Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Podle stavu vlasů se dá poznat ledacos. Třeba váš věk, čistotnost nebo váš aktuální zdravotní stav. Jelikož ne každý má péči o ně dokonale v malíčku, podíváme se na to, jak můžete své vrabčí hnízdo transformovat na korunu krásy. Zajímá vás víc?

Všichni toužíme po dokonalých vlasech, které vyzařují do světa svou bezchybnost. Pro zdravé vlasy je však spousta důležitějších věcí, než jen naše marnivost. Abychom si to u nich nepokazily, musíme jim věnovat spoustu času a láskyplné péče

Teprve pak se přestanou naše vlasy nadměrně mastit, nebo lámat jako zběsilé, vypadávat, nebo nám přidělávat další (naprosto zbytečné) problémy, kvůli kterým si děláme neustálé starosti.

Pokud chcete proniknout do tipů pro krásné vlasy, určitě byste měla pokračovat ve čtení.

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Základem je správná péče o vlasy

To, jakou máme kvalitu vlasů je nám dáno genetikou. Zatímco někdo se narodí s hustými vlasy, které bojují s nedostatkem hydratace, jiné ženy se mohou stavět na hlavu, ale jejich jemné a rovné vlasy se za pár hodin pokryjí mazem z vlasové pokožky. 

Naštěstí, i když to vypadá jako problém, který nelze nijak řešit, opak je pravdou. Jen to bude z vaší strany chtít (minimálně pro začátek) hodně cíleného úsilí. Špatná péče o vlasy totiž může zapříčinit, že se jejich stav ještě zhorší. Což v překladu znamená, že mastné vlasy budou ještě mastnější, suché vlasy ještě sušší a poškozené vlasy ještě lámavější. 

Dlouhodobá péče

U výše popsaného problému je nutné myslet na to, že stav svých vlasů zlepšíte jen správně nastavenou dlouhodobou péčí. Není to tedy jako u diety, že změníte jídelníček na týden, či dva a následně se vrátíte ke svému původnímu režimu. 

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Jak na zdravé a krásné vlasy?

Nyní ale konec teorie. Přichází čas na to, abychom si řekli, jak zvolit výživu pro zdravé vlasy, jak si vybrat správný šampon a spoustu dalších tipů, díky kterým už nebudete v koupelně, nebo v kuchyni pochybovat o tom, co máte, nebo nemáte udělat. Jste připravené? Pokud ano, tak můžem jít na to!

Kvalitní a přírodní vlasová péče

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Ať už vás zajímá péče o kudrnaté vlasy, nebo něco jiného, vše začíná výběrem správných kosmetických přípravků.

Jelikož málokdo z nás dovede správně odhadnout, zda mu chybí hydratace, nebo protein, případně musí bojovat ještě s jinými neduhy, jako jsou lupy a podrážděná pokožka hlavy, nejlépe uděláte, když si necháte poradit od zkušeného kadeřníka (který má v zásobě i šetrné barvy na vlasy na přírodní bázi), nebo dermatologa Hodně záleží například i na tom, jak často a čím se barvíte.

Kdo si vlasy zesvětluje, ten musí počítat s určitou mírou vysušení a oslabení, které může zatěžovat už tak křehké a slabé vlasy.

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Vlasové masky

I když si to po většinu času neuvědomujeme, naše vlasy jsou každý den velmi namáhané. Nemusí jim dělat dobře venkovní teplota, vysoká, nebo naopak příliš nízká vlhkost vzduchu, nebo přílišná manipulace s nimi. (Třeba během oblékání a podobně.

) Aby tenhle nápor zvládly a uchovaly si svoji hebkost, pevnost a lesk, je vhodné jim dopřát kvalitní vlasové masky. Podle typu vlasů si masku vyrobte doma, nebo si ji kupte v nejbližším obchodě. Jednou týdně si pak udělejte dostatek času na to, aby mohla na vašich vlasech působit.

(Náš tip: Vlasy si zakryjte ručníkem, nebo koupací čepicí. Díky teplu se účinné látky mnohem lépe vstřebají.)

Zdravá strava

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Hodně z nás dělá velkou chybu v tom, že se o své vlasy staráme jen zvenčí. Nesmíme ale zapomínat na to, že podstatnou část práce udělá i naše strava. Právě ona může ovlivnit, zda budeme, nebo nebudeme mít dostatek potřebné energie pro jejich vitalitu a růst.

Pokud uvažujete nad tím, jaké potraviny jsou pro vaše vlasy nejlepší, zkuste si dopřávat:

  • Vejce
  • Bobulovité ovoce
  • Špenát
  • Ryby a mořské plody
  • Avokádo
  • Ořechy

A proč právě tahle všechna jídla? Především kvůli obsahu nenasycených mastných kyselin Omega-3, vitamínu E, vitamínu C, železu a proteinů.

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Omezte fénování a česání

Dalším faktorem, který může ovlivnit pěstěný vzhled vašich vlasů je časté fénování a česání. Fén berte do ruky jen v případě, že je to opravdu bezpodmínečně nutné.

Na vlasy pouštějte spíš chladnější vzduch a vždy použijte ochranu proti teplu. Co se týče česání, pokud je prováděno příliš nešetrně, nebo v nevhodnou dobu, může poškodit vlasy (například, pokud jsou mokré po umývání).

Vždy raději počkejte, nebo použijte hřeben s širšími zuby.

Bylinky a vitamíny

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Vsadit můžete i na bylinky. Třeba na přesličku rolní, nebo kopřivu. Vitamíny pro zdravé vlasy zase jsou vitamín C, vitamín E, vitamín A nebo vitamíny skupiny B.

Speciálně pak biotin, který má pozitivní vliv i na pokožku a nehty. Co se týče toho, jak můžete tyto složky dostat do stravy, můžete buď prozkoumat obsah svojí ledničky, nebo vsadit na nákup volně prodejných přírodních doplňků stravy.

Ty, které dosahují vysoké kvality totiž obsahují vše, o čem vaše vlasy tajně sní.

Vlasová výživa

Pokud pro sebe chcete udělat ještě něco navíc, můžete si čas od času dopřát vlasovou kúru, která obsahuje koncentrované látky, které mají příznivý vliv na sílu, lesk ale i na pevnost vašich vlasů. Jsou sice dražší, ale měly byste zaznamenat rozdíl.

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Péče podle typu vlasů

Mastné vlasy

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Abyste zastavily nadprodukci kožního mazu, je potřeba si umývat vlasy trochu méně. Pokud to jde, prodlužte interval mytí na několik dní, během kterých nikam nejdete. Po umytí uvidíte, že potřeba mytí se dost výrazně sníží. Při ruce mějte i suchý šampon a nepoužívejte přípravky, které uhlazují a zatěžují.

Suché vlasy

Suchým vlasům prospějí hydratační šampony, kondicionéry a masky. Oproti jiným typům vlasů musí majitelky dávat pozor na tepelnou úpravu a používat adekvátní ochranu proti teplu. Více než komukoliv jinému jim prospějí intenzivní vlasové kúry.

Jak vybrat správnou rybu, abyste svému zdraví skutečně prospěli?

Jemné vlasy

Jemné vlasy potřebují ochranu proti přílišné mastnotě, nebo lámání (hodně to závisí na tom, zda jsou k tomu ještě křehké). Používejte vlasovou péči pro jemné vlasy, která jim dodá objem a nebude podporovat plihnutí a maštění. Pokud to jde, vyhněte se vlasové úpravě, která vlasy vyhladí. (Typicky třeba žehlení, maz pak snáze sklouzne do délek.) 

Starejte se o své vlasy!

Co z toho všeho plyne? Především to, že o vlasy se nelze starat pouze zvnějšku, ale také zevnitř. Také se jim nejde věnovat jen krátkodobě. Na plné čáře vítězí dlouhodobé úsilí. Abyste jim dopřály optimální výživu doma, v práci i na cestách, vyzkoušejte přírodní doplněk stravy na vlasy od Vlasimo. Věříme, že brzy uvidíte rozdíl.

Lepší ryba smažená než žádná. Jak ji dobře vybrat?

Ryby sladkovodní i mořské obsahují značné množství dobře stravitelných bílkovin (průměrně 16-20 g bílkovin/100 g), mořské ryby dodávají jód důležitý pro činnost štítné žlázy, antioxidačně působící selen a zdraví prospěšné mastné kyseliny řady n-3 (kyselina dokosahexaenová a eikosapentaenová). Rybí maso obsahuje i značné množství vitaminu A, D, E, B2, B6 i B12 a kyselinu pantothenovou a kyselinu nikotinovou. Z minerálních látek je v rybách fosfor a vápník (výborným zdrojem vápníku jsou např. sardinky konzumované i s kostřičkou).

Někteří kapři mají i omega-3

N-3 nebo také omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro růst, vývoj očí a mozku, působí protizánětlivě, zabraňují přílišnému srážení krve a příznivě působí na hladinu krevních tuků.

Obsah n-3 mastných kyselin není ani v mořských rybách stejný. Vyšší obsah mají ryby žijící volně, nikoli chované v sádkách a také ryby žijící v chladných mořích.

Vyšší obsah n-3 mastných kyselin mají také logicky tučnější ryby, takže v rámci zdraví lze jíst i tučné druhy, což např. v případě vepřového neplatí. Sladkovodní ryby jsou na n-3 mastné kyseliny chudé.

Vyšší podíl n-3 mastných kyselin však například jihočeští kapři krmení speciální směsí, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Kapři doporučují na štědrovečerní stůl pstruha.

A co kontaminace?

Od konzumace ryb někoho odrazuje možné riziko kontaminace metyl-rtutí.

Zvýšený obsah metyl-rtuti můžeme očekávat u velkých rybích predátorů, kteří se dožívají vyššího věku (žralok, mečoun, štika, candát, bolen), proto ředevším u dětí a těhotných mají být preferovány „bezpečné“ ryby jako je filé (treska, mořská štika, hejk), losos, sardinky, krevety, kapr, šproty, ančovičky, herinky a pstruzi.

Jak tedy rybu pro sebe správně vybrat?

Co se týká výběru ryb, nejlepší jsou ryby čerstvé, nicméně ani dobře zmrazené ryby se nemusíme bát. Tam je však důležité číst složení. Pokud je ryby ošetřena pouze glazurou, což je ledový obal, který chrání rybu před vysušením, je to v pořádku. Taková ryba obsahuje přidané vody do 5 % a nemusí se to uvádět na obalu.

Ve chvíli, kdy ale na složení najdeme údaje v procentech o obsahu ryby, je jasné, že zbylá procenta do sta tvoří voda. Přidaná voda rybu znehodnocuje a vlastně i činí ve výsledku drahou. Vodu v rybě drží soli a fosfáty, kterým bychom se měli raději vyhýbat. Fosfáty nepříznivě působí na vápník, sůl zvyšuje krevní tlak.

A navíc, při tepelné úpravě se voda z ryby uvolní a maso takové ryby pak připomíná spíš blátíčko nevalné chuti. 

Lepší smažená než žádná

Na tepelnou úpravu ryb se hodí máslo (lépe přepuštěné, nebude se přepalovat), řepkový nebo rýžový olej. Na tučnější druhy ryb, jako je losos, nemusíme používat žádný tuk.

Výborné jsou i ryby připravené na páře nebo pečené s bylinkami v alobalu. Akceptovatelná je i smažená ryba, pořád totiž lepší smažená, než žádná.

Zařazovat bychom měli různé druhy ryb, zejména děti si lépe zvyknou na rybí chuť a najdou si své oblíbence.

Jak si vybrat rybu, bohatou na omega 3 mastné kyseliny

  1. 1

    Zjistěte si, kolik omega 3 kyselin potřebujete. Zjednodušeně řečeno, omega 3 jsou polynasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro spoustu různých tělesných funkcí.

    Pomáhají rozvíjení mozku a mají protizánětlivé vlastnosti.

    Lubrikují stěny cév, což brání hromadění usazenin a přispívá k léčbě a prevenci různých chorob včetně srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, rakoviny, cukrovky a arytmie.[1]
    [2]

    • V současné době se doporučuje příjem omega 3 mastných kyselin v množství 1,1 g/den pro ženy a 1,6 g/den pro muže. Nicméně zvýšené množství 2-3 gramy denně má pravděpodobně další zdravotní přínosy.[3]
  2. 2

    Vyberte si tučnou rybu, která žije v chladných vodách. Průměrný obsah omega 3 kyselin v rybách záleží na jejich fyziologii, potravě a prostředí, kde žijí.

    Ryby, které konzumují řasy (nebo ty, co konzumují ryby, které žerou řasy), mají vysoký obsah DHA (složka omega 3 mastných kyselin), protože ho ukládají do tuku, a proto jsou nejlepším zdrojem.

    Tuk potřebují jako izolaci před studenou vodou.[4]

    • Všechna množství omega 3, uvedená níže, pocházejí ze zdroje this chart a odkazují na standardní porci o váze 180 g. Prohlédněte si celý seznam, kde najdete další příklady.
    • divoký losos — 3.2 g
    • ančovičky — 3.4 g
    • Tichomořské sardinky — 2.8 g
    • Tichomořské makrely — 3.2 g
    • Atlantické makrely — 2.0 g
    • Bílé ryby — 3.0 g
    • Tuňák modroploutvý — 2.8 g
    • Pstruh duhový — 2.0 g
  3. 3

    Přiberte do jídelníčku i další mořské plody. Měli byste jíst alespoň 180 – 360 gramů ryb, bohatých na omega 3 týdně. Když přidáte různé druhy mořských plodů, příjem omega 3 se ještě zvýší a navíc váš jídelníček nebude stále stejný a nudný. V závislosti na žádaném příjmu kalorií by jedna porce měla mít asi 120 – 180 gramů.[5]

    • Ze seznamu same chart výše:
    • tuňák bělobřichý ve vlastní šťávě — 1.4 g
    • Modrý krab nebo aljašský královský krab — 0.8 g
    • halibut — 1.0 g
    • krevety a hřebenatky — 0.6 g
    • mořská treska — 0.4 g
    • humr — 0.2 g
  4. 4

    Zjistěte si, jak byla vaše ryba odchována nebo ulovena. Jste to, co jíte, a u ryb to platí rovněž. (Také „jsou“ to, jaký život žijí.

    ) Ryby, které pocházejí z čistšího, zdravějšího prostředí a jsou odloveny a připraveny správně, obsahují omega-3 mastné kyseliny, aniž by zároveň obsahovaly nežádoucí látky, jako jsou toxiny.

    Mnoho lidí si také myslí, že lépe chutnají, takže jejich konzumace je příjemnější.

    • Pokud je to možné, kupujte ryby tam, kde vám dokážou říct, odkud pocházejí a kdy a jak byly uloveny. Nemusí jít o malou, specializovanou rybárnu – i prodavač ve velkém supermarketu by vám na tyto otázky měl být schopný odpovědět.
    • I v případě, že vám nezáleží na udržitelném rozvoji v rybářství tak, jak by mělo, ryby, odlovené tímto způsobem, budou pravděpodobně lépe zkontrolovány a tím pádem budou kvalitnější.
  5. 5

    Omezte příjem rtuti a dalších toxinů. Jedním z hlavních důvodů, proč je dobré vědět, odkud ryby pocházejí, je získání lepších informací o potenciálně vysoké hladině jedovatých látek. Například PCB je průmyslová škodlivá látka, o které se věří, že je karcinogenní. Ve vyšší koncentraci se vyskytuje právě u lososů, chovaných na farmách, než u těch volně odlovených.[6]

    • O rtuti je známo, že poškozuje vývoj mozku u plodu a dětí, a negativní vliv na mozek má i u dospělých. Obzvlášť těhotným ženám se doporučuje omezit konzumaci druhů ryb, které obsahují zvýšené množství rtuti, obvykle na 2-3 porce týdně (350 g) — a dokonce méně v případě žraloka a mečouna, ryb s nejvyšším obsahem rtuti.
    • Velké dravé ryby, které loví obrovské množství menších ryb, které konzumují malá množství rtuti, jsou nejrizikovější. I když vypadají jako dobré zdroje omega-3 mastných kyselin, měli byste si dávat pozor na konzumaci příliš mnoha ryb jako je žralok, mečoun, mořský okoun, makrela královská, marlín, modroploutvý tuňák a červenice. Konzervovaný bělobřichý tuňák má střední obsah rtuti, zatímco konzervovaný světlý tuňák jí obsahuje málo.[7]

Potraviny v konzervě a fitness výživa

Výživa ve fitness je obecně spjata s dostatečnou konzumací zdravé a nutričně vyvážené stravy, která by měla být nejlépe čerstvá a kvalitní.

Pokud však na zdravý životní styl nejste zatím úplně zvyklý, může vám neustále nakupování čerstvých potravin brát o něco více času a do jisté míry i peněz.

Pokud chcete své stravování obrátit na zdravou vlnu, nelekejte se. I vy si budete moci čas od času dopřávat trvanlivější potraviny – například ty v konzervě.

Někdy zkrátka nezbývá příliš mnoho času na plně čerstvou stravu. V takových chvílích sáhněte buď po něčem mraženém, anebo po konzervě.

Jste jenom lidé a konzumace těchto potravin zkrátka k dnešnímu uspěchanému životnímu stylu patří. Jsou však tyto potraviny prospěšné pro zdraví člověka a v případě sportu i dostatečnou výživou?

Správný výběr konzervovaných potravin

Ano, i konzervované produkty mohou nahradit plnohodnotné jídlo, zvláště pokud se jedná o zeleninu či kvalitní rybí maso.

V první řadě se vyhýbejte tučným masovým konzervám, které vám v jídelníčku spíše uškodí. Klasické masové konzervy jsou kromě nezdravých tuků plné sodíku, který je dnes skrytým zabijákem číslo jedna.

Při výběru konzervovaných potravin do domácnosti sáhněte po zelenině v jakékoliv formě. Vyhýbejte se pouze té, která je naložena v nálevu plném cukru.

Luštěniny v konzervě jsou také skvělým doplňkem jídelníčku všech fitness nadšenců. Jejich příprava je v syrovém stavu díky potřebě namáčení často zbytečně zdlouhavá.

Při výběru konzervovaných potravin se ideálně soustřeďte na ty, ve kterých kromě základní složky není obsažená sůl a přidaný cukr. To platí například u fazolí.

Dostatek kvalitních bílkovin je základ!

Pokud se bavíme o výživě ve fitness, jistě je důležité neopomenout jednu z nejvýživnějších složek jídelníčku, kterou jsou ryby. Rybí maso je kromě kvalitních proteinů plné zdravých tuků s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, proto by ryby měly být jednou ze zásadních složek každého zdravého jídelníčku a měli byste je konzumovat alespoň třikrát týdně.

Nákup čerstvých ryb je však v České republice někdy složitější. Pokud tedy chcete rybu opravdu čerstvou, musíte se občas plácnout přes kapsu. Skvělou alternativou rybích pokrmů mohou být konzervy, dnes už si můžete vybrat z mnoha druhů. Na trhu se kromě obyčejných sardinek a tresky objevují i tradiční tuňák a dokonce losos.

Pokud máte na výběr, zda rybu ve vlastní šťávě či v oleji, vždy raději sáhněte po první variantě. Ryby jsou často tučné dost samy o sobě, proto je jejich doplnění dalším (i když zdravým) tukem naprosto zbytečné. V případě, že chcete rybu použít do salátu, můžete zvolit variantu v oleji a vyseparovaný olej použít jako zálivku.

Nebojte se konzervovaných potravin

Jestliže se chcete stravovat zdravě, ale někdy si zkrátka nenajdete na přípravu či nákup čerstvého jídla dostatek času, nezoufejte. Sem tam si klidně dopřejte kvalitní konzervovanou rybu či zeleninu.

Díky dnešním vyspělejším technikám konzervování si kromě některých termolabilních vitaminů konzervy uchovávají i své nutričně hodnotné látky, proto i konzumací konzervovaných potravin můžete prospět svému zdraví. Takže konzervy rozhodně ano, ale vybírejte je pečlivě!

Základní potraviny: Když chcete jíst skutečné jídlo

O dělení potravin podle stupně zpracování jsme psali v předchozím článku. Při vytváření jídelníčku se vám vyplatí zaměřit se především na první skupinu potravin, do které patří nezpracované a minimálně zpracované potraviny. Vaše tělo z nich získá bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vitaminy i minerály bez nadbytečného obsahu konzervačních látek, stabilizátorů, barviv, zahušťovadel a dalších aditiv. Díky základním potravinám budete mít více energie, dobrou náladu a chuť aktivně žít. Vyřešit tak navíc můžete nadváhu, nadbytečný stres i některé zdravotní problémy.

  • čerstvé ovoce
  • čerstvá zelenina
  • celá zrna obilovin, pseudoobilovin
  • luštěniny
  • vejce
  • čerstvé ryby
  • maso
  • ořechy a semena

Nezáleží na tom, zda se rozhodnete pro běžný vysokosacharidový jídelníček, začnete jíst low-carb, vyzkoušíte směr paleo nebo dáte přednost veganství. Ať už je vašemu srdci blízký jakýkoliv typ stravování, jeho základem by měly být kvalitní potraviny v co nejpřirozenější formě. Sladkosti, bílé pečivo, polotovary, hotovky a rychlé občerstvení do zdravého jídelníčku zkrátka nepatří.

Zdaleka ne všechny zpracované potraviny jsou však nevhodné. Šetrné způsoby zpracování poskytují delší trvanlivost i zajímavé chutě. Bez výčitek si vychutnejte sterilizací upravenou zeleninu nebo ovoce, chlazené maso, ryby a mořské plody, vejce, kysané nebo pasterované produkty, fermentované sýry,  luštěniny, houby, čaj, kávu nebo třeba různé druhy koření.

Zpestřete si jídelníček potravinami, které jsou:

  • mražené
  • chlazené
  • sušené
  • fermentované
  • pasterizované
  • filtrované
  • vakuované

A co ze základních a minimálně zpracovaných potravin vařit? Podívejte se na naše recepty označené štítkem „vaříme ze základu“. Skvěle chutnají a hodí se pro každodenní stravování. 

Vaříme ze základu: štítek pro lepší přehled

Recepty pod štítkem obsahují zejména potraviny základní a minimálně zpracované a zpracované ingredience, dále některé zpracované potraviny (skupiny 1 – 3). Jedná se o potraviny, které nejvíce odpovídají pojmu „real food“, tedy skutečné jídlo.

Pokud se o dělení potravin chcete dozvědět více, podívejte se na článek Zpracované versus základní potraviny. Čím méně upravované potraviny však budete volit, tím více svému tělu prospějete. Pochutnáte si a navíc se tímto způsobem můžete stravovat každý den.

Nově se o opravdovém jídle dozvíte také v Průvodci skutečným jídlem. 

Vybírejte pečlivě

Některé potraviny v prvních třech skupinách jsou nutričně výhodnější, jiné zase méně. Vždy preferujte ty méně zpracované před více. Celozrnné produkty před výrobky z bílé mouky, která je sice vysoce zpracovaná, ale stále spadá do skupiny 1 – 2.

Podobně je na tom ovocná šťáva, která je na rozdíl od čerstvého ovoce zbavená vlákniny a má podstatně vyšší glykemický index.

Dalším příkladem jsou různé druhy olejů, kdy na jedné straně barikády stojí kvalitní za studena lisované oleje a na druhé straně pak oleje rafinované.

Vyhodnotit míru zpracování potravin je často oříšek. Vystudovaní technologové naštěstí potraviny rozdělili za vás a štítkem označili podle studie Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a jejívyužití v prevenci civilizačních onemocnění.

  My jsme dále vyloučili potraviny, ze kterých byla odstraněna vláknina a/nebo jsou pro nás nutričně nevýhodné – cukr, bílá mouka např.Štítek „vaříme ze základu“ tak můžete použít jako užitečné vodítko.

Díky filtru si navíc recepty můžete snadno zkombinovat i se svým výživovým stylem. 

Jak správně vykostit kapra. Mnoho lidí opakuje stejné chyby

Zdroj: Jukov studio / Shutterstock.com

16. 12. 2020 | Doba čtení 3 minuty

Kapr neodmyslitelně patří na náš štědrovečerní stůl, ať už v oblíbené úpravě namodro, velmi tradiční a již poněkud upozaděné načerno, nebo smažený v trojobalu jako řízek s bramborovým salátem, což je dnes asi nejběžnější varianta. Mnoho lidí však odrazuje manipulace s rybou a také množství kostí, kterými je kapří maso pověstné. Přinášíme proto podrobný a osvědčený návod, jak i doma lehce naporcovat filety bez nežádoucích kostí.

Kapří maso obsahuje nízký podíl tuků a je zdrojem lehce stravitelných bílkovin a také omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí jako prevence proti civilizačním chorobám. Vhodně upravené kapří maso tedy nejenže dobře chutná, ale jeho konzumací prospějete i svému zdraví.

Pokud kupujete kapry, je nejlepší vybírat ryby vážící mezi 3 a 4 kg. Těžší kapři už nemají tak chutné maso, jsou tučnější a mohou být cítit bahnem, kapři vážící méně než 3 kg jsou zase hodně kostnatí.

Čerstvého kapra si můžeme koupit těsně před Vánocemi. Zdroj: Richard Semik / Shutterstock.com

Na vykosťování si připravte tenký ostrý nůž, velké prkénko nebo vál a látkové utěrky (papírové nejsou tak pevné a rychle se rozmočí).

Když kapra zabijete nebo přinesete zabitého od prodejců, musíte ho nejdříve pečlivě očistit, otřete ho proto utěrkou od krve, slizu a jiných nečistot.

Pouze pokud byste plánovali dělat kapra namodro, je důležité hlen pokrývající rybu zachovat, protože právě hlen při další úpravě rybu zbarví na onu žádanou modrou barvu. Pro tuto úpravu se hodí kapr lysec nebo méně častý hladký kapr bez šupin.

Ale na nejobvyklejší smažení je vhodný kapr šupinatý, s nímž se také nejčastěji setkáte.

A jak tedy při tvorbě filet bez kostí postupovat?

Nožem nahmátněte páteř a podél hřbetní kosti udělejte řez. Zdroj: Prarinya / Shutterstock.com

  • Nejprve nařízněte část hlavy z jedné strany podél žaber.
  • Nožem nahmátněte páteř a podél hřbetní kosti udělejte řez (pokud možno se držte co nejblíže kosti, abyste neznehodnotili okolní maso).
  • Pomalu a opatrně odřezávejte filet od žeber, dávejte pozor, aby vám nůž nesjel.
  • Pokračujte až k ocasu, zhruba do dvou třetin těla kapra, kde mu končí žebra.
  • Nůž vsuňte pod plát masa, který jste již odřezali, a odřízněte zbytek až do konce k ocasu.
  • Z filetu odstraňte ploutve a okrajové části pupku.
  • Směrem od ocasu odstraňte kůži. Maso ke kůži prořízněte a nůž obraťte do polohy, aby byl rovnoběžný se stolní deskou. Pomalu přitlačujte a kývavými pohyby odřezávejte kůži až k hlavě (někdy lze kůži uchopit a pomalým táhnutím z ryby jednoduše stáhnout). Maso si přidržujte utěrkou, aby vám nevyklouzlo.
  • Žebra a páteř máte odstraněné, a jak na ony nepříjemné drobné kůstky? Nejlepší fintou na jejich zneškodnění je maso jemně prořezat. Ostrým nožem s rovným ostřím prořezejte jednotlivé porce kapra hustými řezy, kostičky sice nezmizí, ale rozruší se na tak droboučké kousky, že je při konzumaci ani neucítíte. Nesmí ale dojít k porušení jemné kůže, protože by se vám vykostěný filet rozpadl.

Kapří maso můžeme vykostit. Zdroj: Photo Studio Nadezhda / Shutterstock.com

Pokud si postupy lépe osvojujete zhlédnutím než čtením, na internetu existuje mnoho videí, která toto naporcování kapra bez kostí dokumentují opravdu názorně. Můžete si pak na kapřím mase pochutnat bez obav z kosti zapíchnuté v krku.

Zdroj: www.ceskykapr.cz, www.bezvarady.eu

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector