Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Jablka, hroznové víno, broskve a nektarinky. To jsou druhy ovoce, na kterých se nachází největší množství pesticidů a chemických látek, používaných při jejich pěstování.

Ne každý si může dovolit nakupovat bio potraviny a ne všechno ovoce a zelenina je v bio kvalitě dostupné.

Co když přesto chcete sobě nebo třeba svým dětem dopřát ovoce a zeleninu bez chemie? Nejspíš potraviny běžně oplachujete pod tekoucí vodou. Věděli jste ale, že to zdaleka nestačí?
 

Jak se skutečně zbavit pesticidů na ovoci a zelenině?

Pro omývání ovoce a zeleniny nikdy nepoužívejte mýdlo. Vhodnými variantami jsou vinný ocet, citrónová šťáva, jedlá soda nebo hrubozrnná sůl.

Ovoce nebo zeleninu nechte půl hodinky namočené ve studené vodě smíchané s vinným octem nebo citronovou šťávou v poměru 9:1. Pokud budete používat jedlou sodu nebo hrubozrnnou sůl, počítejte s množstvím 2 lžíce na litr vody.

Můžete zvolit navíc také silnější kombinaci soli a citrónu nebo vinného octa a jedlé sody.

Pokud konzumujete ovoce a zeleninu s tvrdší slupkou, jako jsou brambory, okurky, nebo jablka, vydrhněte je po namočení kartáčem pod proudem studené vody pomocí kartáče na zeleninu. Veškeré ovoce a zeleninu po vodní lázni opláchněte studenou vodou a osušte utěrkou. Tímto se zbavíte asi 70% zbytkových pesticidů.

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Jaký druh octa k omytí zeleniny použít?

Kromě vinného octa můžete použít jakýkoliv jiný druh, od jablečného až po bílý. Všechny druhy jsou stejně účinné a jeho vůně bezpečně zmizí po opláchnutí a osušení zeleniny. Výhodou je navíc to, že ocet pomáhá odplavit kromě pesticidů také slimáky a různé druhy hmyzu.

Jedlá soda nebo hrubozrnná sůl

K odstranění zbytků chemických látek můžete použít také jedlou sodu nebo hrubozrnnou sůl. Jednoduše smíchejte 2 až 3 lžíce jedlé sody nebo soli na litr vody, nechte zeleninu namáčet, pořádně opláchněte a osušte.

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Které druhy ovoce neumývat?

Malé bobulovité ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky sice patří mezi druhy nejvíce zasažené pesticidy, namáčení ve vodě ale bohužel nezvládnou. Pokud si chcete užít toto ovoce bez zbytečné dávky chemie, nezbude než se porozhlédnout po plodech v bio kvalitě.

Jak odstranit zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny? was last modified: 4 června, 2018 by Kateřina Fišerová

Jak zbavit ovoce pesticidů? Nejlépe pomůže obyčejný ocet

Nejlepší rady bývají ty nejjednodušší. I v případě pesticidů. Vědci už vědí, žepřípravky z drogerie jsou v boji s pesticidy asi tak účinné jako obyčejná voda. Tedy spíše neúčinné.

Zvládnou totiž odstranit zhruba pouhých 20 % škodlivin z povrchu ovoce či zeleniny. Než za ně utrácet je lepší dát pár korun za věc tak obyčejnou, jako je ocet. Naše babičky znaly jeho čisticí vlastnosti.

Omývat ovoce a zeleninu octem doporučoval i největší český bylinkář 20. století, páter František Ferda.

Teď sílu octa uznala i věda. Například u rajčat snížil počet pesticidů až o 94 %. Zatímco v jiné studii zredukoval množství bakterií na ovoci o celých 98 %. Jablko či mrkev samozřejmě nemáčíme v čistém octu, to by nám pak moc nevonělo.

Použijeme nálev vody s octem v poměru 1:3. Nalijeme do velké nádoby a v ní můžeme ovoce a zeleninu omývat třeba týden a pak teprve vyměnit. Před konzumací jídlo opláchneme ve vodě, aby na něm nezbyl zápach.

Stejně dobře jako ocet poslouží i soda.

Sílu octa uznala i věda. V jednom výzkumu snížil počet pesticidů u rajčat o 94 %. V jiné studii zredukoval množství bakterií na ovoci o celých 98 %. 

Má to však háček, který není tak malý, jak by se zdálo. Ovoce a zelenina musí v nálevu zůstat alespoň 15 minut (nevadí, pokud ho v ní zapomeneme déle). Chce to mít jistou disciplínu, protože, když vezmeme do ruky hrušku, obvykle máme chuť se do ní hned pustit. Marketing nám slibuje, že když si zaplatíme, všechno můžeme mít hned. Mytí ovoce a zeleniny člověka učí zpomalit. 

Bio mytí

A co mytí bio jablka? Přestože v ekologickém zemědělství platí zákaz používání pesticidů, i na povrchu bio jídla se chemikálie vyskytují. Navíc u bio zeleniny octem ošetříme i různé plísně a mikroorganismy, které nezlikvidovala chemie.

Bio ovoce a zelenina nás totiž někdy mohou nemile překvapit právě tím, že nejsou chemicky ošetřené, a jsou tedy vystavené i škodlivinám, které u konvenční zeleniny nehrozí. Přírodní čistidlo ocet ale přírodní škodliviny zlikviduje. Mytí ovoce a zeleniny. I taková triviální věc nás učí, že některé věci se nedají uspěchat.

foto: Profimedia, zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/simple-tricks-to-remove-pesticides-from-fruits-and-vegetables-696039

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Alternativní zdroje energie jsou oblíbeným zaklínadlem současnosti. Problém je…

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Vesmír se rozpíná a zároveň zrychluje. O tom mezi vědci panuje v zásadě shoda….

Jak jednoduše odstranit pesticidy z ovoce a zeleniny

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

  • Věděli jste, že při testech Ministerstva zemědělství ve Spojených státech bylo až 65 % analyzovaných vzorků pozitivních na pozůstatky pesticidů?
  • Pokud si nekupujete certifikované organické potraviny, je vysoká šance, že většina „zdravé“ zeleniny a „zdravého“ ovoce je plná chemikálií.
  • Pracovní skupina pro životní prostředí (The Environmental Working Group) se snaží dostat do povědomí veřejnosti, jak velkému množství chemikálií (často až toxických) jsou lidé vystaveni prostřednictvím pomyslně čerstvého ovoce a zeleniny.

Každoročně zveřejňují seznam nejméně a nejvíce kontaminovaného ovoce a zeleniny, tzv. „špinavý tucet“ a „čistá patnáctka“.

Nejvíce kontaminované druhy ovoce a zeleniny

V seznamu „špinavých“ potravin najdete na předních místech následující:

  • jablka
  • jahody
  • hrozny
  • celer
  • broskve
  • špenát
  • sladká paprika
  • dovážené nektarinky
  • okurky
  • cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory

Měli byste být proto u těchto potravin opatrní, jelikož obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků různých pesticidů.

Každá testovaná nektarinka a 99 % testovaných jablek bylo pozitivních na alespoň jeden typ pesticidu.

Nejméně kontaminované potraviny

Mezi „nejčistší“ druhy ovoce a zeleniny, které při testech vykazovaly nejnižší procento obsahu pesticidů, patří:

  • avokádo
  • kukuřice
  • ananas
  • zelí
  • mražený hrášek
  • cibule
  • chřest
  • mango
  • papája
  • kiwi
  • lilek
  • grep
  • žlutý meloun
  • květák
  • sladké brambory

Avokádo obsahující pouze 1 % zaznamenaných pesticidů se považuje za „nejčistší“ potravinu.

Jak dosáhnout, aby byla konzumace ovoce a zeleniny bezpečnější?

  1. Existuje jednoduchý a levný způsob, jak se zbavit všech chemikálií: Důkladně myjte všechnu zeleninu a ovoce v roztoku z octa a čisté vody.

  2. Gayle Povis Alleman, registrovaný dietolog, doporučuje nechat zeleninu a ovoce v roztoku octa a vody v poměru 1 : 9 po dobu 15 – 20 minut.

  3. Uvidíte, jaká bude voda v misce špinavá!

Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě a užijte si „čistšího“ požitku z jídla. Takto byste však neměli postupovat u citlivých potravin, jako je například bobulové ovoce.

Tenká kůže se může snadno poškodit a také může nasát příliš octa.

V ostatním ovoci by roztok neměl zachovat octové aroma. Pokud však nechcete použít ocet, stejně dobře poslouží citronová šťáva.

Podle Centra vědy a životního prostředí (CSE) je dobré mýt zeleninu a ovoce ve vodě obsahující přibližně 2 % soli.

Sůl se postará o odstranění zbytků pesticidů, které obvykle zůstávají na povrchu.

Chraňte před chemikáliemi hlavně své děti

Obecně platí, že byste měli být při mytí ovoce a zeleniny důslední, protože chemikálie se mohou dostat do záhybů a skulinek, odkud je náročnější chemikálie smýt.

CSE tvrdí, že při důkladném mytí dokáže i čistá voda odstranit 70 % až 80 % všech pesticidů. Je tedy důležité věnovat přípravě jídla více času.

  • Nechcete mít přece ve svém jídle množství toxinů.
  • Akademie pediatrů v Americe vydala v roce 2012 důležitou zprávu uvádějící, že obzvláště děti jsou vysoce citlivé na toxické složky pesticidů.
  • Myslete na to, že důsledným mytím ovoce a zeleniny ochráníte zdraví celé vaší rodiny a hlavně vašich dětí.
  • Zdroj: Vylectese.cz

Není v našich silách ručit za všechny obsahy videí, názory a jednání jednotlivců. Přejeme vám všem mnoho lásky v této transformační době.

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat a velmi nás mrzí, že se mnoho vašich chtěných plateb neuskutečnilo vzhledem k potížím funkčnosti platební brány. GoPay muselo přijmout nové podmínky bank, kdy spolkům neumožní on-line platby kartou. Prosíme o znovu zaslání/zasílání vašich příspěvků, prozatím přes klasický bankovní převod:

Pro platby v ČR: 107-7380440287/0100 s uvedením slova „Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí: IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287, BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX

Snažíme se pro vás najít jiné zjednodušující služby pro vaše platby. Děkujeme za pochopení i za podporu.

S láskou Cesty k sobě

Jak se zbavit pesticidů na zelenině a ovoci

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Pesticidy užívané zemědělci k hubení škůdců a ochraně úrody před plísněmi se ve větší či menší míře vyskytují i v námi konzumované zelenině a ovoci. Bohužel ani potraviny v BIO kvalitě nám ne vždy zaručí, že se nám do těla nedostanou nežádoucí látky. Zemědělec, který pěstuje ovoce či zeleninu v ekologické a udržitelném režimu může sousedit se zemědělcem, který svá pole stříká.

Budete mít zájem:  Brynza a zdraví – co je na “bryndze” tak super?

Nutno ovšem podotknout, že množství pesticidů v BIO ovoci a zelenině je ve většíně případů velmi malý a oproti ovoci a zelenině v běžné kvalitě je několikanásobně menší. 

Co jsou pesticidy a jak ovlivňují naše zdraví

Pesticid je přípravek, který je určen k tlumení chorob rostlin a hubení plevelů a živočišných škůdců a k ochraně rostlin, skladových zásob, technických produktů, bytů, domů, výrobních závodů nebo i zvířat a člověka.

Druhy pesticidů a jejich užití

  • Aficidy: přípravky určené k hubení mšic
  • Akaricidy: přípravky určené k hubení roztočů
  • Algicidy: přípravky určené k hubení řas
  • Arborocidy: pesticidy určené k hubení stromů a keřů
  • Avicidy: přípravky určené k hubení ptáků
  • Fungicidy: prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami
  • Herbicidy: pesticidy určené k hubení rostlin (plevelů)
  • Insekticidy: přípravky určené k hubení hmyzu (dezinsekce)
  • Molluskocidy: prostředky určené k hubení měkkýšů
  • Nematocidy: prostředky určené k hubení hlístic a jiných červů
  • Piscicidy: přípravky určené k hubení ryb
  • Rodenticidy: přípravky určené k hubení hlodavců (deratizace)
  • Graminicidy: přípravky určené k zastavení růstu jednoděložných trav (retardace trávy) ve dvouděložných rostlinách a dřevinách. Patří do skupiny herbicidů

Vliv pesticidů na člověka

Laboratorní studie naznačují, že mnohé pesticidy používané v dnešní době v rámci EU mohou působit toxicky na vývoj nervové soustavy, přičemž poškození vývoje mozku může být vážné a nezvratné. Vystavení pesticidům může také zvyšovat riziko vzniku leukémie u dětí.

Řada pesticidů má schopnost narušovat hormonální systém člověka i živočichů a jsou řazeny mezi endokrinní disruptory.

Jak a čím umýt zeleninu a ovoce

Pokud nechcete nebo nemáte možnosti investovat do potravin v BIO kvalitě, můžete ovoce a zeleninu omývat v roztoku vody a octa, respektive vody a jedlé sody.

Případně můžete sáhnout po komerčních přípravcích, které jsou pro tento účel vyrobené. 

Faktické údaje o pesticidech byly převzaty ze stránek wikipedia.org

Jak odstranit pesticidy v ovoci a zelenině? Jak se jim vyhnout?

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Takto ovoce či zeleninu vždy umyjte v roztoku.

Snažíte se jíst zdravě, což pro vás znamená zařazovat do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Někdy to může být dokonce i kontraproduktivní. A to z toho důvodu, že tímto stravováním do těla dostáváte mnoho chemických látek. A to takzvaných pesticidů, které se v rámci zemědělství používají bohužel stále častěji. Jak se jim nejlépe vyhnout? Poradíme vám několik osvědčených postupů. Ty je v dnešní době vhodné dodržovat, jelikož poslední výzkumy skutečně ukazují, že pesticidů ze stravy do svého lidského těla dostáváme skutečně více, než je zdrávo.

Pozor na problémové druhy ovoce a zeleniny

Prvním krokem, jak se vyhnout pesticidům je snaha spojená s tím, že nebudete konzumovat takové ovoce a zeleninu, které můžeme označit za problémové možnosti.

Pokud se podíváme právě na ovoce, tak jde třeba o oblíbená jablka, stejně jako broskve a nektarinky, ale může to být i hroznové víno, nebo jahody. Toto všechno jsou právě druhy, u kterých množství pesticidů nebezpečně stoupá rok od roku.

Nijak dobře na tom ale nejsou ani některé druhy zeleniny. Pokud chcete obsah pesticidů ve vaší stravě eliminovat, je rozhodně dobré se jim také vyhnout. A o co se jedná v tomto konkrétním případě?

  • Okurky
  • Cherry rajčata
  • Brambory

Jak se vyhnout pesticidům v potravinách?

1. Použijte ocet

Pokud si nechcete z jídelníčku vyřazovat problémové druhy, jsou cesta, jak můžete množství pesticidů snížit. A to správným postupem, který souvisí s omytím ovoce a zeleniny. První možnost je celkem snadná, jelikož je spojena s tím, že využijete ocet a také vodu. Je třeba připravit si roztok s jedním dílem octa a devíti díly vody.

Následně do tohoto roztoku jak ovoce, tak i zeleninu necháte zhruba deset až dvacet minut namočenou. Potom ji stačí vyjmout a následně důkladně osušit. Jedná se o dobrou cestu, jak odstranit pesticidy, ale i různé jiné nečistoty.

Sami se můžete přesvědčit o tom, jak se samotný roztok následně zbarví a kolik nečistot v ovoci, ale i zelenině bylo.

2. Zkuste také jedlou sodu

Používáte ji, pokud vás pálí žáha, nebo ji používáte třeba na pečení? Jsou i jiné možnosti jejího využití. A jedna je spojena právě s eliminací pesticidů v ovoci a zelenině. Jak na to? Použijte dvě lžíce jedlé sody, které smícháte se lžící citronové šťávy. Vše zamícháte do litru vlažné vody a poté do této tekutiny ponořte ovoce i zeleninu.

Doba, kdy zde musí být, je podobná, jako je tomu v předchozím případě. Také je optimální zhruba 10 až 20 minut. Následně potraviny vyndejte a důkladně omývejte pod tekoucí vodou. I zde vás překvapí, kolik nečistot dokázala tato směs z ovoce nebo zeleniny vytáhnout.

Pokud jde navíc o celkové aroma, tak tento postup není tak problémový, jako v případě octu.

3. Dejte si potraviny bez rizika

I tudy vede cesta, kterou se můžete vydat. Jsou totiž potraviny, které můžeme označit za takové, které jsou zcela bez rizika. Tím chceme jasně říci, že pokud jde o obsah pesticidů, tak je rozhodně nejmenší ze všech druhů.

U takových nemusíte mít zase až tak velký strach z toho, že do vašeho těla dostáváte něco, co je nežádoucí. A o jaké druhy jde? Pokud začneme zeleninou, jen to třeba květák, stejně jako je to chřest, ale i zelí, cibule, nebo hrášek.

Opomíjet nesmíme ani ovoce, jelikož i zde máme možnost zmínit několik konkrétních druhů, u kterých se z hlediska obsahu pesticidů nemusíte tolik obávat. Vesměs se zde ale jedná spíše o druhy exotické, než o ty, které se klasicky pěstují u nás, nebo v okolních zemích. Jedná se po tyto:

  • Mango
  • Ananas
  • Žlutý meloun

4. Využijte také jablečný ocet

Pokud si přece jenom budete chtít dát druh ze skupiny rizikových, můžete pro jeho očištění využít třeba i jablečného octa. Ten, jak už jistě tušíte, stačí smíchat s vodou a do něho ovoce nebo zeleninu namočit.

Tuto směs doporučujeme, jelikož právě jablečný ocet je tím nejlepším možným pomocníkem. Pokud se máme podívat na jeho hlavní klady, tak dokáže bez jakýchkoliv problémů zničit více než 95 procent různých škodlivin a bakterií.

Samozřejmě po jeho využití nezapomínejte na důkladné omytí vodou, aby bylo možné zbavit se i jeho případného aroma.

5. Zkuste také speciální přípravek na ovoce

Ten si samozřejmě vyrobíte z běžně dostupných a přírodních surovin. I jeho cílem je eliminovat různé bakterie z jeho povrchu.

Na rozdíl od výše zmíněných postupů je jeho použití skutečně tím, které je nejjednodušší.

Tím chceme říci, ž ho stačí mít připravený, poté na ovoce nastříkat a po zhruba pěti minutých ovoce nebo zeleninu klasicky omyjete a můžete začít s konzumací.

A z čeho se taková směs bude a má skládat? Základem je jedná soda, bílý ocet a také voda. To vše smíchejte a přidejte stejný podíl šťávy z čerstvého grapefruitu.

I když se to nezdá, i tímto způsobem vytvoříte směs, která je účinná, a navíc se nemusíte bát nijak výrazného ovlivnění arómat. A ideální postup použití? Vyndejte potraviny z lednice, rozprašovačem aplikujte směs a po pár minutách opláchněte a konzumujte.

Snadný způsob, jak eliminovat pesticidy celkem jednoduše a také celkem rychle, bez náročných příprav.

6. Kurkumová voda

Kurkuma je antibakteriální koření. Co to znamená? Že má schopnost zabíjet různé mikroorganizmy. Jak kurkumovou vodu udělat? Elegantně a jednoduše. Do malého hrnce s vařicí vodou přidejte cca 5 lžiček (čajových) kurkumy. Nechte vychladnout a pak do této vody dejte ovoce a zeleninu – pěkně je omyjte. Pak dejte ovoce a zeleninu do misky s čistou vodou a omyjte je.

7. Sůl kamenná

Stejným způsobem vám může při omytí ovoce a zeleniny pomoci sůl kamenná. Rozpusťte sůl ve vodě. Pak v ní umyjte ovoce a zeleninu. Opět pak nezapomeňte umýt zeleninu a ovoce pečlivě pod čistou vodou.

TIP: Těmito způsoby můžete odstranit až 90% pesticidů v ovoci či v zelenině.

A co si dále o pesticidech přečíst?

  • Pesticidy v potravinách – kde jich je nejvíce a proč jsou nebezpečné?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Nebezpečná zelenina a ovoce. Jak z nich odstranit škodlivé pesticidy?

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Pesticidy jsou novodobým prokletím, se kterým se musíme vypořádat, pokud si chceme pochutnat na zelenině a ovoci. Ty naopak potřebujeme, protože jsou zdravé. Jenže v případě, že bychom se nevěnovali jejich správnému mytí, mohli bychom si zadělat na ještě větší problémy, než kdybychom ovoce a zeleninu vůbec nejedli. Jak se tedy zbavit pesticidů a další chemie? Když pomineme možnost kupovat zboží od osvědčených farmářů, kteří pesticidy nepoužívají, zbývá nám už jenom to mytí.

Budete mít zájem:  V Písku začal platit zákaz pití alkoholu na většině veřejných míst

Z reklamy se dozvíte, jaké všechny přípravky a mycí prostředky potřebujete. Pravdou ale je, že to je také chemie a navíc jsou zbytečné. Slibujeme, že vám bude stačit voda. Ano, obyčejná voda z kohoutku.

Jak správně mýt ovoce a zeleninu

Nejlepším způsobem, jak z povrchu ovoce a zeleniny dostat bakterie, je jejich umytí v tekoucí vodě, která nemá méně než 10 stupňů celsia. Rozhodně nepotřebujete napouštět dřez. Pouze rychle omyjte nečistoty a povrchové bakterie.

Na co nezapomenout! Pesticidy jste sice z ovoce a zeleniny vodou odstranili, ale jídlo byste si mohli znovu pošpinit jeho zpracováním. Proto před přípravou očistěte prkénka, nože či kuchyňskou linku. Před přípravou pokrmů si také důkladně umyjte ruce vodou a mýdlem.

Obecně ovoce a zeleninu neskladujte příliš dlouho, a už vůbec ne poté, co je umyjete. Toto je třeba provést těsně před jejich konzumací.

Důkladný způsob – ocet a voda

Úvodem jsme si řekli, že vám bude stačit tekoucí voda. A je to pravda. Drtivou většinu chemikálií a nečistot voda dokáže smýt.

Je tu ale ještě jeden, skutečně neprůstřelný způsob, který mohou používat lidé se sníženou imunitou nebo všichni ti, kdo chtějí konzumovat ovoce a zeleninu čistou na stodeset procent. Kromě vody budete potřebovat ještě ocet.

Tyto dvě ingredience pak namícháte v poměru 90:10 ve prospěch vody ve dřezu. V této lázni potom necháte zeleninu a ovoce vylouhovat po dobu 15 minut. Před i po této proceduře je nutné ještě umytí v tekoucí vodě.

Namáčení plodů v octové vodě částečně pomůže dostat z ovoce a zeleniny i pesticidy, které se dostaly pod slupku. Čím tlustší přitom slupka je, tím méně pesticidů jí pronikne.

Bohužel nejnáchylnější jsou jablka, která mají slupku tenkou. Jistým řešením může být zbavit jablka slupky i s malou částí dužiny pod ní.

Problém je v tom, že v jablečné slupky jsou vůbec nejzdravější částí tohoto ovoce, protože obsahují spoustu antioxidantů.

Jak správně omýt jednotlivé typy ovoce a zeleniny?

Bobule a hrozny

Jemně opláchněte pod studenou tekoucí vodou. Nenechávejte bobule dlouho ve vodě, protože je to může zničit. Před konzumací je proberte a vytřiďte plesnivé a příliš měkké kousky. Zabráníte tak šíření mikroorganismů.

  • Jablka a další pevné plody
  • Umyjte a dostatečně vydrhněte, abyste jablka zbavili všech voskových konzervantů.
  • Bylinky

Namočte bylinky v míse se studenou vodou a následně s nimi zatočte. Pak je vysušte papírovým ubrouskem.

Houby

Použijte jemný kartáč k vydrhnutí ve studené vodě. Vlhkým papírovým ubrouskem zbavte houby nečistot.

  1. Broskve a další měkké plody
  2. Jemně omyjte broskve v tekoucí vodě a vysušte papírovým ubrouskem.
  3. Melouny a pomeranče

Důležité je mýt také ovoce, jehož slupku nekonzumujeme. Typicky melouny a pomeranče. Pokud tak neučiníme, riskujeme, že se bakterie dostanou dovnitř.

Mrkev a kořenová zelenina

Na tvrdou zeleninu jako je mrkev nebo brambory použijte kartáč. Nezapomeňte ho pak také očistit.

Listová zelenina

Zbavte se nahnilých listů a zbylé naložte na deset minut do roztoku vody a octa. Následně 30 až 60 vteřin proplachujte pod studenou tekoucí vodou.

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

Vědci na základě dlouhodobých výzkumů potvrdili, že některé způsoby skutečně vedou k eliminaci reziduí pesticidů, a to až v 90 % případů. Na některé z nich stačí pouze voda, na jiné prostředky, které má každý doma.

Pesticidy mohou být pro lidský organismus toxické a při dlouhodobé konzumaci mívají negativní dopad na imunitní systém. Na to ostatně upozorňuje také Světová zdravotnická organizace.

Na její apel jednotlivé státy provádějí pravidelné kontroly nejenom ovoce a zeleniny.

Bezpečnost potravin v ČR včetně obsahu pesticidů sleduje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která svá zjištění zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři.

Galerie: Ovoce a zelenina s pesticidy v ČR, rok 2020

Problémem se u nás zabývá mj. také Centrum pro životní prostředí a zdraví, Státní zdravotní ústav a testování provádí také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Odborníci vytvořili přehled potravin, které obsahují vysoké množství pesticidů, a zároveň prozkoumali i několik způsobů, jak jejich výskyt snížit na minimum.

Lokální potraviny jsou na tom nejlépe

Ovoce a zelenina z lokální produkce je pro člověka jednak přirozená a za současných podmínek také jedna z nejzdravějších a nejchutnějších.

Sníží se doba od sklizení ke spotřebiteli, ekologická stopa a množství použitých pesticidů, které jsou nutné k tomu, aby se mohla prodloužit délka skladování kvůli převozu.

Podle dat Státního zdravotního ústavu používá Česká republika o poznání menší množství pesticidů než jiné evropské země. Například ve srovnání se Španělskem nebo Belgií je to až čtyřikrát méně.

Největší množství reziduí pesticidů objevilo testování Vysoké školy chemicko-technologické v jablkách, hroznovém vínu, jahodách, broskvích, listových salátech a citrusech. Podobně dopadlo také zahraniční testování. Naopak nejlépe je na tom tropické ovoce, vyjma citrusů, mražený hrášek nebo například květák.

Oloupáním slupky se ovoce i zelenina zbaví většiny pesticidů, které na ní ulpěly. Na druhou stranu obsahuje i zdraví prospěšné nutrienty, které tímto ztratíte. Řešení je někdy velmi snadné – kupovat potraviny v bio kvalitě, alespoň ty druhy, které podle nezávislých testů dopadají nejhůře. Jenže to nejde vždy a ani u všech potravin.

Vzhledem k častému testování zjistili odborníci několik způsobů, jak se většiny pesticidů z ovoce i zeleniny zbavit, a přitom zachovat původní množství vitamínů a minerálů.

Octový nebo solný roztok

Ocet poměrně účinně odstraňuje rezidua pesticidů i ze slupek ovoce a zeleniny. Navíc pomáhá odstranit škodlivé bakterie. Roztok octa s vodou v poměru 1:10 se dá použít na veškeré druhy, které mají tvrdou slupku a vydrží dvacet minut pod vodou, aniž by došlo k mechanickému poškození nebo octové pachuti. Jde tedy hlavně o okurky, jablka, kedlubny a další podobné plodiny.

Tento způsob doporučuje také Státní zdravotní ústav, který se ve své studii inspiroval Gaylem Povisem Allemanem. Stejný efekt by mělo mít použití jedlé sody, a to tří čajových lžiček do litru vody. Tento způsob ale nebyl prozatím tak rozsáhle testovaný.

Obdobně jako ocet působí také 2% solný roztok. Podle Karla Pepperného z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity má stejné vlastnosti, ale nezanechává tak výrazný zápach. V obou případech je úspěšnost 40–90 % a závisí na množství i typu použitých pesticidů. Účinek se zvýší použitím teplé vody.

Obecně by se dalo říct, že čím šetrnější pesticidy s krátkou ochrannou lhůtou byly použity, tím snáze se z ovoce a zeleniny dostanou. A to platí i naopak.

Stačí čistá voda?

Vědci z Connecticut Agricultural Experiment Station zjistili, že většiny pesticidů se lze zbavit omýváním pod obyčejnou vodou. Výzkum zahrnoval nejrozšířenější druhy ovoce a zeleniny, které byly omývány po dobu třiceti vteřin pod studenou vodou. Výsledky ukázaly, že bylo zredukováno devět z dvanácti testovaných pesticidů. U zbylých tří se ovšem množství nesnížilo.

Vzhledem k tomuto zjištění se metoda nejeví jako zcela dostačující a měla by být používána pouze v ojedinělých případech, a to u takových druhů, které momentálně nelze sehnat v bio kvalitě a zároveň se na ně nedá použít octový nebo solný roztok. Tento postup za stejných podmínek ostatně doporučuje také Státní zdravotní ústav.

Server Vitalia.cz nechal před časem otestovat v laboratořích VŠCHT, nakolik pomůže omytí kůry u citronů, podobný experiment později provedla i spotřebitelská organizace dTest.

Galerie: Test citronů – zbavíme se omytím pesticidů?

Výsledky shodně ukázaly, že omytí, a to i s použitím různých doporučovaných prostředků včetně octa, zbaví toto ovoce reziduí pesticidů jen částečně. Nicméně zjištěná rezidua ani v jednom z případů nepřekročila povolené limity.

Je tedy nutné počítat s tím, že některá rezidua pesticidů na plodinách zůstanou, už se nicméně nebude jednat o tak zásadní množství.

6 jednoduchých triků k odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny

Většina ovoce a zeleniny, kterou najdeme na trhu, obsahuje pesticidy.

Mezi těmito kousky najdete zejména jablka, brokolice, celer, listovou zeleninu, řepu, hrozny, rajčata, paprika, hrách nebo bobule.

Konzumace takto ošetřené ovoce a zeleniny může později způsobovat mnoho různých zdravotních problémů. Jde tedy zbavit se pesticidů na ovoci či zelenině? Ano, přinášíme šest triků, jak na to.

Přestože se pesticidy využívají na stoncích a listech, významné množství pesticidů se přenáší také plody. Použitím teplé vody můžete tyto látky zastavit. Důkladně umyjte potraviny a to buď použitím extrémně studené či extrémně horké vody.

Budete mít zájem:  Kozinec blanitý (Astragalus) a jeho léčivé účinky – na co je dobrý?

Použijte zředěný roztok octu

Většina pesticidů obsahuje organofosfáty, karbamáty, organochloriny, sulfomylmočoviny, pyrethroidy a podobně. Tyto pesticidy jsou pro lidské tělo potenciálně škodlivé.

Přítomnost těchto látek není pouze povrchní, ale absorbuje se také kůrou. Nemusíte kupovat čističe z obchodů, můžete si jej připravit v pohodlí domova. Stačí vzít čajovou lžičku octa a přidat do velké ovocné mísy, kterou zředíte vodou.

Ovoce a zeleninu nechte 20 minut a následně umyjte tekoucí vodou.

Jedlá soda

Jedlá soda je další možností, jak se zbavit pesticidů na ovoci a zelenině. Přidejte jednu lžíci jedlé sody do mísy, kde máte ovoce a zeleninu. Nechejte 15 minut působit a následně dobře omyjte pod tekoucí vodou. Toto oplachování odstraní většinu zbytků pesticidů z ovoce a zeleniny.

Opláchněte ve slané vodě

V některých druzích ovoce a zeleniny najdete víc pesticidů, než v ostatních. Než takové ovoce a zeleninu využijete, vložte ho do jednoduchého přípravku. Vezměte velkou mísu, naplňte vodou a přidejte ½ čajové lžičky soli. Následně přidejte ovoce a nechejte 3-4 minuty působit. Poté důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.

Druhy ovoce a zeleniny jako cibule, brambory, jablka, pomeranče, avokáda, zázvor, mango, mrkev, ředkvičky, řepa a podobně mají slupku, tudíž je možno jí odstranit. Poté stačí jen omýt, nakrájet a hotovo.

Domácí sprej

Některé druhy ovoce a zeleniny potřebují zvláštní péči a ty v sobě mají obvykle nahromaděné pesticidy. Smíchejte jednu lžíci citronové šťávy se dvěma lžícemi jedlé sody. Pečlivě promíchejte a směs zřeďte jedním šálkem vody. Tuto směs použijte k postřiku. K umytí plodů ovoce a zeleniny nikdy nevyužívejte prací prostředky či mýdla.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Jednoduché a hlavně účinné návody, jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Není žádnou novinkou, že v současné době žijeme ve světě plném chemie. Bohužel, jak jistě víte, z této problematiky nejsou vynechány ani potraviny, které se běžně vyskytují na našem jídelníčku.

Ze všeho nejhorší je ovšem fakt, že si plně neuvědomujeme, jakému nebezpečí se pravidelně vystavujeme. Tato nevědomost je zřejmě způsobena tím, že takto „upravené“ potraviny omylem považujeme za organické produkty.

Nejenže tento fakt ovlivňuje finance, ale hlavně způsobuje následně mnoho zdravotních potíží.

A právě z důvodu této skutečnosti je zde níže ve článku popsán výtah z těch nejúčinnějších způsobů čištění ovoce, jak se chemie v naší stravě vyvarovat.

1) Studená voda

Jaký je ten nejjednodušší a nejúčinnější postup? Jak bylo již zmíněno, jednoduše a hlavně efektivně, opláchnutím potravin pod studenou vodou odstraníte 64-80% pesticidů. Ale je opravdu nutné použít vodu studenou a nikoliv horkou. Tento fakt uvádějí mnohé studie. Samozřejmě platí, čím víckrát potravinu opláchneme, tím lépe pro nás.

Zbytků chemie se snáze zbavíme, když vytvoříme směs z vody a soli. Avšak neplatí to pro ovoce křehčího rázu, ale za to čistí potravinu od pesticidů v štěrbinách a prasklinách.

Postup je následující. Budeme potřebovat 2 lžíce soli do vody v celkovém množství 4 šálků. Pak to důkladně promícháme a potraviny necháme v této směsi namočené v časovém rozmezí 30-60 min. Pak už jen stačí opláchnout studenou vodou a máme hotovo.

3) Octová lázeň

Octová lázeň je založena na stejném principu jako předchozí recept. Ocet však můžeme s přehledem vyměnit i za citrón.

Smícháme 1 šálek octa se 4 šálky vody, opět důkladně promícháme, vložíme ovoce a zeleninu na zhruba tu 1 hod. a nakonec opláchneme pod studenou vodou. Nejenom, že odstraníme pesticidy, ale zároveň budou potraviny déle svěží.

Postup je následující. Smícháme 2 lžíce octa, 1 lžičku citronové šťávy s 1 šálkem vody a zamícháme. Pak stačí aplikovat na dané potraviny, nechat působit 30s a na závěr opláchnout studenou vodou.

5) Pryč s vrchní vrstvou

Stačí zbavit ovoce či zeleninu vnější vrstvy včetně listů. Takto jednoduše snížíme počet bakterií a pesticidů.

6) Vynechat mýdlo

Ač se tomu nechce moc věřit, opravdu není vhodné používat chemikálie na čištění potravin, protože se právě takto mohou chemikálie dostat do naší stravy.

Samozřejmě není v našich silách zbavit potraviny všech toxinů. Proto potraviny organického rázu i na dále zůstávají pro nás tou nejlepší, ale zároveň nákladnou cestou. Avšak, výše představené postupy opravdu napomáhají k tomu, abychom se stravovali zdravě i běžnou potravinou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jak umýt ovoce a zeleninu a zbavit je chemie? Namočte je do octa!

Americký Národní institut pro zdraví zveřejnil výsledky studie, podle které lze pouhých pět až deset procent případů onemocnění rakovinou přičíst na vrub genetice a genetickým vadám.

Zbytek mají prý na svědomí životní prostředí a životní styl.

Prokázalo se, že přibližně čtyřicet pět procent veškerých karcinogenů, které v různých formách pronikají do našeho organismu, pochází z kontaminovaných potravin, a to včetně chemicky ošetřovaných kusů ovoce a zeleniny.

U nás jsou sice normy na množství používaných chemikálií v zemědělství dost přísné, ale u dovážených produktů se nedá výskyt toxických látek vyloučit.

Vzhledem k používání chemických postřiků, které jsou při deštích smývány a pronikají i do půdy a spodních vod, se nedá zbytkové množství toxinů vyloučit dokonce ani u ekologicky pěstovaných plodin.

„Ani ekologicky hospodařící zemědělci totiž nemůžou svou úrodu pěstovat zcela izolovaně. To prostě nejde. Úplnou čistotu zemědělských plodin vám nikdo seriózně zaručit nemůže.

Už kvůli emisím, které přecházejí částečně i do rostlin,“ říká ekolog a odborník na kvalitu zemědělské produkce Petr Hansel.

Důkladným mytím ale můžeme plodiny velké části toxických látek zbavit. Z toho vyplývá, že mytí je důležité i u zeleniny a ovoce pěstovaných doma pod okny.

Ocet a voda

Nejúčinnější a nejosvědčenější způsob, jak ovoce a zeleninu očistit, je ponořit je na patnáct minut do vody s octem, přičemž octa je deset procent a vody devadesát.

Před ponořením do tohoto roztoku je třeba je omýt pod tekoucí vodou a tuto proceduru zopakovat i po „očistné lázni“ – to hlavně kvůli tomu, aby kyselá octová chuť nezničila aroma.

Dá se tomu vyhnout i tím, že místo octa použijete citronovou šťávu.

Toxiny i pod slupkou

Pesticidy ale nejsou bohužel jen na povrchu rostlin, ale i uvnitř v dužině. „Kupříkladu jablka nebo kořenová zelenina mají tenkou slupku, přes kterou chemické látky snadno proniknou.

Namáčením v octovém roztoku je proto můžete škodlivin zbavit jen částečně,“ říká Petr Hansel a pokračuje: „Rostliny se silnější slupkou naopak můžete pesticidů zbavit – důkladnou očistou – až z osmdesáti procent.“ 

Loupat? Něco ano, něco ne

Protože pod slupkou bývá nejvíce vitamínů a jiných cenných látek (například u rajčat je nejcennější lykopen, který se vyskytuje právě těsně pod slupkou), není ideální plody se slupkou loupat. Vhodné to není ani u jablek, která podle odborníků patří bohužel z hlediska výskytu toxinů mezi plodiny „nejšpinavější“.

Jablečné slupky jsou totiž zdravé samy o sobě a obsahují kromě jiného i větší množství protirakovinných antioxidantů. Naproti tomu kupříkladu salátové okurky je potřeba oloupat, protože většinou jsou hnojeny výrazně a jejich růst je zrychlený, takže doba mezi postřikem a sklizní je poměrně krátká.

Brambory nebo kořenovou zeleninu je třeba loupat pokaždé, protože do jejich hlíz snadno pronikají pesticidy nebo jejich zbytky z půdy.

Pozorně se dívejte

Důležitý je i výběr zeleniny a ovoce, které máte v úmyslu konzumovat. Nahnilé plody je třeba rovnou vyhodit, protože obsahují kromě jiného i karcinogenní aflatoxiny. U většiny plodin nestačí jen nahnilou část vyříznout, protože jedy rychle pronikají do celého plodu. Musíte oželet plod celý. U listové zeleniny stačí vyhodit nahnilý list a zbytek důkladně omýt pod tekoucí vodou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector