Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Jádrem podnikání Aptunion je unikátní a bezkonkurenční Glace Cherry, která je zároveň symbolem společnosti Aptunion. Při výrobě jsou použity pouze vysoce kvalitní suroviny.

Odrůda Bigarreau Napoleon byla vybrána pro dokonalost svého tvaru a textury, která je zachována díky pomalé osmotické infuze. Tento proces umožňuje vytvoření kandované třešně s vysokou kvalitou, zachovaným tvarem a nenapodobitelnou chutí.

Kandované třešně jsou ideální surovinou pro  pečivo, zákusky, cukrovinky, zmrzliny a dekorace.

Nabízené produktové řady:

Kandované třešně červené, zelené, žluté a přirozené barvy.

Citrusové plodyJak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Citron a pomeranč je vyráběn z vysoce kvalitních citrusových plodů. Citrusové kůry nemají žádnou přidanou barvu nebo konzervační látky a jsou plné citrusové esence. K dispozici jsou v široké škále forem: plátky, čtvrtky, půlky, pásky, nudle a pasty.

Nabízené produktové řady:    Pomeranč a citron 

Kandované ovocné kostkyJak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Řada kandovaných ovocných kostek obsahuje kandovanou papáju, kandované zeleninové kostky nebo kandovaný meloun.  Kostky jsou k dispozici buď v jednotlivých barvách (přírodní, červená, zelená a žlutá) nebo ve formě macedoine směsi s citrusovými slupkami  a třešní.

Nabízené produktové řady:    Meloun, papája

Částečně kandované ovoceJak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Částečně kandované ovoce je vyrobeno z ovoce mraženého. Tento jemný proces má za následek ovoce s nižší hladinou cukru, která si zachovává své klíčové organoleptické vlastnosti, vynikající ovocnou chuť a barvu .

Produkt si zachovává jemnou texturu i za nízkých teplot a zůstane neporušený při průmyslovém zpracování. Vzhledem k nižšímu obsahu cukru jsou tyto produkty velmi populární ve zmrzlinách, koláčích, dortech a krémech.

Nabízené produktové řady:    Žluté a červené ovoce, citrusové plody

Tajemstvím kvality tradičního kandovaného ovoce je ve výběru ovoce – má být zralé, plné barev a vůní. Tradiční proces, kdy je ovoce namočené v koncentrovaném sirupu, umožňuje cukru v ovoci nahradit vodu.

Tento delikátní proces se provádí v průběhu několika dní a umožňuje dosažení specifické koncentrace cukru. To samozřejmě zachovává v ovoci originální chuť. Jemný roztok cukru může být přidán do glazury ovoce.

 

Nabízené produktové řady:    Mandarinku, meloun, kiwi, broskev, meruňku, hrušku a mnoho dalších.

Bosfood Míchané ovoce pro dekoraci z kandovaného ovoce 500 g

Získejte přehled o vývoji ceny ve vámi vybraném období.

Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Bosfood Míchané ovoce pro dekoraci z kandovaného ovoce 500 g

Aktuálně nejnižší cena: 745 Kč

30 dní Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Bosfood Míchané ovoce pro dekoraci z kandovaného ovoce 500 g

Aktuálně nejnižší cena: 745 Kč

Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce

Bosfood Míchané ovoce pro dekoraci z kandovaného ovoce 500 g

Aktuálně nejnižší cena: 745 Kč

Toto kandované ovoce pochází z malé továrny na Sicílii a má vynikající kvalitu. Plody se sklízejí v plné zralosti a kandují se. V sicilské kuchyně jsou tyto plody používány v mnoha pokrmech, proto je kladen velký důraz na kvalitu a zpracová Celý popis

Produkt nemá žádné parametry.

Produkt nemá žádné recenze.

Bosfood Míchané ovoce pro dekoraci z kandovaného ovoce 500 g zákazníků doporučuje tento produkt zákazníků nedoporučuje tento produkt

Produkt nemá žádné recenze.

Bosfood Míchané ovoce pro dekoraci z kandovaného ovoce 500 g

Produkt nemá žádné parametry.

Toto kandované ovoce pochází z malé továrny na Sicílii a má vynikající kvalitu. Plody se sklízejí v plné zralosti a kandují se. V sicilské kuchyně jsou tyto plody používány v mnoha pokrmech, proto je kladen velký důraz na kvalitu a zpracová

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Kontaktujte nás

{„Oblíbené kategorie“:[[„Terče“,“https://terce.heureka.cz/“],[„Kanalizace“,“https://kanalizace.heureka.cz/“],[„Doplňky Airsoftové výstroje“,“https://doplnky-airsoftove-vystroje.heureka.cz/“],[„Podpěry pod auto“,“https://podpery-pod-auto.heureka.cz/“],[„Sladké pečivo“,“https://sladke-pecivo.heureka.cz/“],[„Aku nůžky na živé ploty“,“https://nuzky-na-zivy-plot.heureka.cz/f:12338:339273/“],[„Sešity 512″,“https://sesity.heureka.cz/f:26877:40413447/“],[„Toaletní vody (EDT)“,“https://parfemy.heureka.cz/f:5459:70475/“],[„Plážové šaty“,“https://damske-saty.heureka.cz/f:8545:494219/“],[„Školní batohy Meatfly“,“https://skolni-batohy.heureka.cz/f:9101:488050/“]],“Vybrané značky“:[[„Sušené plody a semena Iswari“,“https://susene-plody-orechy-semena.heureka.cz/f:18275:851085/“],[„Sušené plody a semena Cosmix“,“https://susene-plody-orechy-semena.heureka.cz/f:18275:40922352/“],[„Sušené plody a semena Les Garrigues“,“https://susene-plody-orechy-semena.heureka.cz/f:18275:32623979/“],[„Sušené plody a semena Obezin“,“https://susene-plody-orechy-semena.heureka.cz/f:18275:23002958/“],[„Sušené plody a semena Amylon“,“https://susene-plody-orechy-semena.heureka.cz/f:18275:40838790/“]],“Jak vybrat nejlépe“:[[„Jak vybrat příslušenství pro prut?“,“https://prislusenstvi-pro-pruty.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-prislusenstvi-pro-prut/“],[„Jak vybrat eliptický trenažér?“,“https://elipticke-trenazery.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-elipticky-trenazer/“],[„Jak vybrat kojenecké lehátko?“,“https://detska-lehatka.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-detske-lehatko/“]],“Vybrané produkty“:[[„Hrdinka Obložkové zárubně 60 – 90 cm s těsněním Typ: 70 pravé, Šířka ostění +- 5 mm: 8 cm“,“https://zarubne.heureka.cz/hrdinka-oblozkove-zarubne-60-90-cm-s-tesnenim-typ-70-prave-sirka-osteni-plus-5-mm-8-cm/“],[„Donic Coppa X1 Turbo Platin“,“https://potahy-na-palky.heureka.cz/donic-coppa-x1-turbo-platin/“],[„Villeroy & Boch Spring Awakening stojánek na vajíčka“,“https://misky-na-vajicka.heureka.cz/villeroy-boch-spring-awakening-stojanek-na-vajicka/“],[„A-Z Reklama CZ POSTER SNAPPER PP60 A1″,“https://plakatove-ramy.heureka.cz/a-z-reklama-cz-poster-snapper-pp60-a1/“],[„Delphin MAMUT 12000 XXL“,“https://navijaky.heureka.cz/delphin-mamut-12000-xxl/“],[„Aspire Proteus – elektronická vodnice SET“,“https://elektronicke-dymky.heureka.cz/aspire-proteus-elektronicka-vodnice-set/“],[„Happy Tails pro plavání jako mořská panna – JUNIOR“,“https://ploutve.heureka.cz/happy-tails-pro-plavani-jako-morska-panna-junior/“]],“Doporučujeme“:[[„Srovnání cen plynu“,“https://energie.heureka.cz/plyn/kalkulacka-cen-plynu“],[„Srovnání cen elektřiny“,“https://energie.heureka.cz/elektrina/kalkulacka-cen-elektriny“],[„Nábytek“,“https://nabytek.heureka.cz/“],[„Oblečení a móda“,“https://moda.heureka.cz/“],[„Playstation 5″,“https://herni-konzole.heureka.cz/sony-playstation-5/“],[„Sedací soupravy“,“https://sedaci-soupravy.heureka.cz/“],[„Bazény“,“https://bazeny.heureka.cz/“],[„Respirátory“,“https://respiratory.heureka.cz/“]]}

Kandované ovoce – mix

Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce /kandovane-ovoce-mix-e5001.htm Popis

Co by byl tradiční biskupský chlebíček nebo sladká štola bez kandovaného ovoce? Vyzkoušejte nejen pro tyto oblíbené moučníky náš skvělý mix kandovaného ovoce, v kterém dominují chutě svěžího melounu a citrusů. Vaše sladké pečení pozvedne lákavým aroma a bohatou ovocnou chutí v každém kousku. Navíc kandované ovoce stačí pouze přimíchat do těsta, takže je jeho využití velmi snadné.

Složení: papája 31 %, pomerančová kůra 21 %, glukózo-fruktózový sirup, sacharóza, regulátor kyselosti: kyselina citrónová,barvící směs (ovoce a zeleninové koncentráty, přírodní barviva (papája a pomeranč)), konzervanty (sorban draselný, oxid siřičitý). Jednotlivé složky mohou být v proměnlivých hmotnostních podílech.

Víte že? Ovoce je přírodním bohatstvím s vysokým obsahem cukrů. Díky tomu tělu zdravou cestou doplní potřebnou energii bez zbytečných kalorií či chemikálií. Je také zdrojem řady vitamínů a minerálů, které pomáhají v boji při různých onemocnění nebo přispívají zdraví svými preventivními účinky. Ovoce má také spoustu možností úprav, od sušení, kandování až po kompotování.

Výživová hodnota

Energie 290 kcal
Tuky 0.5 g
z toho nasycené MK 0.1 g
Sacharidy 73 g
z toho cukry 59 g
Bílkoviny 0.5 g
Sůl 0.29 g

Parametry

Vyberte si druh plodu mix ovoce
Úprava kandované, proslazené, s cukrem
Výrobce Natural Pack group s.r.o., Starovice 320, 693 01 Starovice
Trvanlivost 24 měsíců od data výroby

Fotografie (1) Jak je to s kvalitou kandovaného ovoce /product-action/increment-product-view-count?productId=5001

Vyrobeno v Česku

Suroviny si dovážíme ze všech koutů světa, abychom je u nás s láskou a péči zpracovali.

Prvotřídní kvalita

Pečlivě vybíráme každou surovinu a na zpracování používáme špičkové technologie.

V souladu s přírodou

Nabízíme výběr toho nejlepšího z přírody a plodiny dovážíme přímo z místa pěstování.

Sušené, nebo raději kandované?

{containers“:[{„id“:3,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:4,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Při sušení se z čerstvého ovoce odstraňuje voda, což vede sice ke zmenšování jeho objemu, ale energetická hodnota a množství živin zůstává zachováno. Sušené ovoce je bohaté zejména na vlákninu, velmi často obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, vitamín C a E.

Přičemž zejména vitamíny skupiny B pomáhají upevňovat imunitu. Opomenout nelze ani minerální látky jakými jsou draslík, hořčík, vápník, mangan, měď, fosfor a železo.

Budete mít zájem:  Ochablé svaly mohou značit Pompeho nemoc

A kde jsou tedy ta negativa? Ačkoliv by se mohlo zdát, že sušené ovoce je naprosto ideální pochutinou, je třeba si dát před jeho konzumací pozor na několik zásadních věcí.

„,“textWiki“:“

Při sušení se z čerstvého ovoce odstraňuje voda, což vede sice ke zmenšování jeho objemu, ale energetická hodnota a množství živin zůstává zachováno. Sušené ovoce je bohaté zejména na vlákninu, velmi často obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, vitamín C a E.

Přičemž zejména vitamíny skupiny B pomáhají upevňovat imunitu. Opomenout nelze ani minerální látky jakými jsou draslík, hořčík, vápník, mangan, měď, fosfor a železo.

A kde jsou tedy ta negativa? Ačkoliv by se mohlo zdát, že sušené ovoce je naprosto ideální pochutinou, je třeba si dát před jeho konzumací pozor na několik zásadních věcí.

„}},{„id“:5,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Sušené ovoce pečlivě vybírejte“}},{„id“:6,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Tím hlavním, co ovlivňuje kvalitu sušeného ovoce, je použití oxidu siřičitého. Ten má pro sušené ovoce zásadní význam. Využívá se pro samotnou konzervaci, ale jeho hlavní devizou je zachování původní jasné barvy ovoce.

Bez jeho použití bychom na pultech nacházeli pouze ovoce ve všech odstínech hnědé. Přílišná konzumace ovoce ošetřeného sířením může mít za následek bolesti žaludku, hlavy, nevolnost nebo dokonce problémy astmatického typu.

Pokud chcete alespoň částečně zbavit ovoce oxidu siřičitého, doporučuje se ho na několik minut namočit ve vlažné vodě, případně spařit pod horkou vodou.

„,“textWiki“:“

Tím hlavním, co ovlivňuje kvalitu sušeného ovoce, je použití oxidu siřičitého. Ten má pro sušené ovoce zásadní význam. Využívá se pro samotnou konzervaci, ale jeho hlavní devizou je zachování původní jasné barvy ovoce.

Bez jeho použití bychom na pultech nacházeli pouze ovoce ve všech odstínech hnědé. Přílišná konzumace ovoce ošetřeného sířením může mít za následek bolesti žaludku, hlavy, nevolnost nebo dokonce problémy astmatického typu.

Pokud chcete alespoň částečně zbavit ovoce oxidu siřičitého, doporučuje se ho na několik minut namočit ve vlažné vodě, případně spařit pod horkou vodou.

„}}]}},{„id“:7,“type“:“container50-50″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:8,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Jiným z problémů mohou být roztoči, kteří se sušeným ovocem živí. Jedná se o živočichy vskutku malé. Pravděpodobně je tedy na ovoci vůbec nepostřehnete. Pokud byste si chtěli přítomnost roztočů v ovoci ověřit, je možné nechat si jej otestovat. Vhodným řešením ale může být opět namočení ve vlažné vodě či spaření horkou vodou.

„,“textWiki“:“

Jiným z problémů mohou být roztoči, kteří se sušeným ovocem živí. Jedná se o živočichy vskutku malé. Pravděpodobně je tedy na ovoci vůbec nepostřehnete. Pokud byste si chtěli přítomnost roztočů v ovoci ověřit, je možné nechat si jej otestovat. Vhodným řešením ale může být opět namočení ve vlažné vodě či spaření horkou vodou.

„}}],“second“:[{„id“:9,“type“:“shapeCitation“,“params“:{„citation“:“Chcete – li, aby vaše svačinka byla opravdu zdravá, měli byste sáhnout po ovoci, které není doslazované, ideální jsou domácí křížaly z neloupaných jablek či nedoslazované banány. „}}]}},{„id“:10,“type“:“container100″,“params“:[],“shapes“:{„first“:[{„id“:11,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“Jde to i jinak“}},{„id“:12,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Sušené ovoce upravované pomocí chemie však není jedinou alternativou jak si dopřát vaši oblíbenou svačinku. Sáhnout můžete i po ovoci, které je sušené mrazem, tzv. lyofilizací. V tomto případě probíhá sušení ovoce hlubokým mrazem za velmi nízkého tlaku. U ovoce tak zůstává jak původní struktura, tak i chuť, včetně všech minerálních látek a vitamínů a to i bez přidání cukru.

„,“textWiki“:“

Sušené ovoce upravované pomocí chemie však není jedinou alternativou jak si dopřát vaši oblíbenou svačinku. Sáhnout můžete i po ovoci, které je sušené mrazem, tzv. lyofilizací. V tomto případě probíhá sušení ovoce hlubokým mrazem za velmi nízkého tlaku. U ovoce tak zůstává jak původní struktura, tak i chuť, včetně všech minerálních látek a vitamínů a to i bez přidání cukru.

„}},{„id“:13,“type“:“shapeImage“,“params“:{„image“:“https://www.plusprovas.cz/image-cache/pagebuilder-fit-x/2451-ovoce-text.jpg“,“alt“:“Sušené ovoce – různé druhy“,“id“:2451}},{„id“:14,“type“:“shapeSubheader“,“params“:{„heading“:“U kandovaného pozor na cukr“}},{„id“:15,“type“:“shapeRichEdit“,“params“:{„text“:“

Když se řekne kandované ovoce, nejčastěji si představíme malé kostičky, které se přidávají do cukroví, dortů nebo moučníků. Kandovat lze ale i celé ovocné plátky. Vynikající a pro tělo přínosnou pochutinou je také pikantní kandovaný zázvor.

Kandované ovoce bývá napuštěné řepným cukrem. Povařené ovoce se nechá několik dní máčet v cukernatém roztoku, který se postupně dále zahušťuje cukrem, až se jeho koncentrace v roztoku dostane na konečných 70-75 %.

Tento proces obvykle trvá 6 až 10 dní, přičemž vždy záleží na druhu ovoce.

V ovoci se postupně snižuje podíl vody, což vytváří nepříznivé podmínky pro běžné mikroorganismy a kandované ovoce se tak při správném skladování nekazí.

Kvůli vysokému podílu přidaného cukru je však třeba mít na paměti, že tato pochutina je velmi kalorická, navíc během kandování ztrácí podstatnou část nutričních složek a ve výsledku je tedy spíše cukrovinkou než konzervovaným ovocem.

Ať již častěji saháte po ovoci sušeném, nebo si rádi dopřejete sladkou tečku v podobě ovoce kandovaného, mějte na paměti, že ani v těchto případech se nic nemá přehánět. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařazovat i ovoce čerstvé, přinejmenším proto, že jeho svěží chuť a vůni ani tím nejlepším sušení nenahradíte.

„,“textWiki“:“

Když se řekne kandované ovoce, nejčastěji si představíme malé kostičky, které se přidávají do cukroví, dortů nebo moučníků. Kandovat lze ale i celé ovocné plátky. Vynikající a pro tělo přínosnou pochutinou je také pikantní kandovaný zázvor.

Kandované ovoce bývá napuštěné řepným cukrem. Povařené ovoce se nechá několik dní máčet v cukernatém roztoku, který se postupně dále zahušťuje cukrem, až se jeho koncentrace v roztoku dostane na konečných 70-75 %.

Tento proces obvykle trvá 6 až 10 dní, přičemž vždy záleží na druhu ovoce.

V ovoci se postupně snižuje podíl vody, což vytváří nepříznivé podmínky pro běžné mikroorganismy a kandované ovoce se tak při správném skladování nekazí.

Kvůli vysokému podílu přidaného cukru je však třeba mít na paměti, že tato pochutina je velmi kalorická, navíc během kandování ztrácí podstatnou část nutričních složek a ve výsledku je tedy spíše cukrovinkou než konzervovaným ovocem.

Ať již častěji saháte po ovoci sušeném, nebo si rádi dopřejete sladkou tečku v podobě ovoce kandovaného, mějte na paměti, že ani v těchto případech se nic nemá přehánět. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařazovat i ovoce čerstvé, přinejmenším proto, že jeho svěží chuť a vůni ani tím nejlepším sušení nenahradíte.

Budete mít zájem:  Léčba Narcistické Poruchy Osobnosti?

„}}]}}],“layout“:“article“}“

Kraslice s kandovaným ovocem — Peče celá země — Česká televize

„Velikonoční kraslici jsem pojal jako jakýkoli jiný 3D dort, jen s tím, aby zapadala do velikonočního tématu. Proto jsem zvolil korpus podobný biskupskému chlebíčku, který se na Velikonoce také peče a pistáciový krém, který nejen dobře chutná ale je i hezky zelený.

To vše celé jsem schoval do čokoládové hnědé polevy a ozdobil bílou bílkovou polevou. Zdobení jsem si nestihl nijak rozmyslet, natož připravit, takže byla tvorba načisto během natáčení a když mi došla inspirace, zachránila tvůrčí krizi univerzální odpověď, tedy 42.

(Galaktičtí stopaři vědí.)“

225 g měkkého másla210 g hnědého cukru krupice3 velká vejce35 g brandyšťáva a kůra z 1 pomerančekůra z 1 citronu100 g sekaných pistácií0,5 kg směsi kandovaného ovoce (rozinky, brusinky, višně…)260 g polohrubé mouky4 g prášku do pečiva

2 g soli

V jedné míse smícháme mouku, sůl a prášek na pečení. V druhé míse sušené ovoce s několika lžícemi mouky, sůl a prášek. Je důležité, aby se jednotlivé kousky kandovaného ovoce obalily moukou, jinak se slepí do jedné hroudy a nerozptýlí se rovnoměrně v těstě.

Vyšleháme máslo do krémova, přidáme cukr, po jednom přidáváme vejce a vždy hezky vyšleháme. Přidáme alkohol, citronovou a pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Až nakonec jemně zamícháme kandované ovoce a poté mouku.

Vymažeme formu nebo ráfek a pečeme na 160 °C cca 80 minut.

  • 150 g bílků300 g cukru krupice125 g vody250 g másla
  • 200 g pistáciové pasty 100%

Svaříme si cukr s vodou na 121 °C. Začneme šlehat bílky a po chvilce do nich během šlehání vlijeme svařený cukr s vodou. Šleháme dokud vše nezchladne tak, až teplota kotlíku bude zvenku pro ruku příjemná.

Vyšleháme si 250 g másla s 200 g pistáciové pasty.

Nakonec do vyšlehaného másla s pastou postupně po kouskách všleháváme připravený italský sníh.

  1. 100 g másla2 lžíce polotučného mléka
  2. 120 g čokolády na vaření

Ve vodní lázni rozpustíme máslo, v něm čokoládu a rozmícháme do hladké hmoty. Za stálého míchání přidáme lžíci mléka.

  • 2 bílky500 g cukru
  • barvy na obarvení

Bílky s cukrem v mělké misce utřeme. Opravdu je to tak jednoduché. Když budete chtít, můžete polevu obarvit potravinářskými barvami, ale nutné to není.

Z vychlazených plátů korpusu vykrájíme kolečka tak, aby když je vyskládáme na sebe vytvořily tvar vejce. Počítejte s tím že mezi pláty bude vrstva krému, takže výsledné vejce do výšky trochu nabyde.

Přilepíme spodní patro krémem k podložce a postupně lepíme patra kraslice do výšky. Tloušťka vrstvy krému je na vás, ideální je přiměřeně. Trochu krému si schovejte stranou, bude ještě potřeba.

Pokud se kraslice kácí do strany, nebojte se ji probodnout špejlí, kterou ale po vychlazení nezapomeňte vytáhnout.

Jakmile je dort vychlazený a drží tvar, ořežeme ho ostrým nožem do tvaru vejce. Krémem, který jsme si schovali, omažeme celý povrch dortu. Měla by vzniknout jednolitá a hladká vrstva.

Pokud nejsme spokojení, můžeme dát dort opět vychladit a potom pokračovat znovu s mazáním a vyhlazováním krému, bude se nám pracovat snadněji.

Hladkost a kvalita povrchu je důležitá, čokoládová poleva moc případných tvarových a povrchových vad neschová. Když jsme spokojení, opět vychladíme.

Na vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu a vejce jí polijeme. Je dobré promyslet si předem, odkud a kam budeme polévat, a pracovat rychle, ale s rozmyslem. Čokoládová poleva na vychlazeném krému rychle tuhne.

Nakonec naplníme cukrářský zdobicí pytlík bílkovou polevou a můžeme zdobit.

Test sušených fíků a datlí: výrobci maskují proslazené kandované ovoce

„Protože sušené ovoce je substrát velice příznivý pro rozvoj různých plísní, je potřeba, aby bylo vysušeno na 70 % a aby se skladovalo balené,“ upozorňuje Jan Maryška, odborník časopisu dTest. „Je taky důležité, aby neobsahovalo žádné stopy po škůdcích ani různé minerální příměsi jako například stopy po zemině.“ říká Maryška.

Vyhláška 157 z roku 2003 stanovuje pro celou kategorii sušeného ovoce maximální obsah vlhkosti a základní kvalitativní parametry. Udává, že sušené ovoce je sušeno bez přídavku cukru a má refraktometrickou sušinu nejméně 70 %.

„Sladké“ překvapení

„Narazili jsme na výrobky, které byly označeny sice jako sušené ovoce, ale ve složení jsme nalezli, že obsahují přidaný cukr anebo přidaný glukózový sirup. To je z pohledu označování výrobků špatně,“ vysvětluje. Test se dále soustředil na přítomnost tzv. plísňových jedů (mykotoxinů).

„V našem testu jsme našli pouze jeden výrobek, kde byla zaznamenána přítomnost aflatoxinu. Byly to sušené fíky značky Doktor Rashid. Ale musím spotřebitele uklidnit, že přítomnost mykotoxinů byla pod limitem EU. Dá se říct, že vlastně ta potravina byla stále ještě bezpečná.“

Koktejl pesticidů

Kromě plísní test zjišťoval přítomnost pesticidů. I když jejich (ne)přítomnost není nijak stanovena vyhláškou. „Pesticidy jsme našli celkem ve třech případech. Nejhorší byly sušené datle Horeca z Makra. Mimochodem byly to opět proslazené datle. V nich byl koktejl celkem 11 pesticidních látek.“

Dotazy posluchačů:

osoba ——————–

Dobrý den, tady Milka z Prahy. Já bych se chtěla zeptat ohledně sušených plodů na jednu důležitou věc. Sice se to netýká fíků a datlí, ale sušené meruňky, a tam právě v těch sušených meruňkách je jako konzervant oxid siřičitý. Jak dalece je nebo není na závadu tomu ovoci a jestli to poškozuje zdraví a tak dále?

Jan MARYŠKA, odborník dTestu ——————–

Tak, otázka oxidu siřičitého je velice zajímavá, je namístě i jakási zdravotní obava, protože oxid siřičitý je jednou ze třinácti alergenních látek, které můžeme v potravinách najít a skutečně některým citlivým osobám může požití oxidu siřičitého způsobit problémy, které se projevují například vyrážkami nebo bolestí hlavy. Pokud je při výrobě jakékoliv potraviny použit oxid siřičitý, musí být tato skutečnost uvedena na obale. Když se podíváte na obal takové potraviny, tak tam, kde je uvedeno složení, musí být napsáno, že výrobek obsahuje oxid siřičitý a dokonce podle pravidel přijatých po 13. prosinci 2014 by oxid siřičitý měl být uveden na obalu takovým způsobem, aby byl snadno odlišitelný. Pravděpodobně bude uveden, třeba tučné písmeno bude podtržený nebo bude uvedený kapitálkama tak, aby ho spotřebitel našel. Takže na tady je potřeba dávat pozor i při samotném výběru potravin. Jinak, když už se zakoupí sušené ovoce s oxidem siřičitým, tak se dost často doporučuje ho před použitím opláchnout, aby se ten ochranný film a vlastně i ten alergen z toho výrobku dostal. A faktem je, že oxid siřičitý by potom mohl vymizet při tepelném opracování. Takže pokud byste ty sušené meruňky neměla zaměřené nebo nechtěla byste je použít tak, že je budete ujídat z misky.

osoba ——————–

Budete mít zájem:  Návštěva psychologa není ostuda – může vám pomoci

Dobrý den, dobrý den. Já jsem Šantrochová z Prahy a mám tento dotaz. Zatím se mluvilo o kvalitě sušeného, který jak koupím v obchodě a je to zboží balené. Ale jsou taky obchody, které se jmenují „Suché plody“ a tam kupuju to zboží vážené. Tak tam nemám vůbec žádnou kontrolu, zpětnou vazbu jak je to s jejich kvalitou.

Jan MARYŠKA, odborník dTestu ——————–

To bych takto neřekl, protože i nebalená potravina musí splňovat požadavky na bezpečnost a na kvalitu a i tyto prodejny s váženým zboží podléhají dozoru právě té již zmiňované Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Takže ta nad tím bdí, jestli je všechno v pořádku.

Jinak ještě, abych takto uklidnil spotřebitele, tak nemůže se stát, že byste kupovali v obchodu něco, co spadlo z nede takříkajíc. Každá potravina, která se prodává, musí mít svou trasu dosledovatelnosti, to znamená, že každý musí být schopen říct odkud to koupil a komu prodal.

Takže se dá vlastně dohledat ten původ potraviny, odkud je a pak se dají vlastně dohledat, jestli byly splněny i ty bezpečnostní kritéria.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Související příspěvky

Sušení, mrazení, zavařování. To jsou nejlepší způsoby uchování letní úrody

Jiří Kuchař radí zdravé náhražky bílého cukru a recepty na zdravé sladkosti

Nic mi nechybí, říká žena, která se živí pouze syrovou stravou

autor: ČRo Dvojka

Sušené ovoce a oříšky zní jako zdravé mlsání. Je tomu tak?

Sušené ovoce vzniká sušením čerstvého ovoce buď v sušičce, nebo přírodní cestou. I po usušení si zachovává vitaminy A, B a minerální látky, jediné, co ztrácí je vitamin C. Díky ztrátě vody má sušené ovoce výraznější chuť, než to čerstvé.

Klasické sušené ovoce, kromě bio a lyofilizovaného, je obvykle konzervováno ještě oxidem siřičitým. Oxid siřičitý je alergen, kdy alergie může způsobit zúžení průdušek. Ohroženi touto alergickou reakcí jsou nejvíce astmatici.

Proto bychom takto ošetřené sušené ovoce měli před požitím omýt. Sušené ovoce se nesmí přislazovat, což je dobrá volba. Jediné, co mějte na mysli, že díky ztrátě vody má výrazně vyšší energetickou hodnotu na 100g, než to samé množství ovoce čerstvého.

Pro porovnání sušené jahody mají na 100g cca 1500 kJ, zatímco čerstvé jahody 175 kJ.

Nejlepší volbou z této kategorie je sušené ovoce v bio kvalitě, protože neobsahuje oxid siřičitý.

  • Proslazené (kandované) ovoce

Nazývá se také kandované, to je sušené ovoce s přídavkem přírodních sladidel. Jeho energetická hodnota je díky proslazení vyšší. Takže lepší volbou je sušené ovoce nepřislazované. Informaci o tom, které sušené ovoce je beze přídavku cukru vám musí sdělit obsluha.

  • Lyofilizované (sušené mrazem) ovoce

Lyofilizace je proces sušení mrazem. Díky tomu si ovoce zachovává původní barvu, chuť, i nejvíce vitaminů a minerálních látek. Oproti klasickému sušenému ovoci příjemně křupe. Takto ošetřené ovoce je ale také výrazně dražší, než ovoce sušené klasickou cestou.

Ořechy – i v hořké čokoládě

Zdravou variantou jsou všechny ořechy v natural podobě, tedy beze přidání soli, nepražené a taky bez sladké polevy. Ořechy obsahují zdraví prospěšné tuky, jsou sice dost energetické, ale každý den pár ořechů třeba ve spojení se sušeným ovocem bychom si měli dopřát. Velikost porce se rovná asi velikosti dlaně. Či například 5 ks u větších kousků.

Na 100g obsahují kolem 1-1,7g soli. Při snězení pár kousků to není problém, při snězení 100g balení už zbytečně zvyšujeme příjem soli, který by za celý den měl být 5-6 gramů.

Vzhledem k tomu, že sůl je téměř všude – v pečivu, uzeninách, sýrech, hotových pokrmech, konzervovaných pokrmech, ale i sušenkách, snídaňových cereáliích nebo minerálkách, snadno její denní příjem běžně překračujeme 2x – 3x. Což našemu zdraví nesvědčí. Nadbytečný příjem soli, resp.

sodíku, způsobuje zadržování vody v organismu, zvýšení krevního tlaku, a s tím úzce souvisí i nemoci jako jsou infarkt myokardu i cévní mozková příhoda.

Některé polevy se jmenují karamelové, jiné s příchutí čokolády, kakaa, jogurtové…  S jogurtem ale nemají mnoho společného. Jen trocha jogurtového prášku, hodně cukru a tuků z palem. A to jsou zrovna tuky, které našemu organismu nesvědčí.

Pokud si ověříme, že se jedná opravdu o čokoládu, a ne polevu s příchutí čokolády, nebo kakaa, pak takové mlsání je poměrně dobrou volbou. Ořechy mají pozitivní účinky na zdraví a čokoláda, pokud se to s ní nepřehání, taky. Čím více procent kakaa má čokoláda, tím lépe. Takže místo bonbonů, třeba mandle v hořké čokoládě, jsou dobrá volba.

Tady je opět dobré zjistit, jestli se jedná čistě o karob, nebo karobovou polevu.

Karob, neboli svatojánský chléb, je jakási náhražka čokolády, neobsahuje kofein, je nasládlý a chutná podobně jako čokoláda. V porovnání s čokoládou má nižší energetickou hodnotu.

Pokud se ale jedná o polevu s příchutí karobu, tak je to stejné jako s každou jinou polevou – skládá se opět  z přidaných tuků z palem a cukru.

  • Ořechy dražované (obalené v cukru)

Není to nic jiného, než ořechy obalené v cukru. O tom, že zrovna cukrový obal není to pravé pro naše zdraví, se nemusíme rozepisovat.

Takže jak zdravě mlsat?

Nejlepší variantou i pro děti je směs neproslazovaného, nebo ještě lépe lyofilizovaného sušeného ovoce s ořechy v přírodní podobě. V této formě je klidně můžete zařadit jako malou svačinu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector