Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Nezvyklá tropická vedra nás tady ve Skandinávii střídavě provází už od počátku května.

Člověk hledá čím dál častěji možnosti, jak připravit kvalitní jídlo s minimem vaření, či nejlépe žádným… Letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny je přesně taková: stačí pouhý mixer, lednice a kopa čerstvé zeleniny, kousek staršího chleba a je hotovo za pár minut! Gazapacho je prostě volba pro letní horké dny! Studenou zeleninovou polévku můžete připravit i v předstihu předem.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

studená polévka gazpacho, chladivá a osvěžující v úmorných letních vedrech

Vím, v Česku zrovna tyto studené polévky nemají svou tradici, ale je to škoda a tady je možnost změnit tento postoj a rozšířit si obzory. Z polévky se totiž ne vždycky musí kouřit,  jak je vařící ???? . Již jsem zde na blogu postovala osvěžující okurkovo-jogurtovou studenou polévku a tuším, že zrovna teď vám přijde také k duhu, mrkněte ZDE.

U gazpacho polévky vyberte kvalitní suroviny, hodně zralá slaďoučká rajčátka, za studena lisovaný olivový olej a nejlépe domácí chleba. Věřte, že nebudete tohoto výběru kvality litovat. Dobře vychlazené gazpacho vás zasytí a hlavně v letním vedru báječně osvěží. V článku máte schované překvapení ve formě bonusového pokrmu, který se dá snadno připravit spolu s gazpacho polévkou… ????

Studená polévka gazpacho je varibilní i z hlediska času. Lze ji připravit 1-2 dny dopředu. Nechejte polévku v uzavřené nádobě v lednici, bude kdykoliv připravena ke konzumaci. Jen ji řádně protřepejte, aby se vše znovu dobře promísilo.

Není vůbec žádný problém gazpacho i zamrazit– k tomu používám zipové sáčky. Takto zamrazené polévka je super i na transport, kdy postupně bude rozmrzat a stále bude chladná-tedy vhodná ke konzumaci, třeba na piknik či výlet.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

studená polévka gazpacho

Ingredience

  • 10 středně velkých velmi uzrálých rajčat
  • 2 barevné papriky, zbavené semeníku
  • 1 okurka salátovka
  • 1 oloupaná cibule (červená, žlutá či pár šalotek)
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžíce agáve sirupu či medu
  • cca 100 m olivového oleje (extra virgin)
  • 2 lžíce červeného vinného nebo sherry octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř

případně trochu ledově studené vody na naředění

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

základní suroviny; zelenina by měla být čerstvá a hodně zralá; pokud použijete zeleninu z lednice, tak můžete vynechat chlazení polévky a konzumovat ji ihned

na ozdobu a přílohu

  • hrst zeleniny (rajče, okurka)
  • čerstvé zelené bylinky (petržel, bazalka, tymián, máta, citronový tymián, šalvěj apod.)
  • opečený starší chléb potřený česnekem
  • na sucho opražená semínka sezamu, dýně či slunečnice (klidně mix všeho)
  • olivový olej extra virgin
  • na zahuštění pár plátků chleba bez kůrky, chvíli namočeného ve vodě s pár kapkami červeného octa (pak dobře vyždímaného a natrhaného na kousky)

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

studená polévka gazpacho

Postup

Pokud nemáte dostatek doopravdy dobře uzrálých rajčat, lze je nahradit loupanými rajčaty z konzervy, ale pečlivě vybírejte doopravdy kvalitní značku, tentokrát se neošiďte.

Gazpacho je ze svého principu studéné polévky doopravdy o zralé a kvalitní zelenině a bylinkách. To samé platí o kvalitě použitého extra panenského olivového oleje a v gazpacho s ním vůbec nešetřete.

Rajčat by v polévce gazpacho měla být doopravdy převaha, poznáte to na výsledné chuti i barvě. Gazpacho se vždy podává řádně vychlazené!

Všechnu zeleninu pečlivě očistěte a pokrájejte na kostičky. Okurku netřeba loupat, ale jen lžící vydlabat z podélně rozříznuté zeleniny její semínka s dužninou. Stroužek česneku zmáčkněte plochou stranou nože, oloupejte a pokrájejte na malinké kousíčky. Čerstvé bylinky dle vašeho výběru jen nahrubo posekejte.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

studená polévka gazpacho

Pokrájenou zeleninu s bylinkami dejte do dostatečně velké mísy a zakápněte agáve sirupem (medem), olivovým olejem (extra virgin), octem, osolte a opepřete. Zakryté nechte alespoň 30 minut odstát (klidně i 1-2 hodiny), aby se chutě s vůněmi prolnuly a zelenina pustila šťávu.

Ve stolním mixeru umixujte (cca na dvakrát, to podle objemu mixovací nádoby) na padrť všechnu zeleninu. Pokud je třeba, doljte olivový olej a dochuťte vše dle svých představ (záleží, jak uzrálá rajčata byla…) solí či octem.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny pokrájete zeleninu, ochuťte a nechte odležet Gazpacho chce hlavně dobré suroviny sherry ocet nebo červený vinný ocet jsou nezbytnou součástí doladění chuti gazpacho

Nyní máte dvě možnosti, jak gazpacho zpracovat dál:

První možnost je nechat umixovanou zeleninu tak, jak je a dát ji velmi dobře vychladit. Pak už stačí ji jen vyšperkovat opečeným chlebem, bylinkami a trochou posekaných bylinek.

Nezapomeňte ještě zakápnout každou porci poctivou dávkou olivového oleje (extra virgin). Jestliže by letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny byla na váš vkus příliš hustá, nařeďte jí trochou ledově studené vody či přidejte 2-3 kostky ledu, který se rozpustí. Já se tého možnosti ale většinou vyhýbám, neb mne baví ta nenaředěná, koncentrovaná chuť zeleniny.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

studená polévka gazpacho podávaná s opečeným chlebem potřeným stroužkem česneku

Nebo druhá varianta je (a to já mám nejraději) přecedit gazpacho přes hustý cedník a lžící si pomoci při protlačování zeleninové směsi přes oka sítka (i odspoda).

Zbylou hustou zeleninou drť použijte na rychlou a chutnou domácí salsu. Stačí už jen přidat trochu passaty (drcených rajčat), limetkové šťávy, případně chili a zelený koriandr.

No a máte hotový i bonusový pokrm k tortillám na večerní posezení s vašimi přáteli.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

protlačte umixovanou zeleninu přes sítko; zbylou drť můžete využít k výrobě salsy/dipu

Výsledná polévka bude krásně barevná, ale ne tak hustá. Pokud letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny vám bude připadat poněkud řidší než je vám milé, tak to snadno napravíte, neb možností jak zahustit polévku máte hned několik.

První volbou je hustota sítka, přes který gazpacho protlačovat. Čím hustější sítko/cedník, tím jemnější textura a řidší polévka z toho bude.

Buď si namočte do vody s trochou vinného / sherry octa kousek chleba (bez kůrky) a pak ho vyždímaný rozmixujete spolu se zeleninou.

Budete mít zájem:  Potíže S Ledvinami Příznaky?

Či můžete na sucho opražit hrst japonské strouhanky panko, či přidat sušené obilné klíčky, chia semínka atd.

Zkuste na ozdobu přihodit přímo do polévky hrst semínek dle vašeho výběru (já zvolila konopné semínko) a část jich pak servírovat k jednotlivým porcím gazpacho. Každý si nabere a zahustí sám dle libosti.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

studená polévka gazpacho podávaná s čerstvými bylinkami, orestovanými semínky a zeleninou

Letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny miluje zdobení! Opražená semínka, na drobné kousky pokrájená rajčátka, okurka, papriky a samořejmě bylinky. Výběr je čistě na vás! Na stůl připravte sůl, pepř, olej, ocet a vše na ozdobu/ přílohu. Někdo si rád gazpacho ochutí i pár kapkami balsamico octa… Zkuste to také ????

Podmínkou úspěchu je řádné vychlazená polévka gazpacho, servírovaná za horkých letních dnů jako vítané osvěžení, které i dobře zasytí hladové a žíznivé strávníky. Gazpacho je barevná, pestrá a voňavá letní polévka, snadná na přípravu a transport. Já sama jí vozívám s sebou gazpacho na výlety v dobře vychlazené termosce, přílohu v krabičce.

studená polévka gazpacho

Během oslavy mých narozenin se letní studená polévka gazpacho z čerstvé zeleniny servírovala jako předkrm ve skleničkách, prostě jako velký ”panák” alkoholu. Moji hosté gazpacho neznali a velmi si tu osvěžující chuť v tropickém večeru pochvalovali. Podávala jsem polévku s krutony z den starých baget potřených stroužkem česneku.

Bonus

Obrovský úspěch ale překvapivě sklidila i salsa připravená z tuhého ”odpadu” z přípravy polévky gazpacho.

Byla to spíš taková nouzovka, kdy jsem dost nestíhala a pak mi přichází na mysl takovéhla skvělé nápady! Potutelně jsem se usmívala, jak jsem celou situaci promptně vyřešila a vymyslela… Ale pokud hledáte recept na pravou salsu, tak ZDE máte hned 2 možnosti!

studená polévka gazpacho, podávaná se sklenkou dobře vychlazeného vína neurazí žádného gurmána..

Jinak další polévky všemožných chutí naleznete u mne na blogu v sekci polévky, přímo TADY. Nechte se inspirovat a pak tvořte podle svého…. ????

Mějte se báječně letně, přátelé a ať vám chutná!

S láskou Madla.

Španělské GAZPACHO: studená rajčatová polévka

Na jihu horkého Španělska, kde se potkává Evropa s horkou Afrikou, se nachází region, který je směsicí kultur, temperamentů a nálad. Andalusie! Gazpacho je polévka, ale právě kvůli horkému počasí se nepodává teplá, nýbrž pořádně vychlazená.

Existují různé varianty, mezi typy gazpacha patří ajoblanco (bílá polévka z česneku) a salmorejo (krémová rajčatová polévka z Córdoby). Kouzlo nápoje ze sezónních potravin bohatého na tekutiny a minerály bylo objeveno již v 17.

století a prý španělské gazpacho cestovalo i s Cristobalem Colombem do Ameriky.

Dnes patří mezi nejoblíbenější jídla španělské kuchyně. Doporučujeme podávat pořádně vychlazené,  před servírování zakápněte kvalitním olivovým olejem a můžete ozdobit trochou zeleniny nebo čerstvou petrželkou. Gazpacho se často neservíruje v talířích, ale ve skleničkách a pije se.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Recept na studenou polévku gazpacho

Co potřebujete:

  • 1 kg rajčat
  • 1 malá cibule
  • kousek okurky (tak 5 cm)
  • půl zelené papriky
  • půl červené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky soli
    Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Jak na to:

  1. Příprava gazpacha je velmi jednoduchá. Stačí zeleninu dobře omýt, nakrájet na menší kousky a všechny suroviny přidat do mixéru. Doporučujeme přidat nejprve méně octa a soli a podle chuti přidávejte. Každý má jinou chuť .
  2. Rozmixujte! Pokud chcete mít gazpacho naprosto hladké, můžete jej přelít přes sítko a získat tak čistou zeleninovou šťávu.
  • ¡Buen provecho! (španělsky Dobrou chuť :-))
  • Gazpacho chce hlavně dobré suroviny
  • Co můžete udělat jinak?
  • Gazpacho s melounem: Přidejte do gazpacha kousky žlutého melounu. Ovoce je skvělým doplňkem ke svěží zelenině!
  • Jahodové gazpacho: Do gazpacha můžete přidat také jahody (všechny ostatní ingredience zůstávají stejné). Může se to zdát jako zvláštní kombinace, ale jahody skvěle svou svěží nasládlou chutí gazpacho ozvláštní.
  • Tapas: Servíruje gazpacho s dalšími španělskými dobrotami jako tapas – drobné pochutiny k pití. Můžete servírovat krevetky na česneku, španělskou sušenou šunku jamón a španělské ovčí sýry, opékané papričky pimientos de padrón, slaný koláč empanada s tuňákem nebo například tortillu de patatas (španělská bramborová tortila).

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Polévka z lednice. Připravte si gazpacho, radí Roman Paulus | Dobrá chuť

Středoevropské klima si po většinu roku říká spíš o talíř kouřícího vývaru než o ledově vychlazený krém z čerstvé zeleniny. Poslední letní dny a vrcholící sezona rajčat ale přinejmenším jedné studené polévce přejí – španělskému gazpachu.

Gazpacho je klasikou v rámci daného žánru: supersnadné, osvěžující a plné vyzrálých letních chutí. Od dobře vychlazeného zeleninového salátu ho dělí jen pár zavrtění mixérem a pak taky nějaká ta kapka olivového oleje navíc, ale pěkně popořádku:

Šest milionů chutí

Gazpacho prý vynalezli chudí obyvatelé španělské Andalusie, když z levných a dostupných surovin, jako byl chléb, česnek či olivový olej, zkoušeli „uvařit“ něco nového.

O moc víc než zmíněný trojlístek potravin totiž původní verze gazpacha neobsahovala: rajčata, která jsou dnes základem nejoblíbenější studené polévky, se dostala do hry až mnohem později – nejprve jim v dalekém Novém světě museli přijít na chuť španělští kolonizátoři.

Dnes patří studená polévka z rajčat, paprikových lusků a česneku mezi stálice španělské kuchyně a zlí jazykové tvrdí, že stejně jako je šest milionů Andalusanů, tak je i šest milionů verzí gazpacha. Mívá konzistenci hladkého krému i polévky „na skus“, někdy je zahušťované chlebem, jindy doslova samá zelenina, jí se lžící z talíře i pije ze skla na baru.

I když se gazpacho připravuje v podstatě domácnost od domácnosti jinak, základní ingredience zůstávají. A klíčová je především jejich kondice: rajčata i zbylá zelenina by měly být čerstvé a dokonale vyzrálé. „Když nebudou dobrá rajčata, nemůže být dobrá ani polévka,“ říká Roman Paulus.

Gazpacho chce hlavně dobré surovinyGazpacho chce hlavně dobré suroviny

 V dobré kondici by měl být i váš mixér a hlavně chladnička, oba se do přípravy gazpacha dost zásadně zapojí. Co naopak potřebovat nebudete, je sporák a teplo vůbec. „Gazpacho se na rozdíl od pórkové vichyssoise, která se taky konzumuje hlavně zastudena, nijak nevaří, zelenina se prostě jen rozmixuje a dochutí,“ vysvětluje šéfkuchař.

Budete mít zájem:  Proč máte šedivé vlasy?

Díky tomu, že gazpacho je vlastně jen hromada zeleniny ochucená kapkou octa a oleje, patří k nejzdravějším polévkám vůbec a u letního oběda sklidí mnohem větší ovace než talíř drůbežího vývaru s nudlemi. Mimochodem, chladivý efekt zvýšíte, přidáte-li do něj špetku chilli či malou feferonku: pálivá jídla vyvolávají pocení – a pocením se naše tělo ochlazuje.

Namočit, vyždímat

 Vedle řízných papriček se k dochucení gazpacha hodí především česnek a bylinky. „Bylinky by měly být pokud možno čerstvé,“ pokračuje šéfkuchař, „skvělá je bazalka, petržel či oregano.

“ Finální dochucení stejně jako přesný poměr základních surovin jistě vyladíte sami, pro začátek se můžete držet jednoduchého pravidla 3:1 – na tři díly rajčat jeden díl ostatních surovin, tedy paprik, okurek, cibule, česneku a bylinek.

Pokud chcete polévku po španělském vzoru podávat jako hlavní chod (nebo ji prostě jen máte rádi hustější), můžete zapojit i krajíček původně nezbytného chleba.

Gazpacho chce hlavně dobré surovinyNesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru – MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.

„Ve většině originálních receptů se polévka chlebem zahušťuje,“ říká šéfkuchař, „já s tím moc zkušeností nemám, gazpacho připravuju jako lehký, čistě zeleninový krém.

“ V případě, že se pro zahuštění přece jen rozhodnete, nezapomeňte chleba ještě před tím, než se do mixování pustíte, namočit asi na půl hodiny do vody a následně dobře vyždímat.

Hodí se jakýkoli bílý chléb, veka či francouzská bageta, nic moc rustikálního.

Sherry a čas

Dobré gazpacho však kromě obzvlášť vyzrálých rajčat a výkonné chladničky potřebuje ještě něco: dobrý olivový olej, a ne málo. Dopřejte mu hezkých pár lžic a pak ještě kapku červeného octa. Sherry je prostě nejlepší (aby taky ne, když je doma tam, co samo gazpacho, ve španělské Andalusii), ale dobře poslouží i ocet vinný.

Úplně nakonec můžete přihodit chlebové krutonky, pažitku, kostičky papriky, cibule a okurku, ale i vařené vejce či španělskou šunku jamón. Čemu naopak zkuste odolat, jsou kostky ledu. Polévku sice v mžiku zchladí, stejně rychle ji však také naředí. Mnohem lepší je nenechávat přípravu na poslední chvíli a dopřát gazpachu dostatek času, ať správné teploty dosáhne pěkně pomalu v lednici.

Ingredience: 500 g rajčat, 1 paprika, 1 salátová okurka, 1 šalotka nebo menší cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného octa (sherry, vinného…), bylinky podle chuti (bazalka, petrželka…), sůl, mletý pepřPostup: Rajčata krátce spaříme (shora lehce nařízneme do kříže a na 1 až 2 minuty vložíme do vroucí vody) a oloupeme, papriku zbavíme jádřinců a společně s oloupanou okurkou, cibulí, česnekem a olivovým olejem rozmixujeme dohladka. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu vymixujeme. Pokud je třeba, zředíme trochou vody nebo rajčatové šťávy, či naopak zahustíme bílým chlebem. Polévku necháme v lednici důkladně vychladit a podáváme spolu s krutony z bílého chleba a kousky papriky a oloupané okurky, přidat můžeme i kostičky šunky, oliv či nahrubo nasekaná vařená vejce.

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Recept : Gazpacho | ReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

ReceptyOnLine / Jídla / Světová kuchyně / Španělsko / polévky / Gazpacho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

20 minut(y) + vychlazení v ledničce

Náročnost 1

Vytisknout Odeslat emailem

Je španělská polévka původem z Andalusie, ve které je mnoho nastrouhané zeleniny a jejím základem je rajčatový protlak, česnek a olivový olej.

Ingredience:

300 g salátových okurek
300 g rajčat
100 g rajčatového protlaku
3 ks stroužky česneku
1 ks cibule
3 ks papriky
1 dl olivového oleje
1/2 l masového vývaru nebo vody
kostky suchého chleba
mletý černý pepř
chilli
sůl

Postup:

1. Okurky, cibuli, oloupaná rajčata, papriky zbavené jadřiců a česnek pokrájíme na kousky, přidáme vodu a rozmixujeme
2. Přidáme rajčatový protlak a olivový olej a opět promixujeme
3. Podle chuti přidáváme sůl, pepř a chilli
4. Necháme uležet v ledničce

5. Při podávání, porce polévky zdobíme kostkami suchého chleba.

Doporučení:

Takto připravená polévka vydrží v chladničce 5 až 6 dní.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Gazpacho chce hlavně dobré surovinyGazpacho chce hlavně dobré surovinyGazpacho chce hlavně dobré suroviny

Nejnovější články

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále …

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále …

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

Budete mít zájem:  Léky Na Bolest Hlavy Při Kojení?

číst dále …

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství.

Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré.

Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

číst dále …

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále …

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále …

Sotva skončily Vánoce, už jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním.

Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, ale pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc.

Jestli se navíc snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující recept na lahodného nepečeného velikonočního beránka!

číst dále …

Španělské gazpacho s bezlepkovým toastovým chlebem

Gazpacho chce hlavně dobré suroviny

Rychlé, zdravé a neuvěřitelně dobré – tak by se ve stručnosti dalo charakterizovat španělské gazpacho. Tato zeleninová polévka podávaná zastudena vás zasytí i osvěží. Vznikla údajně v Andalusii, třetím největším regionu Španělského království. Za to, že se stala populární v celém Španělsku a posléze i ve Středomoří, může Evženie de Montijo, manželka francouzského císaře Napoleona III., která si ji oblíbila pro její osvěžující chuť a dietetické účinky.

Základ gazpacha tvoří rozmixovaná směs rajčat, paprik, olivového oleje a vinného octa. V každém španělském městečku a vesnici pak mají navíc ještě vlastní speciální ingredienci – česnek, okurku, cibuli, bylinky – a také odlišný způsob podávání.

Někde se gazpacho servíruje v miskách jako polévka, jinde jako studený předkrm na talíři, zahuštěný střídkou toastového chleba a ozdobený kousky nakrájené zeleniny. Přímo v Andalusii ho zase pijí jako koktejl ze sklenic. Je jen na vás, jaký způsob vám bude nejbližší, fantazii uplatněte i při zdobení polévky.

Stačí použít lístky bazalky, gazpacho také můžete posypat cibulí, sušenou šunkou, natvrdo uvařeným vejcem, olivami nebo kyselými okurkami.

Bílý chléb se podává jako příloha, často se 1–2 krajíčky staršího pečiva přidávají do mixéru k zelenině. Není těžké si chléb připravit doma, máme pro vás recept v bezlepkové variantě.

Španělské gazpacho

  • Příprava: 20 minut
  • Pro 4–6 osob
  • Budete potřebovat:
  • 1,3 kg rajčat
  • 1 salátovou okurku
  • 1 kapii
  • 1 zelenou papriku
  • 1/2 bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1–2 lžičky hrubé mořské soli
  • 50 ml červeného nebo bílého vinného octa
  • čerstvě mletý pepř podle chuti
  • několik snítek čerstvé bazalky na ozdobu
  • sušená šunka serrano nebo chorizo k podávání

Příprava:

  1. Rajčata nařízněte křížem, spařte, oloupejte a odstraňte jadérka, okurku také oloupejte a spolu s rajčaty nakrájejte na kousky.
  2. Papriku zbavte semínek (pokud máte dost času, můžete ji opéct či ogrilovat a také oloupat) a rovněž pokrájejte, cibuli a česnek nasekejte.
  3. Zeleninu nasypte do mixéru, přidejte olivový olej, špetku soli, vinný ocet. Vše dobře rozmixujte. Nakonec gazpacho zřeďte studenou vodou nebo rajským protlakem na požadované množství a nechte vychladit.
  4. Před podáváním polévku okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a ozdobte lístky bazalky.
  5. Sušenou šunku nebo chorizo nakrájejte na nudličky a servírujte ve zvláštní misce.

TIP

  • Na dochucení gazpacha můžete použít i mletý římský kmín či citronovou šťávu.
  • Pokud jste nestihli polévku vychladit, doplňte ji kostkami ledu.
  • Klíč k úspěchu se ukrývá v dobře vyzrálých rajčatech, z nedozrálých (jsou světlejší a na omak tvrdá) dobré gazpacho neuděláte.
  • Chcete ušetřit čas? Suroviny si pokrájejte den předem a v míse uložte do lednice. Druhý den stačí zeleninu rozmixovat a doladit chuť.

Bezlepkový toastový chléb

  1. Příprava: 1 hodina a 30 minut
  2. Pro 4–6 osob
  3. Budete potřebovat:
  • 500 g bezlepkové mouky
  • 50 ml mléka
  • 450 ml vlažné vody
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 sáček sušených kvasnic

 Příprava:

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a pomocí ručního mixéru důkladně promíchejte. Těsto nalijte do formy na biskupský chlebíček, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple vykynout (30–45 minut).
  2. Formu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 30 minut. Potom troubu vypněte a lehce pootevřete dvířka. Asi po 15 minutách chleba vyjměte a nechte vychladnout.
  • Mohlo by se vám hodit
  • Další známou variantou je bílé gazpacho, nebo-li ajo blanco malagueño, které se dělá z mandlí, chleba, česneku, octa a oleje.
  • Gazpacho manchego z kraje La Mancha se jí horké, mezi hlavní ingredience patří králičí maso, chléb a houby.

Pokud budete gazpacho jíst pravidelně, máte šanci zhubnout. Navíc prospějete svému zdraví díky velkému množství vlákniny obsažené v zelenině. Olivový olej zase pomůže při snižování hladiny škodlivého LDL cholesterolu.

Dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector