Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Zajímavou alternativou nealkoholických nápojů je vodní kefír. K jeho výrobě se používají živé kultury z bakterií a kvasinek, které společně s ochucenou vodou vytvářejí šumivou tekutinu specifické chuti.

Ta vzniká pomocí techniky fermentování neboli kvašení, což je ideální způsob, jak prodloužit trvanlivost potravin a nápojů a zároveň zachovat jejich pozitivní vlastnosti.

Fermentace se používá například k úpravě zeleniny či ovoce a obdobným způsobem lze připravit také různé druhy nápojů. Jedním z nich je právě vodní kefír.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Fermentace není žádnou novinkou, patří dokonce mezi nejstarší technologie zpracování potravin a nápojů. I kefír má svou dlouhou historii, která je nadto plná legend a mýtů. „Zrna proroka“, jak se někdy kefírovým zrnům říká, pochází z kavkazských hor a jejich původ se datuje do doby před 5000 lety.

Podle staré kavkazské legendy Alláhův prorok Mohamed daroval kefírová zrna pravoslavným kněžím. Po staletí byla tato zrna na Kavkaze pečlivě střežena před cizinci a kefírová kultura se předávala z generace na generaci jako součást bohatství kmene.

Věřilo se totiž, že pokud se „houby“ zmocní nějaký cizinec, ztratí svoji moc a sílu.

Dokonce i cestovatel Marco Polo zmínil tento „magický nápoj“ ve svých kronikách z cest na východ. Příběhy se šířily dále, v 19. století začali kefír zkoumat ruští lékaři a o pozitivních účincích kefíru vznikaly vědecké studie. Z konce 19.

století se dochovaly další záznamy o kefírových zrnech z různých koutů světa a pod různými názvy: „tibicos“ se používaly v kvašených nápojích v Mexiku, japonské vodní krystaly zase sloužily k fermentaci nápojů v Japonsku.

Podle jiných zmínek slovo kefír pochází z tureckého slova „keyif“, které znamená „cítit se dobře“, což přesně vystihuje jeho podstatu.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Fermentované nápoje si opatrně klestí svoji cestu také v současné gastronomii. Jejich obliba se zvyšuje v návaznosti na růst popularity tzv. superpotravin a různých kvašených produktů, ať už jde o tradiční kysané zelí, kysané okurky nebo novější pickles či kimči z fermentované zeleniny a koření.

Vodní kefír je probiotický přirozeně šumivý kvašený nápoj, který chutná podobně jako limonáda. Dá se připravit z mnoha různých tekutin od oslazené vody přes kokosovou vodu až po mandlové nebo sójové mléko.

Zkvašené ingredience samy o sobě asi příliš chutně nepůsobí, vzniklý vodní kefír však lze dochutit například ovocem, bylinkami nebo zázvorem.

K oblibě vodního kefíru přispívá velká variabilita úpravy a také možnost výroby v domácích podmínkách

Z mixologického hlediska může jít o hledání nových chutí. Lze ho použít jako základ pro výrobu dalších nápojů a koktejlů, ať už obsahují alkohol, nebo ne. Nezanedbatelným důvodem pro jeho využití v gastronomii jsou už zmíněné vlastnosti příznivě působící na náš organismus, především pak na střevní kulturu.

Ačkoli vodní kefír řadíme mezi nealkoholické nápoje, měli bychom mít na paměti, že chemickým procesem fermentace dochází k vytvoření malého množství alkoholu.

V okamžiku plnění do láhví to může být méně než 1 %, je proto dobré si množství alkoholu u každého výrobce ověřit, případně počítat s jeho zanedbatelným množstvím v produktu.

Pro ty, kteří důsledně odmítají veškerý alkohol, pak najděte přece jen jinou variantu.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

V souvislosti s vodním kefírem bychom měli zmínit také další fermentovaný nápoj, kterým je kombucha. Její podobnost s vodním kefírem občas vede k záměně. Obojí se totiž připravuje technikou fermentace, liší se však chutí, složením a také způsobem přípravy.

Zatímco vodní kefír se fermentuje jen několik dnů, kombucha kvasí až měsíc. Další rozdíl představuje základní tekutina. Kombucha je kvašený nápoj na bázi čaje.

Dále obsahuje bakterie, kvasinky, minerály a vitamíny a její součástí je rovněž kofein (tein) z černého nebo zeleného čaje.

K přípravě kombuchy slouží symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, nazývaná též zkratkou SCOBY, a zmíněný oslazený čaj.

Kefír je probiotický fermentovaný nápoj, ale na rozdíl od kombuchy postrádá tein, protože neobsahuje žádný čaj. Připravuje se z kefírových kultur, krystalů, které ke svému životu potřebují pouze pravidelný přísun vody a cukru. Jeho chuť je oproti kombuše sladší a jemnější, funguje tedy jako ideální základ dalších nápojů.

Podle výběru základní tekutiny rozlišujeme dvě varianty kefíru – mléčný a vodní. Základem tradičnějšího mléčného kefíru, jak už sám název napovídá, je právě mléko. Bakterie mléčného kefíru metabolizují mléčný cukr (laktózu) na mléčnou kyselinu, čímž vzniká kyselá tekutina s konzistencí podobající se řídkému jogurtu.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Postup výroby vodního kefíru vypadá jednoduše. Stačí si obstarat krystalky tibi (kefírová zrna), smíchat je s ochucenou vodou podle zvoleného receptu a poté dát prostor kvašení.

Ale aby výsledný nápoj odpovídal určitým představám, je vhodné se dobře seznámit s celou technologií a tu také dodržet.

Kvašení je proces, při kterém se nejčastěji sacharidy za pomoci mikroorganismů a enzymů přeměňují na jiné látky, a k tomu je potřeba zajistit vhodné tepelné podmínky a odhadnout správný čas.

Vodní kefír se vyrábí namáčením zrn kefíru ve sladké vodě. Tato startovací kultura z prospěšných bakterií promění vodu v šumivou fermentovanou směs.

V receptech na základní nápoj se uvádí, že by se krystalky tibi měly ve sladké tekutině nechat fermentovat 24 až 48 hodin. Následně můžeme přidat další přísady. Kombinováním různých druhů mohou vzniknout zajímavé příchutě.

Nápoj se doporučuje připravovat ve skleněné nádobě a při manipulaci se zrny bychom měli používat čisté plastové nebo dřevěné nádobí.

Základní recept

Recept na výrobu základního nápoje může znít takto: Krystalky tibi vložíme do velké láhve, poté přidáme převařenou, filtrovanou nebo odstátou vodu a oslazenou vodu. Ideální poměr zrnek k vodě je zhruba 1 : 15−20. Cukernatost roztoku se může pohybovat mezi 3 a 10 %, tedy 30−100 g cukru na jeden litr vody.

Jakmile proběhne první fáze fermentace, nápoj se přecedí a lze do něj přidávat další přísady – různé druhy ovoce, koření nebo čerstvé bylinky. Poté se nechá znovu fermentovat.

Podle délky fermentace, a tedy délky působení krystalků tibi, se bude lišit výsledná chuť nápoje – při delším působení krystaly spotřebují více cukru a nápoj bude kyselejší, může vznikat i malé množství alkoholu.

S takto vytvořeným vodním kefírem můžete dále pracovat a využít jej v různých koktejlech. Mezi oblíbené varianty patří například twist Moscow Mule, jenž se skládá z vodního kefíru ochuceného kandovaným zázvorem, vodky, citronové šťávy a lístků máty.

Ovšem pro výrobu kefíru nemusíte použít jen čistou oslazenou vodu. Základem může být i kokosová voda či jablečný mošt, případně si můžete připravit fermentované Mojito. Budete potřebovat 50 g kefírových zrn, 100 g třtinového cukru, 3 limetky, 1 l vody a svazek máty na ochucení.

Ve vodě rozpusťte cukr, přidejte šťávu z limetky a nalijte na kefírová zrna. Nechte kvasit při pokojové teplotě 24 hodin. Poté přidejte rozdrcenou limetkovou kůru a mátu a nechte dalších 10−12 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Nakonec přeceďte a přelijte do uzavíratelných láhví a nechte dozrát v lednici několik dalších hodin.

Na závěr už jen do výsledného kefíru přidejte rum.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Kdo se nechce zabývat výrobou vlastního vodního kefíru, může zvolit hotové nápoje. Zatím jsou však dostupné jen v zahraničí, například britské značky London Fermentary a Agua De Madre nebo produkty berlínské firmy GUT.GUT. Dále jde o Drinkwolf z Portlandu, KeVita z Kalifornie nebo Love Your Guts Co z Tasmánie.

Stejně tak není mnoho míst, kde byste vodní kefír našli v nápojovém lístku. Opět má hojnější zastoupení v zahraničí. V Česku se s vodním kefírem setkáte například v restauraci Eska nebo kavárně I Need Coffee! Co se barového prostředí týče, figurovala tato ingredience v jednom z dřívějších menu brněnského baru Super Panda Circus. Snad se v nabídce začne objevovat častěji.

Tento článek a mnoho dalšího najdete v BARLIFE č. 97, který můžete objednávat on-line s doručením zdarma. 

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Ach únor, měsíc, který mnoho lidí naplňuje chmury. Vánoční světla zhasla, rána jsou stále temná a ve vzduchu kouše mráz. A do toho se ti největší odvážlivci, hrdinové, zřeknou alkoholu! Vyzkouší, jaké je to být bez něj!

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Zatímco ve světě je suchý měsíc již u konce, v Česku nás abstinence teprve čeká. V loňském roce se iniciativy Suchej únor zúčastnilo okolo 600 000 osob a lze očekávat, že letos se do akce zapojí ještě více lidí. Svůj podíl na tom může mít i partnerství se společností Kofola, která hodlá projekt podpořit nejen na svých marketingových a online kanálech, ale také komunikací přímo v trhu.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Prozradíme vám trochu z historie a hodně z výrobního procesu nealkoholických piv. Poznáte výhody a nevýhody piv čepovaných vs. lahvových, počtete si v přehledu značek na českém trhu a odhalíte, jak si nealkolická piva stojí v různých typech gastronomických podniků.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Nealkoholické nápoje, známé také jako soft drinks, se dnes těší velkému zájmu. Výrobci i podniky reagují na přání svých klientů a hostů, kteří sice nemají zájem o „pouhou“ vodu z vodovodu, ale zároveň sledují trendy a svůj kalorický příjem. Byly ovšem doby, kdy „kolalokovou“ limonádu chtěl pít každý.

Vodní kefír

Zpět na výpis článků

Tibi krystaly jsou známy pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, nebo také vodní kefír. Produktem těchto krystalů je perlivý vodní kefír, který je nejen zdravým, ale i chutným a v letních měsících osvěžujícím nápojem, který lze pořídit za velmi příznivou cenu.

Tibi krystaly – účinky na lidský organismus:- nervová onemocnění a deprese- žaludeční obtíže- problémy se žlučníkem, slinivkou- astma, katary průdušek- sklerózy, vysoký krevní tlak a nemoci srdce- léčí kožní projevy alergií, ekzémy, akné a vyrážky- nemoci jater- ledvinové potíže- chudokrevnost- krevní potíže- nedostatečná tvorba bílých krvinek T-lymfocitů- nemoci ženských orgánů- zcela regeneruje imunitní systém- zpomaluje proces stárnutí- infarkty- snižuje cukr v krvi a léčí slezinu- žloutenková dieta- vylepšuje kvalitu pleti a vlasů- obnovuje rovnováhu střev

– léčí záněty v těle i na těle

Tibi krystaly jsou živá zrnka, rostou a množí se. Stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat sušené fíky či švestky, meruňky nebo rozinky.

Budete mít zájem:  Rašelinová Mast Na Klouby?

Pro zvýšení kyselosti můžeme přidat citron. Nápoje, které se stejně jako Tibi krystaly vyrábějí kvasným procesem, velmi vzácné látky, které se v běžných potravinách téměř nenachází.

Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Tibi krystaly po obdržení od mé „dárkyně“ 🙂

Řasy (krystaly) se pěstují velice dlouho a není znám jejich původ. Ví se jen, že byly dovezeny z Kavkazu a jsou příbuzné s chrchlíky Tibetské houby a pěstují se v Číně a dnes už vlastně po celém světě.

S mléčným kefírem má podobné, ale nikoliv stejné složení. Základní skupiny obyvatel jsou stejné laktobacily, laktokoky, kvasinky. Konkrétní druhy už pak jsou ale často odlišné. Zatímco lactobacillus Debrulecki, který tvoří zrna v mléce, potřebuje pro svou činnost kromě cukru tuky a bílkoviny, tak lactobacillus  Hildegardi ve vodním kefíru si žádá spíš minerály pro svůj zdárný růst. Zároveň také kultury ve vodním kefíru neprodukují tolik kyselin, jako kultury mléčné a tak je výsledkem jen lehce nakyslá tekutina. Ale obsahuje hodně kvasinkových kultur, díky kterým vodní kefír může být krásně pěnivý a když se nechá prokysat dostatečně dlouho s dostatkem cukru, tak se tam objeví i znatelné množství alkoholu, což se u mléčného kefíru dosahuje daleko hůře. Jak připravit vodní kefír?

Nejlepší kefír je zhruba 48 hodin starý a s druhou fermentací. Co to znamená? Že nejprve zalejeme krystaly jen cukrovou vodou, případně s minerály a necháme 24 hodin prokysat. Nálev slijeme, zrnům dodáme novou várku cukrové vody a prokvašený nálev se dochutí a nechá se ještě dalších 24 hodin v ledničce dokvasit.

Pokud kefír bude v pevně uzavřené nádobě (třeba skleněná láhev s patentním víčkem), tak se v něm bude hromadit kysličník uhličitý – bude to tedy plnohodnotná limonáda s bublinkama.

 Pokud to ovšem necháte prozrávat moc dlouho, tak reálně hrozí, že vám to při otvírání vytryskne mocným proudem všude po okolí (funguje to velmi podobně jako burčák, byť teda tam to CO2 produkuje víc druhů mikrobů).

Optimální denní dávka kefíru pro člověka je něco mezi 0,5 – 1,5 l.  

Kefír se pochopitelně dá pít rovnou, neochucený – a zejména pokud první fermentace proběhne s trochou citronové šťávy a sušeným ovocem, tak není špatný. Ale když je dochucený, tak je pak vyloženě výborný.

  • Základní recept, který jsem s nimi dostala je:
  • 50g tibi krystalů,
  • 1l vody,
  • 65g cukru,
  • 15g fíků (sušené nesířené ovoce).

Vše dáme do skleněné nádoby a necháme 48 hodin odležet/fermentovat (1.fermentace) při pokojové teplotě. Pak slijeme vodu z krystalků přes plastový cedník do jiné lahve. Krystalky necháme v původní. Do vzniklého kefíru dáme ovoce, zeleninu, koření nebo bylinky podle chuti a dáme na dalších 24 hodin do lednice (2.fermentace). Pak můžeme pít.

  1. Důležité info:
  2. – krystalky ZABÍJÍ chlorovaná voda, železo/kov a med. Takže zásadne používáme sklo, plastový cedník a odstátou nebo studenou převařenou vodu
  3. – krystalky konzumují cukr (glukozu), takže cukr nelze při fermentaci vynechat
  4. – jednou za pár dní je fajn krystaly propláchnout vodou (někdo dělá tekoucí chlorovanou, někdo odstátou)

– pokud chcete, aby byl kefír bublinkový, stačí nádobu při fermentaci hermeticky uzavřít. Jinak stačí sklenici přiklopit.

– zároveň je dobré přidávat do první fermentace trochu citronové šťávy, která trochu sníží PH hned na začátku a pomůže tak snížit riziko kontaminace. Pokud dáváte do kefíru sušené ovoce či koření, tak je dobré ho předem několikrát alespoň proprat v horké vodě, a nebo chvíli povařit – na suchých plodech a koření sedávají celkem často zárodky plísní  a kdoví čeho.

Zhruba jednou měsíčně je vhodné udělat slaný nálev – totiž kromě cukru přidám do živného roztoku i  5-8%  himalájské soli a nechat to stát tak dva, tři dny – kromě toho, že tím dodám minerály, také nechám první fermentaci pořádně prokysat a vysoká salinita zabíjí spoustu nežádoucích mikrobů.

Nálev pak je dobré použít buď jako startér na nějaké slané kvašení a nebo dochutit olejem a octem a použít jako zálivku na salát.

Jak to dělám já:

Ve 2l sklenici mám 200g tibiků.

1. fermentaci dělám pouze 24 hodin a do sklenice přidávám 65 – 70g cukru. Po 24 hodinách krystalky sliju a buď hned pijeme nebo ochutím sušeným ovocem/kořením a dám na dalších 24 hodin do lednice. 1.

fermentaci dělám pouze 24h, protože při delší fermentaci pak vzniká alkohol, který pro mě není žádoucí z důvodu, že to pije i dvouletý Leonek. V průběhu 1.

fermantace nápoj občas zamíchám plastovou lžičkou a ochutnám a podle potřeby buď přidám cukr nebo doliju vodu, pokud by se vám zdálo, že tibíci nic nedělají a nápoj je stále spíše jen přeslazený roztok, tak přidejte rozinky a citron.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

  • 2l sklenice s převařenou a vychlazenou vodou, navážený třtinový cukr a požadované množství tibi krystalů
  • Vodní kefír z tibi: japonské krystaly
  • 1. fermentace – cukerný roztok s tibi krystaly
  • Vodní kefír z tibi: japonské krystaly
  • 2. fermentace – v konvici probíhá již druhá fermentace po scezení s přidáním červené řepy, citronu a zázvoru, ve sklenicích jsou založeny nové cukerné roztoky s tibi krystaly
  • Zatím nejlepší kombinace příchutí:
  • – hrst nesířenách rozinek, dvě nesířené sušené meruňky, kousek citronu bez kůry
  • – dva plátky červené řepy bez slupky, plátek zázvoru bez kůry a kolečko citronu bez kůry
  • – dále můžete přidávat, co vás napadne – maliny, jahody, borůvky, domácí mošty nebo sirup, květy bezu a další byliny, na zrna můžete nalít třeba i kokosovou vodu – vznikne vám tak probiotický super nápoj, popřípadě rovnou ovocný mošt či zeleninovou šťávu – stejně tak ale můžete nejprve nafermentovat cukrový roztok a tím pak naředit džus či mošt a nechat dokvasit už bez zrn.
  • – stejně tak můžete čistý vodní kefír použít jako základ pro nejrůznější smoothies a jiné mixované nápoje – prostě do mixéru dejte co chcete aby v tom bylo (ovoce, zelené listí, namočené ořechy, koření, cokoliv), zalijte vodním kefírem a rozmixujte do hladka. 
  • Jak uchovat zrna, když zrovna nechci kvasit? 

Pro pauzu na pár dní – maximálně týden, či dva je dejte v mírně osoleném, hodně oslazeném roztoku do ledničky. Pro delší uchování se dají zamrazit a nebo usušit při nízkých teplotách. Sušit to chce v důkladně vydezinfikované sušičce a na teplotu okolo 30 stupňů  – jen tak na volném vzduchu je příliš vysoká pravděpodobnost, že se to něčím kontaminuje. Před mražením zrna propláchněte čistou vodou a nechte je pár hodin proschnout mezi dvěma důkladně vyžehlenými utěrkami. Proschnutá zrna nasypte do sáčku  a zamražte – ideálně skokově.  Při rozmrazování nasypte mražená zrna rovnou do cca 10%  cukrového roztoku  s minerály a něčím kyselým do začátku a nechte alespoň  3 dny kvasit.  Nálev slijte a pak už by to mělo fungovat normálně. Jak zabalit a poslat kefír dalším nadšencům? Základní množení tibi krystalů jste zvládli a máte dostatek vodní šmakulády vždy po ruce a chtěli byste obdarovat další nadšence a zájemce a nevíte, jak správně na to?  – oddělíme 200g tibi zrn (čerstvých, neměly by být uspané z lednice, ale aktivní tak, aby příjemce začátečník mohl hned založit cukerný roztok a fermentovat, aby jeho nadšení a zapaléní neupadlo dřív než se mu jeho tibící probudí ze spaní) – přes umělohmotné sítko necháme chvíli odkapat přebytečnou vodu – vložíme do igelitového sáčku – vymačkáme téměř všechen vzduch a podle typu sáčku uzavřeme – zabalíme do bublinkové folie a přelepíme páskou – zabalíme do černé fólie nebo do čistého pytle na odpadky a izolepou přelepíme – nalepíme adresy odesílatele a příjemce – odešleme doporučeně, aby u příjemce byly krystaly hned na druhý den a nestalo se, že by někde ležely o den déle Pozn: Jsem také čerstvá tibi nadšenkyně a tudíž mé vědomosti jsou krátce nabyté z dostupných informací na internetu a od mé dárkyně, tudíž máte-li nějaké doplńující otázky, nebojte se ozvat, dohledáme společně, ale to, co jsem se zde snažila popsat, je už i můj osvědčený postup a funguje to:-) Těším se na další level a to je výroba dalších produktů z tibi nálevu – kváskový chleba, „raw“ jogurt, atd…

PĚSTUJEME: TIBI krystaly a vodní kefír

V Tibi krystalech a vodním kefíru jsem zatím jen nováček, mám je zhruba dva měsíce ale už Vám o nich potřebuji napsat, protože je to parádní způsob, jak vyrábět zdravé domácí limonády s různými příchutěmi.

Zvolila jsem vodní kefír místo mléčného (tibetská houba) protože mi to přijde nejen jako levnější způsob ale taky se hlavně stále snažím omezovat mléčné výrobky, kvůli Sofinky ekzému a blinkání.

Budete mít zájem:  Kadeřávek je nejotužilejší zelenina, listy můžeme sklízet i v zimě

Vypadá to všechno děsně složitě a já sama jsem měla obavy, jestli se o ty krystaly budu umět starat ale fakt to nic neni.

Sice jsem dostala podrobný návod ale dělám si to po svém 😀 Už z toho důvodu, že to u nás piju sama a nezvládala jsem větší množství a taky proto, že má každý doma jiné podmínky (chlad/teplo).

Takže jsem si postup trochu pozměnila ale hlavní je, že mi funguje 😀 Krystaly se mi množily poměrně dost, takže jsem i to množení potřebovala trochu z pomalit a taky jsem je už zhruba v pěti balíčcích rozposílala dál, jinak bych je musela vyhodit a to mi přišlo škoda.

Takže je jen na Vás, jak si to celé přizpůsobíte. Taka teď by to chtělo trochu teorie že?

CO TO TEDY JE

Tibi krystaly nejsou žádné kameny jak si třeba můžete představovat. Jsou to živé gelové bílé kousky hmoty podobající se tvarově různým velikostem krystalů – na velikosti krystalů ale nezáleží, tak se nebojte že máte třeba samé malé.

Jsou křehké, že je snadno rozmáčknete a hopsají :-D. Mají rády cukr a když jsou dobře živeny, tak se množí. Nemají rády nic kovového. V podstatě to jsou řasy, které v sobě mají nespošet mikrobiálních kultur a jejich původ není přesně znám.

No a pokud jsou ve správném prostředí, tak kvasí, čímž vzniká chutný jemně nasládlý (lehce smrdící 😀 ) nápoj, který má pozitivní účinky na organismus a imunitu.

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

  • Podporuje a posiluje imunitní systém
  • Léčí ledvinové problémy
  • Reguluje krevní tlak
  • Obnovuje rovnováhu střev
  • Léčí záněty v těle ale také na těle
  • Zlepšuje činnost jater a žlučníku
  • Léčí projevy alergií, ekzémů, akné a vyrážek

A co se tedy postupů týče, tak se různě liší. Já přidám ten, ke kterému jsem se dostala ale je na Vás který si vyberete. Já si to dělám nakonec po svém – asi jako všechno 😀

POSTUP OFIKO
 50g tibi krystalů
1l vody
65g cukru
15g fíků nebo jiného sušeného nesířeného ovoce

Vše dáme do skleněné nádoby a necháme 48hodin odležet/fermentovat (1.fermentace) při pokojové teplotě. Pak slijeme vodu z krystalků přes plastový cedník do jiné lahve. Krystalky necháme v původní. Do vzniklého kefíru dáme ovoce, zeleninu, koření nebo bylinky podle chuti a dáme na dalších 24hodin do lednice (2.fermentace). Pak můžeme pít.

POSTUP MŮJ

100g tibi krystalů
1,5 litr vody
130g třtinového cukru Pokud se dává třtinový cukr (nebo panela), tak se údajně nemusí přidávat sušené ovoce – takže ho nedávám ale pokud by byl čistě cukr, tak jsem dávala datle.
Jelikož kefír piju převážně sama, tak je mám věčně v lednici. Rozhoduju se podle počasí. Pokud je chladněji, tak je mám na první fermentaci venku ale pokud je horko, tak je mám celou dobu v lednici. Dobu fermentace vůbec nevim 😀 Průběžně ochutnávám a podle chuti se rozhodnu, jestli už stačí nebo jestli si to nechám vykvasit ještě víc. Takže opravdu nemůžu blíže specifikovat 😀

NEPOUŽÍVAT

  • Chlorovanou vodu
  • Kovové nástroje
  • Med

RECEPTY

Tibi kefír s Rýmovníkem Do druhé fermentace jsem přidala pár listů Rýmovníku a nechala 24 hodin v lednici.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly
Tibi kefír alá Cider 50g tibi krystalů

100%jablečný džus

Stačí jen džus nalít na tibi krystaly a nechat zhruba 24 hodin v teple. Následně slít od tibi krystalů a přelít do uzavíratelných lahví a nechat dalších 24-36 hodin dozrát v lednici. Já se docela vyplašila, fakt to děsně pění a nevěděla jsem co s tim 😀 ale to je tím, že nečtu informace předem a když už je čtu, tak jen z poloviny 😀

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly
Tibi kefír s Melounem

Vodní kefír

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Domácí raw vodní kefír je zdrojem kvalitních probiotik bez použití mléka.Vyrábí se velmi snadno pomocí Tibi krystalů (japonské mořské krystaly), což jsou skutečná živá zrnka, která během procesu rostou a množí se. K životu jim stačí voda a nějaké sladidlo (med, kokosový cukr, sirup z agáve apod.).

Kefír má sladkou perlivou chuť připomínající Vineu. Na jeho výrobu není nutné nijak dohlížet, Tibi krystaly všechnu práci s kefírem udělají za vás ????

Tibi krystaly je možné zakoupit přes internet od běžných lidí, kteří je také pěstují a již se jim natolik rozmnožily, že se o ně mohou podělit. Já jsem si Tibi krystaly objednala od paní Dany Hrnčiarikové.

Léčivé účinky vodního kefíru jsou popisovány jako velmi široké. Probiotika v kefíru se starají o zdraví naší střevní mikroflóry, a tím o naši imunitu. Narozdíl od těch kupovaných jsou však domácí probiotika životaschopnější a lépe se ve střevě rozmnožují. Více o účincích vodního kefíru se můžete dozvědět na internetu.

Na 1/2 l kefíru:

  • 3-4 PL Tibi krystalů
  • 1/2 l vody (stačí kohoutková)
  • 1/2 – 1 PL medu/kokosového cukru/sirupu z agáve
  • 3 rozinky (nebo 1 datle, fík, kousek sušeného manga, ananasu apod.)

Tibi krystaly propláchneme na sítku (může být kovové, ale některé zdroje uvádějí, že o něco lepší je plastové) studenou vodou. Do půlitrové sklenice si připravíme studenou vodu s rozmíchaným medem nebo jiným přirozeným sladidlem (kromě Stévie, ta nebude fungovat). Krystaly vysypeme do vody a přidáme pár rozinek, případně jiného sušeného nesířeného ovoce, nejlépe v bio kvalitě.

Sklenici zlehka uzavřeme, ale uzávěr nedotahujeme, aby mohl z kefíru během kvašení unikat oxid uhličitý, který krystaly produkují. (V případě, že potřebujete kefír prevážet, naplňte sklenici jen do dvou třetin a uzávěr pevně dotáhněte.) Někteří lidé přidávají ještě tlustší kolečko oloupaného citronu, ale není to nutné. Záleží na vaší chuti, výsledný nápoj je s citronem kyselejší.

Kefír necháme kvasit jeden až dva dny v pokojové teplotě. Poté jej zcedíme přes sítko a konzumujeme. (Před konzumací můžeme vychladit.) Tibi krystaly propláchneme a celý postup můžeme opakovat. Trvanlivost kefíru skladovaného v lednici je velmi dlouhá.

Tip: Nenechávejte Tibi kvasinky pracovať déle než 3 měsíce. Ponechte je odpočinout 2 až 3 týdny ve sladkém nálevu v lednici při teplotě 3-9°C.

Upozornění pro řidiče: Kefír může obsahovat 2-3% alkoholu ????

Foto: www.sirda.cz

#tibilimo aneb limonády z vodního kefíru | Zásadně zdravě – Jana Králiková

Nejdřív vám ale chci moc poděkovat, za ten ohlas na moje limonádování! Vůbec mě totiž nenapadlo, kolik z vás to v roce 2019 ještě může zajímat.

:)) Měla jsem pocit, že už o tom bylo i u nás v Česku už tolik napsáno a řečeno, že už doma dávno všichni fermentujete od zelí, přes kváskovej chleba, po kombuchu.

A moc mile mě teda váš zájem potěšil, protože já kvašení miluju! A moc ráda se s váma podělím o svoje pokusy, úspěchy i nezdary, abyste je neopakovali a nebáli se fermentovat, protože si myslím, že je to vážně fascinující proces!!

View this post on Instagram

Už si nepamatuju, kdy a kde jsem pila limonády z vodního kefíru poprvý.????Ale díky stáži v @eska_karlin jsem se před pár rokama zamilovala do jejich výroby. Je to totiž jako chovat miliardu domácích zvířátkek, o který se musíte starat snad ještě pečlivějc, než o kvas.????????????‍♀️A až díky vám jsem si zas uvědomila, v jak srandovní bublině fakt člověk žije.

Měla jsem pocit, že #tibi už všichni znáte, často je děláte doma, stejně jako kombuchu, „chrchlík“ (tibetskou kefírovou houbu), fermentujete kaše… klíčíte semínka… Nevím, měla jsem prostě pocit, že ten peak fermentace už v Česku byl, a že už je toho všude tolik, že nepřijdu s ničím moc zajímavým.

????????‍♀️ Ale teda vy jste mě úplně dostali! Moc mě baví, jak vás to baví, a je fajn, že teda ještě tolik z vás, zajímá proces fermentace a tyhle moje domácí pokusy!????❤️ Takže vám občas něco s těma breberkama hodím i na ten web.

Děkuju za to nakopnutí!???????????? Teď mám rozepsaný ty fermentovaný kaše a začnu i s #tibilimo, ale mezi tím vám chci moc doporučit knížku Síla přírodní fermentace od S.E. Katze, blog zkvaseno.

cz @zuzkaou, kde najdete skvělý informace o kvašení v češtině, a pak pokud jste jó zvídaví, tak loni napodzim vydali bilbi o kvašení @reneredzepinoma a David Zilbert: The Noma Guide to Fermentation (Foundations of Flavor).????????????????????‍???? PS: všechno o #tibilimo jsem vám uložila do výběru/Highlights tady u mě v profilu. Breberkám zdar!???????? #jajafermentuje #fermentation #zasadnezdrave

A post shared by Jája ???? (@zasadnezdrave) on Apr 11, 2019 at 6:21am PDT

Pokud nemáte domácí mazlíčky a rádi byste, doporučuju vám terapii kvašením. :)) Díky procesu fermentace budete doma chovat totiž celý zástupy breberek i s jejich koloniema.

Už si popravdě nepamatuju kdy a kde jsem pila tibi limonády poprvý, každopádně víc do styku jsem s nima přišla na stáži v restauraci Eska pár let zpátky. Fascinovalo mě to a osídlený krystalky ve mně budily respekt snad ještě větší než kvas. Překvapivý je, že i přes to mám s vodním kefírem daleko vyšší úspěšnost než s chlebem. 😀 I když i s ním už je to výrazně lepší!

Nebudu tu rozebírat tolik teorii a chemii, kterou už dávno a perfektně i u tibi popsali jiní, ale chci se zaměřit hlavně na praxi: jak tibi „chovat“, nezabít je, ale naopak jim vylepšovat kondici i ve fázi, kdy „odpočívaj“ nebo spíš, kdy odpočíváte vy. 🙂 Jak s nima zacházet a čím je krmit, aby prosperovaly ve vodním kefíru, i jak a s čím je kombinovat pro ty nejzajímavější a nejlepší limonády.

Budete mít zájem:  Vzp Klub Pro Zdraví?

Pokud vás i teorie fermentování i víc dohloubky a obecně zajímá, doporučuju následující weby (v češtině) a literaturu (v CZ/EN):

Co je to tibi

Tibi, tibicos, japonské „mořské“ krystaly, „houbičky“,“řasy“… Jsou ve skutečnosti breberkama osídlený „chrupavkovitý“ hrudky různejch tvarů a velikostí, který např. v Mexiku a to na kaktusu v cukrový exkreci (sladká zkondenzovaná voda, kterou se mikroorganismy živí) v roce 1899 objevil M. L. Lutz. Odkud vodní kefír původně pochází bohužel není známo.

Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Tibi, tibicos, japonské „mořské“ krystaly, „houbičky“, „řasy“…

Vodní kefír obsahuje podobný, ale ne stejný druhy laktobacilů, laktokoků i kvasinek jako mléčnej kefír. Každopádně i tibi jde naučit na mlíko. Jen potřebujou trochu víc času a trpělivosti. Ale o tom zase jindy.

Tibi nejvíc prosperujou v cukrový vodě, která navíc obsahuje minerály, za což může hlavně lactobacillus hilgardii.

I proto se do prvního fermentu doporučuje použít (nesířený) sušený ovoce anebo krapet himalájský soli.

Každopádně veškerý přítomný breberky ve vodním kefíru přidanej cukr postupně štěpěj a vytvářej z něj hlavně kyselinu mléčnou, alkoholoxid uhličitý. A proto jsou limonády z vodního kefíru perlivý.

Něco málo z historie výživy…

Z celý historie nejen vodního kefíru mi připadá zajímavej zlom, kdy po 2. světový válce tibi (a kombucha) z Evropy prakticky zmizely. Ono to totiž přesně vypovídá o modních vlnách ve výživě.

Tak jako je dneska trendy jíst lokálně, sezónně, fermentovat, píct si chleba, vařit ideálně z bio potravin – což pochopitelně dává největší a jedinej smysl v otázce našeho zdraví nezávisle na tom, co je zrovna v módě – bylo v poválečným období přesně naopak.

Místo přírodního vysocekvalitního domácího limonádování začal po 2. světové válce „věk slazených sycených limonád“, a už to jelo.

Trendy zdaleka nehýbou jen módou, ale celou ekonomikou, a tím chci jen říct, že je potřeba si to uvědomovat. Všechno chodí ve vlnách, protože když je něčeho moc, trh se nasytí a málo se točí peníze. A proto, aby se to dalo znovu do pohybu, je potřeba nakopnout to ideálně opačným extrémem. Proto se nám střídají modní krátký vs.

dlouhý účesy, mrkváče a zvonáče, tenký a široký podpatky… Ale hlavně i „hodný sacharidy“ vs. „zlý tuky“ a „hodný tuky“ vs. „zlý sacharidy“, vajíčka „jó, jezte“ a vajíčka „né, nejezte, pozor na cholesterol“… a tak dále, až do zblbnutí.

Na tohle téma jsem před pár lety napsala článek: Zdravější než zdraví? tak kdyby vás to zajímalo, přečtěte si v odkazu. Ale zpátky k limoškám!

Jak na fermentované limonády?

Tibi – vodní kefír

  • alena(neregistrovaná)8. 12. 2017 18:35:17 Hana: Dobrý den,máte prosím ještě tibi-jsem z Přerova.předem děkuji za odpověď.Alena Odpovědět
  • Jana(neregistrovaná)3. 12. 2017 14:40:16 Jana: Dobrý den měla bych zájem o Vámi nabízené tibi krystaly. Děkuji za odověd Jana Odpovědět
  • Jana(neregistrovaná)6. 11. 2017 14:16:22 Nabízím tibi krystalky – aktivní a dobře živené [email protected] Odpovědět
  • Kamila(neregistrovaná)7. 8. 2017 10:53:29 Jitka: Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o nějaké tibi krystaly. Pokud ještě máte byla bych moc ráda. Děkuji a přeji hezký den. Kamila Odpovědět
  • Jitka(neregistrovaná)28. 7. 2017 21:25:31 Tibi stále k dispozici Odpovědět
  • Jitka(neregistrovaná)28. 5. 2017 17:11:38 Mám navíc nějakou dávku tibi krystalů na vodní kefír. Mohu zaslat poštou nebo osobně Pardubice. Jsou krásně velké a čisté. Pište na [email protected]. Odpovědět
  • bruuk(neregistrovaný)10. 5. 2017 14:06:19 Hana: Dobrý den, mohla bych poprosit o TIBI krystalky, pokud ještě máte. Jsem z Třince a tak bych poprosila poslat ČP. Náklady pošlu na účet předem. bližší info [email protected] . Předem děkuji za odpoveď Odpovědět
  • Hana(neregistrovaná)8. 5. 2017 17:44:22 Jana Nábělková: Dobrý den, mám nějaké navíc, jsem z Přerova, pokud to pro vás není daleko nebo zašlu i poštou Odpovědět
  • Jana Nábělková(neregistrovaný)20. 1. 2017 14:58:39 Stepanka: Dobrý den, jsem z Hulína a měla bych zájem o Tibi krystaly. Vím, že je to již půl roku od Vaší nabídky. Pokud stále platí, byla bych velmi ráda. Odpovědět
  • Jana Nábělková(neregistrovaný)20. 1. 2017 14:58:38 Stepanka: Dobrý den, jsem z Hulína a měla bych zájem o Tibi krystaly. Vím, že je to již půl roku od Vaší nabídky. Pokud stále platí, byla bych velmi ráda. Odpovědět
  • hosta13. 10. 2016 21:13:02
  • Zuzana(neregistrovaná)13. 10. 2016 20:59:52 Odpovědět
  • Anna Ťuláková(neregistrovaný)28. 9. 2016 12:40:14 Stepanka: Dobrý den, v případě, že máte a můžete poslat Tibi krystaly, byla bych velmi ráda za jejich poskytnutí. Jsem z Hodonína a uhradím veškeré Vaše náklady. Děkuji Anna Odpovědět
  • Jakub Sláma(neregistrovaná)12. 6. 2016 01:32:30 Stepanka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli se dá od Vás odebrat tibi krystaly. Už jsem oslovil asi 20 lidí a buď neodpoví nebo nemají přebytky. Jsem z Brna a samozřejmě mohu finance poslat na účet předem. Děkuji za odpověď Sláma Odpovědět
  • Stepanka(neregistrovaná)28. 5. 2016 09:26:26 Odpovědět

Jak pěstovat a využít Tibi krystaly

  • 1 menší hrnek Tibi krystalů
  • 2,5 litru převařené nebo odstáté vody
  • asi 8 lžic cukru (libovolného)
  • 2 lžíce sušeného ovoce
  • náčiní: 3 litrová lahev, nekovový cedník, čistá utěrka nebo kapesník

Původ Tibi krystalů není dobře znám.

Pochází pravděpodobně z Kavkazu (stejně jako jejich blízká příbuzná kefírová houba), odkud se rozšířily do Číny a následně do celého světa. Ve vhodném prostředí způsobují kvašení, které dodává výslednému nápoji cenné látky podporující imunitu.

Ostatně příznivé účinky kvašení znali už naši předkové, kteří si zkvašenou zeleninou doplňovali vitamíny a minerály v jinak výživově chudém zimním období.

Zdravotní účinky Tibi krystalů

Nápoj z Tibi krystalů by měli pravidelně užívat lidé, kteří trpí některým z těchto onemocnění. Látky z vodního kefírů pomáhají zmírňovat příznaky a podporují léčbu:

  • astma
  • problémy se žaludkem a slinivkou
  • vysoký krevní tlak
  • chudokrevnost
  • nemoci jater a ledvin
  • cukrovka
  • oslabený imunitní systém
  • suché a lámavé vlasy

Jak pěstovat Tibi krystaly

Vodní kefír nepotřebuje k životu příliš. Stačí mu jen převařená nebo odstátá voda, cukr a přírodně sušené ovoce – tzn. ovoce, u kterého nebyly ke konzervaci použity siřičitany nebo jiná škodlivá éčka.

Do vychladlé převařené nebo odstáté vody (kvůli možné přítomnosti chlóru) nasypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Přidáme sušené ovoce a Tibi krystaly. Zamícháme a překryjeme čistou textilií, kterou nejlépe přichytíme gumičkou.

Nádobu položíme na světlé místo.

Při běžné pokojové teplotě (20-22 °C) trvá výroba nápoje asi 2-3 dny, při letních vedrech stačí krystalům k práci i 24 hodin. Hotový nápoj jednoduše slijeme, k Tibi krystalům přidáme další vodu s míchanou s cukrem a opět je necháme pracovat.

Jedenkrát týdně krystaly propláchneme ve studené vodě a vložíme novou dávku sušeného ovoce (to staré vyhodíme). Snažíme se vyhnout používání kovových předmětů, protože kov Tibi krystaly zabíjí (ale krátké zamíchání běžnou lžící ve sklenici nevadí).

Hotový nápoj můžeme ihned vypít nebo ho uložit na 2-3 dny v lednici do uzavíratelné nádoby. Po 24 hodinách v chladu se stane příjemně perlivým díky doznívajícím kvasným procesům. Hotový nápoj můžeme pít jen tak, nebo ho smíchat například s džusem nebo čajem.

Při výrobě vodního kefíru z Tibi krystalů lze různě experimentovat. Obyčejnou vodu lze nahradit zeleným nebo černým čajem a do nálevu přidat různá koření (hřebíček, anýz a další). Výsledná chuť nápoje závisí také na použitém cukru a ovoci.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector