Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Kakao a čokoládu budete mít určitě rádi, aniž byste si jejich benefity uvědomovali a věřím, že se jejich konzumace po přečtení tohoto článku zvýší.

Kakao získáváme ze semen kakaovníku pravého (Theobroma cacao), v jehož plodech se ukrývají semena – kakaové boby, které se následně drtí, odstraní se od nich tuk, nebo kakaové máslo. Tato hmota se následně suší a rozemele na jemný prášek.

Jako první se používalo ve Střední Americe, do Evropy ho pak zavedli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle si získal oblibu jako lék na podporu zdraví.

Právě kakao je hlavní surovinou pro výrobu čokolády, má hořkou chuť a můžeme v něm nalézt lehký nádech ovoce, koření, ořechů, nebo dřeva, záleží, kde daný strom vyrůstal.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Kakao je bohaté na polyfenoly, což jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty spojeny s řadou zdravotních výhod, kde patří snížení zánětu, lepší průtok krve, nižší krevní tlak a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Řadíme mezi ně i flavonoidy a flavonoly. Flavonoidy jsou spojeny s mnoha zdravotními výhodami, jako například nižší výskyt srdečních chorob, některých druhů rakoviny, nebo slouží jako prevence proti mentálnímu úpadku. Flavonoly zlepšují zdraví cév a chrání před UV zářením. (1)

Zpracování kakaa na čokoládu, nebo na jiné produkty však může obsah polyfenolů výrazně snížit.

Minerální látky

V kakau nalezneme i velké množství minerálních látek jako jsou magnesium, železo, měď, zinek, draslík, vápník atd.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Efekty na zdraví

Nižší krevní tlak

Věděli jste, že ať už kakao, nebo tmavá kvalitní čokoláda vám může pomoci snížit krevní tlak? Tento účinek byl poprvé zaznamenán u obyvatel Střední Ameriky, kteří pili kakao a měli tím pádem mnohem nižší krevní tlak, než jejich příbuzní, kteří kakao nepijí. (2)

Snížení krevního tlaku je zapříčiněno flavanoly v kakau, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi. (3,4) 

Snížení rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice

Jak jsme si zmínili, flavanol obsažený v kakau zlepšuje hladinu oxidu dusnatého ve vaší krvi, což uvolňuje a rozšiřuje vaše tepny, cévy a zlepšuje průtok krve.

Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje „špatný“ LDL cholesterol, má účinek na ředění krve podobný aspirinu, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. Tyto vlastnosti byly spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mozkové mrtvice. (5,6)

Snížení únavy

Vysoký obsah flavanolu pomáhá snížit únavu u pacientů s roztroušenou sklerózou. Kromě vysokého obsahu flavanolu je kakaový prášek také bohatý na hořčík. Zvýšení příjmu hořčíku je snadný a přirozený způsob, jak snížit únavu a vyčerpání.

Zdravé střevo

Kakaový prášek obsahuje hodně vlákniny, která stimuluje trávicí enzymy těla a pomáhá vstřebávat živiny, zlepšuje trávicí funkci, zdraví střev.

Růst svalů a regenerace

Kakao je také zdrojem draslíku a hořčíku. Draslík pomáhá podporovat normální funkci svalů. Udržování dobrého toku kyslíku do všech našich orgánů, svalů a tkání je klíčem k atletickému výkonu a zotavení po tréninku

Tip: Zkuste kakao přimíchat do svého smoothie před nebo po tréninku. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku je také bohatý na elektrolyty, které dále podporují regeneraci svalů. 

Eliminace stresu

Konzumace tmavé čokolády a kakaa může pomoci snížit úzkost, pozitivně ovlivnit náladu a zmírnit příznaky deprese.

V zajímavé studii UCL z roku 2019 testovali 13000 dospělých osob v USA s depresivními příznaky. Zjistilo se, že lidé, kteří jedli tmavou čokoládu za posledních 24 hodin, měli o 70% menší pravděpodobnost, že budou hlásit pocity deprese. (7)

Hořčík a draslík, jsou také látky nezbytné pro normální psychologické funkce a běh nervového systému. Můžou sloužit jako lék na úzkost, apatii, depresi, bolesti hlavy, nejistotu, podrážděnost, neklid atd.

A jelikož je kakao bohaté na tyto látky,  pomůže v boji proti stresu, uvolnění a udržení pocitu klidu

Pocit štěstí

Krom toho, že pomáhá v boji proti stresu, se při konzumaci kakaa budete cítit jednoduše šťastnější! Je to zapříčiněno seskupením prospěšných přírodních sloučenin, včetně: serotoninu, endorfinů, fenylethylaminu, tryptofanu a anandamidu, které zlepšují náladu a vytvářejí pocity euforie. (8)

Vliv na zdraví mozku

  • Bylo prokázáno, že flavonoidy v kakau a čokoládě mají pozitivní vliv na mozek – pomáhají zlepšovat různé typy kognitivních a vizuálních úkolů, podporují produkci neuronů, funkci mozku a zlepšovat průtok krve a zásobování mozkové tkáně.
  • Je to výsledek efektivnějšího prokrvení různých nervových tkání, které regulují a kontrolují tělesné funkce a aktivitu. 
  • Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že po pouhých 5 dnech konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu došlo ke zlepšení průtoku krve do mozku.  
  • Kromě toho podobná studie vědců ukázala, že denní konzumace kakaových flavanolů zlepšila myšlení u starších dospělých s mírným kognitivním poškozením. (9)

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Anti-age efekt

Kakao díky vysokému obsahu antioxidantů může také působit proti nebo zpomalit proces stárnutí. Nejen, že vaše vnitřnosti budou těžit z anti-stárnoucích schopností kakaa, ale budete dokonce vypadat a cítit se mladší. 

Redukce hmotnosti

Kakao pomáhá regulovat spotřebu energie, snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit plnosti. Díky jeho vysokým antioxidačním vlastnostem může sloužit jako prevence diabetu, obezity a jiných kardiovaskulárních onemocnění. (10)

Neznamená to však, že když sníte tabulku čokolády, tak zázračně začnete pálit více energie. (Bohužel)

Jen tím chci naznačit, že pokud kvalitní kakaové výrobky zařadíte do svého jídelníčku, můžete z jejich benefitů těžit i při snaze o redukci hmotnosti. (11,12)

Zdraví zubů a pokožky

Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, anti-enzymatické a imunitní stimulační vlastnosti, které mohou přispívat k jeho účinkům na zdraví úst.

Bylo také prokázáno, že dlouhodobé požití kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky, zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci pokožky. (13,14) 

Máme tady spoustu zdraví prospěšných účinků, ale může mít konzumace kakaových výrobků i nějaké negativní?

Kakaové boby obsahují simulanty kofein a theobromin, což je na jednu stranu výhoda, ale při nadměrné konzumaci může způsobit nepříznivé účinky jako jsou úzkosti, nervozita, nebo potíže se spánkem. Vše se odvíjí od vaší individuální citlivosti na kofein, ale v normálním množství by se tyto nepříznivé účinky neměly vyskytovat. (15)

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Většinou se setkáváme s kakaovou drtí, což jsou malé kousky drcených kakaových bobů, které mají nahořklou, čokoládovou chuť.

Kakaové boby se po sklizni suší, poté se fermentují a poté praskají, při čemž vzniká kakaová drť.

Tyto kousky kakaové drti jsou nabité živinami, které prospívají zdraví. Patří mezi nejméně zpracované kakaové výrobky a mají nízký obsah cukru, což z nich dělá zdravější alternativu pro milovníky čokolády. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, díky kterým můžeme cítit pocit plnosti.

Kakaové boby jsou nabité antioxidanty, mají větší obsah flavonoidů, než jakékoli jiné potraviny.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

V jedné porci (cca 28g) kakaové drti nalezneme:

  • Kalorie: 175
  • Bílkoviny: 3 gramy
  • Tuk: 15 gramů
  • Vláknina: 5 gramů
  • Cukr: 1 gram
  • Železo: 6% referenčního denního příjmu (RDI)
  • Hořčík: 16% RDI
  • Fosfor: 9% RDI
  • Zinek: 6% RDI
  • Mangan: 27% RDI
  • Měď: 25% RDI

Není čokoláda, jako čokoláda!

I u čokolády bychom měli dbát na její kvalitu, původ, složení a hlavně obsah kakaa. (alespoň 70%)

Co se týče složení, tak jako u všech potravin vyhledávejte takové, kde je použito jen pár surovin. Nechceme tam celý nákupní seznam!

U kvalitní čokolády by mělo složení být v pořadí: kakaová hmota, kakaové máslo, cukr (kokosový, třtinový, nebo nějaký sirup), dále může být doplněno o nějaké oříšky, vanilku, semínka, pomerančovou kůru atd.

Budete mít zájem:  Bowenova masáž (bowenova terapie) – na co je dobrá?

Tip: Zkuste si při práci dát pár kostiček kvalitní čokolády, nejen že budete mít skvělou náladu, ale práce půjde hezky od ruky!

Teď už víte proč je dobré kakao, čokoládu nebo kakaové boby zařadit do svého jídelníčku. Nebojte se experimentovat, uspokojíte nejen vaše čokoládové chutě, ale podpoříte i své zdraví!

Tereza Kozubková, Matěj Veselý

Zdroje:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27683874/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

(7) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

(8) https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190802145458.htm

(9) https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hypertensionaha.112.193060

(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24259381/

(11) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31021307/

(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17164979/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3672386/

Zdravotní účinky čokolády (vědecky prokázáno!)

Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat.

Vědecké studie, a prospěšné účinky čokokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní, bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovanou přírodním cukrem (třeba panelou – sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %.

To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!).

S čím nám čokoláda pomáhá

Mezi hlavní přínosy čokolády, na které se ve studiích zaměřují, je zlepšení kognitivních funkcí, paměti a soustředění a vůbec ochrana před poklesem mozkových funkcí, ať už vlivem vyčerpání, nekvalitního spánku nebo s věkem.

Prospěšné látky z čoklády a jejich metabolity prostupují do mozku do center paměti a dalších, podporují zdraví nervových buněk a tvorbu nových nervových spojení, která jsou důležitá při memorování. Podporuje okysličování a prokrvení mozku a působí neuroprotektivně.

Zkoumá se ochranné působení kakaa před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, cévní mozkovou příhodou a demencí. *

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Čokoláda je bohatá na významné antioxidanty vychytávající volné radikály, které poškozují naše buňky. Chrání tkáně, pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a pozitivně ovlivňuje metabolické dráhy působící proti zánětu. Protizánětlivě působí hned několika způsoby, zejména snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů.

Polyfenoly z kakaa podporují vazodilataci cév a působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, porucha cirkulace krve, onemocnění srdce a cév.

Čokoláda pozitivně ovlivňuje zdravou rovnováhu krevních tukůzvýšení hladin „dobrého“ HDL cholesterolu a snižení „špatného“ LDL, zejména pak ale čokoláda díky antioxidantům snižuje oxidaci, tedy poškození LDL cholesterolu, který je zodpovědný za poškozování našich cév a rozvoj zánětu. Čokoláda podporuje zvýšení hladin hormonu adiponektinu, který má na starost věci jako: snížení kyslíkových radikálů, snížení inzulínové rezistence (prevence cukrovky a obezity), má protizánětivý efekt a působí proti rozvoji aterosklerózy.

Kakaové boby jsou zdrojem mnoha minerálů, jako je hořčík či draslík, zmírňuje vyčerpání při nekvalitním a nedostatečném spánku a únavu při psychickém vypětí, ať už v práci či při studiích. Vědci testovali účinky horkého čokoládového nápoje a zjistili, že lidé pak podávají lepší pracovní výkony a jsou koncentrovanější.

Čokoláda příznivě ovlivňuje střevní mikrobiotu (zvyšuje prospěšné druhy Lactobacillů a Bifidobacterií), chová se jako prebiotikum a snižuje zánětlivé procesy ve střevech, např. u Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy. Celkově pak změnou mikrobioty a podpory regenerace střevní sliznice (snížení zvýšené střevní propustnosti) podporuje zdravé protizánětlivé prostředí v celém těle.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Věděli jste, že čokoláda podporuje hubnutí?

No vážně. Dělá to přes mechanismus snížené lipogeneze (méně tuků se tvoří) a zvýšené lipolýzy a termogeneze (odbourávání tuků, spalování).

Přináší chuťové uspokjení a snižuje hladinu hormonů, které nás stimulují k dalšímu jídlu.

Hořká chuť čokolády snižuje apetit a podporuje sekreci trávicích šťáv a žluči, které příznivě ovlivňují složení mikrobioty (zase ta střeva!).

Látky z čokolády dokonce dokáží uvolňovat tělu vlastní opiáty, tzv. beta-endorfiny, které tlumí bolest, navozují pocit štěstí a příjemné pohody. A taky umí čokoláda vykouzlit úsměv 🙂

Samozřejmě, na co pozor

  • Čokolády se spoustou cukru. Cukr by prospěšné účinky čokolády mohl převážit, proto volte čokoládu alespoň se 70 % kakaa a doslazované přírodním nerafinovaným cukrem.
  • Emulgátory. Téměř v každé čokládě v obchodě najdete nějaký emulgátor. Přidávají se tam za účelem zlepšení jejich konzistence, pro naše střevo už ale tak výhodné nejsou. Emulgátory přispívají ke zvýšené střevní propustnosti, která je dnes běžným jevem. Výhybejte se jim.
  • Nekvalitní kakao. Aby kakaové boby obsahovaly vysoké množství zmiňovaných látek, musí být dobře postaráno o samotné pěstování kakaových rostlin. Malovýrobci šoklád si proto své kakaové plantáže pečlivě vybírají a navazují s pěstiteli blízkou spolupráci. Ne všechny kakaové boby z rostliny jsou pak hezké, a proto je nutné je ručně přebrat.
  • Kakaové boby z velkých plantáží, kde vládne středověk. Na kakaových plantážích stále pracují jako otroci malé děti, ženy i muži. Tento špinavý byznys se v historii objevoval a zase ututlával opakovaně, a proto vznikají menší výrobny čokolád, které odebírají boby od pěstitelů, kteří vedou poctivý podnik a svým zaměstnancům dávají adekvátní platy. Byznys vyžaduje zodpovědný přístup.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Kvalitní čokláda je opravdu zdravá záležitost

A proto jsme pro vás vybrali Ajalu. Obsahuje jen kakaové boby (bez přidaného kakaového másla) a sušenou třtinovou šťávu, a tak může vyniknout jejich jedinečná chuť, podobně jako u kávy.

Nejradši máme čokolády single origin, které jsou vyrobeny z kakaových bobů pocházejících z jedné země, které pak mezi sebou porovnáváme.

Taková Tanzanie nejdříve chutná po lesním ovoci a chuť se rozlívá do brownies, Madagaskar je svěží a voní po citrusech a ta z Dominikánské republiky je jako smetana s oříškovo-arašídovou příchutí. Občas trochu připepříme, dáme tu s chili nebo květy a pomerančem.

* Prarodiče mají čokoládu jako dezert po obědě a ještě nikdy si nestěžovali. A protože stárneme všichni, baštíme s nimi 🙂

„Všechno je dobré, je-li to z čoklády.“

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

7 pozitivních účinků hořké čokolády na lidský organismus

Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (min. 70 %), pak jste si koupili vysoce výživnou potravinu.

Kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat značné množství rozpustné vlákniny a minerálů. 100 gramů hořké čokolády se 70 až 85 % kakaa obsahuje: 

  • 11 gramů vlákniny
  • 67 % železa
  • 58 % hořčíku
  • 89 % mědi
  • 98% manganu
  • Obsahuje také dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu

Samozřejmě, že 100 gramů čokolády je poměrně velké množství, které by vám mělo teoreticky vystačit na celý týden. Takováto čokoláda obsahuje také stimulační látky, jako je kofein a theobromin

Theobromin je hořký krystalický prášek, který v lidském těle podporuje například činnost ledvin a stimuluje centrální nervový systém. Kofein i theobromin jsou v čokoládě obsaženy ve velmi malém množství, tudíž se nemusíte bát toho, že byste v noci měli problém se spánkem. 

Sečteno a podtrženo: Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a několik dalších minerálů.

2. Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů.

Už jste někdy slyšeli o zkratce ORAC? ORAC, neboli Oxygen Radical Absorbance Capacity, určuje celkovou antioxidační kapacitu jednotlivých potravin.

Jedná se o stupnici, která ukazuje antioxidační sílu, kterou disponují různé potraviny a potravinové doplňky. Podle této stupnice se dá zjistit, která potravina má nejsilnější zastoupení antioxidantů.

A právě nezpracované kakaové boby patří mezi potraviny s vůbec nejvyšší hodnotou ORAC.

Hořká čokoláda obsahuje organické sloučeniny, které jsou biologicky aktivní a působí jako antioxidanty např. polyfenoly, flavanoly, katechiny a další. Studie ukázala, že kakaové boby a hořká čokoláda vykazovaly větší antioxidační aktivitu nežli například borůvky nebo bobule Acai.

Sečteno a podtrženo: Kakaové boby a hořká čokoláda obsahují velké množství silných antioxidantů, a to v mnohem větší míře než většina potravin. Čím je hodnota ORAC vyšší, tím je antioxidant účinnější, a tím efektivněji zpomaluje stárnutí a zabraňuje vzniku onemocnění.

Budete mít zájem:  Litoterapie – léčba pomocí drahých kamenů

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Existuje celá řada studií, které ukazují na fakt, že kvalitní hořká čokoláda může zlepšit průtok krve a může mít také vliv na snížení krevního tlaku. Je však důležité poznamenat, že účinky látek obsažených v hořké čokoládě jsou velmi mírné.

Sečteno a podtrženo: Bioaktivní látky obsažené v kakaových bobech či hořké čokoládě mohou zlepšit průtok krve v cévách způsobovat malý, ale statisticky významný pokles krevního tlaku.

4. Hořká čokoláda zvyšuje HDL cholesterol a chrání LDL cholesterol proti oxidaci.

V první řadě si vysvětlíme pojmy HDL a LDL. V našem lidském těle existují dva hlavní typy cholesterolu, HDL (high density lipoprotein – lipoprotein s vysokou hustotou) a LDL (low density lipoprotein – lipoprotein s nízkou hustotou).

HDL neboli „hodný“ cholesterol vrací přebytek tuku do jater, tudíž brání jeho usazování v tepnách. Vysoká hladina HDL cholesterolu chrání organismus proti kardiovaskulárním onemocněním.

LDL neboli „špatný“ cholesterol, se za určitých okolností může usazovat na stěnách artérií, čímž se zde zvyšuje riziko tvorby krevních sraženin. Krevní sraženina zablokuje tepnu a u dané osoby může vyvolat infarkt nebo mrtvici.

Konzumace hořké čokolády může do určité míry snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. Vědci tvrdí, že kakaový prášek výrazně snižuje oxidaci LDL cholesterolu u mužů. Oxidovaný LDL (špatný cholesterol) znamená, že LDL reaguje s volnými radikály, což vede k tomu, že se LDL sám o sobě stává radikálem a ničí okolní tkáně, zejména cévy, které vyživují srdce.

Hořká čokoláda také může snížit inzulinovou rezistenci, což je další rizikový faktor, který může vyústit v srdeční onemocnění nebo diabetes.

Sečteno a podtrženo: Hořká čokoláda může snižovat riziko srdečních a metabolických onemocnění. Zvyšuje hodnoty HDL cholesterolu („hodného“ cholesterolu) a také inzulinovou rezistenci.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

5. Hořká čokoláda může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Sloučeniny v hořké čokoládě mají zřejmě schopnost chránit cévy před oxidativním stresem. V dlouhodobém horizontu by to mělo vést k mnohem menšímu poškozování stěn artérií, což napomáhá k zamezení vzniku srdečních onemocnění.

Existuje několik dlouhodobých studií, které poukazují na velký význam těchto látek v lidském těle. Například studie prováděna na 470 starších mužích po dobu 15 let potvrzuje určitý vliv hořké čokolády na snížení rizika úmrtí v důsledku srdečního onemocnění o 50 %.

Další studie ukázala, že pokud budete konzumovat čokoládu více než pětkrát týdně, snížíte riziko úmrtí na srdeční onemocnění až o 57 %.

Je nutno podotknout, že tyto dlouhodobé studie nemohou 100 % prokázat, že to byl právě účinek čokolády, který způsobil snížení rizika srdečního onemocnění. Avšak s poměrně velkou pravděpodobností lze říci, že konzumace hořké čokolády může vést ke snížení rizika srdečních onemocnění. 

Sečteno a podtrženo: Dlouhodobé studie ukazují, že lidé konzumující pravidelně kvalitní hořkou čokoládu mají nižší riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

6. Hořká čokoláda může ochránit vaši pokožku před sluncem.

  • Bioaktivní látky obsažené v hořké čokoládě mohou být prospěšné pro vaši pokožku.
  • Takzvané flavanoly (které jsou obsaženy v hořké čokoládě) chrání vaši pokožku před působením slunečního záření, podporují prokrvení kůže a zvyšují její hydrataci.
  • Pokud se chystáte na dovolenou k moři anebo plánujete delší pobyt na slunci, není k zahození se předzásobit flavanoly, které se nachází právě v kvalitní hořké čokoládě.
  • Sečteno a podtrženo: Studie ukazují, že flavanoly z kakaových bobů mohou zlepšit prokrvení pokožky a chrání ji před působením slunečního záření.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

7. Hořká čokoláda může zlepšit funkčnost našeho mozku.

Další pozitivní vlastností čokolády je, že má určitý vliv na zlepšení mozkových funkcí. V jedné studii konzumovali dobrovolníci po dobu 5 dní čokoládu s vysokým obsahem flavanolů. U těchto dobrovolníků došlo k lepšímu prokrvení mozku.

Hořká čokoláda může také výrazně zlepšit kognitivní funkce u starších lidí s mentálním postižením. Zlepšuje také slovní projev.

Kakao dále obsahuje stimulační látky, jako je kofein a theobromin, tedy látky, které mohou zlepšit funkci mozku, avšak jen v poměrně krátkém časovém horizontu.

Pár vět na závěr

Existuje mnoho důkazů, že kakaové boby nebo kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa mohou mít pozitivní vliv na lidské zdravízejména na snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění

Ale samozřejmě to neznamená, že bychom měli každý den zkonzumovat jednu tabulku čokolády. Mějte na paměti, že čokoláda kromě celé řady blahodárných účinků na lidský organismus obsahuje také velké množství cukrů a kalorií. Doporučenou denní dávkou je jeden čtvereček. A hlavně, čokoládu se snažte jíst pomalu, vychutnejte si ji.

Při nákupu je nutné vybírat kvalitní hořkou čokoládu se 70 % nebo vyšším obsahem kakaa.

Samozřejmě, že hořké čokolády obsahují cukr, ale většinou v menším množství než jiné čokolády. Všeobecně platí, že čím vyšší procento kakaa čokoláda obsahuje, tím méně cukru je v ní obsaženo.

Existují samozřejmě i další výhody čokolády, které jsem nezmínila, jako je její úžasná chuť.

Autor: LF

Čokoláda jako lék a pomocník při hubnutí

Čokoláda se stejně jako jiné sladkosti vnímá jako nepřítel diety a zdravé stravy. Jenže je tak dobrá! Nemusíš se jí kvůli tomu hned úplně zbavovat, stačí mléčné a ty „nepravé“ vyměnit za kvalitní poctivou hořkou čokoládu, která má na naše tělo blahodárné účinky.

Těmto účinkům vděčíme hlavně tzv. flavonoidům, které hořká čokoláda obsahuje.

POZOR! Všechny zmíněné účinky platí pouze pro čokoládu s vysokým obsahem kakaa, stejně tak platí, že čím větší podíl kakaa, tím zdravější čokoláda je. Naopak mléčnou můžeme zdraví škodit.

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Jak čokoláda působí na naše zdraví?

  • Flavonoidy jsou skvělý antioxidant, bylo objeveno cca 60 různých pozitivních účinků
  • Hlavní je vliv na cévy a krevní tlak, který snižuje riziko infarktu, protože flavonoidy zajišťují přirozenou tekutost krve
  • Chráni buňky před volnými radikály a likviduje zánětlivé procesy v těle
  • Hořká čokoláda působí proti arterioskleróze (tuhnutí tepen)

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

  • Zvyšuje hladinu serotoninu, čímž zlepšuje náladu, blahodárně působí na nervový systém, často se řadí mezi přírodní antidepresiva
  • Díky teobrominu se ji připisuje i léčebný účinek na kašel
  • Snižuje chuť na sladká a tučná jídla, v konečném důsledku pomáhá při hubnutí
  • Pravidelná konzumace snižuje riziko mrtvice až o 22%
  • Silné antioxidanty chrání kůži před UV zářením
  • Výhradně hořká čokoláda zabraňuje zubnímu kazu, kakao totiž obsahuje antibakteriální látky
  •  Jedna ze studií dokonce ukázala, že konzumace 20-25 gramů alespoň 80% čokolády denně prodlužuje život

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Hovoří se dokonce i o jejích pozitivních účincích na zrak či astma. Ale pozor! Vždy mysli na to, aby byl podíl kakaa minimálně 80%.

Pokud bojuješ s váhou, nejez více, než 30 gramů denně a samozřejmě nezapomeň kalorickou hodnotu dané dávky čokolády započítat do svého denního příjmu.

Nebo se prostě více hýbej a kousek čokolády tě nemusí rozhodit.

Nevíš si rady se svým denním energetickým příjmem a nechceš se zabývat počítáním kalorií? Sestavíme ti Super jídelníček na míru, klidně i s denní dávkou hořké čokolády.

Vlastnosti a účinky čokolády na zdraví

Hořká (tmavá) čokoláda a jaké má účinky na naše zdraví

Kvalitní čokoláda nemá na naše zdraví v podstatě žádný negativní vliv – samozřejmě ale jen pokud ji konzumujeme v přiměřeném množství.

Léčivé účinky čokolády jsou prokázané, původně se také prodávala pouze v lékárnách a lékaři ji doporučovali pro rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních. Již v roce 1951 dokonce vyšla i první kniha o vlivu čokolády na lidské zdraví. 

Nejlepší je samozřejmě hořká čokoláda s obsahem kakaa 75 až 99%, denní dávka přibližně 50 gramů se považuje za dostatečně preventivní. Konzumovat čokoládu ve větším množství jako lék není ale vhodné ani vzhledem k obsahu kalorií.

Budete mít zájem:  Kryptoxantin (beta-kryptoxanthin) a jeho účinky na zdraví – má protirakovinné vlastnosti

Účinky čokolády na zdraví

  • Snižuje krevní tlak, působí příznivě na srdce i cévy a snižuje riziko infarktu myokardu.
  • Snižuje srážlivost krve a zvyšuje prokrvení těla. Lidé s nízkou srážlivostí by ale měli konzumaci čokolády omezit
  • Obsahuje mnoho flavonoidů, které působí jako významné antioxidanty. Antioxidanty ničí v lidském těle škodlivé volné radikály a tak omezují riziko vzniku rakoviny.
  • Ochraňuje před různými alergiemi a artritidou.
  • Obsahuje důležité minerální látky – ve 100 gramech čokolády je 33% hořčíku, 30% fosforu, 27% draslíku, 25% mědi, 20% železa, 13% vápníku a 10% fluoru.
  • Má povzbuzující vliv na činnost mozku, vyvolává jeho aktivitu a zlepšuje pozornost.
  • Zmírňuje pocity úzkosti a zlepšuje celkovou psychiku člověka.
  • Stimuluje centrální nervový systém, zvyšuje bdělost, zahání pocit únavy a stimuluje výkon svalů.

Škodlivost čokolády na zuby je podle všech poznatků a mnoha studií minimální, i když se často tvrdí, že čokoláda má na kazivost zubů velký vliv. Kakao totiž obsahuje fluor a kakaové máslo na povrchu zubů vytváří povlak, který je ochraňuje díky obsaženým tříslovinám před působením bakterií.  

Afrodiziakální účinky čokoládyznali už Mayové a Aztékové, jejich vládce Montezuma údajně vypil i několik desítek pohárů čokolády denně. Čokoládu měl v oblibě i Casanova nebo madame du Barry. Na účinky fenyletylaminu – afrodiziakální látky v čokoládě – jsou podle posledních průzkumů ženy citlivější než muži.

Čokoládové masáže mají především relaxační účinek, samotné masážní procedury čokoláda nijak výrazně neovlivní. I vzhledem k množství čokolády, která je na masáž potřeba je zřejmé, že se nebude jednat o čokoládu drahou a kvalitní.

Čokoládové zábaly jsou v poslední době velmi oblíbené, není ale prokázáno, že by měly na lidské zdraví nějaký výrazný účinek. Podobně jako u čokoládových masáží se zde jedná spíš o psychiku a relaxaci.

Kalorie v čokoládě, tuky a cukry

Obsah tuků a cukrů je v kvalitní čokoládě v téměř ideální poměru, v levných čokoládách je obsah cukrů mnohem větší.

Tuk v čokoládě – kakaové máslo, které je v kakaových bobech – patří mezi přírodní rostlinné tzv. zdravé nebo dobré tuky. Například 100 gramů 72% hořké čokolády obvykle obsahuje 42 gramů tuků. Z toho je 7 gramů nasycených a 34 gramů zdraví prospěšných nenasycených tuků.  

Cukry v kvalitní čokoládě lidskému organismu také nevadí. Je prokázáno, že kvalitní hořká čokoláda nevyvolává automatickou chuť na další konzumaci, ale levná sladká čokoláda ano.

Energetická hodnota čokolády ve 100 gramech

  • kvalitní hořká čokoláda – 2080 kJ
  • mléčná čokoláda – 2160 kJ
  • bílá čokoláda – 2260 kJ

Čokoláda by se měla konzumovat samotná a nemíchat s dalšími různými jídly. Pokud se konzumuje v přiměřeném množství a vychutnává, pak při normálním stylu života a pestré stravě žádným významným kalorickým nebezpečím není.

Negativní účinky kvalitní čokolády? Žádné nejsou, říká specialistka

Hned na úvod však zdůrazňuje, že záleží, jakou čokoládu se chystáte vychutnat. „Abyste mohli těžit z jejích zdravotních benefitů, je třeba sledovat obsah kakaa a dát si pozor na nekvalitní tuky,“ říká specialistka ze Světa zdraví.

„Bílou čokoládu za čokoládu vůbec nelze považovat – té byste se měli skutečně vyhnout obloukem. Neobsahuje totiž vůbec žádné kakao, ale pouze tuk a cukr. V důsledku toho je sice bohatá na energii, ale z nutričního hlediska jsou to prázdné kalorie, bez dalšího benefitu pro zdraví,“ varuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová

Platí, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. „Tmavá obvykle obsahuje 85 až 99 procent kakaa a se snižujícím se obsahem kakaa roste obsah cukru.

Ani to nemusí být úplně na škodu, ale je nutné pamatovat na to, že nevyužité cukry tělo uloží do tukových zásob,“ vysvětluje Bartolomějová a hned zmiňuje i doporučený způsob konzumace: „Mělo by tedy platit následující pravidlo: Bez fyzické aktivity si dopřejte tmavou čokoládu, před a během fyzické aktivity můžete zvolit i sladší druhy.“

Co se týče obsahu tuků, ani ty nejsou – především pro aktivní jedince – na škodu. „Kvalitní, a tedy zdravá čokoláda obsahuje přirozeně kakaové máslo.

Protože se jedná o poměrně drahou ingredienci, výrobci ho často nahrazují jiným tukem nevalné kvality nebo tukem ztuženým, který může obsahovat trans-mastné kyseliny, které zatěžují kardiovaskulární soustavu,“ varuje specialistka před nákupem neověřených produktů.

Čokoláda proti stárnutí, rakovině i degeneraci

Dobrou zprávou je i to, že kvalitní čokoláda funguje jako doplněk stravy s preventivními účinky. „Kakao obsahuje velké množství antioxidantů, které náš organismus potřebuje k tomu, aby dokázal odolávat útokům volných radikálů.

To jsou nestabilní částice, které vznikají v těle přirozeně; když se však jejich počet přehoupne přes určitou mez a tělo si s nimi není schopno samo poradit, začínají dělat problémy,“ vysvětluje Monika Bartolomějová.

„Jsou příčinou předčasného stárnutí, degenerativních onemocnění a podle některých výzkumů jsou dokonce částečnými viníky rakovinného bujení,“ dodává.

Opět zdůrazňuje, že vysoký obsah antioxidantů najdeme pouze v tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa. „Sáhnete-li po čokoládě mléčné, žádné antioxidanty tělu nedodáte. V mléčné čokoládě je logicky nižší obsah kakaa než u jejích tmavších kolegyň, a vyšší obsah jednoduchých cukrů,“ objasňuje Bartolomějová.

Dobrého pomálu

Jako v podstatě jediné minus tmavé čokolády zmiňuje Monika Bartolomějová její vysokou kalorickou hodnotu. Pokud se ale nebudeme denně cpát tabulkou čokolády, nemůžeme o negativních účincích hovořit.

…které potvrdily různé vědecké studie:

  • zlepšuje prokrvení tepen, snižuje krevní tlak a celkově podporuje zdraví kardiovaskulární soustavy
  • snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšuje „správný“ HDL cholesterol
  • snižuje inzulinovou rezistenci a působí díky tomu preventivně proti rozvoji diabetu
  • obsažené flavonoidy zlepšují prokrvení kůže a podporují její odolnost vůči ultrafialovému záření
  • působí stimulačně na organismus

„Kvalitní tmavá čokoláda s alespoň 70 až 85 procenty kakaa obsahuje kromě hromady antioxidantů i řadu minerálních látek.

Sto gramů této pochoutky obsahuje vysoké procento doporučených denních dávek hned několika prospěšných minerálů: 67 procent doporučené denní dávky železa, 58 procent v případě hořčíku, 89 procent denní dávky mědi a dokonce 98 procent v případě manganu,“ vypočítává Bartolomějová. Kromě toho čokoláda obsahuje také draslík, fosfor, zinek a selen, tedy prvky nutné pro správné fungování organismu.

Čokoláda jako „palivo“ pro běžce

A konečně se dostáváme k tomu, co je nejzajímavější pro nás běžce. Kromě faktu, že čím více se budeme hýbat, tím více čokolády si můžeme dovolit, je to i skutečnost, že nám tato lahůdka dodá energii k pohybu.

„Čokoláda je skvělým palivem pro váš sportovní výkon. Čokoládu si dopřejte před a během aktivity. Energie z ní tak půjde totiž rovnou do svalů. Díky obsahu stimulantu theobrominu a cukru vás probere i v průběhu aktivity, kdy by vás za normálních okolností válcovala únava,“ shrnuje Monika Bartolomějová.

Zároveň ale upozorňuje, že existují mnohem lepší prostředky, které dokážou zlepšit náš výkon lépe než čokoláda. Zahodit tedy v záchvatu euforie všechny ostatní doplňky stravy, tyčinky či ovoce není na místě.

„Pokud sáhnete po čokoládě, doporučovala bych ji především v průběhu běhu. Doplníte tak energii,“ doporučuje Bartolomějová. Množství čokolády, které bychom si měli dopřát, pak podle ní závisí na typu i délce sportu.

Je na každém z nás „vychytat“, jaké množství čokolády nám dodá energii, ale zároveň nám „nezaplácne“ žaludek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector