Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močové

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močové                  Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močové                      Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močové

Proč pít čerstvé šťávy?, Proč odšťavňovat?       Jedlé byliny, rostliny

  Rady a recepty    Tělo jako odšťavňovač    Recepty, čerstvé šťávy     JAK JE TO S VÝŽIVOU? ŽIVÉ POTRAVINY

Na co si dát při nákupu ovoce a zeleniny pozor

  1. Základem je nakupovat ovoce a zeleninu v sezóně. Ovoce nakupované mimo sezónu je většinou dovážené z dalekých krajin a po cestě ztrácí nejen chuť, ale především své nutriční hodnoty.
  2. Když vybíráte v obchodě ovoce a zeleninu, používejte své smysly. Vůně, struktura povrchu a optický vzhled ovoce jsou první známky, podle kterých je možné rozeznat, zda-li kupujete čerstvé a delikátní ovoce.
  3. Nekupujte první jablko, na které vám padne ruka, ale pečlivě vybírejte.
  4. Sledujte skvrny na ovoci a zelenině. Ovoce s výraznými skvrnami nekupujte.
  5. Zkontrolujte barvu, zda-li má správný odstín. Například nekupujte zelené jahody.
  6. Zkontrolujte, zda-li nemá plod otlačeniny a není pomačkaný a zda s ním bylo šetrně zacházeno.
  7. Přičichněte k ovoci. Některé plody svěže voní, jen když jsou čerstvé. Podle vůně je také možné poznat, zda již není plod dlouho na pultu a nezačíná se kazit.
  8. Dotekem zkuste, jakou má ovoce strukturu. Například jablka a hrušky by měly být pevné, ale broskve, švestky a další „měkké plody“ by měly být měkčí. Při tomto testování dejte pozor, abyste ovoce neponičili.
  9. Ovoce a zeleninu vybírejte raději z otevřených krabic než z uzavřených boxů a igelitových přebalů.
  10. Potěžkejte ovoce. Pokud je těžké v porovnání se svou velikostí, pak jste vybrali čerstvý plod!

Jak správně omývat ovoce a zeleninu

  1. Veškeré ovoce a zeleninu, které potřebujete umýt, si připravte na linku poblíž dřezu.
  2. Pokud chcete, můžete do dřezu umístit cedník.
  3. K omývání ovoce používejte vlažnou vodu, nikoliv vařící nebo ledovou.
  4. Opláchněte ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou. Suroviny, které na sobě mají zbytky zeminy nebo jiné nečistoty, opucujte kartáčem na čištění. Před použitím kartáče se ujistěte, že není příliš drsný, a tedy nepoškodí vnější obal plodu.
  5. Ujistěte se, že na ovoci nebo zelenině nezůstaly žádné nečistoty.
  6. Případně odstraňte otlučené a další špatné části plodů.

Fakta o ovoci a zelenině

Doporučujeme začít odšťavňovat nejdříve ty plody, které máte rádi a které vám chutnají. Poté můžete začít experimentovat a přidávat další plody a kombinace. Ty nejlahodnější kombinace však často spočívají v jednoduchosti nebo v zachování správného poměru mezi jednotlivými surovinami.

VAROVÁNÍ!

Sladké šťávy

Buďte opatrní s nadměrnou konzumací ovocných šťáv. Ovoce obsahuje velké množství cukrů, a když to s ním přeženete, může zvednout hladinu inzulinu v krvi. To platí i pro mrkev nebo červenou řepu.

Červená řepa

S červenou řepou to také nepřehánějte. Začněte nejdříve s polovinou středně velké řepy a postupně můžete množství navyšovat. Při konzumaci velkého množství řepy nalačno se člověku může udělat nevolno. Je to z důvodu vysoké koncentrace šťávy, kterou játra nestíhají naráz zpracovat.

Příprava ovoce a zeleniny

  • Před odšťavňováním vždy ovoce a zeleninu řádně omyjte.
  • Ovoce s pevnou slupkou, jako je například mango, guava, meloun nebo ananas, je třeba zbavit pevné části slupky.
  • Všechny plody s peckami, tvrdými jádry nebo semeny, jako jsou nektarinky, broskve, mango, meruňky, švestky a třešně, musí být před zpracováním vypeckovány.
  • Citrusové plody je třeba nejprve oloupat.

Jablko 

Přesto, že se jablko zdá jako obyčejný plod, jedná se o velmi neobyčejně zdravé ovoce. Je zdrojem vitamínu C, podporuje správnou funkci ledvin, jeho vláknina pomáhá při zažívacích potížích. Jablečná šťáva se dokonce používá při alternativních léčbách rakoviny.

Jedno rčení praví: „Jablko každý den, nemoc z těla ven“.  Z botanického hlediska patří jabloň do čeledi růžovitých a příbuzná s hrušní a kdoulí. Pěstuje se v mírném pásmu prakticky ve všech světadílech.

Jablka bývají v dnešní době na trhu po celý rok, nicméně až do počátku dvacátého století nepřály tomuto ovoci letní měsíce.  Jablka se sklízela na podzim a skladovala v chladných prostorách. Ke konci jara již byla stará, začínala měknout a nakonec shnila.

Když se začaly používat moderní chladící systémy, bylo jisté, že se také prodlouží doba skladovatelnosti jablek.

Existuje hned několik věci, díky kterým je jablečná šťáva jedním z nejlepších prostředků dokonce i na tu nejhorší zácpu. Za prvé je to vysoký obsah pektinu. Pektin je ve vodě rozpustná látka, která je obsažena v mnoha druzích ovoce a zeleniny a poskytuje gel, jenž se používá na přípravu aspiků.

  I když víte, že jablečná šťáva báječně pomáhá při střevní obstrukci, nevíte nic, dokud ji nevyzkoušíte ve směsi s jistou zeleninovou šťávou.

Koktejl, který se vám chystám doporučit, může leckomu připadat poněkud odporný a ne zrovna ohleduplný vůči chuťovým pohárkům, ale přesto mi dovolte odhalit jedno z mých malých „tajemství“, o kterém jsem se doposud nezmínil ani v jediné své knize: když spolu smícháte stejné díly jablečné a špenátové šťávy, získáte ten „nejrazantnější tandem“ na veškeré čistící, regenerační a opravářské procesy, které vyžaduje celý váš zažívací trakt. Jablko a artritida? Pan Jarvis vypozoroval, že když jablečná šťáva zkvasí, jsou její účinky při léčbě artritidy mnohem pozitivnější. Ani on, ani ostatní badatelé, kteří se touto otázkou od té doby zabývali, ji nikdy zcela nevyřešili. Neměnná zůstává nicméně skutečnost, že přesná dávka (1,1 dcl dvakrát denně) kvašené jablečné šťávy podle všeho doopravdy přináší úlevu od artritických bolestí. Dochází k tomu díky odbourání kyselých krystalických usazenin, které se hromadí v kloubech.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močovéBanán

Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku – prvku, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu – reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle, podporuje odvodňování. Je to nečastější ovoce konzumované sportovci, protože pod slupkou ukrývá velké množství okamžité energie.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močové Červená řepa

Červená řepa prospívá cévám, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, odstraňuje zácpu a zvyšuje tvorbu červených krvinek. Byl prokázán i její regenerační vliv na játra. Obsahuje mnoho křemíku, potřebného pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže.

Běžná zahradní řepa pochází nejspíš z východní oblasti středozemního moře, ale je všeobecně rozšířena po celém světě.  Je to velice otužilá zelenina a patří mezi oblíbené druhy.

Původní vědecká práce doktora Ferencziho je v místě, kde se věnuje protinádorovým působením řepné šťávy, mírně řečeno, velice podnětná. Z pokusných zvířat, kterým byly předem naočkovány zhoubné nádory, bylo posléze namátkou vybráno několik jedinců, kteří dostávali k pití řepnou šťávu.

Po nějakém čase tato zvířata prakticky ztratila příznaky rakoviny a v průměru žila o 20 % déle než ostatní sledování živočichové, jimž s účinku řepného produktu nedostalo. Když podával tento prostředek celé řadě svých pacientů, brzy přišel na to, že zatímco u spousty z nich se rakovina zmírnila, našli se i lidé, kterým šťáva z řepy nedělala dobře.

Vykládá to tím, že jejich játra nedokázala zpracovat tak velké množství koncentrované šťávy. Tento nečekaný vedlejší účinek ho přiměl k tomu, že řepnou šťávu zředil vodou. Poté se již žádné nežádoucí reakce nedostavily. Červená řepa je také dobrá v boji proti dopadům alkoholismu na lidský organizmus.

Fyzická závislost nebo sklon k pití alkoholu jsou pro zdraví lidského organizmu velice nebezpečné. Mohou způsobit selhání jater, demenci, poruchu slinivky břišní a poškození srdečního svalu. Existuje jen několik málo šťáv a bylin, které mohou napomoci ozdravení těchto orgánů.

Kromě mrkve, kořene pampelišky, rajských jablíček a kurkumy dlouhé je velmi prospěšná také šťáva z řepy. Organické minerální soli obsažené v těchto rostlinách obnovují buněčné tkáně, které byly vážně poškozeny dlouhodobým působením alkoholu.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močovéBrokolice

Výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Brokolice obsahuje více vitaminu C než citrusové plody. Dále zde najdeme vitaminy E, B1 a B2.

Brokolice je také bohatá na beta-karoten a kyselinu listovou a z minerálních látek na draslík, vápník, fosfor a síru.

Pány ve středním a vyšším věku bude jistě zajímat, že brokolice a květák mají mimořádně pozitivní vliv na snížení rizika zhoubné rakoviny prostaty.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močovéMrkev

Mrkev je výborným zdrojem beta-karotenu a rostlinné formy vitaminu A. Obsahuje vlákninu. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že nízká hladina beta-karotenu v krvi zvyšuje riziko vzniku některých typů rakoviny.

Mrkev patří bezesporu mezi nejoblíbenější a nejvýživnější pěstované druhy zeleniny. Mrkev, jak ji známe dnes, se vyvinula z divoce rostoucí mrkve obecné. Mnoho lidí se často trápí s nepříjemnostmi, jako jsou pupínky, akné, abscesy nebo může mít kůži třeba jen hrubou, vysušenou a na dotek napjatou.

Všechny tyto potíže jsou většinou důsledkem nedostatečné výživy, špatné životosprávy a zlozvyků (kouření, alkoholismus atd.) To vše vede k překyselení krevního oběhu.

Mrkvová šťáva je bohatá na draslík, který pomáhá tyto nadbytečné kyseliny neutralizovat, a také obsahuje neskutečné množství vitamínu A, jenž asistuje játrům při odstraňování toxických látek z těla.

Jak pěstovat tuřín, nejzákladnější středověkou potravinu?

U nás dlouhodobě ne příliš známá zelenina, která se ale pomalu vrací do českých zahrádek. To je velmi zdravý a dietní tuřín. Dobře se mu daří zejména ve vyšších polohách. Jak tedy na jeho pěstování?

Budete mít zájem:  Funkční trénink je vhodný takřka pro všechny

Reklama

Kdo jste o tuřínu zatím neslyšeli, tak vězte, že se jedná o kořenovou zeleninu, která je výsledkem křížení vodnice a hlávkového zelí. Křížením bylo dosaženo zejména větších bulev, které mají v kuchyni široké využití.

Je znám i pod názvem kolník, kvaka, kvačka, jinak jde o „brukev řepku tuřín“.

Jedná se o zeleninu velmi dietní, protože je z velké části tvořena vodou. Obohatí tělo zejména o vápník a karoteny, vitamíny B a C. Ale pozor, žlučníkářům může přitížit, nesvědčí ani lidem s onemocněním centrální nervové soustavy.

Tuřín má mírně peprnou chuť. Proto se výborně hodí do polévek, příloh, pod maso, do salátů (malé bulvy syrové, velké tepelně upravené) i do nakládané zeleniny. Je zvykem ji používat i jako zeleninu krmnou.

Tato zelenina je dobře skladovatelná ve sklepě, lze ji i mrazit, zavařovat. Využít lze i listy, podobně jako špenát.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močovéTuřín v kombinaci s mrkví a bramborem je zárukou zdravé krmě

Tuřín je v podstatě nenáročný. Vyžaduje slunečné stanoviště, střední zálivku. Sucho mu nesvědčí, ale mráz do -10 stupňů Celsia mu nevadí. Vyšší polohy mu maximálně vyhovují.

Tuřín je jednou z nejstarších potravin, která se na našem území pěstuje. A znovu se začíná vracet, protože je velmi zdravý.

Tvoří ho 90 % vody, je tedy ideální při redukčních dietách.

Nať tuřínu obsahuje obrovské množství vápníku, dále vitamín A, C, kyselinu listovou, minerály a vlákninu.

Tuřín čistí krev od kyseliny močové, odvodňuje organismus, zlepšuje peristaltiku střev. Šťáva z tuřínu je výborná při nachlazení a kašli.

Vysoký obsah vápníku ho předurčuje pro boje s osteoporozou.

Živiny

Tuříny jsou zeleninou druhétřetí trati, ale i přesto vyžadují občasné přihnojení tekutým organickým hnojivem během první poloviny vegetační doby.

Tuřín není nabízen v mnoha variantách. Nalezneme například odrůdu Brora, Milevský (polokrmný), Bamkholm nebo Máslový bílý. Lze pěstovat i listovou variantu, která roste rychlejí, sklízí se postupně a používá se jako zelenina listová.

Tuřín vyséváme poměrně brzy, protože jednak klíčí již při nízkých teplotách a jednak má dlouhou vegetační dobu, až 160 dní. Proto sejeme koncem března, počátkem dubna.

Listový tuřín sejeme i později, tedy druhý výsev v létě. Má totiž kratší vegetační dobu, tak stihne do zimy dobře narůst.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močovéTuřín je vynikající, když je tepelně zpracovaný

Vyséváme do řádků vzdálených od sebe okolo 40 centimetrů. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být cca 30 centimetrů, proto při setí postupujeme obezřetně a vyséváme na řídko, abychom pak při jednocení nevyhodili zbytečně mnoho rostlinek.

Jako pojistka fungují dvě semínka v jednom důlku. Tedy každých 30 centimetrů uděláme důlek, do kterého umístíme dvě semínka. Tak bude jistější, že na každém místě naroste rostlinka. Tuříny snesou přesazení. Tedy pokud by někde nevzešel, můžeme dosadit jiný, vyjednocený.

Sejeme dost mělce, jen cca 15 mm.

Zálivka

Pamatujeme na pravidelnou zálivku po výsevu, aby klíčky nezaschly.

Následnou zálivku dopřejeme tuřínu jen střední, aby nezačaly bulvy hnít. Dlouhodobější sucho také rostlinám nesvědčí.

Tuřín a zdraví – čistí krev od kyseliny močovéTuříny můžeme baštit syrové i tepelně upravené

Jednocení

Jednotíme na výše zmírněných 30 centimetrů. Jednotíme, až mají rostliny cca 5 listů. Můžeme je tedy využít ne jeden z prvních jarních salátů.

Pletí

Tuříny musíme občas okopat a vyplet, aby jim plevely nebraly vláhu a živiny.

Tuřín trpí stejnými nemocemi a škůdci jako ostatní druhy kořenové a košťálové zeleniny. Tedy mšice, slimáci, molice, plísně a padlí. Někde se přidají i dřepčíci a květilky, proto je po výsevu vhodné záhon přikrýt netkanou bílou textilií.

Sklizeň nastává až během září, trvá do listopadu, když není příliš mrazivé počasí, tak i do prosince. Tuříny sklízíme postupně dle potřeby i dříve, menší bulvy narostené již v srpnu jsou nejlepší syrové.

S tuřínem zacházíme podobně jako se salátovou řepou, tedy seřízneme listy cca 2 centimetry nad bulvou a uložíme ve sklepě. Pokud nemáme k dispozici sklep, založíme tuříny do země ve skleníku nebo pařeništi, popřípadě zpracujeme tepelně či zamrazíme.

Ačkoli je tuřín zeleninou opomíjenou, jeho historie sahá velmi hluboko. Již v 16. století patřil společně se zelím k hlavní potravině tehdejších obyvatel. Prvně si na něm pochutnávali ve Středozemí. Tuřín je tedy vlastně zeleninou znovuobjevenou a naštěstí se pomalu do našeho jídelníčku opět dostává.

Zdroje fotografií: pixabay.com.

TUŘÍN: Jak vypěstovat nenáročnou zeleninu a udělat bramboráky

TUŘÍN: Jak vypěstovat dokonalou zeleninu a udělat bramboráky Tuřín, lidově kvaka, kolník či dumlík, je naprosto dokonalá kořenová zelenina. Snadno se pěstuje, výborně chutná a prospívá zdraví. Donedávna byl běžnou součástí jídelníčku, dnes je zeleninou opomíjenou, ale naštěstí ne úplně! V poslední době se zase vrací na výsluní a s tuřínem se můžeme setkat na zahradách, farmářských trzích i v obchodech. Víte, že směle dokáže nahradit na talíři brambory? Poradíme vám, jak tuhle zdravou, odolnou a nenáročnou zeleninu pěstovat, na jaké odrůdy vsadit a prozradíme, co s tuřínem dělat v kuchyni. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Tuřín brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) obsahuje množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku, je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Nať tuřínu obsahuje obrovské množství vápníku, dále vitamín A, C, kyselinu listovou, minerály a vlákninu. Jedná se o zeleninu vhodnou při redukčních dietách a detoxikačních kúrách, protože je z zhruba 90 % tvořena vodou a plná vlákniny. Často se používá jako alternativa brambor; tuřín na rozdíl od brambor neobsahuje tolik sacharidů, které se rozpadají na jednoduché cukry, což je klíčové pro diabetiky. Tuřín čistí krev a zbavuje tělo kyseliny močové, a tak pomáhá při dně, dále odvodňuje organismus, zlepšuje peristaltiku střev. Šťáva z tuřínu je výborná při nachlazení a kašli. Vysoký obsah vápníku ho přímo předurčuje pro boj s osteoporózou, doporučuje se jíst při zlomeninách.

TUŘÍN, lidově kvaka, kolník či dumlík je naprosto dokonalá kořenová zelenina.

7 pravidel pěstování tuřínu

  1. Tuřín dobře snáší i těžší, vlhčí půdy, ale měly by být dobře zryté a zkypřené. Nejlépe se mu daří v podhorských oblastech, nesvědčí mu dlouhodobé sucho. Teplotně je nenáročnou zeleninou, snese bez problémů i teplotu –5 °C, krátkodobě i –10 °C.

  2. Tuřín nepěstujeme na záhonku, kde loni rostly ředkvičky, červená řepa nebo zelí a brokolice. Naopak po jahodách, dýních, bramborách, hrachu, fazolích a cuketách se mu bude dařit skvěle.
  3. Tuřín pěstujeme většinou z přímých výsevů, ale i z předpěstované sadby.

    Vegetační doba od výsadby je zhruba 90 dní, od výsevu 145–160 dní. Pro ranou sklizeň vyséváme semena na jaře v březnu až dubnu, pro podzimní v květnu a červnu.

  4. Semena vyséváme do řádků vzdálených od sebe zhruba 40 cm. Semínka sejeme řídce (můžeme je promíchat s pískem) a mělce, do hloubky maximálně 2 cm.

    Když mají rostliny 4–5 pravých lístků, vyjednotíme je na vzdálenost 25–30 cm. Nebo dáme do jednoho důlku 2 semínka. Pamatujeme na pravidelnou zálivku po výsevu, aby klíčky nezaschly. Můžeme použít netkanou textilii.

  5. Předpěstované sazenice vysazujeme na záhon v květnu či červnu do sponu 40 x 25 cm nebo 50 x 30cm.

     Po výsadbě záhon pokryjeme netkanou textilií, abychom je ochránili před dřepčíky.

  6. V době vegetace záhon s tuřínem pravidelně okopáváme, odplevelujeme a přiměřeně zaléváme. Dlouhodobější sucho tuřínu nesvědčí, ale pozor i na přemokření, aby kořeny nezačaly hnít.

    Půda okolo tuřínu mý být vlhká, proto se vyplatí záhony s tuřínem mulčovat, nejlépe slámou nebo posekanou trávou. Budeme-li průběžně mírně nahrnovat zeminu na bulvy, budou větší a šťavnatější.

  7. Tuřín hnojíme nejlépe dřevěným popelem – 1 kg rozmícháme ve 2 litrem vody.

    Tímto roztokem dostatečně pohnojíme záhon o velikosti asi 10 m2

TUŘÍN se často se používá jako alternativa brambor

Co  děláme špatně, když nám tuřín chřadne

Listy žloutnou a lepí

Tuřín napadly mšice – parazitický polokřídlý hmyz napadá hlavně mladé výhonky; vysává z nich šťávu a tím je oslabuje. Mšice vytvářejí početné kolonie na spodní straně listů, ty pak žloutnou a usychají. Ve finále to nedopadne dobře, protože nejen rostliny vysají, ale mohou na ně přenést různé choroby. Je nezbytné reagovat rychle.

Kopřiva dvoudomá obsahuje kyselinu křemičitou, která pomáhá vítězit nad tímto hmyzem. Kolem 500 g čerstvě utržené kopřivy nebo zhruba 100 g sušené zalijeme 5 litry studené vody, zakryjeme a necháme 2 dny macerovat. Napadenou rostlinu roztokem postříkáme. Nebo použijeme tabákový postřik: 50 g tabáku smícháme s 1 l vody a asi 50 minut při mírné teplotě vaříme.

Potom odvar scedíme a zředíme s vodou v poměru 1 : 1.

TUŘÍN: nať obsahuje vápník, dále vitamín A, C, kyselinu listovou, minerály a vlákninu

Tuřín v kuchyni

Tuřín má svou zvláštní, mírně štiplavou chuť. Syrové se konzumují pouze mladé bulvy, ty větší jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso, jako příloha a podobně. Za syrova je tuřín křehký a pikantní, podobně jako ředkvičky nebo kedlubny. Tuřín se dá zpracovat prakticky celý, včetně listů, které se používají jako špenát, ale jsou peprnější.

Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Tuřín se dá používat všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Je zajímavou alternativou brambor. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů jako brambory – fantastické jsou v bramborácích –, vařit, zapékat, plnit, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou.

Skvělý je tuřín pečený v troubě: tuřín oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme na máslem vymazaný plech, osolíme, opepříme.

Výborné jsou tuřínové hranolky osmahnuté na oleji, dušený tuřín jako příloha k masu nebo tradiční podkrkonošská polévka dumlíkačka: osmahneme cibuli, přidáváme na kostičky nakrájený tuřín, brambory a mrkev, zalijeme vodou, přidáme celý pepř a nové koření a vaříme doměkka. Zahustíme máslovou jíškou, dosolíme.

TUŘÍN se dá používat všude tam, kde jiná kořenová zelenina; je zdravější alternativou brambor

Doporučené odrůdy pro pěstování tuřínu

Kvalita kořenů nových, moderních odrůd tuřínů zřejmě způsobila, že v dnešní době opomíjený tuřín zažívá stále se zvyšující oblibu.

Moderní odrůda Brora

Odrůda se sladkými chutnými a kvalitními bulvami s atraktivní tmavě fialovou slupkou a krémově bílou dužinou. Má lahodnou chuť a relativně nízký obsah sušiny. Lehce se vaří. Tato odrůda si už své místo na zahrádkách našla.

TUŘÍN: odrůda Brora s tmavě fialovou slupkou a krémově bílou dužinou

Lahodná odrůda Dalibor

Velmi chutná odrůda s lahodnou dužinou žluté barvy. Kulatá bulva je na temeni červená. Je vhodná pro přímý konzum, tepelnou úpravu i skladování. Vegetační doba od výsevu je 140 až 160 dní. Velmi vhodná pro pěstování ve vyšších polohách.

Atraktivní odrůda Magres

Odrůda tuřínu pro kuchyňské využití. Tvarově vyrovnaná bulva má atraktivní fialovou barvu a velmi dobrou skladovatelnost. Dužina je mírně tužší. Odrůda je vhodná pro jarní a časné letní výsevy. Je tolerantní k mrazu a odolná k plísni brukvovitých. Netrpí praskáním a měknutím kořenů.

TUŘÍN: odrůda Magres má atraktivní fialovou barvu, dužina je mírně tužší Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Dna a vysoká kyselina močová – pomohou metody lékařů přírodní medicíny

Dna a vysoká hladina kyseliny močové jsou poruchy metabolismu. Lékaři pacientům předepisují poměrně striktní dietu a většinou i lék na snížení kyseliny močové (většinou Milurit).

Striktní dieta je nejen obtěžující, ale vlivem omezení celé řady potravin (masa, ryb, luštěnin a dalších) dochází k tomu, že si pacienti sníží své zásoby živin, což obvykle prohlubuje zdravotní problémy a často vede i k únavě či nadváze.  Taková dieta je jen přechodné a v podstatě špatné řešení, i když se kyselina močová přechodně sníží.

Pokud se totiž od diety zase vrátíte ke svým starým stravovacím návykům, dna či vysoká hladina kyseliny močové se obvykle zase vrátí. Protože se dna takto běžně řeší, není divu, že se také často tvrdí, že dna se nedá vyléčit. Ale opak je pravdou.

Lékaři přírodní medicíny, kteří se výživou zabývají hlouběji, mají mnohem lepší řešení. To kompletně – cca do 3 měsíců “opraví špatný metabolismus”, který je základní příčinou dny i vysoké hladiny kyseliny močové.

  Oprava metabolismu spočívá v tom, že na rozdíl diet přecházíte na tzv. plnohodnotnou výživu, která ale splňuje pravidla nízkopurinové diety. To je odborně propočítaná výživa, která obsahuje všech 46 životně nezbytných živin, ve správném množství.

Potrava nesmí také zakyselovat. Zavést do praxe není složité, dostáváte přesný postup. 

K zamyšlení: Může výživa pomáhat řešit zdravotní problémy? Jím zdravě?

Lidé často žijí v přesvědčení, že něco tak obyčejného, jako je výživa, nemůže přeci pomáhat řešit zdravotní problémy. Často k nám  přicházejí s přesvědčením, že jí zdravě a že jim zdravá výživa stejně nepomohla. Říkají např.:

  • Mám zdravou výživu ze zahrádky… 
  • Jím hodně ovoce a zeleniny…
  • Jím Bio potraviny a nakupuji ve zdravé výživě…
  • Nejím konzervy a uzeniny
  • Stravuji se rozmanitě…

Všechno to jsou dobré kroky ke zdravé výživě, které schvalujeme. 

  Zapamatujte si: Nepomáhá jakákoliv výživa, ale jde hlavně o obsah 46 nenahraditelných živin!!! 

  1. Potraviny nestačí mít jen Bio nebo z vlastní zahrádky, to je jen jedna – méně důležitá stránka. Vědci zjistili, že výživa musí nutně obsahovat všech 46 životně nenahraditelných (tzv. esenciálních) živin v dostatečném množství. Jedná se o aminokyseliny (např. leucin, valin, tryptofan, fenylalanin apod.), esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová), minerály (např. hořčík, vápník, mangan a řada dalších) a vitaminy (A, celá skupina vitaminů B, C,D, K). Každá z těchto živin se v lidském organismu účastní mnoha biochemických reakcí. A to je pravá podstata výživy. Kvůli těmto esenciálním živinám 3x až 5x denně jíme. Dá se říci, že všechny pochody v lidském těle, imunitní látky, hormony, enzymy, všechny kosti a tkáně jako výchozí “stavební ” materiál potřebují právě tyto esenciální živiny.  Organismus tyto živiny neumí vyrobit, MUSÍ být dodány potravou. Pokud výživa obsahuje v dostatečném množství všech 46 esenciálních živin, jedná se o tzv. plnohodnotnou výživu.
  2. Pokud jakákoliv živina v potravě chybí nebo je obsažena v malém množství nastávají závažné zdravotní problémy. Např. nedostatek železa vyvolává anémii, nedostatek vitaminu C nemoc kurděje, na kterou v minulosti umíralo mnoho námořníků. Nedostatek aminokyselin např. způsobuje psychické poruchy, poruchy funkce jater apod. Mnohostranný význam všech těchto živin pro organismus je potvrzen mnoha Nobelovými cenami
  3. Základním problémem všech tzv. zdravých výživ, je to, že i když má obsaženy “zdravé” suroviny, většina lidí se stravuje podle chuti a nálady. Teď mám chuť na banán, večer si dám řízek s bramborem. Zítra na snídani jogurt s ovesnými vločkami. Tento víceméně nahodilý systém stravování, který má 95% obyvatelstva, však nezajišťuje SYSTEMATICKÝ příjem všech 46 esenciálních živin. Proto tato nahodilá strava je častou příčina zdravotních problémů a narušeného metabolismu
  4. Lidé s chronickými zdravotními problémy mají většinou snížené zásoby některých živin. K jejich doplnění nestačí obvykle jen běžná nahodilá výživa. Proto lidem jejich „zdravá výživa“, i když používají relativně zdravé suroviny, při řešení zdravotních problémů většinou nefunguje
  5. Naopak systematicky dodržovaný plán plnohodnotné výživy, který je odborně propočítán na obsah všech 46 esenciálních živin, je významná regenerační metoda. V Německu ji jako léčebnou metodu ve své praxi používají lékaři sdruženi v Německé lékařské společnost pro léčebné půsty a výživu. A mají s ní velice dobré dlouhodobé zkušenosti
  6. My jsme systém plnohodnotné výživy vystudovali v Německu a máme certifikát této lékařské společnosti, že můžeme systém plnohodnotné výživy školit  
  7. Zde si můžete položit základní otázku: Je můj systém výživy, který používám, skutečně dobře propočítán na obsah všech 46 živin? Schválně se podívejte na zdroj, ze kterého čerpáte. Ani to, že se např. stravujete podle zásad ajurvédy, jógy, tradiční čínské medicíny, vašeho lékaře,  či podle nějakého léčitele předem nezaručuje obsah všech 46 živin!!! Toto je naše odpověď pro ty, kteří nevědí, proč si vybrat právě náš systém: Naše plnohodnotné stravovací plány v regeneračních programech se výrazně odlišují od různých dalších stravovacích systémů či zásad právě tím, že jsou odborně propočítány na obsah všech 46 esenciálních živin. S námi tedy skutečně můžete mít plán “zdravé výživy”, který v podstatě jinde nenajdete.  A bez důkladných odborných propočtů plnohodnotnou zdravou výživu mít nelze
  8. Velkou výhodou našeho systému plnohodnotné výživy je to, že nepoužívá žádné přesné jídelníčky (které beztak nikdo není schopen dodržet). Je snadný na užívání a nepřijdete o vaše oblíbená jídla.
  9. V našich regeneračních programech jsou i další regenerační metody, které zlepšují zdraví. 

Výhodou tohoto přístupu je to, že se vám nebude zhoršovat celkové zdraví jako je tomu při běžných ochuzených dietách.

Navíc přibližně po 3 měsících regenerace už nebudete omezeni ve výběru potravin, budete moci jíst v podstatě všechno.

Po skončení regenerace je jen nutné dbát na pestrost stravy a plnohodnotnost výživy, což vás naučíme. Navíc se touto metodou můžete výrazně regenerovat. 

Dále se v článku dozvíte podrobnosti.

Z jakých zdrojů vychází tento článek?

Informace v tomto článku jsou založeny na prověřených Protokolech (postupech) lékařů přírodní medicíny zaměřených na  dnu a vysokou hladinu kyseliny močové a z mých vlastních vědomostí a zkušeností s našimi klienty.

Lékaři západní medicíny mají vysokoškolské vzdělání v oboru medicíny. Dobře znají funkce lidského organismu. Objevili různé metody, které napravují  narušené funkce organismu i bez léků (např. plnohodnotnou výživu).

Jakmile organismus začne zase správně fungovat, zbavuje se i chronických  zdravotních problémů.  A to je hlavní princip fungování těchto regeneračních metod.

  Tyto regenerační metody jsou GARANTOVÁNY  lékařskými společnostmi lékařů západní přírodní medicíny.

A proč věřit právě mně? Své celoživotní vzdělávání v oblasti zdraví a výživy jsem završil v Německu a jsem certifikován Německou lékařskou společností pro léčebné půsty a výživu (ÄGHE). 

Proč nemohou pomoci léky? 

Podle přírodní medicíny většina chronických zdravotních problémů (kam patří i dna) má obvykle více příčin, které působí společně. Správnou cestou, jak tyto chronické zdravotní problémy řešit, je tudíž ODSTRANIT VŠECHNY ZNÁMÉ PŘÍČINY zdravotního problému, a to SOUČASNĚ. A pak samozřejmě tento stav udržet. Je to jiný přístup než má klasická medicína. 

Často se dokonce tvrdí, že se dna nedá vyléčit.

  Lékaři přírodní medicíny mají jiný názor (já se s ním ztotožňuji) – dna nedá se vyléčit pomocí léků, protože léky nemohou opravit metabolismus, který je způsoben chybami ve výživě.

Ale změnou stravovacího stylu, který odstraní hlavní příčiny dny, se dá změnit metabolismus a váš organismus začne normálně eliminovat kyselinu močovou. A bez léků. 

Problém diet při řešení dny a vysoké hladiny kyseliny močové 

Pokud si někdo dal práci a trochu zmapoval články o léčbě dny na internetu (já to udělal), tak mu z toho vyplývá, že autoři jakoby opisovali z jednoho zdroje a papouškují stále ty samé poučky do kola – nejíst maso, vnitřnosti, luštěniny.

Odbourat všechno, kde jsou puriny… To samozřejmě částečně platí, ale jsou ještě další potraviny, které výrazně zhoršují hladinu kyseliny močové i dnu a nemusí vůbec obsahovat puriny (např. alkohol, příliš mnoho fruktózy a další potraviny).

 

Základním problémem různých diet při dně a vysoké hladině kyseliny močové, které kolují na internetu, je především to, že nezajišťují plnohodnotnost výživy. Prostě se nezabývají tím, jestli i po vyloučení nevhodných potravin bude výživa obsahovat všech 46 životně nezbytných (tzv.

esenciálních živin) v potřebném množství. Tento přístup většinou vede k tomu, že se metabolismus ještě  zhorší. Navíc se ke dně mohou přidružit další zdravotní problémy, včetně špatné nálady (nedostatek živin působí i na psychiku). I proto dle mého názoru panuje názor, že dna se nedá vyléčit.

 

Nenašel jsem na českém internetu ani jeden článek, který by šel trochu do hloubky a osvětlil skutečné příčiny tohoto zdravotního problému. Pokusím se o to sám a ukážu vám, že dna i vysoká hladina kyseliny močové má řešení.  

Přístup lékařů přírodní medicíny ke dně a vysoké hladině kyseliny močové 

V případě dny je samozřejmě nutné zpočátku omezit některé potraviny, které při dně škodí (např. vysoký obsah  purinů). Při tom je třeba zachovat plnohodnotnost ve všech 46 esenciálních živinách.

  Navíc je třeba zajistit, aby strava ani nezakyselovala organismus. Toto jsou tři základní podmínky při řešení dny a vysoké hladiny kyseliny močové.

Dále si podrobně rozebereme vliv hlavních příčin (eliminace potravin, překyselení mezibuněčných prostor organismu, plnohodnotnost výživy).  

Důležitost plnohodnotné výživy při dně a vysoké hladině kyseliny močové

Většina návodů na internetu jednohlasně upozorňuje, jak je potřeba z potravy vyloučit všechny zdroje purinů tj. masa, vnitřnosti, ryby, luštěniny atd.. Principiálně správně (kvůli obsahu purinů a překyselení), ale nikdo se už nezabývá tím, co se stane po tomto vyloučení.

Mně z toho logicky vyplývá a také se s tím v praxi setkáváme, že lidé s dnou si ochudí svou stravu natolik, že pak nemají všech 46 esenciálních živin, které potřebují pro metabolismus. Problém s metabolismem se u nich vlastně jen prohloubí.

Bez všech 46 esenciálních živin v dostatečném množství se metabolismus opravit nedá. To je prostě zákon.

Pacienti s dnou sice mohou podle různých návodů na internetu ze své stravy vyloučit nějaké potraviny, ale už nemají potřebné nástroje naplánovat si celkově svou stravu tak, aby byla plnohodnotná, t.j. aby obsahovala všech 46 esenciálních živin v potřebném množství. K odstranění dny prostě není možné použít běžnou “chaotickou” výživu, jak to dělá většina pacientů.

Proto také většina pacientů s dnou, i když udělá nějaké dietní omezení, nemůže být v souboji s dnou úspěšná. Pokud někdo chce pokořit dnu, musí mít opravdu dobrý plán výživy, který mu dodá všech 46 esenciálních živin v potřebném množství. A samozřejmě pak je třeba tento plán výživy dodržovat. Ale velmi se to vyplatí, protože to vede k celkově lepšímu zdraví.

 Náš typizovaný Regenerační program při dně a vysoké kyselině močové již takový stravovací plán zahrnuje. Stravovací plán je k dispozici ve dvou variantách. Redukční varianta kombinuje řešení dny s německou redukční metodou a umožňuje pohodlné hubnutí cca 3-4 kg/ měsíc. Prověřeno.

Druhá varianta typizovaného programu je určena pro ty, kdo sice trpí dnou nebo vysokou hladinou kyseliny močové, ale hubnout nemohou nebo nechtějí. 

Překyselení organismu a jeho vliv na odbourávání kyseliny močové

Především je třeba si vysvětlit, jak je to s hlavním viníkem enzymem urikázou. Proč u pacientů s dnou a vysokou hladinou kyseliny močové jakoby nefunguje? Hodně se svádí na genetiku. U někoho genetika skutečně může být příčinou.

Ale já s genetickým vysvětlením příliš nesouhlasím. Přírodní medicína má poměrně solidnější vysvětlení. A samozřejmě i řešení, jak obnovit jeho funkčnost. Jak známo v organismu v celém metabolismu působí několik tisíc různých enzymů.

   

Lékaři přírodní medicíny jako jeden z důvodů špatné funkčnosti enzymů a hormonů vysvětlují tzv. překyselením organismu. To znamená, že se v mezibuněčných prostorech ukládají kyselé metabolity (odpadové produkty buněk). Ty vznikají jako důsledek převážné konzumace tzv. kyselinotvorných potravin (maso, vnitřnosti, luštěniny, obilniny).

Organismus tyto mezibuněčné prostory využívá jako dočasné odkladiště buněčných odpadů (lidově “toxinů”). Pokud kyselinotvorná strava převažuje (což se u nás týká přibližně 80% obyvatelstva), organismus nestíhá se toxinů zbavit. Toxiny zůstávají v mezibuněčných prostorech.

 Tím se natolik znehodnotí okolní prostředí buněk (špatné pH), že enzymy se v těchto podmínkách nemohou dobře fungovat (potřebují pro svou činnost příznivé pH). A takto nějak přibližně podle mého názoru se ničí enzym urikáza u pacientů s dnou.

Podle mého názoru většina lidí je schopna enzymy ke štěpení kyseliny močové vytvořit (buňky to mají zakódované ve své genetické výbavě v buněčném jádru), jen se musí vytvořit podmínky. Genetika v tom není… Jednou z příčin špatné funkce enzymů při metabolismu je určitě překyselení organismu.

Odhaduje se, že v současné době až 80% obyvatelstva trpí tzv. latentní acidózou, tzv. skrytým překyselením. Ale existují prověřené přírodní postupy, jak toto překyselení organismu odstranit. Je zakomponováno v našem regeneračním programu.

Proč je možné “opravit metabolismus” při dně?

A tady je druhý moment, který mnoho lidí stále nechápe. Jak se může organismus opravit? Vysvětlím. Každý člověk má v celém svém organismu miliardy buněk. Tyto buňky jsou malé „výrobní závody“, které zajišťují produkci všeho, co organismus potřebuje. Buňky pro tuto svou výrobu právě potřebují jen 46 esenciálních živin.

Z nich mohou chemickými řetězovými reakcemi vyrobit milióny různých látek, které organismus potřebuje (hormony, enzymy, milióny imunitních látek, kolagen apod.). Buňky mají ve své genetické výbavě kompletní programy, co mají vyrábět, jak se mají zbavovat odpadů, jak se mají dělit a jak se mají případně zničit. Buňkám nikdo nemusí radit.

Je to podobné, jako když se říznete do prstu, tělo ví, jak ránu zahojit. Stejně tak, když žena plodí dítě, také nemusí číst žádné příručky, její organismus má v sobě kompletní program, jak to udělat. Podobných mechanismů v organismu funguje mnoho a to je právě ta podstata sebeléčebných sil organismu.

Organismu prostě není třeba radit, jen mu musíme dodat právě těch 46 esenciálních živin, které ve své výživě tolik podceňujeme. Ale pokud je do organismu dodáme, pak organismus už ví, kde je použít a mohou fungovat jeho programy. A samozřejmě je také nutné trvale zajistit, aby organismus byl tzv.

nezakyselený, protože je to nutná podmínka pro funkčnost buněk.  To je celé, nehledejte v tom žádné  jiné principy. 

Dnu a vysokou hladinu kyseliny močové můžete s námi vyřešit 

Cílem tohoto článku je upozornit na hlavní rizika běžných diet, které se pro řešení dny či kyseliny močové používají.

My nabízíme lepší řešení v podobě typizovaného Regeneračního programu při dně a vysoké hladině kyseliny močové.

Během 3 měsíců můžete opravit váš metabolismus a dostat ho do takové kondice, že budete schopni se stravovat již normální plnohodnotnou výživou bez velkých omezení. Budete i celkově zdravější a pokud potřebujete, i hubenější.

Pokud je vaším hlavním problémem jen dna nebo vysoká hladina kyseliny močové, je pro vás přímo vhodný Regenerační program při dně a vysoké hladině kyseliny močové.  Můžete kliknout na níže uvedený odkaz a získáte více informací

Regenerační program při dně a vysoké hladině kyseliny močové (klikněte zde)

Upozornění: Protože většina lidí má více zdravotních problémů současně, raději nám je popište (použijte kontaktní formulář na této stránce). Uveďte také svůj orientační věk, výšku, váhu. Budeme vás zpětně kontaktovat a vybereme pro vás nejvhodnější regenerační program. Pomoc s výběrem programu je samozřejmě ZDARMA. 

Copyright: Ing.Vladimír POPOV, 2015, revize 2020

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013). Oblastí zdraví a výživy se zabývá již více než 30 let, z toho 15 let profesionálně.

Řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Publikuje především na internetu. K datu copyrightu zveřejnil více než 50 odborných článků o souvislostech mezi plnohodnotnou výživou, překyselením organismu a skutečnou podstatou zdravotních problémů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector