Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

21.7.2021

Kolagen je základním stavebním kamenem pojivových tkání a tvoří přibližně 30 % všech bílkovin v lidském těle.

To si ho přirozeně vytváří, s přibývajícím věkem ale tuto schopnost pomalu ztrácí a po dosažení šedesáti let už není schopno kolagen tvořit téměř vůbec.

Proč je pro nás kolagen tak důležitý a jak ho tělu dodat v podobě potravin?

Účinky kolagenu

Kolagen je často nazýván elixírem mládí. A to proto, že jeho účinky se výrazně projevují i na našem vzhledu. Pozitivně ale působí na celou řadu oblastí našeho zdraví:

  1. Zlepšuje zdraví a elasticitu pokožky. Zpomaluje její vysušování a tvorbu vrásek.
  2. Brání vzniku pigmentových skvrn, strií a celulitidy.
  3. Pomáhá při aknózní pleti, zánětu pokožky nebo při alergických kožních reakcích.
  4. Udržuje vlasy lesklé a silné, zamezuje jejich vypadávání.
  5. Vyživuje nehty, zuby a dásně (účinný i v boji proti paradentóze).
  6. Podílí se na správném fungování pohybového aparátu, snižuje bolesti kloubů a je prevencí vůči jejich degeneraci, posiluje také svaly.
  7. Zpomaluje řídnutí kostí při osteoporóze.
  8. Urychluje hojení po zlomeninách, jizvách, poraněních a popáleninách.
  9. Pomáhá hojit poškozenou stěnu střeva, zklidňuje jeho sliznici. Aminokyseliny obsažené v kolagenu budují tkáň, která vystýlá tlusté střevo, proto je jeho užívání vhodné i při syndromu děravého nebo dráždivého tračníku, při refluxu žaludečních šťáv či Crohnově chorobě.
  10. Zlepšuje zdraví jater a minimalizuje případné poškození způsobené vstřebávání cizích látek, toxinů a alkoholu.
  11. Slouží jako prevence vůči kardiovaskulárním chorobám (zmenšuje množství tuku v artériích, předchází kornatění tepen a napomáhá k lepší cirkulaci krve v nich).

Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Zdroje kolagenu v potravinách

Jak už jsme zmínili, schopnost našeho těla vytvářet kolagen se s přibývajícím věkem snižuje. Věk ale není jediným důvodem pro přijímání kolagenu zvenčí. Doplňovat byste ho měli i v případě, že aktivně sportujete nebo máte v práci těžkou fyzickou zátěž. Jeho vyšší příjem je vhodný také pro mladistvé v období růstu a pro těhotné a kojící ženy.

Jaké potraviny kolagen přímo obsahují nebo naše tělo podpoří v jeho přirozené tvorbě?

  • Zelí (více druhů) – obsahuje látky podporující produkci kolagenu, a tím hydrataci pokožky. Těmito látkami jsou například lutein, tiokyanáty, isothiokyanáty, sulforafan a další.
  • Fazole – zdravá a pro pokožku prospěšná luštěnina s obsahem kyseliny hyaluronové. Zlepšuje syntézu kolagenu a podporuje růst kožních buněk.
  • Mrkev – obsahuje vitamín A, který se podílí na tvorbě kolagenu i na zpomalování jeho rozpadu. Zpevňuje a stimuluje derm – vrstvu kůže, v níž se kolagen nachází.
  • Sójové produkty – sójové mléko či sýr vám pomůže zbavit se jemných vrásek, a to díky genisteinu, který zlepšuje tvorbu kolagenu.
  • Lněná semínka a vlašské ořechy – jsou výborným zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin. Mimo jiné zvyšují i ​​tvorbu kolagenu.
  • Červené ovoce – například třešně nebo jahody zvyšují hladinu kolagenu a zpomalují stárnutí pokožky.
  • Citrusové plody – citrony a pomeranče díky obsahu vitamínu C zvyšují množství kolagenu. Při nedostatku „céčka“ je externí přísun kolagenu v podstatě zbytečný.
  • Olivy (černé i zelené) – představují zdroj síry, která podporuje tvorbu kolagenu. Jsou doporučenou potravinou i pro mastnou a aknózní pleť.
  • Vaječný bílek – je bohatý na prolin a lysin, jež napomáhají tvorbě vlastního kolagenu.
  • Vývary z kostí – jsou jednoduchým, chutným a rychle vstřebatelným zdrojem kolagenu. Někteří odborníci doporučují i ​​aspiky a želatiny, samozřejmě ty bez obsahu syntetických látek.

Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Chcete si zajistit všechny účinky kolagenu?

Pokud tyto potraviny nepatří do vašeho každodenního jídelníčku, kolagen můžete tělu dodat formou doplňků stravy. V naší nabídce pro vás máme kolagen v tekuté formě nebo ve formě tablet.

Oba dva obsahují navíc vitamín C, který je nezbytný pro jeho efektivní vstřebání.

Tekutý kolagen značky DuoLife má také kyselinu hyaluronovou a celou řadu antioxidantů pro ještě větší účinky na elasticitu pleti, sílu vlasů a nehtů, ale i kloubů.

Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Proč je kolagen důležitý a v jakém jídle ho najdeme

Pravděpodobně přemýšlíte o kolagenu v spojitosti s pokožkou, protože toto slovo se objeví vždy, když někdo mluví o stárnutí kůže. Je pravda, že hraje důležitou roli ve vnímané mladosti vaší pokožky, ale je toho ještě mnohem více. Kolagen je protein, který naleznete v naší pojivové tkáni, chrupavce, kosti a šlachách.

Jak vidíte, kolagen se nachází v celém těle. Ve skutečnosti je přibližně 30% bílkoviny v našem těle kolagen.

I když je tato živina vysoce koncentrovaná v tuhé vnitřní vrstvě kůže – a možná vskutku nejlépe známá díky účinkům na udržení pevné a mladistvé pokožky – nachází se také ve vlasech, nehtech a střevní tkáni. Funkci kolagenu bychom mohli krásně popsat jako „lepidlo“, které nás drží pohromadě.

V těle se nachází nejméně 16 typů kolagenu. Přibližně 90%  jsou typy I, II a III. Kolagen typu I a II se koncentruje v kůži, kostech, šlachách a vazech, zatímco typ II se nachází primárně v kloubech.

Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Ilustrační foto: Shutterstock

I když nedokážeme změřit hladinu kolagenu v těle, můžeme zjistit, kdy začne klesat. Tvorba kolagenu se snižuje věkem, což přispívá k:

  • vráskám a drsné pokožce
  • tuhým a méně flexibilním šlachám a vazům
  • smršťujícím a oslabujícím se svalům
  • bolesti kloubů nebo osteoartróze způsobenou opotřebovanou chrupavkou
  • gastrointestinálním problémům způsobeným ztenčením výstelky v zažívacím traktu

Kromě stárnutí je dalším významným důvodem, proč organismus nemá dostatek kolagenu, špatná strava. Tělo nedokáže vyrobit kolagen, pokud k tomu nemá potřebné prvky.

To vysvětluje rozmach kolagenových výživových doplňků nabízených současným trhem.

Jsou ale kolagenové prášky a tablety tou nejlepší cestou? Klíčovým rozdílem mezi nimi a přijímáním kolagenu přirozeně v potravinách může být schopnost těla využít tuto živinu.

Proč byste měli zvážit jídlo jako primární způsob doplnění kolagenu v těle?

Jídla jako je například vývar z kostí obsahují biologicky dostupnou formu kolagenu, kterou vaše tělo může okamžitě použít, což ho zřejmě činí lepší než doplňky. V přezkumu výživy a stárnutí z roku 2012 se také dospělo k závěru, že ovoce a zelenina jsou nejbezpečnějším a nejzdravějším přístupem ke zlepšení zdraví pokožky.

TIP: Pokud se vám zdá jednodušší zařadit do vaší denní rutiny kolagen ve formě doplňku výživy, než začít věnovat pozornost změně svého jídelníčku, hledejte kolagen v práškové (hydrolyzované) formě.

Je všestrannější, můžete ho přidat do jídel a nápojů. Velmi dobré odezvy má mezi jinými i český Inca Collagen. Na internetových stránkách najdete články, které se mu podrobně věnují. Například tento https://bioporadce.cz/inca-collagen/.

A my ostatní se pojďme podívat na to, které potraviny bychom měli zařadit do našeho menu, abychom zpomalili pokles hladiny tohoto nezbytného proteinu.

Vývar z kostí

Pokud bychom měli doporučit pouze jedno jídlo na podporu produkce kolagenu, byl by to vývar. Zatímco většina potravin obsahuje antioxidanty a další živiny, které pomáhají tělu syntetizovat kolagen, vývar z kosti je jednou ze vzácných potravin, která skutečně obsahují biologicky dostupnou formu kolagenu, kterou vaše tělo může okamžitě použít.

Protože kolagen typu I, II a III se koncentruje v šlachách, vazech, kostech a kloubech, vaření těchto živočišných částí po dlouhou dobu pomáhá uvolňovat kolagen z kostí (stejně jako jiné aminokyseliny, proteiny a elektrolyty), výsledkem je vývar obsahující přirozeně se vyskytující kolagen. Hovězí vývar obsahuje kolagen typu I, což z něj dělá dobrou volbu pro podporu zdraví kůže, zatímco kuřecí a krůtí vývar mají víc kolagenu typu II pro podporu kloubů.

Losos

Volně žijící losos obsahuje zinek, stopový minerál, o kterém se ukázalo, že aktivuje proteiny potřebné pro syntézu kolagenu. Divoký losos je také zdrojem omega 3 esenciálních mastných kyselin, které podporují redukci zánětů a zdraví kůže.

Omega 3 také zvlhčuje pokožku zevnitř ven, což přirozeně podporuje mladistvý vzhled. Naše tělo nedokáže produkovat omega-3 esenciální mastné kyseliny, takže je musíme získat ze zdrojů potravy.

Pokud nejste fanouškem lososů, můžete získat omega-3 z jiných mastných ryb, jako jsou makrela a tuňák, mořské plody, bio vejce a trávou krmená zvířata.

Poznámka: Vždy je nejlepší vybrat si volně žijícího lososa. Na farmě chovaný losos může obsahovat toxiny, jako jsou PCB, které mohou poškodit zdraví buněk.

Chlorela

Chlorella je jednobuněčná řasa, která se prodává ve formě zelené tablety nebo prášku. Chlorella je nejen zdrojem beta-karotenu, ale také obsahuje další živinu, která může přispět ke zvýšení produkce kolagenu: růstový faktor Chlorella – CGF.

CGF je živina, která je pro chlorellu zcela unikátní. Obsahuje nukleové kyseliny RNA a DNA, které dávají našim buňkám „pokyny“, jaké funkce mají vykonávat – včetně buněčné opravy a regenerace, které mohou podporovat syntézu kolagenu.

Chlorellu v práškové formě můžete přidat do svých koktejlů nebo brát tablety jako doplněk výživy.

Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Ilustrační foto: Shutterstock

Citrusy

Vitamin C pomáhá „spojit“ aminokyseliny, které jsou potřebné k vytvoření kolagenu, jako je například prolin.

Jako antioxidant vitamín C chrání také před toxiny, které se nacházejí ve vzduchu, potravě a vodě a které přispívají k rozkladu kolagenu a poškození vnitřní vrstvy pokožky.

Vitamin C může také pomoci s opravou a regenerací kožních buněk, a proto se běžně přidává do produkcí péče o pleť. Citrusové plody jsou zdrojem vitamínu C, takže nabalte své smoothie, a salátové dresinky limetkou, pomerančem a grapefruitem.

Listová zelenina

Víme, že zelená zelenina je jednou z nejvýživnějších potravin na naší planetě a může také představovat účinný způsob, jak zabránit rozkladu kolagenu.

Všechny zelené rostlinné potraviny (jako například čínské zelí bok choy, zelené řasy, rukola, zelí, hlávkový salát, brokolice) obsahují chlorofyl, což je pigment, který rostlinám dodává zářivou zelenou barvu.

Konzumace chlorofylu může zvýšit prekurzor kolagenu (prokolagenu) v kůži. Chlorofyl poskytuje silnou antioxidační aktivitu proti poškození UV a volnými radikály z toxinů, které podporují předčasné stárnutí.

Česnek

Česnekový dech výměnou za lépe vypadající pleť může stát za to. Síra je stopový minerál, který pomáhá syntetizovat a předcházet rozkladu kolagenu. Česnek a jeho blízcí bratranci šalotka, pór, pažitka a cibule jsou jejím zdrojem, takže se nebojte a přidejte je do svých receptů štědře.

Vejce

Kuřecí vejce jsou další vzácné potraviny, které skutečně obsahují kolagen v žloutku a membráně vaječných skořápek. Výživové doplňky z vaječné skořápkové membrány se staly oblíbeným přírodním prostředkem na podporu zdraví kloubů. Vejce také obsahují síru, stopový minerál potřebný pro produkci kolagenu. Síra rovněž podporuje zdraví jater.

Budete mít zájem:  Praktický Lékař Pro Dospělé Uherské Hradiště?

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů zinku, který, jak je uvedeno výše, působí jako kofaktor pro syntézu kolagenu. Užívání zinku může pomoci zpomalit rychlost rozpadu kolagenu. Zinek také podporuje zdraví pokožky. Jiné rostlinné zdroje zinku zahrnují luštěniny, špenát, vlašské ořechy, kešu oříšky a mandle.

Rajčata

Rajčata – zejména rajčata sušená na slunci – obsahují vysokou hladinu vitamínu C potřebného pro produkci kolagenu. Obsahují také antioxidační lykopen, o kterém je známo, že chrání pokožku před poškozením sluncem a zabraňují rozpadu kolagenu.

Jídlo jako lék?

Rozhodně. Usrkávání uklidňujícího hrnku kostního vývaru, zkoušení nových odrůd listové zeleniny a pravidelná konzumace výše uvedených potravin jsou nejúčinnějšími způsoby, jak udržet hladinu kolagenu v těle.

I když by se vám možná zdál jako lepší nápad vzít si raději kolagenový doplněk výživy, není tomu bezpodmínečně tak.

Živiny z doplňků  nejsou vždy biologicky dostupné, což znamená, že nejsou snadno absorbovány nebo využity tělem k zamýšlenému účelu.

Zdroje:

Které potraviny obsahují kolagen a stačí na jeho tvorbu?

V mládí máme zdravou a hydratovanou pokožku, pohyb nás nebolí, vlasy jsou hustější a nehty pevnější. Je to díky dostatečnému množství kolagenu, které si naše tělo tvoří samo.

Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin našeho těla, která působí jako lepidlo buněk, stará se o pružnost tkání, zabezpečuje elasticitu pokožky a tvoří podstatnou část chrupavek.

Není divu, že jde o tak populární bílkovinu, o které všichni mluví. Možná i vy už jste narazili na tipy, jak si doplnit kolagen.

I na doporučení, že je potřeba jíst hodně potravin obsahujících kolagen nebo podporují syntézu kolagenu v lidském těle.

Problém je totiž v tom, že lidské tělo si kolagen v dostatečném množství tvoří jen do určitého věku. Po 25. roce života se zásadním způsobem snižuje tvorba vlastního kolagenu. A proto je také důležité kolagen pravidelně doplňovat. Aby ho tělo mělo neustále dostatek a dokázalo si ho doplnit tak do pokožky, pohybového aparátu a nejrůznějších typů tkání.

Ale skutečně stačí jíst potraviny bohaté na kolagen, abyste pocítili maximální účinky kolagenu? Případně které potraviny obsahují kolagen a jak probíhá jejich zpracování v našem těle? A jaké má výhody Inca Collagen jako výživový doplněk v porovnání s potravinami? To vše si vysvětlíme v následujícím článku.

Které potraviny obsahují kolagen?

Kolagen je bílkovinou, která se přirozeně nachází v živočišných produktech. Právě ty jsou zdrojem na výrobu výživových doplňků, kterým je i Inca Collagen.

To, že existuje možnost si takto účinně doplnit kolagen je výsledkem dlouholetých poznatků světové biochemie: Inca Collagen se získává z vedlejších produktů mořských ryb unikátní technologií zvanou enzymatická hydrolýza.

Výsledkem je čistý stoprocentní kolagenový hydrolyzát v prášku, který lidské tělo jednoduše vstřebá a využije tam, kde je potřeba. Vyrábějí se také kolageny z hovězích a vepřových kostí.

Zároveň mnoho lidí zajímá otázka, zda je možné si kolagen do těla doplnit i tak, že budou konzumovat potraviny, které ho obsahují. Které to jsou?

Existují dvě skupiny: živočišné potraviny bohaté na kolagen a potraviny, které můžou zvýšit přirozenou produkci kolagenu v lidském těle. Podle výživových poradců do seznamu patří:

Maso a živočišné produkty

Nejen maso samotné, ať už mluvíme o drůbežím, hovězím nebo vepřovém, ale i vývary a aspiky obsahují hodně kolagenu. Maso také obsahuje aminokyseliny a zinek, které podporují přirozenou tvorbu kolagenu.

Tučné ryby

Například losos nebo tuňák. Kromě vysokého obsahu omega kyselin jsou tyto ryby považované za jeden z nejlepších zdrojů kolagenu.

Nejvíce se ho nachází právě v kůži, proto se také doporučuje ji konzumovat spolu s rybím masem a nevyhazovat ji. Vedlejší produkty ryb se právě kvůli výbornému obsahu kolagenu používají jako zdroj pro výrobu Inca Collagenu.

Existují studie potvrzující, že pro člověka je rybí kolagen nejlepší, co se týče vstřebatelnosti a bezpečnosti.

Vajíčka

Bílek z vajíčka je bohatý na aminokyseliny podporující tvorbu vlastního kolagenu.

Ořechy a semínka

Podobně jako je tomu u tučných ryb jsou i ořechy výborným zdrojem omega nenasycených mastných kyselin. Navíc ořechy a semínka obsahují velké množství zinku a mědi, které podporují tvorbu kolagenu.

Citrusy

Sice přímo kolagen neobsahují, ale díky vysoké hladině vitamínu C mají úžasný potenciál podpořit přirozenou syntézu kolagenu v lidském těle.

Bobulovité ovoce

Lesní plody, jako jsou maliny, jahody, rybíz nebo borůvky, obsahují velké množství vitamínu C na podporu tvorby kolagenu a zároveň velké množství antioxidantů, které kolagen v organismu chrání.

Paprika

Různé druhy paprik nejenže patří mezi nejlepší zdroje vitamínu C, ale také obsahují kapsaicin. Jde o protizánětlivou látku, která se také může podílet na stabilitě kolagenových vláken a ochránit je před enzymatickou degradací.

Listová zelenina

Špenát, různé druhy salátů či kapusta obsahují silnou trojici, která podporuje syntézu kolagenu. Je to vitamín C, zinek a měď. A k tomu dostatek chlorofylu, který je výborným antioxidantem.

Jak lidské tělo využívá kolagen v potravinách

Možná vás potěšilo, že se jedná o potraviny, které konzumujete často. Bohužel, má to háček a tím je vstřebatelnost kolagenu a jeho množství v jídle.

Nelze popřít, že konzumace výše uvedených produktů je tělu prospěšná. Ale musíme jít více do hloubky, abychom si vysvětlili podstatu věci.

Byl by omyl myslet si, že pokud budete denně jíst kuřecí vývar a telecí řízky, zajistíte si tím dostatek kolagenu. O tom, zda bude daná potravina zdraví prospěšná, rozhoduje i způsob přípravy.

Co se týče kolagenu, potraviny na něj bohaté jsou většinou živočišného původu, tudíž je nekonzumujeme syrové, ale tepelně upravené.  A zde je kámen úrazu.

Jednoduše a srozumitelně popisují důvod dva lékaři – odborníci. „Při tepelném zpracování, zejména živočišných kolagenů, dochází k určité degradaci kolagenu a menšímu působení,” vysvětluje atestovaný ortoped MUDr. Vladimír Holoubek.

„Přírodní kolagen se bez úprav velmi špatně vstřebává, proto je potřeba ho pro vnitřní požití speciálně upravovat nebo štěpit, aby se v těle dobře vstřebal,“ doplní emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš.

V tomto směru mají živočišné doplňky jako je Inca Collagen obrovskou výhodu.

Zjednodušeně řečeno, jsou už v takové formě, čistotě a zejména koncentraci, které lidské tělo nemusí nijak dál zpracovávat a rovnou ho na maximum využije.

Samozřejmě, pokud předpokládáme, že je výživový doplněk kvalitní tak jako Inca Collagen. Ten je totiž jedničkou na trhu a ne náhodou: Jde o doplněk, který splňuje kritéria pro nejlepší kolagen.

„Musím říct, že takovou pleť jako mám nyní jsem několik let předtím neměla, vlasy mám zdravější a lesklejší, také pravidelně běhám a netrápí mě bolest kloubů…mohu tento 100% přírodní mořský kolagen doporučit,“ sdělila ve své recenzi spokojená uživatelka Edita Němcová.

„Převratným produktem, který má statisticky nejlepší „čísla“ je Inca Collagen. Při hledání řešení mých pohybových problémů jsem sáhla právě po něm i já. Po dobu užívání Inca Collagenu cítím, že moje pohyby jsou lehčí a méně těžkopádné.

Pohyblivost je přirozenější, už nemusím přemýšlet nad tím, jak daný pohyb udělám, jsem si jistější.

Cvičení je pro mě lépe zvládnutelné a také výrazně ustoupily svalové horečky a pálení kostí a svalů po námaze,“ hodnotí folkloristka Lucie Lekárová.

Co se týče zeleniny jako jsou zelené saláty, paprika, ovoce a ořechy, ty kvůli jejich početným benefitům pro lidské zdraví samozřejmě velmi doporučujeme. Ale samotné nedokážou raketově nastartovat tvorbu vlastního kolagenu, pokud má člověk nad 40 let.

V tomto věku už lidské tělo tvoří o dost méně kolagenu, než tělo dvacetiletého člověka a rovněž hůře využívá kolagen v jídle. Proto i mladý člověk využije potraviny s kolagenem lépe, než člověk nad 40 let. Je tedy zejména ve vyšším věku biologicky nemožné doplnit si kolagen pouze potravinami.

Opět se tedy dostáváme k tomu, že nejlepší a prakticky jediný účinný způsob, jak si kolagen průběžně doplňovat, je v podobě výživového doplňku.

Ušetřete při nákupu Inca Collagenu

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Kvalita kolagenu rozhoduje

Proč Inca Collagen tak dobře funguje? Protože jde o prémiový certifikovaný produkt, stoprocentně čistý kolagenový hydrolyzát z ryb.

Je to vlastně maximum kolagenu získaného z vedlejších produktů ryb, které jsou, jak jsme již zmínili, nejlepším zdrojem přírodního kolagenu vůbec.

Mořský kolagen má oproti hovězímu či vepřovému kolagenu tu výhodu, že nemusí projít tepelnou úpravou a tak jeho účinky zůstávají zachovány.

Molekula kolagenu je v přirozené podobě příliš velká na to, aby ji lidské tělo účinně vstřebalo, proto potřebuje štěpení. Mořský kolagen se štěpí za studena, a to velmi šetrně na menší fragmenty. Zároveň ale při štěpení musí zůstat zachována typická trojšroubovice – helis, což je pletenec tří proteinů.

Tato specifická struktura zajišťuje kolagenovým vláknům schopnost znovu “se poskládat” a vytvořit účinný kolagen. “Proto je dokáže organismus příjemce do tohoto procesu zase přijmout a využít k postavení nových trojšroubovic.

Organismus je tedy použije stejně, jako by použil to, co by si vyrobil sám, kdyby to ještě vyráběl v dostatečném množství,”

přibližuje doktorka biochemie Dagmar Petrová.

Pokud zůstane zachována trojšroubovice mluvíme o bio-aktivním kolagenu. Tedy takovém, který je biologicky aktivní a lidské tělo s ním umí zacházet jako s vlastním. Inca Collagen vzniká přesně takovou šetrnou procedurou, která se nazývá enzymatická hydrolýza. Je to metoda extrakce rybího kolagenu za studena, výsledkem je čistý jemný prášek připraven k užívání.

Inca Collagen se před užitím jednoduše rozmíchá ve sklenici vody. Vznikne tak čerstvý maximálně účinný roztok. Zatímco je v práškové formě nezkazí se, a proto nepotřebuje konzervanty. Jakmile si ho rozmícháte a vypijete, přechází s maximálním účinkem přes tenké střevo do krevního oběhu.

“V práškové formě je minimální nebezpečí bakteriálního rozkladu – bez vody je bakterie bezmocná. Prášek se rozpouští tím lépe, čím menší jsou v něm částečky. Do práškové formy s dostatečnou rozpustností však lze dostat (v biochemii) jen velmi čistou látku s přibližně konstantní velikostí molekul.

Budete mít zájem:  Prevence respiračních chorob včetně COVID-19? Lékař doporučuje infuze s vitamínem C

Prášková forma je tedy zárukou čistoty a jednotné velikosti kolagenových fragmentů,”

dodává doktorka Petrová. Toto je důvod, proč například tekutý kolagen není dobrým řešením výživového doplňku.

Je těžké v něm zachovat čistotu a zároveň trvanlivost, tudíž zákonitě obsahuje velké množství chemických konzervantů.

A co denní dávka kolagenu? Odborníci se shodují na tom, že kolagen funguje již od denní dávky 2000 až 3000 miligramů, užívat příliš velké množství nemá smysl.

Neuškodí to, ale je to plýtvání, protože tělo má jen určité množství transportní látky (většinou albuminu), který má za úkol dopravit kolagen kam je potřeba. Pokud by bylo albuminu málo, nadbytečný kolagen tělo bez užitku vyloučí.

Právě proto jedno měsíční balení Inca Collagenu obsahuje 30 přesných dávek kolagenového prášku ve zlatých sáčcích po 3000 miligramech.

“Nejvíc je to u mě vidět na vlasech, rostou tak rychle, jako bych je hnojila. S kadeřnicí to kontrolujeme a jsou to minimálně dva centimetry za měsíc a půl.

Co jsem ale vysledovala a docela mě to pobavilo, tak mi po něm roste rychle obočí! Nechávám si ho totiž upravovat. Doba nutnosti úpravy se začala hodně zkracovat, už po týdnu bych mohla jít znovu.

Blogerka Tereza (Lifestyle BRNO)

Proč Inca Collagen neobsahuje příchutě ani aromata? Protože by to narušilo jeho účinek, neboť různé přidané látky či kyseliny by mohly kolagenové peptidy znehodnotit.

Rovněž neobsahuje ani vitamín C, přestože céčko a kolagen jsou super dvojice.

Vitamín C je také kyselina, která by při smíchání s kolagenem ve výživovém doplňku mohla jeho citlivé fragmenty poškodit, případně bránit jejich vstřebávání.

Inca Collagen má proto tuto otázku vyřešenou jinak: ke každému balení kolagenu dostane zákazník balení vitamínu C zdarma. Jde o vitamín C s dávkou 500 miligramů. Stačí ho užívat denně stejně jako kolagen a nechat je společně pracovat.

Kolagen + Vitamín C

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Získáte dopravu zdarma a také dárek – balení vitamínu C
pro lepší vstřebávání.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Pojďme si vše shrnout, kvalitní kolagen musí být:

  • Bio-aktivní
  • Hydrolyzovaný za studena
  • 100% čistý
  • Ve formě prášku
  • Bez aromat, příchutí a konzervantů
  • Certifikovaný
  • S dostatečnou denní dávkou

Jak vidíte, výroba kvalitního kolagenového doplňku je hotová věda. Pokud má mít opravdu viditelné účinky, je třeba do procesu jeho vývoje a výroby vsadit odborné znalosti a vědu.

To v Inca Collagen děláme již dlouhá léta a proto má náš produkt výborné hodnocení, v testech vyhrává a je stále jedničkou na trhu.

Potvrzuje to nespočet spokojených zákazníků, kolagen užívají sportovci, pomáhá maminkám na zotavení po porodu, ženám nad 40 při péči o vrásky, rovněž výhody kolagenu využijí i muži.

“Po nehodě jsem začala používat Inca Collagen, primárně na rychlejší hojení zlomeniny pánve. Už po měsíci používání jsem si všimla krásných pevných nehtů, které mám jinak velmi lámavé.

Vlasy po pobytu v nemocnici, kde jsem se o ně nemohla postarat jak jsem zvykla, tak dostaly pěkně zabrat, ale po kolagenu se začala kvalita zlepšovat.

Co jsem opravdu nečekala, že budu mít po kolagenu takhle nádherně dlouhé řasy nepoužívám už delší dobu žádné sérum, takže tento výsledek je jen díky Inca Collagenu. Tímto moc děkuji za tak úžasný český produkt.” Petra Burešová

“Nedám na něj dopustit, zlepšila se mi po něm kvalita vlasů o 100%, délky si všímá i okolí a tolik “baby” vlásků jsem snad nikdy neměla!” Gabriela Čížková

Za ty roky, co je Inca Collagen na trhu, jsme byli svědky i doslova neuvěřitelných příběhů zákazníků. Přečtěte si například příběh maminky tří dětí Lucky, která ho užívala i během kojení. Nebo příběh hudebníka Petra Jarábka, který si spálil záda na slunci a Inca Collagen mu pomohl k rychlejší regeneraci.

A protože má Inca Collagen takový dlouhodobý úspěch, rozhodli jsme se přijít na trh i s kolagenem pro zvířátka. Incapet Collagen je mladším sourozencem Inca Collagenu a má již své věrné příznivce.

Ideální možností, jak ho vyzkoušet, je využít akci 4 + 1 zdarma – získáte kompletní intenzivní kolagenovou kúru na 4 měsíce a měsíční balení Incapet Collagenu zdarma.

Tak můžete rovnou vyzkoušet i kolagen pro psy, kočky či koně a na vlastní oči pozorovat jeho skvělé účinky na zdraví zvířete.

Incapet Collagen

Nakupte nyní o 140 korun výhodněji přes e-shop. Incapet Collagen je ideální kloubní výživa pro psy, koně i kočky.

Zadejte v e-shopu kód: C01000666 a objednejte.

Jezte zdravě a užívejte Inca Collagen

Takové je naše shrnutí na závěr. Zdravé potraviny jsou samy o sobě super, ale je třeba je doplnit o kolagen z výživového doplňku. A nesmíme zapomenout na to, že některé faktory běžného života naopak snižují produkci kolagenu v těle. Patří sem kouření, oxidační stres, ale i přehnaná konzumace nezdravých potravin, například rafinovaného cukru.

Naopak příjem dostatečného množství pestré zeleniny a ovoce, správný pitný režim a zařazení nezpracovaných, čerstvých potravin (například doma připravené ryby a maso) pomáhají udržet v těle kolagen.

Pokud k tomu přidáme denní dávku Inca Collagenu, úspěch je zaručen. Zkuste například tento recept na zdravé smoothie, kterým odstartujete den.

Obsahuje právě ty potraviny, které mají tendenci podpořit tvorbu kolagenu ve vašem těle.

Použijte:

  • hrst lístků baby špenátu,
  • jeden banán,
  • několik kešu oříšků, případně mandlí,
  • trocha citronové šťávy,
  • dvě oloupané kiwi (nebo jedno jablko – podle toho, co máte raději),
  • asi decilitr vody,
  • pytlík Inca Collagenu.

Vše důkladně rozmixujte v mixéru a smoothie si vychutnejte. Myslíme si, že tyto suroviny patří k nejdostupnějším vůbec a tato kombinace má zaručeně i skvělou chuť.

Tip: Nejste si jistí, zdali má vaše tělo dostatek kolagenu? Otestujte se sami!

Užíváním Inca Collagenu dosáhnete maximálního efektu kolagenu v lidském těle. Může vám pomoct udržet zdravý pohybový aparát, pomůže při hojení pokožky, pomůže udržet svěží pleť a posilnit vlasy i nehty. To vše pod taktovkou profesionálů a vědeckých kapacit, kteří se rozhodli z přírodní bílkoviny vytěžit to nejlepší pro člověka.

Přírodní zdroje kolagenu přispívají ke zdraví kůže

Přírodní zdroje kolagenu přispívají ke zdraví kůže. foto: Shutterstock

Přírodní zdroje kolagenu příznivě ovlivňují zdraví lidské pokožky. Díky kolagenu je kůže hladká, pevná a pružná. A nejen to. Pokud do svého jídelníčku zařadíte potraviny bohaté na kolagen, anebo začnete pravidelně užívat přírodní doplňky s obsahem kolagenu, poskytnete svému tělu několik dalších zdravotních benefitů. Proč jsou tedy přírodní zdroje kolagenu tak prospěšné?

Přírodní zdroje kolagenu a jejich zdravotní benefity

Kolagen je jedním ze základní stavebních kamenů nejen lidské kůže, ale i kostí, svalů, šlach a vazů. Najdete jej také v krevních cévách, očních rohovkách nebo zubech. Kolagen je zkrátka protein, který jako jakési „lepidlo“ drží všechny věci pohromadě. Přírodní zdroje kolagenu vaše tělo ovlivní následovně:

Zpomalují stárnutí kůže

Přírodní zdroje kolagenu pokožku posilují, hydratují  a dodávají jí pružnost. Kolagen zpomaluje stárnutí kůže tak, že zabraňuje jejímu vysušování a předchází předčasnému vzniku vrásek.

Zmírňují bolest kloubů

Pokud začnete přijímat více kolagenu, předejdete zejména vzniku degenerativních onemocnění kloubů. Jde především o osteoartritidu. Pravidelným užíváním kolagenu navíc můžete celkově snížit bolestivost svých kloubů.

Zabraňují ztrátě kostní hmoty

Kolagen dává kostem strukturu a zajišťuje, aby byly stále silné a pevné. Zvýšená konzumace přírodních zdrojů kolagenu tak pomáhá inhibovat rozklad kostí, který vede k osteoporóze. Předejdete tak riziku řídnutí kostí a jejich možných zlomenin.

Zvýšený příjem kolagenu a jeho další přínosy pro zdraví

  • Pomáhá nabírat svalovou hmotu.
  • Pozitivně ovlivňuje zdraví srdce. Snižuje riziko aterosklerózy neboli zužování tepen.
  • Zvyšuje pevnost nehtů.
  • Zlepšuje kvalitu vlasů. Příznivě ovlivňuje růst vlasů.
  • Zlepšuje zdraví mozku. Pozitivně působí na náladu a snižuje příznaky úzkosti.
  • Zrychluje metabolismus, a tak napomáhá k hubnutí.

Přírodní zdroje kolagenu: Které to jsou především?

  • Kolagen najdete především v živočišných potravinách, jenže mnoho odborníků se neshodne na tom, zda je takový kolagen, který projde lidským trávicím procesem, vůbec tělem využit.
  • Proto vám raději doporučíme spíše potraviny, které obsahují látky, podporující tělo ve tvorbě vlastního kolagenu.
  • V tomto směru je absolutně nepřekonatelné hroznové jádro.

Konzumujte i citrusy, česnek a luštěniny

Aby si vaše tělo mohlo vyrobit potřebné množství kolagenu, měli byste mu dodat také dostatečné množství vitaminu C. Konzumujte citrusové plody, tropické ovoce camu camu, rakytník řešetlákový, bobulové ovoce, ale i rajčata a papriky. Vaše tělo bude produkovat více kolagenu i díky česneku, který má vysoký obsah síry. Tento minerál pomáhá kolagen syntetizovat a předchází jako rozkladu.

I když luštěniny, jako jsou fazole, čočka nebo cizrna, nepatří mezi přírodní zdroje kolagenu, jsou pro vás velmi důležité. Luštěniny jsou totiž bohaté na bílkoviny, které obsahují aminokyseliny napomáhající syntéze kolagenu. Většina luštěniny navíc ve stopovém množství obsahuje také měď a zinek, což jsou minerální látky významně napomáhající produkci kolagenu.

Přírodní zdroje kolagenu: Nespoléhejte se pouze na jediný

Jestliže chcete podpořit své tělo v tom, aby vyrábělo dostatečné množství kolagenu, myslete na to, že neexistuje jediný správný zdroj tohoto proteinu. Do svého jídelníčku proto zařaďte nejen potraviny na podporu tvorby kolagenu, ale i přírodní doplňky stravy obsahující kolagen.

Navíc byste se měli vyhnout nadměrné konzumaci potravin s vysokým obsahem rafinovaných cukrů. Tyto látky způsobují zánět a poškozují kolagenová vlákna. Produkci kolagenu v lidské těle snižuje rovněž kouření nebo nadměrné slunění.

  • hroznové jádro
  • kolagen
  • kůže
  • med
  • pleť
  • pokožka
  • zinek

Proč dodat tělu kolagen? Budete pohyblivější a mladší!

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Budete mít zájem:  Kdy Se Objevují Příznaky Těhotenství?

Bolavé klouby, slabé svaly, vrásky… Projevy, které mohou začít už po dvacítce a mohou ovlivnit váš celkový stav. Jak s nimi souvisí kolagen a proč se postarat, aby ho měl organismus dost?

Co se vám vybaví, když se řekne kolagen? Většině asi naskočí reklama na přípravek na klouby. Ovšem to je jen část toho, oč se tahle důležitá bílkovina v těle stará. Rozhodně je dobré vědět o ní víc. Jak ji získat a co všechno dokáže?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která „drží organismus pohromadě“. Tvoří asi deset procent celkové hmotnosti těla a až 70 procent pokožky. Utváří šlachy, vazy, chrupavky, zpevňuje kůži i vnitřní orgány, je i v kostech a zubech. Odborníci rozlišují skoro třicet druhů kolagenů a toto jsou tři základní:

  • Typ I – je nejhojnější, tvoří až 90 % všeho kolagenu v těle, je v kostech, zubech, kloubech, šlachách a kůži. Zdrojem je živočišná tkáň. Využívá se v potravinářství, farmaceutickém průmyslu i v kosmetice.
  • Typ II – tvoří až polovinu objemu chrupavek, zdrojem jsou hovězí, vepřové a kuřecí chrupavky, najdete ho v léčivech a doplňcích stravy, které se označují jako kloubní výživa.
  • Typ III – nachází se ve svalech, kostech a kůži, nejvíc ho mají nejmenší děti, postupně ho nahrazuje kolagen typu I.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Kolagen lze tělu dodávat i prostřednictvím doplňků stravy

Tělo kolagen vyrábí samo, ale jen v omezeném množství a tato schopnost navíc s věkem slábne. Ke zpomalení jeho tvorby dochází už před třicítkou a stav zhoršuje také stres, znečištěné životní prostředí, kouření… Nedostatek kolagenu se projeví zkrácenými šlachami a oslabením nejen svalů, ale třeba i cév a srdce, ovlivňuje vzhled kůže a zhorší tvorbu vrásek.

„Na pokožce se snižuje vrstva ochranného filmu, pokožka se ztenčuje, stává se zranitelnější. Ve škáře ubývá kolagenních vláken, klesá pružnost kůže a současně s úbytkem tukové tkáně se objevují vrásky. Kůže je zranitelnější, náchylnější k poškození, infekci a hůř se hojí,“ vysvětluje Alena Machovcová, primářka dermatovenerologického oddělení FN Motol.

Hlavním zdrojem kolagenu je hovězí a vepřové maso (i chrupavky a kůže), tučné ryby, vaječný bílek a mořské plody. Nezapomínejte přitom na přírodní zdroje vitaminu C: ten podporuje vstřebávání kolagenu, je zásadní pro jeho tvorbu a pro stav chrupavek. Pro výrobu kolagenu je potřebná i síra: dejte si třeba kakao, vejce, sýry, česnek, ředkvičky a kedlubny.

Jako doporučená denní dávka kolagenu se uvádí 3–10 gramů. Abyste na takovou porci dosáhli, museli byste sníst 260 g tlačenky, asi 200 g želatinových medvídků, vývar ze 4 kg vepřových nožiček… A to není kvůli obsahu tuků a cukrů ideální. (Domácí tlačenku i želatinové bonbony bez cukru si můžete vyrobit sami.)

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Potraviny, díky kterým tělu pošlete dávku kolagenu, jsou velmi chutné

V doplňcích bývá kolagen kombinován s chondroitinem, glukosaminem nebo boswelinem, velmi často i s vitaminem C, vitaminem D a vápníkem. Přípravky s kolagenem lze rozdělit na dvě skupiny: a/ na želatiny a kolagenní peptidy (hydrolyzovaný kolagen) a b/ na kolageny v přirozené podobě.

„Mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, odlišné dávkování. Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě pomáhají u autoimunitních onemocnění, při kterých tělo bojuje proti vlastnímu kolagenu.

Jejich užívání tuto nežádoucí reakci oslabuje,“ vysvětluje MUDr. Karel Benda z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

 Vhodný přípravek tedy volte po konzultaci s odborníkem a až poté, co bude přesně určena příčina vašich obtíží!

Na trhu je i kosmetika, která obsahuje kolagen a slibuje zpomalení tvorby vrásek nebo jejich vyhlazení. Odborníci jsou v tomto směru skeptičtí, protože tvrdí, že molekula kolagenu je moc velká, aby zvenčí prošla do pokožky. Kloní se tedy k dodávání bílkoviny „zevnitř“ – tedy ke konzumaci vhodných potravin nebo doplňků stravy.

Zapomeňte na krémy proti vráskám, zkuste protivráskovou dietu

Krémy nejsou jedinou zbraní proti vráskám, záleží i na tom, co jíte
Foto: Profimedia.cz

Novinky v oblasti krémů proti vráskám cílí na buňky tvořící kolagen, aby je podpořily v ještě větší produkci.

Kolagen je jedna z nejhojnějších bílkovin v našem těle – tvoří 20 až 35 procent všech proteinů v těle a je základní stavební hmotou pojivových tkání, jako jsou například chrupavky a šlachy. Nicméně pro kosmetický průmysl je nejdůležitější jeho role v kůži.

Kolagenová vlákna jsou hlavní strukturální složkou dermis, což je vrstva kůže těsně pod pokožkou – epidermis.

Kolagen tvoří v této vrstvě svazky, které jsou schopny vázat vodu, a tím zajišťují vysokou pružnost a pevnost kůže v mládí. S přibývajícím věkem ale tato schopnost slábne a pleť se začíná postupně prohýbat.

Kolagenová vlákna se také časem unaví a ztuhnou. Zhruba od 25 let také naše buňky produkují kolagenu stále méně a méně.

Svazky kolagenových vláken

Foto: Profimedia.cz

V mladé pleti po sobě kolagenová vlákna kloužou, takže pokud se usmějete, pleť se po úsměvu rychle opět vyrovná. Ve starší kůži se ovšem vlákna spojují dohromady a kůže ztrácí elasticitu a nevrací se na své místo.

Kritici kosmetického průmyslu tvrdí, že krémy obsahující kolagen nejsou v boji proti vráskám nic platné, neboť molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby prošly kůží. Spíše než snažit se dostat kolagen do kůže zvenčí, doporučují jiný způsob, jak přemluvit buňky, aby začaly produkovat kolagen jako v mladistvé pleti. Stačí změnit svůj jídelníček.

Experti z řad dermatologů a nutričních specialistů dali dohromady seznam potravin, které nejvíce pomáhají udržet pokožku mladou tím, že produkuje stejně nebo více kolagenu:

Menopauza a klesající hladina estrogenu jsou úzce propojeny s poklesem produkce kolagenu. Dle jednoho z výzkumů se během prvních pěti let po začátku menopauzy vytratí až 30 procent kolagenu. U žen, které začaly užívat hormonální substituční léčbu, se ovšem hladina kolagenu opět zvýšila, a to až o 6,5 procenta za půl roku.

Sója obsahuje látky známé jako fytoestrogeny, které mají podobný účinek na organismus jako estrogen. Takže pokud jste starší žena, zahrnutí sójových výrobků do protivráskové diety může pomoci povzbudit kůži, aby stále produkovala kolagen.

Losos a jiné tučné ryby, jako jsou makrela, sleď a sardinky, jsou jedny z nejlepších potravin pro pleť a kůži. Je tomu tak díky jejich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat pokožku pružnou. Podle amerického dermatologa Nicholase Perriconea tyto ryby snižují i zánět v kůži, který urychluje poškozování kolagenu.

Uzený losos s medovou hořčicí a jablky

Foto: František Petrák, Právo

Krůtí maso je obrovským zdrojem bílkovin, které jsou základními stavebními kameny kolagenu. Zároveň ale také obsahuje bílkovinu karnosin. Ta zpomaluje proces spojování kolagenových vláken, a tak pleť zůstává déle pružná a vláčná.

Druhy tmavě zelené listové zeleniny, jako jsou špenát, zelí, řeřicha a kale (forma kapusty), jsou bohaté na antioxidant zvaný lutein.

Antioxidanty jsou nezbytné k udržení hladiny kolagenu, protože pomáhají neutralizovat volné radikály.

To jsou nestálé chemické sloučeniny, které vznikají v lidském těle vlivem vnějších zdrojů, jako jsou znečištění nebo UV záření. Jejich tvorba roste i s věkem. Budete-li se proti nim bránit, vydrží vám kolagen déle.

Vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu, proto je ovoce, jako borůvky a jahody, které jsou na tento vitamín bohaté, životně důležitá ingredience pro „protivráskový“ jídelníček.

Smoothie z ovoce s vitamínem C

Foto: Profimedia.cz

Extrémní případy nedostatku vitamínu C v minulosti vedly až ke kurdějím, vypadávání zubů či oslabení chrupavek a šlach.

Strava bohatá na vitamín C zajistí dostatek stavebních kamenů pro tvorbu kolagenu a navíc zvedne hladinu antioxidantů ve vašem těle.

V boji proti stárnutí jsou sladkosti nebo potraviny s vysokým obsahem škrobu, které se rozkládají na jednodušší cukry, nepřátelé. (Zelenina a ovoce sice také obsahují přírodní cukry, ale jejich výhody převažují nad negativy.) Podle odborníků způsobuje totiž cukr zánětlivou reakci v kolagenu, což vede k jeho ztuhnutí.

Typický jídelníček pro jeden den (pro dvě osoby)
Snídaně
Ovocné smoothie
Ingredience: 200 g čerstvých nebo mražených jahod nebo borůvek, 2 malé banány, 2 hrnky čistého bio jogurtu, 300 ml sójového mléka, drcený led k servírování
Postup: Všechny ingredience smíchejte v mixéru, pak servírujte ve dvou sklenicích na drceném ledu
Oběd
Nudle s tofu a zeleninou
Ingredience: 200 g vaječných nudlí, 4 lžíce sójové omáčky, šťáva ze 2 citronů, malý kousek čerstvého zázvoru (jemně nastrouhaný), několik lístků čerstvé máty (nasekaných), 170 g marinovaného tofu, 200 g čerstvých fazolových výhonků, 4 rajčata (nasekaná), 4 jarní cibulky
Postup: Uvařte nudle podle návodu. Mezitím dejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, zázvor, mátu a med do velké mísy, dobře rozšlehejte a nechte marinovat. Nakrájejte tofu na velké kostky a pak je ohřejte v páře. Přidejte fazolové výhonky do směsi ze sójové omáčky a vše promíchejte. Sceďte nudle a přidejte k nim vše kromě tofu, včetně rajčat a jarní cibulky, pak promíchejte. Nakonec přidejte tofu (pár kousků nechejte stranou jako dekoraci při servírování) a pokapejte zbývající zálivkou.
 Večeře
Uzený losos s paprikou a s řeřichou
Ingredience: 15 ml pomerančové šťávy, ½ lžíce plus ¼ lžičky olivového oleje, ½ lžičky čerstvého tymiánu, 2 filety z lososa, ¼ lžíce uzené papriky, ¼ lžičky skořice, ¼ lžičky strouhané pomerančové kůry, špetka mořské soli, svazek řeřichy
Postup: Smíchejte džus, půl lžíce oleje a půl svazku tymiánu v malé misce. Lososa umístěte do velké skleněné mísy. Přidejte marinádu a pokryjte jí lososa. Zakryjte a nechte odpočinout v lednici půl hodiny. Smíchejte uzenou papriku, skořici, pomerančovou kůru, zbývající tymián a mořskou sůl v malé misce. Vytáhněte lososa z marinády. Přemístěte ho do vymaštěného pekáče. Marinádu zlikvidujte. Potřete lososa paprikovým mixem.
Pečte lososa v předehřáté troubě 10-15 minut při 200 C nebo dokud se ryba nedá snadno loupat vidličkou. Mezitím rozehřejte zbývající olej ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte řeřichu a míchejte po dobu dvou minut, nebo dokud nezvadne. Servírujte lososa na řeřiše.
Recepty pocházejí z knih Beauty Superboosters od Amandy Ursellové Forever Young od Nicholase Perriconea.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector