Čím naředit čokoládu na polevu?

Čím naředit čokoládu na polevu?

Čokoláda je surovina, která je velmi citlivá na změny teplot. Náchylná k rozpouštění je již od pokojové teploty 25 stupňů, o to opatrnější při přípravě musíte být. Jak se s čokoládou správně pracuje při vytváření a zdobení sladkých pochoutek? Mrkněte s námi na foto návod, který vás přípravou krok po kroku provede a pomůže vám vyvarovat se nejčastějších chyb. K rozpuštění čokolády nebudete potřebovat nic jiného, nežli kvalitní čokoládu, hrnec a správný zdroj tepla.

Připravte si čokoládu

Nejlépe se pracuje s čokoládou přímo na vaření určenou nebo s čokoládou hořkou, která má vyšší podíl kakaových bobů, tedy minimálně 35 % a krásně se rozpouští.

Nehledě na to ale můžete použít čokoládu jakoukoliv, kterou na vaření preferujete a chcete použít. Nebojte se tedy ani bílé či mléčné, která má podíl kakaa nižší.

Čokoládu vybírejte nejlépe tu kvalitní bez zbytečných přidaných přísad a dodaného cukru.

Rozpouštění čokolády je otázkou několika málo minut. Máte-li možnost, vyvarujte se také předpřipraveným chemickým čokoládovým polevám, které jsou obvykle méně kvalitní a obsahují vyšší procento rostlinných tuků.

Čím naředit čokoládu na polevu?

I. METODA VODNÍ LÁZNĚ

Přiveďte vodu k varu

Možností, jak rozpustit čokoládu je více. Nejspolehlivější je však varianta s vodní lázní. Při rozpouštění čokolády ve vodní lázni nemůžete téměř nic zkazit a čokoládu připálit.

Dejte si prvně vařit vodu a přiveďte ji k varu, dokud neuvidíte stoupat bublinky.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Nalámejte si čokoládu

Do jiné žáruvzdorné misky nebo hrnce či rendlíku nalámejte tabulky čokolády na malé kostičky. Připravte si takové množství, které si přejete rozpustit.

  • Čím menší kostičky zvolíte, tím rychlejší už tak svižný proces rozpuštění bude.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Mísu umístěte nad hrnec s vodou

Mísu s čokoládou (nejlépe skleněnou nebo nerezovou) položte nad hrnec s probublávající vodou. Dno mísy by se přitom nemělo dotýkat přímo vody v hrnci. Kdyby se tomu tak stalo, je třeba čokoládu o to více míchat, aby se nepřipálila.

  • Buďte opatrní a s hrncem manipulujte pouze s pomocí kuchyňských chňapek.
  • Ideální teplota zahřívání je u hořké čokolády cca 45 °C, u bílé čokolády je to o něco málo méně.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Míchejte

Čokoládu míchejte do té doby, dokud se nerozpustí do vámi požadované hustoty.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Čokoláda je připravena

  1. Až se čokoláda zcela rozpustí, můžete hrnec odstavit a použít ji na jakýkoliv pokrm, dokud je v tekutém stavu.
  • Vždy buďte u rozpouštění čokolády přítomní osobně a neodcházejte. Celý proces je totiž velmi rychlý a trvá okolo 5 minut.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Tip: Čokoládu je možné uvařit také přímo v hrnci bez vodní lázně. Existuje ale vyšší šance, že dojde k připálení čokolády. Pokud ji tedy rozpouštíte napřímo, mějte teplotu nastavenou na co nejnižší úroveň a pokud vidíte, že se čokoláda připaluje, hrnec jednoduše nadzdvihněte z přímého ohně.

II. METODA S MIKROVLNNOU TROUBOU

Čokoládu nalámejte

Nalámanou čokoládu dejte do misky, která je vhodná do mikrovlnné trouby.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Nastavte mikrovlnku na nízký výkon

Na mikrovlnné troubě zvolte co možná nejnižší nabízený program.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Po malých intervalech rozehřívejte

Nechte vždy nahřívat v mikrovlnné troubě při nízkém výkonu okolo 10 až 15 vteřin. Vždy po krátkém časovém intervalu čokoládu vyndejte a promíchejte.

  • Postup opakujte do té doby, dokud nebudete s výsledným efektem spokojení.

Tip: Pokud nemáte k dispozici troubu, ani mikrovlnku, můžete si poradit také s fénem nebo jiným zdrojem tepla. O to delší příprava a náchylnější čokoláda k připálení však je.

Čím naředit čokoládu na polevu?

Jak a čím čokoládu nastavit?

Možnosti
jsou různé, zejména pokud chcete mít větší množství a čokoládu řidší, přidat
můžete:

  • Smetanu. Je nejlepší variantou v případě, že chcete mít krásně krémovou čokoládovou polevu. Smetanu ke šlehání nezapomeňte před přidáním zahřát, jinak se srazí. Bezpečnější je proces, kdy do zahřáté smetany postupně vhazujete kousky čokolády. Záleží na vašich preferencích, ale tradiční poměr je 1:1, tedy 100ml smetany na 100g čokolády.
  • Máslo/olej/sádlo. Všechny tyto alternativy udělají z vaší čokolády chutnou pochoutku. Nebojte se je využít jak při přípravě v mikrovlnné troubě, tak ve vodní lázní. Jedinou jejich nevýhodou je, že vytváří v čokoládě matné stopy, které ne vždy mohou být vzhledné.
  • Vodu.  K přidávání čokolády se nedoporučuje. Hrozí totiž, že se srazí. Není-li však zbytí, přidejte vodu pouze u šetrného zahřívání ve vodní lázni, kdy máte čokoládu pod kontrolou.

Pokud k čokoládě některou z těchto alternativ přidáváte, pečlivě po celou dobu procesu čokoládu míchejte.

Sražená čokoláda – co s tím, vyhodit?

Pokud již došlo ke katastrofě a čokoláda se vám srazila, nic není ztraceno. Přidejte k čokoládě několik lžic vroucí vody a čokoláda opět zjemní do původní podoby. Určitě čokoládu nemusíte vyhazovat ani se obávat, že ji již nepoužijete!

Čokoládou můžete polévat i do ní namáčet.

  • Pokud nechcete, aby vám čokoládová poleva při krájení praskala a zničil se tak hezký efekt vašeho dezertu, krájejte jej opatrně. Celé kouzlo je ve správně zvoleném ostrém noži.
  • Důležité je také ostrý nůž namočit před krájením do horké vody. V horké vodě jej můžete nechat klidně déle, na minutu až dvě.

Čtyři způsoby, jak správně rozpustit čokoládu

Příprava čokolády na rozpouštění

Co se týká druhu čokolády, nejlépe se pracuje s bílou čokoládou. Nejvíc náchylná na připálení je hořká čokoláda. Ale nenechte se omezovat, zvolte druh čokolády podle toho, k čemu ji potřebujete a co vám chutná, techniku a postupy určitě zvládnete!

Při rozpouštění čokolády je důležitější velikost čokolády. V zásadě platí, že čím menší kousky z tabulky čokolády nalámete, tím rychleji bude roztavena. Doporučujeme pracovat s kvalitní čokoládou ve formě čokoládových dropsů, peciček, pecek nebo čokoládové čočky, což jsou různá označení pro průmyslově vyráběné čokoládové polotovary určené pro další zpracování.  

Rozpouštění čokolády fénem nebo horkovzdušnou pistolí Výhodou tohoto způsobu je, že čokoládu máme pod neustálou kontrolou a vidíme, jak taje. Čokoládové kousky dáme do misky, opatrně zahříváme a neustále čokoládu promícháváme. Mísu zabezpečte proti klouzání po stole, nebo si přiberte pomocníka, který bude foukat a vy můžete míchat čokoládu.

Rozpouštění horkým vzduchem je trochu pomalejší, ale zaručí správné a rovnoměrné rozehřátí všech kousků čokolády. Jediné riziko spočívá při práci s horkovzdušnou pistolí vzhledem k jejímu výkonu – pracujte opatrně a foukejte do mísy z větší vzdálenosti. Fén je z tohoto důvodu lepším řešením pro domácí podmínky.

Čím naředit čokoládu na polevu? Rozpouštění čokolády horkým vzduchem je trošku pomalejší, ale v podstatě nehrozí připálení čokolády.  

Rozpouštění čokolády ve vodní lázni Na hrnec s horkou až vroucí vodou položíme skleněnou nebo nerezovou mísu s čokoládovými peckami nebo nalámanými kousky tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny vody. Dejte na to pozor, pokud by se dotýkalo vařící vody, čokoláda by se připalovala.

Budete mít zájem:  Jak vybrat správný opalovací krém?

Ještě před začátkem práce si připravíme vedle sporáku složenou utěrku, na kterou na konci tavícího procesu postavíme horkou mísu s čokoládou.

Čokoláda v míse se bude pomalu zahřívat horkou párou vystupující z vodní lázně a tát. Nezapomeňte ji míchat, aby se zahřívala a tála rovnoměrně. Tento způsob rozpouštění čokolády je jednoduchý, efektivní a máme ho naprosto pod kontrolou. Pozor si musíme dát jenom na dvě věci.

Zaprvé, aby se bublající voda z hrnce nedostala v žádném množství do tající čokolády.

I malá kapka vody totiž stačí k tomu, aby zničila spoustu čokolády! Dbejte na do i při vylévání čokolády z mísy k další práci.

Vybírejte proto mísu a hrnec tak, aby mísa dobře přiléhala na okraj hrnce a přiměřeně z něj přečnívala. Myslete při výběru pomůcek taky na to, že mísu musíte během míchání čokolády přidržovat.

Druhé riziko tohoto způsobu rozpouštění čokolády je bezpečnostní: odkládejte mísu s hotovou čokoládou z hrnce opatrně, nejlépe pomocí chňapek a myslete na to, že dno mísy je velice horké a mokré. Proto mísu po sejmutí z hrnce postavte na připravenou kuchyňskou utěrku.

Čím naředit čokoládu na polevu? Při práci s vodní lázní dávejte pozor, aby se ani kapka vody nedostala do čokolády.

Rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě Způsob rozpouštění čokolády v mikrovlnce je o něco pomalejší. K práci použijeme plastovou nebo skleněnou či porcelánovou mísu.

Jediné riziko, které hrozí, je spálení čokolády, když ji necháme v mikrovlnce dlouho. Proto ze začátku nastavíme menší výkon trouby a čas 15–20 sekund. Po uvedeném čase mísu vytáhneme z mikrovlnky, čokoládu zamícháme a vrátíme zpátky do trouby. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud čokoláda neroztaje. 

Čím naředit čokoládu na polevu? Při rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě buďte trpěliví, aby se čokoláda nepřipálila.

Rozpouštění čokolády v horkovzdušné nebo elektrické troubě V pečící troubě můžeme rozpustit čokoládu pouze tehdy, když naše trouba umožňuje nastavit nízké teploty.

Čokoládu rozložíme rovnoměrně na plech či pekáček podle toho, kolik čokolády zpracováváme. Doporučujeme skleněné nádobí nebo smalt či nerez.

Nastavíme teplotu na 40 °C (ne víc!) a hned můžeme čokoládu vložit do trouby. Čokoláda bude roztavena za cca 15–20 minut.

Výhodou tohoto postupu je, že takto rozpuštěnou čokoládu nespálíme a velmi jednoduše zpracujeme i velké množství čokolády najednou.

Jak rozpustit čokoládu

Čím naředit čokoládu na polevu?

  • Jak rozpustit čokoládu v mikrovlnce?
  • Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni?
  • Jak rozpustit čokoládu se smetanou?
  • Jak rozpustit čokoládu s tukem?
  • Jak naředit čokoládu?
  1. Čím naředit čokoládu na polevu?

    V mikrovlnné troubě je rozpouštění čokolády nejsnazší. Zvolíme nádobku vhodnou do mikrovlnné trouby, například skleněnou misku. Do ní nalámeme čokoládu na malé kousky a vložíme do mikrovlnky.

    Můžeme přidat olej, máslo nebo máslo – pokud chceme mít čokoládu řidší. Ale pozor: máslo a sádlo dělají na opět ztuhnuté čokoládové polevě matné mapy nebo šmouhy. A s tím je nutné počítat.

    Olej žádné šmouhy nevytváří. Přidání vody do čokolády se nedoporučuje, protože by se čokoláda mohla srazit.

    Vodou lze ředit pouze při stálém míchání čokolády, tedy při rozpouštění na plotně, ve vodní lázni.

    Mikrovlnnou troubu zapínáme jen na desetivteřinové intervaly a během přestávek obsah misky promícháme. Opakujeme tolikrát, kolikrát bude pro rozpuštění celého obsahu potřeba. A pozor, miska bude ve výsledku jistě dost pálit, tak to mysleme předem.

  2. Čím naředit čokoládu na polevu?

    Čokoládu můžeme naředit tukem nebo i vodou. Ale pozor, vodou jen za stálého míchání. Při míchání čokolády s vodou je vysoké riziko, že se čokoláda srazí. Lépe je použít tuk. Jakmile je čokoláda rozpuštění, vyndáme menší nádobu ven a nezapomeneme ji zespod osušit, ať nám pak voda z ní nekape například na polévání dortu či řezu.

  3. Jednou s možností, čím naředit čokoládu, je smetana. Nehrozí u ní tolik nebezpečí, že by se čokoláda srazila. A navíc je postup velmi jednoduchý, není potřeba ani mikrovlnka a ani vodní lázeň.

    V hrnci přivedeme k varu smetanu ke šlehání. Jakmile ji odstavíme, nasypeme do ní čokoládu nalámanou na čtverečky.

    A postupně mícháme, necháme teplem ze smetany rozpustit až do konzistence čokoládové polevy.

    Vyzkoušený poměr čokolády a smetany je následující: 100 gramů hořké čokolády, k tomu 100 ml smetany ke šlehání. Výsledná poleva až ztuhne, tak se při krájení pod nožem neláme. Když je vychladlá, dá se snadno namazat na pečivo.

  4. Čokoládu s tukem lze rozpouštět jak v mikrovlnce, tak ve vodní lázni. Podrobný postup jak na to najdete v boxících č. 1 a č. 2. Tuk může být jak rostlinného, tak živočišného původu, tedy olej, máslo i sádlo. Dokonce i smetana, jak vyčtete z boxíku č. 3.

    Ale pozor: máslo a sádlo dělají na opět ztuhnuté čokoládové polevě matné mapy nebo šmouhy. A s tím je nutné počítat. Olej žádné šmouhy nevytváří.

  5. Čokoládu lze ředit tukem, smetanou nebo vodou. Ředění vodou je nejnáročnější, protože vyžaduje stálé míchání. A také hrozí, že se čokoláda srazí. Ředění tukem vždy přináší dobrý výsledek.

    Nejlahodněji chutná čokoláda ředěná máslem nebo smetanou, velmi dobrá je i čokoláda ředěná sádlem. Pokud k ředění použijete rostlinný tuk, tedy olej, nebude výsledek tak lahodný, ale bude jistý.

    A beze šmouh na povrchu (viz předchozí boxík).

Návod: Jak na čokoládové polevy na dort a cukroví – Le Chocolat

Čokoládová poleva je doslova korunou každého dortu. Narozeninového obzvlášť.

Proto na ní také velmi záleží. Nejen, aby byla krásná, hladká a lesklá. Ale také, aby výborně chutnala. Poleva toho také dokáže hodně zakrýt, pokud se náhodou něco trošku nepodařilo. Dobrá čokoláda na povrchu jednoduše dělá dort. Proto si na ní chceme dát záležet a nevyplatí se šetřit na surovinách. Koneckonců, jak často takový narozeninový dort pečete.

A podobně je tomu i u vánočního cukroví. Polomáčené cukroví, banánky, košíčky, pracny, slepované cukroví… Na Vánoce se chceme blýsknout nejen před návštěvami. Chceme rozmazlit svou rodinu i sebe.

Že stačí rozpustit čokoládu na vaření a je hotovo? Tak jednoduché to bohužel není. 

Stalo se vám někdy, že se poleva při krájení začala lámat?

To je asi nejčastější problém, se kterým se obvykle bojuje. Vyřeší ho ale volba správného receptu a ingrediencí.

Důležitá je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa, levné „čokolády“ na vaření nemá vůbec smysl kupovat. Víte, že mnoho „čokolád“ na vaření v supermarketech se ani nesmí nazývat čokoláda? Jednoduše proto, že podle zákona žádnou čokoládou nejsou. Obsahují totiž málo kakaa, zato spoustu tuků, často ztužených. A ty do čokolády ani na váš dort rozhodně nepatří.

Vyzkoušejte naše tři recepty na skvělou čokoládovou polevu. Můžete je také kombinovat navzájem. Tmavá a bílá čokoláda jsou v kombinaci nejen velmi efektní, ale také moc chutné.

Zde jsou naši tři favorité:

Budete mít zájem:  Jamieson Vitamíny B6 B12 A Kyselina Listová 110 Tablet?

1.Extra kakaová poleva

Krásně tmavá a velmi intenzivní, taková je tato čokoládová poleva s přidaným kakaem. Postačí vám jen tři suroviny, abyste vytvořili polevu jako od cukráře.

  • Čím naředit čokoládu na polevu?Foto: Pixabay
  • Ingredience:
  • Postup:
  1. Čokoládové pecičky rozpusťte s máslem v kastrůlku nad vodní lázní.
  2. Jakmile bude směs jednotná a hladká, vmíchejte postupně kakao.
  3. Polevu sundejte z vodní lázně, nechte trochu vychladnout a můžete používat.

Tato extra kakaová čokoládová poleva bude korunou každého dortu. Hodí se také výborně na sladké cukroví. Stačí namočit jen část každého kousku a dát tak sladkému soustu výraznou tečku.

Pokud si nejste jisti, jestli obsah kakaa není příliš vysoký, obzvlášť, když budete zákusek servírovat dětem, sáhněte po pecičkách nebo čokoládě na vaření s obsahem 40-50% kakaa.

2.Čokoládová poleva se smetanou

Tento druh polevy je obecně velice oblíbený díky svým vlastnostem. Poleva se krásně nanáší, zatuhne tak akorát, je hladká, skvěle vypadá a při krájení se neláme. Kouzlo tkví hlavně ve smetaně, která se do tohoto receptu přidává na místo másla.

Čím naředit čokoládu na polevu?Foto: Flickr

Ingredience:

  • 170 g hořké čokolády
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

  1. Čokoládu nalámejte na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni za pomalého přidávání smetany.
  2. Nakonec postupně přisypejte kakao a pořádně zamíchejte.
  3. Odstavte čokoládu z vodní lázně, nechte trochu vychladnout a použijte.

Tato poleva je skvělá nejen na cukroví, ale také na dorty, různé buchty a třeba i na velikonoční beránky nebo biskupské chlebíčky. Velice snadno se s ní manipuluje a nestéká.

3.Poleva z bílé čokolády

Je na místě, aby dostala slovo i bílá čokoláda. Ta je k té tmavé skvělou alternativou a určitě má i u vás doma své fanoušky. Na cukroví vypadá skvěle, například s barevným sypáním či oříšky.

Čím naředit čokoládu na polevu?Foto: Pixabay

Ingredience:

  • 120 g bílé čokolády na vaření
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce vody
  • Pár kapek oleje

Postup:

  1. Do vodní lázně dejte vařit mléko s vodou a přidejte do něj cukr. Vařte, dokud se tyto dvě ingredience nespojí v hladký sirup.
  2. Až bude sirup hotový, postupně do něj zamíchejte nastrouhanou bílou čokoládu.
  3. Nakonec přidejte pár kapek rostlinného oleje a vymíchejte dohladka. Po lehkém vychladnutí použijte.

Bílá čokoládová poleva si velice dobře rozumí s kokosovým cukrovím či dezerty, můžete ji využít i jako dekorativní detail na dorty nebo na klasické slepované cukroví. Fantazii se meze nekladou.

Dobrá poleva rovná se dobré suroviny

Protože je základem čokoládových polev čokoláda, je jasné, že bude mít hlavní slovo. Její kvalita se odráží nejen v chuti, ale také v konzistenci polevy. Nekvalitní čokoláda může v kombinaci s máslem, smetanou či mlékem zhrudkovatět nebo nebude držet tak, jak má.

Podobné je to i s kakaem. Pokud jej do polevy přidáváte, vždy hleďte na kvalitu. Každá poleva přeci jen vystačí na vcelku velké množství cukroví a proto se vyplatí do jeho chuti investovat.

Je také důležité vědět, jak s čokoládovou polevou zacházet, když příliš ztuhne, za jaké ideální teploty ji připravovat nebo jaké hodnoty sledovat na obalu čokolády.

Na dort polevu nanášíme stěrkou, cukroví v polevě máčíme nebo je pokapeme.

A jak dosáhnout toho, že je poleva na dortu naprosto hladká, jako zrcadlo? Stěrka pryč. Podívejte se video, jak postupují profesionální cukráři:

Čokoládové triky: Jak udělat dokonalou polevu a který druh je na vaření nejlepší?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čokoládu najdete v mnoha receptech, její zdárné použití si zejména v některých z nich ale žádá určité znalosti. Není to žádná vysoká škola, tyto body je ale dobré mít na zřeteli.

Rozpusťte čokoládu, temperujte čokoládu, použijte čokoládu takovou a makovou – přesně na tyhle návody v řadě receptů narazíte. Víte ale, jak s čokoládou zacházet, abyste ji nezničili a aby výsledek opravdu skvěle chutnal? Odhalte s námi těchto pár tajemství a budete si už vždycky vědět rady!

Na prvopočátku je dobré si říct, co to čokoláda vlastně je a jak se vyrábí. Kakaové boby se fermentují, suší, pak praží a nakonec i namelou. Tohle je, zjednodušeně řečeno, kakao. To se smíchá s kakaovým máslem a čokoláda je na světě. Často se ještě doslazuje, do mléčné se přidává sušené mléko a někdy se i ochucuje.

V Evropě jsou poměrně přísné normy, co se smí jako čokoláda označovat. Hořká čokoláda musí mít minimálně 35% podíl kakaa, mléčná 25 %. A nesmí obsahovat jiný tuk, než je kakaové máslo. Kvalitní hořká čokoláda ale rozhodně nemá méně než 50 % kakaa a u mléčné toto číslo neklesne pod 30 %.

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Kakaové boby jsou základní surovinou k výrobě čokolády

Mezi cukráři se obvykle používá tzv. couverture. Ta obsahuje přes 30 % kakaového másla a snadno se tak rozpouští, přičemž si ponechá skvělé chuťové vlastnosti. Pokud pečete často a rádi, určitě stojí za to ji minimálně vyzkoušet. Seženete ji v čokoládových obchodech nebo jednoduše objednáte přes internet. V nabídce jsou couverture hořké, mléčné i bílé.

V domácím použití samozřejmě můžete využít i jinou čokoládu, musíte si ale dávat mnohem větší pozor, abyste ji při rozpouštění nespálili. Výrobci mají povinnost uvádět obsah kakaového másla na obalu, čím vyšší podíl kakaového másla je, tím lépe se bude rozpouštět.

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Čokoládu je třeba rozpouštět opatrně

Temperování, jak už název napovídá, se týká teploty. Čokoláda má v sobě tukové krystalky poskládané do krystalické mřížky, která se při rozpuštění zničí.

Aby čokoláda byla i po opětném ztuhnutí krásně lesklá a křupavá (to se hodí zejména při polévání či výrobě pralinek), je potřeba ji zahřívat a chladit tak, aby se krystalky opět poskládaly do původní formy.

Špatně vytemperovaná čokoláda pak má bělavý matný povrch a ani chuťově není nic moc.

Základem je samozřejmě kvalitní čokoláda a kuchyňský teploměr. Čokoládu je potřeba rozpustit – ideální je dát ji vždy na pár vteřin do mikrovlnné trouby (při středním výkonu zhruba 20–25 vteřin), zamíchat a zase na chvilku dát rozpouštět. Čokoládu vždy dobře setřete z okrajů, tam se spálí nejsnáze.

Pokud budete rozehřívat ve vodní lázni, pečlivě dbejte na to, aby se do čokolády nedostala voda, ta by ji znehodnotila. Míchání je důležité také proto, že kakaové máslo je složené z několika druhů tuků a je potřeba rozehřát je všechny a rovnoměrně. Při rozehřívání nesmí teplota přesáhnout 50 °C, to by ji rovněž zničilo.

U hořké čokolády se uvádí ideální teplota 42–45 °C, u bílé je to asi 39 °C.

Temperování znamená, že ji po zahřátí na určenou teplotu zchladíte na jinou teplotu. Hořká čokoláda se chladí na 27 °C, mléčná a bílá na 26 °C. Cukráři čokoládu roztírají na mramorové desce, v domácích podmínkách máte dvě možnosti.

Buď misku ponořit do vody s kostkami letu a míchat, zde je ale opět riziko vniknutí vody do čokoládové hmoty. Jednodušší je do rozpuštěné čokolády přimíchat ještě trochu čokolády v pevném stavu. Mícháním se i ta rozpustí a konečná teplota je ta ideální.

Budete mít zájem:  Přetrhané Vazy V Kotníku Léčba?

Na 700 g rozpuštěné čokolády se přidává 300 g čokolády v pevném stavu.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Temperovaná čokoláda se hodí hlavně na pralinky a čokoládové ozdoby. Na potahování dortů či máčení cukroví jsou mnohem lepší polevy. Polevu na potažení dortu připravíte smícháním 200 g čokolády se 140 g rostlinného tuku.

Když vše rozmícháte dohladka, vmíchejte ještě 100 ml horké vody. Na dezerty je nejlepší smíchat čokoládu s máslem v poměru 1 : 1, nebo šlehačkou v poměru 2 : 1, takto poleva zůstane tekutější.

Na polévání cukroví do čokolády stačí přidat na 100 g čokolády 3–4 lžíce smetany, někdo dává lžičku oleje nebo ztuženého rostlinného tuku.

Budete už příště vědět, jak s čokoládou nakládat?

Moje poleva

  • brtna17. 12. 2019 10:57:21 Ředit čokoládu vodou jsem zatím neslyšela, ale přesto vyzkoušela a doporučuji, skvělé Odpovědět
  • fatima13. 12. 2010 23:51:51 Odpovědět
  • Odpovědět
  • lidie(neregistrovaný)16. 11. 2010 11:18:56 ja už nějaký ten pátek peču ale ředit čokoládu vodou ,to slyším poprvé.Hned to vyzkouším. Odpovědět
  • magdalenka15. 11. 2010 18:43:22 Rozpúšťaš nad parou alebo v mikrovlnke? Vodu po kvapkách vmiešavať? Studenú? Teplú? Vďaka. Odpovědět
  • Simona Skolakova15. 11. 2010 14:57:59 možná bych změnila kategorii,poleva není moučníkPavlíno vítej na topkách. Odpovědět
  • Odpovědět
  • Odpovědět
  • Bibinka15. 11. 2010 13:11:01 PKPUPKOVA, vítám tě v naší Topkové rodině jako dalšího nového člena a přeji ti, aby se ti tu zalíbilo a upozorňuji na závislost Topek Odpovědět
  • Evicka15. 11. 2010 13:07:47
  • JanaDorazinova15. 11. 2010 12:51:23 Pavlíno, to je sice super, ale kolik čokolády a kolik vody? To je docela dost důležité Jinak, vítej na topreceptech. Odpovědět

Čokoládová poleva

Čokoládové polevy se používají poměrně často. Polev ze základem z čokolády je poměrně značné množství, můžete si vybírat podle jejich složení, chuti, konzistence i konečného vzhledu. Využít můžete také polevy profesionální, které jsou v současnosti už skutečně kvalitní.

Druhy čokoládovách polev a jejich příprava

  • Na přípravu polevy vždy ale používejte prvotřídní suroviny – především čokoládu a kakao.
  • Temperováním čokolády se zvýší lesk polevy.
  • Pokud se čokoládová poleva srazí, přidá se do ní lžíce horké vody a důkladně se promíchá.
  • Základní čokoládová poleva
  • Suroviny
  • 1 decilitr smetany ke šlehání
  • 100 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření

Postup

Smetanu přivedete do varu a přidáte do ní na malé kousky rozlámanou čokoládu. Hrnec odstavíte ze sporáku a směs mícháte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Můžete využít i mixér.

  1. Pokud je poleva tuhá, naředí se smetanou, řídká se snadno zahustí přidáním čokolády.
  2. Čokoládová poleva z kakaa
  3. Suroviny
  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
  • 3 lžíce vody
  • Postup
  • Všechny suroviny smícháte v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak je za stálého míchání zahříváte, dokud nevznikne hladká poleva.
  • Je také možné smíchat samostatně kakao a cukr a pak směs smíchat s rozpuštěným tukem.
  • Moučkový cukr je možné nahradit cukrem krupicovým.
  • Poleva poměrně rychle tuhne.
  • Vláčná čokoládová poleva z kakaa
  • Suroviny
  • 50 gramů másla
  • 10 gramů kakaa
  • 100 gramů cukru krupice
  • 1,25 decilitru vody

Postup

V misce utřete změklé máslo s kakaem. Dáte vařit vodu s cukrem a pak po částečném prochladnutí přidáváte postupně rozpuštěný cukr do kakaové směsi a mícháme. Když směs začíná na okrajích tuhnout, je vhodná na potahováním pečiva.

Čokoládová poleva se smetanou

Suroviny

  • 300 gramů tmavé čokolády
  • 5 lžic cukru
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  1. Postup
  2. V kastrůlku opatrně rozehřejete čokoládu, přimícháte do ní cukr a smetanu a vše necháte rychle a krátce za stálého míchání přejít varem.
  3. Rychlá lesklá čokoládová poleva
  4. Suroviny
  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 ledové kaštany
  • 4 lžíce másla nebo ztuženého tuku
  • Postup
  • Čokoládu a ledové kaštany rozehřejete v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak do směsi postupně přimícháte máslo nebo tuk až do požadované konzistence.
  • Poleva má velmi lesklý vzhled.
  • Lesklá vláčná čokoládová poleva
  • Suroviny
  • 125 gramů másla nebo Hery
  • 50 gramů ztuženého tuku
  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 decilitr mléka
  • 50 gramů kakaa

Postup

V hrnci ve vodní lázni rozpustíte tuky a pak k nim přimícháte ostatní ingredience. Směs pak důkladně rozmixujete mixérem nebo šlehačem, až je perfektně hladká a vláčná.

Poleva je vláčná a velmi lesklá, neláme se a dobře se krájí. Neroztéká se ani při pokojové teplotě, mohou se z ní vytvářet i různé dekorace a ozdoby.

Tuhá čokoládová poleva

Suroviny

  • 250 gramů 100% tuku
  • 200 gramů cukru moučka
  • 50 gramů kakaa
  • 1 lžíce Solamylu

Postup

Ve vodní lázni rozpustíte tuk a v misce smícháte ostatní suroviny. Vše důkladně v hrnci s rozpuštěným tukem promícháte a zahříváte za stálého míchání, dokud nevznikne hladká poleva.

  1. Poleva je vhodná na potahování dortů a rolád i na cukroví, může se také nalít do formiček a nechat ztuhnout.
  2. V chladu vydrží poměrně dlouho a může se vždy opět rozpustit a použít na potahování.
  3. Čokoládová poleva s tukem
  4. Suroviny
  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 100 gramů ztuženého tuku
  • 1 lžíce oleje
  • Postup
  • Všechny suroviny se rozpustí a smíchají v hrnci na vaření ve vodní lázni.
  • Čokoládová poleva s kávou
  • Suroviny
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů cukru moučka
  • 40 gramů kakaa
  • 2 polévkové lžíce Solamylu
  • 4 polévkové lžíce studené kávy

Postup

V hrnci na vaření ve vodní lázni rozpustíte tuk a do něj přidáte kakao, smíchané s cukrem a Solamylem. Vše důkladně promícháte a na závěr polevu dochutíte přimícháním kávy.

  1. Polevu je možné později kávou naředit nebo naopak Solamylem zahustit. 
  2. Tekutá čokoládová poleva na uskladnění
  3. Suroviny
  • 200 gramů cukru krupice
  • 50 gramů kakaa holandského typu
  • 20 gramů kakaového nebo čokoládového pudinku
  • 2,5 decilitru vody
  • 2,5 decilitru mléka

Postup

Vodu přivedete do varu a pak v ní necháte rozpustit cukr. Kakao důkladně promícháte s pudinkovým práškem, směs rozmícháte v mléku a pak ji postupně přiléváte do vařící cukrové vody. Vše se nechá vařit za stálého míchání přibližně 5 minut do zhoustnutí.

  • Polevu je možné přelít do sklenic a po vychladnutí poměrně dlouho uskladnit v chladničce pro další použití.
  • Místo kakaa je možné použít čokoládu, v takovém případě se ale množství cukru snižuje na polovinu.
  • Do polevy můžete pro vylepšení chuti přidat kapku rumu nebo mandlovou trest.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector