Poznáte české maso od polského?

Jaké je identifikační číslo dotčených jatek v Polsku? Musí být uvedeno na konkrétním kusu masa, které jsem si zakoupil v obchodě?

Identifikační číslo provozovatele jatek je PL 14160202 WE. Toto číslo však nemusí být uvedeno na štítku na baleném mase. Provozovatel se může rozhodnout, že pro označování hovězího masa použije systém šarží. Šarže může být tvořena masem ze zvířat poražených až na 3 jatkách.  Více o označování původu masa na internetových stránkách Státní veterinární správy.   

Je hovězí maso z Polska z dotčených jatek zdravotně závadné?

Žádné z doposud provedených vyšetření nebezpečnost masa pro zdraví lidí neprokázalo. Ke stahování z trhu se přistoupilo v rámci předběžné opatrnosti, neboť vzhledem k absenci veterinárního vyšetření zvířat před porážkou a jejich masa a orgánů po porážce nelze vyloučit všechna rizika.   

Mohl jsem si koupit/sníst hovězí maso z nelegální porážky?

Cca 300 kg hovězího masa, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu, bylo doručeno do ČR. Z těchto 300 kg bylo 135 kg prodáno přímo konečným spotřebitelům buď jako čerstvé maso v řeznictví nebo jako pokrm v restauraci. Žádné z doposud provedených vyšetření neprokázalo nebezpečnost masa pro zdraví lidí, spotřebitelé se tedy nemusí obávat ani, pokud si uvedené maso zakoupili.   

  • Bylo maso dodáno do školních jídelen?
  • Maso, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu, nebylo v ČR distribuováno do žádné školní jídelny a to ani přímo z Polska ani žádným dalším distributorem v ČR.   
  • Jak zjistím, zda jsem maso nezkonzumoval v restauraci?

Všichni příjemci masa, které polské úřady nařídily stáhnout z trhu, byli Státní veterinární správou informováni, že se v jejich provozovně takové maso vyskytovalo. V době kontroly bylo již veškeré maso spotřebováno. Provozovatel restaurace by vám měl být schopen na váš dotaz odpovědět.   

Uvažuje se, že by bylo zcela zakázáno dovážet maso z Polska?

Evropská komise provádí auditní šetření v Polsku, na základě jeho výsledků bude ČR postupovat v souladu s platnou legislativou a koordinovaně s ostatními členskými státy EU a Evropskou komisí.   

Čtěte také:

  • Poznáte české maso od polského?
  • Poznáte české maso od polského?
  • Poznáte české maso od polského?

Jakým systémem je kontrolováno dovážené maso z Polska?

V souladu s vyhláškou č. 172/2015 Sb.

, o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení, musí být všechny potraviny živočišného původu (s výjimkou čerstvých produktů rybolovu, živých mlžů, plžů, ostnokožců, pláštěnců určených pro lidskou spotřebu a s výjimkou kolagenu a přírodních a kolagenových střev určených pro výrobu potravin) oznámeny prostřednictvím informačního systému Státní veterinární správě nejpozději 24 hodin před příchodem potraviny na místo určení.

Aktuálně probíhají zesílené kontroly všech zásilek z Polska, včetně fyzických kontrol kamionů na hranicích.   

Můžu zjistit původ zakoupeného hovězího masa?

Na těchto webových stránkách  je možné si ověřit původ zakoupeného masa na trhu v ČR, které pochází ze zvířat v tuzemsku chovaných, vykrmovaných a také poražených. Nenajdete zde však údaje o zvířatech dovezených ze zahraničí za účelem porážky v ČR (pro tato zvířata neplatí povinnost registrace v ústřední evidenci).   

  1. Kde se dozvím všechny aktuální informace o této kauze?
  2. Všechny informace naleznete zde. 
  3. Proč se k nám hlášení o vývozu problémového masa dostalo tak pozdě?

Je nezbytné si uvědomit, že řetězec obchodu s potravinami může mít mnoho článků. V případě prodeje masa, které nařídily polské úřady stáhnout z trhu, byly zahrnuty minimálně 3 polské a 4 české subjekty.

V souladu s požadavkem legislativy musí každý subjekt poskytnout informaci o tom, od koho potravinu získal a komu jí poskytl, tedy krok zpět a krok vpřed.

V první fázi tedy probíhá šetření, komu dodala maso jatka, která prováděla ilegální porážku (příjemcem byly pouze polské subjekty). Maso, které doputovalo do ČR, bylo doručeno polské bourárně, která opět dodala maso pouze polským subjektům.

Teprve ve třetím kroku bylo maso doručeno přes hranice do ČR. Šetření sledovatelnosti v jednom podniku může být zahájeno až po skončení šetření v jiném podniku, proto může někdy trvat až několik dní, než je určeno, kam byla potravina doručena.   

Jaký je rozdíl v procesu kontrol polských a českých veterinářů?

V České republice je možné uvádět na trh pouze hovězí maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce. Veterinární prohlídku na jatkách smí provádět pouze tzv. úřední veterinární lékaři, tedy státní zaměstnanci.

V Polsku může stát kontrolou na jatkách pověřit i soukromého veterinárního lékaře, tedy osobu, která primárně provádí preventivní, diagnostické a léčebné úkony v chovech hospodářských zvířat.

V ČR se úřední veterinární lékaři na jatkách zabývají také kontrolou identifikace a evidence zvířat a kontrolují přesuny zvířat, žádné zvíře tedy nemůže být poraženo ilegálně bez vědomí veterinárního lékaře.

V telefonickém rozhovoru mezi ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a jeho polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowskim, který se uskutečnil 5. 2. 2019, uvedl polský ministr, že do konce března Polsko přijme změnu legislativy, díky které budou jatka pod nepřetržitým kamerovým dohledem, a dále nebude moci být delegován státní dozor na soukromé veterináře.  

Češi jezdí za hranice na předvánoční nákupy. Co v Polsku koupí levněji?

Ježíšek už téměř klepe na dveře, a vy stále nemáte dárky? Spojte příjemné s užitečným a udělejte si výlet k našim polským sousedům. Vyplatí se vám to hned dvakrát. Ten podstatnější důvod je ekonomický – ušetříte, protože polské cenovky jsou nižší než ty tuzemské. A také poznáte krásy polských měst. Kam tedy vyrazit za nákupy do Polska? A co se vyplatí koupit?

Nákupy v Polském Těšíně důvěrně znají především lidé ze severní Moravy, protože je to tam, co by kamenem dohodil. Ostraváci to mají pouhých 35 kilometrů, ale ani obyvatelům Olomouce není Těšín příliš vzdálený – 115 kilometrů zvládnou za chvíli vlakem.

Ten jezdí do Českého Těšína a na polskou stranu pak dojdete pěšky. Polský Těšín je znám především díky tamním tržnicím. Malá těšínská burza je přímo u hranice, blíže k centru města pak najdete Velkou těšínskou burzu.

Nákupy ale můžete udělat i v běžných obchodech, kterých je zde spousta.

Kudowa-Zdrój

Kousek za hranicemi republiky leží další oblíbené místo pro levné nákupy. Město Kudowa-Zdrój najdete v sousedství Náchodu.

Kolem 45 kilometrů to sem mají nakupující z Hradce Králové, z Prahy pak urazíte zhruba 150 kilometrů. Stejně jako v Těšíně zde najdete vyhlášenou tržnici, ale i kamenné obchody.

Město má navíc krásné historické centrum a lázně. Po nákupech se tak můžete projít po kolonádě a nasát vánoční atmosféru.

Katowice

Třetím tipem, kam za nákupy v Polsku, jsou Katowice. Z Ostravy se tam dostanete zhruba hodinovou jízdou autem po polské dálnici A1. Oproti předchozím dvěma městům tady ale nevládnou trhy, nýbrž obchodní domy. A vzhledem k tomu, že mnoho značek oblečení, které najdete v českých obchodech, pochází původně z Polska, zde seženete totožné zboží jako u nás, ale za nižší ceny.

Poznáte české maso od polského?

Na tržnicích seženete úplně vše. Ač o polských potravinách koluje mnoho nelichotivých zpráv, Češi je zde nakupují ve velkém. Hlavní roli hraje výrazně nižší cena.

Levněji pořídíte vajíčka, sýry, brambory, ale i maso a ryby. Zvláště uzené makrely jsou velmi oblíbené. Vyhlášené jsou také sladkosti, speciálně pak krówki – karamelové bonbony s náplní a typickou krávou na obale.

Na váhu se pak vyplatí nakoupit oříšky, sušené ovoce a fazole. 

Tip z Kupina: 

V akčním letáku Lidl pro polský trh je aktuálně ve slevě margarín Palma za 1,49 PLN, což je v přepočtu na českou korunu necelých devět korun. Oblíbený gel na praní Persil 3,5 litru (70 praní) vás v polském Tescu vyjde na 28,99 PLN, tedy zhruba na 172 Kč, zatímco u nás v Česku stejný typ pracího prostředku nenajdete v akci pod 239 korun. 

Fronty, jaké si pamatujeme před lety, se sice už na hranicích netvoří, ale lidé stále ve velkém, především o adventních víkendech, do Polska za nákupy dojíždějí. „Lidé se trochu uklidnili. Jezdí jich sice méně, ale už neberou bezhlavě všechno, co se jim zdá levnější.

Mají přesně vytipované věci a víc si vybírají,“ říká prodavač nábytku jedné z polských prodejen. Česká obchodní inspekce ale upozorňuje, že bychom si měli nákup dražšího zboží v cizině důkladně promyslet, a neřídit se jen podle ceny.

Zejména u elektroniky hrozí riziko, že pokud se výrobek pokazí nebo na něm později najdeme závadu a pojedeme zboží reklamovat zpátky k prodejci, může se nám nákup pořádně prodražit

Jestli raději nakupujete v klasických hypermarketech, určitě stojí za návštěvu Biedronka. Velmi oblíbený řetězec s Beruškou ve znaku nabízí kvalitní zboží za atraktivní ceny a je téměř v každém městě.

V případě, že chcete jet na nákup najisto a udělat si dopředu nákupní seznam třeba surovin k pečení vánočního cukroví, doporučujeme web Kupino.pl. Najdete zde aktuální letáky mnoha polských prodejců a můžete si porovnat ceny s českými supermarkety. Navíc vše online a v pohodlí svého domova.

Stejně tak na stránkách Kupino najdete i německé, rakouské nebo slovenské letáky.

Poznáte české maso od polského?

V tuto dobu nakoupíte levněji i vše potřebné pro vánoční svátky. Světýlka, vánoční dekorace nebo ozdoby na stromek. I samotný vánoční stromeček ušetří vaší kapse pěkných pár stovek korun. Pod něj pak můžete svým blízkým nakoupit oblečení nebo boty, které vyjdou v Polsku levněji než u nás.

Budete mít zájem:  Prodám mléko. Značka: mateřské

Výhodněji nakoupíte i společenské oblečení, což se hodí především v období plesů. Šaty a pánské obleky různých střihů mají na polských tržnicích velké zastoupení. Nejmenším pak uděláte radost hračkami. Ve velkém si Češi odvážejí různé stavebnice, modely aut a panenky.

Výběr je široký a jistě si odškrtnete některé položky z dopisu Ježíškovi.

Pokud plánujete zařizování nového domova, i tady uspoříte. Laciněji koupíte zejména světla, garnýže, koberce a nábytek. Cenově dostupnější a kvalitní výrobky z masivu i dřevotřísky najdete především v kamenných obchodech.

Sedací soupravu seženete levněji i o deset tisíc korun než u nás. Mimo vybavení bytu se vyplatí ještě vybrat z velké nabídky proutěného zboží. Pro inspiraci navštivte stránky Kupino.pl a vyfiltrujte si kategorii nábytek.

 Můžete porovnat ceny a výběr zboží ve známých prodejnách, jako jsou například IKEA či Jysk .

Ať už se vydáte do jakéhokoliv města, mějte na paměti, že na tržnicích zaplatíte jak polskými zlotými, tak českými korunami i eury. Platby jsou vesměs v hotovosti, s kreditní kartou zde ale moc nepochodíte. A nemusíte se bát, že se nedomluvíte. Polští prodejci jsou na české zákazníky zvyklí a snaží se jim vyjít vstříc.

Tip z Kupi.cz

Nákupní rádce Kupi.

cz, který přináší informace o nejvýhodnějších nabídkách z oblasti nakupování a slevových akcích na potraviny, drogerii nebo elektroniku, zcela nově publikuje zahraniční letáky ze sousedních zemí přímo na své vlastní stránce Kupi.cz v sekci „Zahraniční letáky“. Nechybí zde německé, polské, rakouské a slovenské slevové akce, které jsou oblíbené zejména u příhraničních obyvatel. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak na prodejním pultu poznáte „naše“ vepřové

Vepřové maso seženete snad v každé prodejně s potravinami, proto Vás asi nepřekvapí, že na žebříčku oblíbenosti mu v rámci Evropy patří druhé místo. Víte však, na co dbát při jeho nákupu?

Ke správnému tělesnému vývoji potřebuje naše tělo pestrou a vyváženou stravu. Maso by mělo být její součástí. A právě vepřové hraje zejména ve středoevropské kuchyni velmi významnou roli.

Nejlepší možnou volbou při pořizování vepřového masa je koupit ho přímo od místního chovatele. Víte, v jakých podmínkách čuníci žili, případně i to čím byli krmeni. Pokud tuto možnost nemáte, musíte do obchodu.

I zde si však kvalitu můžete svým způsobem ohlídat.

Podle platné legislativy na jatkách každý poražený kus kontroluje veterinář, mimo jiné zjišťuje, zda maso neobsahuje antibiotika. Teprve poté maso pustí na náš trh.

Doba od porážky, přes bourání a prodej, až po domácí zpracování by měla být co nejkratší. S tím souvisí také transport masa, resp. kde byla prasata chována a kde poražena.

Tuto informaci naleznete na etiketě každého baleného masa, v případě řeznictví by měl být prodejce schopen tuto informaci sdělit.

Co dalšího Vám etiketa prozradí? Formou zákonného názvu se z ní dozvíte jednoznačnou identifikaci masa, tedy o jakou část vepře se jedná, např. plec, panenka, kýta, atd. Trošku složitější je orientace v původu masa. „Masné výrobky mohou být postupně vyráběny v několika zemích. Ať se jedná o chov, porážku či balení.

Současná legislativa však nařizuje, že musí být označena poslední země, kde došlo k nějaké změně výrobku. To však u masa vede k naprostému matení spotřebitelů! Oválná značka s CZ a číslem provozovny neznamená, že maso pochází z České republiky. Maso může pocházet z Polska, Německa či Španělska.

Stačí, aby bylo dovezeno v půlkách a v České republice bylo jen rozbouráno a zabaleno,“ vysvětluje prezident Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek. To je důvod, proč byl přidán další, pro uvědomělého zákazníka zřejmě ten nejpodstatnější, údaj a sice „Původ“. Ten totiž jako jediný vypovídá o tom, odkud maso skutečně pochází.

Značí, že zvíře se v dané zemi narodilo, chovalo i bylo poraženo.

Ke správnému tělesnému vývoji potřebuje naše tělo pestrou a vyváženou stravu. Maso by mělo být její součástí. A právě vepřové hraje zejména ve středoevropské kuchyni velmi významnou roli.

Nejlepší možnou volbou při pořizování vepřového masa je koupit ho přímo od místního chovatele. Víte, v jakých podmínkách čuníci žili, případně i to čím byli krmeni. Pokud tuto možnost nemáte, musíte do obchodu.

I zde si však kvalitu můžete svým způsobem ohlídat.

Podle platné legislativy na jatkách každý poražený kus kontroluje veterinář, mimo jiné zjišťuje, zda maso neobsahuje antibiotika. Teprve poté maso pustí na náš trh.

Doba od porážky, přes bourání a prodej, až po domácí zpracování by měla být co nejkratší. S tím souvisí také transport masa, resp. kde byla prasata chována a kde poražena.

Tuto informaci naleznete na etiketě každého baleného masa, v případě řeznictví by měl být prodejce schopen tuto informaci sdělit.

Co dalšího Vám etiketa prozradí? Formou zákonného názvu se z ní dozvíte jednoznačnou identifikaci masa, tedy o jakou část vepře se jedná, např. plec, panenka, kýta, atd. Trošku složitější je orientace v původu masa. „Masné výrobky mohou být postupně vyráběny v několika zemích. Ať se jedná o chov, porážku či balení.

Současná legislativa však nařizuje, že musí být označena poslední země, kde došlo k nějaké změně výrobku. To však u masa vede k naprostému matení spotřebitelů! Oválná značka s CZ a číslem provozovny neznamená, že maso pochází z České republiky. Maso může pocházet z Polska, Německa či Španělska.

Stačí, aby bylo dovezeno v půlkách a v České republice bylo jen rozbouráno a zabaleno,“ vysvětluje prezident Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek. To je důvod, proč byl přidán další, pro uvědomělého zákazníka zřejmě ten nejpodstatnější, údaj a sice „Původ“. Ten totiž jako jediný vypovídá o tom, odkud maso skutečně pochází.

Značí, že zvíře se v dané zemi narodilo, chovalo i bylo poraženo.

Polské maso se salmonelou se dostalo také do škol a do nemocnice. Začala platit mimořádná opatření | Domov

Zlín Polské maso ze šarže s výskytem bakterií salmonely směřovalo z valašskomeziříčské společnosti MP Krásno k sedmi odběratelům ve Zlínském kraji. Jsou mezi nimi mimo jiné školy, nemocnice nebo restaurace.

Po jednom odběrateli je také v Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V některých provozech už část z 201 kilogramů masa zpracovali a zkonzumovali.

Řekl to ve čtvrtek zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Ze zhruba 700 kilogramů masa se salmonelou bylo v Česku přibližně 133 kilogramů zpracováno do tepelně upravených pokrmů a potravin, nebo se ho zatím nepodařilo dohledat. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Zpracovalo se ho zhruba 110 kilogramů. Snědené maso vždy předem prošlo tepelnou úpravou, riziko nákazy je proto podle Státní veterinární správy minimální.

Zatím není k nalezení 15,5 kilogramu masa z distribučního centra Makra v Kozomíně, podle mluvčí řetězce Romany Nýdrle se však na talíře spotřebitelů nedostalo.

„Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ uvedl Majer.

Více než 64,5 kilogramu masa zkonzumovali v Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Necelých 17 kilogramů masa se snědlo také v Kroměřížské nemocnici, další více než čtyři kilogramy zařízení vrátí dodavateli. Zhruba 4,5 kilogramu masa snědli v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kilogramu v restauraci Lípa v Hulíně na Kroměřížsku.

Předseda představenstva MP Krásno Karel Pilčík ve čtvrtek dopoledne řekl, že do společnosti přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho podle něj dále prodala devíti odběratelům v Česku, veterináři však mají zprávy o deseti zákaznících. Firma ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.

Výsledky testů budou v pátek

Podle Pilčíka to však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná, výsledky testů podle něj budou k dispozici v pátek. Pilčík řekl, že jde o pochybení, které se může stát, již dříve řešil problém s šaržemi se závadným masem z jiných zemí. „A nestalo se to jen Polákům,“ uvedl Pilčík.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst.

Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích.

Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Maso nesmí do prodeje dokud nebude otestované na salmonelu

V Česku ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Někteří obchodníci přestávají hovězí v Polsku nakupovat.

„Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na český trh dostane zdravotně závadné maso z této země,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Ve středu veterináři zjistili, že zhruba v 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Česká policie začala už od středy více kontrolovat kamiony dovážející z Polska zboží „podléhající rychlé zkáze“. Součinnost veterinární správě poskytují také celníci. Kontroly budou pokračovat do odvolání.

Budete mít zájem:  Tři onemocnění, o kterých s partnerem nemluvíme, a jsou překážkou sexu

Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom to, že spolupráci s polským partnerem zcela ukončí.

Žárlíte a budeme vám kontrolovat pivo, hrozí polský ministr po kauze s jedovatým masem

„Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří, je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“ řekl v rozhlasu Ardanowski.

„Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek, protože buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

České úřady dnes začaly s kontrolou hovězího z Polska. Stalo se tak poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech masa z Polska byly bakterie salmonely.

Ministr: Začnem kontrolovat pivo!

Ministr Ardanowski ve středu podle rádia TOK FM varoval, že jestli Polsko bude ze strany Česka „vydírané“, může začít s kontrolami českého piva.

Polský veterinární inspektor Pawel Niemczuk ve středu řekl, že česká strana nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie. Rovněž podle něho o nálezu neinformovala polské ministerstvo zemědělství. Niemczuk také dodal, že polské úřady nařídily kontrolu masokombinátu, odkud se nakažené maso do ČR dostalo.

Česká strana si stojí za tím, že informace do systému varování zadala, zatím je však neověřila Evropská komise. „Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci ve středu ve 13:06, zatím nebyla informace schválena ze strany Evropské komise,“ řekl za Státní veterinární správu Petr Majer.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují.

Makro přerušilo dovoz polského hovězího

Řetězec Makro po kauze přestal odebírat hovězí maso z Polska, Tesco čeká s komentářem k současnému dění na přesné znění mimořádných veterinárních opatření, které by měl stát zveřejnit dnes. Agrofert přerušil spolupráci s polským dodavatelem.

Tisková mluvčí Makra Romana Nýdrle sdělila, že řetězec je schopen sehnat hovězí maso z alternativních zdrojů, výpadky dodávek by neměly nastat. Řetězec se podle ní ve středu rozhodl, že maso z Polska odebírat nebude. „Aktuálně toto zboží neobjednáváme,“ dodala. Zatím řetězec přestává brát z Polska pouze hovězí maso. „Situaci nadále monitorujeme a vyhodnocujeme,“ dodala.

„Čekáme na další výsledky kontrolních testů, které by měly potvrdit, nebo vyvrátit výskyt salmonely v dané šarži. Prozatím jsme spolupráci přerušili a nevylučujeme ani její úplné ukončení, i když doposud šlo o bezproblémového obchodního partnera,“ dodal mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Z řetězců bere pak maso z Polska ještě Tesco nebo Kaufland. „Dnes by měla veterinární správa uvést detaily k tomuto opatření a až na jejich základě budeme vidět, co to pro nás bude znamenat. Do té doby je předčasné cokoliv komentovat,“ sdělil mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. 

Spotřeba hovězího masa v posledních letech v ČR mírně klesá. V roce 2008 činila 10,1 kilogramu na obyvatele, předloni pak 8,4 kilogramu, meziročně předloni podle posledních údajů Českého statistického úřadu klesla o půl procenta.

Vysoká spotřeba byla podle statistiků v 80. letech minulého století, kdy činila i přes 30 kilogramů na hlavu a rok. Následně před rokem 2000 skokově padala, naopak v ČR roste spotřeba drůbežího masa, kterého se předloni snědlo na osobu zatím nejvíce, 27,3 kilogramu. Nejvíc však Češi jedí vepřového, které tvoří více než polovinu české spotřeby masa, předloni šlo o 42,3 kilogramu na osobu.

Jak se pozná kvalitní české maso? Odpovědi experta z Kosteleckých uzenin

Chat je uzavřený09.12.2014 13:00

Na co si dát pozor při výběru masa v obchodě? Podle čeho poznáme, že jde o maso z českého chovu a ne jen o maso u nás zabalené? Kolik masa se v ČR ročně spotřebuje a které druhy mají Češi nejraději? Je vhodné maso zmrazovat? Přečtěte si odpovědi Jaroslava Janouška, ředitele závodu Planá nad Lužnicí – Kostelecké uzeniny.

Ing. Jaroslav Janoušek pracuje jako ředitel závodu v Plané nad Lužnicí od roku 2012. V oboru zpracování a výroby masa se pohybuje více než dvacet let. Na začátku své kariéry byl mistrem vepřové porážky. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.

  • Petra Šebestová
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak v obchodech poznám skutečně české maso. Jde to nějak jednoduše zjistit?
  • Host chatu
    Ano, je to podobné jako s „espézetkou“ na vozidlech. Každé balené maso musí být označeno kódem země a číslem podniku, kde bylo zpracováno. Zaručeně české výrobky mají značku CZxxES. Značku hledejte v oválném znaku na etiketě balení. První zkratka CZ značí kód státu, tedy zemi původu, číselný údaj je označením závodu, kde bylo maso zpracováno, a zkratka ES informuje o tom, že je produkt vyroben v Evropské unii. Vepřové maso, které je od nás ze závodu v Plané nad Lužnicí, je pod značkou CZ 15, hovězí maso bourané v Kostelci najdete pod značkou CZ 333.
  • Lovacoop
    Mohl by jste tady uvést kolik stojí na našem trhu 100Kg živý vepř? Pro naše stěžovatele na dnešní poměry.
  • Host chatu
    Cena vepřového se na různých místech liší, avšak my platíme cca 3150 Kč za 100 kg živých vepřů. A platíme aktuálně dodavatelům více než je vyhlášená cena v Německu.
  • Hana H.
    Dobrý den, kde najdeme to kvalitní české maso? ve všech obchodech to určitě není. A jak ho tedy zaručeně poznám? Je dražší?Díky za odpověď. Hana
  • Host chatu
    My můžeme garantovat 100% české maso v obchodech Billa pod obch. značku Vocílka, dále částečně v řetězci Lidl (poznáte pod značkou CZ15), dále částečně v obchodech Ahold (pod značkou U řeznického mistra), Tesco a v nezávislém trhu včetně Jednot. U všech výše zmíněných zákazníků se jedná o maso balené v ochranné atmosféře a dodáváme i jatecké polotovary do sítě Kaufland.
  • blaf
    Dobrý den. Co si myslíte o špekáččích. Proč nemůže být tak dobrý, jako před rokem 89. Jestli je to cenou, zkusili jste jako firma jej vyrobit a prodat. Proč se v masných produktech objevují prvky, které byly dříve ve výrobcích nežádoucí? Myslíte si, že současné potraviny negativně neovlivňují zdraví občanů? děkuji za odpověď
  • Host chatu
    Kvalita špekáčků se dle mého názoru neustále zlepšuje. V jednom z posledních testů se špekáčky z Kosteleckých uzenin umístili na předních příčkách. V masných výrobcích se objevují pouze schválená aditiva a nejedná se o žádné nežádoucí prvky.
  • Jana
    Dobrý den, je mleté maso kvalitní? Mohu ho tedy bez obav dávat i dětem? Děkuji za odpověď.
  • Host chatu
    Mleté maso z našeho závodu mohu vřele doporučit. Jsme jeho největším výrobcem v ČR a vyrábí se pod maximální veterinární a podnikovou kontrolou. Mohu dokonce říci, že z pohledu kontroly je to nejpřísněji sledovaný výrobek. Obecně existují 2 skupiny a to mletá masa ( jediné adetivum je sůl do 1%) a mletá masa jako masný výrobek (masný polotovar s přídavkem různých adetiv). Tím, že vyrábíme obrovskou škálu mletých mas z pohledu tučnosti, je určitě možno tyto výrobky po tepelném opracování doporučit i pro děti.
  • Martin
    Dobrý den. Je moc je Česko v současnosti „masově“ soběstačné? Případně ve kterých druzích masa? A kam všude se české maso vyváží? Díky za odpověď Martin
  • Host chatu
    Momentálně už Česko soběstačné není. V případě vepřového je soběstačné asi z cca 50% a soběstačnost od r. 1989 neustále klesá. V případě hovězího je to o něco lepší cca 70-80%, kde je to dáno ale i tím, že dlouhodobě klesá konzumace hovězího masa. Náš závod vyváží maso do různých zemí Evropy a Asie (Maďarsko, Slovensko, Dánsko, Rakousko, Německo, Holandsko)
  • Marcela
    Dobrý den, nedávno jsem začala kupovat bio maso, ale je poměrně dost finančně nákladné. Zajímalo by mě, zda je skutečně tak zásadní rozdíl mezi masem z „normálních“ farem a bio masem.Děkuji
  • Host chatu
    Určité náklady na zvýšení ceny tam jsou, ale většinu rozdílové ceny tvoří marketing.
  • Landik
    Dobrý den, když si koupím balení masa s označením CZ, mám jistotu, že je to české maso? Případně mi prosím poraďte, jak tuzemské maso poznat.Díky!
  • Host chatu
    V případě koupi vepřového masa s označením CZ15 je téměř 100% garance masa českého původu. Firma Agrofert, vlastník našeho závodu, nám dodává cca 75-80% dodávek prasat z vlastních chovů. Zbývají část jsou také české chovy od ostatních dodavatelů. Hovězí maso pod označení CZ333, zde můžeme deklarovat z vlastních chovů 25% a zbylých 75% je od ostatních českých dodavatelů.
  • Páralová
    Pane Janoušku, doporučujete kupovat výhradně české maso, nebo je to jedno?
  • Host chatu
    Určitě doporučuji české maso a nejlépe z našich závodů (Planá, Kostelec).
  • Pavel Klapálek
    Dobrý den, chci se zeptat, kde najdu na vašem webu složení, např. párků. Děkuji.
  • Host chatu
    Složení najdete na našich web stránkách www.kosteleckeuzeniny.cz.
  • Barbora
    Jaké maso máte nejraději Vy? Jíte výhradně jen Vaše produkty?
  • Host chatu
    Já preferuji maso vepřové (krkovice a bok), ale samozřejmě si rád pochutnám na dobrém vyzrálém hovězím. jelikož v našem závodě nezpracováváme telecí maso, občas si toto maso kupuji v tržní sítě.
  • Petra Z.
    Dobrý den, mohu zmrazit jakékoliv maso? Jak dlouho ho mohu uchovávat v mrazáku? Děkuji Petra
  • Host chatu
    Určitě, mrazit maso je možné jakékoliv, i když já jednoznačně preferuji konzumaci čerstvého nemraženého masa. I když je mražené maso dobře zamraženo a uskladněno, dojde k jeho určitým negativním senzorickým změnám. Co se týká délky zamražení, doporučuji u vepřového 3 měsíce (tučné co nejkratší dobu z důvodu oxidace tuku), v případě hovězího 6 měsíců. V tržní síti určitě uvidíte maso i delší dobu zamražené, ale já doporučuji z pohledu chutě a senzorických změn raději kratší dobu.
  • Drahuška
    Dobrý den, jaký je Váš názor na tatarský biftek? Nebojíte se ho objednat v restauraci? Nebo si ho raději dáte doma z masa od Vás?
  • Host chatu
    Tatarský biftek preferuji doma připravený, pokud možno z masa z našeho závodu, ale neodmítám si ho dát i v restauraci, se kterou máj dobré zkušenosti.
  • Bohouš
    Jaké maso je v Čechách nejoblíbenější?
  • Host chatu
    Jednoznačně dominuje už po mnoho let spotřeba vepřového masa (cca 40-45 kg/ osoba/rok), dále maso kuřecí (cca 20-23 kg/osoba/rok) a jako třetí je spotřeba hovězího masa, která se po letech útlumu opětovně zvedá (cca 8-10 kg/osoba/rok).
  • Miloš
    Je pravda, že české maso se vyváží do ciziny, kde jsou za něj lidé ochotni zaplatit více, a k nám naopak putuje méně kvalitní maso ze zahraničí? Děkuji za odpověď.
  • Host chatu
    České maso se samozřejmě exportuje a současně importuje, ale určitě nejde říci, že by importované maso bylo horší, jedná se převážně ale o maso výrobní z pohledu užití do masných výrobků.
  • Dana
    Dobré dopoledne, pane inženýra, prosím o naprosto laickou radu – nemám čas obíhat specializovaná řeznictví – kde dostanu maso od vás, resp. od Kosteleckých uzenin. Je toto maso skutečně české, a to bez ohledu na to, že jde o vepřové nebo hovězí?
  • Host chatu
    Maso od nás určitě koupíte v řetězci Billa (pod značkou Vocílka) 100% garance českého masa, dále v řetězcích Ahold, Tesco, Lidl a nezávislý trh (Jednota, Flop, atd.) vždy s oválným označením CZ15, CZ333.
  • Marián
    Dobrý den, jaké nemoci mohou mít zvířata? A jak se pozná, že je zvíře nemocné?
  • Host chatu
    Toto je otázka na veterinární správu. Z našeho závodu se žádné maso s jakýmkoliv onemocněním nemůže dostat do tržní sítě, jelikož jsme pod stálou veterinární kontrolou a každý kus je důkladně vyšetřen.
  • Mirda
    Jak poznám dobré maso na steak? Jde vůbec koupit normálně v balení nebo si ho mám nechat ukrojit u pultu? Svíčková? Moc to neumím, jde mi o to připravit to doma na pánvi. Jen obyčejně, nejsem kuchař.
  • Host chatu
    Základ dobrého masa na steak je jeho kvalitní vystaření (zrání). Dále je velmi důležité alespoň částečný obsah intramuskulárního tuku, který je nositelem chuti a šťavnatosti daného steaku. Pro laika bych určitě svíčkovou doporučil, poněvadž její příprava je velmi snadná, ale já preferuji maso prorostlejší tj. napři vysoký roštěnec. Optimální nákup hovězího masa pro kulinářské účely je v balení darfresh resp. vakuum, je to určitě lepší než nevyzrálé maso u řezníka, poněvadž v tomto balení maso optimálně zraje.
  • Tony
    Dobrý den! Jak mám poznat dobré maso, když v tom balení je to „navrch huj a vespod fuj“ – dodáte někam i do řeznictví? A ještě – vaše řada „poctivých“ uzenářských věcí je prima, ale krapet předražená. Jsem naivní, tuhle kvalitu bych čekal normálně. Proč to nejde koupit na víc místech a v celém sortimentu? Jsem rád když mají někde tu šunku. Co s tím budete dělat?
  • Host chatu
    Maso u nás vyrobené je v celém balení stejné, tzn. stejně kvalitní. Co se týká kvality uzenin, kvalita vždy souvisí s cenou a jelikož preferujeme v poslední době poctivou řadu uzenin s obsahem masa více než 90%, musí se to i částečně odrazit v ceně.
  • Ludmila
    Jak nejlépe upravovat maso, aby zůstalo zachováno v co největší kvalitě? Máte tip?
  • Host chatu
    Jakékoliv maso je nutné krátce zprudka opéci ze všech stran na sádle resp. jiném kvalitním tuku a poté nechat dojít při mírnější teplotě (80-120 stupňů) v troubě nebo na pánvičce. Při tomto způsobu dojde k povrchovému uzavření masa a maso tedy nepouští šťávu a zůstane křehké a šťavnaté. Ideální je samozřejmě úprava médium, tzn. v jádře lehce narůžovělé (v případě hovězího je možné o něco více).
  • Honza
    Dobrý den, jaké byly vaše začátky v tomto oboru? Nedělalo se vám třeba špatně, když jste to videl poprvé?:) Díky
  • Host chatu
    Začátky určitě jednoduché nebyly. Na mě působilo to velké denní množství zabitých kusů zvířat, ale postupem času si člověk zvykne a bere to jako normální rutinu.
  • Šimon C
    Dobrý den, netrpí při zvířata při porážce stresem, který by mohl negativně ovlivnit kvalitu masa?? Děkuji, Šimon C.
  • Host chatu
    U nás určitě ne, jako první v ČR jsme aplikovali metodu velmi šetrného omráčení oxidem uhličitým, kdy tento způsob omráčení je maximálně šetrný z pohledu animal welfare(ochrana zvířat). Zvířata jsou maximálně zklidněná a vstupují do gondole, se kterou vjedou do prostou, kde je oxid uhličitý a usnou.
  • Janča S.
    Dobrý den, zajímal by mě váš názor na vegetariány. Proč bychom podle vás měli jíst maso?Děkuji za odpověď.
  • Host chatu
    Nikomu nebráním v jeho přesvědčení a stravovacím návykům, ale jsem přesvědčen, že nekonzumací masa se o něco připravují, ať už z pohledu velmi různorodých chutí, tak i z pohledu výživového.
  • Radek Uhlíř
    Dobrý den. Nevadí vám, že se tu prodává např. německá šunka s 95% masa, která má ale vlastně méně masa, než ta vaše šunku s 95% masa? V EU jsme už 10let-proč tak dlouho trvá sjednocení norem a nejedná se vlastně o klamání zákazníka? Děkuji
  • Host chatu
    Toto je otázka na kontrolní orgány, ale samozřejmě nás mrzí, že jsou jiná pravidla pro zahraniční a tuzemské výrobce.
  • Standa
    Dobrý den, v jakých obchodech tedy seženu maso z českého chovu? Díky
  • Host chatu
    Na tuto otázku už bylo odpovězeno.
  • jarda novák
    pane Janoušku, máte opravdu experty, kteří poznají dobré maso ?
  • Host chatu
    Samozřejmě v závodě máme několik odborně vzdělaných pracovníků, kteří ví, jak opracovat a zpracovat jakékoliv maso.
  • SK
    Které cizí země mají kvalitní maso?
  • Host chatu
    Na tuto otázku nelze krátce odpovědět, v řadě zemí se objevuje kvalitní maso, jako velké specialisty považuji Jižní Ameriku se svými steakovými masy. Ale jelikož jsem patriot doporučuji maso české z našich závodů.
  • ak
    Jak to bylo s kvalitou masa v ČR před r. 89?
  • Host chatu
    Od roku 1989 se výrazně investovalo do genetiky směrem k vyšlechtění plemen prasat s nižším obsahem hřbetního sádla a tuku obecně. Zároveň se v posledních letech neustále zvyšuje podíl libové svaloviny u zvířat, což je velmi pozitivní trend.
  • IS
    Jak dobře česká zeměděl. a potravin inspekce pracuje ohledně prověrky českého masa?
  • Host chatu
    Toto je otázka na výše uvedené orgány, já mohu ze své zkušenosti hodnotit pouze kontroly veterinární služby v závodě, která je na špičkové úrovni. Důkazem toho jsou i různé mezinárodní certifikáty na vývoz do řady zemí včetně Ruska, USA atd.
  • buffalo
    proč jsou javořické párky vyráběné ze 100% separátu pak v regálech billy, penny aj. pak prodávány za +- 100.-/kg…??? jíte je také…??? v těšínských jatkách jsem koupil dnes pro psa točený salám vyrobený také ze separátu a stojí 38.-, proč takový rozdíl v ceně…???
  • Host chatu
  • Lihoslav Kraďousek
    Viděl jsem složení vašich párků. Jak můžete něco vykládat o kvalitě?
  • Host chatu
  • Jiří
    Proč masokombináty včetně toho vašeho distribuují ještě neuzrálé hovězí maso? Někdy mi připadá, že kráva/býk opustí brány masokombinátu, jen co odezní rigor mortis. Jak jinak si vysvětlit to, že v prodeji je možné koupit kvalitní partie masa jako např. roštěnec z kusu, který byl poražen před 10 dny? Je nějaká minimální doba, po kterou musí být maso před distribucí odvěšeno? Naštěstí už se ale do prodeje dostávají i cenné partie, které byly řádně odleženy, sice ve vakuu a ne suchou cestou, ale i to je pokrok. Plánujete prodej takového masa rozšířit?
  • Host chatu
    Žádný masozpracující závod v Evropě není schopen expedovat pouze všechny vyzrálé partie. Stejně je to v našem závodě, kdy část nejjakostnějších steakových mas vystařujeme ve vakuu (35 dní) a zároveň připravujeme metodu suchého staření. Z důvodu ekonomických i prostorových není možno expedovat pouze vyzrálé maso.
  • Lenka Bílá
    Co, nebo kdo, je polský salám?
  • Host chatu
    Polský salám je tradiční uzenářský výrobek, zauzený s typickou chutí a kořením po čerstvé cibuli.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector