Rybí tuk už není strašákem pro děti

Vědci se však zaměřili na vitamin D mnohem podrobněji a zjistili, že je pro organismus mnohem důležitější, než se zdálo. Nejkritičtějším obdobím je pak těhotenství a první měsíce po porodu.

Všichni kojenci dostávají vitamin D jako prevenci proti křivici Také pacienti s opakovanými frakturami, osteoporózou a osteomalacií jako lék…

Kam nechodí slunce, chodí lékař

  • Vitamin D se někdy nazývá jako sluneční vitamin. To proto, že se přirozeně tvoří v kůži po osvitu slunečním zářením. Pokud tedy nechodíme na sluníčko, téměř nemáme šanci si zajistit jeho dostatek. Vitamin D je samozřejmě taky v potravních zdrojích. Ale jeho příjem z potravy je velmi, velmi nízký, protože nejbohatším potravinovým zdrojem je rybí tuk (tresčí olej, losos, tuňák, ústřice, pstruh), menší množství pak najdeme v plnotučném mléce nebo ve vaječném žloutku.
  • Vitamin D k dispozici je též v lékárnách v několika formách: rybí tuk, přípravky na předpis, volně prodejný samostatně a v doplňcích jako součást multivitaminů.
  • Vitamin D je název pro různorodou skupinu látek (kalciferolů), které organismus získává z potravy nebo účinkem slunečního záření. Tyto zdroje si organismus musí přeměnit na biologicky aktivní formy, teprve pak jej využije. V prvním kroku vzniká kalcidiol, jehož hladinu v krvi umíme měřit, a následně finální biologicky účinná forma – kalcitriol, někdy také nazývaný jako D hormon. Proč? Protože jeho účinky se projeví na mnoha místech těla a ovlivňuje také 3-5 % lidského genomu.

Rybí tuk už není strašákem pro děti

Kde vzniká kalcitriol?

Především v buňkách ledvin – zde vzniklý kalcitrilol řídí využití vápníku (kalcia – odtud všechny názvy) v těle.

Ovlivňuje jeho vstřebávání ze střev, ukládání v kostech, brání jeho nadbytečným ztrátám a řídí další využití vápníku v těle – např. zavápňování v případě zlomenin.

Kosti jsou prvním místem, o kterém se v souvislosti s vitaminem D mluvilo. Zjednodušeně lze říci: zdraví kostí = vápník + vitamin D.

Nově odborníci zjistili, že se kalcitriol tvoří na dalších 36 místech, například v ostrůvkových buňkách pankreatu, mozku, v hladké svalovině cév, placentě, srdeční, kosterní a hladké svalovině, játrech, prostatě, mléčné žláze, tlustém střevě, lymfatických uzlinách, kmenových buňkách krvetvorby, reprodukčních orgánech, vlasových folikulech a dalších.

Kalcitrilol vzniklý na těchto místech zde taky přímo působí. lze tedy hovořit o tzv. endokrinních mikrosystémech. Jsou to místa, která nutně potřebují kalcitriol pro svou správnou funkci. Ve spojení s vitaminem D jsou nově skloňovaná a zkoumaná. V 21. století tedy platí, že nedostatek vitaminu D, resp.

kalcitriolu, tedy není spojován jen se zdravím kostí, ale ovlivňuje celkové zdraví organismu.

Jak působí endokrinní systémy

Kardiovaskulární systém – nízká hladina vitaminu D způsobuje zvýšení krevního tlaku, při normalizaci kalcidiolu pak dochází k jeho stabilizaci.

Obezita  – tukové buňky zvýšeně kalcidiol vychytávají a uskladňují jej a jen obtížně jej pak vypouštějí do oběhu. Proto mají obézní jedinci zdravotní obtíže vycházející z nízké hladiny kalcidiolu.

Diabetes  – snížená nabídka kalcidiolu ovlivňuje tvorbu inzulinu a významně přispívá k inzulinové rezistenci – snižuje se využití inzulinu v tkáních, především ve svalech. Důležité je, že situace je, jako u předchozích, často vratná a po úpravě hladiny kalcidiolu se vše normalizuje.

Nádorová onemocnění  – kalcitriol má vliv na nádorová onemocnění prsu, prostaty a střev. Je tedy potenciálním „onkologickým preparátem”.

Centrální nervový systém– kalcitriol je důležitý při vývoji mozku plodu a také v prvních měsících života. Celoživotně se podílí na detoxifikačních a regeneračních procesech centrálního nervového systému. Přispívá k psychickému a nervovému zdraví.

Svaly a kosti – nedostatek vitaminu D se projevuje oslabením svalových skupin (vadné držení těla, skolióza…), kýlou, poklesem peristaltiky střev či vadnou polohou těla plodu v děloze. U dětí může způsobit růstové bolesti, vrozenou luxaci kyčlí, kloubní hypermobilitu, artrózy…

Imunitní systém – ovlivňuje vrozenou i získanou imunitu. Kalcitriol dokáže zablokovat autoimunitní reakce organismu. Je významným imunomodulačním činitelem.

Těhotenství a fetální programování

Nedostatek vitaminu D během těhotenství ovlivňuje matku, ale i budoucí zdraví dítěte. Může být rizikovým faktorem k pozdějšímu vzniku řady civilizačních onemocnění – roztroušená skleróza, deprese, Parkinsonova choroba, schizofrenie, autismus, hypertenze, diabetes, metabolický syndrom, osteoporóza a nádorová onemocnění.

Kdysi se říkávalo, že s každým těhotenstvím přijde matka o zub, tato pověra je spojena s tím, jak dnes již víme, že vitamin D brání odvápnění organismu matky, zejména v posledním trimestru, kdy vrcholí osifikace  zavápňování) plodu.

Jeho vliv na hladkou svalovinu brání vadné poloze plodu a pozitivní vliv na imunitu pomáhá ženě vyhýbat se infekcím. V metabolické oblasti chrání matku před vznikem zvýšeného tlaku a je prevencí vzniku preeklampsie a těhotenské cukrovky.

Což jsou onemocnění, která nejen komplikují těhotenství, ale jsou také rizikovým faktorem pro plod a jeho vývoj.

U miminka se podílí na správném dělení buněk, správném nastavení vrozené imunity a ukazuje se, že ovlivňuje nastavení fungování dalších orgánů (tzv. fetální programování), což se může pozitivně projevit až v průběhu života miminka.

Vzniknou-li nějaké chyby v nastavení funkčnosti orgánů v prenatálním období, pak se jejich důsledky mohou objevit až později v podobě onemocnění popsaných výše. Základy zdraví dalších generací tedy dostáváme už v prenatálním stádiu. Je tedy velmi důležité zajistit v průběhu těhotenství dostatečný přísun vitaminu D.

Ve Finsku, kde je největší výskyt cukrovky typu I (“vrozené”) z celé Evropy dochází k plošnému užívání vitaminu D pro podporu funkce slinivky břišní. V USA se zase intenzivně studuje vliv vitaminu D na autismus, ADHD a hyperaktivitu dětí a existuje národní program suplementace těhotných vitaminem D.

VČR zatím žádný podobný program neexistuje, proto se budoucí maminky musí poohlédnout po vhodném řešení samy.

Jak si zajistit dostatečnou saturaci vitaminu D

Naše zeměpisná šířka už je v krizovém pásmu, protože sklon slunečních paprsků je již nedostatečný, také smogová situace negativně ovlivňuje vlastní výrobu vitaminu D.

Co se týká ročních období, od října do dubna si již organismus nedokáže vytvořit ze slunečního záření vitamin D sám. V letních měsících je dostatečná intenzita slunečního záření většinou jen mezi 9 – 15 hod.

Také používání ochranných krémů zabraňuje aktivnímu vytváření vitaminu D (ochranný krém s faktorem 9 snižuje tvorbu vitaminu D až o 97%). Výživa také není ideální.

Rybí tuk už není strašákem pro děti

Je důležité si zapamatovat, že…

  • Vitamin D je pouze substrát bez biologické účinnosti a vyžaduje enzymové zpracování organismem.  Substrát vzniká v kůži po ozáření UVB zářením ze slunce nebo jej dodáme tělu v potravě. Prioritně je využíván k osifikaci (zavápňování) kostí. Mikrosystémy jsou funkční, pokud na ně kalcidiol „zbude“.
  • Vitamin D je vlastně hormon D a má široké působení v organismu. Je důležité jej proto nahrazovat zvláště v zimních a jarních měsících, u rizikových skupin celý rok. Samotvorba má totiž své limity.
  • O vyšších dávkách vitaminu D rozhoduje lékař po změření hodnot v krvi.
Budete mít zájem:  Základní Léky K Resuscitaci?

Jaké jsou v rizikové skupiny populace

  • těhotné ženy, plody a kojenci
  • děti – často nemocné s autoimunitními onemocněními
  • vegetariáni, vegani a obézní jedinci
  • kardiaci, diabetici a stavy po centrální mozkové příhodě s parézou
  • senioři a osoby bez sluneční expozice

Je tedy potřeba zvýšit suplementaci vitaminem D? U nás je vitamin D podáván kojencům do 12–18 měsíců věku. V současné době odborníci apelují, že by některým dětem z rizikových skupin měl být podáván déle. Stejně tak jako často nemocným dětem, dětem tmavší pleti a obézním a také těhotným ženám a pacientům se symptomy hypovitaminózy D.

Rybí tuk – přírodní prevence psychických i fyzických onemocnění

Rybí tuk už není strašákem pro děti 15. 06. 2016 Přečteno: 2442x

Pamatujete si ty lžičky plné smradlavé nažloutlé tekutiny, kterou nám rodiče den co den nutili i přes naše protesty? Řeč je samozřejmě o rybím tuku, strašáku z dětství mnohých z nás. To, jak (ne)chutná rybí tuk si pravdě podobně dodnes pamatuje celá řada dospělých. Dnešní děti mají štěstí, že je již trauma s lžičkou rybího oleje nepotká. Dnes již existují mnohem příjemnější způsoby, jak tělu dodávat zdraví prospěšný rybí tuk, který je skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin.

Proč je rybí tuk důležitý?

To, že rodiče dříve podávali svým dětem rybí tuk na lžičce nebylo jen tak pro nic za nic. A už vůbec ne proto, že by tím chtěli své děti trápit. Rybí tuk je pro naše zdraví obzvlášť prospěšný, obsahuje totiž omega 3 mastné kyseliny, tedy zdravé tuky, které naše tělo potřebuje, ale samo si je nezvládne vyrobit.

Není náhoda, že lékaři i výživoví poradci doporučují konzumovat ryby alespoň 2x do týdne. Důvodem je právě rybí tuk, který je bohatý na omega 3 mastné kyseliny. Ne vždy se však podaří zařazovat ryby do jídelníčku častěji, ať už z finančních či časových důvodů, nebo zkrátka proto,že vám ryby tolik nechutnají.

V takových případech je ideální doplňovat omega 3 nenasycené mastné kyseliny jinou formou, třeba v podobě kapslí rybího tuku. Jejich užívání není zdaleka tak nepříjemné, jako rybí tuk na lžičce.

Jsou levné a snadno dostupné, a díky nim budete mít jistotu, že tělu dodáváte omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které tolik potřebuje.

Co jsou omega 3 nenasycené mastné kyseliny a proč bychom je měli přijímat?

Číslo 3 v označení těchto tuků znamená, že jde o skupinu nenasycených mastných kyselin, které mají dvojnou vazbu mezi uhlíky na třetím místě od koncového methylu. Jde tedy o označení konkrétní chemické struktury.

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou tuky, které můžeme označit za zdravé, nebo dokonce spíše za nezbytné. Naše tělo je totiž nezvládne samo vytvořit.

Jelikož jsou však pro naše fyzické i psychické zdraví obzvlášť důležité, je třeba je do těla pravidelně dodávat.

A na co všechno mají omega 3 nenasycené mastné kyseliny vliv?

  • jsou nezbytné pro správnou funkci mozku
  • snižují riziko onemocnění srdce a cév
  • působí proti zánětu střev
  • snižují krevní tlak
  • snižují srážlivost krve
  • pomáhají předcházet kožním onemocněním
  • u dětí podporují růst
  • mají vliv na správný vývoj organismu
  • pomáhají s bolestmi kloubů
  • pomáhají předcházet chronickým chorobám

Rybí tuk jako prevence psychických onemocnění

Proč jsou obyvatelé přímořských států méně v depresích než lidé ze středozemí? A díky čemu jsou jsou například Japonci zdravější než jiné národnosti? Není náhodou, že jde o státy, kde se ryby konzumují ve velkém. Je vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace ryb nebo rybího tuku snižuje riziko vzniku schizofrenie a dalších vážných psychických poruch až o čtvrtinu a v případech propuknutí takovýcjh nemocí zmírňuje jejich průběh.

Podle vědců je to způsobeno obsahem omega 3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na mozek. Rybí tuk je navíc pro tělo velmi lehce stravitelný a dobře zpracovatelný, což se o lécích a antipsychotikách říct nedá. Současná antipsychotika mají totiž řadu vedlejších účinků, kvůli kterým je někteří pacienti odmítají brát, čímž riskují zhoršování jejich zdravotního stavu

Jak mohou omega 3 mastné kyseliny ovlivnit psychiku i vývoj mozku?

Rybí tuk je pro děti ještě důležitější než pro dospělé, protože omega 3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, což se později projeví nejen na psychice, ale třeba i inteligenci.

Omega 3 mastné kyseliny jsou velmi důležité při snižování rizika vzniku deprese a byl zkoumán i jejich vliv na výši inteligence. Studie také zjistily, že omega 3 mastné kyseliny mají vliv na vývoj mozku – jsou důležité pro jeho vývoj v době jeho formování, zejména v raném dětství. A stejně tak mají tyto zdravé tuky vliv na růst.

Dost možná i vám vaše maminka či babička podávala lžičku rybího tuku právě s argumentem o růstu.

Na dodstatek zdravých tuků ve stravě bychom však měli dbát i jako dospělí. Jak již bylo řečeno – nejen, že mohou omega 3 mastné kyseliny působit jako prevence celé řady chorob, ale mohou také mírnit jejich následky v případě, že se již objevily první příznaky.

Rybí tuk v kapslích

Rybí tuk je nejčastěji k sehnání v kapslích, které nyní prodává snad každá společnost zabývající se výrobou potravinových doplňků. Na trhu je celá řada kapslí s rybím olejem od těch, kde vás jedna dávka vyjde zhruba na korunu až po ty mnoho násobně dražší. Sledujte také obsah doporučené denní dávky, abyste přijali skutečně potřebné množství.

K sehnání je i rybí tuk v kapslích speciálně pro děti. Ten nabízí hned několik firem, ale zpravidla jde spíše o marketingový tah s líbivým obrázkovým obalem. Množství účinné látky je zde však nižší. Proto můžete svým dětem bez obav podávat stejný rybí tuk v kapslích, jako užíváte vy sami. Nejen, že ušetříte, ale vaše děti dostanou potřebnou denní dávku, ne pouze zlomek.

Udává se, že bychom měli přijímat minimálně 250 miligramů omega-3 mastných kyselin denně.

Jak vybrat nejvhodnější rybí tuk?

  • Nenechejte se zmást nízkou cenou. Různá balení mají různý obsah nejen kapslí, ale také obsahu účinných látek. Porovnejte obsah omega 3 mastných kyselin. Doporučená dávka je 250 miligramů denně. Vypočítejte a porovnejte, na kolik vás vyjde jedna dávka od různých výrobců.
  • Pokud není uveden obsah EPA a DHA, výrobek nekupujte. Jen to jsou totiž mastné kyseliny, které jsou pro tělo nejlépe využitelné.
  • Myslete na to, že líbivý obal a vysoká cena nic neznamená. Na trhu jsou i želatinové kapsle s označením rybí olej, přestože obsahují jen minimum využitelných mastných kyselin, které skutečně potřebujeme.
Budete mít zájem:  Bederní Páteř A Jízda Na Kole?

Skutečně chcete smazat komentář?

Ve chvíli, kdy nám není zrovna do smíchu, hledáme různé cesty a terapie, které nám pomohou nepoddat se špatným náladám. Dramaterapie, muzikoterapie, arteterapie – to vše nám může být velmi k užitku. Zažeňte dep… Pláč je přirozenou reakcí organismu. Dochází k němu zejména při zvýšené emoční zátěži. Slzy se však mohou vyskytnout i v případě, že byl dotyčný vystavený nějakému silnému alergenu, či chemické látce. Vědci dok… A jak se zbavit stresu? V dnešní době jsou na nás kladeny čím dál tím větší nároky. A nejde jen o zaměstnance nebo vysoce postavené manažery. Ale… Mezi základní příčiny, které mohou vést k tomu, že má dotyčný nízké sebevědomí můžeme zařadit: Způsob výchovy a přebírání vzorců chování: nízké… Arogance není ve společnosti oblíbená. Neexistuje mnoho lidí, kteří by arogantní chování druhých kvitovali. Samotné slovo pochází z latiny a vyjadřuje něco jako egocentrismus. Jedinci tohoto ražení si navenek a… Čas odpuštění a obnovení kontaktů s blízkými lidmi může nastat právě kolem Vánoc. V období adventu se mnoho lidí pohrouží do svých myšlenek, vzpomínek a často zabrousí i do bolestnějších vod, které se týkají ro… Závislost na matce v dospělosti není překvapivě problémem ojedinělým. Potýká se s ním čím dál více mladých lidí v produktivním věku. A rozhodně se nejedná typicky jen o muže, takzvané „mamánky“. Na rodičích moh… V momentu, kdy váš hlučný soused nebude dodržovat noční klid (od 22:00 do 6:00), máte právo přivolat policii. Jedná se o přestupek, za který může být… Chtělo by se říct, že káva, káva, káva, káva, a ještě jednou káva, avšak i ta má své limity. Navíc, při nadměrném užívání i tento lahodný mok se stává více jedem než „lékem“, jak by řekl Paracelsus. Pozornost l… Paměť zlobí snad každého. A znáte to – čím jsme starší, tím horší to je. Není na tom však nic neobvyklého. Paměť trápí už většinu lidí středního věku. Pokud je to v normě, nemusíme se ničeho obávat, přesto ale … Paměť je pro lidi velice důležitá. Tvoří totiž životní příběhy. Vše začíná již v útlém dětství, kdy se učíme základním návykům. Dí… Mezi nejčastější funkce mozku, které chceme udržovat v kondici jsou paměť (krátkodobá i dlouhodobá), schopnost učit se a udržet pozornost. Prvním… Vztek je emoce, kterou zná snad každý. Ne vždy jde totiž vše podle plánu a mohou nastat okamžiky, které vás prostě vyvedou z míry. Jak se říká: „Jste přeci jen člověk.“ Nebo ne? Většinou se hněváme na sebe, kdy… Bojíte se pavouků, hadů nebo výšek? To jsou zcela běžné fobie mnoha lidí. Ale co třeba takový strach z knoflíků, vyder nebo ztráty… Aviofobie je kvalifikovaná jako psychická porucha, jejíž hlavní příčinou je strach z létání. I když je létání letadlem považované … Závislost na nakupování nemusí být odhalena hned. Do obchodů zavítáte zprvu je zřídka kdy, později však máte čím dál větší nutkání nakupovat ve velkém. A častokrát si koupíte i věci, které vlastně nepotřebujete… Zbytečně jim neškodit. Zařadit do jídelníčku něco z toho, co jim nadmíru chutná: alespoň 1 x denně! Psychika a zdravá střeva: Jak to funguje? … Bylinky a rostliny uleví od bolesti, nervozity nebo úzkosti. Teplý bylinný čaj vás příjemně zahřeje a přiměje zvolnit a relaxovat. Při užívání… Hořčík je důležitý pro více jak 300 procesů v lidském těle. Potřebuje ho každá buňka. Důležitý je obzvláště pro kosti, zuby, svaly a nervové… Jak tedy připravit kombuchu z pohodlí vašeho domova? Na 2 litry budete potřebovat dva litry vody, 150 gramů cukru, 8 gramů čaje a… Smích léčí, říká se. A možná je na tom hodně pravdy. Je až překvapivé, že pohroma, která zachvátila planetu se zaměřuje právě na dýchání a plíce, tedy symbol naší radosti a svobody. Nenechte se obrat o prostřed… Ranní meditace vás dokáže na počátku dne pozitivně naladit. Díky ní můžete zvládnout daleko více činností než obvykle. Vaše mysl se zharmonizuje a posílí. Jen tak něco vás tedy nerozhází. Pravidelné meditování … Relaxace nebo meditace? Jak se dostat do pohody? Každý z nás potřebuje tu a tam pořádně vypnout a odpočinout. Pokud to neděláme, pak se může objevit nedostatek energie, poruchy se spánkem či nízká odolnost vůči… Největším nepřítelem je v dnešní době stres. A nejen ten v práci. Jsme unavení, přetažení a často se zbytečně nervujeme. Přitom je dávno vědci…

Rozdíly v kvalitě rybích olejů a který vybrat?

V dnešní hektické době plné mikro a makro stresorů, kdy se většina z nás potýká s problémem určitého zánětu probíhajícícho v těle (ať už ve střevech, v dutinách, v rámci autoimunitního onemocnění či jiného zánětu), je vhodné dodávat tělu protizánětlivé omega 3 nenasycené mastné kyseliny (NMK) a pro-zánětlivé omega 6 NMK naopak redukovat.

U konvenčně se stravujících osob je většinou nepoměr (20:2) mezi těmito dvěma kyselinami způsoben nadměrným příjmem potravin obsahujících omega 6 NMK (konvenční živočišné produkty, rostlinné oleje a tuky), a tak se snadným řešením zdá snížit příjem těchto omega 6 kyselin.

Avšak i tak, většina z nás, ať už se stravujeme jakkoliv, potřebuje kvalitní omega 3 NMK. Ty můžeme získat jak  z živočišných, tak z rostlinných zdrojů.

Ve většině případů se omega 3 konzumují kvůli EPA a DHA, ty ale z rostlinného zdroje nedostanete, krom například mořského fytoplanktonu či určitých mořských řas. Tam je ale může být problém s intoxikací těžkých kovů.

  DHA a  EPA jsou nesmírně důležité nejen pro nervovou soustavu, převážně u dětí, ale také se doporučují již u vzniklých neurodegenerativních onemocněních jako je Alzheimeer, autismus apod.

V případě rostlinných zdrojů, DHA a EPA se z rostlinné ALA konvertuje, avšak na konverzi nelze spoléhat a zatím ji nedokážeme nijak měřit. Rostlinné zdroje (oleje) obsahují většinou i dost omega 6, které naopak působí pro-zánětlivě a jsme jimi v dnešní době obklopeni nadměrně.

Nejnovější doporučení jsou pro příjem kvalitních olejů s vysokým obsahem omega 3 NMK.

Na popularitě získává například olej z tresčích jater Mollers, ale někoho můžou odradit přidané syntetické vitamíny a nejasné testování na možné zvýšené množství těžkých kovů, které se vyskytují téměř ve všech vodách a tudíž i v játrech, jakožto detoxikačního orgánu, a to nejen u tresek.

Dále je dnes oblíbeným způsobem doplňování omega 3 NMK krilovým olejem, ale zde je na místě klást si otázku udržitelnosti. Když se přeloví, budou strádat veškeré ryby výše v potravním řetězci.

Budete mít zájem:  Nemoci Slinivky Břišní Příznaky?

Olej z lososa bohužel nikdy nemůže být z deklarovaných zdrojů a neobsahuje dostatečné množství EPA a DHA ani vitamínů A a D, aniž by byl nějak upravený nebo zkoncentrovaný.  Průmysl těžby lososů je bohužel nedůvěryhodný, ani u divoce žijícího si nemůžeme být jisti, že není kontaminovaný.

Nejkvalitnějším doplňkem se ukázal být olej z tresčích jater – anglicky Cod Liver Oil (CLO). Z těchto se dá vybrat například Blue Ice Green Pastures, ale jeho fermentovaná forma může dělat potíže nejen lidem s histaminovou intolerancí.

Dále je problematická možná kontaminace, pokud je treska z farmy a nikoliv divoce žijící. Jakékoliv umělé a tepelné zpracování je rovněž potenciálně znehodnocující výsledný produkt.

Je tedy na místě vyhledat Extra Virgin variantu – extra panenský olej lisovaný za studena z tresčích jater, který hledejme pod zkratkou EVCLO.

Dlouho jsem hledala opravdový, tepelně nezpracovaný olej, který by splňoval veškerá kritéria k tomu, abych ho mohla doporučovat lidem, kteří by z tohoto potravinového doplňku benefitovali nejvíce.

Nakonec jsem našla značku Rosita, která je EVCLO a oproti jiným značkám se vyrábí v malých várkách z tresky obecné (Gadus morhua) udržitelně lovené v čistých norských vodách.

Olej se extrahuje za studena a za použití výjimečné řemeslné metody, která zároveň uchovává delikátní živiny, jež se přirozeně v játrech tresky obecné vyskytují. Výsledný olej je čistý a autentický, přesně takový, jaký používali norští předkové stovky let zpátky.

A jak si můžeme být jisti kvalitou a čistotou jakéhokoli EVCLO? Vždy se zajímejte o NEZÁVISLÉ testování a to u více než jedné laboratoře.

Konkrétně Rosita olej je k dispozici tekutý nebo v softgelové kapsli z čisté rybí želatiny. Je nezávisle testován v několika laboratořích jak v Norsku, tak i v UK. Nezanechává žádnou pachuť a voní čerstvostí. Tekutý ještě neotevřený olej se skladuje v mrazáku, po otevření v lednici a musí se spotřebovat do tří měsíců. Softgelové kapsle se neuchovávají v lednici.

Obsahuje: Omega 3, 4, 6, 7 a 11 tuky, vitamíny a další v tuku se rozpouštějící živiny. Tyto živiny včetně vitamínu A a D3 jsou „přirozeně se vyskytující“, nejsou do tohoto oleje nikdy uměle doplňovány! Přidaný vitamin D se nechová v organismu stejně jako přírodní a může zasahovat do hospodaření těla s dalšími vitamíny a minerály.

Olej ROSITA doporučují mezinárodně uznávaní odborníci ve funkční medicíně a výživě jako například Chris Kresser, M.S., L.Ac, Dr. Terry WahlsDr. Natasha Campbell-McBride a mnoho dalších.

Cholesterol – mocný strašák našich životů!

       Cholesterol – na jedné straně tolik potřebná, na druhé straně tak nechvalně známá organická látka. Zvýšený výskyt této steroidní látky  už není pouze neblahou výsadou seniorů nebo starší generace, ale stále častěji se setkáváme s hyperlipidémií jak u mladých, tak i u dětí. Víme, proč se z dobrého sluhy stává zlý pán?

       Podle dostupných údajů, které pořídil v letech 2000-2001 IKEM, trpí v České republice cca 70% dospělých zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Bohužel právě vysoký cholesterol patří mezi klinicky prokázané aktivní činitele, které zapříčiňují úmrtí z důvodu těžkého kardiovaskulárního poškození, především v důsledku aterosklerózy.

Dnes se cholesterol monitoruje na základě hodnot z krevního séra, které se opírají o několik sledovaných veličin. Těmito veličinami jsou celkový cholesterol (do 5 mmol/l), lipoproteiny LDL (low density lipoproteins, do 3 mmol/l), HDL (high density lipoproteins, nad 1mmol/l u mužů, nad 1,2 mmol/l u žen) a případně i celkové množství tuku v krvi, tzv.

TAG (tricyglyceroly, 0,68-1,69 mmol/l).

Co je cholesterol

       Ve zkratce C27H46O  – látka steroidní povahy, v jejímž základu je obří heterocyklus známý také jako cyklopentanoperhydrofenantren. Jedná se o základní stavební materiál, syntetizovaný v játrech (případně přijímaný potravou), zodpovědný za tvorbu buněčných membrán, pohlavních hormonů či vitaminu D. Je také součástí žlučových kyselin, které emulgují tuky.

Pokud se vysoká hladina cholesterolu objeví i u štíhlého nebo velmi mladého člověka, na vině bývá obvykle genetika – hovoříme o familiární hyperlipidémii, kdy je nutné častější monitorování krve i úprava životního stylu a jídelníčku.

Pokud pacient dodržuje základní rady, kterými jsou vyloučení tučných mas, uzenin, nekvalitních tuků a olejů nebo omezení kouření a alkoholu, a začlení pravidelný pohyb i odpočinek, pak je úprava cholesterolu většinou bez další medikace. Doporučuje se také užívání potravinových doplňků, například koenzym Q10, česnekových tobolek, rybího tuku aj.

V případě, kdy cholesterol nelze režimově upravit, je nutné sáhnout po farmakologickém řešení. To spočívá v dlouhodobém užívání některého léčiva z řad hypolipidemik (statin, fibráty, kyselina nikotinová, ezetimib či pryskyřice aj.) na základě doporučení České společnosti pro aterosklerózu.

Lékem volby jsou statiny, které jsou ještě obvyklé doprovázené další souběžnou terapií, přičemž platí pravidelný monitoring krevního séra a sledování případných nežádoucích účinků (zvýšení jaterních enzymů ALT, myopatie, průjem, bolest hlavy, žlučové kameny aj.)

       Dobrým ukazatelem zvýšené hladiny cholesterolu je homocystein. Je to látka, která se negativně podílí na endogenní tvorbě cholesterolu při současné aktivaci enzymu HMG-CoA reduktázy v játrech. Při snížení hladiny homocysteinu dochází k blokování enzymu a snížení cholesterolu.

Příčiny vysokého cholesterolu

       Vysoká hladina krevních tuků vyvolává aterosklerózu (kornatění tepen) a následně rozvíjí kardiovaskulární příhody (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, onemocnění tepen dolních končetin aj.), přičemž s rozvojem aterosklerózy bývá silně spojen LDL cholesterol a další faktory (nízký HDL, kouření, hypertenze, obezita, diabetes mellitus, genetická predispozice aj.).

       Podle profesora MUDr. Josefa veselky, přednosty Kardiologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Fakultní nemocněni Motol, každý druhý člověk v Česku pravděpodobně zemře na některé kardiovaskulární onemocnění.

V Evropě umírá na infarkt každý šestý muž a každá sedmá žena. V motolské nemocnici pak ročně řeší asi 500 ‚menších‘ infarktů myokardu a zhruba 200 ‚velkých‘. Průměrný věk pacientů v Motole s touto diagnózou je 62 let u mužů a 66 let u žen.

Rizikový věk mužů je zhruba od 30 let, více pak od 40 let. U žen pak po 50. roce života.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector