Beta-glukany a zdraví (i pro děti) – účinky, zdroje a další informace

Beta-glukany a zdraví (i pro děti) – účinky, zdroje a další informace

Zdrojem beta-glukanů jsou třeba ovesné vločky.

Přemýšleli jste někdy o tom, proč lékaři a výživoví poradci doporučují konzumovat ovesné vločky k prevenci kardiovaskulárních onemocnění? Je to proto, že obsahují zdravou rozpustnou vlákninu. Rozpustnou vlákninu dále najdete například v ječmeni, fazoli, v některém ovoci, čočce, ovesných otrubách či hrachu. Bylo dokonce klinicky prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu. A proč se právě v tomto článku bavíme o rozpustné vláknině? Právě beta glukan je speciální druh vlákniny, která má moc snižovat hladiny cholesterolu a posilovat imunitní systém.

Lékařské využití beta glukanu

Překvapivě docela hodně lidí nikdy neslyšelo o beta-glukanu, ale ve vědeckých časopisech se o něm hovoří v mnoha tisících článků. Je překvapivé, že beta-glukan nezapadl na trhu s doplňkovými doplňky do “hlavního proudu”, protože jeho přínosy pro zdraví jsou opravdu vynikající.

Beta-glukany patří do skupiny fyziologicky aktivních sloučenin nazývaných modifikátory biologické odpovědi. Jsou to vlastně přirozeně se vyskytující cukry, které působí jako vysoce konzervované strukturní složky buněčných stěn, hub, mořských řas a kvasinek.

mají znatelnou “imunomodulační aktivitu”, která zvyšuje naši imunitní obranu aktivací komplementových systémů a zlepšováním makrofágů.

To znamená, že beta-glukany mohou zlepšit imunitní odpověď jako žádná jiná látka a jsou užívány pro jejich širokou škálu léčebných účinků:

  • Alergie – výzkum naznačuje, že užívání specifického produktu obsahujícího kvasinky beta-glukany denně po dobu 4 týdnů snižuje příznaky alergie.
  • Astma
  • Nadýmání
  • Rakovina – existují určité důkazy, že dávkování určitých druhů beta-glukanů intravenózně nebo jako injekčně do svalu může prodloužit život u některých lidí s pokročilou rakovinou. Léčba beta-glukany však musí být podávána nejméně po dobu jednoho roku.
  • Běžné nachlazení / chřipka
  • Crohnova nemoc
  • Diabetes
  • Infekce uší
  • Fibromyalgie
  • Hepatitida
  • Vysoký cholesterol – Užívání beta-glukanů z kvasinek nebo ječmene snižuje hladinu celkového cholesterolu a lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL neboli “špatný”) cholesterol u lidí s vysokým cholesterolem po několika týdnech léčby. Existuje však také výzkum, který naznačuje, že beta-glukany moc neovlivňují hladiny cholesterolu. Zdá se, že konfliktní důkaz vyplývá z toho, jak se zpracovávají produkty obsahující beta-glukany.
  • Vysoký krevní tlak – beta-glukany mohou přispět ke snížení krevního tlaku. Studie z června 2007 uvádí, že beta-glukany jsou zvláště účinné při snižování krevního tlaku u těch, jež jsou obézní a mají již hodně vysoký krevní tlak. Je však zapotřebí více studií pro toto použití.
  • Infekce
  • Dráždivé onemocnění střev
  • Problémy s játry
  • Lymská borelióza
  • Roztroušená skleróza
  • Fyzický a emoční stres
  • Revmatoidní artritida
  • Ulcerózní kolitida
  • Různé virové infekce (HPV, HIV / AIDS a další)
  • Prevence infekcí po operaci – použití specifické směsi beta-glukanů nazývaných PGG-glukany intravenózně snižuje riziko infekce po operaci. Beta-glukany také zřejmě snižují riziko závažné infekce nazývané sepse u pacientů s traumatem.
  • HIV / AIDS – poslední výzkumy ukazují, že užívání beta-glukanů jednou nebo dvakrát týdně intravenózně zvyšuje imunitní funkci u lidí s HIV.
  • HPV virus – poslední výzkum naznačuje, že aplikace beta-glukanů na pokožku snižuje kožní reakce související s léčbou HPV.

Betaglukany a rakovina

Účinek beta-glukanů na rakovinu je obzvláště zajímavý. Bylo klinicky prokázáno, aby zabraňují metastázám různými způsoby:

  1. Cytotoxicita – Stimulací bílých krvinek (makrofágy) k zastavení růstu nádorů.
  2. Antiangiogeneze – zabraňuje rakovinným buňkám rozvíjet síť krevních cév, která je nutná k výživě nádorů.
  3. Léčba – obnovení poškození způsobeného chemoterapií a radiační terapií, glukany obnovují poškození kostní dřeně stimulací tvorby červených krvinek.

Beta-glukany mohou snižovat hladinu cholesterolu v krvi tím, že zabraňují absorpci cholesterolu z jídla v žaludku a střevech, když se užívají ústy.

Při podání injekcí může beta-glukan stimulovat imunitní systém tím, že zvýší úroveň chemických látek, které zabraňují infekcím.

Lékaři někdy podávají beta-glukany intravenózně nebo injekčně do svalu k léčbě rakoviny a k posílení imunitního systému u lidí s HIV / AIDS a souvisejících stavů. Beta-glukany jsou také podávány intravenózně, aby se zabránilo infekci u lidí po operaci.

Je zajímavé, že na rozdíl od jiných mikroorganismů, nádorové buňky (a i jiné podobné buňky) postrádají beta-glukan jako svou povrchovou složku. Právě to může být jeden z důvodů, proč je rakovina tak zranitelná pro beta glukanové doplňky.

Bylo také zjištěno, že glukany jsou velmi účinné při léčbě kožních stavů, jako jsou spáleniny, dermatitida, diabetické vředy, ekzémy, rány, popáleniny a dokonce i vrásky. Přesto doposud málo chápeme, proč a jak beta glukany fungují. Čeští vědci to shrnuli jasně:

“Uplynulo 150 let výzkumu a stále zůstávají přesné mechanismy a jejich působení nejasné.”

Kontrola krevního cukru

Rozpustná vláknina, jako je beta-glukan, zpomaluje absorpci cukrů ze stravy – to může být velmi užitečné při kontrole hladiny cukru v krvi.

Počáteční studie jsou slibné, je ale zapotřebí více vědeckých studií, aby se ověřilo, že beta-glukany mohou skutečně být použity k regulaci hladiny cukru v krvi.

Bylo třeba prokázáno, že beta-glukany z obilovin snižují glykemickou odpověď na sacharidy.

Dávkování betaglukanů

Následující dávky byly studovány ve vědeckém výzkumu:

Ústně

Na vysoký cholesterol: bylo použito 7,5-9 gramů dvakrát denně beta glukanů z kvasnic přidaných do šťávy. Beta-glukany z ječmene byly také použity v dávkách 3 až 10 gramů / den.

Intravenózně

Lékaři doporučují intravenózně beta-glukany pro infekci HIV, prodlužují život pacientů s rakovinou a předcházejí infekci u některých pacientů podstupujících operaci.

Přírodní zdroje betaglukanů

Beta-glukany jsou cukry, které se nacházejí v buněčných stěnách bakterií, hub, kvasinek, řas, lišejníků a rostlin, jako je oves a ječmen. Někdy se používají jako léky nebo jako doplňky stravy. Existuje docela omezený počet přirozeně se vyskytujících beta-glukanových zdrojů v potravinách. Jsou to:

1. Ovesné vločky

Oves patří k nejbohatším zdrojům beta glukanu – ovesné otruby, ovesný olej nebo ovesná mouka. To je způsobeno vysokou koncentrací rozpustné vlákniny, která je obsažena v ovsu.

Ti lidé, kteří jedí 3 gramy rozpustné ovesné vlákniny denně, mohou snížit svůj celkový cholesterol o 5 až 10 procent.

Oves se ale obecně nepovažuje za náhradu za léčbu vysokého cholesterolu, to si pamatujte.

2. Ječmen

Dietní vláknina v ječmeni je také známa tím, že je bohatá na beta-glukan. Ale ječné vlákno se může pochlubit dalším přínosem – obsahuje kyselinu propionovou, která může potlačit enzym HMG-CoA reduktázy.

Tento enzym je zodpovědný za tvorbu cholesterolu v játrech.

Studie publikovaná v roce 2001 dospěla k závěru, že vláknina z ječmene výrazně snižuje jak hladinu celkového cholesterolu v plazmě, tak cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinu.

3. Jedlé houby (Chaga, Shitake, Maitake, Kotrč a Rosolovka řasotvará)

Houby jsou dalším bohatým zdrojem beta glukánu. Také je známo, že obsahují fytonutrienty a polysacharidy, mají houby protirakovinné vlastnosti. Beta glukan v houbách se také považuje super na posilování imunitního systému. Zaměřte se hlavně na houby jako Chaga, Shitake, Maitake, Kotrč, Rosolovka řasotvará, Hlíva ústřičná.

Vedlejší účinky?

Většina klinických studií prováděných na zvířatech a na člověku neodhalila žádné nežádoucí účinky spojené s užíváním beta glukanů. Například 13-týdenní klinická studie odhalila, že i když byla podána krysám maximální dávka, nebyla zjištěna žádná škodlivá účinnost.

  • Když je lidé vezmou ústně, jsou dobře snášeny a jsou považovány za bezpečné.
  • Nicméně při intravenózním podání se uvádí, že “beta-glukany mohou způsobovat závratě, bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, průjem, zácpu, kopřivku, vyrážku, vysoký nebo nízký krevní tlak nebo nadměrné močení”.
  • Vždy si prověřte prodejte doplňku s Beta-glukany, než začnete užívat nějaké doplňky. Pokud máte v plánu koupit Beta-1, 3D Glukan pro člena rodiny nebo přítele, ujistěte se, že neužívá žádné z těchto léků proti depresi:
  • Azathioprin (Imuran)
  • Basiliximab (Simulect)
  • Cyclosporin (Neoral, Sandimmune)
  • Daclizumab (Zenapax)
  • Muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3)
  • Mykofenolát (CellCept)
  • Takrolimus (FK506, Prograf)
  • Sirolimus (Rapamune)
  • Přednison (Deltasone, Orasone)
  • Kortikosteroidy (glukokortikoidy) a další.

Kromě toho jsou složení β-glukanu vysoce závislé na konkrétní metodě, kterou je zpracován nebo vyroben přípravek β-glukan. Tyto změny mohou mít významný vliv na jejich imunostimulační aktivitu.

Je tedy důležité si uvědomit, že ne všechny produkty beta-glukany na trhu jsou vyrobeny stejně a je velmi důležité, abyste se drželi dále od syntetických odrůd se spornými vlastnostmi.

Beta-glukany i pro děti

Existuje minimálně 5 důvodů, proč se beta glukany doporučují pro každé dítě. Beta glukany totiž:

  1. Podporují dětský imunitní systém
  2. Jsou i na alergie
  3. Pomáhají dýchacímu systému
  4. Zabraňují obezitě
  5. Jsou pro zdravé srdce

Každá z těchto otázek hraje důležitou roli u našich dětí. Prevence je důležitá pro jejich zdraví. Ochrana dětských imunitních systémů a předcházení chronickým onemocněním v dětství jim nastavuje jejich celoživotní zdraví.

Co si více o beta glukanech přečíst?

  • Na co jsou dobré beta glukany? Další zajímavý článek.

VIDEO: Nebojme se potravních doplňků: beta glukan – prof. Václav Větvička

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Betaglukan pro děti: když imunita potřebuje podporu 4.67/5 (15)

Malé děti často bývají nemocné. Vinu na tom většinou nese snížená imunita. Podpořit ji jde řadou způsobů. Mezi diskutované pomocníky patří také betaglukany. Betaglukan pro děti se může stát prostředkem, který přispěje k nápravě, a posílí organismus.

Betaglukany známé neznámé

Co jsou to vlastně betaglukany? Betaglukany jsou zdatní bojovníci nejen proti virům, bakteriím, ale i proti parazitům. Jejich přirozeným výskytem jsou stěny buněk bakterií, obilovin (ječmen a oves).

Můžete je najít i v kvasinkách a houbách. Když bychom vybírali původ betaglukanu, osvědčil se u nás ten izolovaný z kvasinek.

Izolování a vyčištění betaglukanu je důležité proto, aby mohl mít co nejlepší vliv na organismus.

Děti a imunita – co je trápí

Děti mívají často problémy s imunitou, nejčastěji se potíže týkají dýchací soustavy. Jestliže je dítě často nemocné, zbytečně se vysiluje organismus.

Budete mít zájem:  Leukémie Kostní Dřeně Příznaky?

Pokud často dostává antibiotika, není to nic, co by jeho obranyschopnosti obzvlášť prospívalo. Doporučuje se brát antibiotika pouze v nevyhnutelných případech, jinak nemusí fungovat tak, jak bychom potřebovali.

Proto je důležité spíše se zaměřit na budování silnějšího imunitního systému.

Péče o silnou imunitu je důležitá i z toho důvodu, aby se předešlo chronickým onemocněním v dětství, protože tím se nastaví zdraví v příštích letech.

Děti často konzumují nejrůznější multivitamíny, které zbytečně obsahují přídavné látky. Přitom by stačilo umírnění a brát skutečně to, co organismu prospěje.

Důležité je také přistupovat ke každému dítěti individuálně, protože každý jedinec je nemocný různou měrou, a proto i každé dítě potřebuje různou péči.

Beta-glukany a zdraví (i pro děti) – účinky, zdroje a další informace

Betaglukan pro děti – kdy pomůže dětem?

  • podporuje imunitní systém,
  • pomáhá dýchací soustavě,
  • pomáhá při alergiích,
  • brání obezitě,
  • podporuje zdravé srdce.

Těchto pět důvodů, proč sáhnout po betaglukanu, se týká dětí obecně. I alergie jsou dnes na vzestupu, často se o nich mluví jako o civilizační chorobě.

Samotný potravinový doplněk ale rozhodně nestačí. Základem by mělo být kvalitní a pestré stravování, které poskytne dostatek vitamínů, minerálních látek, omega-3 mastné kyseliny a další důležité zdroje pro zdraví. Podceňovat se nedá ani důkladný pitný režim, dostatek pohybu a různé formy dalších aktivit.

Je hlavně důležité, aby se především nemocem předcházelo.

Regulování imunitní odpovědi

Betaglukany jsou takové imunomodulátory, které regulují imunitní odpověď, tak aby organismu neškodila. V roce 2013 byla například provedena studie s dětmi, kdy byla pozorována imunitní odpověď po podání beta glukanů.

Studie zkoumala hlavně reakce při velkém fyzickém zatížení, kterému děti často čelí. Vědci došli k závěru, že betaglukany velmi prospěly zdravotnímu stavu, a u dětí s respiračními chorobami byl stav stabilizován.

Vědci z Kentucky také upozornili na velký počet studií o přínosu glukanů na imunitní reakce, snížení hladiny cholesterolu, snížení stresu a regulaci hladiny krevního cukru.

Beta-glukany vlastně přispívají ke zmírnění přetížení a optimalizují fungování imunitního systému za každých okolností.

Alergie jsou velmi častým problémem a počet alergických dětí stále roste. Alergie jsou nadměrnou reakcí imunitního systému. A už z výše uvedeného je jasné, že beta glukan pomáhá upravovat imunitní odpovědi, ať už se jedná o nadměrnou nebo nedostatečnou reakci.

Dalším z problémů, který betaglukany pomáhají řešit, je stres. Důležité je vědět, že znečištění a volné radikály nevytváří jen komíny a auta, ale také domácí přístroje jako počítače, televize a různé spotřebiče. Toxinů je všude spousta. Tím spíše je podpora organismu velmi důležitá.

Betaglukan pro děti  má velký význam i v boji s obezitou, přičemž se nemusí jednat o jednoduchý úkol. Může se totiž jednat o metabolickou poruchu, zánětlivá onemocnění. Vše zase zpátky souvisí s činností imunitního systému. Tím, že se v dětství předchází zánětlivým stavům, prospěje to ve větší míře dospělému organismu.

Jak vybrat betaglukan pro děti

Než se do výběru pustíte, je dobré vědět, že betaglukanem se nemůžete předávkovat a ani se proti němu nedá vytvořit odolnost. Jeho užívání je bezpečné. Betaglukany jsou vhodné pro děti, je třeba ale se zaměřit na výběr samotného přípravku.

Na trhu je k dispozici poměrně široký výběr. Důležité je, stejně jako u kteréhokoliv jiného produktu, sledovat obsah balení. Aby měl přípravek smysl, je důležité, aby se jednalo o kvalitní a čistý betaglukan. Cenné jsou především biologicky aktivní 1,3 a 1,6 glukany.

Pokud se jedná o neúčinný nebo znečištěný typ betaglukanů, nepřinesl by výsledky, které od něj očekáváme.

Jak má vypadat složení výživového doplňku

Tobolka výživového doplňku by ideálně měla obsahovat alespoň 80 % betaglukanu. Velmi vhodné je, když mu bude dělat společnost vitamín C. Díky němu se totiž betaglukan mnohem lépe vstřebává.

Na obalech někdy bývá uvedeno: pro děti, což ale neznamená, že se jedná o hodnotný produkt. Podobně jako u jídla zvažujeme, kolik se v něm nachází chemických přídatných látek, mělo by to samé platit i u výživových doplňků. Má smysl posoudit, jaký přínos určitá látka poskytuje organismu.

Co se týká množství, doporučuje se, aby děti konzumovaly nižší dávku. Ve studiích se většinou používalo dávkování 100 mg/den, ale vždy záleží na doporučení výrobce příslušného přípravku a na zdravotním stavu dítěte. Jestliže není k dispozici dětská dávka léku, dá se tobolka třeba rozpůlit.

Znovu je ale vhodné zmínit, že betaglukanem se nedá předávkovat.

Zároveň je třeba přihlížet k tomu, jestli bude dítě brát betaglukan preventivně nebo jestli je nemocné, a tudíž bude potřebovat vyšší dávku. Od kterého věku mohou brát děti betaglukan? Doporučuje se od 3 let.

Kdy je nejlepší podávat betaglukan pro děti? Jako prevence má smysl především období od začátku podzimu až do jara. Zvládnout toto období náročné pro imunitu nebývá úplně jednoduché, a děti ho pak lépe přečkají.

Podělte se v diskuzi pod článkem s vašimi zkušenostmi s podáváním betaglukanu dětem. Dostávaly ho preventivně nebo jim pomohl lépe zvládnout třeba chřipkovou epidemii?

Beta glukany – tradiční podpora celkového zdraví

Věděli jste, že beta glukany podporují správnou funkci imunitního systému a stimulují přirozenou obranyschopnost? Nedávná studie sledovala vliv pravidelného užívání hlívy ústřičné na zdraví dětí, které často trpí infekcemi dýchycích cest. U dětí se celkově snížila nemocnost a u 36 % dětí nedošlo k onemocnění během roků vůbec. Krevní testy ukázaly zvýšené počty imunitních buněk při dlouhodobém užívání hlívy ústřičné, což je nutné pro správnou funkci imunity.

Jak už nám samotný název „glukan“ napovídá, jedná se o sloučeniny, které jsou z chemického hlediska odvozeny od glukózy. Jedná se o polymery glukózy – to znamená, že je mnoho glukózových jednotek spojeno do jednoho dlouhého řetězce. V přírodě se glukany vyskytují v nejrůznějších konfiguracích, které se vzájemně liší uspořádáním řetězce.

Dle chemické struktury rozlišujeme alfa glukanybeta glukany (na základě typu O-glykosidické vazby). Pro názornost přikládám rozdělení glukanů (následující článek se bude věnovat jen beta glukanům).

K alfa glukanům (α-glukanům) patří:

  • dextran – α-1,6-glukan,
  • glykogen – α-1,4- a α-1,6-glukan ,
  • pululan – α-1,4- a α-1,6-glukan,
  • škrob – α-1,4- a α-1,6-glukan.

K beta glukanům (β-glukanům) patří:

  • celulóza – β-1,4-glukan,
  • kurdlan – β-1,3-glukan,
  • laminarin – β-1,3- a β-1,6-glukan,
  • chrysolaminaran – β-1,3-glukan,
  • lentinan – β-1,3- a β-1,6-glukan z houby Lentinus edodes,
  • lichenin – β-1,3- a β-1,4-glukan,
  • pleuran – β-1,3- a β-1,6-glukan původem z hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus),
  • zymosan – β-1,3-glukan.

Největší biologickou aktivitu mají ty glukany, které mají základní řetězec tvořený z molekul glukózy spojených v pozici 1, 3 a postranní glukózové řetězce připojené v pozici 1, 6. Takový glukan pak zjednodušeně nazýváme beta glukan nebo také ß-glukan.

Beta glukany mohou mít různý původ. Cereální beta glukany pochází z buněčných stěn a obalových vrstev obilných zrn – především z ječmene nebo ovsa. Obsah beta glukanů v zrnu se liší podle odrůdy a v nejvyšším množství se nachází v otrubách. Celkový obsah v zrnu se pohybuje asi okolo 4 až 10 %.

Velmi účinné beta glukany jsou produkovány některými bakteriemi, kvasinkami, plísněmi a vyššími houbami – např. hlíva ústřičná, Maitake, Hiratake nebo Shitake.  Dosud bylo vědecky potvrzeno, že nejvyšší biologickou aktivitu a účinky na lidské zdraví mají beta glukany z hub.

Zdroj: www.youtube.com

V Asii jsou tradičně beta glukany uctívány jako lék na dlouhověkost, srdeční choroby a rakovinu. Současné vědecké pokusy ukazují, že asijské houby (např. hlíva ústřičná nebo maitake) mají prokazatelný účinek v rámci prevence rakoviny, virových onemocnění, vysoké hladiny cholesterolu v krvi, shlukování krevních destiček a vysokého krevního tlaku.

Beta glukany jsou v zásadě rozpustné ve vodě (jejich rozpustnost závisí na jejich struktuře, která je závislá od jejich původu). Z fyziologického pohledu můžeme beta glukany klasifikovat jako rozpustnou vlákninu – v organismu člověka se chová podobně. 

Funkce v organismu člověka

Metabolismus beta glukanů v organismu probíhá následujícím způsobem. Po konzumaci glukanů procházejí tyto látky celým trávicím traktem – dutina ústní, jícen až do žaludku. Vzhledem k tomu, že glukany se chovají jako rozpustná vláknina, nejsou v žaludku štěpeny pomocí nízkého pH ani přítomnými enzymy.

Glukany se dostávají až do tenkého střeva, kde aktivují makrofágy (buňky imunitního systému) Peyerových plaků. Makrofágy s beta glukany po aktivaci migrují do dalších orgánů v našem těle. Glukany a jejich fragmenty se následně uvolňují a jsou distribuovány dále po celém organismu.

Opětovně jsou schopny se vázat na své receptory a aktivovat příslušné buňky.

Beta glukany mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví:

  • imunomodulační účinky (podpora imunitního systému) 

Beta glukany mají schopnost vzat se na specifické receptory buněk imunitního systému a tímto způsobem s nimi „komunikovat“. Výsledkem složitého procesu komunikace mezi beta glukany a buňkami imunitního systému je vysoce aktivní buňka, která ničí vše cizorodé a nepatřičné v organismu (od bakterií až po rakovinné buňky). 

  • podpora zvyšování krvetvorby

Podobný mechanismus probíhá i v případě zvyšování krvetvorby (například po radiaci nebo chemoterapii).

Beta glukany procházejí našim trávicím traktem až do tenkého střeva, kde jsou pomocí makrofágů uvolňovány do tělního oběhu.

Beta glukany a jejich fragmenty jsou zpětně vázány na receptory na buňkách kostní dřeně. Tímto způsobem dochází ke stimulaci funkce buněk k většímu dělení a tím ke zlepšení krvetvorby.

Mnoho dalších účinků beta glukanů se prozatím studuje a zatím nejsou známy přesné mechanismy jejich fungování. Zde je jejich seznam:

  • snižování hladiny cholesterolu,
  • zabraňování nepříjemných účinků stresu,
  • zvýšení obranyschopnosti proti nachlazení a infekci (bakteriální i virové),
  • podpora celkové vitality organismu,
  • prevence onkologických onemocnění,
  • regulace hladiny krevního cukru (glykémie) – zejména u diabetických pacientů,
  • snížení alergických problémů,
  • snížení únavy u osob s vysokým fyzickým stresem (sportovci, fyzicky pracující lidé),
  • antioxidační působení – eliminace škodlivých účinků v případě nadbytku volných radikálů a eliminace oxidačního stresu,
  • zvětšování objemu tráveniny v žaludku a střevech,
  • vytváření viskózního roztoku, který zpomaluje vyprazdňování žaludku a prodlužuje tak pocit nasycení,
  • protikvasinkové (antimykotické) účinky,
  • podpora léčby chronického únavového syndromu,
  • protizánětlivé působení,
  • hepatoprotektivní působení – působí jako ochrana jater.
Budete mít zájem:  Léky Na Žaludek Pro Děti?

Historie

V Asijských státech byly beta glukany využívány jako podpůrný prostředek pro udržení pevného zdraví od nepaměti. V Evropě a Americe se jejich účinky začali vědecky zkoumat až mnohem později.

První vědecké zprávy a důkazy o biologických účincích glukanů jsou staré jen asi 60 let. Důkladné studie o funkci a mechanismu účinků betaglukanů pocházejí z šedesátých let 20. století. Vědeckému výzkumu se tehdy věnovala skupina vědců z New Orleans.

Poprvé byly glukany objeveny jako součást zymozanu, což je hrubý extrakt buněčných stěn kvasinek. U zymozanu byly pozorovány zajímavé účinky na aktivaci a podporu funkce imunitního systému.

Teprve později bylo zjištěno, že právě obsažený glukan je aktivní složkou zymozanu a je zodpovědný za jeho příznivé účinky na funkci imunitního systému. V osmdesátých letech 20. století došlo k obrovské vlně zájmu o přírodní imunostimulátory – přírodní látky, které jsou schopny stimulovat (povzbuzovat) imunitní systém.

Beta glukany samozřejmě nemohly stát stranou, a tak zájem o ně je v současnosti po celém světě a můžeme říci, že je stále na vzestupu.

Imunomodulační účinky glukanů byly díky dlouholetým výzkumům a studiím detailně popsány, vysvětleny a charakterizovány. Tyto účinky byly ověřeny na celé řadě pokusných zvířat – od ryb, přes krevety, kuřata, myši, králíky, krysy, morčata, ovce, prasata až po koně a krávy.

Imunostimulační účinky glukanů můžeme charakterizovat jako nejobecnější biologický účinek v rámci celé živočišné říše. Dosud nebyl nalezen ani jeden biologický druh, který by byl vůči stimulačním účinkům glukanů na imunitní systém rezistentní.

Doporučený denní příjem

Doporučený denní příjem beta glukanů není v současnosti legislativně stanoven, a proto je vždy nutné se u doplňků stravy řídit doporučeným denním dávkováním dle výrobce a u potravin se řídit všeobecnými výživovými doporučeními. 

Všeobecně doporučovaná dávka beta glukanů je většinou 100 až 200 mg beta glukanu denně pro zdravého dospělého člověka jako preventivní dávka. Jako terapeutická dávka pro nemocného člověka se většinou doporučuje dávka vyšší – až 500 mg denně. Vhodné je dlouhodobé užívání.

Nejdůležitější přírodní zdroje

V současnosti se ani vědecká komunita nedokáže shodnout na tom, jaký typ glukanů je nejlepší a nejúčinnější. Existuje mnoho protichůdných názorů, které jsou založeny ať už na vědeckých poznatcích nebo prastarých tradičních zkušenostech.

Všeobecně můžeme říci, že na základě historických tradic se v západní civilizaci využívají více glukany izolované z kvasinek, zatímco ve východní civilizaci je tradiční sběr hub a jejich využívání.

západní civilizaci (myšleno Evropa a Amerika) má hlubokou tradici pečení chleba a vaření piva – proto zde byly vždy k dispozici pekařské (někdy označované také jako pivovarské) kvasinky Saccharomyces serevisiae.

Na druhé straně v Číně a Japonsku je tradiční sběr hub, které se tradičně využívají v lidovém léčitelství již celá tisíciletí. Proto se v rámci východní kultury tradičně získávají gukany zejména z hub

Glukany všeobecně jsou dnes v zájmu mnoha vědeckých center. Intenzivní preklinický a klinický výzkum týkající se imunomodulačních vlastností glukanů je v současnosti prováděn po celém světě. Stále ne zcela přesně vyřešenou otázkou zůstává, který typ glukanu je nejlepší a nejúčinnější.

Všeobecně můžeme říci, že glukany izolované z kvasinek mají oproti jiným typům několik základních výhod – jsou levnější, jejich zdroj je lépe definovatelný a mají vyšší biologickou aktivitu.

Jednou z nejdůležitějších vlastností všech typů glukanů je však jejich čistota, technologie výroby a zpracování a kvalita vstupních surovin.

Beta-glukany a zdraví (i pro děti) – účinky, zdroje a další informace

Využívané typy beta glukanů s jejich přírodními zdroji:

  • cereální beta glukany z ovesných nebo ječných zrn,
  • beta glukany izolované z kvasinek Saccharomyces serevisiae,
  • beta glukany izolované z vyšších hub, – hlíva ústřičná, někdy označovaná jako Hiratake (Pleurotus ostreatus), – Shiitake (česky houževnatec jedlý, Lentinula edodes), – Maitake (česky trstnatec upenitý, Grifola frondou), – Reishi (česky lesklokorka lesklá, Ganoderma lucidum), – Hericium (česky korálovec ježatý, Hericium erinaceus), – Cordyceps (česky Housenice čínská, Cordyceps sinensis nebo  Ophiocordyceps sinensis), – Polyporus (česky Choroš oříš, Polyporus umbellatus).

Toxicita

Nejsou známé žádné vedlejší účinky nebo interakce s jinými léky, doplňky stravy nebo léčivými rostlinami. Ve výjimečných případech je možná alergická reakce.

Pokud se po užívání beta glukanů vyskytnou jakékoliv neobvyklé reakce, přestaňte přípravek užívat a poraďte se se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem.

Při běžném užívání beta glukanů dle doporučení výrobce není možné, aby došlo k předávkování. 

Schválená zdravotní tvrzení

Dle současně platné legislativy je schváleno následující zdravotní tvrzení týkající se beta glukanů:

Ovesný beta-glukan snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. Tvrzení lze použít, pokud potravina obsahuje alespoň 1 g beta glukanu v porci. Kromě toho by spotřebitel měl být informován o tom, že příznivého efektu se dosáhne při denním příjmu 3 g beta-glukanu.

Zajímavosti

Účinky beta glukanů se podpoří současným užíváním vitaminu C.

Jak vybrat kvalitní beta glukan v doplňku stravy?

V současnosti je na našem trhu velmi široké spektrum doplňků stravy s obsahem beta glukanů. Někdy je však velmi náročné a složité odlišit od sebe kvalitní a nekvalitní přípravky. Přinášíme Vám přehled, na co se při výběru kvalitního doplňku stravy zaměřit. Zaměříme se pouze na betaglukany čistě přírodní. 

  1. Doporučená denní dávka Přesně uvedený obsah standardizovaného beta glukanu je pro spotřebitele nejdůležitější informace, podle které se může orientovat, aby vybral kvalitní doplněk stravy. Doporučená denní dávka z preventivního hlediska by měla být 100 až 200 mg standardizovaného betaglukanu denně pro zdravého dospělého člověka. Při onemocnění by měla být terapeutická dávka vyšší – uvádí se až 500 mg standardizovaného betaglukanu denně pro dospělého člověka. 
  2. Čistota Čistota použitého betaglukanu je velmi důležitá a stále je často opomíjená. Za kvalitní betaglukan můžeme považovat ten, který má čistotu minimálně 70 %. Platí zde jednoduchá nepřímá úměra: čím více nečistot, tím menší účinnost.
  3. Zdroj Dnes již na základě vědeckých studií víme, že zdroj betaglukanu není tou nejpodstatnější záležitostí v terapii beta glukany. Pokud se jedná o kvalitní, dostatečně vyčištěný betaglukan v dostatečném množství, nezáleží na tom, z jakého je zdroje (z hub, kvasinek, mořských řas nebo obilí). Účinky jsou relativně stejné. Všeobecně můžeme tvrdit, že pro Evropany je z genetického a historického pohledu nejblíže betaglukan z kvasinek, protože v této oblasti je tradiční pečení chleba a výroba piva. Naproti tomu v Asijských zemích je tradiční sběr a využívání hub, a proto je využití betaglukanů z hub pro asiaty přijatelnější.
  4. Klinické zkoušky, testy Pokud hledáte seriózního výrobce beta glukanů, zaměřte se na to, zda uvádí klinické zkoušky nebo publikace, ve kterých popisuje experimenty na zdroj použitého betaglukanu. Naopak nesmyslný text o všemocných účincích betaglukanů je pro spotřebitele varováním. Je důležité si uvědomit, že beta glukany jsou účinné, ale nejsou zázrakem, který vyléčí všechny nemoci na světě!

— konec článku —

Beta-glukan – Wikipedie

Beta-glukany (β-glukany) jsou heterogenní skupinou látek, které se skládají z molekul glukózy vzájemně spojených β-glykosidovými vazbami. Nejčastěji se tímto pojmem označuje skupina neškrobových a necelulózových polysacharidů.

Tyto látky tvoří součást buněčných stěn bakterií, kvasinek, hub, řas a vyšších rostlin. Beta-glukanům je připisováno mnoho účinků na organismus, které se liší v závislosti na struktuře těchto látek.

Beta-glukanům obilovin je připisován pozitivní účinek na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, beta-glukany kvasinek a hub mohou působit jako imunomodulátory.[1]

Struktura

Struktura beta-glukanů, konkrétně typ vazeb v molekule, délka a větvení řetězce, se odlišují v závislosti na zdroji. V buněčných stěnách mořských řas jsou přítomny lineární β-(1→3)-glukany (např. laminarin).

U kvasinek a hub se setkáme s beta-glukany, které obsahují vazby β-(1→3) a β-(1→6). Beta-glukany obilovin se odlišují obsahem β-(1→4) glykosidových vazeb.

[2][3] Obecně lze beta-glukany dělit do dvou skupin:[3]

  • Rozpustné, tvořící ve vodě gel, které se dále dělí na:
  1. vysokomolekulární větvené beta-glukany (např. grifolan, schizophyllan, scleroglucan)
  2. lineární beta-glukany (např. laminaran, curdlan)
  3. chemicky modifikované beta-glukany (např. karboxymethylované, fosforylované, sulfonované)
  • Partikulární, nerozpustné beta-glukany (např. kvasinek Saccharomyces cerevisiae)

Na výslednou strukturu beta-glukanů má kromě jejich původu vliv také metoda jejich zpracování, tedy procesy extrakce, izolace a přečištění. Stejně tak může použitá metoda ovlivnit vlastnosti jako je rozpustnost ve vodě.

Tyto procesy se tedy projeví na biologické aktivitě beta-glukanů.[2][4] Použití vhodné chemické modifikace by tak mohlo pozitivně ovlivnit jejich vlastnosti (např.

karboxymethylací nerozpustného beta-glukanu dojde ke změně na rozpustný), čímž se mění i biologická aktivita.[5]

Historie

Pravděpodobně již pravěcí lidé využívali některé houby pro jejich fyziologické účinky.[6] Nicméně k odhalení příčiny efektu došlo až ve 20. století. Výzkum beta-glukanů začal intenzivněji v 60. a 70. letech. V USA a Evropě vycházeli z poznatků o látce zvané zymosan.

Byla tak nazvána složka buněčných stěn kvasinek, které se přikládala schopnost stimulovat nespecifickou imunitní odpověď. Při detailnějším studiu se podařilo jako hlavní látku s tímto efektem vypozorovat beta-glukan kvasinek.

V Japonsku k objevu beta-glukanů dospěli díky výzkumu biologické aktivity léčivých hub (shiitake, maitake, reishi), které se tradičně v asijské medicíně využívají.[3] Od 90. let až dosud je zkoumán mechanismus, jakým beta-glukany působí.[6]

Zdravotní účinky, mechanismus

Možné účinky beta-glukanů na organismus jsou velmi rozmanité. Beta-glukany obilovin příznivě působí na hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Mohou také fungovat jako prebiotikum.

[2] Naopak beta-glukanům kvasinek a hub se připisuje vliv na imunitní funkce organismu, fungují jako tzv. imunomodulátory.

[1][3][6] S tím souvisí jejich další účinky jako je protinádorová aktivita, protizánětlivý a antioxidační efekt, podpora hojení ran nebo zvyšování odolnosti vůči některým infekcím.[1][2]

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Podporu Plodnosti?

Biologickou aktivitu beta-glukanu ovlivňuje jeho struktura, molekulová hmotnost, konfirmace a rozpustnost.[4] Např. β-1,4-glukany přítomné v obilovinách nevykazují žádné imunostimulační účinky, více účinné jsou potom β-1,6-glukany a nejvíce účinné jsou β-1,3-glukany s větvením 1,6.[6]

Udržení normální hladiny cholesterolu v krvi

K beta-glukanům ovsa a ječmene se dle nařízení Komise (EU) č. 432/2012 váže schválené zdravotní tvrzení, a to, že „přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi“. Konzumace ovsa, ječmene nebo výrobků s jejich obsahem pozitivně ovlivňuje hladinu LDL- a celkového cholesterolu.

Minimální množství pro dosažení tohoto účinku je stanoveno na 3 g ovesného či ječného beta-glukanu za den. Této dávky by mělo být dosaženo konzumací přiměřeného množství potravin či pokrmů s použitím ovsa, ovesných otrub, ječmene nebo ječných otrub.

[7][8] Působení beta-glukanů obilovin spočívá v omezeném vstřebání, což je výsledkem jejich schopnosti tvořit gel a zvyšovat viskozitu v GIT.[1]

Snížení hladiny cholesterolu v krvi

Beta-glukanů ovsa a ječmene se týká další schválené zdravotní tvrzení, a to, že „snižují hladinu cholesterolu v krvi“. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem vzniku ischemické choroby srdeční.[9][10] Beta-glukany ovsa a ječmeny tedy vlivem snížení LDL a non-HDL cholesterolu redukují kardiovaskulární riziko.[11][12]

Omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jídle

Dalším účinkem připisovaným beta-glukanům ovsa a ječmena je snížení nárůstu glykemie po jídle a také se jedná o schválené zdravotní tvrzení.

Účinku má být dosaženo při konzumaci nejméně 4 g beta-glukanů z ovsa nebo ječmene na každých 30 g využitelných sacharidů v jednom jídle.

[13] Působení beta-glukanů spočívá v omezeném vstřebávání glukózy z tenkého střeva vlivem zvýšení viskozity tráveniny.[14]

Imunomodulační účinek

Beta-glukany kvasinek a hub mají schopnost modulovat imunitní systém. Protože představují součást potenciálních patogenních organismů (tzv. PAMP), v těle jsou označovány za nevlastní, cizorodé látky.

[6] Účinek β-glukanů se nejvíce projevuje zvětšením činnosti fagocytů, mezi které patří makrofágy, dendritické buňky, neutrofilní granulocyty a monocyty.

[3] Výsledkem reakce je produkce antimikrobiálních peptidů chránících proti infekci.[15]

Avšak pro beta-glukany hub, kvasinek a řas zatím nebylo schváleno žádné zdravotní tvrzení.[1] Panel EFSA zamítl tvrzení týkající se beta-glukanu kvasinek Sacharomyces cerevisiae, konkrétně, že „má imunomodulační účinky a podporuje přirozenou obranyschopnost“.

[16] U přípravku Yestimun® s obsahem(1,3)-(1,6)-beta-D-glukanu z buněčných stěn kvasinek Sacharomyces cerevisiae byla zamítnuta tvrzení, že „pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu během období nachlazení“ a že „denní užívání výrobku pomáhá udržovat obranyschopnost organismu vůči patogenům“.[17][18]

Použití, význam

Jedním z odvětví, kde mají beta-glukany možnost uplatnění, je potravinářský průmysl. Vzhledem ke schopnostem beta-glukanů obilovin vytvářet ve vodě gely a zvyšovat viskozitu se nabízí jejich použití jakožto látek upravujících texturu potravin.

Mohou být využívány jako plnidla, zahušťovadla nebo stabilizátory. Do výrobků by mohly být přidány i za účelem náhrady tuku a ke snižování energetické hodnoty produktu. Nejvíce se k těmto účelům nabízí použití ječmene a ovsa, které mají ze všech obilovin nejvyšší obsah beta-glukanů.

[1][5] Obsah také závisí na konkrétní odrůdě a na klimatických podmínkách.[2]

Beta-glukany kvasinek a hub nacházejí uplatnění v podobě součástí doplňků stravy, z toho nejvíce se v západních zemích využívá pekařské droždí, kvasinky Saccharomyces cereviciae. Dle výsledků některých klinických studií by orálně podané beta-glukany kvasinkového původu mohly snižovat incidenci infekcí horních cest dýchacích u predisponovaných jedinců.

[4] Nicméně vzhledem k nedostatkům dosud provedených studií nelze stanovit jasný závěr a je potřeba problematiku dále zkoumat. Dalším významným faktorem, který doposud nebyl dostatečně objasněn, je mechanismus dosažení systémové cirkulace orálně podaných beta-glukanů. I v tomto ohledu je potřeba provést další výzkum.

Dle výsledků studií prováděných na zvířatech lze předpokládat, že dostupnost do systémové cirkulace je nízká.[4] Značnou komplikací výzkumu v této oblasti je zejména heterogenita přípravků. Příčinou různorodosti je jednak odlišný původ beta-glukanů (tedy různé zdroje), polymerní charakter, ale i podmínky zpracování.[3] S tím přímo souvisí čistota a biologická aktivita preparátu.

U doplňku stravy je navíc čistota izolovaného beta-glukanu limitována cenou produktu.[1]

Další oblastí, kde mohou beta-glukany najít uplatnění, je medicína. V úvahu připadá využití polymembrán s obsahem beta-glukanů pro podporu hojení ran či použití cyklických beta-glukanů jako obvazového krycího materiálu.

Jejich schopnost pozitivně ovlivňovat imunitní odpověď by mohla být zúročena také při vývoji vakcín.[5] Potenciálně by mohly najít využití i v nádorové terapii vzhledem k jejich imunomodulačním účinkům. V Japonsku jsou již od 80. let 20.

století povoleny beta-glukany lentinan a schizofylan k podpůrné léčbě některých novotvarů.[6]

Možný potenciál mají i v kosmetickém průmyslu nebo zemědělství jakožto součást krmiva zvířat podporující jejich imunitu.[1][6][5]

Bezpečnost

Dle FDA patří beta-glukany mezi látky bezpečné pro použití do potravin a náleží jim označení GRAS.[4][6] Panel EFSA publikoval konkrétní vyjádření k extraktu z houby shiitake.

Tento extrakt byl shledán za stanovených podmínek použití jako bezpečný. U extraktu bylo hodnoceno také riziko alergií, a to jako srovnatelné s konzumací samotné houby.

[19] Obdobně byly hodnoceny beta-glukany kvasinek Saccharomyces cerevisiae.[20]

Reference

  1. ↑ a b c d e f g h WIEGE, Iva; SLUKOVÁ, Marcela; VACULOVÁ, Kateřina, SKŘIVAN Pavel. Není beta-glukan jako beta-glukan. Výživa a potraviny. 2018, roč. 73, čís. 1, s. 22–26. 
  2. ↑ a b c d e SLUKOVÁ, Marcela, Kateřina VACULOVÁ a Pavel SKŘIVAN. Přehled o beta-glukanech (nejen obilných). Obiloviny v lidské výživě 2017. 2017, s. 14–21. 
  3. ↑ a b c d e f NOVÁK, Miroslav. β-glukany, historie a současnost. Chem. Listy. 2007, roč. 101, s. 872–880. 
  4. ↑ a b c d e SAMUELSEN, Anne Berit, Jurgen SCHREZENMEIR a Svein H. KNUTSEN. Effects of orally administered yeast‐derived beta‐glucans: A review. Molecular Nutrition & Food Research. 2014, roč. 58, čís. 1, s. 183–193. 
  5. ↑ a b c d ZHU, Fengmei; DU, Bin; XU, Baojun. A critical review on production and industrial applications of beta-glucans. Food Hydrocolloids. 2016-01, roč. 52, s. 275–288. Dostupné online [cit. 2018-09-06]. ISSN 0268-005X. DOI 10.1016/j.foodhyd.2015.07.003. 
  6. ↑ a b c d e f g h BENCKO, Vladimír, Petr ŠÍMA a Bohumil TUREK. Imunomodulační účinky betaglukanů. Hygiena. 2016, roč. 16, čís. 4, s. 167–171. 
  7. ↑ Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal

Polysacharidy – beta glukany

Nejznámějšími houbovými polysacharidy jsou beta glukany, tj. polymery beta glukózy. Jsou to polysacharidy s dlouhým řetězcem, jehož základem je glukóza …

Biologické účinky beta glukanů

1. Imunomodulační vliv na imunitní systém

Beta glukany mají posilující vliv, kdy zvyšují odolnost proti infekčním nemocem, ať už virovým, bakteriálním, či houbovým. Modulujíimunitní systém v boji proti nesprávnému buněčnému dělení buněk.

Nejvýraznější modulační efekt mají beta glukany na buňky vrozené imunity, jako jsou makrofágy, dendritické buňky, neutrofily, NK buňky, ale neopomíjí ani buňky získané imunity, tj. T a B lymfocyty, či dokonce buňky do imunitního systému nepatřící jako fibroblasty či endotelové a epitelové buňky.

Krom buněčné imunity stimulují i tu humorální, podporují aktivaci komplementu a stimulují tvorbu protilátek.

Vazbou na receptory beta glukan imunitní buňky aktivuje, což např. u makrofágů zahrnuje zvýšení produkce prozánětových cytokinů, růstových faktorů, jež stimulují proliferaci buněčných populací, fagocytózy, tvorby kyslíkových a dusíkových radikálů při oxidačním vzplanutí a zvýšenou aktivací iNOS (inducibilní NO syntézy), u NK buněk krom jiného zvyšují i jejich cytotoxicitu.

Buňky imunitního systému tak mohou být beta glukany aktivovány přímo, či zprostředkovaně. Naproti tomu je známá též tlumivá aktivita a to např. při vazbě na receptor CD5 na T lymfocytech, což u nich zvyšuje produkci inhibičního cytokinu IL-10.

V případě alergických onemocnění je pak podstatné, že beta glukan podporuje přesun aktivity od Th2 k Th1, a to hlavně díky zvýšené produkci INF-γ stimulovanými buňkami. Th2 lymfocytární subset má zásluhu na tom, že B lymfocyty tvoří IgE protilátky, které jsou zodpovědné za degranulaci mastocytů a bazofilů.

2. Nesprávné buněčné dělení buněk

Beta glukany ovlivňují bujení dvojím způsobem:

  • Modulují imunitní systém, který se pak aktivnějí obrací proti rakovinným buňkám. U nesprávných buněk napomáhá zastavit buněčné dělení, působí cytostaticky. Některé studie pak potvrzují i jejich cytotoxické účinky, kdy navozují u nádorových buněk apoptózu. Těmito mechanismy pak dochází k omezení růstu, a dokonce zmenšování problematické masy.
  • Beta glukany dokážou omezit i angiogenezi a tím i možnost metastazování krevní cestou.

Jejich působení je pak nepřímo dáno i snižováním oxidačního stresu, vychytáváním a neutralizací volných radikálů. Beta glukany také výrazně podporují účinnost konvenční protinádorové terapie.

3. Protiinfekční aktivita

Opět se zde setkáváme s posílením aktivity imunitního systému, který se pak lépe vypořádá.

Podobně pak jako v případě nádorových bujení je zdokumentován přímý vliv beta glukanů na infekční agens. Např. lentinan dokáže inhibovat růst kandidy či „zlatého stafylokoka“.

Mají též prostatické účinky, např. na herpetické viry. Tímto se beta glukany stávají účinné v terapii bakteriálních sepsí i HIV či infekčních hepatitid.

Navíc posilují léčebný efekt klasické protiinfekční léčby.

4. Snižování hladiny lipidů a cukrů v krvi

Jednotlivé pokusy na zvířatech i lidech ukázaly, že při podávání beta glukanů dochází k úpravě hladin „nebezpečných“ lipidů. Tím je snižováno riziko rozvoje srdečně cévních nemocí a stejně tak i postižení jater.

Při podávání beta glukanů dochází kesnižování hladině cholesterolu, LDL, triglyceridů ve prospěch HDL cholesterolu.

U diabetiků druhého typu bývá velkým problémem snižování citlivosti buněk na inzulin, tj. je přítomná inzulinorezistence.

Beta glukany tento stav dokáží zvrátit, zvyšují též glukózovou toleranci, zvyšuje produkci inzulínu a snižují hladinu glukózy v krvi (zdroj Mycomedica.cz).

Veškeré další informace a klinické studie byly odstraněny na základě Nařízení EU … Informace uvedené na těchto webových stránkách jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení léčení od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s Vašim lékařem …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector