Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Recepty pro zdraví, nejen v době krize, ale i sen každé kuchařky. Tedy té, co denně vaří a někdy, pokud ne pořád, jí to pěkně leze krkem. Nedej bože, aby k tomu taky musela začít řešit, jestli má vůbec z čeho navařit a napéct své rodině! Nikomu to nepřeju, ale realita některých rodin to je.

Proto přicházím s tipy na jednoduchá, levná jídla, která si připravíte ze snadno dostupných surovin. Vybrala jsem několik receptů ze svého Klubu, které běžně vidí jen platící čtenáři. Doba karantény změnila ledaco. Mimo jiné jsme si vzpomněli na jednoduchost, která uleví nejen peněžence, ale i našemu trávení.

Zdravá, pestrá strava neznamená splácat x různých (často exotických a drahých) potravin, protože jste četli, že jsou zdravé a denně jich musíte sníst tolik a tolik porcí…

Je čas vrátit se ke kořenům, potravinám, které jsou tu s námi už dlouho. Tipy, které vám tu přináším, jsou navíc bez lepku, bez cukru i bez mléka, které lze nahradit, pokud nechcete vařit z vody, domácím ne-mlékem. Pokud víte o někom, komu by mohly pomoct, určitě je sdílejte dál!

Základ jsou zdravé, ale vcelku levné suroviny: obiloviny a luštěniny, vhodné jak na vaření, tak na pečení. Já raději peču, tak se s vámi podělím o své tipy na časově i finančně nenáročné pečení – k snídani, svačině nebo menší večeři. Tipy si někde uložte, až nebudete vědět, co pořád chystat, jako když najdete…

3 druhy obilí, ze kterých připravíte svačinu nebo snídani pro celou rodinu

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Kdy naposledy nebo vůbec kdy jste si připravili jáhlový nákyp? Takové jídlo má úžasné výhody:

  • jednoduché, levné jídlo a jak se z něj člověk nasytí
  • lze ho připravit i bez vajec, ale je s nimi samozřejmě vláčnější
  • lze ho připravit bez mléka (z vody, nebo nahradit nějakým ne-mlékem)
  • je to jídlo, které mají rády i děti, jídlo pro celou rodinu…

Z hlediska výživy je u jáhel zajímavý obsah:

  • B-komplexu
  • draslíku
  • hořčíku
  • železa
  • zinku

Nevýhodou je, že jde o loupané proso, čili že jsou ochuzené o cca 1/3 podílu vlákniny.

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Suroviny:

  • 1 hrnek jáhel
  • 2 dcl rostlinného mléka (ale nemusí být)
  • 1-2 jablka
  • 1 vejce (můžete vynechat, ale pak doporučuji přidat třeba banán nebo více „mléka“, ať je nákyp vláčnější, a ne suchý)
  • hrst hrozinek
  • špetka skořice

Postup:

  1. Uvařte jáhly na kaši (ve vodě nebo s „mlékem“, pokud ho máte).
  2. Do vymazané formy nalijte polovinu jáhel, na ně klaďte nakrájená jablka, posypejte hrozinkami a skořicí.
  3. Přendejte do formy zbytek jáhel a dejte péct dozlatova do středně roztopené trouby.

Vláčné kokosové sušenky

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

 Suroviny:

  • ½ hrnku vařených jáhel
  • ¼ hrnku kakaa
  • ¼ hrnku datlí (nebo hrozinek)
  • ¼ hrnku strouhaného kokosu
  • ½ banánu (dodá vláčnost, ale lze vynechat)

Postup:

  1. Nejdřív dejte namáčet datle v horké vodě – minimálně hodinu před pečením.
  2. Uvařte jáhly.
  3. Připravte si kakao a kokos. Až jáhly trochu vychladnou, aby se s nimi dalo pracovat, přimíchejte suroviny do kaše.
  4. Slijte vodu z datlí (hrozinek) a rozmixujte je dohladka.
  5. Přidejte ke kaši s kakaem a kokosem.
  6. Tvořte placičky a dávejte na plech. Pečte ve středně roztopené troubě.

Tip: Ze stejného těsta můžete upéct kokosky. Jen místo placiček dáte na plech kopečky. A pokud chcete mít upečené hned 2 druhy sušenek, rozdělte si kaši na 2 poloviny a kakao přidejte jen do jedné z nich, a druhou nechte světlou.

Dobře známý oves – zlato v kuchyni

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Oves je výborný pro dodání energie a pro zahřátí. Navíc vás na dlouhou dobu zasytí (oproti jiným obilovinám obsahuje nejen více sacharidů, ale i tuků), takže po něm nebudete pořád hledat, co byste kde sezobli…

Většinou ho snášejí i celiaci a je běžně považován za bezlepkový (resp. obsahuje lepek v jiné formě než jiné obilniny také obsahující lepek). Pokud chcete mít úplný bezlepkový klid, pořiďte si vločky bezlepkové (které nepřišly v procesu zpracování do styku s lepkovými obilninami).

Oves je dokonce oficiálně vědecky uznán jako zdravotně přínosný, což se většině potravin asi jen tak nepoštěstí. O ovsu řekli např. ve FDA (americkém úřadu kotrolujícím potraviny a léčiva):

  • „…americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil tvrzení, podle kterého „rozpustná vláknina z potravin, jako jsou ovesné otruby, použitá jako součást stravy s nízkým obsahem nasyceného tuku a cholesterolu, může snižovat riziko vzniku koronálních onemocnění“. Podobně se vyjádřili ve Švédsku nebo ve Velké Británii…
  • Oves také uklidňuje: „…obsahuje totiž alkaloid uklidňující nervovou soustavu, takže bylo v minulosti poměrně běžnou praxí, že se matrace do postelí plnily senem z ovsa.“
  • Když k ovesným vločkám přidáte zdravé, plnohodnotné tuky ze semen (domácích vlašských nebo jiných ořechů a lněných semínek), dostanete snídani nebo svačinu jedna báseň – dlouho zasytí a vyživí.

My/üsli ovsem

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Suroviny:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku vašich oblíbených ořechů (nebo směsi vlašských, lískových, kešu…)
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • mletá lněná semínka na posypání hotových musli

Postup: 

  1. Přes noc dejte namáčet ořechy. Pak z nich slijte vodu a raději je ještě jednou nebo dvakrát propláchněte.
  2.  Na plech dejte pečicí papír a nasypte na něj vločky (jestli je vám to pohodlnější, využijte pro přípravu surovin větší mísu).
  3.  Přidejte ořechy a kokos.
  4. Dejte péct na cca 15 min do trouby vyhřáté na 150°C. V průběhu pečení 1 – 2x zkontrolujte, jestli se nepřepékají ořechy! Pokud to hrozí, zmírněte teplotu na cca 100°C. Stejně často směs promíchejte, aby se všechno rovnoměrně propeklo.
  5. Vytáhněte z trouby a přimíchejte do musli hrozinky. Lněná semínka přidávejte vždy až před konzumací.
  6. Podávejte k svačině nebo snídani v domácím nebo kvalitním kupovaném rostlinném mléce.

Pokud máte hodně rádi oves jako já, mám pro vás ještě jeden výborný tip: koláčky z ořechů a ovesných vloček. Recept najdete na konci článku tady. >>>

Slané ovesné placky

Jsou další tip na výbornou a zdravou svačinu , která zasytí. Chcete recept? Napište si o něj TADY. Je to zdarma. >>> 

Například pohanka z pseudoobilnin nebo samozřejmě luštěniny. Z těch vytvoříte polévky, hlavní jídla i svačiny, ať už slané nebo sladké.

Pohanka má opět výhody pro to, že neobsahuje lepek.

Ovšem populární tvrzení, že obsahuje velké množství bioflavonoidu rutinu, který podporuje pružnost cév, možná tak docela pravdivý není.

Už bohužel nevím, kde to bylo, ale četla jsem, že jeho množství je v pohance údajně opravdu vysoké, ovšem v listové části. Zahřívající účinek jí ovšem TČM jako celozrnné (pseudo)obilovině přisuzuje.

Pohankové křupky

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Suroviny:

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek šťavnatých hrozinek
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sezamového semínka

Postup:

  1. Namočte pohanku (alespoň na hodinu). Pak slijte a nechte okapat vodu.
  2. Dejte pohanku do misky. Přimíchejte kakao, kokos, hrozinky, skořici a semínka.
  3. Až pořádně vše promícháte, mělo by vzniknout kašovité, ale ne tekuté těsto.
  4. Rozehřejte troubu na 150°C. Z těsta vytvořte drobné hrudky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. (Pokud byste měli více času, můžete hrudky delší dobu sušit na malou teplotu v troubě nebo sušičce.)
  5. Pečte asi 20 minut. Poté hrudky zkontrolujte. Měly by být lehce křupavé, ale ne úplně vysušené a tvrdé.
  6. Nechte nejlépe pár hodin odležet. Pokud to ale nevydržíte, jako my u nás doma, schroupejte je hned. Budou vám jen víc křupat.

Než opustíme oblast obilovin a přejdeme k luštěninám

přidám ještě jeden tip. Sice nejde o žádnou výživovou hitparádu, ale může udělat radost nejen těm nejmenším. Snadné, levné a rychlé: domácí pudink. Recept na něj najdete v článku tady. >>>

Čočkové kari placky

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Suroviny:

  • 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžících vody
  • 120 g rozmixované uvařené červené čočky
  • 100g mandlové mouky (kterou snadno nahradíte rozemletými nebo rozmixovanými ořechy)
  • 10g předem namočených slunečnicových semínek
  • sůl dle chuti
  • koření (kari, kurkuma, drcený římský kmín, špetka chilli)

Postup:

  1. Přes noc dejte namáčet čočku a semínka.
  2. Poté slijte vodu z čočky a dejte ji vařit v nové vodě. Vařte do změknutí asi 2 hodiny.
  3. Po uvaření nechte čočku trochu vychladnout a přidejte do ní mandlovou mouku nebo ořechy, lněná semínka a opláchnutá (a nejlépe i opražená) slunečnicová semínka.
  4. Dochuťte solí a kořením.
  5. Všechno dohromady dobře promíchejte a rozmixujte nahladko.
  6. Plech vyložte pečicím papírem a z těsta, které vám vzniklo, tvořte placičky.
  7. Pečte ve středně vyhřáté troubě do zhnědnutí.

Máte rádi fazole?

Koukněte sem do článku, na konci najdete recept na další luštěninové placičky. >>>

Něco pro potěšení navíc hlavně do horkých dnů nebo pro horké typy…

Doufám, že neúpíte nedostatkem, ať surovin nebo nápadů na to, co pořád vařit nebo péct. V tom druhém já vás nenechám a zvu vás k moři: k moři inspirace do kuchyně, kde se zdravě vaří, peče a jí. Než se s vámi podělím o poslední recept v tomto článku, chci vás pozvat k sobě do Klubu Pohodové trávení. >>>

Budete mít zájem:  Vnitřní Křečové Žíly Léčba?

Výborné recepty z jáhel na jednom místě. Jak je připravit nejlépe?

Jáhly jsou významnou surovinou vzniklou po oloupání prosa. 

Znáte je? Jsou velice zdravé a v kuchyni mají univerzální využití.

I proto jsme pro vás připravili 6 výborných receptů z jáhel.

Budete překvapeni, jak skvěle mohou chutnat!

Jáhlový nákyp s jablky 

Ochutnejte nákyp s jáhlami a jablky. Je chutný a vydatný.

INGREDIENCE

  • 200 g jáhel
  • ⅔ plechovky kondenzovaného mléka
  • 100 g másla
  • 10 kousků vlašských ořechů
  • 100 g jablek
  • 1 lžička skořice
  • hrst rozinek

POSTUP

  • Jáhly si propláchneme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. 
  • Následně je dáme do hrnce s vodou a vaříme 7 minut.
  • Jáhly zcedíme, přidáme k nim kondenzované mléko, máslo, na plátky nakrájená jablka smíchaná se skořicí a hrst propláchnutých rozinek.
  • Směs rozdělíme do malých zapékacích misek a posypeme ořechy. 
  • Dáme péci na 30-40 minut při 180 °C.

Jáhly a zdraví – koukněte na náš receptwww.youbeauty.com

Náš tip: Zkuste také jáhlový nákyp naslano.

Sladká jáhlová kaše s ovocem

Nebo by vás více lákala snídaně v podobě jáhlové kaše na sladko?

INGREDIENCE

  • ½ hrnku loupaných jáhel
  • 2 hrnky mléka (může být i kokosové nebo sojové)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce

Na ozdobu:

  • chia semínka
  • mandlové plátky
  • ovoce

POSTUP

  • Jáhly si první v sítku propláchneme pod tekoucí vodou a zbavíme je případných zbytků slupek, které by působily hořkost. 
  • Následně jáhly nasypeme na utěrku a osušíme je. 
  • Pokud chceme kaši jemnou, dáme jáhly do mixéru a pomixujeme je. 
  • Pak je dáme do hrnce s mlékem a vaříme 10 minut. 
  • Poté přidáme borůvky a cukr a vaříme ještě 5 minut. 
  • Nakonec dozdobíme chia semínky, plátky mandlí a ovocem nebo zkrátka tím, co máme rádi. 

Jáhly a zdraví – koukněte na náš receptwww.foodtolive.com

Jak na jáhlovou kaši? Mrkněte se na video:

Jáhlový koláč s čokoládou a pomerančem

Zdravý recept na jáhly na sladko. Výborný koláč s čokoládou.

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 100 g jáhlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • kůra ze dvou pomerančů a ½ hrnku šťávy
  • kakao na posyp
  • ¼ -½ hrnku cukru moučky
  • na ozdobu kandovaná pomerančová kůra

POSTUP

  • Máslo a cukr si spolu utřeme do pěny, následně přidáváme vejce jedno po druhém, důkladně šleháme. 
  • Mouku, kakao a prášek do pečiva si prosejeme a smícháme s pěnou z másla. 
  • Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péci na 180 °C na 18 minut. 
  • Mezitím, co korpus chladne, si můžeme připravit krém. 
  • Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladit. 
  • Ze smetany si ušleháme šlehačku. 
  • Tu pak smícháme s vychladlou čokoládou, přidáme pomerančovou kůru a šťávu.
  • Na vychladlý korpus krém naneseme, posypeme kakaem smíchaným s cukrem, ozdobíme kandovanou kůrou a dáme chladit ideálně přes noc.

Jáhly a zdraví – koukněte na náš receptwww.ruchikrandhap.com

Jáhlové rizoto se žampiony

Hledáte zdravé recepty? Jáhly na slano vás mohou mile překvapit.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a ¼ hrnku nakrájených žampionů
  • 1 hrnek loupaných jáhel 
  • 2–3 hrnky zeleninového vývaru
  • ¼ hrnku bílého vína nebo lžíci vinného octa
  • ¼ hrnku strouhaného parmazánu nebo jiného oblíbeného sýru
  • 1 hrnek čerstvého špenátu
  • sůl 
  • pepř
  • k servírování čerstvá petrželka

POSTUP

  • Na oleji si orestujeme šalotku, přidáme prolisovaný česnek a žampiony.
  • Přidáme vinný ocet nebo víno a vaříme 5 minut. 
  • Pak přidáme jáhly a necháme 2 minuty vařit. 
  • Přilijeme vývar, přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí. 
  • Nakonec přidáme špenátové listy, sýr a promícháme. 
  • Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.

Jáhly a zdraví – koukněte na náš receptwww.cottercrunch.com

Jednoduchá jáhlová polévka a jogurtem

Jáhly na slano si připravíte snadno i součástí polévky. 

INGREDIENCE

  • 1 hrnek jogurtu
  • ¼ hrnku jáhlové mouky
  • 3 a ½ hrnku vody
  • sůl
  • 1 lžička cukru
  • ¼ hrnek předvařené kukuřice
  • 3 lžíce nakrájených paprik (mix červené, zelené a žluté)
  • 2 lžíce nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky nasekaného koriandru
  • 3 lžíce másla nebo ghí
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 zelená chilli paprička podle chuti

POSTUP

  • Mouku smícháme s jogurtem a postupně přidáváme vodu a mícháme, aby se netvořily hrudky. 
  • Vše přelijeme do hrnce a začneme vařit za stálého míchání.
  • Necháme vařit asi 15 minut, pak dochutíme cukrem, solí, pepřem, kmínem, částí koriandru a přidáme zeleninu. 
  • Povaříme do změknutí zeleniny, nakonec zjemníme máslem.
  • Podáváme ozdobené koriandrem, případně dochutíme chilli papričkou.

Jáhly a zdraví – koukněte na náš receptwww.naturallynidhi.com

Jáhlové placičky s batáty nebo dýní

Máte chuť na nadýchané placičky s jáhlami? Jsou zdravé a chutné.

INGREDIENCE

  • ½ hrnku jáhlové mouky
  • 1 hrnek špaldové nebo bezlepkové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a ¼ až 1 a ½ sojového nebo mandlového mléka 
  • 1 lžíce oleje
  • 1 středně velký batát nebo stejné množství dýně

POSTUP

  • Batát nebo dýni si uvaříme v páře nebo upečeme v troubě doměkka a rozmačkáme na kaši. 
  • Mouky si smícháme se solí, skořicí, cukrem, kypřicím práškem a muškátovým oříškem. 
  • V jiné míse si smícháme jablečný ocet s mlékem a přidáme pyré. 
  • Následně k tekutým ingrediencím přidejte suché a důkladně smíchejte. 
  • Pokud je těsto moc husté, přidejte ještě mléko. 
  • Na rozpálenou pánev nalijeme část těsta a necháme smažit asi 2 minuty. 
  • Pak placičku otočíme a smažíme opět 2 minuty.

Jáhly a zdraví – koukněte na náš receptwww.preppykitchen.com

Jak uvařit jáhly

Přesto, že jsou jáhly naprosto univerzální surovinou, kterou používali i naši předkové, v posledních letech se z našich jídelníčků vytratila. Přitom jsou velice zdravé. Pomáhají bojovat s únavou, proti depresím a anémii. 

Jak ale uvařit jáhly tak, aby nebyly hořké? Před tím, než je dáte vařit do vody je jednoduše spařte v sítku horkou vodou. Pak je teprve dejte vařit do vody s trochou soli a oleje na 15 minut. Vytvoříte tak základ pro všechny pokrmy, kupříkladu dezerty, knedlíky, polévky, saláty, karbanátky, rizoto a další dobroty. 

Další zajímavosti o jáhlách

Jáhly jsou spojeny se zdravým stravováním. Nachází v kuchyni široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jáhelníku.

  • Jsou navíc přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné i pro osoby trpící celiakií.
  • Pokud máte rádi pokrmy z obilovin, určitě se inspirujte třeba našimi recepty na kuskus.
  • Do komentářů napište, jak se vám naše zdravé recepty z jáhel povedly.

Co jsou j�hly recept

Sdílet:

Co jsou j�hly recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Co jsou j�hly, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Co jsou j�hly. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Co jsou j�hly receptů z čech i ze světa. Dobrou chuť!

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Gougères jsou sýrové bochánky z odpalovaného těsta, jinak také nazývané profiterolky, česky se jim říká větrník. Jejich c…

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Kukuřičné lívance jsou skvělou svačinou už pro děti batolecího věku, ale díky přidaným ingrediencím se hodí i například p…

Jáhly a zdraví – koukněte na náš recept

Co by měl mít každý kuchař ve svém repertoáru? Jsou to určitě základy, například jak připravit rýži nebo upéct kuře. Nebo…

Zalijeme je 1.5 násobkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Pod pokličkou vaříme, až jsou jáhly téměř měkké, asi 10 minut. Poté přimícháme zeleninový základ na lečo, podle potřeby podlijeme trochou vody a pod pokličkou ještě asi 5 minut podusíme, aby se jáhly dovařily a došlo k propojení chutí. Dochutíme čerstvě …

Podobné recepty jako Jáhly se zeleninou na způsob leča

Jáhly 2-3x spaříme vřelou vodou, propláchneme a vaříme ve vodě v poměru 1:3, asi 15 minut. Propláchneme studenou vodou. V kastrole osmažíme na olivovém oleji cibulku, přidáme pórek, česnek nakrájený na tenké plátky, papriku, rajčata, řapíkatý celer a víc jako půl sáčku mražené zeleninové směsi na čínu. Na …

Podobné recepty jako Jáhly tak trochu po čínsku

Květákové karbanátky se sýrem jsou takové křehké a voňavé jarní jídlo. Můžeme k nim uvařit bramborovou kaši, nebo jen uvaříme brambory a polijeme je rozpuštěným máslem. Tatarská omáčka jako doplnění je rozhodně vítaná. (celý recept) Květákové karbanátky se sýrem jsou takové křehké a voňavé jarní jídlo …

Podobné recepty jako Květákové karbanátky se sýrem

Co sbírat v září a jak houby zužitkovat. Ingredience receptu. 100 g vepřových jater 30 g másla 1 vejce 100 g strouhanky sůl česnek mletý černý pepř zelená petrželka nebo pažitka; Způsob přípravy. Játrové knedlíčky jsou klasická a asi nejoblíbenější zavářka do hovězí nebo slepičí polévky. Všichni je známe a všichni je milujeme. Nožem na prkénku …

Budete mít zájem:  Léky Na Nespavost Na Předpis?

Podobné recepty jako Játrové knedlíčky do polévky

Katko,mozna pecete prilis dlouho,tim pedem se testo moc vysusi,ja osobne pecu buchty na 200 ° a jen 20 min a zustanou hezky vlacne i po vychladnuti.Ohledne vytekani naplne,tak to se mi stavalo taky,pak jsem zacala testo vyvalovat valeckem aby bylo stejne „tluste“ a po naplneni necham jeste odpocinout minimalne 30 minut.Doufam,ze ma rada bude co platna,jsou tady i zkusenejsi kucharky 🙂

Podobné recepty jako Starodávné buchty

Míša řezy jsou inspirované stejnojmenným nanukem, který má u nás dlouholetou tradici. Typická je pro ně tvarohová náplň a čokoládová poleva. Suroviny. 8 porce. Tvarohová náplň 250 g máslo 80 g moučkový cukr 500 g polotučný tvaroh Těsto 2 ks vejce 1 hrnek mléko 1 hrnek cukr krystal 2 hrnek polohrubá mouka 1 balíček prášek do pečiva 2 lžíce kakao 0,50 hrnek olej …

Podobné recepty jako Míša řezy jen dvě vejce!

Nechápu,co je na nich tak vynikajícího, chutnají jako olejová buchta. Za mou osobu lívance nic moc! Klasické lívance z kynutého těsta jsou o 100% lepší a chutnější 😉 Nedoporučuji tento recept. Ale 100 lidí 100 chutí B-)

Podobné recepty jako Americké lívance

Kávové slzičky – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Kávové slzičky

Di, co to jsou špecle? Ty noky jsem si k tomu tenkrát napsala, ale nenašla jsem odvahu je vařit. Konečně ono s chlebem je to vždycky rychle hotové. Di | 21. 4. 2005 15:27. Tento recept jsem zlusila, když ho Jiřina Bohdalová uváděla v televizi. Doporučovala navíc odstranit s kuřete kůži. Výsledek je opravdu vynikající. Paní Bohdalová k němu dělala noky, mě chutnají …

Podobné recepty jako Tondovo kuře

Jsou to jeřabiny,tak jak jsem zadal v receptu.(jedlé),asi to bude ten černý jeřáb,mi tomu tak neříkáme,jsou to větší černé plody.Likér je vynikající,vyzkoušejte! Tereza J. | 5. 6. 2008 10:52. Ja to chápem ako jarabinu, tak je to napísané. Jana Wernischova | 5. 6. 2008 10:21. Já to pochopila jako plody černého bezu, kterému říkáme bezinky. Možná špatně čtu …

Podobné recepty jako Griotka z černých jeřabin

NEMYSLÍM, ŽE JÁTRA JSOU NĚJAK SPECIELNĚ NEZDRAVÉ !!!! Což játrová paštika, svatební knedlíčky v polévce, játrovky, Jitrnice, atd.atd. Je třeba jíst co nám chutná a ne co se líbí nebo nelíbí Bruselu. To už porodilo tolik kravin že je to na Bohnice.

Podobné recepty jako Játracibulajdy

Co rychlého připravit, když se blíží návštěva a máte málo času Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití Jídla na chlapská kamarádská setkání a „pánské jízdy“ Pomazánky jsou vděčné jídlo a naše databáze jich obsahuje mnoho Recepty z červené řepy, které zachutnají i prospívají zdraví

Podobné recepty jako Citronovo česnekový zázrak

Švestková povidla – recept: Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 2,5-3 hodiny. Záleží na

Podobné recepty jako Švestková povidla

  • Všechny ostatní vafle co jsem dělala podle receptů z netu jsou strašně tuhá, ale toto je naprosto luxusní
  • Podobné recepty jako Oblíbené vafle

Co me nadchlo je, ze buchty jsou opravdu za 20 minut hotove. Dele bych je v troube rozhodne nenechavala. Doporucuji 😉 bozka | 6. 11. 2012 10:50. YTed jsem dala testo.

Tak rychle a jednoduse jsem jeste zadne nedelala a touz pecu hodne dlouho. Kdo hleda nejjednodussi pripravu buchet pro sve nejblissi at vyskousi tyto. Vsem ostatnim preji dobrou chut Petra | 20. 10.

2012 20:29. recept je na nic …

Podobné recepty jako Buchty

Karlovarský knedlík – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Karlovarský knedlík

Hraběnčiny řezy jsou klasickým českým moučníkem připravovaným tradičně s jablečnou náplní a bílkovým sněhem. Na moučníku si nejlépe pochutnáte třeba při odpolední kávě nebo čaji. Suroviny. 20 porce. Těsto 200 g máslo 200 g moučkový cukr 4 ks žloutek 450 g polohrubá mouka 6 g prášek do pečiva Náplň 200 g cukr krystal 50 g rozinky 1 lžička skořice 4 ks …

Podobné recepty jako Hraběnčiny řezy

Skořicové vafle – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Skořicové vafle

Šťouchané brambory. Jedna ze stálic lidové kuchyně, která byla kdysi běžným denním jídlem či mohla rozmarně zafungovat jako příloha. Se zelenou nebo osmaženou cibulkou, s vypraženou slaninou, nebo třeba jen máslem. Tahle příloha je vynikající na všechny způsoby. 22.

Podobné recepty jako Šťouchané brambory

Úly – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Úly

Janina | 1. 11. 2014 13:06. Myslím,že každý máme jinou chuť,ale v závěru z toho j hovězí na houác a to je podstatné a co se týká poznámek PROSTŘENO tak se někdy divím,co tam ty lidi chtějí – vařt,pochutnat si,lést někomu po bytě,poznat něco nového nebo jim jde o prachy,někdy je to trapné až ostudné.Pa a dobrou chuť ať je to u čehokoliv c se vám podaří.

Podobné recepty jako Hovězí na houbách II.

Pokud mohu poradit tem, co jsou v USA,tak ja jsem objevila Polsky kramek a tam maji jejich hrubou mouku Krupcatku a nebo v normalnich Am.

obchodech maji mouku podobnou hrube,ale je balena v krabicce tvaru valce a jmenuje se Wondra.Na obrazku je naberacka s omackou.

Take cerstve drozdi se da sehnat „Fresh yeast“ v chladicich boxech u syru nebo masla.Nejlepe je se zeptat prodavacu.Hodne stesti …

Podobné recepty jako Houskové knedlíky

Jednoduchý jahodový koláč – recept: Žloutky, cukr a tuk vymícháme, přidáme mouku a v teplém mléce nabobtnané droždí. Promísíme a rozetřeme na vymazaný plech.Na těsto klademe jahody,

Podobné recepty jako Jednoduchý jahodový koláč

Babiččiny zelňáky. Kysané zelí je klasika české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. Připravte ve své kuchyni milované zelňáky, placky ze sladkokyselého zelí s kmínem. Jsou jednoduché na přípravu a bohaté chuťově.

Podobné recepty jako Babiččiny zelňáky

Anna J: Jana má pravdu, bramborz nejsou yelenina. Prostě se tam nepočítají (a jinak jsou to hlízy).Podobně meloun není ovoce, ale patří do stejné skupiny zeleniny, jako např. dýně :-)Ale nutno podotknout, že tyto znalosti na kvalitu jídla vliv nemají 😉 Gábina H | 31. 10. 2007 10:01. Já ještě do hotové bramboračky přidávám na závěr prolisovaný česnek. Jana …

Podobné recepty jako Bramboračka s houbami

Dušené hlávkové zelí. Nejoblíbenější česká zeleninová příloha – dušené hlávkové zelí. Recept je pro pokročilé kuchaře, kteří si jen potřebují ujasnit, co všechno do pokrmu patří. Závěrečné ochucení bude na vás, protože každý má jiné chutě, kyselejší nebo sladší chuť je individuální.

Podobné recepty jako Dušené hlávkové zelí

Budete se divit, co to s tou chutí udělá, jsou neodolatelně vynikající. Tohle mám od mojí babičky ze slovenska. Jana | 27. 9. 2004 09:39. Opravdu dobrý recept, langoše byly naprosto vynikající. Mirka Bernier | 21. 9. 2004 22:15 . Moc dobre! Nemela jsem jogurt, ale presto to bylo vynikajici! Na cekani 12hodin jsem se bodla a par jich udelala hned, nebyli nejuzasnejsi ale byli moc …

Podobné recepty jako Langoše

Pelmeně. Hodnocení receptu je 4.9. 4.9 14×. Ohodnoťte recept. Z mouky, vejce a vody vypracuji těsto, nemá se lepit ani drobit. Mleté maso důkladně promíchám s vodou, (řádné propracování nevytvoří z vařeného…. J. A. Těstoviny Doba přípravy: 60 18 názorů. 1/3.

Podobné recepty jako Pelmeně

K chilli con carne patří podat kus chleba nebo rýži či polentu. Hodnocení receptu je. 5,0 (66) Pro možnost hodnocení. se prosím. přihlašte. Eliza. 58 názorů. Doba přípravy.

Podobné recepty jako Chilli con carne

Buchta celulitida – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Buchta celulitida

Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie. Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností Smažená jídla se těší oblibě. Mohou být i zdravější, než se zdá Nejrůznější typy knedlíků jsou důležitou součástí české kuchyně

Podobné recepty jako Jáhly s dýní a vlašskými ořechy

Těsto zpracujeme rukama na válu, až je hladké a nelepivé. Rozdělíme na 12 kousků. Každý rozválíme do kulatého tvaru aby bylo co možná nejtenčí …

Budete mít zájem:  Voda z vodovodu či kohoutku a zdraví – jak ji můžeme upravit?

Podobné recepty jako Domácí tortily

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách Postup přípravy Na pánvi rozehřeleme olej. Cuketu nakrájíme na plátky, lilek taktéž na plátky, nebo čtvrtky a opékáme zvolna na pánvi s olivovým olejem. Postupně přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, nastrouhaný zázvor, na nudličky papriku a mícháme. Pak přidáme na čtvrtky nakrájené brambory …

Podobné recepty jako Zelenina na víně a medu

Co rychlého připravit, když se blíží návštěva a máte málo času Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití Jídla na chlapská kamarádská setkání a „pánské jízdy“ Pomazánky jsou vděčné jídlo a naše databáze jich obsahuje mnoho Recepty z červené řepy, které zachutnají i prospívají zdraví Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu …

Podobné recepty jako Tvarohové řezy

Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (obr.2 a 3). Pak slupku otrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách „protlačujeme“, až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.4). Zdroj: recept 1+2 noviny Blesk Uvařeno. Přidat do oblíbených (119x) Moje poznámka Přidat poznámku …

Podobné recepty jako Jablečná povidla na 3 způsoby

To je dobře, že jsi to zkusila a není třeba se teoreticky dohadovat, co jde a co už ne. Odpovědět zizala 19. 1. 2016 19:09 Zkusila jsem placky upéct z 1/4 množství. Recept funguje , kdyby tam bylo méně šlehačky a vajec, šlo by to i bez mouky. Jsou i jemné, celkem chutné, připomínají spíš lívanečky Kdo ale aspoň trochu dbá na to, co jí, často je dělat nebude Foto …

Podobné recepty jako Kerkonošské sejkory

Tak tyto housky jsou za mě asi nejlepší z těch které jsem vyzkoušela.Majolkové® nejsou špatné ale co se týká těchto s máslem tak jsou načechrané a velice chutné.Já je po upečení ještě pomažu rozehřátým máslem s mlékem.Dělám to u všeho kynutého co peču.Krásně odvlhnou.Chtěla bych ještě zkusit ze špaldové mouky tak uvidím a dám vědět.Ale podle mě by …

Podobné recepty jako Jednoduché domácí housky

Copyright ©2014-2021 Jidlo.cz vytvořeno a provozováno firmou Webmint s.r.o. Kontakt | Podmínky použití | Ochrana os.údajů

Prodej reklamních ploch na webu zajišťujeme na tel. 775974478

Recepty, ve kterých hrají hlavní roli jáhly plné bílkovin

Jáhly jsou plné bílkovin.
Foto: Profimedia.cz

Absence lepku z nich dělá vítanou surovinu pro lidi, kteří trpí intolerancí či alergií na lepek.

„Jáhly mají značně vysoký obsah bílkovin. Na 100 g jáhel připadá okolo 11 g bílkovin a okolo 8 g vlákniny, která snižuje glykemický index. Proto jsou vhodné pro sportovce a osoby, které chtějí budovat svalovou hmotu či zhubnout.

Obsažená vláknina rychle zažene pocit hladu a omezí přejídání. Díky komplexním sacharidům dochází k pozvolnému uvolňování cukrů. Organismus tak bude zásobován energií po delší dobu.

Navíc jsou jáhly lehce stravitelné, což ocení lidé s citlivým trávicím traktem,“ zmiňuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka z firmy Zdravé stravování.

V loupaném prosu se kumuluje velké množství minerálů jako zinek, draslík, hořčík, železo, měď či fosfor. Obsažený zinek napomůže regeneraci tkání a hojení ran. Hořčík podpoří žádoucí nervosvalovou dráždivost a správnou srdeční funkci. Anemickým pacientům jáhly dodají potřebné železo.

„Jáhly také obsahují křemík, který se řadí mezi esenciální prvky a tělo si je neumí samo vyprodukovat. Právě křemík ve spojení s hořčíkem a vápníkem mají vliv na zdraví zubů, nehtů a vlasů. Díky nim máme krásnou a pružnou kůži, nelámou se nám nehty a netřepí vlasy,“ upozorňuje nutriční specialistka a dodává:

„Konzumace jáhel se doporučuje i při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích. Jáhly regulují vlhkost v organismu, čímž pozitivně působí na stav sliznice.“

Jáhly inklinují díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin ke žluknutí, tedy oxidaci, proto se nedoporučuje dlouhodobé skladování.

Před samotnou úpravou je nezbytné je opakovaně a velmi důkladně propláchnout ve studené vodě, dokud se nezbavíme kalu, a následně spařit horkou vodou. Proplachováním se zbavíme nežádoucí hořkosti a pachuti.

Následně se pak jáhly připravují obdobně jako rýže. Tedy po dobu přibližně 20 minut v osolené vodě či mléce (záleží na dalším použití). V případě poměru tekutiny 1:2 vaříme, dokud se tekutina nevstřebá, při poměru 1:3 přebytečnou tekutinu scedíme.

Foto: archív Kateřiny Šimkové

INGREDIENCE
  • 25 g jáhel v suchém stavu
  • 90 g mléka
  • 100 g jogurtu
  • 80 g jablek
  • 10 g lískových ořechů
  • 10 g medu
  • 10 g třtinového cukru
  • 10 g másla
  • muškátový oříšek
  • Jáhly několikrát propláchněte studenou vodou, poté spařte proudem horké vody a přiveďte k varu společně s mlékem. Vařte je, než vznikne kaše.
  • Do té následně přidejte med a jogurt a vše dohromady pořádně promíchejte.
  • Jablka nakrájejte na kostičky.
  • Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm jablka posypaná cukrem, přidejte muškátový oříšek pro zvýraznění chuti a nechte zkaramelizovat.
  • Kaši nandejte do talíře, na ni poklaďte zkaramelizovaná jablka a posypejte nahrubo nadrcenými lískovými ořechy.
Na maso
  • 100 g kuřecích prsou
  • 30 g bílého jogurtu
  • 15 g 30% eidamu
  • 10 g zakysané smetany
  • řepkový olej
  • kari
  • sůl
  • pepř
Jáhlová kaše
  • 30 g jáhel v suchém stavu
  • 40 g sterilovaného hrášku
  • 10 g cibule
  • česnek
  • sůl, pepř
Mrkvové pyré
  • 100 g mrkve
  • čerstvý zázvor
  • sůl, pepř
  • Kuřecí prsa nakrájejte na nugety, maso nasolte a opepřete.
  • Před přípravou těstíčka předehřejte troubu na 170 °C.
  • Na těstíčko smíchejte jogurt se zakysanou smetanou, najemno nastrouhaným sýrem, kari a malou špetkou soli.
  • Následně v něm obalte připravené kuřecí nugety. Vyskládejte je na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě přibližně 35 minut.
  • Jáhly důkladně properte studenou vodou, spařte horkou vodou a vařte doměkka. Orestujte cibulku a hotovou ji smíchejte s jáhlami a sterilovaným hráškem. Celou směs pak dochuťte dle libosti česnekem, pepřem a solí.
  • Pečlivě očistěte mrkev a následně ji uvařte a rozmixujte. Vzniklé pyré lehce dochuťte solí, pepřem a najemno nastrouhaným zázvorem.
INGREDIENCE
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • 2–3 vejce
  • švestek podle chuti (sušené před použitím namočte)
  • 1/2 hrnku cukru
  • semínka dle chuti (doporučujeme slunečnicová)
  • špetka soli
  • rozinky
  • sušené meruňky
  • mandle na posypání
  • máslo
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • Hrnek jáhel spařte horkou vodou, pak zalijte dvojnásobným množstvím vody a bez pokličky vařte se špetkou soli asi 5 minut.
  • Jáhly sundejte z plotny, přiklopte a nechte 15 minut dojít a vychladnout.
  • Do odstáté kaše zamíchejte polovinu cukru promíchanou s oddělenými žloutky a případnými semínky, rozinkami a sušenými meruňkami. 
  • Z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte do něj druhou polovinu cukru a vyšlehejte do pevné hmoty. Tu opatrně přimíchejte k jahelné směsi.
  • Vymažte si remosku či dortovou formu s průměrem 22 cm máslem a vysypte hrubou moukou či krupicí. Na dno formy rozetřete polovinu směsi, tu poklaďte švestkami a přidejte další vrstvu směsi. Druhou vrstvu ozdobte plátky mandlí. Jahelník pečte 25–30 minut na 180 °C.
INGREDIENCE
  • 400 g jáhel
  • 1 kg zeleniny (paprika, cuketa, lilek, brokolice)
  • 3 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • pepř, sůl
  • olivový olej
  • tymián
  • rozmarýn
  • bazalka na ozdobení
  • sýr na posypání
  • Očistěte zeleninu s cibulí a nakrájejte je na velké kusy.
  • Česnek prolisujte a smíchejte na plechu se zeleninou, olejem, solí, pepřem a bylinkami.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do té doby, dokud zelenina nebude měkká, ale stále ještě křupavá – zhruba 35 minut.
  • Během pečení směs občas promíchejte a začněte si připravovat jáhly.
  • Suché jáhly propláchněte několikrát studenou vodou a následně spařte horkou. To pomůže odstranění případné hořké chuti.
  • Jáhly dejte do hrnce, zalijte vodou v poměru 1:2, osolte a vařte 15 minut.
  • Po dovaření nechte jáhly ještě zhruba 10 minut dojít. Hotové jáhly pak smíchejte s upečenou zeleninou, dle preferencí dosolte či dopepřete.
  • Hotové rizoto podávejte posypané strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
  • Jáhly můžeme použít jako zahušťovadlo do omáček, zavářku do polévek, ingredienci do salátů nebo jako přílohu, kde může loupané proso alternovat těstoviny, čočku, brambory nebo rýži.
  • Jáhly nemusí přílohu nutně nahrazovat, ale mohou ji i doplnit, jako v případě vaření rizota či bramborových knedlíků.
  • Lahodnou roli jáhly sehrají při přípravě sladké kaše, jen při úpravě použijeme více tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence. Pak dochucujeme podle svých preferencí medem, ořechy, rozinkami nebo krájeným sušeným či čerstvým ovocem.
  • Další využití pro jáhly najdeme při přípravě sladkých dezertů, jako jsou nákypy či koláče.
  • Nachystat z nich můžeme i karbanátky, slané placky nebo různé nádivky, například do grilovaných paprik.
  • Málokdo ví, že jáhly mohou posloužit i jako zdravá krémová náplň zákusků.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector