Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli? Kateřina Hájková 15. 11. 2020   |  07:30

S teplotami pohybující se lehce nad bodem mrazu nebo dokonce pod ním, mlhou a mrholením nepřináší listopad úplně ideální podmínky motivující k dlouhým procházkám přírodou. Komu by se chtělo z vyhřátého bytu, když je venku tak nevlídno? Tomu, kdo se spoléhá na sebe a ví, že většinu zachrání správnou volbou oblečení…

Zatímco v létě je chuť přivstat si a nadýchat se čerstvého ranního vzduchu prozářeného vycházejícím sluncem přímo hmatatelná, temná listopadová rána plná mlhy a chladu nás z teplých peřin zrovna nelákají.

A když se k lezavému chladu přidá drobný či hustší déšť, motivace jít si zaběhat nebo vyrazit na procházku mizí v nenávratnu.

Navíc máte pocit, že ať na sebe obléknete cokoliv, i třeba novou parku inzerovanou jako vhodnou až do -20 °C, tak prochladnutí stejně neuniknete… Dobrá zpráva je, že to všechno jsou jen osidla naší lenosti, která je spřádá, aby nás udržela doma. Jak proti ní bojovat? Vyvrácením mylných domněnek!

Méně je více Ti, kteří chodí pravidelně sportovat ven v jakémkoliv počasí vědí, že je lepší obléknout se tak, aby vám, když vyrazíte, bylo mírně zima. Má to svou logiku – ať už rychlou chůzí, během nebo jízdou na kole či jakýmkoliv jiným sportem se tělo postupně zahřeje a začne se potit.

Pokud vám bude vedro jen, co vyrazíte, jednak se vám bude špatně hýbat, jednak se více zpotíte a hrozí riziko, že jakmile začnete chladnout, nastydnete. Pokud vám zpočátku bude mírně zima, zahřejete se postupně, tolik se nezpotíte a pohyb bude celkově příjemnější.

Dalším benefitem je, že tak posilujete svou odolnost vůči chladu a v podstatě se otužujete.

Lepší více tenkých vrstev než jedna či dvě tlusté Na jakoukoliv fyzickou aktivitu, s níž to myslíte opravdu vážně, jsou jistě vhodné kusy speciálního funkčního oblečení, které jednak účinně odvádí pot, jednak velmi dobře saje a jednak je prodyšné čili vám umožňuje volný pohyb.

V konečném důsledku také poskytne mnohem více tepla, které se mezi jednotlivými vrstvami lépe kumuluje.

Spíše než rifle, nátělník, triko, svetr a zimní bundu proto pro sportovní pobyt venku v chladném počasí zvolte funkční kalhoty na tělo, tílko, triko s dlouhým rukávem, merino mikinu a softsheelovou bundu nebo nepromokavou větrovku.

Vhodné boty i ponožky Pro chladnější počasí, kdy existuje i riziko námrazy, je vždy lepší volit pro pohyb venku botu fixující kotník a eliminující riziko zranění. Taková obuv by měla být odolná i vůči vodě, což můžete podpořit impregnací.

Boty je také dobré přiměřeně utáhnout – tak, aby noha v botě dobře seděla, ale aby vás nikde nic netlačilo. Na sport volte také funkční typ ponožek, třeba z merina nebo bambusu, které účinně odvádí pot, dobře sají a dobře drží na noze.

Pokud volíte boty typu pohorek, vezměte do nich kotníčkové ponožky, abyste si nohy zbytečně neotlačili.

Myslete na krk i pokrývku hlavy Skvělým univerzálním řešením ochrany horní části těla jsou speciální funkční roláky. Můžete je nasadit na krk místo šály, přetáhnout přes ústa a nos místo roušky nebo z nich vytvořit čelenku či čapku a obléci je takto na hlavu. Ideální je pořídit si jich několik a užívat je klidně i najednou podle libosti a potřeby.

Promoknutí se bát nemusíte Pokud venku mží nebo mrholí a vy se nechcete tahat s deštníkem, není nic jednoduššího než vsadit na nepromokavé doplňky.

Taková větrovka s pořádným vodním sloupcem vám pomůže přečkat nejeden nečas, stejně jako dobře zvolená softsheelová bunda a kalhoty, které můžete podpořit i impregnací sloužící tomuto účelu pro tyto výrobky.

Se správným přístupem tedy neexistuje špatné počasí, jen oblečení, a když se dobře vybavíte, nemusíte se bát vyrazit, ať už je venku v podstatě jakkoliv.

Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Vědci z John Hopkins University objevili mechanismus, který v mozku automaticky spojuje objekty. Když vidíte zubní kartáček, auto, strom nebo jakýkoliv jednotlivý předmět, váš mozek jej automaticky spojí…

Čtěte dál Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Teče vám z nosu, škrábe vás v krku a lechtá vás v nose, takže nemůžete přestat kýchat. Příznaky nachlazení se dají přehlédnout jen…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Možná máte své oblíbené sportovní aktivity, které byste za nic nevyměnili a myslíte si, že si s nimi bohatě vystačíte. Je ale známo,…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Říká se, že nejdříve jíme očima. Pro naše smysly a prožitek je tedy dobré si jídlo připravit tak, aby lahodilo i oku. Stejně jako dortu…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Začátek školního roku a pomyslný konec léta neznamená velkou změnu jen pro děti, které po prázdninách vyrážejí do školy. I rodičům…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Někdo může strávit celé léto na jednom místě, třeba u vody s prutem na ryby, jiní dají přednost turistice. Turistika, to jsou výlety,…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Olympijské hry jsou bezesporu nejslavnější a také nejdůležitější multisportovní událostí, které se pravidelně účastní tisíce sportovců…

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Spaní pod širákem k létu neodmyslitelně patří, v sepětí s přírodou můžeme plně vychutnat volné chvíle, zažít dobrodružství a třeba…

Nejen sportovce a fanoušky zdravého životního stylu může zajímat, že letošní olympiáda je doslova za dveřmi, což samo o sobě přináší…

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává…

Kempování v zimě – příprava na chladné počasí při kempu

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?
Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?
Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Nosit vrstvy, spousta vrstev oblečení, a nečekejte, až začnete cítit zima, než přidáte vrstvy. Pokud se vám příliš zima, bude trvat déle, než se zahřeje, než si myslíte.
Tyto vrstvy by měly obsahovat velmi dobrou tepelnou základní vrstvu, což vám pomůže udržet se v teple, sloužit jako základ pro ostatní vrstvy a bude knot odvádět pot (pocení je nepříjemné v chladném počasí a mokré oblečení vás bude rychle ochladit). Ujistěte se, že váš spací pytel je určen pro teploty, které očekáváte, ve velmi chladném počasí je nezbytný dobrý čtyřsezónní spací pytel. Také se ujistěte, že používáte kvalitní matraci nebo matrici na spaní, která zabrání tomu, aby vaše tělesné teplo vyzařovalo do země. Podložka na spací pytel může být také dobrý nápad a bude sloužit jako dodatečná vrstva tepla a izolace.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Přineste spoustu náhradních přikrývek, kvalitní vlněné deky jsou skvělé, ale žádné deky jsou pomoc. Můžete použít tyto přes nohy a kolem ramen u táboráku a můžete hodit je přes spací pytel později, když odejdete do svého stanu.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Nikdy nechodíte do postele, když se cítíte zima, bude to trvat déle, než si myslíte, že se zahřejete, když ležíte ve stanu. Než půjdete do postele, může být dobré mít horký nápoj nebo jíst nějaké horké jídlo, nebo pokud to není možné, mít rychlý běh po kempu nebo udělat nějaký krátký běh nebo, na místě 'hvězda skákání' zahřát se tak, že budete spát v teple.

Pokud můžete vyrobit láhev s teplou vodou pro váš spací pytel, která vám může pomoci udržet si teplo, je nejlepší láhev s teplou vodou, ale můžete také použít láhev s vodou zabalenou v ručníku nebo tričku, pokud nemáte. láhev s teplou vodou, jen se ujistěte, že je správně utěsněna. Zahřívejte vodu na sporáku nebo na táboráku.

Budete mít zájem:  Lidé chtějí hlavně tradiční kvasový chleba, v obchodech ho ale nemáme šanci poznat

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Když jste ve stanu, vyhněte se pokušení pokrýt hlavu spacákem, protože to způsobí, že vlhkost z dechu kondenzuje na tkanině spacáku a pak zamrzne, což není dobré. Místo toho se pokuste vytvořit nálevku pro ústa a nos tak, aby váš dech nezpůsobil mráz na lůžkovinách.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Zabalte více oblečení, než si myslíte, že budete potřebovat. Zvláště pokud kempujete z vozidla. S čerstvým, suchým oblečením může být zachránce života, je mnohem lepší přivézt příliš mnoho oblečení a nepotřebovat ho, než je třeba trpět v chladném počasí ponožkami nebo kalhotami.

Nakonec zkuste vybrat správné místo pro váš zimní kemp.

Vyberte si místo, které je chráněno před prvky, měli byste se vyhnout dno kopců nebo přírodní žlaby v krajině, kde chladný vzduch bude mít tendenci k bazénu, a také na vrchol kopců, kde vítr sníží teplotu vzduchu.

V ideálním případě si vyberte ploché umístění, stáhněte si stany a markýzy dobře a stanové stany tak, aby vchody byly kolmé ke směru jakéhokoli převažujícího větru.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

A co je nejdůležitější, užívejte si, není nic takového, jako byste si mohli vychutnat hrnek horké čokolády nebo polévky při chatování u řvoucího ohně obklopeného přírodou v zimě.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli? Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Léto se blíží ke konci. Víte, jak se zahřát během chladnějších dnů?

jak se zahřát Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Sice pomalu, ale jistě se blíží zase to nepříjemné
sychravé počasí, které nás nutí zůstávat doma a nejraději celý den z postele
nevylézat. Během podzimu a zimy je člověk naprosto bez energie a hledá způsoby,
jak se co nejrychleji zahřát. Inspirujte se radami, díky nimž nad studeným
počasím vyzrajete.

Vklouzněte přímo do teplého

Tělo je obvykle nejteplejší hned po ránu, takže abyste si zpříjemnili začátek dne, oblečte si na sebe prádlo ze sušičky. Hned jak vstanete, zapněte rychlý program nebo si sušení nastavte na určitou noční dobu tak, abyste prádlo vytahovali ještě teplé.

Tělo spaluje více energie

Aby se nám tělesná teplota zvýšila, potřebuje naše tělo spalovat energii. Proto v chladném počasí zapomeňte na přísné diety a hladovky, snažte se jíst alespoň jedno teplé jídlo denně a do jídelníčku zařaďte různé druhy ovoce a zeleniny.

Ponožky i do postele

Je spousta lidí, které trápí ledové nohy. Proto noste
ponožky, a to i tehdy, když jdete spát. Navíc teplé nohy signalizují mozku, že
je čas na spánek.

Tělo potřebuje železo a vitamín B12

Bez dostatečného množství obou látek může dojít k anémii, což znamená, že má tělo málo červených krvinek, čímž dojde ke špatnému okysličování krve a ke klesání tělesné teploty.

Základem je vrstvení

Několik lehčích vrstev vás zahřeje lépe než jedna velká. Začněte s něčím tenkým, jako je termální prádlo, které odvádí vlhkost. Pak přidejte vrstvu izolační (svetr) a nakonec vrstvu poslední (lehčí větrovku).

Okořeňte si život

Všimli jste si, že když jíte něco extra pálivého, vyrazí vám na čele krůpěje potu? Je to proto, že kořeněné jídlo doslova zahřívá vaše tělo. Na tom není nic špatného, pokud však netrpíte žaludečními problémy, jako mohou být například vředy.

Mladá žena pracovala jako učitelka a byla zcela zdravá. Devicova choroba jí ale obrátila život naruby.

Nezapomínejte na fyzické aktivity

Ačkoliv chladné počasí přímo vybízí k tomu, abyste si zalezli pod peřinu, přemozte se a jděte na procházku nebo běhat. Pokud je venku příliš chladno, zajděte do fitka nebo si zacvičte doma. Cvičení vás nejenom zahřeje, ale také vás dostane do formy.

Pomohl vám článek, nebo už máte vlastní osvědčené rady a nápady, jak přečkat chladné období pěkně v teploučku?

Zdroj: autorský text

Autor: Michaela Richterová Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli? Přidejte si magazín ZdravéRady.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Po chladném týdnu s přeháňkami se o víkendu počasí vylepší a oteplí se. Předpověď počasí na víkend

Počasí u nás zpočátku ovlivňovala hluboká tlaková níže nad Skandinávií, kolem které k nám pokračuje příliv studeného a vlhkého vzduchu od severozápadu.

Postupně se bude oblast vyššího tlaku vzduchu přesouvat ze střední Evropy dále k jihovýchodu, po jejím severním okraji bude postupovat teplá fronta a k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Příliv teplého vzduchu ukončí další zvlněná studená fronta, která by měla přecházet v první polovině příštího týdne. Za ní se do střední Evropy opět rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu.

Dnes bude zpočátku jasno až polojasno, postupně od západu další přibývání oblačnosti, přechodně až na zataženo.

Nejvyšší denní teploty 10 až 14°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem 5°C.

Vítr slabý proměnlivý, postupně během dne až mírný jihozápadní 1-5 m/s, na severovýchodě až čerstvý 4-8 m/s, v nárazech i kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

  • V noci bude převážně polojasno až oblačno, v severozápadní polovině Čech až zataženo a později ojediněle slabý déšť.
  • Nejnižší noční teploty 4 až 0°C.
  • Vítr slabý proměnlivý do 4 m/s, na severovýchodě až mírný jihozápadní.

Počasí o víkendu

  1. V sobotu bude polojasno až oblačno, v severozápadní polovině Čech až zataženo a místy slabý déšť.
  2. Nejvyšší denní teploty 14 až 18°C.
  3. Vítr slabý až mírný jihozápadní 2-6 m/s, ve východní polovině území až jihovýchodní a místy i silnější.
  4. V neděli bude skoro jasno až polojasno, přechodně i oblačno a ojediněle přeháňky.
  5. Nejnižší noční teploty 7 až 3°C, při vyjasnění a utišení větru až 1°C.
  6. Nejvyšší denní teploty 17 až 21°C.
  7. Vítr slabý až mírný jižní nebo jihovýchodní 2-6 m/s, ve východní polovině území až čerstvý 4-8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli? 

Co jíst v zimě? Tyhle potraviny nás zahřejí

Máme si v zimě zvětšit porce jídla? Pomáhá sklenka červeného vína navíc? Je lepší teplá polévka nebo těstoviny? A kolik vody máme vypít?

Když je naše tělo vystaveno nízkým teplotám, organismus reaguje tak, že se snaží bránit a mění tepelnou rovnováhu v závislosti na prostředí. Co můžeme udělat pro to, abychom se chránili před chladem? Také výživa, to, co jíme a co pijeme, nám pomáhá zůstávat v teple, píše italský deník Corriere della Sera.

Co se děje s organismem, když je chladno? Jestliže teploměr klesá, klesá rovněž vnitřní teplota našeho těla. Pod 37 stupni Celsia vznikají některé procesy, jako je kožní vazokonstrikce, čili stažení kožních cév. Tímto způsobem se tělo snaží zabránit únikům tepla.

Jestliže je skutečně zima, zvyšuje se produkce vnitřního tepla, do níž se zapojují různé metabolické procesy. Tělo tak ztrácí teplo pomaleji než ho produkuje. Když je člověk vystaven chladu déle, vzniká riziko hypotermie, kdy tělesná teplota klesá pod 35 stupňů Celsia.

Kromě toho je zde nebezpečí poškození kůže, problémy se svaly a kostmi a omrzliny.

Abychom se tomu vyhnuli, je dobré pomoci organismu uspokojit větší metabolickou potřebu, aby mohl vyrábět více vnitřního tepla. To lze učinit odpovídajícím přísunem kalorií. „Není nutné příliš zvyšovat příjem kalorií. Nepotřebujeme jíst více, tím, že sníme více kalorií, se neohřejeme.

Důležité je dodržovat vyvážený režim a dávat přednost čerstvým sezónním potravinám. Konzumace ve správné chvíli má vliv na produkci tepla a na to, aby se tělo vyvaroval tepelné nerovnováze.

Každá potravina podávaná ve správném čase, stimuluje metabolismus,“ uvádí doktorka Roberta Monzaniová z Klinického institutu Humanitas v Miláně.

Některé potraviny můžeme konzumovat celoročně, včetně zimy. Jsou to celozrnné výrobky, hrášek, kukuřice, houby, brambory, vejce. Jejich vyvážená konzumace má vliv na metabolismus a na produkci tuků, proteinů a cukrů bez nějaké nerovnováhy.

Budete mít zájem:  Roman Šmucler: O jedovatosti amalgámových výplní nejsou důkazy

V období mezi sezónami dávejme přednost čerstvým pokrmům, jako jsou jablka, lilky, mléko, na jaře zase masu, řepě, tykvím, kuřatům a kávě. V zimním období si dopřávejme jehněčí, čočku či zázvor, který je velmi důležitý, protože působí na cévní systém tak, že zvyšuje produkci tepla.

Podobně působí i pepř, který podporuje trávení.

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Říká se, že alkohol v zimě zahřívá. Je tomu tak? „Je to falešná představa,“ zdůrazňuje doktorka Monzaniová. „Účinek alkoholu je přechodný, nepůsobí správně na metabolismus a na rovnováhu metabolismu cukrů. Naopak může vyvolat přílišné plýtvání teplem,“ dodává.

Důležitá je hydratace. I když na rozdíl od léta míváme menší žízeň, je důležité zajišťovat neustálý přísun tekutin i v zimě. Pokud máte problémy s tím, abyste pili vodu, připravujte si čaje a odvary.

Tímto způsobem přijmete dostatek tekutin, navíc teplých, které přispějí k tomu, abyste se zahřáli.

A v případě odvarů, zvolíte-li si správné ingredience, můžete dosáhnout zvýšeného účinku: ideální je například odvar ze zázvoru.

Jak jíst na cvičení v chladném počasí

Co jíst abyste se v chladném počasí zahřáli?

Cvičení v chladném počasí přináší pro sportovce, kteří se účastní zimních sportů, několik jedinečných výzev. Každý, kdo cvičí v chladném počasí, musí učinit několik preventivních opatření, aby zůstal pohodlný, bezpečný a při poklesu teploty stále dosahoval optimální úrovně.

Mezi hlavní obavy sportovců a cvičenců v chladném počasí patří:

  • Znát základní bezpečnostní pokyny pro cvičení v chladném počasí
  • Vyhněte se omrzlinám a podchlazení
  • Obvaz pro cvičení v chladném počasí

Ale to, co jíte a pijete před a během cvičení v chladném počasí, vám může také pomoci podat nejlepší výkon a zůstat v pohodlí a bezpečí.

Správná výživa pomáhá regulovat teplotu jádra, udržuje tělo v teple a poskytuje dostatek paliva pro vaše pracovní svaly.

V teplém počasí se snadno potíte, abyste regulovali teplotu a odváděli přebytečné teplo, ale v chladném počasí musíte generovat více tepla, abyste zůstali v teple.

V chladném počasí vaše tělesná teplota normálně klesá. Váš metabolismus se zvyšuje, aby zahřál a zvlhčil vzduch, který dýcháte, a máte tendenci spalovat o něco více kalorií, abyste zůstali v teple. Dýchání v chladném a suchém vzduchu nutí vaše tělo tento vzduch ohřívat a zvlhčovat a při každém výdechu ztrácíte značné množství vody.

Zimní sportovci potřebují více tekutin, aby nahradili vodu, která se ztratí dýcháním, ale mají sníženou chuť k pití (mechanismus žízně je v chladném počasí snížen). Jednou z největších nutričních potřeb během zimního cvičení je správná hydratace. Dehydratace je jedním z hlavních důvodů sníženého výkonu za studena.

Pokud jde o stravování během cvičení v chladném počasí, teplá jídla jsou ideální, ale ne příliš praktická. Problém se studenými potravinami a tekutinami spočívá v tom, že mohou ochladit tělo. V létě je tento chladicí účinek nápomocný při cvičení, ale v zimě jsou teplá jídla lepší volbou.

Ideálními potravinami jsou komplexní sacharidy konzumované 2 hodiny před cvičením. Polévky, chilli, chléb, bagety, těstoviny s rajčatovou omáčkou, pečené brambory, cereálie, arašídové máslo, libové maso a nízkotučný sýr jsou dobrou volbou.

Je také důležité neustále jíst, abyste nahradili zásoby sacharidů, které se používají k cvičení a oteplování. Pokud tuto energii nenahradíte, budete se pravděpodobně cítit unavenější a chladnější.

To je zvláště důležité pro děti. Děti častěji pociťují hlad a rychlejší únavu.

Naplánujte si dopředu a přineste energetické tyčinky, čokoládové tyčinky, trail mix, banány, sendviče nebo něco, co máte rádi a budete jíst.

Doporučení pro výživu v chladném počasí

  • Pít hodně vody
  • Jezte různé potraviny s vysokým obsahem sacharidů
  • Plánujte jíst malé občerstvení (100-200 kalorií) každých 30 až 45 minut
  • Jezte pokud možno teplé nebo teplé jídlo
  • Snižte spotřebu kofeinu
  • Nepijte alkohol. Alkohol rozšiřuje cévy a zvyšuje tepelné ztráty.

A nakonec je pro zimní sportovce důležité mít s sebou nouzový zdroj potravy. To je nad rámec toho, co plánujete jíst. V případě potřeby někde skryjte další energetickou tyčinku.

Zahra Thunzira is a Jakarta-based nutritionist and gym instructor. She’s also an adventure travel, fitness, and health writer for several blogs and websites. She earned her Master degree in Public Health from University of Indonesia.

Co jíst na podzim, aby vám nebyla zima? Zapomeňte na citrusy i saláty!

Do podzimního jídelníčku patří tepelně zpracovaná zelenina spíš než jen saláty

Proč se na podzim vyhnout citrusům, kávě s mlékem a zeleninovým salátům? Poradíme vám, co patří i rozhodně nepatří do jídelníčku pro období, kdy je už někdy pěkně chladno.

Jestli nechcete dopadnout jako jezevec, který si na podzim pořídí pod kožíšek i pěknou vrstvičku tuku, měli byste o složení jídelníčku začít víc přemýšlet.

Někde v mozku totiž zůstalo kus zvířete, které netuší, že je sámoška na rohu stále k dispozici, bojí se zimního hladovění a velí, abyste se pořádně najedli.

Naučíme vás sestavit si správný podzimní jídelníček, který vás zahřeje, ale nepřiberete.

„Jak klesá teplota, stoupá vaše potřeba se zahřát. Je tedy dobré vyloučit z jídelníčku potraviny, které ochlazují.

Díky tomu budete odolnější proti nachlazení, nemocem dýchacích cest, stejně jako průjmovým onemocněním.

Podzim je totiž obdobím zvýšené zátěže pro plíce a střeva a správným jídlem můžete podpořit jejich kondici,“ říká nutriční terapeutka správné výživy a zdravého životního stylu RNDr. Lucie Svobodová.

„Tropické citrusové ovoce a banány v podzimním a nastávajícím zimním období sice kralují obchodním regálům, rozhodně však nejsou vhodnou variantou, jelikož tělo výrazně ochlazují,“ upozorňuje Lucie Svobodová.

„Vyhněte se také zeleninovým salátům, v zimě zeleninu raději upravte tepelně,“ doplňuje Jarka Kučmášová, poradce zdravého životního stylu.

Pokud budete tělo jídlem chladit, budete mít nejen stále potřebu jíst, ale také budete víc nemocní.

Citrusy ochlazují organismus, takže se nehodí do chladného počasí

„V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše – nejen z ovesných vloček, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky, quinoy. Jsou ideální snídaní, protože zasytí, zahřejí a obsahují spoustu živin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová a doporučuje také:

  • kulatou zeleninu jako dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, stejně tak mrkev a celer,
  • sezonní ovoce, tedy jablka, švestky, hrozny, prohřeje i sušené ovoce,
  • luštěniny – ty můžete zpracovat jako kaši, polévky i pomazánky,
  • k dochucení doporučujeme zázvor, pepř, skořici, garam masala, česnek a křen.

„Poučte se z jídelníčku babiček. Ráno rozproudí metabolismus sladká kaše z obilovin, imunitu posílí kysané zelí, mléka a mléčných výrobků konzumujte pomálu, protože zahleňují a zatěžují tělo. Dopřejte si cibuli ve všech formách,“ doplňuje Jarka Kučmášová.

Při sestavování jídelníčku se inspirujte tím, co jedly naše babičky. Třeba červená řepa je ideální

Prohřejí – a nejen teplotou – i čaje, například z malinového nebo jahodového listí, ale i ze zázvoru. „Lidé často pijí bylinné čaje, ale na ty pozor, měli byste je brát jako léky,“ varuje Jarka Kučmášová.

Do podzimního jídelníčku lze zařadit i některé suroviny z cizokrajných kuchyní. Například kvalitní sójovou omáčku, tempeh, miso pastu, mořské řasy.

Nastává doba, kdy lze tělu přidat i trochu tuků a sladkostí, nebojte se tedy dát do doporučovaných kaší med nebo zavařeninu. „Ideálním doplňkem podzimního jídelníčku jsou rozhodně ořechy, semínka a oleje z nich lisované.

Tuky jsou totiž významným zdrojem energie a dokážou tělo zahřát, proto si jich nyní můžete dopřát o trochu více. Řeč je samozřejmě o kvalitních a zdraví prospěšných tucích, obsahujících velký podíl omega-3 mastných kyselin,“ říká Lucie Svobodová.

Budete mít zájem:  Konec bezesným nocím aneb Jak si vybrat vhodnou matraci?

Mezi tyto patří například pupalkový, lněný nebo konopný.

Upravujete jídelníček podle ročního období? Napište nám!

Blog

  • Vše
  • Zdravě v kuchyni
  • Fitness
  • Životní styl
  • Rady, tipy, triky

Rady, tipy, triky

5 tipů pro nakopnutí metabolismu, o kterých jste ještě neslyšeli

Léto, kdy jsme si užívali sluníčka a dobrého jídla, nám skončilo a měli bychom se začít připravovat na to následující.

Jistě si teď říkáte, že je ještě času dost, ale ono není, jelikož nás čekají Vánoce, kde téměř každý z nás nějaké to kilečko nabere, a pokud máme i nadbytečná kila z léta, tak na jaře můžeme mít problém.

Ukažme si pár snadných triků, které nám nakopnou metabolismus, a my budeme rychleji hubnout.

Čtěte více

Rady, tipy, triky

6 důvodů, proč je voda s citronem zázračná pro naše zdraví

Všichni dobře víme, že je důležité pít dostatek vody, ale některým z nás samotná voda nechutná. Je bez chuti. Pokud patříme do této skupiny, tak si vodu ochuťme citronovou šťávou. Nejen, že nám bude více chutnat, ale také uděláme mnoho pro naše zdraví.

Čtěte více

Zdravě v kuchyni

Podzim, čas polévek – 5 receptů, které musíte zkusit

Chladné a deštivé počasí nás láká se zahřát, přichází období čajíčků, svařeného vína a polévek. V létě bych jedla saláty pořád, ale přes podzimní období na ně nemám chuť.

Možná je to tou „umělou“ chutí zeleniny, nebo chladivým efektem salátu, nevím, ale člověk by měl poslouchat své tělo.

Jenže tím pro mě nastal problém, co tedy večeřet? A tak se pro mě polévky staly takovou mojí podzimní verzí salátů.

Čtěte více

Zdravě v kuchyni

5 nejlepších dýňových receptů

Proč dýně? Nejlepší pro naše zdraví je jíst sezónní zeleninu, která je přirozená pro naše prostředí. Bohužel na podzim už moc zeleniny nedozrává, ale přesto ukrývá několik pokladů, jedním z nich je dýně.

Čtěte více

Životní styl

5 způsobů, jak se odměnit za svůj zdravý životní styl

Stále píšeme o tom, jak dodržovat zásady zdravého životního stylu – co jíst a nejíst, jak efektivně spalovat a posilovat, ale víme vůbec, jak se odměnit za dobře odvedenou práci?

Čtěte více

Zdravě v kuchyni

10 nejlepších tipů pro skvělou snídani, která nás nakopne na celý den

Základní zásady zdravého životního stylu se občas různí, ale všechny se shodují na tom, že snídaně je základ. Neměli bychom jí nikdy vynechávat, jelikož naše tělo je po celé noci vyhladovělé a je potřeba doplnit veškeré živiny a energii, kterou tělo investovalo do čistících procesů.

Čtěte více

Rady, tipy, triky

5 tipů jak se zbavit chutí na sladké

Dodržovat správnou stravu je někdy velice těžké, vždyť kolem nás je tolik lákadel, které nás pokoušejí! Pokud nemáme zrovna nejsilnější vůli, tak podlehneme a opět nezapneme kalhoty. Tak co s tím?

Čtěte více

Fitness

Jak minimalizovat svalovou bolest po tréninku?

Většina z nás zná ty stavy, kdy po náročném tréninku nás bolí celé tělo natolik, že nemáme sílu na další trénink. Tak si dáme jeden den oddech, ale druhý den to není o moc lepší. Nakonec se z jednoho tréninku dostáváme téměř týden, po který nic neděláme a přemýšlíme, jestli tvrdý trénink, který všichni doporučují, je pro nás to pravé?

Čtěte více

Fitness

Nechce se Vám cvičit? Vzpomeňte si na tohle! 5 tipů trenérky Veroniky Wisiorkové

Jsou dny, kdy jsme líní, kdy se nám nic nechce, ani cvičit ne. Cítíte se bez energie, ale víte, že dneska je jeden z mála dnů v týdnu, kdy se Vám trénink hodí. A tak byste raději šli, ale těžko se Vám přemlouvá. Na co je dobrý si vzpomenout, když se Vám nechce cvičit?

Čtěte více

Fitness

10 Tipů pro cvičení v 1.trimestru

První rimestr je start do zcela nového světa. A jako pro každý start, je i tady důležite aby jste nastartovaly správně a zajistili si tak ty nejvhodnější podmínky pro celé těhotenství a následně porod a mateřství. Zde je pár mých rad tipů na to.

Čtěte více

Fitness

Jak na krásné štíhlé bříško?

Krásné bříško chce mít každá z nás, ale bohužel jen málokterá ví, že uzkracovačkovat se k smrti bohužel nestačí! Je potřeba zapojit správnou stravu a mít efektivní trénink. Podívejme se na několik tipů, jak na krásné a štíhlé bříško.

Čtěte více

Životní styl

Jak jsem zhubla 25 Kg – Eva G.

Ahoj, tak i já Vám posílám svou proměnu. Původní váha 102kg a nyní 77kg. Byla jsem věčný dietář a vždycky jsem zhubla, ale za posledních sedm let ani diety nepomohly, tělo se asi bránilo:)

Čtěte více
« ‹ 26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36 › »  Zavřít

Potraviny, které vás zahřejí

Příchod podzimu přináší s sebou i nástup chladnějšího počasí. Odkládáme letní oblečení a balíme svá těla do stále teplejších svetrů a kabátů. Co ale zkusit se zahřát také správně zvolenou stravou?

Zatímco v létě konzumujeme spíše potraviny, které nás ochlazují (v čínské medicíně označované slovem jin), v chladných podzimních a zimních dnech bychom měli dát přednost potravinám zahřívacím (jang). Jejich konzumací pomáháme tělu, aby se prohřálo, posílilo a zpevnilo. Vhodně zvolenou skladbou jídelníčku můžeme předejít podzimním depresím i různým nemocem. 


Co nám v chladných dnech neprospívá? 

Především bychom se měli vyvarovat nebo značně omezit ochlazující potraviny. Patří k nim například mléčné výrobky, které zahleňují plíce a trávicí soustavu a silně náš organismus překyselují. Abychom místo nich dostali do těla prospěšné živé bakterie, je daleko vhodnější dát přednost kvašené zelenině. 

Máte rádi čerstvé zeleninové saláty? 

Tak v zimě na ně raději zapomeňte. Syrová zelenina velmi ochlazuje, je proto lepší ji tepelně upravit. Jestliže chcete zachovat co nejvíce vitamínů a minerálů, vařte zeleninu v páře nebo ji jen lehce opečte či osmahněte. 

Jste zvyklí v zimě jíst zvýšené množství citrusových plodů, abyste do sebe dostali potřebné vitamíny? Právě citrusy náš imunitní systém ochlazují nejvíce. Lépe uděláte, když využijete síly koření, např. skořice, zázvoru, kari, pepře, oregana nebo bazalky. 


Vhodné potraviny pro zimu 

V tomto období dávejte přednost zejména potravinám, které prošly varem. Dopřávejte si ve zvýšené míře teplé polévky, omáčky, maso (kuřecí, vepřové, kachní), celozrnné výrobky, vnitřnosti, pohanku, jáhly, vejce, cibuli, česnek nebo křen.

Nebojte se zařadit ani máslo a kvalitní tuky. Velmi dobře nám v zimním období udělá popíjení ovocného nebo černého čaje, do něhož přidáme špetku skořice.

Nesmíme zapomenout ani na zázvorový čaj, který příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu. 

Kromě zahřívacích nebo ochlazujících potravin existují také neutrální, které si můžeme dopřát bez ohledu na roční období. Jsou to např.

luštěniny, kořenová zelenina, ryby, telecí maso, brambory, rýže, různá semena, ořechy a ovoce, jež se vyskytuje v mírném podnebném pásu.

Zahřívací potraviny by měli s opatrností konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem, po prodělané mrtvici, lidé trpící častými migrénami nebo ženy v menopauze.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector