Inzulín a zdraví – vše co potřebujete o inzulínu vědět

Myšlenka, že cukr je špatný a návykový, je dnes pravděpodobně královnou všech mýtů o stravě. U jakékoliv živiny způsobí určitá dávka jed: jezte příliš málo a narazíte na zdravotní problémy. Jezte příliš mnoho a narazíte na zdravotní problémy. Pointou zůstává, že umírněnost a informovanost je důležitým klíčem k lepšímu zdraví. 

Důvodem, proč se cukr stal v posledních letech veřejným nepřítelem číslo jedna, je ten, kde ho najdete: silně zpracované potraviny a nápoje. Vzhledem k tomu, že se přidává do mnoha zdravých potravin během jejich zpracování, je to jedna z nejjednodušších živin, jež způsobuje přejídání. Dalším problémem je, že přidaný cukr se často nachází v potravinách, díky nimž se nebudete cítit plní. 

Proč je pro vás příliš mnoho cukru špatné? 

Co se tedy přesně stane s vaším tělem, když to se sladkými potravinami přeženete? Protože nemají spoustu živin, jako jsi zdravé tuky a bílkoviny, není mnoho, co by mohlo zpomalit hladinu glukózy v krvi.

Vysoká hladina cukru v krvi může vážně poškodit vaše cévy, které přenášejí palivo a kyslík do všech vašich orgánů, takže vaše slinivka břišní poté rychle vyčerpá inzulín, aby se vše vrátilo do normálu.

Tato náhlá „havárie“ může způsobit, že se budete cítit trochu unaveni a rozčilení, což se v tuto chvíli nemusí zdát velkým problémem. 

Ale pokud se z toho stane začarovaný kruh, vaše tělo může ztratit schopnost efektivně využívat inzulín a může se u něj vyvinout chronický zánět (mimo jiné). To je důvod, proč důsledná konzumace přebytečného přidaného cukru může vést k srdečním onemocněním, cukrovce nebo dokonce k rakovině související s životním stylem. 

Inzulín a zdraví – vše co potřebujete o inzulínu vědět

Proč je pro vás příliš málo cukru špatné? 

I když je cukr často démonizován, je důležité si uvědomit, že vaše tělo ho potřebuje k přežití. Ve skutečnosti je glukóza primárním zdrojem paliva pro nás mozek. Pokud nemáte v krvi dostatek pro správné fungování těla (jako v případě hypoglykémie), může se u vás objevit některý z těchto příznaků:

  • – nepravidelný nebo rychlý srdeční tep
  • – otřesy
  • – úzkost
  • – pocení
  • – bledá pleť
  • – hlad
  • – podrážděnost
  • – únava
  • – brnění nebo necitlivost rtů, jazyka nebo tváře

To vám samozřejmě nedává výmluvu, abyste každý den chodili na sladkou zmrzlinu a sladkosti jedli po kilech. Ale znamená to, že cukr nejde úplně odstřihnout ze svého života. 

Různé druhy cukrů:

Vzhledem k tomu, že se sacharidy nakonec rozpadají na glukózu, nejjednodušší formu cukru, která pohání naše orgány a udržuje nás naživu, najdete téměr v jakékoliv potravině – alespoň do určité míry. Existují však hlavní typy cukrů, pokud jde o etikety na potravinách: přirozeně se vyskytující a přidané.

  1. Přirozeně se vyskytující cukry: všechny sacharidy obsahují přirozeně se vyskytující cukr a vy byste se jim určitě neměli vyhýbat – koneckonců jsou v zelenině nebo třeba v ovoci. 
  2. Obsahují:
  3. – fruktózu (ovocný cukr): ovoce, med a kořenová zelenina
  4. – laktózu (mléčný cukr): mléčné výrobky
  5. – sacharózu (kombinace glukózy a fruktózy): sacharidy všech typů

Přidané cukry: jsou ty, které se do jídla doslova přidávají, ať už jde o přidané cukry do vašeho ranního čaje nebo zakoupené v balení jedné limonády.

Mezi druhy přidaného cukru patří koncentrát ovocných šťáv, agávový nektar, odpařená třtinová šťáva, karamel, maltóza, javorový sirup, dextróza, tapírka, hnědá rýže, kukuřice, čirok, pšenice, glukózové sirupy, cukrářský cukr, ječný slad, kukuřičný sirup, melasa, turbino cukr, galaktóza a melasa. 

Inzulín a zdraví – vše co potřebujete o inzulínu vědět

Jak jíst méně cukru?

Takže když už víte rozdíl mezi přirozeně se vyskytujícími cukry a přidanými cukry, víte, přesně co dělat, že? Samozřejmě, že tak jednoduché to není! Může to být složité bez ohledu na to, co jíte, takže zde je průvodce, jak nakupování sladkostí zjednodušit: 

– Přečtěte si etiketu: první ingrediencí je ta, jež je v produktu obsažena nejvíce. Rozhodně by to neměl být cukr! Pokud tomu tak je, rozhodně je lepší zapřemýšlet nad změnou vaší oblíbené pochoutky.

– Zvažte koncentrované zdroje (přirozeně se vyskytujícího) cukru, které najdete v lahvových nápojích, jako jsou smoothies.

– Poznejte rozdíl mezi svačinou a sladkostí: pokud máte rádi sladkosti a vaším cílem je odměnit se po dlouhém dni v práci – rozhodněte se, zda vám dnes položka obsahující přidaný cukr (může to být plechovka oblíbené limonády nebo sušenka), stojí za to vynechat například dezert u oběda. Například: opravdu chcete k snídani super sladký koláček místo toho, abyste si večer dali skleničku vína? 

– Když vás „honí mlsná“, vyberte si čokoládu. Kvalitní čokoláda má sama o sobě má vyšší obsah tuku a spoustu benefitů pro vaše zdraví. Může tak být daleko uspokojivější sladkostí než třeba balíček gumových bonbónů s přidaným cukrem. 

Nejlepší dezerty, když máte chuť na něco sladkého:

– balené mini zmrzliny: většina značek dnes už vyrábí vaše oblíbené zmrzliny také v menších verzích. Vyberte si takové, které jsou bohaté na plnohodnotné suroviny jako je kvalitní čokoláda nebo oříšky. A držte se velikosti porcí! Jedna je lepší než žádná!  

  • – cokoliv se skořicí: skořice je dostatečně pikantní a zpomalí vaše pojídání. Věřte nebo ne, rozhodně nehrozí, že sníte celé balení skořicových bonbónů
  • – cokoliv s mátou peprnou: její výraznou chuť si nebudete chtít pokazit tím, že na své oblíbené mátové bonbóny nebo čokoládu s příchutí máty, budete hned „tláskat“ cokoliv jiného
  • – tmavá čokoláda: ne pro antioxidanty a jiné prospěšné látky, kterých má tmavá čokoláda dost, ale pro její mimořádně bohatou a specifickou chuť 
  • Foto: Shutterstock

Diabetes mellitus (cukrovka)

  1. Průvodce pacienta
  2. Diagnózy
  3. Diabetes mellitus (cukrovka)

Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen dodávat dostatečné množství inzulínu.

Většina jídla, které zkonzumujeme, je v těle rozložena na jednoduchý cukr – glukózu. Lidské tělo glukózu využívá jako zdroj energie. Glukóza je v těle transportována krví. Aby buňky mohly glukózu z krve využít, potřebují k tomu hormon inzulín. Bez inzulínu tedy buňky nemohou získat energii z potravy.

Lidé s cukrovkou tak nemohou využívat svou krevní glukózu. To vede k vzestupu hladiny cukru v krvi (hyperglykémii) a dalším závažným důsledkům.

Inzulín produkuje velká žláza – slinivka, umístěná za žaludkem.

Existují dva hlavní typy cukrovky:

Cukrovka (diabetes mellitus) 1. typu

neboli na inzulínu závislá – může se vyskytnout v každém věku, ale většinou postihuje děti nebo mladé dospělé. Léčba spočívá v injekční aplikaci inzulínu, bez kterého by diabetici 1. typu nepřežili. Podle IDF (Mezinárodní federace diabetu) je na světě asi 15 000 000 lidí s diabetem 1. typu, což je něco málo přes 7 % z celkového počtu diabetiků.

Cukrovka (diabetes mellitus) 2. typu

neboli na inzulínu nezávislá – se nejčastěji vyskytuje u lidí starších 45 let. Asi 80 – 90 % pacientů s cukrovkou 2. typu trpí nadváhou či obezitou.

Podle závažnosti onemocnění se liší i léčba: u někoho stačí dieta a zvýšení pohybové aktivity, dalším stupněm jsou tablety (perorální antidiabetika) a u špatně kompenzovaných pacientů je lékař nucen sáhnout k inzulínu.

V důsledku složitých mechanismů tohoto metabolického onemocnění se diabetikům hubne mnohem hůře než zdravým lidem (také v souvislosti s léčbou cukrovky, ať již perorálními antidiabetiky – prášky, nebo inzulínem). Obezita se stává problémem stále mladších lidí, čili i dětí, cukrovka 2.

typu se bohužel stále častěji vyskytuje i v mladším věku, než bylo obvyklé. Podle odhadu IDF (Mezinárodní federace diabetu) je na světě asi 140 000 000 diabetiků 2. typu, což je přibližně 92 % ze všech lidí s cukrovkou.

Statistiky jsou odstrašující:

  • v roce 1985 bylo na světě asi 30 miliónů diabetiků. V roce 2000 se jejich počet odhadoval na minimálně 151 miliónů, což je pětkrát více! Rok 2001 již přináší strašné číslo: 177 miliónů diabetiků na světě. Pokud se tato epidemie ničím nezpomalí, v průběhu 25 let se toto číslo vyšplhá až na 300 miliónů diabetiků! V České republice je celkem 654 164 diabetiků, což je přes 6 % obyvatel (k roku 2000), dnes je toto číslo již pravděpodobně vyšší. Česká republika je v porovnání s Evropou v počtu diabetiků na 100 000 obyvatel na průměrných hodnotách (narozdíl od obezity, kde je na prvním místě). Co je ale opravdu závažné, ČR má v Evropě další smutné prvenství – je na prvním místě v počtu nových případů cukrovky (v roce 2000 to bylo přes 500 nových pacientů na 100 000 obyvatel, kdežto např. ve Francii je to něco přes 200).
  • Finanční náklady na zdravotní péči jsou enormní:
  • Odhaduje se, že náklady na komplikace spojené s cukrovkou se pohybují mezi 5 – 10 % celkových nákladů na zdravotní péči.
  • A komplikace cukrovky bohužel mohou vyústit až v předčasné ukončení života:
  • Cukrovka je hlavní příčinou slepoty u lidí po dokončení 20. roku života
  • Cukrovka je hlavní příčinou amputací končetin, které nejsou důsledkem úrazů
  • U diabetiků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice
  • U řady diabetiků se vyvine závažné onemocnění ledvin

Jaké jsou příznaky cukrovky?

Příznaky mohou mít různý charakter a někdy mohou úplně chybět, ale jako charakteristické lze označit tyto:

Diabetes mellitus 1. typu:

Nástup tohoto onemocnění bývá náhlý a poměrně dramatický a většinou se projevuje:

  • Abnormální žízní a suchostí v ústech
  • Časté močení
  • Značná únava / nedostatek energie
  • Neustálý hlad
  • Náhlý úbytek hmotnosti
  • Pomalé hojení ran
  • Opakující se infekce
Budete mít zájem:  Léčba Leukemie U Dětí?

Diabetes mellitus 2. typu:

Mohou nastat stejné příznaky jako u 1. typu, ale většinou jsou méně výrazné. Nástup diabetu 2. typu probíhá postupně a proto se špatně rozpoznává. U některých pacientů se z počátku neobjevují žádné příznaky. Správná diagnóza je však bohužel často rozpoznána až po několika letech, kdy už se vyskytují různé komplikace.

Pokud máte i jen malé podezření na cukrovku, okamžitě navštivte lékaře.

Jaké jsou komplikace cukrovky?

Cukrovka je celoživotní onemocnění, které vyžaduje plnou kontrolu. Bez dobré kompenzace může vést k závažným komplikacím, jako jsou srdečně cévní onemocnění, selhání ledvin, slepota nebo amputace dolních končetin.

Krátkodobé komplikace

Nízká hladina cukru (hypoglykémie)

Lidé, kteří si píchají inzulín, se musí naučit řešit problémy s hypoglykémií a také rozpoznávat varovné příznaky (důvodem je buď příliš velká dávka inzulínu, nepředpokládaná větší pohybová aktivita nebo nedostatek jídla). Hypoglykémie se dá rychle vyřešit podáním kostky cukru. Pokud přetrvává, vede zpravidla ke ztrátě vědomí.

Ketoacidóza

Pokud nemá organismus k dispozici dostatek glukózy (tělo ji nemůže využít kvůli chybění inzulínu nebo snížené citlivosti buněk na inzulín, nebo např. při hladovění), využívá pro tvorbu energie tuky. V tom případě jsou produkovány odpadní látky – ketolátky.

Organismus se ketolátek snaží zbavit zvýšeným vylučováním močí. Není ale schopen se zbavit všech ketolátek a ty se začnou hromadit v organismu a způsobovat tzv. ketoacidózu (nadměrnou kyselost vnitřního prostředí – poměrně závažný stav).

Ketoacidóza se vyskytuje většinou u diabetiků 1. typu.

Bakteriální či plísňové infekce

Diabetici jsou náchylnější k bakteriálním či plísňovým infekcím. Bakteriální infekce zahrnují např. ječné zrno a furunkl (vřídek). Plísňové infekce zahrnují plísně nohou, lišeje, vaginální infekce.

Dlouhodobé komplikace

Oční komplikace

Retinopatie nebo jiné oční komplikace jsou nejčastější příčinou slepoty v dospělém věku v rozvinutých zemích. Asi 2 % diabetiků s nemocí déle než 15 let oslepnou a asi u 10 % se rozvine závažné poškození zraku.

Ledvinné komplikace

Diabetes je hlavní příčinou onemocnění ledvin (nefropatie). Onemocnění ledvin je pro diabetiky největší hrozbou. Asi u 40 % diabetiků se do 50 let věku vyvine onemocnění ledvin.

Postižení nervů

Diabetická neuropatie postihuje více než polovinu všech diabetiků. Existují různé typy poškození nervů, které mohou vyústit ve ztrátu citlivosti na nohách, případně na rukou; bolesti nohou a problémy se správnou funkcí různých částí těla – jako např.

srdce, oči, žaludek, močový měchýř a penis. Nedostatek citlivosti v nohách často vede k různým poraněním, zpočátku často bez uvědomění postiženým. Tyto úrazy mohou postupně vyvolávat špatně se hojící afekty na dolních končetinách a nakonec vést až k amputaci.

Postižení oběhového systému

Postižení oběhového systému nebo srdečně cévní onemocnění jsou u diabetiků v Evropě nejčastější příčinou úmrtí (75 %).

Amputace

Cukrovka je nejčastější příčinou amputací, které nejsou způsobeny úrazem.

Jaké jsou normální hladiny krevního cukru?

Parametr Normální hodnoty Zvýšené hodnoty
Glukóza na lačno 4,2 -6 mmol/l  nad 6 mmol/l
Glykovaný hemoglobin do 4 % nad 4 %

Lékař Vám pravděpodobně udělá ještě tzv. orální glukózový toleranční test. Při něm dostanete vypít glukózu a potom se v určitých časových intervalech hodnotí hladina cukru v krvi.

Prevence

Prevenci cukrovky můžeme rozdělit do dvou kategorií: primární a sekundární.

Primární prevence cukrovky:

Spočívá v identifikaci a ochraně lidí se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky – to znamená že chceme zabránit vzniku nebo jej oddálit (např. obézní lidé, výskyt cukrovky v rodině atd.).

Neexistuje zatím přesvědčivý důkaz, že je možná primární prevence diabetu 1. typu, ale je jisté, že lze zabránit, nebo alespoň oddálit, vznik cukrovky 2. typu.

Změna životního stylu zahrnující snížení tělesné hmotnosti vhodným stravováním a zvýšením fyzické aktivity se výrazně podílí v prevenci cukrovky 2. typu. Kontrola tělesné hmotnosti se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd.

Sekundární prevence:

Zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací. Takže také redukuje potřebu léčby komplikací.

Dobrá kompenzace cukrovky spočívající v dostatečné kontrole hladin krevního cukru snižuje riziko rozvoje komplikací a zpomaluje jejich progresi u všech typů cukrovky. Kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků je stejně důležitá.

Typy diabetu

Diabetes mellitus 1. typu je autoimunitní onemocnění. Znamená to, že imunitní systém postupně zničí Langerhansenovy ostrůvky ve slinivce břišní, které produkují hormon zvaný inzulin. Tento hormon odemyká „zámky“ buněk. Díky tomu může glukóza z krve přejít do svalů a jater k dalšímu zpracování.

 Tělo tak považuje β buňky ve slinivce břišní za cizorodou část organismu a nastartuje autoimunitní reakci.

Zatím není zcela jasné, proč dochází k poruše tolerance imunitního systému vůči β buňkám, tvorba protilátek je ale zakódována v genetické informaci jedince už před tím, než dojde k samotnému propuknutí nemoci a spouštěcím mechanismem se pak může stát třeba i pouhé chřipkové onemocnění.

Pokud je inzulinu v krvi málo nebo dokonce žádný, z krve se nemůže zpracovat a organismus pak trpí nedostatkem energie. A to je teprve začátek. Pokud není léčba zahájena včas, může dojít až k metabolickému rozvratu organismu. 

V současnosti je diabetes 1. typu léčitelný inzulinem. Pacient je ale celoživotně závislý na jeho pravidelném podávání.

Inzulin však v tomto případě nelze přijímat perorálně, protože by se rozložil žaludečními šťávami.

Z tohoto důvodu se používají moderní techniky aplikace inzulinu, jako například inzulinová pera nebo inzulinové pumpy. Co vše potřebuje diabetik pro aplikaci můžete zjistit v kategorii DIA TECHNIKA.

Diabetes 1. typu může propuknout v jakémkoli věku, nejčastěji se tak ale stane u dětí a osob do 35 let.

Diabetes mellitus 2. typu

Podstatou Diabetu 2. typu je inzulinová rezistence a relativní nedostatek inzulinu, souvisejícím s nadměrným množstvím tuku v těle. Tento typ diabetu se objevuje obvykle po 40. roce života, není ovšem nemožné, aby k jeho rozvoji nedošlo i dříve. Jeho vznik podporuje nejen vrozená predispozice, ale také nedostatek pohybu, nezdravá strava a stres. U diabetiků 2.

typu je nedostatek inzulinu pouze relativní. Glykémie pomalu stoupají a tělo si na vyšší hladinu cukru zvyká a přizpůsobuje. Příznaky tedy mohou zůstat nezjištěné mnoho let a diagnóza je stanovena až po zjištění přidružené komplikace (selhání ledvin, poruchy zraku, apod). V lepším případě se na diagnózu přijde náhodně – při vyšetření krve nebo moči.

Jak již bylo psáno, podstatou je inzulinová rezistence, tzn. že i když beta buňky vyrábějí inzulinu dostatek, někdy i více, než je potřeba, tak i přesto tělo neumí na inzulin reagovat, ztratí k němu vnímavost.

Aby organismus pacienta udržel normální hodnoty glykémie, musí vyrábět stále větší a větší množství inzulinu a v momentě, kdy se produkce inzulinu dostane na maximální možnou hranici, dochází k narůstání koncentrace glukózy a objeví se diabetes. V mnoha případech stačí správné nastavení diety – zdravé stravování, pohyb a redukce hmotnosti.

U některých pacientů je potřeba navíc podávat i tablety – perorální antidiabetika. Pokud se nedostaví vhodná kompenzaci ani dietou, redukcí hmotnosti a ani po užívání tabletek, je nutné začít s aplikací inzulinu.

Gestační diabetes

Gestační diabetes neboli těhotenská cukrovka je definována jako porucha metabolismu cukru. Vlivem působení těhotenských hormonů dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Jedná se o nejčastější typ diabetu, se kterým se můžeme v těhotenství setkat.

Slinivka břišní se u mnoha těhotných žen nedokáže vyrovnat se zvýšenými požadavky na inzulín, který by udržel glykémie v rovnováze. Dochází k zvýšenému množství glukózy v krvi, která se pak dostává přes placentu k plodu, který poté zvyšuje tvorbu svého vlastního inzulínu.

U dítěte pak může dojít k diabetické fetopatii – vyšší porodní hmotnost a hrozba hypoglykémie po porodu, nebo žloutenka. Gestační diabetes postihuje přibližně 4 % těhotných žen a je zachycen při plošných krevních testech po dvacátém týdnu těhotenství.

Po porodu dochází k úpravě hladin glykemií.

Specifické formy diabetu

Typ MODY je podmíněný změnou genů a je diagnostikován u mladých osob. Průběh má mírný a často není potřeba podávat inzulin. Objevuje se minimálně ve dvou generacích v rámci jedné rodiny.

LADA je specifická podskupina diabetu 1. typu, která se objevuje zpravidla v pokročilejším věku. Autoimunitní reakce je pomalejší než v případě diabetu 1. typu, často může být mylně zaměňován s diabetem 2. typu.

Dítě a cukrovka: Jak moc omezuje diabetes dětem život?

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat.

 Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci.

 V červenci a srpnu vám přinášíme články o rizicích obezity a cukrovky.

Lékař: Zrada cukrovky je ta, že často se zjistí náhodně • VIDEO Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený

Vznik diabetu 1. typu nesouvisí s tím, je-li dítě štíhlé, nebo ne. Dokonce nesouvisí ani s tím, zda mělo, nebo nemělo rádo sladké. Prostě vzniká nezávisle na tom, co jedlo, jaké byly jeho zvyklosti.

Za diabetes 1. typu nikdo nemůže. Organismus dítěte přestal vyrábět inzulin. „Inzulin si člověk vyrábí ve speciálních buňkách (beta-buňkách), které jsou roztroušené v milionu mikroskopických ostrůvků ve slinivce břišní.

Před tím, než se diabetes 1. typu u člověka projeví, začne beta-buněk v ostrůvcích ubývat. Výroba inzulinu v těle se postupně snižuje,“ vysvětluje přednosta Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Motol MUDr.

Budete mít zájem:  Krvácení Z Nosu Léčba?

Jan Lebl.

Úbytek beta-buněk probíhá skrytě po měsíce či léta. A pak stačí jen velmi málo, například angína nebo chřipka, aby se nedostatek inzulinu v těle projevil. „Počet nově zjištěných případů dětí s diabetem 1.

typu již asi od roku 2008 nenarůstá, jde o 16 až 18 nových pacientů na 100 tisíc obyvatel. Co se naopak mění? Nemoc postihuje čím dál menší děti.

Už ne malé školáky a děti v době dospívání, ale i batolata, a dokonce kojence,“ upřesňuje neradostnou statistiku odborný asistent Dětské kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. David Neumann.

Příznaky diabetu u dětí

K nejčastějším příznakům nově vzniklého diabetu patří především častější močení: Dítě se najednou začne pomočovat po suchém intervalu, často chodí v noci na toaletu nebo se pomočí do postele. Na onemocnění ukazují i další příznaky, jako jsou zvýšená žízeň, ztráta hmotnosti, zvýšená únavnost či nechutenství.

Další řada signálů je poměrně široká – od těžké únavy a celkové slabosti přes rychle klesající hmotnost až po zrychlené dýchání, bolesti břicha, zvracení, nebo dokonce celkový kolaps. Jakmile u svého dítěte pozorujete některý z výše zmíněných příznaků, měli byste urychleně navštívit praktického lékaře, jenž odebere moč k dalšímu vyšetření.

„V případě nálezu glukózy v moči je nezbytné vyšetření v nejbližší specializované diabetologické ordinaci,“ radí lékař. Seznam diabetologických center, kde vám poradí a pomohou, najdete například na stránkách České diabetologické společnosti ČLS JEP.

Jaké jsou hladiny glykémie?

Inzulin řídí v těle hospodaření s krevním cukrem (glukózou), který je nejdůležitějším zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Glukózu tělo získává především z potravy.

Z trávicího traktu se glukóza vstřebává do krve a s ní pak koluje krevním oběhem a nabízí se buňkám jako zdroj energie.

Co se nezužitkuje, ukládá se do zásob na „horší časy“ a vrací se do krve, až když je jí zapotřebí.

Hladina glykemie u zdravého člověka neklesne pod 3,3 mmol/l a nalačno nestoupne nad 6 mmol/l.
Krátce po jídle je sice o trochu vyšší, do hodiny však opět klesá.

Chybí-li v těle inzulin, glykemie stoupá velmi rychle a velmi vysoko (někdy i nad 30 mmol/l). A veškerý „sladký“ potenciál je buňkám v těle k ničemu – bez inzulinu z něj totiž neumějí využít ani pomyslnou kapičku. Léčba diabetu 1.

typu je tedy především o dodávce chybějícího inzulinu. Dodávce celoživotní, ve formě injekční.

Diabetická dieta

Každý diabetik by se měl rozumně zamyslet nad tím, jakou potravou sytí své tělo. Za dítě musejí převzít zodpovědnost rodiče. Diabetická dieta podle odborníků dovoluje jíst téměř vše; na čem tady doopravdy záleží, je vhodná skladba potravin a jejich množství.

Jídlo by ideálně mělo být rozděleno do 6 denních dávek: kromě tří hlavních jídel ještě dopolední a odpolední svačina a druhá večeře před spaním. O jídelním plánu se dozvíte od dietní sestry.

Vhodné jednotky jídla se vyjadřují v tzv. výměnných neboli chlebových jednotkách. Dietní sestra vám podle vašich rodinných jídelních zvyklostí poradí, kolik výměnných jednotek má obsahovat každé jednotlivé jídlo.

Hladinu glykemie ovlivňuje také tělesná aktivita dítěte. Svaly při větší fyzické námaze potřebují více energie a odebírají glukózu z krve, proto je záhodno mít připravenu dávku inzulinu.

Někdy se nemusí podařit správně odhadnout dávku inzulinu – při jeho nadbytku vzniká hypoglykemie nebo dokonce ketoacidóza.

I na tato nebezpečí vás lékař v předstihu upozorní a naučí vás, jak jej můžete zvládnout.

Chcete vědět, co je dobré jíst, pokud máte vy nebo vaše dítě cukrovku? Podívejte se na naše video.

Odbornice na výživu Karolína Hlavatá radí pacientům s cukrovkou, jakým potravinám dávat přednost • VIDEO Vím, co jím

Jak se měří glukometrem?

Léčení diabetu je dnes usnadněno díky možnosti domácího měření glykemie. K tomu slouží glukometr, který změří glykemii z kapičky krve z prstu (součástí soupravy je malé kopíčko). Měřit „cukr“ glukometrem se dítě naučí celkem snadno, kontroly by mělo provádět před snídaní, obědem, večeří a před spaním. Někdy je zapotřebí přidat ještě další měření.

Vyšetření ketolátek (ketonů) v moči pomocí proužků by se mělo provádět každé ráno nebo přesáhne-li hladina glykemie 13 mmol/l; měření slouží k odhalení počínající ketoacidózy.

Cukrovka 2. typu u dětí

Dětí s diabetem 2. typu, tedy diabetem, který je nejčastější u dospělých a pojí se s nezdravým životním stylem, přibývá, ale je jich stále poměrně málo.

„Počet dětských pacientů se zvláštními geneticky danými typy diabetu, takzvanými MODY, roste, ale hlavně proto, že tento typ diabetu umějí lékaři lépe diagnostikovat. Děti s DM 2. typu jsou obvykle obézní a nedojdou do nejzávažnějších stavů – zrychlení dýchání, zvracení a bezvědomí,“ dodává MUDr. Neumann.

Typické časné příznaky – zvýšené močení a pití – však platí i pro tyto děti. Někdy se mohou přidružit i další příznaky jako snížení vnímání sladké chuti, suchá svědící kůže, stav podobný chřipce, ztráta ochlupení nohou. Rány se mohou pomaleji a hůře hojit.

Myslíte, že se to vašeho dítěte nemůže týkat?
Pokud má výše uvedené příznaky a potýká se s nadváhou, možná byste jej pro jistotu měli nechat otestovat.

V mezičase se můžete naučit, jak lze pomoci dítěti, aby shodilo na váze a tím se snížilo riziko vzniku onemocnění.

Děti s diabetem musí být zodpovědnější

Zařídit život tak, aby byl pro malého diabetika co nejpohodlnější, není vůbec lehká záležitost. Rodiče musejí být neustále ve střehu; v každém ročním období může dojít k „vykolejení“ z již těžce naučených rituálů – v zimě stačí nachlazení, v létě dlouhé skotačení s dětmi v bazénu a všechno je rázem jinak. Naučit se vše zvládat je záležitostí velké osobní disciplíny.

Na co by měli rodiče diabetických dětí nejvíce dbát, čeho si všímat? „Podle mého názoru je to otázka správné výchovy dítěte, vedení k odpovědnosti přiměřené věku, posilování zdravé osobnosti a charakteru dítěte, správných vzorů v rodině a tak dále.

To totiž určí, jak dítě s diabetem zvládne samostatný život. Obecně se doporučuje, že děti s diabetem musejí pravidelně jíst, měřit si glykemie a nezapomínat na injekce inzulinu.

Pravidelné kontroly u ambulantních specialistů jsou samozřejmostí,“ uzavírá lékař.

Další rady pro život dětí s diabetem najdete v článku na maminka.cz.

Jak si píchat inzulin?

Inzulin se píchá podkožně. Mezi vhodná místa na těle patří přední strana stehna, horní zevní čtvrtina zadečku, zevní strana paže, přední stěna bříška. Správnou techniku vás naučí zdravotní sestřička.

Pod dohledem si dokážou píchnout injekci již 5leté děti, ale spíše jen v klidném domácím prostředí; obvykle samy to zvládají děti 9leté, ale i tak pod dohledem například učitele. Vodítko najdete také v knize Abeceda diabetu od prof. Jana Lebla.

Inzulin se skladuje v chladničce při teplotě od +2 do +8 °C. Dlouhodobé vystavení příliš nízkým či vysokým teplotám jej znehodnotí!

Jak poznat diabetes u dětí a jak s ním žít?

Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR (www.diadeti.cz) pomáhá dětem už od roku 1990. Podporuje také informační kampaň o diabetu zaměřenou na děti. Světlo světa již spatřily informační letáky a plakáty s popisem možných příznaků onemocnění, které jsou k dispozici v mnoha pediatrických ambulancích.

Existuje i animovaný výukový film pro děti, jež cukrovkou právě onemocněly. Formou srozumitelnou dětem objasňuje podstatu cukrovky, léčbu a s ní spojené nepříjemnosti. Průvodce filmem, „doktor Hodný“, provází děti tímto obdobím a mimo jiné jim vysvětluje, proč mají podstupovat někdy i bolestivé výkony. DVD je doplněno deníkem diabetika.

Studie, kterou provedli vědci z Univerzitní nemocnice Charité v Berlíně, ukázala, že děti s diabetem 1. typu, jež tráví svůj volný čas před televizní obrazovkou, mají horší kontrolu své cukrovky a vyšší glykemii oproti aktivnějším dětem.

Studie byla provedena s 296 dětskými pacienty. Jedním z důvodů tohoto stavu může podle vedoucí výzkumu Angely Gallerové být i skutečnost, že děti u televizní obrazovky mnohem častěji mimo pravidelná jídla „uzobávají“ různé pochutiny.

Ke stabilizaci glykemie jsou přitom zapotřebí pravidelné dodávky inzulinu, podávané nejlépe v době jídla.

Podrobné informace si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes [email protected].

Obálka časopisu Moje zdraví pro dvojčíslo červenec – srpen • Autor: CNC

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz.

Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: Loono.cz

Autor: Markéta Ostřížková

Cukrovka nebolí, většina lidí na sobě nic nepozná

Co bychom měli, paní doktorko, vědět o cukrovce?Cukrovka, čili diabetes mellitus, dostala svůj název podle svého nejnápadnějšího projevu, a tím je zvýšená hladina krevního cukru a výskyt cukru v moči.

Netýká se jen cukru v krvi, čili glykemie, a při překročení určité hladiny pak i cukru v moči, čili glykosurie.

Změny nastávají i v metabolismu tuků, lidé s cukrovkou se velmi často léčí také s vysokým krevním tlakem a zvýšenou kyselinou močovou, mají horší funkci imunitního systému a změny v krevní srážlivosti.

Jak vzniká diabetes, co je příčinou vzniku onemocnění?Přes 90 procent diabetiků má cukrovku 2. typu, často nazývanou také stařecká. Ale tím, jak se zakulacuje naše populace a ubývá pohybu, začátek tohoto onemocnění se posouvá do stále mladšího a mladšího věku, kdy označení senior nesedí.

Tento typ cukrovky je často spojen s obezitou. Příčinou je kombinace zhoršené citlivosti těla k inzulínu (tzv. inzulinorezistence) a uvolňování inzulínu z beta buněk slinivky břišní.

Při záchytu tohoto typu diabetu mají pacienti často hladinu C-peptidu v krvi – ukazatele tvorby vlastního inzulínu – výrazně zvýšenou proti zdravé populaci, a přesto to jejich tělu nestačí.

U diabetiků 1. typu, kterých je asi 7% ze všech diabetiků, došlo ke zničení většiny beta buněk, těmto lidem inzulín chybí, a musí se tedy dodávat injekcemi, případně inzulínovou pumpou. Tento typ diabetu může vzniknout v jakémkoli věku.

Zbylá necelá dvě procenta připadají na další typy diabetu, kde příčinou je jiné onemocnění, například onemocnění slinivky břišní nebo léčba kortikoidy.Co se změnila kritéria pro těhotenskou cukrovku (hodnota glykemie na lačno je pro těhotné mnohem přísnější než pro zbylou populaci), přibylo i této diagnózy.

Zde ale naštěstí většinou stačí jen mírná úprava stravování a s porodem se metabolismus cukrů upraví zase do normálu.

Kdo je nejvíc ohrožen vznikem této nemoci?Jsou to lidé, jejichž blízcí příbuzní už cukrovkou trpí či trpěli. Dále lidé s kily navíc, a čím více těch kil je, tím je riziko výraznější. Ve zvýšeném riziku jsou také ti, kteří se vyhýbají přiměřené fyzické aktivitě.

A tím nemyslím, že bychom museli tvrdě sportovat, stačí najít si čas alespoň na půl hodinky souvislé chůze denně. Nechat si pravidelně zkontrolovat hladinu svého krevního cukru by měli také lidé trpící zvýšeným krevním tlakem, mající poruchu ve složení krevních tuků či jsou léčeni pro dnu.

Cukrovkou jsou více ohroženi také milovníci sekundárně zpracovaného masa, čili uzenin, klobás, paštik, hamburgerů atp.

Mohu sama poznat, že mám cukrovku, nebo je to onemocnění, které takzvaně nebolí, a nemusím o něm vědět?Bohužel pro většinu lidí s nově zjištěnou cukrovkou platí druhá část vaší otázky.

Cukrovka nebolí, a pokud hodnoty krevního cukru nejsou zvýšené výrazně, většina lidí na sobě nic nepozná. Nejčastěji se diabetes odhalí v rámci preventivní prohlídky či předoperačního vyšetření.

Proto je pro mnohé těžké uznat, že je třeba cukrovku léčit, dosáhnout hodnot co nejbližších hodnotám normálním, když jim vůbec nic není!

Mezi klasické příznaky patří žízeň a nutnost více pít, měla jsem i nemocné, kteří udávali kolem 8 litrů a více za den. S tím souvisí časté močení, a to i v nočních hodinách, což výrazně narušuje spánek. Tito nemocní udávají velkou únavnost, malátnost, pocit vyčerpání.

Typické jsou i změny zrakové ostrosti, naštěstí se jedná o poruchu přechodnou a s normalizací glykemie se zraková ostrost zase zlepší.

Občas cesta k nám vede přes jiné odbornosti, kdy první příčinou návštěvy lékaře jsou opakované močové či genitální infekce, nehojící se defekt na plosce nebo prstech na nohou nebo závažné infekční postižení nohy, nepříjemné pocity v dolních končetinách hlavně v noci, postižení srdce či tepen dolních končetin.

Je cukrovka vyléčitelná? A co je na ní tak závažného?Cukrovka se považuje za chorobu nevyléčitelnou. Zpátky do normy se může vrátit takzvaná porušená glukozová tolerance, kde jsou hodnoty glykemie jen mírně zvýšené a nesplňují ještě kritéria pro diabetes mellitus.

Ve své praxi jsem viděla několik vzácných případů, kdy u obézního člověka po té, co se mu podařilo upravit jídelníček, zvýšit fyzickou aktivitu a shodit přebytečná kila tak, že se dostal do normy svou váhou, dosáhly normálních hodnot i laboratorní výsledky.

K vymizení cukrovky může dojít u pacientů po bariatrické operaci (operaci kvůli obezitě).

Cukrovka je však onemocnění velmi záludné. Mírně nebo i více zvýšené hodnoty glykemií zpravidla žádné potíže nečiní, ale tiše a plíživě organismu škodí.

Typickými komplikacemi cukrovky je postižení očního pozadí, jež může vést až ke slepotě, postižení ledvin, které může končit jejich selháním a nutností třikrát týdně dojíždět na několik hodin na umělou ledvinu. Trojlístek typických diabetických komplikací doplňuje postižení nervů, které se může projevit různě.

Nejnápadnější bývá postižení dolních končetin, jež má buď bolestivé příznaky, kdy lidé trpí nepříjemnými pocity jako je pálení či brnění v prstech a ploskách zejména v noci a v klidu, nebo naopak mají citlivost sníženou, a to je velmi zrádné, protože necítí dotyk, tlak, nerozeznají teplé a studené, ale nevnímají ani bolest, a to pak (většinou spolu s postižením tepen dolních končetin) vede ke vzniku defektů nohou či k postižení nohou závažnou infekcí a k nutnosti operačních výkonů četně amputací. Cukrovka ničí i vegetativní nervy, a tak někteří diabetici trpí zažívacími potížemi, průjmy či zácpou, sexuálními problémy, poruchou pocení, poruchami srdečního rytmu atd. U nemocných cukrovkou je častější a časnější postižení srdečně cévního systému a mnoho dalších chorob.

Je tady možná prevence? Co pro sebe můžeme udělat, aby se nám cukrovka vyhnula?

Pokud ještě nejsem diabetik, pak nejlepší prevencí je zdravý životní styl. Rozumné stravování, normální tělesná váha, vhodné pohybové aktivity. A pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře. Pokud už jsem diabetik, i pak můj osud záleží hlavně na mně. Nestačí jen pravidelně užívat tabletky, případně si píchat inzulín, ale je třeba dodržovat zásady zdravé životosprávy, i zde je dieta a pohyb základem, je vhodné si pravidelně kontrolovat svůj cukr i doma, a to jak na lačno, tak po jídle. Pravidelně, minimálně jedenkrát ročně, si nechat zkontrolovat oční pozadí a denně si kontrolovat své nohy. A pokud se vyskytnou nějaké problémy, rychle vyhledat příslušného specialistu.

  • A co pacientům nabízí moderní léčba cukrovky?
  • Jaké služby poskytuje v léčbě cukrovky příbramská nemocnice?
  • Jitka Kalousková, mluvčí nemocnice

Diabetologie je středem mého profesního zájmu něco málo přes deset let a fascinuje mě, jak rychle se tento obor vyvíjí, kolik nových léků a pomůcek se každý rok objevuje a jak se rozšiřují léčebné možnosti i zlepšuje komfort pro pacienty. Nové moderní léky mají minimální riziko hypoglykémií, nehrozí tedy, že by hladina krevního cukru mohla klesnout do příliš nízkých hodnot. Jeden z nejnovějších léků má tak dlouhou účinnost, že se píchá jen jednou týdně. Inzulíny se aplikují inzulínovými pery s výměnnými náplněmi, nebo jednorázovými pery, pera vypadají jak větší propiska a není problém je přibalit do kabelky. Jehličky jsou tak miniaturní, že je aplikace inzulínu téměř bezbolestná. Inzulíny mají různou dobu účinku, a tak výběrem inzulínu s vhodným profilem účinku či jejich kombinací lze léčbu ušít každému na míru. Kdo o to má zájem, může mít vlastní glukometr a pojišťovna mu podle typu léčby uhradí určitý počet proužků. Zejména pro pacienty na inzulínu je důležité, aby si kdykoliv mohli svůj cukr zkontrolovat a podle toho a s ohledem na plánovanou fyzickou aktivitu upravit dávku inzulínu či upravit jídelníček. Pacienti odkázaní na léčbu inzulínem a splňující další kritéria mohou být léčeni inzulínovou pumpou, která trvale dodává malou (bazální) dávku inzulínu, a pacient si už jen určí, jakou dávku (bolus) mu pumpa má přidat k jídlu. Je možnost i kontinuální monitorace glykemie, kdy pomocí malého vysílače se slabým drátkem zavedeným do podkoží a přijímače podobného mobilnímu telefonu lze sledovat změny glykemie každých pět minut souvisle sedm dní v týdnu. Pojišťovna ale hradí maximálně čtyři takové monitorace za rok při splnění určitých podmínek.První jarní den, 21. března, zahájily naše ambulance provoz v krásně zrekonstruovaných prostorách v přízemí pavilonu I v nemocnici ve staré Příbrami. Střed tvoří pracovna sester s kartotékou a edukační místnost, která je vybavena mnoha názornými pomůckami o léčbě cukrovky a vším, co s tím souvisí. V případě zájmu jsme schopni poskytnout edukaci (poučit) i pacienty léčené jinde, například u praktického lékaře. Dále zde máme přístroj pro měření transkutánního kyslíku, kterým se zjišťuje porucha prokrvení dolních končetin, a toto vyšetření zajišťujeme i pro chirurgy a cévní specialisty. Na tyto dvě centrální místnosti navazují z obou stran pracovny lékařek. Pátou místností je podiatrická ambulance, čili poradna pro léčbu a prevenci diabetické nohy. Spádové území pro tuto ambulanci přesahuje daleko hranice našeho okresu. Je v provozu každé úterý, kdy je současně v sousední diabetologické ambulanci přítomen protetik. Ten zde není jen pro naše pacienty, ale jeho služeb může využít kdokoliv, kdo potřebuje zhotovit jakoukoliv individuální protetickou či ortopedickou pomůcku, nejčastěji jsou to vložky do bot. Dětské diabetiky neléčíme. Z dospělé populace se staráme o pacienty se všemi typy diabetu včetně těhotných diabetiček. K léčbě využíváme všeho, co současná diabetologie nabízí, včetně léčby inzulínovou pumpou a kontinuální monitorace glykemie, vyhodnocování domácího měření přes počítač je již samozřejmostí. Naše ambulance je zapojena i do mezinárodního výzkumného projektu a má akreditaci pro přípravu lékařů k atestaci z diabetologie. Celý náš kolektiv se snaží vytvořit pro naše pacienty příjemné prostředí a nabídnout léčbu odpovídající současným znalostem a možnostem, jak ale s našimi doporučeními diabetik naloží, záleží už na něm. Motivace a upřímnost ze strany pacientů je minimálně polovinou úspěšné léčby a prevencí komplikací, jež může cukrovka vyvolat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector