Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Staré anglické přísloví říká „An apple a day keeps the doctor away“! A je to vlastně pravda. Obyčejné jablko může mít zásadní vliv na naše zdraví, a to nejen díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. Pojďte se s námi podívat na některé z důvodů, proč je dobré se do jablka zakousnout opravdu každý den!

Možná se vám zdá, že jablko je tím nejběžnějším ovocem. K dostání je ve všech možných odrůdách prakticky celoročně a koneckonců, leckde u silnice stojí opuštěná jabloň, ze které si člověk může při letním putování nepozorovaně utrhnout tzv. letňáče jako malou svačinku. Ono je to ale přesně naopak. Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let.

Ze všech pochoutek a potěšení v Rajské zahradě to bylo právě jablko, kvůli kterému byl podle křesťanské víry spáchán prvotní hřích a Adam a Eva proto byli vyhnáni z ráje.

Pravda, v Bibli je celá věc popsána pouze jako utržní zakázaného plodu ze stromu poznání, který není nijak blíže specifikován, ale většina z nás má v hlavě právě obrázek šťavnaté, červeno-žluté kuličky.

V řecké mytologii zase figuruje zlaté jablko s nápisem „Té nejkrásnější“ ze zahrady Hesperidek. Podle pověsti se o „jablko sváru“ hašteřily tři bohyně – Héra, Athéna a Afrodita. Protože se nemohly dohodnout, které připadne, nechaly rozhodnutí na Paridovi.

Ten jej nakonec podal bohyně krásy Afrodíté, což její sokyně rozlítilo. Znalci starých pověstí vědí, že tyto události měly vést k Trojské válce a posléze pádu Tróje.

Zároveň známe královské jablko, zlaté jablko, které bývá spolu s korunou a žezlem tradičně hlavním atributem vladařů – ostatně, jedno máme i v sadě českých korunovačních klenotů, které jsou uložené v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze.

Článek z magazínu

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Jablka a 7 důvodů, proč si je dopřávat

Původním druhem jablek jsou ta z Jabloně Sieversovy, která byla domestikována v Kazachstánu. Odrůd jablek ja ale dnes samozřejmě mnoho, namátkou třeba křehké Fuji, kyselejší zelená Granny Smith, výrazně červená a sladká Red Delicious nebo Crimson Snow… Konzumovat se dají syrová, sušená, vylisovaná ve formě šťáv či moštu, jako součást smoothie.

Z jablek dělám cidery i pálenky. Přidáte-li hřebíček, můžete z nich vyrobit skvělý kompot. Babičky a maminky dobře znají tzv. zdravé čipsy nebo obyčejněji – křížaly. Vynikající jsou jablkové koláče a komu se nechce dělat s tím ukázkovým filmovým „apple pie“, ten si může vyrobit rychlý a jednoduchý crumble. Naprostá klasika je samozřejmě štrůdl.

Pár tipů na recepty z jablek pro inspiraci si prohléděte tady:

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jarca87 60 min

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Recept ještě nebyl hodnocen 4,8

Kriss

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Recept ještě nebyl hodnocen 4,7

1974andrea

A proč si jablka vlastně dopřávat? Tohle ovoce má totiž celou řadu zdravotních benefitů. Je plné vitamínů, minerálů, nemá moc kalorií, a i když obsahuje cukr, je to ten zdravý cukr. Několik konkrétních důvodů, co vám konzumace jablek každý den může přinést, vás snad přesvědčí…

1. Jablka obsahují silné antioxidanty!

Jablka obsahují velmi důležitý antioxidant quercetin, který bojuje proti poškození volnými radikály, významně posiluje imunitní systém a je tak účinnou prevenci vzniku nejrůznějších onemocnění. A to určitě stojí za to dát si každý den jablko k odpolední svačince nebo do ranního smoothie.

2. Jablka udržují zdravé oči

Díky vysokému obsahu antioxidantů jablka prospívají i našim očím. Konzumace jablka denně má prokazatelné účinky při léčbě šedého zákalu a slouží tak také jako prevence jeho vzniku. Zahrňte jablka do svého jídelníčku již v mládí a ve stáří budete mít po starostech.

3. Jablka jsou bohatá na vlákninu

Jablka obsahují množství vlákniny, která reguluje zažívání a pomáhá udržovat trávicí trakt zdravý. Vláknina navíc reguluje pocity hladu, harmonizuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá léčit a předcházet nejrůznějším střevním a žaludečním obtížím.

4. Jablka očišťují játra

Látky obsažené v jablkách se podílejí na detoxikaci jater, a tím i celého organismu – detoxikační funkce jater je důležitá nejen ve zdraví, ale především v nemoci. Tak zapomeňte na prášky, doplňky stravy či drastické detoxikační diety, ale raději si dejte zdravou svačinku.

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Recept ještě nebyl hodnocen 4,4

Hella

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Eliza

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0

Vareniste.cz

5. Jablka prospívají srdci

Jak již bylo řečeno, vláknina z jablek snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím výrazně snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Látky z jablek navíc fungují jako prevence kornatění tepen. Jednoduše řečeno, jablko denně významným způsobem přispěje ke zdravé funkci celého kardiovaskulárního systému. 

6. Jablka dodávají sílu

Chcete-li zlepšit svůj výkon a zvýšit vytrvalost, dejte si před cvičením jablko nebo pravou jablečnou šťávu. Látky z jablek totiž významně přispívají k okysličení plic, což při cvičení či námaze velmi oceníte. Budete překvapeni výsledkem!

7. Jablka regulují hmotnost

Zdravý životní styl vyžaduje více malých porcí zdravých jídel v průběhu celého dne. Jablko je jedním z takových jídel, které vás udrží fit. Díky nízké kalorické hodnotě a vysokému množství vlákniny vás skvěle zasytí, potlačí pocity hladu a chuť k jídlu a navíc po něm nepřiberete.

Pokud chcete zhubnout, jezte jablka zejména v dopoledních hodinách. Tip: V případě, že nemůžete odolat večernímu mlsání chipsů, nahraďte je rozkrájenými jablky.  Pokud navíc k jablkům přidáte domácí oříškové máslo, například arašídové, může vám takový snack posloužit jako zdravá cvačinka přess den nebo třeba před cvičením.

A ještě zaženete chuť na sladké!

Další články, které by vás mohly zajímat:

Články z magazínu

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Jedno jablko denně a budete hubnout rychleji!

Často plýtváme nejen penězi, ale i časem a energií na neustále nové trendy v hubnutí, redukční diety, speciální jídelníčky a potraviny. Málokoho z nás by ale napadlo sáhnout při snaze zhubnout po něčem tak jednoduchém, snadno dostupném, levném a v podstatě samozřejmém, jako je jablko. A přitom právě toto ovoce je při dietách opomíjené zcela neprávem.

Výzkum Ovocnářské unie ČR odhalil, že jablko je užitečný pomocník při snaze shodit nadbytečná kila. Ukázalo se totiž, že ženy s nadváhou, které denně přidávaly ke své redukční dietě malé kousky jablek a hrušek, zhubly více než ty, které ke stejnému jídelníčku přidávaly ovesné sušenky.

Z výsledků dále vyšlo, že ti, co snědí denně více ovoce, přijmou zároveň méně kalorií, díky čemuž v konečném důsledku hubnou.

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Kupte se slevou Jablka Golden Delicious.

Porovnat slevy

  • Jablka jsou plná vlákniny (pektinu), která podporuje po jídle pocit nasycení. V jednom velkém jablku je kolem 5 g vlákniny.V žádném jiném ovoci už jí více nenajdete.
  • Zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny do redukčních jídelníčků snižuje celkový počet přijatých kalorií.
  • Přestože jablka obsahují cukry v podobě fruktózy, díky vláknině se do krve uvolňují výrazně pomaleji, a tak se lépe udržuje stabilní hladina cukru v krvi.
  • V porovnání s ostatními neovocnými potravinami jsou jablka nízkokalorické jídlo.
  • Jedná se v podstatě o dietní potravinu, která neobsahuje žádné tuky, je bez sodíku, bez nasycených tuků i bez cholesterolu.
  • Jablka povzbuzují látkovou výměnu v těle a zrychlují tak spalování tuků.
  • Vlákninu, která vyvolává pocit nasycení, velmi šikovně doplňuje typická jablečná chuť – ta totiž zahání chuť na sladké.

Zkuste si jeden týden dopřát místo jednoho z hlavních jídel denně 3 jablka. Podle výzkumníků Ovocnářské unie budete za zmíněných 7 dní lehčí až o 2 kila.

Pokud je to na vás pro začátek příliš, dopřejte si alespoň jedno jablko před každým hlavním jídlem. Pomůže vám rychleji docílit pocitu sytosti, díky čemuž vám bude z hlavních chodů bohatě stačit poloviční porce.

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce! Canva

Přestože moderní medicína nemá prozatím jasné odpovědi na to, proč a kdy se rakovina v těle objeví, dostupné informace poukazují na to, že významnou roli v celé této problematice sehrává prevence. Do ní mimo jiné spadá vyvážená strava, dostatek pohybu a spánku, work-life balance a odolnost vůči stresu.

Co se týká vyvážené stravy, může příjem většího množství vlákniny, mikronutrientů, fytonutrientů (látek napomáhajících organismu v boji s nemocemi) a hlavně flavonoidů obsažených v jablkách snížit riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu.

Nejvíce vitamínů má slupka

Výzkumníci odhalili, že v laboratorních podmínkách potlačují fytonutrienty obsažené v jablkách růst rakovinných buněk v játrech a tlustém střevě. I když je těchto látek plný celý plod, nejvíce jich najdeme v jablečné slupce. Kromě jiného je zmíněné ovoce také výrazným zdrojem vitamínu C.

Kromě vysokého obsahu vitamínu C jsou jablka bohatá také na vitamín B6, hořčík, fosfor, vápník a železo. Pomáhají udržovat krevní oběh v kondici a spolu s tím, že v nich nenajdeme sodík, nasycené tuky ani cholesterol, sehrávají významnou roli v prevenci srdečních chorob.

Budete mít zájem:  Práce na směny? Je to jako zažívat jet lag

Jablka a šťáva z nich jsou dokonce nejbohatším přírodním zdrojem bóru – prvku, který podporuje zdraví kostí.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jablka a zdraví aneb proč jíst každý den alespoň dvě jablka

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce a je tak správně. Jsou totiž velmi zdravá a jejich léčivé účinky byly potvrzeny mnoha vědeckými studiemi. V tomto článku se podíváme na 10 kladných účinků jablek na vaše zdraví.

Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu.

V jednom středně velkém jablku najdeme následující živiny:

  • Kalorie: 95
  • Sacharidy: 25 g
  • Vláknina: 4 g
  • Vitamín C: 14% denní doporučené dávky
  • Draslík: 6% denní doporučené dávky
  • Vitamín K: 5% denní doporučené dávky
  • Mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6: méně než 4% denní doporučené dávky.

Navíc jsou jablka bohatým zdrojem polyfenolů. A i když v obchodě údaj o množství polyfenolů v jablkách nenajdete, mají tyto látky celou řadu pozitivních účinků na vaše zdraví.

Pokud chcete příznivý vliv jablek na zdraví využít na maximum, jezte je se slupkou. Slupka jablek totiž obsahuje polovinu z celkového množství vlákniny v jablkách a velké množství polyfenolů.

Shrnutí: Jablka jsou výborným zdrojem vlákniny a vitamínu C. Navíc obsahují i polyfenoly, které mají řadu příznivých účinků na vaše zdraví.

  • Jablka obsahují velké množství vlákniny a vody, což jsou dvě látky, které přispívají ke zmírnění hladu a zvyšují pocit sytosti.
  • Účastníci jedné studie, kteří před jídlem konzumovali plátky jablek, se cítili sytější než ti, kteří pili jablečný džus, šťávu z jablek nebo nejedli jablka vůbec.
  • Ta samá studie potvrdila, že účastníci, kteří si jako první k hlavnímu jídlu dali plátky jablek snědli v průměru o 200 kalorií méně než ti, kteří jablka nejedli (1).

Jiné studie se zúčastnilo 50 žen s nadváhou, které na dobu 10 týdnů zařadily do svého jídelníčku buď jablka nebo ovesné sušenky. Obě jídla obsahovala stejné množství vlákniny a stejný počet kalorií. Ženy, které jedly jablka v průměru zhubly o 1 kg a celkově jedly i méně kalorií (2).

  1. Vědci se domnívají, že jablka umí lépe zasytit, protože obsahují méně kalorií a současně je v nich velké množství vlákniny, která žaludek zaplní velkým objemem potravy, což vede ke zvýšení pocitu sytosti. 
  2. Navíc jablka obsahují další přírodní látky, které pomáhají při hubnutí.
  3. Ve studii na laboratorních myších s nadváhou bylo zjištěno, že myši, které užívaly doplněk stravy z nastrouhaných jablek a koncentrát z jablečného džusu, zhubly více a navíc u nich došlo ke snížení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu ,triglyceridů i celkového cholesterolu v porovnání s kontrolní skupinou (3).

Shrnutí: Jablka mohou pomáhat při hubnutí několika různými způsoby. Navíc díky vysokému obsahu vlákninyzvyšují pocit sytosti.

Jablka mohou snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (4).

Jedním z důvodů, proč jablka snižují riziko vzniku srdečních onemocnění je skutečnost, že obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Navíc obsahují polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Většina vlákniny a polyfenolů se nachází ve slupce jablek. Proto je nejlepší konzumovat jablka i se slupkou.

  • Jedním z polyfenolů, které mohou snižovat krevní tlak, je flavonoid s názvem epikatechin.
  • Analýza provedených studií potvrdila, že konzumace většího množství flavonoidů snižuje riziko cévní mozkové příhody až o 20% (5).
  • Flavonoidy pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižují krevní tlak, brání oxidaci LDL cholesterolu a fungují jako antioxidanty (6).

Další studie srovnávala účinky konzumace jablek v porovnání se statiny (běžně používané léky na snížení cholesterolu). Ukazuje se, že v porovnání se statiny jablka prakticky stejně účinně snižují riziko vzniku srdečních onemocnění (7).

Nicméně je potřeba přiznat, že se nejednalo o kontrolovanou studii, takže tyto závěry je potřeba brát trochu s rezervou.

Jiná studie sledovala vliv ovoce s bílou dužinou (jako jsou například jablka nebo hrušky) na snižování rizika vzniku mozkové mrtvice, ve srovnání se zeleninou. Výsledky byly překvapivé, protože na každých 25 gramů zkonzumovaných jablek se riziko vzniku cévní mozkové příhody snížilo o 9% (8).

Shrnutí: Jablka kladně působí na zdraví srdce, a to hned několika způsoby. Jednak obsahují velké množství ve vodě rozpustné vlákniny, která snižuje cholesterol. Navíc obsahují také polyfenoly, které snižují krevní tlak i riziko vzniku cévní mozkové příhody.

Výsledky několika studií signalizují, že konzumace jablek snižuje riziko vzniku diabetu druhého typu (9).

Jedna velká klinická studie potvrdila, že konzumace jednoho jablka denně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28% (v porovnání s lidmi, kteří jablka nejí vůbec). Podobně protektivní účinek má i konzumace pouhých několika jablek týdně (10).

Zdá se, že polyfenoly, které se v jablkách nachází, chrání beta buňky slinivky břišní před poškozením. Beta buňky jsou odpovědné za produkci inzulínu a u pacientů s diabetem 2. typu mohou být poškozeny.

Shrnutí: Konzumace jablek pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky druhého typu. Pravděpodobně je to způsobeno účinkem polyfenolů, které mají antioxidační účinky a chrání buňky tvořící inzulín před poškozením.

Jablka obsahují pektin, což je druh vlákniny, který účinkuje jako prebiotikum. Prebiotika slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie v trávicím traktu.

Vláknina se během trávení v tenkém střevě nevstřebává, ale prochází až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie a podporuje jejich růst a rozmnožování. Navíc se pektin v těle rozkládá na další prospěšné látky, které pak pozitivně ovlivňují řadu dalších pochodů v organizmu (4).

Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Proč jíst jablka?

  1. Nové výzkumy ukazují, že za pozitivní vliv jablek na hubnutí, diabetes druhého typu a srdeční onemocnění do značné míry může právě pektin.
  2. Shrnutí: Druh vlákniny, který najdeme v jablkách slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie žijící ve střevech a je pravděpodobně také zčásti odpovědný za kladný vliv jablek na hubnutí, srdeční onemocnění a diabetes druhého typu.
  3. Několik studií potvrdilo spojitost mezi konzumací jablek a snížením rizika vzniku rakoviny.
  4. Byly například provedeny laboratorní zkoušky účinnosti jednotlivých látek obsažených v jablkách proti rakovině (10).
  5. Jedna studie provedená na ženách potvrdila, že konzumace jablek snižuje riziko úmrtí na rakovinu (11).
  6. Účinek jablek proti rakovině je založen na jejich antioxidačních a protizánětlivých účincích (12).

Shrnutí: Jablka obsahují řadu přírodních látek, které mohou pomáhat v boji proti rakovině. Pozorovací studie potvrdily spojitost konzumace jablek se snížením rizika úmrtí na rakovinu.

Antioxidanty obsažené v jablkách chrání plíce před poškozením volnými radikály.

Jedna velká studie, které se zúčastnilo více než 68 tisíc žen, potvrdila, že ženy, které konzumují nejvíce jablek mají nejnižší riziko vzniku astma. Bylo zjištěno, že konzumace zhruba 15% velkého jablka denně vede ke snížení rizika vzniku astma až o 10% (10).

Ve slupce jablek se nachází flavonoid s názvem quercetin, který pomáhá regulovat fungování imunitního systému a zmírňuje zánět. Díky tomu quercetin účinně působí v prevenci astmatu a alergických reakcí (13).

  • Shrnutí: Jablka obsahují antioxidanty a protizánětlivé látky, které regulují imunitní odpověď a chrání před vznikem astmatu.
  • Konzumace ovoce přispívá ke zvýšení hustoty kostní hmoty, což je důležitým ukazatelem zdraví kostí.
  • Odborníci se domnívají, že za účinky jablek na zdraví kostí stojí antioxidanty a protizánětlivě působící látky, které jablka obsahují.
  • Některé studie potvrdily, že konzumace jablek může opravdu mít pozitivní vliv na zdraví kostí (14).

Jedna studie porovnávala účinky různých druhů „jablečné diety“ na zdraví kostí.

Účastnice byly rozděleny do 4 skupiny, přičemž jedna skupina jedla celá jablka i se slupkou, druhá jedla jablka bez slupky (oloupaná), další konzumovala pouze jablečnou šťávu a poslední skupina nejedla jablka vůbec.

Výsledky ukázaly, že ženy, které jedly celá jablka, včetně slupky, vylučovaly z organizmu méně vápníku než ženy v ostatních skupinách (10).

  1. Shrnutí: Antioxidanty a látky s protizánětlivým účinkem, které najdeme v jablkách, mohou zlepšovat zdraví kostí a konzumace ovoce obecně pomáhá udržet si dobrou hustotu kostní hmoty i v pozdějším věku.
  2. Nesteroidní antiflogistika (někdy také nazývaná jako nesteroidní antirevmatika) jsou léky proti bolesti (například Brufen nebo Ibuprofen), které mohou způsobit podráždění a poranění sliznice žaludku. 
  3. Studie provedené v laboratoři a na laboratorních potkanech prokázaly, že mrazem sušený jablečný extrakt pomáhá chránit buňky sliznice žaludku před nežádoucími účinky nesteroidních antiflogistik (10).
  4. Látky, které chrání sliznici žaludku před poškozením, jsou zejména kyselina chlorogenová a katechin a obě z nich se v jablkách nachází (10).
  5. Shrnutí: Jablka obsahují látky, které mohou chránit sliznici žaludku před poškozením léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik.
  6. Vědecký výzkum se zaměřuje zejména na zkoumání účinků slupky a dužiny jablek.
  7. Nicméně se ukazuje, že i jablečný džus může účinně působit proti věkem podmíněné degeneraci mozkových funkcí.
  8. Ve studiích prováděných na zvířatech bylo zjištěno, že jablečný koncentrát snižuje koncentraci volných kyslíkových radikálů v mozkové tkáni a zpomaluje tak zhoršování fungování mozku v pozdějším věku (15).
Budete mít zájem:  Léky Na Tenisový Loket?

Jablečný džus pomáhá udržovat dostatečnou hladinu acetylcholinu v mozku. Acetylcholin je neurotransmiter, jehož hladina v mozku s věkem klesá. Jeho nízká hladina bývá spojována se vznikem Alzheimerovy choroby (10).

Odborníci, kteří prováděli výzkum na laboratorních potkanech a podávali starším jedincům jablečný džus, zjistili, že se hladina acetylcholinu v jejich mozku dostala zpět na úroveň mladších potkanů (10).

Jenom na upřesněnou uvádíme, že jablka v přírodní podobě obsahují všechny stejné látky jako jablečný džus a rozhodně uděláte lépe, když budete jablka konzumovat celá i se slupkou než v podobě jablečného džusu. Slupka totiž obsahuje živiny, které se do džusu nedostanou nebo se z něj vytratí během výroby.

  • Shrnutí: Studie provedené na zvířatech potvrzují, že jablečný džus pomáhá zabránit poklesu hladiny neurotransmiterů, které ovlivňují správné fungování paměti a mozku.
  • Jablka jsou velmi zdravá a jejich konzumace vám pomůže v prevenci řady onemocnění.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete jablka konzumovat celá, včetně slupky.

Granátové jablko – superovoce, které posílí vaši imunitu i srdce – Titbit

Titbit Články 19. 1. 2018

Granátové jablko je již odpradávna známé pro své příznivé účinky na zdraví. Podle některých teorií propadla sladkokyselé chuti tohoto ovoce také Eva, která si na něm pochutnávala v zahradách Edenu. K čemu se ale tyto plody, někdy označované pojmem superovoce, vůbec využívají a jaké jsou jejich účinky na lidský organismus? Jablka a zdraví – nepodceňujte toto super ovoce!

Základní informace

Granátové jablko je plod granátovníku obecného, který roste převážně ve Středozemí. Plody granátového jablka jsou až 12 cm velké a mají zakulacený tvar.

Pod slupkou, která je žlutooranžová až tmavě červená, se nachází šest až dvanáct pouzder, v nichž se – v rosolovitém míšku – nachází četná semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

 Konzumuje se pouze dužina, slupka granátového jablka je totiž velmi tvrdá a takřka nepoživatelná.

Údajně nejkvalitnější granátová jablka pocházejí z Íránu. „Granátová jablka dovážíme převážně z Turecka a Španělska, z Íránu se k nám tyto plody nevozí. V zájmu celoroční dostupnosti je však dovážíme také například z Indie, Peru nebo JAR“, říká Vojta Havránek ze společnosti TITBIT, která na český trh dováží nejrůznější druhy ovoce a zeleniny.  

 Pozitivní vliv na zdraví

Skupina plodů nazývaná superovoce, do které se granátové jablko řadí, je asi nejznámější tím, že má silné antioxidační účinky. To v praxi znamená, že obsahují látky zvané antioxidanty, v tomto případě punicalagin.

Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Do těla se dostanou buď z vnějšího prostředí, jako například znečištění, UV záření a cigaretový kouř. Tělo si je ale také samo vytváří jako součást normálního metabolického procesu.

Konzumace granátových jablek proto snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení.

Látky obsažené v granátovém jablku prospívají cévám a čistí krev. Prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je díky bohatosti na minerály, zejména železo. Navíc se v plodech nachází vysoké množství sodíku a vitamínů A, B, E, K a C.

Poslední zmíněný vitamín působí nejen jako antioxidant, ale zvyšuje také obranyschopnost organismus a umožňuje efektivní absorpci právě železa. Jeho nedostatek může způsobit únavu či podrážděnost.

Sklenice šťávy z granátového jablka má až 3 x vyšší antioxidační schopnost než stejné množství zeleného čaje či borůvkové šťávy.

Granátové jablko je navíc velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám. Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu. Je však i velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Obsahuje také flavonoidy – barviva s antioxidačním účinkem a taniny – látky s mimořádným antioxidačním efektem.

Šťáva z granátového jablka je doporučována při potížích jako nadýmání, poruchy trávení a metabolismu nebo záněty žaludku a střev. Dále je prospěšná pro játra, protože čistí a posiluje organismus a zlepšuje fungování ledvin. Proto se doporučuje v případech hyperurikémie (zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi), ledvinových kamenů nebo obezity.

V neposlední řadě také redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy.

Granátové jablko v gastronomii

Toto ovoce má sladkokyselou chuť a příjemnou vůni, takže se využívá v podobě šťávy nebo sirupu granadina. Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Asi nejznámějším nápojem, který se z tohoto ovoce vyrábí, je orientální nealkoholický nápoj šerbet.

Ve studené kuchyni se pak přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. „Granátové jablko je atraktivní surovina, se kterou by měli kuchaři experimentovat a zapojovat jí do pokrmů.  Já doporučuji používat chuť ze šťávy, která je vhodná do omáček, dresinků anebo ochucených olejů.

Je ideální i ke zvěřině, protože zvýrazní její chuť a vůni,“ doporučuje šéfkuchař Honza Horký.

Jak si vybrat kvalitní granátové jablko

Pro to, aby se uchovaly vlastnosti granátového jablka a v něm obsažené prospěšné látky, je dobré vědět na co si dát pozor a použít při jeho výběru jednoduché pravidlo.

„Zásadní věc je, že na kvalitu a chuť dužiny nemá příliš vliv vzhled slupky (barva může být světlejší i tmavší, povrchové vady nebo skvrny nevadí a ani tvrdost slupky nerozhoduje). Nejdůležitější je hmotnost plodu.

Pokud je ovoce těžší než by kupující odhadl přiměřeně k jeho velikosti, jedná se o kvalitní kus,“ vysvětluje Vojta Havránek ze společnosti Titbit.

Jablko – Wikipedie

Další významy jsou uvedeny na stránce Jablko (rozcestník).
Jablka odrůdy Fuji
Jablko

Jablko je plod jabloně, patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici, podobně jako u plodu hrušně hrušky.

Historie a kultura

Jabloň Sieversova je původním druhem, který byl domestikován v Kazachstánu.[1]

Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let. V křesťanství prvotní hřích lidského pokolení, utržení zakázaného plodu ze stromu poznání, bývá tradičně spojován s jablkem. V bibli se ovšem o onom stromu a plodu utrženém Evou nepíše nic bližšího.

Královské jablko se stalo součástí symbolů královské moci. Z řecké mytologie je známo zlaté jablko ze zahrady Hesperidek s nápisem „Té nejkrásnější“, jablko sváru mezi bohyněmi, který měl rozsoudit Paris.

Toto jablko stálo na počátku událostí, které vedly k Trojské válce a pozdějšímu pádu Tróje.

Pěstování, konzumace a obchod

Jablka na jabloni

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Mají nezastupitelné místo ve výživě – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se v populární literatuře a časopisech často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven, pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách.[zdroj?]

Všudypřítomnost jabloní a jablek vedla po r. 1989 ke značné devalvaci jejich hodnoty.[zdroj?] Tisíce jabloní v sadech i jiných místech Česka bylo vykáceno anebo ošetřovatelsky zanedbáno tak, že jejich úrodnost klesla na zlomek původního stavu.

Spolu s likvidací zařízení na zpracování jablek to znamenalo, že cena ovoce, která by mohla být minimální[zdroj?], je dnes na trhu v  ČR v průměru vyšší než cena banánů nebo pomerančů.

Rovněž řada produktů, které se vyráběly tradičně z padaných jablek z českého trhu do velké míry vymizely.

Plody dozrávají na konci léta nebo na podzim. Mají většinou kulovitý tvar (některé odrůdy jsou zploštělé, jiné vejčité) o průměru 5 až 9 cm, některé odrůdy až 15 cm. Slupka zralého plodu se může lišit podle odrůdy, od zelené (např.

odrůda Granny Smith) přes žlutou (např. odrůdy Golden Delicious, Zlatá reneta) až po sytě červenou (např. odrůdy Idared, Spartan), častá jsou červená „líčka“ na žlutém či zeleném základě.

Budete mít zájem:  Léky Na Dráždivý Kašel?

Pozdní odrůdy se dají dobře skladovat, ve vhodných podmínkách vydrží až do jara.

Světová produkce jablek stabilně stoupá, v roce 1980 bylo sklizeno 34 milionů tun, v roce 2007 již přes 64 milionů tun.

V roce 2007 byla zdaleka největším producentem Čínská lidová republika s 27,5 miliony tun (42,8 % světové produkce), s velkým odstupem následují Spojené státy americké (6,6 %), Írán (4,1 %), Turecko (3,5 %), Rusko (3,5 %), Itálie (3,2 %), Indie (3,1 %) a Francie (2,8 %).[2]

Většina produkce se spotřebuje v zemích produkce, předmětem mezinárodního obchodu bylo v roce 2006 7 milionů tun.

Mezi největší vývozce patřila Čínská lidová republika (11,2 % světového vývozu), Chile (10,1 %), Itálie (9,9 %), Francie (9,5 %) a Spojené státy americké (8,9 %); mezi největší dovozce pak Rusko (11,7 % světového dovozu) a Německo (10,0 %).

[2] V České republice bylo v roce 2008 sklizeno z 11,5 milionů stromů 154 tisíc tun jablek. V roce 2017 bylo sklizeno z 10,8 milionů stromů 105 tisíc tun jablek.[3]

Využití plodů

Jablka mají pestré možnosti využití: především se konzumuje přímo, kromě toho se z jablek vyrábí množství dalších produktů.

Sušené ovoce

Sušení patří k nejstarším způsobům konzervace a dnes opět nachází své příznivce. Šetrným sušením při nižších
teplotách (pod 48 °C) se uchová ze všech způsobů konzervace nejvíce vitamínů, minerálů.

[zdroj?] Sušením se v ovoci koncentrují ovocné cukry, čímž se zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů. Tak si ovoce zachovává charakteristickou chuť, vůni a vzhled. Sušená jablka můžeme jíst i po namočení do vlažné vody nebo mléka, používají se při pečení i vaření.

Zlepšují činnost střev, snižují cholesterol, normalizují střevní mikroflóru.

Sušená jablka jsou označována jako křížaly, v nářeční mluvě jako „krajánky“.

Ve speciálních manufakturách se jablka suší až 2 měsíce, což je postup pro nejvyšší možnou kvalitu.

Jablečná šťáva

je výtečným zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinu, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Současně má šťáva vysoký obsah vlákniny. Vyrábí se nejčastěji lisováním rozemletých jablek – jablečné drtě.

Pro další uchování jablečné šťávy je třeba šťávu konzervovat vyšší teplotou (pasterizace), zahustit (výroba koncentrátu na odparkách) či zchladit.

Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru či jiných ochucovadel se nazývá jablečný mošt.

Jablečný destilát

Po zkvašení ovocných cukrů v rmutu z drcených jablek nebo přímo jablečné šťávy vzniká pomocí destilace ovocná pálenka – jablkovice (calvados).

Léčivé účinky jablek

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
Např.:

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
  • mají vysoký obsah vlákniny
  • posilují dásně
  • působí protizánětlivě

Průměrný obsah

Jablko obsahuje přibližně 100 miliónů bakterií z téměř 100 tisíc mikrobiálních druhů, přičemž jejich koncentrace ve slupce je menší.[4] Počet bakterií ani nezáleží na tom, zda jde o organické nebo konvenční zemědělství, ale organické poskytuje větší druhovou rozmanitost bakterií.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových jablkách.[5] Významný podíl vlákniny a dalších minerálů je ve slupce, takže loupaná jablka mají výrazně horší podíl takovýchto složek.

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda g/100 g 85,4 Na 3 vitamin C 3–20
bílkoviny g/100 g 0,4 K 100 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 3 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 11,2 Mg 3 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,05 P 8 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,6 Fe 0,1 karoten 0,017
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,02 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g Zn 0,1 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 190 Mn 0,1 niacin 0,1

Rozdělení jakostí

V České republice jsou definovány následující jakosti jablek:[6]

I. jakost

  • Jablka této třídy musí mít vlastnosti typické pro danou odrůdu
  • Dužnina musí být zcela nepoškozená
  • Dovolena je lehká vada tvaru či lehké poškození stopky
  • Vady slupky (pokud je poškození podlouhlého tvaru) o délce max 2 cm, ostatní poškození o celkové ploše nejvýše 1 cm2
  • Strupovitost povolena na ploše max. 0,25 cm2
  • Velikost jablka minimálně 5,5 – 6,5 cm

II. jakost

  • Jablka musí mít také zachované vlastnosti typické pro danou odrůdu
  • Dužnina musí být bez vážných vad
  • Pokud není poškozena slupka, může chybět stopka
  • Dovoleny jsou vady slupky tentokrát o délce nejvýše 4 cm, ostatní poškození o celkové ploše nejvýše 2,5 cm2
  • Strupovitost povolena tentokrát na ploše až 1 cm2
  • Velikost jablka minimálně 5,5 – 6,5 cm

Odkazy

Reference

  1. ↑ https://phys.org/news/2017-08-genomic-insights-reveal-two-way-journey.html – New genomic insights reveal a surprising two-way journey for apple on the Silk Road
  2. ↑ a b FAOSTAT. faostat.fao.org [online]. [cit. 2018-05-02]. Dostupné online. 
  3. ↑ Sklizeň z ovocných stromů a keřů v roce 2017. www.czso.cz [online]. Český statistický úřad, 2018-02-16 [cit. 2018-05-02]. Dostupné online. 
  4. ↑ https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full – An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?
  5. ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
  6. ↑ Jablko. www.hubnuti.ga [online]. [cit. 2016-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-31. 

Literatura

  • Seznam odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ke dni 1. října 2007 [online]. Brno: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský [cit. 2008-03-04]. Dostupné online. 
  • Staré krajové odrůdy ovocných dřevin – problematika a možnosti využití [online]. Rožnov pod Radhoštěm: ZO ČSOP Salamandr, 2003 [cit. 2015-07-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-14. 
  • ŘÍHA, Jan. České ovoce : Díl 3. Jablka. Praha: Čs. pomolog. společnost, 1919. 248 s. Dostupné online. 

Související články

  • Jabloň
  • Seznam odrůd jablek

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu jablko na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo jablko ve Wikislovníku
  • Téma Jablko ve Wikicitátech
  • Galerie jablko na Wikimedia Commons
Autoritní data

  • LCCN: sh85006106
  • NARA: 10647441
  • NDL: 00569482

Portály: Rostliny | Gastronomie

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jablko&oldid=20476973“

Nepodceňujte příznaky artritidy! Pomohou i obyčejná jablka

Artritidu má většina z nás spojenou s jakýmsi nevyhnutelným doprovodem seniorského věku. A tak toto onemocnění často podceňujeme. Jenže kromě toho, že se jedná o velmi bolestivý stav, může artritida ovlivňovat mimo jiné zdraví našeho srdce. I proto bychom měli myslet především na prevenci.

Bolestivé klouby, nepříjemné otoky, zdeformované prsty na rukou… To jsou jen některé z příznaků artritidy, které znepříjemňují život nejen seniorům, ale velmi často i poměrně mladým pacientům.

Jedná se o zánětlivé onemocnění – a vzhledem k tomu, že další a další výzkumy ukazují, jaké nebezpečí představuje chronický zánět v našem těle, zvyšuje artritida u pacientů, kteří jí trpí, také například riziko některých srdečních onemocnění.

Naštěstí můžeme mnohé udělat v rámci prevence. Například tím, že na jídelníček zařadíme pravidelně některou z následujících potravin.

Pomeranče a ti druzí

Ovoce a zelenina hrají významnou roli v prevenci artritidy. A vděčí za to především vysokému obsahu vitaminu C. Ten se v rámci studií ukázal jako účinný bojovník ve zpomalení progrese osteoartritidy. Takže nakupte zásoby citrusů, jablek, ale také brokolice nebo paprik a dopřávejte si je každý den!

Červená je dobrá

Vzhledem k tomu, že artritida patří mezi zánětlivá onemocnění, není od věci zaměřit se na potraviny obsahující antioxidanty, jež vychytávají volné radikály v těle a tím proti zánětům účinně bojují. Mezi takové látky patří antokyaniny, jež najdete v tmavě červeném a fialovém ovoci či zelenině. Borůvky, maliny, třešně… Tyhle dobroty si zkrátka v sezoně dopřávejte co nejčastěji!

Není kyselina jako kyselina

Omega-3 mastné kyseliny. Také máte pocit, že o ně zakopáváte snad v každém článku o výživě? Zdá se, že to není jen nějaký trend, omega-3 jsou opravdu prospěšné celém tělu! A pomáhají i v boji s revmatoidní artritidou. Kde je najdete? Tak především v mastnějších rybách (losos, tuňák, sardinky, makrely…), ale také v oříškách, chia semenech, vejcích nebo avokádu.

Nerozlučná dvojka

Vzhledem k tomu, že artritida postihuje kosti a klouby, zaměřit se v rámci prevence právě na ně znamená krok správným směrem. Naše kosti potřebují především vápník a vitamin D, ideálně v kombinaci. Naštěstí i tady na nás příroda myslela, a tak „déčko“ s vápníkem ukryla třeba do mléčných výrobků, špenátu nebo brokolice.

Foto: Shutterstock

Autorka: Lucie Pražáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector