Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

Ibiškové květy. Ibišek je pěstován po celém světě jak pro svou estetickou krásu, tak pro jeho zdraví prospěšné látky, které si můžeme dopřát především ve formě čaje.

 S ibiškovým čajem se ve většině případů seznámíme prostřednictvím kyselého čaje nebo lahodného osvěžujícího letního nápoje do kterého je přidáván med.

Nicméně, tato příjemně chutnající bylina s temně červenou barvou se má lidmi obecně za to, že má zdraví prospěšné vlastnosti, zejména pro ty, kteří chtějí podporovat kardiovaskulární systém.

Přestože vědecký výzkum byl omezený, studie naznačují, že ibiškový čaj je prospěšný, pokud jde o jeho tradiční využití, což jsou problémy s tlakem a cholesterolem. Pití ibiškového čaje je relativně bezpečné, ale měli byste se vždy poradit s kvalifikovaným zdravotním lékařem předtím, než budete ibišek konzumovat pro jeho léčivé vlastnosti, zejména pokud užíváte jiné léky.

Nápoj z ibišku – ibiškový čaj:

Ibišek lidé pijí, protože věří v mnohé zdraví prospěšné vlastnosti.  Díky jeho velmi ovocné chuti je  dokonce součástí mnoha ovocných čajů. Není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený. Ibiškový čaj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě.

Obecně se má za to, že nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ibišku je také užíváno pro snížení pocení, zamezení ukládání tuku v tepnách, při redukci nadváhy či pro stimulaci paměti.

Pití ibiškového čaje nebo nápoje může být dobré pro vaši imunitu.

Různé země, různé využití ibišku

Ibišek (Hibiscus) je v přírodě zastoupen více než dvěma sty druhy. Ovšem pro léčebné účely se používá pouze Hibiscus sabdariffa. Ten je využíván pro celou řadu onemocnění.

K léčebným účelům se používá celá rostlinka, i když je pravdou, že květy jsou používány nejvíce. Právě z tohoto květu pochází náš ibiškový čaj. Hibiscus sabdariffa je keř, který se má za to, že pochází z Angoly.

Nyní se ibišek pěstuje v tropických a subtropických oblastech, zejména v Súdánu, Egyptě, Thajsku, Mexiku a Číně.

V Egyptě a Súdánu ibišek používají k udržení normální tělesné teploty, podpoře zdravého srdce a k podpoře rovnováhy tekutin.

V severní Africe používají ibiškového čaje k podpoře horních cest dýchacích, krčních potíží a také jej používají lokálně na podporu zdraví kůže.

V Evropě, ibišek používáme především na podporu horních cest dýchacích, ke zmírnění občasné zácpy a jako podporu oběhového systému. Běžně je používán v kombinaci s meduňkou a třezalkou na neklid a občasné potíže s usínáním.

V Iránu se ibišek tradičně používá k preventivní podpoře krevního tlaku. Užívání ibišku, na podporu krevního tlaku bylo potvrzeno v několika nedávných studií.

Uvádi se, že 15 až 30 procent rostliny ibišku se skládá z rostlinných kyselin, včetně kyseliny citronové, kyseliny jablečné, kyseliny vinné a kyseliny hydroxycitronové. Ostatních chemických složek je mnoho.

Nicméně, mezi nejdůležitější patří alkaloidy, antokyany, a quercetin. Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.

Z tohoto důvodu v posledních několika letech roste vědecký zájem o ibišek, a to díky malému výbuchu publikovaných výzkumných studií – zejména ve vztahu k cholesterolu a udržování krevního tlaku.

Krevní tlak a ibišek

Ve studii publikované v roce 2004 bylo zjištěno, že vypitím několika šálků ibiškového čaje denně můžeme snížit krevní tlak. Sledovaní pacienti pili výluh z 10g ibišku po dobu čtyř týdnů. Během této doby se jim snížil krevní tlak, což je srovnatelné s výsledky pacientů, kteří brali léky na recept.

Jiná studie z roku 2007 testovala vliv extraktu z ibišku na krevní tlak. Účastníci obdrželi sušený práškový extrakt z ibišku, obsahující celkem 250 mg antokyanů. Extrakt z ibišku byl schopen udržet hladinu krevního tlaku ve zdravém rozsahu.

Vysoká hladina cholesterolu a ibiškový čaj

Další z tradičních použití ibiškového čaje je snížení hladiny cholesterolu v krvi. Ačkoli výzkum ukázal, smíšené výsledky několik dalších studií ukázalo, že ibiškový čaj může pomoci snížit nebo udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Klinická studie z roku 2007 trvající jeden měsíc testovala účinky ibiškového extraktu na hladinu cholesterolu v krvi. Celkem 42 subjektů bylo rozděleno do tří skupin.

První skupina přijímala jednu 500 mg tobolku 3x denně (1500 mg / den), druhá skupina dostávala dvě tobolky 3x denně (3000 mg / den) a třetí skupina dostávala tři tobolky 3x denně (4500 mg / den). Ze studie vyplynulo, že optimální dávka je 1000 mg třikrát denně.

Ostatní využití ibišku

Ibiškový čaj dále lidé užívají na několik dalších potíží, i když všechny z nich nebyly testovány v klinických studiích. Jedním z takových použití je pomáhat udržovat zdravé srdce.

Hibiscus sabdariffa obsahuje flavonoidy a antokyany, které mají antioxidační vlastnosti a které se ukázaly býti vhodnými pro podporu srdečního zdraví. Ibiškový čaj se také využívá k léčbě kašle a špatné chuti k jídlu.

Dále je ibišku používáno pro jeho antibakteriální a antifungální vlastnosti. Kromě toho, pití ibiškového čaje může pomoci trávicímu ústrojí při žaludečních potíží.

Dávkování ibišku, které se ukazuje být bezpečné. Přesto konzultace s lékařem je vždy nutná.

Správná hladina cholesterolu: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně.

Správný tlak krve: jeden šálek ibiškového čaje dvakrát denně.

Závěr

Je vzrušující vidět jak jednoduché a bezpečné použití ibišku ve formě čaje z pohodlí domova, může přispět k našemu zdraví a dobrému krevnímu tlaku.

Je nutno podotknout, že účinky námi nabízených čajů (tedy ani tohoto), nebyly vědecky testovány.

IBIŠEK – bylinný čaj

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

Objednat:

IBIŠEK – bylinný čaj – příprava

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

IBIŠEK – bylinný čaj – nálev

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

IBIŠEK – bylinný čaj 

Objevte sílu čajů: 10 nejzdravějších čajů

Pokud jste doteď nebyli moc velkými příznivci pití čaje, udělejte si chvilku na přečtení následujícího článku a najděte si svého čajového favorita. Některé druhy čajů mají až zázračné účinky na zdraví. Vhodným výběrem čaje můžete např. snížit zánětlivost, krevní tlak nebo LDL cholesterol a zabránit oxidačnímu stresu.

Pakliže v čaji hledáte stejně jako v kávě spíše stimulační účinek, pak se budete divit, ale existují čaje, které dokáží nabudit ještě mnohem víc než káva a taky na delší dobu. Některé jsou známé i pro svůj tuk spalující účinek (yerba).

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

1) Zelený čaj

Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů, včetně EGCG neboli epigallocatechin gallate. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu [1].

Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus.

Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk. [2]

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

2) Bílý čaj

Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje bílý čaj antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi [3].

3) Oolong

Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen.

Z vitamínů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové.

Díky velkému množství antioxidantů pomáhá Oolong odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti [4].

4) Černý čaj 

Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu.

Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně můžou snížit riziko srdečních chorob [5].

Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení.

5) Pu-Erh 

Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby. 

6) Rooibos 

Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného Čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který rooibosu zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že Rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra [6]. 

7) Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Yerba maté se popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly (brčka), která slouží jako filtr. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny.

Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností yerby jsou její povzbuzující účinky a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost.

Mimo jiné yerba maté pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity,houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus [7].

Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamín C a E a z minerálních látek je to selen a zinek a tím yerba posiluje imunitní systém.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

8) Ibiškový čaj 

Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti [8]. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

9) Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je připravován z rostliny Heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho uklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku.

10) Mátový čaj

Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy.

Budete mít zájem:  Obsedantně-kompulzivní porucha není jen o mytí rukou

Všechny čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na zdraví. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém.

Veronika Halusková

IBIŠEK KVĚT, byliny

Ibišek dává krásný červený až rudý nálev. Jeho vůně je silná a aromatická, chuť nakyslá. Vyzkoušejte ho jako horký nápoj, ale nezapomeňte ani na ledovou variantu. V obou případech má vynikající chuť a vlastnosti.

Původ čaje

Ibišek potřebuje pro svůj zdárný růst dostatek světla a tepla. Proto je rozšířen v tropických a subtropických oblastech mírného pásu. V České republice se jako součást volné přírody vyskytuje jen vzácně.

Často se s ním ale setkáme v zahradnictvích, botanických zahradách nebo domácnostech. Jako pokojová rostlina existuje v několika druzích, mnohdy vyšlechtěných k pěstování v bytech s nízkou vzdušnou vlhkostí.Na původních stanovištích mívá podobu keře, polokeře nebo stromu.

Může být opadavý nebo stálezelený.Pro přípravu čajů se používá ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa). Jde o keř dosahující až dvoumetrové výšky. Má sytě zelené listy a bílé květy s červeným středem. Plody jsou obvykle podlouhlé a obsahují semena.

Speciálně pro ně je pěstován příbuzný ibišku – ibiškovec jedlý známý pod názvem okra.

Ibišek je pojmenován podle bájného ptáka Ibise figurujícího v egyptské mytologii. Právě pro Egypťany je popíjení ibiškového čaje typické. Ibišek se používá takřka do všech nápojů. Sušeným květům ibišku súdánského určeným pro přípravu čaje tam říkají Karkade. Egyptský národní čaj se pije v kavárnách, u vodní dýmky i běžných společenských setkáních.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

Ibišek

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdravíUkázka balení bylin

100 °C 10 minut 1 až 2 čajové lžičky na 1,5 dl

Návod na přípravu

  1. Ibišek zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 – 2 čajové lžičky na 1,5 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 – 2 lžičky navíc.
  3. Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

Tento čaj jsem si oblíbila jednou na dovolené a přivezla si s ním domů i závislost na něm. Je výborný a naučila jsem se ho pít i neslazený nebo jen mírně oslazený medem. Je v něm spoustu vitamínů a proto na něj nedám dopustit, hlavně během podzimu a zimy.

Piji ho ale celý rok, třeba i studený během léta.

Výborný jak za studena tak zatepla, prý výborný pro zdraví. Cukrem si lehce reguluju kyselost, podle toho na co mam zrovna chuť. Hodně piju v práci, když mam chvilku čas tak je to za chvilku hotový, jednoduchý. Jinak kvalita Ibišku z tohoto obchodu je prvotřídní, měl jsem možnost porovnat z jiných obchodů i přímo z Egypta od kud mi ho pravidělně vozili příbuzný.

Objednávala jsem už několikrát a vždy se na ibišek mohu spolehnout . V Egyptě jsem tento čaj pila často studený proto doporučuji pít jak studený tak v teplém stavu. Také já miluji tento čaj a mohu jen a jen doporučit opravdu kvalita !!

Ibišek mám rád už dlouho, jeho chuť jednoduše miluji. Před nedávnem jsem se odhodlal vyzkoušet tento obchod a byl jsem mile překvapen. S kvalitou tohoto čaje-nečaje jsem nadmíru spokojen. Obsahuje krásné celé květy, je vidět že čaj je kvalitní a dobře připravený. Chuť je plná a výrazná.

Na čaje jsem nikdy nebyl, dokud jsem neochutnal ibišek. Měl jsem jej z různých zemí i z různých obchodů. A ibišek z tohoto obchodu je stejný, jaký se prodává na trzích přímo v Egyptě, Sudánu, nebo Turecku.

Cena se někomu může zdát trošku vyšší, proti jiným obchodům, ale za to dostanu pěkné suché celé květy, nebo max celé lístky. Žádná druhá jakost. Vím o čem mluvím, zkoušel jsem i jinde a levnější. A co se týká obchodu, takto si představuji nakupování. Rychlé vyřízení ochota, výborná komunikace.

A protože mám obchod kousek a zboží vyzvedávám osobně, tak mohu říct, že i příjemné a milé dámy :-))

Oblíbila jsem si ho hned napoprvé a zamilovala jsem si ho. Chutná báječně, výrazná barva.

Děkuji dneska mě kámoška donesla čaje jsem se synem 100% spokojená, milujeme bylinkové čaje a ten ibišek je teda silá, dala jsem 6lístku do 250ml hrnek a je silný tak jsem si na ředila ještě vodou. Já jsem si kupovala bylinky vždy vážené v Přerově, ale to je nic, vaše jsou opravdu dobré jsem opravdu spokojená, jak dopijeme zase objednám. Přeji vám pěkný večer.

Objednal jsem si květ ibišku víceméně ze zvědavosti. Čaj z něj má krásnou a sytou barvu, chuť a vůně nijak nezaostává. Jsem celkově spokojen, ani k čaji, ani k obchodu nemám výhrady. Super !

Dobrý den. Čaj z květu ibišku je výborný, má nádhernou sytě rudou barvu, a plnou, kyselkavou chuť. Část balení jsem dala své kamarádce, která po mně vzápětí žádala váš kontakt. U mně vládne naprostá spokojenost. Děkuji.

Zdravím, já si z ibišku dělám nápoj, je docela kyselý, ale mi tato chuť nevadí. Má tolik zdraví příznivých ůčinků, že to za to stojí. Manželka jej nepije, ale naučila se používat květy ibišku v kuchini. Obchodu děkuji, vždy se můžu spolehnout na spěšné vyřízení objednávky a kvalitu zboží.

Ibišek jako lék

Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí.

Z květů odrůdy ibišku zvaného Hibiscus sabdariffa připravují mnohé národy světa osvěžující nápoj, který se pije buď teplý nebo chlazený.

A protože se ibišek velmi často přidává do červených ovocných čajů, možná jste ho pili, aniž byste o tom věděli.

Ibiškový čaj má sytě červené zbarvení a nakyslou chuť, proto se zpravidla pije s medem nebo cukrem. Ibiškový čaj nebo džus je oblíbeným osvěžením ve Střední Asii, Střední Americe, v západní a severní Africe, Karibiku, nebo Thajsku.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdravíIbišek květ sušený. (Popperipopp, CC 4.0)

V některých
zemích je tento nápoj tak oblíbený, že se stal národním pitím,
jako např. v Senegalu, kde se mu říká bissap,
nebo v Egyptě, kde jej znají pod názvem karkade.
Pod označením ibišek egyptský se často prodává i u nás, ale
stejně rozšířený je i ten súdánský.  Dalším často
používaným názvem je rosella.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdravíVychlazený ibiškový čaj je za horkých dnů příjemným osvěžením. (Flickr/Shari’s Berries)

Ibišek
má mnohé zdraví prospěšné vlastnosti, a proto není divu, že
nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený.

Nápoj z ibišku obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, včetně vitamínu C, má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky.K přípravě čaje se používá květ ibišku.

Ibišek také snižuje pocení, zamezuje ukládání tuku v tepnách, pomáhá redukovat nadváhustimuluje paměť. Pití ibiškového čaje nebo nápoje je dobré pro vaši imunitu a není proto divu, že jej například v Tanzanii vláda doporučuje pít lidem s HIV.

Ibiškový
nápoj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo
rozhodně nespočívá jen v krásné barvě. Konzumace této byliny
totiž přináší podle výzkumů následující léčivé účinky:

1. Ibišek snižuje cholesterol

V Thajsku se čaj z květu ibišku používá ke snížení cholesterolu a očividně ne bezdůvodně. Při studii s šedesáti účastníky trpícími cukrovkou podávali vědci lidem buď ibiškový čaj nebo čaj černý.

Po měsíci se výsledky vyhodnotily a zjistilo se, že u skupiny, která pila ibiškový čaj, došlo ke zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu a ke snížení „špatného“ LDL cholesterolu, celkového cholesterolu a triglyceridů.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdravíIbišek se v tropech v období dešťů rychle rozrůstá, jak je vidět na tomto snímku z Tanzanie; detail květů ibišku. (Ondřej Horecký/Epoch Times)

Dobré výsledky ukázaly také testy
s denním užíváním 100 mg ibiškového výtažku u pacientů s metabolickým
syndromem. Ovšem další studie přinesly závěry, které přínos ibišku pro
snížení špatného cholesterolu zpochybňují. A tak zbývá prozkoumat, zda
se dobré ukazatele neomezují pouze na osoby trpící konkrétními nemocemi
jako cukrovka a metabolický syndrom.

2. Ibiškový čaj snižuje krevní tlak

Vysoký
krevní tlak je pro srdce zátěží a může vést k srdečním
onemocněním. V Egyptě tlak snižují právě ibiškem. Některé
moderní studie dávají této teorii za pravdu.

V
jedné
z
nich
bylo například prokázáno, že lidem, kterým se po dobu šesti
týdnů podával ibišek, se v porovnání s kontrolní skupinou
(užívající placebo) výrazně snížil systolický tlak.

Také
metaanalýza
pěti předchozích studií
z roku 2015 prokázala, že ibiškový čaj měl výrazně snižující
vliv jak na systolický, tak na diastolický tlak.

3. může ibišek předcházet rakovině

Ibišek
je bohatý na antioxidanty, které dokáží zatočit s volnými
radikály, jejichž nahromadění v těle vede k poškozování buněk
a k řadě chorob včetně různých druhů rakovin.

Vědci
z Tchaj-wanu zjistili,
že se v ibišku vyskytují polyfenoly, které jsou schopné zaútočit
na rakovinné buňky v mozku a kůži a neutralizovat je. 

Testy
ve zkumavkách ukázaly, že silný extrakt z ibišku dokáže
zbrzdit růst rakovinových buněk v
plasmě a dutině ústní
a zabránit
šíření
rakovinných buněk v prostatě. Nesmíme však zapomínat, že
výsledky je třeba ověřit studiemi na lidech.

4. ibišek čaj může snižovat nadváhu

Několik
studií dospělo k závěru, že ibiškový čaj je vhodný k
hubnutí. Při jedné
studii
podávali vědci 36 účastníkům buď ibiškový extrakt nebo
placebo. Po 12 týdnech se ukázalo, že výtažek z rostliny snížil
účastníkům tělesnou váhu, tuk v těle i BMI.

Příznivých
výsledků
bylo dosaženo s ibiškovým výtažkem také u obézních myší.

5. může ibišek posílit játra

Jak píše
server Healthline,
při jedné
studii s 19
osobami trpícími nadváhou, kteří dvanáct týdnů užívali
výtažek z ibišku, se zjistilo, že se jim zlepšila steatóza
jater. U tohoto onemocnění jde o hromadění tuku v játrech, což
může vést i k jejich selhání. Ibišek dokázal hromadění tuku
v játrech zpomalit.

Ke všem výzkumům je třeba doplnit, že vědci zpravidla zkoumají pouze účinnou látku, v tomto případě výtažek z ibišku, a ne ibiškový čaj. Ale ať už tak či tak, jedno je jisté – ibišek opravdu prospívá našemu zdraví.

Budete mít zájem:  Ovčí mléko je zdravější než kravské

Kontraindikace čaje z ibišku a užívání ibišku

Užívání ibišku může podpořit a nadměrná dávka ibišku i vyvolávat reflux.Pokud tedy máte pocit že se vám obsah žaludku při předklonění dostává ze žaludku „výš“ raději s ibiškem opatrně.

Ibiškový čaj příprava

Do hrnce s vodou (asi půl litru), která se začíná vařit, vhoďte
přibližně hrst sušených květů ibišku, krátce povařte a nechte asi 10
minut louhovat. Pak sceďte, doslaďte podle potřeby a chuti medem či 
cukrem (dobrý je i neslazený) a konzumujte.

Domácí ibiškový sirup

(recept z východní Afriky)

Vroucí vodou zalijte ibišek květ (cca  1 malý hrnek na 1 litr vody). Tekutina by neměla být přespříliš rudá. Že jste použili moc ibišku poznáte podle nahořklé chuti.

Zakryjte pokličkou a nechte 1 hodinu luhovat a chladnout. Pak přidejte cukr podle chuti (sirup je dobrý i bez toho, takže to není nutné) a nechejte louhovat dalších 5 hodin. Potom přes cedník slijte sirup do lahví.

Pro delší trvanlivost skladujte v ledničce.

Ibišek

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví zdroj: shutterstock.com

Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí. Ibišek není jen ozdobou parapetů, bývá také častou součástí různých ovocných a bylinkových čajových směsí. Není to ale jen kvůli tomu, že dodává čaji nádhernou barvu, ale také pro jeho blahodárné účinky na organismus.

Ibiškový čaj nebo džus je oblíbeným osvěžením ve Střední Asii, západní a severní Africe, Karibiku, Střední Americe nebo Thajsku. V některých zemích je tento nápoj tak oblíbený, že se stal národním pitím, jako např. v Senegalu, kde se mu říká “bissap”, nebo v Egyptě, kde jej znají pod názvem “karkade”.

Ibišek má mnohé zdraví prospěšné vlastnosti, a proto není divu, že nápoj z něho je ve výše zmiňovaných oblastech tolik oblíbený. Ibiškový nápoj byl údajně oblíbeným pitím faraonů, ale jeho kouzlo rozhodně nespočívá jen v krásné barvě.

V Thajsku lidé čaj z ibišku pijí, aby si snížili cholesterol, v Egyptě jej zase používají ke snížení krevního tlaku.

Ibišek je ale možné využít i dalšími způsoby, než jen jako okrasnou rostlinu nebo na čaj.

Z dužnatých kalichů chránících semena se vyrábí marmelády, džemy, čatní a džusy, jsou také součástí mnoha národních pokrmů. Z ibišku súdánského se hojně využívá i červené barvivo.

Mladé listy tohoto druhu se rovněž využívají k přípravě pokrmů jako zelenina, v Africe se pak květy ibišku používají při přípravě salátů.

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví zdroj: shutterstock.com

Ibišek potřebuje pro svůj zdárný růst dostatek světla a tepla a proto je rozšířen zejména v tropických a subtropických oblastech mírného pásu.

U nás se jako součást volné přírody vyskytuje jen vzácně, ale často se s ním setkáme v zahradnictvích, botanických zahradách nebo domácnostech.

Jako pokojová rostlina existuje v několika druzích, mnohdy vyšlechtěných k pěstování v bytech s nízkou vzdušnou vlhkostí. Na původních stanovištích mívá podobu keře, polokeře nebo stromu a může být opadavý nebo stálezelený.

Ibišek je pojmenován podle bájného ptáka Ibise figurujícího v egyptské mytologii. Právě pro Egypťany je popíjení ibiškového čaje typické. Ibišek se používá takřka do všech nápojů. Pro přípravu čajů se používá ibišek súdánský. Jde o keř dosahující až dvoumetrové výšky. Má sytě zelené listy a bílé květy s červeným středem. Plody jsou obvykle podlouhlé a obsahují semena.

Ibišek dává krásný červený až rudý nálev. Jeho vůně je silná a aromatická, chuť nakyslá. Vyzkoušejte ho samostatně nebo ve směsi jako horký nápoj, ale nezapomeňte ani na ledovou variantu. V obou případech má vynikající chuť a vlastnosti.

Ibišek – nádherné květy i zajímavé účinky na naše zdraví

Věděli jste, že ibiškový čaj je egyptským národním nápojem?

Skoro každý jistě zná ibišek se svými výraznými, nádhernými květy. Ibišek, latinsky Hibiscus, je celý rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi slézovité. Jedná se o bylinu, případně dřevinu, která se přirozeně vyskytuje zejména v tropických a subtropických oblastech celého světa. Ale běžně se dá pěstovat také v našich podmínkách.

Některé druhy ibišků se využívají zejména jako okrasné dřeviny, jiné se hojně využívají v potravinářství. Ibišek konopný se dokonce využívá v textilním průmyslu, pro výrobu speciálního vlákna, podobného jutě. Karibský ibišek Hibiscus elatus poskytuje kvalitní a žádané dřevo.

V potravinářství se využívá ibišek súdánský, latinsky Hibiscus sabdariffa, přesněji řečeno jeho dužnaté červené kalichy.

Mají typickou kyselou chuť a jsou používány především jako pochutina v různých úpravách, pro přípravu teplých nebo studených nápojů nebo sirupů.

V Evropě se nejčastěji s ibiškem setkáme jako s přísadou čajových směsí (zejména v ovocných čajích). Ve fytoterapii se ibišek využívá pro pozitivní účinky na náš organismus.

Funkce v organismu člověka

Ibišek se většinou pěstuje jako okrasná rostlina, ale vzhledem k vysokému obsahu biologicky aktivních látek se bezesporu jedná také o úžasnou léčivou bylinu. Současné vědecké studie potvrzují historicky ověřené účinky na naše zdraví, a proto se ibišek v současnosti opět dostává do zájmů bylinářů, potravinářů i farmaceutů.

Ibišek, konkrétně zejména ibiškový odvar nebo nálev se doporučuje zejména jako doplněk při terapii i prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky vysokému obsahu flavonoidů může docházet ke zpevňování cévních stěn, podporuje se krevní oběh a normální činnost cévní soustavy.

Bylo zjištěno, že ibišek komplexním mechanismem pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární zdraví – podporuje vyrovnání dyslipidémie, normální metabolismus lipidů, zvyšování hladin HDL frakce cholesterolu a snižování hladin LDL frakce cholesterolu.

Díky tomu dochází ke snížení rizika vzniku aterosklerózy a následně dalších srdečně-cévních onemocnění.

Ibišek má přirozeně diuretické účinky, to znamená, že podporuje tvorbu moči a močení. Díky tomu podporuje odvod nadbytečné vody z organismu a eliminuje zadržování vody. Tímto mechanismem pomáhá ibišek například také proti tzv. pocitu těžkých nohou.

Diuretické účinky ibišku také zajišťují pozitivní vliv na náš krevní tlak. Pokud trpíme hypertenzí neboli vysokým krevním tlakem, je odstranění přebytečné vody z organismu velmi důležité a účinky ibišku mohou být v tomto ohledu velmi pozitivní.

Díky těmto účinkům dochází k omezení nadměrného pocení.

Dále bylo zjištěno, že ibišek vykazuje silné antibakteriální účinky proti celé řadě patogenních bakterií, působí protizánětlivě, a stimuluje funkci našeho imunitního systému. Díky souhře těchto účinků celkově podporuje odolnost organismu a stimuluje přirozenou obranyschopnost zejména proti infekcím a běžným nemocem z nachlazení (jako jsou například rýma nebo kašel).

Ibišek podporuje také normální funkci střevního traktu – stimuluje přirozenou činnost střev a díky obsahu organických kyselin napomáhá správnému trávení a vstřebávání živin z potravy. Komplex obsažených aktivních látek podporuje přirozenou funkci střev a eliminuje vznik zácpy.

Podle tradiční ajurvédské medicíny může ibišek ovlivňovat plodnost ženy. Ibišek údajně působí proti uhnízdění zárodku v děložní sliznici a má antiestrogenní účinky.

Proto se tradičně využíval jako postkoitální kontraceptivum, které mělo zabránit těhotenství.

Tyto účinky prozatím nebyly z etických důvodů vědeckými studiemi na lidech potvrzeny ani vyvráceny, ale studie na pokusných zvířatech tyto účinky většinou potvrzují.   

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

Všeobecně známé účinky ibišku na naše zdraví:

  • Má antioxidační, dezinfekční a protizánětlivé účinky.
  • Napomáhá snižování vysokého krevního tlaku.
  • Snižuje pocení.
  • Napomáhá omezování ukládání tuku v tepnách.
  • Podporuje redukci hmotnosti.
  • Stimuluje paměť.
  • Díky antioxidačním účinkům omezuje stárnutí pokožky.
  • Eliminuje podrážděnost.
  • Působí pozitivně při mírných depresivních stavech.
  • Působí pozitivně při zácpě.
  • Stimuluje trávení.
  • Napomáhá snižování LDL frakce cholesterolu a zvyšování HDL frakce cholesterolu.
  • Diuretické účinky.
  • Podporuje vstřebávání železa ze stravy.
  • Eliminuje nadměrné výkyvy glykémie (podporuje vyrovnané hladiny krevního cukru).
  • Podporuje zdraví kardiovaskulárního systému – srdce a cév.
  • Podporuje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organismu.
  • Spazmolytické účinky – eliminuje vznik křečí.
  • Podporuje tvorbu a vylučování žluči.

Obsažené účinné látky

  • organické kyseliny – kys. citrónová, vinná a jablečná,
  • anthokyany,
  • flavonoidy,
  • polysacharidy,
  • vitaminy skupiny B, vitamin C,
  • karoteny – například beta-karoten,
  • alkaloidy,
  • slizovité látky.

Historie

Ibišek velmi dobře znali již naši předkové a s oblibou ho využívali zejména jako přirozenou součást jídelníčku. Brzy zjistili, že má také celou řadu příznivých účinků na jejich zdraví, a tak se stal ještě oblíbenější.

Rostlina pochází s největší pravděpodobností ze severní Afriky, odkud se postupně rozšířila do Indie a Saudské Arábie. Ibišek jedlý se ve své domovině někdy nazývá také bamia bhindi, okra nebo gombo. Ibišek je dodnes typickou surovinou pro Indickou a Tureckou kuchyni.

Podle dochovaných záznamů víme, že ibišek znali a používali již staří Egypťané ve 2. tisíciletí před naším letopočtem. V Egyptské kultuře byl ibišek velmi ceněná a vzácná rostlina.

Dokazuje to i fakt, že se objevuje v několika hieroglyfech. Navíc Egypťané používali ibišek i pro své zesnulé faraony.

Květy přidávali do hrobky, protože věřili, že pokud by po smrti měla daná osoba nějaké zdravotní potíže, ibišek by byl všelékem.

Na Asijském kontinentu byly ibišky hojně využívány v celé historii. Neodmyslitelně patří také do indické ajurvédské medicíny, kde se používaly například při zácpě, špatném trávení nebo na záněty.

Do Evropy byl ibišek přivezen až v 17. století. Slavný švédský botanik Carl Linné popsal a botanicky zařadil tento druh v roce 1753.

Rostlinu popisuje jako „bujně rostoucí keř s jasně červenými nádhernými květy“. V Evropě se ibišek rychle rozšířil a získal si oblibu pro své krásné květy i pro pozitivní účinky na náš organismus.

Ibišek se začal pěstovat v zámeckých zahradách i parcích po celé Evropě.

V současnosti je ibišek neodmyslitelnou ingrediencí v potravinářském průmyslu. Využívá se zejména při výrobě ovocných čajových směsí nebo jako přísada do ochucených černých nebo zelených čajů.

Finálnímu čajovému nálevu dodává ibišek charakteristickou kyselou chuť. Využívá se však zejména pro jeho barvící schopnosti – propůjčuje nálevu výraznou červenou barvu.

Zejména v poslední době se ibišek opět stává populární v lidovém léčitelství pro jeho příznivý vliv na lidský organismus.

Doporučený denní příjem

Ibiškový čaj a jeho účinky na zdraví

Drogou ibišku súdánského, která se využívá v potravinářství, jsou květy – Hibiscus sabdariffa flos. V současnosti se všeobecně hodnotí jako zcela bezpečná a zdraví prospěšná rostlina, pokud je užívána dle doporučeného dávkování. U této rostliny není legislativně stanovena doporučená ani maximální denní dávka.

Pro fytoterapeutické používání doporučujeme používat ibišek ve formě doplňků stravy. Na trhu je k dispozici většinou zejména v podobě čajových směsí, tinktur, extraktů nebo sirupů.

Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech. Pokud užíváte ibišek ve formě doplňků stravy, vždy se řiďte doporučeným dávkování dle výrobce.

Budete mít zájem:  Nový test rakoviny, výsledek můžete znát do pěti minut

Doporučené dávkování jednotlivých výrobků se může lišit dle složení přípravku. Přesné dávkování se vždy odvíjí od konkrétního složení přípravku, zdravotních potíží, aktuálního fyzického i psychického stavu a podobně.

Ibišek se nejčastěji užívá ve formě nálevu (nesprávně označovaného jako čaj). Jeho příprava je velmi snadná a každý ji jednoduše zvládne doma. Asi 1 čajovou lžičku ibiškové drogy spaříme 250 ml vroucí vody a necháme asi 10 minut louhovat. Poté scedíme a nálev popíjíme. Pijeme ideálně jeden šálek dvakrát denně.

Původ, výskyt a pěstování

V současné době botanikové stále pátrají po tom, kde je původní domov ibišku, a který konkrétní ibišek byl ten původní druh. Pravděpodobně se jednalo o osm botanických druhů, které stály u zrodu moderních kultivarů. Tyto ibišky pocházejí z ostrovů Mauricius, Madagaskar, Fidži, Havaj a z Číny a Indie.

V současnosti se ibišek súdánský ve velkém pěstuje pro komerční účely. Nejčastěji se s ibiškovými farmami setkáme v Africe, Asii, Jižní Americe a na jihu Evropy.

Ibišek je vhodný k pěstování i v podmínkách ČR, a to jak ve venkovních tak i vnitřních podmínkách. Není však mrazuvzdorný, a proto je potřeba jej na zimu schovat. Daří se mu především přes léto, protože mu vyhovuje slunné a teplé počasí. Nutná je také pravidelná zálivka a kvalitní půda. Za Vaší péči se Vám ibišek odmění nádhernými květy, případně i chutným nápojem.

Toxicita

Ibišek patří mezi bezpečné byliny, a proto se při jeho užívání nemusíme obávat rizika předávkování nebo negativních vedlejších účinků.

Pokud užíváte ibišek ve formě doplňku stravy (většinou ve formě čajové směsi) dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce.

Doporučujeme nakupovat jen kvalitní produkty v lékárnách, prodejnách zdravé výživy nebo od spolehlivých a ověřených výrobců.

Užívání ibišku se všeobecně doporučuje pro všechny věkové skupiny, kromě dětí mladších 3 let. Je vhodný i k dlouhodobému užívání. Nejsou známy žádné kontraindikace ani negativní vedlejší účinky při jeho užívání.

Všeobecně se ibišek nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy, protože není zcela jistě prokázána jeho bezpečnost v tomto období.

Existuje určitá pravděpodobnost, že ibišek může působit proti otěhotnění, a proto se v tomto období nedoporučuje.

Vzhledem k vysokému obsahu organických kyselin se užívání ibišku ve vyšších dávkách nedoporučuje osobám trpícím na překyselení žaludku nebo pálení žáhy. Nadměrné užívání ibišku se nedoporučuje ani při potížích s řidší stolicí. V některých případech by mohlo dojít ke zhoršení těchto zdravotních potíží. 

Ve výjimečných případech se může po konzumaci ibišku vyskytnout alergická reakce – většinou jde o nevolnost, nechutenství, bolesti břicha, případně jiné gastrointestinální potíže. V tomto případě přestaňte potravinu nebo doplněk stravy okamžitě konzumovat. Pokud Vaše neobvyklé zdravotní potíže stále přetrvávají i déle než 2-3 dny po vysazení ibišku, vyhledejte lékařskou pomoc.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro ibišek používat následující zdravotní tvrzení:

Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) podporuje:

  • normální funkci střevního traktu,
  • tonus a vitalitu,
  • osvěžení těla,
  • vylučování vody z organismu,
  • normální činnost cévní soustavy,
  • napomáhá odstraňovat pocit těžkých nohou,
  • emoční komfort,
  • napomáhá odbourávat stres,
  • mentální zdraví a relaxaci,
  • tonizaci těla i mysli,
  • krevní oběh,
  • normální funkci dýchacího systému,
  • antioxidační působení,
  • kontrolu tělesné hmotnosti a hubnutí,
  • normální funkci imunitního systému a přirozenou obranyschopnost organismu.

Automatický překlad do češtiny k dispozici (návod pro nastavení) Zdroj: www.youtube.com

Zajímavosti

  • Ibiškový čaj je egyptským národním nápojem a označuje se jako karkade.
  • Květy ibišku se často, zejména na blízkém východě, kandují nebo nakládají co cukru a konzumují se jako pochutina.
  • Ibišek je někdy označován jako „květina z Hawaje“, kde byl pro svou krásu prohlášen národní rostlinou.
  • Ibišek súdánský se někdy označuje také jako „krvavý ibišek“.
  • Ibišek se často používá také jako barvivo, a to nejen v potravinářství.
  • V Asii a Africe se listy ibišku zpracovávají na chutný salát.
  • Ibiškový čaj se někdy označuje také jako „rosella“.
  • Ibišek v kombinaci s meduňkou a třezalkou eliminuje neklid, nervozitu a potíže s usínáním.
  • Svůj název dostal ibišek pravděpodobně ve Starém Egyptě, podle ptáka Ibise.
  • V některých kulinářských úpravách se z květů ibišku vyrábí džemy nebo marmelády.
  • Ibišek se využívá také při horečce pro její snížení (jedná se o přírodní antipyretikum).

— konec článku —

Ibišek

  • Ibišek a jeho zdravotní benefity
  • Shnutí:

Ibišek není jen pokojová rostlina s překrásnými květy. Ibišek súdánský (latinsky Hibiscus sabdariffa), jedna z variací velké rodiny ibišků tvoří součást skoro všech ovocných čajů a používá se pro léčebné účely. Sušený ibišek slouží jako červené barvivo a zároveň čaj obohacuje o mnohé léčivé účinky. Ibišek súdánský je jednoletá rostlina, jejíž květy mají červenou i bílou barvu s červeným středem. Právě ony červené části se dále využívají k přípravě čaje nebo k výrobě džemů apod. Ibiškový čaj, oblíbený zejména v Egyptě, Súdánu, Thajsku a mnoha dalších zemích, je cenným zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, vitamínů skupiny B a také minerálů (např. vápníku, hořčíku a železa).

Ibišek má následující léčivé účinky:

  • Snižuje krevní tlak, hladinu cukru a škodlivého cholesterolu v krvi.
  • Pomáhá zpevňovat cévní stěny a zvyšuje jejich pružnost.
  • Zlepšuje stav ledvin a močových cest.
  • Má močopudné, protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Léčí onemocnění jater a žlučníku.
  • Působí příznivě na nervový systém, uklidňuje.
  • Ulevuje při pocitu těžkých nohou a při otocích.
  • Podporuje regeneraci organismu, snižuje tělesnou teplotu při horečce, zlepšuje imunitu.

Nejvýznamnější účinky na zdraví člověka

Uvádí se, že 15 až 30 procent rostliny ibišku se skládá z rostlinných kyselin, včetně kyseliny citrónové, kyseliny jablečné, kyseliny vinné a  kyseliny hydroxycitronové. Ostatních chemických složek je mnoho. Nicméně, mezi nejdůležitější patří alkaloidy, antokyany, a quercetin.

Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.

Z tohoto důvodu v posledních několika letech roste vědecký zájem o ibišek, a to díky malému výbuchu publikovaných výzkumných studií – zejména ve vztahu k cholesterolu a udržování krevního tlaku.

Krevní tlak

Ve studii publikované v roce 2004 bylo zjištěno, že vypitím několika šálku ibiškového čaje denně můžeme snížit krevní tlak. Sledování pacienti pílí výluh z 10 g ibišku po dobu čtyř týdnů. Během této doby se jim snížil krevní tlak, což je srovnatelné s výsledky pacientů, kteří brali léky na recept.

Jiná studie z roku 2007 také testovala vliv extraktu z ibišku na krevní tlak. Účastnící obdrželi sušený práškový extrakt z ibišků, obsahující celkem  250 mg antokyanů. Extrakt z ibišku byl schopen udržet hladinu krevního tlaku ve zdravém rozsahu.

Cholesterol

Další z tradičních použití ibiškového čaje je snížení hladiny cholesterolu v krvi (krevním séru). Ačkoli výzkum ukázal, smíšené výsledky několik dalších studií ukázalo, že ibiškový čaj může pomoci snížit nebo udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Klinická studie z roku 2007 trvající jeden měsíc testovala účinky ibiškového extraktů na hladinu cholesterolu v krvi. Celkem 42 subjektu bylo rozděleno do tří skupin.

První skupina přijímala jednu 500 mg tobolku 3x denně (1500 mg / den), druhá skupina dostávala dvě tobolky 3x denně (3000 mg / den) a třetí skupina dostávala tři tobolky 3x denně (4500 mg / den). Ze studie vyplynulo, že optimální dávka je 1000 mg třikrát denně.

Další benefity

Ibiškový čaj dále lidé užívají na několik dalších potíží, i když všechny z nich nebyly testovány v klinických studiích. Jedním z takových použití je pomáhat udržovat zdravé srdce.

Hibiscus sabdariffa obsahuje flavonoidy a antokyany, které mají antioxidační vlastnosti a které se ukázaly býti vhodnými pro podporu srdečního zdraví.

Ibiškový čaj se také využívá k léčbě kašle a špatné chuti k jídlu.

Dále je ibišku používáno pro jeho antibakteriální a antifungální (protihoubové, protikvasinkové) vlastnosti. Kromě toho, pití ibiškového čaje může pomoci trávicímu ústrojí při žaludečních potížích.

Běžné dávkování ibiškového výluhu nebo extraktu se ukazuje být bezpečné.

Dávkování:

  • Úprava hladiny cholesterolu: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně. 
  • Nízký nebo vysoký krevní tlak: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně.

Zdravý čaj z ibišku – příprava:

Abyste si dokonale vychutnali šálek ibiškového čaje, je zapotřebí mít kvalitní a ničím nešizený ibiškový čaj nejlépe z celých ibiškových poupat. Jedině takový rozvine naplno svou vůní, chuť a také účinky na organismus. Samotná příprava je velice jednoduchá.

Pokud lahodíte více teplému čaji, pak je postup téměř stejný jako u běžného porcovaného nebo sáčkového čaje. Jednu až dvě lžičky čaje zalejte jednou a půl deci vroucí vody a ponechte zhruba 5-8 minut vyluhovat. Pokud zvolíte ibiškové květy, pak je nechte vyluhovat 5-10 minut.

Poté čaj stačí už jen přecedit. Použít můžete praktické sítko anebo sypaný čaj vložit přímo do ozdobného a praktického uzavíratelného síťka různých tvarů a provedení. Aby se do čaje uvolnilo co nejvíce účinných látek, je nutné dodržovat alespoň minimální dobu luhování.

 Čím déle necháte čaj luhovat, tím bude silnější.

Studený ibiškový čaj, který je ideální zejména pro osvěžení v horkých letních dnech, se připravuje obdobně. Čaj zalejte uvedeným poměrem vroucí vody, necháte vyluhovat po doporučenou dobu a scedíte. Pak už nezbývá nic jiného než počkat, až se vychladí.

Ibiškový čaj je možné doslazovat přírodními cukry – med, nebo spojit například s ledem a mátou a vytvořit si tak opravdu vydatný a zdravý ledový čaj, který povzbudí nejen v letních dnech.

Studenou variantou čaje zajisté překvapíte i návštěvu. Vychlazený čaj stačí nalít do sklenic, přidat citron a po okraji vytvořit ozdobnou cukrovou krustu.

ibiškový čaj dle tradice:

V malé nádobě se zahřeje 500 ml vody, ve které se na mírném ohni po dobu 5 minut vaří 2-3 polévkové lžíce sušeného květenství.

Pokud budete popíjet čaj pravidelně min. 3 týdny, můžete si být stoprocentně jisti, že jeho účinky pocítíte velice brzy. Ibišek je považován za nejúčinnější bylinu v boji s vysokým krevním tlakem a rovněž se výrazně podílí na správné funkci cévní soustavy.

Mezi jeho další pozitivní účinky patří stimulace paměti, redukce nadváhy, odstranění únavy, stresu a napětí. Díky účinným látkám známým jako antokyany je komplexně posilována funkce cév a kolagen, který je základní hmotou buněk, tkání a v neposlední řadě již zmiňovaných cév.

Pravidelným pitím tohoto lahodného červeného moku dosáhnete skvělých čistících účinků. Antokyany mají totiž také silné antioxidační účinky, které napomáhají čištění těla od volných radikálů, jenž se podílí například na vzniku srdečních nemocí nebo rakoviny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector