RAW kakaové boby jako superpotravina

  • Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to učinila v případě kakaových bobů.
  • RAW kakaové boby jako superpotravina RAW kakaové boby jako superpotravina RAW kakaové boby jako superpotravina
  • RAW čokoláda je pro mě jeden z největších přírodních darů, který jsem na své dlouholeté cestě za RAW stravou objevila a zařadila do každodenního života.

Díky RAW čokoládě doplníte neskutečné množství minerálů, vitamínů a dokonale uspokojí Vaše chutě na sladké, i když je hořká. Dá se s ní totiž pracovat asi na tisíc způsobů a existuje v mnoha podobách (kakaový prášek, drcené nepražené kakaové boby, kakaová pasta, tabulková čokoláda). Pokud jste ji ještě neměli možnost ochutnat, doporučuji se podívat do nabídky, rozhodně si vyberete. Veškeré produkty – a tedy i ty čokoládové jsou v BIO a RAW kvalitě.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Mnoho lidí považuje čokoládu za “hříšné potěšení”.

Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se ale měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství zejména bílého cukru, sušeného mléka, různých ochucovadel a ztužených tuků. Ovšem čokoláda, která je vyrobena z nepražených kakaový bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je zdraví prospěšná.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Proč si dopřát právě živou čokoládu?

Vysoká výživná hodnota čokolády  závisí na její kvalitě a zpracování.

Živá čokoláda je vyrobena z tepelně nezpracovaných kakaových bobů a proto má tak velkou obrovskou výživnou sílu a je jednou z nejdokonalejších superpotravin na světě.

Obsahuje koncentrované množství minerálů a vitamínů a také enzymů. Naše tělo tak tuhle čokoládu dokonale využije a vezme si z ní maximum toho, co obsahuje.

Jaký je rozdíl mezi živou a klasickou čokoládou?

V zásadě platí, že čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je čokoláda zdravější, zvláště proto, že pak čokoláda obsahuje méně cukru.

Klasická čokoláda se ale nevyrábí z nepraženého kakaa, ale z praženého a přidává se do ní mnoho nezdravých složek.

A živá čokoláda je prostě navíc plná enzymů, přírodní, nezpracovaná, plná života a pro naše tělo velmi jednoduchá na využití všech darů, v podobě vitamínů, antioxidantů a vitamínů, které obsahuje.

Je rozdíl mezi živou čokoládou a vysokoprocentními čokoládami?

Faktem je, že cenné látky se při zpracování běžné čokolády zničí a navíc se pak do ní přidá cukr, mléko nebo další látky, které naopak tělu škodí.Takže i vysoce procentní čokoláda, která není RAW, není tak obsahivě výživná právě jako čokoláda živá.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Jaké jsou podoby živé čokolády?

Kakaové máslo
Kakaové máslo představuje čistý tuk z kakaových bobů, které pocházejí přímo ze stromu kakaovníku.Kakaové máslo je vytvořeno speciálním drcením kakaových bobů. Drcení bobů probíhá při nízké teplotě, která zajišťuje zachování životně důležitých enzymů a živin. Kakaové máslo lze použít k výrobě bílé čokolády.

Kakaová pasta
Kakaová pasta vzniká mletím nepražených bio – kakaových bobů za nízkých teplot až do stavu, kdy vznikne tekutá pravá hořká čokoláda, která se následně nechá ztuhnout a vysušit do chuťově bohaté pasty.

Kakaové boby
Pro samotnou chuť čokolády má velký vliv právě kvalita kakaových bobů. Kakaovník roste pouze v tropických oblastech a jeho pěstování je velmi náročné.

Potřebuje celoroční stabilní teplotu nad 20 °C, vlhkost 65 až 70 % a v počátcích i úkryt před žhavými slunečními paprsky. Odborníci na čokoládu dokážou rozlišit i chuť čokolády na základě použitého druhu kakaovníku.

Proto se na těch nejkvalitnějších čokoládách dozvíte, z jakého druhu kakaovníku čokoláda vznikla a z které oblasti kakao pochází.

Stejně jako kávová zrna – i čokoládové boby můžete rozdělit podle druhů. Za nejvzácnější je považován typ Criollo. Dnes už je opravdu velmi vzácný a to především díky jeho křehkosti a náchylnosti k chorobám.

Kakaové boby Forastero mají sice nižší kvalitu, ale jsou odolnější a proto jimi byly boby Criollo postupně nahrazovány a dnes patří k těm nejrozšířenějším druhům vůbec. Za nejcennější odrůdu kakaovníku jsou ale považovány boby Porcelana. Což se odráží i na ceně.

Mezi další velmi kvalitní odrůdy pak ještě patří například hybrid Trinaitario či pododrůdy ekvádorské Nacional, Arriba nebo Ocumare a Chuao.

Kakaový prášek
Zpracování kakaových bobů vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Prášek má podstatně nižší množství tuku než máslo, zhruba pouhých 11 %. Tekuté čokolády z kakaového prášku proto zpravidla neobsahují tolik kalorií jako čokolády tabulkové.

Vysoce kvalitní RAW čokoládu z Bali, Peru či Ekvádoru koupíte u Vitalvibe.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Co vám živá čokoláda přinese?

JASNOU MYSL
Zvýšením hladiny určitých nervových přenašečů v našem mozku podporuje kakao pozitivní a jasnou mysl a zpomaluje proces stárnutí. Serotonin – kakao zvyšuje hladinu serotoninu v mozku, takže podporuje pocit pohody.

POHODU
Kakao stimuluje sekreci endorfinů, které navozují příjemný pocit, který zažívají sportovci po podání výkonu.

ZAMILOVANOST
Fenyletylamin, který je v čokoládě je stejným fenyletylaminem, který se vytváří v mozku, když jsme zamilovaní.

ŠTĚSTÍ
Anandamid je známý jako „chemikálie štěstí“, protože ho produkuje mozek, když se cítíme skvěle a šťastně. Kakao obsahuje N-acylethanolamin, který dočasně zvyšuje úroveň anandamidu v mozku, a MAO inhibitory, které zpomalují jeho odbourávání. Proto nám kakao dává dlouhodobější pocit blaženosti a uvolnění.

MINERÁLY
Kakaové boby jsou bohaté na množství základních minerálů, včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu.

HOŘČÍK
Kakao je bohatým zdrojem hořčíku. Nedostatek hořčíku v potravě je v současné světové populaci velkým úskalím a jeho nedostatek je spojován s vysokým krevním tlakem, srdečními chorobami, problémy s klouby a řídnutím kostí.

ESENCIÁLNÍ TUKY
Kakao obsahuje kyselinu olejovou a jednoduché nenasycené tuky, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a zvyšují dobrý HDL cholesterol. Tyto látky můžete nalézt např. v olivovém oleji.

KOFEIN
Kakao obsahuje malé množství kofeinu a theobrominu. Výzkumy ukázaly, že tyto povzbuzující látky se chovají zcela jinak v syrové formě, než ve vařeném či praženém stavu.

ANTIOXIDANTY
Kakao má více antioxidačních flavonoidů než jakákoliv jiná potravina, která kdy byla testována – např. borůvky, červené víno, černý a zelený čaj. Ve skutečnosti obsahuje až čtyřikrát více antioxidantů, než je v zeleném čaji.

DOBROU NÁLADU
Kakao je skvělým zdrojem serotoninu, dopaminu a fenyletylaminu, což jsou neurotransmitery, které zmírňují deprese a podporují euforii, blaženost a uvolnění. Vitamín B posiluje činnost mozku.

Co všechno se dá z RAW čokolády připravit?

Z obrovské lásky, vášně, nadšení a zamilovanosti do RAW čokolády, jsem se rozhodla připravit eBook, který by vás mohl inspirovat k tomu, abyste RAW čokoládu objevili, ochutnali nebo k ní jen přivoněli, protože je to opravdu neskutečný zážite. Rozhodla jsem se, že si tohle tajemství prostě nemůžu nechat pro sebe.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Kupte si e-book s čokoládovými recepty za 180 Kč

Pokud tedy máte chuť na něco výjimečného a na druhou stranu snadného, rychlého a neskutečně zdravého, vyzkoušejte jeden z mých receptů a vytvořte si s pojídání čokolády magický zážitek a připravte se třeba úplňkové rituální domácí pralinky 🙂

Čokoláda je potěšením ve všech životních situacích, díky receptům v eBooku se naučíte se vyrobit vlastní RAWniéru nebo tabulku čokolády.

Svoje pralinky nebo tabulku čokolády, ale nemusíte hned sníst, ale můžete je věnovat tomu, koho milujete nebo tomu, komu chcete udělat jen tak radost. Možná vás to naplní ještě více, než kdybyste čokoládu snědli sami. vyzkoušejte to a uvidíte sami.

Budete mít zájem:  Zápal Plic U Miminka Příznaky?

 Buďte kreativní a tvořivý a vymyslete si třeba i svůj vlastní obal na čokoládu nebo si třeba pomalujte krabičku na pralinky a vytvořte se svoji vlastní bonboniéru.

  1. A protože i hořká čokoláda vám osladí život, tak vám přeji krásný sladký život plný radosti, harmonie, úsměvů a čokoládové vůně 🙂
  2. S láskou k čokoládě
  3. Zuzka 🙂

RAW kakaové boby jako superpotravina

KAKAOVÉ BOBY

RAW kakaové boby jako superpotravina

Hurá!Hurá! Článek pro všechny čokoholiky je na světě! Pojďme se vrhnout na největší obhajobu mlsání v dějinách lidstva!:)

Kakaové boby rostou na kakaovnících v oblastech Jižní, Střední Ameriky a Mexika kolem řek Amazonky a Orinoco. Kakaovníky neznají sezónu, jejich sezóna je prostě pořád a květy jim neopylují včelky, ale tzv. pakomáři.

Plody dorůstají délky 20 cm a během zrání různě mění barvy (od zelené přes oranžovou, červenou, modrou nebo fialovou). Každý uvnitř ukrývá 20-50 bobů, které se prý podobají mandlím (na obrázku mi tedy spíš připomínají datle :)).

Ze semen kakaových bobů se vyrábí kakao, jehož název pochází z 18. století. Jistý švédský vědec, Carl Nilsson Linneaus (1707-1778), kakao miloval natolik, že ho v roce 1753 dokonce pojmenoval.

Jeho rodové a druhové jméno tak zní: Theobroma Cacao, což v překladu znamená „Kakao, božská mana“ ( Russo 2010, 76).

Linneaus nebyl jediný, kdo tyto exotické plody obdivoval. Byly doby, kdy bylo dokonce kakao cennější než zlato. Když v roce 1519 poprvé doplul konkvistador Cortez (1485-1547) se svojí posádkou z Evropy do Ameriky, seznámil se s Aztéky, jejichž civilizací, unikátním ekosystémem a kulturou byl samozřejmě ohromen.

Co ho ale naprosto šokovalo byl fakt, že aztécký panovník Montezuma II. měl svou pokladnici ne plnou zlata, ale kakaových bobů. Aztékové jednoduše zlato používali jen pro estetické účely a platili prostě kakaem (Wolfe 2009, 39-40).

Ze španělského dvora se pak kakao dostalo do Francie, Belgie, Anglie, Itálie a vlastně do celé východní Evropy.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Rodilí Američané vždycky upřednostňovali hořkou čokoládu, tak jako já.

🙂 Jenže v Evropě se jednoho dne narodil švýcarský chemik pan Henri Nestlé (1814-1890) a s  majitelem továrny na čokoládu, Danielem Peterem (1836-1919), vymysleli mléčnou čokoládu (1879). Ta třeba tehdy byla plná mléka, ale dnes běžná čokoláda obsahuje bohužel především cukr a ztužený tuk.

Čokoláda ≠ superpotravina!

Tak a teď už konečně k tomu, kde tedy v té čokoládě najdeme všechny ty vitamíny a prospěšné látky? Bohužel vás asi zklamu, ale co se týče vitamínů a minerálů, není běžná čokoládová tabulka nijak výjimečná ani zdravá, spíše naopak.

Nepodléhejte ale panice! Řeknu vám, kde všechny tyto látky najdete a své oblíbené sladkosti se nebudete muset vzdávat. Za opravdovou super potravinu se nedá považovat Milka nebo tyčinka Mars, to asi všichni tak nějak tušíme.

Veškeré výjimečně prospěšné látky jsou obsažené v nepražených kakaových bobech, neprošlých fermentačním procesem. Toto tzv. „syrové kakao“ můžete chroupat rovnou ze zakoupeného pytlíčku a nebo se vyrábí v podobě prášku, který se perfektně hodí na raw nevaření.

😉 Je nutno dodat, že kakaové boby uspokojí především milovníky pravé nefalšované čokolády, jelikož jsou hořké (mě osobně ale takhle samostatně nejedou, používám hlavně prášek do raw dezertů :)).

RAW kakaové boby jako superpotravina

Výživové hodnoty:

Kakaové boby jsou především vysokým zdrojem energie. Ve 100g se skrývá 2386 KJ. Pokud tedy občas trpíte jarní unavou ať už je roční období jakékoliv, určitě po nich sáhněte.

Boby proto pochopitelně obsahují hodně sacharidů (50g/100g), tuků (39g/100g) z čehož 14g je nasycených a jsou skoupé na bílkoviny (4g/100g). Dalším pozitivem této super potraviny je vysoký obsah vlákniny (32g/100g).

(etiketa Nepražených kakaových bobů BIO – LifeFood)

Vitamíny a stopové prvky:

Kakaové boby jsou hlavně bohaté na vitamín C (150mg/100g). Je v nich i velké množství minerálů: magnezium, železo, chrom, mangan, zinek a měď. Obsahují více antioxidantů než červené víno, borůvky, granátové jablko a Goji dohromady! Dále jsou bohaté na Omega 6 – mastné kyseliny, které pomáhají snižovat špatný LDL cholesterol. (Wolfe 2009, 41-42)

Léčivé vlastnosti:

Znáte ten neuvěřitelně uspokojující pocit, když se vám na jazyku rozpouští čokoláda? To se děje díky látce, která se nazývá anandamid. Její název vychází ze sanskrtského slova ananda čili blaženost nebo „dokonalé štěstí“. Je to tzv.

 neurotransmiter, který se v mozku váže na receptory a způsobuje právě tyto pozitivní pocity. (Wolfe 2009, 44-45) Další podobnou látkou, kterou kakao obsahuje je další neurotransmiter serotonin, který má velký vliv na výkyvy nálad.

  Díky tomu čokoláda pomáhá při depresích, maniodepresivních psychózách i proti špatné náladě. Kakao také, jak už věděli Aztékové, podporuje i funkci kardiovaskulárního systému. (Wolfe 2009, 46)

Dávkování a způsob přípravy:

Samotné boby nebo kakaový prášek z těchto nepražených bobů můžete přidávat skoro do všeho, stejně jako jste to dělali s obyčejným kakaem.

Můžete z něho připravovat skvělé nápoje (třeba čerstvá smoothie), delikátní předkrmy, vařit exotické hlavní chody a hlavně vymýšlet sladké dezerty. Nejvíc vitamínů a super-látek se vám ale zachová, když jídlo neprojde vařením a pečením.

Nejvhodnější tedy je, používat ho do nepečených a nevařených receptů.;) Výhoda těchto bobů i prášku spočívá také v tom, že jelikož se jedná o 100% kakao nespotřebujete ho nikdy tolik, co obyčejného kakaa.

Byli jste doposud zvyklí sníst tabulku čokolády „na posezení“, když vás honila mlsná a pak si to dokonce vyčítali? Naprostá hloupost. 🙂 S kakaovými „syrovými“ boby se vám to navíc ani stát nemůže. Tento maximalní obsah kakaa totiž daleko dříve způsobuje pocit sytosti.

RAW kakaové boby jako superpotravina

Až budete vařit, péct nebo jen mlsat a nebudou mít ve vašem oblíbeném obchůdku se zdravou výživou kakaové boby, mějte na paměti, že důležitý je především obsah kvalitního kakaa v produktech nebo ingrediencích, které chcete použít.

Pravou čokoládu mylně nezaměňujte za přeslazené a tučné náhražky. Pokud čokoládu prostě ale vážně musíte,:) poohlížejte se po vysoce procentních (70-99!%), méně tučných a zdravějších, tmavých čokoládách.

Při pečení, také doporučuji moc dobré bio kakao od Alnatury nebo jejich hořkou 70% čokoládu (DM Drogerie, Globus). V těchto produktech i přes jejich bio kvalitu nejsou už obsaženy ale ani vitamíny, ani jiné super-prospěšné látky.

Je to způsobeno tím, že přestože jsou veškeré složky produktu z ekologického zemědělství, úprava kakaových bobů prošla pražením, kde o ně přišla. To se bohužel děje u většiny čokoládových nebo kakaových produktů, proto je potřeba opět číst etikety.

Jelikož miluji všechny možné sladké zdravé dobroty a nic mě nebaví víc, než vymýšlení receptů ve zdravějších modifikacích, určitě vyzkoušejte můj originální Raw čokoládový dort. Návod na jeho přípravu naleznete přímo v odkaze nebo v naší záložce „recepty“.

Obecně u kakaových bobů nebo kakaa z nich vyrobeného jsem se dočetla, že DDD by se měla pohybovat někde mezi 15-20g. Možná bych to ale doplnila známým pořekadlem: všeho s mírou.

Budete mít zájem:  Jak Se Projevuje Alergie Na Prací Prášek?

ZDROJE:

Wolfe, D. 2009. Superfoods: The Food and Medicine of The Future. North Atlantic Books: Berkley. California. 33–66.

Russo, R. 2010. The Raw Food Lifestyle: The Philosophy and Nutrition Behind Raw and Live Foods. North Atlantic Books: Berkley. California. 76–84.

Klein, D. A. 2009. The 200 SuperFoods That Will Save Your Life: A Complete Program to Live Younger, Longer. 18.

OBRÁZKY:

Kakaové boby: Superpotravina nebo marketingový tah?

Milujete čokoládu, ale často se jí zříkáte kvůli váze a zdraví? Potom tedy pro vás máme jisto jistě dobrou zprávu. Věděli jste, že kakao může být i zdravé, a dokonce může patřit mezi superpotraviny? Ovšem, je ale rozdíl mezi kakaem a kakaem. Jaké jsou rozdíly? A jaké mají kakaové boby benefity pro naše zdraví? 

Kde se boby vyskytujím, a které je to pravé

Kakaové boby rostou na kakaovníku pocházející ze Střední a jižní Ameriky. Jedná se o kakaový lusk, který v sobě ukrývá až 50 semen kakaových bobů v béžové barvě.

Tyto kakaové boby se následně fermentují a suší na slunci. Poté se boby přemění na hustou tekutinu, která se nechá ztuhnout.

Ze ztuhlé směsi vznikne tuhý kakaový blok neboli raw čokoláda, která se rozdrtí nebo rozemele na prášek.

Někdy se také kakao praží a prodává se jako surovina pro základ čokoládových tabulek, kakaových nápojů a jiných. Ovšem, zde kakao ztrácí svůj význam, doplňuje se velkým množstvím cukru a mléka, které ztrácí kvůli kaseinu svou zdravotní schopnost. Takže tato verze je jistě nezdravá a podporuje přibírání na váze.   

Zdravotní benefity kakaových bobů

Unikátní zdroj antioxidantů

RAW kakaové boby jako superpotravina

V případě surového kakaa je obsah flavonoidů zachován ve vysoké míře. Díky těmto sloučeninám snižují hladinu cholesterolu, inzulínu a krevního tlaku. Což znamená, že flavonoidy – antioxidanty chrání vaše srdce a celkově tělo před předčasným stárnutím.

Surové, nepražené nad 42°C obsahuje několikrát více antioxidantů než tradiční hořký kakaový prášek. Znamená to tedy, že raw kakao patří mezi potraviny s nejvyšší antioxidační hodnotou. Má 95 000 ORAC na 100 g. ORAC je skóre na měření kapacity antioxidantů obsažené v různých potravinách i doplňcích. Čím vyšší skóre tím bohatší potravina.      

Vysoký obsah hořčíku

Až 30% české populaci chybí v těle hořčík. Důležitý minerál, který je tak snáze dostupný. Pokud máte rádi čokoládu, dopřejte si takovou, která vám tento minerál doplní.

Kakao je nejbohatším zdrojem hořčíku, který je důležitý pro zmírnění svalového napětí a také úzkostí. Dalšími cennými látkami obsaženými v kakaových bobech jsou: draslík, bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, chrom, vápník, síra a zinek.

Úžasné a životodárné látky, které podpoří pevné zdraví. 

Podporuje dobrou náladu

Znáte všechny čtyři hormony, které úzce souvisí se štěstím? Jsou to serotonin, tryptofan, tyrosin a fenylethylamin. Tyto chemické látky jsou spojeny s pocity štěstí, ale i s pocity pohody a také zmírňují depresi.

Jestliže trpíte pochmurnými náladami, depresemi a jiným špatným psychickým rozpoložením, není nic jednoduššího, než si dát tabulku kvalitní čokolády, ze které vám bude veselo, pochutnáte si, a navíc nestloustnete.

 

Zdravá kůže

Nespojujte si čokoládu s akné. Je to velký mýtus a nic takového při pojídání pravé čokolády nehrozí. Jestliže vám vyraší vyrážka či akné na obličeji, přiklánějte se k nekvalitní čokoládě plné cukru a mléka. Pravé kakao má navíc nezastupitelné místo v dermatologii díky svým četným výhodám pro pokožku a její hydrataci. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kvalitní čokoláda pro zdraví. Proč si kousek sladkosti denně dopřávat?

Jahody jako superpotravina. Pro mozek i krásnou pleť

BIO pražené kakaové boby z Tanzanie 225g

RAW kakaové boby jako superpotravina

Výběrové kakaové boby, ze kterých vyrábí Míša D. své světovým zlatem a stříbrem oceněné čokolády.

Boby z kooperativu Kokoa Kamili v Tanzanii získaly v roce 2017 ocenění Cocoa of Excellence a řadí se mezi 18 nejlepších na světě. Kooperativ je vykupuje od místních farmářů za férové ceny.

Boby jsou vždy čerstvě pražené při nízké teplotě. Skvělá pochoutka plná zdraví prospěšných antioxidantů.

Kakaové boby se extrahují z kakaovníku, jinak známém pod názvem Theobroma cacao. Jsou (stejně jako kvalitní vysokoprocentní čokolády) mimořádným zdrojem nejen antioxidantů, vlákniny a energie, ale hl. minerálů a stopových prvků, např.:

    • Hořčíku – hraje v těle mnoho rolí, včetně regulace nesčetných biochemických procesů, jako je syntéza bílkovin, funkce svalů a nervů a regulace krevního tlaku a glukózy v krvi.
    • Mědi – ta pomáhá při tvorbě červených krvinek, absorpci železa, výrobě energie a tvorbě pojivové tkáně.
    • Manganu – který hraje roli v metabolismu tuků a sacharidů, absorpci vápníku a regulaci cukru v krvi.
    • Železa – jenž je nezbytné pro růst, vývoj a tvorbu červených krvinek a je také nezbytné pro tvorbu některých hormonů a pojivové tkáně.
    • Fosforu – ten podporuje tvorbu i obnovu kostí a zubů, podporuje funkci ledvin, svalové kontrakce a normální srdeční rytmus.

,,Theobromin, který boby hojně obsahují – je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný, protože nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje.

Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem centrálního nervového systému, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává.

Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů v bobech (vč.

kofeinu) jsou skvěle stabilizovány jak theobrominem (ten je zastoupen v několikanásobném poměru), tak jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina – i proto se kakau již od Aztéků přezdívá pokrm bohů.´´

Doporučuji dohledat si celé složení (200+ látek) a efekty kvalitní tmavé kakaové tabulky pro organismus z jiných informačních zdrojů. Zde nemohou být mnohá fakta uvedena kvůli legislativě EU.

Superpotravina k posílení energie.

HMOTNOST: 225 gZEMĚ PŮVODU: TanzanieSLOŽENÍ: Pražené kakaové boby v BIO kvalitě. Ekologické zemědělství. 

  • VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
  • Energetická hodnota1995 kJ/477 kcal
  • Tuky 29 g
  • Sacharidy 52 g (většina jako vláknina)
  • Bílkoviny 21 g

z toho nasycené mastné kyseliny 16 gz toho cukry 9 gSůl 0,02 g

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.

Kakao jako superpotravina? Určitě! Funguje proti stárnutí, astmatu i blbé náladě

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Kakao a čokoláda. Stačí si přečíst tahle dvě slova a hned se vám začnou sbíhat sliny? Máme pro vás pár důvodů, proč si je dát, ale současně se jich i maličko bát.

Kakao – a z něj vyrobená čokoláda – potěší chuťové buňky, ale také dodá tělu mnoho užitečných látek. To je častý argument lidí, kteří se bez nich neobejdou. Jak to ale opravdu je?

Budete mít zájem:  Zázračné Zdraví - Návod K Jinému Myšlení?

Na začátku výroby jsou kakaové boby – semena plodu kakaovníku (Theobroma cacao). Oloupou se a nechají se dva až sedm dnů fermentovat při teplotě 38–50 °C.

Pak se upraží a semelou na pastu, jejímž lisováním se získává kakaové máslo a sušina s obsahem kakaového tuku (dalším drcením a mletím vznikne přírodní kakao). Smíchání másla a sušiny se vytvoří základ čokolády, do kterého se pak přidává cukr, mléko, vanilka a lecitin.

Do kakaa se pro lepší rozpustnost ve vodě a mléku přidávají regulátory kyselosti – uhličitan draselný nebo sodný.

Zastánci zdravé výživy radí konzumovat kakao a čokoládu v co nejpřírodnějším stavu, tedy bez přísad a pražení. „Pražení ničí část látek, pro které je kakao zdravé.

Proto raději sáhněte po samotných kakaových bobech nebo alespoň po kakau v kvalitě raw a následně je zbytečně nevystavujte vysokým teplotám.

Čokoládu doporučuji takovou, která je označována jako bean-to-bar nebo výběrová – vyrábí se přímo ze šetrně zpracovaných kakaových bobů,“ vysvětluje Filip Teplý z firmy Ajala.

Pokud si koupíte celé nepražené kakaové boby, pak je můžete chroupat jako oříšky, ale také rozdrcené přidávat do smoothie, koktejlů – klidně i s mlékem, do jogurtu či kaše. Můžete je dávat i do teplých pokrmů. Ovšem nepředstavujte si jejich chuť jako čokoládovou, je velmi specifická, nahořklá.

Zastánci zdravé výživy konzumují kakaové boby nepražené a doma umleté – ale asi to není rada pro ty, kteří milují specifickou chuť nápoje z mléka a kakaového prášku.

Jestli mezi ně patříte, dejte si záležet na výběru kakaového prášku – kvalitní se pozná podle obsahu tuku, tedy kakaového másla – měl by mít alespoň 20 %. Rozhodně je výhodou, pokud není doslazován. Neplatí, že čím je kakao tmavší, tím je lepší.

Tmavé kakao – označované jako holanské – prošlo alkalizací, tedy v něm najdete výše zmíněné regulátory kyselosti, které mu naopak body spíš ubírají.

Foto: Kaiskynet Studio, Shutterstock.com

Kakaové boby jsou asi dva centimetry dlouhá semínka plodu kakaovníku

A měli byste kakao a čokoládu vůbec jíst? Rozhodně! Kakao je totiž superpotravina.

  • Dodá hořčík, vápník, železo, draslík, měď, zinek a mangan, ale i vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Nepražené kakao je nejbohatším zdrojem organické síry v přírodě – a síru potřebujete pro tvorbu proteinů, enzymů a pojivové tkáně.
  • Obsahuje zdravé tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu.
  • „Kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu,“ uvádí Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.
  • Zbaví tělo volných radikálů. Kakao obsahuje dvakrát víc flavonoidů než červené víno a třikrát víc než zelený čaj a v tomto ohledu strčí do kapsy i borůvky nebo bobule açai. Antioxidanty podpoří regeneraci, hojení, kůže bude lépe zvládat UV záření, zmírníte projevy stárnutí a oddálíte i riziko zánětlivých onemocnění kloubů…
  • Konzumace kakaa posílí nervy, uvolní svaly a rozšíří cévy, čímž přispěje k lepšímu krevnímu toku a ve výsledku i okysličování a výživě všech orgánů. Alkaloid theobromin totiž rozšíří průdušky, což uleví například astmatikům nebo při nachlazení. Lepší prokrvení v důsledku pomůže rozproudit tělo tak, že se zbavíte nechtěných otoků.
  • Životabudičem je kakao díky obsahu železa, které podpoří tvorbu červených krvinek, ale i díky kofeinu, kterého ale není tolik, aby způsobil nervozitu či nespavost, jako se to stává po vypití kávy.

Blahodárné látky lze využít nejen vnitřně. Přidejte kakaový prášek do peelingu nebo pleťové masky – antioxidanty pomohou vyhladit vrásky, zbaví vás našedlého odstínu pleti, vypnou pokožku a vyživí ji.

Kakaové máslo je skvělým základem pro výrobu domácí kosmetiky – obsažené antioxidanty ho ochrání před žluknutím a výrobky z něj dlouho vydrží. Omlazuje, omezuje tvorbu vrásek i strií, skvělé je na popraskané rty i na hrubší kůži na loktech a patách.

Některé ženy používají kakaový prášek jako oční stíny či bronzer, ale to už je vyšší level přírodního líčení, do kterého se nemusí každý pustit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kakaové máslo patří mezi základní suroviny nejen při výrobě kvalitní čokolády, ale i kosmetiky

I konzumace kakaa a čokolády má svůj rub a líc. Důležité je složení konkrétní pochoutky – někdy to je spíš směs laciného tuku a cukru, kterými si jen zaděláváte na obezitu a cukrovku. Preferujte čokoládu hořkou, tedy tmavou, s nejméně 50, ale lépe 70 % kakaa.

Nezvyšuje riziko tloustnutí, naopak vám pomůže zhubnout. Pozor: čokoláda se může stát i drogou, na které se stanete závislí. Způsobuje totiž uvolňování dopaminu v mozku, což vede k libým pocitům… A to je další riziko, které vyplývá z přílišných dávek i kvalitní čokolády.

Nic se zkrátka nemá přehánět a čím zdravější, tedy přírodnější, variantu zvolíte, tím lépe.

Máte rádi kakao a čokoládu? A jak často si ji dopřejete? Napište nám!

kakao raw – Seznam.cz

shoprecall.cz/neprazene-kakao-criollo-raw-bio

Nepražené kakao Criollo RAW BIO. RAW BIO prášek z kakaových bobů 100 g Chuťově a nutričně výjimečné nepražené kakao z přirozených plantáží Amazonie. Na světové produkci kakaa se Amazonské Criollo podílí méně než 1% z celkové produkce.

Cena 110 KčSkladem

Kakao raw›Zboží.cz

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Criollo. Plody obsahují okolo 40 oválných, asi 3 cm dlouhých semen, která se podobají mandlím. Kakaové boby jsou od pradávna neobvykle ceněnou…

96 – 164 Kč

Sklademv 10 obchodech

Kakao je po celém světě natolik oblíbená potravina, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. V posledních letech je dokonce tak vyhledávaná, že tvoří 1 % stravy světové populace! Přesto není kakao jako kakao.

Nepražené, čisté kakao v biokvalitě. Tradiční surovina pro přípravu pečených i raw dezertů. Použít ho můžete i do smoothie či horkého mléka. V kombinaci s chilli je součástí exotických receptů.

5 Cena 61 KčSkladem

Kakao raw›Obrázky

BIO kakaový prášek je vyráběný v RAW kvalitě a protože kakao je nakupováno přímo od farmářů z několika oblastí, může se lehce měnit jeho barva i chuť.

Cena 88 KčSkladem

To je ono! Raw kakao od Janka je přesně tím, co jste hledali. Všechno dělané ručně. Poctivě. A hlavně bez zbytečných řečí. Protože když to chutná, nejsou třeba. Čokoládovna Janek – Čokoláda bez výmluv

goodie.cz/cokolada–kakao

Kakaový prášek RAW 24% 120 g. Náš výběrový nealkalizovaný plnotučný kakaový prášek má plnou specifickou chuť pravého kakaa a jsou v něm díky jeho kvalitě plně zastoupeny všechny tělu prospěšné látky.

4.3 (32)Cena 109 KčSkladem

Nově zařazujeme práškované 80% raw kakao anglické značky Drink Me Chai. Kakao ve svém surovém stavu, nepražené, lehce doslazené kokosovým cukrem.

zijemehomemade.cz/rawkakao

Připravte si kakao z pravých kakaových bobů a mandlového mléka. Žádné kakao v prášku plné cukru, jen kakaové boby které kakau dodají chuť čokolády

Související dotazy

  • kaki
  • kakao
  • kak
  • kajot
  • kapybara
  • kakadu
  • kakariki
  • kašmír

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector