Ovčí mléko je zdravější než kravské

Pokud jste ještě nezkusili ovčí mléko, možná je načase to změnit. Je totiž oproti kravskému mnohem bohatší na cenné minerály a vitamíny. Navíc se jedná o vhodnou alternativu pro osoby, které mají mírnou nesnášenlivost laktózy. Prospěje vám také v případě, kdy potřebujete snížit svou hladinu cholesterolu nebo hledáte přirozený zdroj aminokyselin.

Jak chutná ovčí mléko?

Možná se obáváte chuti ovčího mléka. Ví se totiž, že to kozí chutná oproti kravskému trochu podivně a ne každému to vyhovuje. Obava, že mléko ovcí bude podobné kozímu, však není zrovna na místě. Ovčí mléko je dokonce o něco sladší než kravské. Chuť je popisována jako „jemná, nasládlá a krémová”.

Tuk v ovčím mléce má menší molekuly, tím pádem je není třeba homogenizovat. Kravské mléko má v sobě větší molekuly tuku, což se projevuje například stoupáním tuku na hladinu. Ovčí mléko však má i v nezpracovaném stavu příjemně hladkou konzistenci.

Podoby ovčího mléka: Výrobky, které stojí za vyzkoušení

Ovčí mléko chutná dobře, ale ne každému zrovna vyhovuje popíjet samotné mléko, ať už je z krávy nebo třeba z oslice. Spousta lidí preferuje mléko ve zpracované podobě. Dobrá zpráva je, že u ovčího mléka je nabídka široká. Z ovčího mléka se dá udělat kefír, jogurt nebo dokonce máslo. Nejpopulárnější však jsou sýry.

Beskyďané ze slovenské i moravské strany velmi dobře znají tvarohovitý sýr zvaný bryndza, který se tradičně servíruje s haluškami. Při výrobě této pochoutky vzniká také osvěžující kyselkavý nápoj zvaný žinčica. Ovčích sýrů je kromě toho celá řada, a to jak měkkých, tak také tvrdých. Ke konkrétním druhům patří například oštěpek, rumunská telemea, palestinský nabulsi nebo řecká feta.

Intolerance a ovčí mléko – laktóza jen v přijatelném množství

Pozor na rozdíl mezi intolerancí a alergií! Máte-li alergii na laktózu, je nebezpečné zkoušet jakékoliv mléko. S intolerancí laktózy si však můžete trochu dopřát, jste-li si jistí, že to tělo unese.

Pro lidi s mírnou intolerancí laktózy je ovčí mléko výbornou variantou. I lidé, kteří nemohou jen tak jíst běžné mléčné výrobky, snášejí ovčí mléko mnohem lépe, někdy úplně bez problémů.

Laktóza ovčího mléka je častěji tolerována.

Co se týče ovčího sýra, laktózy má ještě méně než mléko. Většina jí se totiž během procesu výroby sýra ztratí do syrovátky. Máte-li jen malé problémy po požití mléka, je možné se jich vyvarovat přechodem od kravského k ovčímu sýru.

Stejně jako jiná mléka obsahuje i ovčí mléko kasein, který některým lidem rovněž působí potíže. Konkrétní typy kaseinu neboli mléčné bílkoviny se v jednotlivých mlécích liší. Stejně tak i jeho individuální snášenlivost každého z nás.

Jaké má ovčí mléko složení? Rozhodně zdraví prospěšné!

Zařaďte na jídelníček ovčí mléko, zdraví vám poděkuje. Tento druh mléka totiž je jeden z nejvýživnějších! Obsahuje větší množství minerálních látek než mléko kravské či kozí.

Železa a zinku je v něm stejně jako v kravském a draslíku o něco méně. Zato však je bohatší na hořčík, vápník a fosfor. Také má bohatý podíl zinku.

Tyto minerály potřebují například osoby trpící kožními a kostními obtížemi.

Ovčí mléko je o něco tučnější než ostatní. Chcete-li omezit svůj příjem kalorií, nevypadá to moc lákavě. Oproti samotnému mléku má ovčí sýr kalorií samozřejmě více. V mléce je cca 100 kcal na 100 gramů, v sýru 300-400 kcal podle konkrétního typu. Malý kousek denně však nikomu neublíží, ba naopak.

Jsou tu totiž velké výhody. Tuk ovčího mléka totiž obsahuje středně dlouhé mastné kyseliny, které jsou lehce stravitelné a snižují hladinu cholesterolu. Současně jsou v něm rozpuštěné vitamíny, které jsou nezbytné pro zdravé fungování těla – A, D a E. Ovčí mléko také obsahuje dvakrát více vitamínů B než kozí, včetně špatně získatelného B12.

Ovčí mléko jako zdroj aminokyselin a proteinů

Ovčí mléko obsahuje skoro dvojnásobné množství bílkovin a mnoho esenciálních aminokyselin, které podporují stavbu a regeneraci svalové hmoty. Vyšší zastoupení mají také sirné aminokyseliny, které působí antioxidačně a antimutagenně. Při výrobě brynzy se navíc uvolňují bioaktivní peptidy, které stimulují imunitu a snižují krevní tlak.

To znamená, že vám toto mléko prospěje, pokud se často věnujete sportu, ale nejen to. Celkově vzato z výhod vyplývá, že kdo vyzkouší ovčí produkty, určitě neprohloupí.

Nevýhody a negativní efekty ovčího mléka

Ovčí mléko a sýry nejsou zázračné a najdou se tudíž i negativa. Je jich naštěstí méně než výhod.

Zaprvé, jak už bylo zmíněno, ovčí mléko bývá přijatelnější pro osoby trpící intolerancí laktózy – ale nemusí být. Je třeba být s tímto opatrný.

Zadruhé, ovčí sýr je velmi tučný, což může být vlastně výhoda i nevýhoda, jak jsme výše rozvedli. Dalším problémem může být vysoký obsah sodíku v některých solených sýrech.

Ovčí sýr v těhotenství může být rizikový, pokud je z nepasterizovaného mléka. Snadno z něj totiž do těla dostanete bakterii Listeria monocytogenes. Ta může ohrozit organismus těhotné ženy včetně plodu.

Listerióza může vypuknout také u lidí se slabší imunitou nebo u seniorů. Dokud neodkojíte dítě, držte se pouze produktů z ošetřeného mléka. Zdravému člověku však listeria nic moc neudělá.

Většina z nás si může dát ovčího mléka, kolik jen chce.

Alergiky by mohlo zajímat, že některé ovčí výrobky na trhu ve skutečnosti obsahují příměs kravského mléka. V některých případech na ni bohužel není  dostatečně upozorněno na obalu. Pozor na to! V tomto ohledu je bezpečnější odebírat produkty od farmáře než je kupovat v obchodě.

  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské
  • Ovčí mléko je zdravější než kravské

Ovčí mléko jeho účinky na naše zdraví

Ovčí mléko je zdravější než kravské
Ovčí mléko je zdravější než kravské

Produkce mléka na ovci za laktaci je ve srovnání s produkcí kozího či kravského mléka výrazně nižší. Ovčí mléko, stejně jako kozí, je proti kravskému mléku bělejší, což je způsobeno vyšším obsahem karotenu v kravském mléce. Chuť ovčího mléka je mírně nasládlá, bývá ve srovnání s kravským mlékem bohatší a krémovější. Pro ovčí mléko je charakteristický vysoký obsah bílkovin, obsahuje kolem 5-7%, které jsou mimo jiné cenným zdrojem esenciálních aminokyselin, čili takových, které si lidský organizmus nedokáže sám vytvářet. Zvláště cenné v ovčím mléku je přítomnost proteinogenních aminokyselin (izoleucin, leucin, valin) plnící vážnou roli v procesu regenerace svalové tkáně, kterou ocení zvláště fyzicky pracující lidé a sportovci. V ovčím mléce je mléčný tuk obsažen v tukových kapénkách, mimo mastné kyseliny (MK) obsahuje vitamíny rozpustné v tucích a aromatické látky. Pro tuk ovčího mléka je charakteristický vyšší obsah MK než u tuku kravského mléka, což výrazně ovlivňuje vůni a chuť ovčích mléčných produktů. Z pohledu lidské výživy a zdraví je významná kyselina linolenová, jejíž obsah je v ovčím mléce také výrazně vyšší. Cholesterol. je sice v lidském organismu důležitý pro tvorbu hormonu, ale jeho příliš vysoká koncentrace v krvi vede ke zdravotním rizikům. Jeho obsah je v ovčím mléce nižší než v kravském. V ovčím mléce bylo také identifikováno přes 50 enzymů a vzhledem k vysokému obsahu popelovin je bohaté na minerální látky a vitamíny. Z pohledu lidské výživy obsahuje ovčí mléko oproti kravskému výrazně více Ca, P a Mg, obsahy Fe, Zn, I a Se jsou srovnatelné, obsah K a Mn je ovšem nižší než v mléce kravském. Vápník společně s vitamínem D plní vážnou roli při vývoji kostí, zinek je součástí přibližně 100 různých enzymů a hraje důležitou roli v procesech dědičnosti, rozvoje organizmu a jeho ochrany proti patogenům. Selen zase spolu s vitamínem E plní roli přírodního antioxidantu. Ovčí mléko má ve srovnání v kravským a kozím mlékem nejvyšší obsahy vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D. V případě vitamínů B2, B6, B12 a D je obsah těchto vitamínů dvojnásobný. Ačkoliv syrové ovčí mléko obsahuje 1,5x vyšší množství tuku, než mléko kravské, obsahuje ono až pětinásobně vyšší hodnoty vitamínů B1, D a C, a tak doporučená denní dávka vitamínu C je obsažena v 1 litru ovčího mléka. Abychom vypili denní dávku vitamínu C u mléka kravského, museli bychom vypít litrů 5. Velmi důležitým prvkem ovčího mléka je také vitamín B12, který je produkován mikroorganizmy sídlícímu v trávicím traktu přežvýkavců, takže obsažen je pouze v produktech živočišného původu a ne rostlinného. Denní dávka vitamínu B12 je obsažena v pouhých 2 dcl ovčího mléka.

Rozdíly mezi, ovčím, kozím a kravským mlékem

Ovčí mléko je zdravější než kravské

Nicméně složení mléka značně kolísá i v průběhu roku, v závislosti na plemeni, podmínkách prostředí, způsobu chovu a krmivu, takže můžeme porovnávat jen průměrné hodnoty.

Budete mít zájem:  Vředy V Nose Léčba?

Výživa je zásadním faktorem, který ovlivňuje všechny užitkovosti. Z většiny studií vyplývá, že čím bohatší je krmná dávka, tím vyšší je i dojivost.

Denní krmná dávka bahnice by měla být vždy adekvátní k její hmotnosti a fázi laktace.

Velmi důležitý je neomezený přístup k vodě, na 40-50 ovcí jedno napajedlo, umístěno na vhodném místě, kde je snadný přístup, voda nesmí být příliš studená, jinak to má negativní vliv na reprodukci.

Velmi důležitý je i dostatek minerálních látek, které mají velký vliv na zdraví i užitkovost ovcí.

Minerály stimulují mikrobiální aktivitu v bachoru a zlepšují využití krmiva(fosfor, sodík, síra, zinek, kobalt, D3, B), podporují příjem krmiva (fosfor, sodík, síra, zinek, D3, A), zvyšující reprodukci mléka(vápník, hořčík, sodík, měď, zinek, jód, D3, biotin), mají vliv na mléčnou bílkovinu(síra, kobalt, B), zlepšují pevnost kostí a paznehtů (vápník, fosfor, síra, zinek, biotin), podporují imunitu a aktivují obranyschopnost (zinek, měď, selen, A chráněný proti degradaci v bachoru a vitamín E), jsou tedy nezbytnou součástí výživy.

Ovčí mléko je zdravější než kravské Ovčí mléko je zdravější než kravské

Zjistěte, proč pít pravidelně ovčí mléko

Je sice pravda, že u nás ovčí mléko není tak oblíbené, ale v některých částech světa však využívají výhody, které nabízí. Díky bohaté chuti jej lze použít na vaření i k přípravě nápojů. Také je velmi důležitou složkou pro výrobu výborných sýrů, mezi něž patří feta nebo Roquefort.

Stejně jako kravské, je i ovčí mléko plné esenciálních aminokyselin, jež jsou základním stavebním kamenem pro bílkoviny. Odborníci tvrdí, že ovčí mléko obsahuj více bílkovin, než mléko kravské. Nevýhodou je vyšší obsah laktózy a vyšší cena.

Ovčí mléko je zdravější než kravské

Přínosy ovčího mléka

Pokud nemáte problém s laktózou a nevadí vám trochu vyšší cena, je ovčí mléko velmi prospěšné, podívejte se proč.

Snižuje riziko vzniku infekce

Díky pozoruhodné kombinaci živin v ovčím mléku může jeho pravidelná konzumace posilovat imunitní systém, který tak snáze bojuje proti infekcím.

Může pomoci v boji proti rakovině

Ovčí mléko obsahuje větší množství látek, které pomáhají tělu v boji proti rakovině. Tyto látky chrání buňky našeho těla proti oxidačnímu stresu, který podporuje vznik buněčných mutací.

Zabraňuje vzniku dětských vad

Ovčí mléko obsahuje kyselinu listovou, o níž je známo, že během těhotenství zabraňuje vadám neurální trubice. Tyto vady způsobují abnormality, které mají vliv na mozek a míchu dítěte.

Ovčí mléko je zdravější než kravské

Podporuje zdraví a pevnost kostí

Ovčí mléko je bohatým zdrojem vápníku, který hraje důležitou roli pro udržení pevných a zdravých kostí. Také snižuje riziko vzniku osteoporózy, která způsobuje větší lomivost kostí.

Může podpořit snížení tělesné hmotnosti

Odborníci tvrdí, že ovčí mléko obsahuje více kyseliny linolové než kravské mléko. Kyselina linolová je zdravou formou tuku a je to něco, co podporuje ztrátu tuku. Kyselina linolová může pomoci snížit hladinu lipidů v krvi a omezit tak riziko vzniku diabetu.

Srovnání jednotlivých druhů mlék

Ovčí mléko je zdravější než kravské

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Mléko je považováno z hlediska složení za nutričně velmi cennou potravinu. Pití kravského mléka má své zastánce i odpůrce.

Podívejme se na zastoupení jednotlivých nutričních složek v kravském mléce a jeho možných alternativ, kterými mohou být kozí a ovčí mléko.

Zejména kozí mléko vyniká snadnou stravitelností, dokonce má ještě vyšší obsah vápníku než mléko kravské. Přestože je kozí i ovčí mléko produkováno v daleko menším objemu, rozhodně mají co nabídnout.

Kravské mléko

Kravské mléko a výrobky z něj jsou významnou složkou lidské výživy. Kravské mléko je bohaté na živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy) a cenné nutriční faktory (vitamíny, minerály, stopové prvky). Můžeme jej zakoupit technologicky zásadně změněné, všichni známe např.

trvanlivé mléko, o jehož složení a prospěchu pro lidské zdraví se vedou značné diskuse. Využít ale můžeme i nabídky místních farmářů a mlékem “ze dvora” více obohatit náš jídelníček o prospěšné látky ze skupiny vitamínů, či mono a více nenasycených mastných kyselin.

Bílkoviny jsou zastoupeny převážně v podobě kaseinu. Rozeznáváme 4 druhy – alfa S1, alfa S2, beta a kappa kasein. Syrovátkové bílkoviny, laktalbumin a laktoglobulin, jsou zastoupené v menším množství. Na jakoukoli z bílkovinných komponent může vzniknout alergie.

Hovoříme o tzv. alergii na bílkovinu kravského mléka (ABKM). O kravském mléku a jeho souvislosti s alergií se v současné době hodně hovoří, i proto, že počet alergií v populaci obecně neustále stoupá.

U kojenců  a batolat je ABKM vůbec nejčastějším typem alergie, dále následuje alergie na bílek a lepek. U dospělé populace se ABKM vyskytuje v daleko menší míře.

Vysoký obsah kaseinových bílkovin a fakt, že je kravské mléko hůře stravitelné, než některá jiná živočišná mléka jsou vedle poukazování na jeho hlenotvorné účinky zdrojem nejčastějších námitek vůči kravskému mléku.

Z pohledu esenciálních aminokyselin obsahuje všech 8 nezbytných aminokyselin (valin, leucin, izoleucin, fenylalanin, tryptofan, lyzin, methionin a threonin), hovoříme tedy o plnohodnotné bílkovině.

Dále obsahuje mléčný cukr (laktózu), mléčný tuk, provitamin A – beta-karoten (dodávající kravskému mléku a výrobkům z něj jemné nažloutlé zbarvení) a celou řadu vitamínů – rozpustných v tucích (A, D, E, K), vitamínů rozpustných ve vodě – vitamín C a B komplex, dále minerály – zejména vápník, dále draslík, hořčík, fosfor, železo, selen a zinek. Značný význam mají mléčné výrobky, zejména pak fermentované, které navíc obsahují probiotické kultury s příznivým vlivem na trávicí a imunitní systém, navíc jsou lehce stravitelné a z důvodu snížení obsahu laktózy o cca 30 % mohou být vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí. Mléčné výrobky tvoří nedílnou součást zdravého a vyváženého jídelníčku.

Kozí mléko

Z pohledu výživy i dietetiky je kozí mléko nutričně ještě cennější a lépe stravitelnější než mléko kravské.

V současnosti je produkováno v daleko menším měřítku než mléko kravské, pro svou vysokou nutriční hodnotu se však stává stále vyhledávanější.

To samé platí i pro výrobky z něj – sýry, jogurty, kaše, tvaroh, máslo nebo syrovátka. K dispozici je dokonce také kojenecká a batolecí výživa na bázi kozího mléka.

Velmi bohaté je kozí mléko na minerály. Snadno se vstřebávají. V prvé řadě se jedná o cenný vápník, důležitý především pro výstavbu a obnovu kostí, zubů a společně s vitamínem D je vápník nezbytný pro prevenci osteoporózy (řídnutí kostí).

Obsahuje hořčík, draslík, fosfor, zinek, selen, fluor, vitamíny rozpustné v tucích i ve voděesenciální i neesenciální aminokyseliny (základní stavební jednotky bílkovin), mastné kyseliny s kratším a středně dlouhým řetězcem i nenasycené mastné kyseliny.

Pro správné trávení jsou významné oligosacharidy. Ty slouží jako selektivní stimulační faktor růstu prospěšných střevních bakterií a jejich prostřednictvím i aktivity obranyschopnosti. Obecně z pohledu imunity je zajímavé, že koza nemůže onemocnět rakovinou a některými závažnými nemocemi. Také z tohoto důvodu je kozí mléko intenzivně studováno.

Prozkoumanou složkou s významným dopadem na imunitu jsou nukleotidy. Důležité jsou pro celkový růst a vývoj jak imunitního, tak i nervového systému člověka. Současně se podílejí na fyziologické funkci trávicího systému. Bohatým a přirozených zdrojem nukleotidů je např. mateřské mléko.

Pokud porovnáme kravské a kozí mléko, zhruba 5 – 10x vyšší obsah nukleotidů nacházíme v mléce kozím.

Zajímavý je taurin, látka odvozená od aminokyselin (někdy je k nim dokonce zařazován), stimulující nervovou činnost a aminokyselina – tryptofan, kterou naše tělo využívá pro tvorbu hormonů dobré nálady – serotoninu a melatoninu.

Kozí mléko má podstatně nižší obsah alfa S1-kaseinu než kravské mléko. Tento kasein je považovaný za hlavní alergen kravského mléka. Jeho nižší obsah v kozím mléce je dáván do souvislosti s nižším alergenním potenciálem kozího mléka.

Chudé je kozí mléko na železo, vitamín B12 a kyselinu listovou. Z tohoto důvodu jsou do náhradní výživy ve formě kojeneckých kozích mlék přidávány všechny tyto látky, hovoříme o tzv. fortifikaci.

U dospělých se pochopitelně nepředpokládá monokomponetní výživa tak, jak je tomu u kojenců a přívod těchto látek je hrazen z jiných potravinových zdrojů. Podobně, jako ostatní živočišná mléka obsahuje také kozí mléko mléčný cukr – laktózu.

Pro lidské zdraví je látkou velmi přínosnou, může však být u někoho hůře stravitelná, hovoříme o tzv. laktózové intoleranci (neboli non-laktázové perzistenci).

V kozím mléce se uvádí obsah laktózy o cca 10 % nižší než v kravském mléce, významná je obecně lepší stravitelnost kozího mléka, nicméně u intolerance musíme být pochopitelně opatrní. Proto hledáme další mléčné zdroje s ještě nižším obsahem laktózy, jako příklad si uveďme dobře známé fermentované mléčné výrobky. Téměř nulový obsah laktózy nacházíme v sýrech.

Zastavme se ještě u senzorických vlastností. Kozí mléko má odlišnou chuť, vůni a barvu než mléko kravské. To je dáno specifickým složením.

Pokud je kozí mléko zpracováno za využití správných technologických postupů a je zajištěna vysoká kvalita sběru mléka, je zcela bez zápachu a má lehkou, příjemnou vůni. Kozí mléko je barvy křídově bílé, což je dáno absencí oranžově zbaveného provitamínu A.

To ale neznamená, že by kozí mléko cenný vitamín A neobsahovalo. Je v něm přítomen v jiné, již aktivní formě. 0bsah vitamínu A se uvádí až o 47 % vyšší než v mléce kravském.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Mastné Vlasy?

Ovčí mléko

Ovčí mléko je další zajímavou alternativou ke kravskému mléku. Do naší výživy jej v současné době zařazujeme spíše výjimečně, dostupnější jsou ovčí mléčné výrobky. Všichni jistě známe lahodné sýry typu oštěpok, speciality jako bryndzu nebo žinčicu. Vyrábí se dokonce ovčí máslo, jogurty a kefíry. Ovčí mléko je nutričně velmi cenné. Navíc je lehce stravitelné.

Má velmi vysoký obsah bílkovin – skoro dvojnásobný v porovnání s kravským a kozím mlékem. Zastoupeny v něm jsou veškeré esenciální aminokyseliny.

Ovčí mléko je poměrně hodně tučné, výhodné je, že je poměrně bohaté na esenciální mastné kyseliny (především ze skupiny n-3) a konjugovanou kyselinu linolovou, obojí s celou řadou příznivých účinků na lidský organismus.

Podobně jako mléko kozí dodává mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem – kaprylovou a kaprinovou, které příznivě ovlivňují stravitelnost mléka a současně jsou nositeli typické chuti a vůně.

Ovčí mléko je bohaté také na sacharidy v podobě disacharidu laktózy. Podobně jako u kozího mléka se také u ovčího uvádí lepší stravitelnost mléčného cukru a lepší tolerance ovčích produktů u osob s laktózovou intolerancí. Přesto musí být osoby s touto poruchou metabolismu (charakterizované chyběním či nedostatečnou činností enzymu laktázy) pochopitelně opatrní.

Významné je množství vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E a K. Zvlášť vysoký se udává obsah vitamínu D. V současné době neustále hledáme kvalitní přirozené potravní zdroje vitamínu D, protože u velké části obyvatelstva je zjišťován jeho chronický nedostatek. Příkladem zdroje vitamínu D tedy může být ovčí mléko.

Obsah ve vodě rozpustných vitamínů je neméně významný (obzvlášť vysoký je obsah B1 a B12). Ovčí mléko je zajímavé také z hlediska velmi vysokého obsahu minerálů, zejména vápníku, železa a zinku, které jsou lehce využitelné. Pozitivně můžeme hodnotit fakt, že spotřeba výrobků z ovčího mléka u nás stoupá.

 Jedná se o zajímavé  zpestření našeho jídelníčku.

Jakost mléka

Na kvalitu mléka má vliv celá řada faktorů. Rozdělit si je můžeme na vnitřní a vnější:

Vnitřní vlivy
  • genetické faktory
  • fáze laktace
  • věk
  • případné onemocnění dojnic
Vnější vlivy
  • typ krmiva a roční období (zelená píce)
  • podmínky ustájení
  • vlastní dojení
  • hygiena zpracování

Welfare v chovech dojnic

Připomeňme si také pojem welfare, neboli pohodu zvířat, která by MĚLA být naplněna, pak můžeme očekávat i vyšší kvalitu nadojeného mléka. Jednat by se mělo právě o kvalitu! než o množství nadojeného mléka.

Připomeňme si rekordní výnosy z cíleně vyšlechtěných plemen krav chovaných v západních zemích – je to správná cesta? V tomto směru představuje v konečném důsledku pro spotřebitele farmářský chov určitou výhodu.

Volba je na nás

V dnešní době máme výhodu výběru z široké nabídky mléčných potravin. Ze supermarketů však můžeme nabýt dojem, že markantní kritéria, na kterých záleží je chuť a cena. Volba je na  nás, zda si dopřejeme kvalitní výrobky bez obsahu zbytečných škrobů, cukrů, aromat, barviv a dochucovadel…to vše v dnešních výrobcích nalezneme a zdaleka se problém netýká jen mléčných výrobků.

Učme děti vybírat zdravé potraviny

Umět si vybírat zdravé potraviny a pokrmy bychom měli učit již malé děti. Jenže někdy to je skutečně těžké! Děti rády dají přednost přibarveným, přeslazeným a jinak upraveným výrobkům.

Jednou z cest je diskutovat s nimi o zásadách zdravé výživy a zvykat na přirozenou chuť kozího či ovčího mléka. V současné době je možné začít ještě dříve. K dispozici je např. pokračovací kojenecká výživa na bázi kozího mléka (dříve tzv. junior mléko).

Děti seznámí s chutí kvalitního plnotučného kozího mléka a při současném vyváženém složení je vhodnou součástí smíšené stravy až do tří let věku.

Podporujme vhodné chuťové preference dětí více směrem ke zdravé výživě. A vy, pokud jste ještě nevyzkoušeli kozí či ovčí mléko, nenastal nyní ten správný čas?

Nejen kravské, ale také kozí či ovčí. Jakému mléku dáte přednost?

Ovčí mléko je zdravější než kravské

Mléko a výrobky z něj mají v našem jídelníčku téměř
nezastupitelnou roli. Konzumujeme je v různých podobách i několikrát denně.
Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaké mléko, sýr či jogurt vkládáte do
košíku? Přemýšleli jste, odkud daný výrobek pochází a zda je kvalitní?
Spolehlivou záruku poskytuje certifikované označení potravin zkratkou BIO. V
režimu ekologického zemědělství se ale zdaleka neprodukuje pouze kravské mléko,
ale i jeho kozí a ovčí varianta. Ty se stávají čím dál více populární.

Kravské mléčné
produkty z ekologického zemědělství jsou běžně k dostání v malých
obchodech i supermarketech, můžete si pro ně ale zajet také na některou z bio
farem.

Jednoznačnou výhodou bio mléka je vyšší obsah prospěšných omega-3
mastných kyselin, kterých je až o 68 % více. V mléku je až třikrát více
kyseliny linolové.

Bioprodukty jsou vždy označené certifikovanými logy biolistu
a biozebry.

Podmínky k životu zvířat

Jednoznačným přínosem ekologického zemědělství jsou bezvadné podmínky k životu zvířat. Co se týče dojnic, tráví většinu času na pastvině a v případě ustájení musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Krávy tak žijí téměř v přirozeném prostředí, což vede například k prevenci nemocí.

Gastronomie spojená s mlékem

Není ale třeba se omezovat pouze na tradiční kravské mléko, farmáři chovají v ekologickém režimu také kozy a ovce. Můžete tak zpestřit svůj jídelníček a zároveň do těla dostat další prospěšné látky.

„Jsou jídla, kde si ovci nebo kozu vychutnáte. Například jehněčí mansaf, národní jídlo Jordánska, kam se přidává fermentovaný ovčí sýr podobný naší bryndze.

Jde v podstatě o variantu svíčkové na smetaně z jehněčího,“ uvedl příklad kuchař Hugo Hromas.

Kozí mléko má méně tuku

Kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku a obsahuje méně tuku než kravské.

Řada lidí jej vyhledává zejména z toho důvodu, že složení bílkoviny je odlišné než u klasického mléka, a proto je vhodné i pro ty, kteří trpí alergií na kravskou bílkovinu.

Zároveň je také lépe stravitelné. Nabídka je navíc opravdu široká a seženete vše od čerstvého sýra, jogurtu, kefíru až po syrovátkový nápoj.

Ovčí mléko nabízí více bílkovin

Rovněž ovčí mléko a výrobky z něj obsahují oproti kravské variantě některé další benefity. Jde zejména o větší množství bílkovin a esenciálních aminokyselin.

„Ovčí mléko je tučnější, po chvilce se i v lahvi u pasterovaného mléka začne usazovat smetana, takže dávám spíše přednost ovčímu tvarohu, ze kterého jsou právě díky tuku skvělé dezerty s ovocem.

Výborné jsou také sýry,“ doporučil Hromas.

Ovčí mléko místo viagry | Noviny

Nakupovat bioprodukty na farmách začíná být „trendy“. Seženete tam i kozí a ovčí mléko nebo sýr.

Kozí mléko je podle odborníků velmi zdravé a může příznivě působit na řadu onemocnění. Podle dřívějších německých výzkumů snižuje pravidelná konzumace kozího mléka nervozitu, mírní stresy a úzkostné stavy.

Údajně také zlepšuje nejen celkovou kondici, ale i některá kožní onemocnění, například lupenku. Má se i za to, že působí pozitivně při přecitlivění žaludeční a střevní stěny a pomáhá nemocným při léčbě astmatu.

V množství bílkovin sehrává kravské mléko s kozím vyrovnaný souboj, ne už tak ve stravitelnosti. Kozí mléko je oproti kravskému lépe stravitelné, protože obsahuje jemné tukové kuličky.

Je vhodné zvláště pro lidi s citlivým žaludkem. Toto mléko se dříve jako součást speciální diety doporučovalo i pacientům s tuberkulózou.

Jeho další předností je, že zlepšuje imunitu – proto se často uvádí, že působí příznivě i při onemocnění rakovinou.

Čerstvé kozí mléko nezapáchá

Ke konzumaci se nehodí mléko od kozy, která porodila. Když se ho napijete, s největší pravděpodobností se dostaví průjem. Při kuchyňské úpravě se takové mléko zase sráží. Asi týden po porodu se však složení mléka změní a lze je konzumovat zcela bez obav.

Mnoho lidí má podle chovatelky Jiřiny Janíčkové ke kozímu mléku odpor a tvrdohlavě ho odmítají ochutnat. „Řada domácích producentů ovšem škodolibě vyzkoušela zaměnit kozí mléko za kravské – zjistilo se, že mnoho zarytých odpůrců anonymní vzorek kozího mléka od kravského vůbec nerozpozná,“ tvrdí Janíčková.

„Čerstvě nadojené mléko nemá při dodržení hygienických standardů žádný pach či příchuť,“ říká chovatelka. Když se ale mléko špatně uskladní, může se u něj specifická kozí příchuť vyvinout. Příčinou je zrání mléka a vývoj specifických organických kyselin, které jiná mléka nemají.

Budete mít zájem:  TOP 8 tipů jak zlepšit vaši obranyschopnost a imunitu

Ovčí mléko je vodnaté, má bílou nebo nažloutlou barvu, specifickou vůni a příjemně nasládlou chuť. Oproti kozímu nebo kravskému mléku obsahuje téměř dvakrát více bílkovin, ale i tuku. Proto odborníci doporučují pít raději kozí mléko.

Ovčí mléko prý působí proti rakovině

Mléko od ovce je bohaté na vitaminy A, B1, B2, B12 a C. Obsahuje kyselinu orotovou, které se připisují protirakovinné účinky.

Díky významnému množství zinku a železa se ve Velké Británii jeden čas vedla kampaň s heslem: „Ovčí mléko s vysokým obsahem zinku je hlavní alternativou viagry.

“ Stejně jako kozí je možné ovčí mléko zpracovávat až po sedmi dnech od porodu. Mléko se využívá pouze k výrobě sýrů.

Často se spekuluje o tom, zda jsou kozí nebo ovčí produkty více alergenní než mléko a sýry od krav.

„V odpovědi na tuto otázku se dostupné prameny liší, ale pravděpodobně bude možnost vyvolání alergie srovnatelná,“ míní Josef Krupička z Ústavu imunologie a mikrobiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Alergie totiž vyvolává především bílkovina kasein, kterou obsahují všechny uvedené druhy mléka. „Některé zdroje uvádějí lepší toleranci ovčího a kozího mléka díky odlišnému složení bílkovin a tukových částic,“ doplňuje Krupička.

Případná alergie se projeví především vodnatými průjmy, poklesem hmotnosti a větším zavodněním organismu. V menší míře se mohou vyskytnout i kožní problémy.

Mléko pasterizujte

Mléko, ať už kterékoliv, je velmi dobrou živnou půdou pro nejrůznější mikroorganismy. „To musí mít člověk, který se rozhodne chovat a využívat zvířata k mléčné produkci, neustále na paměti,“ zdůrazňuje Janíčková.

Existuje totiž řada chorob, které se dají právě mlékem přenášet.

Proto je důležité zachovávat důkladnou hygienu nejen při dojení, ale i při uchovávání a zpracování mléka a sledovat zdravotní stav zvířete a jeho mléčné žlázy.

Mléko před požíváním pasterizujte – po 30 vteřin je zahřívejte na teplotu 72 °C. Tento postup se doporučuje hlavně tehdy, když mléko budou pít malé děti, těhotné ženy nebo lidé s oslabenou imunitou. „Ale i pasterizované mléko se může opět kontaminovat nežádoucími mikroorganismy. Proto by mělo být uchované v chladu a přikryté,“ radí Janíčková.

Pokud je ale zvíře zdravé a vy netrpíte sníženou imunitou, můžete pít mléko i nepasterizované. „I šetrná pasterizace totiž zničí některé tepelně nestabilní cenné enzymy,“ uzavírá Janíčková.

  • ***
  • Produkty z kozího a ovčího mléka
  • Kysané mléčné výrobky
  • Kozí i ovčí jogurty jsou lépe stravitelné než jogurty vyrobené z kravského mléka.
  • Tvaroh z kozího mléka

Dlouhodobým kyselým srážením kozího mléka a působením malého množství syřidla vznikne tvaroh. Ten má jemnější konzistenci než tvaroh z mléka kravského.

  1. Sušené mléko
  2. Je vhodné hlavně pro dětskou výživu.
  3. Tvrdé sýry
  4. Oproti sýrům z kravského jsou sýry z kozího mléka bledší a tvrdší.
  5. Sýry s ušlechtilou plísní

Mají vysoký obsah sušiny (okolo 50 %). Díky tomu je lze dlouho skladovat.

  • Hnědé syrovátkové sýry
  • Vyrábějí se z odstředěného kozího mléka, kozí smetany a syrovátky získané výrobou sladkých sýrů z kravského mléka.
  • Brynza
  • Tvarohovitý, uzrálý, mírně solený sladký sýr.

Prospívají zdraví a zároveň příjemně osvěží. Produkty z kozího a ovčího mléka jsou hitem léta | Albert Newsroom

Češi se více zaměřují na kvalitu potravin a na to, jakým způsobem jídlo ovlivňuje jejich zdraví.

Potvrzuje to i Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5: „Stále častěji se setkáváme s růstem zájmu o zdravější stravování a hledáním alternativ k tradičním výrobkům,“ a upřesňuje: „Kozí mléko se vyznačuje menším obsahem laktózy, a tak lepší stravitelností, zároveň podporuje imunitní systém. Na odolnost organismu příznivě působí i ovčí mléko, které kromě toho snižuje cholesterol a také je výborným antioxidantem.“

5 benefitů kozího mléka

Zdroj důležitých látek – Jedna sklenička mléka zajistí téměř 40 % naší denní dávky pro kosti důležitého kalcia a 20 % vitamínu B. Vysoké množství draslíku pomáhá snižovat krevní tlak.

Tělo si z něj umí vzít více živin a je lépe stravitelné – Chemické složení kozího mléka je bližší lidskému mléku než kravskému (složením a velikostí tukových částic). Díky tomu si z něj naše tělo umí vzít více živin. K lepší stravitelnosti přispívá o 10 % nižší obsah laktózy než v mléku kravském.

Udržuje cholesterol v normě – Obsahuje více prospěšných mastných kyselin (s krátkým řetězcem) než mléko kravské, což z něj dělá vhodnou potravinu pro toho, kdo má vysoký cholesterol nebo trpí některým z onemocnění kardiovaskulárního systému. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem pomáhají udržovat cholesterol v normě.

Ochraňuje metabolismus a zdraví – Je bohatým zdrojem proteinů, jejichž pravidelným příjmem ochraňujeme náš metabolismus, stimulujeme růst a celkové zdraví. Obsahuje také selen, který je klíčový pro fungování imunitního systému a infekcemi.

Pomocník při prevenci rakoviny – Koza jako jedno z mála zvířat netrpí rakovinou, a vděčí za to obranným látkám, které obsahuje i její mléko.

5 benefitů ovčího mléka

Zdroj důležitých látek – Obsahuje přes 50 enzymů, je bohaté na minerální látky a vitamíny. Ve srovnání s kravským a kozím mlékem má nejvíce vitamínů: B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a D. Díky vysokému množství zinku, magnézia a vápníku, kterého obsahuje až o 70 % více než kravské mléko, působí preventivně proti osteoporóze.

Podporuje imunitu a zlepšuje pleť – Obsahuje bohatou kombinaci minerálů a živin, včetně vitamínů A a E, které podporují imunitní systém. Chovají se jako antioxidanty a tím působí jako prevence proti chronickým nemocem. Vitamín E také napomáhá k lepšímu vzhledu pleti.

Reguluje krevní tlak – Oproti kravskému a kozímu mléku má to ovčí nejvíce aminokyselin, které pracují podobně jako léky vyrovnávající krevní tlak. 

Pomáhá regeneraci a růstu svalů – Obsahuje až o 30 % více bílkovin než mléko kravské a díky tomu výrazně pomáhá regeneraci svalů a také jejich růstu.

Snižuje cholesterol – I když obsahuje dvakrát více tuku než kravské mléko, pomáhá snižovat cholesterol. Příčinou je obsah mastných kyselin s krátkým řetězcem, které nezvyšují hladinu celkového cholesterolu, ale naopak.

Při dietě opatrně s množstvím

Pokud právě držíte redukční dietu a hlídáte si každou kalorii, tak si dopřávejte produkty z kozího a ovčího mléka s mírou. Kozí mléko je totiž o něco málo tučnější a má více kalorií než to kravské. Ovčí mléko je dokonce ještě tučnější než to kozí.

Kozí a ovčí produkty mají také svou specifickou vůni a chuť, která nemusí každému vyhovovat. Řešením je kombinace, například s ovocem či s kořením, jako je skořice.

Do kávy, lívanců i do letního smoothie

„Vyzkoušejte své oblíbené pokrmy a nápoje, jen v nich zaměňte kravské mléko a výrobky z něj za produkty z ovčího či kozího mléka. Získáte odlišný recept, kterým nejen ozvláštníte svou kuchyni, ale dopřejete si i řadu živin a vitamínů. Začít můžete už u své ranní kávy,“ doporučuje Alena Paldusová ze Zdravé 5.

  • Tzatziki
  • 500 g bílého ovčího jogurtu Nature’s Promise
  • 1 salátová okurka                 
  • 1 rovná lžíce čerstvého kopru, jemně nasekaného + na ozdobu
  • 7–10 malých lístků máty, jemně nasekaných + na ozdobu 
  • 2–3 stroužky česneku, rozmělněné              
  • 1 citron                       
  • 3 lžíce olivového oleje                       
  • čerstvě namletý černý pepř, sůl       
  • Jak na to?

Jogurt vyklopte do mísy (případně nechte ještě vykapat v cedníku vyloženém jemným plátnem). Okurku oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla, pořádně vymačkejte a spolu s nasekaným koprem a mátou, česnekem, lžící citronové šťávy a olejem vmíchejte do jogurtu. Podle chuti opepřete a osolte. Podávejte ozdobené bylinkami, případně s půlkou citronu na dochucení.

  1. Kefírové lívance
  2. 150 g polohrubé mouky        
  3. 400 ml kozího kefíru Nature’s Promise                    
  4. hoblinky čerstvého kokosu   
  5. 1 lžička jedlé sody
  6. 2 vejce                                    
  7. 2 lžičky cukru
  8. 1 jogurt
  9. sůl
  10. olej na smažení         
  11. exotické ovoce (granátové jablko, passionfruit, granadilla)
  12. javorový sirup Nature’s Promise
  13. Jak na to?

Mouku, kefír, vejce, sodu, sůl a cukr smíchejte v míse. Rozpalte tuk na pánvi a opečte lívance z obou stran. Podávejte ozdobené jogurtem, kokosem, kousky exotického ovoce a javorovým sirupem.

  • Banánové smoothie s jogurtem
  • 1 velký oloupaný banán
  • 125 ml (mandlového) mléka
  • 75 g bílého ovčího jogurtu Nature’s Promise
  • 1 vrchovatá lžíce burákového másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Jak na to?

Smoothie je vitaminová bomba, která vám nastartuje den, jak se patří. Dejte do mixéru banán, mléko, jogurt, burákové máslo a vanilku a promixujte dohladka. Ihned podávejte.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector