Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářství

Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářství

I když jsou některé květiny ideální ozdobou svátečních dezertů a
svatebních dortů, ne každá kytka se však na ně hodí. Obecně by se mělo
dodržovat pravidlo špičkových kuchařů, že všechno, co je na talíři,
musí být jedlé. Jana Vlková je velká popularizátorka kytek na talíři.
Jako první u nás začala pořádat „kytkožravé“ semináře a psát
o jedlém planě rostoucím plevelu. Jakými květy tedy podle ní nazdobit
dorty, aby se nejen krásně vyjímaly, ale aby nám nezpůsobily zdravotní
potíže?

„Vždycky, když vidím, že je na dortu nějaká jedovatá kytka, běhá
mi mráz po zádech,“ říká expertka na jedlé kvítí a býlí Jana
Vlková. „Cukrářky nebo svatební dekoratérky, by si měly dát více pozor
na to, co na dorty dávají a dopředu si zjistit všechny informace
o kytkách, kterými dezerty zdobí.

Některé rostliny jsou opravdu jedovaté
a na dorty vůbec nepatří.

Ale mám pocit, že někdy o těch věcech lidé
vůbec nepřemýšlí a myslí si, že na dort mohou položit cokoliv, hlavně,
když to bude vypadat dobře, ale tohle je pochopitelně špatně,“ míní
spisovatelka a novinářka, která má o květinách obrovský přehled a
o jedlých kytkách vydala řadu knih a pořádá o nich také workshopy.

Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářství

Odbornice na jedlé kvítí a býlí Jana Vlková.

„Snažím se lidem říct, že všechny kytky v květinářství jsou
prostě jedovaté už z principu výroby a nepatří ani na dort, ani na
jakékoliv jiné jídlo. Ty rostliny totiž procházejí takovým pečlivě
naplánovaným procesem, kdy se hnojí a zalévají, aby vyrostly za určitý
počet dní.

Ta kytka je úplně zfetovaná už ve chvíli, kdy vychází
z výrobního procesu a pak dostane na cestu ještě další chemické
postřiky, aby vydržela převoz a potom pobyt v květinářství,“
vysvětluje odbornice. „Ony ale také některé kytky, které rostou
v přírodě, nejsou vhodné k tomu, aby přišly do kontaktu s jídlem.

Určitě jedovaté a zdraví nebezpečné jsou pryskyřníky. Paradoxně právě
ony se velmi často dávají k dortům, což je hodně špatně.“

Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářství

Čím tedy zdobit?

Vhodné zdobení na dorty spisovatelka určitě doporučuje vybírat na
ekologických květinových farmách. „Ten výběr pak závisí na sezóně.
Z jara jsou vděčné například macešky, které existují v různých
barvách a na dorty a jiné dezerty se skvěle hodí.“ Na letní dorty by pak
Jana Vlková doporučila růže. „To je moje milovaná květina. Vydrží
dlouho, navíc úžasně vypadá. Na čokoládové dorty jsou zase vhodné
begonie ze zahrady. Existují i pokojové, ty se ovšem na talíř nehodí.
A na podzim se dají použít třeba jiřiny zahradní. Květy jsou hodně
bohaté a jedním zasypete celý dort.“

Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářstvíFOTO: Aleksandra
Chytra

Tenhle osvěžující dortík s begoniemi je ideální na letní svatbu. Recept najdete v knize Kytky k jídlu v receptech i herbáři od Jany Vlkové. Dekor styling: Denisa Bartošová, food styling: Milena Volfová

Další tajný tip specialistky na jedlé květy je denivka plavá. „To
jsou krásné rostliny, které mají jemnou křupavou chuť, ale jsou velmi
pomíjivé, každý květ kvete jeden den. Pokud ji máte na zahradě, je to
krásná pompézní rostlina, která se na dortu bude vyjímat.“

Když květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářstvíKdyž květy na dort, tak nikdy ne ty z květinářstvíFOTO: Aleksandra Chytra

Jedlými květy se dají zdobit i chuťovky, které určitě nadchnou svatební hosty. Dekor styling: Denisa Bartošová, food styling: Milena Volfová

Květiny, do kterých se můžete zakousnout

Exotická zavinutka (Monarda didyma). Kdo by nepodlehl pokušení vyzkoušet tuhle krásku s nádechem nahořklého citrusu?
Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jedlé květy dokážou povýšit obyčejný pokrm na umění a všední oběd proměnit v zážitek pro všechny smysly.

Voní, překvapují nezvyklou chutí, především ale úžasně vypadají. Na dortu, v polévce i na krajíci chleba. Zkrátka na čemkoli. Přesvědčte se na vlastní jazyk!

Ostře pikantní, nakysle hořká, sladká po medu, oříšková, jablečná, dokonce mrkvová příchuť se ukrývá v květech jedlých trvalek, dvouletek, letniček. Do zahrady i za její hranice se pro ně můžeme vydat kdykoli od jara do podzimu. Někdy také v zimě, to se nebojí vystrčit nos třeba sedmikráska chutnající zlehka po citronech.

Ne všem květům byla dána do vínku výrazná chuť. Když jimi ale ozdobíme třeba zeleninový salát, podlehnou mu i skalní příznivci pečených žebírek a kýt.

Kdo ještě neokusil dort nebo palačinku posetou růžovými plátky v křupavé krustě z našlehaných vaječných bílků a moučkového cukru, ten nepoznal, jak chutná sen.

Hebounkými okvětními lístky růží (Rosa) si zpestřovali jídlo už staří Římané, kterým lahodila také levandule.

Růže (Rosa) a zvonek (Campanula). Na talíři jim to spolu sluší právě tak jako na záhonu. Čím víc růže voní, tím je chuť výraznější.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na rozdíl od silně aromatického keříku chutnajícího tak trochu po mýdlu jsou růže nevtíravě jemné až lehce ovocné. Jaké druhy můžeme jíst? Všecky.

Platí přitom, že čím voňavější druh zvolíme, tím znatelnější chutí nás odmění. Toho využijeme při výrobě růžového cukru, želé či marmelády. Skvostným doprovodem růží nejen v záhonu, ale i na talíři, jsou modré zvonky (Campanula).

Měsíček (Calendula officinalis) je odvěkou léčivkou, vděčnou ozdobou letních záhonů a taky miláček šéfkuchařů, kteří jeho zlatožluté až sytě oranžové jazykovité květy s mírně kořenitou chutí používají k obarvení másla či rýže. Skvělé jsou na pečených bramborách i jen tak na chlebu s tvarohem.

Veselý měsíček (Calendula officinalis). Úbory použijeme celé nebo z nich otrháme jazykovité květy. Máslu a rýži dodává jásavou barvu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

O poznání peprnější zážitek přináší lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus). Nádherné květy opylované čmeláky hrají zářivými barvami od krémově bílé přes žlutou, oranžovou a červenou k temně purpurové.

K sýru, do salátu či pomazánky se hodí i zelené, řidčeji bledě melírované listy okrouhlého tvaru. Obojí přidejte k mrkvi opečené na slanině a máte oběd jako malovaný.

Pikantní lichořeřišnice (Tropaeolum majus). Pohledná sestřenka ředkvičky zdokonaluje nejen chuť sýru. K nakousnutí jsou i listy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Budete mít zájem:  Lékař Bez Atestace Mzda?

Květy jednoleté slunečnice (Helianthus annuus) ať žluté, červeně žíhané, nebo vínové, které utvářejí paprsčitý lem okolo tmavého terče se semeny, v sobě skrývají oříškovou příchuť. Krom salátu zajímavě oživí rizoto. Nebojíme se přidat hrstku do pánve k orestovanému masu.

Komu se v záhonech přesévá dvouletka divizna malokvětá (Verbascum thapsus) nebo ta velkokvětá (V. densiflorum), toho nejspíš bolest v krku netrápí příliš dlouho. Čaj z diviznových květů ji totiž spolehlivě zahání. Na talíři oslňují hlavně jásavě žlutou barvou, která pěkně kontrastuje se zelení čerstvých bylinek a salátových lupenů.

Léčivá divizna (Verbascum). Výluh z květů tlumí kašel. Čerstvé najdou uplatnění v ovocném i zeleninovém salátu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zasloužilá hvězda pozdně letních a podzimních záhonů svou poživatelností možná mnohé překvapí. Chuťově je stejně rozmanitá jako tvar a barva jejích úborů. Podle druhu a odrůdy v nich objevíme pečené jablko, meloun, hořké kakao nebo třeba mrkev.

Překvapivé jiřinky (Dahlia). Rozmanité jsou nejen tvarem a barvou, ale taky netušenou chutí, kterou lákají mlsné jazýčky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dobře si rozumí se saláty všeho druhu včetně ovocných a těstovinových, také s letními polévkami či vaječnou omeletou. Z rozličných barev si můžeme namíchat působivé konfety k posypání dortu a zmrzlinových pohárů.

Exoticky vyhlížející zavinutka (Monarda didyma) nabízí k ochutnání jak květy, tak listy. Voní i chutnají nahořkle po bergamotu. Tvoří originální dekoraci obložených chlebíčků, mís s ovocem, letních koktejlů. K tomu, aby trvalka prospívala, potřebuje dobře propustnou půdu na slunci, toleruje i polostín.

K méně obvyklým delikatesám patří něžné korunní plátky pivoněk (Paeonia). Lahodné jsou čerstvé nebo lehce podušené na másle s třtinovým cukrem.

Podlouhlá poupata nenáročné, rychle rostoucí trvalky denivky (Hemerocallis) zase rozvášní chuťové pohárky, když je krátce podusíme na másle se solí. Rozpoznáme v nich příchuť ředkviček zkombinovanou se zelenými fazolkami – ideální k nádivce, rybě, masu. Otevřené velké květy mají na skus příjemnou texturu a sotva znatelnou chuť ledového salátu. Na talíři vypadají luxusně.

Luxusní denivka (Hemerocallis). Když rozkvete, chutná jako ledový salát. Poupata jsou ostřejší a mají příchuť zelených fazolek.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zdobíte rádi zákusky? Pak vám v repertoáru jedlých příkras nesmějí chybět chuťově sice nevýrazné, zato esteticky dokonalé luční chrpy (Centaurea cyanus), které každého okouzlí vesele střapatými květy v nadpozemsky modré barvě. Parádu nadělají i v salátu.

Atraktivní chrpa (Centaurea cyanus). Není výrazná ani tak chutí jako spíš vzhledem. Vyšperkuje dort i saláty všeho druhu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Roste vám na skalce či v záhonu hvozdík (Dianthus)? Šup s ním do polévky, do pomazánky, na vajíčka, na topinku, k sýru nebo do jogurtové zálivky! Stejně jako oleji či octu i jim dodá slabounce štiplavý nádech. Použít lze květy hvozdíku bradatého (D. barbatus), péřitého (D. plumarius) i čínského (D. chinensis).

Nikdy netrháme kytky u silnice, v místech, kam lidé chodí venčit pejsky, podél hnojených polí ani v zahradě ošetřované chemickými postřiky. Vyhneme se květům povadlým a zaprášeným.

Vždy sbíráme jen to, o čem stoprocentně víme, že nás neotráví! Některé rostliny totiž, ač se tváří nevinně, obsahují nebezpečné toxické látky. Patří k nim náprstník (Digitalis), pryskyřník (Ranunculus), lobelka (Lobelia), oměj (Aconitum), lilie (Lilium), hrachor (Lathyrus) i něžný mák (Papaver).

Štiplavý hvozdík bradatý (Dianthus barbatus). Voňavá hvězda babiččina záhonu oživí kdeco. Totéž umí jeho kolega ze skalky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Alergickou reakci mohou vyvolat pylová zrnka. Proto nůžkami odstřihneme tyčinky a květy opláchneme pod tekoucí vodou.

Někdy musíme odstranit spodní část kalichu nebo bělavý okraj korunního plátku, jelikož bývají hořké. Vcelku můžeme jíst květy fialek, karafiátů, brutnáku, chrpy, sedmikrásky, měsíčku, lichořeřišnice.

V horkém počasí sklízíme květy po ránu, dřív, než je unaví sluníčko. Vyklepeme z nich broučky, mšice, pyl nebo je opereme ve vodě a necháme oschnout. Nejlépe chutnají a vypadají v den sběru.

Chceme-li květy udržet o dva až tři dny déle, uložíme je v uzavřené nádobě do chladničky. Anebo ještě lépe: ze zahrady přineseme celé květní stonky, dáme je do vázy s vodou a květy z nich odstřiháváme podle potřeby.

Našli jste někdy využití pro jedlé květy?Ano, v kuchyni je využíváme častoCelkem hlasovalo 2 čtenářů.

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu [email protected], připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Hlavní zprávy

Květiny a citáty

Květiny byly dány naší planetě darem. Jak jednou řekl Gerard Nerval „Každá květina je duše vzkvétající v přírodě“. Zem zdobí kontrastujícími barvami a mnohým tak přináší radost.

Jejich nádech elegance a jemnosti náš dovádí k úžasu a vyvolává v nás stavy potěšení.

Proto jsou často květiny vnímány jako oblíbené dary pro ty mimořádné osůbky v našich životech, a reakce člověka, který květiny obdrží je k nezaplacení.

K oslavě jejich krásy, kterou nám květiny v laskavosti přináší do našich životů, můžeme tvořit umělecká díla, zajímat se o jejich symboliku nebo třeba číst citáty, které mají tématiku květin v obsahu.

Moudrý citát, ve kterém jsou květiny zastoupeny, můžete sdílet se svými nejbližšími samostatně, pokud se z nějakého důvodu rozhodnete živý květ nedarovat, anebo jej u gratulace ke květině připojit…vyberte nějaký milý citát, který vám bude nejvíce rezonovat, jako šitý na míru dotyčnému oslavenci nebo přímo vám.  

Inspirativní květinové citáty, které si zamilujete

Květiny inspirovaly již mnoho vlivných lidí k tomu, aby ve svém životě objevili smysl a pozvedli svět. Mnoho těchto povzbuzujících citátů pochází od známých osobností. Možná vás některý z nich, který zrovna odráží nějakou ze situací, kterou prožíváte, osloví a bude vás inspirovat.

“Květina nemyslí na soupeření s květinou vedle ní. Prostě jen kvete.“ – Zen Shin

  • „V Japonsku se říká, pokud má být květina krásná, musí se o ni pečovat”. – Lester Cole
  • „Pěstovat zahradu znamená věřit v zítřek.“ – Audrey Hepburn
  • “Každá květina musí vyrůst skrze hlínu.“ – Laurie Jean Sennott 
  • “Každá květina kvete ve svůj vlastní čas.“ – Ken Petti
  • “Květina, která následuje slunce, tak dělá i ve dnech, kdy je zataženo.” – Robert Leighton
Budete mít zájem:  Léky Na Inkontinenci U Žen?

“Jako divoké kvítí; Musíš si dovolit růst na všech místech, kde by si lidé nemysleli, že někdy budeš.” – E.V.

“Nečekej, až ti někdo přinese květiny. Pěstuj svoji vlastní zahradu a zdob svou vlastní duši“. – Luther Burbank

“Nedovol vysokému plevelu zastínit květiny tvé zahrady“. – Steve Maraboli

“Růže nemůže být nikdy slunečnice, a slunečnice nemůže být nikdy růže. Všechny květiny jsou nádherné svým vlastním způsobem, stejně tak jako každý z žen“. – Miranda Kerr

“Květiny znovu vyrostou, i po tom, co na ně někdo šlápne. Stejně tak se zvednu i já“. – autor neznámý

“Jaro: Líbezné připomenutí, jak skutečně krásná může být změna“. – autor neznámý

Zastav se a přivoň si k těmto květinovým citátům o životě

Když se na chvíli zastavíte a oddáte se všemu okolo vás, příroda vám pomůže dojít k některým docela velkým uvědoměním o životě. Nechte tyto motivační citáty ve vás tyto povzbuzující a úžasné myšlenky vyvolat…

“Mnoho očí jdou loukou, ale jen některé na ní spatří květiny.” – Ralph Waldo

„Láska umírá na nedostatek péče stejně jako květina, strom nebo keř“.  – Zig Ziglar

„Utrhl jsem květinu, zvadla mi. Chytil jsem motýla, zemřel. Až pak jsem pochopil, že krásy je třeba dotýkat se srdcem“. – Andrej Plavka

  1. „Květina je klíčem k srdci ženy: otevře ho snadněji, než klíč houslový.“ – Petr Eben
  2. „Květiny jsou milostným vyjádřením ducha přírody“. – Bettina von Arnim
  3. „Květina je krása, zakletá do říše snů a ticha“. – Otto František Babler 
  4. “Pokud by každá drobná kytka chtěla být růží, jaro by ztratilo na své nádheře“. – Therese of Lisieux
  5. “Květiny udělají lidi vždy lepšími, radostnějšími a prospěšnějšími; jsou slunečním svitem, jídlem a lékem pro duši“. – Luther Burbank
  6. “Půvab květiny je v jejich protikladech – tak jemná ve vzhledu, přesto silná ve vůni, tak malá vzrůstem, přesto velká v kráse, tak krátkého života, přesto dlouhá vlivem“. – Terri Guillemets
  7. “Všechny květiny zítřků jsou v semenech dneška“. – Indian Proverb

“Jsi tady jen na krátkou návštěvu. Nepospíchej, netrap se. A nezapomeň si po cestě přivonět ke květinám.” – Walter Hagen

Roztomilé květinové citáty

Tyto rozkošné citáty vyvolají vřelý úsměv na každé tváři, právě tak, jako to dokáží slunečnice. Mají energii, která vaše srdce roztancuje a rozezpívá. Vyberte některý z těchto srdečných citátů k oslavení mimořádné události nebo někomu blízkému rozjasněte den.

“Moje láska k tobě kvete každý den“. – autor neznámý

“Květiny jsou hudbou země. Znějí ze rtů planety země, bez hlásky“. – Edwin Curran

  • “Květiny jsou jako přátelé, vnesou do vašeho světa barevnost“. – autor neznámý
  • „Kdybych měl jednu květinu pokaždé, když na tebe pomyslím, chodil bych po své zahradě navěky“. Claudia Adrienne Grandi
  • “Láska je jako divoké kvítí; často se nalézá na nepravděpodobných místech“. – Ralph Waldo Emerson

“Ten nejlepší vztah má zahradník a květina. Zahradník pečuje a květina kvete“. – Carole Radziwill

“Květina nemůže kvést bez slunce, a muž nemůže žít bez lásky“. – Max Muller

“Máma byla moje největší učitelka, učitelka soucitu, lásky a odvahy. Pokud je láska vlídná jako květina, pak moje matka je ta vlídná květina lásky.“ – Stevie Wonder

“Láska je květina, kterou musíš nechat růst“. – John Lennon 

Krátké citáty namísto vzkazu

  1. Pokud hledáte nějaký rychlý květinový doplněk, tyto mini citáty se vám budou hodit a jistě zůstanou příjemci i po tom, co kytice uhyne, na památku.
  2. “Nech své sny kvést“. – autor neznámý
  3. “Kde kvetou květiny, kvete i naděje“. – Lady Bird Johnson
  4. “Každá květina kvete svým tempem.

    ” – Suzy Kassem

  5. “Všichni jsme vevnitř zlaté slunečnice“. – Allen Ginsberg
  6. “Květiny neřeknou, ony ukážou.” – Stephanie Skeem
  7. “Štěstí kvete zevnitř.” – autor neznámý

Doufám, že jste si náš dnešní článek plný metaforického využití květin náležitě užili.

Přidejte k vaší příští dárkové kytici zábavný nebo roztomilý citát, určitě tím zpestříte celkové překvapení.

„Kdo by to do něho/ do ní řekl?“…možná zaslechnete:)

7 vánočních květin a jak se o ně starat: Hvězdník chce teplo, brambořík chlad a orchidej správnou zálivku

Tradiční české vánoční výzdobě sluší něžné bramboříky. Hodí se především do chladnějších místností, ideální je pro ně teplota 12–15 °C, kde vydrží dlouho krásně kvést.

Bramboříkům vyhovují těsnější květináře, vyžadují pravidelnou zálivku přes misku s vodou a hnojení každé dva týdny. Mají rády zvýšenou vlhkost, ovšem nikdy nerosíme přímo rostlinu, ale pouze vzduch okolo.

Bramboříky kvetou různými barvami od pozdního podzimu až do jara.

Jaký brambořík si koupit

Máme-li doma dostatečně chladnou místnost, vybereme si v obchodě brambořík s množstvím poupat. V chladu všechna rozkvetou. Nemůžeme-li mu takové podmínky zajistit, koupíme si raději rostlinu s květy rozvitými nebo polorozvitými; poupátka by v teple uschla a nerozkvetla.

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: brambořík

2. Azalka kvete až dva měsíce

Azalky pokojové svými romantickými květy zdobí nejednu vánoční domácnost. Mají širší kořeny, potřebují širší a mělčí květináč, spíše misku.

Je nutné je pravidelně zalévat, substrát udržujeme stále vlhký, nikoliv však mokrý! Vyžadují světlé a chladnější prostředí, vyhřátá místnost tedy není pro azalky vhodná. Určitě nepatří blízko radiátoru nebo kamen. Azalka nemá ráda sucho, vlhký vzduch jí dělá mnohem lépe.

Máme-li doma sucho, prospěje rosení listů a květů. Kvetoucí azalka snese teplotu okolo 19 °C. Azalka v květináči vydrží kvést od rozvití poupat přibližně dva měsíce.

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: azalka

3. Kalanchoe je nenároční květina

Kalanchoe neboli kolopejka je barevná, tak trochu nenápadná vánoční stálice. Nenáročná hrnková rostlina má ráda hodně světla, ale neměla by být na přímém slunci.

Dobře se jí daří v suchých, teplých bytech s ústředním topením. Vyhovuje jí obvyklá pokojová teplota, neměla by klesnout pod 15 °C. Mezi zálivkami necháme zeminu na povrchu oschnout.

Po odkvětu horní část rostliny seřízneme, pak se vytvoří nové výhony a kalanchoe zůstane kompaktní.

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: kalanchoe neboli kolopejka

4. Orchidej Phalaenopsis pokvete i začátečníkům

Atraktivní orchidej Phalaenopsis (česky můrovec) se bezvadně uplatní v moderním pojetí českých Vánoc. Patří k odolnějším druhům a je vhodná i pro pěstitele začátečníky. Jde o teplomilnou rostlinu, které vyhovují pokojové teploty.

Vyžaduje vlhčí vzduch a rozptýlené osvětlení, chráníme ji před přímými slunečními paprsky, které by ji poškodily. Květináč s orchidejí umístíme nejlépe k východně orientovanému oknu. Květině prospívá časté rosení odstátou vodou.

Pro vyšší vlhkost vzduchu můžeme do místnosti umístit misku s vodou.

Jak zalévat orchideje

Orchideje nezaléváme klasickým způsobem, přílišné množství vody vede k uhnívání kořenů. Osvědčeným způsobem zavlažování orchidejí je následující postup: květináč ponoříme na půl hodiny do nádoby s vodou (nejlépe měkkou a odstátou) a hnojivem. Necháme květinu, aby načerpala dostatečné množství vody a pak ji dáme důkladně okapat. Tento postup opakujeme jednou za dva až tři týdny.

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: orchidej Phalaenopsis (česky můrovec)

5. Vánoční kaktus nechce moc zalévat

Osvědčenou klasikou je vánoční kaktus. Během svátečního období vytváří množství květů. Vykvete však jen tehdy, pokud se o něj správně staráme. Vánoční kaktus je rostlinou, která kvete jen při nižších teplotách, proto ho zhruba šest týdnů řed Vánocemi umístíme do místnosti, kde teploty nepřesahují 15 °C. Nezaléváme ho příliš často, a to ani v době květu, stačí maximálně jednou týdně.

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: vánoční kaktus

6. Hvězdník snese suchý vzduch v bytě

Hvězdník je doma v Jižní Americe a kvete koncem zimy a na jaře, a tak cibule rychlíme, aby nám dekorativní barevné květy zdobily Vánoce. Umístíme ho těsně k oknu, nejlépe na jižní, jihovýchodní, případně jihozápadní stranu, ideální teplota je okolo 20 °C.

Když se objeví první poupata, květináč s rostlinou často otáčíme pro stejnoměrný růst na všech stranách, hojně zaléváme a každý týden přihnojujeme. Po rozkvětu můžeme hvězdník přenést na chladnější místo a tak prodloužit dobu kvetení. V závislosti na teplotě v místnosti kvete přibližně 14 dnů. Nevadí mu suchý vzduch.

Můžeme rosit pouze listy, květy by mohly začít hnít. 

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: hvězdník

7. Vánoční hvězda nesnáší průvan

Typickou květinou, která dnes o Vánocích zdobí nejednu českou domácnost, je vánoční hvězda neboli poinsettie. Zářivě červené, růžové, bílé či žluté listeny se zelenožlutými květy uprostřed, tak vypadá správná a zdravá vánoční hvězda.

Dopřáváme jí pravidelnou, ale mírnou zálivku vlažnou odstátou vodou. Nejvíce jí bude vyhovovat teplé místo s vyšší vzdušnou vlhkostí, kde na ni nebude dopadat přímé sluneční světlo.

Vyžaduje chráněné světlé místo, vánoční hvězda nesnáší průvan!!! Kvetoucí květiny přihnojujeme.

Nejkrásnější vánoční hrnkové květiny: vánoční hvězda

Mohlo by vás taky zajímat:

Kytky patří i na talíř. Růže jsou moučníková ikona a na čokoládové dorty jsou vynikající begónie

Květina je oblíbenou dekorací zahrad a interiérů. A taky talířů. Zkuste ozdobit růžemi koláč, sedmikráskami salát nebo řebříčkem pečínku. Efekt bude stoprocentní. Ale pozor! Všechno na talíři musí být jedlé. V tom poradí Květinová kuchařka.

Bioložka a specialistka na květinovou kuchyni Jana Vlková se už léta specializuje na květinovou kuchyni. Podle ní je spousta jedlých květin do jídla, ale i do dezertů.

„V kategoriích jedlých květů mám tzv. Barbíny,“ říká. „Floxy jsou typické. Jsou strašně krásné a moc toho chuťově neumějí. Na kterýkoliv dezert je položíte, tak ho vylepšíte. Ve vedru se dají také zmrazovat do ledových kostek. Když je pak naházíte do vody nebo do limonády, tak efekt je veliký.“

Kyselé begónie a pompézní gladioly

Květiny jsou ideální ozdobou svátečních dezertů a hlavně svatebních dortů. Růže jsou moučníková ikona. Na čokoládové dorty jsou vynikající begónie. „Jsou kyselé a s tou čokoládou to dělá zajímavý akord.“ Begónie se kromě toho dají dát i do salátů a mají rády studenou pečenou rybu.

„V tomhle období by se taky daly použít gladioly,“ radí Jana Vlková. „Mají úžasnou škálu barev. Jsou to pompézní květiny, ale musí se zdobit na poslední chvíli, protože jsou choulostivé.“

Květinová kuchařka

Jana Vlková sepsala i Květinovou kuchařku s podtitulem Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení. Čtenáři v ní najdou i kreslený herbář a spoustu receptů. Třeba jak zavařovat šruchu.

„Když ji zavaříte jako okurky, tak to bude mít úspěch.“ Zavařit se dají i mladé smrkové větvičky. „Dobře se kombinují s kořenovou zeleninou.“ U všeho je ale třeba dávat pozor. U rostlin je časté, že kořeny jsou jedovaté, ale květy ne. Platí to třeba u tulipánů.

Květnatý příběh

Kde se v Janě Vlkové vzala záliba v květinách? Vystudovala ekologii a botanika ji bavila. Možná proto, že se její maminka botanikou zabývala, takže už jako malá se učila kytky znát. Kromě toho ale měla dvě osudová setkání. To první bylo setkání se sborníkem o fialkách.

„Bylo tam hodně tipů, jak je využít v jídle.“ To druhé bylo na kuchařském kurzu ve Švýcarsku. „Kuchař tam připravoval biftek a dal k tomu květinovou dekoraci. Tenkrát to tady ještě nikdo nedělal a já na to koukala.“ Dnes sama pořádá kurzy pro ty, kteří mají o květinové vaření zájem.

Jakou chuť má lichořeřišnice? Jak v kuchyni naložit s pelyňkem? Dají se kytky použít i do alkoholických koktejlů?

Související příspěvky

Mýty o čokoládě: Nejlepší není z Belgie ani ze Švýcarska!

Jenom majoránka vám problém nevyřeší, říká průvodkyně televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová

Cukr si bere z našeho těla to, o co byl rafinací připravený, říká Jiří Kuchař

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector