Potraviny při kojení – co jíst pro tvorbu mateřského mléka?

Potraviny při kojení – co jíst pro tvorbu mateřského mléka? zdroj: pixabay.com

Máte problém s kojením nebo jste těhotná a bojíte se, že tyto potíže nastanou? Máme pro vás tipy, jak zajistit dostatek mateřského mléka vhodnou stravou. Některé potraviny jsou laktogenní a přirozeně podporují tvorbu mateřské mléka. Které to jsou?

Laktogenní potraviny

Strava kojících matek by měla obsahovat vyvážený poměr tuků, vitaminů, minerálů a dostatek bílkovin. Zdravá vylučovací soustava matky má na kojení velký vliv, protože její tělo lépe využívá složky získané z potravy.

I ženy, které moc nejedí vejce, by se měly při kojení přemoct. Vejce jsou totiž kvalitním zdrojem aminokyselin a vitaminu D, který pomáhá lepšímu stavu kostí u matky i dítěte.

Navíc obsahují i cholin, jenž má zásadní význam na rozvoj paměťového centra v mozku dítěte. Stačí konzumovat jedno vejce denně.

Ovesné vločky jsou další z populárních laktogenních potravin. Kromě toho, že mají dobrou výživovou hodnotu, zabraňují nepříjemné poporodní zácpě.

Těhotné ženy konzumací ovesných vloček napomáhají přirozenému zlepšení vylučování oxytocinu, který je při porodu důležitým v potlačování bolesti. Ovesné vločky se také vyznačují vysokým obsahem železa, což zabraňuje chudokrevnosti a jsou tak velmi vhodné i v těhotenství.

Pomáhají obecně zvyšovat tvorbu mateřského mléka. Ovesná kaše s kardamomem, šafránem nebo ovocem je opravdovou kojící bombou.

Dobrou výživovou hodnotu má také losos. Kvalitní losos obsahuje vysoké množství DHA tuku.

DHA neboli kyselina dokosahexaenová patří mezi omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro tvorbu mateřského mléka a rozvoj mozku dítěte. Tato kyselina navíc zvyšuje odolnost organismu.

V lososu najdeme také vysoký obsah bílkovin a vitaminu B 12. Podle výzkumů může konzumace lososa jednou týdně zlepšit poporodní deprese.

Skvělá je pro kojící matky také hnědá rýže, dodává energii a drží konzistentní hladinu cukru v krvi. Je bohatá na vlákninu a daleko výživnější než klasická bílá rýže.

Lépe se tráví, když ji před uvařením namočíte na několik hodin do vody. Napomáhá zlepšovat kvalitu mateřského mléka a stimuluje jeho tvorbu.

Rýžový sladký nápoj amazaké se doporučuje jako stálá součást jídelníčku kojících matek.

Potraviny při kojení – co jíst pro tvorbu mateřského mléka? zdroj: biooo.cz

Věděli jste, že mohou pomoci v kojení borůvky? Působí jako antioxidanty, pomáhají ničit volné radikály a udrží vaše dítě dostatečně daleko od nemocí.

Obsahují mnoho vitaminů, minerálů, které kojící matka jako když najde. Jsou energetickými doplňovači, dvě porce borůvek denně tlumí stres z čerstvého mateřství.

Kyselina listová je jedním ze základních pilířů těhotenství a kojení.

Špenát je pro kojící matky úžasný, protože je v něm obsaženo vysoké množství vitaminu A. Vitamin A je jeden ze dvou vitaminů napomáhající pružnosti pokožky. Také pomáhá produkovat nové krvinky, což je důležité pro ženy, jejichž porod neproběhl zrovna hladce a utrpěly větší ztrátu krve.

Vitamin A zvyšuje množství mateřského mléka. Špenát napomáhá rozvoji kostí, chrupavek, je jedním ze spouštěčů tvorby kolagenu, což je důležité pro matky zotavující se ze sekcí. Veganky jej mohou využívat jako alternativní zdroj vápníku. Dále obsahuje vitamin C a železo.

Špenát je nejlepší konzumovat v raw podobě ve formě salátu nebo smoothies.

Další bombou pro kojící matky jsou mandle, kešu nebo vlašské ořechy. Mandle jsou plné bílkovin, vitaminů, minerálů, působí antioxidačně. Jsou kombinací toho nejlepšího pro matku a novorozeně. Vegankám mohou pomoci doplnit vápník a mononasycené kyseliny zvyšující tvorbu mateřského mléka. Jezte denně 6 namočených mandlí denně, vyhýbejte se však praženým a soleným druhům.

Správná strava při kojení dělá dobře vám i miminku

Potraviny při kojení – co jíst pro tvorbu mateřského mléka?

Mateřské mléko je alfou a omegou pro zdravý vývoj dítěte. Obsahuje všechny živiny, které miminko potřebuje, a navíc ho přirozeně chrání. Tvorbu a kvalitu mateřského mléka ovlivňuje především vaše správná strava při kojení. Ta by měla být pestrá a zdravá, aby prospívala nejen vašemu potomkovi, ale i vám.  

Když jste dobře živená vy, je dobře živené i vaše dítě. Ve svém jídelníčku dbejte především na tyto látky:

  • Bílkoviny potřebujete vy i vaše děťátko. Ty nejhodnotnější získáte z vajec, ze zakysaných mléčných produktů (s obsahem tuku do 3 %, tvrdé sýry do 45 % tuku v sušině), libového masa a luštěnin.
  • Tuky neomezujte, ale dobře je vybírejte a dejte spíš přednost těm rostlinným. Olivový a řepkový olej jsou osvědčená klasika. Vyzkoušejte i různé speciální oleje, jako je rýžový nebo lněný. Ty navíc obsahují zdraví prospěšné minerály a enzymy.
  • Omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny jsou přirozeně obsažené v mateřském mléku a jsou důležité pro vývoj zraku, mozku a nervové soustavy kojence. Pochutnávejte si na mořských rybách, vlašských ořeších, lněném a řepkovém oleji.
  • Nevyhýbejte se ani sacharidům v cereáliích, čerstvém ovoci a ovocných šťávách.

Nezapomínejte na pitný režim (zhruba 3 l denně včetně vody v potravinách). Ten pomáhá při tvorbě mléka. Ideální je nesycená voda s nízkým obsahem minerálů nebo lahodné BIO čaje pro kojící matky s bylinkami, jako je anýz, fenykl nebo kmín, které povzbuzují tvorbu mléka.

Vaše děťátko si od vás bere především vitamín D, kyselinu listovou, jód, vápník, hořčík, železo a zinek. Ty jsou nepostradatelné pro jeho další vývoj i pro vaše zdraví. V kterých potravinách je najdeme?

Vitamín D zakysané mléčné produkty s nižším obsahem tuku, libové maso, luštěniny (pokud děťátko nenadýmají)
Kyselina listová ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát, chřest, brambory, vejce, maso, celozrnné potraviny
Jód ryby a mořské plody, mrkev, fazolky, rajčata, jablka, maliny, višně, citrony, černý rybíz
Vápník mléčné výrobky, mandle, sardinky, listová zelenina, mák a jiná semena, ovesné vločky, ořechy
Hořčík pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, ořechy, brambory, celozrnné potraviny
Železo libové maso a játra, luštěniny, špenát, sušené meruňky, hrozinky, mandle, kešu, lískové ořechy
Zinek játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky, celozrnné cereálie, fazole, ořechy, dýňová semena

Vašemu děťátku neprospívají stejné věci jako vám – například sladkosti, rafinovaný cukr a nadmíra soli. Nahraďte sladkosti ovocem a jídla už nedosolujte. Na ochucení raději používejte bylinky.    

Kvůli prdíkům doporučujeme omezit konzumaci košťálové zeleniny, papriky nebo kynutého pečiva. Nadýmavé potraviny mohou při kojení potrápit vás i drobečka. Vyhněte se také výraznému koření a surovinám, jako je cibule nebo česnek. Jednoduše svému miminku naslouchejte a sama brzy zjistíte, co mu svědčí a co mu nedělá dobře.  

Pokud si život bez kávy nedokážete představit, 1-2 šálky kávy denně nemají podle lékařů žádný negativní vliv na dítě ani na tvorbu mléka. Naopak, kofein prý může tvorbu mléka i stimulovat. Přesto můžete zkusit meltu, kávu bez kofeinu nebo kávu s jeho sníženým obsahem. Alkohol si raději nedopřávejte a kouření by při kojení mělo být naprostým tabu.

Řada maminek při kojení rychle zhubne, hlavně v prvních 4 měsících. Kojení je energeticky velmi náročné, a je proto potřeba dočasně zvýšit energetický příjem asi o pětinu až čtvrtinu (cca 500 kcal denně navíc, což odpovídá zhruba jednomu obědu). Vaše váha se pak ustálí na zdravých hodnotách a vy budete mít dostatek živin a energie.

Každé těhotenství je jiné. Pokud šla po prvním těhotenství kila snadno dolů, nemusí to tak být automaticky i u toho druhého. Nějakými těmi kily navíc po porodu se netrapte. Je to přirozené.

Dejte svému tělu čas a uvědomte si, že na porod se připravovalo 9 měsíců, takže nějaký čas potřebuje i pro návrat k normálnímu stavu.Za každých okolností se vyhněte drastickým dietám.

Mohly by uškodit vám i vašemu drobečkovi, a beztak nikdy nefungují trvale. Jo jo efektu se vyhnete jen správnou a vyváženou stravou a sportem.

Po šestinedělí doplňte zdravou stravu i pravidelným pohybem. Začněte chůzí s kočárkem, pak třeba nazujte inline brusle. Zkuste jógu s dětmi nebo se inspirujte zábavnými cvičeními s prťousky na internetu.

Čím podpořit laktaci aneb kojení bez problémů

Podle laktačních poradkyň může kojit téměř každá žena. Nejdůležitější je psychická pohoda, odpočinek, dostatek tekutin a vyvážená strava.

Co ovlivní kojení

  • Psychická pohoda: Může pomoci hluboké dýchání, relaxační hudba a naprosté soukromí.
  • Stres: Čerstvé maminky by se neměly stresovat tím, že je mléka málo nebo není žádné.
  • Odpočinek: Šestinedělka by měla hodně odpočívat.
  • Jídlo a pití: Žena by měla přijímat o třetinu více vyvážených potravin, než by potřebovala jen pro sebe, a dbát na dostatečný pitný režim (alespoň dva až tři litry tekutin denně).

Přečtěte si: Nejčastější mýty o kojení

Laktaci lze podpořit některými bylinkami. Můžete je přidávat do jídla nebo si z nich vařit čaj:

  • Benedikt lékařský: také v tabletách (Hemann Benedikt Lékařský; od 260 korun), případně nať v čaji
  • Pískavice (řecké seno): semínka (např. Sonnentor) lze přidávat do jogurtu nebo do polévek. Případně mleté do různých pokrmů (k bramborám, zelenině apod). Např. Grešík.
  • Jestřabina: nať do čaje

Do jídla nebo do čajů je dále vhodné přidávat fenykl, kmín, případně anýz, heřmánek, dobromysl, meduňku nebo drmek obecný.

Do jídelníčku je vhodné zařadit různá semínka, jako třeba sezamové semínko nebo vlašské ořechy. O potravinách s vysokým a vyváženým obsahem živin se dočtete v článku Superpotraviny nejen na hubnutí.

Kojící ženy by si měly dát pozor na mátu (rovněž produkty s peprmintem) i jasmín.

Základem je dodržování pitného režimu. Kromě zvýšeného množství čisté vody, případně neslazených ovocných šťáv, jezte hodně polévek.

Čerstvá maminka by si měla dát pozor na odvodňování kávou, černým čajem a bylinkami. Rovněž odvodňuje některá zelenina. Například okurky, petržel a pažitka.

Laktaci můžete podpořit pitím zejména teplých nápojů:

  • Bílá káva: melta nebo Caro (cena od 70 korun)
  • Čaje pro kojící matky: je vhodné čaje kombinovat, protože každý výrobce nabízí trochu jiné složení. Zpočátku lze pít i častěji než 3× denně.
  • Gravimilk: mléčný nápoj v prášku obohacený o vitaminy a minerální látky. Vyvinutý speciálně pro těhotné a kojící ženy. Ceny od 150 korun.
Budete mít zájem:  Burčák a zdraví – je zdravý nebo není?

Tobolky na podporu laktace

Strava kojící ženy by měla být vyvážená. Pokud si chce být čerstvá maminka jistá, že se jí dostává všech potřebných vitaminů a minerálů, může do jídelníčku zařadit potravinové doplňky určené kojícím ženám.

  • Například VitaHarmony Laktavit. Cena od 180 korun. 

Kombinace bylinných výtažků příznivě podporuje tvorbu mateřského mléka během kojení. Najdete ji i v některých potravinových doplňcích ve formě kapslí.

  • Například More Milk Plus: balení 120 kapslí v ceně od 1000 korun by mělo vydržet na jeden měsíc.

Homeopatika

  • Ricinus communis 5 CH: první den 5 granulí v rytmu kojení (tedy zhruba každé 3 hodiny), druhý den 5× denně a postupně dávky snižovat. Pozor, 30 CH je naopak doporučováno na zmírnění laktace. Podávání homeopatických přípravků doporučujeme konzultovat s odborníkem. Informace jsou pouze orientační.
  • Agnus castus 5 CH: první den 5 granulí v rytmu kojení (tedy zhruba každé 3 hodiny), druhý den 5× denně a postupně dávky snižovat.

V obou případech 20 minut před a 20 minut po rozpuštění v ústech nic nejíst a nepít, kromě vody.

Laktaci dále podpoříte:  

  • správnou polohou u kojení
  • kojením podle potřeb miminka, a ne podle času
  • kojením v noci
  • případně po kojení odsáváním
  • nabízením obou prsou
  • teplým obkladem, případně teplou sprchou
  • masáží dvorců pro uvolnění vývodů mlékovodů
  • když nepodáte zbytečně brzy umělé mléko
  • když nepochybujete

Strava kojící maminky

01.10.2014 20:31

Převzato z www.mamila.sk

Matky mohou jíst vše bez omezení a na vyloučení jakékoliv potraviny je potřeba mít konkrétní důvod, není třeba některé potraviny preventivně, či paušálně vylučovat.

Existují dlouhé a zejména neopodstatněné seznamy „zakázaných“ jídel pro kojící maminky a to i navzdory tomu, že ve skutečnosti během kojení není potřeba dodržovat žádnou speciální „dietu“ ani preventivně z jídelníčku potraviny vylučovat. Mnoho kojících maminek v upřímné snaze udělat pro miminko to nejlepší, vyloučí ze stravy tolik potravin, že je jejich strava mimořádně okleštěná, což není dobré.

Kojící maminka tedy může jíst všechny potraviny, bez ohledu na to, na které písmeno začínají (často se například uvádí, že matky nesmí jíst zeleninu, jejíž název začíná na písmeno „K“), ovoce a zeleninu se slupkou, luštěniny, také citrusové plody, česnek, koření stejně jako celý seznam jiných potravin, které se často uvádějí.

Chuť mateřského mléka se mění i v závislosti na tom, co matka jí. Rozmanitá strava matky ovlivňuje miminko pozitivně: miminko si zvyká na různé chutě a mateřské mléko chrání trávicí trakt děťátka i tím, že vystýlá sliznici střeva (a jiné sliznice) a tím posiluje jeho imunitu.    

Není pravda, že by citrusové plody snižovaly tvorbu mléka, není pravda, že vynechání potencionálních alergenů ochrání dítě před alergiemi (spíše opak je pravdou).

Stejně nemá smysl pít nadměrné množství tekutin. Pijte podle toho, jakou máte žízeň (a samozřejmě na příjem tekutin nezapomínejte) a jezte to, na co jste byla zvyklá a tolik, na kolik máte chuť. Nemá smysl se omezovat v jídle ani jíst nadměrná množství.

Jak se má tedy stravovat kojící maminka?

Je dobré, pokud se maminka stravuje zdravě  A jak má zdravé stravování vypadat, to je otázka výživových odborníků. Kojící maminka nepotřebuje zdravou stravu o niv více a o nic méně než jakýkoliv jiný člověk.

Přestože mnoho maminek je ochotno se pro svoje miminko nesmírně obětovat a jíst výlučně dvoudenní suché rohlíky, je takováto oběť zbytečná a ničemu neprospívá.

Omezování ve stravování není jediné z neopodstatněných omezení  o kterých se kojící maminky dočtou.

Často jsou kojící maminky bezdůvodně omezovány ve cvičení, v léčbě svých zdravotních problémů a podobně, tak, že se kojení stává neúnosným břemenem, protože maminky nabudou pocit, že se všechna tato omezení nedají zvládnout, a to do takové míry, že po určité době zvažují odstavení. Toto všechno není potřeba. Tyto obavy přerostly do takových rozměrů, že není neobvyklé, že se maminky ptají, jestli při kojení mohou brát vitamíny anebo pít zelený čaj.

Kojení je normální stav ženy a pro dítě je kojení fyziologická norma.

Z hlediska dlouhodobého kojení, které je dobré pro zdraví maminky i děťátka, je důležité, aby se matkám nekladly medicínsky nepodložené překážky. Je načase, aby kojící maminky přestaly žít v neustálém strachu, že se miminku něco stane jen proto, že snědly nějakou normální potravinu.

Stravování kojící maminky a bolest bříška miminka

Některé maminky vylučují ze stravy některé potraviny, protože se obávají, že děťátku bude „bolet bříško“ anebo bude plakat. Ve skutečnosti není vůbec tak jednoduché spojit konzumaci některé potraviny s pláčem děťátka. V drtivé většině případů pláč děťátka nesouvisí se stravou maminky.

Pokud byste nějakou souvislost objevila a potvrdila, je možné, že jednu konkrétní potravinu, může mít smysl vyloučit a vyzkoušet později (jednou z nejčastějších takových potravin je kravské mléko – i když také ne paušálně a nemá smysl ho vylučovat bezdůvodně, pokud patří do jídelníčku maminky).

Na vyloučení dané potraviny je třeba pádný důvod. A navíc, pokud by i daný důvod byl skutečný, neznamená to , že toto stejné bude platit pro mnoho jiných maminek  – ty pravděpodobně v drtivé většině žádný takový problém mít nebudou.

Kojící maminky na celém světě jedí ve všeobecnosti všechno bez rozdílu a bez toho, aby jejich děti měly nějaké problémy.

Příčina pláče je většinou jinde než ve stravě. Miminka jsou často nespokojené z několika důvodů (které se často omylem připisují „problémům s bříškem“ či „stravě matky“)

  1. Nedostatečný příjem mléka ze strany miminka. Nedostatečný tok mléka během kojení.
  2. Nedostatečný spánek miminka a to, že miminko potřebuje, abychom mu pomohli usnout.
  3. To, že miminko „oznamuje“ potřebu čurat a kakat. Pokud tato potřeba zůstává nepovšimnuta, tak jsou některá miminka skutečně nespokojena.
  4. Přílišná únava miminka, příliš mnoho podnětů, přílišná předrážděnost.
  5. Pokud má maminka mnoho mléka a tato situace nebyla správně zvládnuta
  6. Používání láhve, dudlíku nebo kloboučku.
  7. Potřeba miminka být nošeno v kontaktu s matkou
  8. Někdy může být příčinou například cizorodá bílkovina. Ale toto není běžné a ne velmi pravděpodobné. V tom případě může pomoci například vyloučení kravského mléka ze stravy matky.
  9. Jiné příčiny, medicínské příčiny

Je možno stravou ovlivnit tvorbu mateřského mléka?

Ve všech kulturách existovaly potraviny, které lidé považovali za potraviny, které podporují tvorbu mléka. Navzdory tomu účinky potravin a potravinových doplňků na tvorbu mléka nejsou vědecky dokázány.

Některé kultury mluví o pozitivních účincích Moringy olejotvorné na tvorbu mléka, jiné o Pískavici – Řeckém senu nebo Benediktu lékařském, ale i mnoha dalších bylinách. Stejně jsou různí lidé přesvědčení o různých potravinách, které jim při tvorbě mléka pomáhají – a není jednoduše vyhodnotitelné, jestli šlo o skutečný efekt nebo jen palcebo.

Jsou to všechny ty potraviny, které si lidé mezi sebou radí, jako například ovesné vločky, alfaalfa, jestřabina, malinové listy, fenykl, pivovarské kvasnice, kopřiva a mnoho jiných.

Jsou faktory, které jsou pro tvorbu mléka důležitější než jezení potravin na tvorbu mléka. Je mnohem podstatnější, aby miminko na prsu skutečně pilo mléko a bylo správně přisáto.

Pokud by bylo potřeba zvýšit tvorbu mléka, existují postupy, které dokáží pomoci, obraťte se na poradkyni při kojení. Ale pokud kojení probíhá dobře, miminko dobře pije, dobře prospívá, nemusíte se zbytečně bát o udržení tvorby mléka.

Někdy se totiž i úspěšně kojící maminky obávají ztráty mléka i když to nemusí být podloženo, protože je úplně reálné kojit dlouhou dobu bez problémů s tvorbou mléka, 

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na [email protected]

Stravování při kojení

Rozmanitá a vyvážená strava zajišťuje dostatečný příjem základních živin, minerálních látek a vitamínů. Je to základní podmínka pro správnou tvorbu mateřského mléka.

Vybírejte kvalitní potraviny – vyvarujte se konzumaci nahnilých a plesnivých potravin. Důležitá je také dostatečná hygiena- ovoce a zeleninu pořádně omýt před konzumací.

Nepoužívejte jídla instantní, hotová, chlazená a mražená, také nejsou vhodné pokrmy z rychlého občerstvení.

Období kojení

Doporučený příjem tekutin je 2,5 – 3 litry. Vhodné je pít po malých dávkách po celý den. Mezi nápoje se nepočítá mléko a mléčné výrobky

Nadýmání kojenců

Příčinou nadýmání u novorozenců bývá nevyzrálost zažívacího systému, dochází proto k nedokonalému trávení složek potravy a s tím souvisí tvorba plynů.

Reakce kojenců bývá individuální a je důležité vypozorovat ve stravě ženy, jaké potraviny mu vadí (nejčastěji  jsou to luštěniny, hrušky, zelí, kapusta, aromatická a kořeněná jídla, čerstvý chléb).

Pro konzumaci luštěnin je vhodné je před přípravou přebrat, propláchnout, přes noc namočit a druhý den slít vodu, znova propláchnout a následně uvařit v čisté vodě. Luštěniny však nejsou celkově v období šestinedělí doporučovány. Salátové okurky je potřeba oloupat a do salátů společně přidat pár zrnek kmínu.

Jablka je dobré vybírat vyzrálá a oloupat je. Pro lepší stravitelnost dětské krupičky je před vařením namočit do vody. Pokud je třeba zahustit pokrmy, lze využít mouku opraženou nasucho, škrob, nebo strouhaný brambor.

Cibule nadýmá hlavně syrová, pak je vhodnější ji podávat jen vydušenou, případně ji po dobu šestinedělí zcela odstranit z jídelníčku.

Nadýmavou zeleninu doporučujeme přidávat až kolem 2. a 3. měsíce věku dítěte a to v normálním hrnci, tlakový hrnec není vhodný. Zeleninu je vhodné vařit s bylinkovým kořením, které snižuje potíže s nadýmáním, je to například majoránka, tymián, saturejka, nebo kmín.

Alergie

Při výskytu alergie důležité sledovat, po jaké potravině dochází k potížím a tu z jídelníčku zcela vyloučit. Nejčastějšími alergeny jsou oříšky, citrusové a lesní plody, koření, rajčata nebo jahody.

Nadváha

Období kojení rozhodně není vhodným obdobím k redukčním dietám. Samotné hormony produkovány v organismu kojící ženy dokonce mohou bránit redukci hmotnosti ženy, aby byla zachována tvorba mléka. Pokud u kojící ženy neklesá váha, není nutné se tím znepokojovat a naplánovat si redukční dietu až po ukončení kojení

Snížená tvorba mateřského mléka

V případě, že se mléko tvoří ve sníženém množství, je vhodné se obrátit na laktační poradkyni. Častější přikládání kojence sáním stimuluje zvýšení tvory mateřského mléka. Důležitým krokem je zajištění dostatečného pitného režimu. Stimulační prostředek pro tvorbu mléka je také čajovina složená z anýzu, fenyklu, meduňky a kopřiv (vypít ½ l denně), dále také Caro, melta, mléčné nápoje, či pelíškování

Zvýšená potřeba kofeinu

Je vhodné kofein vynechat, u kojence se může projevit neklidem, podrážděností, nervozitou, zvýšeným tlakem nebo zrychlenou tepovou frekvencí. Pokud jde o chuť, dá se káva nahradit kávovinovými náhražkami.

Při přípravě čaje se sáček zalije vřelou vodou, nechá se minutu luhovat, vyjme se a zalije se znovu vřelou vodou. Místo používání kofeinových nápojů může k odstranění únavy během dne pomoci dávat si častější pauzy (po obědě si jít na chvilku lehnout).

Pokud je chuť na kofein neodolatelná, doporučuje se alespoň káva bez kofeinu (např. Nescafé).

Příjem alkoholu

Veškerý alkohol přechází do mateřského mléka (max. do 1 hodiny). Pití alkoholu může značně narušit psychomotorický vývoj kojence.

Pokud si chcete dát pivo k povzbuzení zažívání po jídle je vhodnější nealkoholické a to jen jedna sklenička, pokud však jeho konzumace vyvolá bolest břicha u kojence, je nutné ho zcela vynechat.

Pokud kojíte déle a jdete do společnosti, kde budete konzumovat alkohol, je vhodné před tím odsát mléko a dát do ledničky. Po návštěvě společnosti je dobré mléko odsát a vylít.

Kouření a kojení

Matka by neměla kouřit nejen v těhotenství, ale i v období kojení. Nikotin snižuje tvorbu mléka a taktéž mění jeho chuť. Pokud je chuť nepřekonatelná, matka by neměla kouřit v blízkosti kojence. Doporučené je alespoň snížit počet vykouřených cigaret na minimum. Kouřit nejpozději 2,5 hod před kojením.

Zvýšená chuť na sladké

Nejčastějším důvodem je nevyrovnanost jídelníčku matky. K mlsání lze využívat syrové a sušené ovoce a zeleninu (vždy dobře omyté). V omezeném množství ředěné džusy (pozor na vysoký obsah cukru) nebo mixované ovoce. Vhodný jsou hrozinky, ořechy, rýžové sušenky, piškotová těsta. Ořechy jsou také vhodné na mlsání a je možno je přidávat do sladkých jídel.

Výběr potravin

Maso Čerstvé, raději chlazené než mražené, libové druhy, alespoň 1 porce denně. Rybí maso zařadit do jídelníčku alespoň 2x týdně. Před použitím odstranit z masa přebytečný tuk, z drůbeže kůži. Vhodné je maso drůbeží, králičí, krůtí, hovězí, telecí, méně vepřové. Nevhodné jsou vnitřnosti, paštiky, trvanlivé salámy, klobásy, hamburgery

Vejce

​Vejce jsou ýborný zdroj bílkovin, důležitá je tepelná úprava jako prevence salmonelózy. Doporučená dávka je jedno vejce denně.

Luštěniny

​Luštěniny jsou většinou kojenci špatně snášeny. Pokud kojenci nevadí, je vhodné zařazovat 1 – 2x týdně (ne v období šestinedělí). Fazole, hrách, cizrna, čočka (červená nenadýmá) jsou vhodné, omezeně sója.

Pečivo a příkrmy

Do jídelníčku lze zařadit starší pečivo, celozrnné pečivo, bílé pečivo, rýže, müsli. Brambory jsou vhodné pro svůj obsah polysacharidů a vit C.. Nejlepší je vařit brambory ve slupce, neboť dochází k menší ztrátě živin. Z těstoviny jsou vhodné všechny druhy ať už vaječné, bezvaječné, celozrnné, pohankové, bezlepkové, rovněž amarantové.

Méně vhodné je sladké bílé pečivo, kynutá těsta (knedlíky, buchty, koláč), smažené hranolky, krokety, slané brambůrky.

Ovoce a zelenina

Upřednostňujte syrové, čerstvé ovoce a zeleninu. Omezte konzumaci konzervovaného ovoce a zeleniny. Dobré je zařadit ovocné a zeleninové saláty a šťávy. Některé druhy zeleniny můžou způsobit nadýmání, například květák, nebo brokolice. Zelená fazolka je zelenina a ne luštěnina, ta je rovněž velmi vhodná.

  • Ořechy
  • Ořechy jsou vhodné k „mlsání“ a k přidávání do sladkých jídel.
  • Koření
  • Mohou se používat veškeré druhy koření s výjimkou ostrého koření.

zpět na úvodní stránku oddělení

8 kroků k bezproblémovému stravování při kojení

Kojící maminka může jíst v podstatě všechno. Žádná potravina není striktně zakázaná.

Kousek čokolády, výjimečný požitek ve formě smažených hranolků nebo jedna káva za čas nemají na zdraví maminky ani kojeného miminka katastrofický dopad.

Ovšem pravidelná konzumace sladkostí, příliš tučných potravin a jídla z fast foodu není právě dobrý nápad. Obecně platí, že strava kojící maminky by měla být vyvážená a pestrá.

Následující rady pro vás mohou být inspirací, jak upravit jídelníček tak, aby se vám kojilo co nejlépe. 

1. Dostatečně pijte

Na to, kolik má kojící maminka přijmout denně tekutin, panují různé názory. Některé zdroje uvádějí, že příjem tekutin přímo neovlivňuje tvorbu mléka a jeho množství. Většina žen má však zkušenost, že při kojení měly větší žízeň nebo že když zapomínaly pít, měly pocit měkkých a prázdných prsů.

Mějte na paměti, že subjektivní pocit žízně může někdy poněkud klamat. Vyplatí se proto postavit si na viditelné místo, třeba na stůl v kuchyni, sklenici s čajem nebo vodou a napít se pokaždé, když půjdete okolo. Něco k pití mějte po ruce i poblíž postele, abyste se mohla napít během nočního kojení.

Pijte raději teplé než studené nápoje. Vyhýbejte se syceným nápojům, 100% ovocným džusům (mohly by miminku způsobit nadýmání) a slazeným limonádám (zbytečné kalorie navíc).

2. Jezte pravidelně

Obzvlášť ze začátku může být těžké udělat si čas na pravidelné jídlo. Hladověním však nepomůžete ani sobě ani miminku. Potřebujete být v dobré kondici a mít dostatek mléka, proto musíte kvalitně jíst.

Nakupujte potraviny tak, abyste měla vždy k dispozici něco na rychlé zakousnutí mezi jídly, třeba müsli tyčinku, cereální sušenky, celozrnné pečivo, nedráždivé ovoce apod.

Některá jídla můžete navařit ve větším množství a dát si je zamrazit k pozdějšímu rychlému použití (například vývar na polévku, rizoto apod.).

3. Buďte opatrná s nadýmavými potravinami

Některé potraviny mohou mít nadýmavý efekt na trávení vašeho děťátka. Patří mezi ně čerstvé pečivo a bílé pečivo obecně, luštěniny, některé druhy zeleniny (kapusta, květák, cibule), kynuté potraviny.

Nelze dopředu říct, co bude zrovna vašemu děťátku vadit (a zda to vůbec bude vadit). Pro jistotu zkuste nadýmavé potraviny vynechat aspoň v prvních dvou nebo třech týdnech a později je zařazujte s citem a postupně. Sledujte reakce svého děťátka.

Pokud ho po kojení bolí bříško, budete si zřejmě muset propříště konzumaci potraviny, která to způsobila, odpustit.

Období kojení je náročné, protože maminky často musí z jídelníčku vyřadit určité potraviny (a někdy je jich celá řada) kvůli problémům s nadýmáním miminka. V takovém případě je vhodné zajít do lékárny a poradit se, zda nezačít užívat nějaký léčivý přípravek jako prevenci nedostatku vitaminů.

4. Pozor na alergeny a dráždivé potraviny

Mezi potraviny, které mohou vyvolat u miminka alergii, patří citrusové plody či cizokrajné ořechy. Opatrná buďte především v začátcích kojení i při konzumaci jahod, příliš ostrého koření, velkého množství mléčných výrobků (ojediněle se u miminka může objevit i nesnášenlivost laktózy).

5. Alkohol jen výjimečně, opatrně s kofeinem

Ideální by bylo, kdybyste si alkohol dokázala odepřít po celou dobu kojení. Jedna sklenka červeného vína nebo malé pivo však může být výjimečnou součástí vašeho jídelníčku (i když babské rady, že pivo zvyšuje tvorbu mléka, jsou neověřené a je třeba je brát s rezervou). Po požití alkoholu počkejte s kojením aspoň dvě nebo tři hodiny.

Kofein stejně jako ostatní látky, které zkonzumujete, přechází do krevního oběhu miminka a mohou způsobovat dráždivost, neklid a poruchy spánku. Omezte proto kávu, zelený čaj a čokoládu.

6. Vyhýbejte se bílému cukru a konzervantům v potravinách

Při zpracovávání cukru se v těle spotřebovává vápník. Ten kojící matka potřebuje ve vyšší míře. Jeho nedostatek se může projevit zvýšenou kazivostí zubů, zhoršenou kvalitou vlasů a pleti a také únavou. Místo cukru si oslaďte život medem či ovocem. Ke slazení můžete použít i přírodní sladilo z rostliny stevie.

Pozor si dávejte též na konzervanty v potravinách a takzvaná „éčka“. Mohou u dítěte způsobovat ekzémy a alergie. Upřednostňujte čerstvou stravu a potraviny v bio kvalitě.

Čtěte také:

7. Podporujte tvorbu mléka vhodnými potravinami

Mezi potraviny, které povzbuzují spouštění mléka, patří především teplá a sladká jídla či nápoje. Sladkými potravinami ovšem nemáme na mysli cukrovinky, ale potraviny s přirozeně sladkou chutí, jako je pohanka, jáhly, oves, pšenice a rýže (obzvlášť jáhly se velmi dobře hodí k přípravě na sladko, například s medem, ovocem a slunečnicovými či dýňovými semínky).

Vhodným nápojem podporujícím kojení může být třeba čaj z fenyklu, kmínu a anýzu. K podpoře kojení se výborně hodí i homeopatika, konkrétně Ricinus communis 5 CH (pět granulí ráno a večer), Agnus castus 5 CH (5 granulí ráno a večer) a Urtica urens 5 nebo 9 CH (5 granulí ráno, v poledne a večer).

8. S hubnutím nespěchejte

Přestože nás média denně zásobují fotografiemi celebrit, které mají už měsíc po porodu břicho jako prkno a hýždě jako dva kmínky, ne všechny moderní trendy jsou zdravé a následování hodné.

Při drastickém hubnutí se všechny škodliviny, které se spolu s tuky odbourávají z těla, dostávají i do mléka.

Příliš intenzivní cvičení zase může uvolnit do mateřského mléka kyselinu mléčnou, která způsobuje kyselou chuť mléka, a dítě pak může odmítat kojení.

Vracejte se ke své předtěhotenské váze postupně a s rozumem, především díky zdravému a vyváženému jídelníčku a přiměřenému pohybu.

Mějte na paměti, že největším nepřítelem kojení je stres. Stravujte se tedy nejen s přihlédnutím k nutričním potřebám, ale nezapomeňte si dopřát i takové potraviny, které vás chuťově uspokojují a které udělají dobře nejen vašemu tělu, ale i vaší duši.

Co nejíst při kojení? Tipy na vhodné a nevhodné potraviny

Také už vám jde hlava kolem z různých doporučení a příkazů okolí? Co nejíst při kojení a jaké potraviny jsou naopak vhodné? Připadá vám, že je tolik věcí, které byste vůbec neměly pozřít? Opak je ale pravdou. K vyloučení většiny potravin není žádný konkrétní důvod, některým věcem byste se ovšem raději vyhnout měla. Které to jsou?

Při kojení není potřeba dodržovat žádnou speciální dietu, pokud to nevyžaduje zdravotní stav matky nebo dítěte.

Mnoho kojících maminek je však přesvědčeno, že pro zdraví dítěte je nejlepší, když ze své stravy vyloučí hodně potravin, což není dobře. Není pravda, že by citrusové plody ovlivňovaly tvorbu mléka.

Stejně tak je zbytečné pít nadměrné množství tekutin, ale samozřejmě pít musíte. Pijte tak, jak máte chuť.

Co nejíst při kojení?

Když kojíte, dostává miminko od vás všechny důležité živiny. Je tedy důležité mít zažité dobré stravovací návyky. Důležitým faktem je to, že strava by vám měla dodat o něco více kalorií než obvykle.

Není udán žádný přesný údaj, kolik kalorií denně potřebujete. Nejlepší je dělat to jednoduše.

Jezte ve chvíli, kdy máte hlad (nejlépe po menších porcích a častěji) a mezi jídly si dopřejte ještě něco malého a výživného.

Jak odstříkávat mateřské mléko?

Jakým potravinám se vyhnout při kojení?

Je důležité, abyste se postarala o sebe stejně jako o své dítě. Vaše strava je velmi důležitou součástí péče o dítě. Udělejte si čas na zdravou a vyváženou stravu. Každodenní příjem sladkostí, tučných potravin či návštěvy fast foodu pro kojící matky příliš dobré není. Co nejíst při kojení?

Pozor na nadýmavé potraviny při kojení

Některé potraviny mají nadýmavý efekt, který může působit nejen na vás, ale prostřednictvím vašeho mléka i dítě. Obecně mezi tyto potraviny patří čerstvé a bílé pečivo, luštěniny, některá zelenina (kapusta, květák, cibule), potraviny z kynutých těst.

Ovšem rozhodně se těchto potravin vůbec nevzdávejte, protože není nikdy jisté, zda bude některá z nich vadit i vašemu dítěti. Sledujte reakce vašeho miminka. Jestliže ho po kojení bolí bříško, budete muset na nějakou dobu na příslušnou potravinu zapomenout.

Obecně se dá říci, že potraviny, které nadýmají vás, by mohly nadýmat i vaše dítě.

Hubnutí po porodu a při kojení. Máme pro vás jídelníček i babské rady

Alergeny a dráždivé potraviny pro miminka

Alergie u miminka mohou vyvolat zejména citrusové plody či cizokrajné ořechy. Zejména v začátcích kojení buďte s těmito potravinami opatrná. Stejně tak je lepší zpočátku vynechat jahody a příliš ostré koření. U miminek se také ojediněle může objevit nesnášenlivost laktózy.

Samozřejmě to, že se objeví v závislosti na zkonzumované potravině nějaká alergická reakce, nic nevypovídá o tom, že by tuto potravinu nemohlo dítě normálně jíst v pozdějším věku. Tyto reakce ve většině případů s věkem odeznívají.

Větší pravděpodobnost na alergie se také objevují u dětí, kde jsou alergičtí rodinní příslušníci.

Velmi dobré je méně kysele ovoce. Výborný je banán při kojení, jablka, jablka, hrušky, meruňky a švestky. Příliš se nedoporučují ani rajčata při kojení, protože se řadí k dráždivým potravinám a mohou způsobovat alergie. Samozřejmě není naprosto nutné se jim vyhýbat. Vyzkoušejte a uvidíte.

Čokoláda při kojení

Mezi výčet toho, co nejíst při kojení, někteří řadí i čokoládu. Obsahuje theobromin a kofein, které mají budicí účinky, a navíc může způsobovat zácpu. Rozhodně ale není pravda, že nutně musí mít miminko po jedné kostičce čokolády bolení bříška po celý den. Někteří zmiňují i možné alergické reakce.

Zejména u alergií v rodině by se v souvislosti s čokoládou mohl objevit nebo zhoršit ekzém. To ale není nezbytné pravidlo. Jestliže si bez čokolády nemůžete život představit, určitě ji vyzkoušejte. Když vypozorujete, že vašemu miminku nedělá dobře, jednoduše ji na nějaký čas vynecháte.

Jinak není žádný důvod, proč si jí nedat.

Kdy začít s příkrmy u kojených dětí? Dle nové studie již po třetím měsíci

Alkohol vynechte a s kávou opatrně

K tomu, co nejíst při kojení, patří určitě i alkohol. I když lékaři ho úplně nezakazují a občasná sklenička vína nebo malé pivo nevadí, je lepší se mu vyhýbat úplně. Častokrát uslyšíte, že pivo zvyšuje tvorbu mléka, ale tato skutečnost není nikterak ověřená, a proto ji berte s rezervou.

Jestliže však jednou za čas skleničce neodoláte, dejte si ji až těsně po kojení a na další počkejte alespoň dvě nebo tři hodiny. Ani kávu si nemusíte úplně odpírat, ale rozhodně ji omezte. Vhodný není ani zelený čaj nebo čokoláda. Kofein přechází do krevního oběhu maminky a samozřejmě do mléka.

U miminek může způsobit dráždivost, neklid a poruchy spánku. Když už si kávu dáte, nikdy to nedělejte večer.

Co nejíst při kojení? Bílý cukr a konzervanty

V těle se při zpracovávání cukru spotřebovává ve větší míře vápník. Ten ovšem v době kojení mnohem potřebujete mnohem více než obvykle. Když ho máte málo, mohou se vám více kazit zuby, zhorší se kvalita vlasů a pleti a navíc jste mnohem více unavená.

Místo cukru používejte raději med či ovoce. Vhodná jsou i přírodní sladidla z rostliny stevie. Při výběru potravin se také zaměřte na konzervanty a škodlivá éčka, která u dětí mohou způsobovat alergické reakce a nepěkný ekzém.

Volte raději čerstvé potraviny v bio kvalitě.

Kojíte? Nespěchejte s hubnutím!

Nečekejte, že budete za měsíc vypadat jako modelky z časopisů. Při drastickém hubnutí se veškeré škodliviny spolu s tuky vyplavují z těla a dostávají se i do mléka.

Příliš mnoho cvičení zase do mateřského mléka vypouští kyselinu mléčnou, která ovlivňuje i chuť mléka. Dítě pak může kojení odmítat.

Do své váhy se vracejte pomalu a hlavně díky rozumného stravování a pohybu přizpůsobenému svému tělu a možnostem.

Běhání při kojení. Na co si dát pozor?

Seznam potravin při kojení, které můžete

  • polysacharidy – jsou obsaženy v celozrnném chlebu, obilninách, těstovinách, bramborech. Poskytují dlouhodobou energii a měli by tvořit velkou část vaší stravy,
  • proteiny – jsou velmi důležité pro rozvoj a růst dítěte. Najdete je v mase, mléku, luštěninách, rybách a vejcích. Nemusíte jich sníst příliš a vybírejte si raději libovější maso,
  • polynenasycené kyseliny – jsou velmi důležité. Zejména kyseliny AA (omega-6) a DHA (omega-3). Ty se nacházejí v mateřském mléce a mají vliv na zdravý rozvoj mozku, zraku a nervového systému dítěte. Pokud se během kojení zaměříte na potraviny s obsahem těchto kyselin, můžete svému dítěti jedině prospět, protože ovlivňujete pozitivní vývoj zraku, mozku a pohybových dovedností. Nejvíce těchto kyselin naleznete v rybách a mase. Výtečnými zdroji je makrela, sardinka, tuňák či losos. Červené maso obsahuje omega-6,
  • železo – je důležité pro tvorbu červených krvinek a nejlépe se vstřebává z masa, dále z mléčných výrobků a vajec,
  • jód – stopový prvek, který je velmi důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, růst dítěte a psychomotorický vývoj. Jód se nachází hlavně v mořských rybách, mořských řasách a v některých minerálních vodách. Organismus kojící ženy potřebuje tohoto prvku více a je vhodné ho doplnit,
  • vitamíny – vitamíny jsou samozřejmost. Najdete je v čerstvé zelenině a ovoci. Důležitý je především vitamín C, ale opomíjet byste neměli ani ty ostatní.

Bylinky při kojení. Které podpoří laktaci a kterým se raději vyhnout?

Pitný režim nezanedbávejte

I když se pitný režim netýká jídla, je důležité ho zmínit. Tekutiny jsou velmi důležité pro tvorbu mateřského mléka a měla byste vypít alespoň dva litry tekutin denně. Ideální je mít stále plnou láhev po ruce. Ukazatelem, že nemáte dostatek tekutin, jsou tmavá barva a silnější pach moči. Pít můžete i mléko a neslazené ovocné šťávy či čaje.

Jídelníček při kojení. Zkuste tyto recepty!

Jak by mohl vypadat vzorový jídelníček na den? Mnoho receptů na zdravá, lehká a vyvážená jídla najdete na internetu, ale ideální je tvořit taková jídla, která nezaberou příliš mnoho času a jsou rychle hotová.

  • Snídaně: káva bez kofeinu (melta, caro), žitný chléb, kuřecí kvalitní šunka, rajče
  • Svačina: ovocný salát s medem a bílým jogurtem, ovesná nebo jahelná či pohanková kaše s ovocem
  • Oběd: polévka s rýží, pečený losos na másle, dušená zelenina, vařené brambory se zelenou petrželkou nebo dušené kuře s bramborem a mrkvový salát
  • Svačina: jahodové zakysané mléko, houska, celozrnný rohlík, zelenina
  • Večeře: pohankové palačinky s tvarohem, ovoce nebo kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi

Jestliže chcete kojit dlouho a v pohodě, snažte se především vyhýbat co nejvíce stresu. Stravujte se hlavně zdravě, ale rozhodně to neznamená, že si nikdy nemůžete zahřešit a dát si nějakou méně zdravou dobrotu. Když si občas pohladíte něčím takovým chuťové pohárky, ničemu to neublíží, ale vy se budete cítit skvěle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector