Nejchudší je bílá rýže

Nejčastější argumenty o nevhodnosti bílé rýže jsou založené na tom, že …bílá rýže má vysoký glykemický index (GI), je to průmyslově zpracovaná (rafinovaná) potravina a jsou to “prázdné kalorie” či “prázdné sacharidy bez živin”. Jak je to tedy s konzumací bílé a hnědé rýže ve skutečnosti?

Už jste jistě slyšeli tvrzení, že je hnědá rýže je mnohem zdravější než ta bílá, takže bychom jí neměli jíst tolik a sportovci už vůbec.

Nejčastější argumenty o nevhodnosti bílé rýže jsou založené na tom, že bílá rýže má vysoký glykemický index (GI), je to průmyslově zpracovaná (rafinovaná) potravina a jsou to “prázdné kalorie” či “prázdné sacharidy bez živin”. 

Jak je to tedy s konzumací bílé a hnědé rýže ve skutečnosti?

Měli bychom naopak preferovat hnědou (natural, celozrnnou, pololoupanou) rýži jako “skutečnou potravinu”, která obsahuje i obalové vrstvy (bez vrchní slupky) a klíček s velkým množstvím zdraví prospěšných živin.

 Kvůli tomu je v obrovském množství článků na internetu hnědá rýže označovaná jako superpotravina a články se předhánějí ve výčtu jejích zdravotních benefitů.

Někteří šarlatáni v ČR jdou s poplašnými tvrzeními ještě dále a bílou rýži dokonce označují jako příčinu rostoucí epidemie obezity. Jak je to tedy s konzumací bílé a hnědé rýže ve skutečnosti?

1. GLYKEMICKÝ INDEX, HUBNUTÍ A SPORT

Nejchudší je bílá rýžeBílá rýže má prý vyšší GI než hnědá rýže a zvyšuje tedy hladinu krevní glukózy rychleji. Když pomineme skutečnost, že různé druhy rýže mají rozptyl hodnot GI mezi 48 – 96, je tento argument o vyšším GI bílé rýže vůbec relevantní? Jak jsme obsáhle vysvětlili na 15 stranách naší knihy, koncept GI byl vyvinut v 80. letech pro diabetiky, aby byl praktickou pomůckou pro výběr potravin dle jejich vlivu na hladinu krevního cukru a dávkování inzulínu, ale zároveň má ohromné množství limitací. Zaprvé, GI se stanovuje v laboratorních podmínkách NALAČNO u subjektů, které celou noc před tím hladověly. Zadruhé, GI se stanovuje nalačno po konzumaci SAMOTNÉ rýže. Proč to zde píšeme? Protože dnes už dobře víme, že GI je VÝRAZNĚ snížen společnou konzumací bílkovin, tuků, vlákniny a v praxi přece NIKDO běžně nekonzumuje rýži samotnou. Recentní studie např. ukázala, že ačkoliv má např. samotná bílá rýže skutečně GI = 96, společnou konzumací s kuřecím prsem už jen 73, s olejem 67 a pokud je rýže konzumovaná v podobě toho “nejklasičtějšího fitness” jídla jako je kuřecí prso s bílou rýží a zeleninou vařené na oleji, výsledný GI je 50, tedy poloviční! 

Stejně tak bude vliv na hubnutí NULOVÝ, pokud stejné množství bílé rýže pouze nahradíte hnědou rýží. Nezhubnete díky konzumaci hnědé rýže (ani hnědého cukru, hnědé mouky či růžové soli), ale díky kalorickému deficitu a kvalitně sestavenému a udržitelnému jídelníčku.

 

Pokud se navíc podíváme do chudých rozvojových zemí, kde bílá rýže představuje 80 a více % celkového energetického příjmu, obyvatele zde netrápí obezita, ale bohužel přesně opačný problém podvýživy. A pro úplnost, pokud Vás napadlo, že přece jen někteří sportovci (např. kulturisté, maratonci, běžci na lyžích apod.

) konzumují samostatnou rýži a další zdroje sacharidů (v rámci sacharidové superkompenzace před závody, po tréninku apod.), tak máte samozřejmě pravdu. Jenže pro ně je naopak co nejvyšší GI ŽÁDOUCÍ, protože usilují o co nejrychlejší stravitelnost sacharidů a doplnění zásob glykogenu.

Ze stejného důvodu si proto sportovci rýži po tréninku naschvál více rozvařují, aby tím cíleně zvýšili její GI a urychlili obnovu glykogenu a regeneraci. 

2. NUTRIČNÍ HODNOTA A TRÁVENÍ

Nejchudší je bílá rýže

Mimochodem, v souvislosti s obalovými vrstvami je tu ještě jeden problém a to otázka vlivu na trávení. Bílá rýže je ve skutečnosti jednou z nejlépe tolerovaných a nejsnadněji stravitelných potravin na světě, kterou mohou konzumovat i osoby, které jinak trpí potravinovými alergiemi a intolerancemi, případně i osoby trpící akutním průjmovým onemocněním apod. Naproti tomu hnědá rýže (kvůli obalovým vrstvám a antinutričním látkám) může u velkého množství lidí způsobovat problémy s trávením jako je např. nadýmání a plynatost, křeče, zácpa, průjem apod., které jsou mimochodem často přisuzovány lepku. Pokud je toto Váš případ, doporučujeme zvážit rýži parboiled – jedná se o speciální technologický postup, který spočívá v působení horké vody nebo páry pod tlakem na neloupanou obilku, která se následně usuší a teprve potom omele. Díky tomuto procesu pronikají PŘED mletím vitamíny a minerální látky z obalových vrstev do zrn, která díky tomu následně na povrchu ztvrdnou. Kvůli tomu tato rýže tolik nelepí a zároveň je nutričně hodnotnější, i když to je také stále rafinovaná bílá rýže bez obalových vrstev.

3.️ ZDRAVÍ A ARSEN

Z perspektivy zdraví a “zdravé” výživy mohou být tyto malé rozdíly v obsahu makroživin a biologické dostupnosti mikroživin u různých druhů rýže relevantní v chudých rozvojových částech světa, kde rýže tvoří 80 % veškerého energetického příjmu obyvatel.

Pokud ale ve střední Evropě konzumujeme jakoukoliv smíšenou stravu (s obsahem ovoce, zeleniny, dalších obilovin a několika zdroji bílkovin), jsou pro nás tyto drobné rozdíly hnědé a bílé rýže ABSOLUTNĚ IRELEVANTNÍ.

 Proto si opět a znovu dejme pozor na MARKETING některých výrobců potravin – ano, daná potravina (hnědá rýže) může skutečně obsahovat nějaký důležitý prvek nebo vitamín, který sám o sobě bezesporu má mnoho pozitivních benefitů pro lidský organismus.

Otázkou ale je, KOLIK ho tato potravina skutečně obsahuje a jaká je jeho skutečná BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST, aby to v tomto množství a formě mělo pro lidský organismus skutečně nějaký přínos. V případě smíšené stravy jsou tyto rozdíly mezi bílou a hnědou rýží na deklarované zdravotní benefity absolutně zanedbatelné.

Nejchudší je bílá rýže

SHRNUTÍ! Jak jsme si ukázali v předešlých bodech, skutečně existují rozdíly mezi bílou a hnědou rýží.

Tyto rozdíly jsou však v rámci GI i v rámci nutriční hodnoty ABSOLUTNĚ ZANEDBATELNÉ při jakékoliv smíšené stravě, ale mohou hrát roli v chudých rozvojových zemích, kde obyvatelé přijímají 80 a více % všech kalorií z rýže.

Hnědá rýže kvůli antinutričním látkám a obalovým vrstvám může způsobovat trávicí problémy a může obsahovat až dvojnásobné množství arsenu. Navíc má horší chuť, paradoxně vyšší cenu a její tepelná příprava je často více časově náročnější než tepelná příprava bílé rýže.

Proto v tomto případě automaticky nevěřte rovnítku, že bílá a rafinová = nezdravá a hnědá = zdravá. V případě rýže to není pravda. Konzumujte takovou rýži, jejíž chuť, cena i tepelná úprava je pro Vás v rámci vyváženého jídelníčku nejlépe dlouhodobě udržitelná.

Nejchudší je bílá rýžeCountry Life Basmati rýže

Rýže basmati je typická dlouhými zrny a jemnou oříškovou vůní. V kuchyni doceníte především její nelepivost a krátkou dobu přípravy. Jedná se o rýži v biokvalitě z podhůří Himálají. Basmati je také přirozeně bezlepková.  

Nejchudší je bílá rýžeCountry Life Parboiled rýže

Zrna rýže před samotným loupání namáčí a speciálně předpaří. Při tomto procesu se živiny přesunou ze slupek přímo do zrna rýže. Díky této proceduře se parboiled rýže rychleji uvaří, nerozvaří se a nelepí. Její barva je kvůli parní úpravě lehce nažloutlá. Po uvaření se však změní zpátky na bílou.

Nejchudší je bílá rýžeCountry Life Jasmínová rýže natural

Jasmínová rýže v biokvalitě s jemnou přirozenou vůní květin. Tradiční součást asijské kuchyně. Po uvaření je lepivější, hodí se tedy k omáčkám. Rýže má lehce nasládlou chuť, využijete ji proto i v dezertech. Natural značí, že při výrobě není leštěná nebo broušená.

Mohlo by Vás zajímat:

Nejchudší je bílá rýže5 NEJVĚTŠÍCH CHYB ZAČÁTEČNÍKŮ

Každý jednou začíná. Žádný učený z nebe nespadl, proto dnešní téma bude 5 nejčastějších chyb začátečníků. Pojďte mrknout na článek, jaké jsou největší chyby začátečníků podle trenéra Jirky Vacka.

Nejchudší je bílá rýže

JE LEPŠÍ NA HUBNUTÍ HIIT NEBO CARDIO?

HIIT je poslední dobou hodně oblíbeným sportem. Je to velký konkurent klasického kardia. Co je ale účinější na spalování přebytečných kil? Mrkněte na nový článek.  

Zdroj: Institut moderní výživy

Nový postup pro vaření rýže odstraní arzén a uchová potřebné minerály

Nový postup pro vaření rýže odstraní arzén a uchová potřebné minerály  

Rýže je skvělá, je chutná, a také má sklony akumulovat arzén. Buď se můžeme rozčilovat, rezignovat anebo zkusit nově vyvinutý a otestovaný postup britských odborníků předvaření rýže s absorpcí. Kdo má chuť, může se do toho hned pustit.

Nejchudší je bílá rýže

Vařená rýže. Kredit: plusstory1 / Wikimedia Commons.

Celý svět se zatajeným dechem čeká na výsledky komplikovaných voleb v USA. Proč si to nezkrátit s rýží? Vaření rýže je věda. Takže není divu, že se do toho pořádně opřeli vědci. Britský tým vytvořil nový postup pro vaření rýže, který zajistí odstranění více než poloviny množství přirozeně se vyskytujícího arzénu v hnědé rýži a téměř tří čtvrtin tohoto arzénu v bílé rýži.

Nejchudší je bílá rýže

Manoj Menon. Kredit: University of Sheffield.

Manoj Menon z britské University of Sheffield a jeho spolupracovníci přitom navazovali na dřívější výzkum, podle něhož zhruba polovina rýže, která se zkonzumuje ve Velké Británii, překračuje obsahem arzénu limity nastavené Evropskou komisí pro dětskou stravu. Ve své studii testovali různé postupy vaření rýže a sledovali přitom, jak ovlivní obsah arzénu.

Badatelé nakonec dospěli k tomu, že nejlepší je metoda předvaření s absorpcí (PBA, Parboiling with absorption method).

Ta zajistí odstranění podstatné části arzénu a přitom, což je podstatné, zachová většinu žádoucích živin a minerálů, které rýže obsahuje.

Postup PBA zahrnuje předvaření rýže po dobu 5 minut v předem vařené vodě, slití vody, do které se uvolnil arzén z rýže, přidání menšího množství nové vody, a pak závěrečné vaření s nízkým či středním výkonem až do doby, než rýže absorbuje zbytek vody.

Nejchudší je bílá rýže

Metoda vaření rýže PBA. Kredit: University of Sheffield.

Rýže je nechvalně známá tím, že má sklony akumulovat arzén, což je ve vodě rozpustný karcinogen, a to zhruba desetinásobně intenzivněji oproti jiným běžným obilninám. V zrnech rýže se přitom nejvíce arzénu nahromadí ve svrchní vrstvě, tedy v otrubách. Hnědá rýže tudíž obvykle obsahuje více arzénu než bílá rýže.

Podle Menona by jejich výzkum měl být skvělou zprávou pro milovníky rýže nebo prostě strávníky, kteří mají rýži alespoň občas na svém jídelníčku. Odborníci se totiž již delší dobu obávají arzénu v rýži a varují před ním. Doposud se to řešilo například vařením rýže ve větším množství vody. To ale obvykle odstraní nejen arzén, ale i podstatnou část živin a minerálů.

Budete mít zájem:  Příznaky Neštovic U Dětí?

Jak říká Menon, předem obvykle nevíme, kolik je v rýži arzénu, takže je na místě určitá opatrnost.

S jejich metodou předvaření s absorpcí PBA je možné být opatrný a přitom do značné míry zachovat výživnou hodnotu připravované rýže.

Autoři studie tento postup doporučují především při vaření rýže pro děti, které jsou na arzén obzvláště citlivé. Je to jednoduché a zcela zvládnutelné v běžné domácnosti. Každý čtenář si to může zkusit podle přiloženého návodu.

Literatura

University of Sheffield 29. 10. 2020.

Science of Total Environment online 29. 10. 2020.

Rýže, složka s nízkou hodnotou? – Ingredience-a-jídlo – 2021

Vždycky to byla jedna z mých nejoblíbenějších obilovin, ale když poukážu na to, jak moc mám rád rýži, existuje mnoho lidí, kteří vyjadřují svůj nesouhlas, a protože je to velmi ušlechtilé jídlo, dnes vám říkáme, proč Rýže je podhodnocená složka .

Rýže a její nutriční hodnota

Přestože bychom si mohli myslet, že rýže je nejchudší výživou v obilovinách, realita je velmi odlišná, protože je to velmi výživná složka a ještě více, pokud zvolíme nerafinované nebo nedílné odrůdy.

Rýže nám nabízí nejen uhlohydráty , ale také rostlinné bílkoviny, vitaminy B, vlákninu, hořčík, draslík a fosfor .

Pokud mluvíme o hnědé rýži, nabízí méně uhlohydrátů a škrobu než bílá rýže, ale mnohem více vlákniny , minerálů, antioxidantů a vitamínů. Kromě toho má nerafinovaná rýže minimum dobrých tuků pro tělo a nižší glykemický index, který udržuje náš trávicí systém obsazený delší dobu, takže více saturuje a rychle nezvyšuje hladinu glukózy v krvi.

Z hlediska kalorií má rýže podobné proporce jako ostatní obiloviny, jakož i pokud jde o obsah uhlohydrátů, je nižší u hnědé rýže než u rafinovaných zrn rýže, jak ukazuje Mezinárodní výzkumný institut pro rýži.

Nejchudší je bílá rýže

Rýže má však specifičnost, že během vaření absorbuje více vody než jiné obiloviny, a proto získává větší objem, což umožňuje dosáhnout dobrého přídělu pouze s 50 gramy tohoto jídla, což by bylo ekvivalentní s méně než 200 kcal .

Další výhody rýže

Kromě svých nutričních vlastností má rýže další výhody, jako je její univerzálnost, neutrální chuť, vysoká stravitelnost a také nulový obsah lepku, díky nimž je rýže přístupnou a velmi užitečnou cereálií pro celiaky .

Díky své neutrální chuti je rýže velmi dobře přijímána našimi palatami, a tedy i její velkou všestranností , protože můžeme použít jak bílou, tak hnědou rýži nebo jiné odrůdy, v mnoha pokrmech, horké nebo studené, slané nebo sladké.

Můžeme tedy připravit různé saláty s rýží, rizoty, smažené hranolky, hamburgery, burritos, koláče, zákusky a mnohem více.

Nejchudší je bílá rýže

Další výhodou rýže je její snadná stravitelnost , zejména pokud se jedná o bílou rýži doporučenou pro speciální stravu, která se snaží postarat o trávicí systém žaludku, průjmu a dalších.

Pro jeho část, hnědá rýže je ideální pro lidi s cukrovkou, nadváhou nebo obezitou , protože to je více sytící a má nižší glykemický index, stejně jako více vlákniny.

Samozřejmě, pokud jsme velcí spotřebitelé rýže, je nejlepší použít nerafinovaná zrna , protože v množství větším než 5 porcí týdně byla bílá rýže spojena se zvýšeným rizikem cukrovky, zatímco pouze dvě nebo více porcí hnědé rýže týdně byly spojeny s nižším rizikem této choroby ve vyšetřování zveřejněném v JAMA.

Pokud se nebudeme cítit jako hnědá rýže, můžeme jít na bílou rýži vařenou al dente a chlazenou , protože touto metodou vaření snižujeme její stravitelný nebo vstřebatelný škrob, a tak budeme spotřebovávat méně kalorií a snižovat glykemický index a také zvyšovat sílu rýže nasycení těla.

Je zřejmé, že s tolika odrůdami rýže a tak univerzálními a užitečnými pro rychlé vaření bez zanedbávání zdraví těla si rýže zaslouží dobrou pověst v kuchyni, i když dnes je to stále trochu ceněná složka, kterou bychom měli postupně tvrdí, nemyslíš?

Konzultovaná bibliografie – chemické aspekty kvality zrn rýže, 1979, Mezinárodní výzkumný ústav rýže; a Arch Intern Med. 2010; 170 (11): 961-969. doi: 10.1001 / archinternmed.2010.109. En Directo al Paladar – Čtyři nápady pro vaření s rýží inovující naši knihu receptů

– iStock

Bílá a hnědá rýže – která je pro zdraví lepší?

Nejchudší je bílá rýže

Rýže patří mezi nejvíce konzumované potraviny na světě. V řadě zemí představuje dokonce hlavní potravinu. Platí to zejména pro Asii. Rýže je obilovina, která může mít řadu různých barev, tvarů a velikostí. Mezi nejoblíbenější druhy však patří bílá a hnědá rýže. Bílá rýže je nejčastěji konzumovaným druhem rýže, ale hnědá rýže se těší také velké oblibě zejména proto, že jí řada odborníků považuje za zdravější alternativu k bílé rýži. Z toho důvodu řada lidí dává přednost hnědé rýži. Tento článek popisuje výhody a nevýhodou obou druhů rýže.

Obecně lze říci, že rýže je prakticky ze 100 procent tvořena sacharidy. Naproti tomu neobsahuje prakticky žádné tuky a obsahuje jen velmi málo bílkovin.

Celozrnná hnědá rýže patří mezi celozrnné potraviny. To znamená, že obsahuje všechny části zrna – otruby (jsou největším zdrojem vlákniny), klíčky (obsahují nejvíce živin) a endosperm (největší zdroj sacharidů).

Naproti bílá rýže neobsahuje klíčky ani otruby, které jsou z ní odstraněny při zpracování. Tím ztrácí své na živiny nejbohatší části.

Bílá rýže tak obsahuje jenom velmi málo esenciálních živin. Proto je hnědá rýže považována za zdravější alternativu.

Na trhu se bohužel často prodává i průmyslově zpracovávaná hnědá rýže, která je pak také zbavena otrub a klíčků a tím i důležitých vitamínů, vlákniny a minerálů. Dávejte si tedy dobrý pozor na to co kupujete a vždy se ptejte po celozrnné hnědé rýži, která obsahuje celé zrno, tedy otruby, klíčky a endosperm. V tomto článku budeme dále popisovat celozrnnou hnědou rýži. 

Shrnutí: Hnědá rýže je celozrnná a obsahuje kromě endosperm také otruby a klíčky. Ty jsou bohatým zdrojem vlákniny a řady vitamínů a minerálů. Bílá rýže je průmyslově zpracovaná rýže, ze které byly tyto nejvýživnější části odstraněny.

  • Z hlediska obsahu živin je na tom hnědá rýže mnohem lépe než rýže bílá.
  • Hnědá rýže obsahuje více vlákniny a antioxidantů a je také zdrojem mnoha důležitých vitamínů a minerálů.
  • Bílá rýže je naproti tomu jenom zdrojem „prázdných“ kalorií a sacharidů a obsahuje jenom velmi málo esenciálních živin.
  • 100 g vařené hnědé rýže obsahuje 1,8 gramů vlákniny, zatímco 100 gramů vařené bílé rýže obsahuje pouze 0,4 gramy vlákniny (1, 2).
  • Srovnání obsahu minerálů a vitamínů v hnědé a bílé rýži najdete v níže uvedeném seznamu:
  • Vitamín B1 (thiamin): Hnědá rýže obsahuje 6% denní doporučené dávky vitamínu B1, zatímco bílá pouze 1%.
  • Vitamín B3 (niacin): Hnědá rýže obsahuje 8% denní doporučené dávky vitamínu B3, zatímco bílá pouze 2%.
  • Vitamín B6 (pyridoxin): Hnědá rýže obsahuje 7% denní doporučené dávky vitamínu B6, zatímco bílá pouze 5%.
  • Mangan: Hnědá rýže obsahuje 45% denní doporučené dávky manganu, zatímco bílá pouze 24%.
  • Hořčík: Hnědá rýže obsahuje 11% denní doporučené dávky hořčíku, zatímco bílá pouze 3%.
  • Fosfor: Hnědá rýže obsahuje 8% denní doporučené dávkyfosforu, zatímco bílá pouze 4%.
  • Železo: Hnědá rýže obsahuje 2% denní doporučené dávky železa, zatímco bílá pouze 1%.
  • Zinek: Hnědá rýže obsahuje 4% denní doporučené dávky zinku, zatímco bílá pouze 3%.

Shrnutí: Hnědá rýže obsahuje mnohem více živin než rýže bílá. Mezi živiny více obsažené v hnědé rýži patří antioxidanty, vitamíny a minerály.

Antinutrienty (antinutriční látky) jsou rostlinné látky, které snižují schopnost organizmu vstřebávat některé živiny. Hnědá rýže obsahuje antinutriční látku známou jako kyselina fytová nebo fytát.

Může také obsahovat větší množství arsenu, který patří mezi toxické chemické látky.

Kyselina fytová

I když má kyselina fytová určitý přínos pro lidské zdraví, snižuje také vstřebávání železa a zinku z přijaté potravy (3, 4).

V dlouhodobém časovém horizontu může pravidelná a dlouhodobá konzumace kyseliny fytové přispívat ke vzniku nedostatku živin a stopových prvků. Nicméně pokud jíte pestrou stravu nemusíte se toho příliš obávat.

Arsen

Hnědá rýže může obsahovat vyšší množství toxické chemické látky zvané arsen (arzén).

Arsen je těžký kov, který se v přírodě běžně vyskytuje, ale kvůli znečišťování životního prostředí v některých oblastech jeho koncentrace v půdě stoupá. Rýže a výrobky z rýže vyráběné patří mezi významné zdroje arsenu (5, 6, 7, 8, 9).

Arsen je toxický. Jeho dlouhodobá konzumace může zvyšovat riziko vzniku závažných chronických onemocnění, včetně rakoviny, onemocnění srdce a cukrovky 2. typu (10, 11, 12).

Hnědá rýže obvykle obsahuje více arsenu než rýže bílá (13, 14).

Nicméně pokud rýži konzumujete s mírou jako součást pestré stravy, neměl by to být velký problém. Několik porcí rýže týdně vám neuškodí.

Pokud je však rýže hlavní součástí vašeho jídelníčku, měli byste přijmout určitá opatření vedoucí ke snížení obsahu arsenu v rýži. O těchto účinných opatřeních si povíme v některém z příštích článků.

Shrnutí: Hnědá rýže obsahuje kyselinu fytovou, která patří mezi antinutrienty a obsahuje také více arsenu než rýže bílá. To může být problém pro lidi, kteří konzumují hodně rýže. Nicméně při střídmé konzumaci rýže se není čeho obávat.

Hnědá rýže obsahuje hodně hořčíku a vlákniny, což jsou látky, které pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi v přijatelných mezích (15).

Výzkum potvrzuje, že pravidelná konzumace celozrnných obilovin (kam patří i hnědá rýže) pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku diabetu (cukrovky) 2. typu (16, 17, 18).

Výsledky jedné studie potvrdily, že ženy, které často jedly celozrnné obilniny měly o 31% nižší riziko že onemocní diabetem 2. typu než ženy, které jedly málo celozrnných obilnin (19).

  1. Ke snížení hladiny cukru v krvi a ke snížení rizika onemocnění cukrovou druhého typu může stačit jenom to, že namísto bílé rýže budete prostě konzumovat rýži hnědou (20, 21, 22).
  2. Na druhou stranu je vysoká konzumace bílé rýže spojována se zvýšením rizika vzniku diabetu (23, 24, 25, 26).
  3. Důvodem může být pravděpodobně vysoký glykemický index (GI) bílé rýže, což je veličina, která měří jak rychle daná potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi poté co jí sníte.
Budete mít zájem:  5 tipů jak skladovat víno

Nejchudší je bílá rýže

Hnědá a bílá rýže – čím se liší?

Hnědá rýže má glykemický index 50, zatímco bílá rýže má glykemický index 89. Z toho vyplývá, že bílá rýže zvyšuje hladinu glukózy (cukrů) v krvi mnohem rychleji než rýže hnědá (27).

Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem (nad 70) je spojována se zvýšením rizika vzniku řady závažných onemocnění, včetně diabetu druhého typu (28).

Shrnutí: Konzumace hnědé rýže vám může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a snížit i riziko vzniku diabetu druhého typu. Na druhou stranu konzumace bílé rýže může naopak vést ke zvýšení rizika vzniku diabetu druhého typu.

Bílá a hnědá rýže ovlivňují také další aspekty lidského zdraví.

Patří sem například riziko vzniku kardiovaskulárních (srdečních) onemocnění, vliv na hladiny antioxidantů a také vliv na regulaci a udržování tělesné hmotnosti.

Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění

  • Hnědá rýže obsahuje lignany, což jsou rostlinné látky, které nás chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění.
  • Lignany snižují množství tuků v krvi a podílí se také na snížení krevního tlaku a zmírnění zánětu v tepnách (což je hlavní příčinou vzniku aterosklerózy – nejvýznamnějšího rizikového faktoru pro vznik kardiovaskulárních onemocnění) (29).
  • Odborné studie naznačují, že konzumace hnědé rýže pomáhá zmírnit řadu rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních onemocnění (30, 31).
  • Výsledkem analýzy 45 studií je zjištění, že lidé, kteří konzumují více celozrnných obilovin (včetně hnědé rýže) mají o 16 – 21% menší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění oproti lidem, kteří jí celozrnných obilnin málo (32).
  • Analýza provedená na 285 tisících mužích a ženách zjistila, že konzumace 2,5 porcí celozrnných potravin denně může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění o téměř 25% (33).

Celozrnné obilniny, jako je například hnědá rýže, také snižují celkový cholesterol i LDL („zlý“) cholesterol. Hnědá rýže navíc zvyšuje HDL („hodný“) cholesterol (34, 35, 36).

Antioxidanty

  1. Otruby obsažené v hnědé rýži obsahují řadu účinných antioxidantů (37).

  2. Studie potvrzují, že antioxidanty v celozrnných potravinách (včetně hnědé rýže) mohou být účinnou prevencí vzniku chronických onemocnění, jako jsou onemocnění srdce, rakovina nebo diabetes druhého typu (38).

  3. Studie také ukazují, že hnědá rýže pomáhá zvyšovat koncentraci antioxidantů u obézních žen (39).
  4. Nedávno provedené studie na zvířatech potvrzují, že konzumace bílé rýže může naopak snižovat hladinu antioxidantů v krvi u osob s diabetem druhého typu (40).

Udržování hmotnosti

Konzumace hnědé rýže namísto bílé rýže může také pomoci k podstatnému snížení hmotnosti, indexu tělesné hmotnosti (BMI) a obvodu pasu a boků (41).

Jedna studie porovnávala informace získané od 29 683 dospělých a 15 280 dětí. Odborníci zjistili, že čím více celozrnných obilnin (včetně hnědé rýže) účastníci studie jedli, tím nižší byla jejich tělesná hmotnost (42).

V jiné studii vědci po dobu 12 let sledovali více než 74 tisíc žen, které pravidelně konzumovaly celozrnné potraviny. Bylo zjištěno, že ženy, které jedly hodně celozrnných potravin vážily podstatně méně než ženy, které jedly méně celozrnných potravin (43).

  • Navíc výsledky jedné randomizované a kontrolované klinické studie na 40 ženách trpících obezitou nebo nadváhou signalizují, že hnědá rýže snižuje tělesnou hmotnost a obvod pasů podstatně více než rýže bílá (41).
  • Shrnutí: Konzumace hnědé rýže a celozrnných potravin vám může pomoci zvýšit koncentraci antioxidantů v krvi a snižuje i riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a obezity.
  • Z hlediska obsahu živin a přínosu pro zdraví je nejlepší volbou hnědá rýže.
  • Na druhou stranu jakákoli rýže by měla být součástí zdravé stravy a pokud si občas namísto hnědé rýže dáte rýži bílou, nic tím nezkazíte.

Food Face-Off: Porovnání podobných duosů s potravinami

Co je zdravější: hnědá nebo bílá rýže? Bílé nebo sladké brambory?

Už někdy uvažujete o rozdílu mezi dvěma zdánlivě podobnými potravinami? Je jedna možnost opravdu mnohem lepší než druhá? Několik těch duoů postavíme do tváře!

Hnědá rýže a bílá rýže

Když se hnědá rýže poprvé stala populární, byla toužena jako „zdravější“ volba . Existuje však nějaká pravda?

Důvodem, proč je hnědá rýže obvykle považována za zdravější, je, že je méně zpracovaná než bílá rýže.

Hnědé zrno uchovává více vlákniny, vitamínů a živin. Obsahuje také více bílkovin a mastných kyselin, ale také má více sacharidů: Šálek středně zrna vařené bílé rýže má asi 53 gramů sacharidů a 45 v hnědé rýži.

Hnědá rýže také obsahuje asi 220 kalorií na šálek, zatímco stejné množství bílé rýže má asi 240 kalorií, takže zde není velký rozdíl.

Někteří lidé se však vyvarují hnědé rýže kvůli antifacienti nazývaným fytáty, které mohou zhoršit žaludek.

Moje osobní preference? Omezte spotřebu rýže na sushi, z větší části a použijte rýži karfiolu doma. Má pouze 20 kalorií a 4 gramy sacharidů na šálek.

Bílé brambory vs. sladké brambory

Jediné, co se týká zabudování vlákniny do mé stravy, a naštěstí, oba tyto brambory obsahují spravedlivé množství. Oni také balení v několika vitamínů (jako je vitamín C ) a minerály (jako je draslík ).

Nicméně sladké brambory mají více vitamínů a minerálů než obyčejné bílé brambory, ačkoli bílé brambory jsou o něco nižší v kaloriích: 130 na spad, což je o 14 méně kalorií než stejné velikosti sladkých brambor.

Řeknu, jdi na sladké brambory; je to mnohem chutnější a více živin. Pokud dáváte přednost bílým bramborám (zejména ve vaší bramborové kaši), použijte tento trik, abyste ušetřili kalorie .

Almond mléko vs. mléko z mléka

Vaše hlava se může v dnešní době otáčet ze všech možností mléka na trhu ! Mým oblíbeným favoritem je nesladené vanilkové mandlové mléko, což je mléčný koktejl s pouze asi 35 kalorií na šálek.

Šálek odstředěného mléka obsahuje více než 90 kalorií.

Které mléko si vyberete, závisí na tom, co je pro vás nejdůležitější. Pokud sledujete váš cukr, nesladené mandlové mléko má méně než 1 gram, zatímco odstředěné mléko má 12,5.

Ale dostanete 8 gramů bílkovin z šálku odstředěného mléka a pouze 1 gram z mandlí. Pokud se u vás objeví gastrointestinální poruchy z laktózy, jděte na mandlové mléko nad sušinou.

Ale pokud je vápník znepokojivý, odstředěné mléko je pro vás. Pít moudře!

Turecko Burgers vs. Hovězí Burgers

Nenechte se zmást; turkey hamburger nemusí být nutně nižší v kaloriích než hovězí burger. Restaurace mají tendenci používat tuky s vysokým obsahem tuku, protože ty nejchudší druhy mohou snadno vyschnout.

Vaše nejlepší sázka je vytvořit si vlastní hamburger doma . V obchodě s potravinami dosáhnete chudé mleté ​​krůty (7 procent tuku nebo méně), která má asi 160 kalorií a 7,5 gramů tuku na 4 oz.

Pokud dáváte přednost hovězímu masu, vyzdvihněte extra houževnaté hovězí maso (4 procenty tuku nebo méně), které se vkládá asi 145 kalorií a 5 gramů tuku na 4 unce.

Na rozdíl od extra-chudé krůty, extra-chudé hovězí maso je šťavnaté a chutné, ideální pro diety-přátelské hamburgery !

Máslo vs. margarín

Můžete si myslet, že margarín je inteligentní alternativou, ale máslo je skutečným výživovým vítězem, protože obsahuje méně škodlivé trans-tuky než margarín.

Nicméně oba obsahují podobný počet kalorií: asi 100 za poloviční lžíci.

Moje rada? Rozhodněte se pro lehké šlehané máslo nebo lehké máslo, které má jen asi 45 kalorií na lžíci. Hlavní úspora kalorií!

Staromódní ovsa vs. ocel řezané oves

Na rozdíl od okamžitého ovesu, které jsou silně zpracovány, jste v dobrých rukou s některým z těchto živin-hustého ovesu.

Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma způsoby je způsob, jakým jsou vyrobeny: Ocelově řezané ovesy jsou nasekané, zatímco staromódní jsou válcovány. Každý z nich má asi 160 kalorií na porci.

Dávám přednost staromódnímu ovsu, zejména proto, že dokonale fungují v mé rostoucí ovesné váze .

Pro recepty bez viny, jídlo najde, triky tipů n, a další, zaregistrujte se zdarma pro každodenní e-maily nebo navštivte Hungry Girl!

11 NEJLEPŠíCH JAPONSKýCH VAŘIČŮ RýŽE NA NáKUP V ROCE 2020 – HEALTHS – 2021

Rýže chutná lahodně a perfektně, pokud e vaří rovnoměrně při právné teplotě a při ideální hladině vody. Čato však není nadné připravit dokonale vařenou rr&#

Obsah:

Rýže chutná lahodně a perfektně, pokud se vaří rovnoměrně při správné teplotě a při ideální hladině vody. Často však není snadné připravit dokonale vařenou rýži v misce na sporáku. Tehdy se japonský vařič rýže může stát dobrou investicí.

Japonské sporáky jsou známé svými inovacemi a pozoruhodnými vlastnostmi ve srovnání s jejich protějšky na trhu. Od jednoduchého elektrického ohřívače rýže až po pokročilé indukční ohřevy se tyto sporáky dodávají v různých modelech.

V tomto příspěvku uvádíme seznam nejlepších japonských vařičů rýže, které lze zakoupit online. Předtím vám řekneme o typech vařičů rýže, které byste mohli zvážit.

Typy japonských rýžových sporáků

Zde je několik hlavních typů vařičů rýže dostupných na trhu.

  1. Pravidelný elektrický vařič rýže: Také známý jako mechanický vařič rýže, je to jednoduché a funkční zařízení, které se automaticky vypne, když se vaří jídlo. Funguje na principu ohřevu zdola nahoru, který vaří rýži rovnoměrně. Klíčovými vlastnostmi této odrůdy jsou cenová dostupnost a snadná dostupnost.
  2. Elektronický vařič rýže: Pokročilý vařič rýže, tento typ pracuje na elektronických ovládacích panelech, mikroprocesorech a snímacích zařízeních k ovládání a manipulaci s klíčovými parametry vaření, jako je teplota, tlak a doba vaření. Dodává se s řadou režimů vaření pro vaření různých druhů rýže
  3. Vysokofrekvenční indukční vařič:Indukční vařič pracuje na magnetických polích, aby ohříval celou varnou pánev, nikoli jen dno. Tato technologie označená štítkem IH (Induction Heating) je považována za nejpokročilejší.
Budete mít zájem:  Léky Na Dráždivý Tračník?

Tento typ sporáku dokáže připravit rovnoměrně uvařenou a načechranou rýži za kratší dobu. Taková vysokofrekvenční zařízení na vaření rýže mají také LCD s dotykovými tlačítky pro výběr z různých režimů vaření. Mají nejmodernější design, který doplňuje také moderní kuchyň.

11 nejlepších japonských vařičů rýže

1. Zojirushi Neuro Fuzzy rýžový vařič

Elektronický vařič rýže Zojirushi Fuzzy s technologií neuro-fuzzy logiky vám umožňuje nastavit teplotu a dobu ohřevu, abyste dosáhli perfektně vařené rýže. Má několik režimů vaření, jako je bílá rýže (sushi, měkčí, tvrdší), míchaná rýže, kaše, sladká, polohnědá, hnědá rýže a rychlé vaření, které lze vybrat z panelu podle vašich preferencí.

Jednolitrový vařič má trojitý ohřívač, který vaří rýži rovnoměrně zespodu, ze stran a shora. Ergonomicky navržený sporák má výsuvný napájecí kabel, sklopnou rukojeť pro snadnou přepravu a režim udržování teploty, který udrží vaši rýži v teple déle než 12 hodin. Má funkci hodin a časovače zpoždění a zahrnuje lopatku a odměrku na rýži.

Klady

  • Více režimů vaření s LCD
  • Robustní konstrukce s kvalitními komponenty
  • Pípnutí indikuje dokončení vaření
  • Snadno čistitelná odnímatelná pánev a poklice

Nevýhody

  • Vaření může trvat déle
  • Baterii nelze vyměnit

2. Rýžový vařič Tiger Micom

Multifunkční vařič Tiger si získal nesmírnou popularitu mezi milovníky rýže díky režimu synchronizovaného vaření s vařením v páře. Má také automatický logický systém pro aktivní monitorování teploty.

Snadno srozumitelné rozložení tlačítek sporáku se čtyřmi režimy vaření, a to obyčejné, synchronní – vaření, hnědé a pomalé vaření, vám umožní připravit ty nejchutnější a dušené rýžové pokrmy. K udržení teploty rýže po upečení můžete použít teplý režim. Sporák je dodáván se špachtlí, odměrkou, varnou deskou a knihou receptů na synchro nápady na vaření.

Klady

  • Kompaktní velikost, objem jednoho litru
  • Superrychlé vaření za méně než 20 minut
  • Synchronní vaření na horním plechu
  • Snadno se čistí a umývá

Nevýhody

  • Chybí funkce časovače nebo hodin
  • Nemá zvukové indikátory

3. Indukční topný systém Zojirushi

Vybaven technologií indukčního ohřevu (IH), vařič rýže Zojirushi využívá k ohřevu rýžové pánve místo elektrického vedení magnetická pole. Tato speciální metoda ohřevu vám umožní připravit tu nejchudší, rovnoměrně uvařenou a chutnou rýži ve spojení s vysoce inteligentními teplotními senzory.

Ve sporáku můžete vařit různá rýžová jídla, včetně hladké rýže, hnědé rýže, kaše a sushi rýže, výběrem správného režimu. Jakmile je rýže uvařena, režim udržování teploty se automaticky nastaví na několik hodin. Má také časovač pro nastavení požadované doby vaření předem.

Klady

  • Pokročilá technologie indukčního ohřevu
  • Moderní design s nerezovým tělem
  • Několik režimů vaření
  • Snadno ovladatelný přední panel a LED obrazovka
  • Kapacita jednoho litru

Nevýhody

  • Vaření může trvat déle
  • Napájecí kabel nemusí být možné zvednout

4. Comfee 'asijský styl All-in-1 Multi Cooker

Pokud hledáte víceúčelový sporák, univerzální sporák Comfee může být dobrou volbou. Tento pětilitrový přístroj můžete použít jako vařič rýže, parník, pánev, pomalý vařič, jogurtovač a polévku. Obsahuje také 24hodinový časovač zpoždění pro pohodlné nastavení času vaření. Má dobrou kvalitu sestavení s nerezovým vnějším tělem a nepřilnavým hrnecem.

Klady

  • Vícevařič, vařte víc než jen rýži
  • Dotykový panel a časovač s LED displejem
  • Automatický režim udržování teploty
  • Odnímatelný hrnec a poklice pro snadné čištění

Nevýhody

  • Vaření může trvat déle
  • Pro některé to může být těžké

5. Indukční ohřívací tlakový hrnec Zojirushi

Indukční ohřívací tlakový hrnec a ohřívač je pokročilá a špičková nabídka japonské značky Zojirushi. Díky kombinaci indukčního ohřevu (IH) a tlakového vaření ve spojení s technologií fuzzy logiky a AI zajišťuje tento rýžový vařič rovnoměrné ohřívání rýže. Má tři různé úrovně tlaku a mikroúpravy vhodné pro vaření různých druhů rýže při požadované teplotě.

Sporák, který je k dispozici v objemu jednoho a dvou litrů, má základní funkce, jako je LED displej, dotykové ovládání, časovač a režim udržování teploty, a pokročilé bezpečnostní funkce, jako je regulační ventil tlaku, pojistný ventil a indikátor tlaku.

Klady

  • Vnější povrch z ušlechtilé oceli
  • Několik režimů vaření
  • Vysoce kvalitní komponenty a díly
  • Snadno čistitelné díly

Nevýhody

  • Nemusí být vhodné pro jiné potraviny než rýži

6. Sporák Toshiba One-Touch

Sporák Toshiba přináší inovace ve vaření rýže s pokročilou fuzzy logikou, 3D a šestistupňovou technologií vaření. S objemem 3 l je tento vařič schopen vařit bílou rýži, hnědou rýži, míchanou rýži a další potraviny, jako je oves, kaše a více zrn. Dobře osvětlený LED displej, ergonomický design a tlačítka na jeden dotek umožňují snadný výběr režimů vaření nebo nastavení časovače. Robustní a odolný sporák má rukojeť a odnímatelnou pánev a víko pro přenosnost a efektivní vaření.

Klady

  • Kombinace pokročilých funkcí vaření
  • Neomezuje se jen na vaření rýže
  • Zahrnuje parní koš, špachtle, polévkovou lžíci a odměrky
  • Funkce rychlé rýže pro rychlejší vaření
  • Režim udržování teploty po dobu 24 hodin

Nevýhody

  • Napájecí kabel nelze zasunout

7. Aroma Housewares japonský sporák

Cenově výhodný víceúčelový vařič rýže má tři hlavní režimy vaření pro vaření masa a zeleniny a vaření bílé a hnědé rýže. Má také funkce automatického soté a pak vaření a udržování teploty pro vaření vlhké a dobře strukturované rýže s cenou tlačítka. Přídavný parní talíř lze použít k napařování vašich oblíbených jídel současně s rýží. Pro plánované vaření můžete použít časovač zpoždění až 15 hodin.

Klady

  • Pokročilé funkce vaření fungují synchronně
  • Funkce restování a pára
  • Zahrnuje parní koš a standardní příslušenství
  • Víceúčelové vaření
  • Kapacita jednoho litru

Nevýhody

  • Čištění nemusí být snadné
  • Panelový displej není podsvícený
  • Kondenzovaná voda může kapat ze stran

8. Šikovný rýžový vařič Thanko

Pokud hledáte ultra přenosný vařič rýže, spolehlivý výběr může být praktický vařič Thanko. Můžete jej nosit do práce nebo na piknik a na oběd si dát čerstvě uvařenou rýži. Má dvě ohřívací mísy pro samostatné vaření rýže a zeleniny. Jedná se o jednoduchý a přenosný elektrický vařič rýže pro přípravu malých porcí pro jednu osobu.

Klady

  • Kompaktní a snadno přenosný
  • Vhodné pro ohřívání jídla
  • Vyrobeno z prvotřídního materiálu
  • Odolné a pohodlné

Nevýhody

  • Může postrádat vyspělou topnou technologii
  • Vaření může trvat déle

9. Rýžový vařič Tiger JKT-B10U

Multifunkční vařič rýže s indukčním ohřevem (IH) a technologií automatického vaření dokáže monitorovat a ovládat různé parametry vaření a připravit tak dokonale vařenou rýži, oves, cereálie a kaši.

Funkce „Jasmine“ vám umožní vařit i dlouhozrnnou a krátkozrnnou rýži k dokonalosti. Přední panel má podsvícenou LED obrazovku a tlačítka pro přístup k funkcím udržování teploty, časovače a dalším funkcím.

Má třívrstvou varnou pánev, odnímatelné vnitřní víko a kryt odvětrávání páry.

Klady

  • Indukční ohřev
  • Počítačové snímání a úprava tepla
  • Osm režimů vaření
  • Prémiová kvalita a ergonomický design
  • K dispozici v objemu jednoho a dvou litrů

Nevýhody

10. Multifunkční vařič Tatung Micom Fuzzy Logic

Multifunkční hrnec Tatung pracuje na pokročilé technologii fuzzy logické vaření a může se pochlubit osmi přednastaveními vaření a třemi hlavními režimy rychlého vaření, včetně rychlého vaření rýže, vaření bílé rýže a vaření rýže congee. S objemem 1,5 l je tento sporák relativně kompaktní s tělem z nerezové oceli v růžově zlatém provedení a obsahuje teplo, přednastavený časovač a další pokročilé funkce.

Klady

  • Odolné a kvalitní
  • LED obrazovka s jednodotykovými tlačítky
  • Všestranný, umí vařit v páře a pomalu vařit
  • Skládací rukojeť pro přenositelnost

Nevýhody

  • LED obrazovka nemusí mít dostatek světla pro viditelnost

11. Přenosný vařič rýže Hitachi

Pokud chcete mít přenosný vařič rýže s pokročilou technologií indukčního ohřevu (IH), může být vařič Hitachi ideální volbou. Jeho kapacita 0,36 litru, různé režimy vaření a rychlovarná konvice vám pomohou získat perfektně strukturovanou cenu. Tento vařič také pracuje na technologii napájenou z baterie, takže je vhodný pro venkovní vaření.

Klady

  • Indukční ohřev
  • Kompaktní a přátelský k cestování
  • Režimy vícenásobného vaření
  • K dispozici jsou funkce časovače

Nevýhody

  • Může to být hlučné
  • Nemusí být snadné umýt a vyčistit

Jak si vybrat správný japonský vařič rýže?

S množstvím funkcí a různými japonskými značkami vařičů rýže nemusí být snadné vybrat to, co je pro vás nejlepší. Abychom vám usnadnili rozhodování, zde je seznam klíčových funkcí, které byste měli hledat v japonských vařičích rýže.

  1. Kapacita misky: Kapacita jednoho litru (5,5 hrnce) je standardní kapacita japonských vařičů rýže. Pokud potřebujete vařit více, můžete si vybrat dvoulitrovou kapacitu, což je přibližně 10 šálků. Zatímco první by stačilo pro dvě nebo tři osoby, druhá je vhodnější, pokud chcete vařit pro více lidí.
  2. Kvalita pánve na vaření: Kvalita pánve ovlivňuje chuť vaší rýže. Lepší izolovaná pánev zajišťuje lepší šíření a zadržování tepla a zajišťuje důkladné a rovnoměrné vaření. Pokuste se najít sporák s vysoce kvalitními ocelovými pánvemi a nepřilnavým povrchem, který se při opakovaném použití neodlupuje.
  3. Topné technologie: Některé standardní technologie ohřevu zahrnují indukční ohřev (IH), ohřev Fuzzy Logic a 3D ohřev. Několik značek také nabízí patentované patentované technologie nebo výše uvedené v kombinaci. Je známo, že tyto technologie umožňují vaření rýže při požadované teplotě a konzistenci.
  4. Ergonomie a estetika: Zvažte také jejich tvarový faktor, přenositelnost a celkový design. Několik uvedených značek poskytuje dotykové panely pro snadné použití, odnímatelné vnitřní části pro snadné čištění a sklopnou rukojeť pro přenosnost. Zvažte tyto faktory z vašeho pohledu a vyberte ten nejlepší.

Ať už jste fanouškem rýže nebo rádi vaříte a vaříte různé odrůdy rýže, japonský vařič rýže může být skvělým kuchyňským spotřebičem. Díky jednoduchému výběru režimu je vaše vaření pohodlné a příjemné. Takže jděte do toho a získejte vařič podle vašeho výběru, abyste uklidnili chuť na rýži.

Doporučené články:

  • Nejlepší kempinkové náčiní
  • Nejlepší lahvičky proti kolice 
  • Láhev na vodu z nerezové oceli 
  • Nejlepší silikonové kuchyňské náčiní

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector