Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

  • Nedávno jsem psala o úžasných léčivých účincích smrku.
  • Článek o smrkovém jehličí najdete zde.
  • Článek o smrkové masti zde.
  • A článek o využití kůry ze stromů zde.
  • V tomto článku bych se ale chtěla věnovat borovici, která je také téměř celá léčivá.

Díky éterickým olejům a pryskyřicím obsaženým v borovicích  je v borovém háji či lese přítomen nejčistší vzduch.

  Borovice totiž působí protibakteriálně.

Borovice vyzařuje krásnou energii, která vám dodá vitalitu a působí blahodárně na váš dýchací systém. Posiluje také duševní rovnováhu, uklidňuje, přináší pocit štěstí. Odplavuje smutek.

Údajně prý čerpání energie z borovice může vést k opatrnosti, ale i pečlivosti a pilnosti. Může usnadnit odpouštění a odplavit pocit špatného svědomí.

POZOR!!!- některé okrasné borovice jsou jedovaté- například  Pinus pondenrosa- jedná se o severoamerický druh, ale u nás ji můžete najít občas v parcích a lesoparcích.

Léčebně užívejte jen borovici lesní (neboli sosnu)- Pinus sylvestris, kterou najdete v našich lesích.

Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

Borovice je všeobecný název rodu, který obsahuje více než 170 druhů jehličnatých stromů. Některé borovice mohou přežít i 1000 let. Na severní polokouli naleznete všechny druhy borovice. Některé jsou pěstovány jen pro okrasné účely.

Léčivé jsou  jehlice, pupeny, kůra, pryskyřice a borovicový esenciální olej.

Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

LÉČIVÉ ÚČINKY BOROVICE:

  1. Zvyšuje imunitu– sušená kůra borovice ale i čaj z jehličí. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, podobně jako smrk.
  2. Obsahuje také hodně vitaminu A a karotenoidů– jsou přítomny v kůře ale i v jehličí.   Zlepšují zrak.

    Působí jako antioxidanty.

  3. antimikrobiální působení, ať už při zevním použití- na rány (brání bakteriální kontaminaci), tak při vnitřním popíjení čaje.

  4. Posiluje krevní oběh
  5. Udržuje zdravé dýchací cesty- čaj z jehličí popíjený či inhalace.

    Zmírňuje kašel, bolest v krku, astmatické projevy, ztekucuje nadměrný hlen a usnadňuje vykašlávání

  6. Je vhodný i v rekonvalescenci při zotavování se po operacích či jiných onemocněních.

Z pryskyřice borovic pochází jantar, což je zkamenělá pryskyřice.

Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

ČAJ Z BOROVICE- NÁLEV

Borové jehličí opláchnout pod tekoucí vodou.

Můžete jej nastříhat nůžkami.

Malé množství, přibližně 1PL vložte do hrnku a zalijte horkou vodou. Louhovat 15 minut. Lze dochutit citronem či medem.

Pít 1x za den nebo obden.

ODVAR Z BOROVICOVÉHO JEHLIČÍ

Jehličí opět opláchněte a nastříhejte. Vložte ale do kastrolu s vodou, přiveďte k varu. Pak ihned ztlumte teplotu a nechte jen jemně probublávat na sporáku po dobu 20 minut. Po odstavení ještě louhujte 15 minut.

Čaj je červenohnědý a má intenzivnější chuť.

Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

STUDENÝ BOROVICOVÝ NÁPOJ

Výroba je stejná jako u nápoje z jehličí smrku.

Při tomoto způsobu přípravy   vitamin C z jehličí uchováme v plném rozsahu.

Větvičky  nejprve propláchneme pod tekoucí vodou.  Nastříháme je do skleněné karafy, sklenici volně naplníme asi do poloviny. Poté přelijeme převařenou vodou.

Do sklenice vymačkáme polovinu z půlky citronu.

Necháme  macerovat 30  minut, poté přecedíme. Můžeme jej přisladit medem.     Lze skladovat v lednici.

Podáváme po 1 dcl 3x denně.  Nápoj posiluje, působí proti kašli, dodává tělu  vitamin C.

Podívejte se na článek o nápojích připravených ze smrkového jehličí zde.

Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

MOUKA Z BOROVICOVÝCH PUPENŮ

Na jaře vyrůstají z borovice takové zvláštní pupeny. Jsou plné pylu. Když jej setřesete do nějaké nádoby, máte vynikající náhražku mouky či přídavek do mouky.   Je skvělým zdrojem bílkovin.

Na jaře dodám fotografie.

BOROVICOVÁ KŮRA

Postup zpracování kůry z borovice je naprosto stejný jako u smrku, podrobně jsem to popisovala v článku zde.

Pokud ji berete z živého stromu, nesmíse porušit více než 1/10 obvodu kmene, jinak by si strom s tímto zraněním neporadil. Abychom nepoškozovali zdravé, živé stromy, můžete zkusit použít kůru z nějakého čerstvě spadlého stromu.

PINIOVÉ OŘÍŠKY

Borovice pinie- pinus pinea- je druh , který roste hlavně v okolí Středozemního moře. U nás není schopna přežít zimu.

Semena se sbírají  v září a říjnu

Semena této borovice jsou jedlá. Musí se ale odstranit tvrdé oplodí. Dají se jíst syrová či pražená Jsou kulinářskou pochoutkou například v Itálii.

KOUPELE Z BOROVICOVÉHO JEHLIČÍ

Dříve byly koupele v odvaru z jehličí běžné v některých lázních.

Postup při přípravě:

1 kg jehličí zalít 5 lity vody, povařit na mírném plameni cca 30 minut. Pak přecedit do koupele. Teplota vody by měla být cca 37 st. C. V koupeli setrváme nejvýše 15 minut. Delší pobyt v takové koupeli by mohl být spíše kontraproduktivní.  Po ukončení koupele se neutíráme, zabalíme se do županu a setrváme ještě 30 minut někde v teple, například pod peřinou.

Účinek koupelí

  1. posilují organismus, osvěžují
  2. -jsou výborné u neurotických potíží
  3. -působí dobře u nespavosti, uklidňují
  4. tlumí neuralgické bolesti
  5. -jsou vhodné i u revmatických bolestí kloubů či svalů
  6. -jsou ale také desinfekční- působí antimikrobiálně na kůži
  7. prokrvují organismus

MAST Z PRYSKYŘICE

Postupujeme podobně jako u masti ze smrkové pryskyřice.

Podrobný návod najdete zde.

INHALACE

Do vroucí vody hodíme hrst borovicových větviček a pod ručníkem chvíli inhalujeme výpary. Pokud nemáme větvičky, můžeme do vody kápnout několik kapek esenciálního oleje z borovice.

Působí dobře u rýmy, nachlazení, zánětu dutin, bolestí v krku

Očišťuje průdušky,  ničí bakterie, uvolňuje svaly dýchacích cest. Působí dobře při kašli.

ODVAR Z PUPENŮ BOROVICE

Na jaře vyráží z borovice podobně jako na smrku- mladé výhonky, tzv. borovicové pupeny.  Sbíráme výhonky dlouhé jen do 12 cm. . Můžete si je nasušit na zimu.

1ČL pupenů zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme přejít varem, pak 15 minut macerujeme. Přecedíme. Čaj popíjíme vlažný.

TINKTURA Z PUPENŮ BOROVICE

Na jaře nasbírané pupeny borovice nastříháme na malé kousky, volně navrstvíme do  zavařovací sklenice a zalijeme vodkou až po povrch. Denně protřepáváme. Necháme macerovat měsíc. Poté podáváme 10-20 kapek 2-3x denně.

Výborné u onemocnění dýchacích cest.

SIRUP Z BOROVICOVÝCH PUPENŮ

Jsou 2 způsoby výroby sirupu:

  1. Mladé výhonky do 12 cm délky nastříháme a sklenice, každou vrstvu dobře upěchujeme a prosypáváme vrstvou cukru. Poslední vrstva musí být cukr. Zakryjeme celofánem a necháme na světlém místě. Cca za 14 dnů se nám začně tvořit sirup. Po vzniku sirupu směs přecedíme přes plátno. Skladujeme v lednici. při potížích podáváme 1 PL dospělým a 1  ČL dětem
  2. Jiný způsob výroby je tento:  Výhonky zalejeme vodou, vaříme 30 minut, poté přidáme cukr a ještě 1 hodinu povaříme. Pak přecedíme a uložíme v lednici. Dávkování je stejné jako u předchozího receptu.

ODVAR Z BOROVICOVÝCH PUPENŮ  V MLÉCE PROTI REVMATISMU

3 kávové lžičky borovicových pupenů vaříme v 1 litru mléka 20 minut.

Poté se popíjí během dne. Dávku lze rozdělit na 2 dny.

BOROVICOVÉ MAZÁNÍ NA BOLAVÉ KLOUBY

Do 100 ml Alpy vložíme malou hrst borovicových pupenů. Macerujeme přibližně 14 dnů.

Ke zvýšení účinku můžeme do směsi přidat 5 drcených tablet Acylpyrinu. Používáme jako mazání na bolavé klouby či svaly.

  • Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury
  • Nepodávat preparáty z borovice v graviditě, mohly by vyvolat potrat.
  • Pro přítomnost dráždivých terpenů- nepodávat nemocným s onemocněním ledvin, jater či zažívacího traktu.
  • Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury
  • Jsem autorkou také e-booků : „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
  • „Jak se vyznat v účincích rostlin.“
  • „Čarovná lékárna kolem našeho domu“

UPOZORNĚNÍ!!!

Při závažných zdravotních potížích vždy raději kontaktujte lékaře ve vašem nejbližším okolí. V některých stavech je lékařská pomoc nezbytná a nelze se omezovat jen na postupy alternativní medicíny. Vhodné je též ubezpečit se, že se jedná jen o banalitu a nikoliv o život ohrožující stav.

  Léčivé rostliny jsou tu pro nás, mohou vám výborně pomoci v počátcích některých onemocnění, jako podpůrná terapie či preventivně. V žádném případě ale v závažných stavech nemohou nahradit lékařskou péči. Cílem tohoto webu je – informovat vás o mocné síle přírody, podpořit vás v možnostech samoléčby.

Nenesu žádnou zodpovědnost za vaše případné neúspěchy či úspěchy.

Tento materiál je informačním produktem. Jakékoliv šíření nebo poskytování třetím osobám bez souhlasu autorky je zakázáno a je porušením autorského zákona, které může být stíháno.

Pokud byste rádi obsah e-booku sdíleli s dalšími lidmi, pošlete jim odkaz na moje webové stránky. Děkuji za pochopení a respektování tohoto sdělení.

Jinan dvoulaločný – a jeho léčivé účinky na lidské zdraví

Věděli jste, jaký je nejstarší strom na planetě? Já vám to prozradím. Jde o ginko bilobu nebo jinak nazývané také jinan dvoulaločný. V souvislosti s ním se vám určitě vybaví lepší paměť, soustředění nebo lepší mentální zdraví. Jinan má však mnohem více účinků.

Původem pochází z Číny, ale dnes už ho můžete najít i u nás jako často pěstováný okrasný strom. V současnosti je to jediný zástupce jinanu, přičemž v Japonsku, Koreji a Číně je považován za posvátný strom.

Vysazovali jej pouze kolem chrámů, ale dnes je součástí několika léčiv.
 

Tento kapraďovitý strom má vějířovité, na pohled světlezelené listy. Ve skutečnosti však jde o jehličí. Považován je za všelék, protože jako jediná rostlina obsahuje účinné látky, tzv.

ginkolidy – směs unikátních látek blahodárně působících na srdce, cévy a celou centrální nervovou soustavu. Vyznačuje se zejména tím, že na rozdíl od jiných stromů umí přežít i mimořádné klimatické podmínky. Někdy se dožije i 2000 let a využívané jsou jeho listy i plody.

Semínka jinanu obsahují mastné kyseliny, lipidy, bílkoviny, škrob, vitaminy A a C, a také magnézium.

Účinky jinanu

V minulosti se plody jinanu v Číně využívali k léčbě kašle, astmatu a problémů s častým močením. Dnes je výbornou prevencí infarktu myokardu a mozkových příhod a jak jsem již zmiňovala výše, zlepšuje paměť a podporuje prokrvení. Zmíněné je i jako přírodní afrodisiakum (prostředek pro zlepšení potence).

Jelikož zlepšuje prokrvení mozkových buněk, člověk má po něm i více vitality, cítí se svěží a odstraňuje únavu. Využívají ho zejména studenti při učení se na zkoušky nebo důchodci pro udržení paměti ve vyšším věku.

Sáhnout po něm můžete, i když chcete pročistit své ledviny (detoxikační účinek) nebo zlepšit hladinu cukru v krvi.

Pokud jste si mysleli, že je to všechno, mýlili jste se. Jinan vás dokáže překvapit, potěšit, ale také léčit. Další příznivé účinky jinanu jsou:

  • účinně chrání před bakteriemi,
  • napomáhá správné činnosti jater a ledvin,
  • urychluje hojení při poraněních,
  • chrání tělo před škodlivými vlivy znečištěného prostředí,
  • je vhodné jej užívat i při artritidě, revmatismu a problémech s krevním tlakem,
  • zlepšuje zrakové pole (při zeleném zákalu),
  • zmírňuje pocit těžkých nohou …

Jinan – často využívaný i v kosmetice

Nejde o strom, který je náročný na pěstování. Stačí mu propustná půda a kyselejší pH, ale pokud nepatříte mezi zahrádkáře, stačí otevřít naši stránku www.naureus.cz a jinan si snadno pořídíte i tam, a to nejen ve formě tablet jako v každé lékárně, ale i v podobě přírodní kosmetiky a čajů .

Stále více je jinan vyhledáván jako přídavek přírodní kosmetiky v různých formách od krémů na pleť po šampony a sprchové gely. Nabízíme kosmetiku z jinanu ve známých značkách jako např. Logona , Sante , Annemarie Börlind.

Oblíbené jsou zejména čaje z jinanu , které jsou mnohem zdravější, než se přecpávat zbytečně tabletkami.

Jinan můžete koupit v různé konzistenci. I když jsou nejznámější tablety, doporučuje se vyzkoušet i čaj, kapky či tinktury . Jeho dávkování samozřejmě závisí na koncentraci jinanu v nich. Tabletky a kapky užívejte jednou denně, čaje jsou dovoleny i 2 až 3 krát za den. Při jeho užívání budete mile překvapeni a nemá téměř žádné nepříznivé účinky.
 

Jalovec pročistí tělo a pomůže zhubnout. Divoké koření užívali už ve starém Egyptě

Jalovec: Divoké koření, jehož hlavní léčivou náplní je detox a hubnutí Jalovec je jedno z mála aromatických koření, které je doma i u nás ve střední Evropě. Hlavní léčebnou náplní plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí. A taky usnadňuje a zrychluje trávení, což si můžeme hned vyzkoušet: když se hodně najíme, pečlivě rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku – a během chvíle se nám uleví. Jalovec jako koření je typické především pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni. Jeho bohaté pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, patří do borovičky a ginu, neměl by chybět v kysaném zelí. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený jehličnatý keř nebo strom. V přírodě roste jako podrost světlých lesů, na pastvinách a stráních. Na zahradách se pěstují okrasné druhy. Má ostré, tmavě zelené jehlice uspořádané po třech. Aromatické plody – jalovčinky – mají černomodrou barvu, připomínají borůvky a jsou dobře chráněny špičatými bodlinkami. Plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé bobulky, čím tmavší barva, tím je jalovčinka připravenější ke sběru. Když je špatný rok, nemusí jalovec plodit vůbec, a to i několik let za sebou. Plody se sbírají na podzim. Suší se pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje. 

Jalovec obecný (Juniperus communis) s plody – jalovčinkami

Jalovec jako lék

Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech. Jalovčinky obsahují účinné látky jako silice, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, vitamin C, vápník, draslík, pryskyřice a další.

 Jalovec má regenerační účinky na játra, pomáhá i při chronických zánět jater a cirhóze. Látky obsažené v jalovci příznivě ovlivňují krevní cukr a lymfatický systém. Působí proti zadržování vody v těle a tím zmírňuje otoky.

 Má silné detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky.

Jalovec můžeme vhodně použít při dusivém kašli, pomáhá pročistit dýchací cesty a působí proti oparům. Dnes je jednou z hlavních léčebných náplní jalovce přírodní pomoc při onemocněních močového ústrojí, kdy se kombinuje s vřesem, břízou nebo lichořeřišnicí. Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest.

Léčivá síla jalovce obecného je v aromatických plodech

Jalovec také zrychluje i zlepšuje látkovou výměnu, jeho vliv se využívá na hospodaření se žlučí a k regeneraci jater, což má očistný účinek na organismus, a tak významně podporuje hubnutí i odbourávání alkoholu.

 Když sníme občas víc jídla, než je zdrávo, rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku (slupku můžete vyplivnout), během chvíle se zrychlí trávení.

Působí také proti nadýmání a plynatosti, tlumí křeče a revmatické bolesti ve svalech a v kloubech.

S jalovcem opatrně

S vnitřním užitím jalovce se musí opravdu opatrně, jalovčinky jsou mírně jedovaté, jejich předávkováním může dojít k otravě, která se projevuje především bolestí ledvin, častým močením a zbarvením moči dorůžova. Obezřetní musí být lidé s onemocněním ledvin, i když je jalovec silně močopudný, tak látky v něm obsažené nedělají ledvinám dobře.  Rozhodně by jalovec neměly užívat těhotné ženy a malé děti.

Jalovec: při přípravě léčivých čajů apod. je nutné jalovčinky rozdrtit

5 domácích léčivých receptů s jalovcem

  1. Jalovcový čaj proti kašli: Čtvrt litrem vroucí vody zalijeme 2–3 rozdrcené jalovčinky, necháme 4–6 minut vyluhovat, scedíme a vypijeme. Stačí jeden šálek čaje za den.
  2. Jalovcová koupel: Přibližně 20 g kuliček jalovce rozdrtíme v hmoždíři, zalijeme studenou vodou, necháme nejméně 3 hodiny macerovat.

    Potom asi 10 minut povaříme, scedíme a vlijeme do připravené koupele, ve které zůstaneme 15–20 minut. Koupel rozproudí lymfatický systém a detoxikuje organismus. Lázeň se také využívá na dezinfekci močových cest.

  3. Jalovcové víno pro rychlejší trávení: Asi deset kuliček jalovce rozdrtíme, zalijeme kvalitním červeným vínem, nechám tři týdny stát, potom scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr. Víno, přibližně půl deci, užíváme pro zrychlení trávení půl hodiny před jídlem.

    Jalovcové víno je super na podlévání masa při pečení a na ochucení omáček a salátů.

  4. Jalovcová kúra na podporu hubnutí: Jalovčinky žvýkáme, minimálně jednu, maximálně šest kuliček denně. Slupku můžeme vyplivnout. Lepší je začít s jednou za den a postupně dávku zvyšovat a poznávat, jak na jalovec reagujeme.

    Přímé žvýkání jalovce se provádí pouze jedenkrát ročně po dobu maximálně tří týdnů, tak to doporučuje bylinkář Jiří Janča ve svém Herbáři.

  5. Domácí jalovcová tinktura: Jeden díl rozdrcených jalovčinek zalijeme devíti díly čistého čirého alkoholu (více než 45%) a necháme devět týdnů vyluhovat, potom přefiltrujeme.

    Užívá se po kapkách, zpravidla jedna kapka na 1 kg váhy maximálně po dobu tří týdnů. V kupovaných tinkturách jsou dost často zapracovány i pupeny jalovce, ve kterých jsou účinné látky koncentrované, proto se pupenové tinktury nasazují při chronickém zánětu a cirhóze jater.

Jalovec: intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřin

Jalovec jako koření

Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, na jazyku zanechává jemně palčivý pocit. Sušené plody jalovce jsou běžně k dostání jako koření.

Intenzivní pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, hlavně drůbeži nebo hovězímu. Při přípravě zvěřiny se jalovec nejčastěji používá společně s pepřem, bobkovým listem a novým kořením.

Dobře ladí s červeným vínem, nejčastěji při nakládání a marinování mas před pečením. Jalovčinky se přidávají při uzení masa a do nakládané zeleniny.

Když vezmeme v úvahu výborné dezinfekční účinky jalovce, není od věci sušené kuličky do masových jídel přidávat častěji.

Jalovec dodává specifickou chuť destilátům ginu a borovičce, oba nápoje podporují metabolismus a mají dezinfekční účinky pro trávicí ústrojí.

Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí, které obsahuje velké množství vitaminu C a dalších prospěšných látek.

Ve středoevropské kuchyni se jalovec často používá do kysaného zelí,

Jak se používal jalovec v minulosti

  • V minulosti byly jalovci přisuzovány magické účinky, například se se věřilo, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce nošená na těle ochraňuje proti všem nemocem.
  • Ve starém Egyptě se používal v kuchyni, medicíně i k balzamování těl zesnulých.
  • Ve starém Římě sloužil jako levná náhražka drahého pepře.
  • Ve středověku se jalovcové silice, vznikající při pálení plodů i dřeva, využívaly jako obrana proti moru, choleře, tyfu, úplavici a jiným pohromám.
  • Léčitelka Hildegarda z Bingenu jalovčinky používala při horečkách a jako močopudný prostředek.
  • Kouřem z jalovce se dezinfikovaly pokoje s nemocnými za druhé světové války a lékaři doporučovali pacientům preventivně jalovčinky žvýkat. I dnes je žvýkání jalovčinek v kurzu, a to zejména v případě, kdy usilujeme o detoxikaci organismu.

Jalovec: plody dozrávají až po dvou letech, takže třetím rokem jsou na stromě vedle zralých i nezralé jalovčinky

Více o léčivých bylinách a koření najdete v našem speciálu

Mohlo by vás jestě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Bolí vás klouby? Zkuste recepty našich babiček | CBA blog

Objevte blahodárné účinky bylinek – 6. díl

Kdo by aspoň občas nezažil bolavá záda nebo úpornou bolest v koleni. V případě, že uděláme špatný pohyb, stačí trocha relaxace a rehabilitace a bolest zmizí. Bohužel ale s postupujícím věkem mnoho z nás postihují různé degenerativní nemoci jako je artróza a nebo revmatické potíže. Pak je bolest chronická a nelze ji stále řešit jen analgetiky.

Radou číslo jedna je upravit jídelníček – doplňujte potraviny bohaté na vápník, vitamín C a D – kyselé zelí, kapusta, květák, špenát, pórek, celer, lískové a vlašské ořechy, rozinky, mák, sezamové semínko.

Omezte uzeniny, tavené sýry a sladkosti. K pití se doporučuje zelený čaj, který dokáže stimulovat tvorbu kostí a omezovat jejich řídnutí.

Kloubům také prospívá mírný a pravidelný pohyb jako je chůze a protahovací cviky.

Úlevu od bolesti najdeme v kuchyni

KŘEN je rostlina, kterou by bylo škoda používat jen při vaření. Křen mimo  jiné zvyšuje prokrvení tkání, urychluje hojení a regeneraci při zánětu kloubů. Křenovou placku tedy můžeme přikládat na bolavé či namožené klouby. Jak ji připravíme?

Čtyři lžíce nastrouhaného křenu smícháme s 200 gramy nastrouhaných čerstvých brambor, z kterých vymačkáme tekutinu. Směs zabalíme do gázy a přiložíme na bolavé místo, které předtím potřeme sádlem. Necháme působit půl hodiny. Pokud kůže zčervená, počkejme s dalšími obklady minimálně tři dny.

ZÁZVOR má také široké spektrum použití a jedním z účinků je schopnost zmírňovat bolest a otoky kloubů. Určitě doporučujeme  pít zázvorový čaj, který má protizánětlivé účinky a může tak působit i vnitřně v případě revmatických bolestí. Zázvor můžete strouhat nebo louhovat a připravovat si obklady, které se přikládají na bolavá místa.

Co by nám poradila babka bylinkářka?

KOSTIVAL má své působení zašifrované už v názvu. Účinnou látku má skrytou především v kořenu, který obsahuje třísloviny a silice či alkaloidy. Nedoporučuje se užívat vnitřně. Na obklady a masti je ale ideální.

Nastrouhaný kostivalový kořen naložte do lihu, nechte odstát, a jakmile pustí sliz, můžete jím mazat klouby, záda, pohmožděniny. Využívá se také jako podpůrná léčba při zánětu žil. Pokud si na domácí přípravu netroufáte, hledejte  tinktury, masti a oleje ve specializovaných prodejnách.

TŘEZALKA je bylina s mnoha účinky. Užívá se na revmatismus, játra, žlučník, ledviny, srdce, ale také působí na naše nervy a duši. Třezalkový olej se od nepaměti užívá na revma, různé svalové bolesti, pohmožděniny, ale také na popáleniny a hojení ran.

Olej z třezalky si můžete připravit sami. Hrst zavadlých květů třezalky naložíte do půl litru olivového oleje a nechte tři dny louhovat. Pak přidejte další hrst květů a louhujte dalších čtrnáct dní. Po scezení můžete olej používat.

Nezapomínejme na sílu lesa

Naši předkové často těžce fyzicky pracovali a naučili se hledat úlevu v přírodě. Oblíbeným lékem na bolesti jim bylo obyčejné borovicové a smrkové jehličí ideálně v podobě mladých zelených výhonků. Látky obsažené v jehličí borovice totiž prokrvují tkáně, uvolňují je a zásobují je různými stopovými prvky.

Borovicové silice se odpradávna používají na masáže namožených svalů a opotřebovaných kloubů. Smrkové jehličí zase pomáhá při zánětlivých kloubních onemocněních.

KOUPEL Z VÝHONKŮ BOROVICE NEBO SMRKU

400 g mladých výhonků borovice nebo smrku vaříme asi půl hodiny ve 2 až 3 litrech vody. Poté necháme asi 2 hodiny přikryté vyluhovat a nakonec scedíme do vany s teplou vodou. Poměr výhonků borovice či smrku si nastavíme podle potřeby. Borovice spíše regeneruje, smrk je účinný při revmatických onemocněních.

Smrkové jehličí

Mladé výhonky smrkového jehličí jsou zdrojem vitamínu C, minerálů, karotenoidů, minerálů (draslík, hořčík), kyseliny mravenčí, chlorofylu a silic. Jasně zelené výhonky jehličí velikosti jeden až pět centimetrů sbíráme od začátku dubna až do druhé poloviny května.

  • čerstvě nasbírané výhonky, nechce hodinu louhovat ve vodě a poté popíjejte životadárný nápoj

Mladé výhonky smrkového jehličí a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“ (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • podporují detoxikaci organismu a odvádění toxínů
  • podporují imunitní systém
  • při nachlazení, chřipce, silném kašli, rozpouští hleny a výrazně pomáhají při zánětu průdušek
  • vhodný při zánětech dásní
  • urychlují hojení ran, pozitivně působí na tkáně
  • tiší bolesti kloubů, končetin a svalů
  • při revmatických bolestech či při jiných potížích pohybového aparátu (tinktura)
  • na onemocnění horních cest dýchacích (čaj)
  • zdroj chlorofylu
  • harmonizují hladinu cukru v krvi
  • při pravidelném užívání posílíme imunitu (sirup)
  • smrkový čaj rovněž uklidňuje nervy, odstraňuje stres a nervozitu, dokonce zvyšuje míru koncentrace a podporuje paměť
  • pokud se nám nadměrně tvoří lupy  výluhu ze smrkového jehličí a opláchnout si jím po umytí vlasy.

Použití čerstvých výhonků: na přípravu tinktury, pesta, sirupu, čaje, na inhalace

  • smrkové jehličí se také používá při výrobě Alpy
  • Sběr: duben, květen, mladé, měkké a světle zelené výhonky by neměly být delší než 5 -12 centimetrů (obsahují éterické oleje a minerální soli v největší koncentraci), sbírejte je na místech, která nejsou znečištěná, takže si raději zajděte hlouběji do lesa, dál od města a silnic
  • Kontraindikace: použití konzultujte se svým lékařem
  • Čeleď: 
  • Byliny s podobnými účinky: mladé borovicové výhonky
  • Vůně:
  • Barva květů:
  • Sušení:
  • Záměna:
  • Stanoviště, výskyt:
  • Lidové názvy:
  • Signatura:

Jak vyrobit sirup ze smrkového jehličí na podporu imunitního systému?

Mladé výhonky smrkového jehličí velikosti 1-5 centimetrů sbíráme od dubna až do druhé poloviny května (podle zeměpisných podmínek).

Vezme si 5 litrovou sklenici od okurek a vrstvíme výhonky smrkového jehličí a třtinový cukr postupně až po vrch sklenice, kterou potom uzavřeme a necháme na slunci cca 90 dní.

Potom vzniklou směs scedíme a máme hotový výtečný sirup. Užíváme 1 kávovou lžičku 2 x denně po dobu 3 týdnu.

Natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme. Dále si připravíme zavařovací sklenici o obsahu 4 – 5 litrů, kterou dobře vymyjeme vodou.

Můžeme ji vypláchnout trochou čistého alkoholu, ideální je např. vodka.

Dále budeme potřebovat 2 – 3 kg krystalového nebo krupicového cukru, můžeme použít i cukr třtinový a jeden chemicky neošetřený citron.

Na dno sklenice napěchujeme výhonky, na něž nasypeme vrstvu cukru. Takto pokračujeme, přičemž poslední vrstvu tvoří cukr. Na něj položíme citron pokrájený na kolečka.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme na teplé místo (ideální je okenní parapet) a necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších podmínkách se může protáhnout.

Hotový sirup přecedíme přes pláténko a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladnějším místě. Sirup lze přidávat do čaje nebo užívat jednu lžičku denně na celkové posílení imunity. Při onemocnění dávkování zvyšte na jednu až dvě lžičky třikrát denně. Sirup rozpouští hleny, má výbornou chuť a milují ho i děti.

Jak vyrobit tinkturu ze smrkového jehličí?

zavařovací sklenici naplníme mladými smrkovými výhonky a zalije 40% alkoholem tak, aby byly zalité pod alkoholem, uzavřeme a necháme na světle louhovat 30-90 dni (průběžně protřepáváme), následně scedíme. Tinkturou ošetřujeme bolavé partie těla.

  • alternativně: 3 velké hrsti zelených smrkových výhonků, ½ litru bílého alkoholu (40 %) a polévkovou lžíci medu

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Léčivé byliny z katovy zahrádky – Horydoly.cz – Outdoor Generation

Ačkoliv se katovské řemeslo považovalo za nečisté, lidé katem vždy čile obchodovali.

Kat mučí, popravuje a léčí

Znojemští občané od svého kata kupovali seno a tuk do kolomazí, pravděpodobně z uhynulých zvířat. Přicházeli také pro hojivé masti, sušené bylinky, nebo třeba provaz od oběšence, který přinášel štěstí.

Ke katům se chodilo pro bylinky, protože znali anatomii a neduhy lidského těla.

Kromě pražského kata Jana Mydláře byli na českém území známými katy Antonín Nimburský, popravčí mistr města Písku, Karl Huss, popravčí města Chebu, nebo Jan Křtitel Piperger, popravčí mistr Království Českého.

Nic nového pod sluncem

Přírodní produkty z našich lesů, luk a zahrádek se dodnes využívají při léčení i prevenci neduhů jako čaje, obklady, výluhy a mnoha dalšími způsoby. Slouží také jako základ moderních léků vyráběných průmyslově a prodávaných v lékárnách.

Co roste v lese

Borovice – odvar do koupele z jehličí pomáhá proti bolestem svalů a revmatismu.

Smrk – pryskyřice je vhodná do mastí a do koupelí, kde pomáhá při léčbě kloubů a k tělesnému prokrvení. Čaj z jehličí a šišek je dobrý na kašel a rýmu.

Bříza – čajový odvar pomáhá při léčbě ledvin a odvar z listů a pupenů je dobrý proti vypadávání vlasů a likviduje lupy.

Dub – odvar z dubové kůry léčí záněty, tlumí krvácení a léčí i hemeroidy.

Jalovec – je dobrý k obkladům a inhalacím při kašli, nemocech dýchacích cest, vysokém krevním tlaku, vodnatelnosti a kloubních potížích. Je důležitý také jako slovenský likér borovička či anglický gin, už kvůli zvláštnímu a příjemnému aróma.

  • Lípa – čaj ze sušených listů pomáhá při rýmě, kašli, onemocnění močového měchýře, nemocech žaludku, nemocech střev, žaludečních křečích, srdečních křečích, revmatizmu, úplavici, padoucnici, špatném močení, a při menstruaci.
  • Vrba – odvar z kůry léčí bolesti, teplotu, záněty, akné, lupy, plísně, revma.
  • Borůvky – tlumí průjmy a dělají pořádek ve střevech.
  • Brusinky – léčí infekce močových cest, ledviny, herpes a staví průjmy.
  • Hlíva ústřičná – snižuje cholesterol, krevní cukr, posiluje imunitu a tím brzdí rozvoj AIDS.

Maliny a ostružiny – čaj z listů léčí střeva a podporuje trávení. Je napodobeninou čínského čaje.

Ostružiny – léčí a zpevňují cévy a posilují mužskou potenci. Pomáhají léčit cévní potíže, křečové žíly, slabé cévní stěny a vysoký krevní tlak. Zlepšují průtok krve a zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu.

Co roste na louce

  1. Jetel – čaj z jetele lučního léčí průjem, kašel a otravu jídlem.
  2. Křen – je močopudný, léčí rýmu, chřipku a angínu.

  3. Mateřídouška a tymián – ulevují plynatosti, střevním kolikám a zlepšují psychickou kondici.

Měsíček lékařský – čaj pomáhá při nemoci jater a při léčbě některých typů rakoviny. Jako mast se používá na poranění kůže a popáleniny.

Pampeliška – kořen zvyšuje tvorbu žluči a čistí játra. Čaj je dobrý na vysoký krevní tlak a pomáhá při pálení žáhy, nebo vylučovat moč. Ze usušeného a rozemletého kořene je dobrá káva bez kofeinu, ale je močopudná.

Pelyněk – čaj prospívá při povzbuzení žaludeční činnosti, nechutenství, průjmech a v homeopatii při epilepsii. Pozor na dávkování! Jedná se o jedovatou rostlinu.

Podběl – čaj z listů pomáhá při kašli a zánětlivém onemocnění horních cest dýchacích.

Třezalka – pomáhá při těžkých chřipkách ohrožujících s arytmiemi srdce. Je výbornou drogou při úzkosti, neklidu, psychickém napětí, neurastenii, panickém syndromu a lehčích depresí.

Vřes – pomáhá rozpouštět a odplavovat usazené toxiny z našeho těla, zánětech ledvin a močových cest. Je dobrý proti prostatě, otokům nohou a pomáhá kloubům.

Co roste na zahrádce

  • Angrešt – pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně, a tak předchází cévním nemocem.
  • Anýz – anýzový čaj je lék proti kašli a nachlazení.
  • Bez černý – čaj z něho je dobrý lék na chřipku, angínu, bronchitidu, kašel, rýmu, zánět dutin a likviduje pocení i horečku.

Bobkový list – vylepšuje paměť, koncentraci, racionální myšlení, aktivitu a iniciativu.

Prohlubuje myšlení a soustředění, chrání zdraví, pročišťuje a nastoluje klidný spánek. Stačí dát na noc několik listů pod polštář.

Brambory – léčí srdce a cévní systém, hormonální procesy, metabolismus tekutin v těle, krvetvorbu, zdravé kosti, klouby, šlachy a svaly, plodnost a potenci. Také pomáhají při obranyschopnosti těla a podporují pevné nervy.

Broskve – zvláčňují pleť a změkčují kůži.

Celer – léčí klouby, nachlazení, kůži, nehty a vlasy a má dobrý vliv na mužskou potenci.

Cibule – na kašel je dobrá šťáva z nakrájené cibule posypané cukrem. Také snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.

Červená řepa – u žen zvyšuje plodnost, má omlazovací schopnosti a pomáhá v boji proti rakovině.

Česnek – má antibiotické účinky, léčí chřipku, nachlazení, dýchací cesty, snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol v krvi, rozpouští krevní sraženiny a zabraňuje kornatění cév. Pomáhá likvidovat trombózu, křečové žíly, cukrovku a rakovinu, hlavně žaludku a prostaty. Stačí jeden až dva stroužky denně. Když bude někomu váš dech vadit, tak se s ním nebavte. Děláte to pro sebe!

Čočka – je zdrojem energie pro náš mozek i tělo.

Heřmánek – čaj z něho uklidňuje tělo a pomáhá při usínání. Pomáhá proti kožním zánětům a při slunečních popáleninách jako odvar do koupele na vysušenou kůži. Jinak má sedativní účinky a celkově uklidňuje i zažívací potíže.

Hřebíček – má dezinfekční účinky na nehojící rány a také pomáhá proti bolestem zubů i dásní.

Hrách – má mnoho vitamínů a minerálů, vyrábí energii pro naše buňky, tkáně, mozek i nervový systém.

Chřest – je elixírem lásky a mládí, má totiž v sobě přírodní afrodiziakum. Také působí močopudně a pomáhá lidem trpícím kožními problémy, ekzémem, akné i cukrovkou.

Jablko – snižuje škodlivý cholesterol v krvi, pomáhá při vysokém krevním tlaku, nezapomíná ani na křečové žíly a infarkt. Pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a k tomu stačí, abychom denně snědli jedno až dvě jablka.

Jahody – chrání náš zrak, snižují krevní tlak a starají se o zdraví naší kůže a vlasů. Hlavně nás stimulují k udržení sexuální chuti.

Kukuřice – léčí pevné nervy, odolnost vůči stresu a pohlavní výkonnost. Stará se o kvalitu našich vlasů, kůže a nehtů.

Levandule – pro vnitřní i vnější použití. Je dobrá do koupele pro uklidnění a jako čaj se používá k léčení nespavosti, nervozity, stresu, deprese, pocity napětí a bolestí hlavy.

Libeček – léčí zažívací problémy, revmatismus a čistí krev.

Máta peprná – její čaj podporuje trávení, uklidňuje při stresu, bolestech hlavy a při nespavosti a napětí.

Med – posiluje imunitu, léčí vředové onemocnění kůže, urychluje hojení popálením a omrzlin, proleženin. Jinak podporuje obranyschopnost organismu.

Meloun – podporuje kondici, má projímací účinky a snad se po něm i hubne a mládne.

Muškátový oříšek – léčí křeče v břiše a působí proti nadýmání. Strouhaný oříšek může při větších dávkách působit jako narkotikum. Pomáhá lidem se srdeční slabostí.

Chilli papričky, kayenský pepř – nejsou sice z naší přírody, ale dají s ekoupit v každém obchodě s potravinami. Je to afrodiziakum, zlepšuje prokrvení a zvyšuje citlivost pohlavních orgánů. Působí také proti zánětům kloubů.

Pepř – přírodní afrodiziakum navozuje příval energie a zbystření smyslů. K mužské dobré potenci je také vyhledáván pepřový koktejl Bloody Mary, kterému holdují hlavně muži.

Pivo – pivo také neroste na zahradě, ale kupuje se v obchodě. Jeden až dva půllitry denně prospívají draví. Snižuje riziko infarktu a je prospěšné kůži. Podporuje správnou funkci nervového i svalového systému a trávení.

Rozmarýn – čaj z něho pomáhá krevnímu oběhu a lehce zvyšuje krevní tlak, zároveň ale uvolňuje vnitřní napětí. Zvládá uklidnění a posílení nervů.

Růže – pečuje o svěží pleť. Nejlepší je koupel ze sušených listů a listů levandule.

Růžičková kapusta – pomáhá při odvodnění, detoxikaci a trávení. Také je vhodná při těhotenství a kojení. Zlepšuje kondici kuřáků, konzumentů alkoholu, fyzicky pracujících a dětí v období vývinu.

Rybíz – denně sníst čtyřicet bobulí podpoří imunitu, ochrání zrak, nervy, vlasy a kůži. Také pomáhá phttři zhoršeném nočním vidění, tzv. šerosleposti.

Řebříček – čaj podporuje trávení, krevní oběh a léčí vysoký krevní tlak.

Ředkvičky – podporují zdravý vývoj, pevné nervy, plodnost mužů, působí proti nadýmání, zácpě a ničí bakterie v organismu.

Skořice – podporuje chuť k jídlu, snižuje cholesterol. Přidává se do čajové směsi, nebo do jídla. Je dobrá proti zánětu močových cest a cukrovce.

Slunečnice – olej z ní podporuje nervy, funkci mozku, snižuje cholesterol a pomáhá při nadváze.

Špenát – je proti vypadávání vlasů, chrání pleť, kosti, klouby, zdravý sluch, srdce, spánek, je proti vráskám a rakovině.

Švestky – pomáhají při hubnutí, podporují zuby, kosti klouby. Nejlepší jsou povidla a kompoty. Jsou zdrojem energie, hlavně při infarktu a některých druzích rakoviny. Nesmíme zapomínat ani na slivovici, která má příznivý vliv na zdraví.

Víno – léčí souhrn cévních a srdečních chorob, infarktu a křečových žil. Ve Francii je dokázáno, že víno tyto choroby snižuje až na polovinu. Má také dezinfekční účinky a podporuje plodnost žen.

Zelí – má hodně vitaminu C a čistí střeva. Snižuje tlak a cholesterol a hlavně má vliv na mužskou potenci, plodnost a produkci spermatu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector