Jak vybrat nejlepší med

Vitality C + Med 225 g

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Jak vybrat nejlepší med

Vitality C + Med 225 g

Aktuálně nejnižší cena: 550 Kč

30 dní Jak vybrat nejlepší med

Vitality C + Med 225 g

Aktuálně nejnižší cena: 550 Kč

Jak vybrat nejlepší med

Vitality C + Med 225 g

Aktuálně nejnižší cena: 550 Kč

Vitamín C patří mezi jeden z nejdůležitějších vitamínů v našem těle. Je rozpůstný ve vodě, proto ho užívejte nalačno. Má antioxidační účinky, podílí se na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu, je nezbytný pro svaly, kosti, cévy i kůži. Jeho nejlepším zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina.

Jeho nedostatek doporučují nutriční specialisté pravidelně doplňovat pomocí potravinových doplňků. A o manuka medu jste ještě neslyšeli? Manuka med vyrábí včely sbírající nektar z křovin manuka. Jedná se o vzácný a jedinečný med, který se vyrábí jen několik týdnů během roku, když manuka keře…

Celý popis

Produkt nemá žádné recenze.

Vitality C + Med 225 g zákazníků doporučuje tento produkt zákazníků nedoporučuje tento produkt

Produkt nemá žádné recenze.

Vitamín C patří mezi jeden z nejdůležitějších vitamínů v našem těle. Je rozpůstný ve vodě, proto ho užívejte nalačno.

Má antioxidační účinky, podílí se na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu, je nezbytný pro svaly, kosti, cévy i kůži. Jeho nejlepším zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina.

Jeho nedostatek doporučují nutriční specialisté pravidelně doplňovat pomocí potravinových doplňků.

A o manuka medu jste ještě neslyšeli? Manuka med vyrábí včely sbírající nektar z křovin manuka. Jedná se o vzácný a jedinečný med, který se vyrábí jen několik týdnů během roku, když manuka keře kvetou.

Manuka, balmín košťatý neboli novozélandský čajovník je dřevina typická pro Nový Zéland. Manuka med má velmi vysokou antibakteriální a protizánětlivou účinnost, kterou nemá žádný jiný druh medu. O těchto vlastnotech věděli už původní obyvatelé Nového Zélandu Maorové.

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Kleště armovací“,“https://kleste-armovaci.heureka.cz/“],[„Flip-chart“,“https://flip-chart.heureka.cz/“],[„Hry pro Nintendo Switch“,“https://hry-pro-nintendo-switch.heureka.cz/“],[„Kojicí polštáře“,“https://kojici-polstare.heureka.cz/“],[„Programovatelné klávesnice“,“https://programovatelne-klavesnice.heureka.cz/“],[„Levné digestoře“,“https://digestore.heureka.cz/f:p:1042/“],[„Společenské sukně“,“https://damske-sukne.heureka.cz/f:8618:494217/“],[„Dámské svetry“,“https://damske-svetry-rolaky-pulovry.heureka.cz/f:8627:111247/“],[„Dámské mokasíny“,“https://damska-obuv.heureka.cz/f:15195:567521/“],[„PCMCIA“,“https://radice.heureka.cz/f:2922:139879/“]],“Vybrané značky“:[[„Doplňky stravy Flexipure“,“https://doplnky-stravy.heureka.cz/f:25817:41516733/“],[„Doplňky stravy CaliVita“,“https://doplnky-stravy.heureka.cz/f:9582:570084/“],[„Doplňky stravy Liftec“,“https://doplnky-stravy.heureka.cz/f:9582:892807/“],[„Doplňky stravy Snooze“,“https://doplnky-stravy.heureka.cz/f:9582:40599157/“],[„Doplňky stravy Daiwa“,“https://doplnky-stravy.heureka.cz/f:9582:7386878/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat notebook?“,“https://notebooky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-notebook/“],[„Jak vybrat obývací stěnu?“,“https://obyvaci-steny.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-obyvaci-stenu/“],[„Jak vybrat rybářský prut?“,“https://rybarske-pruty.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-rybarsky-prut/“]],“Vybrané produkty“:[[„Microlife BP A2″,“https://merice-krevniho-tlaku.heureka.cz/microlife-bp-a2/“],[„Verbatim 49141″,“https://dokovaci-stanice-a-replikatory-portu.heureka.cz/verbatim-49141/“],[„Zfish Drtička Bait Crusher CLR“,“https://vyroba-nastrah.heureka.cz/zfish-drticka-bait-crusher-clr/“],[„Mamido dětský elektrický traktor s vlečkou růžová“,“https://elektricka-vozitka.heureka.cz/mamido-detsky-elektricky-traktor-s-vleckou-ruzova/“],[„B.E.S. – Petrovice, s.r.o. Nepropustný hygienický chránič matrace 90×200″,“https://chranice-na-matrace.heureka.cz/b-e-s-petrovice-s-r-o-nepropustny-hygienicky-chranic-matrace-90×200/“],[„Schwartau Extra džem jahodový 600 g“,“https://dzemy.heureka.cz/schwartau-extra-dzem-jahodovy-600-g/“],[„Salomon X Ultra 3 GTX W 398685″,“https://damska-obuv.heureka.cz/salomon-x-ultra-3-gtx-w-398685/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

Jak poznat kvalitu medu? Naše 3 rady. | Rodinná firma Pleva

Často se nás přátelé ptají, podle čeho mohou v obchodě poznat kvalitní med. A my jim odpovídáme, že to není jednoduché, ale při troše snahy jdou špatné padělky odhalit na první pohled. Jak?

Ani po letech fungování webu potravinynapranyri.cz od Státní zemědělské a potravinářské inspekce není pančování medu konec – i nadále se v našich supermarketech objevují medy ředěné vodou, levnými sirupy, izocukry nebo s přidanou chemií. Bohužel.

Druhy medů

Květový – světlý, zpravidla z květů rostlinek Lesní či medovicový – tmavší, spíše z keřů a stromů Pastovaný – technologická úprava pro snadnější roztírání a konzumaci; zpravidla se pastuje med květový

Způsoby umělého nastavování medu jsou velmi rafinované, používá se například kukuřičný nebo třtinový sirup. Barva takového medu, tedy jedna z mála věcí, které můžeme v supermarketu zkontrolovat, přitom není nijak nápadná. Musíme proto koukat hlavně na konzistenci a dalších několik detailů. 

Vezmeme to tedy pěkně popořádku od těch nejdůležitějších rad.

1) cena

Jak vybrat nejlepší med

Medy se pančují kvůli tomu, aby byly co nejlevnější, takže prvním důležitým ukazatelem je podezřele nízká cena. Pokud v obchodě narazíte na 1kg balení za stovku, určitě nečekejte kvalitu. Něco tam bude špatně.

Jiná situace může být u samotných včelařů. Pokud navštívíte přímo včelaře, můžete koupit med bez jakýchkoli prostředníků, nákladů na dopravu a skladování. Cena pak může být velmi dobrá i bez šizení.

Najít si ve svém okolí včelaře a nakupovat přímo u něj je ostatně také ten nejlepší způsob, jak med dlouhodobě získávat. Už kvůli tomu, že bude pocházet z prostředí, na které je váš organismus zvyklý.

2) pranýř

Na již zmíněném webu potravinynapranyri.cz se objevují alespoň jednou do roka testy medů, čas od času přijde s rozbory také dTest. Kdo podváděl jednou, může podvádět podruhé, a i když je chybování lidské a odpouštění božské, my bychom takového výrobce nepodporovali.

Zvláště, pokud inspekce zjistila vady opakovaně.

3) konzistence

Až po kontrole předchozích dvou ukazatelů přichází na řadu vizuální kontrola. Poctivý med je hodně hustý, tekutý a čirý. Pokud nakloníte sklenicí a med se těžce přelévá, je to dobré (i když zdaleka ne 100%) znamení.

Samotná barva nám mnoho neřekne, mění se podle druhu medu a značně ji ovlivňuje šířka sklenice a světlo v obchodě. Proti světlu každopádně můžete vidět, jestli med netvoří různě barevné vrsty – to by svědčilo o nějakém umělém nastavování. Kvalitní med je konzistentní v celém objemu. Neplatí to však u medu, který zrovna krystalizuje.

Jak vybrat nejlepší med

Proti světlu také uvidíte čistotu medu. Přírodní mošt od vinaře sice má na dně sediment a kal, med je ale něco úplně jiného – musí být krásně čistý. Přípustný je pouze pyl, na závadu nejsou ani bublinky vznikající při stáčení. Cokoli většího, např. kus trávy, svědčí o horší hygieně při zpracování.

A konečně čtvrtý poznatek – pěnění. I na dobrém medu se může objevit pěna, a to buď z pylu, nebo z okolní vlhkosti, pokud například špatně dovřete sklenici. Pěna na povrchu tedy nemusí hned ukazovat na špatnou kvalitu. Běžné je rovněž postupné tuhnutí a cukernatění.

Jak vybrat kvalitní med?

Jak vybrat nejlepší medOdpradávna se o medu mluvilo jako o tekutém zlatu, afrodiziaku nebo dokonce jako o elixíru mládí. Medem obyčejní lidé, krom šlechty, sladili až do 17. století, kdy se stal cukr univerzálním sladidlem a med lahůdkou.

V dnešní době však bohužel každý med takovou lahůdkou není. Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb.

smí být medem nazýván jen produkt přírodního sacharidového charakteru, který je složený z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar) nebo výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice).

Hmotnost 1 litrumedu by měla odpovídat asi 1,4 kg. Složení medu však nejvíce závisí na směsi květů navštívených včelami. Různit se med může také dle lokality, období i jednotlivých včelstev. Podívejme se tedy trochu podrobněji na to, jak si vybrat kvalitní a lahodný med. 

Mohu na první pohled v obchodě poznat, zda je med kvalitní?

Bohužel ne, ale poradíme vám, jaký raději nebrat. Všimněte si rozhodně ceny, nevybírejte ten nejlevnější. Sice možná ušetříte, ale nebude to med.

   Nekvalitní med má také vyšší obsah vody, což můžeme poznat tak, že když sklenici nakloníme, tak se med bude přelévat příliš rychle. Pokud tedy med teče jako voda, kvalitní rozhodně není.

Když pak doma med nabereme na lžičku, tak ten kvalitní by měl na hladině vytvářet tzv. „mašličky“.

A když nám med doma ztuhne (zcukernatí), už ho nesmím používat?

Naopak je to známkou toho, že med výrobce neošidil.  Ztuhnutí medu je zcela přirozený jev a rozhodně není závadou. Med skladovaný dostatečně dlouho proto téměř vždy zkrystalizuje.

   Krystalizaci medu způsobují mikročástice (zejména pyl a různé krystalky), které působí jako krystalizační jádra, jakési zárodky, na kterých cukerné krystaly rostou.

Někteří včelaři tyto mikročástice z medu filtrací nebo vysokým zahřátím odstraňují, aby tekutost medu prodloužili. Ani vysoký ohřev, ani filtrace by se však provádět neměly, protože významně snižují biologickou hodnotu medu. Zpomalit přirozenou krystalizaci může např.

ovocný cukr nebo fruktóza. Ani to však není přípustné. V Čechách jsou lidé většinou zvyklí na tekutý med, např. ale ve Švédsku nebo v Kanadě je mnohem oblíbenější právě med zcukernatělý.

Přirozeně dlouho tekutý med vydrží jen med čistě akátový, který je velmi světlý a má většinou lehký nádech do zelené barvy. Dlouho zůstává tekutý také med ze svazenky nebo z jedlého kaštanu.

Co med nesmí obsahovat a co v něm kontroloři objevují nejčastěji?

Do medu nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek.  Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jakákoliv jiná složka, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizích látek, zejména filtrací, nelze zabránit.

Jaký je rozdíl mezi medem pastovým a běžným?

Pastový med je med, který rychle zkrystalizoval, kdy místo velkých krystalů vznikají stovky drobných. Pastování se provádí pouze mícháním při snížené teplotě.

Med tedy nebyl tepelně ošetřen. Pastový med připomíná svou konzistencí nugetu. Lépe se maže na pečivo a nestéká.

Pastový med uskladněný v chladné a suché místnosti vydrží i několik let v nezměněné kvalitě i konzistenci.

Je zdravější tmavý nebo světlý med?

Barva medu není až tak podstatná, jelikož látky zdraví prospěšné jsou ve světlých i tmavých medech. Nejzdravější je ten med, který je čerstvý, byl dobře skladován a nebyl moc zahříván.

Jak med správně skladovat?

Med je velmi trvanlivý, na kvalitě mu ubírá jen světlo a přílišné teplo, mráz mu překvapivě nevadí. Neprospívá mu však vlhkost.

Budete mít zájem:  Škrkavky U Koček Příznaky?

 Když si domů přineseme tedy skleničku medu, uchovávejme je nejlépe na suchém, tmavém a chladném (do 15 °C) místě.

Med však nemůžeme skladovat zvlášť dlouhou, jelikož příliš starý med ztrácí biologickou hodnotu, aroma, rozkládají se v něm cukry, tmavne a ztrácí dobrou chuť.

Bezkalorické sladidlo?

Med je složen z jedné čtvrtiny z vody, a proto je méně kalorický než cukr. Na 100 g medu však i tak připadá asi 288 kcal, na cukr pak 394 kcal.

Pokud chceme nahradit cukr medem, musíme si uvědomit, že med je podstatně hustší, a proto lžička medu váží víc než lžička cukru.

Při používání medu do teplých nápojů je důležité si připomenout, že při teplotách vyšších než 45-50°C se ničí jeho účinné látky. Proto než med dáme do horkého čaje, raději chvíli počkáme.

Není med jako med

Bohužel se v poslední doběukázalo, že na českém trhu je mnoho medů, které pocházejí z cizích zemí, jako je např. Čína. Takové medy však neobsahují většinou ani zlomek toho, čemu u nás říkáme med. Jsou to jen směsi škrobu, kukuřice, třtiny a různých sirupů.

V těchto medech bývá často zjištěno i velké procento hydroxymethylfurfuralu. Tato látka se v medu objeví, jestliže byl tepelně zpracován. Med by měl obsahovat max. 0,4 mg/kg této látky. Rozbory však ukázaly, že medy z cizích zemí obsahují většinou až 100 mg/kg.

To v podstatě znamená, že takový med byl prakticky uvařen a tím pádem v něm moc zdraví prospěšných látek již nenajdeme.

Autorka: Ing. Jana Poděbradská

Kvalita našeho medu

Již od roku 1993 se pro vás snažíme vybírat jen ten nejlepší med. Aby jsme mohli zajistit vysokou kvalitu vykupujeme med přímo od včelařů nejen z Česka, ale i z Evropy a Jižní Ameriky.

Jak vybrat nejlepší med

Kvalita medu

Med je čistě přírodní produkt a proto se ho snažíme zpracovávat co nejšetrněji – tak aby si uchoval vše cenné, co z přírody a od včel získal.

Tomu také podřizujeme celý výrobní proces, začínající správným skladováním v suchých a chladných skladech, přes šetrné rozehřívání do tekutého stavu, vyčištění od mechanických nečistot, sjednocení barvy, vůně a chuti dle našich náročných standardů, končíc u samotného balení do spotřebitelských obalů, ve kterých se pak – vždy čerstvý med – dostane až k vám na stůl.

Kvalitu medu je možné posuzovat z několika hledisek:

  • organoleptické vlastnosti (barva, vůně a chuť medu)
    Pro spotřebitele patří mezi nejdůležitější kvalitativní parametr chuť. Zde se dá bez nadsázky říci, že žádná jiná přírodní potravina nemá takovou škálu různých chutí, jakou mají medy. Vždy se jedná o produkt, jehož základem je nektar květů a rostlin, které sbírají včely v rozmanité přírodě. Jaká je rozmanitost přírody, taková je rozmanitost druhů medů. U spotřebitelů jsou ceněny medy jednodruhové, které vynikají hlavně svou specifickou chutí. Jsou to medy akátové, lipové, řepkové, jedlové, kaštanové, smrkové vřesové, eukalyptové, vitexové, pohankové, fenyklové, slunečnicové, jetelové, pomerančové, levandulové, manukové, kávové a mnoho a mnoho dalších. Většina z těchto medů se v České republice ani nevyskytuje. My nakupujeme a zpracováváme čistě české medy, nebo takové druhy medů, které jsou chuťově totožné nebo velmi podobné nakupovaným českým medům. Barva medu je dána barvou nektaru, který se nachází v květech rostlin. U květových medů jsou odstíny světlejší, u lesních pak spíše tmavší. Barva lesních medů je způsobená barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Vůně medu je závislá hlavně na stáří medu a postupně vůně medu slábne. Důležité je proto dobře uzavírat obaly, v kterých je med uskladněn.
  • fyzikálně-chemické vlastnosti (obsah vody, enzymů a HMF v medu, kyselost medu, krystalizace medu, apod.)
    Analýzy fyzikálně-chemických vlastností medů slouží ke kontrole, zda bylo s medem šetrně nakládáno od jeho vytočení u včelaře, přes uskladnění, zpracování až po jeho dodání do obchodní sítě. V medech se kontroluje obsah vody, obsah enzymů, obsah HMF a další fyzikálně-chemické parametry, jako je např. vodivost medu, kyselost a obsah jednotlivých jednoduchých cukrů. Všechny analýzy mají za úkol kontrolovat, zda je nakupovaný med skutečně kvalitní a tedy vhodný pro naši výrobu.
  • mikrobiologické vlastnosti (obsah kvasinek, spor apod.)
    Mikrobiologie v medech kontroluje, zda nakupujeme med zralý. Takový med má samokonzervační vlastnosti a nedovolí jakémukoliv ohrožení medu kvasinkami a mikroorganismy, které se nacházejí všude kolem nás. Naopak med obsahuje peroxid vodíku, který má významné antimikrobiální účinky.

Dalším, pro spotřebitele důležitým kvalitativním parametrem je krystalizace medu.

Prodejnost zkrystalizovaného výrobku klesá na nulu, proto se snažíme, aby naše výrobky vydržely co nejdéle tekuté. Toho se dá dosáhnout vhodným složením medu. Za tím účelem dovážíme medy s přirozeně vyšším obsahem fruktózy. Takové medy krystalizují velmi dlouho, nebo nekrystalizují vůbec. Mícháním českých medů s těmito medy dosáhneme oddálení krystalizace hotového výrobku.

Velká pozornost je také zaměřena na kontrolu přítomnosti antibiotik.

V medu jsou antibiotika zcela zakázána a moderní laboratorní přístroje dokážou v medu odhalit i tak nízké hodnoty antibiotik, které jsou 100 x menší, jak povolené hodnoty antibiotik v jiných potravinách veterinárního původu (maso, mléko, vejce, apod.). Dá se tak bez nadsázky říci, že balené medy nejenže neobsahují antibiotika, ale svým složením a vlastnostmi se dají považovat za určitou formu léku.

Naše společnost provádí třístupňovou kontrolu medů

  • V prvním stupni se kontrolují nakupované surové medy od našich dodavatelů. Medy nakupujeme od prověřených včelařů, kde je kvalita medu při každé dodávce kontrolována. Našimi nejdůležitějšími dodavateli medů jsou v Evropě vedle hlavně českých včelařů také včelaři ze Slovenska, Bulharska, Ukrajiny nebo Španělska. Ze světa to jsou včelaři z Čile, Uruguaye nebo Argentiny. Při dodání všechny tyto medy kontrolujeme na fyzikálně-chemické parametry, na anbiotika a na falšování medu. Tato kontrola probíhá ve specializovaných laboratořích v Německu, které jsou zaměřeny přímo na kontrolu medu.
  • Ve druhém stupni kontroly probíhá kontrola zpracovaného medu ještě před jeho balením. Surový med je nejprve šetrně ztekucen a smíchán s několika druhy medu, abychom dostali směs medů o přibližně stejné barvě, chuti a vůni, která nejvíce vyhovuje našim spotřebitelům. Takto připravené směsi medů jsou potom šetrně ztekuceny, odpěněny, ochlazeny a uloženy do zásobních tanků, ze kterých pak probíhá finální balení medu do spotřebitelských obalů. Tímto způsobem kontrolujeme, zda bylo s medem během zpracování zacházeno šetrně – průběžně odebíráme vzorky a kontrolujeme je ihned v naší laboratoři.
  • Ve třetím stupni probíhá kontrola už hotových výrobků, které byly naplněny na plně automatické balicí lince. Medy tak nejsou nikde nadměrně tepelně namáhány, v medech je tak zachován co nejvyšší obsah vitamínů, enzymů a aminokyselin. Tato poslední výstupní kontrola probíhá rovněž v zahraničních laboratořích, které jsou zaměřeny právě na kontrolu medů (QSI, Intertek, Applica, apod.).

Výhoda balených medů MEDOKOMERC v obchodech

  • Vždy se jedná o medy třístupňově kontrolované laboratořemi, které zaručují jejich vysokou kvalitu fyzikálně-chemickou i mikrobiologickou.
  • Jedná se o medy vyrovnané barvy, chutě a vůně, která je u místních včelařů během roku velmi proměnná a ne vždy pro zákazníka vyhovující. Nákupem medů s naší značkou v obchodě máte záruku, že pořídíte stejný výrobek, který jste již dříve nakoupili a který vám vyhovuje, jak po stránce chuti, tak např. vůně a barvy.
  • Medy jsou vzorně čisté a bez pěny. U našich medů se vám nemůže stát, že uvnitř najdete úlomky vosku, části včel, mechanické nečistoty, pěnu apod.
  • V balených medech MEDOKOMERC, prodávaných v rámci obchodní sítě jsou, díky nejmodernější technologii a čisté výrobě, odstraněny budoucí krystalizační jádra. Tyto medy vám, na rozdíl od medů, koupených přímo od včelařů, vydrží déle tekuté, a to až po dobu cca 5 měsíců od data výroby.

Kvalitu našich medů potvrzují i tyto certifikáty

Díky dlouhodobé kvalitě našich výrobků jsme obdrželi již celou řadu certifikátů kvality, které si každoročně pravidelně obnovujeme.

Poradíme vám, jak si vybrat dobrý med

Podle starých řeckých lekařů je med všelék, který projasňuje mysl a prodlužuje život. Nákup medu od prověřeného včelaře je zárukou vysoké kvality medu. Dobrý včelař má zdravé včely, o které se správně stará, med zpracovává správným způsobem, také jej správně skladuje a důležité je samozřejmě také dodržování zásad hygieny.

Podle starých řeckých lekařů je med všelék, který projasňuje mysl a prodlužuje život. Nákup medu od prověřeného včelaře je zárukou vysoké kvality medu. Dobrý včelař má zdravé včely, o které se správně stará, med zpracovává správným způsobem, také jej správně skladuje a důležité je samozřejmě také dodržování zásad hygieny.

Mám štěstí, že dobrých včelařů je v mém okolí poměrně hodně. Od jednoho z nich, pana Juráně ze Skaličky, bereme med pravidelně už delší dobu. V nabídce má medy lipové, řepkové, květové, malinové, smíšené i medovicové. Nabídka medů závisí na ročním období, na tom, jaké rostliny zrovna venku kvetou.

„Řada lidí dává přednost medu lesnímu a myslí si, že čím tmavší med, tím kvalitnější. Není to však pravda, každý med – květový i lesní – má své přednosti.

Ten květový pochází především z léčivých rostlin, a proto je velice ceněný jako přírodní lék. Lesní med naopak obsahuje více minerálních látek a stopových prvků.

Třetí ze základního výběru medů je med smíšený, který částečně pochází z lesních rostlin a částečně z léčivých květin,“říká Jaroslav Juráň.

Jak si tedy vybrat ten správný med?

„Určitě vybírejte med u českých včelařů, nejlépe u těch, které znáte a víte, jak pracují. Určitým vodítkem jsou certifikáty o kvalitě medu, kdy med prochází pravidelně přísnými zkouškami. Med, který koupíte v supermarketech, často nebývá kvalitní, bývají do něj přimíchávány nejrůznější sirupy a konzervanty, což snižuje kvalitu medu.“

Budete mít zájem:  Ruptura Šlachy Prstu Léčba?

Druh medu vybírejte podle chuti. Nejlepší je pořídit si med květový i medovicový (lesní) či smíšený a ty střídat, případně používat dohromady.

Další druhy medu jsou na výběr podle „nabídky rostlin“, která je zrovna na loukách. Můžeme tak ochutnat med akátový, lipový (je výborný při potížích horních cest dýchacích), řepkový, malinový…

Každý z nich má svou typickou barvu, chuť i vůni. Některý zůstává dlouho tekutý, jiné brzy zkrystalizují.

A jak je to vlastně s krystalickým (ztuhnutým) medem?

„Mezi lidmi panuje názor, že když vám med ztuhne, zkrystalizuje, je nekvalitní a ztrácí své léčivé vlastnosti. Opak je však pravdou.

Krystalizace je přirozená vlastnost, jen záleží na druhu medu, jak brzy se to stane.

Naopak med, který vám zůstane příliš dlouho v tekutém stavu, v sobě má pravděpodobně další přidané látky, které už narušují kvalitu medu,“ radí pan Juráň a zároveň dodává tip, jak na krystalický med.

„Do tekutého stavu můžete med uvést pomalým zahříváním, třeba ve vodní lázni. Med se však nesmí zahřát na vyšší teplotu, než je 50 °C, protože tím se ničí některé hodnotné látky, které med obsahuje. Doma se nám osvědčilo dát med na ústřední topení, přikrýt ho utěrkou a nechat přes noc.“

Sklenice včelího medu – půl lékárny doma

Pravidelné používání medu velice prospívá lidskému organismu. Podle výzkumů lékařských studií pravidelné užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce a obsahuje látky tvořící kosti. Je v něm spousta vitaminů.

Kdy je vhodné použít med?

  • Po různých nemocích. Med pomáhá regenerovat organismus a dodat ztracenou energii.
  • Při žaludečních vředech se doporučuje užívat 1 lžičku denně na lačný žaludek.
  • Při zánětech horních cest dýchacích medem sladíme čaj.
  • Při nespavosti vypít teplé mléko s medem před spaním.
  • Uklidňuje nervy – lžíci medu ráno a lžíci medu večer před spaním.
  • Při pálení žáhy můžete použít med místo sody.
  • Při poruchách trávení, při problémech s plynatostí – med uklidňuje žaludek, upravuje trávení.
  • V těhotenství med pomáhá vyživovat jak matku, tak plod.
  • Pro děti v každém věku!
  • Tento týden jsme ve Vaření s medem také připravovali různé druhy marinád a pomáhal nám ve spojení se zázvorem.
  • Na fotkách vidíte med od pana Juráně a jeho včelí úly.
  • Zdravé mlsání přeje elly.

Který med je nejlepší?

Med často přijde k chuti když jsme nemocní, ale stejně často po něm sahají i ti, kteří chtějí zhubnout. Pojďme se podívat, který z medů je nejlepší. A pokud jsme se rozhodli nahradit jím jiné cukry, který zvolit.

Med je prakticky nenahraditelná záležitost. V každém úlu se běžně vyskytuje až 100 000 včel, které se každý den vydají na lov pylu, ale nejen to.

Respektive pyl je jim vcelku jedno, to co sbírají a následně přetváří na med je šťáva z květin. Takovému medu se říká med květový.

 Druhý typ medu, medovicový, nasbírají včelky obvykle v lese a to ze samotných listů nepotřebují k tomu květ.

Světlý nebo tmavý med?

Na první pohled poznáme med květový a medovicový podle barvy. Tmavší je právě ten, který včelky nasbírali v lese. Obecně se nejčastěji uvádí, že právě lesní med je zdravější, ale není tomu tak.

Stačí když použijeme zdravý rozum a uvědomíme si jak moc nám pomáhají bylinky ke zdraví. Ty stejné bylinky najdeme na louce a včely jej najdou také tak. Oproti lesnímu medu má ale nevýhodu, krystalizuje.

Krystalizace je vlastnost medu kdy prakticky dochází pouze ke změně jeho skupenství. Ač jste slyšeli cokoli, nemá a nemůže mít vliv na kvalitu medu. V podstatě jde o to, že včela posbírá nektar z různých květin. K nektaru přidá enzymy ze svého těla a tento produkt uloží do plástve.

Zde dochází k takzvanému zrání a stejně tak k němu dochází i ve sklenici. Jednotlivé části spolu reagují a to je právě krystalizace. Bez ohledu na med by mělo dojít ke krystalizaci prakticky u všech druhů přibližně do roka.

Pokud k němu nedojde můžeme se oprávněně domnívat, že došlo k násilnému přerušení procesu zrání a tedy i ke snížení kvality medu.

Co udělat s krystalizovaným medem?

Pokud vám takový med vadí, je zde snadná pomoc. Stačí sklenici vložit do teplé vody, nebo trouby a počkat až se opět rozpustí. Teplota by neměla překročit 50°C, ale nedá se říct, že by šlo i tak o šetrný způsob. Lepší je vyrobit si z něj pastový med.

Jde o velmi šetrný způsob ošetření medu a dokážete jej snadno udělat i doma. Kouzlo spočívá v pravidelném promíchání medu. Každý den sklenici promíchejte například druhou stranou vařečky. Jednotlivé krystalky se přeskupí a za zhruba 14 dnů pravidelného míchání budete mít pastový med.

Takový med už vám nikdy znovu nezkrystalizuje a je daleko odolnější proti výkyvům teploty.

Jaký med je tedy nejlepší?

Pokud jste dočetli až sem, tak možná pořád nevíte který je nejlepší? Pravdou je, že univerzální odpověď se dá najít jen těžko. v podstatě velmi záleží na tom, kde včelky nasbírali svoji úrodu. Ale i to nám dokáže pomoci.

Takovou informaci vám totiž v žádném supermarketu neřeknou a stejně tak vám neřeknou, že med který kupujete vlastně není ani med, ale pouze rozpuštěný cukr. Pro opravdu kvalitní med je třeba najít si prověřeného včelaře, zajít k němu a zeptat se co jeho med obsahuje. Ať už to bude cokoli, rozhodně nesáhnete vedle.

Prověřený med totiž má prokazatelně dobré účinky na zdraví. Výborně se tráví a v rozumné míře naši dietu určitě špatně neovlivní.

Kvalitní med prozradí barva i cena. Jak ho vybrat?

Kvalitní med je dokonalá potravina, která vám dokáže notně posílit imunitu

Patří do vaší povinné výbavy v kuchyni med? Pak by se vám mohlo hodit pár rad, jak vybrat ten nejlepší i jak ho správně uskladnit a při použití v něm nezničit všechny prospěšné látky.

Kontroly už mnohokrát odhalily med pančovaný, tedy s přidáním vody, sirupů, cukrů…

a nic z toho by v kvalitním medu být opravdu nemělo! „V medu nesmí být přítomné pozůstatky antibiotik a prostředků, kterými se léčí nemoci včel.

Kontroly dělá Veterinární správa ČR a aktuální informace z posledních dnů je, že u žádného z kontrolovaných tuzemských medů nebyla zjištěna žádná pochybení,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Jen tak pohledem v obchodě to jde velmi těžko. Ideální by bylo kupovat med přímo od včelaře ve vašem okolí nebo od firmy, o které víte, že med nedováží ze zahraničí. „Je to výhodnější i ze zdravotního hlediska, v medu z ciziny by mohl být pyl exotických rostlin, na které nejste zvyklí, a mohl by pro vás tedy být  alergenem,“ varuje Petr Havel.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Vždy se vyplatí kupovat med u včelaře nebo obchodníka, ke kterým máte důvěru

Med by se měl při naklonění přelévat těžce, nikoli jako voda. Jeho barva by měla být jednolitá, pokud vidíte barevné vrstvy, mohlo by to ukazovat na přítomnost nějakých přísad. Výjimkou je právě krystalizující med, v něm mohou barevné odchylky být.

V zásadě se med dělí na květový a lesní či medovicový. Květový je světlejší a pochází z květů bylin, lesní je tmavší a je spíš z keřů a stromů. Pastovaný med je většinou med květový, zpracovaný tak, aby šel lépe roztírat. „Jednodruhové medy mohou mít název podle toho, ze které rostliny nosí včelstvo nektar – tedy například akátový, lipový, slunečnicový, řepkový a podobně,“ říká Milan Pleva.

Foto: springtime78, Shutterstock.com

Počkejte, až čaj zchladne na teplotu kolem 50 stupňů, a pak do něj teprve med přidejte. Jinak přijdete o cenné látky, které se v horku zničí

Pokud si kupujete zásobu medu na celou zimu, pak dbejte na to, aby byl v dobře uzavřených sklenicích bez přístupu vzduchu, které dáte například do tmavé spíže. Teplota by neměla být příliš vysoká – rozhodně tedy nepatří někam k topení nebo v okolí trouby. Obecně byste ho neměli vystavovat vysokým teplotám.

„Mnohdy lidé dávají med do skoro vařícího čaje – ale to je špatně, neměl by se zahřívat na víc než 50 °C. Na to pamatujte i ve chvíli, kdy krystalizovaný med znovu rozpouštíte. Vyvarujte se také jeho kontaminace – například tím, že ho budete nabírat lžící, kterou olíznete. Med může po krátké době začít kvasit a můžete ho vyhodit,“ radí Milan Pleva.

Krystalizace nepastovaného medu je naopak přirozená a netřeba se jí bát. Dříve nebo později postihne všechny druhy medu, s výjimkou pastovaného, který už vlastně zrychlenou krystalizací prošel.

Varovným signálem tedy je, pokud med nekrystalizuje vůbec. Kvalitní med krystalizuje tak do roka – pokud se to nestane, pak to je varovný signál. Může to znamenat, že byl vystaven vysoké teplotě, což by zničilo prospěšné enzymy, nebo že do něj výrobce přidal nepovolené látky.

Kde nakupujete med? Napište nám své zkušenosti!

Který med je nejlepší?

Poslední aktualizace: 1.8.2002

Na tuto otázku většina laiků, nevčelařů, odpoví „tmavý lesní“. Mezi včelaři je tento med nazýván medovicový. K tomu si neodpustím citovat ze starých knížek: „Medovice (…) ne-li všechna, tedy skoro všechna, jest barvy tmavé a vůně špatné. Medovicový med (…

Budete mít zájem:  Léky Proti Alergii Volně Prodejné?

) na medové pečivo jakžtakž se hodí, ale na stůl nikdy přijíti nesmí, ani tehdy, je-li s jiným smíšen. Medovice škodí nejen lidem, ale i včelám, tím více, musejí-li na ní zimovati. (…) Medovice dává med méně cenný, neboť obsahuje mnoho dextrinu, čímž se liší podstatně od nektaru.“ ( Fr.

Vohnout, Včelařova čítanka, 1925) „Medovicový med je tmavé barvy – nelahodí oku a je nevhodný pro tabuli. Představuje velký problém pro včelaře, který má na mysli zisk a je to velká škoda, že medovici včely vůbec sbírají. Malé množství medovice, přimíchané do čistého medu zkazí barvu a med je prakticky neprodejný.

Medovicový med nikdy nekrystalizuje, na rozdíl od dobrého medu.“ (A. Pettigrew, Handy book of bees, 1889) Není to legrační čtení?

Současná módní obliba „tmavého lesního“ medu je navíc ryze středoevropskou záležitostí, ve „zbytku světa“ nadále přetrvává obliba světlých květových nektarových medů.

Opravdu chcete vědět, který med je nejlepší? Odpověď je zcela jednoduchá: ten co Vám nejvíce chutná!

Kritéria hodnocení medu

V obchodech bývá med označován jako „květový“ a „medovicový“, podle původu. Omezit se na toto dělení je totéž jako bychom dělili víno na „bílé“ a „červené“. Stejně jako kvalitní víno si i kvalitní med zaslouží více pozornosti.

Pokud se nechceme řídit módou a kupovat jen „tmavý lesní“, můžeme si vybírat z pestré škály vůní, chutí, barev a konzistence. Spíše než v obchodě uspějeme ovšem spíše přímo u včelařů.

Můžeme pak ochutnat med lipový, pampeliškový, z ovocných stromů, vrb, malin, ostružin, jetele a nebo ještě spíše (ani včelař většinou neví z čeho jeho včely med přinesly) různé místní přírozené směsi, typické pro daný rok a roční období.

Mým snem je dožít se doby, kdy se med bude prodávat s označením např. „Krkonošský jarní, ročník 2010“. Až vyzkoušíme české medy, můžeme vyjet do zahraničí a na dovolené ochutnat místní speciality.

Z evropských medů lze doporučit zejména medy jižních států (Řecko, bývalá Jugoslávie), které jsou velmi aromatické a pak královnu mezi medy, med vřesový (severozápadní Evropa).

Senzorické vlastnosti medu

Vůně Typicky medová, více či méně výrazná, s jemným buketem po květech, ze kterých pochází. Aroma se ztrácí stárnutím, nevhodným uskladněním (v teple, na světle, v nevhodné nádobě – častou chybou je např. použití starých omnia víček s pachem po okurkách) a také zahřátím na vyšší teplotu (zejména při průmyslovém zpracování.

Chuť Více či méně sladká, typická u jednodruhových medů, značně odlišnou chuť mají medy medovicové. Barva Může přecházet od téměř vodové (akátový med) až po tmavě hnědou (medovicové medy). Většina medů je medově žlutá, někdy se vyskytuje zelenavý nádech. Medy zkrystalizované jsou výrazně světlejší, zvláště pokud byly upraveny pastováním.

Konzistence (textura) Med může být tekutý nebo zkrystalizovaný. Dlouhodobě tekuté zůstávají prakticky výhradně jen medy akátové, které jsou řídce tekuté, a některé medy medovicové, které jsou naopak značně viskózní. Důležitá je konzistence u medů zkrystalizovaných.

Může být od hrubě škrablavé (přirozeně zkrystalizovaný lipový med) až po jemnou, lahodně rozplývavou (pastovaný řepkový a jetelový med). Zvláštní tixotropní konzistenci má med vřesový.

Typické vlastnosti jednotlivých druhů medu

Medy dělíme podle původu na

  • květové, nektarové, tj. pocházející z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin
  • medovicové, které včely tvoří z výmětů mšic a červců parazitujících na některých rostlinách.

Dále medy dělíme podle konkrétní rostliny, ze které pocházejí, charakteristika je převzata většinou ze Včelařské encyklopedie Jaroslava Svobody (1956):

Akát Akátový med je bezbarvý až nažloutlý se zelenavým nádechem, zvlášť výrazné vůně a chuti po akátových květech. Čistý akátový med jako jeden z mála medů zůstává velmi dlouho tekutý. Jetel, vojtěška, vičenec Produkují nažloutlý med výborné chuti. Krystalizuje sněhobíle v celé hmotě, dá se krájet a balit do papírových obalů jako máslo. Vynikající pro pastování. Populární zejména v severní Americe. Lípa Nektarový lipový med je jedním z našich nejkvalitnějších medů. Bývá zlatožlutý, čirý, má typickou lipovou vůni a chuť. Po zkrystalizování má typickou „škrablavou“ konzistenci. Luční květy Takzvaný luční med je smíšený med z různých rostlin, nejčastěji malin, ostružin a vrbovky. Často obsahuje i medovici a má pak tmavší barvu. Medovice Medovicové medy jsou vždy tmavší než nektarové, od červenohnědých až po tmavohnědé, často se zelenavým nádechem. Je to způsobeno vyšším obsahem rostlinných barviv a minerálních látek. Mají typickou lahodnou chuť způsobenou vyšším obsahem dextrinů. Jsou velmi viskozní a zůstávají až na vyjímky (např. modřínový med) dlouho tekuté. Pocházejí od různých producentů (mšic, červců) parazitujících na různých rostlinách. Nejčastěji medovicový med pochází ze smrku, jedle, borovice, dubu, lípy a javorů. Ovocné stromy Med z ovocných stromů je světle nažloutlý, znamenité vůně a chuti. Snadno a brzy krystalizuje. Pohanka Pohankový med je hnědé barvy, ne zvlášť příjemné vůně (mírně řečeno), je hustě kašovitý, částečně krystalický. V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Je také vynikající pro pečení; pečivo s přídavkem pohankového medu zůstá dlouho vláčné. Řepka olejka a jiné brukvovité Med z řepky, hořčice a jiných brukvovitých je žlutý až citronově žlutý, krystalizuje během několika dnů po vytočení v celé hmotě. Obsahuje brasiny, látky s protirakovinnými účinky. Vynikající med pro pastování. Vřes Vřesový med je jedním z nejlepších a nejdražších medů. Má červenohnědou barvu a výraznou vůni a chuť. Je gelovité konzistence, často obsahuje bubliny vzduchu. Je tixotropní, po zamíchání na krátkou chvíli zkapalní, ale brzy opět zgelovatí.

Jak vybrat med

Aktualizováno: 25.4.2013

Med je přírodní produkt vytvořený včelami. Není dovoleno do něj nic přidávat či jej něčím nastavovat. Falšování a pozměňování medu je striktně zakázáno.

O tom, že se tak ale děje, svědčí náš test. Med nesmí mít ani žádné cizí příchutě či pachy, ani začít kvasit nebo pěnit. Důležitým vodítkem při nákupu medu jsou údaje na etiketě výrobku. Názvem med se smí označit jen pravý včelí med. Slova „pravý“ i včelí“, případně „přírodní“ jsou tedy na etiketě už nadbytečná.

Povinné údaje na etiketě jsou dva. Tím prvním je původ medu, druhým pak země jeho původu.

  • Květový či medovicový? Z tohoto označení poznáme, zda med pochází ze sladkého nektaru květů, anebo z medovice, což je sladká šťáva z výměšků hmyzu sajícího mízu rostlin. Toto povinné vymezení nemůže být nahrazeno slovy „luční“ nebo „lesní“, případně „horský“.
  • Země původu označuje, kde byl med získán. Na pultech narazíme i na směsky medů z různých zemí, které nutně nemusejí ležet na stejném kontinentu, což unijní i česká legislativa povoluje. Pokud je to směs medů z více zemí Evropské unie, označuje se „směs medů ze zemí ES“. Je-li z mimounijních států, musí být na výrobku uvedeno „směs medů ze zemí mimo ES“. Třetí možností pak je „směs medů ze zemí ES a ze zemí mimo ES“. Musí se také uvádět, zda med pochází z regionů s tropickým klimatem.

Je dobré vědět, že pro med z tropických regionů platí méně přísný limit na jeden z klíčových ukazatelů kvality medu, a to na hydroxymethylfurfural (HMF).

Jedná se o látku, která vzniká stárnutím medu či jeho nešetrným zahřátím v průběhu jeho zpracování. Přehřátý či starý med ztrácí svoji biologickou hodnotu, významně se snižuje obsah vitamínů a enzymů.

V „tropickém“ medu smí být dvakrát více HMF než v medu z jiných klimatických pásem. V čerstvém medu je HMF jen velmi málo nebo žádný.

Botanický druh rostlin, z nichž med pochází, je označení nepovinné. Když ho ale producent uvede, zavazuje se tím, že med skutečně pochází zcela nebo převážně z uvedeného rostlinného druhu, například akátový, vřesový či pohankový. Druhem rostliny se řídí i barva medu. Třeba akátový med je velmi světlý; tmavou barvu propůjčuje medu medovice z lesních dřevin.

Unijní i česká legislativa definují med jako potravinu přírodního sacharidového charakteru vytvořenou včelami a složenou převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin a enzymů. Nedílnou složkou medu jsou i pevné částice, zachycené včelami při sběru sladkých šťáv rostlin, tedy květového nektaru nebo medovice.

Filtrovaný med je med, který byl po získání upraven odstraněním cizích anorganických nebo organických látek takovým způsobem, že došlo k významnému odstranění pylu. O této skutečnosti musí být spotřebitel informován na etiketě.

Pekařský med (průmyslový) není určen k přímému konzumu. Je určen výhradně k průmyslovému použití nebo jako složka do jiných potravin.

Může mít cizí příchuť nebo pach, což standardní med mít nesmí. Pro pekařský med je povoleno počínající kvašení nebo zahřátí do takové míry, že jeho přirozené enzymy jsou zničeny.

Smí v něm být až 25 % vody, zatímco v standardním nesmí její obsah překročit 20 %.

Pekařský i filtrovaný med se nesmí přidávat do standardních medů.

Krystalizace je přirozenou vlastností medu a není proto na závadu. Je běžná u medů s vyšším obsahem glukózy. Nejrychleji z českých medů krystalizuje řepkový, nejpomaleji akátový.

Do kdy med spotřebovat uvádí datum minimální trvanlivosti. Čím vzdálenější toto datum je, tím lépe. Nejlepší med je med čerstvý.

Antibiotika k léčbě včel jsou v Evropské unii zakázána a jejich rezidua se nesmí vyskytovat ani v medu z mimounijních států.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector