Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Na těchto stránkách budeme společně poznávat a učit se používat v kuchyni nové pochoutky a doplňky, aby nám obohatili náš jídelníček, tím si také více pochutnali našich specialitách.

Kuchyňské strojky s vyměnitelnou náplní

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

V nabídce jsou známé kuchyňské „strojky“, 5 druhů – mořská sůl, černý pepř, 3 druhy směs koření.

Jednak výborné jako dárek, ale hlavně mají široké využití v kuchyni.

Sýrové pochoutky

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Mezi pochoutky v naší nabídce patří krémový čerstvý sýr naplněný např. v meruňce, datlích, fících, papričky, ale také patizón, tuňák, cibule. Podle zákazníků můžu říct, že málokdo čeká tak vyjímečnou chuť a lahůdku. Je výborným doplňkem na mísách nebo jako příloha k uzeninám nebo sýrům.

Rýžová mouka

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Rýže má vysoký obsah škrobu (více než 75%) a nízké množství bílkovin (6-7%), tuků (3%), minerálních solí a vitamínů a má vysokou stravitelnost. 

S rýžové mouky můžete připravit jídla od, od polévek až po knedlíky, od čerstvých těstovin po zákusky, dokonce i chléb zcela s rýžovou moukou. Je také užitečná jako zahušťovadlo pro krémy a bešamelové omáčky. Dále také na smažení, ryb a zeleniny, a to jak pro těsta, i pro obyčejné smažení. Rýžová mouka absorbuje trochu oleje, takže je lépe stravitelná a pokrmy jsou chutnější.

Balsamikové krémy

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Je důležité neplést s balsamikovým octem z hlediska použití. Krém je i jemně nasládlý, proto je také příjemnější v salátech (okurkový s rajčaty, rukola), nebo velmi dobrý na ozdobu pohárů sladkostí.

Rajčatové pyré, loupaná rajčata

Zelenina obzvlášť rajčata mají zelenou v kuchyni, mají mnoho vitamínů, málo kalorií. Každý z nás rád dělá rajskou omáčku, těstoviny s rajčaty, špízy, maso s omáčkou, karbanátky atd. Hodně z nás má teď určitě možnost i ze svých zahrad použít čerstvá rajčata.

Pokud nemáme a skončí letní období nabízíme rajčatového pyré, které je 100% rajčat za 39 kč a loupaná rajčata (3 druhy) za cca 39 kč.

Můžu Vám doporučit gastronomický časopis La CUCINA ITALIANA, který najdete u nás na prodejně, je zde 158 receptů jen s rajčaty.  

Kečup značky FELIX

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Díky kečupu této značky rakouské firmy se znovu vrátíme k důležitému doplňku v jídle. I zde platí, jako u všech doplňků, že musí být vyrobeno z  rajčat a ne malé procento rajčat a zbytek „náhražky“. Už podle reakcí zákazníků je poznat, že bude patřit do naší nabídky.

Pomodori Secchi – Sušená rajčata

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Pochází původně z jihoamerických And a byla domorodci nazývána „tomatl“ (nešikovné plody). Díky nesčetnému křížení a pěstování nejrůznějších odrůd je v současnosti je skoro problém se v nabídce vyznat.

Sušená rajčata patří jako výborný doplněk při vaření nebo jako příjemný doplněk gastronomických mís naložené v olivovém oleji.

Dodávají jídlu příjemně intenzivní příchuť rajčat, chuť bude ještě intenzivnější, pokud naloží před použitím na 30 minut do teplé vody.

Zpravidla se připravují z rozpůlených vejčitých rajčat, která se suší na slunci tak dlouho, až získají kožovitou strukturu. Navlékají se na nit a zavěšují se na uvnitř chladné, suché místo, kde zůstávají až do zimy.

Sušená rajčata v oleji

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť  Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Dijonská hořčice, cibulky, spec. marmeládky k sýrům, 4 druhy omáček 

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Výrobky rakouské firmy, od které máme v nabídce šunky Miláno a Medovou. Velmi dobře udělané výrobky z hlediska vyváženosti chuti. Čtyři druhy omáček na bázi krémovosti velmi dobře použitelné běžně v kuchyni mezi nimiž se vytyčuje nejlépe andaluská. V chuti má přes její krémovost ozvuk v pikantnosti, něco jako wasabi.

Hawkshead Relish – Omáčka „Hawkshead Relish

   

Omáčky vyráběné ručně pochází z Anglie od soukromého výrobce. Výroba je protkaná už dlouholetou tradicí a díky jeho kvalitě dosáhla mnoha ocenění a úspěchů. Můžu říci, že po vyzkoušení produktů při vaření nebo jako doplněk v gastromii patří ke špičkám ve svém oboru.

Tyto lahodné a voňavé, ručně vyráběné omáčky. Výrobky neobsahují žádné konzervanty, barviva, jsou bezlepkové, vyráběny na přírodní bázi.

Jako příklad mohu uvést druhy chutí: ovocná, barbecue, sladká chilli, pomeranč s chilli, steaková, ale také jablečná, brusinková, ostrá křenová.

Teriny – paštiky

Paštiky jsou ve Francii a Anglii běžným pokrmem. Existuje jich nepřeberné množství obměn. Dokonce zde postupně vznikl povolání paštikář. Teriny se vaří ve vodní lázni při 160 stupních Celsia v nádobě vyložené slaninou.

Na ochucení paštik se používají destiláty, ve Francii hlavně koňak, ve Španělsku a Rakousku sherry, v Itálii brandy – tím pak získá každá regionální paštika svoji charakteristickou chuť. Do zvěřinových paštik se používá druh lovné zvěře, např.

kančí maso, králík, zajíc, z pernatých zejména kachna, bažant, křepelka. Podobně je tomu i u ryb – úhoři, lososi, štiky.

Koření hraje velmi důležitou rol, dodává ji specifickou chuť. Používá se nejčastěji chilli, kajenský pepř, do rybích paštik spíše fenykl nebo zázvor.

Zvěřinová vyžaduje především jalovec, bazalka a petrželka se používá často do zeleninových paštik. Paštiky jsou ochucené např. s hříbky, kaštany, lískovými ořechy nebo kachní s armaňakem, jelení s brusinkami aj.

Paštiky jsou z vepřového masa, jelení, kachní a ochucené s hříbky, kaštany, s armaňakem, s brusinkami aj. 

Hawkshead Relish Chutney – nekonzervovaná marmeládka

Chatni, chutney a česky čatní nebo také čatný je vlastně zvýrazňující omáčka nebo dochucovací doplněk. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně.

Originální chutney z Indie bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Obvykle je čatní vyráběno z manga, jablek, hrušek.

Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.

Jednotlivé typy čatní tak jak je známe dnes, se samozřejmě liší chutí podle použitých ingrediencí. Avšak některé základní suroviny zůstávají neměnné. Například čerstvý zelený pepř by neměl chybět ani v jedné variantě čatní. Některé zdroje uvádějí, že existují stovky a možná i tisíce kombinací ingrediencí pro výrobu chutney.

Příklady ochucení: fíky x skořice, jablko x křen, jablka, datle x slívy, ze zelených rajčat, mango se zázvorem, dýně.

Tapenáda – rajčatová pomazánka

Praktická věc na večku, topinku a další podobné účely. Jako veškeré výrobky je to v tomto případě o rajčatech a dobrém ochucení.

Polosušené brusinky

Výrobek pochází z Francie, Prémiové brusinky jsou pečlivě zpracovány, sušení se provádí šetrně a tím jsou plody proto mnohem šťavnatější, zachovávají si plnou chuť, obalové sklo zajišťuje lepší ochranu a delší trvanlivost

Sůl jemná, hrubá, Worcester

Výrobek pochází z Francie, Prémiové brusinky jsou pečlivě zpracovány, sušení se provádí šetrně a tím jsou plody proto mnohem šťavnatější, zachovávají si plnou chuť, obalové sklo zajišťuje lepší ochranu a delší trvanlivost

Kaštany, kaštanové pyré s vanilkou a kaštanový krém

U nás zatím málo známé, ale patří k výborným doplňkům ve vaření. Ať už je to polévka, omáčka, na maso, plnění rolád, na sladko třeba do koblih atd. Receptů a nápadů je na webech hodně. U nás prodáváme časopis Lacucina, kde byl vydán také speciál zaměřený na kaštany.

Olivy

  • Oliv je na našem trhu taky nabízeno mnoho druhů, ale i zde platí slovo kvalita ať se jedná o olivy z Itálie nebo Španělska či Řecka.
  • Dělají se z různou náplní: citron, kapary, tuňák, s jalapeňos, s kapií, s mandlí, ale jsou olivy také pečené, které nabízíme na váhu, ale jsou také ve skleničce… Chutnají jako pikantní švestky.
Budete mít zájem:  Semena hořčice prospívají trávení a bolavým kloubům

Griss d'Or

Tyto jemné tyčinky z Itálie, na chuť velice příjemné a rozplývající se v ústech, doplní příjemné posezení při víně, s uzeninami nebo i jako doplněk stolování.

Také jejich různá ochucení – cibule, rozmarýn, sesam, olivy – umožní každému z nás dopřát si tu správnou chuť.

Tyčinky mají též to krásné využití a to jemně nakrájený prosciutto natočit na tyčinku – grissinu (dle obrázku na krabičce).

Qimiq

Zařadil jsem do sortimentu značku Qimiq, protože výrobky této značky patří jako špičkové výrobky pro celou gastronomii.

Nyní Vám představím první řadu výrobků, které je výborné a účelné v kuchyni, viz níže. Sám jsem je vyzkoušel a musím říci, že jsou velice účelné, pro celou gastronomii, cukráře určitě výborné z hlediska jejich vlastností a také s možností náhrady vajíček při výrobě.

oblasti použití- je univerzální génius v kuchyni. Aplikace je velice jednoduchá.

  • Náhrada želatiny – při použití Qimiq Classic Qimiq není potřeba složité používání želatinových listů. 
  • Náhrada za krém – když děláte krém, můžete bez problémů použít Qimiq, je nízkotučný a z dobré smetany.! V případě omáčky, polévek, používejte Qimiq jako základ pro jejich výrobu.  
  • Náhrada za šlehačku – všude, kde se dělá krém, můžete použít místo šlehačky Qimiq, výhoda je nízký obsah tuku
  • Náhrada za bylinné krémy – výhoda: méně tuku, méně E- stabilizátorů a emulgátorů.
  • Náhrada za vajíčka – při pečení můžete vejce pomocí Qimiq Classic nahradit úplně nebo jen částečně. Stejně u studených pokrmů můžete použít jen Qimiq, například Tiramisu! Vaše výhoda: méně cholesterolu.
  • Náhrada za máslo – méně kalorií, plná chuť!
  • Použití v kombinaci s citronem nebo kyselinou citrónovou – už jste se snažili zkombinovat krém a kyselinu citronovou? To se nepodaří. S Qimiq je to možné bez problémů. Ideální pro použití v dezertech s čerstvým ovocem.
  • Použití octa – také ocet a smetanu lze kombinovat stěží. S Qimiq Classic to není problém. Vrcholem využití Qimiq Classic je také do salátů.
  • Použití v troubě – s Qimiq můžete dokonce péct, protože Qimiq Classic se dá nastavit i po ochlazení.

Patizon | ReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytisknout Odeslat emailem

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně, je variantou tykve obecné (Cucurbita pepovar, patissonia). Patizony mají tvar disku, jejich povrch může být různě zvrásněný. Barva zralých patizonů je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jejich chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývají doporučovány i do jídelníčku malých dětí.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťLatinsky: Cucurbita pepo var. patissonina

Jiný název: Pattypans, potirons, patissons, Pâtisson – Courge

Charakteristickým poznávacím znamením patizonů je především jejich tvar a barva. Díky zploštělému, diskovitému tvaru s výraznými žebry a bílou barvou zralých patizonů jsou lehce poznatelní od jiných druhů dýní.

Ve složení u patizonů má největší podíl v obsahu látek voda a díky tomu, že nejméně se v této zelenině vyskytují cukry, jsou velmi vhodnou ingrediencí pro děti a osoby držící diety. Patizony jsou zdrojem draslíku, sodíku a fosforu. Pozitivně působí na lidské trávení, pomáhají odplavovat škodlivé látky z těla, stejně jako ostatní druhy dýní.

Zároveň zvyšují obranyschopnost organizmu a celkově jej zklidňují a regenerují. Dále napomáhají snižování hladiny tuku v krvi a zároveň mají pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhají také při problémech se slinivkou břišní. Působí i močopudně a celkově ulevují při problémech s ledvinami.

Konzumování patizonů může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Příprava v kuchyni:

Nejlépe patizony konzumujeme syrové, ale tepelnou úpravou na chuti neztratí, spíše naopak. Obalený jako řízek v trojobalu chutná skvěle. V kuchyni se patizon hodí i k zapékání, do polévek, omáček a dalším jiným úpravám.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Patizonové zelí se připravuje podobně jako kedlubnové. Patizony se plní podobně jako papriky nebo zelí masitou náplní. Smaží se obalené v těstíčku nebo v mouce, vejcích a strouhance a podávají se s tatarskou omáčkou. Z patizonů se připravují i zeleninové saláty. Ty můžeme kořenit koprem, celerovou natí, kmínem, olejovou zálivkou, smetanou, mlékem apod.

Mírně přerostlé patizony oloupeme a nastrouháme na bramboráky. Na kostičky nakrájené patizony můžeme sterilovat podobně jako okurky, ve sladkokyselém nálevu.

  • Recepty s patizony:
  • Masové karbanátky nastavené patizony Patizony na způsob guláše
  • Smažené patizony Zapečený patizon plněný masovou směsí …
  • Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťPatizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťPatizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťPatizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťPatizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťPatizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuťPatizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství.

Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré.

Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

číst dále …

Velikonoce si jenom těžko umíme představit bez nadýchaného beránka, nazdobených kraslic nebo tradiční nádivky z kopřiv a poctivého uzeného. Pro voňavou uzenou pečeni od tradičního českého výrobce Uzeniny Příbram, která skvěle doplní nadýchanou nádivku, si letos můžete dojít do řeznictví ZEMAN maso-uzeniny.

číst dále …

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!

číst dále …

Sotva skončily Vánoce, už jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním.

Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, ale pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc.

Jestli se navíc snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující recept na lahodného nepečeného velikonočního beránka!

číst dále …

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky.

Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka.

Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.

číst dále …

Během Velikonoc každý z nás dodržuje ve větší či menší míře nějaké zvyky, ať už je to koledování, malování kraslic, nebo třeba jen příprava jídel spjatých s tímto svátkem. A právě k velikonočním jídlům se skvěle hodí moravská a česká vína, která ze svátečního oběda nebo večeře vykouzlí ještě o něco příjemnější zážitek.

Budete mít zájem:  Čtyři věci, které mi po návratu z Anglie chybí

číst dále …

Fine Food Factor(y)

Podzim je úžasné období, ať už z hlediska barev venku nebo množství plodin, které v tomhle období sklízíme (myslím my jako Středoevropané, ne my na naší zahradě, protože podle hesla sklidil co zasel, mi v truhlíku maximálně pomalu odcházejí letní bylinky). U nás doma bývá podzim ve znamení zeleniny.

Je tolik různých variant, že na maso nezbývá moc prostoru. Podzim je v mojí kuchyni především čas cuket, dýní, patizonů, květáku, celeru a řepy.

Alespoň se tak ale víc těšíme na Svatomartinskou husičku, která letos bude třetí týden v listopadu a zase bude z domácího chovu, pečená pomalu od brzkého rána na sušených švestkách a víně a s dvojím zelím a dvěma druhy domácího knedlíku, a … ale to sem jaksi nepatří.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Zelenina, zelenina … A která že to zelenina hraje všemi odstíny oranžové?  No přece dýně. Od jemných odstínů muškátové dýně až po ostře oranžovou dýni Hokkaidó v dýních najdeme jenom barvy podzimu. Nejvděčnější je asi právě Hokkaidó, která je chuťově nejvýraznější, a navíc se nemusí loupat, ale čarovat se dá se všemi.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Jelikož jsou dýně relativně velké, málokdy je zvládnu zpracovat v rámci jednoho jídla. Proto i tady nabízím 2 varianty jak zužitkovat dýňové přebytky. Dýni předpeču nebo ji vařím (to většinou na polívku).

Co taky s nimi jiného, že? Dýním pečení opravdu svědčí , protože v troubě nádherně zesládnou a provoní se bylinkami.

Když dýni peču naslano, přidám ke klínkům dýně neloupané stroužky česneku (trošku je ale napřed rozmáčknu plochou nože), několik snítek čerstvé bylinky (většinou tymián, rozmarýn, ale skvělá je i šalvěj), sůl a štědrou dávku olivového oleje. 

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Pokud je dýně na koláč, vynechám sůl, česnek a bylinky – potřu jen troškou oleje, aby se dužina moc nevysušila a ke konci pečení ji zakápnu medem nebo javorovým sirupem.

V troubě jí úplně stačí 20-30 minut na 170°C. Dužina by měla být měkká. Hokkaido neloupu, ale u ostatních druhů je pečení velká výhoda, protože se pak dužina dá krásně vydlabat. Loupání syrové dýně je dřina, dlouho to trvá a navíc je to, alespoň pro mě, celkem riziková aktivita.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

U nás je favoritem číslo jedna heboučká omáčka na těstoviny,protože je bleskurychlá a navíc chutná i těm, co dýně moc nemusí:

na 2 štědré porce stačí půl menší dýně Hokkaidó
4-6 pečené stroužky česneku
sůl, pepř, muškátový oříšek
1dcl smetany ke šlehání (ta na vaření jde samozřejmě taky, ale když ona je ta šlehačka tak strašně dobrá…)
menší hrst strouhaného parmezánu

Upečenou dýni nakrájím na kostky a ponorným mixérem rozmixuju společně s upečeným a oloupaným česnekem. Ten pečením zkaramelizuje a zesládne, jen se nesmí moc vysušit nebo spálit. Když mám menší stroužky, přidávám je k dýni později, až na posledních 15-20 minut. Rozmixovaná směs je dost hustá, proto ji naředím smetanou a celou omáčku prohřeju. 

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Teď už jen dosolit, přidat pepř (mě k dýni sedí nejvíc červený), nastrouhat trošku muškátového oříšku a vmíchat parmezán. Pak už jen stačí smíchat s uvařenýma těstovinami (ideální jsou domácí špagety, ale v rámci rychlé večeře poslouží i penne z obchodu :)) a ozdobit snítkou tymiánu. 

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Dýně je skvělá i v kombinaci s italským risottem:

na 2 porce zase bude stačit půlka dýně (nemusí být jen Hokkaido, klidně muškátová, špagetová..)
2 hrnky rýže Arborio (ta kulatá, snadno saje)
1,5 dcl bílého vína (skvělá záminka proč si otevřít láhev)
4 hrnky domácího vývaru nebo vody (většinou potřebuju dvojnásob tekutiny, než je rýže)
lžička + lžíce másla
hrst parmezánu

Risotto u nás milujeme, není ani tak složité (jen se od něj nesmí odcházet, ani se nechat něčím rozptylovat), a navíc mě strašně baví pozorovat, jak se mění struktura rýže a z tvrdých zrníček vzniká vláčná sametová směs. Vývar si ohřeju a připravím si  malou naběračku. Mezitím si větší část upečené dýně rozmixuju na kaši a zbytek nakrájím na kostičky o velikosti sousta a oboje si dám bokem.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Na lžičce oleje a másla v hrnci opražím zrníčka rýže, až jsou celé obalené tukem a krásně se lesknou. 

Rizoto dělám na vyšší stupeň, dno hrnce by mělo být pořád hodně horké, aby se nadbytečná tekutina mohla odpařovat. Vliju půl dávky vína a za stálého míchání ho nechám odpařit. Když jsem skoro na suchu přidám zbytek vína a míchám a míchám a… míchám. 

A tak pořád dokola, jen místo vína už po naběračkách (malých) přilívám horký vývar, až je rýže měkká a konzistencí připomíná hustší ovesnou kaši. Na závěr přidám lžíci másla a parmazán, který se okamžitě roztaví a funguje jako ta pověstná třešnička na dortu.

Risotto tím trochu zhoustne, ale žádný strach, dýňové pyré se postará o dokonalou konzistenci. Pak do risotta vmíchám pyré a až se vše spojí v jednu směs, tak i kostičky.

Celé to trvá asi půl hodiny (čím větší porce rýže, tím déle a naopak), ale ten výsledek za trošku míchání stojí a jako bonus trénuju svaly, i když jen na jedné na ruce.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Dýně je vděčná a celkem i dostupná surovina, kterou lze s troškou snahy proměnit ve výborné jídlo. Navíc je prý přímo nabitá vitamíny a těch pozitivních účinku na ledviny, slinivku, žaludek a kdo ví co ještě. Myslím, že právem zažívá svůj boom. 

Jak vařit semena squash ???? Tipy Zahradníci

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

V Tomto Článku:
Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Až příště přidáte do svého stravovacího plánu tykev, nezapomeňte opékat semena ze zimních tykví, jako je ořešák nebo žalud, a proměnit je v výživné občerstvení nabité vlákninou, komplexní sacharidy, železo, draslík, niacin a beta karoten. Vynikající pražená semínka tykve mají ořechovou příchuť, díky níž jsou přirozenou volbou pro polední pick-up nebo večerní svačinu.

Tykev důkladně opláchněte teplou vodou. Položte tykev na robustní prkénko a rozdělte tykev ostrým nožem nebo sekáčkem. Jakmile je tykev rozdělena, vytáhněte ji rukama na dva kusy.

Nabijte semínka a dužinu zevnitř dýně kovovou lžičkou. Pomocí vašich rukou oddělte squashovou buničinu od semen a buničinu zlikvidujte.

Semena tykve vložte do cedníku. Semena opláchněte pod chladnou tekoucí vodou, aby se oddělila veškerá zbývající dužina.

Přiveďte k varu ve velkém kastrolu litr vody. Přidejte 2 lžíce. sůl a 2 šálky vyčištěných semen tykve. Vařte semena tykve po dobu 10 minut, poté rozložte semena na vrstvu papírových ručníků a lehce poklepejte semena, dokud nejsou suchá.

Semena tykve vložte do velké mísy a zamíchejte do 1 polévkové lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje.

Semena tykve rozetřete na velký plech a vložte semena do předehřáté trouby s teplotou 250° F na 30 až 40 minut, nebo dokud nebudou semena zlatohnědá. Semínka tykve promíchejte každých 10 minut, aby se snadno pečila.

Semena tykve vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Pečená semena vložte do sáčku na zip nebo do uzavřené plastové nádoby.

Budete mít zájem:  Symptotermální metoda: víc než antikoncepce. Nehormonální a přirozená

Věci, které budete potřebovat

  • Robustní prkénko
  • Ostrý nůž nebo sekáček
  • Kovová lžíce
  • Cedník
  • Kovová lžíce
  • Mísa na mixování
  • 2 lžíce. sůl
  • 1 polévková lžíce. rozpuštěné máslo nebo rostlinný olej
  • Velký plech na pečení
  • Papírové ručníky
  • Pytle na zip nebo uzavřená plastová nádoba

Video Návody: Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Patison (Patizon)

Patison patří mezi tykvovitou zeleninu, stejně jako oblíbená okurka, dýně či meloun. Pěstuje se především v létě pro plody se zvláštním tvarem připomínající létající talíř. Zralý patison může mít více barev třeba světle zelenou, bílou anebo žlutou. Vnitřek má patizon bílý s velmi jemnou chutí.

Jaké výhody má patison jako zelenina ?

I když patří patison mezi tykvovitou zeleninu a jsou hodně podobné dýním, mají ale mnohem příjemnější a jemnější chuť. A navíc na rozdíl od dýní nebo některých luštěnin nedochází po jejich konzumaci k nadýmání.

Patisony mají nízký obsah sacharidů, proto jsou vhodné i k časté konzumaci pro diabetiky a osoby držící životosprávu.

Má dostatečné množství vlákniny, podporuje tak trávení. V patisonech je ale naopak málo sodíku, což je pozitivní zpráva pro osoby s cévními chorobami a nemocemi ledvin.

Jaké další významné látky patison obsahuje ?

  • minerální látky – sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor

Jak prospívá patison našemu zdraví ?

  • Snižuje cholesterol
  • Zlepšuje zdraví cév
  • Snižuje riziko arteriosklerózy
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • Snižuje riziko rakoviny střev

Srovnání výživových hodnot v tykvovité zelenině ve 100 g

Druh zeleniny
Kalorie Tuk Bílkoviny Sacharidy
Patison 17 kcal 0,2 g 1,2 g 3,8 g
Cuketa 16 kcal 0,3 g 1,2 g 3,2 g
Dýně Hokkaidó 37 kcal 0,23 g 2 g 9 g
Okurka salátová 16 kcal 0,1 g 0,6 g 2 g
Meloun vodní 43 kJ 0,17 g 0,6 g 6 g

Jak se dá využít patison v kuchyni ?

Patisony lze využít tzv. stokrát jinak v podobě omáček nebo gulášů, je potřeba myslet na to, že patizony jsou poměrně měkké, proto je přidáváme do takových pokrmů až na poslední chvíli.

Patisony lze konzumovat  ale také samostatně nebo s masovou či sýrovou náplní. Připravují se také grilováním, pečením, smažením a zapékaním. Mladé a nevyvinuté plody lze konzervovat podobně jako okurky.

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

zdroj : mynewroots.org

Jaké vitamíny má dýně? Dýně a hubnutí, cukrovka, dna

Dýně obsahuje trávicí enzymy, takže pomáhá lepšímu fungování metabolismu • Autor: iStock.com

Máme tu zase „období dýní“. Ať chcete nebo ne, jsou všude. Média nám s nimi nedají pokoj. Ale jak se říká, „ono na té dýni opravdu něco bude.“ Kromě toho, že si ji můžete vydlabat na Halloween, je totiž i zdrojem důležitých vitamínů a výrazně prospívá našemu organizmu. Ocení ji i lidé s nadváhou. K čemu všemu je tato tykvovitá zelenina dobrá?

Dýni tvoří z větší části voda a dále pak vláknina. „Ta je úžasná v tom, že pomáhá trávení. Kromě toho v této zelenině najdeme i řadu pro naše tělo důležitých vitamínů. Obsahuje zejména vitamín B1, B2 a C. Také jsou v ní i minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo,“ uvádí lékařka Lucie Nováková s tím, že dýně je vlastně takový životabudič.

„Skvělá je i pro lidi, kteří mají problém například s ledvinami. Pomáhá je totiž proplachovat,“ upozorňuje lékařka.  Dýně obsahuje řadu bílkovin a zejména omlazující kyselinu nukleovou.

Látky v ní obsažené obecně klidní nervy, pomáhají lidem s kardiovaskulárními problémy, prospívají správnému fungování slinivky a obecně také platí, že dýně je močopudná.

„Pomáhá také revmatismu, cukrovce a dně a celkově posiluje náš imunitní systém,“ popisuje odbornice.

Dýně je skvělá na hubnutí

Dalším plusem je podle Novákové i to, že dýně pomáhá odbourávat tuky. „Tohle je celkem známá věc. V dýni totiž najdeme enzym, který v našem organizmu pomáhá štěpit tuky (lipolytický enzym). Není divu, že se oblíbená zelenina používá pro různé diety,“ vysvětluje pro Moje zdraví Nováková.

To ale není všechno. Velmi prospěšná jsou pro nás i dýňová semínka. Ta už se od pradávna používají v lidovém léčitelství. „Najdeme v nich totiž zinek, bez něhož je řada nemocí téměř neléčitelná,“ vysvětluje oslovená doktorka.

Kromě zinku v semínkách najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Od nepaměti se už také z dýňových semen lisuje kvalitní olej. „Ten je dobrý třeba pro zpomalení kornatění cév a snižuje třeba i riziko infarktu.

Navíc podporuje zdravý chrup, nehty, vlasy i kůži. Výhodu je, že působí i protizánětlivě,“ říká Nováková.

Slupka z dýní ničí kůži

Ale má to jeden „háček“. Ani dýně totiž nejsou dokonalé. Při jejich loupání si vždy vezměte rukavice. „Dýně totiž obsahují chemické látky, které mohou způsobit kožní problémy. Kůže může být zarudlá a suchá a někdy to může dojít tak daleko, že se začne loupat a drolit,“ upozorňuje oslovená lékařka.

Druhy dýní

Odkud si myslíte, že dýně pochází? Obecně se tvrdí, že její domovinou je Jižní Amerika, konkrétně Peru, a lidé už ji využívají tisíce let. Kromě toho najdeme na světě celou řadu druhů této zeleniny. Asi nejběžnějším a také nejpoužívanějším typem dýně je Hokkaidó. Tento druh byl poprvé vypěstován v Japonsku a dnes ho dostanete po celé planetě.

Slyšeli jste někdy o špagetové dýni? Oblíbená je hlavně díky své měkké dužině. Hlavně pro olej se pak pěstuje dýně „olejná“. Takže pokud jsme vás navnadili, běžte honem do obchodu nebo ke známým na zahradu a udělejte si skvělou dýňovou polévku nebo jiné dobroty.

Recepty, jak na to, najdete na recepty.cz

Autor: Daniel Mareš

Patizon – Wikipedie

Plod patizonu, strakatý kultivar

Patizon je kultivar tykve obecné (Cucurbita pepo var. patissoniana) z čeledi tykvovitých a její plod, zelenina tvaru zploštělého bílého či oranžového disku. Patizonů je řada barvou i tvarem odlišných druhů.

Plody dalších kultivar tykve obecné jsou například oranžová dýně nebo cuketa, ale příbuzný jim není baklažán (lilek), plod rostliny z čeledi lilkovitých.

Pěstování

Rostlina v květu

Pěstují se ze semen setých brzy z jara do vlhké půdy. Mají se přihnojovat nejlépe kompostem, lze i umělými hnojivy. Vegetační doba je 70 dní. Je lépe sklízet plody nedozrálé, pak vydrží delší skladování.

Vhodné úpravy

Dužina patizonu

Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší patizony dozrálé. Lze je jíst i se semeny a slupkou. Patizony jsou upravitelné mnoha způsoby. Vaří se v páře či ve vodě, dusí, smaží i pečou. [1] Patizony se mohou také nakládat do sladkokyselého nálevu. Velmi zajímavou delikatesou jsou malé nakládané patizonky.[zdroj?]

Odkazy

Reference

  1. Kuchařské suroviny a přísady – Pocket Encyklopedia of Cooks Ingredients. Praha: Slavart, 1996. ISBN 80-85871-93-9. Kapitola Tykvovité, s. 23. 

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu Patizon na Wikimedia Commons
  • Paziton na Mendelu.cz, stránkách Mendelovy univerzity v Brně

Portály: Gastronomie | Rostliny | Zahrada a zahradnictví

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Patizon&oldid=17578059“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *