Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Tescoma- cenový hit leden

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

speciální leták Tescoma

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

extra leták Tescoma

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Tescoma leták – září

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

aktuální leták Tescoma

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Tescoma vychytávka – červen

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

akční nabídka Tescoma

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

aktuální novinky Tescoma

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Tescoma novinky – prosinec

Tescoma katalog podzim/zima

leták Tescoma – novinky říjen

Tescoma leták – září

aktuální nabídka Tescoma

leták Tescoma – červen

Tescoma katalog – léto 2013

akční leták Tescoma – květen

leták Tescoma – novinky duben

Tescoma – novinky březen

Tescoma – novinky únor

Tescoma – novinky prosinec/leden

Tescoma – Vánoce 2012

Tescoma – novinky listopad

Tescoma Akční nabídka květen

platí 1.5. – 31.5.2012

Tescoma – Novinka Bambini

Tescoma akce březen

platí 1.3. – 31.3. 2012

Tescoma leták

platí 1.2. – 29.2. 2012

Tescoma novinky 2012

platí od 9.1. 2012

Abstrakce Počítám Kdo instantní hrnec kuřecí čtvrti a rýže – Newbalkan.cz

Abstrakce Počítám Kdo instantní hrnec kuřecí čtvrti a rýže  Newbalkan.cz

poslat Kronika útes mini mrazák na zmrzlinu – Newbalkan.cz

poslat Kronika útes mini mrazák na zmrzlinu  Newbalkan.cz

punčochy pravítko Společný výběr 7 ml hlubokého mrazáku – Newbalkan.cz

punčochy pravítko Společný výběr 7 ml hlubokého mrazáku  Newbalkan.cz

Jak se vyrábí 100% šťávy z koncentrátu? Kupujete vysušené ovoce s umělým vitamínem C a dužinou – Kupi Magazín

Jak se vyrábí 100% šťávy z koncentrátu? Kupujete vysušené ovoce s umělým vitamínem C a dužinou  Kupi Magazín

rodina A tým Posun multi vinný chladič – Newbalkan.cz

rodina A tým Posun multi vinný chladič  Newbalkan.cz

Prestižní Leninismus embargo sušička na víno – Newbalkan.cz

Prestižní Leninismus embargo sušička na víno  Newbalkan.cz

touha Sledujte prosím velmi instantní hrnec duo sv rýže – Newbalkan.cz

touha Sledujte prosím velmi instantní hrnec duo sv rýže  Newbalkan.cz

Školní vzdělání výhoda Výhradní sporák na rýži divya – Newbalkan.cz

Školní vzdělání výhoda Výhradní sporák na rýži divya  Newbalkan.cz

Cukroví z kuskusu

Vánoce se blíží závratným tempem a je tedy na čase začít péct cukroví. Já s pečením budu teprve začínat až za týden, ale dneska jsem si řekla, že vyzkouším nějaké nepečené, které pak budu dělat těsně před Štědrým dnem.

Ráda vymýšlím nové cukroví, aby to nebylo stále to samé dokola. Proto jsem zkusila úplnou novinku – cukroví z kuskusu. Jako základ jsem použila ochucenou směs kuskusu s meruňkami a rozinkami od firmy Rychlé vaření. Tuto firmu jsem objevila teprve nedávno.

Zaujala mě tím, že nabízí ochucené směsi bez přidané zbytečné chemie. Obsah sáčku stačí zalít vroucí vodou, nechat odstát a máte hotovou rychlou večeři, oběd nebo v případě sladkých směsí i snídani.

Směsi se dají samozřejmě použít i na přípravu sladkých a slaných jídel, a právě to jsem udělala já.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Kuskus je opravu výborně dochucený, do směsi jsem tedy už nic nepřidávala kromě másla, díky kterému cukroví drží pohromadě.

Nakonec jsem se rozhodla cukroví polít hořkou čokoládou a výsledkem je vynikající vánoční cukroví. Z kuskusu, chápete to?:-). Jarda hned snědl celou misku a pak se teprve zeptal z čeho to je, to znamená, že to nepoznal.

Stejně jako já byl překvapený, jak dobře to chutný. Je to rychlé, zdravé a hlavně chutné cukroví.

Chutná po skořici, rozinkách, meruňkách a čokoládě…a to je luxusní kombinace!

Budete potřebovat:

  • 1 balení kuskusu s meruňkami a skořicí Rychlé vaření
  • 200ml vroucí vody
  • 4 lžíce másla (40 gramů)
  • Poleva:
  • Pomůcky: silikonové formičky na pralinky
  • =20-25ks
  • Kuskus s meruňkou a skořicí 

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Ochucenou směs z kuskusu, skořice a sušenými meruňkami prodává firma Rychlé vaření – www.rychlevareni.cz. Kuskus stačí zalít vroucí vodou, nechat odstát a jídlo je hotové. Nebo ho jako já můžete použít i do dalších receptů. Skvělý je například s tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Postup

  1. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucí vodou. Na 1 balení budete potřebovat 200 ml vroucí vody. Kuskus zalijte, promíchejte a zakryjte pokličkou.
  2.  Nechte 10 minut odstát, přidejte 2 lžíce změklého másla a poté opět promíchejte. Díky máslu cukroví v lednici pěkně ztuhne, proto ho nevynechávejte, jinak by nemuselo tak dobře držet pohromadě. Kdo chce, může ještě přidat trochu třtinového cukru nebo medu, ale podle mě je kuskus sladký tak akorát.
  3. Nyní si připravte silikonovou formičku na pralinky. Lžičkou kuskus rozendejte do přihrádek, upěchujte, doplňte po okraj a opět prsty dobře upěchujte. Kuskus je třeba zmáčknou, aby držel pěkně pohromadě. Mě to vyšlo na 25 kusů, ale každá forma je jiná.
  4. Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost
  5. Formu přeneste do mrazáku a nechte 30 minut ztuhnout.
  6. Než cukroví vyndáte, připravte si polevu. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu. Já to dělám tak, že si do misky naliju vroucí vodu z rychlovarné konvice a položím na ni kovovou misku na vodní lázeň. Čokoládu míchám a za chvilku je rozpuštěná.
  7. Když je čokoláda připravená můžete vyndat cukroví z mrazáku a vyklopit ho z formiček.
  8. Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost
  9. Cukroví namočte do polevy, nechte trochu okapat a položte na pečící papír. K talíři by se přilepilo, pečící papír je lepší. TIP: Cukroví stačí polít lžičkou rozpuštěné čokolády, pokud ho nechcete celé natáček anebo namísto namáčení použít silikonovou mašlovačku a cukroví s ní jen potřít.
  10. Každou pralinku jsem ještě ozdobila 1 kouskem goji. Je velice zdravé a cukroví je s ní barevnější.
  11. Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost
  12. Polité cukroví přeneste do lednice a nechte ztuhnout.

Cukroví skladujte v lednici, vyndejte ho až těsně před tím, než ho budete jíst. Pokud chcete, aby byla poleva tuhá i při pokojové teplotě, použijte čokoládu s 60 a více% kakaa. Čokoládu s menším obsahem kakaa samozřejmě také můžete použít, jen je lepší nechat cukroví do poslední chvíle v lednici. 

Skladování a trvanlivost: Cukroví je nepečené a má krátkou trvanlivost. Snědla bych ho do 1-2 dnů, ideálně co nejdříve. Příprava je rychlá, takže by neměl být problém připravit si kdykoliv další várku:-).

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

 Poznámky:

  • Cukroví můžete udělat i v polovičním množství, stačí použít pouze poloviční množství vody a kuskusu. Není to jen cukroví, tyhle kostky s čokoládou si můžete udělat jen jako zdravou sladkou svačinku.
  • Do čokolády můžete přidat 1-2 lžičky kokosového oleje. Poleva pak bude tekutější a cukroví se bude snáze obalovat. Jediná nevýhoda je, že tato mimo lednici rychle taje, a proto se cukroví musí skladovat v lednici až do doby, než ho chcete jíst.
  • Kuskusové cukroví nenechávejte v čokoládě zbytečně dlouho. Jen namočit a ven, aby se máslo v kuskusu nestihlo rozpustit. Čokoláda má být pouze vlažná, nezahřívejte jí tedy zbytečně dlouho.
  • Tyto formy seženete například v Tescomě, Orionu, Banquetu nebo jiných kuchyňských potřebách.
  • Formičky můžete použít jakékoliv- kulaté, čtverečky…prostěco máte doma. 

Dokonalé linecké cukroví – Kuchařka pro dceru

Linecké cukroví je krásné a dobré, takže patří do každé slušné vánoční sbírky. Tento článek je věnován všem, kdo si na fotogenické cukroví potrpí.

Především pak Niki, která fotí krásné fotky do mých kuchařek a která žije v daleké, studené severské cizině, kde je slovo cukroví docela neznámé, takže na jejích bedrech leží břímě povinnosti šířit věhlas českého vánočního pečiva vlastnoručně.

Budete mít zájem:  Boj s inkontinencí: Chirurgie vyhrává nad Kegelovými cviky

Milá Niki a vy ostatní, ať vám tohle cukroví rozzáří den, i když zrovna venku slunce nesvítí. Aby bylo jasno, ve Finsku už v tuto roční dobu v podstatě nesvítí, i kdyby bylo jasno.

Linecké těsto

Možná se vám vybaví základní poučka pro linecké cukroví, která říká, že mouka, máslo a cukr mají jednoduchý a zapamatovatelný poměr, totiž 3-2-1. Tedy 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka a navrch jeden žloutek na zvláčnění těsta. Držte se jí, protože je skvělá. Líp to nejde.

K tomu všemu můžete přidat trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a vanilku na ovonění, rozhodně vám to nažene plusové body v rámci pochvaly a zlepší to předvánoční kuchyňskou atmosféru.

Nenechte se však zlákat záměnou margarínu za máslo, neboť margarín je na rozdíl od másla z 50 procent voda, a taky si nenechte sáhnout na kvalitu mouky. Kupte si hladkou mouku nějaké rozumné značky.

Když uvedený poměr surovin dodržíte a zpracujete těsto správným způsobem, bude vás poslouchat na slovo a budete mít z výsledku radost. Linecké cukroví bude jemné, voňavé, po upečení křehké a po rozležení vláčné. Tohle je prostě jednou pro vždy zaručené.

Co se týká správného zaškatulkování v rámci pekařských souvislostí, linecké těsto patří do skupiny křehkých těst, takže nepotřebuje žádné kypřidlo, naopak vyžaduje při přípravě chladnější podmínky a prospěje mu odležení v lednici.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Zpracování lineckého těsta

Co se myslí správným způsobem zpracování? Je potřeba spojit mouku, máslo a cukr bez usilovného hnětení na tvárné těsto.

Ze všeho nejdřív rozsekejte a zapracujte chladné máslo do směsi mouky a cukru, až vznikne drobenka.

Máslo by se nemělo příliš zahřát, protože pak se začne rozpouštět, a to změní vlastnosti upečeného těsta k horšímu, bude se vám drolit a rozpadat.

Aby se máslo nezahřálo, buď ho do těsta rozsekejte nožem, rozšťouchejte vidličkou, nebo postupujte jen špičkami prstů. Anebo mouku, cukr a máslo promíchejte v robotu obyčejným míchacím nástavcem.

Nakonec přilijte k drobence žloutek a s jeho pomocí spojte rychlým hnětením drobenku na těsto. Pokud by stále bylo příliš drobivé, můžete buď dodat ještě pár kapek nového žloutku, nebo použijte část zbylého bílku nebo lžičku studené vody. Zásadně ale nehněťte déle, než je nezbytně nutné pro spojení těsta.

Linecké těsto se dá použít v podstatě hned, ale když ho zabalíte do fólie a necháte odpočinout pár hodin v lednici, odvděčí se vám sice počáteční ztuhlostí, ale zároveň se při rozválení nebude tolik trhat. Ano, může za to lepek, kterému odpočinek prospěje.

Pokud vám tohle povídání stačí, abyste linecké cukroví vyzkoušeli, rozehřejte troubu na 160 stupňů a směle hned vyrazte do kuchyňské akce. Ale pokud chcete vědět ještě něco navíc, čtěte dál.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Linecké cukroví, jak ho možná neznáte

Linecké koláčky, někdy též nazývané linecké oči, původně vznikly jako zmenšená jednohubková verze proslulého lineckého koláče.

Na něm jsou zajímavé hned dvě věci.

Jednak je ručně psaný recept na linecký koláč z roku 1653 vůbec nejstarší dochovaný recept na koláč na světě, i když byl v historickém kuchařském zápisníku benátské hraběnky objeven až v roce 2005, a jednak se do těsta tradičně přidávaly mandle nebo lískové ořechy, které novodobá podoba lineckého těsta dost úspěšně ignoruje.

Původní verze koláče vyžadovala loupané sekané mandle, ale postupem doby se mandle zčásti nebo dokonce zcela začaly nahrazovat neloupanými lískovými oříšky. Tím se těsto trochu zbarvilo dohněda, takže nebylo úplně světlé.

V období první světové války, v době nedostatku, se dokonce místo ořechů používaly upečené ovesné vločky. Téhle verzi se říkalo válečný linecký koláč. Ač všechny války patří odsoudit, neboť nepřinášejí nic dobrého, linecký koláč s ovesnými vločkami by v dnešní době zřejmě prošel souhlasem nejednoho výživného poradce.

K ořechům se do těsta začalo přidávat i koření jako skořice, hřebíček, citronová kůra, muškátový oříšek, kardamom, nové koření či vanilka (v horším případě vanilín). Minimálně skořice a hřebíček zůstaly v tradičním ořechovém lineckém pečivu dodnes.

Do lineckého koláče se brala zavařenina z černého rybízu, do koláčků z červeného. Dnešní recepty však rády koketují i s meruňkovou nebo malinovou zavařeninou. Každopádně platí, že navinulá chuť zavařeniny pomáhá vyrovnat sladkost pečiva.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Přestože jednoduchost a rychlost svádí k tomu, abychom si upekli linecké cukroví bez přidání mandlí nebo ořechů do těsta, pokud chcete letos zkusit něco nového a přitom dostatečně vznešeného, směle se se mnou vydejte zpátky do minulosti a obnovte tradici ořechového lineckého pečiva. Můžu vám slíbit, že už při přípravě těsta bude vonět celá vaše kuchyně.

Mletými mandlemi nebo ořechy se dá nahradit zhruba třetina mouky a těsto bude stále fungovat. Nicméně protože ořechy obsahují hodně tuku, já dávám přednost tomu, že jimi nahradím jak část mouky, tak i malou část másla, abych neměla těsto tučné až příliš a tím pádem i víc citlivé na správné zpracování.

(Pokud vás zajímají konkrétní počty, z původního poměru 300 g mouky a 200 g másla jsem dospěla k poměru 240 g mouky, 170 g másla a 90 g mletých mandlí nebo ořechů. Ořechy tedy nahradily 60 g mouky a 30 g másla.)

I v rakouských receptech postupně mandle i ořechy mizí, dokonce i recept na linecké koláčky podle hotelu Sacher už je neobsahuje. A to je podle mě škoda.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

5 rad pro ještě lepší linecké cukroví

Potrpíte si na dokonalost? Takhle ji u lineckého cukroví dosáhnete lépe a rychleji.

1. Chlad a odpočinek těstu prospěje

Už jsem se o tom zmínila. Pokud necháte těsto po zpracování odpočinout v lednici aspoň hodinu, ale lépe do druhého dne, bude se při rozvalování mnohem lépe chovat a nebude se trhat. Jen mu dopřejte pár minut na povolení ze ztuhlého stavu.

2. Cukrujte před slepením

Dokonalý vzhled lineckého cukroví spolupomáhá vytvořit poprašek cukru. Aby nezakryl zavařeninu, kterou se vždy dva kousky k sobě slepují, cukrujte horní díly lineckého cukroví ještě předtím, než je slepíte.

3. Natírejte spodní díl po spodní straně

Je to nezvyklé, ale funguje to zázračně. Když budete natírat spodní díly lineckého cukroví zavařeninou po té straně, kterou se dotýkaly plechu, zajistíte si dokonalé přilnutí horního a spodního dílu k sobě. Tahle strana je totiž rovná a nemá žádné nezbedné vybouleniny.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

4. Opečte mandle nebo ořechy pro lepší chuť

Aby byl efekt mandlí nebo ořechů v těstě ještě větší, pomůže, když je nejdřív opražíte nasucho v pánvi, až lehce zezlátnou, pak je necháte vychladnout a nakonec rozsekáte nebo rozemelete na moučku. Je to mnohem lepší, než když použijete kupované mleté mandle.

5. Zavařeninou plňte dvakrát

Pokud máte větší kousky cukroví a tedy i větší otvory uprostřed, po slepení přidejte ještě trochu zavařeniny do lineckého očka.

Už vás přepadla chuť pustit se do pečení? Tady je můj recept na mandlové linecké cukroví.

Na čem péct cukroví? Pečicí papír není jediná možnost

Suroviny

  • 90 g loupaných mandlí
  • 240 g hladké mouky (co nejlepší)
  • 
170 g kvalitního másla, vychlazeného
  • 90 g cukru moučka
  • 10 g domácího vanilkového cukru
  • 1 žloutek, také vychlazený
  • kůra nastrouhaná z jednoho malého citronu
  • malá špetka mletého hřebíčku
  • malá špetka mleté skořice
  • hladká mouka na posypání pracovní plochy
  • 
zavařenina z červeného rybízu na slepování (ta nejlepší je samozřejmě vaše, maminčina nebo babiččina)
Budete mít zájem:  Jaké mléko „dojí“ mlékomaty?

Postup

  1. Mandle nasypte do pánve, zapněte plotýnku na silnější výkon a pod bedlivým a nepřetržitým dohledem opečte mandle ze všech stran, až trochu zrůžoví nebo zezlátnou. Po opečení je hned vysypte z pánve na talíř a nechte vychladnout.
  2. Z odměřeného množství mouky odeberte dvě lžíce, přidejte k mandlím a společně rozsekejte v kuchyňském mixéru na jemnou moučku.
  3. Mouku smíchejte se sekanými mandlemi, cukrem, kůrou a kořením a vysypte na pracovní plochu. Přidejte chladné máslo, nakrájené na kostičky. Nejprve máslo do mouky rozsekejte příborovým nožem. Teprve potom bleskově konečky prstů zapracujte máslo do mouky a utvořte něco jako drobenku – nemusí být vůbec dokonalá. Nakonec přidejte žloutek a všechno rychle spojte v těsto. Pokud žloutek nestačí, můžete opatrně přidat trošku studené vody nebo si v ní jen namočte ruce.
  4. Zpracované těsto zbytečně dlouho nehněťte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte nejméně hodinu odpočinout v lednici. Jednodenní pobyt tamtéž mu uškodit nemůže.
  5. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu zlehka poprašte moukou a odřízněte polovinu těsta. I tu poprašte a rozválejte ji na plát silný necelého půl centimetru. Pokud to nejde a těsto se lepí, překryjte ho rozstřihnutým igelitovým sáčkem.
  6. Tvořítkem typického tvaru, tedy kulatým, zubatě kulatým nebo hvězdičkou vypíchněte jednotlivé kousky. Z poloviny z nich uprostřed ještě vyrobte asi centimetrový otvor – existují na to speciální tvořítka, nebo použijte třeba čistý náprstek či silné brčko. Na jeden plech rovnejte tvary bez otvoru, na druhý s otvorem. Ty jsou totiž dřív upečené a zbytečně by v troubě hnědly a tvrdly, pokud by kolegiálně čekaly, než se upeče i zbytek. Odřezky těsta krátce prohněťte s druhou polovinou, rozválejte a znovu vykrájejte.
  7. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Pečení se začněte věnovat, pokud příliš zkušenostmi v tomto směru neoplýváte, až budete mít vykrajovací část celou za sebou. Ve vyhřáté troubě pečte plechy postupně přibližně deset minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nenechte v troubě zezlátnout. Nebojte se na zkoušku jeden kousek vyndat (prostě ho podeberte jídelním nožem), rozlomit a podívat se, zda je propečený i uvnitř. (Pokud máte horkovzdušný oběh a chcete jej využít, nastavte teplotu jen na 150 stupňů. V takovém případě můžete péct víc plechů najednou, o to pečlivěji však musíte cukroví hlídat, protože pravděpodobně nebudete mít všechny tvary stejně velké a plné. Každý plech pak bude potřebovat jiný čas.)
  8. Upečené cukroví nechte chvíli odpočívat na plechu, teprve po pár minutách ho opatrně přeneste k vychladnutí na talíř nebo na mřížku. Tvary s otvorem poprašte moučkovým cukrem. Dílky pak slepujte zavařeninou – natřete jí vždy spodní stranu jednoho kousku bez otvoru a navrch přilepte odpovídající tvar s dírkou uprostřed. Vzniknou tak krásná červená očka uprostřed zlatavých koleček nebo jiných nádher. Cukroví svědčí několikadenní odležení, nejlépe v papírové krabici na balkoně, v chladné spíži, v chladném sklepě nebo na chladné půdě (všimněte si, že lednice na tomto seznamu chladných míst chybí).

https://www.kucharkaprodceru.cz/linecke-cukrovi/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Kontrolní otázka na závěr: patří do vaší povinné vánoční výbavy linecké cukroví?

 

 

9 věcí, které byste měli mít, než se pustíte do pečení vánočního cukroví

21. 11. 2017 | Doba čtení 5 minut

Ať už jste v přípravě sladkých domácích dobrot v rámci adventní horečky úplní nováčci, nebo jste se k němu vrátili po pár neuspokojivých pokusech, nejspíš se vám stane, že na něco zapomenete. Abyste nemuseli při každé další řádce receptu odbíhat do obchodu, připravili jsme pro vás seznam pečicích nutností.

Celou dobu jste si mysleli, že se pečicí horečkou nenecháte strhnout? Touha po tom, abyste se měli mezi kubou a svátečním salátem možnost odměnit domácím cukrovím, však zvítězila a nakonec se do toho chcete pustit. Je sice pravdou, že praxe dělá mistra, nicméně naprostým základem pro vaření či pečení bez stresu je příprava.

S válením těsta rádi pomáhají ti nejmenší. Zdroj: Shutterstock.com / adriaticfoto

Váleček a jemné struhadlo

Na nákupním seznamu by vám kromě základních surovin, jako je cukr, mouka a tuk, nemělo chybět základní kuchyňské vybavení. Jestliže se chystáte na klasickou sestavu českého cukroví, kde jsou perníčky a linecké, pak se neobejdete bez válečku.

Pokud ho z jakéhokoli důvodu neseženete, můžete použít viněty zbavenou a omytou lahev od vína. Abyste dokázali dostat citronovou kůru z citronů, budete potřebovat struhadlo s jemným vzorem.

A jestliže jste z jakéhokoliv důvodu váhali s pořízením domácího robotu nebo mixéru, pak vězte, že při cukroví vám mnohdy velice ulehčí práci. 

Sítko a nerezová mísa 

Jelikož je klíčové provzdušňování mouky, jak se můžete dočíst v článku Zlaté rady do začátků vánočního pečení, nemělo by vám chybět sítko na mouku, ale vystačíte si bohatě i s obyčejným jemným cedníkem.

Aby vás nezaskočilo, že nemáte jak rozpustit čokoládu, pořiďte si alespoň jednu nerezovou mísu nebo misku. Na materiálu zde opravdu záleží, protože jedině nerez dokáže přenášet teplo rovnoměrně a držet ho, toho s plastem nebo sklem budete obtížně dosahovat.

Navíc se vystavujete riziku, že taková nádoba nevydrží nápor horké páry a praskne, nebo se zdeformuje a přenese vám do čokolády škodlivé látky.

Kvalitní ochranná rukavice je lepší než sto utěrek. Zdroj: Shutterstock.com / Africa Studio

Pečicí papír a ochranné rukavice

Nutnou záležitostí, pro kterou mnohdy musí zajít každý z nás, je pečicí papír. Volte ideálně takový, který už není předem rozdělený na přesné archy, mohlo by se vám snadno stát, že nebude pasovat na rozměr vašich plechů.

Ty jsou naprostou samozřejmostí, zkuste si však pořídit minimálně 4 kusy, abyste ušetřili vynaloženou námahu a čas. Nechcete přece u trouby při pečení zešedivět. Asi v každé domácnosti se najdou ochranné rukavice neboli „chňapky“, tolik důležité pro bezpečnou práci s rozžhavenými plechy.

Doporučujeme ty s prodlouženou délkou ochraňující i celé předloktí.

Vanilkový cukr vlastní výroby

Protože je cukroví zejména o sladké chuti, odhodlejte se aspoň několik dní před pečením k výrobě pravého vanilkového cukru. Ve finále tak ušetříte a po ochutnání takového cukroví už nebudete chtít jinak.

Lusk si přidržte za jeden konec, podélně jej ostrým nožem rozřízněte a z obou částí setřete zrníčka tupou hranou nože. Zrníčka dejte do mísy s krupicovým cukrem a promněte mezi prsty, aby se lépe propojily.

Přesypte do uzavíratelné nádoby, přidejte do cukru i vydlabané lusky a nechejte ideálně týden propojit vanilkové aroma s cukrem.

Budete mít zájem:  Controloc 40 mg – příbalový leták

Zdobení perníčků vám může zabrat i několik hodin. Zdroj: Shutterstock.com / Flotsam

Zdobicí sáčky a úložné boxy

Vánoční perníčky po nazdobení uložíme do krabičky. Zdroj: LightField Studio / Shutterstock.com

Tím se dostáváme ke klasické cukrové bílkové polevě, bez které jsou všechny perníčky jen polotovarem. Jednoznačnou nutnou součástí vaší pečicí přípravy je pořídit si vhodné zdobicí sáčky, které vám ve výsledku ulehčí a urychlí práci, proto se na nich nevyplatí šetřit.

Ideální budou přímo na to určené cukrářské. Pokud byste na ně neměli nikde štěstí, můžete si vypomoci klasickými znovu uzavíratelnými sáčky se zipem. Aby vám vaše výtvory vydržely co nejdéle, nezapomínejte na dostatečnou zásobu úložných boxů. Když už máte pečicí koloběh za sebou, poslední, co chcete, je běžet do obchodu.

Předzásobte se dopředu v závislosti na předpokládaném počtu.

Obecně o vánočním cukroví od Popelky zpět

Je to takový můj malý experiment a můžu zatím potvrdit, že fungují velice dobře. Čeho se naopak striktně nedržím, jsou recepty a návody z nejrůznějších časopisů, magazínů a z všemožných článků.

Jednoduše proto, že jsem je v minulosti několikrát vyzkoušela a vždycky jsem jen zůstala koukat. Nevím, jaký z toho máte pocit vy, ale já většině z takových „zaručeně vyzkoušených“ receptů ani za mák nevěřím. On totiž výsledek nikdy nevypadá tak, jak má.

Skoro to spíš vypadá, že jsou recepty nahonem někde stažené a naopak vůbec nevyzkoušené. 

U mě to funguje tak, že si velkou spoustu receptů pročtu, zjistím, co je běžné, co méně, co by v mém budoucím receptu určitě nemělo chybět a co tam naopak být nemusí a pak si z nich poskládám takový průměr. Tak jak se to zdá nejlepší mně.

Při pečení ovšem i takhle poskládaný recept vezme za své, protože ještě na koleni zjistím, že tudy cesta nepovede, a tak přisypávám, přimíchávám, ubírám a přidávám, dokud nejsem spokojená. Letos v listopadu jsem prožila krátkou (ovšem o to intenzivnější) chvíli paniky, když jsem nemohla v našem stále ještě postěhovacím chaosu najít svoje loňské recepty.

Představa, že mě všechno to experimentování bude čekat znovu, mě vyděsila. Dopadlo to samozřejmě dobře, všechno jsem našla. Ani to mi ale nezaručilo, že jsem se receptů držela. Mám už přece jen víc odpečeno, o něco větší zkušenosti a tak se už zase přimíchávalo, odsypávalo a měnilo o sto šest. 🙂 Mně se to tak líbí, jestli bude i vám, to nemůžu zaručit.

Přece sem ale všechny recepty postupně nasázím. Už jen kvůli sobě, kvůli té listopadové panice. 🙂 Tu je pár mých postřehů a rad, které mě osobně usnadňují práci:

Těsto je třeba opravdu dobře prohníst a pak ho nechat odpočívat, nejlépe přes noc, získá tak na pružnosti a tvárnosti. V lednici ho skladujte vždy zakryté sáčkem nebo fólií, aby neoschlo.

Těsto odkrajujte z lednice po kouskách, obzvlášť pokud ho máte větší množství a obzvlášť pokud je v něm prášek do pečiva. Jak se těsto zahřívá, prášek začíná pracovat a v těstě se potom při pečení tvoří nevzhledné bublinky. Nejlepší je zpracovat ho ještě dokud je studené.

Pokud pečete cukroví ve formičkám, vyklápějte ho ještě horké. Čím víc tuku do těsta použijete, tím lépe se budou formičky vyklápět.

Cukroví, které se obaluje v cukru, obalujte teprve když úplně vychladne. Obzvlášť, pokud je hodně tučné (jako třeba klasické vanilkové rohlíčky a pracny). Cukr se jinak nabalí na rozehřátý tuk a vytvoří jednu velkou, tukem promáčenou krustu, a je ho pak na cukroví zbytečně moc.

Všechno cukroví je nejlepší péct tak akorát. Jakmile ho přepečete, zbytečně ho vysušíte a budete mít větší problém s rozležením a změknutím. Ty druhy, do kterých se nepoužívá žádný tuk, nebo je ho tam jen nepatrně, je ze stejného důvodu lepší vykrajovat vyšší. Nevysuší se tak snadno.

Vykrájené cukroví ihned po dopečení a vytažení z trouby opatrně na plechu posuňte (třeba obracečkou). Odlepí se tak od povrchu a až vychladne, bude se vám snadno sundavat.

Cukroví při vyvalování plátů podsypávejte moukou jen opatrně, aby se jí do těsta nedostalo příliš moc. Křehké cukroví (jako je např.) linecké je možné podsypávat i moučkovým cukrem, který v těstě nenadělá takové škody.

Je třeba ale počítat s tím, že další várky budou o něco sladší. Vyberte si variantu, která vám vyhovuje víc.

V každém případě ale těsto zbylé po vykrájení opět důkladně propracujte, dokud nebude opět kompaktní a máte-li čas, zabalte ho opět do fólie a dejte ho ještě na nějakou dobu uležet zpátky do lednice.

Těsto po vyválení na tenký plát a vykrájení nenechávejte ležet příliš dlouho na vzduchu, aby neproschlo, špatně by se zpracovávalo. Pokud se vám to i přesto stane, zabalte ho neprohnětené do fólie a nechte trochu zapařit, potom to půjde lépe.

S těstem, které obsahuje více tuku, se bude lépe pracovat (obzvlášť pokud ho chcete vyvalovat) když ho předtím rychle prohnětete rukama. Máslo se trochu zahřeje a těsto je tvárnější.

Pokud melete ořechy a mandle stejně jako já ve foodprocessoru (nic jiného nevlastním), je dobré si do nich přisypat kakao, čokoládu (samozřejmě pokud tyto suroviny v receptu jsou 🙂 ) nebo třeba část mouky či cukru.

Ořechy jsou tučné a při samostatném mletí se lepí na boky mísy a sekací nože je tak míjí.

Cukr každý kousek zvlášť obalí, zabrání tak přilepení a ořechy se vám podaří nasekat mnohem jemněji, protože se budou pod nože vracet.

Všechno cukroví peču na 150 stupňů, klasicky, bez horkovzduchu. Je to proto, že na 150 stupňů se mi cukroví peče právě tak akorát, abych stihla naplnit další plech.

Každá trouba ale peče jinak a předpokládám, že některým z vás to při pečení rychleji odsýpá, proto není 150 stupňů žádné dogma. 🙂 Horkovzduch jsem vyzkoušela, ale nevyhovuje mi – cukroví je spíše vysušené než vypečené dozlatova.

To platí obzvlášť o perníčcích, které jsou po prohnání horkovzduchem vyloženě nevzhledné, mají camfrňousy, zespoda se drolí a tak nějak vůbec nevypadají krásně medově.

Nemůžu si pomoct, ale podle většiny receptů se do cukroví používá zbytečně moc cukru. Proto ho já osobně obvykle používám méně, speciálně u těch druhů, které se pak ještě v cukru obalují. Pak se nám nekřiví tlamičky. 🙂

Cukroví vždy peču na plechu vymazaném máslem. Pečící papír je pro mě v tomto případě komplikace jak při pečení (cukroví se více připéká, kdežto na másle nemá šanci), tak při přendavání do krabic.

Minimálně při pečení vánočního cukroví se vám bude hodit domácí vanilkový cukr či extrakt. Jak na něj se můžete podívat TADY.

A úplně nakonec, moje otázka směrem k ostatnímu lidu:

Moc by mě zajímalo, proč mám mezi starými formami na vánoční pracny třeba žábu, nebo MOUCHU. Nevíte? 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector