Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Kapusta kadeřavá (kadeřávek) je jednoznačně jednou z nejzdravějších potravin rostlinného původu vůbec. Je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. V tomto článku najdete 10 vědecky potvrzených léčivých účinků kapusty.

  • Ještě před tím, než se dostaneme k jednotlivým blahodárným účinkům kapusty na zdraví, měli bychom se seznámit s tím, co to kapusta vlastně je.
  • Kapusta kadeřavá (kadeřávek) je druh zeleniny a řadíme jí do skupiny takzvaných brukvovitých rostlin (Brassica oleracea).  
  • Je příbuzná jiných brukvovitých rostlin, jako například zelí, brokolice, květák, brukev zelená nebo růžičková kapusta. 

Existuje mnoho typů kapusty. Listy mohou být zbarveny zeleně či do fialova a mohou být různých tvarů a struktur od jemných a rovných až po kudrnaté.

Nejznámějším druhem je kadeřávek, neboli kadeřavá kapusta, které se také říká skotská. Jak již název napovídá, má kadeřavé listy a silný stonek. 

Vitamíny, živiny a minerály obsažené v kapustě

V 67 gramech syrové kapusty najdete (1): 

  • Vitamín A: 206% doporučené denní dávky.
  • Vitamín K: 684% doporučené denní dávky.
  • Vitamín C: 134% doporučené denní dávky.
  • Vitamín B6: 9% doporučené denní dávky.
  • Mangan: 26% doporučené denní dávky.
  • Vápník: 9% doporučené denní dávky.
  • Měď: 10% doporučené denní dávky.
  • Draslík: 9% doporučené denní dávky.
  • Hořčík: 6% doporučené denní dávky.
  • Kapusta dále obsahuje více než tři procenta doporučené denní dávky vitamínu B1 (thiamin), vitamínu B2 (riboflavin), vitamínu B3 (niacin), železa a fosforu.

Celkově v 67 gramech kapusty najdete 33 kalorií, které jsou tvořeny 6 gramy sacharidů (z toho 2 gramy vlákniny) a 3 gramy proteinu.

Kapusta obsahuje malé množství tuku. Tento tuk se z významné části skládá z omega-3 mastných kyselin především z kyseliny alfa-linolenové. 

Právě z těchto důvodů je kapusta jednou z nejzdravějších potravin, kterou známe. Je proto vhodné ji zahrnout do svého jídelníčku, jelikož v něm významně zvyšuje podíl důležitých živin.

Shrnutí: Kapusta je bohatá na živiny a obsahuje málo kalorií. Díky tomu je jednou z nejzdravějších plodin na naší planetě.

Kapusta je bohatá na silné antioxidanty.

Obsahuje beta-karoten, vitamín C, flavonoidy i polyfenoly (2).

Antioxidanty jsou látky, které tělu pomáhají se vypořádat s volnými radikály. Tyto radikály totiž oxidací ničí buňky našeho těla a narušují různé metabolické dráhy (3). 

Oxidativní poškozování pravděpodobně stojí za procesem stárnutí a hraje významnou roli při vzniku řady onemocnění, včetně rakoviny (4).  

Mnoho antioxidantů zastává ale v našem těle i jiné důležité funkce. 

Mezi takové antioxidanty patří i kvercetin (někdy také označovánjako quercetin) nebo kaempferol. Oba jsou v kapustě významně zastoupeny (5). 

Tyto látky jsou intenzivně studovány ve studiích prováděných jak v laboratoři, tak na zvířatech.

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Ukazuje se jejich kardio protektivní účinek (snižují krevní tlak). Také působí protizánětlivě, jako antidepresiva a antivirotika nebo potlačují růst nádorových buněk (6, 7, 8). 

Shrnutí: Kapusta obsahuje silné antioxidanty, jako například kvercetin nebo kaempferol. Oba mají i mnoho dalších pozitivních účinků na naše zdraví.

  1. Vitamín C je pro naše tělo velmi důležitým antioxidantem, rozpustným ve vodě.   
  2. Je zapojen v řadě procesů probíhajících v buňkách.
  3. Například je nepostradatelný při syntéze kolagenu, nevýznamnějšího strukturálního proteinu v našem těle. 
  4. Kapusta obsahuje velké množství vitamínu C, dokonce čtyři a půl krát více než špenát (9).

Pravdou je, že kapusta je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Hrnek syrové kapusty obsahuje více tohoto vitamínu než celý pomeranč (10). 

Shrnutí: Kapusta je bohatým zdrojem vitamínu C, což je silný antioxidant. 67 gramů kapusty obsahuje větší množství tohoto vitamínu než pomeranč.

Cholesterol má mnoho důležitých funkcí v našem těle. 

Je například substrátem pro tvorbu žlučových kyselin. Ty jsou důležité pro trávení lipidů (tuků).

Játra jsou místem, kde dochází k přeměně cholesterolu ve žlučové kyseliny. Ty jsou uvolňovány do zažívacího traktu kdykoliv, kdy jíme tučné jídlo.

Žlučové kyseliny pomáhají vstřebávání tuku a po splnění této funkce jsou samy vstřebány do krve a připraveny k opětovnému využití.

Některé látky (pryskyřice) mají schopnost vázat se na žlučové kyseliny v zažívacím traktu a znemožnit jim tak jejich opětovné vstřebání do krve. Tímto způsobem snižují celkový cholesterol v těle.

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Kapusta obsahuje látky s touto schopností, a proto dokáže snižovat hodnoty cholesterolu v těle (11). Tímto způsobem lze snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Jedna studie ukazuje, že denní příjem šťávy z kapusty po dobu 12 ti týdnů dokáže zvýšit hodnoty HDL o 27% a snížit LDL o 10% (12).

Jiná studie ukázala, že kapusta připravovaná v páře zvyšuje schopnost vázat žlučové kyseliny. Takto upravená kapusta je 43% účinnější než cholestyramin, což je léčivo snižující cholesterol stejným způsobem (13). 

Shrnutí: Kapusta obsahuje látky, které se váží na žlučové kyseliny a snižují tím hladiny cholesterolu v těle. Tento efekt je nejvyšší, pokud je kapusta připravená v páře.

Vitamín K je důležitou látkou pro naše tělo.

Hraje významnou roli ve srážení krve. Má schopnost aktivovat faktory tzv. srážecí kaskády a umožnit jim vázat na sebe vápník. Aktivací těchto srážecích faktorů dochází k tvorbě krevní sraženiny například v místě poranění cévy.

Díky tomu pak při každém drobnějším poranění nevykrvácíme.

Nejznámějším lékem, který působí proti tomuto mechanismu je warfarin.  Warfarin blokuje vitamín K, čímž ředí krev. 

Kapusta je zdrojem vitamínu K. Toho kapusta obsahuje až sedmkrát více, než je doporučená denní dávka (při konzumaci cca 67g kapusty).

V kapustě je vitamín K ve formě K1. Dále existuje forma K2, kterou lze najít v sóje a některých potravinách živočišného druhu. Předchází vzniku kardiovaskulárních onemocnění a je také vhodnou prevencí osteoporózy (14).

Shrnutí: Vitamín K hraje významnou roli v procesu srážení krve. 67 gramů kapusty obsahuje sedmkrát více tohoto vitamínu než je jeho doporučená denní dávka.

Rakovina je nemoc charakterizovaná nekontrolovaným růstem buněk.

Kapusta obsahuje látky, které by mohly do určité míry bránit vzniku rakoviny.

Jednou z těchto látek je sulforafan. Bylo zjištěno, že na molekulární úrovni zabraňuje formaci nádorových buněk (15, 16, 17, 18).

Další látkou je indol-3-karbinol, který je také považován za látku s potenciálně protirakovinným (anti-kancerogenním) účinkem (19).

Laboratorní studie ukazují, že brukvovitá zelenina by mohla snižovat riziko vzniku rakoviny ovšem výsledky klinických studií prováděných na lidech nejsou jednoznačné (20, 21).

Shrnutí: Kapusta obsahuje látky, které brání vzniku rakoviny. Tento účinek byl ale ověřen pouze na studiích prováděných v laboratořích a na zvířatech. Výsledky prováděné na lidech jsou zatím smíšené a nejednoznačné.

Kapusta je často zmiňována v souvislosti s vitamínem A, na který by měla být bohatá. To je ale mylná informace.

  • Je ale bohatá na betakaroten, antioxidant, který se na vitamín A přemění teprve v organizmu (22).
  • Kapusta je tedy dobrým zdrojem vitamínu A ve formě beta karotenu (23).
  • Shrnutí: Kapusta je bohatá na betakaroten, antioxidant, který se v těle přeměňuje na vitamín A.

Kapusta je bohatá na minerály. Nedostatkem některých z nich trpí většina lidí. 

Například obsahuje vápník. Ten je z velké části uložen v kostech a hraje roli v buněčném metabolismu. 

Kapusta je také zdrojem hořčíku, kterého má většina lidí nedostatek. Navýšením příjmu hořčíku lze předcházet vzniku cukrovky druhého typu nebo onemocnění srdce a cév (24).

Dále obsahuje draslík, který je zodpovědný za nastavení elektrického gradientu mezi buňkami. Adekvátním příjmem draslíku lze snáze dosáhnout snížení krevního tlaku a předejít vzniku onemocnění srdce a cév (25). 

Výhoda, kterou má kapusta mezi dalšími brukvovitými plodinami, je snížený obsah oxalátů. Oxaláty totiž brání vstřebávání minerálů do krve (26). 

Shrnutí: Kapusta obsahuje mnoho důležitých minerálů, kterých je v současné stravě nedostatek. Mezi ně patří například draslík, vápník a hořčík.

  1. Jedním z nepříjemných důsledků stárnutí je zhoršení zraku. 
  2. Naštěstí existuje několik látek, které tento proces zpomalují proces. 
  3. Dvě hlavní jsou lutein a zeaxatin, karotenoidy a antioxidanty, které nacházíme v kapustě a dalších potravinách. 
  4. Mnoho studií ukazuje, že lidé, kteří jí dostatek luteinu zeaxatinu, mají menší riziko vzniku makulární degenerace a katarakty (27, 28).

Shrnutí: Kapusta je bohatá na lutein a zeaxatin. Obě tyto látky snižují riziko vzniku makulární degenerace a katarakty.

Kapusta přináší spoustu výhod, které vám mohou pomoci zhubnout.

Ačkoliv obsahuje jen velmi málo kalorií, je schopna vás dostatečně nasytit. 

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Protože kapusta obsahuje málo kalorií a hodně vody, má i menší energetickou hodnotu. 

Pokud se budete stravovat potravinami s nižší energetickou hodnotou, půjde vám hubnutí snáze. Tento fakt byl již dříve ověřen několika studiemi (29, 30).

I přes to, že je kapusta málo kalorická, obsahuje i malé množství bílkovin a vlákniny. Právě bílkoviny a vláknina jsou dvě hlavní živiny, které je vhodné dostatečně přijímat, pokud se snažíte zhubnout (a platí to jak pro hubnutí obecně, tak pro hubnutí konkrétních partií, například boků a břicha).  

Ačkoliv zřejmě neexistuje žádná studie, která by potvrdila přímý vliv kapusty na hubnutí, domníváme se, že je pro své složení a vlastnosti vhodnou potravinou, kterou lze zařadit na váš jídelníček, zejména pokud se snažíte zhubnout. 

Budete mít zájem:  Kolik kilo nosí? Zvážili jsme školní tašky žákům 1. stupně

Co si z tohoto článku odnést?

Naštěstí je možnost využití kapusty ve vaší kuchyni velmi jednoduchá a zároveň široká. Můžete ji jednoduše přidat do salátů nebo využít ve vašich receptech.

Oblíbenou svačinou jsou i kapustové lupínky. Stačí k nim přidat trochu olivového nebo avokádového oleje a soli. Po upečení v troubě vyschnou a jsou krásně křupavé.    

  • Tyto křupavé lupínky chutnají naprosto skvěle a mohou pro vás být skvělou svačinou. 
  • Mnoho lidí přidává kapustu také do zeleninových nápojů (takzvaných smoothie) pro zvýšení jejich nutriční hodnoty. 
  • Kapusta je opravdu jednou z nejzdravějších potravin na světě, a pokud si chcete uchovat své zdraví a zajistit dostatečný příjem živin, vitamínů a minerálů, měli byste kapustu pravidelně zařazovat do vašeho jídelníčku.

Zdraví ze zahrady: Nejzdravější „tabletky“ z přírody

Dnešní zahradní maliny a ostružiny jsou původem skromné lesní ovoce, které šlechtitelé přímo zázračnými kouzly zvětšili, namnožili jejich plody, upravili na všelijakou chuť i barvu. A tak dnes máme širokou paletu odrůd vhodných do každé polohy, do každé zahrady.

ZDRAVÍ ZAKLETÉ V DROBNÉM OVOCI

Navzdory jejich šlechtění kvůli velikosti a úrodnosti jim stále ještě zůstala jejich vynikající přírodní chuťová, voňavá, ba i barevná RPNita, ale hlavně jejich mimořádný ozdravný i léčebně-preventivní charakter, jímž překonávají veškeré velké ovoce.

Proto by maliny i ostružiny, především ty nepichlavé, neměly chybět v žádné zahradě, jsou totiž i vynikající pochoutkou pro malé či velké mlsouny.

Velkou výhodou mnoha dnešních odrůd je jejich dlouhodobá nebo opakovaná plodnost v roce, kdy úroda dobře dozraje, a to i díky globálnímu klimatickému oteplení.

Elixír zdraví zvaný kyselina ellagová

Celkově má ovoce mnoho antioxidačních a zdraví podporujících i čisticích (detoxikačních) látek, ale drobné ovoce ještě výrazněji vyniká hlavně zdravotněpreventivními, ale i léčebnými účinky. Maliny i jejich sestry ostružiny dokonce hrají mezi drobným ovocem prim právě v tomto ohledu.

Je to například díky obsahu polyfenolu, tedy kyseliny ellagové, která má mimořádně antikarcinogenní účinky. Maliny a ostružiny jí obsahují 22 mg / 150 g plodů, jahody 9 mg, brusinky 1,8 mg a ostatní ovoce méně než 1 mg, zatím co v ořeších jí je až 20 mg / 30 g.

Kyselina ellagová se v malinách nachází až z 90 % v semenech, zatímco v jahodách se zase až z 95 % nachází v dřeni. Maliny, ostružiny a jahody jsou tedy základními potravinovými zdroji této protirakovinné kyseliny ellagové.

Toto ovoce bychom však neměli konzumovat například se šlehačkou nebo jogurtem, i když je to velmi chutné, protože kasein z mléka brání právě dobrému vstřebávání této účinné látky.

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Komplex účinných látek v čele s kyselinou ellagovou přímo snižuje růst nádorových buněk. Zjistilo se například, že už pětiprocentní podíl malin a jahod ve stravě výrazně snížil možnost výskytu nádoru jícnu.

Pozitivní účinky kyseliny ellagové:

  • brání přeměně karcinogenů na buňkové toxiny, které tím ztrácejí schopnost reagovat s DNA buňky a vyvolat tak mutace spouštějící rakovinu,
  • zvyšuje též obranyschopnost samotné buňky proti toxické agresi podporou jejích protirakovinných mechanismů,
  • je silným inhibitorem dvou základních bílkovin, které způsobují rozšiřování nádoru, což výrazně brzdí šíření rakoviny.

Zdravá přírodní barviva

V malinách, ostružinách i dalším drobném ovoci (borůvky, brusinky) jsou však ještě další protirakovinné polyfenoly, a to jsou antokyanidiny, které jsou vlastně i příčinou živých barev ovoce a zeleniny – červené, růžové, světle fialové, oranžové i modré, přičemž těchto látek se v drobném ovoci často nachází až 500 mg / 100 g ovoce. Vysoký obsah těchto antokyanidinů spolu s proantokyanidiny v tomto ovoci je zodpovědný i za nejvyšší antioxidační aktivitu mezi různými druhy ovoce, která dosahuje v lesních borůvkách hodnoty 13 430 jednotek, v brusinkách 9 000, v ostružinách 7 700, v malinách 6 060, v jahodách 6 000 (v jablkách až 5 900, ale ve vodním melounu je to jen 216 jednotek). Antokyanidiny způsobují zastavení syntézy DNA, a tím i růst buněk, což vede k jejich apoptóze (jakési sebevraždě). Též jsou schopné inhibovat, tedy brzdit angiogenezi, a tím i výživu rakovinných buněk a jako silné antioxidanty jsou i účinnými likvidátory nebezpečných volných radikálů.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Už zmíněné polyfenoly proantokyanidiny v drobném ovoci přispívají svým dílem k jejich protirakovinnému účinku.

Drobné ovoce však není úplně na špici obsahu těchto látek v přírodě – ve skořici je jejich obsah až 8 110 mg / 100 g, v kakaovém prášku 1 370 mg, zatímco v brusinkách jich je „jen“ 420 mg, v borůvkách 330 mg, v jahodách 150 mg a v malinách 30 mg / 100 g. I tyto proantokyanidiny mají však schopnost

  • nahradit nebo doplnit antioxidační účinek vitamínu C,
  • blokovat růst rakovinných buněk hlavně v tlustém střevě,
  • působit při prevenci vzniku rakoviny,
  • jsou schopné narušit angiogenetickou tvorbu krevních vlásečnic vyživujících rakovinný nádor,
  • snižují dokonce i tvorbu estrogenů, které v určitém smyslu napomáhají vzniku několika druhů rakoviny závislých na hormonech.

Nejzdravější „tabletky“ z přírody

Zázračným lékem proti civilizačním chorobám jsou polyfenoly, ale i další účinné látky v malinách, jako jsou kyselina chlorgenová, kávová, salicylová, galová i chinová, a prvky, hlavně stopové, jako jsou vápník, hořčík, draslík, ale i selen, železo, chrom, mangan, kobalt, měď, zinek, síra, molybden, jód, a to vše vedle dobré dávky vlákniny, pektinů, vitamínu C, E, K a celé škály B vitamínů. U ostružin se k tomu přidávají ještě i kyselina ferulová, bór a stříbro. Celková energetická hodnota tohoto ovoce je jako stvořená pro diabetiky, při prevenci ztučnění jater, ale i při udržovací a redukční dietě, protože mají jen 35 kcal / 100 g ovoce.

Maliny

Mají též potopudné účinky, a tedy tlumí i horečky, působí antibakteriálně a antivirově, mají protizánětlivé účinky, snižují také pocit bolesti, a proto se bohatě využívají i při zánětech a bolestech kloubů, ale současně také při chřipce a nachlazení.

Jejich listy mají adstringentní, svíravý účinek, a proto se zápary z nich využívají u zánětů v ústní dutině a v krku, ale i při průjmech. V gynekologii se zase využívají jejich spazmolytické účinky.

Obsah kaempferolu a kvercitinu podporuje zdraví srdečněcévního i zrakového systému, pomáhají i při diabetu a při prevenci degenerativních mozkových nemocí.

Přítomné třísloviny a flavonoidy pomáhají i při zánětlivých nemocech žaludku a střev, zvyšují diurézu a působí i při zánětech močových cest. Maliny pomáhají také při rekonvalescenci geriatrických pacientů hlavně po těžkých onemocněních.

Černý bezkofeinový čaj rychle a levně

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

  • Listy drobného ovoce, jako jsou maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a jahody, nám mohou posloužit jako surovina k přípravě chuťově vynikajícího a zdravotně velmi prospěšného každodenního černého čaje, který kofeinem nezatěžuje, ba naopak povzbuzuje naše srdce. Listy těchto plodin trháme nejlépe ještě před květem, necháme je trochu zavadnout, potom je rozdrtíme, poválíme, aby se porušily jejich buňky, uzavřeme například do polyetylenového sáčku a necháme na teplém místě zapařit, tedy fermentovat asi jeden až dva dny, dokud nezčernají. Potom je asi při 45 °C vysušíme a používáme jako černý čínský čaj. Využíváme je buď jednotlivě, nebo nejlépe ve směsi.

Ostružiny

Mají v podstatě podobné účinky jako maliny, ale odvary z listů, pupenů a mladých výhonků se častěji používají v sedacích koupelích při hemoroidech, stejně jako obklady při poraněních pokožky, při vředech a furunkulech.

Protože jsou tyto odvary kombinované s plody proti průjmu účinné, i když působí jemně, často se používají při těchto problémech u dětských pacientů. Zajímavé je využití pupenů či mladých výhonků při odvykání kouření.

Když je držíme mezi rty a jemně cucáme, jejich sladkokyselá chuť zvyšuje naši averzi vůči tabáku a snižuje chuť na cigaretu, alespoň dokud máme výhonek v ústech. Pomáhají též alergikům bržděním negativního účinku histaminu.

Listy přiložené na popáleniny a krvácející ranky zastavují krvácení a mají hojivý účinek. Výtěžek antokyanu z ostružin (kyanidin-3-glukozit) má kromě protirakovinného účinku i jiné výhody – brzdí růst nádoru a brání i jeho šíření metastázemi.

VHODNÉ ODRŮDY

Abychom měli čerstvé plody co nejdéle, dáme přednost remontantním odrůdám s opakovaným plozením:

  • z klasických remontantních červenoplodých malin je to raná Ada a Medea, středně rané Ljulin a Heritage,
  • červená Polka, které prvoroční výhony plodí od poloviny července do konce srpna, druhoroční výhony od září do mrazů,
  • žlutá Fallgold, které prvoroční výhony plodí od září do mrazů, druhoroční od července,
  • černá malina Bristol (Black Jevel), jejíž prvoroční výhony plodí od srpna, druhoroční od července,
  • nejnovější odrůdy malin: Zeva III. – prvoroční výhony plodí od července, druhoroční od září; Himbo Top je stále plodící malina rodící od srpna;  Willamette plodí dvakrát, je to velmi raně a bohatě rodící červená malina; Aroma Queen je raně a dlouho plodící malina; Pokusa je malina s prodlouženou plodností od července do mrazů; Golden Everest je žlutoplodá raně zrající malina,
  • originální tvarované maliny: se žlutými plody odrůda Two Timer Sugana je velkoplodá, dvakrát rodící sloupovitá malina, prvoroční výhony plodí od července, druhoroční od srpna, je vhodná do nádob i na balkony a terasy a podobná červenoplodé variantě této maliny; trpasličí malina Little Red Princess je vhodná do nádob na balkony a terasy, plodí od srpna.

Z ostružin můžeme doporučit následující dlouho plodící beztrnové odrůdy:

  • klasická osvědčená černoplodá Thornfree bohatě rodící od července do mrazů,
  • Loch Ness velkoplodá černoplodá rodící od srpna do mrazů,
  • ostružiny se sloupovitým a redukovaným růstem: černoplodá Arkansas, Navaho Summerlong, sloupovitá beztrnová, vhodná do nádob na balkon a terasu, rodí od června do mrazů; černoplodá Navaho keříková beztrnová, rodí od srpna do mrazů; trpasličí černoplodá Little Black Prince je vysoká jen metr, je vhodná do nádob na balkon a terasu, rodí od srpna do mrazů,
  • klasické beztrnové červenoplodé malino-ostružiny: Loganberry, Tayberry,
  • nové odrůdy beztrnových malino-ostružin: Tayberry Buckingham červenoplodá, rodí od června do mrazů; Glen Coe fialová, rodí od srpna do mrazů; robustní fialovomodrá Purple Rasberry.
Budete mít zájem:  Jak na afty? Zkuste tyto babské rady a domácí léky

Text: Ing. Jaroslav Pížl, Foto: isifa/Shutterstock

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Čistý kaempferol je žlutý prášek. Je jedním z nejdůležitějších a nejrozšířenějších flavonoidů (obsahující typickou strukturu C6-C3-C6).

Kaempferol je flavonoid přítomný v různých přírodních zdrojích, včetně jablek, cibule, pórku, citrusových plodech, hroznech, červeném víně, gingko bilobě či třezalce tečkované.

Zdravotní přínosy Kaempferolu

Keampferol je silný antioxidant a pomáhá předcházet oxidačnímu poškození našich buněk, lipidů a DNA. Zdá se, že Kaempferol zabraňuje arterioskleróze tím, že inhibuje oxidaci lipoproteinů s nízkou hustotou a tvorbu krevních destiček v krvi. Studie rovněž potvrzují, že kaempferol působí jako chemopreventivní látka, což znamená, že brání tvorbě rakovinných buněk.

V In vitro studii (Jan Kowalski a kol. – Pharmacological Reports, 2005) se ukázalo, že kaempferol inhibuje monocytový chemoatraktantový protein (MCP-1). MCP-1 hraje roli v počátečních krocích tvorby aterosklerotických plaků.

Flavonoidy kaempferol a kvercetin působí synergicky při snižování proliferace buněk rakovinných buněk, což znamená, že kombinované léčby kvercetinem a kaempferolem jsou účinnější než aditivní účinky každého flavonoidu zvlášť. To byl závěr ze studie ML Ackland a spol. (In Vivo, únor 2005) s názvem “Synergický antiproliferativní účinek flavonolů kvercitinu a kaempferolu v kultivovaných lidských nádorových buněčných liniích”.

Studie “Inhibice funkce P-glykoproteinu a exprese kaempferolem a kvercetinem” provedená Univerzitou Chiang Mai v Thajsku zjistila, že kaempferol může pomoci bojovat proti rakovině, protože snižuje rezistenci rakovinných buněk na protinádorové léky, jako je vinbalstin a paklitaxel.

Výzkum týkající se kaempferolu je u lidí v doplňkové formě omezen, ale výzkum in vitro je, jak vidíme, slibný.

Použití kaempferolu v léčbě

Bylo zjištěno, že kaempferol má hypoglykemické a antioxidační účinky. Zjistilo se také, že má antimikrobiální účinky.

Snižuje také riziko kardiovaskulárních onemocnění. Studie zjistila, že změnami metabolismu lipoproteinu, oxidativního stresu a zánětlivých markerů, příjem živiny příznivě ovlivnily klíčové rizikové faktory koronárního srdečního onemocnění jak u žen před a po menopauze.

Studie také zjistila, že při zkoumání neuroprotektivních účinků kaempferolu v myším modelu Parkinsonovy nemoci, kaempferol zabránil ztrátě TH-pozitivních neuronů indukovaných MPTP, prekurzoru neurotoxinu MPP +, který způsobuje trvalé příznaky Parkinsonovy nemoci.

Bylo dále zjištěno, že přípravek Kaempferol je vhodný pro osoby trpící osteoporózou. Ve studii bylo zjištěno, že flavonoly kvercetin a kaempferol významně zvyšují aktivitu alkalických fosfátů (ALP), která pak může stimulovat osteoblastickou aktivitu.

Při výzkumu kaempferolu bylo zjištěno, že krysy léčené flavonolem vykazovaly v trabekulárních (trámčitých) oblastech výrazně vyšší kostní minerální hustotu.

Při výzkumu extraktu z listů moringa oleifera, který obsahuje kvercetin a kaempferol, bylo zjištěno, že extrakty listů z rostliny měly silnou antiproliferaci a silnou indukci apoptózy. Toto ukázalo, že rostlinné listové extrakty mají potenciál pro chemopreventaci rakoviny a mohou být nárokovány jako terapeutické činidlo proti rakovině.

Další studie zjistila, že kaempferol společně s dalšími flavonoidy, jako je apigenin a luteolin, má analgetické a protizánětlivé účinky.

Další studie rovněž ukázala, že kaempferol má potenciální klinické využití při léčbě alergického astmatu.

Kaempferol v našem těle

Kromě vlastností proti rakovině působí kaempferol jako antioxidant a chrání tělo před poškozením volných radikálů, které jsou škodlivými vedlejšími produkty reakcí na bázi kyslíku.

Také působí jako antidepresivum a zlepšuje metabolismus. Dále působí jako fytoestrogen, který reguluje hladinu estrogenu v těle.

Také je známo, že se předchází arterioskleróze, srdečním onemocněním a osteoporóze.

Co i dále přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jablka a jejich jedinečné přínosy. Od srdečních chorob, až po péči o zuby a pokožku

Zdravotní přínos jablek zahrnuje prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, srdečních chorob, žaludečních poruch, žlučových kamenů, zácpy, poruch jater, anémie a diabetes.

Jablka snižují také potíže s revmatismem, očními poruchami, různými druhy rakoviny a dnou. Jablka pomáhají snižovat slabost, poskytují úlevu od úplavice a podporují trávení.

Pomáhají taktéž při péči o zuby a pokožku.

Jablka patří k nejoblíbenějším ovocným plodům na planetě.

Nic není chutnějšího, než kousnutí do šťavnatého, červeného (nebo zeleného) jablka, které uhasí vaši žízeň, uspokojí vaše chutě na sladké, zažene hlad, a zároveň posílí vaše zdraví.

Jabloň, strom, na kterém jablka rostou, patří do rodu Rosaceae a má vědecký název Malus domestica. Jeho předchůdcem je Malus sieversii, který stále roste v mnoha částech střední Asie.

Jabloně byly kultivovány po celá tisíciletí v Asii i Evropě, objevují se v kulturní historii mnoha starověkých civilizací, včetně Řeků, Římanů a nordických kmenů. Do Ameriky se jabloně dostali s pomocí evropských kolonizátorů a nyní jsou velmi časté i na tomto kontinentu.

Existuje více než 7500 odrůd tohoto lahodného ovoce a přicházejí v různých barvách, zejména v červené, žluté a zelené barvě. Kůže jablek je tenká, ale robustní a vnitřní dužina je tlustá a šťavnatá. Vnitřní jádro obsahuje semena, která jsou pro vaše zdraví nebezpečná. Živiny jsou v dužině a kůži – ty jsou bohatým zdrojem anthocyaninů a taninů.

Nutriční hodnota jablek

Důvodem dlouhého seznamu zdravotních přínosů připsaných jablkům je jejich složení. Jablka obsahují vitaminy, minerály, živiny a organické sloučeniny. Tyto důležité nutriční prvky zahrnují vitamín C, vitamín K, vitamín B6 a riboflavin.

Seznam zahrnuje také minerály jako draslík, měď, mangan a hořčík. Jablka jsou velmi dobrými zdroji dietní vlákniny a jediná porce poskytuje 12 % denní potřeby vlákniny.

Obsahují taktéž fytonutrienty a flavonoidy jako quercetin, epicatechin, phloridzin a jiné polyfenolové sloučeniny.

Léčivé účinky jablek

Níže uvedeme nejdůležitější léčivé účinky jablek na lidské zdraví:

Pomoc při trávení

Jablka, bohatá na vlákninu, pomáhají při trávení. Pravidelná konzumace jablek zajišťuje hladké střevní pohyby, prevenci zácpy a žaludeční poruchy. Vláknina je důležitou součástí jakékoli stravy. Přidává stolici objem a pomáhá jídlu hladce projít trávicí traktem.

Dále stimuluje peristaltický pohyb tak, aby se svaly vhodně zužovaly a přemisťovaly potravu.

Nakonec stimuluje uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, aby se zajistilo účinné vstřebávání živin a současně se snížil přebytečný cholesterol ze žíly a tepny a zajistil se tak správný zdravotní stav srdce a snížila se pravděpodobnost aterosklerózy.

Působí jako prevence rakoviny

Úloha jablek v prevenci rakoviny je předmětem studia již nějakou dobu. Zatímco projevují mírné zlepšení v léčbě různých druhů rakoviny, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva, nejvýznamnější objevy byly ohledně rakoviny plic. To je zřejmě díky vysokému obsahu phytonutrientu, včetně kaempferolu a quercetinu, ale přesný mechanismus pro dopad jablek na rakovinu není ještě znám.

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdravíZlepšují střevní zdraví

Jednou z nejdůležitějších a přehlížených částí našeho zdraví jsou prospěšné bakterie žijící v našem těle. Jablka pomáhají konkrétně zlepšit fungování bakterií žijících v našem tlustém střevě.

Časné studie ukazují, že jablka stimulují metabolismus v zažívacím traktu a rovnováhu mezi bakteriemi, což vede ke zlepšení zdraví tím, že maximalizují příjem živin a eliminují škodlivé bakterie a toxiny.

Léčba anémie

Jablka jsou užitečná při léčbě anémie, neboť jsou bohatým zdrojem železa. Anémie je nedostatek hemoglobinu v krvi, který může být stimulován zvýšením vašeho příjmu železa. Železo je nedílnou součástí metabolismu červených krvinek. Tím, že zvýšíte počet červených krvinek v těle, zabráníte nejen chudokrevnosti, ale také zajistíte správné okysličení základních orgánových systémů.

Snižuje slabost

Je známo, že jablka odstraňují slabost, zvyšují sílu a vitalitu slabých lidí. Proto jsou pacientům vždy podávány jablka, které jim pomáhají rychle se zotavit ze svých onemocnění.

Jablka pomáhají detoxikovat tělo a zlepšovat celkové zdraví.

Přestože jablka neobsahují významné množství bílkovin, kombinace antioxidačních sloučenin a bílkovin nacházejících se v jablkách mohou mít významnou úlohu při prevenci slabosti a zlepšení svalového tonu.

Kontrolují diabetes

Regulace cukru v krvi je zásadní pro lidi, kteří trpí cukrovkou. Polyfenoly v jablkách byly přímo spojeny se snížením příjmu sacharidů tělem. To zase snižuje kolísání hladiny cukru v krvi, který se vyskytuje v krevním řečišti, což je důležitý faktor, který pomáhá udržovat diabetes pod kontrolou.

Péče o zuby

Pravidelná konzumace jablek pomáhá při čištění zubů i dásní a snižuje výskyt zubních kazů. Dále pak mají jablka antibakteriální vlastnosti a stimulují vylučování slin.

Alzheimerova a Parkinsonova nemoc

Jablka projevují pozitivní dopad na neurologické problémy, obzvláště ve dvou z nejtragičtějších onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Antioxidační účinky všech sloučenin fytonutrientů u jablek určitě pomáhají snižovat dopady Alzheimerovy nemoci, neboť degenerace mozku, která vede k Alzheimerově chorobě, je spojena s aktivitou volných radikálů.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Pleť - Diskuze?

Pokud jde o Parkinsonovou chorobu, jablka zastavují postupný rozpad nervových buněk produkujících dopamin, což může být hlavní příčinou onemocnění.

Další zdravotní přínosy jablek

– Léčí respirační potíže.– Působí jako prevence vzniku srdečních chorob.– Pomáhají léčit revmatismus.– Zlepšují zrak.– Pomáhají při hubnutí.

– Pečují o pleť.

TIP:

 Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

5 nejlepších přínosů květáku pro vaše zdraví

Květák je druh košťálové zeleniny, která je považována za jednu z nejzdravějších potravin. Je bohatý na silné fytochemikálie, antioxidační sloučeniny a přispívá k prevenci či dokonce léčení mnoha nemocí.

Květák je spolu se zelím, růžičkovou kapustou, brokolicí, bok choy a řepou košťálová zelenina a nedávné studie poukazují na to, že květák je bohatý na přírodní antioxidanty, esenciální vitamíny a minerály, fenolické sloučeniny, karotenoidy, vlákninu, rozpustné cukry.

Kaempferol a jeho účinky a přínosy pro naše zdraví

Bohatý na fytonutrienty

Květák je rovněž bohatý na fytonutrienty jako kyselina nerulová, kaempferol, kyselina kávová a kyselina skořicová.

S těmito antioxidanty bude vaše tělo chráněno před poškozením volnými radikály a oxidačním stresem, což sníží riziko vzniku nemocí jako například rakovina či kardiovaskulární nemoci.

Jde také o skvělý zdroj bílkovin, fosforu a draslíku. Obsahuje také vitamín C a mangan, což jsou oba silné antioxidanty.

Co vše obsahuje jeden šálek květáku?

  • Má jen 29 kalorií
  • 73% doporučené denní hodnoty (RDV) vitamínu C
  • 19% RDV vitamínu K
  • 13% RDV vitamínu B5 (kyseliny pantotenové)
  • 15% RDV vitamínu B9 (kyseliny listové)
  • 11% RDV cholinu
  • 11% RDV vlákniny
  • 9% RDV omega-3 mastné kyseliny

5 nejlepších přínosů květáku pro lidské zdraví

Pomáhá se zánětem

Pravidelná konzumace květáku může pomoci snížit riziko onemocnění, které přináší záněty. Například obezita, zánětlivé onemocnění střev, artritida, cukrovka či ulcerózní kolitida. Květák je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny jako beta-karoten, kyselina kávová, kyselina skořicová, kyselina nerulová, kvercetin a kaempferol.

To pomáhá předcházet oxidačnímu stresu a snižuje tak přítomnost volných radikálů v lidském těle. Jeden z glykosidů v květáku, který je známý jako glukobrassicin, se v těle mění na molekulu isothiokyanátu, která se nazývá indol-3-karbinol.

Tato molekula má protizánětlivou sloučeninu, která může fungovat na genetické úrovni a tím zruší špatné geny a aktivuje dobré geny, které brání zánětlivým reakcím.

Snižuje riziko rakoviny

Četné studie ukázaly, že mezi stravou, která obsahuje květák a prevencí rakoviny existuje silná souvislost. Dále ukazují, že květák je zvláště užitečný pro prevenci rakoviny močového měchýře, prsu, tlustého střeva, plic, prostaty či rakoviny vaječníků.

Potvrzují, že květák může účinně zastavit vývoj chemicky indukovaného karcinogenu, který působí jako antimutagen, který inhibuje rakovinné buňky. Rovněž v něm najdete mnoho fytochemikálií, které jsou známé jako glukosinoláty.

Jde o ochranné chemikálie, které se rozkládají do trávicího systému a to na biologicky aktivní sloučeniny sulforafan a indol-3-karbinol. To pomáhá předcházet růstu rakovinných buněk. Sulforafany mohou aktivovat víc než 200 různých genů a zdá se, že mohou aktivovat geny, které zabraňují vzniku rakoviny a utlumit geny, které podporují růst rakoviny.

Také indol-3-karbinol se může připojit k estrogenním receptorům na rakovinných buňkách a ovlivnit je tak, aby zpomalili poměr buněčného dělení. To vše dělá z květáku vynikající zdroj pro prevenci rakoviny a snižuje možnost opakovaných výskytů.

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti pomáhají chránit před srdečním onemocněním, před mrtvicí, cukrovkou a neurodegenerativními poruchami jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Protizánětlivá schopnost květáku se vyznačuje především vysokým obsahem vitamínu C, K, omega-3 mastných kyselin a různých antioxidantů.

Pomáhá udržovat krevní cévy a tepny, chrání je od tvorby plaků, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a vysokého cholesterolu. V lidském kardiovaskulárním systému působí glukosinoláty z protizánětlivé aktivity triggeru u květáku, mohou tak pomáhat bránit poškozením krevních cév.

Rovněž zde najdete allicin, který snižuje výskyt srdečních nemocí a cévních mozkových příhod.

Zlepšuje trávení a podporuje detoxikaci

Květák obsahuje glukosinoláty a thiokyanáty, které jsou velmi užitečné při pomoci detoxikace lidského těla. Podporuje játra a neutralizaci potenciálně toxických látek, které mohou vést až k rakovině.

Květák a všechna košťálová zelenina znamená pro trávení a detoxikaci přínos a to díky bohatému obsahu síry. Ta podporuje správnou absorpci živin a správnému odstraňování toxinů.

Glukosinoláty zvyšují detoxikační cesty v játrech, ty pak zvyšují produkci detoxikačních enzymů, které dále blokují poškození volnými radikály.

Pomáhá vyrovnávat hormony

Budete-li konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty, bude hladina hormonů vyrovnanější. Sníží se nezdravá hladina estrogenu jako je estradiol. Potraviny s vysokým obsahem estrogenu mohou být velmi nebezpečné jelikož ničí zdravou hladinu estrogenu, kterou se mnoho lidí snaží udržet.

Špatný strava a nezdravý životní styl jsou hlavním důvodem, proč jsou hormony v nerovnováze. Zpracované potraviny (maso, sója, mléčné výrobky, droždí, rafinované cukry a podobně) vedou k nezdravým hladinám estrogenu v těle.

Zvýšené hladiny estrogenů jsou hlavní příčinou chronické únavy, autoimunitních onemocnění, hypotyreózy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

SEMÍNKA

ZDRAVOTNÍ VÝHODY

Tato superpotravina je jednou z mála na světě, která obsahuje pohromadě všech devět esenciálních aminokyselin. Používá se většinou jako příloha. Neobsahuje žádný lepek, zato spoustu bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B, vápník, fosfor, vitamin E, železo a flavonoidy, které působí jako antioxidanty.

velmi výživná

Quinoa není cereální zrno, ale pseudoobilovina. Jinými slovy, je to v podstatě „semínko‘, které se připravuje a konzumuje podobně jako zrno. Quinoa byla důležitou plodinou pro inckou civilizaci. Inkové ji označovali jako „matku všech zrnek‘ a věřili, že je posvátná. V Jižní Americe je již používána tisíce let, zatímco u nás je trendy jako „superjídlo‘ teprve několik let.

obsahuje rostlinné sloučeniny quercetin a kaempferol

Obsahuje velké množství flavonoidů, včetně kvercetinu a kaempferolu. Jedná se o účinné rostlinné antioxidanty s mnoha zdravotními přínosy.

velmi vysoký obsah vlákniny, mnohem vyšší než u většiny zrn

Dalším důležitým přínosem quinoy je to, že má vysoký podíl vlákniny. Studie zkoumající 4 odrůdy semínek quinoa, nalezla 10 až 16 gramů vlákniny na každých 100 gramů semínek. Bohužel většina vlákniny je nerozpustná, což znamená, že nemá stejné zdravotní výhody jako rozpustná vláknina.

  • bezlepková a ideální pro lidi s intolerancí na lepek
  • Quinoa je přirozeně bezlepková a používá se místo běžných bezlepkových ingrediencí, což může zvýšit antioxidační a nutriční hodnotu bezlepkové diety.
  • velmi vysoký obsah bílkovin, se všemi esenciálními aminokyselinami

Protein vzniká z aminokyselin. Některé z nich se nazývají „esenciální‘, protože je nedokážeme vyrobit a potřebujeme je získat ze stravy. Jídlo může být považováno za „kompletní‘ bílkovinu, když obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Problémem je, že mnohé rostlinné potraviny nemají dostatek určitých esenciálních aminokyselin, jako je lysin.

quinoa je výjimkou, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny

Proto je skvělým zdrojem bílkovin. Má větší a lepší ochranu než většina zrn. Quinoa je vynikající rostlinný zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany.

má nízký glykemický index, což je dobré pro kontrolu hladiny cukru v krvi

Glykemický index je měřítkem toho, jak rychle potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi. Je známo, že konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem může stimulovat hlad a přispívat k obezitě.

Quinoa má glykemický index 53, který je považován za nízký.

Nicméně je důležité mít na paměti, že obsahuje velmi vysoký obsah sacharidů, takže není dobrou volbou pro dietu s nízkým obsahem karbohydrátů.

vysoce důležité minerály, jako je železo a hořčík

V moderní dietě je mnoho živin, které lidem chybějí. To platí zejména pro některé minerály, hořčík, draslík, zinek a (pro ženy) železo. Quinoa má velmi vysoký podíl oxalátů, které snižují absorpci vápníku a mohou u některých jedinců způsobit problémy s opakujícími se ledvinovými kameny.

velmi vysoký obsah antioxidantů

Quinoa má velmi vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály a pomáhají bojovat proti stárnutí a mnoha chorobám.

pomáhá zhubnout

Abychom mohli hubnout, potřebujeme méně kalorií, než spálíme. Je známo, že některé vlastnosti potravin mohou tento proces usnadnit buď zvýšením metabolismu (zvyšováním kalorií), nebo snížením chuti k jídlu (snížením kalorií). Zajímavé je, že quinoa má několik takových vlastností. Má vysoký podíl bílkovin, které mohou zvýšit metabolismus, i výrazně snížit chuť k jídlu.

vysoké množství vlákniny navozuje pocit plnosti, takže celkově budete jíst méně kalorií

Skutečnost, že quinoa má nízký glykemický index, je dalším důležitým rysem, díky němuž pomáhá snižovat příjem kalorií. Ačkoli v současné době neexistuje žádná studie, která by se zabývala účinky quinoy na tělesnou hmotnost, ukazuje se, že může být užitečnou součástí zdravé diety vedoucí k hubnutí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector