Jak udělat kávu zdravou? máme pro vás 8 tipů

  • Káva ráno ke snídani, v kelímku na cestě do práce, s kolegy po příchodu do kanceláře, po obědě, jako rituál při posezení s přáteli… No zkrátka kávu milujeme všichni!
  • Budu trošku předbíhat a řeknu, že konečný výsledek potěší každého konzumenta.
  • Něco málo z historie (2):

Nikdo neví přesně, kde a kdy byla káva objevena, etiopská legenda (2) však praví, že počátky kávy pochází právě z Etiopie, kde pasáček koz vypozoroval, že se jeho stádo po konzumaci bobulí z nějakého stromu chová daleko energičtěji.

Až tak, že nemohlo večer spát! Tuto informaci předal místnímu opatovi, který si z bobulí udělal nápoj, který mu umožňoval modlitby až do ranních hodin. Následně se informace začala říšit celým krajem. Informace se donesla až na Arabský poloostrov – lidé si začali připravovat kávu při socializaci a veřejných akcích.

Odtud se káva začala v 17.století dovážet i do Evropy! DĚKUJEME!

  1. U nás se jí dokonce pro své nabuzující účinky začalo přezdívat “satanův nápoj”.
  2. Káva postupně nahrazovala do té doby zajeté snídaňové nápoje, kterými bylo pivo a víno (to mělo taky něco do sebe…).
  3. Káva se samozřejmě dostala i do Ameriky, Thomas Jefferson o ní dokonce pronesl výrok:

‚Coffee – the favorite drink of the civilized world.”

Nyní kávu zná každý vzdělaný i nevzdělaný člověk a stala se nedílnou součástí našeho každodenního života.

Jak udělat kávu zdravou? Máme pro vás 8 tipů

Současnost:

V minulých letech jsem se setkávali s desítkami a stovkami kontroverzních tvrzení.

Na jedné straně jsme se mohli dozvědět, jak je pití kávy škodlivé, jak nás káva dehydratuje, že způsobuje křeče ve dvanácterníku, impotenci a jak bychom ji neměli v žádném případě pít. To vše jsou samozřejmě nesmysly a dnes vyvrácené mýty.

Jak tomu tak bývá, v posledních letech se ukazuje úplný opak a vědci přicházejí se stále novými studiemi o pozitivních efektech konzumace kávy.

Například studie z Imperial Collego London (1) ukázala ve více než 16 let trvající studii, že konzumenti kávy se dožívají vyššího věku! Výsledky jsou založeny na hodnocení zdravotních údajů více než půl milionu lidí z deseti evropských zemí.

Co se tedy ukazuje:

Káva obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání DNA lidských buněk.

Při porovnání dvou skupin dokonce vyšlo, že skupina konzumující kávu měla více antioxidantů, než skupina konzumující ovoce a zeleninu. Bylo dokázáno, že v 600ml kávy je 4-5x více antioxidantů než ve stejném množství ovoce a zeleniny. To samozřejmě neznamená, že nemusíte konzumovat ovoce a zeleninu! Stále se zde nachází důležité vitamíny, minerály a vláknina.

Snížení rizika vzniku demence.

Harvardská studie z roku 2010 ukázala snížení rizika o 20% u žen konzumujících více než 4 šálky denně.

Konzumenti kávy vykazují vyšší dlouhověkost.Toto tvrzení platí zejmána pro kardiovaskulární onemocnění a nemoci trávicí soustavy.

V Německu se očekávaná délka života zvýšila u žen o 7% a u mužů dokonce o 12%!

Důvodem může být například to, že káva je (společně s grepem a čekankou) jediná trpká chuť, která je společností běžně konzumována – hořké látky mohou mít za následek tvorbu žaludečních a žlučových kyselin, tím pádem podporují trávení.

Tip č.1: konzumujte kávu po jídle!

  • Konzumace kávy před tréninkem zvyšuje drive a motivaci.
  • Jak je dobře známo, kofein podporuje činnost mozku, zkracuje dobu reakce, zlepšuje motivaci.
  • I když jsou tyto účinky jen krátkodobé a po nějakém čase se na ně stáváme čím dál více rezistentní, můžeme z tohoto benefitu těžit.

Tip č.2: moje oblíbené Bulletproof Coffee před tréninkem!

Co to vlastně je? Je to mix kávy a nasyceného tuku. Originální receptura říká, že byste měli v mixéru smíchat kávu, 1-2 čajové lžičky MCT tuku (kokosový olej) a 1-2 čajové lžičky grass-fed másla nebo ghee, tedy přepuštěného másla.

Před tréninkem se doporučuje proto, že nasycený tuk zpomaluje absorbci kofeinu, čímž prodloužíte jeho účinek!

Jak udělat kávu zdravou? Máme pro vás 8 tipů

Kdy kávu nekonzumovat, nebo alespoň omezit:

Je pravda, že káva může zvyšovat krevní tlak. Pokud tedy trpíte vysokým tlakem a po konzumaci kávy se necítíte dobře, kávu vynechte.

  1. Kávu take nedoporučuji v určitých fázích eliminační diety, při zhoršené funkci andrenálních žláz a problémech se spánkem, to je však předmětem osobních konzultací a individuálního nastavení jednotlivých programů.
  2. Dále se káva nedoporučuje u těhotných žen, protože stále neexistuje příliš důkazů, které by vyloučily všechny případné negativní efekty.
  3. Závěr:  

Stejně jako u potravin, i u kávy je velmi důležitá kvalita! Ideální je konzumovat organickou kávu a připravovat ji například ve French pressu (jak na to se dozvíte na konci článku).

Doporučené oblasti: Kolumbie, Brazílie, Dominikánská republika

Pokud máte problémy se spánkem, konzumujte poslední kávu nejpozději v 16,00, protože kofein má celkem dlouhý poločas rozpadu.

Také se říká, že dávka dělá jed. Na kávě si můžete vypěstovat závislost, proto se omezte maximálně na 4-5 šálků denně. To, co je škodlivé ve velkém množství, může být přínosné v menším množství.

POZOR! Všechna předchozí doporučení platí pouze a jen pro čistou kávu bez přidaného cukru, mléka a smetany!! Pokud si totiž do každé kávy přidáte 3 lžičky cukru a 2 lžíce plnotučné smetany, místo benefitů si akorát zaděláváte na cukrovku, další onemocnění a krásně si budete zvyšovat procento tělesného tuku! Takže jednou provždy, kávu po většinu času jen čistou, případně Bulletproof Coffee (viz.výše).

Příprava kávy ve French pressu (3):

Co je to vlastně french press? French press je konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s filtrem umožňuje oddělit vytvořený nápoj od kávové sedliny, tedy logru. Většinou je nádoba french pressu vyrobena ze skla a má plastové či kovové úchyty, držáky. Neznámějšími výrobci french pressů jsou Bodum (Melior) a La Cafetière.

Nyní se v bodech podívejme na přípravu kávy ve french pressu:

  1. Dejte vařit vodu – požadované množství k přípravě kávy a k tomu další vodu o objemu vašeho french pressu.
  2. Připravte si požadované množství kávy, nejlépe čerstvě umleté. Kávová zrna by měla být umletá nahrubo. 1 šálek kávy = jedna plná odměrka, která bývá k french pressu přiložena.
  3. Jakmile se voda začne vařit, odstavte ji. Naplňte french press vodou a nechte chvíli zahřát, vodu pak vylijte.
  4. Zbývající vodu určenou k přípravě kávy nechte zchladit na cca. 90°C, což by mělo při běžné pokojové teplotě trvat asi 30 sekund.
  5. Nasypte nahrubo namletou kávu do french pressu.
  6. Zalijte kávu horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad namletou kávou – tím dojde ke spaření kávy. Nechte kávu malou chvíli ‚pracovat‘.
  7. Doplňte french press požadovaným množstvím vody a zamíchejte.
  8. Umístěte víčko french pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Zatím píst nestlačujte dolů.
  9. Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu a káva neunikla nahoru.
  10. Jakmile stlačíte píst úplně dolů, můžete kávu nalévat, nejlépe do předehřátých šálků.

Jak udělat kávu zdravou? Máme pro vás 8 tipů

Také si dobře pamatujte následující řádek:

Pokud potřebujete k nakopnutí kávu, vlastně nepotřebujete kávu, ale odpočinek!

  • V případě, že máte rádi kávu a článek vás ujistil, že káva prospívá dobrému zdraví, článek SDÍLEJTE!
  • Mnoho příjemných zážitků při konzumací kávy.

Zdroje:1.  http://annals.org/aim/article-abstract/2643435/coffee-drinking-mortality-10-european-countries-multinational-cohort-study?doi=10.7326%2fM16-29452. http://www.ncausa.org/About-Coffee/History-of-Coffee3. http://www.cerstvakava.cz/clanky/jak-pripravit-kavu-ve-french-pressu/  Obrázky:1.http://somethingtodebate.blogspot.cz/2. https://img.dietspotlight.com/

3. https://cdn.shopify.com/

8 alternativ jak nastartovat váš den bez kávy

Spánek je důležitý a mít ho dostatek je zcela nezbytné. Pokud se vám dostává dostatečně spánku, neměli byste mít příliš mnoho potíží ráno vstát z postele. Pokud však máte obtíže se spánkem, existují způsoby, jak se můžete ráno cítit posilnění a připravení na den před vámi, bez šálku kávy… nebo tří!

Pití kávy jako první věc po ránu je uklidňující rituál, pokud však zjistíte, že se po kávě třesete jak čivava a jste celí napjatí a jako na jehlách, můžete trpět zdravotními obtížemi, které mohou být spojené s nadměrnou konzumací kávy. Nebo můžete být prostě a jasně už závislí. Zde je několik rozdílných metod, jak se pořádně probrat po ránu bez kofeinové dávky.

Ne, nemyslíme nyní abyste dali repráky naplno a nechali si řvát do obličeje, aby vás to pořádně probudilo. Hudba ale může pomoci dostat vás do dobré nálady po ránu.

Pokud pracujete od brzkého rána, jakože opravdu brzkého, a věnujete se pracím které vás plně zaměstnávají, tak jste si již určitě sami všimli, že na kávu prostě není kdy. Vaše soustředění jde jinam a nejsou žádné ruce, které by hrnek mohli chytit.

V takovou chvíli je dobrá hudba na povzbuzení mysli a pozdvihnutí nálady. Správná písnička vás rozveselí a roztančíte se do rytmu, i když bude pouhých 3:30 ráno!

První věc, co musíte ráno udělat, je vypít sklenici nebo dvě studené vody.

Kromě studeného pocitu, který zaplaví naše smysly, všichni se probouzíme dehydratovaní (dehydratace často způsobuje, že i když si dáte šlofíka, tak se po probuzení cítíte ještě unavenější, než kdybyste nespali).

Všechno naše myšlení a metabolické procesy závisí na pití vody, takže obnovte své tělesné zásoby vody a buďte za chvilku čilí jako rybičky.

Jděte do koupelny a použijte studenou vodu s vonným mýdlem či esenciálním olejem (máta nebo levandule), abyste se plně probudili. Máta a levandule probudí vaše smysly a studená voda pomůže odstranit ospalost z vašeho obličeje. Díky tomu se budete cítit čilejší a připravení na zbytek dne.

Tato metoda se může zdát jako nepraktická, ale jděte ven jako první věc po ránu. Díky závanu čerstvého vzduchu se budete cítit probuzenější a připravení na zbytek dne – i pokud jste stále ve svých papučích. Už jenom fakt, že se zvednete z postele a začnete se pohybovat, vám rozproudí krev v těle a vy budete čilí a svěží.

Budete mít zájem:  Genitální Opar Přírodní Léčba?

Dejte si dobrou snídani, jako je ovesná kaše nebo slanina s volským okem. Snězte něco, s čím vaše tělo může doopravdy pracovat a co vám dodá dlouho trvající energii. Studie ukázaly, že konzumace snídaně pomáhá dětem se lépe soustředit a také si lépe zapamatují různé informace než jejich nesnídající protějšky. Zbaštěte dobrou snídani a buďte připravení na všechno, co vám den předhodí.

Jak udělat kávu zdravou? Máme pro vás 8 tipů

Jako první se věnujte aktivitě náročné na mozkovou funkci. Nejlepší je se věnovat aktivitám, u kterých musíte opravdu přemýšlet, ihned po ránu, protože tehdy jste nejaktivnější. Nechte si čtení a odpovídání na emaily a jinou korespondenci na později během dne, kdy budete potřebovat dopřát mozku trochu odpočinku.

Samozřejmě jen v případě, že si to můžete dovolit a korespondence není nezbytnou součástí vaší práce. Autor Scott Youg, věnující se tématu životního stylu říká, „Začněte váš den prací, která aktivně zapojuje mysl. Kreativní aktivity jako psaní, kreslení, programování nebo projektování funguje lépe než pasivní aktivity jako čtení.

Při brzkém soustředění mysli můžete zůstat soustředění a setřást jakoukoli nechtěnou únavu.“

Zdravé, zelené smoothie vás nakopne ihned po probuzení. Vyzkoušejte tento recept:

  • 1 ¼ hrnku pomerančové šťávy
  • 1 banán
  • 1 ¼ hrnku mražených bobulí jako jsou maliny, ostružiny, borůvky, a/nebo jahody
  • ½ hrnku nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce cukru
  • Hrst nasekaného špenátu nebo kadeřávku

Toto smoothie nejenom, že skvěle chutná, ale také vám dodá vitamíny a minerály, které potřebujete, abyste byli na vrcholku svých sil.

Dejte si do pusy trochu kokosového oleje a nechte ho rozpustit. Nepolykejte. Namísto toho ho povalujte v ústech po dobu cca deseti minut.

Chce to trochu cviku, ale výplach olejem (oil pulling) je nová populární metoda na prevenci zubního kazu a vytahuje toxiny z těla.

Jenom samotné úsilí tohoto úkonu vás probudí! Výplach kokosovým olejem vám může pomoci lépe spát, posílí vaši energii a má mnoho jiných přínosů od pročištění pleti až po sinusy.

Konec nezdravému kofeinu! Nyní již znáte osm nových metod, jak se vyhnout nezdravé kávě a přesto zůstat probuzení a ostražití. Překonejte tedy svou závislost a třikrát hurá zdravějšímu životnímu stylu!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

8 způsobů, jak doma připravit výbornou kávu

12 fotografií

Než vám ale představíme pestrou paletu přístrojů na kávu (džezva, moka konvička, Aeropress, dripper, french press, Chemex, Vacuum pot, vietnamský filtr), dáme vám pár obecných rad. Z nekvalitně zpracované suroviny totiž neuděláte nic dobrého, i kdybyste měli ten nejdražší přístroj na trhu. Cesta k dobré kávě začíná v obchodě.

Pro kafe do pražírny

Proč si v supermarketu nemůžete koupit kvalitní kávu? Vidíte v regálech obchodů ty stovky balení, která vždy chutnají podobně? V praxi to funguje tak, že producenti skoupí kávu v obrovském množství na burze. Upraží je ve velkém a dělají všechno pro to, aby výsledný produkt byl pokaždé stejný. Tímto způsobem se dá dosáhnout jen určité kvality.

„Malé pražírny mají navázaný kontakt přímo s farmářem. Jezdí za ním do Afriky nebo do Jižní Ameriky a kávu si pečlivě vybírají. Kávová zrna si potom nechají posílat a praží je až doma na místě,‘ vysvětluje Petr Baklík a zdůrazňuje, že čerstvě upražená káva je to pravé. Proto doporučuje, abyste si našli svou pražírnu nebo dobrou kavárnu, kde upraženou kávu prodávají.

Držte se pravidla patnácti. „Nezpracovaná zelená káva by se měla upražit do patnácti měsíců. Upražená káva se má spotřebovat do patnácti dnů. Namletá káva by se měla do patnácti minut udělat a do patnácti vteřin vypít,‘ říká Petr Baklík.

Kávu si umelte doma

V momentě, kdy se káva umele, začne hned ztrácet svoje vlastnosti, především vyčpí. „Na domácí přípravu bych se vyhnul elektrickým mlýnkům, protože jsou drahé. Když chcete kvalitní, zaplatíte za něj dost. A ty levné vám kávu nenamelou dobře. Jsou to spíš sekáčky než mlýnky,‘ radí Petr Baklík. Dobré ruční mlýnky seženete od tisícikoruny.

Na přípravu kávy používáme horkou vodu o teplotě kolem 90 stupňů Celsia. „Vždy nechte teplotu klesnout alespoň na 93 stupňů,‘ uvádí Petr Baklík.

Prohlédněte si následující způsoby přípravy kávy od tradiční džezvy až po extravagantní vacuum pot, které si navíc můžete vyzkoušet doma.

Džezva (cezve)

cena zařízení: 100-300 Kč

Jeden z nejstarších a nejtradičnějších způsobů přípravy kávy. Setkáte se s ním v Řecku i v Indii. Často ji lidé používají k výzdobě bytu. Daleko lepší uplatnění ale najde na sporáku!

Pro tradiční přípravu džezvu naplňte přibližně do dvou třetin studenou vodou, přidejte cukr (ten můžete vynechat) a kávu a postavte na oheň. Když káva vzkypí, ihned odstavte na chvilku z plamene a jemně sklepněte. Tento postup opakujte celkem třikrát. K hotové kávě je možné přidat mletý kardamom nebo chilli.

Moka konvička (bialetka)

cena zařízení: 300-1000 Kč

Moka konvičku vynalezl ve 30. letech minulého století italský inženýr Alfonso Bialetti a poměrně rychle se stala ikonou.

Mletá káva se vkládá do filtru ve střední části konvičky. Filtr se vždy plní až po okraj a káva se jen zarovná do hladka. Vodu nalijte do spodní části konvičky až k ventilu a dobře ji sešroubujte a utáhněte.

Postavte konvičku na sporák a na mírném ohni přiveďte k varu. Po několika minutách vaření uslyšíte syčení páry, která ze spodní části prochází přes filtr a kávu do horní části konvičky.

Po přebublání páry ztlumte plamen a dále nevařte, aby se káva nespálila.

Je dobré naučit se odhadnout správný čas, kdy konvičku odstavit. Ve spodní nádobě by vždy mělo zůstat alespoň malé množství vody.

Aeropress

cena zařízení: 800  Kč

Moderní způsob přípravy kávy, který vznikl teprve před pár lety. V roce 2005 ho vymyslel Alan Adler z kalifornské firmy vyrábějící létající talíře. Rychle se z něj stal velký hit a dnes se v přípravě kávy v Aeropressu dokonce pořádají mistrovství světa.

Tímto způsobem jsme s Petrem Baklíkem vařili i v přímém přenosu v našem studiu. Je to jednoduché zařízení, které funguje jako píst a můžete si ho vzít sebou i na cesty.

K samotnému Aeropressu potřebujeme ještě papírové filtry a 200 dcl nejlépe filtrované vody o teplotě 90 až 93 °C. Dále 16 -17 gramů namleté kávy.

Píst vytáhněte z komory. Na ní nasaďte uzávěr s propláchnutým papírovým filtrem, postavte na šálek, vsypte odměrku kávy, zalijte vodou, promíchejte a nechte louhovat jednu minutu. Nasaďte píst s gumovým těsněním a opatrným tlakem vytlačte nápoj do šálku.

Dripper

cena zařízení: 200-500  Kč

Jde o plastový, skleněný nebo keramický trychtýř. Káva se přes něj filtruje za pomoci papírového filtru. Některé drippery bývají vybaveny speciální drážkou, která pomáhá odvádět vzduch a napomáhá lepší extrakci kávy. Nezapomeňte před přípravou propláchnout filtry horkou vodou. Na 350 ml nápoje potřebujeme 20 g namleté kávy a 330 g vody, zaléváme vodou o teplotě 93 až 94 stupňů.

Nejdříve se do kávy nalije právě takové množství vody, aby se do daného množství kávy vsákla. Přibližně po půl minutě začneme pomalu krouživým pohybem dolévat zbytek vody.

French press

cena zařízení: 150-800  Kč

Je to oblíbená metoda, jejíž historie sahá až do napoleonské Francie. Princip je založen na přímé extrakci kávy s následnou filtrací přes kovové sítko. Po stlačení pístu okamžitě kávu přelijte do připravených šálků.

French press vyžaduje hrubší namletí než např. filtrovaná káva nebo espresso. Při příliš jemném mletí by jemný prach mohl projít přes filtr, který nezachytí tolik jako papírové filtry u jiných druhů přípravy kávy.

Připravte si 20 g namleté kávy, 300 g vody o teplotě 93 až 94 °C. Nechte louhovat čtyři minuty.

Chemex

cena zařízení: 1100  Kč

Legendární aparát na přípravu překapávané kávy, který vymyslel doktor Peter Schlumbohm v roce 1940. V zásadě jde o upravenou Erlenmayerovu nádobu z borosilikátového skla, která má tvar přesýpacích hodin a bývá doplněna bambusovým kroužkem přiléhajícím k zůženému hrdlu. Díky své designové dokonalosti si Chemex rychle získal oblibu po celém světě.

K samotné speciální konvici potřebujeme ještě skládané papírové filtry. Na přípravu 500 ml kávy použijeme cca 50 g kávy. Přeléváme pomalu krouživým pohybem vodou.

Vacuum pot

cena zařízení: 2000  Kč

Novinka, která na pohled vypadá jako alchymie. Přestože první prototypy pocházejí z Německa a Francie z počátku 19. století, u nás je to věc vesměs neznámá. Máte-li rádi zážitkové rituály, je tato příprava právě pro vás.

Budete mít zájem:  Hypofýza – podvěsek mozkový – funkce a nemoci (poruchy, nádory)

Princip je podobný jako u moka konvičky s tím rozdílem, že u vacuum potu na celý proces vidíte. Přístroj se skládá ze dvou skleněných nádob, mezi kterými je filtr.

Do spodní nádoby nalijeme vodu, do horní nádoby přijde mletá káva. Pod baňku postavíme kahan a když se voda začne vařit, prochází přes filtr do horní nádoby, kde se spojí s kávou.

Jakmile všechna voda projde nahoru, odstavíme zařízení z ohně a hotová káva se nám začne přes filtr vracet zpět do baňky.

Potřebujete 17 g namleté kávy, 200 g vody. Extrakce se doporučuje na 1 min.

Vietnamský „phin“ filtr (náš tip)

cena zařízení: 100 Kč

Vietnamský překapávač je jednoduchý a levný přístroj na přípravu kávy, která se většinou připravuje jako extrémně silná, sladká a ledová.

Do skleničky si připravíme bohatou (1 cm) vrstvu kondenzovaného mléka a led. Na skleničku postavíme kávovar, který přibližně do jedné poloviny naplníme kávou (Vietnamci používají běžně i 8 kávových lžiček), středně silně přimáčkneme pěchovací pokličkou a dolijeme horkou vodou. Přiklopíme vrchní pokličkou a přibližne 2-4 minuty počkáme, než káva proteče.

Ledová slazená káva přinese obzvlášť v letních horkých měsících dokonalou vzpruhu. Káva se mele velmi na hrubo, ideální je použít vietnamskou robustu.

Otestujte své znalosti

Máte pocit, že o kávě víte opravdu hodně? Všechny způsoby přípravy kávy už jste znali? Zkuste náš test, který odhalí, jestli jste opravdový znalec kávy!

8 tipů pro lepší učení aneb Začněte v kuchyni

Ať už se potýkáte s obdobím temna zvaným zkouškové, nebo si potřebujete kvůli nové práci oprášit znalosti angličtiny, donutit mozek spolupracovat je někdy pěkná dřina. Máme pro vás proto několik tipů, jak mu to usnadnit. Ačkoliv to pro některé může být překvapením, učení s jídlem a životosprávou souvisí velmi úzce. Na co se tedy zaměřit?

Vyvážená strava

Než se dostaneme ke konkrétním radám, začneme jednou obecnou, a to vyladit skladbu svého jídelníčku tak, aby vám nic nechybělo, ani nepřebývalo. Může se to zdát jako banalita, pravda je však taková, že jakmile tělo strádá nebo se naopak pere s nadbytkem nepotřebných živin z nekvalitní stravy, na proces učení mu už nezbyde dostatek energie.

Dbejte proto na pravidelnou a vyváženou stravu, která bude obsahovat kvalitní bílkoviny (ať už rostlinné či živočišné), pomalu stravitelné sacharidy v podobně celozrnných příloh, brambor či vloček a zdraví prospěšné tuky, o nichž si vzápětí řekneme víc. Dopřejte si také dostatek čerstvého ovoce a zeleniny a nezapomínejte ani na pitný režim v podobě neslazených tekutin.

Zdravé tuky

O tucích již byla řeč, je však potřeba vybrat si ty správné. Slupnout balík chipsů, zajíst je slaninou a očekávat, že bude váš mozek vstřebávat informace jako houba, je trochu zcestné. Po takové náloži vám bude spíš hlásit, že je čas jít spát.

Vhodné jsou naopak tuky z ořechů, semínek nebo avokáda.

Ty vám nejen dodají potřebnou energii a omega-3 a 6 mastné kyseliny nezbytné pro správné fungování mozku i kardiovaskulárního systému, ale skvěle se hodí i jako zdravé zobání k učení.

Ořechy a semínky volte vždy raději nepražené a nesolené, a ačkoliv jsou nejlepší volbou (i s ohledem na jejich lokálnost) ořechy vlašské, kombinací všech možných druhů můžete jen těžko něco pokazit.

Tip: Vyzkoušejte například lahodnou směs Spékané paleo od Bezva müsli (najdete v naší prodejně).

Tekuté povzbuzení

Káva – nejlepší přítel studenta? Jak se to vezme. O kávě je známo, že jsou její povzbuzující účinky rychlé, nicméně stejně také velmi brzy opadnou. Dostanete se tak do začarovaného kruhu, kdy si budete dělat jeden šálek za druhým, a zdravou míru snadno překročíte.

Lepší je vsadit na životabudiče, jejichž nástup je pozvolnější, avšak déletrvající. Vyzkoušejte například Maté nebo náš oblíbený Matcha Tea.

Doplňky stravy

Pokud potřebujete přeci jen něco extra, máme pro vás hned eso v rukávu: guaranu. Jedná se přírodní stimulant pocházející ze semen stejnojmenné brazilské rostliny.

Kromě povzbuzujících účinků se pyšní také vysokým obsahem antioxidantů a vitamínů.

Ve srovnání s kávou je její účinnost asi čtyřnásobná, aniž by přitom dráždila žaludek nebo způsobovala nepříjemné výkyvy energie.

Další tipy na závěr

  • Barvy povzbudí mysl – v papírech i na talíři
  • Přísun kyslíku – běžte se projít nebo alespoň pravidelně větrejte
  • Pravidelný pohyb – okysličí mozek a unaví tělo pro lepší spánek
  • Dobrou noc – vyhněte se dlouhodobému spánkovému deficitu, pro dobro své i svého okolí

Osvědčené tipy, jak se ráno rychle probrat: Jde to i bez kávy | Žena.cz

Snažíte se omezit přísun kofeinu? Káva vám moc nedělá dobře? Pak si přečtěte způsoby, jak se probrat i bez tohoto mocného nápoje.

1) Protáhněte se

Co udělá pes jako první po probuzení? Protáhne se. A dobře dělá. Vyzkoušejte to taky, místo toho, abyste hned skákali z postele. Nemusíte ani otevírat oči, jenom se protáhněte za rukama, za nohama a pořádně (a nahlas) si zívněte. Krev začne proudit a sami uvidíte, že to dělá divy.

2) Přičichněte si

Pořiďte si esenciální olej s vůní citronu, pomeranče či grepu. Mějte lahvičku na nočním stolku a hned po probuzení si nakapejte pár kapek do dlaní, poté začněte třít dlaně o sebe, vytvoříte tak teplo, a přiložte je před obličej. Nasajte vůni oleje z dlaní a chvilku si jen tento pocit užívejte. Vůně citrusů vás krásně nastartuje.

3) Vstávejte v tu samou dobu

Člověk je tvor rutiny. Je jedno, jestli spíte sedm, nebo deset hodin, jakmile je to mimo váš rozvrh, cítíte se rozlámaně. Známe to. Stanovte si čas, ve který budete vstávat každý den, a zkuste ho za každou cenu dodržet. I tehdy, když se do postele dostanete později než obvykle.

4) Na plné pecky

Když jsem ještě bydlela v bytě s kamarádkami, jedna z nich měla ranní rituál, který mě vytáčel k zbláznění. Každé ráno, hned jakmile vstala z postele, si pustila na plné pecky hudbu. Takové ty hity, které se pouštějí na diskotékách. Většinou si u toho taky střihla pár tanečků.

Já jsem sice skřípala zuby, ale zato ona měla úsměv od ucha k uchu. Musím se přiznat, že od té doby už jsem si tento její rituál taky párkrát vyzkoušela na vlastní kůži. A začínám mu přicházet na chuť, po ránu totiž úžasně funguje. Vyzkoušejte to, zaručeně vám to hned zvedne náladu.

5) Vypijte sklenici vody

Hned poté, co vstanete, si napusťte vodu a vypijte sklenici. Ideální bude, když voda bude mírně teplá a s citronem. Tento malý trik nastartuje váš metabolismus a vy se okamžitě budete cítit lépe.

6) Plánujte

Pamatujete si to ráno, když jste byli děti a byl konečně den Vánoc? Jak jste vystřelili raketovou rychlostí z postele? Když se na další den těšíme a máme pořádný důvod vstávat, tak to není žádný problém.

Naplánujte si něco příjemného, co uděláte s tím extra časem, když se z postele vykopete dříve.

Ať už to je jógová desetiminutovka, teplá relaxační koupel, nebo pár stránek té skvělé knihy, co máte rozečtenou na nočním stolku.

7) Budík? Čím dál, tím lépe

Na vysoké byl pro mě tento trik naprostá záchrana. Byla jsem totiž tak marná, že i když jsem si nastavila čtyři a více budíků, nefungovalo to a já jsem je zaklapla, aniž bych o tom něco po probuzení věděla.

Proto jsem se rozhodla přitvrdit a budík jsem si začala dávat na druhý konec místnosti.

Hurá, problém vyřešen! Ať vás ale ani nenapadne jít budík zaklapnout a zase si lehnout, posteli se poté, co vstanete, vyhněte obloukem.

8) Studená sprcha

Nikomu se do toho po ránu moc nechce, ale všichni víme, že to pomůže. Tak jsme vám to jen chtěli jemně připomenout. Studená sprcha zlepšuje krevní oběh, posiluje imunitu a zlepšuje lymfatický systém. Až tedy budete v koncích a oči ne a ne se rozlepit, pak víte, co udělat.

  Video Mohlo by Vás také zajímat:

Káva

Limitovaná edice mleté kávy Illy. 100% Arabica v plechové krabičce s limitovaným designem Olimpia Zagnoli. Hmotnost 250 g.

Díky specifickému výběru odrůd zrn a jejich zpracování patří Dallmayr Prodomo k silným kávámvyšším obsahem kofeinu. Jedná se o směs 100% Arabiky z Etiopie, Asie, Střední Ameriky a Afriky s jemnými ovocnými tóny a mírnou kyselinkou.

Směs nejkvalitnějších zrn Arabiky a Robusty s nízkou kyselostí, intenzivní chutí, barvou lískových oříšků a hustou krémovou pěnou. Dallmayr Caffe Crema Perfetto se nejlépe hodí pro přípravu espressa, cappuccina či caffé latté. Praženo tradiční mnichovskou pražírnou.

Směs nejkvalitnějších, tmavě pražených zrn Arabiky a Robusty s nízkou kyselostí, intenzivní chutí, barvou lískových oříšků a hustou krémovou pěnou. Dallmayr Espresso Intenso se nejlépe hodí pro přípravu espressa. Praženo tradičním italským způsobem.

Tato káva nabízí neobvykle sladkou chuť a intenzivní aroma. Qualita Oro je jedna z nejoblíbenějším káv od značky Lavazza, na kterou nedají dopustit ani znalci kávy. Díky nízkému obsahu kofeinu ji lze popíjet i v pozdějších hodinách.

Budete mít zájem:  Vitamíny Rozpustné V Tucích Jsou?

Středně pražená káva Lavazza Espresso v praktické dózenižším obsahem kofeinu je vhodná na popíjení po celý den. Nabízí dokonalou chuť s ovocnými tóny a lahodnou pěnu. Lze s ní připravit všechny kávové nápoje.

Káva Pellini vyniká svou vyváženou chutí bez známky kyselosti. Espresso Bar Cremoso N 9 kombinuje ta nejkvalitnější zrna Arabiky z Latinské Ameriky a Robusty z Asie a Afriky. Je určena k přípravě nápojů v kávových automatech, zejména espressa, cappuccina a latté macchiata.

Směs zrn Arabiky a Robusty z Karibiku a Střední a Latinské Ameriky vás okouzlí bohatou a dlouhotrvající chutí se sametovou pěnou. Káva Lavazza Gran Riserva se hodí se nejen do klasického espressa, ale i do cappuccina či latté. Pražena v Turíně.

Středně pražená káva s nižším obsahem kofeinu s ovocnými tóny a snadno rozpoznatelným aroma. Lavazza Espresso je 100% Arabica s intenzivní chutí vhodná na celodenní popíjení. Je ideální pro přípravu všech druhů kávových nápojů.

Tato směs Arabiky a Robusty s léčivými bylinami a kořením nabíjí antioxidanty a dalšími zdravými prospěšnými látkami.

Fitness Coffee káva Antioxidant fully active blend urychluje metabolismus, čímž podporuje spalování tuků, pomáhá při redukci hmotnosti, zvyšuje energii a má další pozitivní účinky.

Posledních pár kusů za tuto cenu!

Silná káva Pellini vyniká svou kořeněnou chutí bez známky kyselosti. Oro Intenso kombinuje ta nejkvalitnější zrna Arabiky z Latinské Ameriky a Robusty z Asie a Afriky, které jsou praženy speciálním způsobem tak, aby se u nich dokonale rozvinula chuť.

Bezkofeinová káva Entcoffeiniert od značky Dallmayr naplní jemnou a vyváženou chutí skoro bez kyselých tónů. 100% etiopská Arabica, která je pomalu pražená. Káva je připravována podle receptu z roku 1933 v tradiční mnichovské pražírně.

Káva připravovaná dle původního receptu z roku 1933. Dallmayr Classic je 100% etiopská Arabica a díky pomalému pražení zrn je jen nepatrně kyselá s jemnou a vyváženou chutí.

Tato směs Arabiky a Robusty s léčivými bylinami a kořením nabíjí antioxidanty a dalšími zdravými prospěšnými látkami.

Fitness Coffee káva Antioxidant fully active blend urychluje metabolismus, čímž podporuje spalování tuků, pomáhá při redukci hmotnosti, zvyšuje energii a má další pozitivní účinky.

Lehká káva s čistou kávovou chutí, to je Cuba Serrano Lavado. Kubánská káva je jemná a vznešená, stejně jako jejich doutníky.

1 699 Kč 1 289 Kč 6,45 Kč/ks

Illy Espresso je porcovaná káva v ESE podech, díky kterým je příprava kávy rychlá a bez nutnosti úklidu. Středně pražená káva má bohatou a vyváženou chuť s tóny karamelu a čokolády.

Vergnano Espresso Bar je jedinečná a autentická italská směs kávy s dokonalou rovnováhou mezi směsí Arabica a Robusta. Konečným výsledkem je káva s plným tělem a hustou pěnou vhodná i s mlékem.

Káva se vyznačuje dlouhotrvající chutí a sametovou pěnou. Nabízí plnou chuť kávy, která je doplněna jemnou čokoládovou příchutí.

Poslední kus za tuto cenu!

Caffe Izzo Grand Espresso Premium ESE pods obsahují podíl arabiky 92% a 8% robusty. Káva má extra silnou chuť s plným zemitým tělem. V balení naleznete 150 podů, které jsou balené tak, aby neztratily svou sílu a chuť.

Illy porcovaná káva v ESE podech je středně pražená káva s bohatou a vyváženou chutí, které vévodí tóny karamelu a čokolády. ESE pody zajišťují snadnou přípravu kávy vhodnou jak doma, tak do kanceláře.

396 Kč 377 Kč 94,25 Kč/ks

Espresso Casa je směs kávy, která má silnější a intenzivní chuť a vůni. Mletá káva je ideální pro přípravu rychlého espressa jak doma, tak v kanceláři. Díky kvalitním kávovým zrnům je výsledkem krémové espresso.

150 ks ESE podů Classico ve směsi arabiky a robusty převládají zrna arabiky. Jeho jemná chuť a krémová pěna je dalsím plusem těchto praktických podů.

Gran Aroma je směs kávových odrůd Arabica a Robusta, které dávají šálku kávy bohatou chuť s lehce čokoládovým aroma. Mletá káva je porcovaná v praktických podech, které zajišťují rychlou přípravu kávy bez čištění kávovaru.

Káva Izzo Caffé Gold – 1 kg, zrno je 100% Arabica silná, aromatická káva s harmonickou chutí, která má hustou, dobrou pěnu.

Samotná kávová zrna jsou pomalu pražená za poměrně vysoké teploty v malých dávkách.

Díky tomuto procesu se negativí vlastnosti (kyselost a hořkost) snižují na minimum a káva tak získá dokonalou plnost a chuť.

Instantní káva 100% Arabika s jemnou a plnou chutí. Káva je mrazem sušená. Jemná chuť s tóny hořké čokolády a oříšků. Perfektně vyladěná směs. Síla pražení 4/5. Jedná se o 100% fairtrade kávu.

New York Miscela Extra je káva s nádherným aroma, plným charakterem a jemnou čokoládovou chutí. Exklusivní směs 100% Arabika si vychutnají zejména ti, kteří dávají přednost sladším druhům kávy s vyváženým a sametovým dozvukem.

Zrnková káva Arabica v bio kvalitě od značky Ra-Hygge obsahuje výtažky z čínské medicinální houby Lion's Mane, které se připisují významné zdravotní účinky – pozitivní vliv nervový systém, imunitu, vysoký tlak, podpora kognitivní funkcí a léčba nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, prevence stařecké demence. Snižuje stresovou odezvu při konzumaci kofeinu, jako je zvýšený srdeční tep, zvýšení hladiny adrenalinu a překyselení žaludku. Slabě pražená káva s bohatou chutí.

Instantní káva vyráběná metodou sušení mrazem. Idee Kaffee Gold Express patří mezi špičkové kávy. Speciální zušlechťovací proces dělá kávu velmi šetrnou k žaludku.

Intenzivní 100% Arabika z regionu Aceh, jižní Sumatra v Indonésii. Výběrová BIO mletá káva Indonesia SCA 83,5 vás oslní tóny cedrové dřeva a červeného ovoce.

Mletá káva Arabica v bio kvalitě od značky Ra-Hygge obsahuje výtažky z čínské medicinální houby Reishi, které se připisují významné zdravotní účinky – pozitivní vliv na hormonální systém, játra, detoxikaci organismu a alergie, opary a snížení negativních účinků chemoterapie. Snižuje stresovou odezvu při konzumaci kofeinu, jako je zvýšený srdeční tep, zvýšení hladiny adrenalinu a překyselení žaludku. Nabízí vyváženou jemnou chuť.

Zrnková pražená káva obsahuje 60% Arabiky a 40% Robusty z Peru, Brazílie a Střední Ameriky. Jedná se o 100% fair trade kávu s tabákovými tóny a tóny hořké čokolády. Síla pražení je 5/5.

Instantní káva je bohatá a krémová káva s lehce kořeněnými a oříškovými podtóny. BIO kávová zrn dávají kávě plnější a komplexnější chuť. Káva sušená mrazem. Síla pražení 3/5. Jedná se o 100% fairtrade kávu.

Posledních pár kusů za tuto cenu!

Tato jedinečná pražená mletá káva Cafe Majada Kopi Luwak cibetková zrnková káva je jednou z nejdražších káv na světě. Balení kávy je 100 g.

Posledních pár kusů za tuto cenu!

Tato jedinečná pražená mletá káva Jamaica Blue Mountain je jednou z nejznámějších káv na světě. 100% Arabica. Balení kávy je 100 g.

999 Kč 890 Kč 445,00 Kč/ks

Dárkové balení Café Majada De Excelent s hrníček stejnojmenné značky ocení každý milovník kávy. Výběrová káva s unikátní a charakteristickou chutí sopečného podloží El Salvadoru.

Kávu si pro její vyrovnanou chuť sladkého kakaa s tóny sladkého ostružinového džemu a také pro její lahodné krémové tělo nejlépe vychutnáte v espressu, nebo moka konvičce. Káva je středně tmavě pražená, aby vynikla vyváženost její chuti a plnější tělo.

100% arabika Brasil Fazenda Bananal vás potěší nízkou kyselostí a plným tělem. V chuti se krásně rozvíjí žlutý meloun, třtinový cukr a mléčná čokoláda.

Káva má výraznou a vyrovnanou chuť jablek a skořice s medovou sladkostí a plné, krémové tělo. Díky tomu je vhodná na přípravu espressa, v moka konvičce i jako filtr.

Rádi byste se vyhnuli kofeinu a přesto si vychutnali kvalitní a chuťově plnou kávu? Máme pro vás jedinečnou 100% arabiku z Peru. Chuti této kávy vévodí mandle, rozinky doprovázené decentními tóny kakaa.

Směs 100% arabik Dejavu je pečlivě sestavená pro ideální espresso. Hodí se také na přípravu v moka konvičce a v džezvě.

Letní dovolená u vás doma. To je naše silná arabika dochucená staletí používaným, orientálním kořením kardamomem. Karamelové tóny této kávy se nejlépe snoubí s třtinovým cukrem.

Výběrová zrnková káva Lavazza Aroma TOP z certifikovaných plantáží Rainforest Alliance se pyšní vytříbeným aroma s květinovými a ovocnými tóny. 100% Arabica nabízí požitek díky jemné kyselince, tóny cereálií a dlouhotrvající dochutí sušeného ovoce.

Zrnková káva Gran Aroma je kává s bohatou a dlouhotrvající chutí. Jeji chuť je vhodná pro milovníky krémovité, silné a dobře sladěné kávy intenzivní chuti s kořeněnými tóny. Vhodná i pro přípravu s mlékem.

Zrnková káva Illy Espresso nabízí hladkou a vyváženou chuť s nádechem tónů karamelu, čokolády, a lehkého květu. Je uložená v plechovce, aby bylo zajištěné optimální zachování aroma a chuti.

Kávová směs vybraných zrn kávy mix arabika a robusta od značky Julius Meinl. Káva má intenzivní aroma s dlouhotrvajícími tóny hořké čokolády a velmi bohatou cremu. Ideální na přípravu s mlékem.

Vůně mléčné čokolády a lískových oříšků tvoří dokonalou a harmonickou chuť kávy Lavazza Crema Classica. Smícháním Arabiky z Jižní Ameriky a Robusty z Jávy a Kapi Royal vznikla káva s bohatým aroma a sametovou kremou.

Jacobs Barista zrnková káva přináší výběr těch nejkvalitnějších pomalu pražených kávových zrn, které vám umožní přenést zážitek z dobré kávy přímo k vám domů. Pomalý způsob pražení při nízkých teplotách přispívá zachování jedinečné kávové chuti a aroma.

L´Or Espresso Onyx je vysoce kvalitní směs tmavě pražených kávových zrnek s výraznou chutí. Dopřejte si každé ráno s prvotřídním espressem lahodné čokoládové chuti a intenzivním aroma, které je navíc obohacené o hustou krémovou pěnu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector