Chléb a pečivo při hubnutí

Chléb a pečivo při hubnutí

Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?

Odpověď

Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. Ti pak snadno sklouznou k radikálnímu řešení. Vynechání příloh a pečiva se jeví na první pohled jednoduše. Ale má svoje rizika a zaručenou cestou ke štíhlé postavě vůbec není.

Záleží na kvantitě a kvalitě

Mnoho výživových směrů (paleodieta, ketodiety atd) uvádí, že sacharidy, tedy pečivo a přílohy způsobují přibírání na váze více než tuky. To částečně pravda je, částečně není.

Pravda je, že pokud byste jedla v přehnaném množství výrobky z bílé mouky, tedy bílý pšeničný chléb, bagety, housky, rohlíky, croissanty, těstoviny, sladké cerálie, koláče, dorty a sušenky, hubnutí to pomáhat nebude. Zdaleka nemusíte jíst všechny vyjmenované položky a dokonce vůbec nemusíte být ,,na sladké”.

Stačí třeba, že si zjednodušujete život toastovým chlebem, kterým řešíte snídaně a večeře. Nebo že jíte přes den málo a odpoledne si cestou domů koupíte croissant. Potraviny z bílé mouky rozhodně zdravé nejsou.

Příčinou je vysoký glykemický index těchto potravin a pokud jich sníte více v jeden moment, tak také vysoká glykemická nálož, která způsobí, že vám příliš vyskočí hladina krevního cukru po jídle.

Roli hraje také nedostatek vlákniny v nich. To všechno dohromady může negativně ovlivnit střevní mikrobiotu.

V důsledku toho může mít váš organismus větší tendence přijatou energii ukládat do tukových zásob.

Nehledě na to, že vám tyto potraviny ,,rozhází” glykemickou křivku a vy tak budete mít během dne více hlad a třeba také větší chuť na sladké. Nebo pak sníte večer více než kolik byste měla.

To ale neznamená, že je dobré z jídelníčku vyřadit pečivo a přílohy. 

Tady jsou důvody proč při hubnutí nevyřazovat veškeré sacharidy:

1 – Ze studií vyplývá, že pokud budete méně energie přijímat než vydávat a v jídelníčku budete mít správně vybrané druhy pečiva a příloh, můžete naopak hubnout víc než když je eliminujete zcela. Důvodem je rychlejší metabolismus. Studie například tady.

2 – Démonizování sacharidů může vést až k ortorektickému chování. Ortorexie patří mezi poruchy příjmu potravy, u které se člověk přehnaně věnuje kvalitě stravy na základě ne vždy racionálních kritérií.

3 – Můžete trpět zácpou. Vláknina přítomná v celých zrnech není srovnatelná s vlákninou ze zeleniny.

4 – Můžou vám chybět vitaminy skupiny B, železo, magnesium, fosfor, selen a mangan.

5 – Zatímco rafinované sacharidy (bílá mouka a produkty z ní) mají prozánětlivý efekt, celozrnné obiloviny v těle fungují naopak protizánětlivě.

6 – Vyvarovat se dlouhodobě všech sacharidů je neudržitelné. Přibírání je po období bez sacharidů téměř jistě.

  • Co je tedy lepší?
  • Vybírejte si kvalitní pečivo nebo si ho upečte sami
  • Místo klasického pečiva s vysokým podílem pšeničné mouky dávejte přednost žitnému, ideálně kváskovému chlebu nebo knackebrotu, můžete zkoušet v obchodech hledat pečivo s vysokým podílem celozrnné mouky špaldové nebo třeba ječné.
  • Chléb a pečivo při hubnutí
  • Buďte kreativní v přílohách

Místo obyčejné rýže dávejte přednost rýži basmati, těstoviny si dávejte v restauracích, kde je umí uvařit al dente.

V některých restauracích už začínají podávat přílohy mimo ohrané spektrum a můžete se setkat s variacemi na ječmen (kroupy), pohanku, pohankové soba nudle, špaldu, pšenici freekeh, quinou, batáty a podobně.

Pokud během pracovních obědů tuto možnost nemáte, zkuste si je připravit aspoň o víkendech.

Pokud si někdy vaříte oběd s sebou do práce, můžete využít předpřipravených příloh s nízkým glykemickým indexem, ideálně třeba ještě v kombinaci s luštěninami. Začínají se objevovat v některých obchodech a jsou hotové za 90 sekund.

Chléb a pečivo při hubnutí

Co si z toho odnést?

Zhubnete vždy, když vytvoříte energetický deficit. Ovšem jestli u toho na svém těle napácháte škody nebo naopak zlepšíte fungování metabolismu, to už je jen na vás.

Přečtěte si další z mých článků na téma sacharidy. Dozvíte se v nich mimo jiné, jak stanovit optimální množství sacharidů v jídelníčku.

Sacharidy při hubnutí – ano nebo ne?

K čemu potřebujete sacharidy a co se stane, když ve stravě chybí?

Pečivo a dieta, jak je správně zkombinovat

  • Chystáte se na dietu? Pokud máte pocit, že to bude znamenat odříkání některých potravin, nemusíte mít nutně pravdu. Hlavně pokud patříte, tak jako většina lidí, k milovníkům chutného pečiva. Jak tedy zkombinovat hubnutí a voňavý čerstvý rohlík?
  • Na každém rohu slýcháme, že pokud chceme skutečně seriózně hubnout, musíme z našeho jídelníčku vynechat chléb i pečivo. Je to však skutečně tak? Chléb je pro náš organismus jednou z klíčových potravin právě díky obsahu obilovin. Ty jsou zdrojem sacharidů, rostlinných bílkovin, vitamínů E, B, vlákniny a esenciálních mastných kyselin. Podle dietologů si denně můžete dopřát až čtyři krajíce, přirozeně postupně, ne najednou. Jde však o to, jaký chléb zvolíte ak čemu ho budete jíst.
  • Poznáte, co je zdravé?
  • „Vždyť já jím jen tmavé pečivo a chléb!“ Řeknete si a trápíte si hlavu, proč vám to nepomáhá při hubnutí či udržení postavy. Je to proto, že jen konzumace tmavého pečiva či chleba nestačí, tmavý totiž není synonymem celozrnného. Většina tmavého pečiva či chleba je jen potravinářský dobarvena karamelem, kávou nebo klasickými barvivy.
  • Než tedy sáhnete v obchodě po chlebu či pečivu, přečtěte si pozorně jeho složení. To vám napoví o jaký typ výrobku jde, či jen o zabarvené pečivo, nebo skutečně racionální potravinu.
  • Semena, jadérka a spol.
  • Hledejte hlavně výrobky z celozrnné mouky obohacené o různé semena či jadérka. Postrachem každé diety jsou bílý bramborový chléb, sedlácké chleby, bílé tukové pečivo, bagety, pletýnky, rohlíky, štangle, housky, nemluvě už o různých sladkých koláčcích, koblihách a jiných, nejednou polevou politý pochoutek.
  • Neumíte si v obchodě vybrat?
  • Nejste sama! Avšak iv tomto případě známe zdravé řešení! Upečte si chutné a hlavně dietní zdravé pečivo doma. Není to až tak složité. Moderní domácí pekárny vám nabízejí možnost upéct si na přání nejen chutný chlebík ale i pečivo. Skutečně se nejedná o nic složitého.
  • I když mnohé směsi na pečení dostanete koupit hotové přímo v obchodě, není nic vzrušující než si namíchat směs vlastní přesně podle své chuti a potřeby. Takto máte stoprocentní záruku, že znáte nejen obsah svého pečiva, ale i že máte na talíři skutečně čerstvý výrobek.
  • Pozor, co si na něj natřete
  • Odborníci na výživu tvrdí, že není ani tak důležité, jaký chléb jíte jako to, s čím ho jíte. Jistě vám lepší službu udělá cottage cheese, tvarohová pomazánka, rybí pomazánka, rajčatová či Avokádová bruschetta, než sýr v střívka se salámem a uzeným sýrem. Mimořádně chutné jsou i slovenské sójové pomazánky, zároveň nijak neublíží vaší postavě. Je důležité také naučit se jíst s chlebem hodně zeleniny.
  • Máslo, tavené sýry, termizované pomazánky, majonézy a pod. nejsou nejvhodnější a třeba je střídat s pomazánkami bohatými na rostlinné tuky. Výborně chutná například celozrnný chléb s pár kapkami olivového oleje, pažitkou, vejcem a černými olivami. A nepřiberete po něm ani gram. Nebojte se experimentovat a zkoušet nové a nové kombinace. Přinesou vám užitek!

PROM-IN

Běžně: 33 Kč30 Kč
Dodaní: skladem, expedice 1-2dny

-9%

Vynikající křupavé vícezrnné plátky s vysokým obsahem vlákniny.

Purasana

Chléb a pečivo při hubnutí

150 Kč
Dodaní: skladem, expedice 1-2dny

Její semeno bylo důležitým zdrojem živin po staletí, obsahuje totiž optimální poměr živin

Czech Virus

Chléb a pečivo při hubnutí

Běžně: 499 Kč324 Kč
Dodaní: skladem, expedice 1-2dny

-35%

Směs arašídů, lískových ořechů, proteinu, čokolády a kokosového oleje Vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků, vyrobeno v Brně.

zpět

Přidat komentář

Re:

roman 14. 05. 2014

tak sem měl dilema jestli můžu v dietě pečivo nebo ne, jaký atd. takže díky, že jste si dal/a práci s článkem, moc mi pomohl.
Reagovat

Tři fatální mýty o hubnutí

Rozhodli jste se v novém roce zlepšit svoji životosprávu a zhubnout? V tom případě jste určitě při hledání informací jako nejefektivnější shodit narazili na mnoho „zaručených“ rad, polopravd a nesmyslů, které jsou všeobecně rozšířené. Podívejme se proto na ty nejčastější, “ zaručené“ rady a načerpejme pravdivé informace. spolu s odborníky z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

První mýtus: Čím více ovoce, tím lépe

Chléb a pečivo při hubnutíMnozí máme již odmalička zafixováno, že ovoce je zdravé a máme ho jíst co nejvíc. Katarína Skybová z Institutu kompliment k tomu říká: „Ovoce je samozřejmě důležitou součástí zdravého jídelníčku, ale měli bychom si hlídat nejen jeho množství, ale i druh ovoce a také stupeň zralosti, zejména pokud se snažíme zhubnout.

Při redukční dietě je vhodné příjem ovoce kontrolovat tak, aby nepřekročil 150 až 200 gramů denně. Ovocné dny vůbec nejsou vhodné. „Vyhýbat bychom se měli ovoci přezrálých, konzervovaného a sušenému, protože obsahuje vyšší podíl jednoduchých sacharidů. Ty by měly v redukčním jídelníčku tvořit pouze 5% z celkového množství přijatých sacharidů.

Slimming na hubnutí

Vyzkoušejte ultrazvukový přístroj proti celulitidě, nyní pro domácí použití s dárkem – gelem proti celulitidě. Pomocí ultrazvukových vln vám Slimming tukové buňky bezbolestně rozbije a celulitidu vyhladí. Ultrazvuk rozkmitá povrchovou membránu tukových buněk, čímž v nich rozkmitá vodu, buňka následně praskne a její vnitřek se přelije do mezibuněčného prostoru. Lymfatický systém ji tak odvede pryč z organismu.

Druhý mýtus: Při hubnutí musíme vynechat pečivo

Chléb a pečivo při hubnutíJistě jste se setkali s dietami, které radí vynechat pečivo. Co je na tom pravdy? „Vyloučení chleba a pečiva z jídelníčku v období hubnutí nemá své opodstatnění, i když to některé diety radí. Vhodný je chléb a pekárenské výrobky, které mají příznivý obsah energie i vysokou biologickou hodnotu a dokáží dobře zasytit. Chléb a pečivo by měly být každodenní a pravidelnou součástí redukčního jídelníčku bez výčitek svědomí.“ říká Katarína Skybová.

Ideální je chléb nebo pečivo k snídani a svačinu, pro ženy jedna porce (50 – 60 gramů podle druhu, což odpovídá krajíce chleba, celozrnnému rohlíku nebo kaiserke), pro muže až dvě porce.

Pekařské výrobky dodají energii pro aktivní fázi dne. „Jako poslední jídlo dne však pečivo při snižování hmotnosti nedoporučujeme, zejména ne v začátcích redukční diety.

Navečer nám nejlepší službu udělá kombinace bílkoviny se zeleninou.“

Třetí mýtus: Rýžové chlebíčky a další extrudované potraviny jsou dietní

I když chléb a pečivo jsou pro redukci váhy vhodné, jiné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, rýžové chlebíčky, burisony, cornflakes nebo snídaňové cereálie. Tyto potraviny obsahují málo vody, proto je v nich energie více koncentrovaná (kolem 1500 kilojoulů a více na 100 gramů) a mají také vysoký glykemický index. „Jeden kousek je lehoučký a působí, jak bychom nic nejedli, tudíž málokomu postačí jen pár plátků s odpovídajícím množstvím energie.

Právě pro tento nízký sytící efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a rýžové chlebíčky nejsou vhodné nejen při redukci, ale ani při udržování hmotnosti, „říká Katarína Skybová.

Glykemický index rýžových chleba je dokonce vyšší než má čokoláda.

Tyto potraviny jsou proto spíše vhodné na rychlé doplnění energie po namáhavém tréninku u sportovců nebo po náročné fyzické práci.

Diskuse

Jaké pečivo jíst při hubnutí: Které pomáhá a jaké spíš škodí?

Obliba pečiva spojuje Evropany, Američany i Australany – většina sní minimálně 2 kousky denně jako rychlý zdroj energie. Když vyberete správně, dodá dobrá bageta či chleba i dostatek živin.

Kvalitní pečivo poznáte podle:

  • Složení a kvality surovin (hlavně použité mouky) a dalších přísad
  • Zpracování mouky – čím jemněji mletá, tím hůře pro naše tělo
  • Receptu a celkově způsobu úpravy

Pečiva mražená a následně rozpékaná nemusejí být nutně špatná – je-li zamražení provedeno šetrně, nutriční hodnoty neubírá. Nebojte se proto nakoupit dobrý chleba či bagety a dát je do mrazáku.

Energetická hodnota není vše

Počítáte při hubnutí kilojouly? V případě housek nebo chleba vám tato hodnota moc neřekne.

Nevhodné pečivo Energie (kJ)/100 g Zdravý druh Energie (kJ)/100 g
Bílý rohlík 1 262 Celozrnný rohlík 1 173
Klasický chléb 1 020 Žitný chléb 1 010
Bílá bageta 1 266 Celozrnná bageta 1 081
Bílý toastový chléb 1 090 Žitný knäckebrot 1 486

Z hlediska energetických hodnot se jednotlivé druhy příliš neliší. Sledujte proto další důležité faktory:

Složení pečiva z hlediska makroživin

Například 100% žitný chléb obsahuje:

  • 42 % sacharidů (jednoduchých cukrů 2 %)
  • 8 % bílkovin
  • 3 % tuků

Vzhledem k velkému obsahu sacharidů patří pečivo k dobrým zdrojům energie. Kolik jí využijeme, závisí mimo jiné na kvalitě a zpracování surovin. Důležitý je také podíl vlákniny – čím vyšší, tím lepší. Žitný chleba obsahuje vlákniny 5 %, klasický „tukový“ rohlík do 2 %.

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

Nekoukejte jen na složení, roli hraje i způsob mletí mouky

Obyčejné rohlíky nebo housky vyrobené z průmyslově zpracované mouky ztrácí většinu důležitých živin. Po tzv. rafinaci obiloviny:

  • Ztrácejí přirozenou nutriční hodnotu (jsou nevyvážené a mají moc škrobu).
  • Prakticky neobsahují přirozenou vlákninu.
  • Obsahují klidně 25 a více uměle dodaných látek (od uměle dodaných vitaminů až po bělidla).

Konzumace takto zpracované mouky se syntetickými přísadami vede k řadě závažných zdravotních rizik od odvápnění kostí až po zvýšení rizika obezity.

Proto uvedl odborník na výživu Dr. Joel Fuhrman jednu svou přednášku dnes už legendární větou: „The whiter the bread, the sooner you are dead“ neboli „Čím světlejší jíš chleba, tím dřív bude po tobě.“

Vláknina snižuje glykemický index

Čím víc vlákniny, tím nižší glykemický index pečivo má. Brání rychlému vzestupu a opětovnému pádu hladiny krevních cukrů. Díky tomu rychleji a na delší dobu zasytí, což oceníte nejen při hubnutí. Člověk, který ve velké míře konzumuje potraviny s vysokým glykemickým indexem (bíle rohlíky, pizza, koblihy), má častěji hlad a hrozí mu zbytečné přejídání.

Nízkým glykemickým indexem proti obezitě i závažným nemocem

Potraviny s nízkým glykemickým indexem pomáhají hubnutí. Lékaři je doporučují jako prevenci civilizačních nemocí, jako jsou:

  • Srdečně-cévní onemocnění včetně hypertenze
  • Cukrovka

Denní doporučené množství vlákniny

Zdraví dospělí mají denně sníst 25 až 30 g vlákniny. Tohoto příjmu dosahuje jen málokdo. Toto množství představuje např. 500 g zeleniny. Z výrobků z mouky vyniká knäckebrot. Obsahuje dokonce 24 g vlákniny na 100 g výrobku.

TIP: Přirozenou vlákninu obsahují celozrnné druhy chleba a baget. Zpočátku se můžete cítit „nafouklí“. Vláknina jako nerozpustný polysacharid totiž prochází trávicím traktem až do tlustého střeva. Pijte proto hodně vody a kombinujte pečivo s bílkovinou (například sýrem, šunkou). Usnadní vám trávení.

Další důvody, proč je bílá mouka horší než celozrnná

  1. Tělo není uzpůsobeno na trávení jemně mleté mouky zbavené živin z obalů zrn. Vstřebává z ní zbytečné škroby a lepek. Ty mohou dokonce zahnívat v trávicím traktu a poškozovat sliznici střeva.

  2. Obsahuje cca o 60 % méně vápníku, o 80 až 85 % méně zinku, hořčíku, vitaminu B i E.

Konzumací většího množství bílé mouky si zaděláváte na zdravotní problémy od snížené imunity až po poruchy trávení.

Výhody celozrnných výrobků

  1. Tělo je rychleji a efektivněji tráví – celá zrna jsou pro nás přirozenější, než zbavená obalu a dalších přirozených složek.
  2. Získáte z nich více živin.
  3. Rychleji a na delší dobu vás zasytí.

Proč nahradit klasický pšeničný chléb jiným druhem?

Obsahuje většinou vysoce rafinovanou mouku a hodně přidaného cukru. Má vysoký glykemický index, což s sebou nese řadu rizik. Podle jedné ze studií zvyšuje hladinu cukru v krvi. Zasytí navíc jen na krátkou dobu.

Bezmála 10 000 lidí se zúčastnilo jednoduchého výzkumu – polovina jedla celozrnný chleba, druhá polovina klasický bílý. Za 5 let sledování vzrostlo riziko nárůstu hmotnosti a obezity u druhé skupiny o neuvěřitelných 40 %.

Pšenice má navíc vysoký obsah sacharidů s krátkým řetězcem – tzv. FODMAP. U mnoha lidí způsobují trávicí potíže.

Další druhy nevhodného pečiva do diety:

  • Klasické bílé rohlíky, housky a bagety
  • Pivní rohlíky
  • Tukové rohlíky
  • Světlé toastové chleby

Zdravé alternativy pšeničného pečiva

Chléb a pečivo při hubnutí

Naštěstí existuje mnoho zdravých alternativ konvenčního pšeničného chleba a housek. Mezi nejdostupnější patří:

  • Kváskový chléb (žitný, ječný) z fermentovaných zrn
  • Celozrnné žitné pečivo
  • Kukuřičné tortilly

TIP: Připravte si domácí celozrnné tortilly.

Další druhy zdravého pečiva:

Biblický Ezechiel chléb je jedním z nejzdravějších na trhu. Vyrábí se ze směsi naklíčených zrn a luštěnin. Má vysokou výživovou hodnotu a tělo jej snadno stráví.

Vynikají nízkým obsahem sacharidů. Základ tvoří vejce, smetanový sýr a trocha soli. V receptech najdete i další přísady.

  • Chléb z ořechové (mandlové mouky)

Pečení z ořechové mouky vás naučí například Kačka Tichá ve Voňavém Inspiromatu. Oříšky mají výbornou výživovou hodnotu. Jsou sice kaloričtější, ale rychleji zasytí, takže jich nesmíte moc.

Zdravé druhy mouky

Další nevýhodou nekvalitního bílého pečiva je zvyšování citlivosti na lepek. Ten se nachází ve všech obilovinách – žitu, pšenici, ječmeni i ovsu. Lidé, kteří trpí citlivostí na lepek (celiaci) by měli dát přednost mouce bezlepkové.

Lepkové:

Bezlepkové:

  • Pohanková
  • Mandlová
  • Cizrnová
  • Kokosová
  • Čiroková
  • Rýžová
  • Kaštanová…

TIP: Kam kterou mouku použít? Přečtěte si test 7 bezlepkových mouk.

Tipy pro výběr pečiva v obchodě

  1. Nenechte se zmást tmavou barvou pečiva – má vyvolat dojem kvality. Často však jde spíš o barviva (karamel apod.)
  2. Celozrnný chléb poznáte podle min. 80% obsahu celých zrn.

    Celozrnná mouka musí být na obalu uvedená na prvním místě.

  3. Pozor na neurčité označení „vícezrnný“ – doptejte se prodejce, jaká zrna a jak zpracovaná výrobek obsahuje.

  4. Dávejte přednost výrobkům bez soli na povrchu.

Pestrá strava je základ

Odborníci – například Kateřina Cajthamlová – opakovaně varují před častou konzumací housek, bagetek a jiných obilných výrobků z důvodu pohodlnosti. Jakmile cokoli jíte příliš často, vaše strava ztrácí nezbytnou pestrost.

Proto střídejte zdroje energie – sacharidů s dalšími přílohami. Mezi dobré tipy patří třeba:

TIP: Přečtěte si další tipy, čím nahradit pečivo.

Při hubnutí nejezte víc než jeden, maximálně 2 kousky pečiva denně. Doplňujte ho o bílkoviny, které usnadní trávení.

Reference

  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005.
  • DIVIŠOVÁ, Monika a Rudolf POLEDNE. Zdravé hubnutí po porodu. Vyd. 1. Praha: Grada, 2011, 143 s.
  • PIŤHA, Jan a Rudolf POLEDNE. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009.

Pečivo a dieta: Proč vám celozrnné vůbec nemusí pomoci zhubnout

Víte, jaký je jeden z největších mýtů o pečivu? Že se po něm tloustne! Není to pravda, netloustne! Za tloustnutí nemůže jedna potravina, a tedy ani pečivo ne.

Tloustnete proto, že přijímáte víc energie, než vydáte. Na pečivo tedy vinu nesvalujte. Nicméně ale platí, že když držíte dietu, měli byste pečlivě vybírat, jaké pečivo jíte.

Umíte se vyznat v názvosloví, které je s pečivem spojené?

Pečivo a složení

Základem při výběru pečiva při redukci hmotnosti není jeho barva, ale jeho složení. „Do zdravého jídelníčku vybírejte na prvním místě pečivo z žitné mouky, na dalším z žitno-pšeničné a pečivo z pšeničné mouky zařazujte do jídelníčku jen občas.

Nutričně zajímavé je pečivo z celozrnné mouky, které obsahují až osmdesát procent celozrnných obilovin,“ radí nutriční specialistka Hana Málková ze STOB. A ještě něco. Důležité také je, kolik pečiva sníte.

Vážíte-li pětasedmdesát kilogramů, pak jedna porce pečiva by neměla mít více než 70 gramů.

Cereální pečivo

Cereální neboli obilný. Slovo cereální vyjadřuje skutečnost, že rohlík nebo chleba byly vyrobeny z obilí. Může to být ale klidně i bílý rohlík, který do redukčního jídelníčku nezapadá.

15 tipů od žen, které zhubly o 20 kilogramů! Jak to udělaly?

Tmavé pečivo

Jestli se domníváte, že tmavé rovná se zdravé, nemáte pravdu. Jak říká nutriční terapeutka Lada Nosková z Diet Planu, na tmavé pečivo si dejte pozor. „Může být vyrobené z bílé mouky a pouze obarvené praženým žitem, sladem nebo karamelem. Tmavé pečivo je největší chyták, kdy se falšuje v mezích zákona.“

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné neznamená celozrnné! Jak říká Lada Nosková, vícezrnným pečivem může být cokoli, co obsahuje aspoň pět procent jiných zrn kromě pšenice či žita. Může to být tedy i bílý chléb posypaný ovesnými vločkami. Hana Málková ze STOBu dále dodává: „Pokud pečivo neobsahuje alespoň osmdesát procent celých zrn, nesmí být označeno jako celozrnné.“

Cereálie jako zdravá dietní snídaně? Bohužel, jen některé!

Grahamové pečivo

Vyrábí se z celozrnné mouky, do níž se ještě přidávají mleté otruby (vnější obal zrna). Grahamové pečivo si tedy při dietě můžete dopřát.

Celozrnné pečivo

Podle Lady Noskové je celozrnná mouka lepší, protože je zdrojem prospěšné vlákniny, obsahuje i spoustu vitaminů a minerálních látek (fosfor, draslík, mangan, železo, vápník). V klíčku jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdravé, jsou v nich také kvalitní bílkoviny, vitaminy E, B, B6 a enzymy. To v bílé mouce nenajdete. Pokud tedy chcete při hubnutí pečivo jíst, pak celozrnné.

Pozor také na to, že celozrnné pečivo není dietnější. „Obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zdravé životosprávy a při redukci hmotnosti, ale jeho energetická hodnota je však shodná s běžným bílým pečivem,“ říká Hana Málková. 

Hodí se tmavé pečivo k hubnutí? Zapomeňte na to! Podívejte se na VIDEO:

Tmavé pečivo se hodí k hubnutí? Zapomeňte! Je to složitější. • VIDEO: Vím co jím

Hubnete? Nebojte se pečiva | Žena.cz

Pokud držíme dietu nebo spalujeme sportováním kalorie, musíme si hlídat dostatek bílkovin, obsah tuků a sacharidů. Každá dieta by měl být vyvážená, aby tělo mělo dostatek všeho.

Při sportování je jasné, že tělu je třeba dodat energii, jinak jsme přes den unavení a bolí nás hlava. S tím souvisí také množství sacharidů v jídle, které často podceňujeme.

Pečivo je zdroj sacharidů

Pečivo je zdrojem sacharidů a bez nich to také nejde. V bílém pečivu je jen energie a celozrnné obsahuje vlákninu, která je při hubnutí nezbytná. Určitě není méně energetický, ale výhodu rozhodně má. Celozrnnost v chlebu, tedy nečisté obilné zrno, má několik vrstev, které jsou bohaté na vlákninu a vitamíin B a jiné minerální látky.

Vláknina snižuje glykemický index a po celozrnném pečivu nevyhládneme tak rychle, jako po bílém. Proto ho ve výsledku sníme mnohem více a delší dobu máme pocit sytosti.

Jak jíst pečivo

Pokud držíte dietu, neznamená to, že musíte pečivo vynechat, jen ho vhodně kombinujte s masem a mléčnými výrobky. V jídelníčku nesmí chybět ani zelenina.

Zeleninu vždy doplňte o rostlinný tuk, abyste získali více vitamínů. Dospělý člověk by měl sníst denně okolo 25 gramů vlákniny. U malých dětí buďte opatrní, neměli bychom jejich organismus tmavým pečivem přetěžovat.

Celozrnné pečivo jim dávejte postupně po troškách.

Co si počít s vlákninou

Dospělý člověk by do svého těla měl dostat až 6 porcí vlákniny za den. Děti okolo čtyř let by měly dostat jen 2 porce za den.

Jednu porci si představte pod pojmem jednoho rohlíku nebo misky ovesné kaše. U redukce je třeba hlídat příjem jídla do 6 tisíc kilojoulů.

Při hubnutí tedy myslete na to, že do svého těla máte dostat 2 porce cereálií za den. Je jedno zda pečivo nebo jiný zdroj vlákniny.

Co je ideální?

Nejlepší je při dietě pečivo k snídani. Ženám se doporučuje okolo 60 gramů podle druhu pečiva. Muž si může dovolit až dvě porce. Dále nezapomínejte kousek pečiva dát na svačinu nebo popřípadě k brzké večeři. Jako poslední jídlo dne se pečivo při redukci nedoporučuje.

Večer je nejlepší kombinovat bílkoviny a zeleninu. Při dietě se zcela vyhněte rýžovým nadýchaným chlebům, které mají vysoký glykemický index a pocit nasycenosti je velmi malý. Navíc je uvnitř koncentrovaná energie, která se hodí spíše po nějakém sportu, než k redukční dietě.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Objevila jsem, co mám v medicíně dělat. Zdraví někdy není v nabídce, říká paliatrička | Video: Daniela Písařovicová

Pečivo a dieta: podle čeho vybírat chléb?

Tweet

28. 05. 2018  |  Strava a hubnutí  |  Anička   

„Ode dneška nebudu jíst žádné pečivo.“ Znáte toto rozhodnutí? Ženy si ho dávají poměrně často, když chtějí zatočit s tukovými polštářky na těle. Ovšem nejíst pečivo – abychom zhubly – není to pravé ořechové. Pečivo člověk totiž potřebuje kvůli přísunu důležité vlákniny a obilovin.

Pečivo a dieta jdou dohromady. Stejně jako není všechno zlato, co se třpytí, není ani všechno pečivo ideální. Obchody velmi rády své pekařské výtvory přeceňují.

Na regálech se pak u obyčejného bílého pečiva dovídáme, že je vícezrnné, semínkové, cereální, tmavé, corn… a přitom jde pořád o jedno a to samé pšeničné, jen více či méně dobarvené.

Jak tedy vybírat chléb a ostatní pekařské výrobky, abychom tím svému tělu prospěly?

Především se vyvarujte čistě pšeničného pečiva. Pravda, je více nadýchané, tělu ovšem příliš neprospívá. Pokud se budete denně živit pečivem z bílé mouky, zaděláváte si na takzvané pšeničné břicho.

S tímto pojmem přišel americký lékař William Davis. Za velkými břichy, kvůli nimž ženy nenávidí své plavky, se podle něj skrývá pšeničný lepek.

Pravdou je, že spousta lidí, jež se nechala inspirovat a pšenici ze svého života vypustila, dnes obléká menší velikost šatů.

Že se něco jmenuje slunečnicová houska nebo cereální rohlík, není známkou kvalitní potraviny, která udělá dobře vašemu tělu. A už vůbec ne figuře! To jen páni pekaři při pečení bílého (pšeničného) pečiva přidají do těsta barvivo v podobě karamelu, praženého ječmene nebo žita a výrobek na povrchu lehce posypou semínky.

Myslíte si, že vícezrnná houska je už vyšší level? Není. Vícezrnné pečivo je proslulé stejným příběhem jako slunečnicová houska – jen s tím rozdílem, že má místo jednoho druhu zrníček v posypu třeba dva nebo při lepší vůli tři. Obsah tudíž pořád stejný a dobarvený.

Podle norem musí vícezrnné pečivo obsahovat aspoň 5 % zrn jiného původu než obvyklých pšeničných nebo žitných. Pekaři a prodejci nás tedy vlastně obsahem nešidí, jen pro pečivo používají lákavé názvy.

Nejlepší pro vaše trávení a zdravý životní styl je celozrnné pečivo. Pokud se jím nebudete denně přejídat, můžete v pohodě shazovat přebytečná kila a formovat tělo do letních šatiček.

V obchodě se neřiďte pouze barvou pečiva, ale i jeho strukturou. Celozrnné pečivo není přehnaně nadýchané. Jeho cena je vyšší. U celozrnné housky za 3 koruny zpozorněte – tak nízká cena je u kvalitního pečiva podezřelá. Sledujte složení, které by mělo být u baleného pečiva na obalu, u nebaleného na štítku s cenou.

A teď troška legislativy: Celozrnné pečivo musí obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů celozrnných mouk (grahamové, špaldové, žitné atd.).

Jestliže se doma zakousnete do pečiva a to splňuje podmínky uvedené výše a navíc uvnitř najdete zbytky slupek obilovin a k tomu zrníčka, můžete jásat! Tak vypadá celozrnné pečivo a to si choďte kupovat!

Nezapomeňte na to, že celozrnné pečivo je energeticky v podstatě podobné tomu obyčejnému, bílému, ale oproti němu obsahuje důležité minerály, vitamíny, fytolátky a hlavně důležitou vlákninu, která pomáhá čistit naše střeva a také zasytí na daleko delší dobu.

Máte-li doma aspoň trochu času navíc, vyzkoušejte domácí pečení. Už několik let je in, ženy na sociálních sítích sdílejí své recepty, postřehy a pečivo neustále vylepšují. Přidejte se mezi ně! Ale zapomeňte na pšeničnou mouku, vodu a droždí. Kvalitnější chléb si upečete, budete-li používat žitný kvásek a do chleba přidáte kvalitní celozrnnou mouku. Na trhu jich je nepřeberné množství. Pečivo a fitness musí tvořit nedílnou dvojici. Jistě víte, že příjmu se musí vyrovnat i výdej. Takže pokud jste si dopřáli, vyrazte za sportem. Pokud už dlouho přemýšlíte nad běháním a stále nevíte, jak a kdy začít, máme pro vás skvělou motivaci v podobě Běžeckého kalendáře. Je vhodný i pro absolutní začátečnice. Stačí si ho stáhnout do svého počítače nebo mobilního telefonu.CHCI BĚŽECKÝ KALENDÁŘ ZDARMA

Hubnoucí výzva 3: Pečivo :

Je pátek, takže nás čeká nová výzva. Tentokrát bude o
pečivu. Určitě ho rádi jíte vy, i vaše rodina. Na tom není nic špatného, ale je
důležité vybrat to správné pro váš cíl, kterým je redukce tuků a samozřejmě i
lepší zdraví. Podíváme se tedy na to, jaké pečivo kupovat a které ne, podle
čeho vybírat a na co si dát pozor.

Není pravdou, že pečivo se při hubnutí
jíst nesmí a mělo by se z jídelníčku úplně odstranit (pokud pro to tedy nemáte zdravotní či jiné důvody). Pro hubnutí je to naprosto
zbytečné a spíše než pomoci, to může vašemu hubnutí a zdraví dokonce uškodit.
Proč? Mnoho žen nahrazuje pečivo a celkově přílohy jen zeleninou.

Ano, zelenina
je samozřejmě zdravá, ale naše tělo tyto komplexní sacharidy potřebuje. Pokud
je zbytečně moc omezíte, můžete se „těšit“ na věčnou únavu, bolesti hlavy a
hlavně záchvaty žravosti a neutuchající touhu po sladkostech.

Takže takhle
opravdu ne, a jdeme se mrknout na to, jaké pečivo si na příští (a další) týdny
nakoupit.

  • Jaké pečivo nekupovat:
  • Bílé rohlíky – klasická bílá mouka a spousta lepku, pro nás
    naprosto nevhodné.
  • Klasický pšeničný chleba
    – zase pšeničná mouka, ze které byly odstraněny všechny kvalitní složky a minerály.
  • Tmavé pečivo – i když může vypadat zdravě, většinou je to
    jen klasické pečivo, obarvené karamelem, a samozřejmě s vyšší cenou.
  • Vícezrnné pečivo – další z reklamních tahů, to, že na
    něm nahoře najdete nasypaných pár semínek ještě neznamená, že je kvalitnější a
    lepší.
  • Cereální pečivo – zase jako předchozí případy, klasické
    pečivo, vypadající zdravěji.

Fit (fitness) pečivo – celkově si dejte pozor na „fitness“
výrobky, vždy čtěte složení, v drtivé většině případů se jedná jen o pěkný
název, ale fit na něm není vůbec nic. Platíte zde jen za reklamu. Pokud vám nabízí zásobárnu proteinu, ve většině příkladů se jedná jen o odpad se soji.

Pečivo z listového těsta – pokud se nejedná o
celozrnné, tak je pro nás nevhodné.

Jaké pečivo kupovat:

Celozrnné pečivo – toto pečivo (neplést s vícezrnným)
už musí obsahovat jistý podíl celozrnné mouky, což je pro nás dobře, více
vitamínů a vlákniny.

Vybírejte rohlíky, chleby, housky, klidně i toustový
chleba, co jen máte rádi. U toustového chleba ale pro jistotu mrkněte do
složení.

Potkala jsem několik „celozrnných“ chlebů, které pak měly malými
písmenky v popisu dopsáno, že celozrnné mouky je tam asi 1%.

Žitné pečivo – nestojí velké peníze, a pro náš účel je
ideální. Většinou je to taková kostka.

Vyzkoušejte jich více, nenechte se
odradit, první, který jsem kupovala byl opravdu kostka, ale spíš dlažební, ani
ukrojit nešel.

I když tyto chleby vzhledem k použité mouce nejsou tak měkoučké
a nadýchané jako ty, které je většina populace zvyklá jíst, dají se najít
opravdu chutné, které si oblíbíte.

Celozrnného i žitného pečiva už je opravdu veliký výběr, od klasických chlebů a rohlíků, až po různé kostky, bulky a tak dále. Vyberte podle toho, co vám chutná.

Pro ty, kdo celozrnné ani žitné pečivo nedokáží pozřít, prostě jim nechutná je jednoduché řešení. Začnete tím, že budete kupovat chleba a pečivo žitno-pšeničné a kváskové. V obchodě
byste vždy u cenovky měli najít i složení pečiva, které kupujete.

Dbejte na to,
aby obsah žitné mouky byl vyšší než pšenice. Například v Tescu prodávají
chléb Žitan, kde je vcelku dost žita, ale vzhledem k tomu, že jsou tam i
jiné mouky, tak se mému manželovi ještě nepodařilo odhalit, že nekupuji ten
klasický, který má rád.

Takže to je taková pomoc pro ty, kteří prostě výše
zmíněné chleby jíst nezvládnou či nechtějí.

  • se spoustou kombinací a možností
  • ze známých a běžně dostupných potravin
  • žádné zázračné přípravky a drastické diety
  • s kuchařkou jednoduchých receptů
  • s návodem na zdravé hubnutí a životní styl
  • a hlavně BEZ HLADOVĚNÍ

Co dalšího místo pečiva:

Knackenbrot – obsahuje hodně vlákniny, je celozrnný a
zdravý, zkuste ho zařadit do jídelníčku.

Tortily – pro nás samozřejmě celozrnná verze, za pěknou cenu
je najdete například v Lidlu. Je to takové vděčné jídlo, můžete si do nich
naskládat, co vás jen napadne. Od zeleniny, masa, vajíček až po fazole, šunky a
sýry.

Víc se nebudu rozepisovat, myslím, že tato výzva je jasná.
Od příštího týdne už žádné bílé pečivo, zkusíme to trochu jinak. Jen mám pro
vás ještě jedno upozornění. Nezapomeňte dál dodržovat správný pitný režim,
který jste si snad tento týden osvojili. Proč? Vzhledem k tomu, že
doporučené druhy pečiva mají o dost více vlákniny, dodržování pitného režimu je
velice důležité, abyste ji správně strávili a neměli případné střevní potíže.

Konečně jste se dočkali, máme tu další výzvu. Tentokrát se netýká stravování, ale pohybu.

První věc, která každého na startu hubnutí zajímá, případně by zajímat měla, je jak si správně poskládat jídelníček. Pro vaši inspiraci jsem se tedy rozhodla sepsat takový malý zjednodušený návod. Je jasné, že každý máme jiné zvyklosti, chutě a preferujeme jiné potraviny. Berte to proto opravdu jen jako takovou inspiraci, jestli jste v hubnutí a…

Je pátek, takže nás čeká nová výzva. Tentokrát bude o pečivu. Určitě ho rádi jíte vy, i vaše rodina. Na tom není nic špatného, ale je důležité vybrat to správné pro váš cíl, kterým je redukce tuků a samozřejmě i lepší zdraví. Podíváme se tedy na to, jaké pečivo kupovat a které ne, podle čeho vybírat a na co si dát pozor. …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector