Žlučníková dieta – na co je dobrá? Recepty a rady

Žlučníková dieta – na co je dobrá? Recepty a rady

Avokádo je vhodná potravina při žlučníkové dietě.

Zdravá výživa je nezbytná pro správné fungování mnoha orgánů. Dnes se podíváme na žlučník, který se většinou ozve až tehdy, když je pozdě a nastávají potíže. A právě tao žlučníková dieta je zde pro lidi, kteří jim chtějí včas předcházet. Neboli jinak, náš žlučník je citlivý na některé potraviny a při problémech pomáhá žlučníková dieta.

Žlučník a žlučové kameny

Žlučník, orgán ležící pod játry, hraje důležitou roli při trávení potravy. Ukládá a uvolňuje se v něm žluč, která pomáhá rozpouštět tuky a tím usnadňuje jejich trávení a vstřebávání.

Pokud si často dopřejete tučná a smažená jídla, nadměrně si tím zatěžujete žlučník, co vám časem může způsobit problémy – žlučníkové kameny.

Nejčastěji způsobují nepříjemnosti jako bolest, žloutenka, pankreatitida, či zánět žlučníku.

Žlučové kameny vznikají, když se ze žluči, kde je normálně tekutina, tvoří ve žlučníku kameny. Ty obsahují kousky mastného materiálu, který postupně tuhne a tvrdne.

Dnes, kdy je toto onemocnění běžné a postihuje nejen starší lidi, je nesmírně důležité upravit stravu a předcházet jejich vzniku.

Právě proto si řekneme více o stravě po operaci žlučníku, která je nazývána jako žlučníková dieta.

Riziko tvorby žlučových kamenů

Riziko tvorby žlučových kamenů se zvyšuje při:

  • těhotenství
  • obezitě
  • cukrovce
  • rychlém hubnutí
  • užívání některých léků (často antikoncepční pilulky)

Věděli jste? Vegetariánství a pití mírného množství vína snižuje riziko tvorby žlučových kamenů!
 

Žlučníková dieta

Bolesti žlučníku a žlučníkové kameny jsou nepříjemné, ale správné stravování dokáže divy. Potřebujete ji? Otestuje se při čtení následujících otázek. Pokud odpovíte ANO alespoň na jednu z nich, tak vaše játra a žlučník mohou potřebovat pomoc.

  1. Cítíte se někdy po jídle nevolno?
  2. Máte potíže po mastném nebo smaženém jídle?
  3. Pociťujete po jídle pálení žáhy?
  4. Máte problémy s trávením pšenice, mléčných výrobků, sóji, kukuřice nebo ořechů?
  5. Máte někdy pomalou, zelenou, nebo mastnou stolici?

Aby byl váš žlučník zdravý a silný, už od nynějška byste měli začít se změnou jídelníčku.

Dietní změny na pomoc s příznaky žlučových kamenů

Neexistuje žádná specifická strava pro léčbu příznaků žlučových kamenů. Nicméně vyvážená strava, která má nízký obsah tuku může pomoci snížit symptomy. Pokud máte nadváhu, hubnutí bude nanejvýš prospěšné.

Dieta po operaci žlučníku

V první řadě začněte chápat, že žlučníková chirurgie není odpovědí na základní problém. To však neznamená, že operace není ve vašem případě nutná. Možná i vy si kladete otázku, proč cítíte bolest i po odstranění žlučníku? Odpověď je jasná – vaše stravování je totiž třeba změnit i po odstranění a operaci žlučníku!

Žlučníková dieta a její jídelníček

Podívejte se na naší rady při žlučníkové dietě:

  • Dostatek ovoce a zeleniny – snažte se mít alespoň pět porcí denně.
  • Mnoho škrobnatých sacharidů – jako příklad lze uvést chléb, rýži, obiloviny, těstoviny, brambory.
  • Mléko a mléčné výrobky – vyberte si nízkotučné mléčné výrobky.
  • Ujistěte se, že ve vaší stravě se nacházejí potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Obsahují ji výživné luštěniny, ovoce, zelenina, těstoviny, rýže …
  • Pijte hodně tekutin – alespoň dva litry denně, jako je voda nebo bylinné čaje (používejte zdravé náhrady cukru).
  • Jezte menší porce jídel a častěji.

Náš magazín radí: Mnohé zpracované potraviny s nízkým obsahem tuku mohou obsahovat vysoké množství cukru. Kontrolujte štítky na výrobcích a všímejte si kolik cukru obsahují. Pokuste se přijímat tyto potraviny co nejméně. Každý z nás si z času na čas dopřeje mastné jídlo, ale pro žlučník je to velká zátěž.

Dopřejte si co vám chutná, ale přiměřeně a s ohledem na zdraví i žlučník. Pokud máte problémy se žlučníkem, tak byste měli omezit tuky. Berte však na vědomí, že existují i ​​”zdravé tuky”, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné. I zde platí, že vše s mírou – nedržte hladovky.

Postačí, když si osvojíte zdravé stravovací návyky, které budou mít samy o sobě vliv na množství tuku, které konzumujete.

Do jídelníčku zahrňte dostatek bílkovin

Jedním z problémů v začátcích žlučníkové diety je nedostatek bílkovin. Proteiny vždy přicházejí do vašeho těla společně s tuky, které často nejsou tolerovány. Doporučujeme proto rostlinné bílkoviny ve formě doplňků.

Rostlinné bílkoviny (např. Ve formě prášku) můžete posypat na saláty a zeleniny nebo vmíchat do šťávy. Ve směsi s trochou olivového oleje, má podobnou chuť sýrové omáčky.

A například pokud se vyhýbáte masu, existují také zdroje bílkovin.

Recepty vhodné během žlučníkové diety

Sepsali jsme pro vás několik receptů, které jsou vhodné během žlučníkové diety. Tak se třeba inspirujte:

1. Směs s řepou

Co budete na tuto směs potřebovat:

  • 1 čerstvá červená řepa
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce lněného oleje
  • chia semínka

Řepu očistěte a nastrouhejte, následně všechny ingredience smíchejte. Dávkujte jednu čajovou lžičku směsi 3 až 4-krát denně po dobu 2 – 4 týdnů. Řepovou směs je vhodné přidat do salátů nebo jako příloha k jídlům.

2. Lněný čaj

Smíchejte 1 polévkovou lžíci celých lněných semínek do 2,5 šálku vody. Přivedeme do varu a dusíme po dobu jedné hodiny. Pak použijte filtr / síto pro oddělení semínek od vody. Pijte 1 šálek denně na lačný žaludek. Žlučníková dieta by tento skvělý nápoj určitě neměla postrádat.

3. Zeleninové smoothie

Kdysi jsme vám ukázali skvělé ovocné smoothie recepty, které patří mezi nejoblíbenější. Žlučníková dieta však vyžaduje i hodně zeleniny. Připravte si proto následující suroviny:

  • 1 svazek petržele
  • 3 středně velké cukety
  • hrstku zelených fazolek
  • 5 stonků celeru

Vyjmenované ingredience promyjeme a pak vložíme do mixéru. Přidejte i trochu teplé vody, ať je konzistence lepší. Pijte 1 – 3 za den před jedem nebo po něm, podle toho jak chcete. Je to výživné a lehce stravitelné. Zeleninové smoothie je vhodné při bolestech žlučníku a na podporu jeho funkcí.

TIP: Pro lepší chuť přidejte dušené jablka s čerstvou citronovou šťávou. Nebo můžete zkusit přidat česnek a zázvor se zeleninovým vývarem. Můžete použít i avokádo, které dodá pěknou krémovou texturu a množství prospěšných látek.

Potraviny, kterým se vyhýbejte u žlučníkové diety

  • vajíčka
  • cibule
  • vepřové maso
  • mléko
  • grapefruit
  • hydrogenované oleje
  • pomeranče
  • fazole
  • nasycené tuky
  • kukuřice
  • káva
  • alkohol

Vhodná strava po operaci žlučníku nebo během diety

Vhodné jsou tyto potraviny:

Několik rad na závěr

Nezapomeňte, žlučníková dieta není klasická redukční dieta. Nevnímejte ji proto jako ostatní diety zaměřené na hubnutí a snížení kalorického příjmu. Jsou to v podstatě určité stravovací návyky, které je třeba si osvojit při problémech se žlučníkem.

A co ještě poradit? Snad ještě – nepřejídejte se, nejezte ve stresu a vyhýbejte se co nejvíce polotovarům a baleným potravinám. Nejdůležitější věc, kterou musíte udělat, je poslouchat své tělo. Věříme, že problémy jako bolest žlučníku rychle pomine a vy se budete cítit podstatně lépe!

Co si dále o žlučníku přečíst?

  • Jak přírodně a přirozeně řešit bolesti a problémy žlučníku?

VIDEO: Žlučník a jeho funkce

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta – na co je dobrá? Recepty a rady

Žlučníková dieta neboli dieta s omezením tuků. Je plnohodnotnou dietou poskytující tělu všechny potřebné živiny. Na rozdíl od některých alternativních diet, se může dodržovat i dlouhodobě.

Zaměřuje se na konzumaci potravin se sníženým obsahem tuku a cholesterolu. Tento princip stravování je základem nejen pro jedince s onemocněním žlučníku, nýbrž je vhodná i pro ty, kteří bojují s častými zažívacími problémy.

Podstata žlučníkové diety

Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Žlučníková dieta se podává při odeznění větších potíží při zánětu žlučníku a slinivky břišní. Při chronickém zánětu žlučníku, při žlučových kaméncích v období zhoršení a na přechodnou dobu po operaci žlučníku, nemocným po infekční žloutence a nemocných s chronickým zánětem slinivky břišní.

Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Váš zdravotní stav a úpravu stravy konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.

Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce

Technologická úprava pokrmů

  • Z technologických postupů se využívá vaření, vaření v páře, na vodní lázni, pečení, pečení v alobalu, v konvektomatu, dušení, úprava na teflonu bez přidání tuku.
  • Maso péct na sucho, podlévat netučným vývarem.
  • Zahušťování nahrazujeme na sucho opraženou moukou.
  • Povolené množství tuku se dává až do hotového pokrmu.
  • Smažení je přísně zakázáno.
Budete mít zájem:  Látky Nebezpečné Pro Zdraví Ghs08?

Povolené potraviny

  • Maso: libové, netučné hovězí, vepřové, telecí, kuře, krůta, králík, rybí filé, kapr, pstruh
  • Uzeniny: šunky s vysokým obsahem masa, kuřecí, krůtí, drůbeží párky
  • Tuky: čerstvé máslo, rostlinné tuky a oleje
  • Mléko a mléčné výrobky: vhodnější zařazení netučných kyselomléčných výrobků, acidofilní nápoje, kefír, nízkotučný tvaroh, jogurty, měkké a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině
  • Vejce: jako samotný pokrm se nepodávají, pouze v jídle v lehce stravitelné formě, např. vaječná sedlina
  • Pečivo: starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty
  • Příkrmy: vařené brambory, bramborová kaše, noky, šišky, knedlíky, rýže, těstoviny
  • Zelenina: mladá, čerstvá, mražená
  • Ovoce: čerstvé, vyzrále, mražené i kompotované

Zakázané potraviny

  • Masa: tučná, smažená, nakládaná, nevhodná husa, kachna, masové a rybí konzervy, kaviár, zvěřina
  • Vnitřnosti: všechny druhy
  • Tuky: přepalované a ztužené tuky, škvarky, sádlo, slanina
  • Sýry: zrající, plísňové, pikantní
  • Zelenina, lušteniny: nadýmavá, pálivá, dráždivá zelenina, kapusta, zelí, rajčata, křen, česnek, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu
  • Ovoce: rybíz, angrešt, kiwi, jahody, borůvky, brusinky, hrozinky, mák, kandované a sušené ovoce
  • Nápoje: veškeré alkoholické nápoje, zrnková káva, čokoláda, sycené minerální vody, příliš studené a horké nápoje
  • Pečivo, moučníky: čerstvé a celozrnné pečivo, pečivo z kynutého, listového, lineckého těsta, smažené a kynuté moučníky, moučníky s tučnými krémy
  • Pochutiny: kečup, hořčice, ostré koření, sojová omáčka, a jiná dochucovadla

Zkušenosti se žlučníkovou dietou

Žlučníkový záchvat (žlučníková kolika) dnes trápí kde koho. Neznamená to, že bychom nad tím měli jen mávnout rukou a říct si „ono to za chvíli přebolí“. Takovéto situace jsou předzvěstí možných dalších žlučníkových obtíží a nejen jich.

Dlouhodobě neléčené žlučníkové kameny mají vztah např. k rakovině žlučníku. Obvykle je to důsledek našich dietních chyb. Dodržování žlučníkové diety pomáhá od bolestí a vede ke zdravému životnímu stylu.

Tvorba žlučníkových kamenů, odborně cholelithiáza, je velmi časté onemocnění, které se v české populaci nad 50 let vyskytuje u poloviny žen a třetiny mužů. Velký vliv na vznik kamenů má vydatný energetický příjem, dietní návyky a dědičnost.

Jak vypadá jídelníček se žlučníkovou dietou

Snídaně: houska, margarin (máslo), krůtí šunka, sýr eidam (30 % t. v. s.), mátový čaj

  1. Přesnídávka: acidofilní mléko, banán
  2. Oběd: bramborová polévka, rybí filé pečené v alobalu se zeleninovou směsí, rýže
  3. Svačina: jarní pomazánka, veka
  4. Večeře: hovězí plátek na přírodno, bramborová kaše

Recept – Pangasius pečený v alobalu

Suroviny:

  • Pangasius
  • citron
  • petržel
  • kmín
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Alobal rozprostřeme, vložíme plátek ryby, nakrájíme plátky citronu, posypeme posekanou petželkou, jemně posolíme a okmíníme.
  2. Balíčky zabalíme a pečeme v troubě zhruba 20 minut.
  3. Podáváme s brambory vařenými s libečkem.

Výhody a nevýhody žlučníkové diety

Výhody

  • Plnohodnotná dieta.
  • Lze ji dodržovat dlouhodobě, neohrožuje zdraví.
  • Obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený.
  • Dieta složena z potravin se sníženým obsahem tuku, což je doporučení u většiny diet zaměřujících se na zdravý životní styl.
  • Lehce stravitelné pokrmy.
  • Prevence žlučníkových záchvatů.

Nevýhody

  • U těch co mají obtíže se žlučníkem a trávením obecně se často rozvine intolerance k mléku a některým mléčným výrobkům bez předchozích problémů.
  • Přináší velké množství omezení v podobě zakázaných potravin.
  • Nedodržení diety v předoperační fázi onemocnění (před chirurgickým odstraněním žlučníku) nebo při odeznívání akutní fáze, může navodit závažnější zdravotní potíže.

Jak na žlučníkovou dietu

Žlučníková dieta – na co je dobrá? Recepty a rady

Žlučníkovou dietu dnes nedrží pouze ti, kteří prodělali onemocnění nebo dokonce operaci žlučníku, ale spousta osob, které chtějí těmto nepříjemnostem do budoucna předcházet. Co je ve žlučníkové dietě povoleno a čemu byste se naopak měli zcela vyhnout? To bude součástí dnešního článku.

TIP: Žlučníková dieta může být účinnou prevencí před žlučovou kolikou.

Protože žlučník a jeho funkce v těle člověka úzce souvisí s játry, někdy je též žlučníková dieta zaměňována za dietu jaterní, které se hodně podobá.

Povinně by ji měli dodržovat lidé, kteří se s onemocněním žlučníku potýkají, ale také osoby, které jsou po operaci žlučníku. Je úplně jedno, zda šlo o klasickou operaci nebo o laparoskopickou operaci žlučníku.

 Dietou nic nezkazíte. Ba právě naopak!

Žlučníková kolika: Co to je a jak ji rozpoznat?

Kolika je intenzivní bolest a je charakteristická právě vysokou intenzitou a rychlým nástupem. Je způsobená křečovitými kontrakcemi hladké svaloviny, jež se tímto způsobem snaží uvolnit překážku v daném místě (u žlučníkové koliky nejčastěji žlučníkový kámen).

Žlučníkovou koliku obvykle doprovází silná bolest v pravém podžebří, ale i nadbřišku. Tato úporná bolest se může šířit po žeberním oblouku do zad a vystřelovat i do pravé ruky. Postiženému jedinci není dobře, potí se, cítí se malátný, bez energie a elánu. Prvotní příznaky (únavy, teploty) mohou mylně svádět k chřipce nebo nachlazení.

Jak zmírnit bolest?

Výše zmíněná bolest je ovšem jasným příznakem toho, že s horkým čajem a lékem na horečku se v žádném případě neobejdete. Tento stav může někdy doprovázet i zvracení žaludečních šťáv. Při bolesti byste neměli nic pít ani jíst, abyste si ještě nepřihoršili.

Úlevu obvykle přináší poloha vleže, kdy se postižený jedinec stočí do klubíčka na levém boku. Pomoci může také lék na uvolnění spasmu (ztuhlé) svaloviny nebo lék na bolest předepsaný lékařem. Pokud neholdujete lékům, zkuste si na pravý bok přiložit ručník namočený ve studené vodě.

 Bohužel jde ale pouze o dočasnou úlevu a postižený bude nucen vyhledat odborníka.

Co žlučníkovou koliku způsobuje?

V první řadě jde samozřejmě o životní styl jedince. Vyvolat ji sice může nadměrná fyzická námaha, mnohem častější příčinou je ale nezdravé, tučné a mastné jídlo zkonzumované ve větším množství.

Kolika se neprojeví hned, ale přichází s časovým odstupem. Nejčastěji nám dokáže znepříjemnit noc a trvat může od několika minut až po dlouhé tři hodiny. Bolesti jsou způsobeny žlučovým kamenem, který se zaklíní v krčku žlučníku.

 Neléčená žlučníková kolika může vyústit v mnohem závažnější onemocnění.

Statisticky se projevuje u 20 až 30 % obyvatelstva a přibližně čtyřikrát častěji u žen než u mužů. To je pravděpodobně způsobeno vlivem estrogenů. Nejvíce ale trápí lidi, kteří trpí obezitou, cukrovkou nebo zvýšenou tvorbou bilirubinu.

Ohrožení jedinci jsou také ti, kteří dlouhodobě přijímají parenterální výživu (tzn. výživu podávanou infuzemi do žil) nebo kteří trpí zácpou.

Z těchto údajů vyplývá, že se s kolikou nesetkalo více než 70 % pacientů, u kterých je běžné, že se se žlučníkovými kameny potýkali, ale neprojevily se u nich žádné potíže díky správné životosprávě.

Jaká je vaše zdravá váha?

Jak už bylo řečeno, koliku způsobuje především nesprávný životní styl a nevyvážená strava. Dodržování určitých zásad životního stylu i správných stravovacích návyků vám ale může výrazně napomoci k předejití mnoha dalším onemocněním a komplikacím.

Člověk v jakémkoliv věku by se měl udržovat v určitých mezích, které jsou považovány za zdravé. Jak na tom zhruba jste, si můžete vypočítat pomocí indexu tělesné hmotnosti (BMI), díky kterému zjistíte, zda trpíte podváhou, nadváhou nebo se pohybujete v rozmezí zdravé váhy.

Index tělesné hmotnosti si jednoduše vypočítáte porovnáním vaší váhy a výšky, a to konkrétně: kg / (výška v m)2. Hodnocení je následující:

Tabulka hodnot BMI

Podváha < 18,5
Normální hmotnost 18,5 – 25,0
Nadváha 25,1 – 30,0
Obezita 30,1 – 40,0
Extrémní obezita > 40

Žlučníková kolika: Jak probíhá léčba?

Pokud zjistíte, že vás trápí žlučníkové kameny, neznamená to nutně, že musíte podstoupit chirurgický zákrok. Ve většině případů postačí, když se pacient drží zásad správného stravování a když budete dodržovat žlučníkovou dietu, abyste tento orgán příliš nezatěžovali.

Pokud ale trpíte opravdu velkými bolestmi, bude vhodnější zákrok podstoupit. Dříve byla prováděna operace pomocí jednoho dlouhého řezu, nyní se ale provádí operace pomocí miniinvazivního přístupu, tedy pomocí 3-4 řezů měřících přibližně 1 až 2 centimetry, skrz které se provede celý zákrok.

Při operaci se neodstraňují jen samotné žlučníkové kameny, ale také žlučník. V současnosti se neprovádí žádný zákrok, při kterém by byli lékaři schopní odstranit problematické kameny a žlučník v těle ponechat. Celý proces zabere pacientovi zhruba tři dny a poté je nutné dodržovat dietu.

Po několika týdnech může neomezeně vykonávat bez omezení fyzickou aktivitu a může se stravovat bez dalších omezení.

Budete mít zájem:  Spánková apnoe – příčiny, příznaky a léčba

Žlučník a jeho funkce

Žlučník je součástí trávicího traktu a nachází se na spodní ploše pravého jaterního laloku, kde slouží ke skladování a zahušťování žluči, která se tvoří v játrech.

Vyprazdňování žlučníku je řízeno autonomními nervy, ale je podmíněno také hormonálně (hormonem cholecystokininem). Žluč se uvolňuje do střeva po přijetí potravy, a to především takové, která obsahuje vysoké množství tuku.

Žluč slouží také k vylučování škodlivých látek z těla.

Žlučníková dieta a praktické tipy

Žluč se v našem těle musí vypořádat převážně s tučnou stravou. Abychom tedy žlučník nepřetěžovali, musíme zvolit takovou stravu, ve které se nenachází vysoký podíl tuku. Před operací se doporučuje přijímat dostatek kvalitních bílkovin bez tuku a více sacharidů.

Důležité není jen to, co jíme, ale také doba, kdy to jíme. Ve většině knih o zdravém stravování se dozvíme, že bychom měli jíst 5x denně. Málokdo z nás to ale opravdu dodržuje. Hlavní výmluvou je většinou ta, že na tolik jídel nemáme čas.

Když si ale jídlo poctivě naplánujete nebo si dopředu připravíte jídlo na celý den, těch několik minut ke snězení pak už najdete. Málokdo si vaří každý den vydatné obědy, pávě naopak.

Většina lidí, kteří chtějí ušetřit čas, přešli na krabičkovou stravu nebo si vyzvedávají jídlo z jídelen či restaurací. Samotní lékaři doporučují stravovat se 5x denně a mají pro to důvody podložené studiemi. Žluč se vylučuje přibližně 5-20 minut po jídle.

Jíst bychom měli v klidu a bez stresu každý den ve stejné časy. Omezit bychom měli i večerní pojídání a nechat odpočinout trávicí soustavu přibližně 2-3 hodiny před tím, než ulehneme do postele k spánku.

Nepodceňujte pitný režim

Nezapomínejte ani na pitný režim. Zkuste si zvyknout nejlépe na klasickou vodu a denně vypijte alespoň tři litry tekutin. Pořiďte si velký hrnek, sklenici či láhev, abyste nemuseli neustále myslet na doplnění, jako když pijete z malých hrnků. Můžete si vybudovat rituály, např.

si hned ráno uvařit konvičku čaje a vypít ji během dopoledne. Nápoj vydrží v konvičce dlouho teplý, zahřeje vás a vytvoří základ pro denní příjem tekutin.

Když se k tomu naučíte vypít každé ráno sklenici vody, abyste doplnili to, co vyloučíte, budete se cítit svěže a polovinu pitného režimu máte splněnou ještě před odbitím poledne.

Jak na jídelníček?

Při akutní kolice je vhodné přijímat bílkoviny nejdříve v pečivu, poté v bramborách a rostlinné stravě. Později můžete přidat mléko, jogurt, tvaroh a libové maso. Na tuky si ale dávejte pozor a omezte především volné tuky, jako je např. máslo. Vyhnout byste se měli taky přepálenému tuku a smaženým pokrmům. Měli byste omezit sýry, vejce a koření.

Přesedlejte raději na obilniny a moučné výrobky, vařené a dušené maso, rýžovou kaši, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku a zeleninu.

Ze zeleniny se nejlépe snáší mrkev, květák, špenát a chřest, naopak byste měli omezit cibuli a česnek. Z ovoce vám prospěje broskve, mandarinky, jablka a meruňky.

V následujícím přehledu se dozvíte více o tom, co si přidat na talíř a co raději nechat pro jiné.

Žlučníková dieta: Vhodné potraviny a nápoje

  • Nízkotučné mléčné výrobky
  • Rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny
  • Pšeničný chléb
  • Med
  • Hroznový a třtinový cukr
  • Nedráždivé koření
  • Nenadýmavá, nepálivá a nedráždivá zelenina
  • Ovoce
  • Ryby
  • Libové maso
  • Nízkotučná libová vepřová, krůtí nebo kuřecí šunka

Žlučníková dieta: Nevhodné potraviny a nápoje

  • Tučná masa, uzeniny, vnitřnosti, uzené ryby
  • Zrající, plísňové a tučné sýry
  • Tučné jogurty a smetany
  • Smažená jídla a tuky obecně
  • Smažená, sázená, vařená vejce
  • Majonézy, tatarky a další dochucovadla
  • Ořechy
  • Nadýmavá a pálivá zelenina
  • Přílohy (např. bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny).
  • Moučníky a sladká jídla
  • Dráždivé koření
  • Alkohol
  • Silná zrnková káva
  • Sladké limonády s vysokým obsahem oxidu uhličitého

Žlučníková dieta a černá káva + alkohol

Při pročítání výše uvedených zakázaných potravin a nápojů vás možná zarazila zmínka o alkoholu a černé kávě. Vždyť souseda Pepu – těžkého žlučníkáře – neustále vidíte s vychlazenou dvanáctkou v ruce, kterou prostřídá šálkem „turka“.

Nutno podotknout, že zmíněné potraviny a nápoje působí na každého z nás jinak. To, co jednomu nevadí, může způsobovat druhému nesnesitelné bolesti. Proto se vyplatí se zdravím neriskovat a výše zmíněná pravidla dodržovat.

Na internetu najdete dokonce nespočet receptů na žlučníkovou dietu, které vám jistě přijdou vhod.

Přísná žlučníková dieta

Tato dieta je označována jako dieta 4S a spočívá v odstranění volného tuku z jídelníčku. Doporučuje se především jedincům, kteří se nachází v akutním stádiu onemocnění slinivky břišní, při onemocnění jater nebo mají zdravotní problémy týkající se žlučníku.

Dieta 4S není plnohodnotná, a proto se doporučuje dodržovat jen krátkodobě. Většinu příjmu tvoří sacharidy a jsou z ní téměř vyloučeny bílkoviny z masa a mléčných výrobků.

Denně tak jedinec přijme 30 g bílkovin, které jsou obsaženy především v rostlinné stravě, dále méně než 20 g tuků s tím, že jsou zakázány jakékoliv volné tuky na mazání, a 370 g sacharidů.

Obsah minerálů a vitamínů není plnohodnotný a denní příjem energie je 8 000 kJ (1 910 kcal), a proto se drží tato dieta opravdu jen krátkodobě, a to většinou 2-3 dny. Poté začíná strávník přidávat další potraviny, kterými jsou např. vaječný bílek, netučné mléčné výrobky nebo vařené libové maso. Stále by ale neměl přijímat volné tuky.

Po přísné žlučníkové dietě následuje tzv. dieta č. 4, ve které jsou taktéž omezeny tuky. Tato dieta je na rozdíl od přísné diety plnohodnotná a je určená k dlouhodobému podávání. Omezeny jsou veškeré potraviny s vyšším obsahem cholesterolu. Strava by měla být lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá a šetřící.

Pokrmy by se měly připravovat vařením, pečením, dušením nebo zapékáním ve vodní lázni. Při vaření však nepřidáváme tuk. V jídelníčku by nemělo být ostré koření, alkohol, nápoje sycené oxidem uhličitým, zrnková káva ad.

Potrava by měla být bez zrníček, tuhých slupek, kůrek, šlach či blán na mase a pokrmy by neměly být podávány příliš horké ani příliš studené.

Co znamená „žít zdravě“?

Znáte výraz kalokagathia? Tento pojem se udržel v povědomí již desítky generací. Pochází z období antiky a vyjadřuje harmonickou dokonalost těla i ducha. To znamená, že pokud chce být člověk zdravý, měl by dbát jak na své psychické, tak fyzické zdraví.

Pod psychickým zdravím si můžeme představit pohodu. Ta se nás sice nemůže držet každou minutu, ale důležité je, abychom byli spokojeni dlouhodobě.

Krátkodobý stres nás totiž neovlivní tak moc jako dlouhodobé chronické stresování se.

A jelikož je psychika výrazně napojená na fyzickou podstatu těla, spousta nemocí je vyvolaná nebo podpořená právě stresem, který je (přiznejme si) ve většině situací naprosto zbytečný.

Fyzické zdraví se nezakládá na nakupování BIO výrobků, ale na bohaté stravě a množství pohybu. Strava se totiž nedělí jen na cukry, tuky a bílkoviny, ale měli bychom dbát na obecně vyváženou stravu.

Některé živiny si zkrátka tělo neumí vyrobit a musí je přijímat z potravy – a takových esenciálních živin, které je potřeba tělu dodat, je 46. Proto bychom měli zapomenout na větu „Tohle nejím, protože mi to nechutná.“ a raději bychom měli najít třeba jiný recept, díky kterému si danou potravinu oblíbíme.

Tělo totiž nezajímá, zda nám něco chutná nebo ne, ale potřebuje přijímat vše v přiměřeném množství, aby mohlo fungovat tak, jak má. I když je strava velmi důležitá, je tady ještě jedna věc, bez které nemůže člověk fungovat, a tou je pohyb.

Lidi byli, tak jako zvířata, stvořeni k pohybu, takže pokud máte sedavé zaměstnání, projděte se po práci pěšky. Vyčistíte si tak hlavu, protáhnete si záda a hned vám bude lépe.

Budete mít zájem:  Národní Zpráva O Zdraví A Životním Stylu Dětí A Školáků?

Dieta při onemocněních žlučníku (žlučníková dieta)

Dieta při chorobách žlučníku
je velmi podobná dietě při onemocněních slinivky břišní
a jater
. Pro tuto skupinu onemocnění je charakteristické, že dietní léčba hrála v minulosti zásadní roli. Dnes je naopak typické, že dietní léčba má částečně význam v prevenci a jen omezený význam – symptomatický
– v úlevě od obtíží. V léčbě pak diety
ztratily svůj význam.

V žlučníku se skladuje a zahušťuje žluč. Její hlavní funkcí je emulzifikace tuku, která umožní působení trávicích enzymů
. Žluč má dále funkci exkreční (vylučuje z těla škodlivé látky). Řada látek pak podléhá tzv. enterohepatálnímu oběhu, což znamená, že se vrací do těla po novém vstřebání ze střeva.

Žlučníkové kameny (cholelitiáza) jsou velmi častým onemocněním. Vyskytuje se jak při relativní podvýživě v rozvojových zemích (až 70 %), tak v rozvinutých zemích při nadměrném příjmu potravin (v Evropě u 30–60 % dospělých). Častější je u žen, pravděpodobně vlivem estrogenů
.

K dalším rizikovým faktorům
patří obezita
, dlouhodobá parenterální výživa a zácpa
. Jedná se zde pravděpodobně o vliv deoxycholátu (žlučové kyseliny) vznikajícího působením střevních bakterií
. Vliv BMI
a obvodu pasu je více vyjádřen v mladším věku.

Ochranný (protektivní) vliv zeleniny a vlákniny byl prokázán jen v některých studiích. Alkohol před žlučníkovými kameny (cholelitiázou) pravděpodobně mírně chrání a vyšší příjem cholesterolu
nemá u člověka na vznik cholelitiázy zásadní vliv.

Příjem cukru, škrobu a brambor pravděpodobně vzniku cholelitiázy napomáhá.

Při známé cholelitiáze je vhodná dieta s obecnou restrikcí tuků. Před operací by měl být přijímán dostatek kvalitní bílkoviny
bez tuku a relativně více sacharidů.

Víceméně není důkaz o tom, že by dieta s omezením tuku hrála roli již u existující cholelitiázy. Spíše je vhodná postupná mírná redukce hmotnosti a zdravá dieta, předoperačně bez větší karence.

Děti se žlučovými kameny mají malé rezervy tuku a proteinů a bývají spíše v malnutrici
(podvýživě).

Denní tvorba žluči
činí asi 1000 ml a žlučník
obsahuje kolem 70 ml 10–20krát zahuštěné žluči. Normálně se žluč vyloučí do 5–20 minut po jídle. V prevenci žlučníkových kamenů se uvádí pravidelnost příjmu (např. 5× denně) a omezení jídla před spaním na 2–3 hodiny. Vhodné je dobře kousat a jíst v klidu a beze stresu.

Zvláštní dieta je doporučena po žlučové kolice, která provází posun kamene žlučovými cestami. Akutní kolika vyžaduje dostatek tekutin. Vhodný je čaj, suchary, vařené ovoce, další dny pak rýže, těstoviny, uhlovodanová (cukerná) dieta.

Bílkoviny podáváme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později pak odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso. Dlouhodobě vylučujeme volné tuky, např. máslo. Zpočátku nepodáváme ani sýry. Hlavní složkou diety
jsou obilniny a moučné výrobky. Koření vylučujeme, stejně jako vejce.

Doporučujeme vařené a dušené maso, dále rýžové kaše, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku, listovou zeleninu či mrkev.

Profesor Páv v 80. letech 20. století prokázal, že dieta s převažující dávkou glycidů (sacharidů) typu žlučníkové diety nevyžaduje u diabetika
snížení ani zvýšení dávky inzulinu
. Snížení dávky inzulinu v domnění, že jsou přijímané sacharidy
komplexnější a objem stravy menší, je v klinické praxi nejčastější chybou. Při zánětu
je někdy třeba dávky inzulinu mírně zvyšovat.

U chronického onemocnění
žlučníku je možná pestřejší dieta, která je velmi individuální a záleží na toleranci konkrétních jídel u každého jedince. Většina nemocných nejí tučná masa, tučné pomazánky, krémy a majonézové saláty.

Vhodnější je vázaný tuk v těstu, opatrně lze doplnit máslo či rostlinný tuk do 30 g/den. Kyselé mléčné výrobky jsou lépe tolerovány, stejně jako sladké pokrmy, tvaroh a sýry (kromě aromatických) do 30 % tuku.

Tuky pouze čerstvé, nepřepalované, z vajec jen bílek, telecí maso, ryby a libové hovězí. Nevhodné je vepřové maso, šlachy
a vnitřnosti. Pečivo spíše starší, nekynuté. Největší variabilita je v toleranci zeleniny.

Obvykle je dobře snášena mrkev, květák, chřest, špenát, z ovoce zejména jablka, meruňky, broskve a mandarinky, naopak není snášen česnek a cibule.

V akutních
stadiích
zánětu žlučníku (cholecystitidy) podáváme čajovou dietu, případně čaj a suchar, dále můžeme na 2–3 dny přejít na žlučníkovou dietu č. 4, resp. přísně šetřící dietu s vyloučením volného tuku.

Pravidla přísné šetřící žlučníkové diety, označované jako 4S

  1. Není energeticky a biologicky plnohodnotná, a proto není možné její dlouhodobé podávání.
  2. Je převážně uhlovodanová, jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků.

  3. Množství bílkovin je do 30 g/den a je hrazeno převážně rostlinnými bílkovinami.
  4. Tuky v dietě jsou pod 20 g/den. Volné tuky na mazání a přípravu pokrmů jsou zakázány.

  5. Obsah vitaminů
    a minerálních látek
    není plnohodnotný vzhledem k povoleným druhům potravin. Přísnou dietu není obvykle nutné držet dlouho.

Technologická úprava pokrmů pro dietu 4S

Nutná je co nejšetrnější úprava, pokrmy vaříme doměkka, nejdříve vše podáváme v kašovité úpravě, nemastíme.

Tabulka 1: Příklady jídelníčků pro přísnou žlučníkovou dietu (všechny pokrmy jsou nemastné!)

Snídaně:
  • čaj, suchary
  • čaj, starší bílé pečivo, džem
  • čaj, starší bílé, pečivo, med
Oběd:
  • šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka
  • polévka bramborová třená, nemastná dušená mrkev, lisované brambory
  • šlemová rýžová polévka s mrkví, zeleninová omáčka (rozmixovaná vařená mrkev s celerem a petrželí zahuštěná moukou, ochucená citronovou šťávou, cukrem a solí), těstoviny
Svačina:
  • banán
  • strouhané jablko
  • ovocná přesnídávka
Večeře:
  • rizoto s mrkví, meruňkové pyré
  • ovocný kysel s piškoty (pudink zavařený do pokrájeného broskvového kompotu)
  • žemlový nákyp s jablky (zapečená pokrájená veka s jablky, mírně oslazeno)

Po akutním období onemocnění (kolice či zánětu žlučníku) následuje přechodné období s následnou úpravou diety: po 2–3 dnech přísné diety 4S se pozvolna začínají přidávat další potraviny – vaječný bílek, netučné mléčné výrobky (tvaroh, sýry tavené a krájené do 30 % tuku, jogurty do 2 % tuku), vařené libové maso (kuřecí prsa, filé, libové hovězí, králík).

Tato strava je velmi individuální a je nutná spolupráce dietní sestry s pacientem, aby se vyloučily potraviny způsobující potíže. Strava je nadále nemastná s vyloučením volných tuků. Po tomto období přecházíme na běžnou šetřící žlučníkovou dietu v nemocnicích, většinou označovanou jako č. 4.

Podáváme ji při chronickém zánětu žlučníku a žlučových kamenech, po ukončení akutních obtíží a také po odstranění žlučníku (cholecystektomie).

Pravidla žlučníkové diety

  1. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou.
  2. Výběrem netučných potravin a omezeným množstvím tuků na namazání a přípravu pokrmů snižujeme celkové množství tuků na 60 g/den. Nesmažíme.
  3. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních obtíží pacienta.
  4. Pestrou stravou zajistíme dostatek vitaminů a minerálních látek.

Technologická úprava pokrmů pro žlučníkovou dietu

Snažíme se o pestrý jídelníček. Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě. Maso pro lepší chuť a barvu opečeme nasucho, pak podlijeme vodou a dále upravujeme. Nepoužíváme cibulový základ ani opékání na oleji.

  • Omáčky nezahušťujeme jíškou, ale moukou nebo zálivkou z mouky a vody.
  • Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.
  • Povolené množství tuku (másla nebo kvalitního oleje), nejlépe v množství do 10 g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.
  • Tabulka 2: Příklady jídelníčků pro žlučníkovou dietu
Snídaně:
  • čaj s citronem, rohlíky, termix
  • bílá káva, rohlíky, 10 g másla, 30% tavený sýr
  • mátový čaj, rohlíky, 50 g šunky
  • čaj s mlékem, piškotová bublanina s meruňkami
  • zelený čaj, netučný jogurt s cornflakes
Oběd:
  • netučný vývar s nudlemi, zapečená kuřecí prsa se sýrem v alobalu, bramborová kaše, kompot
  • vločková polévka, hovězí dušené, dušená rýže, mrkvový salát
  • polévka zeleninová s bílkovou mlhovinou, dietní sekaná pečeně (bez česneku a cibule) se saturejkou, brambory, hlávkový salát s citronem
  • netučný vývar s rýží, vařené hovězí, dietní rajská omáčka, těstoviny
  • polévka žemlová, dušený kapr na kmíně, brambory s pažitkou, loupané rajče bez zrníček
Svačina:
  • čaj, vánočka, ovocné želé, ovocná přesnídávka, strouhaná jablka, loupaná broskev
Večeře:
  • sýrová pomazánka se šunkou, veka, loupané rajče na ozdobu
  • telecí dušené, bramborová kaše
  • rýžový nákyp s meruňkami
  • zapečené těstoviny s masem a petrželkou (pod pokličkou), kompot
  • vařené libové vepřové maso, dušená mrkev, brambory

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector