dospělých mužů, a to nesmíme zapomenout na ženy a děti. Celé procesí tak může čítat až dva miliony lidí! Zpočátku jsou poutníci nadšení a plni očekávání, zle ale začíná být ve chvíli, kdy si faraon uvědomí, že ztrácí otroky potřebné na práci, a za Židy vyjede s válečnými vozy.

Útoku uniknou s pomocí Boží, když Mojžíš nechává rozestoupit moře. Poté si ale nutně pokládají otázku, zda a jak dlouho přežijí. Co budou jíst?

Mojžíš vyvádí Židy z Egypta. Nehostinnou a nekonečně dlouhou cestu jim má zpříjemnit bájná mana.

Stesk po jídle z Egypta

Tóra nabízí celkem věrohodný obrázek putování. Zmiňuje, že ne všichni Židé byli o správnosti úprku z Egypta přesvědčeni. Poutníci prý vzpomínají na „plné egyptské hrnce“ jídla. Podobná prohlášení jsou slyšet častěji a častěji, třicet dní vydrží Židům zásoby jídla.

Pak přicházejí tři dny naprostého hladovění. Objevují se nářky, pláč a zoufalství. Když už je nejhůř, Bůh slibuje, že sešle jakousi nebeskou manu. Ta začne skutečně padat v měsíci ijaru (období zhruba mezi dubnem a květnem) a má zajistit obživu po celou dobu pouštního putování.

Má to jeden háček. Jde o zkoušku – dokážou Židé dodržet zásady sběru many a nebudou ji hromadit? Nebeské jídlo padá každý den, kromě soboty. Židovský talmud upřesňuje, že kolem tábora den co den spadne na 60 loktů (asi 30 metrů) many.

Ta je jak zdola, tak shora pokrytá rosou.

Je dodnes hojně užívaný koriandr vzdáleným příbuzným božské many?

Chutná jako chléb i mléko

A jak si zázračný pokrm mana představit? „Byla jako semeno koriandru a barvou připomínala vonnou pryskyřici. Lid ji vycházel sbírat, potom ji mleli ručním mlýnkem nebo drtili v moždíři, vařili v hrnci nebo z ní pekli chlebové placky,“ detailně popisuje Čtvrtá kniha Mojžíšova.

Pokrm byl zřejmě bílý a „chutnal jako medový koláč“. Podle jiných výkladů to není pravda, mana prý chutná podle věku konzumenta od mléka přes chléb až po med. Tělo si s jídlem poradí efektivně – 100 procent many zužitkovává, není třeba cokoli vylučovat!

Problém nastává jedině v případě, že si někdo nasbírá víc many, hned druhý den se mu totiž zkazí a napadnou ji červi. Víc jídla se může sbírat pouze v pátek, jelikož v sobotu mana nepadá.

Hlavně nehromadit! Sběr pokrmu je spojen s určitými pravidly.

Odolný tamaryšek

Jméno nebeské živiny je odvozeno z hebrejského „Man Hu?“, což můžeme prostě přeložit jako „Co je to?“. V našem případě je to skutečně nomen omen, protože nikdo pořádně neví, o co jde! Přesto se badatelé a znalci Písma stále pídí po podstatě tohoto pokrmu.

Přírodovědec Emanuel Opravil míní, že nejpravděpodobněji jde o mízu z tamaryšku. „Za onu manu pokládáme spíš ztuhlé kapky šťávy tamaryšku galského manodárného,“ tvrdí vědec. Tamaryšek připadá v úvahu zejména proto, že jde o keř či menší strom, který velmi dobře snáší nedostatek vody a vysoké teploty.

Jsou to tedy ony kapičky? „Malá kulatá věc, tak malá jako mráz na zemi,“ stojí v Exodu a teorii o tamaryšku tak nevylučuje.

Jídlo pro dva miliony

Jak by ale pouhý extrakt ze stromů mohl uživit dva miliony lidí? Tamaryšek navíc v oblasti Sinaje kvete pouze od poloviny května do konce července v období dešťů, a to v malém množství. Nebeská mana padala každý den celých 40 let!

Znalec Bible Alfred Ederheim dodává, že celý Sinajský poloostrov by sotva mohl vyprodukovat více než asi 315 kilo tamaryškové mízy za sezonu. V úvahu připadají další dvě možnosti. Manou je možná některý druh jedlého lišejníku nebo extrakt vylučovaný typem hmyzu, který žije v oblasti Sinaje na stromech.

Lišejník misnička jedlá roste v pouštích severní Afriky na skalách a kůře stromů, navíc se dodnes používá k přípravě pečiva! Protože nasáváním vody rychle zvětšuje svůj objem, s manou je často ztotožňován.

Budete mít zájem:  Francouzská dieta – dokáže vysvětlit francouzský paradox?

Tamaryšek se v polopouštních oblastech dokonale aklimatizoval.

Zbytky jsou v arše úmluvy Kde je háček? Lišejník roste pomalu a je málo pravděpodobné, že by „odpadával“ každý den. Navíc Starý zákon praví: „Toho dne, kdy jedli z úrody země, také ustala mana. Synové Izraele již pak žádnou manu neměli, ale toho roku začali jíst ze sklizně kanaánské země.

“ Po přejití pouště a usídlení se v Izraeli tak podle Bible mana zcela mizí. Jen jeden hrnec je možná k dostání. Má být v bájné arše úmluvy, kterou s sebou Židé z Egypta přinesli. Lišejníky však v oblasti najdeme dodnes.

Jde tedy o produkt vyměšování hmyzu, který před dávnými časy vyhynul?

Zcela alternativní výklad božského pokrmu nabízejí texty Zoharu. Sbírka duchovních komentářů a interpretací Tóry je ústředním bodem mystické kabalistické víry. Manou prý bylo označení samotného Boha, který měl Židy živit.

Druhý výklad jde ještě dál, když připouští, že nešlo o božskou postavu, ale o zázračný a záhadný přístroj, který pochutinu nějakým neznámým způsobem vytváří. Kde by ale Židé k takovému zázračnému stroji přišli?

Ukradli ho od Egypťanů před jejich odchodem do pouště? Kontroverznější vykladači textů připouštějí, že strojem obdarovali Židy mimozemšťané. Šlo tak o jakési humanitární gesto, přece je nenechají hladovět na poušti!

Texty Zoharu nabízejí alternativní výklad o maně, který je značně kontroverzní.

Stroj poháněný jádrem

Vědci George Seassoon a Rodney Dale vydávají v roce 1978 knihu Přístroj Mana, která se výklady ze Zoharu inspiruje. Vycházejí z teze, že Izraelci skutečně cestovali s tajným strojem, který produkoval jídlo.

Říkají, že v arše úmluvy byl umístěn malý jaderný reaktor, jenž napájel stroj „manu“, který pokrm pravděpodobně z kultury zelených řas rodu Chlorella vyráběl. Ať tak či onak, odpověď, stejně jako Archa, je prozatím ztracená kdesi v daleké historii.

Celý příběh o pouštním putování je navíc naplněn zázraky a záhadami. Už samotný fakt, že Židé šli z Egypta přes Sinajský poloostrov do Izraele neuvěřitelných 40 let, vzbuzuje otazníky. Točili se snad nehostinnou krajinou stále dokola?

A proč nezvolili možná bezpečnější pobřežní cestu?

O stroji na manu byla dokonce sepsaná kniha.

Marketingová inspirace

Teorie anglických vědců o bájném stroji na výrobu pokrmu není až tak scestná. Před pár lety došlo na českém trhu k uvedení několika potravinových produktů, které název biblického produktu převzaly. Využití názvu v marketingové strategii se přímo nabízelo.

Produkt o sobě tvrdí, že jde o zcela vyváženou a dostatečnou formu potravy, což božská mana zřejmě byla, když 40 let živila takovou masu lidí. Ledaže by šlo skutečně o Boží zázrak, který nemá s přírodou a technologiemi vůbec nic společného.

Foto: Shutterstock, Wikimedia. Autor: Miroslav Horký

Reakce výrobce potravin Mana na článek uveřejněný na webu vitalia.cz dne 21. 5. 2020

Zdrojový článek zde: https://www.vitalia.cz/clanky/tekuta-strava-jidlo-dlouhodobe-nenahradi/

Slovo na úvod

“Text na webu vitalia.cz věnující se potravinám Mana obsahuje nepravdivé informace a zavádějící tvrzení, což je pro nás jako výrobce nepřípustné a není to ani hodno portálu vitalia.cz.

Přestože je celý text o Maně zavádějící jako celek, rádi bychom uvedli na pravou míru alespoň několik nepravdivých tvrzení autorky a předložili jasné argumenty,” říká Mgr.

Marek Humpl, spoluzakladatel Many a ředitel oddělení vědy a výzkumu.

Kompletní vyjádření naší společnosti přikládáme zde:

Tvrzení v článku č. 1: “V Maně nejsou komplexní sacharidy.”

Mana je zdrojem komplexních sacharidů. V prášku Origin Mark 6 jsou:

  • Maltodextrin z kukuřice. Výborný zdroj sacharidů, který dodává lidskému tělu rychle využitelnou energii. 
  • Palatinóza. Pomalu vstřebatelný cukr z bílé cukrové řepy. V Maně používáme isomaltulózu místo cukru, což vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po její konzumaci; navíc se tak snižuje riziko srdečních chorob a cukrovky.
  • Ovesná vláknina s betaglukany. Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Oves je také skvělým zdroje nerozpustné vlákniny, škrobu, bílkovin a vitaminů B a minerálů jako draslík a hořčík. 
  • Inulin. Rozpustná vláknina z kořene čekanky je výborné prebiotikum.
  • Vláknina mrkvová, vláknina z konopí, hrachu a řas. Jsou zdrojem rozpustné, nerozpustné vlákniny, bílkovin a dalších fytonutrientů. 
  • Arabská a xanthanová guma a další minoritně zastoupené sacharidy, které doprovázejí ostatní suroviny.

Podle studie, kterou jsme provedli ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady v Praze, lze Mana drink řadit mezi jídla s nízkou sacharidovou zátěží.

V rámci této spolupráce jsme zjistili, že Mana drink má relativně nízký glykemický index (29) a inzulinový index (41), díky čemuž by mohl být mimo jiné vhodný pro použití u diabetiků v rámci komplexní dietetické léčby.

Domníváme se, že glykemický index bude takto nízký také u prášku Mana, vzhledem k téměř totožnému složení jako u Mana drinku. Výsledky studie jsou zveřejněny na našich webových stránkách v rámci FAQ.

pozn. Dle chemické klasifikace sacharidů patří mezi komplexní (složené) sacharidy – glykogen, škrob (amylosa, amylopektin), vláknina (celulosa, hemicelulosy, pektin, beta-glukany), polysacharidy vázané na glykoproteinech (mukopolysacharidy).

Tvrzení v článku č. 2: “Vláknina je do Many přidávána uměle pomocí ovesných beta-glutanů, které jsou sice přínosné ke snižování cholesterolu nebo krevního cukru, ale neobsahuje naopak potřebnou nerozpustnou vlákninu.

Zde se jedná hned o dvě nepravdivá a velmi zavádějící tvrzení.

V Maně je zdrojem vlákniny oves s vysokým obsahem beta-glukanů. Tato ovesná vláknina se vyrábí semletím ovesných otrub, které normálně konzumujeme a jsou přirozenou složkou našeho jídelníčku.

Tedy tvrzení, že se jedná o uměle přidanou vlákninu, je velmi silně zavádějící. Z 99,5 % používáme suroviny přírodního rostlinného původu, které jsou zdrojem makroživin a zároveň mikroživin.

Oves je skvělým zdroje nerozpustné vlákniny, škrobu, bílkovin a vitaminů B a minerálů jako draslík a hořčík.

Mana obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Pro zajištění normální funkce střev je doporučený denní příjem vlákniny dle EFSA 25 g/den. Prášková Mana Mark 6 obsahuje v 5 porcích dohromady 35 g vlákniny, z toho 20 g rozpustné a 15 g nerozpustné vlákniny. 5 porcí drinku Mark 5 vám dodá 22 g vlákniny, z toho 6,5 g rozpustných beta-glukanů a 15,5 g nerozpustné vlákniny.

Verze Origin Mana prášku Mark 6 obsahuje těchto šest druhů vlákniny: 

  • Ovesná vláknina s betaglukany. Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Oves je také skvělým zdroje nerozpustné vlákniny, škrobu, bílkovin a vitaminů B a minerálů jako draslík a hořčík. 
  • Inulin. Rozpustná vláknina z kořene čekanky je výborné prebiotikum.
  • Mrkvová vláknina, vláknina z konopí, hrachu a řas. Jsou zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, bílkovin a dalších fytonutrientů. 

Tvrzení v článku č. 3: “Mana neobsahuje fermentované výrobky, ovoce a zeleninu, které jsou zdroji potřebných antioxidantů a polyfenolů.” 

Mana je  z 99,5 % tvořena z přírodních rostlinných surovin, které jsou zdrojem základních živin, vitaminů a minerálů a také fytonutrientů jakou jsou polyfenoly a další antioxidanty (zdrojem je sója, hrách, a další zdroje proteinů v Maně, ovesná a mrkvová vláknina, kakao v případě příchuti Dream, rostlinné oleje a minoritně i ostatní suroviny).

Fermentované potraviny jsou zdravé především díky tomu, že bakterie při fermentaci potravin tvoří mnoho vitaminů a dalších nutrientů.

Mana však už obsahuje celé spektrum vitaminů a minerálů v dobře vstřebatelných formách, které jsou součástí surovin. Navíc je dodáváme, abychom zajistili dostatečné množství dle doporučení, které za den naše tělo potřebuje.

Mana obsahuje aktivní antioxidanty jako vitamin E a vitamin C, které jsou pro nás esenciální.

Mgr. Marek Humpl, spoluzakladatel společnosti a ředitel oddělení vědy a výzkumu

Marek vystudoval organickou chemii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (titul Mgr.) se zaměřením absolventských prací na enantioselektivní organickou syntézu farmakologicky aktivních látek. Má za sebou též doktorské státnice (Ph.D.) a je před obhajobou své dizertační práce. Předtím, než se začal naplno věnovat vývoji potravin Mana, zabýval se také aplikovanou chemií.

V oddělení vědy a výzkumu vede tým odborníků, kteří jsou absolventy Vysoké školy chemicko-technologické, např.

oboru chemie a analýza potravin, dále oboru kvalita a bezpečnost potravin, oboru chemické, biologické a potravinářské disciplíny, zdravotní nezávadnosti potravin apod.

Dále je tým tvořen absolventy Univerzity Karlovy, fakulty Přírodovědecké, oboru biochemie s následným doktorským vzděláním v oboru biologie buňky a molekulární biologie se specializací – nutriční biochemik, vývoj a výzkum potravin, dále s doktorským vzděláním v oblasti syntézy biologicky aktivních substancí. Někteří z členů týmu dále absolvovali kurzy, na základě kterých se stali auditory systémů jakosti ISO 9001, HACCP, IFS atd. Jednotliví členové týmu se i nadále vzdělávají a jsou například i aktivními vyučujícími na vysokých školách.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector