Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Zamilovali jsme se do mrazem sušeného ovoce. Krásně vypadá, vodní a chutná jako čerstvé. Zachovalo si většinu svých vitamínů a minerálů. Na co jsou dobré takové jahody? S čím pomáhají borůvky a s čím moruše? A které ovoce podpoří zdravé opalování? To se dozvíte v tomto článku, ve kterém jsme si trochu posvítili na účinky lyofilizovaného ovoce. 

Co vlastně znamená lyofilizovaný? Jednoduše řečeno – sušený mrazem. Suší se tak potraviny (a nejen ty, ale třeba i staré archivní knihy), které obsahují vodu. Zatímco sušení teplem by je mohlo poškodit nebo zbavit vitamínů, sušení mrazem při nízkém tlaku a teplotě dokáže ovoce skvěle konzervovat. 

Jahody lyofilizované od českých a slovenských pěstitelů

Jahody patří mezi bobulovité ovoce, které má hned několik výhod.

Obsahují minimum cukru, a tak se hodí i při nízkosacharidových dietách a navíc jsou zdrojem řady látek, které mají protirakovinné a protizánětlivé účinky, působí jako prevence cukrovky, chrání cévy a srdce a působí příznivě při autoimunitních onemocnění.

Jahody pomáhají také při anémii, vyčerpání a zimomřivosti.

Dodávají nám antioxidanty vitamíny C a E, betakaroteny a minerály včetně manganu, který potřebujeme pro náš mozek, důležitého bóru nutného pro metabolismus ostatních minerálů a dobrý stav kostí (prevence osteoporózy) a dále třeba síry, která podporuje detoxikační mechanismy těla a vypořádání se s toxickými látkami.

Narozdíl od jiných jahod tyto nejsou z Číny (označeno často jako původ „Německo“), ale od českých a slovenských pěstitelů. Jak chutnají? Jako byste se váleli ve voňavých čerstvých jahodách a cpali si pusu jahodovovou marmeládou od babičky. Lepší lyoflizované jahody jsme ještě nejedli.

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Broskve jsou bohaté na hořčík, draslík a vápník a jsou vynikající svačinou po svalové námaze i při stresu.

Svědčí krásné pokožce a zdravému opalování díky obsahu betakarotenů, vitamínů skupiny B a C. Zbavují tělo volných radikálů. Broskve pomáhají při kašli, astmatu a zánětu průdušek.

Obsahují bioflavonoidy, které příznivě ovlivňují hladiny krevních tuků a cholesterolu (toho špatného – oxidovaného).

Konkrétně pak rutin posiluje stěny cév, podporuje jejich elasticitu a zlepšuje cirkulaci. Jsou vhodné při zácpě, změkčují stolici a působí proti špatné mikroflóře a přemnoženým kvasinkám v našich střevech.

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Borůvky lesní lyofilizované z českých a slovenských lesů

Borůvky jsou malé zázraky. Působí proti cukrovce a snižují hladinu cukru v krvi díky obsahu glukokininů. Sami o sobě obsahují zanedbatelné množství cukru, a jsou tak vhodné i při přísných nízkosacharidových dietách.

Najdeme v nich látky zvané stilbeny, které se chovají stejně jako známější resveratrol – antioxidant, látka působící proti stárnutí, zánětu, snižující cholesterol (ten špatný, zoxidovaný) a chrání zdraví srdce a cév.

Borůvky působí proti průjmům, antisepticky, diureticky, pomáhají regenerovat tkáně a při zánětech močových cest. Za svou temnou barvu vděčí antokyanům, které kromě toho, že krásně barví jazyk, jsou výživou pro naše oči.

Konzumací borůvek se chráníme před šeroslepostí a diabetickou retinopatií. Drobné plody obsahují vysoké množství prebiotické vlákniny, která krmí náš střevní mikrobiom. Odvary se používají také jako obklady při zánětech očí, na ekzémy a popáleniny.

My ale nejradši baštíme s kefíry, ve smoothie i fermentovaných kaších, protože obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B, provitamín A, vitamin E, minerály železo, meď, zinek, hořčík, draslík a vitamínu C, a tak v chladných dnech místo po šumáku s céčkem šaháme po krásných borůvkách.

Díky šetrnému usušení mrazem borůvkám tyto vlastnosti zůstavají. Výhodou je, že jde o borůvky lesní a ne vyšlechtěné kanadské, ty lesní se totiž vyznačují lepšími antioxidačními vlastnostmi. Zkrátka síla z přírody.

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Rybíz černý lyofilizovaný

Rybíz stimuluje imunitu, působí proti virovým onemocněním, vychytává volné radikály a podporuje zdravý zrak (studie ukazují, že pomáhá předcházet glaukomu, zmírňuje také již propuklé onemocnění).

Podobně jako borůvky obsahuje prospěšné antokyany působící jako prevence chronických onemocnění a rakoviny.

Je plný vitamínu C a zkracuje potíže při respiračních nemocích, nachlazení a pomáhá předcházet tvorbě oparů. Z minerálů obsahuje spoustu manganu, železa, draslíku a hořčíku.

Obsahuje také minimum kalorií a cukru a je vhodný i nízkosacharidových výživových směrů. Přidáváme jej do kefíru při jeho přípravě a do kefírových smoothie.

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Meruňky lyofilizované od českých a slovenských pěstitelů

Šetrně (mrazem) usušené slaďoučké meruňky. Bohaté na betakaroteny, vitamin A, E, C a vitamíny skupiny B důležité pro naši pokožku, zrak a nervy v pohodě.

Obsahují spoustu draslíku, který je důležitý pro svalovou činnost a naše srdce zajišťuje, abychom se necítili slabí, unavení a neměli křeče.

Meruňky nás chrání před volnými radikály, podporují detoxikační mechanismy v játrech a zabraňují jejich poškození. Z dalších minerálů vynikají obsahem manganu, mědi, hořčíku a vápníku. A miluje je také naše mikrobiota.

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Tyto meruňky možná nejsou hezky oranžové, ale jsou šťavnaté a sladké jako právě utržené ze stromu. Účinky meruněk již víte.Ty předchozí byly usušené mrazem, tyto jsou sušené klasicky.

Místo datlí je dáváme do mufiinů, raw tyčinek a kuliček, ale hlavně je milujeme v kefírech. Zanechají ho krásně voňavý a minerály z meruněk si pochvalují kefírové kultury, kterým zdravé věci svědčí stejně jako nám.

Jo, ale pozor! Přidávejte jen ty nesířené, což tyhle naštěstí jsou a tak to má ráda i naše střevní mikrobiota.

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Moruše černá sušená BIO

Že jste je ještě nejedli? To musíte zkusit. Jsou slaďoučké a osvěžující. Moruše obsahují spoustu vitamínu C, ale nejsou kyselé a na ovoce mají dokonce vysoký obsah bílkovin.

Ukrývají vitamín K, spoustu železa, vápník, fosfor, hořčík i draslík a tradičně se používají v boji proti únavě, při chudokrevnosti, zimomřivosti a pro podporu ledvin.

Jsou plné resveratrolu, látky působící proti stárnutí, kterou známe z hroznového vína. Je to významný antioxidant, kterému se přisuzuje vliv na zdravou dlouhověkost a léčivé účinky na řadu onemocnění.

Moruše také umí zpomalit vstřebávání cukrů a podporuje zdravou hladiny cukru v krvi. Pomáhají při stresu, úzkosti a mají dokonce mírný antidepresivní účinek. Jo a kefíru propůjčují krásnou tmavou barvu. Perfektní na dobarvení kefírových limonád a dodání dalších vitamínů.

  • Balíček plný ovoce je naše Ovocné kefírování
  • Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Sladká moruše, poklad staročeských zahrad

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Zhruba před deseti lety jsem poprvé ochutnala slaďounké moruše, vypadající jako malé barevné šišky. Lidé kolem nich procházeli, aniž by si povšimli.

Já sama bych učinila zrovna tak, kdyby mne na ně neupozornil jeden z mých přátel, který, společně s kosy, na ně rád chodíval. Dnes již moruši bezpečně poznám a tak, přiblíží-li se léto, vím, kam si jít zamlsat.

Moruše však neplatí pouze za sladkou dobrotu, kterou lze lačně trhat z bohatého stromu, případně, užít si ji sušenou, moruše to je také léčivý plod, který lze nazvat super-potravinou.

Jejímu kouzlu propadl již Karel Veliký, který nechal moruše dovézt z daleké Asie, aby jimi zkulturnil evropské farmy. Dnes rostou všude tam, kde je teplejší klima, osamoceně, neboť jejich kořenový systém vyžaduje prostor.

V přírodě, případně na zahradách, pěstujeme-li, si můžeme pochutnat na moruši černé, červené a bílé. Květy moruše málokdy promrznou, kvetou totiž o něco později, nežli třešeň, jabloň, švestka a další. Bohaté úrodě je tedy přáno.

Moruše, jako chutné ovoce, ale také sladidlo

Moruše po utržení velmi rychle zavadá, ztrácí svou chuť, z tohoto důvodu je nelze dlouhodobě vystavovat na pultech obchodů. Velmi často se však nabízejí sušené, což jim propůjčuje pečeť hutné sladkosti.

Nasušenou moruši lze pak pomlít na prášek a využít, stejně jako staročeskou hruškovou prachandu, k doslazení ranních sní-daňových kaší, ovocných salátů, posypat jí dezert.

Budete mít zájem:  Kiwi a zdraví – jaké má na nás účinky?

Případně, užít si ji vcelku, společně s ořechy, v doprovodu dalších, lákavých nasušených ovocných druhů.

Jaké jsou účinky na naše zdraví?

  • podpora imunity díky vitamínu C,
  • zajímavé množství železa,
  • výborný zdroj rozpustné vlákniny,
  • významný zdroj protirakovinného resveratrolu, stejně jako arašídy, červené víno,
  • snížení hladiny LDL cholesterolu, krevního tlaku,
  • jemný antibakteriální účinek,
  • pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, díky látce zvané moranolin,
  • močopudný, projímavý efekt,
  • jemné snížení horečky,
  • výtečné při hnisavé angíně.

Máte rádi bylinný čaj? Natrhejte si taktéž i list

Jako velký milovník bylin se ráda vydávám na listy moruše. Ty pak rozestřu pěkně vedle sebe a suším ve stínu. Listy přidávám k lipovému či bezovému čaji, společně s šípkem, meduňkou a měsíčkem lékařským. Stejně jako plod, taktéž i listy vykazují pozitivní vliv na hladinu vysokého LDL cholesterolu, podporují jaterní funkce, mírní projevy revmatismu.

Čaj z listů moruše však můžete směle popíjet i samotný. Na jeden šálek je třeba zhruba 1 ČL sušeného listu, který zalijeme vroucí vodou, 3 minuty vylouhujeme. Čaj překvapí svou příjemnou vůní, nasládlou chutí, jemnou zelenou barvou.

Odvar z listí moruše lze využít taktéž k oplachu dlouho mokvajících, nehojících se ran, při hemeroidech, bércových vředech, při akné či lupénce. Trápí-li vás revmatismus, obklad lze přikládat do zmírnění bolesti.

Použít lze taktéž i kůru, která se dříve s oblibou vařívala, zvláště, trápila-li pacienta zácpa.

Jak s moruší pracovat?

Máte-li v blízkosti morušový strom, snažte se využít čerstvých plodů, případně, něco z moruše také nasušte. V mnohých starých herbářích se dočteme o morušovém džemu, šťávě, vínu či želé. Taktéž je lze umixovat, v lahodný dortový krém, kdy je doplníme o namočené kešu oříšky, mango a banán.

Chybí-li maliny či ostružiny, směle je nahraďte čerstvou moruší. Moruši můžeme přidávat také do smoothies, zvláště po ránu, trápí-li nás anémie. Ráno, má-li naše tělo železa dostatek, dokáže jej využít efektivněji, nežli pak v odpoledních hodinách či na večer.

Z moruše lze uchystat taktéž i šťávu, nicméně, nejvíce si tělo vezme z plodu čerstvého.

Léto budiž pochváleno, užívejme a čerpejme sílu. Krásné dny všem

Jak snížit krevní tlak přírodní cestou

Moruše a zdraví – je super na vysoký tlak

Co jíst, když máte vysoký krevní tlakLéčivé účinky potravinOd počátku padesátých let minulého století jsou zveřejňovány studie potvrzující vztah mezi solením a vysokým krevním tlakem.

Někteří odborníci ale považují hypertenzi za nemoc vyvolanou více nedostatkem vápníku než častěji udávaným nadbytkem sodíku. Je však jisté, že nadbytek soli může již existující vysoký krevní tlak ještě zvýšit a vyvolat následně komplikace jako mrtvici, srdeční infarkt nebo selhání ledvin.

Ale jen dlouhodobé omezení soli může přinést uspokojivé výsledky. U mnoha potravin se zjistilo, že pomáhají snižovat krevní tlak.

Patří k nim i sója a její produkty, které obsahují velké množství potřebných látek. Pravidelná konzumace obilných vloček pomáhá snižovat krevní tlak a také příznivě působí při některých nemocech srdce a po infarktu. Zázračný elixír, který se doporučuje užívat při vysokém krevním tlaku, je čerstvá šťáva z červené řepy smíchaná s medem.

Celer je  skutečný  poklad,  který  v  mnoha  směrech  příznivě  ovlivňuje  lidský  organismus. Všichni pacienti s vysokým krevním tlakem by měli co nejčastěji konzumovat celer, který má silné účinky proti hypertenzi.

 Okurka, popřípadě okurková šťáva, při pravidelném užívání pomáhá snižovat krevní tlak. Cibule snižuje vysoký krevní tlak a obsah tuku v krvi, navíc rozpouští krevní sraženiny. Proto je skvělým prostředkem proti srdečnímu infarktu.

V Řecku se vysoký krevní tlak již tisíce let úspěšně léčí zvýšenou konzumací česneku. I pro nás je česnek snadno dostupný. Pravidelné užívání česneku přináší výrazné a často naprosto uspokojivé snížení tlaku.

Za rozumnou dávku se uvádí 1 stroužek na osobu a den nebo po 2-3 týdny 1-2 stroužky česneku s týdenní přestávkou.

Nemocným s vysokým krevním tlakem jsou doporučovány grapefruity, neboť je v nich mnoho draslíku, který působí proti hypertenzi.

Při skladování vydrží grapefruity podstatně déle než ostatní citrusové plody a přitom neztrácejí chuťové ani nutriční složky. I skromná jablka si určitě zaslouží  více pozornosti. Snižují  krevní  tlak.

Vědci prestižní univerzity v Yale uvádějí, že ke snížení krevního tlaku stačí k jablkům čichat. Vůně jablka má prý uklidňující účinky, což následně snižuje krevní tlak.

Do čela potravin určených osobám trpícím vysokým krevním tlakem patří banány s velkým množstvím důležitého draslíku.

Jeden banán obsahuje dostatečné denní množství draslíku, potřebné k udržení normálního krevního tlaku a funkce srdce. Včelí med není jen chutným sladidlem do čaje, ale i potravinou s léčivým účinkem.

Kromě hodnotných minerálních látek obsahuje i enzymy, např. acetylcholin, snižující krevní tlak.

Léčivé účinky vitaminů, minerálů a dalších látek

Některé vitaminy mohou pomáhat pacientům s hypertenzí. Především to jsou vitamin E a vitamin B3. Kromě snižování krevního tlaku dokáží snižovat i hladinu cholesterolu. Vápník, jehož důležitost pro zdravé kosti a zuby je všeobecně známá dosahuje stejné slávy i jako látka snižující krevní tlak.

Z některých studií vyplývá, že pokud se v mladším věku konzumuje dostatek potravin s obsahem vápníku, může být společně s dalšími vhodnými zdravotními návyky účinnou zbraní proti vysokému tlaku v pozdějším  věku.  Dostatečný příjem  vápníku  chrání  před  vznikem  hypertenze  a  před  bolestmi  páteře.

  Rostlinné  zdroje (mák, sója, listová zelenina, mrkev, petržel, sušené fíky, mandle) mají větší obsah vápníku než mléko.

Také draslík je mocný ochránce před vysokým tlakem. Řada studií shodně prokazuje, že lidé, jejichž potrava obsahuje hodně draslíku, mají nižší krevní tlak než ti, kteří ho v potravě mají málo.

Pokud zvýšíte množství draslíku ve stravě, můžete snížit množství léků nutných ke snížení vysokého krevního tlaku. Draslík působí přímo na cévy a roztahuje je, čímž snižuje krevní tlak. „Srdeční“ minerál hořčík se také  účinně spolupodílí na snižování krevního tlaku.

Tento prvek, nezbytný jako prostředek proti stárnutí, je obsažen v mnoha potravinách. Mějte tedy na paměti, že proti vysokému tlaku musíte jíst potraviny se zvýšeným obsahem hořčíku. Léčivá látka rutin s ostatními bioflavonoidy se doporučuje při vysokém krevním tlaku a ateroskleróze.

Velké množství rutinu nám dodá pohanka. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitaminem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu.

Babiččina pohanková kaše200g pohanky, 300 ml mléka nebo 150ml mléka a 150ml vody, špetka soli, trochu másla, cukr, mletá skořicePohanku vsypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcennějších látek 

– rutinu a vitaminů – snižuje. Porce kaše pokapeme rozehřátým máslem a posypeme skořicí a cukrem.  Jindy můžeme do pohanky vmíchat osmaženou cibulku, podušené houby nebo brynzu.

Rady na závěr

Úprava stravy!Omezení konzumace tuků, zejména živočišných, by mělo mít vliv na snížení vysokého tlaku. Vyhýbejte se také příliš sladkým pokrmům, zákuskům a slazeným nápojům.

Pozor na kofein a alkohol!Omezte pití kávy, všech kofeinových nápojů a alkoholu, neboť mnohé studie potvrzují, že mají vliv na zvýšení krevního tlaku.

Pokud  máte  nadváhu,  hubněte!Máte-li  nadváhu,  neexistuje  účinnější  cesta,  jak  snížit krevní tlak. Nezapomínejte na pohyb! Cvičení i relaxační techniky jsou ověřené  způsoby, jak snížit rizika všech cévních a srdečních onemocnění.

Budete mít zájem:  Celé jídlo je víc než součet jeho částí

Převzato z: www.vozp.cz

Letní dieta: Jaké potraviny vám teď nejvíc pomůžou zhubnout?

Foto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Touha po nezdravém jídle není v horkých dnech obvykle tak velká jako v zimě. I proto je léto na hubnutí ideální! Tělo nemá potřebu ukládat tuk na horší časy a čerstvé ovoce a zelenina jsou snadno k mání. Využijte toho a zhubněte jednou provždy. S těmito surovinami vám to půjde samo.

„V létě je k dispozici obrovské množství sezonních potravin. Vytěžte z toho maximum a zaměřte se na různé druhy salátů, ale nezapomeňte je doplnit o bílkoviny a tuky.

Ovoce v dietě jezte s mírou, což ale neznamená, že ho vyloučíte úplně. Některé sice obsahuje hodně cukru, přesto nabízí tělu v porovnání s klasickými sladkostmi celou řadu benefitů.

Mrazeným ovocem můžete nahradit třeba zmrzlinu,“ radí Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Ovoce a zelenina jsou v létě obzvlášť chutné, plné vitaminů, minerálů, navíc obsahují minimum kalorií. Pro své zdraví i postavu nemůžete udělat nic lepšího než jíst právě plody přírody. Vybrali jsme ty, které byste při dietě určitě neměli vynechat.

Zkuste do letního jídelníčku zařadit netradiční hořký meloun, který nejenže neobsahuje téměř žádné kalorie, ale ještě reguluje hladinu cukru v krvi, účinně bojuje proti rakovinovým buňkám a také pomáhá léčit vysoký krevní tlak, žaludeční problémy i různá kožní onemocnění. Meloun, ananas, borůvky, maliny a jahody zase zahánějí nejen chuť na sladké, ale i žízeň. Obsahují velký podíl vody, takže se nemusíte tak kontrolovat v jejich konzumaci – nemají tolik kalorií jako jiné ovoce.

Foto: Kedsirin.J, Shutterstock.com

Hořký meloun není moc známý, ovšem je to vydatný pomocník při hubnutí

Teď právě seženete i větší množství nejrůznějších exotických potravin vhodných při hubnutí. Jednou z nich je jicama neboli mexický tuřín. Tato zelenina vzhledem připomíná brambor a jíst ji můžete na spoustu způsobů: vařenou, grilovanou nebo naloženou. Ve 100 g obsahuje pouze 40 kcal a je bohatým zdrojem vitaminu C, vápníku, vlákniny a fosforu.

Vyzkoušet můžete také moruše, ovoce podobné ostružinám. Dříve u nás rostly celé morušové sady, dnes se jedná spíš o výjimky – je to však škoda, moruše jsou velice chutné a zdravé. 100 g těchto plodů nabízí jen 43 kcal. Obsahují vitaminy, minerály a také velké množství resveratrolu, což je mimořádně silný antioxidant.

Foto: Lamai Prasitsuwan, Shutterstock.com

Jicama připomíná trochu řepu či brambory

Trápí vás zácpa nebo nepravidelné návštěvy toalety? Zařaďte do jídelníčku švestky. Jsou skvělým zdrojem vitaminů B a E, fosforu, draslíku, vápníku a hořčíku. Fungují jako přírodní projímadlo – zrychlují totiž peristaltiku střev, čímž je pročišťují. Také zabraňují ukládání tuku, protože ho na sebe vážou, v boji s kily navíc pomáhají i jejich odvodňovací účinky.

Foto: Tatyana Berkovich, Shutterstock.com

Švestky dozrávají v srpnu. Letos je úroda dřív, tak se nechme překvapit

Mezi takzvaná „hubnoucí“ jídla nesmíme zapomenou zařadit papriku, zvlášť tu pálivou. Právě chilli papričky obsahují alkaloid kapsaicin, který urychluje trávení. Pálivé papričky potlačují chutě na tučné, sladké i slané pokrmy a zabraňují ukládání tuku, takže pomáhají i v boji s celulitidou.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Pálivé chilli papričky patří mezi známé spalovače špeků

„Nejlepšími pomocníky při hubnutí jsou dle mého názoru zelené potraviny. Teď v létě doporučuji ječmen, který zrychluje metabolismus, chrání pokožku proti slunečnímu záření, dodává spousty betakarotenu a dalších potřebných látek i pro imunitní systém. Navíc krásně ochlazuje, takže po vypití máte pocit vláhy,“ říká Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Zelené nejen jezte, ale i pijte! Řeč je konkrétně o zeleném čaji. Toho můžete vypít litry. Zmírňuje chutě na sladké, podporuje metabolismus a skvělou službu udělá také při cvičení: osvěžujete-li se jím během tréninku, spálíte mnohem víc energie než bez něj.

Foto: Liv friis-larsen, Shutterstock.com

Čajovník čínský lze pěstovat jako pokojovku. Z jeho mladých lístků si připravte čaj

Co si v létě nejraději dopřáváte k jídlu vy?

Je superfood super?

Svou knihu jsem nazvala Venus in Echt, do češtiny se to snad dá přeložit jako „Taková pořádná ženská“, a je to příběh o ženě, která zjistí, že na ní je i něco víc než špeky. Říkám jí Petra. Chce pro své tělo udělat něco dobrého, ať to stojí co to stojí.

Jenže tělo prostě nechce spolupracovat. Všechno to začalo na novoročním mejdanu v Alpách, kde Petřini kamarádi, i když už asi ne v naprosto střízlivém stavu, začali probírat novoroční předsevzetí.

Žít zdravě, vzdechla Petra a poplácala své bříško plné guláše a vánočního cukroví. Musím shodit pár kilo a vůbec by bodla zdravější strava.

Se špatným svědomím si vzpomněla na všechny ty kousky pizzy v posledních měsících, na chlebíčky o poledních pauzách, na burgery cestou domů, na všechny ty večery, kdy byla po práci prostě příliš unavená vařit.

Ale letos se to všechno změní, řekla si, a začala hned prvního ledna, s malou kocovinou, číst články na téma superpotravin neboli superfoods.

Od té doby ve svém bytě hromadí balení chia semínek a biomüsli, v chlebníku na ni čeká celozrnný chleba s lněným semínkem, z jehož ceny Petra skoro dostala infarkt, a její lednička vypadá díky obrovskému množství ovoce a zeleniny jako by zrovna vykradla zelinářství.

Tedy samé superfoods, podle různých blogů o zdraví super zdravé. Blbé ale je, že Petra sice dodržuje svůj nový stravovací plán, ale necítí se o nic lépe než dřív.

Celozrnný chleba jí leží v žaludku jako kámen, její zelené smoothies (které si připravuje novým, speciálním a pekelně drahým mixérem) Petru několikrát dostaly na pokraj migrény, a když se přinutí sníst tofu pomazánku s mrkvovými tyčinkami, má takovou chuť na chleba se škvarkovou pomazánkou, že by plakala.

Přitom si dává tolik práce, aby se motivovala. Smoothie podává, jak se to dočetla v internetových diskusích, dobře vychlazené a v nejhezčích skleničkách z olověného křišťálového skla. Ovesnou kaši a jahody aranžuje tak pěkně, jak to viděla na Instagramu. A stejně všechna ta wellness jídla sotva spolkne.

Po jídle pak Petra sedí s kručícím žaludkem na pohovce a prohlíží svůj feed na Instagramu.

Ten je plný inspirativních fotek zobrazujících superštíhlé blonďaté víly v oblečení na jógu, sotva vyrostlé z puberty, které zamilovaně zírají na svá superfoods smoothies a s výrazem čisté extáze mezi své plné rty zasunují pudink z lesních plodů, s vlašskými ořechy a chia semínky (nízkotučný a stoprocentně bez cukru, samozřejmě). Co je to se mnou, říká si Petra. Proč nemohu být jako ony?

Petra není sama. Víc a víc lidí zjišťuje, že se sice chtějí zdravě stravovat, ale jejich těla jednoduše některé z těch, v médiích skoro hystericky vychvalovaných, superfoods nesnášejí. Překvapující to ale není. Odborná veřejnost si totiž v otázce smoothies, tofu a spol. není tak jistá, jak by to někteří zdravotní apoštolové chtěli.

Mezi kritiky aktuálního trendu patří německý potravinový chemik Udo Pollmer. Se svými, občas polemicky psanými texty je 61letý Němec zavilým nepřítelem různých food guru a veganů z přesvědčení. Hlavně také proto, že jejich skoro náboženské názory dává do kontrastu s vědeckými argumenty.

Hlavní kritika Pollmera vůči trendy potravinám je, že se jedná jen o hype, za kterým ve skutečnosti není mnoho podstaty. Slavná chia semínka, která dnes najdete skoro v každém biomüsli, nazval v článku pro web deutschlandradiokultur.de „krmivem pro ptáky“, na které jsme za posledních 500 let právem zapomněli.

Jeho zmrtvýchvstání vděčí podle Pollmera průmyslu krmiv. Jako krmivo se chia semínka neprosadila, protože jimi krmené slepice snášely malá vejce. Proto nynější snaha přesvědčit lid, aby jim přišel na chuť. Pollmer pochybuje, že to byl dobrý nápad.

Semena na sebe totiž vážou hodně vody a mohou mnoha lidem způsobovat zažívací potíže.

Budete mít zájem:  Co všechno najdeme v chlebu?

Semena, která nechtějí být snědena

A ještě jedna rostlina, která byla původně určena jako krmivo, podle Pollmera udělala kariéru jako superfood: sója.

Ta totiž podle něj není surovinou pro „asijské mléko“, kterou z ní udělala americká a evropská média, ale jedovatá rostlina, která původně sloužila jako průmyslová surovina, poté jako hnojivo a pak – těžce modifikovaná – jako krmivo pro prasata. Teprve když začaly klesat ceny vepřového, napadlo někoho prodávat sóju lidem.

Zdravá ale podle něj není. Fazole sóji totiž mimo jiné obsahují velké množství pohlavních hormonů, které mohou pěkně rozhodit lidskou imunitu a hormony. Není divu, že počet lidí s alergií na sóju stoupá.

Mimochodem i šťávě z rozmixované zeleniny a ovoce nemůže Pollmer přijít na jméno. Obzvlášť když je vyrobena ze surovin, jako jsou listy ředkve, kopřiv nebo mrkvová nať. Syrová listová zelenina je, podle něj, jednou z hlavních příčin otrav jídlem.

Velký počet syrových listů, které skončí ve šťávě, obsahuje kyselinu šťavelovou. Zelené drinky podle něj proto mohou dlouhodobě vést k poruchám ledvin. Důvod pro různé nesnášenlivosti máme podle Pollmera hledat v dějinách naší evoluce.

Lidé jsou totiž takzvanými „coctivory“, tedy bytostmi, které své jídlo pomocí různých způsobů přípravy a vaření upravují tak, aby bylo jedlé a dobře stravitelné.

Je superfood super?Autor:

Pollmer není se svou kritikou různých trendy potravin sám. Další Němec, medik Gunter Frank, stejně jako Pollmer není fanouškem celozrnných výrobků.

Frankův argument je založen na tom, že obranné látky rostlin, které jsou obsažené ve vnějších obalech obilného zrní, jsou pro mnoho lidí špatně stravitelné. Ne každá rostlina totiž chce, aby se její semena jedla.

Ovoce nás láká sladkou dužninou, ale jen proto, aby pecky, které nejíme, skončily pěkně hnojené na zemi, kde může vyrůst další keř nebo strom. Jiné rostliny, jako obilí nebo luštěniny, nemají nic z toho, když jejich plody skončí v našich žaludcích.

Proto se tomu brání pomocí takzvaných obranných látek, jako jsou třeba lektiny nebo gliadin, které jsou u obilí obsaženy právě ve vnějším obalu. Mnoho lidí proto celozrnné výrobky špatně snáší a jejich těla reagují problémy s trávením, píše Frank ve své knize Licence k jídlu.

Příliš alternativní medicína

Odborníky, kteří se na trend superfoods dívají skepticky, najdeme i mimo Německo. Kritický článek výživové poradkyně Petronelly Ravenshear dokonce otiskl britský časopis Vogue. Expertka z Londýna nabádá k opatrnosti. Kadeřávek může pomást štítnou žlázu, plody goji by se měly jíst jen v malém množství, chia semínka mohou blokovat příjem určitých minerálů a quinoa dráždí střeva.

Ale nejen po chemické stránce je současný trend superfoods problematický. Klasifikace na „zdravé“ a „špatné“ potraviny může být škodlivou pro duši a v extrémních případech vést k bulimii, ortorexii a dalším poruchám stravování.

Neblaze proslulým důkazem, že i v komunitě wellness blogerů není vše až tak zdravé, jak se zdá, je Jordan Younger alias The Blonde Vegan. V roce 2014 přiznala, že za jejím superzdravým životním stylem byla ve skutečnosti silná porucha stravování.

Dnes si říká The Balanced Blonde a od hnutí veganů se distancovala. Její fanoušky to nepotěšilo a někteří jí prý dokonce vyhrožovali smrtí.

Younger není jedinou blogerkou z oblasti wellness, jejíž bublina v posledních letech splaskla.

Takzvaná The Wellness Warrior, Jessica Ainscough z Austrálie, byla tak silně přesvědčená, že rakovinu může porazit pomocí zeleninových nápojů, že se odvrátila od konvenční medicíny – s tragickým koncem.

Méně tragicky, ale vysoce trapně skončil případ Belle Gibson, která svou rakovinu chtěla také vyléčit pomocí zdravé výživy.

Média ji opěvovala jako hrdinku, její blog četly statisíce návštěvníků, Gibson díky tomu získala smlouvy na knihy a její aplikace The Whole Pantry byla v App Storu vyhlášená nejvíce prodávanou aplikací v sekci wellness za rok 2013. Škoda jen, že si Gibson svou rakovinu pouze vymyslela, což v roce 2015 musela nesměle přiznat. Od té doby je kolem bývalého vývěsního štítu wellness scény ticho.

I tak ale scéna zdravotních blogů roste a tisíce zastánkyň zdravé výživy nadále přísahají, že se pomocí sóji a smoothies vyléčily z různých potíží. A i když mezi nimi nepochybně jsou tací, jejichž příběhy nejsou vymyšlené, neznamená to, že lze zkopírovat specifickou stravu z jednoho člověka na druhého.

Podle nových poznatků musíme totiž přiznat, že trávení a metabolismus jsou vysoce individuální záležitosti. Vědci v izraelském Weizmannově institutu věd přes týden zkoumali hladinu cukru v krvi 800 lidí a zjistili, že stejné potraviny mohou být různými lidmi stráveny naprosto odlišně.

„Když jsem viděl data, říkal jsem si, že se možná opravdu naprosto mýlíme v tom, jak uvažujeme o nadváze a cukrovce,“ říká jeden z autorů studie Eran Segal. Stejnou myšlenku propaguje i americká odbornice na zdravou výživu, jedna z postav hnutí Health at Every Size – Linda Bacon.

Ve své knize stejného názvu radí stravovat se intuitivně. Jednoduše řečeno: máme poslouchat svá těla a respektovat jejich signály.

To teď dělá i Petra. Místo toho, aby následovala striktní plány expertů, učí se jíst intuitivně. Zkouší sice nové potraviny, ale přitom dává pozor na to, jak její tělo reaguje. Nenutí se jíst něco, co nemá ráda. A taky už nemá špatné svědomí, když si dá občas chleba se sádlem.

SUPERFOODS

1. Kokos: Tělo chrání proti virovým onemocněním, bakteriím, plísním a podporuje činnost mozkové tkáně.

2. Camu camu: Nejbohatší a nejlépe vstřebatelný ze všech přírodních zdrojů vitaminu C.

3. Vanilka: Spolehlivý pomocník při léčbě deprese, zmírnění stresů a zklidnění nervového systému.

4. Kakaové boby: Bohaté na minerály, obsahují významné množství hořčíku, který harmonizuje chemické procesy v mozku, buduje silné kosti a pomáhá regulovat srdeční tep a krevní tlak.

5. Moruše: Obsahují resveratrol, antioxidant, který můžeme najít v červeném víně a který má detoxikační účinky.

6. Maca: Tento kořen dodává energii a posiluje. Má vysoký obsah minerálních látek.

7. Noni: Před více než 2000 lety pomocí tohoto ovoce léčili lidé řadu nemocí. Stromu říkali „Strom zabíjející bolest“.

8. Açai: Plod z palmy, která roste v amazonských lesích. Pomáhá při zlepšení zdraví a při hubnutí.

9. Kustovnice: Pro Číňany naprosto nepostradatelný potravinový doplněk, zejména pro muže ve středním věku.

10. Guarana: Patří mezi nejsilnější legální stimulanty.

11. Physalis (mochyně): Má vysoký obsah vitaminu C a je též uznávaným zdrojem rutinu a vitaminu A. Navíc má velice nízký glykemický index.

12. Carob: Plod rohovníku je přirozené sladidlo, které výborně nahradí čokoládu nebo kakao.

13. Ostružiník moruška: Roste v subarktických oblastech severní polokoule, je bohatým zdrojem vitaminu C.

14. Lucuma: Subtropické ovoce pocházející z Peru, Ekvádoru a Chile podobné avokádu, dříve známé jako „zlato Inků“.

Další superfoods: Chia semínka, Mořské řasy, Včelí produkty, Konopná semínka, Brokolice, Quinoa, Losos, Borůvky, Kefír

Autor: Rhea Krčmářová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector