Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Pravidelně pijte a konzumujte potraviny, které obsahují dostatek vlákniny. Vyhnete se tak nežádoucí zácpě. 

Během těhotenství, ale i před otěhotněním, vám lékař doporučí zvýšit příjem kyseliny listové. Tento vitamín je důležitý zejména pro správný vývoj mozku a míchy, zabraňuje vrozeným vadám a pomáhá ke správnému vývoji. Výborným zdrojem je například brokolice, zelí, ledový salát, mango či celozrnné výrobky. 

Z minerálních látek dbejte na zvýšený příjem železa, vápníku a zinku. Zvyšte příjem bílkovin a vitamínu C.

Velmi důležité pro správný vývoj nervové soustavy jsou omega-3 mastné kyseliny, ale i omega-7 a omega-9.

Trpíte těhotenskými nevolnostmi, nechutenství a pálením žáhy? Zařaďte do svého jídelníčku zázvor. Navrátí vám chuť k jídlu a posílí imunitu. 

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Mořské ryby s vysokým obsahem rtuti mohou narušit správný vývoj mozku ještě nenarozeného děťátka. 

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Během těhotenství byste také měla omezit množství soli. Méně solte a vyhýbejte se produktům, které obsahují velké množství soli. Mnoho soli může být příčinou otoků v těhotenství.  

Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět maso. Zejména to libové je nejen zdrojem cenných bílkovin, ale i výborným zdrojem železa, jehož dostatek má pozitivní vliv na správný vývoj a růst plodu.

Dbejte však na to, aby maso, které jíte, bylo dobře tepelně zpracované! Syrové nebo nedostatečně zpracované maso může být příčinou nebezpečné salmonelózy, toxoplazmózy či listeriózy. Proto raději zapomeňte na tatarák, krvavý steak či hamburger.

Nebezpečná je také konzumace jater, obsahují totiž velké množství vitamínu A. Nadměrná konzumace potravin bohatých na vitamin A je totiž spojována s vrozenými vadami.

Ryby ano, ale pozor na ty mořské

Zvláštní kategorii pak tvoří ryby. V době těhotenství jsou velice prospěšné, obsahují totiž kvalitní bílkoviny a vysoký obsah omega-3 mastné kyseliny.

Nicméně pozor byste si měla dát na konzumaci mořských ryb, které mohou obsahovat rtuť. Jedná se zejména o žraloka, královskou makrelu či mečouna.

Zapomeňte také na sushi, uzenou makrelu, škeble, ústřice a další syrové mořské plody a ryby. Rtuť totiž u nenarozených dětí zpomaluje vývoj mozku a nervové soustavy.

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Dobře tepelně zpracované musejí být také vejce, kvůli hrozící salmonelóze. Vyhnout byste se raději měla i výrobkům, které obsahují syrová vejce – například tiramisu, majonéze či domácí zmrzlině. 

Pozor je třeba dát si i na nepasterizované mléko a mléčné výrobky z něj vyrobené. Nevhodné jsou sýry brie, feta, sýry s plísní na povrchu a sýry s modrou plísní.

Jejich konzumaci však zcela neomezujte! Jsou i sýry, které jsou pro zdraví miminka prospěšné, jelikož v sobě mají vysoký obsah vápníku, který je důležitý pro vývoj kostí.

 V klidu si tak můžete dopřát lučinu, mozarellu, či tvrdé sýry – jako jsou parmazán, gouda, eidam. 

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Jaké sýry (ne)jíst v těhotenství

Sýry jsou kvalitním zdrojem vápníku a bílkovin. Obě tyto složky naše tělo potřebuje.

Jak ale přizpůsobit svůj jídelníček v těhotenství a jaké sýry z něj na oněch 9 měsíců (nebo i na delší dobu) vyřadit? Jestliže jste i před otěhotněním sýry bez problémů konzumovala, od některých z nich ustupovat nemusíte.

Pokud jste je ale dosud nejedla, začínejte na velmi malém množství sýru denně nebo se zaměřte na jiný zdroj vápníku ve svém jídelníčku.

Význam vápníku pro maminku i miminko

Vápník je v těhotenství velmi důležitý a jeho příjem byste rozhodně neměla zanedbávat. I pokud budete brát výživový doplněk s vápníkem, nevstřebá se vám tak dobře jako právě vápník získaný přirozeně z potravin.

Nedostatek vápníku u těhotných žen vede ke vzniku zubního kazu nebo k osteoporóze. Ohrožuje také správný vývoj kostí a chrupu u miminka. Vápník byste tedy neměla podceňovat – ani v těhotenství a ani v mateřství.

Jaké sýry raději ne

Je známo, že by těhotné ženy neměly jíst plísňové sýry. Ty totiž mohou představovat živnou půdu pro různé bakterie, například pro listerii. Ta může způsobit závažné onemocnění, které dokáže vyvodit až potrat.

Plísňové sýry jíst můžete, ale v minimálním množství. Sýry mohou totiž dále produkovat mykotoxiny. Tyto jedy se však objevují i v ořeších, pečivu, marmeládě nebo ve zkaženém ovoci.

Pro běžného člověka nejsou tak nebezpečné jako pro těhotnou ženu. Při konzumaci těchto potravin se mějte v těhotenství na pozoru. Pokud si tedy dáte kousek nivy či hermelínu, tak vás to nezabije.

Tyto sýry byste ale určitě neměla vyhledávat.

Nevhodné jsou tedy všechny typy zrajících sýrů, ať už jsou vyrobené z kravského nebo kozího mléka. Nedoporučují se také měkké nepasterizované sýry. Kvůli vysokému obsahu soli je vhodné z jídelníčku vyloučit i balkánský sýr.

Jaké sýry určitě ano

V těhotenství se můžete zaměřit na tvrdé sýry, ať už přírodní či uzené. Mezi ty nejznámější patří eidam, ementál, gouda, parmazán nebo pecorino. Zakázaná není ani lučina, mozzarella, ricotta nebo tvaroh. S ohledem na svou linii si vybírejte spíše sýry s nižším obsahem tuku – do 30 % – které zároveň obsahují i více bílkovin.

Vhodná je v těhotenství konzumace brynzy, která obsahuje značné množství prospěšných mléčných bakterií nebo také kyselinu listovou. Dejte si však pozor, aby brynza byla vyrobena z pasterizovaného mléka. Jestliže bude nepasterizovaná, tak se jí raději vyhněte, protože pro vás představuje potenciální riziko.

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne? Chuť na sladké v těhotenství

Čokoláda, zmrzlina, sušenky, tyčinky.. všechny tyto sladkosti dokáže mnoho budoucích maminek bez výčitek zkonzumovat. Těhotenství je přece doba, ve které se kila přirozeně přibírají a mnoho žen…

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne? Fosfor v těhotenství

Během těhotenství je velmi důležitá vyvážená hladina všech minerálů v těle. Patří mezi ně i často podceňovaný fosfor, který je ale stejně nezbytný jako třeba vápník, železo, hořčík nebo jód. V tomto…

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne? Stravování v porodnici

V průběhu těhotenství je potřeba, aby si maminka vybrala porodnici, ve které přivede své miminko na svět. Strava pravděpodobně nebude základním hodnotícím kritériem. Časem ale určitě vyvstane na mysl.

Podělte se o své názory na tento článek.

Sýry v těhotenství

Konzumace sýrů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vápníku, který je mimojiné důležitý také pro vývoj plodu a jeho stavu kostí. Pokud nemá žena v těhotenství dostatečný příjem vápníku, začne se vápník uvolňovat z jejich zásob a může tak dojít k osteoporóze a u dítěte se tím zvyšuje riziko vzniku zubního kazu3.

Během těhotenství24 by se měly ženy vyvarovat některým sýrům, které mohou zapříčinit vznik různých baktérií, např. listerie, které mohou ohrozit plod. V případě, že žena onemocní listeriozou, zpravidla se u ní objeví příznaky podobné chřipce. Listerióza může způsobit vážné zdravotní problémy, které mohou vést až k potratu13.

Plísňové sýry v těhotenství

Plísňových sýrů by se neměly ženy během těhotenství bát, ale jejich denní příjem by neměl být vyšší než 150g denně. Zvýšená konzumace sýrů s plísní je pro ženu nebezpečná, protože tyto sýry mohou produkovat jedy (mykotoxiny), které jsou pro plod velice nebezpečné.

Mykotixiny, které jsou pro těhotnou ženu a plod daleko nebezpečnější se mohou objevit také v plesnivém pečivu, oříškách3, marmeládě nebo ve hnijícím ovoci. Takto závadné potraviny by měly být ihned celé zlikvidované (vyhozené). Není dostačující, když se odstraní nebo odkrojí pouze viditelně nakažená část.

Plíseň se objevuje v celé potravině, nikoliv jen v její viditelné části.

Hermelín a Niva v těhotenství

Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci hermelínu a nivy. Tyto sýry podporují vznik mykóz a kvasinek, které mohou zapříčinit nepříjemné problémy4.

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Brynza v těhotenství

Brynza je sýr symoblizující slovenskou kuchyni. Díky vysokému obsahu mléčných bakterií je výživnější než probiotické jogurty. Brynza je bohatá na bílkoviny, minerály, vitamíny (hlavně A a D) a kyselinu listovou37.

Napomáhá při trávení a zažívacích potížích, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako prevence před osteoporozou či rakovinou tlustého střeva.

Napomáhá při cukrovce2, alergiích a při problémech s řídnutím kostí.

Při výrobě brynzy je do procesu zahrnuto také nepasterizované mléko, ze kterého se následně vyrábí ovčí sýr, který je poté jednou z nejdůležitějších potravin při výrobě brynzy. Z tohoto důvodu není vhodné konzumovat brynzu v těhotenství, neboť imunita těhotné ženy je oslabená a mohlo by dojít k onemocnění listeriozou.

Budete mít zájem:  Léčba Rakoviny Javorovým Sirupem A Sodou?

Vhodné sýry v těhotenství

  • Tvrdé sýry: uzené sýry, Caerphilly, čedar, Cheshire, dvojité Gloucester, eidam, ementál, kozí čedar, feta, gouda, Gruyere, halloumi, havarti, jarlsberg, Lancashire, manchego, Orkney, paneer, parmazán, pecorino (tvrdý), provolone a červené Leicester.
  • Měkké (tavené) sýry, které jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka: tvaroh, žervé, feta, kozí sýr bez kůry, mascarpone, mozzarella, sýr segmentů, tvaroh s ricottou .
  • Jogurty: probiotické jogurty a mléčné nápoje, čerstvý sýr, zakysaná smetana a creme fraiche, včetně přírodních, ochucených a živých verzí .

Nevhodné sýry v těhotenství

  • Mould – zrající měkké sýry (pasterizované a nepasterizované) : hermelín, brie modrá, Cambozola, Chaumes, Chevre (kozí sýr s bílou kůrou), Pont l' Eveque, taleggio a vacherin fribourgeois.
  • Sýry s modrou plísní: bergader, bleu d' Auvergne, modrá Wensleydale, Shropshire modrá, dolcelatte, gorgonzola, Roncal, roquefort a tomme .
  • Měkké, nepasterizované sýry: kozí a ovčí sýry Chabichou, pyramidy a torta del Cesar, různé tučné smetanové sýry, balkánský sýr (vysoký obsah soli).

Více o sýrech v těhotenství na Modrém koníku

Použité zdroje

Mléčné výrobky v těhotenství – na co si dát pozor?

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Strava v těhotenství je velmi důležitá. Vše, co sníme, se totiž dostane přímo k děťátku. Které sýry a další mléčné výrobky si v těhotenství můžete dopřávat bez problémů a kterým byste se měly vyvarovat? 

Mozzarela

Jeden z nejoblíbenějších sýrů. S rajčátky a olivovým olejem je to opravdu pochoutka. A ani v těhotenství se jí nemusíte vzdát – dejte jen pozor, z jakého mléka je vyrobená.

Cottage Cheese

Cottage může být součástí snídaní, chutných pomazánek nebo lehkých svačinek. I u tohto sýru můžete zůstat bez obav. S chutí do něj!

Gouda nebo eidam

Zřejmě nejznámější sýry jsou pro většinu z nás dostupné, oblíbené a čato využívané. V kuchyni se jich bát nemusíte, jsou bezpečné.

Feta

Léto, grilovačky, čestvý salát s fetou! Ovčí sýry jsou všeobecně slaní, takže s množstvím v tomto případě opatrně. Vzdát se jí ale nemusíte.

Kozí sýry

U kozích sýrů je důležité dát pozor, z jakého mléka jsou vyrobené. Pokud z pasterizovaného, je všechno v pořádku. Pokud z nepasterizovaného, může to být problém. Dejte si tedy pozor.

Uzený sýry

I zde platí – bezpečné, pokud nejde o plísňové uzené sýry. Pokud vás v těhotenství neodradí charakteristická chuť či barva, uzené ýry jsou vhodné i pro budoucí maminky.

Mascarpone

Rády pečete a láska k této činnosti vás neopustila ani v těhotenství? Máme pro vás dobrou zprávu. Tiramisu se nemusíte vyhnout, protože měkké italské sýry jsou pro těhulky jasnou volbou.

Zakysané mléčné výrobky

Tyto výrobky mají nižší obsah laktózym, proto jsou lepší stravitelné. Pozitivně ovlivňují mikroflóru ve střevech.

Čemu se v těhotenství vyhnout?

Některé sýry a mléčné výrobky by měly být jednoduše tabu, alespoň prvních pár měsíců. Čemu bysme se měly v těhotenství vyvarovat?

Jednoznačně plísňovým sýrům. Nemusíte se jich vzdát navždy, stačí, když je omezíte jen na výjimečné příležitosti. Stejně opatrně byste měli postupovat v případě sýrů s vysokým obsahem tuku. Všeho s mírou!

Co těhotenství a tavené sýry? Kromě toho, že nikomu mohou chutnat více, než ty klasické měkké, tavený sýr obsahuje více soli, která je častou překážkou při vstřebávání vápníků. Proto s „taveňáky“ opatrně.

A posledním zákazem, alespoň během těhotenství, je bryndza. Že není nad čerstvé halušky? To je sice jasné, na druhé straně je toto jídlo velmi těžké do žaludku.

Bryndza, zejména ta z nepasterizovaného mléka, je potenciálním záškodníkem a těhulky by se jí měly alespoň na čas vzdát. Pokud však znáte složení a víte, z čeho je vyrobená, plus pro vás.

Pokud je z pasterizovaného mléka, můžete si na ní pochutnat bez problémů. Na složení si ale opravdu dejte pozor.

Proč si dávat pozor?

Pokud vás zajímá, proč v těhotenství řešit sýry a mléčné výrobky, je za tím infekční onemocnění – listerióza.

Co to je? Infekce onemocnění, které je způsobené parazitující bakterií Listeria monocytogenes. Přenášejí ji zvířata, ale i lidi.

V těhotenství je pravděpodobnost nákazy dvacetkrát vyšší, než u jiných jedinců. Dítě v bříšku se může nakazit přes placentu, nebo u porodu při styku s poševním sekretem matky.

Problém spočívá i v tom, že se nemoc projevuje jako lehká chřipka, protože se nákaza soustředí zejména na plod. Těhotenství může skončit potratem nebo předčasným porodem.

Mezi ostatní příznaky patří horečky, problémy s dýcháním až zánětem mozkových plan.

Výživa v těhotenství

V době těhotenství zajišťujete výživu nejen pro sebe, ale i pro své dítě. Vše, co konzumujete může svým složením ovlivnit vývoj plodu. Rozhodně to neznamená, že byste měla zásadně změnit své stravovací návyky, ale je dobré se zamyslet nad rozmanitostí vaší stravy a dodat vašemu tělu a především vašemu miminku všechny potřebné živiny a vitamíny. 

Každý den potřebujete v průměru 2100 až 2500 kalorií. Není to však o mnoho více než 2000 kalorií, které stačí jiným ženám. Vaše denní potřeba živin odpovídá následujícím množstvím:

  • 1/2 litru polotučného mléka
  • 50g sýra
  • 100 – 150g masa
  • 30g másla, oleje nebo margarínu
  • 250g syrové nebo vařené zeleniny
  • 100g brambor
  • 100g celozrnného chleba
  • 1 kus čerstvého ovoce

V těhotenství nezapomínejte na mléčné výrobky. Během těhotenství si více než jindy hlídáte svůj jídelníček. Chcete jíst zdravě, abyste se cítila dobře a aby se vaše miminko správně vyvíjelo.

Důležité: Vaše potřeba vápníku se v těhotenství zdvojnásobuje.

Čerstvé mléčné výrobky přispívají k zajištění dostatečného příjmu vápníku, železa a hořčíku. Vápník je nezbytný pro tvorbu kostí a zubů vašeho miminka. A proto je nesmírně důležité denně konzumovat mléko a čerstvé mléčné výrobky.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 800 mg a v těhotenství se zvyšuje na 1200 mg. Těhotné ženy často nekonzumují více vápníku než před těhotenstvím, a tak je jejich denní potřeba pokrytá pouze z 66%. Proto dbejte na to, abyste jeho příjem navýšila.

Zvýšený příjem vápníku je nejdůležitější ve třetím trimestru, kdy jsou nároky plodu nejvyšší. Vápník má také důležitou roli v předcházení některým komplikacím v těhotenství. Patří mezi ně prevence předčasného porodu, vysokého tlaku v těhotenství, preeklampsie a křeče dolních končetin.

Ideálním zdrojem vápníku jsou vedle mléka právě čerstvé sýry a jogurty, které jsou zvláště důležité, pokud nastávající maminka čerstvé mléko z jakéhokoliv důvodu nemůže pít.

Nezapomínejte na bílkoviny

Váš organismus nyní vyžaduje asi o 25 % více bílkovin. Bílkoviny (proteiny) hrají důležitou roli při tvorbě tkání. Kromě toho byste měla jíst také jogurty, sýry a mléko.

Proteiny jsou bohatě zastoupeny především v následujících potravinách:

  • maso: hovězí, telecí, jehněčí – maso by mělo být dobře tepelně zpracováno
  • ryby: mořskýjazyk,treskaobecná,mořský losos, treska skvrnitá
  • drůbež: kuře, krůta, krocan
  • vejce: pouze vařená a nikoliv v nadměrném množství

Přestože rostlinné bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny, živočišné bílkoviny mají vyšší biologickou dostupnost aminokyselin jako stavebních kamenů. Proto je vhodné, zvláště v těhotenství, kombinovat příjem živočišných i rostlinných potravin.

Zcela nevhodné jsou během těhotenství veganské diety. Nastávající maminky, které byly veganky, by měly kvůli správnému vývoji plodu přijímat i živočišné bílkoviny alespoň v rámci vegetariánské diety. Vhodným zdrojem potřebných látek jsou čerstvé mléčné výrobky např.

čerstvé sýry.

Je důležité umět si správně vybrat

I mezi mléčnými výrobky existují velké rozdíly v kvalitě. Proto věnujte dostatek času jejich výběru a čtěte informace uváděné na obalech. Zde sledujte nutriční hodnoty výrobku a také jeho složení. Platí základní princip, že čím méně ingrediencí výrobek obsahuje, tím lépe.

Výrobek je tak lépe stravitelný a tělo dokáže lépe využít důležité látky, které výrobek obsahuje. Navíc nezatěžuje vaše tělo přidanými látkami (např. konzervanty a stabilizátory). I v běžných obchodech jsou k dostání velmi kvalitní potraviny vhodné pro vás i vaše miminko např.

čerstvé sýry z tvarohu a smetany.

Oleje a tuky

K hodnotné výživě patří tuky, ale nesmí jich být příliš mnoho. Jinak vznikají problémy s hmotností!

Budete mít zájem:  Oxid Siřičitý A Zdraví?

Syrové tuky: čerstvé nesolené máslo, čisté rostlinné oleje z oliv, podzemnice olejné, slunečnic a kukuřice, a především pomazánkové paštiky

Těžce stravitelné tuky: nasycené tuky, vepřové sádlo a tučné maso, přepálené oleje, fritované výrobky, hranolky, bramborové krokety, tučné uzenářské výrobky

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu jezte denně. Tak si vytvoříte zásobu vitamínů, která je velmi prospěšná pro první roky života vašeho dítěte. Také vaše střeva vám „poděkují“, protože ovoce a zelenina usnadňují průchod potravy. Zácpa patří minulosti!

Vitamíny

  • vitamín A: petržel, zelí, špenát, zelený salát, mrkev, rajčata
  • vitamín B: obilné klíčky, luštěniny
  • vitamín C: rajčata, petržel, kapusta, zelí, pomeranče, grapefruity, maliny, jahody, kiwi, červený a černý rybíz
  • vitamín D: rybí tuk, obilné klíčky
  • vitamín E: řeřicha, zelený salát, lískové oříšky, mandle
  • vitamínK: zelenýsalát, hlávkovézelí, špenát

Náš tip: Aby vitamíny obsažené v potravinách zůstaly zachovány: jezte ovoce ihned po omytí, neomývejte zeleninu příliš dlouho a nechte ji povařit jen krátce, např. v troše vody nebo v páře!

Chléb, potraviny obsahující škrob a obiloviny

Dodávají uhlohydráty a „pomalé cukry“ a jsou nezbytné pro vývoj dítěte. Pokud budete tyto potraviny konzumovat v rozumném množství, nepřiberete po nich.

  • chléb: černý nebo celozrnný
  • těstoviny: celozrnné nebo polozrnné
  • předvařená pšenice: ve formě těstovin nebo rýže, je bohatá na balastní látky, které působí blahodárně na střevní pasáž
  • rýže: celozrnná
  • luštěniny: čočka, fazole, boby, hrách
  • brambory: vařené v páře (ve slupce)

Naše rada: V těhotenství nemusíte jíst za dva, ale rozhodně se vyvarujte dietám! Dejte vašemu miminku vše co potřebuje a nebojte se “zdravě” přibrat.

Které sýry jsou v těhotenství vhodné a které ne?

Napsala pro vás
Magda – Maminka Happy Baby

Odesílám

Hotovo

Došlo k chybě

Sushi, sýr, alkohol … jsou pro mé dítě špatné? Co můžu jíst a pít teď, když jsem těhotná?

Co můžu jíst a pít teď, když jsem těhotná?

Je to jedna z nejkrutějších ironií v životě, že právě když je vaše chuť k jídlu nejvíce nespoutaná, nemůžete si dopřát vše, co byste chtěla.

Ale vyhýbání se určitým potravinám během těhotenství ochrání vás i vaše dítě před zbytečným rizikem otravy.

A navíc, toto neznamená jen špatné zprávy – stále je spousta lahodných pokrmů, které můžete jíst a které jsou skvělé pro vás i vaše dítě. Zde je návod, jak přežít následujících devět měsíců a uspokojit své chuťové pohárky …

Ovoce a zelenina

Pokud je důkladně umyjete, můžete ovoce a zeleninu během těhotenství jíst. Ve skutečnosti je velmi doporučujeme! Ovoce i zelenina obsahují důležité vitaminy a minerály, stejně jako vlákninu, tak se snažte jíst asi pět porcí denně.

Například borůvky a ostružiny jsou dobrým zdrojem vlákniny a vitaminu C, zatímco růžičková kapusta obsahuje folát. Zejména zelená listová zelenina, jako je brokolice, zelí, kapusta a špenát, jsou dobrým zdrojem folátu.

Sýr

Vyhněte se nepasterizovaným, plísňovým nebo měkkým zrajícím sýrům, protože mohou obsahovat škodlivé listerie. Stále si můžete vychutnávat tvrdé sýry, které jsou skvělým zdrojem bílkovin, vápníku, vitaminu A rozpustného v tucích a vitaminu B2.

Ačkoli je parmezán vyroben z nepasterizovaného mléka, má velmi malé riziko kontaminace, takže není třeba se jej v boloňských špagetách vzdát.

Smetanový sýr a tvaroh jsou také v pořádku (pokud jsou uchovány dobře chlazené) a je z nich výborná odpolední svačina, když je namažete na ovesné pečivo.

Maso

Maso je dobré jíst, pokud je důkladně uvařeno a je horké i uprostřed. Libové maso a drůbež jsou skvělými zdroji bílkovin, zatímco hovězí maso – zejména zadní a svíčková – je zdrojem železa, takže je ještě více důvodů, proč si ho dopřát během těhotenství. Existují však výjimky.

Tatarský biftek, carpaccio, mleté ​​vepřové maso a „krvavé“ steaky jsou vyloučeny kvůli riziku kontaminace. Játra jsou také nevhodná, protože obsahují vysokou hladinu vitaminu A, což může být pro vaše dítě škodlivé.

Paštika je v pořádku, ale pouze v případě, že byla tepelně ošetřena a neobsahuje játra.

Vejce

Vajíčka poskytují řadu důležitých živin včetně bílkovin, vitaminu B2, B12 a D, stejně jako minerály selen a jód. Obsahují také omega-3 tuky, takže se jim rozhodně nemusíte zcela vyhýbat. Hlavním úkolem je vyhýbat se syrovým nebo řídkým vejcím, které mohou být zdrojem salmonely, pokud nejsou řádně uvařené.

Patří sem i šlehaná pěna či mousse, domácí zmrzlina, čerstvě připravený krém, tiramisu, zabaione a crème brulée. Kupovaná majonéza je v pořádku, pokud byla pasterizována, proto zkontrolujte štítek.

Vajíčka vařená na tvrdo jsou v pořádku (perfektní přesnídávka), stejně jako quiche a španělské omelety, pokud jsou důkladně vařené.

Mořské plody

Dvě porce tučných ryb týdně, jako jsou makrela, losos a sardinky, jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Žraloku, mečounu a marlínu byste se měla během těhotenství vyhnout.

Syrové ryby a plody moře

Syrové ryby a mořské plody vás vystavují vysokému riziku otravy potravinami, proto byste se měla zcela vyhnout ústřicím a sushi. 

Alkohol

Nejlepší je úplně se během těhotenství vyhnout alkoholu, protože se dostane do těla dítěte přímo přes placentu a přímo narušuje vývoj buněk a mozku. Stále si však můžete vychutnávat „mocktaily“, tedy nealkoholické koktejly: Bezový Elderflower cordial s perlivou minerálkou je dobrou alternativou vinného střiku, zatímco sodovka s limetkou jsou osvěžujícím mixem pro večerní posezení.

Kofein

Vysoká hladina kofeinu je spojována s nízkou porodní hmotností dětí a dokonce s potratem. Vhodné je omezit se na maximálně 200 mg kofeinu denně. To jsou asi dva hrnky instantní kávy nebo čaje, nebo jeden velký hrnek čerstvé kávy. Cola také obsahuje kofein, takže si hlídejte příjem. V ideálním případě doporučujeme se kávě úplně vyhnout.

Co by měly a neměly nastávající maminky jíst a pít?

V devítiměsíčním očekávání můžete hodně přispět k tomu, aby se vaše tělo dobře vyrovnalo s mateřstvím a změnami s ním spojenými, ale i s tím, aby vaše dítko ještě před narozením dobře prospívalo. Stačí si některé potraviny a nápoje odpustit a jiné přidat ve větší míře.

Co během těhotenství pít a jíst a co raději ne?

  • Ryby jen některé
  • Kvalitní uzeniny s vysokým obsahem masa
  • Z masa především drůbeží a hovězí maso
  • Sýry ty tvrdší a netavené
  • Vejce pouze tepelně zpracovaná
  • Nízkotučné mléko
  • Nízkotučné jogurty, ideálně s živými jogurtovými kulturami
  • Oříšky a semínka
  • Pečivo spíše celozrnné a tmavé
  • Z cukrů zdravější třtinový, případně med
  • Solit střídmě a ideálně mořskou solí
  • Z olejů olivový a slunečnicový
  • Ovesné vločky a obilné klíčky
  • Sóju a sójové produkty
  • Denně ovoce a zeleninu
  • Kefír a podmáslí
  • Voda a minerálky
  • Ovocné a zeleninové šťávy

Ryby ano, ale ne každou

Ideální z ryb je losos a pstruh, případně filé. Mnohé ryby dnes obsahují rtuť, která by vašem tělu i děťátku uškodila. Vyhněte se, proto raději mořským rybám, jako je žralok, tuňák, makrela a mořské plody. Losi a pstruh naopak vhodné jsou, protože mají bohatý obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou devizou pro vás i vaše miminko.

Kvalitní uzeniny s vysokým obsahem masa

Ano, vždy v těhotenství (i v šestinedělí) vybírejte uzeniny s vysokým obsahem masa, nejlépe označené jako výběrové. Prima je libová šunka či debrecínka. Jakoukoli uzeninu omyjte převařenou vodou, případně tepelně upravte.

Z masa především drůbeží a hovězí

Z masa si dopřejte drůbeží a hovězí, případně telecí a skopové. Další druhy, jako je vepřové a zvěřina, vynechte pro rizika možných infekcí (toxoplazmóz, salmonely, listerióz atd).

Sýry jen ty tvrdší a netavené

Měkké sýry raději vynechejte. Ideální jsou v době těhotenství sýry typu eidam, které jsou při výrobě bezpečně ošetřené. A tavené mají mnoho přídavných složek, proto nejsou v době gravidity moc vhodné.

Vejce, mléko a jogurty ano, ale…

Vejce jezte pouze dobře tepelně zpracovaná, abyste se vyhnula bacilům, kupříkladu salmonele. Z mléka je prima nízkotučné nebo polotučné. Ta mají nejvíce vhodné procento tuku. Stejně tak je to s nízkotučnými a polotučnými jogurty, přičemž volte ty, které obsahují živé jogurtové kultury, jež prospívají zažívání a střevům.

Jak je to s oříšky, pečivem, cukrem a solí?

Oříšky a semínka jsou dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminů s minerály a stopových prvků. Z pečiva sáhněte vždy raději po tom celozrnném a tmavém nebo polotmavém, v němž je alespoň z 50 % tmavá (žitná, chlebová) mouka. Tyto typy mouky jsou díky úpravě pro vás a vaše nenarozené miminko vhodnější, podobně jak třtinový cukr je lepší než rafinovaný bílý.

Budete mít zájem:  Jak na břicho po porodu? Naše tipy…

Cukr rovněž můžete úplně nahradit medem, který je výborným a zdravým sladidlem. Solení je aktuálně v naší populaci naddimenzováno a je velkým problémem. Když jej omezíte a budete solit mořskou solí, uděláte pro své tělo v době těhotenství a šestinedělí velmi mnoho.

Oleje, vločky a sója jsou cool

Z olejů sáhněte po olivovém a slunečnicovém, které jsou zdravé a lehce stravitelné. Nezapomeňte ani na ovesné vločky, obilné klíčky, sóju a sójové produkty, které jsou všechny bohaté na výživné látky a mají mnoho vitaminů, minerálních látek a stopových prvků i vlákniny.

Denně si dopřejte ovoce a zeleninu

Každý den byste měla sníst minimálně jednu porci ovoce a jednu porci zeleniny. Bez nich by to nešlo a tělo by nedostalo to, co potřebuje. Ovoce je vhodné jíst kvůli obsahu jednoduchých cukrů dopoledne a zeleninu zase odpoledne. Tak tělo dokáže dobře zpracovat a využít obojí.

Kefír a podmáslí

Ty si dopřejte v těhotenství určitě, protože jsou nezbytným zdrojem vápníku a dalších výživných látek. Navíc zakysané výrobky dodávají zažívání a střevům tolik potřebná probiotika pro jejich bezproblémové fungování.

Pitný režim je podstatný

Stejně jako kvalitní strava je pitný režim neoddělitelnou součástí zdravého životního stylu, což platí dvojnásob právě v těhotenství. Správný pitný režim ale není jen o množství tekutin, ale i tom, jak správně během dne pít. Popíjejte tekutiny během celého dne a nikoli nárazově. Vaše tělo tak dostane stabilní dávky tekutin a bude dobře prospívat. A vy pak nemáte pocit žízně.

A jaká tekutina je ideálem?

Samozřejmě především voda. Také jsou to minerální vody, pramenité kojenecké vody nebo ovocné a zeleninové šťávy a džusy. Rovněž si můžete dopřát ovocné čaje, ale ty černé a zelené omezte na jeden šálek denně.

Vyhněte se naopak kofeinovým nápojům. Tedy kole, kávě a energy nápojům. Kofein totiž zvyšuje riziko potratu, obzvláště dáte-li si ho více než dva šálky denně. Nejrizikovějším obdobím je první trimestr. Nastávající maminky často trpí nízkým tlakem, což dobře reguluje bezkofeinová káva.

Tip pro vás

Současnost je výborná v neustálém pokroku, a proto ji využijte ve svůj prospěch i v těhotenství. Jak? Pořiďte si speciální výživu pro maminky.

Jsou to speciální výživné nápoje – mléčné, ovocné či zeleninové, které jsou obohacené o veškeré potřebné minerální látky a stopové prvky, jež jako těhulka potřebujete.

Zkuste některý produkt – Nutrimama Profutura, Nutrilon Nutrimama nebo Sunar Gravimilk. Tyto kousky jsou mnohem více než jen obyčejným nápojem, spíše patří do kolonky výživy.

Životospráva těhotné ženy 1.díl

Od okamžiku, kdy žena zjistí, že je těhotná, přemýšlí o miminku každý den. Je mnoho aspektů, které ovlivňují průběh těhotenství a jedním z nich je vhodná strava, která zajistí bezproblémový průběh těhotenství a to nejlepší prostředí pro vývoj plodu.

Jak by tedy měla vypadat strava těhotné?

Strava by měla být vydatná, a to o obsahu 2200 – 2400 kcal. Potrava má být lehce stravitelná a rozdělená do pěti jídel. Není vhodná ani redukční dieta, která může vyvolat předčasný porod, ale ani hyperkalorická, která vede k obezitě či gestačnímu diabetu (cukrovka, která se objeví v průběhu těhotenství).

Během těhotenství žena přibývá na hmotnosti a ukládá v těle tuk, z něhož čerpá energii během kojení. Přírůstek hmotnosti by se měl pohybovat v rozmezí 8 – 15 kg. Názorně lze nejvhodnější skladbu potravin budoucí maminky zobrazit do tzv. potravinové pyramidy.

Má čtyři úrovně a čím nižší úroveň, tím více potravin z této skupiny by měla těhotná sníst.

Obiloviny, těstoviny, pečivo a rýže

Základ pyramidy a tím i základ stravy tvoří obiloviny, těstoviny, pečivo a rýže. Tvoří základ, protože se z nich získává nejvíc energie. Jsou hlavním zdrojem sacharidů, které by měly tvořit přibližně 55% přijímané potravy. Pečivo je vhodnější celozrnné, nevhodné jsou sladké buchty. Těstoviny jsou lepší bezvaječné.

Ovoce a zeleninu  těhotná žena potřebuje

Druhou úroveň pyramidy tvoří ovoce a zelenina. Tvoří významnou část potravy díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny.

Vláknina, spolu s dostatečným příjmem tekutin a vhodnou pohybovou aktivitou, je přirozeným bojovníkem proti zácpě. Zelenina je také výborným zdrojem přírodních antioxidantů.

Velmi vhodné jsou zeleninové saláty s olejovou zálivkou, protože se tak zvyšuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích.

Z vitamínů rozpustných ve vodě je nesmírně důležitou látkou kyselina listová – hojně se vyskytuje v brokolici, salátu, špenátu, kapustě, sóje a fazolích. Při nedostatku tohoto vitamínu vzniká u těhotné ženy určitý typ chudokrevnosti. Poměrně nedávno se zjistilo, že kyselina listová se uplatňuje v prevenci těžkých vrozených vývojových vad plodu.

Proto se doporučuje konzumovat tento vitamín v optimálním množství 400 – 800 g/den již před plánovaným otěhotněním a následně v průběhu těhotenství. Každý den by měla budoucí maminka sníst 2 – 4 porce ovoce. Vhodná jsou jablka (regulují trávení a bez slupky na lačno jsou mírně projímavé) a ananas (obsahuje vitamín B, C a  kyselinu listovou).

Během těhotenství není vhodná konzumace pomerančů ( obsahují aromatické a éterické látky, které způsobují ochlazení organismu, můžou v našich podmínkách vést k nachlazení či rýmě), dále banánů s černými skvrnami na slupce (těhotné, které tyto banány konzumují, riskují tím u svých potomků vznik dermatitid a ekzémů).

Těhotná by také neměla jíst ovoce, které může způsobit alergickou reakci, např. angrešt nebo jahody.

Těhotenství – konzumace mléka, mléčných výrobků a masa

Třetí příčku pyramidy tvoří společně mléčné výrobky a maso. Hlavním přínosem mléka a mléčných výrobků je vysoký obsah vápníku a v případě tvarohu jde i o významný zdroj bílkovin. Dále obsahují vitamíny B2, B12 a A. Vhodnější jsou odtučněné sýry a jogurty, které obsahují menší množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Mezi sýry vhodné jíst během těhotenství patří sýr feta, gouda, mozzarella nebo sójová varianta sýru – tofu. Nevhodné jsou tučné smetanové sýry a také balkánský sýr, který obsahuje velké množství soli. Pozor na čerstvé mléko a sýry (nepasterizované) jako na možný zdroj bakterií. Denní spotřeba mléka či mléčných výrobků je čtvrt litru nápoje, 1 jogurt nebo 50 g sýra.

Společně s mléčnými výrobky tvoří třetí stupeň pyramidy maso, vejce a luštěniny. Tyto potraviny slouží především jako zdroj bílkovin. Maso je dále významným zdrojem železa. Doporučuje se konzumace libového masa (bez tuku a kůže), vhodné je maso kuřecí a ryby. Červené maso se doporučuje při anémii.

Maso musí být dostatečně tepelně upraveno (nedopečené či nedovařené maso je opět zdrojem bakterií). Jako zdroj železa je dobrý vaječný žloutek (opět dobře uvařený) a zdrojem bílkovin je vaječný bílek. Bílkoviny obsahují také luštěniny – především se doporučuje sója.

Denně by měla těhotná žena sníst 125 g masa.

Tuky, sůl a cukr – doporučené množství pro těhotnou ženu

Množství tuků se doporučuje 60 – 80 g/den. Tuky se dělí podle původu na živočišné (sádlo, máslo, slanina, apod.) a rostlinné (olivový, slunečnicový, řepkový a sójový olej a tuky z nich vyráběné). Ne všechny tuky působí na naše zdraví stejně.

Živočišné tuky spolu nesou cholesterol a jsou složeny z mastných kyselin, které svým působením zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol, který můžeme v krvi měřit, se rozlišuje na tzv. špatný – LDL cholesterol a tzv. dobrý – HDL cholesterol.

LDL cholesterol, jehož hladinu zvyšují právě živočišně tuky, poškozuje cévy a zvyšuje riziko vzniku cévních chorob. Rostlinné tuky obsahují naopak mastné kyseliny zvyšující hladinu HDL cholesterolu, který nás zbavuje cholesterolu špatného.

Tuky společně se solí a cukrem tvoří špičku pyramidy, jsou to potraviny, které by měla nastávající maminka omezit nebo úplně vyloučit.

Foto: Profimedia

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector