Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!

26 knih

dle hodnocení ▾
dle počtu hodnocení ▾
dle roku vydání ▾
A-Z (název knihy) ▾

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!Srdeční choroby – cholesterol – chlor2005, Dr. Joseph M. Price

Teorie, podle které je příčinou onemocnění srdečně cévního a cévního onemocnění mozku chlór obsažený v pitné vodě. Dr. Joseph M. Price již po dlouhou dobu prosazuje teorii, že právě chlór v naší pitné vodě – nikoliv … více

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!Potraviny a byliny ke snížení cholesterolu2003, Jana Arcimovičová

Cholesterol je sloučenina, která se v poslední době stala pro mnohé z nás strašákem. Jeho zvýšená koncentrace v krevním séru se dává do spojitosti s rizikem aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob. Co dělat v p… více

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!TOFU zdravě bez cholesterolu1996, Pavla Momčilová

Sešity zdravé výživy jsou kuchařky, které obsahují více než 100 receptů na přípravu chutných pokrmů podle moderních zásad zdravé výřivy. Podle našich receptů se vám bude vaření i pečení dařit – a co víc – chutě překvapí … více

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!Anticholesterolová kuchařka1999, Miloš Velemínský ml.

Druhé přepracované a doplněné vydání kuchařky zacílené na snížení hladiny cholesterolu v krvi. více

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!Bez cholesterolu1994, Edita Pospisil

Kuchařka bezcholesterolových pokrmů je doplněna úvodním slovem lékaře a abecedním rejstříkem. více

Jak vyzrát na cholesterol2010, Debra Lee Katz Gordon

Když lidé začnou zdravěji žít, sníží se u většiny z nich riziko úmrtí na srdeční onemocnění o 80 i více procent – a to bez jakýchkoli medikamentů. Navzdory svému názvu tato kniha nepojednává výhradně o cholesterolu, nebo… více

Snižte si cholesterol pomocí přírodních látek2014, Aloys Berg

V této knize najdete přehled příčin a následků, které má pro naše tělo vysoká hladina cholesterolu. Naučíte se udržovat svůj cholesterol na správné výši pomocí přírodních látek a vhodného jídla, bez léků. Autoři připravi… více

Dieta pro snížení cholesterolu2005, Libuše Vlachová

Kardiovaskulární onemocnění, choroby srdce a krevního oběhu – je dnes nejčastější příčinou smrti a invalidity. Asi dvě třetiny cholesterolu si tělo vytváří samo v játrech, další přijímame v potravě. Tato kniha nás naved… více

Cholesterol – Přirozená regulace hodnot krevního tuku2008, Rolf Meier

Přirozená regulace hodnot krevního cukru. Naše tělo produkuje denně cholesterol a v různém množství ho přijímá v potravě. Aby bylo možno hodnoty krevního tuku udržet ve zdravé rovnováze, je nezbytný vyvážený způsob život… více

Vražedný cholesterol1993, Rudolf Poledne

Autor vysvětluje základní fakta o metabolismu, cholesterolu a jeho účinku na vznik ateriosklerózy. více

Vaříme zdravě při zvýšeném cholesterolu2010, Friedrich Bohlmann

Máte v krvi příliš mnoho cholesterolu? Dopřejte vašemu organismu „výměnu oleje“ a ochraňte tak své cévy před škodlivými usazeninami. Na co byste měli chuť – na řízek, špagety s lososí omáčkou nebo kousek krémového dortu?… více

Stolečku, prostři se ! aneb výživa v prevenci rizikových faktorů aterosklerózy1987, Jaroslava Kaucká

Popis knihy není zatím k dispozici. více

Dieta při zvýšené hladině cholesterolu2002, Libuše Vlachová

Vysoká hladina cholesterolu značně ohrožuje naše srdce a cévy. A přitom stačí začít vařit jen trošku jinak… více

Znáš svůj cholesterol?2010, Peter Horan

Jak snížit riziko infarktu, ischemické choroby srdeční, mozkové mertvice. Jak zabránit působení rizikových faktorů Vliv životního stylu a výživy Pravidelný přiměřený pohyb……. více

Diety při zvýšené hladině cholesterolu2010, Jan Kovář

Poučení pro nemocné o příznacích onemocnění, jeho průběhu, léčbě i prevenci naleznete v úvodní části brožury. Pro lepší orientaci v zásadách správného stravování uvádíme tabulku doporučených a nevhodných potravin a dále … více

Cholesterol je pro vaše zdraví nezbytný. Víte, kolik jeho procent ovlivňujete stravou?

Cholesterol – co o něm víme? Víme, že ve vyšší míře ucpává cévy a zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Víme, že existuje nějaký „hodný“ a „zlý“ cholesterol a také asi víme, že za zvýšenou hladinou toho „zlého“ může nesprávná životospráva.

Co ale narušuje jeho hladinu nejvíc? Opravdu je třeba mít z cholesterolu strach a bát se tučných potravin, anebo právě onen strach způsobuje jeho zvýšení?

Lidský organismus je přírodou propracovaný stroj, který, je-li zdravý, neplýtvá energií pro zbytečné procesy. Naopak, vyrábí si látky a zajišťuje pouze procesy nezbytné pro bezproblémovou funkčnost. A to i v případě, že mu občas některými „zásahy“ neprospíváme.

Vznik cholesterolu proto není výjimkou a je zcela přirozenou látkou v našem těle.Ve větší míře však může ohrozit zdraví, což zpravidla bývá vlastní vinou.

Cholesterol buňky potřebují pro svou ochranu. Je také nepostradatelnou součástí mozku a nadledvinek, vznikají díky němu některé hormony a reguluje pohlavní funkce i metabolismus minerálů a vody.Taktéž je nutný k tvorbě žlučových kyselin, které pomáhají metabolismu tuků, a vyžadují ho i nervová vlákna.

Cholesterol zkrátka tělo potřebuje a ne nadarmo ho denně v játrech vyprodukuje asi 500 mg. Udává se, že 75 % se ho vytvoří v těle a zbylých 25 % je přijato stravou.

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou! Canva

Cholesterol je látka, která se řadí mezi lipidy. Po těle putuje krví, kde se váže na tzv. nosiče bílkovinné povahy, s nimiž tvoří lipoprotein. Podle velikosti nosiče se dělí na HDL (high density lipoprotein čili lipoprotein s vysokou hustotou) a LDL (low density lipoprotein neboli lipoprotein s nízkou hustotou).

  • LDL cholesterol se v nadbytku usazuje na cévních stěnách a tvoří aterosklerotické pláty, čímž snižuje průchodnost a pružnost cév. Následkem toho může vznikat trombóza, infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.
  • HDL cholesterol pomáhá nadbytek cholesterolu vracet do jater, kde se rozkládá na další složky. Takto zabraňuje jeho usazování v cévách.

Tak, jako známe hodný a zlý cholesterol, existují i dobré a špatné zdroje tuků. Jestliže ve stravě přijímáme převážné množství nasycených tuků, podporujeme i zvýšení LDL – špatného – cholesterolu. Naopak kvalitní zdroje, zejména panenské rostlinné tuky z olejnin, podporují vznik HDL – dobrého – cholesterolu,který dokáže ten špatný potlačovat.

Běžný strávník dodržující základy zdravého životního stylu se nebude se zvýšením cholesterolu potýkat, maximálně bude-li trpět poruchou metabolismu tuků.

Potíže se nicméně vždy spojovaly s nezdravou stravou plnou tuků – a právě ta je nepochybně významným činitelem růstu cholesterolu i dalších obtíží.

Nicméně vzhledem k tomu, že stravou ovlivníme asi jen 25 %, je třeba hledat příčinu jeho zvýšení i někde jinde.

Co tedy ovlivňuje zbylých 75 %?

Řada medicínských odvětví se věnuje souvislosti psychologie s příčinami vzniku různých nemocí. Horkým tématem je například propojení psychiky a střevní mikroflóry, především pak v návaznosti na stres. O vlivu stresu na vznik žaludečních vředů se diskutuje už dlouho – a obdobně se začíná živě diskutovat o jeho vlivu na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Tak, jako psychika, lépe řečeno stres, ovlivňuje růst špatného cholesterolu, má naopak vliv i strava na naší psychiku. Zjednodušeně řečeno, dostaneme-li do pohody střevní mikrobiom, pomůžeme i naší psychické pohodě, a tím se ochráníme od rizika rostoucího cholesterolu a potíží s ním spojených.

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!

Kupte se slevou Makrela uzená.

Porovnat slevy

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou! Canva

Je pravdou, že i předkům se cholesterol v krvi mohl zvyšovat, avšak ne dlouhodobě. Produkce cholesterolu narůstá vlivem stresu. Naši předci stres pociťovali nejvíce ve chvílích ohrožení – tedy při lovu nebo napadením predátorem. Co v tu chvíli udělali? Mohli utéct či bojovat – zkrátka vykonali fyzickou aktivitu, která pomohla hladinu LDL cholesterolu opět snižovat.

Dnes zažíváme stresu víc než dost, ale pohybu máme málo. Krom toho bojuje řada lidí obecně s nezdravou životosprávou. Čím více tělo těžkne, tím spíš inklinuje k lenosti a množství pohybu se snižuje. Spirála se roztáčí a riziko kardiovaskulárních onemocnění narůstá.

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!

Kupte se slevou Šumivé tablety Rapid Glenmark.

Porovnat slevy

Normální hladina cholesterolu v krvi se pro děti udává do 4,4 mmol/l. U dospělých je to do 5,0 mmol/l.

Cholesterol, jak už víte, souvisí nejen se stravou a pohybem, ale i s celkovou pohodou. Střevní mikrobiom ovlivňuje v určité míře psychické rozpoložení, a proto se v rámci udržení optimální hladiny cholesterolu snažte dodržovat tato doporučení:

  • Konzumujte co nejméně průmyslově upravených potravin, zaměřte se raději na ty čerstvé a kvalitní.
  • Soustřeďte se na konzumaci potravin bohatých na „zdravé“ tuky čili nenasycené mastné kyseliny. Skvělým zdrojem jsou panenské oleje, ořechy, avokádo či ryby.
  • Vyhněte se konzumaci alkoholu a kouření.
  • Snažte se mít rozmanitý jídelníček, plný čerstvé zeleniny a ovoce, libového masa, fermentovaných mléčných výrobků a vlákniny (tu najdete v obilovinách, celozrnných produktech, ořeších, zelenině aj.).
  • Nebojte se vajec – průměrně 2 vejce za den jsou v pořádku.
  • Snažte se hýbat, nejlépe na čerstvém vzduchu. Vyzkoušet můžete třeba i jógu – ta spojuje fyzický pohyb s meditací, která napomáhá psychické pohodě. Zlepšíte si tak svoji kondici, mysl i dech.
  • Pro podporu psychické pohody lze taktéž zařadit čaje z meduňky, levandule a třezalky. A pro lepší trávení zase pomáhá heřmánek a máta a některá koření, jako jsou fenykl, kmín či koriandr.
  • Pokud vás trápí únava bránící ve fyzické aktivitě, může být na vině nedostatek některého prvku, například železa nebo magnesia. Z krevních testů si hladiny prvků v těle zjistíte a můžete je snadno doplnit.
Budete mít zájem:  Potraviny na usnutí – které vám pomohou?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Co je to cholesterol a jak ho snížit?

Cholesterol máme v těle všichni, kdybychom ho neměli, mnoho procesů v organismu by nemohlo správně fungovat. Je velmi důležitý, protože pomáhá zpracovávat v těle tuky.

Během posledních let ale lidé začali automaticky cholesterol brát jako špatný – to samozřejmě není tak jednoduché.

Problémem je zejména vysoký cholesterol a zároveň, že lidé často ani nevědí, že vysokým cholesterolem trpí – to je časovaná bomba.

Co je cholesterol

Cholesterol je zkrátka prospěšná látka, která pomáhá organismu dále nejen zpracovávat tuky.

Je nápomocná při tvorbě buněčných membrán a neobejdeme se bez něj ani při tvorbě některých hormonů nebo třeba vitamínu D.

Cholesterol můžeme rozdělit na prospěšný „HDL cholesterol“ a rizikový „LDL cholesterol“. Vysoká koncentrace LDL cholesterolu v krvi představuje problém, protože dochází ke zdravotním rizikům, především pak onemocněním srdce.

Věděli jste, že vysoký cholesterol zásadně zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění? Ta se podílí na více než 50 % všech úmrtí v České republice. Odhaduje se, že zvýšenou hladinu cholesterolu má na 70 % české dospělé populace, navíc se tento problém začíná týkat i dětí.

Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!

Zdroj obrázku: Free Vector | Doctor explain to female patient about good and bad cholesterol as reason of obesity. Free Vectors, Stock Photos & PSD Downloads | Freepik [online]. Copyright © [cit. 30.06.2021]. Dostupné z: https://www.freepik.com/free-vector/doctor-explain-female-patient-about-good-bad-cholesterol-as-reason-obesity_15128714.htm#page=1&query=cholesterol&position=1

Co zvyšuje cholesterol?

Na otázku, co způsobuje vysoký cholesterol, je poměrně snadná odpověď. Je to především nezdravý životní styl.

Rozhodně byste ale neměli věřit častým mýtům, že vysoký cholesterol je přímo spojen s některými potravinami.

Studie ukazují, že zásadní vliv na vysokou hladinu cholesterolu má především dlouhodobý stres – zejména chronický stres je zásadní problém a většinou je potřeba nasadit léky.

Lidé se často ptají, co obsahuje cholesterol – protože se těmto potravinám chtějí vyhnout. Jak uvidíte dále v článku, není to nutné, protože kvalitní tuky nevadí, je to mýtus.  

Vysoký cholesterol dále způsobuje cukr – a to mnohem více než tuky. Kvalitní tuky, které najdeme například v mase, másle, vejcích nebo třeba rybách, nepředstavují až takový problém.

Tělo je totiž natolik chytré, že pokud přijmete cholesterol v této podobě, nemusí si ho vyrábět samo – a nedělá to.

 Problémem je jednoduchý cukr, který stimuluje rychlý vzestup inzulinu – dojde ke zvýšení činnosti enzymů, které podporují tvorbu cholesterolu v játrech, to představuje vážný problém.

Co na vysoký cholesterol

Pokud hledáte, co snižuje cholesterol, mohou pomoct některé potraviny nebo třeba bylinné kapky.

Ideální je na snížení cholesterolu jíst potraviny obsahující zdravé tuky, rozhodně se ale vyhýbejte margarínům, řepkovému nebo slunečnicovému oleji.

Vhodné je přejít na kvalitní olivový olej. Dále zařaďte do jídelníčku ořechy, především ty vlašské, potom lískové ořechy nebo mandle.

Prospěšné jsou také luštěniny nebo mořské plody. Určitě nic nesmažte, upřednostňujte především dušení nebo pečení. Změna jídelníčku dokáže snížit hladinu cholesterolu. Takový je přehled, co jíst na vysoký cholesterol.

Dobré je kombinovat upravenou životosprávu spolu s přírodními produkty, které umí díky účinným látkám pomoct.

Na zvýšený cholesterol pomáhají bylinné kapky Energy Korolen, které stimulují hladinu lipidů v krvi a prospívají normální činnosti kardiovaskulárního systému, to především díky pročištění krve a normální činnosti srdce, protože mají přímo vliv na hladinu cholesterolu.

Neodkládejte návštěvu lékaře

Protože je přímá souvislost mezi vysokým cholesterolem a infarktem nebo mrtvicí určitě byste neměli odkládat návštěvu lékaře, a to i preventivně.

Cholesterol je bohužel tichý zabiják – jakmile udeří, může už být pozdě.

Proto pokud má někdo v rodině vysoký cholesterol nebo nemáte zrovna dobrou životosprávu, je na místě si nechat preventivně odebrat krev a zjistit hodnoty cholesterolu.

TIP, co jíst před odběrem na cholesterol: odběr probíhá hned ráno nalačno. Ideálně vynechte celý den před odběrem tučná jídla a pokud to jde (po dohodě s lékařem), i některé léky, které také mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. Alespoň 12 hodin před odběrem nic nejezte.

Kdy brát léky na cholesterol

Jestliže se ukáže, že máte příliš vysoký cholesterol, který nejde snížit stravou nebo přírodní cestou (případně by to bylo rizikové), je potřeba začít užívat léky na cholesterol.

Kdy brát léky na cholesterol vám určí lékař po vyšetření. Jedná se především o léky na předpis, které mají za úkol odbourat usazený cholesterol na stěnách cév.

Úspěšnost těchto léků je poměrně velká. 

Zdroje

Jak snížit cholesterol? Potraviny, které snižují hladinu cholesterolu

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo nezbytná. Je součástí každé buňky, základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk, je potřeba pro tvorbu hormonů. Zčásti si ho člověk vyrábí sám, zčásti ho přijímá v potravě. Zdravý organismus dokáže udržovat jeho správný poměr v krvi a trávicím systému.

Pokud je ho ale v těle nadměrné množství, může se usazovat na stěnách cév v podobě aterosklerotického plátu a způsobovat ztrátu jejich pružnosti nebo dokonce zúžení až ucpání. To je velmi nebezpečné, protože orgán, který céva vyživuje, odumře. 

V těle je cholesterol přenášen pomocí částeček zvaných lipoproteiny, které jsou složeny z tuků a bílkovin.

Pokud jsou lipoproteiny převážně tukové – LDL (low density lipoprotein), putují s cholesterolem do okrajových tkání, kde mohou negativně působit na cévní stěnu.

Cholesterolu přenášenému LDL se lidově říká „zlý“ a jeho hodnota by měla být pod 3,4 mmol/l, u dětí pod 2,6 mmol/l.

Pokud jsou lipoproteiny převážně bílkovinné – HDL (high density lipoprotein), odnášejí přebytečný cholesterol z cév do jater. Říká se mu také lidově „hodný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být nad 1,4 mmol/l a u dětí nad 1 mmol/l.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l, nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by měl být cholesterol pod 4,4 mmol/l.

Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít nevhodnou stravou (obsahující potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy nebo obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.

Jak tedy snížit hladinu cholesterolu bez léků? 

Budete mít zájem:  Která zmrzlina je zdravější? Je zmrzlina zdravější než nanuk?

Ovesné vločky

Jestliže vás nedávno konfrontoval lékař se skutečností, že máte vysoký cholesterol, klíčem k jeho snížení může být i změna snídaně. Už dvě hrsti ovesných vloček mohou snížit hladinu LDL cholesterolu o 5,3 % za pouhých šest týdnů. Může za to beta-glukan, což je látka v ovsu, která pohlcuje špatný cholesterol a tělo jej pak vyplaví.

Losos a tučné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou jedny ze divů světa zdravého stravování. Bylo prokázáno, že působí preventivně proti srdečním chorobám, demenci a mnoha dalším nemocem. Navíc tyto nenasycené tuky mohou mít ještě další zdravotní přínos, a to je snižování hladiny cholesterolu tím, že se zvyšuje ten dobrý cholesterol.

Ořechy

V časopise American Journal of Clinical Nutrition vyšla studie, podle které se lidem, kteří denně snědli 40 gramů vlašských ořechů po dobu jednoho měsíce, snížil celkový cholesterol o 9,3 procent. Podobné výsledky byly zaznamenány i v případě kešu oříšků a mandlí.

Jestli si tedy jako přírodní podpůrnou medicínu zvolíte chroupání oříšků, jen do toho, ale mějte na paměti, že mají zároveň vysoký obsah kalorií, proto jich nejezte více, než je doporučováno. Rada na závěr nebo snad jen pro upřesnění – praženým slaným oříškům se vyhněte.

Podívejte se, jaké potraviny prospívají vašemu srdci, na videu.

Které potraviny prospívají vašem srdci? • VIDEO iStock.cz/mojezdravi.cz/yokohana

Fazole

Fazole jsou hodně dobré pro vaše srdce. Pokud si je zařadíte pravidelně do jídelníčku, pomůže vám to snížit hladinu celkového cholesterolu v krvi. A to z jednoduchého důvodu zvaného vláknina. Bylo prokázáno, že umí zpomalit proces vstřebávání cholesterolu z některých potravin.

Špenát

Oblíbený pokrm Pepka námořníka obsahuje velké množství luteinu, který se nachází v zelené listové zelenině (a také vaječném žloutku).

Dlouhou dobu byl lutein spojován s prevencí makulární degenerace, která je hlavní příčinou slepoty.

Nyní ale výzkum naznačuje, že už 1/4 šálku potraviny bohatých na lutein pomáhá chránit i před infarktem tím, že ze stěn cév odstraňuje nánosy cholesterolu, které mohou způsobit jejich ucpání.

Avokádo

Avokádo je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu HDL cholesterolu, ale současně také snižují hladinu LDL cholesterolu. Fytosteroly, které jsou v avokádu obsažené, dokáží zpomalovat absorbování cholesterolu z potravy. Pozor ale, avokádo má trochu vyšší obsah kalorií a tuků, takže ho používejte s mírou.

Autor: Kateřina Erbsová

Vysoký cholesterol může zaskočit i třicátníky. Stačí přitom dodržovat pravidla

„Byla jsem si jistá, že dělám všechno dobře. Nejedla jsem nic špatného, jeden čas jsem byla i vegetariánka, nicméně později jsem se k masu vrátila. Zeleninu jsem jedla jedině bio nebo se své zahrádky, vyhýbala jsem se cukru a taky jsem si nedala nic, kde by byl lepek.

Pravidelně jsem běhala, nikdy jsem nekouřila a každou noc jsem se snažila spát minimálně sedm hodin. Prostě jsem žila opravdu zdravě,” vypráví 31letá Daniela.

„Takže když jsem se v 30 letech rozhodla, že si u lékaře nechám zkontrolovat hladinu cholesterolu, očekávala jsem, že budu mít perfektní výsledky.

Přečíst článek ›

„Nikdy nezapomenu na den, kdy mi doktor řekl, že hladina mého celkového cholesterolu je 7,9 mmol/l. Byl jsem v tu chvíli naprosto v šoku. Tolik peněz za doplňky stravy, správná strava, cvičení – to všechno bylo k ničemu a hrozil mi ve 30 letech infarkt? Nic mi nedávalo smysl,“ pokračuje Daniela.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l.Nad 6,2 už je vysoké riziko ucpání cév, u dětí by mě být cholesterol pod 4,4 mmol/l. Každý pátý Čech má hladinu cholesterolu zvýšenou.

Až 30 % lidí nad 70 let bere léky na snížení cholesterolu.

Lékař jí tehdy zmínil, že vliv může mít i genetika. „Já si vzpomněla, jak moje máma celý život bojovala s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Tehdy tvrdila, že je to prostě dané. Bylo to 'součástí' naší rodiny a nedalo se s tím nic dělat. Jen se s tím naučit žít.

Podle lékaře se vysoká hladina opravdu může projevit jako následek dědičné choroby, ale často s tím souvisí i strava bohatá na nasycené tuky.

U mnoha lidí se jedná o kombinaci obou faktorů, tedy špatných stravovacích návyků a zděděné tendence k vysokému cholesterolu, což byl přesně případ mojí matky,“ vypráví Daniela.

Nechtěla se smířit s tím, že tak mladá má tak vysoké hodnoty. Jakmile přišla domů, začala si hledat informace. „Vyděsilo mě, kolik lidí mělo ve třiceti kvůli cholesterolu velké zdravotní potíže. Zatímco já se připravovala na to, že bych chtěla dítě, podle těch stránek jsem se měla spíš připravovat na potenciální infarkt,“ vzpomíná.

Přečíst článek ›

„Přestože beru léky, jsem odhodlaná udělat vše pro to, abych se jich jednou zbavila, i když mi lékař říkal, že to pravděpodobně nebude možné.

Zařadila jsem víc potravin, které mají snižovat hladinu cholesterolu, jako je olivový olej nebo listové saláty, a na poslední kontrole byly výsledky mnohonásobně lepší. Nicméně bych ráda doporučila všem, ať si hladinu nechají zjistit včas.

Kdo ví, co by se mnou bylo, kdybych se to nedozvěděla včas a mohla s tím ještě něco dělat,“ dodává Daniela.

Názor odborníka

Cholesterol je důležitá součást všech buněk v těle. Tvoří se v játrech, navíc je přijímán i potravou v tucích. LDL (tzv. „špatný“ cholesterol) transportuje cholesterol z jater do cév. Při jeho nadměrném množství dochází k nežádoucímu usazování do cév a ateroskleróze. HDL (tzv.

„hodný“ cholesterol) transportuje naopak cholesterol z cév do jater a tam jej využívá k tvorbě hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D, potřebného pro stavbu kostí. Látky tukové povahy (cholesterol, triglyceridy) mohou poškozovat cévní stěnu a podílet se na srdečně-cévních onemocněních.

Nejnápadnější změny jsou pozorovány jako ateroskleróza na cévách srdce, dolních končetin a mozku. Usazování cholesterolu do cév nebolí onemocnění cév se obvykle projeví až komplikacemi, např.

infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin. Důležitá je prevence – zamezení trvale zvýšené hladiny cholesterolu.

Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot.

Informace o nemoci

* Při nízkocholesterolové dietě omezte potraviny obsahující velké množství cholesterolu (vnitřnosti, žloutky). Vybírejte si bílé a libové maso a vynechejte uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky.

* Důležitý je i dostatek vlákniny, především z ovoce, zeleniny (s důrazem na tmavé listové saláty), celozrnného pečiva, celozrnných těstovin nebo hnědé rýže. Pokud hladiny neklesnou ani za 3 až 6 měsíců po úpravě jídelníčku a při pravidelném pohybu (při opravdu vysokých hladinách ihned), lékaři pacientovi nasadí léky – statiny, případně jiné léky.

Přečíst článek ›

* Rozhodně se vyhýbejte slazeným limonádám a alkoholu. Vysoký cholesterol se nijak neprojevuje a o to je nebezpečnější. „Potichu“ tak dochází k rozvoji aterosklerózy – omezení průchodnosti tepny.

  • * Každý dvoustý Čech má podle lékařů vrozenou vysokou hladinu cholesterolu, která se nedá ovlivnit změnou životního stylu.
  • Recept pro zdraví: Kuřecí filety s hráškem a brokolicí
  • Ingredience:  600 g kuřecích vnitřních filetů, 2 limetky, 2 lžíce tekutého medu, 3 lžíce arašídového oleje, 2 snítky máty, 500 g brokolice, 250 g fenyklu, 300 g mraženého hrášku, sůl, pepř, kari

Postup: Kuře omyjte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte šťávu z 1 limetky, med a olej. Nakrájené nudličky v této směsi 30 minut marinujte. Mátu omyjte a otrhejte. Zeleninu očistěte. Brokolici rozdělte na růžičky. Fenykl nakrájejte na úzké nudličky. Do napařovací vložky dejte brokolici, fenykl a hrášek.

Vložte do vhodného hrnce nad mírně vroucí osolenou vodu a zakryté vařte 3–5 minut do poloměkka. Nudličky opékejte na pánvi s nepřilnavou vrstvou 4–5 minut a přitom obracejte. Osolte, opepřete a ochuťte mletým kari. Zeleninu vyjměte, ochuťte zbývající limetkovou šťávou a osolte. Naservírujte na ni nudličky a vše ozdobte mátou.

Budete mít zájem:  Zánět Slinné Žlázy Příznaky?

Tipy pro zdraví

Léčit vysokou hladinu cholesterolu léky bez změny životního stylu nemá smyl. Přiměřené množství cholesterolu má pro tělo nenahraditelný význam. Naše strava však obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin a tzv. „špatného“ LDL cholesterolu, který se usazuje v cévách a způsobuje srdeční onemocnění.

Na druhé straně je „hodný“ HDL cholesterol, který zase pomáhá odstraňovat ten „špatný“ z krve. Zaměřte se také na to, jaké porce jíte. Porce masa nebo ryby by se měla vejít do dlaně, čerstvé ovoce by mělo odpovídat velikosti pěsti. Jeden díl vařené zeleniny, rýže nebo těstovin by se měl rovnat velikosti šálku, který vytvoříte spojením svých dlaní.

Máte-li chuť na něco malého, sáhněte po ořeších.

Přečíst článek ›

Obsahují mononenasycené mastné kyseliny, které snižují LDL cholesterol, přičemž nemají žádný vliv na HDL. U celozrnných výrobků si zase dávejte pozor, jestli jsou opravdu celozrnné – stačí si přečíst složení.

Pokud na prvním místě figuruje celozrnná pšenice nebo celá zrna, buďte bez obav. Všímejte si též množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu.

Potraviny s nulovým obsahem cholesterolu mohou paradoxně zvýšit LDL cholesterol.

Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Naopak smažení a grilování se snažte omezit.

Zrádný cholesterol + rady a tipy na jeho snížení

Co to vlastně je?
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v lidském těle, organismus si ho vytváří sám, ale bývá obsažený i v potravinách živočišného původu, jako je tuk, maso, vejce a mléko.

Na co ho naše tělo vlastně potřebuje?
Pro lidský organismus je velmi důležitý. Tvoří se z něj některé hormony, žlučové kyseliny a je základní složkou buněčných membrán. Tělo si ho vytváří v játrech nebo ho získává potravou. Problém vzniká ve chvíli, kdy se ho v krvi nahromadí nadbytek.

Jak zjistím, kolik cholesterolu mám v krvi?
Hladina neboli koncentrace cholesterolu v krvi se zjišťuje krevním testem nejčastěji při preventivní prohlídce. Výsledek může být známý ihned nebo až po několika dnech, záleží na tom, jaký přístroj má lékař k dispozici.

Je důležité vědět, jak na tom s cholesterolem jsem?
Podle statistik má u nás zvýšenou hladinu „škodlivého“ cholesterolu až 70 procent lidí nad 35 let. Až 80 procent lidí si nikdy nenechalo hladinu cholesterolu změřit. Zákeřnost je v tom, že pokud nejdete k lékaři, netušíte, že ji máte vysokou.

Jaké hodnoty jsou ještě normální?
Lékař vám většinou oznámí takzvaný celkový cholesterol, který by neměl přesáhnout hodnotu 5,0 mmol/l. Ptejte se na hodnoty obou svých cholesterolů.

Proč je dobré znát dobrý i špatný cholesterol?
Určitě jste slyšela, že cholesterol není jen jeden. Známe dva druhy cholesterolu a jednoduše jim říkáme dobrý a špatný.

Takzvaný špatný způsobuje ucpávání cév a jeho hladina by proto měla být co nejnižší – od 2,6 do 3 mmol/l. Dobrý cholesterol je pro naše zdraví velmi důležitý, proto by jeho hladina měla být vyšší než než 1,3 mmol/l.

Pokud znáte tyto hodnoty, přesně víte, co máte dělat, co jíst, a čemu se naopak vyhnout.

Co je třeba udělat, když mi lékař poví, že mám vysoký cholesterol?
Čeká vás změna jídelníčku, dlouhý seznam potravin, zlozvyků a činností, které byste měla ze svého života vyškrtnout. Nemusíte ale také dělat vůbec nic, ale v tom případě si zahráváte se svým zdravím i životem.

Co se může stát, když máme vysoký cholesterol a nic s tím neděláme?
Když je ho v krvi příliš mnoho, ukládá se na stěny cév. Ty se postupně zužují a ztrácejí pružnost. Vysoká hladina cholesterolu v krvi naznačuje, že se v cévách děje něco špatného a nebezpečného a vy můžete kdykoli dostat srdeční infarkt, krvácení do mozku nebo angínu pektoris.

Lze se zbavit špatného cholesterolu?
Ano, existuje mnoho potravin, které jsou chutné a zároveň snižují cholesterol. Pozor, hladinu špatného cholesterolu v krvi si nezvyšujeme jen nevhodnou stravou. Má na ni vliv i naše lenost, tedy nedostatek pohybu, naše zlozvyky, zejména kouření, ale i stres.

Nejlepší domácí pomocníci
Najdete je na trhu, na zahrádce i ve všech supermarketech. Jsou dostupné každé peněžence. Je jen třeba o nich vědět a také trochu chtít!

Mrkev

Stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny, například zelí, brokolice nebo cibule, může snížit množství cholesterolu v organismu, protože obsahuje pektin. Po snědení alespoň dvou mrkví denně se u mnoha pacientů dostal cholesterol na únosnou hladinu.

Pokud celé hodiny namáháte oči, pomozte jim přírodním lékem z medu a mrkve.

Autor: Michal Protivanský

Sója

Obsahuje lecitin, který rozpouští cholesterol, proto by ji měli povinně občas zařadit do jídelníčku zejména milovníci masa.

Fazole „cicer“

Pokud sníte pravidelně 100 až 150 gramů denně, hladina vašeho cholesterolu by měla klesnout až o pětinu.

Česnek

Zlepšuje pružnost cév, uvolňuje je a snižuje tlak. Rozmačkaný česnek nechte vždy deset minut odstát, aby se v něm stačily uvolnit aktivní látky, a do jídel ho přidávejte až nakonec.

Česnek

Autor: Michal Protivanský

Cibule

Každý den byste si měla dopřát jednu syrovou cibuli. Obsahuje látky, které udržují srdce i cévy v dobrém stavu. Kromě toho je bohatá na flavonoidy, které snižují krevní tlak, rozšiřují cévy a rozpouštějí krevní sraženiny.

Margaríny a rostlinné tuky

Vyberte si ty, které obsahují polynenasycené mastné kyseliny. K dostání jsou i takzvané funkční rostlinné tuky, v nichž jsou steroly přímo snižující cholesterol.

Olivy a olivový olej

Jsou bohaté na kyselinu linolenovou, která brání tvorbě krevních sraženin a chrání srdce před infarktem.

Ryby

Losos, makrela, tuňák, sleď i jiné druhy obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, snižují hladinu špatného cholesterolu a hladinu rizikových tuků. Výzkumy ukázaly, že lidem, kteří jedli ryby třikrát až pětkrát týdně, kleslo riziko infarktu o 40 až 70 procent bez ohledu na věk.

Ořechy a semínka

Vlašské ořechy, mandle, lněná a slunečnicová semínka omezují negativní vliv nasycených tuků v organismu, zabraňují zúžení cév a udržují je pružné. Denně stačí sníst hrst ořechů nebo semínek.

Obilniny a celozrnné pečivo

Balastní látky v nich nedovolí škodlivým tukům dostat se do krevního oběhu, ale vyloučí je. Nejúčinnější je vláknina z ovsa.

Ovoce

Čerstvá jablka, hrušky, pomeranče a meruňky obsahují pektin, formu rozpustné vlákniny, která snižuje škodlivý cholesterol. Dvě až tři jablka denně srazí cholesterol o 10 procent. Když jich sníte víc, většího léčivého účinku ale nedosáhnete. Výjimečné jsou meruňky, obsahují mnoho betakarotenu a draslíku, které chrání před nemocemi srdce.

Co je dobré vědět

Pokud vyloučíte všechny tuky, chybějící množství si organismus i tak vyrobí sám. Doporučené denní maximum je 300 mg cholesterolu. Pokud máte zvýšený cholesterol, neměla byste sníst více než 200 mg. Důležité je kombinovat potraviny s vyšším obsahem cholesterolu s potravinami bohatými na vlákninu, která pomáhá jeho vstřebávání.

Pohyb: svižná chůze

Aktivní pohyb je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a zároveň snížit koncentraci škodlivého. Pohyb pomáhá organismu zbavit se tuků, které se do něj dostaly s jídlem, a současně chrání cévy před usazováním špatného cholesterolu. Ideální je svižná chůze 30 minut denně.

Prospívá zdraví a zlepšuje duševní stav, např. mírní deprese nebo úzkosti a zlepšuje paměť

Autor: scom

Zákeřní zvyšovači cholesterolu

Platí, že nejvíce cholesterolu je v tom, co nám nejvíc chutná. Raději zapomeňte na hranolky, chipsy, krémové dortíky, laciné keksy, majonézové saláty, uzeniny, paštiky, sladkosti, slané oříšky, ale také plnotučné mléčné výrobky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector