Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

Zobrazit recept Tisk receptu

Vzpomínám na svou první návštěvu Paříže. Na ty úžasné pekárny, které se nacházely snad na každém rohu.

Nikdy jim nešlo odolat a já tak vždy musela alespoň letmo nakouknout, co se v nich skrývá.

Nespočty voňavých francouzských baget, koláčů či drobného pečiva na mě koukali pěkně vyskládané za pultem i v regálech celého pekařství. Člověk snad ani nevěděl co zvolit, i přesto pro mě byla volba pokaždé jasná:

„un croissant au beurre s’il vous plaît“

Nic lepšího, než čerstvě upečený máslový croissant totiž na snídani ani není!

Croissant je vynikající volbou na chutnou snídani. Ve chvíli, kdy však ochutnáte ten z kvalitní pekárny, nebo ten právě doma připravený, ke koupi jeho příbuzného z obchodu již nikdy nepřistoupíte. Poctivě připravený croissant je totiž dokonalost sama. Má to však jeden háček.

Ne v každé pekárně, je vážně tak dobrý a pokud budete chtít přistoupit k jeho přípravě doma, musíte si na něj udělat dostatek času a s těstem si trochu pohrát.

Dnes bych Vám však chtěla trochu této francouzské atmosféry přinést i do vašich domovů, a proto jsem připravila velmi podrobný recept i s fotopostupem na pravé croissanty tak, aby pro Vás jejich příprava byla co nejsnadnější. Pustíte se do toho semnou?

Ještě než se pustíme do samotné přípravy těsta ráda bych se zaměřila na tři nejčastější otázky, které při přípravě croissantů vyvstávají.

JAKÉ TĚSTO NA PŘÍPRAVU CROISSANTŮ POUŽÍT (LISTOVÉ NEBO PLUNDROVÉ)?

Princip máslového těsta, které se používá na croissanty, spočívá v přípravě plundrového těsta, tedy těsta kynutého a máslového obdélníku, kde se takový obdélník položí na vyválené máslové těsto a obě tyto vrstvy se společně překládají. Díky tomu vzniká vrstvené těsto podobné těstu listovému jen s tím rozdílem, že těsto na croissanty je na rozdíl od listového těsta tvořeno z těsta kynutého. Je tak ještě vláčnější a nadýchanější než těsto listové.

DROŽDÍ SUŠENÉ NEBO ČERSTVÉ?

Jelikož se jedná o přípravu kynutého těsta, budeme zde používat droždí, a tak vyvstává otázka, jaké droždí použít, zda čerstvé nebo sušené. Tentokrát nechám volbu na Vás. Croissanty mám vyzkoušené z obou droždí. Příprava těsta z droždí sušeného je za mě však lepší ze dvou hledisek.

Jednak nemusíte předem zadělávat kvásek, což Vám práci ulehčí a současně díky tomu, že se sušeným droždím těsto trochu jinak pracuje, je pevnější a kynutí není tak rychlé, je pro mě práce s ním pohodlnější. Každý však na to může mít jiný názor. Vyzkoušejte obě varianty a uvidíte sami, se kterým těstem se Vám bude pracovat lépe.

Následující návod je koncipován pro sušené droždí.

JAK SI ROZPLÁNOVAT ČAS?

Příprava croissantů je časově náročná, a proto je dobré si před jejich přípravou vše dobře rozplánovat. Níže se můžete inspirovat dvěma postupy přípravy.

Croissanty hotové večer: v 8:00 zadělám těsto a ve 20:20 mám hotovo

(8:00 vypracuji těsto, 8:30 vypracuji máslovou placku, 9:15 těsto a máslovou placku spojím a vyválím, 10:30 2. válení, 11:45 3. válení, 13:00 4.

válení, 19:00 tvarování croissantů (nyní je před kynutím můžete vložit do mrazničky a upéct kdykoliv si vzpomenete nebo pokračovat dále a upéct ještě dnes), 20:00 pečení croissantů, 20:20 hotovo)

 Croissanty ráno upečené: v 15:00 zadělám těsto a v 8:50 mám hotovo

(15:00 vypracuji těsto, 15:30 vypracuji máslovou placku, 16:15 těsto a máslovou placku spojím a vyválím, 17:30 2. válení, 18:45 3. válení, 20:00 4. válení, 7:00 tvarování croissantů, 8:30 pečení croissantů, 8:50 hotovo)

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

  • 560 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 150 ml mléka
  • 30 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždí nebo 18 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Na proložení těsta

  • Jako první si připravíme kynuté těsto. Hladkou mouku promícháme se solí a poté je prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a nalijeme vlažnou vodu i mléko (Je dobré, aby mléko i voda byly vlažné, ne teplé. Teplé tekutiny by mohly zahubit kvasnice. Příliš studené tekutiny by naopak mohly být příčinou toho, že těsto bude kynout příliš pomalu.). Nyní do mléka nasypeme droždí a v tekutině jej lehce rozmícháme. Přidáme na menší kousky nakrájené máslo, suroviny promícháme a vysypeme na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme jej kynout 1 hodinu v lednici.
  • Zatím co těsto kyne, připravíme si máslový obdélník. Nejprve si připravíme dva pláty pečicího papíru. Kostku lehce změklého másla nakrájíme na menší stejně velké dílky, které doprostřed pečicího papíru naskládáme tak, aby zaujímaly tvar obdélníku. Máslo přikryjeme druhým plátem pečicího papíru a vyválíme jej na 0,5 cm silně, přičemž se stále snažíme držet tvar obdélníku a jeho rovné hrany. Máslo dobře zabalíme a vložíme do lednice na rovnou podložku tak, aby se plát nekroutil. Zde jej necháme 30 minut odpočinout.
  • Vykynuté těsto vyndáme z lednice a vyválíme jej do tvaru obdélníku na tloušťku 1 cm (Mělo by mít oproti máslové placce dvojnásobnou velikost.). Máslovou placku položíme doprostřed těsta diagonálně a zabalíme ji jako obálku. Nyní těsto válečkem opatrně vyválíme (Vyvalujte jej lehce jemným a opatrným tlakem tak, aby se Vám máslo v těstě rozválelo, ale současně nepotrhalo.). Když je těsto tlusté zhruba 1 cm, přeložte jej po delší straně na třetiny, vložte do sáčku, aby neosychalo a nechte v lednici 1 hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto vyndáme z lednice a necháme jej 5 minut odpočinout na lince, aby lehce povolilo, poté jej otočíme o 90 ° a opět opatrně vyválíme na 1 cm silně. Znovu jej přehneme po delší straně na třetiny. Opět ho vložíme do sáčku a necháme 1 hodinu kynout v lednici. Tento proces opakujeme ještě dvakrát. Poté necháme těsto kynout v lednici 6 -12 hodin.
  • Vykynuté těsto vyválíme na dlouhý šál, který bude zhruba 25 cm široký a 0,5 cm silný. Šál rozkrájíme na hubené, ale dlouhé trojúhelníky, jejichž základu nakrojíme 1,5 cm hluboko (Díky tomu se croissanty dobře tvarují.).
  • Z každého trojúhelníku zarolujeme croissant jako rohlík od základny směrem po špičku. Základnu díky nakrojení můžeme pohodlně na začátku rolování lehce roztáhnout do stran, aby konce croissantu byly zatočené.
  • Takto vytvarované croissanty poskládáme na dva plechy vyložené pečicím papírem s dostatečným rozestupem (Během pečení totiž nabydou jednou tak velké velikosti.). Poté necháme připravené croissanty 1,5 hodiny kynout.
  • Vykynuté croissanty pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 – 20 minut.

Těsto na croissanty si můžete připravit kdykoliv předem. Syrové croissanty nechte zmrazit  a poté je můžete upéct až na ně dostanete chuť. Je to nejjednodušší varianta jak si dopřát čerstvé croissanty kterékoliv ráno. Stačí dodržet jen několik zásad.
Těsto v poslední fázi kynutí, tedy po 6-12 hodinách kynutí vyválejte, vytvarujte na croissanty a ještě před závěrečným kynutím zamrazte (Vyskládejte je na mřížku, na které je nechte 30 minut zamrazit, poté je z mřížky sundejte a přendejte do sáčku.). Takto je můžete upéct kdykoliv se vám zachce. Stačí je 2 hodiny před pečením vyndat na plech vyložený pečicím papírem a až poté upéct.   Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

Budete mít zájem:  Hydrocortison Léčiva – příbalový leták

Luxusní víkendová snídaně? Recept na vejce Benedikt, na kterém nemáte co pokazit

Víno po ránu? Ale proč ne! Pokud si ho dáte do holandské omáčky k vejcím Benedikt, nemůže vám nikdo nic vytknout. Holandská omáčka se dělá různými způsoby, ale ta s vínem je naprosto nezapomenutelná. A jak si tuto snídaňovou pochoutku připravit? Je to o dost snazší, než si myslíte.

Asi jen málokdo si doma dělá jen tak na snídani vejce Benedikt. To je ovšem škoda – jedná se o delikátní recepty vonící luxusem, který si vy i vaše polovička jistě zamilujete. A co je nejlepší, na přípravě není téměř nic těžkého. Tak pojďme na to!

Příprava vejce Benedikt se skládá ze tří hlavních částí – pečiva, holandské omáčky a zastřeného vejce. Tvorba omáčky i úprava vejce budou zcela na vás, pečivo však můžete koupit – hodí se kaiserka či kus bagety.

Pro ten nejlepší zážitek je nicméně potřeba upéct si pečivo vlastní – a ideální jsou anglické muffiny! Není to vůbec složité, pojďte tím rovnou začít!

Jednotlivé ingredience vám v tomto množství vystačí hned na 5 velkých muffinů.

  • 400 g hladké mouky
  • 175 ml polotučného mléka
  • 50 ml vody
  • 50 g másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli

Do misky si nalijte vlažné mléko, vodu, přidejte lžičku cukru moučky, sáček sušeného droždí a tři lžičky hladké mouky, kterou jste si na muffiny odvážili. A následně vyčkejte, než vzejde kvásek, cca 20 minut. Během čekání si zatím rozehřejte máslo a nechte ho vychladnout.

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Jana Albrechtová

Jakmile bude váš kvásek vypadat podobně jako na fotce a máslo bude vlažné, pomocí stěrky ho přidejte společně s máslem k mouce se solí a směs ručně či v robotu proměňte v krásně nelepivé těsto. To poté přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto na pomoučeném válu vyválejte a vykrajujte z něj kolečka vysoká cca 2 cm – na vykrajování skvěle využijete třeba obyčejný hrníček. Výsledné bochánky následně přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte opět nakynout po dobu 30 minut až 1 hodiny.

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Jana Albrechtová

Muffiny si můžete samozřejmě upéct i v troubě, ale mnohem lépe chutnají z pánve – pečte je přibližně 10 minut z každé strany a klidně i na bocích. A pokud chcete, upečte si je den dopředu, na jejich chuti se nic moc nezmění.

Holandská omáčka

Muffiny máte hotové – a co dál? Aby byla vaše královská snídaně kompletní, bez vynikající omáčky se neobejde. Jak si ji připravit?

  • 2 žloutky
  • 60 ml bílého suchého nebo polosuchého vína
  • sůl a pepř
  • 140 gramů másla
  • citronovou šťávu

Receptů na holandskou omáčku existuje vícero a i vy si můžete upravit svůj vlastní. Důležité je pouze pravidlo poměru surovin – na jeden žloutek použijte 60–95 gramů másla, záleží na vás. A co dál?

Na sporák si postavte hrnec s vodou a přiveďte ji k varu, poté plamen stáhněte na minimum. Nad hrnec s vodou později přijde miska – holandská omáčka se totiž připravuje nad párou.

Misku si však zatím ponechte stranou – dejte do ní žloutky, přilijte vlažné, bílé víno a ručně šlehejte cca 4 minuty v kuse. Jakmile směs zesvětlá a mírně zhoustne, přesuňte misku nad páru a přidejte rozpuštěné máslo. Opět šlehejte, aby omáčka dále houstla, a přisypte i sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy.

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Jana Albrechtová

Pečivo i omáčku máte, je čas na to nejlepší – vejce Benedikt neboli zastřené vejce. Ingredience asi nemusíme představovat – budete potřebovat vejce, vodu a 1 lžíci octa.

Vodu si v rendlíku přiveďte téměř k varu, při vkládání vajíčka však vřít nesmí (mohla by ho roztrhat).

Přidejte do ní lžíci octa a jakmile bude připravena, promíchejte ji dokola tak, aby v ní vznikl vír (díky němu se vejce semkne dohromady) – a vajíčko do něj opatrně rozklepněte.

Po přibližně 3 minutách jej pak děrovanou naběračkou vyndejte. Bílek by měl být pevný, zatímco žloutek měkký.

Tip: Nejvhodnější jsou vajíčka domácí, u kterých víte, že jsou opravdu čerstvá. Čím čerstvější vejce jsou, tím lépe drží jejich bílek pohromadě.

Jakmile máte všechny tři složky hotové, můžete začít servírovat. Muffiny podélně rozřízněte a opražte je na másle, na pečivo pak můžete přidat další ingredience – anebo nemusíte. Šunka od kosti, slanina, sýr, smažená cibulka, výběr je čistě na vás.

Na muffin (a jeho případnou vrstvu) pak přijde samotné vejce a až na něj přeliv z mírně teplé, holandské omáčky. Tu navíc lze klidně i lehce opálit flambovací pistolí, čímž na ní vznikne delikátní krustička, která i zabrání jejímu stékání.

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny Jana Albrechtová

A to je vše! Přejeme vám dobrou chuť a hodně úspěchu při přípravě této božské snídaně!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Těžká noc? Pravá anglická snídaně vás postaví na nohy!

Británie jistě dala světu mnohá dědictví: Shakespeara, angličtinu, Mr. Beana a v neposlední řadě „full English breakfast“. Toto jídlo se stalo synonymem pro pořádnou snídani. A právem! Počátky této příjemné anglické tradice, tedy pořádně se po ránu nadlábnout, sahají někam k roku 1800, kdy byla snídaně povýšena na nejdůležitější jídlo dne.

A opravdu, tato kalorická bomba vás natolik zasytí, že k obědu už stačí nějaký sendvič do ruky, vydržíte až do čaje o páté a pak den završíte noblesní véčou v kruhu rodinném. Alespoň tak to vidí stará dobrá ostrovní tradice. Tu už ale válcují nové zvyky, a tak se nesmíme divit, že se anglická snídaně podává v lecjakém pubu… celý den, i k večeři. Ostatně, proč ne?

Co tedy pravá anglická snídaně obsahuje a co jí nesmí chybět?

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

Sausages

… neboli britské klobásky, ty potřebujete určitě. Mají mít výraznou chuť a strukturu a v Anglii se velice řeší, z jakého chovu pochází maso a který řeznický rod klobásky vyrobil podle původních receptur. Mezi nejznámější patří produkce z Lincolnshire, Glamorgan, Yorkshire. Nejvíce ceněné jsou však klobásky s více než 500letou tradicí z hrabství Cumberland.

Slanina

Anglická slanina je pojem sám o sobě, v Británii by se ani s jinou neobtěžovali.

Její oblíbenost v celém světě je nepopiratelná a v chovných stanicích prasat v Yorkshiru a Tamworthu jsou chována speciální „slaninová plemena“.

Plátek britské slaniny se vyznačuje především tím, že obsahuje jak bůček, tak vepřovou panenku. Umění vyrábět tak kvalitní slaninu není pouze o genetické linii vepřů, ale také o jejím nakrájení na plátky.

Vajíčka

V Anglii se jedí nejčastěji na způsob sázeného vejce neboli volského oka, ale tradice povoluje udělat si vajíčka, jak vám zrovna chutnají. Že by měla být od šťastných slepiček, nemusíme snad ani dodávat.

Budete mít zájem:  Polyp V Děloze Příznaky?

Restovaná, vařená, prostě hlavně teplá. Když je trochu opečete, budou báječnou přílohou. Co se hub týče, jde v naprosté většině o žampiony s orestovanými hlavami. Rajčata volte velká a dužnatá, aby se mohla vařit nebo upravit na pánvi.

Fazole

Ty nesmějí chybět! Bílé v rajčatové omáčce, ovšem. Budou prima na začátku dne, protože vám poskytnou vyváženě bílkoviny, sacharidy, vlákniny i tuky. Navíc neobsahují žádný cholesterol. Nejčastěji se používají konzervované bílé fazole v rajčatové omáčce značky Heinz. Prodává se jich takové množství, že podle všeho 2,3 milionů anglických domácností má fazole denně na stole.

Toust

Pravá anglická snídaně bez zvukových efektů, které jí zajistí pěkně opečený toust? Nemožné! Dříve si lidé opékali své tousty na speciálních napichovátkách nad ohněm v krbu a brali to jako docela prima zábavu, když byl venku nečas (a ten byl každou chvíli). Dnes už máme sofistikované stroje, které nám během minutky vyrobí rovnoměrně opečený toustík jedna báseň.

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré surovinyPravá anglická snídaně vás po probdělé noci postaví na nohy. Foto: iStock

Je libo něco navíc?

Své k anglické snídani přidali během dob i Irové, Velšané a Skoti, jak jinak! Irové se neobejdou bez jitrnic a hlavně bez osmažené bramborové placky, kterou známe i my od mekáče jako „hashbrown“.

Také snídají rádi národní jídlo „haggis“, což je obdoba našeho zabijačkového prejtu. Velšané zase přidávají svůj tradiční „laverbread“ a nejedná se o nic jiného než upravené mořské řasy.

Ve Skotsku k takové snídani přibude „black pudding“, což je jelítko podobné naší tmavé tlačence, k snídani se z něj ukrojí vždy plátek.

Autor: Kamila Ulčová

Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

Málokterá národní kuchyně má tak špatnou pověst a zároveň tolik legendárních pokrmů, které vešly do gastronomických dějin, jako ta anglická. Ačkoliv se Jamie Oliver a další šéfkuchaři ostrovního království snaží o pozvednutí legendy britského kulinárního umění, převládá všeobecný názor, že v Anglii se nenajíte zrovna nejlépe.

Stojím pevně na straně těchto obroditelů.

Anglická kuchyně sice nevyniká lehkostí, barevností a na pultech knihkupectví nenajdeme desítky titulů, jak s ní žít úspěšně a zdravě až do smrti, vyniká ale mezi mnohými tím, že umí vykouzlit skutečné teplo domova, což se v chladné Velké Británii pravděpodobně vždy hodilo. Navíc si můžeme položit otázku – jak by v zemi se špatnou kuchyní mohly vzniknout tak kultovní kulinární tradice, jako jsou odpolední čaj nebo právě anglická snídaně?

  • Přečtěte si: Co je tak úžasného na čaji o páté

Anglická snídaně může být tím nejlepším jídlem na celém světě

„Když je dobře připravená, může být anglická snídaně tím nejlepším jídlem na celém světě,“ řekl pro the Guardian bez váhání šéfkuchař Tom Kerridge.

Sám o sobě říká, že pracoval již v mnohých, třeba i klasických francouzských restauracích, ale anglické snídani ve svém podniku se dvěma michelinskými hvězdami přikládá stejnou váhu jako jakémukoliv jinému jídlu.

Dodává, že když se připravit neumí, může celý den naopak zcela zabít.

Jak si ale tuto tenkou hranici pohlídat? Jak docílit toho, aby se smažená snídaně stala brilantním startem do celého dne?

Mezi Angličany se „full English breakfast“ přezdívá také „full Monty“ nebo „fry-up“. Umí rozjasnit ráno před perným dnem, potěšit tělo i duši, když předpověď počasí není zrovna příznivá, nebo vyléčit kocovinu. Britové své tradice milují.

Když jsem psala o odpoledním čaji, byla jsem nadšená, když jsem narazila na web, který představoval jakýsi rozcestník pro všechny čajomilce – odkazoval na nejlepší podnik, na speciální akce a události.

Když jsem začala pátrat po informacích o anglické snídani, překvapila mě stránka English Breakfast Society (Společnost anglické snídaně), neziskové organizace věnující se udržení odkazu této britské tradice. Jde si něco takového nezamilovat?

Počátek této hřejivé anglické tradice najdeme ve viktoriánské éře. Tedy již na počátku osmnáctého století byl jeden z denních chodů, o kterém dnes všude čteme, že je vůbec jedním z nejdůležitějších jídel dne, povýšen na umělecké dílo. Nicméně prý už ve třináctém století bylo zvykem, že příslušníci anglické nižší šlechty, tzv.

„gentry“, kteří pociťovali jako svoji povinnost udržovat národní tradice, hodnoty, kuchyni, dá se říci „duši anglického venkova“, využívali snídani jako čas ke společenské události. Samozřejmě již tehdy byl prostřený stůl výborným prostředkem, jak ukázat bohatství celého statku od mimořádné kvality masa až po kulinární umění kuchaře.

Ale zpět, respektive o několik století dopředu, do doby vlády královny Viktorie…

Když usedla na trůn královna Viktorie, zažívala nižší šlechta krušné časy a naopak vliv početné střední třídy rostl. I té ale přišla bohatá snídaně na vidličku jako přehlídka bohatství vhod. Vždyť existuje civilizovanější způsob jak začít den, než pompézní anglickou snídaní?

Od průmyslové revoluce byla anglická snídaně i jídlem dělníků

Anglická snídaně ale nebyla jen jídlem pro bohaté, za průmyslové revoluce si ji běžně dopřávali dělníci, kterým plnila žaludky před dnem plným práce. Své „zlaté časy“ zažila snídaňová tradice v padesátých letech minulého století, kdy asi polovina britské populace začínala den právě takto.

I dnes je možné setkat se s podáváním klasické anglické snídaně v běžných domácnostech, jedná se ale spíše o záležitost pro volný víkend.

„Full English breakfast není už dnes zrovna typickou součástí každodenních ranních rituálů.

Doma si ji Angličané dopřávají o víkendech, nebo v kavárnách a restauracích,“ sdělil mi Christopher Robertson, majitel pražského řeznictví Robertson, které nabízí širokou nabídku domácího masa i typicky anglického zboží.

Jelítko a samozřejmě anglická slanina…

Když jsem se Christophera Robertsona ptala, co by mi k přípravě anglické snídaně doporučil ze sortimentu řeznictví Robertson, nabídl mi anglickou slaninu, párky a „black pudding“ – takové anglické jelítko.

Ale počkat – jelito? To se opravdu snídá? Došlo mi, že jsem se jako první měla zeptat, co by tedy vůbec měla ta pravá full English breakfast obsahovat… Angličan odpověděl s pověstnou anglickou strohostí: „Slaninu, volská oka, párky, zapečené fazole (známé ´baked beans´), smažená rajčata, smažené žampióny a jelita.“

Samozřejmě není to jen tak. Není slanina jako slanina a ta správná vejce umí připravit jen málokdo!

Tom Kerridge doporučuje začít přípravu snídaně osmažením vepřových párků. Není ortodoxní, co se týče konkrétního druhu uzenin, i když do své restaurace si nechává dodávat pouze své favority. Nicméně říká, že každé kvalitní, ne příliš kořeněné párky budou „fungovat“. Při smažení je samozřejmě nutné párky důkladně osmažit ze všech stran, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

Zatímco smažíme párky, což by nám mělo zabrat asi deset minut, je na čase si trochu pohrát se slaninou a rajčaty. Tak v první řadě ta slanina. Musí být anglická! A není to to samé, jako když si v supermarketu necháme navážit „deset deka anglický“ a ukážeme na něco úplně jiného.

Budete mít zájem:  Sardelemi plněné papriky – tak trochu jiné papriky

I když to možná nevíme, na světě je plno druhů slanin. Pravá anglická, jak ji prodává třeba právě Robertson, je z vepřové pečeně. Proti tomu například americká slanina je z vepřového boku. Pomalu ji smažte na středně rozpálené (klidně grilovací) pánvi.

Jak moc má být opečená, záleží na vás.

Není nic horšího než na půl osmažená rajčata

Klidně na stejné pánvi společně se slaninou smažte i rajčata. Nejdříve je rozkrojte na poloviny a rozkrojenou částí položte nahoru. Poté je samozřejmě obraťte a posypte solí. Bude to celé trvat tak dvanáct minut. Tom Kerridge říká, že není nic horšího, než jen tak na půl osmažená rajčata. Rajčata musí být po anglicku pořádně propečená až do posledního kousíčku.

Připravte si další pánev – ano, narážíme na největší úskalí celé anglické snídaně. Potřebujete hodně nádobí a po celém tom kulinárním koncertu může vaše kuchyně vypadat jako po bombardování Londýna. Ale stojí to za to. Na další pánvi osmažíme žampióny. Šéfkuchař doporučuje velké portobello.

Já si ale pamatuji, že při návštěvě Londýna mi byly v hotelu naservírovány i úplně malinké žampióny. Je ale pravda, že portobello jsou masitější. Tom Kerridge je oloupe, odstraní nožičky a osmaží na troše másla.

Potom je lehce podusí v kuřecím vývaru s tymiánem a česnekem asi deset nebo patnáct minut, zkrátka než se vývar zredukuje.

Nyní přichází na řadu „black pudding“, anglické jelítko. Nakrájejte ho na silnější plátky a osmažte. Klidně na stejné pánvi, na které jsme smažili párky. Pěkně z obou stran do křupava.

Smažená vejce jsou vrcholem přípravy celé anglické snídaně

A teď přichází hlavní hvězda, a tou jsou vejce. Příprava smažených vajec není zdaleka tak jednoduchá, jak si mnozí myslí. Tom Kerridge doporučuje nechat ji úplně na konec, dát si pěkně na čas a na nic nespěchat.

Abyste zabránili vzniku obav z toho, že celý zbytek té snídaňové nádhery mezitím vychladne, schovejte vše do mírně vyhřáté trouby (tak na 110 °C). Vejce si můžete připravit, na jaký chcete způsob, klidně i míchaná, ale ta správná anglická jsou „volská oka“.

Protože samotné smažení není zas až takový „nervák“, stačíte si mezitím opéct i toasty.

A to je tak asi všechno, i když ne úplně. Častou součástí „english breakfast“ jsou samozřejmě fazole, ale případně také bramborové placičky, varianty jsou různé. Anglická snídaně nezůstala tradicí jen v Anglii.

Osvojili si ji a přizpůsobili i Skotové a Irové. Obvykle se jednotlivé snídaně liší typem servírovaného chleba, popřípadě některé z uzenin.

Zatímco Angličané a Skotové servírují „black pudding“, Irové „white pudding“, jehož příprava je obdobná, pouze neobsahuje vepřovou krev.

na 4 porce potřebujete

  • 4 vepřové klobásky
  • rostlinný olej na smažení
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 rajčata
  • 4 žampiony (Portobello)
  • máslo na osmažení hub
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 snítku tymiánu
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 4 jelítka
  • 4 vejce
  • toastový chléb
  • sůl

Co dodat na závěr? Snad jen to, že jsem přišla na to, že některé tradice stojí za to uchovávat a vůbec se nedivím nadšencům z English Breakfast Society, že je snídaňový rituál chytl za srdce. Přeci jen to musí být krásný den, ve kterém si uděláte čas na přípravu tak pompézní snídaně na vidličku!

Pravá anglická snídaně: Udělejte si ji doma! | Žena.cz

Pravá anglická snídaně se už stala kulinářskou legendou. Připravte si ji doma!

Možná nebudete mít všechny ingredience úplně originální, ale přesto se jí můžete docela přiblížit.

Stoletá ranní tradice

Pravá anglická snídaně neboli Full English Breakfast se může pochlubit více než stoletou tradicí. Její dnešní podoba se datuje okolo roku 1800, kořeny však má na šlechtických sídlech anglického středověkého venkova.

Čtěte také: Voňavá bezová marmeláda: Fotorecept krok za krokem

Průmyslová revoluce pak umožnila její rozšíření takovým způsobem, že okolo roku 1950 začínala tímto jídlem ráno celá polovina Britů. Anglickou snídani si vychutnávali podnikatelé ve městech a později i dělníci, kteří věděli, že díky ní vydrží celodenní dřinu.

Dnes je toto vydatné jídlo spíše záležitostí lenivého víkendu. „Dáme si ji v sobotu ráno, a pak celý týden trávíme,“ přehání trochu David z Birminghamu. Ale ne moc. Vzhledem ke kalorické vydatnosti je jisté, že nebudete mít hlad alespoň do stylového čaje o páté. A pak stačí jen počkat na rodinnou večeři.

Co patří k anglické snídani

Zahájíme malým snídaňovým předkrmem, ovesnou kaší (porridge) se smetanou a cukrem. Následuje zlatý hřeb, slaný chod. Ten tvoří vejce, slanina, klobáska, fazole v tomatě, pečené žampióny a rajčata.

Nejčastěji se vejce dělá v podobě volského oka s mírně tekutým žloutkem, můžete však klidně nandat na talíř i vajíčka míchaná. Ideální, byť trochu náročnější variantou je pak vejce ztracené. recept na něj najdete tady:

Doporučujeme: Jak správně uvařit vejce: Na hniličku nebo do skla

Anglická slanina (back bacon) by měla pocházet z chovných stanic v Yorkshiru či Tamworthu. Plátek by měl obsahovat půl na půl libové maso a tuk a být pěkně silný. Stačí jeden, protože je to pořádná kalorická bomba.

Tradiční anglické klobásky (sausages) pocházejí z Cumberlandu. Mají výraznou chuť a obsahují minimálně 70% kvalitního vepřového masa. Nejsou tepelně upravované a neudí se. Na snídani se smaží buď rovnou ve střívku, nebo se masová směr vyjme a vytvoří se z ní kuličky či plátky. V českých podmínkách můžete sausages nahradit kvalitní grilovací klobásou, samozřejmě vepřovou.

Jako sladká tečka pak přijde na závěr tradiční toast s máslem a marmeládou. A když řekne v Británii „marmeláda“, myslí se tím výhradně pomerančová.

Pije se káva s mlékem nebo smetanou a na stole nesmí chybět čerstvý pomerančový džus. Dáváte-li přednost čaji, bude to Earl Grey a citronem.

Anglická snídaně, variace s míchanými vejci | Foto: Praha-levne.cz

A teď už recept

Suroviny pro 1 osobu:

  • 2 anglické klobásy
  • 1 silný plátek anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 100 g fazolí v rajčatové omáčce
  • 1 středně velké rajče
  • 2 velké nebo 3 malé žampiony
  • 2 bílé toasty
  • lžička másla
  • lžíce pomerančové marmelády

Postup: Rozpálíme grilovací pánev a nasucho  v ní osmahneme toasty. Přidáme lžičku olivového oleje a osmahneme slaninu. Až pustí tuk, opečeme párky. Hotové uzeniny odebereme z pánve a uložíme pod pokličku, aby nevychladly.

Na zbylém tuku narychlo osmažíme rozpůlené žampiony a na silné plátky nakrájená rajčata. Houby a zeleninu lehce osolíme a opepříme. Fazole v tomatě ohřejeme v mikrovlnce a také dosolíme a opepříme. Volské oko připravíme nakonec, aby žloutek zůstal krásně tekutý. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Borůvkový žahour: Luxusní dezert z babiččiny kuchařky
  • Zkamenělé dítě: Když miminko umře, ale zůstane v mámě
  • Borůvky léčí angínu i močový měchýř. Čerstvé i zavařené

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector