Kolik restaurací bude nekuřáckých?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Kolik restaurací bude nekuřáckých? Kde jsou ty statisíce nekuřáků, kteří nemohli do hospod a restaurací, že se tam kouřilo? Já myslel, že teď hospody začnou praskat ve švech, že nekuřáci budou stát fronty na volná místa a ono houby, houbičky. Nekuřáci sedí doma a cpou se starými rohlíky a občas se nalejí lahváčem.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? U nás v jedné hospodě zakázali kouření, už před delším časem, tudíž dobrovolně. My kuřáci jsme to vzali tak, že je to v pořádku a jejich věc a přesunuli se do jiné, kuřácké.V té nekuřácké nám pořád majitel říkal, jak mu nekuřáci slibují, že až přijme ten zákaz, tak k němu začnou chodit.Hádejte, jak to dopadlo? Přišli jednou z povinnosti, když mu to říkali, pochválili nekuřáckou hospodu a teď přijdou jednou za měsíc, dva.Když se jednou zeptal kamarád, který tam výjimečně zašel, jak je to s hosty po tom jeho zákazu kouření, tak majitel odpověděl: „Někteří odešli, jiní zas přišli“. Kamarád se rozhlédl, v tu chvíli, po úplně prázdné hospodě a řekl: „A kde je máš?“ :-)))

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? To byste se pratele divili, kdybyste vedeli, ze v Japonsku se v mestech (Tokyo, Osaka, Kyoto, atd) nesmi kourit ani na ulici – krome nekolika k tomu urcenych mist…

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? Proč zákon třeba nařizuje používání bezpečnostních pásů v autě? Však auto je soukromé, život a zdraví řidiče je také čistě jeho věc, ne? Nechtělo by to nějakou petici?

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? Já jsem také nikdy s pokutami za bezpečnostní pásy nesouhlasil. Pokud mohu svůj život riskovat lezením na skály a osmitisícovky, skákáním s padákem nebo na gumě z mostu, kouřením, pitím alkoholu, obezitou, jízdou na kole v hustém provozu atd., atd. tak proč ne i jízdou bez pásu.Vždy vítám, když mám možnost výběru. Tím chci říct, že nemám nic proti bezpečnostním pásům jako takovým, ale kdyby někdo v budoucnu nařídil, že všechny osoby v autě musí mít za jízdy na hlavě kvůli zvýšené bezpečnosti přilbu, tak budu taky nadávat na nesmysly.Ale vůbec by mně nevadilo, kdyby nějaká rodina v těch přilbách v autě jezdila už dnes. Já to jen nechci mít příkazem

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? Onuce Chrchla už na kouření pošel. Jeho mršinu mohli dát do té putovní čínsko-americké výstavy „Body“ jako exponát.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? Jen si podepisujte petici. Senat ji smete ze stalu, protoze zakaz koureni je normalni ve vyspelych zemich. Jiste, v Mosambiku nebo Surinamu to zrejme neresi…

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? Na sepisování i podepisování petic má každý právo, takže ano, ať si podepisují. Já třeba už před mnoha lety zase podepsala nějakou petici naopak pro omezení kouření. Už si detaily nepamatuji, ale podpisů bylo tehdy i mnohem více:)

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých? Je neskutečné, kolik zákazů, příkazů, nařízení, kontrol, zpřísnění/zavedení pokut, hlášení, restrikcí atp. tahle vláda ČSSD/ANO provedla. A máme se kvůli tomu lépe? Ne. Je to hnus.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Kolik restaurací bude nekuřáckých?
  • Je v pořádku, když si majitel hospody určil, že bude nekuřácká
  • Není v pořádku, že to stát určil plošně a to bez ohledu na názor majitelů.
  • Bylo by v pořádku, kdyby si majitel hospody určil, že od zítřka končí s alkoholem a z hospody se stane mléčný bar.
  • Ale nebylo by v pořádku, kdyby stát vydal zákon, ve kterém by určil všem majitelům hospod, že je musí přeměnit na mléščné bary a zakázal jim prodej alkoholu.
  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Je v poradku, ze v uzavrenych prostorach se nesmi kourit. Restaurace nejsou zadny 'majetek', protoze tam chodi verejnost a jsou tam zamestnanci. Ale to je jedno – hlavni je, ze ten zakaz tu KONECNE!!! je a ze je nezpochybnitelny!

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
„Veřejnost“ chodí i po chodnících a je nucena dýchat zplodiny z výfuku vašeho auta. Bylo by tedy správné, aby vám a právě vám zakázali toto auto provozovat.To by bylo řevu o právech, diskriminaci, svobodě a já nevím, co ještě, že?Troubům jako jste vy vyhovují pouze zákony, které zakazují něco druhým. Ale jakmile by se nějaký zákaz dotkl vás, tak budete kvičet jako prasátko, že?

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Povolil bych jedině kouřit tabák DRUM.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Ac kdys kurak,tak podepisu kdekoliv taky.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Stát zakázal plošně vařit z hygienicky závadných potravin. A to je při tom prošlé máslo proti nikotinu a dehtu zdravotní lahůdka.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
Já o koze….. Stát prostě reguluje kde co. Mimo jiné, zdraví škodlivé produkty i prostředí. A argument, že tam nemusím chodit s tím nesouvisí.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek
No, to je taky pravda.

  • reagovat
  • nahlásit příspěvek

Úvodní stránka

Chystáte se do Brd a okolí a hledáte příjemné a pohodlné ubytování s rodinným přístupem personálu a luxusní kuchyní? Potřebujete uschovat svá kola nebo poradit vhodný výlet? Pak jste u nás naprosto sp…  » více «

Oblast Brd je rájem pro cykloturistiku. Bývalý vojenský prostor je protkán hustou sítí kvalitních zpevněných cest a o další servis se postará náš hotel Pod Kokšínem. A je to naprostá bomba!  » více «

Restaurace je aktuálně uzavřena, v hotelu je možné se ubytovat na služební cestě, o které je potřeba doložit potvrzení. Na ceny ubytování platí 10% sleva, protože až do odvolání nenabízíme snídani.  » více «

Hotel „Pod Kokšínem“ byl vystavěn v rozmezí let 2012 – 2014 na základech
bývalé zájezdní restaurace, jejíž počátky sahají až do 15. století.

Jedinečná historičnost místa byla citlivě vetknuta do stávající podoby pokojů, restaurace
i zasedací místnosti a umožňuje návštěvníkům příjemně relaxovat v útulném a kouzelně členitém prostředí.

Hotel disponuje více než 50ti lůžky, včetně
královského dvoupokojového apartmá nebo několika unikátními vícepatrovými pokoji.

Zobrazit ceník

Restaurace „Pod Kokšínem“ nabízí kompletně nekuřácký prostor o kapacitě cca 70 míst, který doplňuje venkovní terasa i kongresový sál. V chladnějším počasí je
vyhřívána krbem, což vytváří velmi příjemnou a vřelou atmosféru. V jídelníčku nechybí jak tradiční, tak originální pokrmy, plzeňské pivo je samozřejmostí.

Prohlédnout menu

  • Ubytování na dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji přímo na golfovém resortu
  • Polopenzi z ubytovacího menu
  • Neomezený vstup na hřiště pro 2 osoby (držení min HCP 54 je podmínkou)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • 4 žetony na driving range
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Zapůjčení kompletního golfového setu
  • Ubytování na dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji přímo na golfovém resortu
  • Polopenzi z ubytovacího menu včetně luxusní romantické večeře při svíčkách mimo restauraci přímo v prostoru golfového hřiště (dle počasí a přání zákazníka)
  • Láhev sektu na pokoji + dárek
  • Neomezený vstup na hřiště pro 2 osoby (držení min HCP 54 je podmínkou)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • 2 tréninkové lekce s golfovým trenérem
  • 4 žetony na driving range
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Zapůjčení kompletního golfového setu
  • Ubytování na pět nocí ve dvoulůžkovém pokoji přímo na golfovém resortu
  • Polopenzi z ubytovacího menu
  • 5 x 2h tréninkových lekcí zakončených ziskem Certifikátu o hře na golfovém hřišti
  • Možný vstup na hřiště pro 2 osoby v doprovodu trenéra
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • Tréninkové míče a vybavení po dobu pobytu zdarma
  • Vstupenky na prohlídku Plzeňského pivovaru
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Možnost využití zabezpečené úschovny pro kola
  • Ubytování na dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji přímo na golfovém resortu
  • Polopenzi z ubytovacího menu
  • Neomezený vstup na hřiště pro 2 osoby (držení min HCP 54 je podmínkou)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • 4 tréninkové lekce s golfovým trenérem
  • 4 žetony na driving range
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Zapůjčení kompletního golfového setu
  • Ubytování na dvě noci ve čtyřlůžkovém pokoji přímo na golfovém resortu
  • Polopenzi z ubytovacího menu
  • Neomezený vstup na hřiště pro 4 osoby (držení min HCP 54 je podmínkou)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • 4 tréninkové lekce s golfovým trenérem
  • 4 žetony na driving range
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Zapůjčení kompletního golfového setu
  • Ubytování na dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji
  • Polopenze včetně bufetové snídaně a dvouchodové večeře z ubytovacího menu
  • Zabezpečená úschovna kol a vybavení
  • Prodloužený check-out do 16:00
  • Podrobné mapové podklady Brd včetně sady doporučených cyklovýletů dle délky a náročnosti
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • Ubytování na pět nocí ve dvoulůžkovém pokoji
  • Polopenze včetně bufetové snídaně a dvouchodové večeře z ubytovacího menu
  • Zabezpečená úschovna kol a vybavení
  • Prodloužený check-out do 16:00
  • Podrobné mapové podklady Brd včetně sady doporučených cyklovýletů dle délky a náročnosti
  • Seznámení s golfem pod vedením trenéra na 2 hodiny včetně zapůjčení vybavení a míčků
  • Vstupenky na prohlídku Plzeňského pivovaru
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • Ubytování na dvě noci ve dvoulůžkovém pokoji
  • Polopenze včetně bufetové snídaně a dvouchodové večeře z ubytovacího menu
  • Seznam doporučených výletů včetně možnosti zapůjčení map a průvodců
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • Zapůjčení holí na Nordic Walking
  • Ubytování na pět nocí ve dvoulůžkovém pokoji
  • Polopenze včetně bufetové snídaně a dvouchodové večeře z ubytovacího menu
  • Seznam doporučených výletů včetně možnosti zapůjčení map a průvodců
  • Vstupenky do zámku a špejcharu ve Spáleném Poříčí
  • Vstupenky do koupacího biotopu Blovice (červen – září)
  • Neomezený vstup na tenisový kurt (5 min autem)
  • Zapůjčení holí na Nordic Walking
  • Seznámení s golfem pod vedením trenéra na 2 hodiny včetně zapůjčení vybavení a míčků
Budete mít zájem:  Country Life - obchod pro běžný bio nákup
Jednolůžkový pokoj 900,- / noc
Dvoulůžkový pokoj 1 550,- / noc
Trojlůžkový pokoj 2 100,- / noc
Čtyřlůžkový pokoj 2 500,- / noc
Královský apartmán 2 900,- / noc
Přistýlka 350,- / noc
Domácí mazlíček 200,- / noc

Cena vždy včetně snídaně Kolik restaurací bude nekuřáckých?

  • Kolik restaurací bude nekuřáckých?
  • Kolik restaurací bude nekuřáckých?
  • Kolik restaurací bude nekuřáckých?
  • Kolik restaurací bude nekuřáckých?
  • Kolik restaurací bude nekuřáckých?
  • Kolik restaurací bude nekuřáckých?

Kolik restaurací bude nekuřáckých?

Pro všechny naše návštěvníky máme výběr pestrých výletů po krásném hořehledském okolí.

Prohlédnout okolí

Pondělí zavřeno
Úterý zavřeno
Středa 11:00 – 21:00
Čtvrtek 11:00 – 21:00
Pátek 11:00 – 22:00
Sobota 11:00 – 22:00
Neděle 11:00 – 21:00

Všechny prostory hotelu „Pod Kokšínem“ včetně restaurace, kongresového sálu a pokojů jsou nekuřácké!

Kolik restaurací bude nekuřáckých?
Ubytování Restaurace Pobytové balíčky Firemní akce Golf Oslavy

webmaster | Copyright © 2021 Hotel „Pod Kokšínem“. Všechna práva vyhrazena.

Česká golfová asociace s.r.o., Badeniho 291/3, 160 00 Praha 6 (IČ 25248481, DIČ CZ25248481). Zapsána v obch. rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 116925.

Věcně příslušným subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, www.coi.cz.

Argumenty pro a proti zákazu kouření v restauracích, barech a podobných zařízeních

Konzumace alkoholu běžně probíhá v zařízeních zmíněných v titulku, a proto nebude od věci toto téma i na tomto místě probrat v souvislosti s vládním návrhem zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který leží momentálně v poslanecké sněmovně.

Kolik restaurací bude nekuřáckých?

_

Kolem zákazu kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních se vždy strhne bouřlivá debata mezi odpůrci zákazu kouření a jeho podporovateli.

Podporovatelů zákazu je přitom podle důvodové zprávy k zmíněnému zákonu v tuzemské populaci na 78 %.

Důvodová zpráva v tomto směru vychází z průzkumu provedeného agenturou IPSOS a Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jelikož bude zanedlouho poslanecká sněmovna projednávat vládní návrh zákona v pera ministerstva zdravotnictví, který se má této problematice věnovat, lze v blízké době podobnou debatu opět očekávat. Pojďme se proto podívat, jaké argumenty ve veřejné i neveřejné diskusi nejčastěji zaznívají a co lze těmto argumentům vytknout.

Zákazů není třeba, trh vše vyřeší

Odpůrci zákazů velmi často argumentují schopností trhu přirozeně uspokojit poptávku po nekuřáckých podnicích. Současné trendy jim dávají za pravdu, neboť nekuřáckých podniků stále přibývá.

Jistě najdete ve svém rejstříku oblíbených podniků takový, který se v posledních letech změnil z kuřáckého na nekuřácký. Zdá se tedy, že „všemocný trh“ i tady zafungoval. Jenže je tomu skutečně tak? Ve velkých městech patrně ano.

Nabídka podniků je široká a pestrá, a tedy se mezi nimi zpravidla najdou i nekuřácké. Tady se na volnou ruku trhu půjde spolehnout. Ale nezapomínejme také na venkov. Představme si například trochu větší vesničku, ve které jsou dokonce tři hospody.

Tipněte si, kolik z nich bude zpravidla nekuřáckých. Nejspíše ani jedna. Neselhává tu trh?

Zákaz kouření v restauracích je zásahem do svobody podnikání

Kolik restaurací bude nekuřáckých?

_

Dále odpůrci zákazu kouření zmiňují, že je právem majitele restaurace, baru či obdobného zařízení určit, zda se v něm bude kouřit či nikoliv. Mnohdy uslyšíte plamenné obhajoby svobody podnikání a práva vlastníka nakládat svobodně se svým vlastnictvím.

Těmto názorům lze dát za pravdu jen částečně. Právo vlastnit i právo podnikat jsou u nás garantována dokonce na ústavní úrovni, a to konkrétně Listinou základních práv a svobod.

To však neznamená, že by výkon těchto práv nebylo možné zákonem omezit či by nakonec tento výkon nemohl narážet na výkon jiných ústavně garantovaných práv. Jedním z nich je například právo na uspokojivé pracovní podmínky, o něm podrobněji níže.

A pak je tu samozřejmě právo na ochranu zdraví. Položíme-li pak na misky vah ochranu zdraví a svobodu podnikání, která strana převáží?

Zaměstnanci si sami zvolili, že budou pracovat v konkrétní restauraci

V předchozím odstavci jsme zmínili ústavně zaručené právo na uspokojivé pracovní podmínky. To je pak přesněji upraveno v zákoníku práce, z jehož textu nám vyplyne, že toto právo zaměstnanců restaurací, barů a dalších podniků je hromadně porušováno právě cigaretovým kouřem.

Odpůrci zákazu kouření však argumentují tím, že si tito zaměstnanci své pracovní místo sami zvolili. Je ovšem otázkou, od jaké míry lze tento argument akceptovat. Situace na trhu práce není vždy růžová, a to zvláště na pozicích s nižší mírou kvalifikace.

Pro mnohé zaměstnance pak není snadné odejít z práce a hledat si jinou, neboť jsou na mzdě od zaměstnavatele existenčně závislí. V odlehlejších regionech může být rovněž problém vůbec najít vhodného zaměstnavatele, tedy nekuřáckou restauraci, jak bylo nastíněno výše.

Možná se to někomu podaří, ale i přesto je nutné se ptát, zda je takových míst pro zaměstnance-nekuřáky skutečně dostatek.

Zákaz je dobrá věc, neboť chrání nekuřáky z řad hostů i zaměstnanců

Kolik restaurací bude nekuřáckých?

_

Zastánci zákazu kouření v restauracích, kterým se podařilo vyvrátit zmíněné argumenty odpůrců zákazu třeba shora předestřenými protiargumenty jsou zpravidla spokojeni. Zapomínají však, že ve společnosti by měla být snaha vyvážit zájmy obou stran.

Je otázkou, zda se od absolutní neregulace kouření v restauracích, barech a dalších zařízeních, jak je tomu nyní, k absolutnímu zákazu nepohybujeme zbytečně „ode zdi ke zdi“.

Nebylo by lepší usilovat o vyvážený kompromis? Možné by například bylo omezit kouření jen v určitých hodinách tak, aby přes den mohla restauraci navštívit rodina s dětmi a večer v ní posedět přátelé u piva.

Takové řešení by mohlo ochránit i nekouřící zaměstnance, kteří by si odbyli svoji směnu během času, po který by se v podniku nekouřilo. Nastavit regulaci takto by patrně bylo o poznání složitější, ale nakonec by mohly získat všechny strany.

Stát tímto širokým zákazem pečuje o zdraví občanů

I kdybychom připustili nějakou z forem omezené regulace, může někdo namítnout, že povinností státu je starat se o zdraví svých občanů. Regulace kouření tak nemá za cíl ochránit nejen nekuřáky, ale ve výsledku také kuřáky.

Na tomto místě lze položit otázku, do jaké míry má stát chránit občany před jimi samotnými. Má stát postupovat paternalisticky a „to správné“ chování občanům prostě vnutit, anebo je k němu má pouze vhodně vést.

Budete mít zájem:  České pivo a české pivo – víte, jaký je v tom rozdíl?

Či nemá v tomto směru vůbec konat? Nebo by měl takto postupovat i stran alkoholu, když i nadměrná konzumace alkoholu škodí zdraví? Na tom se řada diskutujících patrně nikdy neshodne.

Zákaz kouření si přeje většina občanů

Kolik restaurací bude nekuřáckých?

_

Zmiňovaný průzkum, na který odkazuje i důvodová zpráva k vládnímu návrhu zákona, zmiňuje, že 78 % obyvatel České republiky si přeje zakázat kouření v restauracích, přičemž i mezi kuřáky má tento zákaz slušnou podporu. Průzkum uvádí, že zákazu kouření je nakloněno i 39 % každodenních kuřák.

U občasných je to pak dokonce 67 % a u příležitostných kuřáků dokonce 79 %. I s ohledem na možné statistické odchylky, tak jde o čísla poměrně jasně ilustrující názor veřejnosti. Velmi snadno lze tak uzavřít s argumentem, že má-li být demokratické rozhodování podřízeno vůli většiny, musí být kouření v restauracích zakázáno.

Tak jednoduché to však není. V moderní demokracii totiž není vůle většiny neomezená, a to především stran ochrany práv menšin.

Omezení menšiny, v tomto případě kuřácké, ale i kteréhokoliv jiného občana by nemělo jít nad míru nezbytně nutnou, cíl takového omezení by měl být legitimní a nedosažitelný jiným méně omezujícím opatřením. Je tomu skutečně tak?

Pokud máte nyní pocit, že tento článek pokládá více otázek, než dává odpovědí, patrně nejste daleko od pravdy. Věříme však, že jste v něm našli některé nové argumenty pro a proti zákazu kouření v restauracích, barech a dalších zařízeních.

Čekáte-li na tomto místě nějaký závěr, čekáte marně. Řada otázek je mnohem složitějších, než bylo předestřeno výše, a proto rozvážení všech pro a proti necháme na Vás, čtenářích.

S výsledkem se můžete pochlubit v následující anketě či svůj názor rozvést v komentářích.

 Nahrávání …

90’ ČT24: Bude se v restauracích opět kouřit? — Česká televize

Jan: „Proč předkládáte novelu zákona? Není to příliš krátká doba na to, aby se daly objektivně zhodnotit dopady protikuřáckého zákona?“

Marek Benda: „Od začátku jsem říkal, že zákon je špatný (např. bez úmyslu zřízení kuřáren). Myslím, že se mělo jít postupnými kroky, ale tento současný protikuřácký zákon je příliš striktní.“

Ondřej: „Jak by měly fungovat oddělené prostory pro kuřáky? Půjde o samoobslužné zóny, do kterých si sám zákazník „přenese“ z baru kafé, víno, pivo atd…? Nebo tam bude smět i obsluha? Mohla by vzniknout jen kuřácká kavárna nebo hospoda, bez oddělených prostor?“

Marek Benda: „Ano, půjde o samoobslužné zóny, kam si zákazník nápoj sám donese. Obsluha nebude v kuřárnách fungovat. Mohla by vzniknout i malá kuřácká kavárna, hospoda nebo bar, pokud nebude podávat jídlo.“

Jurky´s: „Dobrý večer pane poslanče, neuvažujete v návrhu zákona i o změně u prodeje e-liquidů, kdy dnes lze zakoupit pouze do objemu 10 ml a tzv. báze na míchání lze zakoupit jen 0 mg nikotinu? Savo a ostatní chemikálie se také prodávají ve větším množství. Díky“

Marek Benda: „Tento problém nebyl řešen v protikuřáckém zákoně, ale vychází z ministerských vyhlášek.“

Lucie: „Dobrý večer, můžete mi prosím říci jedinou vyspělou zemi, kde je povoleno kouření v restauracích? Děkuji za odpověď.“

Marek Benda: „Uvidíte v průběhu vysílání v grafech.“

mates.cv: „Zajímalo by mě, proč se stát plete do soukromého sektoru a podnikání, až takovým způsobem. Když zrovna v tomto už nějaká regulace byla. #hpct24“

Marek Benda: „Odpovídá Rostislav Vyzula: Do restaurace by měli mít přístup všichni lidé, ať již kuřáci nebo nekuřáci. A nekuřáků je v populaci více. Stát by zákonem neměl „nabádat“ ke kouření povolením zřizování kuřáckých restaurací, kuřáren apod.“

Standa: „Pane Bendo,co sledujete svými návrhy na zmírnění zákazu kouření na úroveň předchozího zákona?Je to populismus?Chcete se sám zviditelnit a nebo snad získat preferenční hlasy pro ODS?Neměli byste spíše řešit otázky sestavení smyslupné vlády?Díky za odpověď.“

Marek Benda: „Pokládám stávající znění zákona za špatné, a proto se ho snažím změnit. Zákonů, které měním, je celá řada, ale zrovna tohle je věc, která vyvolává velkou veřejnou debatu.“

SK: „Vy sám jste nekuřák, že?“

Marek Benda: „Do loňského roku jsem kouřil. Před 14 měsíci po schválení zákona jsem přešel na e-cigarety, abych mohl hájit svobodu a nebyl označen za lobbistu za své vlastní zájmy. :)“

Martin Pospisil: „1) není zákon zakazující kouření svoji povahou hygienickým předpisem, který musí podnikatel respektovat, chce-li provozovat restauraci? (obdobně jako je to u nároků na kuchyň). 2) jak chcete stavebně technický zajistit, aby se nemísil vzduch z kuraren?“

Marek Benda: „Zda se jedná o hygienický předpis uvidíme až rozhodne ústavní soud o žalobě podané senátory. Já to cítím trochu jinak, ale neodvažuji se to rozhodnout. Technická řešení jsou známa např. z letišť.“

Statistiky k 31.12.2016 – kolik restaurací v ČR je nekuřáckých, bezbariérových či s dětským koutkem – čtěte a dozvíte se více

Na našem portále Hunger.cz najdete mnoho podniků, ať už jsou to restaurace, hospody, bary nebo kavárny. Existují samozřejmě provozy, které nabízejí např. služby restaurace i kavárny. Najdete u nás provozy z celé České republiky.

A protože můžeme uvádět zajímavá srovnání, vzhledem k počtu prezentovaných podniků, nabízíme několik údajů před příchodem roku 2017. Naše data jsou, jak je uvedeno pod článkem, možné šířit dále za podmínky, že bude uveden odkaz na Hunger.

cz, děkujeme za pochopení.

Druhy podávaných jídel z hlediska času podávání:

Snídani Vám nabídne 11% provozů, ať jsou to kavárny či restaurace. Z restaurací pak snídani nabízejí povětšinou restaurace hotelové. Poobědvat pak můžete v 73% podniků, které máme v databázi, večeři pak nabízí 74% gastro provozů.

Kolik restaurací a kaváren nabízí bezbariérový přístup

Existuje mnoho lidí, kteří ocení, že 51% podniků nabízí bezbariérový přístup. To ocení nejen vozíčkáři, ale také lidé s omezenou pohyblivostí.

Nekuřácké provozy vs. kuřácké

Ačkoliv před nedávnem schválili tzv. „protikuřácký zákon“, určitě má smysl vyčíslit, že v 71% podnicích si již dnes nezapálíte nebo máte možnost využít nekuřáckou část.

  • Dětský koutek
  • Pokud máte děti, pak Vás mile překvapí, že 29% provozů nabízí dětský koutek, kde si Vaše ratolesti mohou hrát.
  • Salonek
  • Salonek využijete na jednání, konání svatebních či pohřebních hostin, můžete jej využít v 51% restaurací a kaváren, což znamená, že salonek nabízí každá druhá.
  • Zahrádky a terasy

V letních měsících je celkem běžné, že si svůj oblíbený nápoj dáte na venkovní zahrádce či předzahrádce. Takových restaurací, co mají zahrádku, je 64%.

Kam smí psi

Chodíte do hospody rádi s pejskem? Pak byste měli vědět, že do 54% podniků mají majitelé psů vstup povolen i s tím předpokladem, že mají pejska s sebou.

Rozvoz jídla vlastními vozy

Mnoho z nás si občas nechá dovézt jídlo ze své oblíbené restaurace, ale je pravdou, že z některých to nelze. Vlastní rozvoz má totiž jen 19% restaurací. Ale další využívají služeb externích dovozů, takže dovézt jídlo je možné z více provozů, spíše ve větších městech.

Vlastní parkovací místa

Lidé často jezdí zejm. na obchodní obědy vlastním vozem a potřebují zaparkovat. Tito vyhledávají podniky, které disponují vlastním parkovištěm, takových je 22%.

Se zajímavým výhledem

Pokud se chystáte např. na romantický oběd se svojí drahou polovičkou, určitě uvítáte nějaký zajímavý výhled, i tuto statistiku sledujeme a zhruba 12% restaurantů a kaváren Vám nabídne nějaký zajímavý výhled.

Kdo akceptuje platbu stravenkami

Stravenky jsou v České republice v kurzu, proto je určitě dobré vědět, že u 60% restaurací můžete stravenky uplatnit. Pokud restaurace je ochotná stravenky přijímá, pak přijímá většinou minimálně 3 druhy stravenek.

  1. Kde můžete platit kartou
  2. Není neobvyklé platit v restauraci platební kartou, právě proto je výhodné navštěvovat 54% restaurantů a kaváren, které platební karty přijímají.
  3. Živá hudba aspoň občas

Reprodukovaná hudba je fajn, ale pokud sedíte v kavárně a ke kafíčku Vám hraje živý pianista nebo v restauraci/hospodě a k pivu Vám hraje živá kapela, zážitek je pak jistě plnohodnotnější. V ČR podle našich údajů naleznete cca 8% podniků, ve kterých aspoň 1x týdně uslyšíte živou produkci.

Budete mít zájem:  Léčba Tupozrakosti U Dospělých?

Statistické údaje z tohoto článku je možné převzít pouze s uvedením odkazu na zdroj informací, tj. Hunger.cz. Budeme rádi, pokud nás také o využití informací budete informovat na info*hunger.cz

Kafe a cigáro. Z táborských hospod se bude kouřit dál – E15.cz

Poslanci neodsouhlasili zákaz kouření v restauracích. Povinná bude jen kuřácká nebo nekuřácká cedulka na dveřích. Jak se rozhodnou restaurace v Táboře?

I když mnohé země v Evropě už kouření v restauracích zakázaly úplně, Česko stále nic. Také většina restaurací v Táboře kouření omezovat nehodlá. Obešli jsme třicet podniků v centru města.

Cigarety jsou tu na denním pořádku, maximálním ústupkem je omezení kouření v době oběda. Nový zákon, který má platit od července 2010, nic zásadního nemění.

Každá restaurace bude muset na dveře vyvěsit samolepku, jestli je v ní kouření povolené nebo úplně zakázané.

Cigarety vyhrávají

Podpora nekuřáků je v Táboře nedostatečná. Příkladem za všechny může být restaurace Chudoba v obchodním domě Dvořák. Kouří se tu i přes obědy, dva stoly vyhrazené pro nekuřáky nejsou nijak oddělené, takže jedinou změnou je, že na stole neleží popelník.

Provozní restaurace neměl na odpovědi čas, takže důvod nekuřáckého ostrůvku uprostřed cigaretového obležení neobjasnil. Nutno říci, že zákazníkům ale kouření nevadí. Navíc sem často chodí s dětmi, je tu totiž dětský koutek.

To, že se na ratolesti valí cigaretový dým, ale maminky kupodivu nijak neznepokojuje. O povinnosti vylepit samolepku v restauraci nic nevěděli. Že ale zůstane kuřácká, se dá očekávat. „U nás se kouří i přes obědy. Chodí k nám stálí zákazníci, kteří ve většině případů sami kouří.

Zakazovat jim to nechceme, protože bychom o ně přišli,“ vysvětluje provozní Cafe La Torta. Takový názor má většina táborských restaurací.

Šance pro nekuřáky?

Ze všech oslovených podniků jsou vyloženě nekuřácké v centru Tábora pouze dva. S cigaretou se nesmí do kavárny v hotelu Slavie. „Majitel je nekuřák, proto se rozhodl zakázat kouření i v kavárně. Už ale máme okruh stálých zákazníků, rozhodně jsme o ně nepřišli,“ říká provozní Jana Holakovská. Samolepka s nekuřáckým emblémem na dveřích tu nebude problém.

Přísně nekuřácká je také cukrárna v Pražské ulici. Chodí sem hlavně rodiče s malými dětmi, takže nekouřit je tu logické. Restaurace ve středu města, kde se pravidelně vaří, řeší situaci po svém. Nabízejí nekuřácké části nebo stoly a nekouří se tam často v době obědů. Prostor pro nekuřáky ale není ve většině restaurací oddělený žádnou pevnou bariérou, takže jde pouze o formální záležitost.

A nový zákon na tom opět nezmění nic. Výjimkou je například restaurace Na Schůdkách v Klokotské ulici. Nekuřáci tu mají samostatnou místnost s dvaceti místy, kuřáci pak prostor pro čtyřicet osob. „Myslím, že spousta lidí nechodí do restaurací kvůli zakouřenému prostředí. Teorie, že by zákaz kouření bral hospodám kšeft, je nesmysl.

Naopak, mám zkušenost s nekuřáckou restaurací, kterou lidé nakonec sami vyhledávali,“ říká provozovatel restaurace Pavlo Méry. S ním souhlasí i v hotelu Palcát na třídě 9. května. „Přál bych si, aby restaurace byly jednou nekuřácké. V Palcátu plánuji zasklenou venkovní terasu celoročně pro kuřáky, vevnitř zařídím výhradně nekuřáckou restauraci.

Sám jsem kuřák, ale beru to tak, že cigareta vždycky ohrožuje ty, kdo nekouří,“ říká provozovatel restaurace v hotelu Palcát Petr Matyš. Překvapením byla restaurace Braník. „Připravujeme zcela oddělený nekuřácký salonek, hosté to už sami uvítali.

Když k nám přijdou na obědy třeba z úřadů, vadilo by jim jenom projít zakouřenou částí restaurace,“ vysvětluje jedna z provozovatelek Braníku Marta Hodoušková. Na Braníku tedy vylepí samolepky obě.
Tábor podle našeho průzkumu zapadá do obecných statistik. Na internetu se lze dočíst, že v Čechách je zhruba čtyřicet procent kuřáků, přesto cigaretový kouř najdeme v drtivé většině restaurací.

V kouření jsme na třetím místě po prvním Dánsku a druhé Francii. Tam už jsou cigarety v restauracích ale oficálně zakázané. Podle současného zákona se v restauracích kouřit nesmí, pokud v nich není cedulka, která na kuřáky upozorňuje. Skutečnost je opakem, Tábor není výjimkou.

Co si myslíte o kouření v táborských restauracích? Pište na [email protected]

Víc než měsíc po zákazu kouření: plné zahrádky, noční klid nikdo neruší

„První tři týdny po vyhlášení zákazu kouření jsme měli pokles hostů asi třicet procent, teď se to pomalu zlepšuje.

Pořád je to ale špatné,“ říká provozovatel zlínské restaurace Canada Pub Petr Šenkeřík. U jednoho stolu sedí skupinka mladých mužů, kuřáci jsou mezi nimi dva.

„Zákaz je nesmyslný už proto, že nekuřáckých hospod je nejen ve Zlíně dost. Cigareta k pivu patří,“ je přesvědčený Petr Válek.

A aby dostál svým slovům, bere si půllitr, cigarety a vychází před restauraci na zahrádku. Ta je téměř plná, všichni hosté kouří. „V zimě to bude horší,“ tuší jeden z nich.

Toho se obávají i hospodští: venkovní posezení jim nyní kompenzují úbytek návštěvníků, kteří si kvůli zákazu nesednou dovnitř.

„Jsme restaurace na zimní sezonu, takže pokles tržeb registrujeme v létě normálně. Lidé teď chodí hlavně na zahrádku. O kolik jich bude chodit méně, se naplno ukáže až v zimě,“ řekl Martin Velikovský, provozovatel Chelsea Pubu ve Zlíně, kde se dříve běžně kouřilo.

„Štamgasti se tlačí ven. Uvidíme, jak to bude na podzim,“ dodal Vít Koutňák, který šéfuje zlínské Pivnici Saloon.

Šenkeřík provozuje také restauraci U Osla ve zlínské čtvrti Podhoří. Tam byla jedna místnost vyhrazená kuřákům, zároveň ale scházela zahrádka. „Udělal jsem teď venku malé dřevěné posezení. Budeme se tam snažit vybudovat zahrádku,“ plánuje.

Než přijedou strážníci, kuřáci už jsou zpátky v baru

Více práce kvůli zákazu kouření mají i strážníci po celém Zlínském kraji. Čas od času vyjíždějí kvůli rušení nočního klidu, čehož se dopouštějí právě hosté na zahrádkách. To je běžný jev každé léto. Jen někde musejí zasahovat proto, že si kuřáci vyšli zapálit před hospodu, kde venkovní posezení není. Nejvíce takových případů mají v Kroměříži, za víkend i deset.

Často se však stává, že při příjezdu strážníků bývá před nahlášenou restaurací prázdno. „Než přijela hlídka, lidé už byli vevnitř nebo se rozcházeli. Rušení nočního klidu se pak těžko dokazuje. V ostatních případech to strážníci řešili domluvou,“ přiblížil ředitel kroměřížské městské policie Libor Kubiš.

Oznámení přicházejí z různých částí Kroměříže včetně historického centra. „Přes den je to ucházející, se stoupajícím časem a hladinou alkoholu u hostů problémy přibývají,“ podotkl starosta Jaroslav Němec. Podle něho nejsou potíže pouze s rušením nočního klidu. „Často si lidé stěžují, že jim hosté restaurací kouří pod okny a kouř jim jde do bytů,“ popsal Němec.

Co je to „vnitřní prostor“?

V dalších větších městech kraje podobné potíže zatím nemají. Například ve Zlíně kvůli kuřákům vyjíždět ještě nemuseli.

„Ve Zlíně je zřejmě méně restaurací v obytných domech než v Kroměříži, kde mají historické centrum. Lidé tam větrají, a když se někdo hlasitě baví, tak je to ruší,“ přemýšlí zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík.

V Uherském Hradišti stávají lidé venku například před Klubem kultury. „To ale bývalo i dříve, protože je tam hospoda a konají se diskotéky. Těžko se ale posuzuje, jestli jde o rušení nočního klidu. Žádný občan nám zatím stížnost neoznámil,“ upřesnil velitel strážníků Vlastimil Pauřík.

Na dodržování protikuřáckého zákona dohlíží také státní policie, i když žádné speciální akce neorganizuje. „Policisté se této problematice věnují v rámci běžného výkonu služby,“ řekl mluvčí krajské policie Petr Jaroš.

Případů porušení zákona zaznamenala v kraji jen pár, třeba na začátku června ve Zlíně musela řešit kouření na restaurační zahrádce.

„Tři lidé si zde zapálili cigaretu i přesto, že jim obsluhující číšník několikrát sdělil, že kouření na této zahrádce je zakázáno,“ předestřel Jaroš.

Hospodští přitom většinou kouření na zahrádkách omezovat nechtějí. A to navzdory faktu, že není zcela jasné, jestli se na některé typy venkovního posezení s pevnými střechami také nevztahuje zákon, který zakazuje kouření uvnitř. Ten totiž mluví o „vnitřním prostoru“, což není úplně jasné. Podle policie záleží na právním výkladu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector