Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba caro?

Jak obstály nápoje, bez kterých si mnozí nedokáží představit ráno?

Stále oblíbenější cereální nápoje začínají vytlačovat tolik favorizovanou kávu, se kterou se však nemohou srovnávat.

Mají totiž vlastní osobitou chuť a neobsahují kofein.

Mnozí tomuto nápoji dávají přednost kvůli jeho pozitivním účinkům na zdraví – obsažený inulin příznivě ovlivňuje pochody ve střevech.

V obchodě jsme vybrali klasický vzorek několika produktů této kategorie.

Otestovali jsme na nich vše, co by vás mohlo zajímat – výrobce, množství, cenu, cenu přepočítanou na sto gramů, složení a chuť.

Také jsme testovali, jak se změní po přidání mléka, a to při poměru padesát  mililitrů mléka a sto padesát mililitrů cereálního nápoje. Jak dopadly cereální nápoje v našem testu? Oznámkovány byly jako ve škole.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Vitakáva

Výrobce: Kávoviny a.s.

  • Množství: 200 gramů
  • Cena: 59 korun
  • Poměr cena / množství: 100 g / 29,50 Kč
  • Složení: ječmen, žito, čekankový kořen
  • Chuť: výrazná hořká chuť
  • Jak si rozumí s mlékem: rozumí si skvěle, hořká chuť zůstává nezměněna
  • Hodnocení: výborný – 1

Tento nápoj by mohli vyzkoušet milovníci kávy a nebyli by zklamaní. Chuť je vyvážená, s mlékem si rozumí a cena odpovídá kvalitě produktu.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

  1. Caro Vitality
  2. Výrobce: Nestlé
  3. Množství: 180 gramů
  4. Cena: 89 korun
  5. Poměr cena / množství: 100 g / 49,50 Kč
  6. Složení: vláknina (inulin), ječmen, slad z ječmene, čekanka, žito
  7. Chuť: vyvážená hořká chuť s karamelovým podtónem
  8. Jak si rozumí s mlékem: s mlékem tvoří skvělý pár, není třeba doslazovat
  9. Hodnocení: chvalitebný – 2

I když je chuť nápoje výborná, není třeba za ni platit dvojnásobek ceny oproti ostatním podobným nápojům. Vyšší cenu výrobku má zřejmě na svědomí poměrně kvalitní a hezky pojatý obal.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Babiččin šálek

Dodavatel: Bio nebio s.r.o.

  • Množství: 100 gramů
  • Cena: 59 korun
  • Poměr cena / množství: 100 g / 59 Kč
  • Složení: ječmen, žito, kořen čekanky – pražené
  • Chuť: vyvážená hořká chuť s karamelovým podtónem
  • Jak si rozumí s mlékem: skvěle, s mlékem tvoří báječnou kombinaci
  • Hodnocení: chvalitebný – 2
  • Přestože výrobek skvěle chutná a suroviny, ze kterých je vyroben, jsou v bio kvalitě, cena je velice vysoká – může za to zřejmě finančně náročný skleněný obal.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Vita Melta

Výrobce: Kávoviny a.s.

  1. Množství: 75 gramů
  2. Cena: 17 korun
  3. Poměr cena / množství: 100 g / 22,70 Kč
  4. Složení: ječmen, čekankový kořen, žito
  5. Chuť: hořká s kyselým dozvukem
  6. Jak si rozumí s mlékem: s mlékem si rozumí, ale dobré by bylo si nápoj osladit
  7. Hodnocení: dobrý – 3

Jako jediný z testovaných nápojů není instantní, proto na dně hrnku zůstává sedlina. Balení je malé, úsporné a levné – skvělé na cesty. Tento nápoj je vhodný pro studenty, co nemají v kuchyni moc místa na velké dózy.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

  • Corta
  • Výrobce: Mokate
  • Množství: 100 gramů
  • Cena: 24 korun
  • Poměr cena / množství: 100 g / 24 Kč
  • Složení: extrakt obilné kávoviny (extrakt praženého ječmene a žita)
  • Chuť: hořká
  • Jak si rozumí s mlékem: po přidání mléka se hořká chuť nijak nemění
  • Hodnocení: dostatečně – 4

Nápoj sice vypadá lákavě, ale chutná spíše jako obarvená hořká voda. S mlékem se nápoj dá vypít a v nouzi jistě potěší, ovšem určitě to není k pravidelnému pití.

V našem hodnocení cereálních nápojů nejlépe obstála Vitakáva, Caro Vitality a Babiččin šálek. Další nápoj Vita Melta ještě stále patří mezi dobré nápoje, ovšem Corta by v regále mezi cereálními nápoji raději být neměla.

Melta, čekanková káva, v historii i receptech

22. 02. 2012 | Doba čtení 15 minut

Komu dnes chutná melta? Každému, kdo vnímá její osobitou chuť a bylinkovou hodnotu. Tu nápoji propůjčuje čekanka. Odpočítáním čtyř lžic směsi do litru vody mnohde začíná rituál. Vzpomínkový, mateřský i labužnický.

Už ve středověku lidé sušili, pražili a mleli různé druhy obilek z ječmene a žita, semena, jako jsou žaludy či bukvice, a kořeny, třeba čekanky. Ze sypkých pražin pak vařili nápoje.

Později, v časech kdy bylo málo zrnkové kávy nebo se stala cenově nedostupnou, nacházely tyto náhražky — nazývané cikorka, obilka, žitovka, polní káva či melta — své nové příznivce.

Cichorium, cicoria, chicory

Asi nejstarší, stále používaný název kávoviny představuje cikorka. Je znám od 17. století a kopíruje slovní označení čekanky, které se v různých jazycích podobá. Například v němčině se rostlina jmenuje Zichorie, v angličtině chicory, v italštině cicoria. V botanickém názvosloví má rostlina latinský název Cichorium.

Cikorka se vyráběla jen ze sušeného a praženého kořene čekanky a používala se samostatně nebo jako příměs do jiné kávoviny či kávy. Populárnější melta je vlastně cikorka obohacená obilovinami a cukrovou řepou.

V dobách, kdy se zrnková káva stala nedostupnou, se vyvíjel kávovinový průmysl rychleji než jindy a na trhu přibývalo více druhů obilných a čekankových káv. V úspěšných firemních recepturách se objevovaly příměsi jako slad, tedy naklíčená zrna, ale rovněž fíky či jadérka z hroznů vinné révy.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?konvice, meltaAutor: Archiv ireceptar.cz

Armády válčily, kávoviny vítězily

Například koncem osmnáctého století pruský král a vojevůdce Fridrich Veliký kvůli přerušenému dovozu zrnkové kávy během německo-francouzské války (roku 1870) podporoval výrobu tzv. pruské kávy z pražených obilovin, čekanky a dalších příměsí. Němečtí vojáci jí říkali Muckefuck, což bylo zkomolené francouzské mocca faux, tedy falešná káva.

Významné pobídnutí výroby kávovin stejně jako dalších průmyslových i zemědělských oborů přinesl císař Napoleon I. Bonaparte, když roku 1806 vyhlásil tzv. kontinentální blokádu vůči anglickému zboží. Pražiny z obilí, čekanky a dalších plodin dostaly v Německu, Rakousku, Rusku, Itálii i jinde šanci nahradit na trhu nedostatkovou zrnkovou kávu.

O výši produkce kávy a kávovin však rozhodovalo mnohem později i politbyro bývalé NDR. V polovině sedmdesátých let minulého století snížilo dovoz drahé zrnkové kávy rozhodnutím zásobit trh kávou míchanou (Mischkaffee) půl na půl z kávových zrn a z kávoviny.

Kdysi náhražka, dnes nápoj s osobitými vlastnostmi

V minulosti zájem o kávovinové nápoje klesal s narůstající prosperitou společnosti. Dnes je to s meltou & spol. trochu jinak. 

Přibývá těch, kdo kávovinu, která obsahuje sušený a pražený kořen čekanky, pijí, protože prospívá zažívání a neobsahuje kofein. Cena kávovinového výrobku už nehraje zásadní roli.

Ostatně některé instantní biovýrobky stojí téměř tolik jako zrnková káva, nebo dokonce víc. Kávové náhražky se také dají dochucovat obdobně jako káva zrnková či instantní.

Špetkou skořice, čokoládou, šlehačkou.

Nezapomeňme ani na mnohé z nás, komu melta prostě chutná, ať už v plecháčku či keramickém kafáči vyvolává nostalgické vzpomínky, nebo ne.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?karoAutor: Archiv ireceptar.cz

První káva v životě, babiččino bílé kafčo

Melta vzniká smísením pražiny z bulvy cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky.

Ve výrobnách se sušený kořenčekanky a řepy praží při teplotě nad 100 °C, obiloviny vyžadují teplotu pražení nad 200 °C. 

Pražiny se uchovávají v oddělených zásobnících. Poté se melou ve mlýněna požadovanou zrnitost a dále odděleně skladují. Směs se míchá až před balením a rozvozem k prodejcům.

Kávoviny neobsahují kofein, mohou se proto pít prakticky bez omezení množství i věku. I proto děti tak rády vzpomínají na svou první, babiččinu kávu.

Meltu má v oblibě i mnoho současných maminek, a to nejen kvůli nulovému obsahu kofeinu a možnosti nahradit jí svou obvyklou kávu.

Řada žen během mateřství vnímá kladný vliv melty na svůj organismus. Některé jsou dokonce přesvědčeny, že nápoj podporuje jejich laktaci. Může za to především kořen čekanky. Obsahuje totiž cenný inulin.

Inu, mé dítě, inulin svědčí zažívání!

Inulin, rostlinný polysacharid (jiným polysacharidem je například škrob) funguje v rostlině jako zásobní látka a v lidském těle pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových cest, nechutenství, zácpě.

Ale stejně tak díky svým probiotickým účinkům posiluje kondici střev a brání je například před záněty, průjmovou infekcí i nádorovými chorobami. Inulin totiž v tlustém střevě vyživuje lidskému zdraví prospěšné mikroorganismy. Tak posiluje imunitní systém.

Inulin nezvyšuje hladinu krevního cukru, má nízkou kalorickou hodnotu, přitom je sladký. Dá se proto použít jako náhrada cukru, a to i pro diabetiky.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?čekankaAutor: Archiv ireceptar.cz

Bylinka čekanka kvete dopoledne

Čekanka obecná, Cichorium intybus, roste často podél polních cest. Jako by tam byla na čekané, strážila pěšinu nebo čekala na pocestné. Vypadá to, že název vymysleli národní buditelé jako volný překlad německého Wegwarte.  

Bylinka vyrůstá v druhém roce z vřetenovitého kořene. Jasně modré, výjimečně růžové květní úbory se otevírají pouze ve slunečných dnech dopoledne, a to od července do září.

Pro tzv. čekankové puky se pěstuje čekanka listová (Cichorium endivia).

Rostlina se pro tento účel rychlí podobně jako chřest — předpěstované kořeny čekanky bez listů se zahrnou vrstvičkou půdy a ve tmě po 5 až 8 týdnech vyrostou listy, které jsou bílé a hlavně sladké, ne hořké.

 Tento způsob pěstování objevili ve třicátých letech osmnáctého století v Belgii. Salát z mladých listových výhonků čekanky znali už ve starověkém Egyptě.

Jak asi chutnala fíkovka?

Jan Vtípil zpracoval diplomovou práci na téma Výroba kávových náhražek v meziválečném období na závěr svého studia kulturních dějin na Univerzitě v Pardubicích. Zajímal ho význam kávovin v běžném životě lidí v době velkého tlaku na vysoké pracovní výkony.

Hledal souvislosti mezi průmyslovou revolucí, kávou a kávovými náhražkami a mj. mapoval historii továren na výrobu cikorky a obilné kávy na území České republiky. Pardubická továrna na zpracování kávových náhražek vznikla už na konci 19. století jako součást mezinárodního koncernu Franck a synové.

„Tato firma pozoruhodným způsobem rozvinula reklamu na své výrobky. Dokladem je množství plakátů, inzertních tabulí a propagačních dárkových předmětů, které jsou dnes středem zájmu sběratelů nebo fungují jako stylové dekorace kaváren a restaurací,” říká Jan Vtípil.

Johann Heinrich Franck, německý obchodník, se seznámil s výrobou kávovin ve francouzském zajetí za napoleonských válek a roku 1828 začal vyrábět náhražkovou kávu. Jeho potomci roku 1896 založili pardubickou filiálku. Díky nim se v Polabí začala úspěšně pěstovat čekanka.

„V dobovém tisku jsem dokonce našel stesky nad krajinou poznamenanou až příliš velkými a početnými poli cukrové řepy a čekanky,” zmiňuje Jan Vtípil jeden z detailů, který objevil při studiu archivních dokumentů.

Budete mít zájem:  Závislostní Chování Na Internetu A Jeho Léčba?

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?fíkovkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Nejznámějším pardubickým výrobkem byla Pravá Franckova přísada ku kávě. Vžilo se pro ni označení Franckovka, které se vyslovovalo německy bez c i česky s ním.

Kávovina se prodávala v oválných červených balíčcích nebo hnědých krabičkách a pod názvem Karo-Franck byla k dostání ve formě kostek.

K nejžádanějším patřila též žitná káva Perola.

Největšího rozmachu dosáhla továrna ve třicátých letech. Po válce se ocitla pod národní správou, pak byla součástí národního podniku Kávoviny, později se stala samostatným podnikem Kávoviny Pardubice. Ten se do historie na konci padesátých let zapsal výrobou první československé cereální snídaně Kalorky.

Zpracovávaly se zde výhradně domácí suroviny: žito, ječmen, čekanka, cukrovka, ovesné vločky, cukr a olej. V šedesátých letech se v sortimentu objevila kávovinová směs pod lidovým názvem Melta, obilná káva Žitovka, Sladovka a přísada Karo. Melta z Pardubic je na trhu dodnes.

Ve srovnání s předválečným trhem je však nabídka kávovin na českém trhu poměrně chudá.

„Strašně rád bych ochutnal předválečné kávovinové výrobky. Třeba fíkovku s příměsí zrnkové kávy, to prý byl excelentní nápoj. Nebo velmi kvalitní kávovinu s příměsí pražených vinných zrnek,” dodává Jan Vtípil.

Kavárna s kávovinami v obrazech

Milan Bajer provozuje v Pardubicích už vice než deset let stylovou kavárnu Café Bajer. Nabízí především zrnkovou kávu, ale jsou to právě kávoviny a jejich historie, které vtiskují členitým kavárenským prostorám pozoruhodnou atmosféru.

Stěny, vitríny, skříně a poličky jsou plné dobových reklamních plakátů, inzertních cedulí, propagačních letáků, firemních dárků i obalů. Dokládají širokou nabídku kávovin, které kdysi urputně a úspěšně bojovaly o své zákazníky.

Milan Bajer začal už v dětství sbírat obrazové svědectví o někdejším obchodním duchu kávovinového průmyslu. A po vice než třech desítkách let ho využil při zařizování své kavárny.

Pijete tu výbornou zrnkovou kávu, ale čím dál tím víc přemýšlíte, jak asi chutnala Franckovka, Perola, Balounkova káva a zejména ona tajuplná Jihočeská fíkovka…

Tipy, recepty, kouzla

Chcete, aby vás vaše láska milovala?

  • Vyryjte kořen čekanky na sv. Jakuba jelením parohem ze země.
  • Anebo na sv. Petra utrhněte rostlinku a dotkněte se bylinkou vytoužené osoby. 
  • Případně čekanku vyryjte bosýma nohama na Velký pátek a myslete na svůj cíl.

Meltový koktejl

Do melty s mlékem přidejte led, neslazenou šlehačku, skořici, zázvorový sirup s lístkem máty a podávejte vychlazené!

  • Meltu lze s úspěchem připravit v kávovaru, překapávači a též v ruském samovaru na čaj.

Melta v hovězím guláši

Hrnek meltového výluhu lze přidat do guláše spolu s vývarem a pak pokrm obvyklým postupem dodusit.  

Melta s chlebem

Uvaříme kávovinu podle počtu strávníků, kvůli brblalům můžeme přidat trošku zrnkové kávy, podle povah přítomných i dosladit. Půllitrový kafáč dolijeme asi ze čtvrtiny až třetiny horkým mlékem.

  • Svařené mléko dá meltě jinou, lepší chuť než studené, vyzkoušejte to!

Podáváme s nakrájeným chlebem, který si stolovníci házejí do hrnku, kousky krátce potopí a šup s nimi do úst. Luxusnější společnosti dopřejeme lámaný rohlík. 

Meltový chléb

Vychladlý meltový výluh zastoupí vodu nebo její část v receptech na chléb pečený v domácích pekárnách.

Které výrobky s názvem Melta jsou dnes na trhu

Melta porcovaná. Krabička obsahuje 20 nálevových, 7g sáčků směsi žita, kořene cukrové řepy, ječmene, čekankového kořene. Sáčky se stejně jako čaj zalévají  vroucí vodou a louhují asi 5 minut.

Melta sypaná (500 g) se skládá ze žita, kořene cukrové řepy, ječmene, čekankového kořene.

  • Výrobce radí přidat do litru vroucí pitné vody 4 rovné polévkové lžíce směsi, krátce povařit, nechat 3 minuty ustát a přecedit, případně zbavit i jemné sedliny.

VitaMelta (75 g) obsahuje ječmen, čekankový kořen, žito. Půl kávové lžičky směsi stačí v šálku zalít horkou vodou.

Foto Shutterstock a autor

Kaloricke tabulky.cz

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Řada Čechů je závislá na kávě, i když si to možná mnozí nepřipustí. Pokud ale v určitou denní dobu pociťujete nutkavou chuť na kávu a máte pocit, že ji potřebujete, abyste zvládli zbytek dne, nejspíš máte na kofeinu alespoň malou závislost. Nadměrná konzumace kofeinu však není zcela bezpečná, proto se někteří lidé rozhodli přestat pít kávu a nahradit ji některým z nápojů, které mají podobnou chuť, ale neobsahují žádný kofein. Jaké jsou možnosti?

Nejprve se seznamme s nežádoucími účinky kofeinu. Tento alkaloid v kávě konzumujeme hlavně proto, aby nás povzbudil a dodal nám energii. Ne vždy se to však povede, někdy může být účinek spíše opačný. Výzkumy prováděné na členovcích ukázaly, že ze všech alkaloidů právě kofein zapříčiňuje největší zmatek při informační výměně buněk, a to se týká i těch nervových.

Kofein dále zrychluje činnost srdce a osobám, které za den vypijí přes pět šálků kávy, dokonce hrozí srdeční onemocnění. Káva je výrazné diuretikum a při velké spotřebě nejsou ojedinělá ani onemocnění ledvin. Kofein může způsobovat také bolesti žaludku, způsobuje jeho překyselení, a proto není vhodný pro osoby trpící žaludečními a dvanácterníkovými vředy a častým pálením žáhy.

Dalším minusem kofeinu je fakt, že zvyšuje vylučování vápníku z těla, tudíž může přispět k rozvoji osteoporózy. Kávu s kofeinem by si rozhodně měly odpustit těhotné a kojící ženy, při konzumaci kofeinu v době těhotenství totiž hrozí zpomalení vývoje plodu a při kojení zase podrážděnost a nespavost miminka.

Kromě těhotných a kojících žen by kávu neměli pít ani jedinci, kteří užívají léky proti epilepsii, kofein totiž snižuje jejich účinnost.

Proč nahradit kávu něčím jiným?

Tak předně proto, abychom se vyhnuli všem zmiňovaným nežádoucím účinkům kofeinu, který v náhražkách kávy nenajdeme. I naši předci ale vyměnili kávu za produkty z jiných rostlin, ne však proto, aby chránili své zdraví, nýbrž z nutnosti. Ve válečném období panovala nouze o potraviny, kávu nevyjímaje, a tak si místo ní lidé začali pražit kořen čekanky, která v té době rostla jako plevel.

I za dob komunismu se řada rodin uchýlila k náhražce kávy, meltě, mohly si ji totiž dovolit snáze než pravou kávu. Možná si i vy sami pamatujete tento nápoj z dětství. Když zabrousíme ještě mnohem, mnohem hlouběji do historie, zjistíme, že kávovinové nápoje byly oblíbené i mezi starými Slovany, kteří pravou kávu pochopitelně neznali, ale jí podobný nápoj si připravovali z pražených žaludů.

Dnes nebývá výměna kávy za jiný produkt motivována ani cenou, ani nemožností kávu sehnat, naše supermarkety nabízí kávu nejrůznějších typů a značek, za něž zaplatíte od pár korun po několik desítek či stovek korun. Důvodem, proč se lidé rozhodují přejít na kávovinové nápoje bez kofeinu, tedy bývá zpravidla touha žít zdravěji.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Rostliny užívané k výrobě alternativ kávy

Nejspíše jste již vytušili, že kávovinové nápoje se nevyrábí z jednoho druhu rostliny, nýbrž že existuje několik různých rostlin, které se po opražení svou chutí a vůní podobají kávě. Každá z nich má něco do sebe a záleží pouze na vás, pro kterou se rozhodnete.

Čekanka je tradiční náhradou za kávu. Její kořen se suší a mele, tak vzniká známá cikorka (z lat. čekanka – Cichorium). Tato rostlina patří mezi hvězdnicovité (podobně jako třeba pampeliška či slunečnice), což je čeleď, jejíž zástupci obsahuje místo škrobu látku inulin. Ta je zdraví prospěšná, napomáhá totiž správné činnosti symbiotické střevní mikroflóře.

Cikorka je tedy zdravá a zároveň se pyšní chutí i vůní velmi blízkými kávě. Na rozdíl od ní však neobsahuje kofein, mohou ji tedy pít i děti a těhotné a kojící ženy. Bezpečná je i pro celiaky, je totiž přirozeně bezlepková. Cikorková káva se vyrábí i v instantní podobě, jejíž příprava je naprosto snadná – stačí zalít dvě lžičky cikorky horkou vodou a zamíchat.

Přidat můžete cukr a/nebo mléko, jak jste zvyklí.

Špaldová káva je také velmi oblíbená, stejně jako cikorka totiž nabízí bohatou kávovou chuť a vůni, ačkoliv je bezkofeinová.

Špalda je starou odrůdou pšenice, která se za ta staletí, co ji člověk pěstuje, téměř nezměnila, na rozdíl od své příbuzné pšenice seté tedy obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako je např. hořčík, vápník, fosfor, zinek, vitaminy B1 a B2, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny.

Díky tomu jsou produkty ze špaldy včetně kávovinového nápoje velmi zdravé, podporují střevní mikroflóru a peristaltiku střev a v neposlední řadě dodávají energii, ne však jednorázově jako káva, nýbrž postupně, což je mnohem výhodnější. Je však nutno podotknout, že špalda obsahuje lepek, není tedy vhodná pro celiaky.

Špaldová káva se prodává buď mletá, kterou je třeba krátce povařit, nebo instantní, kterou pouze přelijeme horkou vodou. Špaldovou kávu lze dochutit cukrem a mlékem, výborná jsou také bílá káva a ledová káva připravené ze špaldy.

Žaludy byly využívány k přípravě horkého nápoje starými Slovany, to jsme si již řekli.

I dnes je žaludová káva oblíbená, zejména proto, že neobsahuje kofein ani lepek, mohou ji tedy popíjet všichni včetně celiaků, dětí, starých lidí, těhotných a kojících žen a osob trpících onemocněním srdce.

Žaludy mají také pozitivní účinky na zdraví – pomáhají léčit srdeční onemocnění, chudokrevnost, onemocnění močových cest i zažívací problémy. Celkově posilují organismus a pozitivně působí také na játra a slezinu. Žaludovou kávu seženete v prodejnách se zdravou výživou nebo si ji můžete sami vyrobit.

Stačí v září nebo v říjnu nasbírat v lese žaludy, po hodinovém namáčení je oloupat, nasekat, nasucho opražit na pánvi a poté najemno namlít v mlýnku na kávu. Káva se připravuje tak, že 1 nebo 2 lžičky prášku přelijí horkou vodou a nechají 10 minut odstát. Do žaludové kávy pochopitelně lze přidat mléko a cukr.

Budete mít zájem:  Bolest V Krku Lecba?

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Kávovinové směsi

Ačkoliv si můžete koupit alternativu kávy vyrobenou z jednoho druhu rostliny, v mnohem větší míře se na trhu setkáte se směsmi různých pražených rostlin. Jedná se o směsi zmíněné čekanky, špaldy i jiných obilnin, např. žita, ječmene, kukuřice a quinoy, žaludů, kaštanů, fíků, sóji, hrachu, lupiny, karobu a dalších.

Výhodou těchto směsí je možnost namíchat jednotlivé složky v různých poměrech, a tedy vyhovět všem zákazníkům. Jistě jste si všimli, že ve výčtu rostlin jsou hojně obsaženy plodiny s obsahem lepku, lidé, kteří ho nesmějí konzumovat, se tedy musí přesvědčit, zda instantní nápoj, který si hodlají zakoupit, je bezlepkový.

Asi nejznámější kávovinovou směsí je Melta. Jedná se o instantní cereální nápoj, který je směsí praženého čekankového kořene, topinamburu, ječmene a žita. Kvůli obsahu obilnin není vhodný pro celiaky, jinak ho ale mohou pít děti i těhotné ženy.

Populární je také nápoj Caro, který se prodává hned v několika variantách. Klasická verze nesoucí název Caro Originál se skládá z ječmene, ječného sladu, žita a čekanky, stejně jako předchozí nápoj tedy obsahuje lepek. Výhodou této směsi je to, že není doslazován přidaným cukrem, o dostatečnou sladkost se postará slad.

V současnosti se i u nás začíná pít ajurvédská káva. Tento nápoj je velmi oblíbený v zemi svého vzniku, v Indii, i jinde na světě.

Prodává se celá řada různých druhů ajurvédské kávy, jejichž názvy odráží jejich složení. Ajurvédská káva je tvořena z 94% cikorkou, zbylých 6% tvoří ajurvédské byliny, jako je např. brahmi, ašvagandha, shatawari nebo valreiana.

Všechny druhy ajurvédské kávy jsou bezkofeinové, přesto je účinná proti únavě i stresu.

Samozřejmě existuje i mnoho dalších kávovinových směsí, které se do našeho článku už bohužel nevešly. Uvedli jsme ty nejoblíbenější, doporučujeme však vyzkoušet několik různých nápojů, třeba i méně známých, a nalézt ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Lenka Ambrožová

Kávovinové nápoje: Relaxujte s chutí – Babinet.cz

Každý z nás má svůj rituál na relaxaci. Velmi často je spojen s šálkem dobrého teplého nápoje. Jaký nápoj si připravujete vy? Jsou různé možnosti jak si vychutnat nápoj a přitom udělat něco dobrého pro sebe a své tělo.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Nápoje z pražených a mletých obilek ječmene, žita nebo semen bukvic či kořene čekanky vařili lidé již ve středověku. Velké oblibě se cereální nápoje těšily už na přelomu 19. a 20. století, kdy byl na trhu široký sortiment druhů s různým složením, například Fíkovka, Melta, Cikorka.

Jednou z hlavních složek cereálních výrobků je čekanka, která dodává nápojům specifickou chuť. Čekanka obsahuje terpenické a glykosidické hořčiny, ty podporují trávení, vylučování žluče a chuť k jídlu.

V kořenech čekanky je hojně obsažen polysacharid inulin. Inulin funguje v rostlině jako zásobní látka a v lidském těle obecně pomáhá při léčbě žlučových a ledvinových kamenů, zánětů močových cest, nechutenství a zácpy.

Důležité je, že inulin nezvyšuje hladinu krevního cukru, má nízkou kalorickou hodnotu a přitom je sám o sobě sladký. Dá se proto použít jako náhrada cukru, a to i pro diabetiky.

  Těhotné a kojící ženy mají cereální nápoje v oblibě jednak proto, že neobsahují kofein, ale hlavně pro obsah inulinu, který příznivě působí na jejich trávení. Některé dokonce přičítají nápoji s inulinem pozitivní vliv na laktaci.

Inulin podporuje růst střevní probiotické kultury a tím stav střevní sliznice, snižuje riziko zánětů a průjmových infekcí. Prospěšné probiotické kultury v tlustém střevě posilují imunitní systém.

Většina cereálních nápojů je pro svou snadnou stravitelnost a čistě přírodnímu složení vhodným nápojem pro ty, kteří chtějí žít zdravě, děti, těhotné a kojící ženy a seniory nevyjímaje. Neovlivňuje negativně cévní systém, nezvyšuje krevní tlak a proto je vhodný pro kardiaky a osoby s vysokým krevním tlakem.

Ráno je vhodné připravit Caro s mlékem, protože nás tak zasytí a dodá potřebnou energii a látky, které tělo potřebuje. Jako večerní nápoj nám naopak nebude bránit v usínání ani narušovat spánek, protože nemá povzbuzující účinek.

Kdykoli ho můžete pít i v případě, že míváte problém s překyselováním žaludku nebo s přílišnou citlivostí trávicí soustavy. Totéž platí díky absenci přidaného cukru i pro diabetiky, jen je třeba započítat sacharidy z cereálií do denního příjmu.

Hubnete do plavek? Pak vězte, že Caro připravené pouze s vodou, případně nízkotučným mlékem, je vhodné pro redukční diety nebo pro ty, kdo se zaměřují výhradně na zdravou přírodní stravu.

Pokud máte alergii na mléčné bílkoviny nebo laktózovou intoleranci, zkuste připravit cereální nápoj se sojovým „mlékem“. Tak ho mohou pít také vegetariáni.

A nakonec se vrátíme na začátek. Díky tomu, že chutný cereální nápoj neobsahuje kofein, můžeme si relaxační chvilku vychutnat kdykoli – bez obav, že nebudeme moci usnout. Zkuste si pro zpestření připravit například Caro připravené s teplým nebo studeným mlékem, šlehačkou, skořicí nebo čokoládou, jako latté nebo v horkých letních dnech jako osvěžující nápoj s ledem.

Kávoviny jako náhražky kávy

 

Tento článek byl publikovaný 23. 1. 2017 na internetových stránkách Vím, co jím. 

Dáváte přednost meltě a jiným náhražkám kávy před skutečnou kávou? Nevěříte výzkumníkům, že škodlivost kávy a kofeinu v ní, je jen mýtus, a raději si dáte pro jistotu jen nápoj jí podobný? Tak zbystřete. Není všechno zlato, co se třpytí.

Jsou zdravé cereální nápoje z ječmene, třeba Caro?

Mohou je i děti

Náhražky kávy mohou být skutečně příjemným obohacením jídelníčku. Jak už to ale bývá, i v tomto případě platí, že co jednomu prospívá, může jinému způsobit potíže. Melta, instantní cereální nápoj s kávovinou a další podobné náhražky kávy mají své plusy, ale i mínusy.

Pozitivem náhražek je, že neobsahují kofein. „Jsou proto vhodné i pro děti nebo pro lidi, kteří chtějí omezit konzumaci kávy jako takové. Pro ně mohou být vítaným zpestřením pitného režimu,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Obilí, luštěniny, brambory

Máme-li posoudit klady a zápory náhražek kávy, je třeba si uvědomit, z čeho se vyrábějí.

 Surovinou jsou obiloviny – žito, ječmen, někdy pšenice, kukuřice, quinoa, luštěniny – sója, hrách, lupina, cizrna, čekanka, fíky, sušené ovoce, kaštany, žaludy, karob, šípky, dokonce i brambory či chřest. Bývají doplněny také pomocnými surovinami, což jsou cukry, sirupy, melasa, rostlinné oleje, karamel.

Dietáři pozor!

Ze složení pak vyplývají hlavní záludnosti, které v sobě tyto nápoje ukrývají. Nejvýznamnější je riziko energetické. Pozor by si ale měli dávat nejen lidé bojující s nadváhou, ale také ti, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

„Jeden šálek pro chuť neuškodí. Avšak s vyšší energetickou hodnotou těchto nápojů je třeba počítat zejména v okamžiku, kdy člověku zachutnají a on se do jejich konzumace pustí ve velkém. Uvaří si litr a ještě do něj nalije hodně mléka.

Pak už to není jen popíjení, ale vydatná svačina,“ varuje dietoložka. Často podle ní v tomto případě chybují obézní lidé nebo kojící matky.

 „Řeknou si, budu žít zdravěji, budu pít tohle místo kávy, a najednou začnou přibírat, nebo se jim alespoň přestane dařit redukce váhy,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Čtěte obal, sledujte tuky

Na druhou stranu je třeba náhražkám přičíst k dobru, že v době, kdy zařazujeme do jídelníčku mnohem méně tradičních potravin než kdysi naši předkové, například luštěniny a podobně, mohou cereální nápoje, melta a další obohatit naše stravování zejména o rozpustnou vlákninu, vitamíny a minerální látky. „Stále je ale třeba hlídat jejich energii. Proto bychom vždy měli pečlivě číst obal, sledovat jejich složení i tabulku nutričních hodnot a podívat se také na skladbu tuku. Nezřídka v nich bývá vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Často se do instantních nápojů dává palmový nebo kokosový olej,“ říká dietoložka. Vybírat bychom si tedy měli nedoslazované výrobky bez přidaného tuku. A také si předem ujasnit, zda nám jde o zpestření jídelníčku, svačinu, anebo chceme něco k pití. 

Sdílet:

Caro Originál

Teplý cereální nápoj Caro je pro své čistě přírodní složení, bez přidání cukru, oblíbený především u lidí, kteří dávají přednost zdravému životnímu stylu a chtějí svůj jídelníček stále vylepšovat.

Ženy v době těhotenství a také kojící ženy vyhledávají tento cereální nápoj zejména pro jeho jemnou chuť. Díky jeho vhodnému složení ho mohou kdykoliv zařadit do svého pitného režimu.

I vy si lahodný nápoj Nestlé Caro můžete bez obav dopřát a vychutnat kdykoliv po celý den. Caro je nápoj vhodný pro každého člena rodiny a velmi oblíbený je i u dětí. Maminky tak velmi uvítají, že do sebe děti s chutí dostanou něco zdravého.

Doporučená příprava

Zalijte 1 – 2 kávové lžičky směsi Caro Originál 150 ml vody (90 °C) a doplňte podle chuti mléko (cca 50 ml).

Začátky cereálních nápojů

Cikorka zvaná také koření svatého Petra jsou lidové názvy označující čekanku obecnou. Tato rostlina se v Evropě začala pěstovat s konkrétním úmyslem.

Impulsem byla kontinentální blokáda, kterou zapříčinila válka mezi Francií a Anglií – přesněji, Napoleonovo nařízení uzavřít evropské trhy před jakýmkoli anglickým zbožím a také zbožím ze zámoří.

Nedostatkové zboží bylo nutné kompenzovat, například káva byla nahrazena směsí z pražených a následně mletých zrn ječmene, žita, semen bukvic a čekanky. Tyto cereální nápoje získaly časem na popularitě a přestalo se na ně pohlížet jako na náhradu kávy.

Oblíbenost cereálního nápoje Nestlé Caro

Teplé cereální nápoje si v poslední době získávají srdce čím dál tím více spotřebitelů. A Nestlé Caro patří mezi nejoblíbenější, o čemž svědčí fakt, že každý druhý vypitý šálek cereálního nápoje je právě Nestlé Caro. Hlavními důvody jsou lahodná chuť, přírodní původ a především možnost vychutnat si tento nápoj kdykoliv během dne.

Budete mít zájem:  Pilulky Na Zvětšení Prsou?

Tajemství lahodné chuti Nestlé Caro

Oblíbený nápoj Nestlé Caro se skládá z cereálií jako je ječmen a žito. Tyto přírodní ingredience se nejdříve upraží a poté rozemelou. Část ječmene je ještě před pražením upravena sladováním, což znamená, že se jednotlivá zrna nechají naklíčit. Právě tato úprava dodává chuti nápoje příjemný sladový nádech.

Nestlé Caro navíc obsahuje čekanku, která byla díky blahodárným účinkům oblíbena již v době antiky.

Čekanka se stejně jako ostatní suroviny rozemele a praží. Tato důležitá rostlina obsahuje látku inulin, který i když nepatří mezi sladivé cukry, dodává nápoji příjemně nasládlou chuť.

Složení Nestlé Caro

Rozpustná kávovinová pražená směs.

Složení: ječmen, slad z ječmene, čekanka, žito. Může obsahovat stopy mléka. Nestlé Caro neobsahuje žádné přidané cukry a díky tomu je Caro plnohodnotnou součástí zdravého jídelníčku.

Sdílet

Čím nahradit kávu? Otestovali jsme nápoje, které běžně koupíte!

Hledali jsme vhodnou náhražku za kávu

Potřebujete z různých důvodů nahradit kávu? Porovnali jsme a na vlastní kůži vyzkoušeli šest druhů kávovin, které by to měly zvládnout. Podívejte se, jak obstály.

Slovo náhražka není příliš lichotivé. Možná i vám zní jako slabá náplast za něco, nač jste byli zvyklí a měli jste rádi. Je ale nutné takto podezíravě přistupovat i k náhražkám kávy? Co v nich vlastně je? Nakoupili jsme šest z nich a pečlivě prostudovali etikety se složením a výživovými hodnotami – a co víc, všechny jsme je i ochutnali!

V dobách našich babiček bylo normální, že zrnkovou kávu nahrazovala pražená čekanka nebo pražená zrna ječmene, špaldy či žita. Tehdejší výrobci neváhali chuť obohatit i fíky, sladem. Ještě dál v historii se pila i „káva“ vyrobená z pražených žaludů. Důvody byly ryze ekonomické.

Dnes se k náhražkám vracíte spíš ze zdravotních důvodů – volí je kardiaci, lidé se žaludečními vředy, ale i těhotné či kojící ženy, nebo ti, kteří si chtějí ozdravit jídelníček a předejít překyselení organismu, ze kterého vyplývá mnoho dalších potíží, včetně gynekologických.

Náhražky neobsahují kofein, který je hlavní příčinou možných zdravotních komplikací, ty s přidáním surovin obsahujících inulin jsou dokonce považovány za velmi blahodárné, co se týče ozdravování tlustého střeva a prevence jeho chorob. Touto cestou podporují celkovou imunitu organismu.

Kávoviny mají i nedostatky. Rozhodně nemají schopnost povzbudit a nejsou vhodné pro celiaky, neboť obsahují ve valné většině lepek. Kvůli škrobu a sacharidům je třeba dát si pozor na jejich denní dávky, jak říkají dietologové. Mají totiž zhruba trojnásobnou energetickou hodnotu oproti instantní kávě.

„Podle složení se dělí na cikorkové kávoviny – tedy z kořenů čekanky obecné, obilnou kávovinu – z praženého ječmene, pšenice, špaldy nebo žita. Pak kávoviny sladové – ze sladovaného a praženého ječmene, žita nebo pšenice. Z fíkových plodů jsou fíkové kávoviny,‘ uvádí doc. Ing. Luboš Babička, CSc., z webu Víš, co jíš.

„Poslední kategorií je směs kávovin, která může obsahovat někdy i praženou mletou kávu. Kávovinové extrakty se liší obsahem výchozích surovin po jejich extrakci – u čekanky to je nejméně 60 procent, u fíků nejméně 50 procent a u obilovin nejméně 20 procent,“ pokračuje Luboš Babička.

Porovnávané výrobky jsme seřadili podle ceny za jeden šálek hotového nápoje. Všechny druhy jsme při ochutnávání připravili podle návodu výrobce, ovšem neslazené a bez mléka.

Instantní kávovina z pšenice špaldy. Složení: pšenice špalda 80 %, cikorka 20 % (obě z ekologického zemědělství). Cena: 100 g za 74,90 Kč (50 šálků), 1 šálek za 1,50 Kč. Ve 100 g je: 1437 kJ, 70 g sacharidů, z toho 28 g cukrů

Hodnocení: Cikorka drcený kořen čekanky, tradiční náhražka kávy. Podporuje trávení, díky obsaženému inulinu. Špaldová káva dostala velmi vyhrocená hodnocení. Od „ne, nikdy“, až po „klasická příjemná chuť náhražky kávy“. Statisticky tedy průměr.

Rozpustný cereální nápoj. Složení: ječmen, slad z ječmene, čekanka, žito. Cena: 49,90 Kč za 100 g (50 šálků), 1 šálek za 1 Kč. Ve 100 g je 1540 kJ, 81,2 g sacharidů, z toho 5,9 g cukru

Hodnocení: Mix několika složek má osobitou jemnější a nasládlou chuť – i díky sladu z ječmene. Tradičně se u nás prodávalo Karo, tedy „káva“ čistě z čekanky, což tahle není. Při hodnocení dostala nejvíc kladných hlasů, tedy v chuti vyhrála.

Instantní kávovinová směs. Složení: žito, topinambur, ječmen, čekankový kořen. Cena: 200 g za 69,90 Kč (100 šálků), 1 šálek za 0,70 Kč. Ve 100 g je: 1460 kJ, 72,8 g sacharidů, z toho 4,4 g cukru

Hodnocení: Musíte si vyladit dávkování, abyste docílili klasické chuti, kterou znáte z babiččiných snídaní v dětství. I v topinamburu je inulin, tedy má pozitivní vliv na zdraví. Názory na chuť byly buď zcela zamítavé, nebo velmi kladné – takže zůstala také v průměru.

Extrakt obilné kávoviny v prášku. Složení: extrakt obilné kávoviny (extrakt z praženého ječmene a žita). Cena: 100 g za 26,90 Kč (50 šálků), 1 šálek za 0,50 Kč. Ve 100 g: 1490 kJ, sacharidy 81,9 g (cukr neuveden)

Hodnocení:Tady chybí čekanka zcela, výrobce si vystačil s extrakty ječmene a žita, což je znát i na chuti, která je méně intenzivní, takže svádí nedat do hrnku dvě, ale spíš tři lžičky. V ochutnávce dopadla celkem dobře – připomínala prý klasickou „babičkovskou“ meltu a ryze zamítavé hodnocení nedostala.

Složení: 100 % pražené žaludy. Výrobce uvádí, že za šálek stačí 0,5–1 lžička, počítali jsme tedy na šálek 1 g. Cena: 200 g za 99,90 Kč (200 šálků), cena 1 šálku asi 0,50 Kč. Výživové hodnoty výrobce neuvádí, jen pro ilustraci – žaludová mouka má 1350 kJ na 100 g

Hodnocení:Staří Slované hovoří o její lahodné chuti, ale zřejmě neměli jazýček tak zmlsaný, protože nám připadala ostrá, hodně zemitá, trpce hořká a dřevitá – prostě žaludová. Lépe vyhovuje milovníkům „turka“, ale většina by si ji podruhé raději nedala.

Instantní kávovinová směs. Složení: obiloviny – 93 % (ječmen, žito), čekanka, cukrová řepa – pražené. Cena: 150 g za 27 Kč (zhruba 75 šálků), 1 šálek za 0,40 Kč. Ve 100 g je: 1465 kJ, sacharidů 75 g (cukr neuveden)

Hodnocení: Do kávovinových směsí se někdy přidávaly pro sladkost a zajímavou chuť fíky, tady najdeme cukrovou řepu. V redakčním hodnocení obstála dobře – většina by ji jako náhražku kávy přijala.

Závěr:Jak jste si všimli, v náhražkách kávy nenajdete žádná éčka, jsou z čistě přírodních zdrojů. Záleží tedy spíš na vaší chuti, kterému z nápojů dáte přednost. Přes doporučení dietologů bychom si většinu z nich zpříjemnili alespoň přidáním mléka.

Pijete náhražky kávy? Napište nám, které vám chutnají a proč!

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Nestlé CARO Vitality 6x180g

Nestlé Caro Vitality je alternativa kávy nebo čaje, která neobsahuje kofein. Obsahuje pouze prospěšné cereálie jako je ječmen, žito, dále ječmenný slad a v dnešní době velice oblíbenou a vyhledávanou čekanku, která je bohatá na rozpustnou vlákninu. Je bez přidaných cukrů. Pro své složení si ho oblíbili všichni, kteří dávají přednost zdravému životnímu stylu. V tomto výhodném setu zakoupíte 1 balení za 69,– Kč. Celý popis

594 KčCena je uvedena včetně DPH. 559 Kč

Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 515953

  • Balení obsahuje 6 × 180g
  • Složení:
  • Doporučená příprava:
  • Zalijte 2–3 kávové lžičky (4 g) směsi Caro Vitality 150 ml vody (90 ˚C) a doplňte podle chuti mléko (cca 50 ml).
  • Vláknina k dobrému zažívání

Caro Vitality ale obsahuje především zdraví prospěšnou vlákninu. Vláknina má být obsažena v našem každodenním jídelníčku.

Statistiky bohužel ukazují, že většina lidí konzumuje méně než polovinu denní dávky doporučované odborníky1. Příjem vlákniny patří k základům správné výživy.

Vláknina pomáhá pohybu trávicí soustavou a tím zlepšuje zažívání. Caro Vitalitiy s vlákninou je tak prvním krůčkem ke zdravému životnímu stylu.

Bez přidaných cukrů

Caro Vitality obsahuje přirozeně se vyskytující cukry a díky své nízké energetické hodnotě je plnohodnotnou součástí Vašeho jídelníčku. Různorodá vyvážená strava a zdravý životní styl jsou základem pro udržení dobrého zdraví.

Začátky cereálních nápojů

Cikorka zvaná také koření svatého Petra jsou lidové názvy označující čekanku obecnou. Tato rostlina se v Evropě začala pěstovat s konkrétním úmyslem.

Impulsem byla kontinentální blokáda, kterou zapříčinila válka mezi Francií a Anglií – přesněji, Napoleonovo nařízení uzavřít evropské trhy před jakýmkoli anglickým zbožím a také zbožím ze zámoří.

Nedostatkové zboží bylo nutné kompenzovat, například káva byla nahrazena směsí z pražených a následně mletých zrn ječmene, žita, semen bukvic a čekanky. Tyto cereální nápoje získaly časem na popularitě a přestalo se na ně pohlížet jako na náhradu kávy.

Nápoj Caro – zdravý životní styl

Teplý cereální nápoj Caro je pro své čistě přírodní složení, bez přidání cukru, oblíbený především u lidí, kteří dávají přednost zdravému životnímu stylu a chtějí svůj jídelníček stále vylepšovat.

Ženy v době těhotenství a také kojící ženy vyhledávají tento cereální nápoj zejména pro jeho jemnou chuť. Díky jeho vhodnému složení ho mohou kdykoliv zařadit do svého pitného režimu.

I vy si lahodný nápoj Nestlé Caro můžete bez obav dopřát a vychutnat kdykoliv po celý den. Caro je nápoj vhodný pro každého člena rodiny a velmi oblíbený je i u dětí. Maminky tak velmi uvítají, že do sebe děti s chutí dostanou něco zdravého.

Nechte se dále inspirovat z naší nabídky:

Hmotnost

Počet kusů v balení

1080 g
6 ks

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector