Nejlepší potraviny proti nadýmání – jsou to tyto

Nejlepší potraviny proti nadýmání – jsou to tyto

Nadýmání je nepříjemná věc, zvlášť když se chystáte jít do společnosti. Některé jinak zdravé potraviny s sebou ale bohužel nesou i tento efekt, který je někdy doprovázen i nepříjemnou bolestí břicha. Pokud se potřebujete nadýmání zbavit, můžete buď zajít do lékárny, anebo se můžete podívat, jestli nemáte doma něco, co by vám od tohoto problému pomohlo. Samozřejmě, pokud je váš problém s nadýmáním dlouhodobého a vleklého charakteru, je lepší raději vyhledat lékaře, abyste vyloučili možnost závažné příčiny. Jinak ale existuje řada domácích prostředků, jak se nadýmání a plynatosti zbavit.

Předně je třeba podotknout, že nadýmání často předchází správná a zdravá výživa.

Pokud možno, vyhněte se zpracovaným výrobkům a také právě potravinám, které vám způsobují potíže, jako je cibule, zelí, luštěniny nebo čerstvý chléb.

Také potraviny s vysokým obsahem rafinovaného cukru a s vysokým obsahem vlákniny mohou vyvolat plynatost, a proto, pokud na to trpíte, tyto potraviny ze svého jídelníčku pokud možno vyřaďte.

Naopak zařadit byste měli bylinky a koření, které podporují trávení a správnou funkci imunitního systému. Jedná se o:

  • Heřmánek
  • Meduňku
  • Mátu peprnou
  • Anýz
  • Kmín
  • Fenykl

Nejen tyto bylinky, ale i řada dalších rostlin a rostlinných produktů vám se správnou funkcí trávení pomohou. Musíme ale ještě předeslat, že je vhodné během jídla dodržovat jistá pravidla. Jíst byste měli v klidu a bez stresu, jídlo důkladně rozžvýkat a půl hodiny před a po jídle nic nepít. Také nenoste těsné kalhoty, které by bránily správné funkci střev.

Pampelišky

Pampelišky rostou po velkou část roku. Stačí vám listy a kořen, ze kterých si můžete připravit čaj nebo je přidat do salátu. Hořčiny v pampeliškové šťávě podporují trávení a tím snižují nadýmání.

Probiotika

Správné osídlení střev přátelskými bakteriemi je klíčem nejen ke trávení, ale i ke správné funkci imunity a celkové fyzické i psychické pohodě. Probiotika jsou například kefír, produkty mikroorganismů, jako je kombucha nebo tibi krystaly a všechny druhy jogurtů, fermentované salámy a kvašené zelí a jiná zelenina.

Citron a jablečný ocet

Pokud na nadýmání trpíte často, zkuste každé ráno vypít sklenici vody pokojové teploty, do níž přidáte lžičku jablečného octa a šťávu z jednoho citronu. Směs pijte na lačno. Enzymy z tohoto nápoje podpoří činnost lymfatického systému a zajistí správnou činnost trávicí soustavy.

Zázvor, banány a okurky

Okurková voda podporuje hydrataci a má diuretické účinky. Zkuste ji pít namísto vody během dne a tělo vám poděkuje. Využít můžete i účinky zázvoru, který je sám o sobě téměř zázračný a podporuje celý organismus včetně trávicí soustavy. Úlevu přinášejí i banány, které obsahují spoustu draslíku, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin, což upravuje pohyb střev.

Obrázky: Freepik

Nejlepší potraviny proti nadýmání – jsou to tyto
Přidat Lepšíjá.cz na hlavní stránku Seznam.cz

15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady

O nadýmání se nahlas moc nemluví. Nafouklé břicho, plynatost, říhání a jiné projevy však mohou znamenat závažnější problém, než se na první pohled zdá.

Jak se nadýmání vyhnout? Zjistěte nejdříve příčinu

Nadýmání se objevuje z mnoha příčin. Může to být nevhodná strava pro vaše zažívání, nezdravý způsob konzumace či intolerance některých potravin.

Jakmile přijdete na to, co vaše problémy způsobuje, můžete je začít účinně řešit.

Pravděpodobně jde o intoleranci mléčného cukru – laktózy. V takovém případě je funkce enzymu laktázy, který mléčný cukr štěpí, nedostatečná. Omezte mléčné výrobky na ty zakysané, kde je laktóza již částečně rozštěpena. Navíc obsahují probiotika – hodné bakterie pro správné fungování a zdraví střevní mikroflóry.

TIP: Vyzkoušejte doplňky stravy s probiotiky. Postarají se o osídlení střev přátelskými bakteriemi. Zažívání se tak zklidní.

Nadýmavé potraviny

Některé snášíme lépe, některé hůře. Někdo danou potravinu nesnáší vůbec a musí ji z jídelníčku vyřadit. Na druhou stranu platí, že pokud budete lehce nadýmavé potraviny zařazovat do jídelníčku častěji, vaše zažívání si na jejich trávení zvykne.

Jedná se například o:

  • Brokolici
  • Kapustu
  • Většinu druhů luštěnin
  • Technologicky zpracované potraviny s nadmírou soli a žádnou vlákninou

TIP: Nadýmání a bolesti břicha může způsobovat i alergie na lepek neboli celiakie. Jde o alergii na bílkovinu obsaženou v zrnech pšenice, žita, ječmene nebo ovsa.

Zeleninu, která vám nedělá dobře, zkuste tepelně zpracovat. Luštěniny nechte déle namáčet a několikrát přitom vyměňte vodu. Nevařte je samotné. Přidejte bylinky, například:

  • Tymián
  • Saturejku
  • Bazalku
  • Koriandr
  • Majoránku

Nejlepší potraviny proti nadýmání – jsou to tyto

TIP: Existují i méně nadýmavé druhy luštěnin. Například červená čočka, fazole adzuki, cizrna či naklíčené luštěniny.

15 potravin, které zabraňují nadýmání

  • Kysané mléčné výrobky
  • Jablka
  • Banány
  • Ořechy
  • Celozrnné obiloviny (pokud nemáte intoleranci či alergii na lepek)
  • Okurky
  • Brambory
  • Rajčata
  • Červená řepa
  • Zázvor
  • Máta
  • Tymián
  • Kmín
  • Oregano
  • Anýz

Babské rady proti nadýmání aneb žvýkej každé sousto aspoň 50×

Na nadýmání může mít vliv i to, jakým způsobem jídlo konzumujete. Už naše babičky říkaly:

  1. Nikdy nejez ve spěchu.
  2. Nepolykej sousto, dokud ho pořádně nerozžvýkáš.
  3. U jídla nikdy nemluv (nadýcháš se zbytečného vzduchu).
  4. Nezapíjej jídlo nápojem s bublinkami.

Opravdu to nejsou jen malicherné výtky z plezíru: Je důležité si na jídlo udělat čas, pořádně ho rozžvýkat, mluvit při tom co nejmíň a zapíjet obyčejnou vodou či bylinným čajem.

TIP: Inspirujte se našimi vzorovými jídelníčky proti nadýmání:

  • Jídelníček proti nadýmání I.
  • Jídelníček proti nadýmání II.

Závěrem: 4 „S“ proti nadmutému břichu:

  1. Správný výběr potravin – věnujte pozornost svému zažívání a zjistěte, co mu vadí.
  2. Stolování v klidu – bez stresu a mluvení.
  3. Střevní mikroflóra – hýčkejte si hodné břišní bakterie, ochrání vás od zažívacích problémů, civilizačních nemocí a dokonce i stresu.

  4. Sezónní a vyvážený jídelníček – potraviny, které právě dozrávají, naše tělo také lépe tráví. Nezapomeňte na pestrost stravy a dostatek všech živin – včetně veledůležité vlákniny.

S těmito tipy se problémů s nadýmáním brzy zbavíte, uvidíte. Pokud ne, obraťte se na výživového poradce.

Existují vyšetření, která prokazatelně zjistí, které potraviny vašemu tělu nesvědčí.

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Nejčastější příčinou plynatosti je konzumace nevhodné kombinace potravin nebo nadýmavých potravin. Mějte však na paměti, že nadýmání nemusí být vždy způsobené potravinami, ale ovlivňuje ho další řada faktorů.

Například to, jestli jíme ve spěchu, hltáme a potravu v ústech nedostatečně rozmělňujeme, zda jsme ve stresu, ale třeba i kouření.

Dále může být způsobeno i potravinovou alergií, například na lepek či nesnášenlivostí laktózy.

Při nadýmání se naše břicho vzedme kvůli velkému nahromadění plynu, což doprovází až nepříjemný pocit plnosti, časté říhání i únik plynů. Nadýmání může být až bolestivé a doprovázené pocitem zvracení.

Nadýmání není samo o sobě nemoc, ale může být na druhou stranu jedním z příznaků nemoci. Může ukazovat na onemocnění žaludku, syndrom dráždivého tračníku apod.

Při dlouhodobých problémech je vhodné navštívit lékaře.

Mít občas nadmuté břicho je však naprosto normální a není to jasná známka toho, že máte špatnou životosprávu. Důležité je zjistit příčiny nadýmání, pokud je to konkrétní potravinová alergie, je vhodné se takzvaným spouštěčům vyhýbat.

Dobré je určitě znát potraviny, které vás mohou nejvíce nadýmat. Pokud můžeme vyloučit potravinovou alergii, tak potom je potřeba se zaměřit na potraviny, které mají nadýmavé účinky, a předcházet tomu.

Mezi „viníky“, kteří nejvíce nadýmají, patří:

Neznamená to, že je z jídelníčku vyloučíme. Naopak při pravidelné konzumaci si trávicí trakt zvykne a bude tyto potraviny lépe snášet. Pravidelná konzumace výživných a na vlákninu bohatých potravin by určitě neměla zmizet z jídelníčku. Proč nás nadýmají? Brukvovitá zelenina totiž obsahuje rafinózu – trisacharid, který tráví v tlustém střevě bakterie produkující plyny.

Nejlepší potraviny proti nadýmání – jsou to tyto
Autor: Depositphotos.com

U nadýmavých, ale zdravých potravin je vhodné začínat s menšími porcemi a postupně je zvětšovat

Je zejména potřeba hlídat si porce, začít nejdříve s menším množstvím, a hlavně tepelně upravovat vařením ve vodě či v páře. Tím se zlepší stravitelnost, třeba právě syrové kapusty. Ani vaření zeleniny vás však nadýmání po její konzumaci nezbaví stoprocentně.

Luštěniny

U luštěnin, jako jsou fazole, čočka, hrách či sójové boby, je to podobné jako u nadýmavé zeleniny.

Pokud je tedy tělo bude přijímat pravidelně v menších porcích, tak se nadýmání nebude tak projevovat.

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale rovněž v sobě mají sacharidy a vlákninu, které naše tělo nedokáže strávit. Střevní bakterie se začnou krmit sacharidy a při tom produkují plyny vedoucí k nadýmání.

Co přidat do luštěnin:

  • saturejka,
  • řasa kombu,
  • majoránka,
  • petrželka,
  • fenykl,
  • anýz,
  • máta,
  • zázvor.

Více v článku Luštěniny a bez nadýmání.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Bolest Zad?

U luštěnin je důležitá úprava, jako namáčení, ideálně přes noc, pokud je chceme druhý den vařit (minimálně šest hodin).

Už při namáčení je dobré alespoň jednou vodu slít a propláchnout vodou čistou, tím se sníží množství antinutričních látek, které se uvolňují do vody a zvyšují právě riziko nadýmání.

Při vaření pak sbíráme pěnu, která se uvolňuje, protože taktéž obsahuje zmíněné antinutriční látky, které špatně trávíme. Dále při vaření můžeme použít i bylinky, jako například anýz, majoránku či bazalku.

Všeobecně méně nadýmavé luštěniny jsou ty loupané, volíme nejlépe hrách, červenou čočku a cizrnu. Z fazolí je nejlépe stravitelná adzuki a mungo. Velmi vhodné je používat luštěniny naklíčené (mungo, čočka, cizrna), které nenadýmají vůbec, a navíc obsahují více vitamínů a živých enzymů, pro naše zdraví velmi přínosných.

Mléčné výrobky

Pocit plynatosti může být spojen i s konzumací sýrů či cereálií s mlékem ke snídani. V tomto případě můžete trpět nesnášenlivostí laktózy.

Nedokážete trávit cukr, který se vyskytuje přirozeně v živočišném mléce. Nestrávená laktóza zůstává ve vašich střevech a způsobuje potíže.

Zkuste v tomto případě kysané výrobky, jako je kefír či kvalitní jogurt s menším obsahem mléčného cukru, tedy laktózy, nebo se jim vyhnout úplně.

Jablka, cukr i sůl

Nafouklé břicho může způsobit také například konzumace jablek (obsahují fruktózu a sorbitol – cukry, které ne všichni lidé snesou). Dále potraviny, které obsahují rafinovaný (bílý) cukr. Ale také ty s větším množstvím soli, při jejichž konzumaci začne tělo navíc zadržovat vodu. Vhodné je zvýšit pitný režim, a zbavit se tak nadbytečné soli v těle.

Co pomůže? Potraviny proti nadýmání a prevence

V případě potíží (či preventivně) můžete zkusit do svého jídelníčku zařadit potraviny, které nás nadýmání zbaví.

Doporučuje se zařazovat hlavně zeleninu a ovoce bohaté na vodu, jako například okurka (působí detoxikačně, funguje jako přírodní diuretikum a pomáhá nám zbavit se nadmutého břicha z důvodu zadržování vody), meloun a jižní ovoce, například papáju (enzym v tropickém ovoci pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a tím usnadňuje trávení), ananas, citrusy.

Při přípravě jídla je dobré hojně používat bylinky, jako je tymián, fenykl, majoránka, bazalka, anýz, kopr. Pokud už vás trápí nadmuté břicho, uvařte si čaj z heřmánku nebo anýzu.

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí

  • Někdy stačí opravdu málo a hubnutí nastartujete raz dva. Třeba když přidáte do jídelníčku následující potraviny, díky kterým odlehčíte svému žaludku a nebudete mít problém s nadýmáním a zácpou. Které to jsou?
  • Se zázvorem to nepřehánějte, může vám být pěkně zle od žaludku!

    Čerstvý kořen zázvoru přijde někdy vhod, zvláště když máte potíže s trávením. Někomu opravdu hodně pomůže jako prevence před nadýmáním, nevolností či zažívacími problémy. Stačí prý půl lžičky denně čerstvě nakrájeného zázvoru a bude vám dobře. Vařte ho třeba s čajem a vychutnejte si pocit lehkosti.

  • Chřest je přírodní diuretikum díky aminokyselině zvané asparagin. Díky diuretikům budete častěji močit, ale vašemu nafouklému břichu se uleví. Neexistuje žádné pravidlo, kolik byste ho měli denně sníst, takže pro začátek stačí, když si kousek přidáte k obědu a večeři. Zkusit můžete i chřest ugrilovat, chutná skvěle.

  • Starý známý pomocník v boji s nadýmáním. Tajemství jeho úspěchu je látka mentol, která pomáhá trávicímu systému, aby lépe pracoval. Mentol je taky dobrý v potlačení chutí, zejména těch, které vás přepadají v noci. Mátovým čajem tak zabíjíte dvě mouchy jednou ranou – pomáhá proti nadýmání a taky tlumí chutě na sladké.

  • Máte-li doma zahradu nebo velký balkon, je to příležitost k tomu, abyste je začali pěstovat. Obě tyto bylinky jsou močopudné, obsahují prospěšné enzymy a fytonutrienty, které slouží jako přírodní léky proti gastroenterologickým problémům. Bylinky navíc dodají jídlu specifickou chuť, takže nepotřebujete tolik solit.

  • Ideální potravina pro vaše střeva, navíc má spoustu probiotik, která pomáhají při trávení. Fermentovaný mléčný výrobek má konzistenci smoothie a najdete v něm opravdu stovky zdraví prospěšných probiotik. A mnohem víc než klasický jogurt. Díky probiotikům vás nebudou trápit zácpa nebo nadýmání.

  • Okurky jsou plné vody, která dokáže organismus hydratovat.

    I tenhle druh zeleniny je prospěšný tomu, aby se z vašeho těla odplavovala přebytečná voda. Má hodně vody, a to až 95 %. Žádná jiná jí nemá víc. Okurka pomáhá při trávení a hydrataci, pomáhá vás zbavit nepříjemných pocitů v břiše, a navíc její chuť je svěží. Půl šálku denně okurky v salátu nebo kousek jen tak samotné a budete se cítit mnohem lehčí. 8 chyb v hubnutí, které se po čtyřicítce neodpouštějí

  • Osvěžující melounová limonáda je perfektní do letních veder.

    Meloun chutná zejména v letních měsících, protože nádherně osvěží. I meloun totiž obsahuje vysoké množství vody, takže hydratuje a pomůže vám odvodnit se. Snězte denně jeden šálek melounu k snídani a žádný trávicí problém vás nepotká.

  • Draslík obsažený v banánech reguluje hydrataci a množství elektrolytů ve vašem těle. Což ve finále působí proti trávicím obtížím, jako je nadýmání atd. Studie zveřejněná v jednom odborném časopise uvádí pokus, kdy 34 zdravých žen jedlo nebo pilo banánovou šťávu před jídlem, a to 2x denně. Tato skupina, která jedla banány nebo pila banánový nápoj, hlásila 50% snížení nadýmání.

  • Další ovoce je dobrým pomocníkem, a to díky obsahu bromelinu, který tělu pomáhá rozkládat bílkoviny, které by jinak mohly způsobit žaludeční problémy. Odšťavňujte, popíjejte, přidávejte ananas do svého oblíbeného smoothie a nadýmání zmizí jako pára nad hrncem.

  • I ona umí skvěle odvodnit. Má také hodně draslíku, podobně jako banány, takže pomáhá regulovat hladinu elektrolytů a udržuje hladinu tekutin v našem těle. Jedna sklenka kokosové vody obsahuje 600 mg draslíku, banán „jen“ 422 mg.
    Syndrom explodující hlavy: Nemáte ho náhodou i vy? Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!  

11 úžasných potravin, které zmenší nafouknuté bříško

Ano, rozhodně to možná nechutná tak dobře jako solené potraviny, ale tomu, abyste dobře vypadali a dobře se cítili, musíte něco obětovat, že? Příliš mnoho soli ve stravě může způsobit, že vaše tělo dočasně zadržuje více vody – nepříjemný následek konzumace kořeněného jídla, ale něco, čemu lze snadno zabránit, pokud se vyhnete (nebo alespoň snížíte) množství soli, které přidáváte do svých každodenních jídel.

2: Voda

Tělo potřebuje tekutiny k provádění některých ze svých základních životních funkcí, ale chybou, kterou dělá spousta lidí, je to, že pijí sycené nápoje, které způsobují, že se cítí nadmutí a nafouknutí.

Zkuste být sami před sebou upřímní: kolik sycených nápojů jste měli jen během minulého týdne? Řešení je jednoduché – vyměňte je za čistou vodu nebo čaj a vaše bříško by se mělo okamžitě cítit (a vypadat) méně napnuté…

3: Banán

Banány? Ano, banány! Možná se vám zdají být opravdu těžkou potravinou, ale ve skutečnosti obsahují vlákninu a draslík, přičemž obojí může snížit zadržování vody v těle. A dobrou zprávou je to, že banány můžete přidat do téměř jakéhokoli jídla dle svého výběru – do snídaňových cereálií, lehké odpolední ovocné svačiny, ovocných salátů a dokonce i do dezertů!

4: Hnědá rýže

Pokud je hnědá rýže skvělá proti nadýmání, pak to platí i pro běžnou bílou rýži, ne? Chyba! To, co dělá z hnědé rýže skvělou volbu potraviny, je skutečnost, že se tráví během delšího časového období, díky čemuž u vás udrží pocit sytosti, a tím snižuje potřebu naplnit vaše bříško něčím jiným – něčím, co způsobí dráždivý pocit nafouknutí…

5: Probiotické jogurty

Probiotický jogurt může udělat zázraky pro vaše trávení a s efektivnějším trávením a lepším zdravím trávicího traktu bude vaše tělo mnohem rychleji schopno zvládnout plyny a podobné nepříjemnosti, které způsobují nadýmání. A rychlost je rozhodně tou správnou volbou, když jste nafouknutí, nemyslíte?

6: Okurka

Okurky jsou nejen úžasné jako přírodní kosmetická terapie na tmavé kruhy pod očima, ale jsou také skvělou pomůckou při prevenci nebo úlevě od nafouknutí. Jde o přírodní diuretikum – pomáhají odplavit přebytečnou vodu z těla. A to je velmi dobrá věc, když se cítíte být nafouknutí, věřte nám …

7: Celer řapíkatý

Celer řapíkatý, přirozený nepřítel nadýmání, obsahuje velké množství vody, která pomáhá odplavit toxiny z těla.

Kromě toho je o celeru známo, že podporuje účinné trávení a v rámci tohoto procesu snižuje zadržování vody i střevní plyny.

Jeden celer denně zabrání nafouklému bříšku! Pokud je to možné, zvolte si vařený celer namísto syrového (to platí obecně pro všechnu zeleninu), protože vařenou zeleninu je snadnější strávit.

8: Vodní meloun

Jako sezónní ovoce vám nebudou vodní melouny moci pomáhat snižovat nadýmání po celý rok, ale mohou být tou nejlepší volbou, pokud jsou dostupné na vašem místním trhu. Věděli jste, že melouny obsahují přes 90 % vody? Kromě toho, že jsou přírodním diuretikem, obsahují melouny také draslík, který také snižuje zadržování vody.

9: Kurkuma

Kurkuma, hvězda mezi kořením, pokud jde o boj proti nadýmání, je vysoce ceněna v Asii díky svým léčivým vlastnostem. Používá se pro zmírnění různých nepříjemností, které způsobuje podrážděný žaludek, včetně nadýmání.

10: Chřest

Je pravda, že po chřestu bude vaše moč divně páchnout, ale to je velmi nízká cena, pokud také zmenší vaše nafouknuté bříško, nemyslíte? A přesně tak tomu jistě bude, protože skvěle pomáhá odstranit nadměrnou vodu z těla, čímž ulevuje od tohoto příšerného nepohodlí, které nadmutí obvykle ve vašem bříšku způsobuje.

11: Zázvor

Zázvor je velmi všestranný přírodní lék, který se používá ke zmírnění celé řady zdravotních potíží. Také se říká, že pomáhá trávení uvolňováním svalů trávicího traktu, což může také pomoci při nadýmání. Dal by si někdo šálek zázvorového čaje?

Potraviny, které brání nadýmání a pomohou vám zhubnout

26. 03. 2021 | Doba čtení 3 minuty

Rozhodli jste se, že do plavkové sezóny zhubnete? Tím pádem vás mohl zarazit fakt, že po nastolení zdravého jídelníčku vaše břicho vypadá jak balónek. Dejte tomu čas, organismus by si měl zvyknout. Můžete mu však pomoci konzumací vhodných potravin.

Mandle

Mandle mají vysoký obsah dobrých tuků a jsou nabité bílkovinami a vlákninou. Obsahují také hořčík, který pomáhá budovat a udržovat svalovou tkáň.To z nich dělá perfektní svačinu, která vám nejen pomůže s plynatostí, ale také s hubnutím.

Vejce

Věděli jste, že vejce snižují hladinu hormonů signalizujících hlad – ghreliny? Navíc mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na živiny. Obsahují také všech 8 esenciálních aminokyselin, které pomáhají budovat zdravé svaly.

Zázvor

Jeho oddenek pomáhá jako prevence před nadýmáním, zažívacími problémy a nevolností. Obsahuje také látky, jež prohřívají organismus, urychlují metabolismus, stimulují trávicí enzymy, potlačují chuť k jídlu a pomáhají k účinnému spalování tuků. Navíc horký nápoj připravený ze zázvoru rozpouští hleny a má protizánětlivé účinky. (Zdroj: www.bezhladoveni.cz)

Ovoce je zdravé, jen pozor na některé druhy, které obsahují stejné množství cukru, jako dezerty Zdroj: profimedia.cz

Máta

Mátový čaj se proti nadýmání doporučuje už po staletí. Mentol totiž pomáhá trávícímu systému, aby lépe pracoval. Navíc pomáhá snižovat chuť k jídlu.

Studie publikovaná v Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine dokázala, že lidé, kteří každý den čichali každé dvě hodiny mátu v čerstvém stavu nebo jako esenciální olej, zhubli za měsíc v průměru 2,2 kilo. (Zdroj: www.eatthis.com)

Řecký jogurt

Plnotučné řecké jogurty obsahují dobré probiotické bakterie, které pomáhají udržovat efektivní fungování trávícího systému a snižují žaludeční nepohodlí, jako je nadýmání. Dobré zdraví střev a efektivní trávicí systém je klíčem k udržení plochého břicha.

Chřest

Chřest má velmi nízký obsah kalorií a působí jako diuretikum, které pomáhá zmírňovat zadržování vody a snižovat nadýmání. Je také dobrým zdrojem inulinu, jenž pomáhá udržovat zdravý trávicí systém.

Pokud zkombinujeme vhodné jídlo s dostatkem pohybu, určitě dosáhneme svého cíle Zdroj: profimedia.cz

Fermentovaná zelenina

Fermentované potraviny jako kimchi nebo naše klasické kysané zelí, podporují dobré bakterie ve střevě, pomáhají trávení a lepšímu vstřebávání živin. Dobré zdraví střev snižuje nadýmání a nepohodlí z něj plynoucí. Další dobrou zprávou je, že může i minimalizovat chutě na sladké.

Olivový olej

Vysoce kvalitní extra panenský olivový olej (extra virgin olive oil, zkráceně EVOO) je převážně tvořen mononenasycenými tuky.

Tyto zdravé tuky snižují hladinu špatného cholesterolu v těle a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Je to také zdravá alternativa k salátovým dresinkům a je skvělý na vaření.

Ani s touto superpotravinou to však nepřehánějte. Je to totiž stále tuk. (Zdroj: 28bysamwood.com)

Při nadýmání se musí upravit jídelníček

I když meteorismus nemá na první pohled s meteorologií nic společného, není tomu tak. Řecké slovo meteoros znamená povětrný a lékaři tak označují naprosto obyčejnou a nepříjemnou záležitost. Jde o nadýmání a z něj plynoucí obtíže. Není tedy divu, že z těchto důvodů přichází k lékaři hodně lidí. Ten se pokouší najít příčinu potíží a omezit ji úpravou jídelníčku. Je třeba vynechat tzv. flatugenní potraviny, které obsahují zkvasitelné sacharidy, a užívat nějaký léčebný přípravek.

„Meteorismus sice zkoumá řada odborníků, ale o tomto problému se stále moc nemluví. Je to totiž skoro tabu. A to i přesto, že se týká téměř každého člověka.

Neexistují žádné velké statistiky, které by dokládaly jeho výskyt v populaci, a možnost, že by se nějaký průzkum prováděl, je zcela nereálná.

A tak se musíme spokojit s tím, že nadýmáním trpí ve větším či menším měřítku mnoho lidí na světě a že více trápí ženy než muže,“ říká gastroenterolog doc. MUDr. Václav Jirásek, CSc., 1. LF VFN UK v Praze.

Lékař navrhne v prvé řadě režimová opatření, je třeba vyloučit potraviny a nápoje, které obtíže způsobí. Důležité je udělat si také dostatek času na jídlo, abychom ve spěchu spolu s ním nepolykali i vzduch, zapomenout je třeba na žvýkačky a na cigarety.

„Mezi první opatření zpravidla patří vynechat pokrmy, které obsahují zkvasitelné sacharidy. Např. jablka, kapustu, fazole, banány, ořechy, hrozinky, grepovou šťávu.

Cukry, které tyto potraviny obsahují, jsou totiž pro některé lidi nestravitelné a dostávají se v nezměněné podobě až do tlustého střeva.

Zde je fermentují kvasné a hnilobné mikroorganismy, to vede k uvolnění velkého množství plynů, a tedy i k nadýmání a bolestem břicha.

Příčinou potíží může být také mléko a mléčné výrobky. Nedostatek enzymu trávícího mléčný cukr – laktázy – je totiž v populaci dost častý. Je třeba také vědět, že mléčný cukr bývá součástí i některých lékových forem. Slouží totiž k doplnění objemu kapslí nebo tablet,“ vysvětluje doc. Jirásek.

Kromě úpravy stravování je třeba ovlivnit i střevní floru. Stačí pravidelně konzumovat živé jogurty nebo přípravky, které obsahují laktobacily nebo tzv. probiotika. Dále je možné podávat látky snižující povrchové napětí plynů (deflatulencia), látky zvyšující pohyb trávicího traktu správným směrem (prokinetika), preparáty pomáhající trávit (enzymatické přípravky).

  • Maso, drůbež, ryby, některá zelenina (hlávkový salát, okurka, brokolice, papriky, avokádo, rajčata, chřest, cukety, olivy), potraviny s obsahem uhlovodanů (rýže, bramborové a kukuřičné chipsy, popcorn, celozrnné sušenky), vejce, želatina s ovocnou příchutí, nemléčná čokoláda, ovocná zmrzlina, voda.
  • Pečivo, brambory, lilek, citrusové plody, jablka, chléb.
  • Mléku a mléčným produktům, cibuli, fazolím, celeru, mrkvi, banánům, meruňkám, švestkovému džusu, preclíkům, pšeničným klíčkům, růžičkové kapustě.

Léky, které odstraňují bolestivé stahy (spasmolytika), někdy stav zhorší, protože přechodně zastaví střevní pohyby, a nedochází proto ani k odchodu plynů. Je výhodné užívat přírodní adsorbující látky -např. Smectu či Carbofit.

Působí lokálně a nemají žádné závažné nežádoucí účinky. Snižují bolesti břicha spojené s nadýmáním a částečně na sebe vážou plyny v trávicím traktu.

S lékařem se ale musíme okamžitě poradit, pokud bolesti břicha vzniknou náhle a jsou prudké.

Hlavní zprávy

Nejlepší bylinkové čaje proti nadýmání, které vám uleví

Autor: iStock.com

Pocit plného nebo nafouklého žaludku není nic příjemného. Nadýmání trápí asi 30 procent populace od kojenců po seniory.

Příčin může být celá řada, výběr potravy a její zpracování, jídelní návyky a způsob stravování, přísun tekutin, pohyblivost střev, stav a funkce orgánů trávicí soustavy nebo onemocnění jako cukrovka a další.

Nadměrná plynatost se léčí většinou režimovými opatřeními, okamžitou úlevu mohou pak přinést volně prodejné léky, ale také některé bylinkové čaje. Které jsou nejlepší?

Fenykl je v boji proti nadýmání zásadní bylinkou. Pomáhá při poruchách trávení včetně bolesti břicha a zácpy.

Jak připravit fenyklový čaj? Pokud nechcete používat čajové sáčky, můžete si koupit fenyklová semínka a rozdrtit je. Použijte 1–2 lžičky drcených semínek a přelijte čtvrt litrem vařící vody. Nechte louhovat 10–15 minut. Pijeme 2–3x denně.

Fenyklová semínka se dají i žvýkat. Dalšími bylinkami, které pomáhají s nadýmáním, jsou kmín nebo anýz.

Čajová směs: účinným čajem proti nadýmání je čajová směs z výše uvedených semínek. Půl lžičky fenyklu, půl lžičky anýzu a půl lžičky kmínu (drcených semínek) přelijte vroucí vodou (3 dcl) a nechte deset minut louhovat. Pak čaj přeceďte a popíjejte jedenkrát denně.

Mátový čaj

Mátový čaj je odjakživa spojovaný se zklidněním podrážděného žaludku a s úlevou při zažívacích obtížích. A v neposlední řadě pomáhá také při nadýmání. Máta vám ale přinese velkou úlevu i při nachlazení, působí protizánětlivě i proti bolestem hlavy. Dá se popíjet také před spaním na uklidnění.

Jak ho připravit? Čerstvé nebo sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

Pozor: pokud máte potíže se žlučníkem nebo játry, raději konzumaci máty proberte s lékařem. Dlouhodobá konzumace máty může vést ke zhoršení krevního obrazu.

Zázvorový čaj

Zázvor je uznáván především jako skvělá prevence i léčba při nachlazení, má ale skvělé účinky i na trávicí systém. Pomáhá v těle odstraňovat toxiny a snižuje potíže spojené s nadýmáním. Nejúčinnější je pochopitelně čerstvý přelitý horkou vodou.

Jak uvařit čaj? Zalijte jednu polévkovou lžíci čerstvého loupaného zázvoru nebo jednu čajovou lžičku práškového zázvoru dvěma šálky (cca 0,5 dcl) vody. Po 10 minutách jej vyndejte a popíjejte s citronem nebo slabě doslazený medem.

Pozor: U citlivějších osob může naopak způsobit podráždění žaludku.

Čaj z meduňky

Meduňka je doporučována jako jedna z bylinek, která vám pomůže lépe usnout. Kromě zklidnění a pomoci od stresu pomáhá i s lepší činností mozku (koncentrace, paměť, pomáhá ale i s trávením, a to tak, že potlačuje tvorbu plynů.

Jak připravit čaj? Na dvě porce čaje použijte jednu lžíci meduňky a půl litru vody. Listy následně dejte do hrnce a zalijte je vroucí vodou. Nezapomeňte hrnec zakrýt poklicí. Čaj nechte ještě zhruba 10 až 15 minut louhovat a následně jen sceďte.

Kromě čaje ale s nadýmáním pomohou i další opatření: změna stravy nebo denního režimu. Více čtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová

Jak se zbavit nadýmání?

  • Nadýmání a nadměrná plynatost jsou problémy, které jsou sice nepříjemné, ale občas se s nimi potýká každý a dají se poměrně dobře řešit.
  • Nejčastější příčinou vzniku plynů, které vznikají v zažívacím traktu, jsou chemické reakce spojené s konzumací některých jídel.
  • Nadýmání způsobují potraviny, které obsahují sacharidy, které naše tělo nedokáže zcela strávit – jedná se například o zelí, kapustu, brokolici, luštěniny nebo třeba mléko.
  • Nadýmání se můžete zbavit, když se budete pravidelně hýbat, budete dodržovat pitný režim a do jídelníčku zařadíte hodně vlákniny.
  • Pokud chcete vyřešit problém s nadýmáním, vyhněte se syceným nápojům a omezte i sodík.
  • Při nadýmání mohou pomoci čaje a nálevy z bylinek, jde například o šalvěj, mátu, kmín, anýz, fenykl nebo petržel.

Nadýmání a nadměrná plynatost patří k nepříjemným, naštěstí ale k řešitelným problémům, s kterými se občas potká každý.

Když je ale plynatosti nad míru, je potřeba ji začít řešit. Máme pro vás několik rad, jak plynatost nejen řešit, nýbrž i jak ji předcházet plus další rady a tipy, jak ulevit vašim střevům.

Nadýmání – jak k němu dochází?

Ve střevech vzniká tzv. střevní plyn, který volně z našeho těla odchází. U dospělého člověka se tak stává v průměru asi 15x denně. Ale ne u všech se tak děje bez jakýchkoliv potíží.

Příčiny nadýmání

K nadýmání dochází, když se v zažívacím traktu vytvoří příliš mnoho plynů, které poté odcházejí konečníkem z našeho těla ven. Nejčastější příčinou vzniku těchto plynů jsou chemické reakce, které obvykle vznikají po některých jídlech.

Nadýmání nám způsobují potraviny, které obsahují sacharidy, které naše tělo nedokáže zcela strávit v žaludku a tenkém střevě. Jedná se například o zelí, kapustu, květák, brokolici, luštěniny, cibule a někdy i mléko. Pokud vás trápí nadýmání z mléka, jedná se o nejčastěji příznak alergie na laktózu.

Velmi častá plynatost je možným příznakem onemocnění, které zabraňuje tělu přirozeně potraviny trávit. Může to být způsobeno nejen častým jídlem se sacharidy ale také stresem.

Jak se nadýmání zbavit?

1. Hýbejte se

Možná si říkáte, že hýbat se s nafouknutým břichem dost dobře nejde, ale i přesto to zkuste. Pravidelná dvacetiminutová procházka dokáže rozhýbat vaše střeva tak, že nadýmání bude minulostí.

2. Dodržujte pitný režim

Někdo si nadýmání plete se zadržováním vody v těle, ve skutečnosti se nejedná o tentýž problém, oba dva však mají jedno řešení, čímž je dostatečný pitný režim. Vypít byste měli 2 – 2, 5 litrů vody denně. Nejlépe neperlivou pramenitou vodu a neslazené bylinkové čaje.

3. Jezte hodně vlákniny

Nadýmání je spojeno se zácpou, na kterou platí jedině vláknina.

Jó, jó vláknina, ta si umí ve střevech udělat pořádek, proto každý den do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu, k nimž patří samozřejmě vločky, sušené ovoce, mandle, jablka, hrušky, hnědá rýže, pohanka, cizrna, avokádo i jiné potraviny.

Pro rychlý přísun vlákniny můžete vyzkoušet Psyllium rozpustnou vlákninu, která napomáhá správnému vyprazdňování, zasytí na delší dobu, je čistě přírodním produktem a vhodná je i k nejrůznějším redukčním dietám.

4. Jezte střídmě, žvýkejte

Svému stavu nepomůžete ani v případě, že se budete neustále přejídat. Prevencí i řešením nadýmání tak je střídmost v jídle, klid u jídla a správné žvýkání.

5. Vyhněte se bublinkám a sodíku

Pokud chcete řešit své nadýmání, vyhněte se syceným nápojům, které v našich střevech umí vytvořit pořádnou paseku, taktéž byste měli omezit i sodík, který má podobný efekt.

6. Zelená draslíku

Zatímco sodík byste měli omezit, draslík má zelenou! Draslík má tendenci na sebe vázat nadměrnou vodu v těle a tím omezit nadýmání. Draslík najdete například v banánech. Ale pozor! Jezte jen ty žluté a zralé, nedozrálé a nazelenalé banány naopak nadýmání způsobují.

7. Bylinky pomohou

Proti nadýmání pomohou i bylinky, konkrétně máta, šalvěj, kmín, anýz, fenykl a petržel. Z těchto bylinek si můžete připravit nálev, který popíjíte během dne. Stejné bylinky najdete i v čajích proti nadýmání. Rychlé úlevy od nadýmání dosáhnete, když rozžvýkáte a následně polknete čerstvou petržel.

Vyzkoušejte i zázvor, který po čerstvém nastrouhání a s přidáním trochou citronové šťávy je skvělým prostředkem pro lepší zažívání. Dále pomáhá při nachlazení, zklidnění bolesti svalů, a přidat ho můžete také do jídla, kterému přidá na chuti nejen díky jeho štiplavost ale i citronové příchuti.

Máta peprná, tato velmi aromatická bylina, přináší úlevu nejen při bolestech hlavy, nachlazení ale právě také při nadýmání a bolestech břicha.

Nejvíce využívanou částí této byliny, je prchavý olej, který je složen z více než 40 rozdílných složek.

Mátu peprnou můžeme užívat nejen v podobně čaje, doporučené jsou dva až tři šálky čaje denně, oleje ale i tobolek.

Artyčok – dvoumetrová bylina, jejíž listy se tepelně upravují a jsou podávány k jídlu jako lahůdka.

Artyčok je známý nejen pro své velmi dobré dietní účinky, ale také pomáhá při kontrole hladiny cholesterolu v krvi, podporuje i trávení a pomáhá při nadýmání.

Užívejte dvě tobolky artyčoku denně, při jídle nebo ihned po něm a zapijte je studenou tekutinou.

8. Pro pomoc do lékárny

I v lékárně vám od nadýmání mohou pomoct. Vyzkoušejte třeba lék Espumisan nebo Rennie, oba tyto přípravky působí ve střevě, kde rozpouštějí nadměrné plyny. Tak už víte, jak na nadýmání. Pamatujte, že se nemusíte nechat omezovat nepříjemnými plyny, které vás tak často vyčleňují ze spolčenosti. Úplně stačí, když své tělo nebudete tolik zatěžovat a hlavně mu budete naslouchat.

Než se ale rozhodnete pro vyzkoušení některé babské rady, omezte nebo raději vynechejte na pár dní mléčné výrobky. Je možné že se budete cítit lépe. Pokud ano, zkuste mléčné výrobky jíst v menším množství či menších dávkách, nebo vyzkoušejte výrobky, které obsahují menší množství laktózy.

Zkuste také omezit či vynechat sycené nápoje. Jídlo velmi dobře kousejte a jezte pomalu, například při rychlém a špatně rozžvýkaném obědě spolykáte větší množství vzduchu a velké kousky jídla mají za příčinu plynatost, protože nejsou dobře stráveny.

Pokud budete připravovat luštěniny, nechte je před přípravou dlouho namočené ve vodě. Odstraní se tím některé špatně stravitelné cukry. Vodu, v níž jste luštěniny měli namočené, vylijte a vařte je v čisté vodě.

TIP: Nejoblíbenější léky proti nadýmání a plynatosti jsou: Espumisan, Rennie a Ibergast.

Nezapomeňte, pokud i přes vyzkoušení výše zmíněných způsobů přetrvává nadměrná plynatost a také v případě je-li plynatost doprovázena bolestmi břicha, které trvají několik dnů a začnete-li bez jakýchkoli příznaků hubnout vyhledejte lékaře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector