Změny, které můžete udělat v kuchyni, když chcete zhubnout

Nějaký ten protein jíme vlastně každý den. Bílkoviny, neboli
základní stavební látky všech buněk a tkání, přijímáme v jídle
běžně.

Jak je to ale s proteiny v prášku? Co jsou zač a kdy se vyplatí
po nich sáhnout? Na to jsme se ptali profesionální trenérky Veroniky
Jandové. V článku najdete tipy na využití proteinu včetně receptů.

S kolegyní Janou jsme připravily a ochutnaly jak všechna smoothies, tak
palačinky Chia Shake.

Bílkoviny jako základ 

Abyste neměli hlad a vaše tělo mohlo správně fungovat, podávat
dobré výkony
(a to nejen při sportu) a v případě potřeby mohlo
třeba i zhubnout tukové zásoby či naopak přibrat svalovou hmotu,
potřebujete mít zkrátka proteinů dostatek. Optimální poměr
živin
se ale spoustě lidí konzumovat nedaří. Tehdy si můžeme
pomoci zařazením proteinových doplňků.

Protein má smysl zařadit tehdy, pokud víme, že máme nedostatek bílkovin
ve stravě, chceme hubnout, nabírat svalovou hmotu, v mateřství nebo se blížíme důchodovému věku, kdy je potřeba si příjem bílkovin rovněž
pohlídat. Nemusíme být jen sportovci, abychom protein zařazovali.

veronika Jandová, TRENÉRka
A PORADkyně PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Obohatit jídelníček o proteiny je hračka. Možností je dnes nespočet.

Coby veganka upřednostňuje trenérka Veronika rostlinný protein, protože
je pro lidské tělo stravitelnější. Například na zpracování kaseinu
(jedna z bílkovin kravského mléka), potřebuje náš trávicí systém až
6 hodin. „Je ale potřeba zmínit, že živočišný protein zase
obsahuje komplexní spektrum aminokyselin
, které je zapotřebí
přijmout ve stravě, aby naše tělo správně fungovalo. V rostlinných
proteinech musíme dbát na poskládání ingrediencí tak, aby to pokrylo plně
všechny aminokyseliny, které se vyskytují právě v bílkovinách.
Komplexní spektrum nalezneme v konopném proteinu, který
však ne každému chutná. Takže je nejlepší najít si protein, který
obsahuje buď mléčnou bílkovinu –
syrovátku, nebo rostlinný protein, který obsahuje
například hrachový a rýžový protein dohromady,“
doporučuje Veronika.

Jak je to s proteinem a hubnutím či přibíráním?

Jen tím, že si jednou přimícháte protein do kaše, pochopitelně
nezhubnete. Ale když budete věnovat pozornost složení jídla pravidelně,
tak se vytoužených výsledků rozhodně dočkáte.

„Zvýšení příjmu
proteinu (bílkovin) může vést k hubnutí nebo zdravému
přibírání svalové hmoty
, ale pouze v kombinaci se správně poskládaným zbytkem makronutrientů, jako jsou sacharidy a tuky.

Pokud zvýšíme příjem bílkovin, jídlo nás zasytí na delší čas, než kdybychom si dali jen jednoduché sacharidy,“
uvádí trenérka.

Zvyšte příjem proteinů, pokud chcete zhubnout nebo nabírat svalovou hmotu.

Jednoduchým sacharidům, alias rychlým cukrům,
výživoví poradci obecně nefandí.

Jednoduché cukry sice slouží
k rychlému doplnění energie, ale když tuto energii hned
nevyužijeme, tak pouze vystřelí hladinu našeho inzulinu

nebezpečně vysoko a pak se (ne)hezky uloží na těle v podobě tukových
polštářků.

Opačný efekt mají komplexní neboli složité
sacharidy, které obsahují dostatek vlákniny, mají vyšší sytivost

a hladinu krevního cukru zvedají jen pozvolna.

Když máme správně nastavený jídelníček s vyšším podílem
bílkovin, dostatkem komplexních sacharidů a kvalitních tuků, pak po několika týdnech dodržování tohoto režimu uvidíme, že se naše křivky
začínají měnit tak, jak potřebujeme.

veronika Jandová, TRENÉRka
A PORADkyně PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

V čem je protein nejlepší? Zkuste smoothie!

Ať už řešíte zdravé hubnutí nebo přibírání, vždycky myslete na rozmanitost ve stravě. Jak jí můžete dosáhnout, i když
si na oběd dáváte každý den skoro to samé? Řešením mohou být
smoothies, do kterých schováte všechno možné.

Třeba
i potraviny, na které byste normálně chuť vůbec neměli, jako je
například červená řepa, mladý špenát, semínka a vločky všeho druhu,
rostlinná „mléka“ a mnoho dalších zdravých lahůdek.

To vše obohaceno
o kopeček proteinu vydá za zdravou a rychlou snídani,
svačinu
nebo doping po cvičení.

Růžové smoothie s dokonale zamaskovanou řepou

  • 1/4 červené řepy (cca 40 g)
  • 1/2 banánu
  • Cca 10 mražených jahod
  • Hrst mražených nebo lyofilizovaných malin
  • 25 g oblíbeného proteinu (hodí se syrovátkový i rostlinný)
  • 180 ml mléka (doporučujeme mandlové nebo kravské)

Postup:

  1. Řepu si uvařte ve slupce a oloupejte, odkrojte jednu čtvrtinu a zbytek si
    dejte do oběda nebo k večeři (velká mňamka je to s rukolou a kozím
    sýrem). 
  2. Všechny ingredience naházejte do mixéru nebo zmasakrujte tyčákem.
    Mixujte tak dlouho, dokud nebude tekutina krásně homogenní a krémová.
  3. Na zdraví!

Řepa s červeným ovocem a banánem vykouzlí nadpozemskou chuťovou kombinaci.

Změny, které můžete udělat v kuchyni, když chcete zhubnoutSkončila
Změny, které můžete udělat v kuchyni, když chcete zhubnout

Šťavnaté zelené smoothie (cca 400 ml)

  • 1 středně velké jablko (pokud máte rádi, můžete přidat
    i kiwi)
  • 200 ml pomerančového džusu
  • Velká hrst baby špenátu
  • 1/4 salátové okurky
  • 25 g konopného nebo jiného rostlinného proteinu
  • Citronová šťáva dle chuti 
  • 2 kostky ledu pro zahuštění 

Postup:

  1. Jablko a okurku omyjte a oloupejte (do silnější mixérů není potřeba),
    špenát opláchněte. Pokud budete používat i kiwi, zbavte ho slupky, jeho
    chloupky nejsou chuťově nic moc. 
  2. Všechny ingredience včetně džusu dejte do mixéru a mixujte tak dlouho,
    dokud nezískáte hladkou, mírně našlehanou a krémovou konzistenci. 
  3. Smoothie nalijte do skleničky nebo lahve s sebou a voilá – váš drink
    je hotov!

V této zelené bombě špenát zachutná i jeho největším odpůrcům.

Oblíbený proteinový shake trenérky Verči

  • 2 odměrky veganského proteinu (např. Reflex plantbased)
  • Kelímek kokosového jogurtu (Verča doporučuje Planton)
  • Sezamová pasta tahini
  • Jablko
  • Skořice
  • Kostička kvalitní vysokoprocentní čokolády

Postup:

  1. Protein rozmíchejte s troškou vody do hladka. Poté přidejte kokosový
    jogurt a rozmíchejte do konzistence pudingu.
  2. Přidejte lžičku tahini, jablko nakrájejte na kostičky a ozdobte jím
    jogurtovou směs. Zasypte skořicí a nastrouhanou čokoládou.

Živiny a cenné látky dodáte každému jídlu i přidáním nejrůznějších semínek.

Slaďoučké borůvkové smoothie s vločkami a semínky 

  • 2 vrchovaté polévkové lžíce borůvek (lze i mražené)
  • 3/4 banánu
  • Polévková lžíce ovesných vloček
  • Čajová lžička chia semínek (klidně přidejte i konopná, lněná nebo
    černý sezam)
  • 25 g proteinu dle výběru
  • 300 ml kokosového mléka

Postup:

  1. Oloupejte banán, čtvrtku snězte a spolu s ostatními ingrediencemi
    vložte do mixéru.
  2. Pokud nemáte mixér, použijte tyčák a vydržte mixovat tak dlouho, dokud
    nedosáhnete oku lahodící jednolité konzistence.
  3. Dobrou chuť!

Borůvky jsou samy o sobě superpotravina. Co teprve ve spojení s konopným proteinem a vločkami!

Rychlé proteinové palačinky a jiné mlsání

Když není čas kouzlit s mixérem, můžete sáhnout po kvalitních
fitness proteinových tyčinkách, u kterých si však ohlídejte
složení, aby nemělo zbytečně moc cukrů
. Ve dnech, kdy vás
neodbytně honí mlsná, můžete sáhnout také po oříšcích, oříškových
máslech s přídavkem proteinu nebo výjimečně i po čokoládě. I ta
existuje v proteinové variantě.

Sladké a zdravé jednohubky, které zasytí

  • Ovoce dle chuti – ideální je banán, jablko, mango, lesní plody
  • Proteinové nebo oříškové máslo dle výběru

Postup:

  1. Nakrájejte ovoce na plátky, kostičky, kolečka nebo proužky (podle
    nálady nebo tvaru plodiny). 
  2. Kolečka či plátky můžete pomazat máslem rovnou, proužky můžete do másla pro změnu namáčet. Volte tu variantu, která vám pomůže ušetřit
    nádobí a bude vás bavit víc.

Ovoce s oříškovým máslem vás zasytí víc než samotné.

Proteinové palačinky Chia Shake 

  • 1 odměrka (35 g) směsi Protein pancakes
  • 0,2 polotučného mléka
  • Půl lžičky tuku vhodného na smažení (např. řepkový olej, máslo
    ghí)
  • Ovoce a jogurt na ozdobu

Postup:

  1. Smažte dvě minuty pod pokličkou na sníženém plameni. Otočte a opět
    smažte 2 minuty. 
  2. Servírujte samotné nebo s jogurtem a ovocem.
  3. Máme ochutnáno a schvalujeme i mlsounům. Slaďoučkou chuť, ke které
    nepotřebujete cukr, totiž palačinkám zajišťuje přírodní vanilkové
    aroma.

Proteinové palačinky Chia Shake chutnají po vanilce a nemusíte je nijak doslazovat.

Domácí proteinové palačinky

  • 70 g ovesných vloček
  • 30 g špaldové celozrnné mouky
  • 20 g vybraného proteinu
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka (může být kravské i jeho rostlinné alternativy)
  • Lžička ghí na smažení
  • Oříškové máslo, jogurt a ovoce na ozdobení

Postup:

  1. Vhoďte všechny ingredience do mixéru a jednoduše promixujte. Pokud
    nemáte klasický mixér nebo food processor, tyčový mixér to taky hravě
    zvládne.
  2. Těsto vlijte na rozehřátou pánev a opékejte z každé strany
    dozlatova.
  3. Podávejte s oříškovým máslem, ovocem a jogurtem nebo jeho rostlinnou
    alternativou.

Ochutnejte vynikající proteinové palačinky!

Když není čas na hrdinství – syté instantní kaše

Čas od času si můžete jídelníček odlehčit i instantními pokrmy.
Třeba když nestíháte uvařit plnohodnotné jídlo. Instantní kaše může
být skvělou volbou pro rychlou a vydatnou snídani.

Ale opět si
hlídejte ve složení, aby neměla více cukrů než bílkovin
a obsahovala kvalitní tuky. Takové jsou například kaše od RageFitness,
které obsahují nejrůznější semínka, ořechy a žádné
konzervanty
.

Svým složením jsou velmi sympatické také ovesné Bezva
kaše, které se pyšní použitím čistých rostlinných proteinů
a šetrně zpracovaného sušeného ovoce
.

Protein si klidně přidejte i do své oblíbené snídaňové kaše.

Proteinové pečivo jako náhrada klasického chleba?

Máte pocit, že chléb k životu prostě potřebujete? Zkuste si upéct
proteinovou variantu, ke které přidáte například domácí hummus,
kvalitní šunku
nebo třeba oříškové máslo a bílkovinami nabitá
pochoutka bude na světě. Vyzkoušet můžete již hotové směsi, nebo
do svého oblíbeného receptu jednoduše přidat odměrku vybraného
proteinu
. Totéž můžete udělat i u palačinek, lívanců
nebo ovesné kaše
.

Jak navýšit bílkoviny ve stravě, když nemáte chuť na protein
v prášku

Pokud jste masožravci, není nic jednoduššího, než zařadit
více vajec, libového masa, případně zakysaných mléčných
výrobků
(vysoký obsah proteinu má například skyr, řecký jogurt
nebo sýr cottage). Jako proteinovou svačinku, kterou můžete mít vždy po ruce, lze zvolit třeba oblíbené jerky – sušené maso ochucené
nejrlznějšími bylinkami či kořením. 

Budete mít zájem:  Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Vegani a milovníci pečiva ale smutnit rozhodně nemusí. Stačí objevit
kouzlo oříšků. Přidejte si do kaše kvalitní ořechové máslo,
pečte podle receptů
z ořechových mouk
a kromě toho, že vám do jídelníčku
naskáče víc bílkovin, objeví se v něm také kvalitní a zdravé
tuky
.

Doprava zdarma od 2 000 Kč

Zpracovaným a instantním potravinám neholduji a myslím, že proteinové
varianty jídel je nejlepší udělat si doma sám. Do hrsti ovesných vloček
například přidat odměrku proteinu, chléb upéct z ořechové mouky a do palačinek přidat také odměrku proteinu nebo opět sáhnout po ořechové
mouce, která má dost bílkovin sama o sobě.

veronika Jandová, TRENÉRka
A PORADkyně PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Jednou z obrovských výhod proteinového prášku je, že ho můžete
přimíchat téměř do všeho, a to jak ve studené, tak teplé kuchyni.

Zkuste
se zamyslet nad složením svého jídelníčku a vypozorujte, kde máte
největší „proteinové mezery“
.

Podle toho pak vylaďte
své oblíbené pokrmy k lepší nutriční vyváženosti
, ať už
přidáním proteinu nebo zařazením některé ze zdravých svačinek
s vysokým podílem bílkovin.

Kdo je Veronika Jandová?
Energická fitness trenérka a poradkyně pro zdravý životní styl, která miluje svou práci a skvěle
jí rozumí. O svoje tipy na cvičení se pravidelně dělí se čtenáři
časopisu Fitness. Věnuje se nejen individuálním tréninkům, ale
i motivačnímu koučingu. Svým klientům sestavuje jídelníčky uzpůsobené
potřebám jejich těla i životnímu tempu. V době korony pořádá také
osobní on-line tréninky.

Jak se vám článek líbil?

Chcete článek ohodnotit? Přihlaste se.

Kateřina Suchanková
Barbora Kejvalová, Michaela Križanová
Zuzana Holubcová

Jak trvale zhubnout přes břicho

Tento článek Vám může naprosto změnit pohled na hubnutí břicha. Pokud se budete držet zásad, které Vám doporučím, tak se velkého břicha zbavíte i trvale. Nejdřív si ale musíme říct, čemu se musíte vyhnout, aby se Vám to podařilo.

Sám jsem se potýkal s velkým břichem už od mládí a zkoušel jsem různé diety, které mě měly zbavit tuku. Od nízkosacharidové diety, přes tukožroutskou až po jídla, která se vařila jen na vodě a k tomu dávky zeleniny. Můžu Vám říct, že žádný z těchto způsobů mě břicha nezbavil, ale naopak mi ho ještě zvětšil.

Po každé takové dietě jsem sice něco zhubl, ale potom přišel vždy vlčí hlad, chuť na sladké a nakonec se mi zhubnutá kila ještě vrátila. Změnilo se to až před 2 roky, kdy jsem se břicha opravdu zbavil a zhubl jsem 27 kg a 33 cm v pase.

Velikost oblečení se mi změnila z XL na M a hlavně se cítím mnohem lépe, nemám po každém jídle nafouklé břicho a zlepšilo se mi mnohonásobně trávení.

Jak rychle zhubnout břicho a co nefunguje?

Musíte si uvědomit jednu základní věc. Naše tělo neumí hubnout jen na určité partii! Nejde mu přikázat, aby hublo jen přes břicho nebo jen přes boky. Buď hubne a nebo ne. To má ale tu výhodu, že pokud Vás trápí to, co mě…tedy velké břicho, větší stehna, boky a velký zadek, tak to vše můžete zhubnout najednou pomocí postupů, které dál rozebereme.

Pokud chcete docílit štíhlého břicha, zaměřte se na stravu a jídlo. V této chvíli není cvičení úplně to nejzásadnější.

Z 80% je velké břicho způsobeno špatnou stravou a pokud vyřešíte jídlo, tak se zbavíte tuku i bez nadměrného cvičení. Záleží to na tom jakou máte nadváhu.

Pokud velikou, tak ze začátku cvičení nebudete potřebovat. Ale samozřejmě, když cvičení přidáte, tak to půjde mnohem rychleji.

Jak se stravovat, abyste začali hubnout břicho a nejen to?

Protože jsem se si sám hubnutím prošel a na FB stránce Břicháč Tom  jsem už četl jídelníčky stovek lidí, jak se stravují a břicho se jim nedařilo hubnout, tak Vám můžu říct, že problém je – málo jídla! Ten, kdo se snaží zhubnout, tak začne omezovat jídlo. Doporučuje to množství diet a my si myslíme, že je to nejjednodušší cesta.

Ne, není! Ten základní princip, který jsem i já musel pochopit je, že naše tělo umí šetřit. Jakmile mu dáte málo jídla a jemu to nestačí, tak si začne ukládat jakoukoliv potravu do tukových zásob. Proto znám spoustu lidí, kteří už neví, co mají jíst, protože jim připadá, že snad přibírají i po obyčejném jednom rohlíku. Ano, přibírají.

 

Základní princip nejen pro hubnutí přes břicho

  • Když tělu dáte vše, co potřebuje,
  • začne se zbavovat přirozeně tuku i bez velkého cvičení.
  • Když budete omezovat živiny, bude si vše ukládat ještě na horší časy v podobě tuku.

A tento tuk ukládá hlavně v oblasti BŘICHA!!!

Jediná možnost, jak z toho ven je – dát tělu vše a dávat mu to v malých dávkách po celý den.

Tím si nebude mít důvod ukládat zásoby (protože bude mít všeho dostatek) a bude tuk přirozeně z těla odstraňovat, protože mu k ničemu není. Tuk je jen taková zásobárna těla, kdyby potřebovalo živiny.

Proto lidi s velkou obezitou jí velmi málo a přesto mají velké množství tuku. Tělo si prostě pořád vše ukládá a myslí si, že bude hůř.

Ideální jídelníček pro hubnutí

Zaměřte se na prvopotraviny. Na to, co tělo rychle stráví. Úplně vylučte polotovary, protože obsahují mnoho přidaných látek, které následně zatěžují trávení.

Neomezujte jakékoliv živiny. Když něco tělu nedáte, bude mu to chybět a začne opět stávkovat a šetřit.

Když omezíte bílkoviny, tak se začne zbavovat svalové hmoty a Vám bude tělo fungovat ještě hůře než nyní a hlavně Vám bude pořád zima. Protože zpracování bílkovin je pro tělo energeticky náročnější, udržuje rychlost metabolismu a přirozeně prohřívají tělo.

Když omezíte sacharidy, bude tělo chybět energie na fungování. Při omezení sacharidů Vám možná začne klesat váha, ale není to zrtáta tuku, ale jen voda. Sacharidy totiž na sebe vážou vodu a když je odstraníte z potravy, tak Vám odteče voda. Když je zas zařadíte, tak se tělo zase vodou naplní.

Když omezíte tuky, opět budou tělu chybět a naopak si je bude držet. Tělo nepotřebuje nadbytečné zásoby tuku ve svém těle, ale nějaký tuk pro fungování opět potřebuje. Proto není dobré kupovat jen nízkotučné výrobky, protože někdy je chuť místo tuku, nahrazeno přímo cukrem a to je ještě horší varianta pro hubnutí.

Moje strava po které jsem zhubl byla tedy složena ze všeho a rozhodně jsem se neomezoval. Funguje to přímo dokonale. Můžete jíst všechny složky potravy, budete jíst možná mnohem více než jíte nyní a přitom tělo bude hubnout.

Můj jídelníček se skládal až ze 7 jídel denně. Každé jídlo obsahovalo sacharidy a to nejčastěji v podobě žitného chleba, ovesných vloček, ale i brambor, rýže.

Z bílkovin jsem jedl jakékoliv maso – kuřecí, krůtí, hovězí a občas i libové vepřové, samozřejmě ryby. Dále různé sýry, mléčné výrobky, šunku, vajíčka a částečně i luštěniny.

Ty nejsou ale vhodné pro každý den, protože trošku zpomalují trávení. Ke každému jídlu jsem se snažil jíst zeleninu – jakoukoliv.

Jedl jsem tedy úplně běžné potraviny, které koupíte v každém obchodě. Musíte je ale vhodně kombinovat a přidat do každého jídla.

 Zásadní věc – nepočítal jsem kalorie!!! Říkáte si proč? To nemůže fungovat! Ale může a dokonce to funguje nejen na mě, ale i na straší muže než jsem já.

Funguje to na ženy v kterémkoliv věku – od paní, která měla 73 let a zhubla podle těchto principů přes 12 kg. Dokonce i moje babička, která slavila minulý rok 80 se nyní po přečtení mé knížky pustila do hubnutí a za prvních 14 dní zhubla 3 kg.

Co vše je možné vymyslet z běžných potravin a přípravou do 30 minut

Proč tedy nic nevážím a nepočítám?

Protože čím složitější si to budete dělat, tím dříve Vás to přestane bavit. Dokážete si představit kolik to bere času si vážit 80 g šunky, 65 g papriky? Jak se člověk může stravovat v restauraci nebo když si chcete něco koupit v obchodě? Tam přece nebudete chodit s váhou.

Podle mě, největší překážkou všech lidí, kteří kdy chtěli zhubnout a vzdali to, je časová náročnost. Prostě nechtěli už dál vážit, počítat a vařit si kuřecí prsa na vodě, která nemají žádnou chuť. Proto nic nevážím a mám klid.

Spousta lidí mi psalo, že kdyby věděli, že to může jít tak snadno, tak se do hubnutí pustili už dříve a neodkládali to na zítřek.

Ještě jedna zrada, kterou možná trpíte – nafouklé břicho!

Trápí to bohužel velkou část žen, ale i mužů. Často se to objevuje po konzumaci jídel, která jsou těžká. Což je ale poměrně běžný stav, protože když jíte zdravě, tak jakékoliv těžké jídlo tělo rozhodí a zpomalí trávení.

Budete mít zájem:  Chřipka a artritida – to je nebezpečná kombinace!

Nafouklé břicho ale je často známkou nedostatku vlákniny. Vyřeší to přidání vlákniny v podobě potravin jako ovesné vločky a nenadýmavá zelenina do stravy.

Místo zelí, cibule, česneku raději zkuste rajčate, okurek nebo vařenou mrkvičku.

A přece jen jedna možnost tady je. A tou je kvašení, které způsobuje nesprávná kombinace potravin. Já osobně s tímto částečně problém mám. Objevují se tyto příznaky, když konzumujete zároveň  rychlé cukry a mléčné výrobky. Taková strava v těle doslova kvasí. Tedy pokud máte nafouklé břicho po buchtě s mlékem, tak tady je ten důvod.

Pro hubnutí břicha potřebujete rozjet metabolismus!

Proto, abyste začali hubnout, co nejrychleji, potřebujete zrychlit metabolismus. Nejlépe toho docílíte pravidelným jídlem. Už zhruba po 3 dnech si všimnete, že se Vám zlepšilo trávení a máte častěji hlad. To je známka zurychlujícího se metabolismus.

Budete tak logicky jíst častěji, na jídlo se budete těšit a ještě Vám budou ubývat centimetry přes břicho. Nesmíte mít ale strach z jídla!!! Hodně lidí mi píše, že se bojí jíst víc, protože hned přiberou.

Nebojte se toho! Musíte to překonat, když uvidíte, že Vám mizí první centimetry, tak ten strach opadne úplně.

Doporučuji tedy malá jídla až 7 x denně. Ta jídla musí být úplně jednoduchá. Proto jsem si i sám připravil jídla, která mi zaberou max 30 minut a najdete je v mé knížce. Je jich tam přes 80 od snídaní, svačinek až po obědy a dezerty, kterými si můžete zpříjemnit hubnutí.

Opakujte stejná jídla dokola!!! Baví Vás pořád trčet v kuchyni a vymýšlet něco nového? Mě ne! Proto jsem si večer připravil oběd na další den, k tomu 4 různé svačinky a večeři už jsem si připravil velmi rychle. Tím způsobem jsem v kuchyni trávil málo času a měl vše nachystané den předem. Není vůbec nutné, abyste měli přes den každé jídlo jiné. Zjednodušte si to, jak nejvíce to jde!!!

Jak zhubnout břicho – cviky

Posledních 15 let jsem si myslel, že, abych zhubl břicho, musím cvičit na břicho. A tak jsem cvičil sedy-lehy, co to šlo.  A celé ty roky jsem rozhodně malé břicho neměl. Až teď můžu říct, že břicho nemám a pro změnu na břicho cíleně necvičím.

Nedává Vám to smysl? Když totiž cvičíte na břicho, tak posilujete břišní svaly a svaly středu těla. A to je rozhodně dobře. Každé cvičení má smysl. Ale cvičením břicha rozhodně nedocílíte toho, že ho budete mít malé.

Možná ho budete mít i větší, protože čím více ho budete posilovat, tím ho budete mít sice pevnější, ale větší.

Na hubnutí břicha velmi dobře fungují úplně jiné cviky. Velmi dobře funguje pohyb na celé tělo. A pokud se nehýbete, tak začněte jednoduše obyčjenými procházkami. Nemusíte posilovat, abyste hubnuli. Nejvíce mi na tělo fungoval pohyb, kdy zabírala většina svalových partií. Tedy pohyb na celé tělo a to jakýkoliv.

Běhat každý den hodinu – nemá na hubnutí břicha až takový efekt. Mnohem lepší je intezivnější krátkodový pohyb, kdy se střídají intervaly. Tento pohyb může trvat jen 20 minut a můžete ho absolvovat klidně jen 3 x týdně. V první fázi se ale zaměřte na jídlo.

To je naprostý základ a uvidíte, že budete mít výsledky i bez cíleného cvičení.

Jak rychle zhubnout břicho a jde to za 14 dní?

Určitě je možné zhubnout břicho i za 14 dní. Otázkou je, jak moc velkou nadváhu máte. Já jsem měl na počátku hubnutí 107 kg a za rok jsem zhubl 27 kg a 33 cm v pase. První měsíc to šlo nejlépe, kdy jsem zhubl 6,5 kg za měsíc. Nejideálnější je hubnout tempem okolo 4 kg za měsíc a to je taky zkušenost i lidí, kteří si třeba mou knihu pořídili a drží se těchto postupů.

Když se budete držet některé diety, zhubnete rychle – hlavně vodu a potom Vás potká JOJO efekt.

Když budete hubnout přirozeně a pomaleji – třeby těch 4-5 kg za měsíc vyváženým jídlem, tak se Vám nejen zlepší nálada, trávení, ale hlavně se tělo tuku zbaví přirozeně a třeba si vyřešíte nadváhu navždy.

Protože už budete přesně vědět, co máte dělat a jak postupovat, i když po dovolené třeba nějaké to kilo přiberete.

Co se v knize dozvíte?

Tento způsob hubnutí je pro mě naprosto ideální, protože je trvale udržitelný! Když budete se budete stravovat moc jednodstraně, tak po skončení takové diety zas většinu kg naberete zpět. problém pocítíte taky kdekoliv restauraci nebo na návštěv u kamarádů a známých.

Já toto nemusím řešit, protože se snažím částečně dodržovat principy, o kterých v knize píšu, ale když mám na něco chuť, tak si dám, co chci a nemá to na mě žádný dopad. Váhu si držím už 2 roky a přibírat nehodlám

  • Jak konečně začít se změnou postavy klidně dnes
  • Jak rozjet metabolismus a donutit tělo spalovat tuk
  • Jaké druhy cvičení jsem využíval a byly nejvíce efektivní na spalování tuku
  • Jak si sestavit jídlo, přesně jaké potraviny jsem využíval a využívám dodnes a jídelníček
  • Jak se stravovat na oslavě a kdy můžete jíst i nezdravé jídlo a nepřiberete po něm

Knihu si pořídilo za 2 měsíce od vydání už přes 7000 z Vás!

Zdroj: www.tomkosacik.cz

Barvy v bytě: Jak vymalovat kuchyň, když chcete zhubnout?

Možná jste to viděli někde v katalogu, možná se vám barevné stěny zalíbily při návštěvě známých. Jestli se chystáte malovat v barvách, máme pro vás pár rad i varování!

Říkáte si, že je čas na trochu barevného experimentu? Ale pozor, během něj se může stát hodně věcí! Například, aniž byste o tom měli tušení, opticky změníte velikost a světlost místností a tím zase ovlivníte svou náladu a třeba i chuť k jídlu!

Výběr barvy byste měli podřídit tomu, jak na vás působí. „Nenechte se ovlivňovat současnými trendy, jelikož ty jsou pomíjivé a v interiéru se ne vždy dá barevnost lehce změnit. Barvy si tedy dobře promyslete. Asi nejvhodnější je dát na obtížně měnitelné prvky barvy neutrální a výraznější barevnost volit u doplňků,“ radí Ing. arch. Ilona Kaplanová z firmy Gebas atelier.

Mezi vhodné neutrální odstíny patří všechny odstíny šedé, béžová a hnědé. Intenzivnější barvu by měla mít jen jedna dominantní stěna. „Do menších místností je lepší vybírat světlé odstíny barev, ve velkých či příliš vysokých prostorách si zase můžete prostřednictvím tmavších barev třeba snížit strop či prostor opticky zmenšit,“ doplňuje Ilona Kaplanová.

Studené odstíny místnost zvětšují, ale i ochlazují. Ochlazení pak může platit i pro emoce a vztahy. Teplé odstíny zahřívají, prostor opticky zmenší, aktivují smysly, vzbuzují činorodou náladu.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Dávat bytu nový rozměr a náladu barvami může být docela zábavné. Ovšem měli byste zvážit velmi pečlivě, jaké použít. Ovlivňují totiž vaši náladu

Než se rozhodnete pro některou z barev, měli byste vědět, jak může působit na vaši náladu i zdraví:

  • Bílá – působí klidně, vyváženě, je neutrální k ostatním, prostor zvětší a prosvětlí. Je barvou ideálů a pravdy, dokonalosti. Na velkých plochách a v kombinaci s bílým nábytkem může působit až neútulně a sterilně. Lze ji kombinovat se všemi barvami.
  • Žlutá – stimuluje a podporuje kreativní myšlení a paměť, ale třeba hyperaktivní osoby ještě víc aktivuje – takže pozor na její použití v dětském pokoji. Navozuje optimismus, prozáří, rozveselí, zahřeje. Lze ji kombinovat skoro se všemi barvami, ale nejvíc jí sluší společnost chladných odstínů modré a pastelových barev.
  • Oranžová – je barvou energie a zdraví, zlepšuje pozornost, prozařuje prostor. Dodá odvahu, povzbudí chuť k jídlu, stejně jako kreativitu. V její společnosti se budete cítit pohodlně a optimisticky. Hodí se i do kuchyní a jídelen. Kombinovat ji můžete s modrou a zelenou.
  • Modrá – přináší uvolnění, klid a harmonii. Je barvou moudrosti, inspirace a čestnosti. Je příjemná lidem, kteří jsou ve stresu a napětí, protože jim umožní se uvolnit a relaxovat. Jestli se hodí do kuchyně? Záleží, co potřebujete, potlačuje totiž chuť k jídlu. Pokud chcete modrou vyvážit a přidat jí trochu na akci, doplňte ji žlutou, oranžovou, modrou, zelenou, nebo i fialovou.
  • Zelená – pastelové odstíny zelené navozují dobrou náladu, pohodu, zklidnění a optimismus. Snižuje vnímání hluku. Její světlé odstíny jsou mladistvé a nabíjejí energií, tmavší uspávají. Dejte pozor na její použití v kuchyni a jídelně, pokud se odráží v pokrmech, nevypadají vábně. Dobře vypadá vedle odstínů žluté a šedé.
  • Červená – je plná energie a vášně – je to barva divokého sexu. Zcela určitě patří do partnerské ložnice, ovšem pozor, jen v doplňcích, které můžete kdykoli schovat (polštářky, svícny, obrázky). Jednou totiž dosouložíte a budete se chtít v klidu vyspat, a to jde nejlíp mezi tlumenými, neagresivními tóny. Červená spolu se žlutou také vzbuzuje chuť k jídlu. Podporuje prý i tvorbu červených krvinek a zrychluje metabolismus. Je velmi dominantní a měli byste s ní šetřit. Pokud je jí moc, může vás naopak vysilovat nebo vyvolávat úzkost a deprese. Její účinky změkčíte pomocí šedivých a bílých odstínů.
  • Fialová – je barvou duchovna, inteligence a vášně. Na někoho může působit provokativně, jiného uklidňuje. Hodí se do ložnice i obýváku, ale spíš v detailech a na menších plochách. Skvěle vypadá v kombinaci s pastelovými chladnými barvami.
  • Hnědá – uklidňuje, ale může působit až nudně. Zmírňuje napětí, nerozptyluje, takže se hodí třeba do pracovny, ale i do ložnice. Ožije ve společnosti světlé modré nebo jasně svěže zelené.
  • Černá – je velmi nápadná a dodává luxusní nádech, ale může působit až depresivně. Vyhněte se jí pokud se často stresujete a nemáte dobrou náladu. Takové stavy by mohla černá prohloubit. Pokud ji chcete, nedávejte jí moc prostoru a kombinujte ji s optimistickými barvami, třeba oranžovou nebo žlutou. Podobně je na tom i šedivá, která sama o sobě může působit tísnivě, ale skvěle doplňuje zářivé a energií nabité barvy.
Budete mít zájem:  Nejlepší nápoje při hubnutí a dietě – které to jsou?

Jak barevné zdi máte doma vy – a podle čeho jste odstín vybírali? Napište nám!

Připravte si kmínovou vodu. Pijte ji každý den a za 30 dní se dostaví výsledky

11. 03. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Kmín není jen koření naprosto běžně používané v kuchyni. Je to obdivuhodná léčivka, která pomáhá s velkou řadou potíží. Kromě toho dokáže nastartovat metabolismus a urychlit spalování tuků. Podpořte hubnutí kmínovou vodou a kila půjdou rychle dolů. Za třicet dnů můžete očekávat výsledky. 

Jedna z nejlepších věci, které můžete udělat pro své zdraví, je shodit nadbytečné kilogramy.

Kdy jindy se do toho pustit než na jaře, kdy nás sluníčko nabíjí energií, hezké počasí umožňuje pohyb na čerstvém vzduchu a do jídelníčku můžete zařadit mnoho druhů čerstvé zeleniny.

Když navíc metabolismus podpoříte nějakou bylinkovou kůrou, nestačíte se divit, jak půjde hubnutí snadno. Vyzkoušejte kmínovou vodu, její příprava je snadná a účinky obdivuhodné.

Pomalý metabolismus zhubnutí nenahrává Zdroj: Sirisab / Shutterstock.com

Léčivé vlastnosti kmínu

Kmín se hodí nejen při přípravě brambor Zdroj: JIANG HONGYAN / Shutterstock.com
Kmín kořenný (Carum carvi) je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých. Lidové léčitelství kmín používá na celou řadu neduhů. Obsahuje antioxidanty, má protizánětlivé účinky a funguje dobře v boji proti patogenním bakteriím i parazitům.

Kmínový olej ulevuje od bolesti, odvar z kmínu se doporučuje jako lék při poruchách trávení, při nadýmání nebo žaludečních a střevních problémech, tlumí žaludeční křeče, ulevuje od kašle, zklidňuje dýchací cesty a pomáhá při nadýmání.

Ostatně odvar z kmínu využívají matky nejen pro zklidnění bříška miminek, ale také pro podpoření tvorby mateřského mléka. Obdivuhodných účinků kmínu využíváme denně, aniž bychom to věděli. Do jídel ze zelí a kapusty se přidává kmín a snižuje tak nadýmavé účinky těchto pokrmů. Stejně jsme si zvykli přidávat kmín do brambor.

Nejen kvůli příjemné chuti, ale účinné látky v kmínu působí proti jedovatému solaninu, jehož podíl se v hlízách zvyšuje právě na jaře v době klíčení.

Voda na hubnutí

Na kmínovou vodu použijte celá nebo pomletá semínka Zdroj: beta7 / Shutterstock.com
Kmín navíc patří mezi potraviny, které mají stimulující účinky na metabolismus. Podle studie provedené na univerzitě v Íránu se při jeho pravidelné konzumaci podaří efektivněji redukovat hmotnost.

S jeho pomocí se v těle zrychlí látková výměna, spalování tuků a shazování kilogramů se pak určitě podaří. Úplně jednoduše kmínovou vodu připravíte tak, že zalijete semena kmínu vodou a necháte přes noc vylouhovat. Na 250 ml vody použijte asi lžíci kmínu.

Kmín použijte klasický, případně římský, je možné semena předem rozemlít. Pokud pospícháte, zalijte kmín horkou vodou, nechte asi deset minut vylouhovat a pak přeceďte, nechte vychladnout. Takto připravenou hubnoucí vodu pijte alespoň třikrát denně, je možné ji popíjet po celý den.

Pravidelná konzumace kmínové vody pomůže se shazováním kil, snížením toxinů, posílení imunitního systému, zlepší spánek a optimalizuje trávení.

Pro lepší chuť zázvor a citrón

Výrazná chuť kmínu nemusí vyhovovat všem Zdroj: Heike Rau / Shutterstock.com
Nechutná vám kmínová voda? Zkuste hubnoucí nápoj z kmínu, zázvoru a citrónu. Další použité ingredience mají na metabolismus také příznivý vliv a podpoří látkovou výměnu.

Kromě toho, že nastartuje hubnoucí proces, nabízí tento nápoj i další nesporné výhody. Citrónová šťáva dodá tělu potřebnou dávku vitamínu C, zázvor díky svým protizánětlivým a antibakteriálním účinkům posílí váš imunitní systém.

Do malého hrnce nalijte asi 5 lžic vody, přidejte lžičku mletého kmínu a půl lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru. Zahřejte a nechte přejít varem, potom odstavte. Do vychladlé směsi přidejte šťávu z půlky citrónu. Asi 20 minut před každým jídlem během celého dne si dopřejte lžičku připravené směsi.

Už za pár týdnů se vaše tělo promění a kila půjdou dolů, zvlášť pokud hubnoucí nápoje zkombinujete s úpravou jídelníčku a přiměřeným pohybem.

Zdroj: plantmedicines.org, vitalitis.cz

Redukční dieta stále dokola vs. redukční režim jednou provždy | Obezitologie České Budějovice

Ve veškerých médiích se neustále setkáváme s nepřeberným množstvím diet. Známe stále dokola se opakující názvy diet – plážová, ananasová, vajíčková, trojbarevná, paleodieta, dieta dle krevních skupin, atd.

I když se stále dokola opakují a jejich princip je dosti podobný, jsou pro nás velice atraktivní. Redukční diety umíme rozdělit z několika hledisek. Pro lepší přehlednost je dělení redukčních diet uvedeno v tabulce.

Skupina redukčních diet
Názvy redukčních diet
Redukční dieta působící na změnu chování dieta francouzské ženy, dieta „nasyťte se vůní“
Značkové výrobky podporující redukční dietu Cambridge dieta
Striktní omezení sacharidů, tuků při redukční dietě paleodieta, dieta Dr. Atkinse, zónová dieta
Redukční dieta zaměřená na skupinu potravin objemová, trojbarevná
Redukční dieta zaostřená na potraviny 3 jablka denně, grapefruitová
Redukční dieta pracující s načasováním stravy tříhodinová dieta, dělená strava
Ostatní dieta dle krevních skupin, půst

V tabulce je uvedený pouze malý zlomek existujících diet. Je důležité zeptat se ale na otázku, jak je možné, že diety fungují a Vy hubnete? Odpověď je jednoduchá. Tyto diety Vám přinášejí pevný režim a nad ničím nemusíte přemýšlet, přináší rychle viditelné výsledky. Diety jsou jednoduše formulované, snadno uchopitelné. Veškeré striktně omezují energetický příjem a živiny.

A nakonec se můžete nechat ovlivnit zkušenostmi svých přátel, blízkých, kteří dietu vyzkoušeli a pochopitelně zhubli.  Samozřejmě věříte svému okolí a když se podařilo zhubnout kamarádce 10 kilogramů na té speciální dietě, Vám se to podaří také.

Už si ale neuvědomíte, že když uvidíte kamarádku po pár měsících, tak veškeré kilogramy nabrala zpět a ne-li něco navíc a její trápení začíná opět od začátku.

Důležité je, abyste se nepouštěli do redukčních striktních diet, ale naopak začali se správným redukčním režimem.  Nad správnou redukční dietou je třeba přemýšlet, protože se jedná o dlouhodobou změnu Vašich stravovacích zvyklostí a Vy se učíte dělat změny v jídelníčku postupně. Začátek redukčního režimu tkví ve Vaší motivaci, zdali chcete zhubnout.

Jestli odpověď je ano, chci zhubnout, vydejte se za nutričním terapeutem. Redukční režim započne Vaším zápisem jídelníčku. Energetický příjem bude nastaven dle propočtu Vašeho aktuálního jídelníčku a dojde k rozumnému omezení energetického příjmu.

Při redukčním režimu se budete učit dělat postupné, ale trvalé změny stravovacích zvyklostí a bude docházet i k postupnému, ale zároveň pomalému, trvalému úbytku nadbytečných kil.

Nutriční terapeut Vás naučí správně jíst, pomůže Vám orientovat se ve světě potravin, zařadit vhodné potraviny do jídelníčku, doporučit Vám recepty do kuchyně nebo jakou technologickou úpravou daný pokrm připravit. Předá Vám mnoho dalších vědomostí a zkušeností, abyste se naučili skládat si svůj jídelníček sami a ovládat své stravovací zvyklosti.

Až budete příště pročítat Váš oblíbený časopis nebo uvidíte reklamu na výbornou rychle fungující dietu, zamyslete se. Zamyslete se nad tím, jestli chcete rychlý výsledek, i když víte, že se Vám kila vrátí.

Zamyslete se, jestli chcete své tělo trápit hlady.

Jakou cestu za vysněnou postavou si zvolíte je na Vás, ale přemýšlejte, než se na tu cestu vydáte, abyste vyšli tou správnou „pravou nohou“, ne za redukční moderní dietou, ale za správným redukčním režimem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector