Lupénka a riziko infarktu

Lidé s lupénkou se často cítí jako vážně nemocní lidé a taky jimi jsou, protože nemoc jim výrazně ovlivňuje život. A z pochopitelných důvodů se nezajímají o svoji hladinu cholesterolu ani velikost krevního tlaku.

Lupénka a riziko infarktu Srdce,Valentýn,láska

Lidé s lupénkou se často cítí jako vážně nemocní lidé a taky jimi jsou, protože nemoc jim výrazně ovlivňuje život. A z pochopitelných důvodů se nezajímají o svoji hladinu cholesterolu ani velikost krevního tlaku, mají přece jiné starosti. Jenže – jejich riziko srdečního infarktu je výrazně větší než u zdravé populace.

Spojení mezi psoriázou (lupénkou) i jinými revmatickými onemocněními, jako je například artritida, a zvýšeným rizikem infarktu myokardu bylo případovou studií Dr. Gelfanda z Pensylvánské univerzity odhaleno již před dvěma roky.

Při tomto výzkumu spolupracovali kardiologové s dermatology. Tyto obory přitom spolupracují velmi zřídka, proto je tento nový poznatek do jisté míry výjimečný.

Možné spojení ischemické choroby srdeční a lupénky ale znamená jen velmi malé povědomí u kardiologů i dermatologů. Informace totiž prostě přicházejí ze zdrojů, které kardiologové běžně nečtou. Stejně tak jako dermatologové se nezajímají o kardiologickou literaturu.

Všichni na kontrolu

Proto na problém znovu upozorňuje Dr. Friedewald z Univerzity v Notre Dame v Indianě: „Nejdůležitější věcí je praktický dopad tohoto zjištění. Všichni pacienti s psoriázou a obzvláště ti s vážnou formou by měli mít stanovené riziko ischemické srdeční choroby. A po nezbytném vyšetření musí následovat léčba, která by měla být agresivnější než ta nynější.“

Jakýkoli zánět škodí

Dr. Friedewald také tvrdí, že je stále více důkazů svědčících o tom, že zánět hraje klíčovou roli v rozvoji nemocí srdce. Nasvědčují tomu IM u pacientů bez zvýšeného cholesterolu a zvýšené riziko ICHS při akutních infekcích.

Proto je vhodné, aby byl pacient s psoriázou odeslán ke svému praktickému lékaři nebo internistovi.

Ten pak stanoví riziko ischemické srdeční choroby pomocí změření krevního tlaku, množství tuku v krvi a C-reaktivního proteinu, který se zvyšuje právě při zánětu.

(zep)

Zdroj: theheart.org

Vši Infarkt myokardu Cholesterol Infarkt Ischemická choroba srdeční Líbil se vám článek? ANO NE Lumbální punkce

Lumbální punkce, slangově „píchání do páteře“ je odběr mozkomíšního moku z páteřního…

Lupénka

Lupénka, psoriáza, je chronické kožní onemocnění. Typicky se projevuje poruchou…

Bolest palce u nohy

Dobrý den, už den mě bolí palec u nohy v oblasti vedle nehtu. Plus k tomu mam…

‚Vřídek‘ pod jazykem

Dobrý den, v pravé části spodiny ústní mezi jazykem a zuby pociťuju podlouhlý…

Nitroděložní tělísko

Dobry den, ted mam druhe nitrodelozni telisko. Pri zavedeni prvniho nebyl zadny…

Minipilulka

Dobrý den, od února 2012 beru antikoncepci Azalia (kvůli trombofilii nemůžu…

Antikoncepce

Chtěla bych se zeptat. Beru HA a kvůli dovolené jsem neudelala pauzu abych to…

Bolest pod mečíkem

Dobrý den, je mi 42 let, měřím 163 cm a vážím 66 kg,mám již několik roků trápení…

Zvýšené GMT

Dobrý den mám GGT 3,19 Bilirubin 31,0 Chodím na gastroenterologii,tlak v pravém…

Streptokok

Dobry den, chci se zeptat lékař mi zjistil,nikdy v únoru Streptoka B. Snažíme…

Malíček na noze

Dobrý den. Asi před čtyřmi měsíci jsem zakopla o krabice s dlažbou. Malíček…

Bolest kolene

Dobrý den, je mi 14 let a sportuji 4* až 5* týdně. Hraji házenou a volejbal,…

L Archivy – Etická Fitness Aliance

Ř Š Ž Č A B C
D E F G H CH I
J K L M N O P
Q R S T U V W
X Y Z

Lupénka a riziko infarktu

  1. 1Na prvním místě je pro nás vždy zákazník a jeho informovanost, upřednostňujeme otevřený, etický přístup, se zaměřením na kvalitu a možnost přímé komunikace.
  2. 2Upřednostňujeme zboží s jasným původem a seriózní historií značky.
  3. 3Upřednostňujeme složení a funkčnost produktů před jednostranným zaměřením na cenu, množství a chuť.
  4. 4Upřednostňujeme maximální čistotu, jasný původ a ověřenou formu použitých surovin.
  5. 5Upřednostňujeme produkty (kapsle, tobolky, instantní a tekuté formy) s minimalizovaným obsahem balastních aditiv, pojiv a umělých sladidel.
  6. 6V kategorii produktů živočišného původu, upřednostňujeme produkty evropského původu, které obsahují suroviny vyráběné v souladu s evropskými normami.
  7. 7Upřednostňujeme privátní/nezávislé značky před korporátními značkami zaměřenými na mass-marketing.
  8. 8Upřednostňujeme takové značky/výrobce, kteří přispívají ke zvýšení kvality a čistoty životního prostředí.

Popis: Lysin je základním stavebním kamenem všech bílkovin v lidském těle a představuje velmi důležitou aminokyselinu pro růst svalové hmoty (proteosyntéza). Přítomnost dvou aminoskupin v molekule Lysinu, umožňuje velké množství interakcí, především s peptidy a proteiny svalových vláken. Lysin hraje také důležitou roli při regeneraci tkání a při produkci hormonů, enzymů a obranných látek. Lysin je společně s Leucinem jedinou dvojicí tzv. ketogenních aminokyselin, tedy aminokyselin, které mohou být přeměňovány přímou cestou na makroergní sloučeninu Acetylkoenzym A, který je startovním článkem tzv. Citrátového cyklu. Z jedné molekuly Acetylkoenzymu A, vzniká v citrátovém cyklu 12 molekul ATP = buněčná energie.

Lysin se konvertuje na acetyl CoA, důležitou součást metabolismu sacharidů a energetického metabolismu. Je také prekurzorem karnitinu, který pomáhá transportovat mastné kyseliny s dlouhým řetězcem do mitochondrií, kde vzniká energie. Podílí se na biosyntéze kolagenu a elastinu, látek nezbytných pro zdraví pokožky.

Lysin soupeří s Argininem při absorpci ve střevě, reabsorpci v renálních tubulech a transportu do buněk přes plazmatickou membránu. Zvýšení celkového příjmu Lysinu a upravení poměru Lysinu a Argininu je nezbytné pro boj s HSV (Herpes simplex virus), který je odpovědný za vznik oparů.

Působí proti oparům, pásovému oparu, genitálnímu oparu, syndromům lebečních nervů, ateroskleróze, otravě olovem a podporuje zdraví pokožky.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: doporučujeme upřednostnit tzv. fermentovanou formu L-Lysinu, před tzv. syntetickou formou, která může obsahovat díky chemickému způsobu produkce zbytky těkavých organických nečistot a nežádoucích (často toxických) R- forem.

Naopak L-Lysin pocházející z mikrobiální fermentace patří k nejvyužitelnějším přírodním produktům, garantujícím maximální čistotu a splňující navíc koncept „Green Enviromental Protection“.  Dále doporučujeme upřednostnit formu klasických želatinových nebo celulózových (rostlinných) kapslí před tabletami.

Struktura kapsle účinně chrání volně ložený (nelepený) obsah prášku před vlhnutím a oxidací. Tablety jsou naopak náchylné k vlhnutí a jsou obvykle lisovány a lepeny pod vysokým tlakem a mohou obsahovat až 80 % pojiv (lepidel) a dalších balastních složek, které zbytečně zatěžují zažívací trakt.

Důvodem častého použití tabletové formy je nízká pořizovací cena.

Detail

Popis: AminokyselinaL-Karnitin a její bioaktivní forma Acetyl-L-Karnitin se v těle vytváří z aminokyselin lysinu a methioninu, vitamínů C, B3, B6 a železa a je zapotřebí pro uvolňování energie z tuků. Přenáší mastné kyseliny do mitochondrií, tzv.

„buněčných elektráren“. Během dětství nebo v období se zvýšenou energetickou potřebou (např. těhotenství, kojení) může potřeba L-Karnitinu převyšovat množství, které tělo vyprodukuje. Z tohoto důvodu je L-Karnitin považován za „podmíněně esenciální“ živinu.

 Aplikace: vysoký cholesterol, svalová slabost, kontrola hmotnosti, zdravé srdce, angina pectoris, arytmie, městnavé srdeční selhání, zotavení po srdečním selhání, ztučnění jater, podpora funkce ledvin, Alzheimerova choroba, Downův syndrom, chronická obstrukční plicní nemoc, mužská neplodnost, sportovní výkonnost.

Doporučená forma v rámci doplňkové stravy: L-Karnitin je ve své volné formě nestabilní (hygroskopický),  velmi rychle pohlcuje vlhkost a degraduje.

Proto je u volného L-Karnitinu nejčastěji využívána tekutá forma koncentrátů  s vysokým podílem stabilizátorů a syntetických složek. Dále ve formě prášku je pro stabilizaci používána chemická vazba na kyselinu vinnou, tzv. L-karnitin-L-tartrát.

Ideálním řešením je tak použití bioaktivní formy tzv. Acetyl-L-Karnitinu ve formě kapslí, který jednoznačně doporučujeme.

Detail

Popis: Lykopen patří mezi červeně zbarvené karotenoidy. Bývá spojován se zdravím srdce, kostí a prevencí rakoviny zejména prostaty a žaludku. Je to silný antioxidant.

Budete mít zájem:  Slezina a její funkce – co jí prospívá a co slezině škodí?

Pravidelnou konzumací plodů obsahující lycopen dochází ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření. Nedávné studie ukázaly, že jeho fyziologické funkce jsou mnohem vyšší.

Rozptyluje působení volných radikálů, oddaluje sportovní únavu a přispívá k odstranění únavy po cvičení. Vědci také zjistili, že u kuřáků pozitivní vliv konzumace lykopenu mizí. Jeho největším zdrojem je rajčatová šťáva. Tepelně upravená rajčata obsahují větší množství využitelného lykopenu než syrová.

Při vyšších teplotách se lykopen uvolňuje a je lépe absorbován v organismu. Dále se vyskytuje v šípcích, červených melounech, červených grapefruitech a guavě (guava je exotické ovoce hruškovitého tvaru). Často se vyskytuje v povrchových vrstvách plodů.

DDD není známá. Jednoduše řečeno, pro získání doporučené denní dávky lykopenu je potřeba sníst jedno rajče denně, plátek melounu, nebo třeba 2 mrkve.

Detail

Popis: Kyselina listová, ale také folát nebo vitamín B9, je ve vodě rozpustný vitamín, který hraje důležitou roli v syntéze DNA a RNA, aminokyselin (tryptofan, glycin nebo methionin) a tvorbě červených krvinek. Je proslulá také jako tzv.

těhotenský vitamín díky svému širokému využití v těhotenství a schopnosti chránit dítě před vývojem vrozených vad nejen v nervovém systému.  Je také důležitá pro produkci a kvalitu spermií a zrání vajíčka. Společně s vitamínem B6 a B12 je vysoce důležitá pro sportovce v konverzi kreatinu na kreatinfosfát, čímž maximalizuje přínos kreatin monohydrátu.

S vitamínem C a B12 pomáhá s metabolismem proteinů. Také dokáže oddalovat únavu ze cvičení vyvolanou vyčerpáním. Při nedostatečném množství kyseliny listové v těhotenství hrozí kromě těžkých vývojových vad dítěte i zvýšené riziko potratu, odtržení placenty a další vážné problémy. Snížený příjem se může podílet i na vzniku neplodnosti.

Při nedostatku hrozí také vznik megaloblastické anemie, která se liší od anémie způsobené nedostatkem vitamínu B12 nepřítomností neurologických příznaků. Nejvyšší koncentraci kyseliny listové najdeme v zelené listové zelině (špenát, kapusta, mangold), v pivovarských kvasnicích, ořeších a játrech. Dalšími zdroji jsou např.

luštěniny, chřest, brokolice, sladké brambory, pastinák, ananas, banány a další. Je také produkována střevními bakteriemi. Vařením se naprostá většina kyseliny listové ničí.

Doporučený příjem:

 Věk   Folát obsažený v potravě   µg ekvivalentu1/den
 Kojenci
 0-3 měsíce²  60
 4-11 měsíců  80
 Děti
 1 – 3 roky  200
 4 – 6 let  300
 7 – 9 let  300
 10 – 12 let  400
 13 – 14 let  400
 Dospívající a dospělí
 15 – 18 let3  400
 19 – 24 let3  400
 25 – 50 let3  400
 51 – 64 let  400
 ≥ 65 let  400
 Těhotné od 4. měsíce3  600
 Kojící  600

1 součet všech sloučenin s účinky folátu v obvyklé stravě = ekvivalent folátu (dle nové definice)

2 zde se jedná o odhadovanou hodnotu

3 ženy, které by mohly otěhotnět nebo těhotenství plánují, by měly kromě běžného příjmu potravou denně užívat 400 µg syntetické kyseliny listové (kyseliny pteroylmonoglutamové/PGA) jako profylaxi vzniku defektů neurální trubice u plodu. Takto zvýšený příjem kyseliny listové by měl být zahájen minimálně 4 týdny před zahájením těhotenství a pokračovat minimálně do konce 1. trimestru.

  • Produkty s obsahem kyseliny listové:
  • B-Complex B1 High One® 90 kapslí
  • Detail

Popis: Olej z lněného semínka je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin (ALA). Působí jako prevence onemocnění srdce a cév, snižuje riziko rozvoje rakoviny, redukuje vysokou hladinu cholesterolu, pomáhá při menopauze, zlepšuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky, podporuje spalování tuků, má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky.

Detail

Popis: Lutein je prospěšný pro zdraví očí, zlepšuje zrak u starších jedinců a chrání před poruchami zraku, jako makulární degenerace. Zároveň chrání pokožku a brání vzniku rakoviny kůže.

Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a snižuje tak riziko rozvoje cukrovky. Působí protizánětlivě a protirakovinně. Udržuje zdravé srdce, snižuje riziko infarktu a arteriosklerózy.

Lutein patří mezi karotenoidy a působí jako antioxidant.

Produkty s obsahem luteinu:

S.P.F Skin Pro Factor 30 kapslí (Komplex pro podporu pleti)

  1. Antioxidant Formula 90 kapslí (Směs antioxidantů) 
  2. Lutein Plus 60 kapslí
  3. Detail

Popis: Lékořice lysá patří mezi nejstarší léčivé rostliny, pěstuje se především v subtropickém a tropickém podnebí na jihu Evropy a v Asii.

Posiluje imunitní systém, dodává energii, bojuje proti chronickému únavovému syndromu a potlačuje symptomy fibromyalgie (chronické onemocnění spojené s bolestmi svalů, šlach a kloubů celého těla a přetrvávající únavou).

Pomáhá při detoxikaci organismu, chrání játra a zmírňuje žaludeční potíže. Je prospěšná při léčbě onemocnění horních dýchacích cest, zároveň pomáhá při léčbě revmatoidní artritidy a dokonce bojuje proti depresi.

Ženy ocení zmírnění projevů menopauzy a premenstruačního syndromu. Poskytuje úlevu při kožních onemocněních (ekzémy, lupénka, mykóza) a urychluje hojení aftů. Lékořice obsahuje glycyrizin, který má 50x vyšší sladivost než cukr.

Detail

Popis: BCAA (branched-chain amino acids) neboli větvené aminokyseliny je označení pro aminokyseliny L-Leucin, L-Isoleucin a L-Valin. Tyto aminokyseliny se stejně jako mnoho dalších mohou vyrábět synteticky nebo získávat z přírodních zdrojů (např. cukrová třtina nebo maniok) pomocí metody fermentace.

BCAA pomáhají zvyšovat proteinovou syntézu a současně brání rozpadu bílkovin, což napomáhá k udržení a nabírání svalové hmoty.

BCAA během náročných tréninků podporují výkonnost a oddalují únavu, po tréninku zlepšují regeneraci a snižují bolestivost svalů. Podporují hormonální rovnováhu (poměr testosteronu a kortizolu) při intenzivním tréninku.

BCAA se také používají při léčbě některých onemocnění (amyotrofická laterální skleróza, onemocnění mozku způsobená problémy s játry, porucha pohybu zvaná tardivní dyskineze, selhání ledvin u pacientů s rakovinou a další).

Detail

Popis: L-Leucin je esenciální (tělo si nedokáže vytvořit samo) aminokyselina, která patří mezi tzv. větvené aminokyseliny (BCAA). Větší množství L-Leucinu je obsaženo v syrovátce, kaseinu, vaječném bílku, mase, rybách, neloupané rýži nebo sójových bobech.

L-Leucin hraje důležitou roli při budování svalové hmoty, je nejdůležitější aminokyselinou pro podporu proteinové syntézy (tvorba nových bílkovin), protože pomáhá aktivovat signální cestu mTOR (klíčová pro nitrobuněčné procesy spojené s buněčným růstem).

Zároveň pomáhá svalové bílkoviny ochránit před rozkladem, působí tedy antikatabolicky. L-Leucin snižuje hladinu cukru v krvi. Podporuje lepší uvolňování některých hormonů (růstový hormon, thyroidní hormon, inzulín).

Může se užívat i po operacích a při rekonvalescenci (pomáhá např. s léčbou zlomenin).

Detail

Popis: L-Isoleucin se řadí mezi větvené aminokyseliny (BCAA) a zároveň je aminokyselinou esenciální (tělo si nedokáže vytvořit samo). Mezi potraviny bohaté na L-Isoleucin patří např. maso, mléčné výrobky, ořechy a semena nebo mořské řasy.

L-Isoleucin je nezbytný k tvorbě hemoglobinu (červené krevní barvivo), stabilizuje hladinu krevního cukru, může se přeměňovat na glukózu a sloužit tak jako zdroj energie, pomáhá zpracovávat tuk na energii (zároveň zabraňuje ukládání tuků). Sportovcům pomáhá zvýšit energii a zlepšit vytrvalost, slouží také k ochraně (působí antikatabolicky), obnově a regeneraci svalové hmoty.

Detail

Biologika snižují riziko infarktu u lidí s lupénkou – Biologická léčba

Cílená léčba změnila osudy tisícovkám lupénkářů. Nezvladatelné případy chronického zánětu kůže konečně nalezly důstojného protivníka. Nový výzkum však ukazuje, že látky potlačující funkci specifické molekuly imunitního systému také snižují riziko vzniku infarktu myokardu.

Zabiják číslo jedna

V poslední době se stále více obáváme nádorového bujení. Titulky v médiích přináší stále nové hrůzostrašné zprávy o rakovině. Jsou to ale onemocnění srdce a cév, jež připravují ročně o život desetitisíce našich obyvatel. Podle statistik na nádory umírá asi 30 % pacientů, kdežto na kardiovaskulární nemoci kolem 60–70 %.

Budete mít zájem:  Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Infarkt myokardu, cévní mozková příhoda či srdeční selhání jsou tak zabijákem číslo jedna. Zčásti musíme hledat vinu sami u sebe. Za obrovským počtem úmrtí na choroby srdce a cév totiž stojí špatná životospráva. Kouření, přejídání se a nadměrné holdování alkoholu našemu srdci moc neprospívají. Pro jedince podstupující cílenou léčbu je tak nový výzkum rozhodně dobrou zprávou.

Lékaři zjistili, že cílená léčba snižuje riziko vzniku infarktu myokardu až o 75 %!

Potlačení celkového zánětu

Lupénkáři podstupující cílenou léčbu mají další důvod k radosti. Léky potlačující funkci tumor nekrotizujícího faktoru, mezi něž patří infliximab a golimumab, ochraňují zdraví našich srdcí.

Pozitivní přínos cílené léčby byl zaznamenán pouze v případě terapie lupénky, u psoriatické artritidy nebyl benefit natolik zřejmý. Výzkum zahrnoval kolem devíti tisíc lupénkářů, z nichž necelé dvě tisícovky podstupovaly léčbu potlačující výše zmíněný působek imunitního systému.

Podle propočtů snížila cílená léčba riziko vzniku infarktu o necelých 75 %. V případě psoriatické artritidy se podařilo snížit riziko infarktu pouze o 14 %.

Systémový zánět, jež je pro lupénku typický, může stát za vznikem kardiovaskulárních nemocí. Zánětlivý stav nejspíše urychluje proces aterosklerózy neboli kornatění tepen. Právě ateroskleróza je hlavní příčinou vzniku infarktu, ale i cévní mozkové příhody či ischemické choroby dolních končetin.

A proč se nedaří obdobného úspěchu dosáhnout i při léčbě psoriatické artritidy? Důvodem může být fakt, že v případě psoriatické artritidy je systémový zánět mnohem silnější, než je tomu u samotné lupénky.

I přes terapii účinnými léky se tak nedaří snížit intenzitu zánětu na hladinu, jež by nezvyšovala riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí.

Výsledky nového výzkumu jsou rozhodně potěšující. Nicméně potlačení rizika není úplné, a tak i lupénkářům podstupujícím cílenou léčbu stále hrozí rozvoj chorob srdce a cév. Lékaři tedy stále zdůrazňují účinnou prevenci v podobě správné životosprávy a pravidelných lékařských prohlídek.

(holi)

Zdroj: psoriasis.org

Líbí se vám článek? Počet hlasů: 1

Lupenka: způsobuje deprese a opravdu není nakažlivá

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

S diagnózou lupenka si většina lidí spojuje onemocnění kůže. Je to ale mnohem složitější, jde o nemoc, která ničí celé tělo. Nejčastěji je to kůže, nehty a vlasy, poměrně často se může projevovat také záněty kloubů a šlach. A zvyšuje riziko cukrovky, deprese a mrtvice nebo infarktu.

V Česku trápí lupenka neboli psoriáza zhruba 200 až 300 tisíc lidí. Zjednodušeně řečeno se jedná o zánětlivé onemocnění celého těla – imunitní systém je přehnaně aktivní a tím poškozuje kůži. Kožní buňky se na některých místech obměňují až sedmkrát rychleji, čímž dochází k nadměrnému šupinatění kůže.

Většina nemocných, asi 80 procent, trpí formou ložiskové lupenky, která způsobuje červené skvrny často pokryté vrstvou bílých šupin a doprovází ji bolest, svědění a tuhnutí kůže.

Ložiska jsou obvykle na kolenou, loktech, na hlavě a na trupu. Druhá nejčastější je kapkovitá lupenka, která vytváří drobné, červeně zbarvené body po celém těle a u dětí může s rostoucím věkem zcela zmizet.

Nemoc napadá i nehty.

Kromě poškození kůže se přidává také zánět kloubů: psoriatická artritida. Postihuje až 40 procent pacientů, někdy se projeví i bez výrazných změn na kůži.

Nejčastěji bývají oteklé a bolestivé klouby rukou a nohou, zasaženy však mohou být i lokty, kolena, Achillovy šlachy, páteř, úpony lokte, pánve a hrudníku.

U psoriatické artritidy je typická klidová bolest, která dokáže pacienty vzbudit ze spaní. Víte, že lupenka může zkrátit život až o pět let?

Foto: Lipowski Milan, Shutterstock.com

Lupenka je velice nepříjemná a navíc nevypadá hezky – i to nemocným způsobuje stres

Chronický zánět v těle zvyšuje riziko metabolického syndromu, což je soubor rizikových faktorů vedoucích k rozvoji aterosklerózy neboli kornatění tepen, dále k cukrovce a následně k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici. Psoriatici jsou také velmi ohroženi depresemi, které jim způsobují zejména problémy vyrovnat se s potížemi, jež jim závažná nemoc přináší.

Kožní lékař lupenku obvykle pozná pouhým pohledem, případně může udělat histologické vyšetření z odebrané tkáně. Nemoc zcela vyléčit nelze, ale pomocí nových metod je možné příznaky dlouhodobě potlačit a významnou měrou snížit jejich závažnost.

Lokální léčba spočívá v aplikaci krémů a mastí přímo na postižená místa, užívá se i fototerapie (UV záření), systémová léčba pak spočívá v podávání tablet, injekcí či infuzí, které působí v celém organismu. Nejnovější je léčba biologická.

Zásadní je nemoc podchytit včas, aby se zabránilo trvalému poškození kloubů.

Foto: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock.com

Při léčbě se užívají ultrafialové lampy třeba jen na ruce

V případě zhoršení může kůže začít mokvat, zánět způsobí rudnutí a následně i zvýší tělesnou teplotu a způsobí zimnici – jedná se o těžký zánět kůže na celém těle (psoriatická erytrodermie). Artritida velice poškozuje pohybový aparát a spolu s lupenkou se mohou objevit další autoimunitní nemoci, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

Ačkoliv roli hraje dědičnost, pravá příčina není známá, a proto se propuknutí nemoci nelze cíleně bránit. U náchylných lidí může lupenka vzplanout po prodělané infekci, velkou roli hraje i stres.

  • Jiný název – Psoriáza
  • Popis – Chronické autoimunitní onemocnění kůže, není nakažlivé!
  • Příznaky – Projevuje se různě, nejčastěji červenými skrvnami pokrytými bílými šupinami, napadá i nehty. Kůže velmi svědí a bolí. Způsobuje i velké bolesti pohybového aparátu (psoriatická artritida).
  • Léčba – Nelze vyléčit. Lokální léčba ložisek spočívá v aplikaci mastí a krémů, systémová léčba se podává ve formě tablet nebo injekcí či infuzí, fototerapie využívá UV záření. Možná je i biologická léčba.
  • Statistika – Udává se, že lupenkou trpí až 7 procent lidí.
  • Prevence – Neexistuje.

Trápí vás kožní onemocnění a léčba nezabírá? Může za to psychika!

Trombóza

Trombóza znamená tvorbu krevních sraženin v tepnách nebo žilách, které následně blokují krevní oběh a brání normálnímu průtoku krve. Příčinou trombózy jsou degenerativní změny – kornatění tepen neboli ateroskleróza.

Většinou k ní dochází až ve vyšším věku; některé příznaky (usazeniny žlutavých tukových částic v místech rozvětvení větších tepen) se však mohou objevit již v dětství.

Srážení krve v cévách je děj nebezpečný. K vzniku sraženin (trombů) jsou náchylnější lidé obézní a diabetici, sraženiny se ale mohou objevit i u relativně zdravých jedinců. Trombóza může vzniknout v kterékoli části těla. Když postihne jednu z koronárních (srdečních) tepen, rozvine se srdeční infarkt, postižením tepny mozku dojde k mozkové mrtvici.

Pokud trombóza zneprůchodní tepny zásobující krví dolní končetiny, může to vést až ke vzniku sněti. K embolii dochází tehdy, když se sraženina uvolní z místa svého vzniku a krevní proud ji zanese do užší cévy, kterou tato ucpe a přeruší zásobování přilehlých tkání živinami a kyslíkem. Trombózy žil dolních končetin mohou vyvolat plicní embolii.

K mozkové embolii dochází při vzniku sraženin v krčních tepnách.

K jedincům nejvíce ohroženým vyšší srážlivostí patří muži s nadměrnou tělesnou hmotností, kteří konzumují potravu bohatou na tuky a žijí životem plným stresů bez fyzické aktivity.

Absolutně nejvyššímu riziku se však vystavují kuřáci, u nichž je riziko srdečního infarktu pětkrát vyšší než u nekuřáků, a to i v případě, že ostatní rizikové faktory jsou u obou skupin stejné.

Budete mít zájem:  Jaká zdravotní rizika nese sopečný mrak z Islandu?

Srážlivost krve zhoršuje zvýšená funkce štítné žlázy, dlouhodobý pobyt na lůžku, chirurgické zákroky, průjmy, neúměrný přírůstek hmotnosti v těhotenství, odtučňovací kúry, zvýšené pocení – může ale svědčit i o skrytém nádoru. Tendenci k vyšší srážlivosti mají také ženy ve věku nad 35 let užívající hormonální antikoncepci, zejména pokud navíc kouří.

K varovným příznakům statisticky nejčastějšího srdečního infarktu patří potíže s krční páteří – většinou vpravo – těmto se bohužel věnuje málo pozornost. Někdy by přitom stačilo navštívit odborníka a nechat si páteř zreponovat.

Přímými příznaky infarktu jsou krutá bolest za hrudní kostí, často vystřelující do dolní čelisti nebo do levé paže a levé poloviny krku. Postižený bývá dušný a silně se potí.

Příznaky se zdaleka nemusí objevit až po námaze, ani neustupují v klidové situaci.

Riziko trombózy lze minimalizovat přijetím opatření:

  • Radikálně snížit konzumaci másla, sádla, ztužených tuků, tučných mas, vaječných bílků, tučných uzených ryb a salámů, smetany, tučných sýrů, smažených brambůrků, hranolků atd., sladkého domácího pečiva, hotových cukrářských výrobků, čokoládových nápojů, majonézy, nanuků apod. Omezit sůl.
  • Při váznoucím krevním oběhu dodávat organizmu především: draslík (v banánech, bílých fazolích, hrachu, mandlích, rozinkách, černém rybízu, sušených švestkách, vlašských ořeších), vitamin B6 (podporuje trávení tuků a bílkovin – v semenech slunečnice, pšeničných klíčcích, pohance, černém pečivu), vápník (např. v mléčných produktech) a hořčík. Pozn.: hořčík hraje zcela mimořádnou roli v procesu srážlivosti krve. Při jeho nedostatku se téměř okamžitě zvýší hladina cholesterolu. Chemické látky v umělých hnojivech dnes snižují schopnost půdy hořčík přijímat, proto je jeho doplňování běžnou stravou takřka nemožné. Při sklonech k trombóze je lépe doplňovat hořčík ještě formou potravních doplňků (v množství 200-250 mg denně).

Sedm věcí, které vás mohou dohnat k infarktu

Infarkt myokardu ročně postihne jen v České republice téměř 40 tisíc lidí a 40 procent z nich umírá, postihuje pětkrát častěji muže než ženy. 

‚Projevuje výraznou až krutou bolestí na hrudi v oblasti prsní kosti s vyzařováním do levé ruky, krku, mezi lopatky nebo do oblasti žaludku.

Často je tato bolest doprovázena takzvanými vegetativními příznaky – opocením, pocitem na zvracení či zvracením, slabostí, mdlobami,‘ uvádí profesor Miloš Táborský, přednosta I.

interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice a Univerzity Palackého v Olomouci.

Ačkoli infarkt se nevyhýbá ani lidem, kteří dodržují zásady správného životního stylu, obecně platí, že právě zdravý způsob života je nejlepší prevencí. 

Nejznámější ‚viníky‘ srdečního infarktu možná znáte, ale víte, čím vším můžete svému srdci škodit?

1.Hladina cholesterolu

Cholesterol potřebuje každý člověk pro správné fungování organismu. Pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech, z části ho do těla dostáváme stravou. Cholesterol se rozděluje na ‚hodný‘ (HDL) a ‚zlý‘ (LDL).

Většina lidí ví, že vysoký cholesterol je nebezpečný. Ačkoli ho nijak necítíme, nebolí nás a obvykle nemá žádné znatelné příznaky, zvyšuje riziko srdečního infarktu, anginy pectoris či mozkové mrtvice. 

Zdravý člověk respektive jeho tělo si s jejich rovnováhou poradí, ale v případě dědičných sklonů, nadbytečných kil nebo špatné životosprávy nastává problém. ‚Zlý‘ cholesterol vítězí nad ‚hodným‘. Jeho hladina stoupá a ukládá se na stěnách cév. 

Prvním krokem je úprava jídelníčku. Protože mezi potravinami jsou nejhorší ty s nasycenými mastnými kyselinami, které jsou obsaženy zejména v živočišných tucích (jako je špek, tučná masa, uzeniny, smetana, máslo i tučné sýry). Ani jednoduché cukry v limonádách si nestojí dobře.

‚Hladina LDL cholesterolu by neměla přesahovat množství 3mmol v jednom litru krve a hladina HDL cholesterolu by měla být vyšší než 1 mmol,‘ upozorňuje imunoložka Jana Hanzlíková z Ústavu imunologie a alergologie v Plzni. 

Nízká hladina HDL představuje třetí nejvýznamnější riziko pro vznik infarktu. Na vině bývá špatná životospráva a špatný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Do svého jídelníčku proto zařaďte více ryb, čerstvého ovoce a zeleniny, ořechů a rostlinných olejů například i prostřednictvím kvalitních margarínů.

2.Zákeřná infekce

Když onemocníte chřipkou nebo jiným infekčním onemocněním horních cest dýchacích, během prvních třech dnů máte až pětkrát vyšší riziko infarktu než normálně. Infekce totiž může urychlit zánětlivou reakci, která může v krajním případě vyústit až v srdeční infarkt nebo mrtvici. 

‚Chřipkové onemocnění způsobuje také postižení srdečního svalu, případně zánět osrdečníku,‘ doplňuje kardioložka Hedvika Černá z Nemocnice Mělník. 

Chránit se můžete očkováním proti chřipce, případně dalšími způsoby: jezte alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně, dopřávejte si česnek, zázvor nebo čili, pravidelně si myjte ruce, nekuřte, sportujte a snažte se dostatečně odpočívat a spát.

3.Problémy s ledvinami

I lidé, kteří sice netrpí nedostatečností ledvin, ale mají je jen nějakým způsobem oslabené, mají podle lékařů významně vyšší riziko infarktu. I proto je dobré s posilováním ledvin začít hned. Třeba s pomocí bylinek. 

Ledvinám dělá dobře například zlatobýl, petržel, přeslička, kopřivy nebo březové listí. Na šálek čaje stačí jedna vrchovatá lžička některé z těchto bylin a doporučují se pít dva čaje denně minimálně po dobu jednoho týdne. Také se snažte neprochladnout a omezujte slaná a kořeněná jídla. 

4.Život ve městě

Denně stojíte v kolonách, cestu do práce zdoláváte sice na kole, ale po rušných a zaprášených městských silnicích, nebo jezdíte hromadnou dopravou? Pak máte až dvojnásobné riziko infarktu oproti těm šťastlivcům, kteří žijí i pracují na vesnici. Podobně jsou na tom i lidé, kteří bydlí u rušné silnice, umírají totiž téměř dvojnásobně více na nemoci srdce a plic. 

‚Chronický hluk přispívá k většímu stresu, který je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních nemocí. A znečištěné ovzduší se může podílet na zvýšeném riziku chronických respiračních onemocnění, které rovněž zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob,‘ vysvětluje kardioložka Hedvika Černá. 

Nepřetržitý hluk, spousta lidí, znečištěný vzduch a stres tělu neprospívají, a tak se je pokuste alespoň trochu vyvážit zdravým životním stylem. Co nejčastěji vyrážejte do přírody, ať už pěšky nebo na kole, pravidelně relaxujte a nezapomínejte na vitamIny.  

5.Vysazení aspirinu

Podle zjištění lékařů mají pacienti s nemocným srdcem vyšší riziko infarktu minimálně ještě týden poté, co ukončí léčbu aspirinem nebo jiným protizánětlivým lékem. 

‚Pacienti s prokázanou ischemickou chorobou srdeční užívají aspirin jako základní lék doživotně, jeho vysazení tedy skutečně zvyšuje riziko infarktu myokardu. Nesnášenlivost aspirinu nebo případná snížená odpověď na léčbu je řešitelná jiným antiagregačním lékem,‘ vysvětluje kardioložka Hedvika Černá.

6.Lupénka

Pacienti s těžší formou lupénky mají stejně vysoké riziko infarktu jako lidé s cukrovkou. A to nejen z důvodu, že jsou náchylnější například k nadváze nebo vysokému krevnímu tlaku, ale především proto, že lupénka je autoimunitní poruchou, která může způsobit chronický zánět vedoucí až k infarktu.

Proti lupénce bohužel žádná prevence neexistuje, na vině jsou genetické dispozice nebo poruchy autoimunity. 

Stres, infekční onemocnění nebo některé léky však mohou urychlit její nástup nebo zhoršit její příznaky. I proto je důležité lupénku léčit, a pokud možno se vyhýbat stresovým situacím. 

7.Špatně vyčištěné zuby

Bakterie, které způsobují zubní kaz a paradontózu, dokážou proniknout do krevního řečiště, kde přispívají ke vzniku krevních sraženin. Ty pak mohou způsobit infarkt nebo mrtvici.

 Protože špatná zubní hygiena může vést i k řadě dalších problémů, je důležité docházet na pravidelné prohlídky k zubaři a také k zubní hygienistce, která vás naučí správnou techniku čištění zubů, doporučí vhodné přípravky a nakonec vám chrup odborně vyčistí. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector