Superpotraviny nemusí být vždy super

V dnešním moderním, uspěchaném světě je často dost těžké zdravě se stravovat a tedy i zdravě žít. Životospráva některých se ani v nejmenším nedá nazvat vyváženou. To vše může být zapříčiněno nedostatečnými informacemi z oblasti správného stravování a vhodných potravin.

Co jsou to superpotraviny a proč jsou nevyhnutné?

Superpotraviny nemusí být vždy superČím dál častěji se setkáváme s výrazy jako superpotravina nebo superjídlo, mnozí však ještě stále neví, co to vlastně znamená. Nejdůležitější je, že superpotravina není uměle vyrobený produkt: toto čestné pojmenování mohou dostat pouze ty potraviny, které obsahují v co největší míře nevyhnutné živiny pro člověka. Ještě lépe však zdraví slouží výtažky ze superpotravin, ve kterých jsou prospěšné složky přítomny ve zvýšeném množství. Přečtěte si níže o výtažcích superpotravin >>

Pokud bychom to chtěli popsat ve zkratce, tak superjídla jsou ty ne uměle vyrobené potraviny, které mají na základě přírodního složení v porovnání s jinými potravinami příznivější účinek na zdraví a/nebo všeobecnou psychickou kondici, resp. duševní svěžest.

Přispívají k prevenci a léčbě onemocnění a také ke zpomalení procesu stárnutí. V tom se shodují všechny definice, že superjídla jsou mimořádně bohatá na vitaminy, minerální látky, antioxidanty, vlákninu a jiné živiny nezbytné pro ideální fungování lidského organismu.

Označení super vlastně naznačuje rozmanitost a množství prospěšných složek, kvalitu potraviny celkově. Důležitou vlastností superpotravin je, že nemají žádné nežádoucí účinky, nebo se projevují jen ve zcela nepatrné míře.

A ještě něco: superjídla se mohou užívat ve své původní formě a neobsahují přídavné látky. Prohlédněte si naši nabídku organických superpotravin >>

Zelenina, ovoce, ryby a řasy – jaká je superživotospráva

Superpotraviny nemusí být vždy superNejvětší předností superpotravin , v porovnání s jinými zdravými jídly je, že osahují látky, které jsou potřebné na vyvážené fungování organismu: pokud konzumujeme superpotraviny, můžeme si být jistí, že nebudeme trpět žádným nedostatkem. Zamysleme se nad tím, jaké množství a druhy ,,klasických“potravin bychom si každý den museli zajistit na to, abychom mohli prohlásit to stejné. To však ani zdaleka neznamená, že by superživotospráva nebyla různorodá: mezi superjídly se totiž rovnoměrně nachází zelenina, ovoce, ryby a řasy. Příjemných chutí se tedy nemusí zříci ani ti, kteří se rozhodnou pro superpotraviny. Ze superpotravin se nejčastěji konzumují zelená pšenice, borůvky, góji, zelený ječmen, čokoláda, acai bobule, mastné mořské ryby, řasa spirulina, brokolice, zelený čaj, řasa chlorela, chia semínka, červená řepa a česnek.

Výtažek je ještě účinnější – výživové doplňky Super Greens

Superpotraviny nemusí být vždy superI pro superpotraviny platí, že ne vždy je možné zajistit jejich příjem v dostatečném množství, především v dnešním uspěchaném světě. V tom případě nám pomohou přírodní výtažky (extrakty), které obsahují všechny účinné složky superjídla v původní formě, ale koncentrované. Znamená to, že výtažek disponuje všemi pozitivními vlastnostmi superpotraviny, jeho konzumace je však mnohem jednodušší, protože je dostupný ve formě prášku nebo kapslí. Není třeba žádné mimořádné přípravy, díky výtažku můžeme přijat do svého organismu superpotraviny kdykoliv během dne. Navíc existují přípravky s výtažky z několika superpotravin, které účinkují dohromady, takže jejich aplikace přináší ještě lepší výsledek.

Serving Size: 1 Tablet Servings Per Container: 20

Amount Per Sering % Daily Value
Vitamin C (ascorbic acid) 200 mg 333%
Thaimin (Vitamin B1) (as thiamine nitrate) 25 mg 1667%
Riboflavin (Vitamin B2) (as ribflavin sodium phosphate) 25 mg 1471%
Niacin (Vitamin B3) (as niacinamide) 70 mg 350%
Vitamin B6 (as pyridoxine hydrochloride) 25 mg 1250%
Folate (folc acid) 500 µg 125%
Vitamin B12 (cyanocobalamin) 25 µg 417%
Biotin 50 µg 17%
Pantothenic acid (as calcium pantothenate) 25 mg 250%
Calcium (as calcium carbonate, calcium pantothenate) 99.8 mg 10%
Magnesium (as magnesium carbonate) 50 mg 13%
Zinc (as zinc citrate trihydrate) 5 mg 33%
Sodium 288 mg 12%

Jak si připravit vlastní recepty ze superpotravin?

Superpotraviny nemusí být vždy superVytvořte si vlastní superpotravinu smícháním jedné nebo více superpotravin s obyčejným mlékem, sojovým, rýžovým nebo ořechovým mlékem. Hotový koktejl konzumujte na snídani, oběd, nebo když máte chuť na něco dobrého. Přidejte superpotravinu k předpřipraveným nebo domácím ovocným koktejlům, ale můžete ji použít i k hotovým jídlům, dezertům, dresinkům, případně i k müsli. Buďte kreativní a experimentujte! Vždyť superpotravinu lze využít mnoha způsoby. Připravte si směs se zeleninovým základem, smíchanou se spirulinou, chlorelou, zelenou pšenicí a ječmenem. Konzistenci superpotraviny můžete podle sebe měnit přidáním ovoce- např. banánu. Pokud máte rádi sladké, vlastnoručně připravený koktejl můžete osladit cukrem z kokosového květu, medem, stévií, sirupem z agavy nebo javorovým sirupem. Prolistujte si naši knihu receptů!

Zajímá to i vědce

Vědci z William Paterson University sestavili seznam nejzdravějších superjídel.

Ze studie zveřejněné ve vědeckém časopise Preventing Chronic Disease vyplývá, že ze 17 živin (draslík, vláknina, bílkoviny, vápník, železo, thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová, zinek, vitaminy A, B6, B12, C, D, E a K), nezbytných pro člověka, nejvíce obsahuje řeřicha potoční (jiným jménem řeřicha lékařská), která je však pro svoji chuť není až tak oblíbená.

Největší mýty a omyly: doplňky stravy a superpotraviny

Suplementy, které jsou k dostání už nejen ve speciálních fitness obchodech, ale již i v celé řadě supermarketů a drogerií, nemají moc dobrou pověst.

Spousta lidí si je představuje jako neporazitelné zachránce štíhlé a funkční postavy, ale současně zapomíná na to, jakou roli doplňky stravy ve výživě opravdu hrají.

Neznalost základních faktů hraje do noty marketingu a způsobuje, že si lidé ve svých hlavách často upevňují zkreslené informace. Pojďme se dnes společně podívat na zoubek těmto „zázračným“ pomocníkům zdravého životního stylu.

Superpotraviny nemusí být vždy super

1. Doplňky stravy zajistí kýžený výsledek

V dnešní době je bohužel velice složité, ba téměř nemožné, plně pokrýt denní potřebné spektrum mikronutrientů. Stojí za tím snížená kvalita běžně dostupných potravin a látek v nich obsažených, ale na to samozřejmě nemůžeme svádět veškerou vinu. Svou roli hraje i špatná životospráva, nedostatek času a doba, ve které žijeme.

Stres, který vytváří okolí a především my sami, se stupňuje každým dnem. I s tou sebevětší námahou se nám pravděpodobně nepodaří obsáhnout stravou vše, co náš organismus potřebuje. To ale neznamená, že doplňky stravy spasí vše, co vlivem svého životního stylu zanedbáváme.

Často se setkávám s klienty, kteří mi vyjmenují desítky přípravků, které používají, ale když se dostaneme ke stravě, nemají téměř o čem mluvit. Proto ráda zdůrazňuju, že slovo „doplněk“ není v tomto slovním spojení náhodně.

Je potřeba vrátit se k původnímu významu a uvědomit si, že prvním krokem by vždy mělo být zapracovat na samotné stravě a potřebné živinové složky obsáhnout v ní. Teprve pokud bude nedostatek přetrvávat nebo zjistíme, že je některá živina deficitní, nastane vhodný čas uchýlit se k doplňkům.

Ano, doplňky stravy pomohou dosáhnout lepších výsledků a pokud sáhneme po těch kvalitních, zcela jistě zlepší kvalitu našeho života a každodenního fungování.

Jsou to ale stále „jen“ doplňky, a proto stojí v žebříčku důležitosti až pod samotnou stravou.

Pokud zjistíme, že našemu organismu chybí konkrétní živina a nemůžeme udělat víc pro to, abychom danou látku získali skrze běžné potraviny, pak je adekvátní suplementace tou nejlepší cestou.

2. Aby byla se surovina stala superpotravinou, musí splňovat přísně definovaná kritéria

Dříve jsem se často setkávala s názorem, že potraviny, které jsou označovány s předponou „super“, jsou speciální právě kvůli tomu, že prošly přísnou selekcí a splňují drsná kritéria toho, co je pro naše tělo podle vědců nejpřínosnější. Ve skutečnosti se jedná o termín, který žádnou oficiální definici nemá. 

Jde o potraviny, které díky specifickému obsahu vitamínů, minerálů, stopových prvků nebo antioxidantů tuto nálepku nosí právem. A není jich málo. Jen je důležité zachovat selský rozum a najít takovou alternativu, která bude našemu zdraví skutečně prospěšná.

Superpotraviny nemusí být vždy super

3. Suplementy jsou nebezpečná chemie, která do těla nepatří

Obvinění, kterému čelí především proteinové nápoje a běžně dostupné vitamíny a minerály. Spousta lidí argumentuje tím, že do svého těla zbytečně nebudou vkládat syntetické nesmysly. Paradoxně to velmi často bývají lidé, kteří posléze jdou, koupí si polotovar zdánlivě připomínající jídlo a zapijí to slazenou limonádou.

Odpůrce suplementů ale najdeme i mezi lidmi, kteří znají zásady zdravé výživy, a právě z toho důvodu se chtějí velkým obloukem vyhnout chemii jakéhokoliv druhu. Obě skupiny jsou ale daleko od pravdy.

Budete mít zájem:  Priznaky Tehotenstvi Prvni Dny?

Mluvíme-li o kvalitních suplementech, jsou jejich hlavním zdrojem převážně přírodní potraviny, které jsou nenásilnou cestou zpracovány do jiné formy, než v jaké jsme zvyklí vídat je v přírodě. Na trhu už jsou navíc i proteinové nápoje, které se pyšní stoprocentně přírodním složením – tím je například i Vegan Superprotein.

To, že by byly nebezpečné, při správném užívání také nehrozí. Kontraproduktivně totiž budou působit jen ve chvíli, kdy je nebudeme užívat ve správné míře, což platí i o samotné stravě.

Suplementy jsou často vnímány jako umělé doplňky s přemírou synteticky zpracovaných látek, ale svou pověst si nezasloužily právem. Pokud volíme kvalitní suplementy bez zbytečných aditiv, které v daném výrobku nejsou klíčové a užíváme je tak, aby šlo dávkování ruku v ruce s naším životním stylem, rozhodně nám nemůžou ublížit.

4. Do superpotravin se řadí jen drahé exotické potraviny

Mezi exotickými produkty můžeme najít spoustu zajímavých potravin s více či méně širokým spektrem nutrientů, které tradičně řadíme mezi superpotraviny. K těm nejznámějším patří například goji, maca, acai, guarana, camu camu nebo chia semínka.

Do této kategorie ale můžeme právoplatně zařadit i spoustu potravin, které máme doslova pod nosem a kterým většinou nepřikládáme takový význam. Opravdu je nemusíme hledat daleko, protože je s velkou pravděpodobností můžeme najít ve spíži, vypěstovat, nebo zakoupit na lokálních trzích.

Třeba taková brokolice, růžičková kapusta, ostružiny nebo starý dobrý česnek za svými komerčními exotickými soupeři v obsahu tělu prospěšných živin rozhodně nezaostávají. Superpotravinou je také kokos či kakao. 

Superpotraviny nemusí být vždy super

5. Všechno funguje jen v rámci placebo efektu

Placebo efekt je velice mocný a bezesporu figuruje v řadě psychických i fyziologických procesů, kterými procházíme. V dnešní době nás obklopuje přemíra potravin, trendů i stravovacích směrů a spolu s nimi i sliby, že daná věc nebo styl kompletně změní náš život k lepšímu.

Někteří lidé potom mají tendenci věřit, že je konkrétní výrobek doslova spasil, i když reálně takovou moc mít nemusí. To si spousta odpůrců superpotravin a suplementů vzala k srdci a na základě této myšlenky hlásá, že veškeré benefity, které lidi vnímají v návaznosti na jejich užívání, způsobuje právě placebo.

Nakolik je daný produkt účinný a nakolik je jeho úspěšnost dána aurou, kterou si kolem sebe vybudoval, je diskutabilní otázka. Odpověď na ni se bude lišit s každým výrobkem, ale s jistotou můžeme prohlásit, že žádný placebo efekt nesmaže reálně dokazatelný obsah prospěšných živin, ať už se jedná o superpotravinu nebo suplement.

A protože mají kvalitní živiny vždy nějakou funkci, kterou tělo využije, není potřeba hledat další argumenty.

Superpotraviny ani suplementy nás nespasí a neodvedou za nás stoprocentní podíl práce, ať už je zařazujeme z jakéhokoliv důvodu. Na druhou stranu díky svému složení opravdu fungují a zabírají – stejně jako všechno kvalitní, co do svého těla vkládáme.

(Markéta Gajdošová, www.marketagajdosova.com)

18. 04. 2019

Superpotraviny nemusí být vždy super

Superpotraviny nemusí být zas až tak super. Mohou obsahovat pesticidy i těžké kovy | Dobrá chuť

PRAHA Plody açaí, godžji, semínka chia nebo řasa chlorella prý mají zázračné vlastnosti, díky nimž si zaslouží výsadní postavení mezi potravinami. Opravdu nás ale všechna ta zrníčka, bobule a zelené šťávy ochrání před rakovinou a dalšími civilizačními nemocemi? A není snazší a hlavně levnější vsadit na české zelí a mrkev?

Ještě před pár lety je skoro nikdo neznal, dnes jsou nezbytnou součástí každého supermarketu. Řeč je o takzvaných superpotravinách, které právě zažívají boom. Staly se výmluvným symbolem super zdravého životního stylu a zasáhly snad každého, kdo se aspoň trochu pokouší něco udělat pro svůj organismus. Obsahují prý tolik zdraví prospěšných látek, že snesou označení superpotraviny.

Po stopách starých civilizací

Vypsat všechny potraviny, jež dostaly předponu „super“, včetně jejich propagovaných pozitivních účinků na lidské zdraví by bylo nadlouho, a navíc bez záruky.

Žádný oficiální seznam „superfoods“, jak jsou označovány v anglicky mluvících zemích, ale také v Česku, totiž neexistuje.

S trochou nadsázky řečeno, za superpotravinu se dá prohlásit téměř cokoliv, stejně tak je možné u příslušné potraviny libovolně vyzdvihovat některé z obsažených živin.

Superpotraviny nemusí být vždy super

Chlorella

„Národní ani evropská legislativa s termínem superpotravina nepracuje.

Jedná se o zvykové označení a z jeho po užití nelze dovozovat – a tedy ani vymáhat – žádné zákonem definované vlastnosti potraviny,“ konstatuje Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dohlíží na kvalitu a bezpečnost potravin na českém trhu. Vzato do důsledku, superpotravina je jen módní slovo, jež nejenže nemá oporu v legislativě, ale dokonce ani v relevantních klinických studiích.

„Označování některých potravin jako super může naopak vzbudit dojem, že ostatní potraviny v naší stravě tak zdravé nejsou, zatímco ve skutečnosti nám často poskytují živiny právě tak hodnotné jako ty, které někdo označí za superpotraviny. Za určitých okolností může toto označení být i zavádějící,“ upozorňuje Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství. Jinými slovy: české zelí, mrkev nebo třeba jahody mohou být stejně super, i když je tak nikdo neoznačuje.

„Existuje spousta základních potravin a surovin, které mají pro nás velmi výhodný obsah a poměr nutrientů, jen jsme je jako superpotraviny nikdy neoznačovali. Jsou to třeba kysané mléčné výrobky, luštěniny, ryby i úplně obyčejné ovoce a zelenina,“ připomíná Martin Kuciel, foodbloger pan Cuketka.

Na seznamu se ale obvykle objevují různé exotické plody, jako už zmíněné açaí, goji, avokádo, guarana, prášek z božské rostliny jménem nopál nebo třeba baobab. Často se k nim řadí také různá semínka jako chia, konopí, nepražené kakaové boby, obilovina quinoa, na prášek rozemletý kořen maca z peruánských And či zdravá náhražka čokolády karob.

Superpotraviny nemusí být vždy super

Quinoa je k sehnání ve třech variantách: bílá, černá a tříbarevná

Spojuje je nejen exotický původ, ale také příběhy o tom, jak právě díky nim přežívaly starodávné civilizace. Tvrdí se, že rostliny, které žily v nehostinných podmínkách, v sobě ukrývají koncentrované živiny, po nichž s chutí sáhne dnešní moderní civilizace.

Profesor Zdeněk Opatrný, který působí na katedře experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty UK, to vidí jinak: „Poživatelnost těchto potravin ověřily již generace před námi, ale považovat je díky exotickému původu a báchorkám o údajných účincích za něco výrazně lepšího, než máme k dispozici v našich zeměpisných šířkách, je nesmysl.“ Důvod, proč po těchto rostlinách sahaly různé domorodé kmeny, je podle profesora Opatrného mnohem prostší. Jednoduše neměly nic jiného k dispozici, a tak prostě jedly to, co jim příroda okolo nabídla.

Dnešní „superpotraviny“ se navíc od těch prapůvodních v mnohém liší.

To samo o sobě není nic špatného, stejně tak obvykle nejíme původní odrůdy rajčat, kukuřice, banánů nebo třeba mrkve, ale dáváme přednost jejich vyšlechtěným a mnohem výnosnějším potomkům.

Jenže mnoho „superpotravin“, stejně jako „normálních“ potravin, projde při cestě za zákazníky průmyslovým zpracováním, což by mělo mimo jiné zaručit, že výsledkem bude výrobek prostý plísní či škůdců. Jenže to tak být nemusí.

Přifouknutá exotika

Mnohé exotické rostliny importované do Evropy, včetně České republiky, totiž vyrůstají v zemích, kde není ochrana spotřebitele na tak vysoké úrovni, a mohou tudíž obsahovat zbytky pesticidů i těžkých kovů. Například goji se pěstuje v Číně, jež je známá běžným používáním pesticidů, quinoa se dováží z Chile a chia z Mexika, kde je situace podobná.

Superpotraviny nemusí být vždy super

Kustovnice čínská známá také jako goji.

„Zdravotní rizika, ať už v podobě mykotoxinů, nebo naopak pesticidů, jsou dána mírou péče, kterou dovozci svému zboží věnují. Je pak věcí spotřebitele, zda je ochoten se těmto rizikům vystavit,“ dodává profesor Opatrný. Podle něj by bylo naivní domnívat se, že pouhé označení superpotravina v sobě nese vyšší kvalitu i zdravotní bezpečnost.

Sporný je i zdravotní efekt „superpotravin“. „U řady exotických a vyrobených supepotravin jejich užitek výrobci záměrně nafukují a nemá smysl za ně vyhazovat peníze,“ radí Martin Kuciel.

Motivace výrobců a prodejců potravin nabídnout zákazníkům „něco extra“ není nijak nová. Za možná první superpotravinu byl na začátku 20.

století označen banán – už tehdy byly vyzdvihovány jeho příznivé účinky a byl doporučován jako lék na celiakii. Skutečný boom ale zažily „superpotraviny“ až na prahu 21.

století, kdy se více rozšířily různě obohacené potravinářské výrobky slibující pozitivní vliv na zdraví.

Superpotraviny – Kuchařka plná zdraví: pro pestřejší jídelníček

Chcete žít co nejzdravěji? Pak se určitě poohlížíte i po superpotravinách. Inspiraci můžete najít i v knize Susanny Bingemerové a Hanse Gerlacha Superpotraviny – Kuchařka plná zdraví. Kromě výběru pestrých potravin a nejrůznějších receptů se i dozvíte, jak jednotlivé suroviny nahrazovat.

Budete mít zájem:  Čaj Matcha a zdraví – udělejte si nezapomenutelný rituál s čajem matcha

Superpotraviny nemusí být vždy super

Dostatek superpotravin roste i v našich krajích

Superpotraviny jsou rostlinné potraviny v přírodním stavu s množstvím vitamínů, minerálních látek, proteinů a třeba také prospěšných mastných kyselin. Rozhodně se nemusí jednat pouze o cizokrajné suroviny, spousta hodnotných potravin roste i u nás. Autoři speciálně vyzdvihli třeba lněné semínko, rakytník nebo také divoce rostoucí bylinky.

Barevné potraviny

Barva je tolik důležitá proto, protože zelené potraviny obsahují chlorofyl, který má velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Nejenže čistí krev, je protizánětlivý a také například omezuje otoky.

Červená barva zase obsahuje antokyany, ve vodě rozpustná barviva, která mění barvu podle pH. Karotenoidy posilují vitalitu.

Především je vždy velmi důležité, aby se jednalo o čerstvé potraviny, v co nejlepší kvalitě.

Přečtěte si:  Jahody, jahody, jahody. Ano, víme co s nimi, a podělíme se

Autoři kuchařky řadí mezi nejoblíbenější potraviny chia semínka, granátové jablko a kadeřávek. Z exotičtějších potravin doporučují kakaové boby, lucumu, matchu, moringu oleiferu, macu, karob, mesquite.

Superpotraviny nemusí být vždy super

Snídaně

Snídaně mohou mít jakoukoliv podobu, skvělé je, když je doplníte o některé z bobulí.
Mezi superbobule patří moruše, klikva a brusinky, acai bobule, aronie, borůvky, mochyně, maliny a ostružiny, rakytník, goji. Připravit si můžete smoothie, Pikantní avokádový jogurt s chilli, Superkaši nebo třeba Nedělní bulky s goji.

Saláty a předkrmy

Saláty a předkrmy mohou být velmi rozmanité, patří do nich listová zelenina, oříšky, ovoce, klíčky, superdresinky a luštěniny. Mezi zelenou superzeleninu patří třeba řasy, brokolice, klíčky, potočnice, avokádo, špenát a mangold. V receptech pak nechybí například Cizrnový salát, Salát Caesar s potočnicí nebo Polníčkový salát s dýní.

Polévky a svačiny

Polévky a svačiny zasytí a když obsahují některou ze superpotravin, je to skvělé. Mezi Magické polévky Bingemerová a Gerlach zařadili i Rajčatovou polévku s quinoou.

Ke svačině si můžete připravit Chipsy z kořenové zeleniny.
Mezi červenou superzeleninu autoři zařadili rajčata, červenou řepu, dýni, radicchio nebo mrkev.

Z receptů si můžete připravit třeba Bramborový guláš s růžičkovou kapustou nebo také Zelené thajské karí s kokosovým mlékem.

Quinoa a těstoviny

Quinoa a těstoviny dodají energii a posílí nervy. Důležité jsou pseudoobiloviny jako amarant, quinoa i třeba pohanka. Zajímavě vypadá Quinoový burger se špenátem.

Dezerty

Dezerty se dají doplnit supersladidly jako je agávový sirup, kokosový cukr, stévie, rýžový sirup, javorový sirup, sušená třtinová šťáva, med. Nejsem si jistá, jestli bych považovala tyto potraviny za něco super. Pozor na to, že cukr, je vždy cukr, takže s mírou… Z receptů působí lahodně Malinový chia pudink i Superenergetické kuličky s datlemi.

Skvělá je jedna z posledních dvoustran, na které autoři vypsali některé superpotraviny a k nim odpovídající náhradní potraviny, za které je můžete vyměnit. Nechybí ani rejstřík, takže si můžete vybírat jídlo podle surovin, které se vám právě hodí.

Některé recepty jsou z běžně dostupných potravin, po některých se budete muset více poohlédnout. Je velmi praktické, že u receptů je kromě délky přípravy uvedeno i kolik kalorií obsahuje jedna porce, kolik bílkovin, tuků a kolik sacharidů.

K většině receptů jsou k dispozici krásné fotografie.
Určitě se kniha hodí pro zpestření a kromě toho v ní čtenář najde i zajímavé informace.

Je dobré, že nepodporuje pouze několik málo surovin, ale ukazuje, že pro své zdraví můžeme využít poměrně bohatý sortiment potravin.

Knihu Superpotraviny – Kuchařka plná zdraví vydala Euromedia v edici Esence (2018).

Superpotraviny pro psy – Rady a tipy magazínu zoohit

Představíme si některé superpotraviny pro psy a jejich možné pozitivní účinky.

Hrách jako superpotravina? Ale jistě! Klasika zelené kuchyně boduje vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. V sušené formě je tato kulatá zelenina ještě bohatší na bílkoviny. Obsažené vitamíny a stopové prvky jsou prospěšné nejen pro nás, ale take pro naše čtyřnohé mazlíčky. Patří sem vitamín B, hořčík, železo, draslík a zinek.

Proč je hnědá rýže lepší než její bílý protějšek? Obsahuje více vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. A nejen to: Protože lidé i zvířata tráví hnědou rýži déle, zasytí na delší dobu. Takže psi z konzumace hnědé rýže profitují stejně jako my lidé.

Slupky obalující zrno ječmene obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení našich čtyřnohých mazlíčků. Kromě toho je ječmen známý pro vysoký obsah minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, železo a fosfor. Nechybí ani vitamíny řady B a aminokyseliny.

Řepa dodá organismu Vašeho mazlíčka balastní látky. Protože řepa obsahuje velké množství vlákniny, může pozitivně ovlivnit trávení zvířete. Řepa je tedy perfektní superpotravinou pro psy!

Superpotraviny nemusí být vždy super

Quinoa je jednou z hvězd mezi superpotravinami. Zaslouží si toto označení a je prospěšná i pro psy? Quinoa není obilnina, ale patří do čeledi laskavcovitých, a je proto příbuzná špenátu.

Někteří proto nazývají jihoamerické oříšky „rýžovým špenátem“. Quinoa nám, lidem, dodává všech devět esenciálních aminokyselin, tedy aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Pro psy je prospěšná úplně stejně.

Kromě toho obsahuje quinoa spoustu bílkovin a minerálů.

Kvasinky jsou malé mini-houby, které se vyskytují všude v přírodě. Kvasnice v krmivu pro psy obsahují mnoho vitamínů řady B, minerály a stopové prvky.

V krmivu pro domácí zvířata obvykle najdeme pivovarské kvasnice. Jsou bohaté především na vitamín B1, který posiluje imunitní systém a přispívá ke kráse srsti.

Mimochodem, tablety s pivovarskými kvasnicemi jsou vynikajícími kožními pomocníky i pro člověka.

Lososový olej dodává organismu psa cenné mastné kyseliny. Patří sem omega-3 a -6 mastné kyseliny, které podporují zdraví pokožky a srsti. Mnoho majitelů domácích mazlíčků uvádí, že po několikatýdením podávání lososového oleje je srst krásnější, hustší a méně vypadává. Nejlepší je, když krmivo již tento tekutý zázrak obsahuje. Kromě toho mají zdravé tuky pozitivní účinky na imunitní systém.

Normální jablka jako superpotravina? Ano, slyšíte správně! Zdravá výživa může být jednoduchá! Balastní látky a rostlinná vláknina podporují činnost střev – ne nadarmo se v angličtině jablko označuje jako “broom for the body”, tedy „koště pro tělo“.

Oblíbené ovoce se navíc vyznačuje vysokým obsahem vitamínů – zejména vitamínů C a B, jakož i minerálů a stopových prvků. Jablka jsou prospěšná nejne pro člověka, ale také pro naše čtyřnohé společníky. Samozřejmě můžete příležitostně dát svému mazlíčkovi malý kousek syrového jablka jako svačinku.

Ale v podobě pyré jsou živiny pro psy lépe využitelné. Dobrou alternativou je proto krmivo pro psy, které obsahuje jablka.

Borůvky obsahují mnoho antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. To platí jak pro nás, tak pro psy. Zvláštní roli hraje myrtillin obsažený v modrých bobulích, který dodává plodům intenzivní barvu a přispívá k pružnosti cév. Borůvky zabraňují oxidačnímu stresu a jsou tedy přirozeným pomocníkem proti stárnutí.

Potvrzuje to studie na tažných psech z roku 2006. Nic nebrání tomu, abyste i Vašemu mazlíkovi dopřáli pár bobulek, pokud si sami toto ovoce rádi vychutnáváte. Nezáleží na tom, zda jsou borůvky z mrazáku nebo jsou čerstvé. Měli byste je však podávat pouze občas, protože obsahují hodně fruktózy.

V granulích pro psy jsou tyto modré bobule vhodným doplňkem.

Proso obsahuje mnoho minerálů a stopových prvků, které jsou známé zejména vysokým obsahem oxidu křemičitého. Oxid křemičitý napomáhá při ochraně pokožky a srsti, což může pomoci například psům, kteří intenzivně línají. Proso také obsahuje velké množství zdravého železa, které je důležité pro transport kyslíku v krvi a pro obnovu buněk.

Yucca k jídlu? Ti, kteří si myslí, že „yucca“ je pouze majestátní zelenou rostlinou, podceňují tuto palmu dorůstající do výšky až tři a půl metru. V krmivu pro psy může výtažek z této rostliny nejen zabránit nadýmání, ale také zánětům. To je užitečné plus, pokud jde o zdravé krmivo v psí misce, zejména v případě starších psů!

Co jsou superpotraviny a jaké existují

Superpotraviny je označení, které se používá pro potraviny, jako je špenát, fazole, sladké brambory, losos, ovoce, ořechy, celozrnné výrobky a lesní plody, které jsou bohaté na živiny.

Jedná se většinou o rostlinné zdroje potravin, avšak neexistují žádná přesně stanovená kritéria pro to, které potraviny můžeme nazývat superpotravinami a které už ne.

Spousta odborníků se shoduje na tom, že termín „superpotraviny“ je spíše marketingový termín pro potraviny, než skutečná super skupina potravin.

Budete mít zájem:  Úplně obyčejná rozhledna - ale výhled k neuvěření

Seznam superpotravin

Ať už je to jen marketingový termín nebo ne, lidése také shodují na tom, že konzumace potravin, které jsou plné živin, je jistě dobrý nápad. Klíčem ke zdravé stravě je však konzumace různých výživných jídel ve správném množství. Následující potraviny řadíme mezi superpotraviny:

Borůvky

Tato superpotravina je častokrát na vrcholu seznamu super zdravých potravin. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, vlákniny a antioxidanty. Ale tyto živiny se nachází také v dalších lesních plodech, jako jsou brusinky či jahody. Právě vysoký obsah antioxidantů je to, proč jsou borůvky nejvíce ceněny. Antioxidanty dokážou odvrátit celou řadu potenciálních nemocí, včetně nemocí srdce.

Kiwi

Kiwi obsahuje vysoké množství vitamínu C a antioxidantů, a to ve větším množství, než ostatní ovoce. Dále kiwi obsahuje také serotonin, hormon, který pomáhá vyvolávat a udržovat spánek, čímž je prospěšný také pro navození spánku u osob s poruchami spánku.

Oříšky a semínka

Tyto plodiny obsahují velké množství minerálů a zdravých tuků. Je snadné je začlenit do jogurtu nebo do smoothie – většinou neovlivňují chuť koncového jídla. Špatnou zprávou ale je, že zejména oříšky jsou bohaté také na kalorie. Proto je nutné kontrolovat velikost porce.

Kapusta

Kapusta má podobné výhody, jako další tmavozelená listová zelenina (špenát, mangold, zelí). Obsahuje velké množství vitamínů – A, C a K, stejně tak vlákninu, vápník a jiné minerály.

Dýně a batáty

Oba druhy těchto potravin jsou obecně vynikajícími zdroji vlákniny, vitamínu A a dalších. Jsou přirozeně sladké a nevyžadují tedy případné doslazování nebo dochucování máslem a jinými krémy.

Losos a jiné ryby

Losos, sardinky, makrely a další tučné ryby obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko vzniku mrtvice a srdečních chorob. Mezi nevýhody konzumace ryb patří vysoké množství rtuti, které se vyskytuje v makrele, tuňákovi a žraloku (tyto ryby proto nejsou doporučeny ke konzumaci těhotných žen).

Superpotravina Mana

Superpotravina Mana je označení pro kompletní jídlo, které můžete přijímat formou prášku nebo formou tekutin. Když máte naspěch, můžete si rychle připravit jídlo, které je bohaté na důležité živiny a minerály.

Tyto superpotraviny připravuje česká firma.

Mezi složky této superpotraviny patří lipidy z mořské řasy, disacharid z bílé řepy, beta-glukany z ovsa, lipidy ze lnu a slunečnice, oligosacharid z kukuřice, izolovaná bílkovina a lecitin ze sóji, lipidy z řepky a z kokosu.

Co je superpotravina?

Na otázku co je superpotravina není přesná odpověď. Tím, že neznáme přesnou definici, můžeme za superpotravinu považovat jakékoli jídlo, které je nabité vitamíny a minerály.

Důvodem je to, že název „superpotraviny“ začal být používán převážně jako marketingový nástroj.

To, proč je název „superpotravina“ tolik kritizován ale spočívá v tom, že zatímco potravina může být zdravá více, než ostatní potraviny, její zpracování už tak zdravé být nemusí.

Co patří mezi superpotraviny?

Mezi takové sporné superpotraviny tak můžeme zařadit například zelený čaj. Ano, je plný antioxidantů, ale ten, který se k nám obvykle dostane ze supermarketů, může být smíchán s méně kvalitními čaji. Nemluvě o tom, že většina Čechů si ho ještě dosladí.

Také některé džusy z ovoce (a to i takové, které se na první pohled jeví jako kvalitní), mohou obsahovat vysoké množství přidaného cukru.

Pokud tedy chcete odpovědět na to, co jsou superpotraviny, odpověď může být, že to jsou potraviny, které jsou bohaté na živiny, vitamíny a minerály a zároveň neobsahují žádné jiné příměsi.

Další superpotraviny

Výše uvedený seznam superpotravin není ani zdaleka kompletní. Mohli bychom ho doplnit o desítky dalších, zdravých potravin. To, která z nich je nejzdravější, je těžké určit už jen proto, že každý člověk potřebuje trochu jiné složení živin.

Když si zadáte do vyhledávače slova „seznam superpotravin“ nevyjede vám jednotný seznam potravin. Každý zdroj bude zahrnovat trochu jiné potraviny. Stejně tak tím, že si je občas dáte, nemůžete ihned očekávat zázraky.

Základem zdraví a zdravého životního stylu je pravidelná vyvážená strava.

10 superpotravin

Nyní uvádíme seznam 10 superpotravin, které se vyskytují ve všech zdrojích nejčastěji a lze je tedy považovat za horních TOP 10.

  1. Kapusta
  2. Avokádo
  3. Granátové jablko
  4. Goji
  5. Chia semínka
  6. Červená řepa
  7. Mořské řasy
  8. Vaječné bílky
  9. Česnek
  10. Játra

Jednotlivé druhy z těchto superpotravin poskytují poněkud odlišné zdravotní výhody. Přidat je do jídelníčku nestačí – musíte jimi NAHRADIT nezdravé potraviny, jako je tučné maso, klobásy, uzeniny, živočišné tuky, cukry a další nezdravá jídla.

Zaměřte se na zdravý životní styl, jezte střídmě, po malých porcích několikrát denně a nezapomeňte začlenit nějaký ten pohyb. Jedině tak můžete dosáhnout jak krásné, tak také zdravé postavy, kterou vám ostatní budou závidět.

Superpotraviny, které najdete i doma ve spíži. Jíte je?

Mnohé z těchto potravin najdete doma ve spíži nebo v lednici. Na první pohled jsou obyčejné a nenápadné. Jsou ovšem horkými aspiranty na titul superpotravina. Důvodem je jejich skvělé složení.

Dostatečně silná kolonie prospěšných střevních bakterií by měla být jedním z vašich hlavních cílů. Když se o ně budete starat, odmění se vám (6 potravin, které čistí střeva). A to větší odolností vůči nemocem. Právě ve střevech je totiž uložen imunitní systém. Kefír obsahuje zmíněných bakterií velké množství, navíc ho často dobře snáší i lidé s laktózovou intolerancí.

„V rámci pestré stravy je důležitý pravidelný příjem potravin s probiotickou kulturou obsahující prospěšné bakterie. Najdete je v zakysaných mléčných výrobcích, kvašených potravinách a v těch, které mají hodně vlákniny,“ radí nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Kefír mohou většinou i ti, kdo mají na mléko alergii

Pokud máte zahrádku, rozhodně by vám na ní nemělo chybět drobné bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, jahody, brusinky či ostružiny.

Obsahují málo kalorií, takže se hodí, pokud se snažíte zhubnout. Antioxidační aktivita bobulovitého ovoce, která chrání před nemocemi, je jedna z největších, ve srovnání s ostatními druhy ovoce. O pocit sytosti se zase postará v nich obsažená vláknina. Zkuste si dát hrst bobulí, když vás bude honit mlsná.

Další zdraví velmi prospěšnou potravinou je zázvor. Gingerol, který se v něm nachází, působí protizánětlivě. Jeden až jeden a půl gramu zázvoru dokáže zmírnit různé druhy nevolností. U skupiny lidí, která si dávala 2 gramy po cvičení, byla také zpozorována lepší schopnost regenerovat svaly a omezit jejich bolestivost (kdo zázvor nesmí?).

Podle některých studií se zázvor podílí také na snížení krevního cukru a prevenci mrtvice. S množstvím ale opatrně. Čerstvého zázvoru byste raději neměli zkonzumovat více než 4 gramy denně. Jinak vás může postihnout nevolnost, průjem či zvracení.

O pozitivním vlivu zeleného čaje se hovoří už dlouho. Jenže pozor, neměl by to být ten pytlíkový, u kterého si nemůžete být jistí, co všechno je v něm namleto, ale raději sypaný.

„Zelený čaj je výhodný díky vysokému obsahu antioxidantů. Hubnutí ale není o jedné potravině, vždy musíte brát v úvahu celý jídelníček a celkový životní styl,“ vyvrací nutriční specialistka Hana Málková ze společnosti STOB informaci, že po zeleném čaji se hubne. Zato má obsažený antioxidant EGCG potenciál chránit před onemocněním srdce, cukrovkou a rakovinou.

Ne náhodou sahají nemocní lidé často po česneku (tohle ale s česnekem nikdy nedělejte). V malém stroužku se skrývá velká síla. Obsahuje mimo jiné mangan, vitaminy B6 a C či selen. Výzkumy naznačují, že česnek nejen podporuje imunitu, ale pomáhá snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Lidé s nízkým tlakem by to s ním tedy neměli přehánět.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Máte vysoký tlak? Jezte hodně česneku

Středomořský jídelníček bývá považován za jeden z nejzdravějších na světě. Podílí se na tom i zelená tekutina, která se ve Středomoří konzumuje ve velké míře. Olivový olej obsahuje antioxidanty E a K. Ceněný je také pro vysoké množství mononenasycených mastných kyselin, ty regulují cholesterol a chrání srdce a cévy.

Závěrem jedna rada. Zmíněných potravin byste si měli pro jejich účinky cenit, na druhou stranu byste je neměli ani přeceňovat. Kilo borůvek každý den vám nezaručí pevné zdraví. Zařazením zdravých potravin do jídelníčku ale svému tělu rozhodně prospějete.

Máte pár kilo navíc? V pořádku, možná jste zdravější než hubení!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector