Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Rubrika: Kuchyně, Recepty, rss-feedPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Podle tradice by měla hospodyně upéct 7 druhů cukroví. Receptů existuje mnoho, ale ingredience jsou více méně stále stejné. Mezi nejoblíbenější patří ořechy a oříšky, které dodají sladkostem tu pravou vánoční chuť.

Ořechové sušenky

100 g pekanových ořechů, 100 g celých neloupaných mandlí, 180 g třtinového cukru, 2 vejce, pomerančová kůra z jednoho pomeranče, 200 g hladké mouky, 50 g vlašskooříškové mouky Alika, ½ balíčku prášku do pečiva, ½ lžičky mleté skořice, 50 g kandované pomerančové kůry nasekané nadrobno, 50 g sušených třešní nebo višní

Do misky vložíme obě mouky, které smícháme s práškem do pečiva. Přisypeme podrcené pekanové ořechy, mandle, skořici, kandovanou pomerančovou kůru a sušené třešně. Cukr s vejci a pomerančovou kůrou vyšleháme a směs přidáme do misky k moukám.

Vše důkladně pomocí rukou spojíme, vyválíme tři válečky a pečeme zhruba 25 minut při 180 stupních. Po dopečení ihned nakrájíme 12 mm plátky a rozložené je necháme na plechu dosušit ve vypnuté troubě.

Sušenky můžeme podávat s mlékem, do kterého je potom lze namáčet.

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Čokoládový dort z lískooříškové mouky

250 g lískooříškové mouky Alika, 6 žloutků, 90 g třtinového moučkového cukru Alika, 250 g másla, 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 %, 100 g čokolády s obsahem kakaa 60 %, 3 polévkové lžíce rumu, 6 bílků, půl lžičky mleté skořice, špetka mletého hřebíčku a špetka soli

Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu s rumem. Necháme vychladnout a mezitím vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem a zvlášť bílky do tuhého sněhu.

V misce smícháme mouku se skořicí a s hřebíčkem, do které přidáme nejprve vychladlou čokoládu s máslem a rumem a dále pak žloutky s cukrem a sníh. Směs dáme do dortové formy o průměru 23 cm, kterou předtím vyložíme pečicím papírem.

Povrch uhladíme a pečeme na 180 stupňů po dobu 32 až 40 minut. Podáváme třeba s tvarohovým krémem nebo se šlehačkou.

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Kynuté vánoční věnce s oříškovou náplní

Na kynuté těsto: 380 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, ½ lžičky kypřicího prášku, špetka soli, 200 ml vlažného mléka, 75 g másla pokojové teploty, 50 g třtinového moučkového cukru Alika, 2 žloutky, polévková lžíce nastrouhané pomerančové kůry, 50 g sušených brusinek Alika, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 polévková lžíce rumu Na náplň: 200 g mletých lískových oříšků (lískooříšková mouka pražená Alika), 2 bílky, 50 g rozpuštěného másla, 50 g třtinového moučkového cukru Alika, 2 polévkové lžíce rumu, 1 lžička vanilkového extraktu, mléko na potření věnce a mandlové plátky na ozdobení

V míse smícháme mouku a cukr se sušeným droždím, kypřicím práškem, solí, pomerančovou kůrou a pokrájenými sušenými brusinkami. V mléce rozšleháme žloutky, rum a vanilkový extrakt. Tekutou směs zapracujeme společně s máslem do mouky a vypracujeme ručně nebo robotem hladké těsto.

Mísu zakryjeme a necháme kynout, až těsto zdvojnásobí objem. To trvá zhruba 45 minut. Mezitím připravíme náplň. V míse smícháme oříškovou mouku s cukrem, bílky, vanilkou, rumem a máslem do hladké pasty. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru na obdélníku asi 50 × 40 cm a potřeme krémem.

Zarolujeme a vzniklý váleček podélně rozkrojíme a vzniklé dva díly zapleteme do copu. Konce copu spojíme dohromady a věnec přeneseme na plech. Povrch potřeme mlékem a posypeme mandlovými plátky. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 10 minut.

Po deseti minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut. Necháme vychladnout na mřížce a podáváme posypaný moučkovým cukrem.

Ořechové vyskočky

150 g rozemletých vlašských ořechů, 450 g hladké mouky, 1/4 lžičky kypřicího prášku, 200 g margarínu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vejce, moučkový cukr na obalení

Hladkou mouku rozmícháme s práškem do pečiva. Přidáme margarín, smetanu ke šlehání, jedno vejce, ořechy a mixujeme v robotu. Vzniklé těsto necháme půl hodiny odpočinout a poté ho vyválíme do tenké placky na válu a tvořítky vykrájíme kolečka. Pečeme na 200 stupňů po dobu 20–25 minut. Na závěr vyskočky obalíme v moučkovém cukru.

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Čokoládové donuty s pistáciemi

200 g vyloupaných pistácií, 1 balíček sušeného droždí, 150 ml mléka, 1 lžíce hnědého cukru, 250 g hladké mouky, 35 g moučkového cukru, 35 g kakaa, špetka soli, 2 žloutky, 60 g rozpuštěného másla, 200 g 70% hořké čokolády

Připravíme si kvásek. Smícháme sušené droždí, 75 ml vlažného mléka a cukr. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme ho vykynout. Do velké mísy dáme mouku, moučkový cukr, kakao, sůl, zbytek mléka, žloutky a máslo. Potom přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na 40–60 minut kynout.

Těsto přendáme na moukou vysypanou desku a rozválíme na tloušťku 1 a půl cm. Vykrajujeme skleničkami dvou velikostí nebo tvořítkem kroužky. Dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme na 200 °C zhruba 12–15 minut. Hotové donuty poléváme ve vodní páře rozpuštěnou čokoládou a posypeme je rozdrcenými pistáciemi.

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Autor: Karolína Waberová Foto: Archiv firem a Shutterstock

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Vyzrajte na vánoční pečení. Nabízíme vám tři recepty

05.12.2018 17:38 Původní zpráva

Vánoce už jsou skoro za dveřmi, příprava na ně je ale už v plném proudu. O to víc se vyplatí znát nějaký ten trik, který vám usnadní práci anebo dokonce vylepší výsledek vašeho úsilí. Platí to i pro vánoční pečení. Pojďte se naučit, jak získat náskok. Stačí vyzkoušet některé z našich rad, výsledek rozhodně stojí za to. Navíc přidáme tři osvědčené recepty.

Každé cukroví má svůj harmonogram. Vánoční pečení nejde stihnout za jeden den, prostě nejde. Ani to není vhodné. Některé druhy potřebují delší čas na rozležení.

Budete mít zájem:  Dobře chutná jen dobře živený hmyz

Takže popořadě: po mikulášském večeru je ten správný čas na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví, zázvorky a perníčky. O týden později se utkáme s cukrovím z lineckého těsta.

Týden před Vánocemi pak přijdou na řadu polevy na zdobení a náplně, cukroví z bílkových těst, marokánky a nepečené cukroví.

Aby vám šlo těsto snadněji vyválet a vytvarovat, je lepší jej nechat přes noc odpočívat v lednici. Ale pozor: když těsto zaděláváte, je ideální, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Usnadní to spoustu práce. Při pečení je zase ideální péct na 180 °C. Získáte tím dorůžova propečené cukroví. Při nízké teplotě z něj vytéká tuk, při vysoké naopak rychle zhnědne, ale není upečené.

Tartaletky s čokoládovým nugátem a višněmiPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutNa těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 90 g cukru moučka
  • 1 větší vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Na náplň:

  • 300 ml šlehačky
  • 2 lžičky cukru moučka
  • 50 g másla
  • 200 g 70% čokolády
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 1 višňový extra jam Hamé Sweet 340 g

Utřeme máslo a cukr do pěny. Zašleháme celé vajíčko, vanilku a sůl. Potom začněme zapracovávat mouku. Hotové těsto zformujeme do válečku, přetáhneme fólií a dáme na půl hodiny do ledničky. Troubu nastavíme na 200 stupňů a dáme předehřát.

Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a vyválíme. Opatrně ho přeneseme do vymazaných forem a přitiskneme. Přebývající okraj ořízneme a prsty zahladíme okraje. Vidličkou několikrát propíchneme, aby se těsto nenafouklo. Pečeme 15-20 minut a poté necháme zchladnout. Vychladlé tartaletky potřeme na dně vrstvou višňového džemu.

Na čokoládovou náplň přivedeme k varu šlehačku s cukrem. Ihned stáhneme z plotny a přidáme máslo a čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí. Po chvilce přidáme mléko a pořádně promícháme, aby se všechno spojilo v hladký krém. Nalijeme čokoládu do tartaletek a necháme aspoň 2 hodiny zatuhnout.

  • Plněné ořechové dortíčkyPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut
  • Ingredience:
  • 160 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice

na náplň:

  • 1/2 balíčku čokoládového pudinku
  • 200 ml mléka
  • 120 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 Hamé sweet extra jam malina
  • čokoládová poleva

Na válu vypracujeme hrubší těsto z proseté mouky, změklého másla, cukru a oříšků. Přidáme rum a skořici a pořádně spojíme do hladkého bochánku. Obalíme fólií na potraviny a dáme aspoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Předehřejeme si troubu na 170 °C. Těsto rozválíme na slabou placku. Vykrajujeme oválky nebo kolečka a opatrně je pomocí kuchyňského nože přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 10 až 15 minut dozlatova. Potom necháme dobře vychladnout.

Pudinkový prášek rozmícháme v mléce a za stálého míchání přivedeme k varu. Krátce povaříme do zhoustnutí, stačí zhruba 3 minuty. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Máslo utřeme s cukrem do pěny a zašleháme do zchladlého pudinkového základu. Naplníme do cukrářského kornoutu na zdobení – pokud ho nemáme, stejnou službu udělá i pevnější igelitový pytlík.

Upečené oválky rozdělíme na poloviny. Na první část naneseme krém do tvaru kolečka a doprostřed dáme trošku džemu. Přiklopíme oválkem bez krému a mírně stlačéme.Vršek hotového cukroví můžeme namáčet do čokoládové polevy nebo ozdobit čokoládovými cákanci.

Čokoládové lanýžky s chilliPečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutIngredience:

  • 140 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla
  • 1 špetka soli
  • 200 g hořké čokolády
  • 5 ks čili papriček Hamé
  • 2 lžíce kakaa

Chilli papričky zbavíme přebytečného oleje. Odstraníme také stopky a semínka a opatrně seškrábneme dužinu od slupky. Hroty vidličky dužinu rozmělníme dohladka. Smetanu nalijte do malého hrnce, zahřejeme a necháme krátce přejít varem.

Pokud chceme mít lanýžky opravdu pikantní, přidejeme chilli už do smetany. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokoládové směsi postupně zamíchejte smetanu, přimíchejte chilli pastu a špetku soli.

Necháme zchládnout a pak dáme zatuhnout do lednice, ideálně přes noc. Druhý den lžičkou odebíráme kousky čokoládové hmoty a rukama tvoříme kuličky. Ihned je obalujeme kakaem a znovu je necháme přes noc chladit v uzavřené nádobě, kterou vyložíme pečicím papírem.

Lanýžky můžeme vyrovnat do papírové krabičky a darovat jako originální dárek. Hodí se nejen na Vánoce.

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

Vanilkové rohlíčky, banánky a další ověřené cukroví. Nebo umíte lepší?

Od 25. listopadu budou vycházet v MF DNES karty s recepty na vánoční cukroví. Můžete zdarma získat až 70 nejlepších receptů. Pošlete nám vždy do pátku svůj recept a vyhrajte pořadač se všemi kartami a k tomu ještě balíček kosmetiky. Své recepty i s fotkou (ta je nutná!) do pátku NAHRAJTE ZDE. Každý týden autorka receptů Ilona Smetanová vybere jednoho výherce, jeho jméno zveřejníme v pondělí s dalšími recepty a dalším kolem soutěže.Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minutChcete mít jistotu a získat karty se všemi 70 recepty? Objednejte si předplatné na čtyři týdny na www.mfdnes.cz/cukroviPravidla soutěže zde

Příprava 15 minut, odležení 1 den, pečení 10 minut

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 50 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g strouhaných loupaných mandlí
  • 2 žloutky
  • 200 g másla
  • lžička nastrouhané citronové kůry
  • na obalení 300 g moučkového cukru a 2 vanilkové cukry
  1. Na vál do prosáté mouky přidáme 40 g moučkového cukru, nastrouhané ořechy a mandle, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru.
  2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme z něj váleček a ten zabalený do fólie necháme odpočinout v chladu jeden den, aby se vůně a chutě rozležely.
  3. V míse promícháme moučkový cukr a vanilkové cukry na obalení.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  5. Těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme z něj rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut, a to podle velikosti rohlíčků.
  6. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Budete mít zájem:  V Německu mají otrávená vejce. Važte si českých potravin, reagoval šéf Agrární komory

Slepované perníčky

Příprava 30 minut, pečení 12-15 minut

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g přírodního cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 1 lžička koření do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • nesolené pistácie
  • loupané mandle
  • marcipán
  • marmeláda na potření
  • bílková poleva na zdobení
  1. Mouku prosejeme se špetkou soli. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Ve vodní lázni prošleháme cukr, máslo, vejce, med, rum a perníkové koření, přimícháme jedlou sodu a do hmoty zapracujeme mouku.
  3. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary po dvou. Pečeme dozlatova.
  4. Pistácie oloupeme, mandle nakrájíme, marcipán rozválíme, vykrájíme ozdoby.
  5. Perníčky spojíme marmeládou. Ozdoby z marcipánu, pistácií a mandlí přilepíme bílkem.

Banánky s čokoládou

Pečeme cukroví: Jak získat změklé máslo do deseti minut

Příprava 15 minutodležení 24 hodin, pečení 10-12 minut

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • čokoládová poleva
  1. Z mouky, cukru, másla, citronové kůry, žloutků, octa vypracujeme těsto, které necháme odležet den v chladu zabalené ve fólii.
  2. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech vyložíme papírem. Těsto krátce propracujeme, přes masový strojek vytlačujeme banánky stejné délky.
  3. Banánky pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova 10-15 minut, podle velikosti. Po vychladnutí slepíme rozehřátou čokoládou.

K vánočním zvykům patří i pečení. Deník vám přináší recepty na tradiční cukroví

Vánoce jsou pro mnohé z nás nejkrásnějším obdobím roku. Vyvolávají v nás vzpomínky na dětství, radost z dárků i vůni čerstvého dřeva a vanilky linoucí se z provoněné kuchyně. Je to čas rozjímání a vzpomínání a také čas, který rodina tráví společně nejen u vánočního stromečku.

Přečíst článek ›

Ještě, než nastane Štědrý den, je potřeba napéct spoustu cukroví, které má tendenci tvrdnout a potřebuje nějaký čas na odležení. K takovým druhům patří právě největší klasiky – perníčky, cukroví z lineckého a křehkého těsta, oříšková kolečka a trubičky, zázvorky nebo pracny.

Začněte s tím zhruba tři týdny před svátky a pusťte se postupně i do kousků, které vyžadují slepování. Pokud vše nestihnete v jediný večer, nevadí. Těsta nechte mezitím odpočívat v lednici, nic se s nimi nestane. Na hotové cukroví jsou ideální papírové krabice od bot nebo čisté krabice od dortů, které vám prodají v cukrárně.

Kouzlo zdobení

Na marokánky a další cukroví, které chcete zdobit čokoládou, doporučujeme sáhnout po kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa.

Nejjednodušší postup vypadá tak, že cukroví namočíte do změklé čokolády, položíte ho na pečicí papír a vložíte na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla. Papír pak jde snadno odlepit. Velkou parádu udělají i cákance.

Na ty čokoládou naplňte cukrářský sáček a několika tahy pocákejte cukroví, které jste předem vyrovnali na pečicí papír či fólii.

Přečíst článek ›

Pokud zdobením nechcete ztrácet čas, můžete cukroví jednoduše obalit v moučkovém cukru. Pracujte vždy s horkými kousky, aby se cukr na cukroví snadno přilepil. Pro výraznější chuť smíchejte moučkový cukr s vydlabanou dužinou z vanilkového lusku.

Jednoduché cukroví lze také dochutit krémy. Na základní verzi budete potřebovat ½ sáčku vanilkového pudinku a 200 mililitrů mléka. Vychladlý pudink utřete do pěny s 125 gramy másla a 50 gramy moučkového cukru. Tento základní recept můžete dochutit kávou, koňakem, likérem, rozpuštěnou čokoládou nebo drcenými oříšky.

Cukroví pro diabetiky

Život s onemocněním a přísnou dietou není vůbec snadný. Zvlášť v období Vánoc, kdy se na prostřených stolech objevují různé dobroty i sladké cukroví a lidé holdují zvýšené míře alkoholu a konzumují spoustu nezdravého a tučného jídla. Ať už trpíte diabetem I. či II. stupně, dietě se nevyhnete. Přesto si tyto kouzelné svátky můžete užít s plnou parádou.

Namísto seznamu „zakázaných“ potravin si letos zkuste sepsat, jaké suroviny naopak smíte, a možná vás překvapí, kolik jich bude. V současnosti si, zejména ve větších městech, můžete pořídit plno potravin i průmyslově vyráběných produktů a pečiva pro diabetiky.

Přečíst článek ›

Domácí je ale nejlepší, proto pokud máte dostatečný čas a chuť, pusťte se do vlastní výroby. Důležité je neopomenout, že kromě cukru se lidé s cukrovou musejí vyhýbat sacharidům. Tyto látky obsahuje i mouka nebo brambory. Chce-li diabetik se svou nemocí „vycházet“, musí i diacukroví ujídat opatrně a počítat s tím, že není zcela neškodné.

Odborníci radí jíst alespoň pětkrát denně, a pokud to nejde jinak, sáhnout vždy po kvalitních surovinách.

Tedy například v případě čokolády zvolit vždy tu, která obsahuje minimálně 70 % kakaa, v případě mouky mixovat různé druhy a sáhnout po bezlepkové nebo celozrnné.

Místo másla do těst přidávat rostlinné tuky a místo cukru zásadně jen sladidla, která se prodávají ve formě peciček, drobných zrnek i v prášku.

Tři triky na závěr

Spoustu času ušetříte tím, že všechna těsta připravíte v jednom robotu, a to bez omývání přístroje. Postačí, když začnete s těmi světlými a skončíte kakaovými – tak se neobarví. Sušené ovoce propláchněte horkou vodou, abyste je zbavili síry. A nesehnali jste loupané oříšky? Nevadí. Spařte je vroucí vodou a nechte chvíli stát. Pak se loupají snadno.

Budete mít zájem:  Pití kávy a čaje chrání srdce, prokázal nový výzkum

Základní linecké těstoNa 1–2 plechy, 50 minut + chlazeníSuroviny: 350 g hladké mouky + na pomoučení, 250 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 žloutky, citronová kůra dle chuti, tuk na vymazání plechuPostup: Do prosáté mouky přidejte na vál změklé máslo, které jste rozkrájeli na kousky. Přidejte žloutky, prosátý cukr, nastrouhanou kůru a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chladit asi 30–60 minut. Vyválejte jej na tenký plát o výšce 3–5 mm, ze kterého pomocí tvořítek vykrajujte různé tvary tak, abyste vytvořili dvojice.

Ke každému kolečku můžete vykrojit druhé, z něhož vykrojíte menší, abyste vytvořili otvor. Předehřejte troubu na 160 °C. Vytvořené cukroví přeneste na tukem vymazaný plech, povrch potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 10–15 minut. Linecké cukroví nechte po upečení změknout a pak slepte marmeládou nebo krémem.

Přečíst článek ›

ZázvorkyNa 3 plechy, 1 hodinaSuroviny: 150 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky + na pomoučení, 2 vejce, 200 g krupicového cukru, 50 g bramborového škrobu, 1 lžíce mletého zázvoru nebo 5–10 g čerstvého zázvoru, trocha kypřicího prášku nebo jedlé sody, tuk na vymazání plechuPostup: V míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem. K tomuto základu zamíchejte oba druhy mouky, které jste předem proseli, pak zázvor, sodu či kypřicí prášek a škrob. Směs přeneste na pomoučený vál a vypracujte hladké těsto.

Předehřejte troubu na 170 °C. Rozválejte jej na maximálně 5mm plát, z něhož vykrojte libovolné tvary cukroví. Přeneste je na tukem vymazaný plech a pečte 10–15 minut. Zázvorky musíte nechat alespoň týden odležet, aby stihly změknout.

Medové perníčkyNa 4 plechy, 1 hodina a 10 minut + chlazeníSuroviny: 500 g hladké mouky + na pomoučení (můžete použít i mix hladké pšeničné a hladké žitné), 1 celý prášek do perníku, ½ kypřicího prášku do pečiva, 250 g medu, 100 g krupicového cukru, 100 g másla + na vymazání plechu, 2 vejce, perníkové koření nebo 4 drcené hřebíčky, ½ lžičky mleté skořice a 1 drcený badyán, citronová kůraPostup: Mouku prosejte na vál spolu s kypřicími prášky. Koření přidejte k medu do malého kastrůlku a chvíli zahřívejte, aby se uvolnila vůně. Dejte stranou a nechte vychladit. V případě, že budete používat hotovou směs koření na perník, tento krok vynechejte a sáček pouze prosejte ke zbytku sypkých přísad.

Nyní med přidejte k mouce spolu se změklým máslem, vejcem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké těsto, obalte jej potravinářskou fólií a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice, ideálně přes noc.

Druhý den těsto rozválejte na maximálně 5 mm silný plát a vykrojte z něj pomocí tvořítek libovolné tvary. Poklaďte jimi máslem vymazaný plech a pečte asi 12 minut v rozehřáté troubě na 170 °C. Před podáváním nechte perníčky změknout.

Měkké dozdobte cukrovou polevou.

Přečíst článek ›

Vanilkové rohlíčkyNa 3–4 plechy, 1 hodina a 30 minut + chlazení Suroviny: 300 g hladké mouky + na pomoučení, 180 g másla, 100 g nastrouhaných nebo drcených vlašských či lískových oříšků, 60 g moučkového cukru + na obalování, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr na obalováníPostup: Do prosáté mouky na vále přidejte na kostičky nakrájené máslo, drcené ořechy, cukr, žloutek a vejce a vypracujte hladké těsto. Vyválejte z něj váleček a zabalte je do potravinářské fólie, kterou dejte odležet alespoň na 1 hodinu do lednice, ideálně přes noc.

Z vychlazeného válečku odkrojte úzké díly, z nichž v dlaních tvarujte rohlíčky. Použít můžete také formičky na rohlíčky. Předehřejte troubu na 180 °C. Cukroví přeneste na máslem vymazaný plech a pečte 10 minut dorůžova. Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a zcela vychladlé je ukládejte do krabic ke změknutí.

Pro diabetiky

Vanilkové rohlíčky jinakNa 1–2 plechy, 1 hodina a 30 minut, bez cukru a laktózySuroviny: 120 g hladké mouky + na vál, 60 g sójové hladké mouky, 120 g rostlinného tuku + na formu (můžete použít i kokosové máslo), 80 g drcených ořechů, 1 žloutek, 2 pecičky umělého sladidla, trochu sypké vanilky nebo náplň jednoho vanilkového lusku, citronová kůra dle chuti, práškové umělé sladidlo k obaleníPostup: Na vál prosejte obě mouky, přidejte na kostičky nakrájený a lehce povolený tuk, ořechy, žloutek, citronovou kůru a umělé sladidlo, které jste předem rozmíchali ve špetce vody. Dochuťte vanilkou a vypracujte hladké těsto.

Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice. Z odleželého válečku odkrojte úzké díly, ze kterých pomocí dlaní tvarujte rohlíčky. Cukroví přeneste na tukem vymazaný plech a pečte 10 minut dorůžova, a to v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě teplé rohlíčky můžete poprášit umělým sladidlem, ale není to nutné. Vanilkové diarohlíčky jsou dostatečně sladké.

Křehké pečivo s kokosem a ořechyNa 3–4 plechy, 1 hodina a 30 minut, bez cukru a laktózySuroviny: 250 g hladké mouky + na vál, 175 g rostlinného tuku + na plech, 5 tabletek umělého sladidla, 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť), strouhaný kokos a drcené ořechy na posypáníPostup: Prosejte mouku na vál a přidejte k ní lehce povolený rostlinný tuk. Tabletky sladidla rozmíchejte asi ve lžíci vlažné vody, kterou přilijte k těstu spolu se žloutkem. Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinářské fólie.

Nechte chladit v lednici alespoň 30 minut. Poté těsto vyválejte na 5mm plát a vykrajujte z něj pomocí tvořítek libovolné tvary. Ty přeneste na tukem vymazaný plech a potřete rozmíchaným bílkem. Polovinu posypejte strouhaným kokosem a polovinu drcenými oříšky. Pečte v troubě rozpálené na 170 °C asi 10–12 minut.

Přečíst článek ›

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *