Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Zlaté slazení je sirupem se sladidly z rostliny stévie.

Bestseller

CukrStop Zlaté slazení —

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Bio vanilkový cukr slouží jako přísada na pečení a zvýraznění chuti kynutých, třených a piškotových těst, přidáváme…

Bestseller

Amylon Bio vanilkový cukr Amylon 8 g —

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Erythritol je jednou z nejlepších variant náhradních sladidel z cukerných alkoholů.

-72 %  

Allnature Erythritol 500 g —

do 23.3. u vás 248 Kč 69 Kč

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

BIO Kokosový cukr je ideální alternativou běžných sladidel. Získává se z okvětí kokosových palem. 100% přírodní s…

-54 %  

Allnature BIO Kokosový cukr 250 g —

do 23.3. u vás 151 Kč 69 Kč

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Přírodní třtinový cukr – Sypký cukr krystal a má světle hnědou barvu, příjemnou nevtíravou chuť a medovou vůni. Díky…

Bio nebio s. r. o. Surový přírodní třtinový cukr 500 g —

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Xylitol patří mezi alternativní sladidla. Xylitol, známý také pod názvem březový cukr, se přirozeně vyskytuje v…

-5 %  

Allnature Xylitol – březový cukr 1 000 g —

do 23.3. u vás 199 Kč 189 Kč

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Erythritol je varianta náhradního sladidla. Je sladký jako cukr, neobsahuje však téměř žádné kalorie. Má nízký…

-70 %  

Allnature Erythritol 200 g —

do 23.3. u vás 131 Kč 39 Kč

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Březový cukr Xylitol patří mezi alternativní sladidla. Vyskytuje se v různých druzích ovoce a zeleniny a má nízký…

-50 %  

Allnature Xylitol březový cukr 500 g —

do 23.3. u vás 197 Kč 99 Kč

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Kokosový cukr je oblíbenou náhradou za nejčastěji používaný bílý rafinovaný cukr nebo cukr třtinový. 

Allnature Kokosový cukr BIO 500g —

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Jako čistě přírodní sladidlo, získané zahuštěním mízy cukerného javoru, je javorový sirup (spolu s medem a melasou)…

Bio nebio s. r. o. Bio Javorový sirup 100% Grade A 250ml —

Třtinová melasa je téměř černá sirupovitá hmota, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru ze…

Bio nebio s. r. o. Bio melasa třtinová nesířená 450g —

Erythritol je sladidlo, sladký jako cukr,neobsahuje však téměř žádné kalorie. Má nízký glykemický index a nemá vliv…

-66 %  

Organis Organis Erythritol 500 g —

do 23.3. u vás 351 Kč 119 Kč

100% RAW třtinový cukr je vyroben z cukrové třtiny z Reunionu, která přirozeně obsahuje melasu. Ta má příjemnou…

Allnature Třtinový cukr RAW nerafinovaný 1 000 g —

Karob (svatojánský chléb). Vynikající, chutná a zdravá alternativa kakaa. Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti…

Sunfood Carob svatoj. chléb 200 g —

Karob, neboli svatojánský chléb, je plod stromu rohovníku obecného. Karob má přirozeně sladkou chuť a proto je…

-11 %  

Allnature Karob – svatojánský chléb – prášek BIO 200 g —

do 23.3. u vás 54 Kč 48 Kč

Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahje žádné chemické přísady ani barviva. Ječmenný slad je zdravou náhražkou…

Sunfood Sladěnka – ječmenný slad, sklo 410 g —

Panela BIO 500 g Wolfberry je sladidlo vyrobené ze surové šťávy vylisované z čerstvě sklizených stébel cukrové třtiny…

Wolfberry Panela BIO 500 g —

Jako čistě přírodní sladidlo, získané zahuštěním mízy cukerného javoru, je javorový sirup (spolu s medem a melasou)…

Bio nebio s. r. o. Bio Javorový sirup 100% Grade C 250ml —

Sirup Meruňka je sirup se sladidly ze stévie s přídavkem přírodního aroma s nízkým glykemickým indexem, takže…

CukrStop Sirup svěží Meruňka 650 g —

Datlový sirup je zkrátka vynikající, velmi oblíbený, děti ho milují. Je velmi výrazný a na ochucení stačí malé…

Country Life Sirup datlový BIO

Karob (svatojánský chléb) je vynikající, chutnou a zdravou alternativou kakaa. Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti…

Country Life BIO Karobový prášek tmavý 500 g —

Třtinový cukr má nezaměnitelnou přírodní vůni po ovoci, jablku a medu. Můžete ho v kuchyni používat jako běžný cukr.

Country Life Cukr třtinový tmavý 500 g —

Agávový sirup je velmi sladký, nejsladší ze všech sirupů, dokonce sladší než med a cukr. Hodí se pro studenou i…

Country Life Sirup agávový BIO

Sirup Bezový květ je sirup se sladidly ze stévie s přídavkem přírodního aroma s nízkým glykemickým indexem, takže…

CukrStop Sirup Bezový květ 650 g —

Březový cukr Xylitol patří mezi alternativní sladidla. Vyskytuje se v různých druzích ovoce a zeleniny a má nízký…

-46 %  

Allnature Xylitol březový cukr 250 g —

do 23.3. u vás 109 Kč 59 Kč

Xylitol z břízy se velmi dobře rozpouští ve vodě a má sladkou, osvěžující chuť. Oproti klasickému cukru má však o…

Organis Xylitol – březový cukr 1000 g —

Tento zajímavý druh cukru se vyrábí z mízy květů kokosových palem.

Country Life Cukr kokosový BIO 250 g —

Čekankový sirup sladí jako med, ale obsahuje o 95 % méně cukru. Zkuste ho do čaje i do low carb zákusků. Díky zdravé…

KetoLife Čekankový sirup 350 g —

Melasa třtinová BIO s výraznou chutí je výbornou alternativou sladidla. Neobsahuje konzervanty, umělá barviva ani…

Allnature Melasa třtinová BIO 250 ml —

Sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Jedná se o přírodní sladidlo s velmi…

4Slim Sladidlo z čekanky klasik 350g —

Med se zázvorem a extraktem z citronové trávy – Gurmáni jistě znají zázvorovou marmeládu, zázvorový likér, kandovaný…

HoneyMix Med se zázvorem a extraktem z citronové trávy 250 g —

Vanilinový cukr je oblíbenou přísadou, která má široké použití nejen při pečení, ale i při přípravě koktejlů nebo…

LABETA A.S. Vanilínový cukr 600 g —

Stévie je přírodní sladidlo se sníženým energetickým obsahem. Pouze 14 kcal v jedné lžičce. Stejná chuť s polovinou…

Prom-in Steviol-glycosides & sugar 450 g —

Kokosový cukr Naturalis je 100% přírodní produkt v BIO kvalitě. Neobsahuje žádné přidané látky.

Naturalis Kokosový cukr Naturalis BIO 250 g —

Mesquite BIO prášek je zdrojem bílkovin, vlákniny a řady minerálních látek, zejména vápníku, hořčíku a draslíku.

Natu Mesquite BIO prášek 80 g —

Přírodní koncetrované sladidlo se steviolglykosidy z rostliny stévie. Sladík originál 10 g je ekvivalentem 3,2 kg…

Salvia Paradise Sladík 100% extrakt stévie sladké

Apiglukan je složen z beta-glukanu a pastového včelího medu smetanové barvy. Obsahuje pouze přírodní látky, které…

Grulich Apiglukan 250 g —

Stevia – sladidlo tablety Stévie je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Jinak je také nazývána jako stévie cukrová,…

Stevia Stevia – sladidlo tablety , dávkovač 160tbl —

Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva. Vyrobeno přírodním způsobem. Neobsahje…

Sunfood Sladěnka – ječmenný slad, sklo 890g —

SlaDIA je nízkokalorické sladidlo výborné sladké chuti s unikátním složením na bázi sukralózy a steviol-glykosidů…

Simply You SlaDIA sladidlo 100 tbl. —

Přírodní třtinový cukr z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství. Třtinový cukr je sladší a má…

Country Life Bio Cukr třtinový 500 g —

Sirup ječný se sladem je přírodním sladidlem, které se vyrábí hydrolýzou ječného škrobu s využitím přirozených…

Country Life Bio Sirup ječný se sladem – přírodní sladidlo 250 ml —

Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití…

Bio nebio s. r. o. Bio Sušená třtinová šťáva Panela 300g —

Stévie je přírodní sladidlo vyrobené z listů stévie. Velmi praktické balení je vhodné i na cesty a obsahuje 1000…

Sanct Bernhard Sanct Bernhard Stevia 1 000 tablet —

Stevia – sladidlo Stévie je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Jinak je také nazývána jako stévie cukrová, sladká…

Stevia Stevia – sladidlo v prášku 100g —

Javorový sirup nejvyšší kvality a delikátní chutě. Je ideální pro studenou kuchyni. Tradičně se jím dochucují lívance…

Country Life Sirup javorový Grade A BIO 250 ml —

Agáve sirup Naturalis je 100 % přírodní produkt v BIO kvalitě. Neobsahuje žádné přidané látky.

Naturalis Agáve sirup Naturalis BIO 300 ml —

Med s citronem a mátou – Sladkokyselá chuť této kombinace doprovázená svěžími tóny máty se nikdy neomrzí a řadí…

HoneyMix Med s citronem a mátou 250 g —

Sirup Malina Pasterovaný produkt, bez přídavku kyseliny citronové, nápojový koncentrát.

LEROS Sirup Malina 250 ml —

Sirup Smetanka lekářská je pasterovaný produkt, nápojový koncentrát.

Budete mít zájem:  Kdo u nás smí prodávat bylinky?

LEROS Sirup Smetanka lekářská 250 ml —

Sirup Šípek a Malina je pasterovaný produkt bez přídavku kyseliny citronové, nápojový koncentrát.

LEROS Sirup Šípek a Malina 250 ml —

Sirup Brusinka je pasterovaný produkt bez přídavku kyseliny citronové, nápojový koncentrát.

LEROS Sirup Brusinka 250 ml —

Voňavý sirup husté konzistence a zlatavé barvy v biokvalitě. Chutí připomíná karamel. V teplé i studené kuchyni ho…

Country Life Sirup kokosový BIO 250 ml —

Stevie je přírodní sladidlo bez kalorií, které má skvělou chuť, žádné kalorie, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je…

Allnature DeSen – prášek z rostliny Stevia rebaudiana 35 g —

Stevie je přírodní sladidlo bez kalorií, které má skvělou chuť, žádné kalorie, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je…

Allnature DeSen – tablety rostliny Stevia rebaudiana 300 tbl. —

Kokos sušený, strouhaný Wolfberry BIO 250 g v RAW kvalitě. Neslazená, nepražená, křupavá a voňavá potravina v té…

Wolfberry Kokos strouhaný BIO 250 g —

Med květový Klasik pastový – Vysoký podíl slunečnicového medu propůjčuje květovému medu zářivou, jasně žlutou barvu…

HoneyMix Med květový Klasik pastový 250 g —

Sirup Černý bez je pasterovaný produkt bez přídavku kyseliny citronové, nápojový koncentrát.

LEROS Sirup Černý bez 250 ml —

SlaDIA je nízkokalorické sladidlo výborné sladké chuti s unikátním složením na bázi sukralózy a steviol-glykosidů…

Simply You SlaDIA sladidlo 600 tbl. + 100 tbl. ZDARMA —

BIO Rýžový sirup 850g – Tento výrobek firmy SUNFOOD je vyroben z kvalitních surovin bez chemických barviv a…

Čekankový sirup a hubnutí: Konečně sladidlo, které pomáhá?

Sirup z čekanky je novinkou mezi přírodními sladidly. Díky skvělé chuti a zdravotním benefitům si získává stále více příznivců.

Čekanka jako superpotravina

Léčivé účinky čekanky znali už staří Egypťané. Dodnes tuto bylinku s jasně modrými kvítky opěvují bylinkáři i vědci. Podporuje látkovou výměnu, zmírňuje bolesti kloubů, zlepšuje trávení a čistí játra i střeva. Čekankový kořen je zásobárnou inulinu (prebiotické vlákniny), vitaminů a minerálů.

V potravinářském průmyslu se používá už dlouhou dobu. Asi nejznámějším výrobkem je obilná čekanková káva, oblíbená zejména u osob citlivých na kofein. Z čekanky se získává i vláknina zvaná inulin, která se často přidává do zdravých tyčinek, sušenek a potravinových doplňků.

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Čekankový sirup

Z kořene čekanky se nyní začal pomocí patentované technologie získávat sirup se skvělým složením. Má nízký glykemický index, na rozdíl od běžného cukru obsahuje méně kalorií a je bohatý na vlákninu. Naopak byste v něm těžko hledali konzervanty, umělá aromata nebo lepek.

6 výhod čekankového sirupu

1.    Zlepšuje imunitu

Vliv čekanky na imunitu tkví ve vysoké koncentraci vlákniny, která má blahodárné účinky na střeva. Podporuje množení prospěšných bakterií.

Jelikož naše imunita sídlí právě ve střevech, má bakteriální osídlení a správné trávení zásadní vliv na celkovou obranyschopnost organismu. Slazení čekankovým sirupem tak může zachránit před nachlazením i virózou.

Čekanka navíc působí protizánětlivě, detoxikuje organismus a zabraňuje vzniku ledvinových a močových kamenů.

2.    Ideální pro milovníky sportu

Po fyzické aktivitě dodá čekankový sirup okamžitou energii, aniž by zatížil trávení, játra a ledviny.

3.    Vhodný při hubnutí

Obsahuje téměř o polovinu méně kalorií než med nebo cukr. Ve 100 g čekankového sirupu se nachází jen 161 kcal. Na sladivosti to přitom nepoznáte. V rozumném množství vaši linii nijak neohrozí.

4.    Mohou si ho dopřát i diabetici

Sirup je vhodný i pro cukrovkáře s diabetem 1. a 2. typu. Pokud se ve stravě zaměříte i na další potraviny s nízkým glykemickým indexem, možná snížíte hladinu glukózy v krvi přírodní cestou. Čekankový sirup zároveň působí jako účinná prevence diabetu 2. typu (tzv. „stařecké cukrovky“).

5.    Pomáhá dobrému trávení

Čekankový sirup podporuje růst hodných bakterií ve střevech. Naopak bojuje s nežádoucími „obyvateli“, původci zažívacích potíží. Stimuluje tak činnost střev a ulevuje od akutní i chronické zácpy.

TIP: Nepřekračujte doporučenou denní dávku, která je 10–20 g. Při nadměrné konzumaci může nadbytek inulinu vyvolat trávicí potíže.

6.    Neničí zuby

Dobrá zpráva nejen pro děti a jejich rodiče – konečně existuje sladidlo, které se chutí vyrovná cukru, ale neničí zubní sklovinu. Čekankový sirup je vůči zubům citlivý a dokonce snižuje riziko zubního kazu.

Tipy na použití čekankového sirupu

  • Do nápojů – horkých i studených
  • K oslazení kaše, jogurtu, müsli
  • Na palačinky a lívance
  • K přípravě domácí zmrzliny
  • Místo cukru do moučníků a dezertů
  • Do rajčatových (i jiných) omáček

Čekankový sirup je díky ukázkovému složení vhodným prostředkem ke slazení nápojů a pokrmů. Přesto i zde platí zlaté pravidlo „všeho moc škodí“. Doporučenou denní dávku 10–20 g proto nepřekračujte.

čekanka čekankový sirup hubnutí sladidla

Čekankový sirup – přírodní sladidlo bez kalorií

Potravinářské využití čekanky je v myslích lidí spojeno především s pojmem cikorka. Tato náhražka kávy vyráběná z čekankových kořenů se i v našich zemích hojně konzumovala v minulosti a dodnes se s ní lze setkat v nabídce obchodů (z kořene čekanky si můžete připravit i domácí meltu). Čekanka má ale v praxi mnohem širší využití.

Věděli to už staří Egypťané či Řekové, kteří kořen čekanky používali jak k léčivým, tak kuchyňským účelům, včetně přípravy salátů. Jak ale podotýká prezident Aliance výživových poradců Ivan Mach, čekanku lze také využít jako nízkoenergetické rostlinné sladidlo, především díky vysokému obsahu inulinu.

Čekanková sladidla

„Kořen čekanky obsahuje až dvacet procent inulinu, přírodního sladidla, které má charakter prebiotické vlákniny, jež je o třicet procent sladivější než sacharóza. Inulin má prokázané antidiabetické účinky, a snižuje tak hladinu krevního cukru,“ píše Ivan Mach v předmluvě ke kuchařce s recepty na využití čekankových sladidel.

Nejde jen o ryze čekankový sirup, ale různé typy kombinací extraktů z kořene čekanky s dalšími látkami, jako je třeba zázvor. „Čekankový sirup je vhodný pro lidi s intolerancí na cukr, je bez lepku, laktózy a je vegan.

 Čekankový sirup Originál je vyroben v České republice a obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly, jako med, javorový sirup, agávový sirup a další,“ konstatuje mimo jiné na svých stránkách také výhradní distributor čekankových sladidel, společnost Kaumy, v jejímž e-shopu si lze produkty objednat a k některým z nich lze i vyfasovat zdarma zmiňovanou kuchařku. Koupit si je ale můžete ve většině prodejen zdravé výživy.

Prospěšný inulin

Že na prospěšnosti čekankových sladidel pro člověka něco bude, dokazuje i řada povolených zdravotních tvrzení od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který obvykle nedoložená tvrzení zakazuje a uděluje za ně pokuty.

Na výrobky tak lze například podle EFSA napsat, že „konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami obsahujícími cukr,“ nebo že „konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů.“

Rozpustná vláknina získávaná z luštěnin nebo kořene čekanky. Má nasládlou chuť, proto se hodí zejména při pečení sladkých moučníků nebo jako přídavek do obilné kaše.

Na trhu je dostupný také čekankový sirup, který má sladkou chuť podobnou různým dalším sirupům, na rozdíl od nich však obsahuje 95 % vlákniny, a to i přes svou sladkou chuť.

Jde tedy o jedinečný způsob, jak si osladit například palačinky nebo lívance, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě.

Více v článku Vlákninu můžete dostat i do knedlíků a omáček.

Inulin má přitom obdobně jako jiné rozpustné vlákniny schopnost vázat karcinogenní sloučeniny, jako například těžké kovy, a napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování, takže je účinným detoxikačním prostředkem.

Podporuje navíc vstřebávání vápníku, což lze ocenit při prevenci osteoporózy posilováním mineralizace kostí (a zubů).

„Inulin také podporuje tvorbu žluči, ale část žlučových kyselin se ve střevu navazuje na rozpustnou vlákninu, takže se z nich vytvoří méně cholesterolu, a hladina cholesterolu tak má klesající tendenci,“ připomíná Ivan Mach.

Čekankový sirup má málo kalorií a zasytí

Ze zahuštěného čekankového extraktu lze vyrobit čekankový sirup, chutí i konzistencí zcela připomínající med, který má jen 161 kcal energie / 100 g, tedy zhruba čtyřnásobně méně než med.

Budete mít zájem:  Sedmdesát let? Ideální věk na golf

K přípravě nápojů se doporučuje rozmíchat jednu polévkovou lžíci ve 200 až 300 ml studené nebo i horké vody. V případě produktu „čekankový zázvorový nektar“ doporučuje výrobce (i pro dospělé osoby) pouze jednu takovou dávku denně, neboť se při nadměrném užití mohou vyskytnout „mírně nadýmavé účinky“.

Na základě reálné ochutnávky lze dodat, že v takto připraveném nápoji člověk cítí intenzivněji spíše mírně štiplavou chuť zázvoru než sladkost inulinu.

Tak či tak se čekankový sirup používá zejména právě jako nízkokalorické alternativní sladidlo do nápojů, cukroví, snídaňových směsí nebo do pečiva, přičemž produkt neobsahuje žádné alergeny (jako je například pyl v medu) ani konzervanty. Jako sladidlo na bázi vlákniny vyvolává čekankový sirup pocit sytosti, takže přirozeně omezuje chuť k jídlu a současně uspokojí chuť na sladké. Což je veskrze praktické.

Galerie: Neznámá přírodní sladidla

Cukr a jeho „zdravé alternativy“ – PharmDr. Margit Slimáková

Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ. Přesto pořád dokola dostávám dotazy na jednotlivé druhy cukrů, a proto vám nabízím následující přehled těch základních.

Základní druhy cukrů v přirozených potravinách a sladkostech

Glukóza

Glukóza je monosacharid, který je základem většiny složených sacharidů.  V rostlinách vzniká fotosyntézou a ukládá se v podobě škrobů. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie.

Pro přechod glukózy z krve do buněk, kde se rozkládá za vzniku energie, je nezbytný hormon inzulin, který uvolňuje slinivka břišní. Inzulin pomáhá přestupu glukózy do buněk celého těla. Do zásoby je ukládána v podobě glykogenu v játrech a svalech.

V případě nedostatku příjmu glukózy potravou si ji organismus dokáže i sám vyrábět v procesu nazývaném glukoneogeneze.

Maltóza je označení pro disacharid, který je složený ze dvou molekul glukózy. Chutná méně sladce, ale metabolizuje se stejně jako glukóza.

Fruktóza

Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Fruktóza je pro někoho hůře stravitelná a může být příčinou nadýmání a průjmu.

Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu.

Také se zdá, že narušuje hladiny minerálních látek v organismu.

Fruktóza je téměř výhradně odbourávána v játrech a podle některých zdrojů její vyšší příjem může zvyšovat riziko vzniku nealkoholické steatózy jater.

Při rozkladu fruktózy vzniká i kyselina močová, metabolit podporující prozánětlivé prostředí, jeden z ukazatelů srdečně-cévních nemocí.

Pro detailnější vysvětlení rizik nadměrné konzumace fruktózy doporučuji video Dr. Lustiga Cukr: hořká pravda.

Sacharóza – stolní cukr

Sacharóza je disacharid složený ze stejných dílu glukózy a fruktózy. Je to náš obyčejný cukr v cukřenkách. Získává se zejména z cukrové řepy a cukrové třtiny. Glykemický index je okolo 60.

Nejběžnější sladidla

Agávový sirup

Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent fruktózy, tj.

více než (roky kritizovaný) vysoce-fruktózový kukuřičný sirup (HFCS). Na zdravotní rizika koncentrovaného příjmu fruktózy upozorňuje čím dál více odborníků. Je nezbytné vnímat komplexní působení agávového sirupu, ne jen jeden jeho příznivý parametr (nízký GI).

Agávový sirup jako sladidlo není možné doporučit.

Ještě detailněji popisuje zdravotní rizika agávového sirupu Dr. Jonny Bowden: „Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence a významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu.“

Cukr v ovoci

V ovoci ze všech cukrů zpravidla převyšuje fruktóza, ale je v něm obsažena současně s vlákninou a stovkami mikroživin včetně fytochemikálií. Ovoce patří k potravinám s nejvyšším obsahem mikroživin (včetně antioxidancií). Nevidím důvod, proč příjem ovoce omezovat, a neznám nikoho, kdo by ztloustl anebo onemocněl z přejídání se jablky nebo jahodami.

Čekankový sirup

Sladidlo vyrobené z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulín. Je to polymer složený z desítek molekul fruktózy a zakončený molekulou glukózy. Ve srovnání s běžným cukrem (sacharózou) má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index.

Inulin prochází nenatrávený žaludkem a tenkým střevem. V tlustém střevě jej rozkládají bakterie. Během této fermentace vznikají mastné kyseliny s krátkými řetězci, ale také plyny, jako jsou oxid uhličitý, vodík a methan. Inulin tedy může mít pozitivní prebiotický efekt, ale může vést i k nežádoucím průjmům a nadýmání.

Patří do skupiny látek kvasících ve střevech označovaných zkratkou FODMAP.

 Konzumace FODMAP sloučenin obvykle neprospívá lidem s narušeným fungováním trávicí soustavy, trpícím plynatostí, průjmy či zácpou, s poškozenou mikroflórou (dysbiózou či SIBO), dráždivým tračníkem (IBS), syndromem propustného střeva a nebo střevními záněty (Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou). Často vede ke zhoršení jejich stavu.

Čekankový sirup tedy může být vhodnějším sladidlem pro osoby s nadváhou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou, pokud ale po nich nemají zdravotní obtíže. Nicméně bez ohledu na ostatní možné výhody či nevýhody inulinu a čekankového sirupu se stále jedná o sladidlo, tedy látku udržující a podporující návyk na sladkou chuť. Pozor, do některých sirupů je přidáváno i umělé sladidlo sukralóza.

Datle

Datle jsou skvěle chutnající ovoce, které se pro svůj vysoký obsah cukrů více než k přímé konzumaci hodí ke slazení. Po krátkém namočení je možné datle rozmixovat na pastu pro slazení kaší, koktejlů, raw dezertů anebo pečiva. Přídavkem datlí dodáváte tělu kromě cukrů také slušné množství vlákniny a minerálních látek.

Glukózový sirup/kukuřičný sirup

Glukózový sirup se vyrábí zejména z kukuřice, ale může být získáván i z brambor nebo rýže. Chemicky obsahuje zejména glukózu. Používá se k výrobě sladkostí. Samotná glukóza má glykemický index 100, tento sirup asi 75.

Erythritol

Erythritol je označení pro alkoholický cukr, který se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách, v hroznech, hruškách nebo melounech. Připravuje se i jako umělé sladidlo. Nejčastěji se prodává pod názvem Truvia.

Má jen 6 % kalorií oproti běžnému cukru a přibližně 60-70% sladivost sacharózy. Jeho struktura je obtížně rozložitelná v těle, a proto má jen minimum efektů jiných sacharidů: prochází organismem téměř beze změn, neovlivňuje metabolismus, ale ve větším množství může narušovat trávení.

Dosavadní studie na zvířatech i lidech neprokázaly nežádoucí účinky.

HFCS

Vysoce-fruktózový kukuřičný sirup(high fructose corn syrup) se vyrábí z kukuřičného škrobu, ale při výrobě se úmyslně určité procento glukózy přeměňuje na fruktózu.

HFCS je hlavním sladidlem mnoha soft drinks, právě vyšší obsah fruktózy je považován za příčinu zdravotních rizik spojovaných s těmito nápoji.

Fruktóza nejenže zatěžuje játra, ale také snižuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu nevýhodné frakce LDL cholesterolu. HFCS je také kritizován pro některé nálezy vysokého obsahu rtuti, jež pochází z výrobního procesu.

Javorový sirup

Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 procent). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník.

Med

Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy. Med obsahuje také slušné množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Melasa

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování uvedeného procesu je hustý sirup, který je zbaven většiny cukru, ale obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny.

Budete mít zájem:  Menzes, porod, přechod… Co dědí dcery po matkách?

Melasa obsahuje asi jenom 18 až 20 procent cukru, a to většinou ve formě glukózy a fruktózy.

Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malé množství vitaminů B1, B2, B6 a kyseliny pantotenové. Největším pozitivem melasy je vyšší obsah minerálních látek.

Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Palmový a kokosový cukr

Palmový cukr je ze šťávy kmenů stromů (podobně jako javorový), kokosový cukr je z květů a má o něco vyšší obsah přirozených mikoživin.  Oba cukry obsahují zejména sacharózu a mají GI 54.

Vedle cukrů mají i nějaké minerální látky, například železo, zinek vápník a draslík, několik mastných kyselin krátkého řetězce a nějaké antioxidanty.

Mezi sladidly je výjimečný obsah vlákniny inulinu, která může zpomalovat přechod cukru do krve.

Přesto i tyto cukry obsahují zhruba stejné množství kalorií jako obyčejný cukr (sacharóza) a museli byste jich sníst obrovské množství pro zisk smysluplného množství kterékoliv z uvedených mikroživin.

Vše uvedené lze mnohem snadněji zajistit příjmem základních potravin.

Nepochopitelné je občas se objevující tvrzení, že neobsahují fruktózu, ačkoli obsahují asi 70 – 80 % sacharózy, která je z poloviny tvořena fruktózou.

Při nadměrné konzumaci mohou být příčinou všech zdravotních rizik uváděných u obyčejného cukru – od obezity až po nemoci srdce.  Jak můj zahraniční kolega možná až příliš tvrdě, ale asi realisticky shrnul: „Sladivost je nižší, cena převysoká, výživová hodnota pochybná.“

Sladěnka a další obilné slady

Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu.

Stevie

Stevie je rostlinka, jež obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy. Nulový obsah kalorií, žádná glukóza, fruktóza ani sacharóza a extrémně vysoká sladivost. To zní jako zázrak! Moc se omlouvám, že jej musím vyvrátit.

Podle některých odborníků vede sladká chuť v ústech z potravin, které nedodávají sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Zjednodušeně: sladká chuť ze sacharidů normálně znamená zrychlení přesunu glukózy z krve do buněk, aby bylo v krvi místo na další dávku cukru.

Jenže po sladké chuti ze stevie (ani jakýchkoliv umělých sladidel) sacharidy nepřijdou a organismus zůstává ve fázi nižšího obsahu glukózy v krvi (hypoglykémii).

Pokles glykémie může být provázen i uvolněním stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které pro vyřešení hypoglykémie mobilizují cukr ze zásob ve svalech a játrech anebo dokonce z bílkovin a tělesných tkání. Nadměrné uvolňování stresových hormonů může nepříznivě ovlivňovat naše adrenální žlázy, tím i celkové zdraví.

Následkem je potlačení imunity, prozánětlivé prostředí a hypofunkce štítné žlázy. Vše zde právě uvedené samozřejmě platí i pro ostatní sladce chutnající nesacharidová sladidla a může vysvětlovat, proč konzumace umělých sladidel neřeší nadváhu, jak se ví už roky.

Navíc v případě, že kupujeme stevii v obchodech, může jít o vysoce průmyslově upravovaný produkt s aditivy a zbytkovými chemikáliemi. Tato starost zcela odpadá, jestliže máme stevii v květináči anebo na zahrádce.

Sukralóza

Sukralóza je sladidlo připravované chlorinací sacharózy. Komerčně bývá nejčastěji nabízeno pod názvem Splenda a běžně doporučované pro diabetiky anebo redukující. Hromadí se však evidence, které prokazují, že oba stavy spíše zhoršuje a má celou řadu dalších potenciálních zdravotních rizik.

Některými studiemi je spojována s  poškozováním střevní mikroflóry, jejíž rovnováha je zásadním předpokladem pro zdraví celého organismu. Pokusy na zvířatech i lidech naznačují nárůst hmotnosti, inzulinovou rezistenci a cukrovku druhého typu.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je asi nejlepší možností, jak si osladit dezerty i některé pečivo. Jakékoliv sladké nesířené ovoce je možné namočit na chvíli do vody a po změknutí rozmixovat na sladivou polevu pro kaše anebo nasekat do těsta. Například štrůdl se sladkými jablky úplně stačí dosladit rozinkami.

Xylitol

Xylitol je tzv. alkoholický cukr, sladidlo, které se získává třeba z kukuřice nebo březové šťávy. Nemá 0 kcal – z každého 1 gramu xylitolu si vaše tělo vyrobí cca 2,4 kalorie (jinak 1 gram sacharidů = 4 kcal). Je to málostravitelný sacharid, ale pořád sacharid….

Jeho příjem ve vyšším množstvím může vést k trávicím potížím a nověji se spojuje s poškozením střevního mikrobiomu. Není vyzkoušen pro konzumaci u těhotných a kojících žen.

Vyjímečnou výhodou tohoto sladidla je jeho schopnost omezovat  růst zubních povlaků a takto i snižovat riziko vzniku zubního kazu.

Snadné řešení slazení

Při výběru sladidel je důležité sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index. Tyto hodnoty chceme co nejnižší. Prospěšný bude obsah mikroživin – minerálních látek, vlákniny a fytochemikálií. Úplně nejjednodušší však podle mne bude, pokud se nebudete trápit sledováním chemického složení každého jídla, ale budete dodržovat následující doporučení:

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu.
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel.
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech.
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům.
  • Pokud budete dodržovat výše uvedená pravidla, zůstaňte v klidu. I sladká chuť je přirozená a její uspokojování v přiměřených mírách je v pořádku.

Čekankový sirup originál 480 g – výborná náhrada za cukr. Bez lepku

Hmotnost: 480 g

  • Sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky.
  • Vysoký podíl vlákniny / Nízká kalorická hodnota / Nízký glykemický index!
  • Pro použití k oslazení nápojů nebo různých sladkých jídel – kaše, pudinky, palačinky, do buchet, koláčů, bábovek,…

Čekankový sirup originál je sladidlo přírodního původu s velmi vysokým podílem vlákniny (71%).

Toto sladidlo je zdravější alternativou pro každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl, hlídá si přísun sacharidů či kalorií.

Čekankový sirup originál obsahuje jen 5% sacharidů, což je až o 95% méně cukru a 45% méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly jako jsou například agávový sirup či javorový sirup, med. 

A je tady ještě jedna zcela unikátní vlastnost sirup je schopen částečně nahradit i pokrmový tuk. Takže sirup nepřináší jen snížení kalorické hodnoty pečiva dané nahrazením cukru, ale navíc přináší i snížení energetické hodnoty potravin nahrazením pokrmového tuku, a to až ze sta procent!

Dávkování je při slazení stejné jako u medu, při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1g sirupu zhruba 4 g tuku.

Čekankový sirup originál lze použít nejen ke slazení teplých či studených nápojů, ale také do různých dezertů, jogurtů, kaší, palačinek a je také dobrým pomocníkem při pečení, skvěle se hodí do buchet, koláčů, bábovek, sladkého pečiva. Pokud budete sladit Čekankový sirupem, snížíte si kalorickou hodnotu připravovaného jídla, ale sladkost jídla bude zachována.

Čekankový sirup originál je bez lepku, bez laktózy, bez konzervantů, bez soli, bez přídaného cukru, s vysokým obsahem vlákniny, se sníženou energetickou hodnotou. Obsahuje přirozeně se vyskytující cukry.

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je rostlina patřící do čeledi hvězdnicovitých. Je to vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, přičemž její květy jsou jasně modré. Právě díky barvě květů pravděpodobně vznikl i český název této rostliny „Čekanka“, kdy modré květy čekanky lidem připomínaly modré dívčí oči, které marně čekají na návrat milého z vojny.

Obsah: 480 g

Složení: extrakt z kořene čekanky (min. 98%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sukralóza (0,01%). Stolní sladidlo na bázi extraktu z čekanky a sukralózy.

Doporučené dávkování 10-20g denně. Při nadměrném užití se mohou vyskytnout mírně nadýmavé účinky. 

Uchovávejte v temnu a chladu. Vyrobeno v České republice.

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g
Energetická hodnota 650 kJ/161 kcal
Tuky 0 g
 – z toho nasycené mastné kyseliny 0 g
 Sacharidy 4,7 g
 – z toho cukry 4,7 g
Vláknina 71,3 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0 g

Výrobce: HEINZ FOOD a.s.Prodejce: DUMBYLINEK.CZ, KLASIK ČR spol. s r. o., Ostrava, IČ: 26875896

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *